Verdergaan naar hoofdinhoud

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
VANDAAG GEBEURD
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
Over 
  N  I  E  U  W  S    W  O    2  

HET RELEVANTE NIEUWS OVER DE OORLOG - UIT NEDERLAND EN DAARBUITEN

   KLIK HIER VOOR ALLE FEITEN VAN DAG TOT DAG, PLUS FOTO'S, EN  LINKS

HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.Posch, Tristan Graaff, Eddy Kokelenberg (stagiair)AUTEURSRECHTEN VOORBEH.

DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES, hoewel de makers daar niets over te zeggen hebben


Kerken in Europa voerden tijdens oorlog geen groot  verzet


AMSTERDAM, 16-05-2015 -  De kerken in Europa waren tijdens de oorlog geen grote haarden van verzet. Ze hielden zich vooral bezig met de handhaving van hun eigen positie. De morele boodschap werd daarbij dikwijls aangepast aan de nukken en grillen van Hitler, Stalin en Mussolini. Vaak krijgen gereformeerden een verzetsrol toegedicht. In een neiuwe boek relativeert professor Jan Bank relativeert deze rol in een nieuw boek. LEES VERDER>>>

Oekraïners erkennen nazi-sympathisanten uit WO2 als vrijheidsstrijders


KIËV, 16-05-2015 - De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft vrijdag enkele controversiële wetten getekend die communistische en nazistische propaganda verbieden. De Oekraïne beoogt met die wetten, die op 9 april door de pro-Westerse partijen in het parlement werden goedgekeurd, officieel te breken met zijn Sowjetverleden. De “totalitaire communistische en nazistische regimes” worden overigens in de weten op hetzelfde niveau geplaatst.

Daarnaast erkennen de wetten ook “ de strijders voor de onafhankelijkheid van Oekraïne tegen de Sowjetbezetters”. Vooral die laatste maatregel wordt door het buitenland als erg omstreden beschouwd.

De leden van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN) en het Oekraïense Opstandelingenleger (UPA) worden op die manier namelijk officieel als “onafhankelijkheidsstrijders” erkend. Het gaat om organisaties die tijdens oorlog samenwerkten met nazi-Duitsland.Rotterdam herdenkt 75 jaar bombardement


ROTTERDAM, 16-05-2015 - Bij het standbeeld 'De Verwoeste Stad' is het bombardement van 14 mei 1940 op Rotterdam herdacht. Burgemeester Aboutaleb legde er een krans bij het beeld dat symbool staat voor de verwoesting van het centrum van de stad. 
Bij het beeld van Zadkine op Plein 1940 bracht Aboutaleb in herinnering dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog voor Nederland begon.
 LEES VERDER>>>  K O R T  N I E U W S 

       vrijdag   16   MEI    2015      -    6    berichten     


Matisse
Een schilderij van de Franse kunstschilder Henri Matisse ujit de verzameling van de Duitse handelaar Cornelius Gurlitt, is vrijdag aan de Frans-joodse familie Rosenberg teruggegeven. De advocaat van de familie nam het miljoenen kostende doek Femme Assise (Zittende vrouw, fotor echts) vrijdagochtend bij  München in ontvangst. Hij sprak van een ,,zeer gelukkige dag''.

De douane ontdekte de enorme verzameling van de Gurlitt in 2012 bij een huiszoeking in diens huis in München. Gurlitt stierf vorig jaar en zijn vader Hildebrand bezat kunst onder verdachte omstandigheden uit de tijd dat de nazi's in Duitsland aan de macht waren.

De Justitie in Augsburg accepteerde vorig jaar dat het schilderij van Matisse aan de erfgenamen van Rosenberg werd teruggegeven. Dit schilderij is voor zover bekend het eerste uit de collectie dat is teruggegeven. Gurlitt jr. liet de werken formeel na aan een museum in Bern.


Militracks:

Militracks in Overloon  dit weekend is een hevenement met 80 werkende nazi-Duitse voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog .  "De Duitsers waren een stukje verder in de techniek. Deze wagen heeft bijvoorbeeld al meesturende achterwielen. Je hebt dan een kortere draaicirkel. Dat was toen iets unieks." Aldus deelnemer eddy van Es.  "Dan krijg je negatieve opmerkingen. Dan word je gezien als een nazi, maar het gaat mij puur om de techniek."Hans Kroezen uit Hapert bezit 20 Duitse oorlogsvoertuigen. Hij heeft zijn geallieerde voertuigen verkocht. "Duitse voertuigen zijn leuker als het om de techniek gaat. En het brengt meer op als je die verkoopt." Dat meldt Omroep Vrabant.


Verzoening

De 81-jarige Eva Mozes Kor is overlevende van  Auschwitz  en verhuisde daarna naar Amerika om die tijd achter zich te laten. Toch reisde zij vrouw afgelopen week naar Duitsland om daar te getuigen in de rechtszaak tegen voormalig nazi-bewaker Oskar Groening. Dat is te lezen in een bericht van The Huffington Post.

Groening, inmiddels 93, staat terecht voor zijn medeplichtigheid in de Tweede Wereldoorlog en wordt ervan verdacht geholpen te hebben bij de moord op ruim 300.000 joden gedurende die tijd. Desondanks bedankte Eva hem voor “de menselijkheid die hij heeft getoond door zijn verantwoordelijk alsnog te nemen.”


Reality

Een Tsjechische tv-zender heeft  een realityshow over de Tweede Wereldoorlog opgezet. In de serie wordt getest of een familie tegen de omstandigheden van het nazi-regime kan. Het programma is ontwikkeld in verband met 70 jaar vrijheid in Tsjechië. 

De familie woont voor de serie in een boerderij waar ze wakker worden op 15 maart 1939. Dat is de dag dat Adolf Hitler het Protectoraat Bohemen en Moravië oprichtte, dat uit grote delen van Tsjechië bestond. De boerderij is aangepast aan de omstandigheden van 75 jaar geleden. 

De familie (twee ouders, twee kinderen, een opa en oma en een neef) zijn afhankelijk van voedselbonnen en zijn voor andere behoeften ook op rantsoen gesteld, zo meldt de NOS.

Nijkerker evacuatie
Wim Buitenhuis uit Nijkerk schreef 'Zij die moesten vluchten 10 mei 1940'. het boek brengt de lezer terug naar een bijna vergeten stuk geschiedenis van d egrote evacuatie van Nijkerk op 10 mei 1940. Door een toevallige ontmoeting met een oud- inwoner van Nijkerk, die foto's toonde van de gehavende stad, en de vondst van een herinneringsboek van een Nijkerker jongen, vernam de auteur van een omvangrijke evacuatie aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Poetin onderscheidt Nederlandse journalist ondanks kritiek


door Arthur Graaff
AMERSFOORT, 10-05-2015 - De Amersfoortse journalist Remco Reiding (rechts) heeft zaterdag tijdens de 70ste herdenking van de overwinning op de nazi's in Amersfoort een Russische erkenningsoorkonde gekregen voor zijn langdurig onderzoek naar gesneuvelde Sowjetmilitairen in Nederland.


In een certificaat spreekt de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk zijn erkenning uit voor het werk van Reiding, die secretaris is van de Stichting Russisch Ereveld in Leusden. Hij werkte enige jaren als correspondent in Moskou en is met een Russische getrouwd.

 LEES VERDER>>>Hilversum heeft nu 70 gedecoreerde Jodenredders

HILVERSUM, 3-05-2015 - Hilversum heeft nu 70 mensen die onderscheiden zijn door Yad Vashem voor het redden van Joden tijdens de oorlog. Dat zei oorlogsjournalist Arthur Graaff (foto links) zaterdag op een lezing in het Museum Hilversum.  Andere sprekers tijdens de bijeenkomst waren de journalist en onderduiker André Roelofs, burgemeester Pieter Broertjes en historicus Chris van der Heijden.
Graaff had deze cijfers deze week verkregen uit de bijgewerkte database van de officiële Israëlische holocaustinstelling Yad Vashem. Hij benadrukte dat Nederland het land is met relatief de meeste onderscheidingen voor het redden van Joden, namelijk 5.413 oftewel 1 op de 1625.

 LEES VERDER>>>


Marcel van Dam, 5 jaar, dook onder in 1943

UTRECHT, 3-05-2015 - Ex-minister Marcel van Dam, geboren in 1938, moest in het laatste jaar van de oorlog onderduiken als 5-jarige. Zijn vader was politieman en vakbondsbestuurder en had met 5 collega's geweigerd nog verder mee te werken aan het arresteren van Joden en jonge mannen voor dwangarbeid. Dat zei Van Dam vandaag in het VPRO-programma OVT.
Het gezin Van Dam bestond uit vader, moeder en 9 kinderen. Vam Dams oudste zus van 18 lag ziek thuis. In 1943 besloot vader Van Dam samen met 5 collega-pollitiemannen om te weigeren verdere terroristische arrestaties te verrichten,

 LEES VERDER>>>


Oekraïne herdenkt WO2 op Europese wijze


KIËV, 02-05-2015 - De Oekraïne gaat de Tweede Wereldoorlog niet herdenken langer zoals Rusland. Voortaan lopen de herdenkingen gelijk met Europa. Dat heeft premier Arseni Jatsenjoek vandaag aangekondigd.


Foto rechts: Kiev in ongeveer 1943, met zware verwoestingen. De stad was twee jaar door nazi's bezet.

Europa herdenkt de capitulatie van nazi-Duitsland op 8 mei. Toen de nazi's in 1945 de overgave ondertekende, was het in Moskou al middernacht, dus 9 mei.

 LEES VERDER>>>
Nat. Comité ook tegen nazimonument in Schaijk


door Arthur Graaff - AMSTERDAM, 1-05-2015 - Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is ook tegen het monument voor een gevallen nazisoldaat in Schaijk (N-Br). Dat heeft directeur Jan van Kooten verklaard op een vraag van der AFVN-Bond van Antifascisten. Later die middag trok het comité die verklaring weer in.


In februari onthulde de burgemeester Bakermans  (op de foto links) van Landerd een monument voor een omgekomen Luftwaffepiloot in het dorp Schaijk.Daartegen hebben een aantal organisaties geprotesteerd, met het doel het monument weg te krijgen.

 LEES VERDER>>>Debat over WO2 in Hilversum
HILVERSUM, 1-05-2015 - AFVN-woordvoerder en hoofdredacteur van deze site Arthur Graaff debatteert zaterdag in Hilversum met dr Chris van der Heijden, die hij als zijn ideologische tegenpool beschouwt.
Volgens Graaff heeft Van der Heijden in zijn zeer populaire boek 'Grijs verleden' opzettelijk geen aandacht willen schenken aan de 'enorme prestaties' van het Nederlands verzet in de oorlog.
Graaff:
'Nergens in bezet Europa zijn zoveel mensen - 350.000, de hele stad Utrecht - ondergedoken als in Nederland. In geen enkel bezet land is er een protestaking tegen de Jodenvervolging geweest. En geen enkel land heeft zoveel Israëlische onderscheidingen ontvangen als Nederland. Wie kent tante Truus Wijsmuller-Meijer, de grootste Jodenredster van Nederland, die persoonlijk in Wenen ging onderhandelen met het nazimonster Eichmann, en die zo 600 Joodse kinderen wist los te krijgen? In dat boek komt ze niet eens vóór! De meeste andere grorte verztesmensen ook niet, zoals ds Slomp, die de onderduik organiseerde. Dat heeft Van der Heijen dus allemaal van tafel geveegd en dat is een schande. Hij dient dat boek terug te nemen'
Het debat start om 2 uur, in Museum Hilversum.Foto’s van kamp Vught ontdekt in Washington


VUGHT, 01-05-2015 - Er zijn nieuwe foto's ontdekt van het SS-concentratiekamp Vught.

Beeldresearcher Gerard Nijssen vond in de National Archives in Washington D.C. foto’s, die deels nog niet bekend waren bij Nationaal Monument Kamp Vught. De foto’s tonen delen van het voormalige kamp te zien zijn, zoals het crematorium.

De afgebeelde personen zijn uit de grensstreek geëvacueerde Duitse burgers en vermoedelijk ook van collaboratie verdachte Nederlanders.

De foto’s zijn gemaakt door geallieerde legerfotografen in de periode na de bevrijding van Vught en omstreken, eind oktober en november 1944, zo meldt Go2war2..

Voor het eerst staan op zaterdag 2 en zondag 3 mei in Vught een aantal huizen open voor bezoekers,, waar Joodse gezinnen woonden tot zij in de oorlog werden gedeporteerd. Enkele Vughtse inwoners dit het initiatief genomen met steun de Gemeente Vught, het Vughts Museum en Nationaal Monument Kamp Vught. De initiatiefnemers hebben de huidige bewoners benaderd met het verzoek om hun woning beschikbaar te stellen voor ‘Open Joodse Huizen Vught’.Filosoof wil 4 mei alleen voor WO2
AMSTERDAM, 1-05-2015 - Aanstaande maandag vindt de herdneking plaats dat het 70 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog voorbij is. Zeventig jaar herdenken we de doden. Maar dat herdenken ging niet altijd hetzelfde. Zo werden de Joodse slachtoffers de eerste jaren na de oorlog officieel niet herdacht. En wie herdenken we nu?


EenVandaag spreekt hierover met filosoof Rik Peels, historisch journalist Ad van Liempt en Libanon-veteraan Sjaak Duine.Expositie vanwege 70 jaar aanval op R'dam

ROTTERDAM, 01-05-2015 - Voor Rotterdam waren de gevolgen van de Duitse inval op 10 mei 1940 enorm. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat het centrum van de stad op 14 mei werd weggebombardeerd. Museum Rotterdam stelde dfaarom een bijzondere expositie samen waarin het bombardement met verhalen en objecten wordt herdacht.


Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de nazi-Duitsers Nederland aanvielen. In Rotterdam werd van 10 tot en met 14 mei 1940 onafgebroken strijd om de stad gevoerd. Volgens Museum Rotterdam een nogasl onbekend verhaal dat voorafging aan het verwoestende bombardement. Deze bewogen dagen komen vanaf 30 april 2015 weer tot leven in de voormalige onderzeebootloods op Heijplaat.

De expositie 'De Aanval – mei 1940, vijf dagen strijd om Rotterdam' wordt gedomineerd door de grote, dreigende vorm van een Heinkel 111, het type bommenwerper dat de stad verwoestte. Grote projecties, persoonlijke verhalen en originele objecten tonen de strijd vanuit drie perspectieven : de verwarring bij de bewoners, het strijd van de Nederlandse militairen én de ervaring van de Duitse soldaten. Deze niet eerder vertoonde aanpak is mogelijk door samenwerking van Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam en het Militärhistorisches Museum Flugplatz Berlin-Gatow (MHM).
4 mei: alleen voor WO2

AMSTERDAM, 1-05-2015 - Aanstaande maandag vindt de herdenking plaats dat het 70 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog voorbij is. Zeventig jaar herdenken we de doden. Maar dat herdenken ging niet altijd hetzelfde. Zo werden de Joodse slachtoffers de eerste jaren na de oorlog officieel niet herdacht.


EenVandaag spreekt hierover met filosoof Rik Peels, historisch journalist Ad van Liempt en Libanon-veteraan Sjaak Duine.  K O R T  N I E U W S 

       maandag   01   MEI    2015      -    6    berichten     Renesse luisterplek

De luisterplek is te vinden aan het begin van de Slotlaan in Renesse. Aansluitend is er een bijeenkomst in de tuinkamer van Slot Moermond. Toespraken zijn er van burgemeester Gerard Rabelink, projectmanager Peter Kruk van de Stichting Liberation Route Europe en van secretaris Willem Meijer van het Bevrijdingsmuseum Zeeland. Het klarinetensemble KleZZ zorgt voor muziek.

De Liberation Route Europe markeert het pad van de geallieerde bevrijding in Europa. Overal zijn luisterplekken waar de plaatselijke verhalen te horen zijn tegen de achtergrond van de wereldgeschiedenis. Renesse is de eerste in Zeeland, maar er komen er meer. De luisterplekken krijgen de vorm van meerpalen. Daarop zijn borden met teksten in vier talen bevestigd over de gebeurtenissen ter plaatse. Meer informatie: www.liberationroute.com .


Slag om de Schelde

De kennis over de Slag om de Schelde verdwijnt langzaam, menen enkele kenners. In 1944 zijn er twee belangrijke slagen geweest. De invasie in Normandië met de  doorstoot naar Duitsland en de Slag om de Schelde. Het Ardennenoffensief en operatie Market Garden hebben uiteindelijk geen invloed gehad, menen historicus en auteur van meerdere goed gedocumenteerde boeken over Zeeland tijdens de oorlog, Hans Sakkers. Hij legt het uit in weekblad De Faam.


Vlaardingen

Op 5 mei zullen 5 WO2-vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht de Operatie Manna naspelen boven Vlaardingen als eerbetoon aan de geallieerden die in 1945 deze voedseldropping uitvoerden. Om 13:30 zal een B-25 Mitchell bommenwerper vierduizend broodjes afwerpen boven de Haringstad. De B-25 zal vergezeld worden door nog vier andere historische toestellen. De broodjes zullen boven de Maassluissedijk tussen de Marnixlaan en de Industrieweg afgeworpen worden, zo meldt Go2War2..Auschwitz-overlevende  en ex-minister Władysław  Bartoszewski overleden


WARSCHAU, 27-04-2015 - De Poolse Auschwitz-overlevende, journalist, verzetsstrijder en ex-minister Wladyslaw Bartoszewski is vrijdag op 93-jarige leeftijd overleden.Hij werd in 1940 als 17-jarige bij aan toevallige razzia gearresteerd samen met Witold Pilecki, moest naar Auschwitz maar werd na zeven maanden vrijgelaten. Daarna nam hij daal aan de illegale katholieke hulp aan Joden.


\ LEES VERDER>>>
.
Rotterdams gewapend verzet ging boekje te buiten


ROTTERDAM, 27-04-2015 Het Rotterdamse gewapende verzet opereerde in de laatste oorlogsjaren niet zo correct als tot nu toe in publicaties naar voren kwam. Dat stelt Albert Oosthoek in zijn proefschrift ‘Nieuw licht op liquidaties. Knokploegen in Rotterdam 1944-1945’.


De verzetsorganisatie Landelijke Knokploegen (LKP) voerde liquidaties uit die niet of nauwelijks te verantwoorden waren en leverden ook niet het beoogde resultaat - het redden van mensenlevens - op. Oosthoek verdedigt zijn proefschrift vrijdag 1 mei 2015 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.


LEES VERDER>>>
Joden uit VS willen schadevergoeding van Franse spoorwegen


CHICAGO, 17-04-2015 - Drie nabestaanden van slachtoffers van de sjoah hebben in Chicago een rechtszaak aangespannen tegen de SNCF, de Franse spoorwegen.

Hun motief is dat de SNCF tegen betaling Joden en andere vervolgden heeft  gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen.


LEES VERDER>>>
Stichting wil graven alle oorlogsdoden behoeden voor ruiming


NIJMEGEN, 17-04-2015  - De stichting In Paradisum wil de Nijmeegse graven van burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in stand houden.

Dat geldt zowel voor Nijmegen waar de stichting zich op richt en actief is, als voor heel Nederland, zo zegt voorzitter Dessenjer. Peter van Schaijk van In Paradisum begon 2 jaar geleden met het in kaart brengen van hun graven.

Foto rechts: begraafplaats Daalseweg, Nijmegen, waar veel slachtoffers van het bombardement op 22 februari 1944 liggen.

LEES VERDER>>>
Westerbork laat elke dag namen klinken van alle verdwenen Joden, Roma en Sinti


WESTERBORK, 17-04-2015 - Vanaf 12 april klinken in kamp Westerbork iedere dag de namen van de 107.000 Joden, Roma en Sinti, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit ons land naar de kampen in het Oosten werden gedeporteerd.


Het gaat om ruim honderd transporten, die bijna allemaal uit kamp Westerbork vertrokken, zo meldt het herinneringscentrum.De namen klinken vanuit de treinwagon die nu in het voormalige kamp staat opgesteld.
LEES VERDER>>>Nazi-jagers prijzen Duitsers voor opsporen ex-nazi's

.

NEW YORK, 15-0402015 - De nazi-jagers van het Simon Wiesenthal Center prijzen de recente inspanningen van Duitsland bij het opsporen van voormalige nazi's. Het Center tekent daarbij aan een algemeen gebrek aan vooruitgang in de rest van de wereld.


Op nummer 1 van hun jaarlijkse lijst staat Gerhard Sommer, foto links, een Duitsers die betrokken was bij de amssamoord in het Italiaanse dorpje Sant' Ana di Stazemma.


LEES VERDER>>>
Oorlogsschrijver en antinazi Günter Grass overleden

LÜBECK, 15-03-2015 - De Duitse oorlogsoverlevende, schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass is op 87-jarige leeftijd overleden. De schrijver van onder meer de oorlogsgeschiedenis Die Blechtrommel gold als de stem van eengeneratie die opgroeide in de Tweede Wereldoorlog.

Zijn reputatie was onomstreden, totdat hij laat in zijn leven bekende vanaf zijn 17de en vanaf 10 november 1944 lid te zijn geweest van de Waffen-SS, van de10de SS-Panzer Division Frundsberg. Volgens Grass werd hij daar onvrijwillig geplaatst vanuit de Kriegsmarine, waar hij vrijwillig had aangemonsterd.
LEES VERDER>>>


Drie vermiste verzetsmensen alsnog na 71 jaar geïdentificeerd

 
 Alleen zoeken in Nieuws-wo2.tk

 

Steun WAR child - klik hier              Scroll naar beneden

20-02-2015
- Stolpersteine geplaatst voor 15 Goudse Joden

- Juliana kocht roofkunst-schilderij

- Oostenrijker krijgt 4 jaar onvoorwaardelijk voor schenden Stolpersteine

18-02-2015
- Justitie gaat 'boekhouder van Auschwitz' berechten

- Laatste dader van massamoord Oradour opgespoord: Franse ex-SS-er

- Doktersechtpaar ontvangt postuum Yad Vashem


16-02-2015
- Justitie gaat 'boekhouder van Auschwitz' berechten

- Laatste dader van massamoord Oradour opgespoord: Franse ex-SS-er

- Doktersechtpaar ontvangt postuum Yad Vashem

09-02-2015
- Overlevenden dodenspoorlijn ontvingen zelden  uitkering

- Noord-Brabant geeft museum Overloon 7 ton

05-02-2015
- SS-bewaakster Michnia (93) wordt vervolgd in Duitsland

- Tekeningen van bijna 2.000 Duitse bunkers nu online

- Internationale Vakbond tegen SS-naam voor groot schip

- Naspelen slag om Ypenburg na 75 jaar met namaaknazi's

- Verzetsman Cor van Bemmel krijgt op 4 mei monument in Harmelen
02-02-2015
- Groningen herdenkt bevrijding uitgebreid  met nazisoldaten

- SS-er Groening op 21 april voor rechtbank in Lüneburg

- Von Weizsäcker: lid Hitlerjugend en Wehrmacht maar bewonderde Februaristaking

- 20 Canadese veteranen komen op 4 mei naar Leeuwarden

31-01-2015
Voorvertoning van documentaire ‘Kindsoldaat van Hitler’ in Vught

Slachtoffers van Hongerwinter in kaart gebracht


30-01-2015

- Schoolboeken in buitenland negeren of verdraaien soms holocaust

29-01-2015
- NS verdiende € 2,5 miljoen aan vervoer  Joden naar kamp Westerbork


27-01-2015
- Tsipras' eerste daad: bloemen voor verzet


- Bevrijding Auschwitz herdacht zonder Sowjet-bevrijders

26-01-2015
- Controverse SS-naam schip: voorstanders trachten Wikipedia te censureren

- Groeiend antisemitisme overschaduwt herdenking einde van Holocaust

- Protest Cleveringa tegen ontslag Joodse collega  'Beste speech van Nederland'

- Nederlands bedrijf organiseerde 9 geheime nazi-vliegvelden in Engeland

- Koning las ook namen op van sjoahslachtoffers Westerbork

- Kort Nieuws

25-01-2015
- Nederlands bedrijf organiseerde 9 geheime nazi-vliegvelden in Engeland


19-01-2015
-
Westerbork: 700 vrijwilligers lezen 6 dagen lang dag en nachtn amen van 102.000 slachtoffers sjoah voor

- Commissaris koning Smit onthult vliegersmonument in Giessenburg


- Premier Abe van Japan bezoekt Yad Vashem

- Nieuwe video van Himmler in Nederland opgedoken

16-01-2015
-
Nieuwe struikelstenen voor Hilversumse Joden en verzetsmensen

15-01-2015
- Kenniscentrum Oolrogsbronnen bnreidt uit en bundelt activiteiten

Yad Vashem-onderscheiding voor familie uit Ouwerkerk a/d Amstel

- Restanten vliegtuigwrak WOII gevonden

05-01-2015
- Japanse premier haalt beetje bakzeil over troostmeisjes

- Koningspaar en premier naar herdenking Auschwitz

02-01-2015
Initiator Pim Reijntjes van nationaal Dachaumonument overleden

31-12-2014
Bezoek aan  Auschwitz +15% en Anne Frankhuis +2% in 2014


-10-201408-10-20140


N  I  E  U  W  E    L  I  N  K  S

 


L   I   N   K   S  -   W  O  2

N  E  D  E  R  L  A  N  D 

 


 

Anne Frank Huis, Amsterdam

Beeldbank WO2

Bevrijdingsmuseum 1944-1945

 

Documentatiegroep '40-'45

Kamparchieven

 

Kamp Amersfoort

 

Kamp Vught


Kamp Westerbork

 

Nat. Comité 4 en 5 mei


Ned. Instit. v. Oorlogsdocumentatie


Oorlogsgravenstichting


Overloon, Nat. Oorlogs- en verzetsmuseum


Verzetsmuseum Amsterdam

 

Verzetsmuseum Friesland

 

Verzetsmuseum Zuid-Holland

 

WO2-archieven in Nederland


WOII Online

 

 


B U I T E N L A N D     


Air & Space Museum, US National

 

Boeken over WO2 - Stone&Stone

Bundesarchiv - Duitsland

Canada in WWII

 

Centre de la Mémoire d’Oradour

Comité International d’Histoire de la Deuxième Guerre mondiale - Frankrijk

 

Deutsches Historisches Museum - afd. WO2

 

Foto rechts: uit het DHM: een Duitse soldaat op wacht bij Nederlands geschut op Texel, 1940 

 

Duits-Russisch Museum Berlijn Karlshorst

Duits verzetsmuseum

Federal Archives US, afd. WO2


Gedenkstaetten Uebersicht - Duitsland


Hiroshima Peace Site

Imperial War Museum - Engeland

Joods museum Berlijn 

Mémorial de la Shoah, Parijs


Museum of the Pacific War, US

Musée de l’Armée (Les Invalides), Parijs

 

Nat. WW2 Museum USA


Neurenberg Oorlogstribunaal (Engels)


Processen van Neurenberg


Pools museum van WO2 

(in oprichting, Pools en Engels)

 

Russisch Museum van WO2, Moskou 

(Russische taal; Engels: Google-automatische vertaling)

 

 

Studie- en Doc.centrum Oorlog en Hedendaagse

Maatschappij (SOMA) - België

 

US Holocaust Memorial Museum - VS


US National Archives - WWII


Yad Vashem - Israël