Verdergaan naar hoofdinhoud

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
VANDAAG GEBEURD
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
cvw-vp 
  N  I  E  U  W  S    W  O    2  

HET RELEVANTE NIEUWS OVER DE OORLOG - UIT NEDERLAND EN DAARBUITEN

   KLIK HIER VOOR ALLE FEITEN VAN DAG TOT DAG, PLUS FOTO'S, EN  LINKS

HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.Posch, Tristan Graaff, Eddy Kokelenberg (stagiair)AUTEURSRECHTEN VOORBEH.

DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES-Meer Joodse onderduikers dan eerder bekend

AMERSFOORT, 27-03-2015 - Volgens de jongste gegevens blijkt dat de groep ondergedoken Joden in Nederland niet 25.000 mensen groot was, maar 28.000. Dat zei directeur Ronald Leopold van het Anne Frankhuis, die vrijdag in kamp Amersfoort een nationaal monument  voor onderduikgevers onthulde.

In totaal doken bijna 350.000 Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog onder. Hoeveel  gastheren en -vrouwen er daarnaast precies waren, is echter onbekend. Over het algemeen kwamen onderduikers in gezinnen terecht, en alleen.
LEES VERDER>>>

Nederlandse onderduikgevers eindelijk geëerd

door Arthur Graaff
AMERSFOORT, 28-03-2015 - De Nederlandse onderduikgevers, de gastheren en zeker ook -vrouw, alle helpers, zijn 70 jaar na de oorlog eindelijk geëerd. In Amersfoort werd in kamp Amersfoort voor hen een nationaal monument onthuld door directeur Ronald Leopold, directeur van het Anne Frankhuis.

Leopold benadrukte in zijn toespraak vooral dat de enorme prestatie van de onderduikverleners de afgelopen decennia veel te weinig aan bod is gekomen, doordat sterk de nadruk is gelegd op de zogenaamd afwachtende, afzijdige Nederlanders met een  'grijze' houding, in wat hij 'een doorgeschoten vergrijzing' noemde. Aan de andere kant wees hij ook het beeld van verzetsmensen als opportunistische rokkenjagers af.

LEES VERDER>>>

Achterhoek viert bevrijding met 'Keep Them Rolling' en grote evenementen

door Arthur Graaff
MEGCHELEN/ DOETINCHEM -
De Achterhoek herdenkt en viert van 27 maart tot 12 april de bevrijding langs de gehele route van de bevrijders  grootscheeps  allerlei evenementen. dat gebeurt onder de titel ''The Final Push'.

Een hoofdrol speelt de geallieerde voertuigenclub 'Keep Them Rolling' (KTR).
Op 28 maart 1945 werd het dorp Megchelen als eerste Achterhoekse dorp door de geallieerden bevrijd. Daarna volgden de plaatsen Gendringen en Aalten (30 maart), waarbij in Aalten ook ruim 2.000 onderduikers eindelijk weer de buitenlucht en de vrijheid konden proeven.

Daarna volgden Dinxperlo en Winterswijk (31 maart), Doetinchem en 's-Heerenberg (1 april) en Hummelo en Hengelo (2 april). Uiteindelijk volgde Groningen, na drie dagen strijd op 16 april 1945.


  LEES VERDER>>>


 Almelo, Hengelo en Enschede krijgen 100 nieuw stolpersteine
ALMELO-HENGELO-ENSCHEDE, 27-03-2015 - In maart en april 2015 worden in Almelo, Enschede en Almelo voor verschillende huizen waar slachtoffers hebben gewoond Stolpersteine in het trottoir geplaatst.  Het gaat om in totaal 100 'steentjes'.
Stolpersteine zijn bronzen plaatjes op steentjes die worden geplaatst voor slachtoffers van het naziregime. Joden, zigeuners, homo's, communisten, jehova's en verzetsmensen. Ze worden geplaatst voor het huis waar het slachtoffer als laatste in vrijheid  woonde.
De ceremonies vinden op de volgende data plaats:
    Enschede, zondagmiddag 29 maart 2015 om 14.30 uur wordt er bij 50 slachtoffers stilgestaan in het gebouw van Concordia Kunst & Cultuur aan de Langestraat 56;
    Hengelo, dinsdagavond 31 maart 2015 om 19.30 uur worden 14 slachtoffers herdacht in de Bibliotheek aan de Beursstraat;
    Almelo, zondagmiddag 12 april 2015 om 13.30 uur wordt er stil gestaan bij 26 slachtoffers in Cultureel Centrum Hof 88.
De ceremoniën zijn openbaar toegankelijk. Een financiële bijdrage om de aanschaf van Stolpersteine mogelijk te maken wordt zeer op prijs gesteld.

http://
levendverledenoostnederland.nl/


.

Duitsland geeft beroemde Matisse van Gurlitt terug aan erven


door Arthur Graaff

BERLIJN, 26-03-2015 - Duitsland heeft een overeenkomst getekend voor de teruggave van een Matisse, geroofd door de nazi's, aan de familie van de oorspronkelijke Joodse eigenaar..


Femme Assise (Zittende vrouw, foto links) werd in beslag genomen in het de Munchener appartement van Cornelius Gurlitt, de zoon van Adolf Hitlers kunsthandelaar. Experts zeggen dat het schilderij, een geschatte 20 miljoen dollar waard (13,4 miljoen pond; € 18,3 m), werd gestolen uit kunsthandelaar Paul Rosenberg.

LEES VERDER>>>Monument voor onderduikgevers wordt onthuld in Amersfoort

.

AMERSFOORT, 26-03-2015 - In kamp Amersfoort wordt vrijdag een monument voor de onderduikgevers onthuld, zo maakt het kamop bekend.


Tijdens WO2 hebben veel mensen ondergedoken gezeten. V olgens het NIOD 350.000 - de gehele bevolking van de stad Utrecht ongeveer
  LEES VERDER>>>Holocaust-instituut ontvangt 8 mln van EU

AMSTERDAM, 26-03-2015 - Het Amsterdamse oorlogsinstituut NIOD start een  samenwerking met verwante instellingen in Oost- en Zuid-Europa om Holocaust-archieven toegankelijk te maken.


Vandaag presenteert de European Holocaust Research Infrastructure, gevestigd bij het NIOD, zijn online portal. De EU subsidieert dit met 8 miljoen euro voor de uitbreiding van de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI).


Het project biedt webtoegang tot docuenten over de Shoah, de systematische moord op miljoenen Joden, Dinti, Romas en politieke tegvenstanders tijdens WO2. Nieuwe partners uit o.m. Bulgarije, Griekenland, Italië,Litouwen en  Roemenië stellen hun archieven beschikbaar.


  LEES VERDER>>>
Roofkunstwerk El Greco terug naar Joodse familie


Links: El Greco's Portret van een edelman


NEW YORK, 26-03-2015 - De ervan van een Joodse kunstverzamelaar hebben een kostbaar schilderij van de Grieks-Spaanse schilder El Greco teruggekregen. De nazi's hadden het werk in de oorlog geroofd.


Dit 'Portret van een edelman'behoorde toe aan de Weense industrieel Julius Priester. Hij ontvluchtte Oostenrijk na de Anschluss in 1938, waarbij nazi-Duitsland de macht in het land overnam. In 1944 nam de Gestapo opgeslagen kunstverzamelinh van Priester in beslag.


Na de oorlog probeerde de industrieel tevergeefs het olieschilderij te vinden. Zijn familie deed dast na zijn dood. Vorig jaar dook het schilderij op in een galerie in New York, die het portret in 2010 had aangekocht. Daarop diende de familie een claim in. 


Het gaat om een vroeg werk van El Greco, nog zonder zijn kenmerkende langgerekte portretten en figuren. De waarde van 'Portret van een edelman' is niet bekend. In 2013 werd een ander schilderij van El Greco verkocht voor 10 miljoen euro.
Heinkel-bommenwerper weer in Rotterdam


ROTTERDAM, 26-03-2015 - Er komt na 75 jaar weer een Duitse bommenwerper naar Rotterdam, dit keer in vrede. Het is een Heinkel He 111 bommenwerper bedoeld voor een tentoonstelling over de meidagen in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Foto rechts: het toestel net binnengebracht in de Ondcerzzeetbootloods, gfsrteren.

 De  bommenwerper is 25 maart door de Koninklijke Landmacht vanuit een schip op de kade getakeld.  Aansluitend is hij de Onderzeebootloods RDM Rotterdam bij Heijplaat binnengebracht.

  LEES VERDER>>>
  K O R T  N I E U W S 

       vrijdag   26   maart   2015       -     6   berichten    


Purmerend
Het voorjaarsnummer van Historisch Purmerend is weer verschenen, o.m. met een artikel over het Purmerends verzet. . Zo kon dankzij informatie die de Vereniging Historisch Purmerend (VHP) onlangs in haar bezit kreeg een reconstructie worden gemaakt van een van de meest spectaculaire verzetsacties in Purmerend tijdens de Tweede Wereldoorlog: de riskante bevrijding van marktmeester Piet Peek. Van 21 maart tot en met 21 juni biedt het Purmerends Museum (foto rechts)
aan de Kaasmarkt de expositie 'Purmerend in oorlogstijd'.

In Purmerend waren er ook collaborateurs. In de Breedstraat opende de NSB een Kringhuis en stond Anton Mussert bij de opening ervan op de trappen van het stadhuis op de Kaasmarkt.

De illegale pers zorgde als tegenwicht voor informatie over onder meer de militaire ontwikkelingen. Er werden kleine en ingrijpender verzetsdaden gepleegd. In het laatste oorlogsjaar onder meer de blokkering van de sluisdeuren met stenen, maar ook de liquidatie van burgemeester Van Baak en overvallen op distributiekantoren door knokploegen.

Gelijktijdig is er ook de presentatie ‘Objecten uit de Tweede Wereldoorlog’ zien, uit de verzameling van Purmerender Eric Bijtelaar. Te zien zijn onder meer uniformen, bodemvondsten, voorwerpen uit het dagelijks leven.

Moskowicz
Gisteren is bekend geworden dat de NCRV bezig is met een docuserie over de famnilie Moskowicz, onder regie van Max Moszkowicz jr jr, een zoon van Robert en dus een kleinzoon van Max senior.  Dat heeft producent Pieter van Huystee vandaag bekendgemaakt.

Max Moszkowicz senior (88) werd geboren in het Duitse Essen en groeide op in Maastricht. Zijn ouders, broer en zus zijn in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s vermoord. Max keerde als enige terug uit Auschwitz, studeerde rechten en opende in 1958 zijn advocatenkantoor. Hij verdedigde onder meer bekende criminelen als Klaas Bruinsma, Cor van Hout en Willem Holleeder.

Jongste zoon Bram Moszkowicz (54) runde het Amsterdamse kantoor en stond criminelen als Willem Holleeder en Johan V. bij, maar ook politicus Geert Wilders en de Surinaamse legerleider Desi Bouterse. Robert Moszkowicz (61) was ooit de jongste advocaat van Nederland, maar raakte aan heroïne verslaafd. Wantoestanden op zijn kantoor en
klachten van cliënten leidden er in 2006 toe dat hij van het tableau werd geschrapt.

Aeroflot
Het Russische luchtvaartbedrijf Aeroflot heeft op een Sukhoi Super( foto links)Jet een speciaal embleem aangebracht. Dit passagiersvliegtuig 95 is voorzien van een embleem dat verwijst naar het einde beëindiging van WO2, nu zeventig jaar geleden.

Het toestel is vernoemd naar Alexander Grudzin, een Russische gevechtspiloot en vliegt op de route op de route Minsk-Moskou. Aeroflot zal in de loop van dit jaar op speciale routes gratis vliegtickets verstrekken aan oorlogsveteranen.


Hitlerbloemen
Een veilinghuis uit de VS biedt deze week een aquarel van Hitler uit 1912 aan, zo meldt de Telegraaf. Hij vervaardigde tussen 1905 en 1920 zo'n 2.000 werken. Daarvan gaat er nu eentje onder de hamer in de Verenigde Staten. Het is een stilleven met een vaas met bloemen met een startprijs van omgerekend 27.500 euro.


Bom
Gistermiddag werd  bij Sustrum in Groningen een vliegtuigbom uit WO2 tot ontploffing gebracht. Hij was ontdekt door een boer, die het projectiel tijdens het bewerken van zijn akker naar boven haalde. Het gaat om een 250 kilo bom van Duitse makelij. Omdat het de Duitse Explosieven Opruimingsdienst niet lukte de ontsteking weg te nemen, werd de bom gistermiddag op de vindplaats tot ontploffing gebracht. Hiervoor moesten in een straal van 1 kilometer de bewoners van 10 woningen verkassen. Zij konden naar de pastorie in Sustrum.
Nijmegen

Nijmegen
In Nijmegen dient een 'hotspot' te komen met informatie over de oorlog. Dat vindt directeur Wiel Lenders van het Groesbeekse Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Hij vindt de nieuwe Waalbrug in Nijmegen een geschikte locatie daarvoor, omdat zich hier in september 1944 een belangrijke episode heeft afgespeeld van de bevrijding, zo meldt de Gelderlander.Nazigebouwen ontdekt diep in Argentijnse jungle

BEUNOS AIRES, 24-03-2015 - In de Argentijnse jungle dicht bij Paraguay, hebben archeologen drie gebouwen ontdekt met swastika's, nazimunten, en uit Duitsland afkomstig porselein. Het zou hier gaan om een schuilplaats voor vluchtende nazi's, die mogelijk weinig gebruikt is.


Dat meldt de Argentijns krant Clarin die ook een videofilm over de vondst wereldkundig maakte.De schuilplaats is niet zwaar gebruikt, aldus Schavelzon, omdat veel foute Duitsers gewoon tussen de andere Argentijnse burgers konden wonen.

  LEES VERDER>>>Operation Varsity: 70 jaar terug grootste luchtlanding uit WO2
door Arthur Graaff
WESEL, 24-03-2015 - Vandaag is het 70 jaar geleden dat de enorme Opretaion Varsity van start ging: de aanval deels vanuit Nederland van de geallieerden op de oostelijke Rijnoever.

Bij deze succesvolle luchtlandingsoperatie onder leiding van veldmaarschalk Montgomery werden 16.000 man overgebracht. Daarmee kreeg Monty zonder verdere belemmering van grote rivieren eindelijk toegang tot Duitsland en startte de vervovering van het land.

Deze toegang had Monty al een half jaar eerder willen hebben door Operation Market Garden.
LEES VERDER>>>


Wilhelmina was 'antisemitisch' en ontkende bestaan concentratiekampen

HILVERSUM, 22-03-2015 - Volgens een hoorspel ontkende koningin Wilhelmina vóór de oorlog na de nazi-inval in Polen van 1 september 1939, dat Joden in kampen werden opgesloten.


Ook leek zij antisemitische opvattingen te hebben. Dat bleek uit het eerste deel van de zesdeluige hoorspelserie  'De Oorlogskoningin', waarvan de VPRO in OVT zondag het eerste deel uitzond.  De schrijver is Tomas Ross, en de hoofdrol wordt gespeeld door Petra Laseur.

  LEES VERDER>>>
.
SS-veteranen marcheren weer door Riga op 16 maart


RIGA, 13-03-2015 - In Riga wordt op 16 maart weer de jaarlijkse mars van Letse SS-veteranen gehouden. Daartegen ontstaat ook dit jaar weer hevig protest. Maar de Letse  overheid wil de mars, die in Letland ook gezien wordt als demonstratie tegen de Russen, niet verbieden.


De voorzitter van het Veiligheidscomité van het Letse parlement, Solvita Āboltiņa, heeft woensdag in het openbaar gevraagd  om strengere maatregelen om "provocaties" tijdens de omstreden mars van de voormalige nazi-collaborateurs.
  LEES VERDER>>>Dodentocht Nederlandse dwangarbeiders uit 'Hel van Rees' herdacht


door Piet Schouten, vice-voorzitter Fédération Internationale des Résistants

REES (NRW) - 12-03-2015 - In december 1944 wisten enkele Nederlanders te ontsnappen uit het dwangarbeiderskamp bij het Duitse stadje Rees vlak bij de Nederlandse grens en vluchtten over de grens naar Megchelen. Dit kamp was door volstrekt ontoereikende voorzieningen bekend als 'de hel van Rees'.

Na een hevig vuurgevecht tussen aanvallende Amerikanen en Duitsers in het vroege voorjaar veranderde Megchelen in een puinhoop maar werd toch op 28 maart 1945 als 1e dorp boven de grote rivieren bevrijd. Inwoners van Megchelen ondernamen hierop een grootschalige actie om zoveel mogelijk dwangarbeiders uit kamp Rees te bevrijden en via Megchelen naar veilig gebied te brengen.
  LEES VERDER>>>


Merkel niet naar grote Russische herdenking einde oorlog

BERLIJN/ASTANA, 13-03-2015  - De Duitse bondskanselier Angela Merkel bezoekt de Russische bevrijdingsdag, 9 mei, in Moskou niet.  De Russische president Vladimir Poetin had haar wel uitgenodigd, meldde de Duitse regering woensdag.

Merkel heeft Poetins uitnodiging afgeslagen, maar heeft voorgesteld op 10 mei samen met hem een krans te leggen bij het graf van de onbekende soldaat. Poetinstemt dfaarmee in.

Op 9 mei vindt er zoals elk jaar een grote parade plaats in Moskou. Het is op 9 mei a.s. 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in Europa eindigde met de capitulatie van Duitsland. Op de dag van de Duitse overgave in 1945 was het 8 mei in West-Europa, maar al 9 mei in de Sowjet-Unie door het tijdsverschil..


.
SS-verpleger Hubert Zafke aangeklaagd


SCHWERIN, 12-03-2015 - Een voormalige SS-verpleger uit vernietigingsklamp Auschwitz, Hubert Zafke, is aangeklaagd in Schwerin.


Zafke is nu 94 en volgens berichten in de pers in redelijke gezondheid. De aanklacht van het OM beslaat 83 pagina's. Zafke zou in de periode van 15-08-1944 tot 14-09-1944 bij de moord op 3.681 mensen in Auschwitz betrokken zijn geweest.

Al in 2014 verweerde Zafke zich tegen de stelling van het OM,  dat hij in Auschwitz gewerkt zou hebben. Hij zou niets van gevangenen hebben gestolen en bovendien pas na de oorlog hebben vernomen, dat er op grote schaal Joden werden vermoord in Auschwitz. Zafke was aanwezig bij de aankomst van 14 treinen uit o.m. Rhodos, Triëst, Lyon, Mauthausen, Wenen en Westerbork. In deze periode kwamen ook Anne Frank en haar zus Margot in  Auschwitz aan, waar zijn overigens kort verbleven en in maart 1945 omkwamen in het kamp Bergen-Belsen.


Het openbaar ministerie stelt dat Zafke daar aanwezig was en uit eigen waarneming ter plaatste de moord op gevangen heeft gezien.Grieken willen toch geld voor nazi-oorlogsmisdaden


ATHENE, 12-03-2015 - Nu dreigt Griekenland Duitse bezittingen in hun land in beslag te nemen. Al in het jaar 2000 spraak het Griekse Hooggerechtshof uit, dat de Duitsers alsnog schadevergoeding moesten betalen wegens de massamoord op 218 burgers in het dorp Distomo (foto links: monument).

Volgens de Grieken stierven er in hun land tijdens de oorlog 250.000 burgers en werden bijna  900 dorpen en stadjes vernield door vooral de Wehrmacht. De Grieken stellen ook, dat hun claims door hun zwakke positie als kleine natie na de oorlog nooit volledig serieus werden genomen.


  LEES VERDER>>>
Minister Ploumen reikt morgen Geuzenpenning uit


VLAARDINGEN, 12-03-2015 - Minister Ploumen van Buitenlandse Handel  reikt vrijdag in Vlaardingen de jaarlijkse Geuzenpenning uit aan Free Press Unlimited. Deze organisatie zet zich in voor het brengen van nieuws in conflictgebieden en landen met een jonge, groeiende democratie. De ceremonie vindt plaats in de Grote Kerk.


De Geuzenpenning is vernoemd naar de eerste vrijwillige verzetsgroep in Nederland, die in de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. Gangmaker was Bernard IJzerdraat (foto links), en de groep kreeg snel meer aaanhangers onder Vlaardingers, Schiedammers, Rotterdammers en Maassluizers en in tientallen andere plaatsen. 

  LEES VERDER>>>Merkel wijst Japanners op belang oorlogsverleden


TOKIO, 11-03-2015 - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft op bezoerk in Japan benadrukt hoe belangrijk het is om open te zijn over het oorlogsverleden. Merkel zei in een toespraak in Tokio dat haar land  zijn plaats in Europa heeft herkregen omdat de Duitsers er volgens haar niet voor zijn teruggeschrokken "de dingen bij hun naam te noemen". 


Merkel ging niet zo ver om Japan ook tot deze openheid op te roepen. "Zoiets moet uit de samenleving zelf komen", zei ze.
China bekritiseert Japan fors de laatste decennia. Peking verwijt het land dat het nooit voldoende schuld heeft bekend aan oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. n 2012 nam de wrijving toe. Japan krijgt ook hetg verwijt dat het de wreedheden die het begaan heeft, in de schoolboeken verdoezelt.   
  LEES VERDER>>>Arnold Karskens zoekt laatste WO2-misdadigers Westerbork   


BRUSSEL, 10-03-2015 - Nog steeds zijn niet alle daders van oorlogsmisdaden uit de oorlog overleden of gestraft. Vorige week startte  de actie ‘NU OF NOOIT’ van ThePostOnline‘s oorlogsverslaggever Arnold Karskens. De actie loopt in de maanden maart en april.


Karskens zegt op de site:  “De nadruk ligt op bewakers van de Nederlandse concentratiekampen. Dat waren meestal leden van de SS, werklozen, of marechaussee, soms zeer jong..”
  LEES VERDER>>>Herdenking executies Woeste Hoeve

BEEKBERGEN , 10-03-2015 - Bij de Woeste Hoeve in Beekbergen werd zaterdag herdacht dat de Duitsers daar op 8 maart 1945 117 mensen fusilleerden. Met deze executies wreekten zij een mislukte overval op een Duits transport, waarbij SS-generaal Rauter werd gewond. Ook elders in het land werden executies voltrokken.


Zes Nederlandse verzetsstrijders van de groep Gosens en 2 gedeserteerde Oostenrijkse SS'ers zagen in de nacht van 6 op 7 maart 1945 een wagen met de SS-generaal Hanns Rauter, hoogste SS-er in Nederland, aan voor de vrachtwagen die ze waarschijnlijk wilden overvallen. Tijdens de schietpartij die volgde, raakte Rauter zwaargewond.


De Duitsers lieten enkele daarna honderden gevangenen executeren, van wie 117 bij Woeste Hoeve. De slachtoffers kwamen uit gevangenissen in Almelo, Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Assen en Doetinchem. Auteur Richard Schuurman schreef over deze executie het boek ´Spoor naar Woeste Hoeve´.
  K O R T  N I E U W S 

      woensdag   10   maart   2015      -   3  berichten    


Praag
Jamie Dornan heeft volgens The Hollywood Reporter toegestemd om een hoofdrol te spelen in de aankomende film Anthropoid. Deze film verhaalt over de aanslag op de tweede man van de SS, Reinhard Heydrich  in de Tweede Wereldoorlog in Praag.

Centraal staan de Tsjechische soldaten Jozef Gabčík (foto rechts) en Jan Kubiš, die door de Britten getraind werden en vervolgens naar Praag gestuurd gingen in mei 1942. Zij kregen de opdracht de meedogenloze Heydrich, ookwel bekend als de Hangman, te vermoorden. Het verhaal is al eens eerder verfilmd, voor het laatst in 1975 als Operation Daybreak.  De film heeft als regisseur Sean Ellis, die tevens het scenario schreef, samen met Anthony Frewin. De opnames gaan in juli van start.

Anne
Op het Merwedeplein is twee dagen gefiml dvoor de nieuwe Duitse film over Ann e Frank. Hier woonde zij voordat zij op 6 juli 1942 met haar familie en enkele vrienden in het achterhuis op de Prinsengracht 263 onderdook. Hun flat is nu een schrijvershuis dat in min of meer originele staat wordt gehouden. Zie ook ons bericht dd. 31-01-2015.
De actrice Katy Perry bezocht vandaag het Anne Frankhuis.

Apeldoorn
De gemeente Apeldoorn plaats voor de derde maal een beeldje dat aan de dwangarbeid van de Apeldoorners uit 1944 herinnert. Het beeldje van Tirza Verrips, is maar 30 cm hoog maar werd al twee maal gestolen. Op 17 april is de jaarlijkse herdenking. Publicist Louis van Overbeek meldt het op zijn blog Chien Méchant, en maakt bezwaar tegen de moderne dwangarbeid die bijstandsontvangers moeten verduren.
Bijna miljoen Duitse vrouwen  verkracht - door geallieerden


BERLIJN, 5-03-2015 - Waarschijnlijk bijna één miljoen Duitse vrouwen werden na de Tweede Wereldoorlog verkracht door de geallieerden. Dat stelt het juist verschenen Duitse boek ‘Als die Soldaten kamen’ van historica Miriam Gebhardt.


De getroffen vrouwen hebben echter tientallen jaren meestal uit schaamte gezwegen .

Het boek begint als volgt: “Tenminste 860.000 vrouwen en meisjes – maar ook mannen en jongens – werden verkracht door de geallieerde soldaten en hun bondgenoten. Het gebeurde overal.”

  LEES VERDER>>>


Zaanstreek herdenkt Hannie Schaft op Internationale Vrouwendag 8 mei


ZAANDAM, 5-03-2015 - Op zondag 8 maart 2015, Internationale Vrouwendag,  om 11.00 uur wordt in Zaandam Hannie Schaft herdacht. Dat gebeurt bij het Hannie Schaft-monument, Westzijde 39 in Zaandam, . 


Foto rechts: Hannie Schaft, rechts, vermomd, met haar vriendin Truus Menger, verkleed als jongeman.


Het thema dit jaar is 'Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst. Hannie Schaft wordt tijdens Internationale Vrouwendag herdacht als symbool van het Vrouwenverzet en als strijdster tegen fascisme, waaronder racisme  en discriminatie.
  LEES VERDER>>>


Joodse groepen niet blij met positieve film over Pius XII

ROME, 4-03-2015 - Joodse organisatie uiten steeds meer kritiek op een nieuwe film over Pius XII. Deze is In het Vaticaandeze week gepresenteerd. Pius XII was de paus die tijdens de Tweede Wereldoorlog de katholieke kerk bestuurde. De film,  "Shades of truth" moet aantonen dat hij wel degelijk pogingen ondernam om joden te behoeden voor de shoah. Dat vinden enkele Joodse organisaties 'fictie'.


Al decennialang is de rol van de paus omstreden omdat hij volgens velen te passief stond tegenover de Jodenvervolging. Hij ging niet iover tot een publieke veroordeling van de Jodenvervolging. De reden voor de nalatuigheid is nog steeds onduidelijk.
  LEES VERDER>>>Overlevenden getto's kunnen Duits pensioen krijgen


BERLIJN, 4-03-2015  - Overlevenden van de nazigetto's in Polen kunnen een pensioen uit Duitsland krijgen. De Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, heeft unaniem het verdrag tussen de Duitse en Poolse regeringen goedgekeurd.

Door het verdrag kan Duitsland ook pensioen betalen aan mensen in Polen . Dat was tot nu toe niet mogelijk. De nazi's sloten miljoenen Poolse Joden tijdens WO2 op in getto's. In 1943 brak in het getto in Warschau met 450.000 Joden een opstand uit, die door de Duitse bezetters uiterst bloedig werd neergeslagen. Ruim 7.000 Joodse verzetsstrijders werden toen gedood en nog eens . 6000 levend verbrand of vergast. De overgebleven 50.000 mensen werden naar vernietigingskampen gestuurd, de meeste naar Treblinka.  K O R T  N I E U W S 

      woensdag   4   maart   2015      -     8  berichten    


Velp en Rozendaal
Met bloesemtakken en met tulpen gaat Velp dat op zaterdag 18 april 2015, na 70 jaar, nog eens herhalen, als ’s morgen om 10 uur ruim 50 historische, militaire voertuigen uit 1940-1945 wederom de Hoofdstraat binnenrijden. Er lopen vijf muziekkorpsen mee.
De herdenkingen en de festiviteiten op 16 en 18 april in Velp zijn voor iedereen gratis toegankelijk en worden georganiseerd door Stichting Velp voor Oranje en het 4 Mei-Comité Velp, samen met vrijwilligers van diverse Velpse verenigingen, alle basisscholen en Het Rhedens te Rozendaal.


Schiedam
Geen Kinderspel is een tentoonstelling over de lotgevallen van Joodse kinderen tijdens de Holocaust. De tentoonstelling toont speelgoed van kinderen die in kampen zaten of ondergedoken waren. De tentoonstelling is nog te bezoeken t/m 18 maart 2015 op woensdag t/m zondag van 10.00 uur - 16.00 uur. Deze tentoonstelling is geschikt voor jong en oud. Locatie: Ruimte in Beweging Boterstraat 81, Schiedam

Nijmegen
Hoe nu verder met het verhaal van oorlog en vrede? Die vraag is aan de orde op een bijeenkomst die wethouder Bert Velthuis dinsdag 3 maart belegde in het stadhuis van Nijmegen. aanleiding was het niet doorgaan van het Oorlogsmuseum in Nijmegen. Op deze avond zijn bestaande initiatieven en plannen rond oorlog, vrijheid en mensenrechten geïnventariseerd en mogelijk gebundeld .

Amersfoort
Bij het 140-jarig bestaan van de jeugdzorginstelling Zandbergen schreef Maurice van Lieshout het boek 'Thuis bij Zandbergen, 140 jaar jeugdzorg'. Hij behandelt ook een tweeënvijftig pagina tellend dagboek uit de Tweede Wereldoorlog. Dinsdagavond 3 maart gaf van Lieshout een lezing over de geschiedenis van Zandbergen (nu Youké) en vertelt daarin ook over het gevonden dagboek. Het dagboek werd geschreven door de vrouw van de toenmalige directeur vanaf september 1942, een week nadat haar man is opgepakt en naar Dachau moest. Het dagboek eindigt één dag voor zijn thuiskomst. In 52 pagina's beschrijft ze bijna dagelijks wat er in de jeugdinstelling gebeurt. Zo meldt zij op 30 november 1944 "Hr.Hans weegt de jongens. Alle kinderen zijn afgevallen". Zandbergen draaide door tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het dagboek is nog niet beschikbaar voor publiek maar is wel besproken tijdens de lezing op dinsdagavond 3 maart.

Roermond
Op enkele plaatsen in Roermond is op 1 maart de 70-jarige bevrijding van de stad herdacht. In Maasniel werd daarbij ook de wrede dood herdacht van elf kinderen op het Maalbroek en op het Spik, op 10 oktober 1945, enkele maanden na de bevrijding. De kinderen werden gedood door landmijnen. Hun stoffelijke overschotten zijn later in vier kisten begraven,
voor elke getroffen familie een kist.


Schelvis
Staatssecretaris Van Rijn heeft op 2 maart Jules Schelvis (foto links) de Poolse vertaling van zijn boek `Vernietigingskamp Sobibor' overhandigd. Schelvis is een van de zeer weinigen die dit kamp overleefde. Aansluitend was er een optreden van Schelvis en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest in het Vredespaleis te Den Haag.

Het was het laatste concert van een tour. Op 2 maart was het precies 72 jaar na het eerste transport van Westerbork naar Sobibor.Dat was ook de geboortedag van Rachel, de vermoorde echtgenote van Jules Schelvis. Er werden in het kamp 170.000 Joden - van wie 34.000 uit Nederland - vermoord.

Oost-Nederland
Dorpen staan dit jaar op grote schaal stil bij hun eigen bevrijding. Onder andere in Netterden, Zeddam, Warnsveld en Posterenk zijn bewoners druk bezig om de lokale gebeurtenissen van 70 jaar geleden te herdenken en te vieren.
Maart en april zijn voor Oost-Nederland de herdenkingsmaanden. Vanaf 30 maart veroverden de geallieerden de Achterhoek en vervolgens de Veluwe. De nationale bevrijding volgde op 5 mei nadat Nazi-Duitsland de capitulatie tekende in Hotel De Wereld in Wageningen..
Stolpersteine geplaatst voor 15 Goudse Joden


GOUDA, 20-02-2015 - Vandaag zijn er 15 nieuwe Stolpersteine op 5 plekken in Gouda. Dit zijn de messing monumentjes van 10  x 10 cm voor oorlogsslachtoffers, en de steentjes worden in het plaveisel gemetseld.


Uit Gouda verdwenen tijdens de oorlog 327 Joden en 49 verzetsmensen en militairen. Ongeveer 520 Joden leefden medio  1940 in Gouda, onder hen vluchtelingen uit Rotterdam en Duitsland.Gangmaakster achter de actie is is de jazz-zangeres en psychologe Soesja Citroen (foto links), die enkele Joodse voorouders heeft.


  LEES VERDER>>>


.
Juliana kocht roofkunst-schilderij

HAARLEM, 20-02-2015 -Prinses Juliana heeft in 1948, het jaar vabn het inhuldiging,  een roofkusnt-schilderij gekocht. Dat kwam uit de boedel van een nazi van wie bekend was dat hij handelde in onteigende joodse bezittingen.

Het gaat om een werk van de Vlaamse schilder Paul Bril (1554-1626) dat oorspronkelijk toebehoorde aan de Joodse Jos H. Gosschalk en dat Juliana aankocht via de Stichting Nederlands Kunstbezit (SNK). Dat heeft onderzoeksjournalist Cees van Hoore ontdekt en gepubliceerd in o.m. het Noord-Hollands Dagblad.
Juliana, die het werk al sinds 1946 als bruikleen in haar paleis had hangen, betaalde er 4.000 gulden voor.

  LEES VERDER>>>Oostenrijker krijgt 4 jaar cel voor schenden stolpersteine

SALZBURG, 21-02-2015 - NAGEKOMEN - UPDATE 22-02-2015 - .In Salzburg  is 2 weken terug een man van 21 tot  4 jaar onvoorwaardelijke celstraf veroordeeld wegens het beschadigen van Stolpersteine.
Hij verkeerde in neonazikringen en was al eerder veroordeeld. Een 22-jarige mededader kreeg 4 jaar, waarvan 3 voorwaardelijk. Diens vriendin kreeg 6 maanden voorwaardelijke. Dit proces begon op 27 januari, de herdenkingsdag van de bevrijding van Auschwitz.

De drie hadden in 2013 maar liefst 136 Stolpersteine in Salzburg besmeurd of beschadigd. Ze betuigden spijt tijdens hun proces. Een 17-jarig meisje werd vrijgesp;roken, omdat zij kon bewijzen in het buitenland te zijn geweest op het beslissende moment.
In Göttingen heeft de Joodse gemeente afstand genomen van de plannen voor plaatsen van de stenen en wil op eigen wijze hun doden gedenken.

In München geldt een verbod op het plaatsen van de steentjes. Daar neemt ook de voorzitster van de Joodse gemeente, Charlotte Knoblauch, afstand van de steentjes.

In Roosendaal werden in 2012 voor het eerst in Nederland 6 Stolpersteine gestolen. Op de gedenksteentjes stonden de namen van Joodse onderduikers die aan de Hulsdonskestraat verbleven.
 


Justitie gaat 'boekhouder van Auschwitz' berechten


HANNOVER, 18-02-2015 - De openbare aanklager in Lüneburg heeft een 93-jarige ex-SS-lid officieel beschuldigd van medeplichtigheid aan minstens 170.000 doden tijdens zijn tijd als hoofdbewaker in Auschwitz.


Het gaat om Oskar Groening, ook wel bekend als 'de boekhouder van Auschwitz', omdat hij o.m. het geld van de gevangenen moest tellen.LEES VERDER>>>
Zie ook ons berichen dd  18-12-2014>>>\
.
Laatste dader van massamoord Oradour opgespoord: Franse ex-SS-er


BERLIJN, 18-02-2015 - 70 jaar na de massamoord van het Franse dorp Oradour-sur-Glane, gepleegd door de SS, heeft het Franse weekblad Paris Match in Duitsland de mededader, ex-SS-er en Fransman George René Boos (foto links) opgespoord.


Hij is waarschijnlijk  de laatste overlevende SS'er die deelnam aan de moord op 642 burgers. In de kerk van Oradour-sur-Glane kwamen zeker 300 vrouwen en kinderen om. Zij waren daar opgesloten, waarna het gebouw in brand werd gestoken. 


LEES VERDER BIJ HET LAATSTE NIEUWS>>>

Doktersechtpaar ontvangt postuum Yad Vashem

ENKHUIZEN, 18-02-2015 - Op 18 februari 2015 reikt ambassadeur Haim Divon van Israël in Enkhuizen de Yad Vashem onderscheiding "Rechtvaardigen onder de Volkeren" postuum uit aan Menno Kipp en Elisabeth Kipp-Röhrman.

Foto links: dokter Kipp in Hilversum, met hun oudste dochter Courttine, mevrouw Kipp, dochter Eva.  Deze laatste heeft de onderscheiding in ontvangst genomen.

De kinderen van het echtpaar nemen deze in ontvangst. Dit artsenpaar redde in Gameren het leven van een Joodse vrouw. Deze mevrouw Els Weissberg-Weinberg is vorig jaar op 102-jarige leeftijd overleden. Haar dochter woont de plechtigheid bij.

In de geschiedenis van het echtpaar beschrijft Yad Vashem dat zij een aantal malen door de bezetters bezocht werden voor huiszoekingen. Het echtpaar kreeg in 1941 hun eerste kind, een dochtertje. Dokter Kipp werd zelfs gearresteerd maar na 10 dagen door een fatsoenlijke hooggeplaatste Duitser weer vrijgelaten, nota bene op Sinterklaas.

Daarnaast huisvestte het echtpaar nog twee jongens die aan de dwangarbeid ontsnappen wilden, plus een echtpaar dat bij het bombardement van Rotterdam dakloos geworden was.

De gezondheid van het artsenechtpaar leed zwaar onder de oorlogsomstandigheden, zodat dokter Kipp zijn prakktijk in Gameren moest opgeven. Na de oorlog werd hij  schoolarts en later directeur van de GGD in Hilversum.Overlevenden dodenspoorlijn kregen zelden uitkering,  hoewel er geld wasFoto boven: de begrafenis van een Australische kameraad. Volgens de overlevering ligt er onder elke biels van de spoorlijn één dode.


AMSTERDAM, 9-02-2015 - Veel Overlevende KNIL-militairen die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië als Japans  dwangarbeider haden gewerkt, kregen jaren na de oorlog geen enkele compensatie.  Ondanks gelden die uit Japan als compensatie betaald werden.


Het gaat om mannen die werkten aan deBirma-dodenspoorlijn. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Het zou gaan om ruim 6.400 betrokken overlevenden van destijds. In totaal werkten er ruim 17.000 Nederlanders aan de spoorlijn.


Pas nu is  volgens de Volkskrant duidelijk dat er een complete namenlijst bestaat van de voormalige dwangarbeiders, bij het instituut voor oorlogsdocumentatie NIOD in Amsterdam. De lijst is echter tijdelijk niet in te zien als gevolg van de digitalisering van de Indische collectie.  Het gaat vaak om Molukse voormalige militairen.

  LEES VERDER>>>Noord-Brabant geeft museum Overloon 7 ton


DEN BOSCH, 9-02-2015 - De provincie Brabant draagt 7 ton bij aan de renovatie van het Oorlogsmuseum in Overloon. Het museum gaat eerst zijn documentatiecentrum moderniseren. Dat moet veranderen in een eigentijds, innovatief centrum en moet in april 2016 klaar zijn. De totale kosten bedragen 1,4 miljoen euro.


Foto rechts: een Brits kanon in de grote expositiehal, waar ook vliegtuigen staan. Foto A. Graaff.


  LEES VERDER>>>
SS-bewaakster Michnia (93) wordt vervolgd in Duitsland

HAMBURG, 5-02-2015 - De Duitse justitie vervolgt een 93-jarige Duitse vrouw op verdenking van het werken als SS bewaakster tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat om Hilde Michnia (foto links). Zij  wordt ook beschuldigd van betrokkenheid bij het dwingen gevangenen tot deelname aan een zg. 'dodenmars' waarbij ongeveer 1.400 vrouwen stierven.

De Ierse omroep RTE claimt dat het onderzoek startte de dag nadat de omroep een
bekroonde Ierse documentatire 'Close to Evil' over haar uitzond. In die documentaire vertelt de Ier Tomi Reichental (foto links) hoe hij als gevangen in Bergen-Belsen Michnia meemaakte.

De Hamburgse justitiewoordvoerder Carsten Rinio zei eergisteren dat zijn kantoor het onderzoek van Hilde Michnia was begonnen na een particuliere klacht tegen haar. Dat is toegestaan volgens het Duitse recht.

Ze
wordt ervan verdacht als bewaakster te hebben gewerkt in de
concentratiekampen Bergen-Belsen en Gross-Rosen.

Aanklagers beweren dat ze betrokken was bij de evacuatie van Gross-Rosen tegen het einde van de oorlog en het dwingen van gevangenen te marcheren naar
werkkamp Guben,verder naar het westen. Michnia zei tegen de krant Die Welt dat ze niet betrokken was bij wreedheden en slechts in de keukens werkte .Tekeningen van bijna 2.000 Duitse bunkers nu online


DEN HAAG, 5-02-2015 (NAGEKOMEN) - Een belangrijk gedeelte van het Bunkerarchief van WO2-bunkers dat in het Nationaal Archief te Den haag berust, is gedigitaliseerd. Maar liefst 9.713 scans van tekeningen en kaarten zijn nu tot in detail online te bekijken, zo meldde  het Nationaal Archief op 8 januari j.l...


Er bestaat een volgens het archief een grote belangstelling voor deze Duitse bunkers. Overigens hanteerde het Nederlandse leger de term 'kazematten'. Bunker is een typisch Duitse term, de langzamerhand algemene ingang heeft gevonden.

  LEES VERDER>>>Internationale Vakbond tegen SS-naam voor groot schip


LONDEN, 5-02-2015 - De internationale transportvakbond ITF uit Londen eist dat waarschijnlijk het grootste schip ter wereld, de ‘Pieter Schelte’, een andere naam krijgt. Het schip is vernoemd naar de Nederlandse SS-er  Pieter Schelte Heerema (1908-1981), die als officier dienst deed in de Waffen-SS. Hij kreeg daarvoor 3 jaar gevangenisstraf. Nadien ging hij werken in de offshore-industrie.

De naam van het schip is in Nederland al langer in discussie.  In 2008 stelde SP-kamerlid Sharon Gesthuizen (foto links) er al kamervragen over.

ITF-voorzitter Paddy Crumlin vindt de naam van het schip “schandalig” en stelt dat het vaartuig niet zou mogen opereren in Europese wateren.

De vakbondskoepel is een petitie gestart waarin olie- en gasbedrijf Shell wordt opgeroepen het schip niet in zetten. Shell wil de Pieter Schelte gebruiken voor de ontmanteling van booreilanden in de Noordzee. Eigenaar van de 382 meter lange Pieter Schelte is het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas.

De zoon van de gewezen nazi-officier is de huidige topman van het bedrijf. Een woordvoerder van Allseas heeft in een reactie gesteld dat het bedrijf niet van plan is de naam van het schip te wijzigen.

In 1941 waren het vooral de Amsterdamse dok- en havenwerkers die zich meteen inzetten voor het slagen van de Februaristaking tegen de Jodenvervolging. De ITF is ook hun vakbondskoepel.
Naspelen slag om Ypenburg na 75 jaar met namaaknazi's

YPENBURG, 5-02-2015 - Op zaterdag 9 mei 2015 zullen acteurs en onder hen namaaknazi's de slag om Ypenburg naspelen. Het evenement start om 11.00 uur op het voormalige vliegveld Ypenburg, op het evenemententerrein aan het Böttgerwater. Ypenburg werd op 10 mei 1940 aangevallen en veroverd, maar diezelfde dag weer heroverd, net als de andere Haagse vliegvelden Ockenburg en Valkenburg.


De grootste Duitse troepenmacht bij de luchtaanval op Nederland op 10 mei `1940 werd ingezet rond  vliegveld Ypenburg.  Hier vond een bombardement plaats, gevolgd door het afwerpen van parachutisten.


 LEES VERDER>>>Verzetsman Cor van Bemmel krijgt op 4 mei monument in Harmelen


HARMELEN, 5-02-201T5 - 70 jaar na zijn dood krijgt  verzetsman en vm. Marechaussée Cor van Bemmel een monument op het plein in het centrum van Harmelen, het dorp waar hij geboren en getogen is. Van Bemmel kreeg in 1948 postuum de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding in Nederland, voor zijn werk in het verzet. Het monument wordt op 4 mei dit jaar onthuld.


Al jaren trachten inwoners van het dorp een monument voor Van Bemmel te realiseren. Hij was wachtmeester der Marechaussee en vluchtte in de oorlog naar Engeland en werd daar opgeleid tot geheim agent. Hij werd gedropt in Nederland en verzamelde onder meer informatie die hij doorspeelde naar de geallieerden.


Op 21 maart 1945, 3 weken voor het aflopen van de oorlog, arresteerden de Duitsers hem in Assen en hij werd gefusilleerd. Bij zijn herbegrafenis in Harmelen, verscheen toenmalig koningin Wilhelmina daar. Nu ligt hij op de erebegraafplaats in Loenen.


Journaliste en inwoonster Mieke Schilder. schreef 20 jaar terug een artikel over mensen die in het verzet. Schilder koos Van Bemmel en kwam in contact met zijn intussen overleden broer.. Er werd een werkgroep opgericht, maar die kreeg jarenlang nul op het rekest.

Groningen herdenkt bevrijding uitgebreid met nazisoldaten


GRONINGEN, 02-02-2015 -Groningen herdenkt in 2015 de  bevrijding uitvoerig met verschillende evenementen onder de naam 'Bevrijding van Groningen 70 jaar.' Het evenement vindt op 10, 11 en 12 april plaats.

Het bestaat uit enkele reconstructies van gevechten, theater, educatie, herdenking en feest. Er zullen 300 amateursoldaten, ook wel genaamd reënactors uit binnen- en buitenland een meedoen. Onder hen ook namaaknazi's.


Daartegen bestaat bezwaar bij een aantal nabestaanden van oorlogslachtoffers.Rabbijn S. Spiero van de Joodse gemeente Groningen zegt dat hij niets weet van de plannen en keurt deze af. Hij zegt  dat hij dit ´niet zo goed´ vindt. Hij is niet door de organisatoren benaderd en komt er nog op terug. De AFVN-Bond van Anitfascisten stuurt morgen een protestbrief aan de organisatoren en de gemeente
  LEES VERDER>>>SS-er Groening op 21 april voor rechtbank in Lüneburg


LÜNEBURG, 02-02-2015 - Een 93-jarige ex-SS-er, Oskar Groening, moet in april voor de rechtbank verschijnen. Hij zou in 1944 als vrijwilliger bij de Waffen-SS mee hebben gedaan aan de moord op zeker 300.000 mensen in het vernietigingskamp Auschwitz. 


Het proces start op 21 april voor de rechtbank in Lüneburg in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen. Het Openbaar Ministerie legt Groening ten laste dat hij in 1944 bagage van Joden en andere naar Auschwitz gedeporteerden heeft weggehaald.

Groening moet volgens justitie hebben geweten dat de gevangenen na hun aankomst in de gaskamers werden vermoord. Daarmee heeft hij meegeholpen aan uitroeiing van bevolkingsgroepen.

De man werkte van mei tot en met juli 1944 in Birkenau, het vernietigingskamp binnen Auschwitz. Hij was daar actief op het perron waar van 16 mei tot en met 11 juli 1944 137 transporten met ongeveer 425.000 Joden uit Hongarije aankwamen. Voor het proces tegen de man zijn meer dan twintig dagen gepland.

Zie ook ons bericht dd 18-12-2014>>>


Hitlerjugend- en Wehrmachtlid Von Weizsäcker bewonderde Februaristaking

door Arthur Graaff
BERLIJN, 02-02-2015 - De vroegere Duitse bondspresident Richard von Weizsäcker is gisteren op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was o.m. aanvoerder bij de Hitlerjugend en luitenant in de Wehrmacht, en de president die de Duitsers een stap verder hielp bij hun verwerking van hun naziverleden.

Hij bracht driemaal een officieel bezoek aan Nederland, en liet merken dat hij bewondering had voor het Nederlands verzet, vooral voor de  Februaristaking. Bij zijn eerste bezoek aan Nederland legde hij op 30 mei 1985 een krans met Duitse linten bij het monument voor de gevallen Nederlanders uit de Tweede Wereldoorlog op de Dam.

   LEES VERDER>>>
20 Canadese veteranen komen op 4 mei naar Leeuwarden

LEEUWARDEN, 02-02-2015 - Aan de dodenherdenking op 4 mei in Leeuwarden zullen 20 Canadese oud-strijders deelnemen. De provincie Friensland meldt dat de jaarlijkse herdenking dit jaar wegens het 70-jarig lustrum op het Wilhelminaplein plaats vindt.

Normaliter vindt de herdenking plaats in de Prinsentuin, maar daar komt nu het Victorypark gebouwd. Dat is een nagebouwd kampement van de Canadezen dat daar in mei 1945 ook stond. Vlak na de oorlog vond de dodenherdenking oorspronkelijk ook op het Wilhelminaplein plaats.

Naast de dodenherdenking krijgt de bevrijding op 5 mei meer aandacht. Het terrein van het jaarlijkse bevrijdingsfestival krijgt uitbreiding en de dag start met een bevrijdingsontbijt voor ouderen en mindervaliden, ze meldt de provincie. Aan het einde van de dag komen oude legervoertuigen die die dag in de provincie hebben rondgereden naar de Friese hoofdstad.
  K O R T  N I E U W S 

    maandag   26   januar1   2015  -  4  berichten    


Eerbeek

Op 23 februari onthult Jan Willemsen, samen met Eerbeekenaar Gerard Schut (1917) en in aanwezigheid van een delegatie van de gemeente Brummen, een plaquette die de V1- inslag in Eerbeek tijdens WO2 in 1945 herdenkt. Door een speling van het lot waren alle dodelijke slachtoffers, 7 vrouwen en 4 mannen, afkomstig uit Arnhem. Lees verder bij de Arnhemse Koerier>>>


Battlefield Groningen

Op zaterdag 18 april 2015 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum in samenwerking met de Documentatiegroep ’40-’45 en Battlefield tours een battlefield tour met als onderwerp: “De bevrijding van het noordelijke en westelijk deel van de stad Groningen” nu 70 jaar geleden. Tevens wordt een bezoek gebracht aan het Canadian Allied Forces 1940-1945 museum. Dit vrij onbekende particuliere museum is gelegen aan de Ulgersmaweg in Groningen. Aanmelden kan via de website van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum.


Bevrijding Oosten en Noorden

Tussen 27 maart en 12 april 2015 wordt de operaties Plunder, Varsity, Forward On en Amherst nieuw leven in geblazen onder de naam "The Final Push". In 1945 luidden deze acties de Bevrijding van Oost- en Noord Nederland in. De tocht vormt een onderdeel van de route die de voertuigenclub 'Keep Them tghem Rollin' (KTR) volgt van Groesbeek naar Groningen. Dit is volgens de groep de historische route.. Van zondag 29 maart tot en met zondag 12 april 2015 zullen naar verwachting tussen de 100 en 150 militaire voertuigen uit de WO2 met de tocht mee rijden. In Groningen zullen de voertuigen deelnemen aan een groot defilé op 12 april. Op Youtube is een promo te zien.Eerste Duitse bioscoopfilm over Anne Frank

KEULEN, 31-01-2015 - De jonge Duitse actrice Lea van Acken vertolkt de hoofdrol in de eerste Duitse bioscoopfilm over Anne Frank. Eind dit jaar komt deze in de bioscoop. Vorige week begon het draaien in Keulen. De regie voert Hans Steinbichler. 


Anne werd in 1931 geboren in Frankfurt en heeft de eerste 4 jaar van haar leven daar gewoond. In maart is het 70 jaar geleden dat Anne Frank op 15-jarige leeftijd in het Noord-Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen overleed (de exacte datum is nooit bekend geworden). Het Anne Frank Fonds (AFF) in Bazel steunt het project. Dit fonds beheert o.m. de rechten op het dagboek.


Actrice Lea van Acken (1999, Hamburg, foto uiterst links) werd bekend door haar rol in de film ‘Kreuzweg’ (2013), waarin zij een diepgelovige vrouw speelde. De ouders van Anne worden gespeeld door Martina Gadeck en Ulrich Noethen.


Over Anne zijn ongeveer 10  films gemaakt. De bekendste is een Amerikaanse, The Diary of Anne Frank’, uit 1959, geregisseerd door George Stevens en met Millie Perkins in de hoofdrol. Deze film ontving 3 Oscars.


De Duitse publieke zender  ZDF wilde vorig jaar ook een film over Anne maken, maar kreeg problemen met het  AFF in Bazel en stopte het project in de ijskast. De Duitse publieke zender ARD heeft al een film gemaakt:: "Meine Tochter Anne Frank", met Mala Emde als Anne en Gotz Schubert als haar vader Otto. Deze zal op 18 februari te zien zijn. 


Illustraties: links de hongerwinter in september 1944, rechts in maart 1945, het dieptepunt. Klik op de kaart om de interactieve versie te zien.

Slachtoffers van Hongerwinter in kaart gebracht

Een groep onderzoekers van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) in Den Haag en de Colombia University in New York berekende op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de zogenoemde 'oversterfte' in die periode 58.000 is. Daarvan zijn 20- tot 25.000 mensen slachtoffer van de Hongerwinter.


De hongerwinter gaf ook veel andere problemen. De Zuiderkerk in Amsterdam werd tijdens de Hongerwinter bijvoorbeeld ingericht als noodmortuarium. De vele Amsterdamse doden konden niet allemaal direct begraven worden vanwege de strenge, aanhoudende vorst en een tekort aan kisten.

De NOS zond zaterdagavond om 20.25 uur op NPO 2 een informatief discussieprogramma uit over de Hongerwinter,  vanuit de Zuiderkerk in Amsterdam. Daaraan nam o.m. Jan Terlouw deel (geboren 1931), die als jongen de oorlog meemaakte en slachtoffers uit het westen hielp.
Schoolboeken in buitenland negeren of verdraaien soms holocaust


door Arthur Graaff

PARIJS, 30-01-2015 - Schoolboeken voor voortgezet onderwijs in sommige landen negeren  de Holocaust. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Unesco. De titel luidt 'The International Status of Education about the Holocaust'.


Dat inventariseert hoe schoolboeken en lesprogramma’s in 135 landen en gebieden de Holocaust behandelen. Er is verder nog geen enkele sprake van internationale standaardisering, zo stelt de Unesco in een toelichting.. De Unesco acht lessen over de Holocaust fundamenteel voor het ontwikkelen van respect voor mensenrechten.


Het rapport biedt een diep inzicht in de wijze waarop learern in de gehel wereld omgaan met de Holocaust, en de wijzen waarop zij daarin tekortschieten - ook in bijv. Groot-Brtittannié.

LEES VERDER>>>Voorvertoning van documentaire ‘Kindsoldaat van Hitler’ in Vught

VUGHT, 30-01-2015  - Op dinsdag 10 februari uur is in Theater de Speeldoos in Vught een voorvertoning van de film ‘Kindsoldaat van Hitler’, met toelichting van de makers Marga van Praag en Hans Polak.

Foto links: Curiél in het uniform van de Kriegsmarine- Hier is hij jonger dan 17.


Deze documentaire wordt in 2015 door omroep MAX uitgezonden en verhaalt het leven van regisseur Herbert Curiël, nu 87 jaar.. Als NSB-kind werd hij gepest door klasgenoten en besloot daarop ‘de eer van het vaderland hoog te houden, en te vechten voor Mussert (leider NSB)’. Hij probeerde als 15-jarige dienst te nemen bij de SS, maar werd daar afgewezen.
 LEES VERDER>>>
NS verdiende € 2,5 miljoen aan vervoer  Joden naar kamp Westerbork


door Arthur Graaff

HILVERSUM, 29-01-2015 - De Nederlandse Spoorwegen heeft in bedragen van nu 2,5 miljoen euro verdiend aan de 93 treinen voor transporteren van ongeveer 100.000 Joden naar Kamp Westerbork.


Foto links : Joden op station Muiderpoort in Amsterdam.

Dat blijkt uit een reportage van het televisieprogramma Brandpunt. Het programma baseert zich op een document uit het National Archives in Washington D.C. in de VS.

LEES VERDER>>>


Bevrijding Auschwitz herdacht zonder Sowjet-bevrijders

AUSCHWITZ, 27-01-2015 - In Auschwitz hebben staats- en regeringsleiders uit bijna 50 landen de bevrijding van het nazi-vernietigingskamp herdacht, 70 jaar geleden. Vertegenwoordigers uit de vm. Sowjet-Unie, de feitelijke bevrijders, ontbraken.Ook 300 overlevenden van Auschwitz namen deel..

De bijeenkomst begon om 15.30 uur met muziek en een toespraak van de Poolse president Komorowski. Die dankte de Russische soldaten die Auschwitz hebben bevrijd. "Met dankbaarheid en respect denken we nu aan hen", zei hij. 

LEES VERDER OP NOS>>>
Tsipras' eerste daad: bloemen voor communistisch verzet

door Arthur Graaff

KAISARIANI, 27-01-2015 - De Griekse verkiezingen zijn voorbij en Alexis Tsipras heeft gewonnen. Als zijn eerste officiële daad heeft hij bloemen gelegd op het monument voor 200 geëxecuteerde communistische verzetsmensen uit de oorlog. Daarmee brengt hij in herinnering hoe ernstig de nazi's hebben huisgehouden in Griekenland.


LEES VERDER>>>


Controverse SS-naam schip: voorstanders trachten Wikipedia te censureren


SCHIPHOL-RIJK, 26-01-2015 - De naam van het grootste kraanschip ter wereld, de Pieter Schelte, is vanwege SS-verleden van de naamgever Heerema (foto links) in opspraak. Hij was een SS-officier, en werd veroordeeld tot 3 jaar gevangenschap in Nederland.


Joodse groepen uit Nederland en Groot-Brittannië maken er sinds eind vorige week bezwaar tegen dat het schip deze naam draagt. Op Wikipedia zijn nu pogingen het artikel over Heerema te censureren.

LEES VERDER>>>


Groeiend antisemitisme overschaduwt herdenking einde van Holocaust

AMSTERDAM, 26-01-2015 - In het Wertheimpark in Amsterdam is zondag het einde van de holocaust in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Grote zorg over oplevend antisemitisme klonk door in alle toespraken tijdens deze Nationale Holocaust Herdenking. De herdenking vond plaats bij het spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' van Jan Wolkers.

In zijn toespraak waarschuwde Jacques Grishaver (foto links), voorzitter van het organiserende Nederlandse Auschwitz Comité, voor de terugkeer van antisemitisme.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zei onder meer: "Wij laten dit gruwelijke niet opnieuw gebeuren." Hij verzekerde dat Amsterdam pal staat voor de Joodse gemeenschap. Ook vice-premier Lodewijk Asscher ging in op de angst dat Jodenhaat opleeft. "We mogen niet wegkijken bij antisemitisme en discriminatie. De waarschuwing van Auschwitz is ook vandaag geldig."


Protest Cleveringa tegen ontslag Joodse collega  'Beste speech van Nederland'

HILVERSUM, 26-01-2015 - De verzetstoespraak die professor Rudolph Cleveringa (1894-1980) in 1940 hield tegen de Jodenvervolging, is gekozen tot 'Beste speech van Nederland'. De  verkiezing was georganiseerd door het VPRO-radioprogramma OVT en NPOGeschiedenis.nl.  Meer dan 5.000 luisteraars hebben hun stem uitgebracht.

LEES VERDER>>>Nederlands bedrijf organiseerde 9 geheime nazi-vliegvelden in Engeland

door Arthur Graaff

SANDRINGHAM, 26-01-2015 - Een Nederlands bedrijf organiseerde maar liefst 9 geheime nazi-vliegvelden in Engeland.

Foto rechts: een 'Nederlandse' boerenschuur in Norfolk. Deze hadden als geheime bestemming vliegtuighangar.


Zogenaamde Nederlandse boeren kochten boerderijen en bouwden er 'Hollandse' schuren naast, allen voorzien van rode pannendaken ter onderscheiding. Zij legden ook vlakke velden aan zonder hoge beplanting of heggen.
Bij de plaats Sandringham in Norfolk, waar de belangrijkste Britse militaire academie is gevestigd, staat nog steeds zo'n schuur.

LEES VERDER>>>Koning las ook namen op van sjoahslachtoffers Westerbork

WESTERBORK, 26-01-2015 - Zijne Majesteit de Koning heeft vrijdagmiddag 23 januari om 16.30 uur namen van slachtoffers van de Jodenvervolging voorgelezen in kamp Westerbork. Net als de andere voorlezers deed hij dit vrijwillig. Dat vormde onderdeel van het initiatief De 102.000 Namen Lezen van het herinneringscentrum, zo meldt het centrum.

Van 22 tot en met 27 dinsdag januari 2015 worden op het terrein van het voormalige concentratiekamp de namen voorgelezen van de 102.000 vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma tijdens de Tweede wereldoorlog.

LEES VERDER>>>
  K O R T  N I E U W S 

    maandag   26   januar1   2015  -  4  berichten    


's HEERENBERG
Een lezing over de oorlog zondag in 's Heerenberg (foto rechts: kasteel Huis Bergh in de plaats) wordt herhaald wegens de overgrote belangstelling. In de plaats in de Achterhoek werd bij de bevrijding destijds hard gevochten. Zie De Gelderlander.

MEIN KAMPF
Een Schots oppositielid van het Britse Lagerhuis, Thomas Docherty (Labour),  wil een discussie over een verbod op Mein Kampf. Zie The Scotsman.

Zijn motivering is dat haat zaaien moet worden beperkt. Hij maakt niet duidelijk hoe hij de verspreiding via het web wil tegengaan. Bij Amazon is het boek één van de grote bestsellers.

AUSCHWITZ

Bij de aanwezigen van de herdenking van de bevrijding van Auschwitz, dinsdag 70 jaar geleden, is ook de kleinzoon van de beruchte kampcommandant Rudolf Höss. Deze nu 49-jarige Rainer Höss is actief in de strijd tegen alles waar zijn grootvader voor stond: nazisme en extremisme. Onder meer spreekt hij op scholen en sloot zich aan bij de campagne tegen rechts extremisme Laut gegen Nazis. dat meldt de Wall Street Journal.


HITLER

Pas vrijgegeven FBI-documenten stellen dat de Amerikaanse overheid kennis heeft over de overleving van Adolf Hitler na de Tweede Wereldoorlog. Hij zou in het Andesgebergte hebben gewoond tot lang na de oorlog. Dat meldt de site Zita.be.Westerbork: 700 vrijwilligers lezen 6 dagen namen van 102.000 slachtoffers sjoah voor


door Arthur Graaff

WESTERBORK, 19-01-2015 - In totaal 700 vrijwilligers beginnen donderdagavond 22 januari om 19 uur met het dag en nacht onafgebroken voorlezen van de 102.000 namen van slachtoffers van de shoah in Nederland. Dat gebeurt in Herinneringscentruym Kamp Westerbork.


Foto links: twee lezers in 2010. Foto Westerbork.

Het gaat om de doden die nooit een graf hebben gekregen. Dit voorlezen eindigt in de middag van 27 januari om 14.30. Die dag wordt herdacht dat het 70 jaar geleden is dat het concentratiekamp Auschwitz door de Sowjets werd bevrijd.

  LEES VERDER>>>Commissaris koning Smit onthult vliegersmonument in Giessenburg

GIESSENBURG (Alblasserwaard), 19-01-2015 - De nieuwe commissaris van de koning van Zuid-Holland, Jaap Smit, heeft toegezegd op 2 mei in Giessenburg een monument voor omgekomen geallieerde vliegeniers uit WO2 te onthullen.

Foto rechts: één van de neergestorte vliegtuigen, een halfiax bommenwerper, met erin aangegeven waar de bemanningsleden precies zaten. Illustratie stichting Vliegersmonument Giessenburg.

Er stortten tijdens de WO2  7 geallieerde vliegtuigen neer in huidige gemeente Giessenlanden en daarbij kwamen er 11 Britten, 1  Canadees en 2 Amerikanen om.


  LEES VERDER>>>
Premier Abe van Japan bezoekt Yad Vashem

JERUZALEM, 19-01-2015 - De rechtse premier Abe bezoekt vandaag het Israëlische holocaust-documentatiecentrum Yad Vashem in Jeruzalem. Hij maakt een driedaagse officiële reis naar Israël. Dinsdag bezoekt hij Palestina. (Zie ook ons bericht dd 6-02-2015: Japanse premier haalt beetje bakzeil over troostmeisjes).

Abe wordt door een aantal staten sterk bekritiseerd wegens zijn houding ten opzichte van deJapanse oorlopgsmisdaden in WO2. Hij heeft het afgelopen jaar regelmatig laatdunkende oopmerkingen gemaakt over het lot van de zg. 'Troostmeisjes',  de dwangprostituéesuit de Japanse legerbordelen.

Yad Vashem maakte verder bekend dat morgen drie Berlijners de onderschediing 'Rechtvaardige onder  de Volkeren' ontvangen. Het gaat om Frieda Szturmann, Max Naujocks en  zijn vrouw Herta. Frieda Sztrurmann werkte samen met de eerste moslim die een Yad-Vashemonderscheiding kreeg, de Egyptische arts Mohamed Helmy.die tijdens de oorlog in Berlijn leefde.
Nieuwe video van Himmler in Nederland opgedoken

AMSTERDAM, 19-01-2015 - Op Youtube is een nieuwe video van Himmler opgedoken met Nederlands commentaar. Hij bezoekt daarin de 'Riechsschule' in Valkenburg, een opleidingsinsituut voor kinderen van nazi's en NSBp0er sin  Nederland. Himmler reikt er medailles uit aan studenten en NSB-ers, zowel Nederlanders als Duitsers.. Het gaat om een zg. 'Leistuingsrüne'.  Nieuwe struikelstenen voor Hilversumse Joden en verzetsmensen

door Arthur Graaff
HILVERSUM - 16-01-2015 Er komen op 24 februari nieuwe zg. 'struikelsteentjes' in Hilversum, de kleine messing tegeltjes in de stoep die een oorlogsdode op dat adres gedenken. Dit keer voor het eerst ook voor een Hilversumse verzetsman, Martinus Letterie, en een dwangarbeider, Bernard Peters.

Ditmaal worden er door de Duitse bedenker van de struikelstenen, Gunter Demnig, in totaal 17 stenen voor 15 Joodse en 2 niet-Joodse overledenen geplaatst op 10 Hilversumse adressen. Bij struikelstenen gaat het meestal om nazislachtoffers die nooit een graf hebben gekregen
In totaal zijn er dan ion Hilversum 159 struikelstenen geplaatst.
LEES VERDER>>>


Kenniscentrum Oorlogsbronnen breidt uit en bundelt activiteiten

AMSTERDAM, 15-01-2015 - Gisteren is het Kenniscentrum Oorlogsbronnen gelanceerd. In het centrum werken samen verschillende erfgoedorganisaties en archieven. Het centrum bundelt activiteiten, (digitale) producten en diensten rondom de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. De lancering geschiedde bij het NIOD.

Foto links: de eerste razzia in Nederland, Amsterdam, 22 februari 1941.

Opmerkelijk is de deelname van 4 universiteiten: UvA, VU, Erasmus en Leiden. Een van de eerste projecten van het kenniscentrum is een groot marktonderzoek naar de gebruikers
.
Het Vfonds gaf een subsidie van ruim € 146.000.

LEES VERDER>>>Yad Vashem-onderscheiding voor familie uit Ouwerkerk a/d Amstel

AMSTERDAM, 15-01-2015 - Vandaag heeft ambassadeur Haim Divon de Yad-Vashemonderscheiding "Rechtvaardigen onder de Volkeren" postuum verleend aan de heer Dirk Willem Brouwer en zijn vrouw, Wilhelmina Brouwer-Duinmeijer.

Zij boden in Ouderkerk aan de Amstel een onderduikplek aan baby Ada Levy. Deze groeide op als zus van zoontje Dick Brouwer. Ada's ouders werden in Auschwitz en Mauthausen omgebracht. Ter gelegenheid van de onderscheiding voor haar onderduikouders waren Ada en haar man, kinderen en 2 kleinkinderen over uit Israël.

Ada heeft na de oorlog contact onderhouden met de familie Brouwer. Dat verwaterde na enige tijd, maar nu is de relatie weer hersteld. De onderscheiding voor de heer en mevrouw Brouwer is in ontvangst genomen door zoon Dick Brouwer.


Restanten vliegtuigwrak WOII gevonden

HARDERWIJK, 15-01-2015 - Op het oude industrieterrein Haven van Harderwijk zijn vorige week bij onderzoek naar WO2-explosieven resten gevonden van een geallieerd vliegtuig, zo meldt de gemeente Harderwijk. Dit vliegtuig is waarschijnlijk in de nadagen van WO2 voor de toenmalige kust van Harderwijk neergestort. Naar verluidt gaat het om een zware Britse eenmotorige eenpersoons jager van het type Hawker Typhoon (foto links).

De gemeente heeft besloten om de mogelijke restanten van het vliegtuigwrak zorgvuldig en met respect te bergen. Daarbij worden mogelijke explosieven en eventuele stoffelijke resten van de piloot geborgen. Het werk start naar verwachting in de loop van deze maand.
Japanse premier haalt beetje bakzeil over troostmeisjes


TOKIO, 6-01-2015 – De regering van premier Shinzo Abe in Japan wil berouw uitspreken over de rol van het land in de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft Abe maandag tegen de pers gezegd. Vanuit China en Zuid-Korea is de laatste jaren toenemende druk uitgeoefend op de rechtse regering om dit te doen.


Vooral de zaak van de troostmeisjes speelt nog steeds een grote rol voor China en Zuid-Korea. Het Japanse leger dwong naar schatting 200.000 vrouwen en meisjes uit diverse bezette landen in Azië.
  LEES VERDER>>>


Koningspaar en premier naar herdenking Auschwitz

DEN HAAG, 5-01-2015 - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Rutte zijn op 27 januari aanwezig bij de herdenking van de 70-jarige bevrijding van het voormalig concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen. dat meldt de Rijksvoorlcihtingsdienst.

Naar aanleiding van een resolutie van de Verenigde Naties op 1 november 2005 wordt deze internationale Holocaust-gedenkdag sinds 2006 jaarlijks gehouden. Er is gekozen voor 27 januari omdat op deze dag in 1945 het concentratiekamp Auschwitz door de Russen werd bevrijd.

Tijdens de jaarlijkse herdenking worden ook de andere slachtoffers van de naziperiode herdacht, zoals Slaven en Roma-Sinti. Het Poolse Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau organiseert de herdenking.


Auischwitz geldt als het ergste voortbrengsel van de nazi in hun streven naar uitroeiing van de Joden en andere tegenstanfers. Tijdens de jaarlijkse herdenking worden ook de andere slachtoffers van de naziperiode herdacht. Het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau organiseert de herdenking.  K O R T  N I E U W S 

      dinsdag   6   januar1   2015      3  berichten      Onderduik Velp
Vorige maand verscheen 'Verborgen in Velp. Nooit vertelde verhalen over moed, verzet en onderduikers' door Gety Hengeveld-de Jong. Zij beschrijft in 63 verhalen de lotgevallen op 49 verschillende adressen in Velp. Op één adres bij de familuie Van den Berg zaten zelfs 20 onderduikers.

Eigenlijk gaat dit boekje niet over de oorlog, maar over beslissingen, schrijft de autrice in haar toelichting.

Het beschrijft wat er vastzat aan de onderduik, de grote beslissing waarmee sommige Velpenaren moesten omgaan: plotseling een onbekende man of kind verbergen op zolder of in de kelder. Voedselbonnen of blanco identiteitsbewijzen stelen, of zelfs overvallen plegen voor die papieren.

Ook opvallend was volgens de autrice het ontbreken van trots. Soms zijn zelfs tot op heden buren en familieleden niet of nauwelijks op de hoogte van wat er gebeurde.
Het boek verscheen bij Jansen en de Feijter in Velp. Het bevat ook 74 recente kleurenfoto’s van plaatsen in Velp en 140 zwart-wit foto’s uit ca. 1940-1945. In 63 verhalen over 49 verschillende adressen in Velp. Het boek kost door sponsoring en giften slechts € 14,95. Het kan besteld worden op dit mailadres: bestel@eenpassievoorboeken


Soldaat van Oranje

Met ruim 1,5 miljoen bezoekers is musical ‘Soldaat van Oranje’ populairder dan de film ‘Soldaat van Oranje’ die op 1,5 miljoen bezoekers bleef steken.

Het is en was volgens velen de beste Nederlandse film ooit gemaakt, ‘Soldaat van Oranje’, en voor de hoofdrolspelers in deze door regisseur Paul Verhoeven verfilmde versie van het boek betekende het een internationale carrière, zo schrijft Nieuws Uit.nl.


Wageningen

Professor Jan Smit uit Wageningen protesteerde net als de bekende professor Cleveringa in Leiden en op dezelfde dag, 26 november 1940, tegen het ontslag van Joodse hoogleraren. De landbouwhogeschool ontsloeg hem vervolgens zonder dat hij enig verder recht op pensioen of een vergoeding behiel;d. dat schrijft Vrij Nederland van 22 februari 1941. De redactie van NWO2 wist dit niet. Smit komt niet voor in 'Het Koninkrijk'van dr L. de Jong..


Initiator Pim Reijntjes van nationaal Dachaumonument overleden

HOLLANDSCHE RADING, 2-02-2015 (NAGEKOMEN) - Oud-journalist en oud-verzetsman Pim Reijntjes (foto rechts, in 2012)  is op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hollandsche Rading overleden.

Reijntjes was initiatiefnemer van het Nationaal Dachau Monument bij de Bosbaan in Amsterdam en de eerste voorzitter van de bijbehorende stichting. Hij werd op 4 december j.l. begraven.
Reijntjes werd in 1919 hij in Den Haag geboren, maar groeide op in Amsterdam. Hij diende als militair toen nazi-Duitsland in 1940 Nederland binnenviel.

LEES VERDER>>>Bezoek aan  Auschwitz +15% en Anne Frankhuis +2% in 2014


door Arthur Graaff
AUSCHWITZ, 31-12-2014 - De grote Nederlandse en internationale WO2-herinneringsoorden zoals Auschwitz, het Anne  Frankhuis en het Holocaustmuseum in Washington trokken over 2014 opnieuw meer bezoek.

Het Auschwitz Museum in Auschwitz schat dat meer dan 1,5 miljoen mensen dit voormalige nazi-Duitse vernietigingskamp tegen het einde van 2014 zullen hebben bezocht, een stijging van 15%
LEES VERDER>>>


 
 Alleen zoeken in Nieuws-wo2.tk

 

Steun WAR child - klik hier              Scroll naar beneden

20-02-2015
- Stolpersteine geplaatst voor 15 Goudse Joden

- Juliana kocht roofkunst-schilderij

- Oostenrijker krijgt 4 jaar onvoorwaardelijk voor schenden Stolpersteine

18-02-2015
- Justitie gaat 'boekhouder van Auschwitz' berechten

- Laatste dader van massamoord Oradour opgespoord: Franse ex-SS-er

- Doktersechtpaar ontvangt postuum Yad Vashem


16-02-2015
- Justitie gaat 'boekhouder van Auschwitz' berechten

- Laatste dader van massamoord Oradour opgespoord: Franse ex-SS-er

- Doktersechtpaar ontvangt postuum Yad Vashem

09-02-2015
- Overlevenden dodenspoorlijn ontvingen zelden  uitkering

- Noord-Brabant geeft museum Overloon 7 ton

05-02-2015
- SS-bewaakster Michnia (93) wordt vervolgd in Duitsland

- Tekeningen van bijna 2.000 Duitse bunkers nu online

- Internationale Vakbond tegen SS-naam voor groot schip

- Naspelen slag om Ypenburg na 75 jaar met namaaknazi's

- Verzetsman Cor van Bemmel krijgt op 4 mei monument in Harmelen
02-02-2015
- Groningen herdenkt bevrijding uitgebreid  met nazisoldaten

- SS-er Groening op 21 april voor rechtbank in Lüneburg

- Von Weizsäcker: lid Hitlerjugend en Wehrmacht maar bewonderde Februaristaking

- 20 Canadese veteranen komen op 4 mei naar Leeuwarden

31-01-2015
Voorvertoning van documentaire ‘Kindsoldaat van Hitler’ in Vught

Slachtoffers van Hongerwinter in kaart gebracht30-01-2015

- Schoolboeken in buitenland negeren of verdraaien soms holocaust

29-01-2015
- NS verdiende € 2,5 miljoen aan vervoer  Joden naar kamp Westerbork


27-01-2015
- Tsipras' eerste daad: bloemen voor verzet


- Bevrijding Auschwitz herdacht zonder Sowjet-bevrijders

26-01-2015
- Controverse SS-naam schip: voorstanders trachten Wikipedia te censureren

- Groeiend antisemitisme overschaduwt herdenking einde van Holocaust

- Protest Cleveringa tegen ontslag Joodse collega  'Beste speech van Nederland'

- Nederlands bedrijf organiseerde 9 geheime nazi-vliegvelden in Engeland

- Koning las ook namen op van sjoahslachtoffers Westerbork

- Kort Nieuws

25-01-2015
- Nederlands bedrijf organiseerde 9 geheime nazi-vliegvelden in Engeland


19-01-2015
-
Westerbork: 700 vrijwilligers lezen 6 dagen lang dag en nachtn amen van 102.000 slachtoffers sjoah voor

- Commissaris koning Smit onthult vliegersmonument in Giessenburg


- Premier Abe van Japan bezoekt Yad Vashem

- Nieuwe video van Himmler in Nederland opgedoken

16-01-2015
-
Nieuwe struikelstenen voor Hilversumse Joden en verzetsmensen

15-01-2015
- Kenniscentrum Oolrogsbronnen bnreidt uit en bundelt activiteiten

Yad Vashem-onderscheiding voor familie uit Ouwerkerk a/d Amstel

- Restanten vliegtuigwrak WOII gevonden

05-01-2015
- Japanse premier haalt beetje bakzeil over troostmeisjes

- Koningspaar en premier naar herdenking Auschwitz

02-01-2015
Initiator Pim Reijntjes van nationaal Dachaumonument overleden

31-12-2014
Bezoek aan  Auschwitz +15% en Anne Frankhuis +2% in 2014


-10-201408-10-20140


N  I  E  U  W  E    L  I  N  K  S

 


L   I   N   K   S  -   W  O  2

N  E  D  E  R  L  A  N  D 

 


 

Anne Frank Huis, Amsterdam

Beeldbank WO2

Bevrijdingsmuseum 1944-1945

 

Documentatiegroep '40-'45

Kamparchieven

 

Kamp Amersfoort

 

Kamp Vught


Kamp Westerbork

 

Nat. Comité 4 en 5 mei


Ned. Instit. v. Oorlogsdocumentatie


Oorlogsgravenstichting


Overloon, Nat. Oorlogs- en verzetsmuseum


Verzetsmuseum Amsterdam

 

Verzetsmuseum Friesland

 

Verzetsmuseum Zuid-Holland

 

WO2-archieven in Nederland


WOII Online

 

 


B U I T E N L A N D     


Air & Space Museum, US National

 

Boeken over WO2 - Stone&Stone

Bundesarchiv - Duitsland

Canada in WWII

 

Centre de la Mémoire d’Oradour

Comité International d’Histoire de la Deuxième Guerre mondiale - Frankrijk

 

Deutsches Historisches Museum - afd. WO2

 

Foto rechts: uit het DHM: een Duitse soldaat op wacht bij Nederlands geschut op Texel, 1940 

 

Duits-Russisch Museum Berlijn Karlshorst

Duits verzetsmuseum

Federal Archives US, afd. WO2


Gedenkstaetten Uebersicht - Duitsland


Hiroshima Peace Site

Imperial War Museum - Engeland

Joods museum Berlijn 

Mémorial de la Shoah, Parijs


Museum of the Pacific War, US

Musée de l’Armée (Les Invalides), Parijs

 

Nat. WW2 Museum USA


Neurenberg Oorlogstribunaal (Engels)


Processen van Neurenberg


Pools museum van WO2 

(in oprichting, Pools en Engels)

 

Russisch Museum van WO2, Moskou 

(Russische taal; Engels: Google-automatische vertaling)

 

 

Studie- en Doc.centrum Oorlog en Hedendaagse

Maatschappij (SOMA) - België

 

US Holocaust Memorial Museum - VS


US National Archives - WWII


Yad Vashem - Israël