De Jordaniër Zeid Ra'ad al-Hussein, een prins van de koninklijke Jordaanse familie, had het tijdens een conferentie over veiligheid en justitie in Den Haag overwegend over de plaatselijke politicus Geert Wilders. Hij noemde diens verkiezingsprogramma, waarin hij alle moskeeën wil sluiten, de Koran wil verbieden, de grenzen voor immigranten, vooral moslims wil sluiten, "grotesk".


Premier Rutte noemde het programma zondag in het tv-programma Zomergasten 'ongrondwettelijk', maar weigerde afstand te nemen van Wilderrs partij PVV als mogelijke regeringspartner, hoezeer Wilders hem ook tegenstond.


Zeid zei verder dat Wilders en anderen, daarbij VS-presidentskandidaat Donald Trump en brexit-voorstander Nigel Farage dezelfde tactiek gebruiken als Islamitische Staat, zo meldt het Belgische weekblad Knack. Hij noemde ook met name het zaaien van angst.


"Begrijp me niet verkeerd. Ik plaats de acties van demagogische nationalisten niet op hetzelfde niveau als die van IS. Maar in de communicatie, in het gebruik van halve waarheden en simplificaties, gebruikt de propaganda van IS gelijkaardige tactieken met die van de populisten".


Zeid noemde verder  Marine Le Pen, de Hongaarse premier Orbán, de Tsjechische president Zeman en de Slovaakse premier Fico als populisten Zeid wil, volgens zijn toelichting, met zijn toespraak Geert Wilders aanspreken, "zijn acolieten, en allen zoals hij: de populisten, demagogen en politieke fantasten".

'Witte moslim'

"Ik ben een moslim die, verwarrend genoeg voor racisten, een witte huid heeft, van wie de moeder Europees was en de vader Arabisch. En ik ben ook boos om de leugens en halve waarheden van meneer Wilders, diens manipulatie en het zaaien van angst".

"Hele gemeenschappen worden bezoedeld met de verdenking dat ze samenspannen met terroristen".

"Discriminatie op het werk neemt toe". Kinderen met een andere kleur krijgen te horen "dat ze niet echt Europees zijn". De atmosfeer is "vol van haat" en kan snel uitmonden in "kolossaal geweld".


"Tien jaar geleden zouden het partijprogramma van Wilders of de toespraken van Trump wereldwijde verontwaardiging hebben opgewekt. Nu worden ze ontvangen met weinig meer dan opgehaalde schouders. En buiten Nederland is er nog nauwelijks aandacht voor wat Wilders vertelt".


Wilders was volgens de NOS niet onder de indruk van de kritiek. "Wat een idioot", luidde zijn reactie op Twitter. Aan AP verklaarde de politicus dat "islam en vrijheid niet compatibel zijn - wat die bureaucraat uit Jordanië ook zegt".

Volgens de huidige peilingen is de PVV van Wilders virtueel de grootste partij van Nederland. De volgende parlementsverkiezingen vallen in 2017.

(RR)


VN-commissaris vergelijkt Wilders met terreurbeweging IS

RTL Nieuws - ‎5 sep. 2016‎
Het gaat om de plannen van de PVV om moslimimmigranten en de koran uit Nederland te weren, die Wilders vorige maand aankondigde in het verkiezingsprogramma. De Jordaniër Zeid Ra'ad Al Hussein van de VN sprak gisteren tijdens een conferentie ...

VN-commissaris: verkiezingsbeloften Wilders 'grotesk'

NOS - ‎5 sep. 2016‎
De VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten heeft in Den Haag scherpe kritiek geleverd op Geert Wilders. De Jordaniër Zeid Ra'ad al-Hussein noemde het voornemen van Wilders om alle islamitische migranten te weren en de Koran te verbieden ...

VN: 'Angsttactieken' Geert Wilders vergelijkbaar met IS

Elsevier - ‎5 sep. 2016‎
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft een mening over Geert Wilders. De Jordaanse prins Zeid Ra'ad Al Hussein vindt de verkiezingsbeloften van de PVV-leider maar 'grotesk'. De commissaris – een moslim ...

VN: verkiezingsbeloften Wilders 'grotesk', populisten moeten aangepakt worden

Volkskrant - ‎5 sep. 2016‎
De Jordaanse prins Zeid Ra'ad Al Hussein van de VN zei dit maandag tijdens een conferentie over veiligheid en justitie in Den Haag. Hij vergeleek de 'angsttactieken' van Wilders met die van Islamitische Staat. De Hoge Commissaris zei dat het hoog tijd ...

Hoofd VN-mensenrechten: Wilders en Trump gebruiken dezelfde tactiek als IS

Knack.be - ‎5 sep. 2016‎
In een toespraak in Den Haag heeft Zeid Ra'ad al-Hussein, de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, zwaar uitgehaald naar Geert Wilders, Donald Trump en andere populisten. Hij noemde hen "demagogen en politieke fantasten" en zei dat er een ...

"Wilders en Trump lijken op IS"

Knack.be - ‎19 uur geleden‎
De VN-Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad Al Hussein heeft op een bijeenkomst in Den Haag gewaarschuwd voor populistische politici zoals de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en de Nederlandse PVV-leider Geert Wilders.

Praten over mensenrechten is altijd politiek

De Standaard - ‎6 uur geleden‎
'Wat een idioot.' Dat was de reactie van de Nederlandse populist Geert Wilders (PVV) op de snoeiharde kritiek die hij maandagavond kreeg van Zeid Ra'ad al-Hussein, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. Ging die zijn boekje te buiten?

VN-bons vergelijkt Trump met IS

De Tijd - ‎5 sep. 2016‎
De Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad Al Hussein heeft zeer scherp uitgehaald naar populistische politici zoals de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump en de Nederlandse PVV-leider Geert Wilders.