Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS S E P T E M B E  R   2 0 1 3
 KLIK HIER OF BOVEN VOOR ALLE FEITEN VAN DAG TOT DAG, PLUS FOTO'S, DATUMS  EN  LINKS

HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.Posch, Tristan Graaff, Eddy Kokelenberg (stagiair)  AUTEURSR. VOORBEH.-

DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES

Parlementsleden Israël gaan in Auschwitz vergaderen

JERUZALEM/LONDEN,28-09-2013 - Zeker de helft van alle leden van het Israëlische parlement, de Knesset, zal deelnemen aan een vergadering in Auschwitz. De aanleiding is toenemend antisemitisme.
Foto rechts: de Knesset in  vergadering in Jerusalem.

Deze vindt plaats op 27 januari 2014, de door de VN ingestelde 'International Holocaust Remembrance Day'. Het zal dan 69 jaar geleden zijn dat Auschwitz door de Sowjets bevrijd werd. In Nederland vindt op zondag 26 januari 2014  de Holocaust-herdenking plaats bij het 'Nooit meer Auschwitz'-monument in Amsterdam.

Van de 120 Knessetleden zullen er zeker 60 deelnemen, onder leiding van de voorzitter van de Knesset, Yuli Edelstein. Naar verwachting zullen nog meer leden meegaan.

Bovendien hebben ook al enkele Britse 'members of parliament', Lee Scott and Robert Halfon, aangekondigd te zullen deelnemen. Uit de VS zal Nobelprijswinaar Elie Wiesel een delegatie leiden, waaraan waarschijnlijk ook Amerikaanse politici zullen deelnemen, zo verwacht de Brits-Joodse webkrant Jewish Online News. Het is waarschijnlijk dat ook enkele Nederlandse politici op die dag in Auschwitz zullen verschijnen, maar nog niet bekend is wie.  K O R T   N I E U W S 
   dinsdag  01  oktober 2013   -   8  berichten    

Doven
De Duitse dovenbond heeft een documentaire samengesteld over de nazitijd. De titel is 'Die Gehörlosen in der NS-Zeit'. Daarin opgenomen delen van de nazifilm "Verkannte Menschen" over doven. De nieuwe  film duurt een uur. De nazi's vernietigden systematisch de gemeenschap van doven. De première is op 12 oktober 2013 in Berlijn.

Hollywood
De producers in vooroorlogs Hollywood leieen zich flink onder druk zetten door de nazi's. Een flink aantal van hen was Joods. Enkele films werden daardoor niet gemaakt, zoals 'The Mad Dog of Europe' een film
die de opkomst van de nazi's in beeld moest brengen.

Een film die beoogd was als een even grote aanklacht tegen
Hitler, 'Three Comrades' van producer Joseph L. Mankiewicz, werd grondig herzien en door MGM ontdaan van provocerend materiaal.

Dat was ondanks dat het script geschreven was door niemand minder dan F. Scott Fitzgerald. The
Daily Telegraph biedt een heldere samenvatting van een net verschenen boek hierover, getiteld 'The Collaboration'.

FOTO LINKS: enkele Hollywood-producers, vlak na de oorlog, op Hitlers privéjacht op de Rijn, bij de voormalige tolburcht Pfalzgrafenstein in Kaub (Loreley). Derde van rechts met pet staat Jack Warner, ook Joods, van Warner Bors.

Holocaust Memorial Day NL
Het NIOD heeft de nieuwe site voor Holocaust Memorial Day gepubliceerd. dat gebeurde al op 3 september. De site is gericht op jongeren. De site steunt hen bij het organiseren van een eigen activiteit op die dag. Het thema voor 2014 is Over Leven.

Ierland
Volgens de website Dundalk Democrat bestaat er één Iers holocaustslachtoffer, Ettie Steinberg. Ierland was neutraal tijdens de oorlog, maar werd wel door de Duitsers gebombardeerd. In totaal bezat Ierland in 1939 ongeveer  4.000 Joodse inwoners. De bekendste Ierse Jood is waarschijnlijk de fictieve Leopold Bloom, hoofdpersoon van de roman Ulysses van de Ierse schrijver james Joyce. Deze romanfiguur was gebaseerd op de Italiaanse schrijver Italo Svevo.

Yad Vashem

Yad Vashem heeft een Egyptische arts onderscheiden als 'rechtvaardige onder
de volkeren' wegens het redden van Joden tijdens de oorlog. De arts, dr Mohammed Helmy, woonde in Berlijn. Hij werkte daar samen met een Duitse vrouw, Frieda Szturmann, die ook Joden verborg en ook onderscheiden is.

50 kinderen
Morgen, als het US Holocaust Museum ten minste open is, zal daar de documentaire '50 Children: The Rescue Mission of Mr. and Mrs. Kraus". Dit Amerikaanse echtpaar wist in het voorjaar van 1939 50 Joodse kinderen uit Wenen te redden. De film is van Steven Pressman.


FOTO RECHTS: het schip de Albatros, nu in Nederlands bezit, waarmee tientallen Deense Joden gered werden. Het schip was enkele jaren gecharterd door Greenpeace.

Deense Joden
Het is morgen 70 jaar geleden dat vrijwel alle Deense Joden door het Deense verzet werden gered (overigens deels tegen betaling). Ze werden overgebracht naar Zweden. Daar werd onder meer het zeilschip de Albatros voor gebruikt.

Dit schip voer van ongeveer 1996 en 2001 voor Greenpeace en is nu te charteren bij een Amsterdams charterbedrijf, Boat & Company. Het schip ligt overigens in Wales, onder een Nederlandse kapitein.

Overigens is er ook recente kritiek op de Deense houding tijdens de oorlog. Het aanvankelijke gebrek aan Deense weerstand maakte het de nazi's mogelijk hun troepen in andere landen in te zetten.Geslaagde première documentaire Indische Nederlanders gisteren

UTRECHT, 30-09-2013 - De documentaire 'Buitenkampers, Boekan Main, Boekan Main!' van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich beleefde zondagavond zijn de premiere op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Na de vertoning gaf het publiek de film een staande ovatie.

De film belicht een relatief onbekende groep, de Indische Nederlanders. Over hun wederwaardigheden bestaan relatief weinig documenten of andere bronnen. Over de bewoners van 'Jappenkampen' weer wel, omdat die meer de beschikking hadden over papier en schrijfgerei. Volgens de maakster was de armoede van de buitenkampers groot, ook vanwege de ruim drie jaar durende hongersnood. Deze kostte ongeveer 4 miljoen Indonesiërs het leven.   LEES VERDER>>>President Peres bezocht Anne Frankhuis en de Hollandsche Schouwburg


AMSTERDAM, 30-09-2013 - De Israëlische president en |Nobelprijswinnaar voor de Vrede Shimon Peres heeft zondagochtend tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland het Anne Frank Huis in Amsterdam bezocht.

Foto links: de curator legt de president details uit van enkele documenten betreffend Anne.

Hij is de eerste Israëlische president die het AF-huis bezocht.. De president sprak genodigden toe in de Portugese Synagoge in Amsterdam en bezocht de Hollandsche Schouwburg. Die plek geldt als Joods herinneringsoord van de deportaties.

President Peres bezoekt van 29 september tot en met 2 oktober 2013 Nederland. Op zijn eigen verzoek is het Anne Frank Huis aan het programma toegevoegd. De heer Peres was volgens een verslag van het AF-huis erg onder de indruk en zei: “Annes stem moet wereldwijd gehoord worden, zeker in deze tijd.”

In het Anne Frank Huis kreeg president Peres een rondleiding van directeur Ronald Leopold en bekeek een aantal unieke en juist verworven collectiestukken. Daaronder een brief die Anne aan haar grootmoeder schreef in maart 1941, een fotoalbum dat zij in het achterhuis samenstelde, twee brieven van vader Otto aan zijn moeder in Zwitserland na zijn bevrijding uit Auschwitz, en het boek ‘Beginselen der Plantkunde’ dat Anne van haar ouders voor haar 15e verjaardag kreeg. In maart 1945 kwam Anne om in het concentratiekamp Bergen-Belsen.  K O R T   N I E U W S 
   maandag 30 september 2013 - 4  berichten  

Boekelo - crash
Zeventig jaar na dato is er zondag een monument onthuld voor de bemanning van een neergestorte bommenwerper bij Boekelo. Er waren ongeveer 500 aanwezigen, volgens RTV Oost (foto rechts).

Bij deze crash kwamen in de oorlog 2 van de 7 bemanningsleden om. Het vliegtuig was een 4-motorige Halifax die op 29 september 1943 vertrok uit de Britse vliegbasis Tholthorpe in N-Yorkshire.

Samen met ruim 350 andere bommenwerpers vloog het toestel naar Bochum (D). Boven Twente werd het vliegtuig aangevallen door een Duitse nachtjager.De Halifax crashte bij Boekelo. Vijf vliegers redden zich met hun parachute s; 2 komen om; Scudder en Bellinger.

Vliegtuigwrak
Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw (81) spreekt dinsdag 8 oktober bij de start van de berging van een gecrashte Lancaster-bommenwerper aan de Hummeloseweg in Zelhem (gem. Bronckhorst). Maandag beginnen de voorbereidingen voor de berging van het vliegtuig, dat in 1944 neertstortte. Er zijn nog resten van bem,anningsleden aan boord. De berging kost € 385.000, waarvan de gemeente € 50.000 betaalt en het Rijk 70%, naast bijdragen van organisaties en particulieren.

Werkkampen
Duizenden Joodse mannen zijn in de periode januari - oktober 1942 als dwangarbeider tewerkgesteld in werkkampen, gelegen in voornamelijk Noord- en Oost-Nederland. Deze werkkampen vormden het voorportaal van kamp Westerbork. Op 2, 3 en 4 oktober 1942 werden de Joodse dwangarbeiders met hun familieleden doorgestuurd naar kamp Westerbork. De meesten van hen werden vermoord in de kampen in Oost-Europa.
Op zaterdag 5 oktober organiseert het herinneringscentrum kamp Westerbork een bustocht  langs resten van Joodse werkkampen in Overijssel. Opgave vooraf is noodzakelijk. Dat kan telefonisch bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op 0593-592600 of per email naar info@kampwesterbork.nl. Aanmelden kan tot en met 2 oktober a.s.

Zilver
De jacht op het Britse oorlogszilver in het wrak van het SS Gairsoppa is voorspoedig verlopen. Er is nu volgens het Britse dagblad The Guardian bijna 100 ton zilver uit de Atlantic opgevist.

Duitse justitie klaagt Auschwitz-kok Lipschis aan


STUTTGART, 27-09-2013 - Het Openbaar Ministerie in Stuttgart heeft gisteren de 93-jarige oud-nazi Hans Lipschis aangeklaagd wegens betrokkenheid bij meervoudige massamoord in het vernietigingskamp Auschwitz. Zo heeft het OM bekendgemaakt.

Foto rechts: Lipschis als 93-jarige.

Lipschis, volgens zijn legerfiche van beroep kok,  was lid van de SS in het kamp toen er meer dan 10.000 Joden werden vergast, onder wie bijna 4.429 Nederlanders. Hij had vermoedelijk de rang van 'Oberscharführer' oftewel korporaal
. LEES VERDER>>>


Koreaanse dwangprostitutie ter sprake op vergadering VN

SEOUL, 27-09-2013 - Volgens de Koreaanse krant de Korea Joongang Daily zal tijdens de algemene vergadering van de VN vandaag in New York het probleem van de dwangprostitutie in de oorlog aan bod komen.

De krant meldt dat de minister van buitenlandse zaken Yun Byung-se houdt odnerwerp zal aansnijden. De laatste levende Koreaanse dwangprostituées wensen van Japan erkenning van hun lot en directe excuses. Twee voormalige Zuidkoreaanse dwngprostituées  gaan vanaf 29 september op tournee in Japan. Zij willen aandacht vragen voor de manier waarop de Japanse regering omgaat met het probleem. Het zijn Yi Ok-seon, 85, en Kang Il-chul, 86.
LEES VERDER>>>Dronten gaat bommenwerper uit Ketelmeer halen

DRONTEN, 27-09-2013 - De gemeenteraad van Dronten trekt ruim 130.000 euro uit voor het bergen van een vliegtuigwrak in het Ketelmeer.

Het zou gaan om een tweemotorige Wellington-bommenwerper (foto rechts) die tijdens oorlog is neergehaald. Dat heeft de raad gisteravond besloten.De berging wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf Heijmans. Waarschijnlijk zal e.e.a. in mei 2014 plaatsvinden. De exacte locatie van het wrak wordt geheim gehoduen,  om bezoek van amateurduikers te voorkomen.

  LEES VERDER>>>


  K O R T   N I E U W S 
   vrijdag 11 september 2013   -  4  berichten   

Beitz
Er is donderdag een herdenkingsdienst voor Krupp-leider Berthold Beitz (foto rechts) gehouden. Daarop sprak president Gauck, en herinnerde eraan dat Beitz enkele honderden Joden gered heeft in de oorlog. Onder hen was Julius Rotenberg, destijds 14 jaar, die van Beitz papieren en bescherming kreeg.

Rotenberg sprak op de bijeenkomst voor de laatste maal zijn dank uit. Beitz zou dit jaar 100 geworden zijn. Hij overleed vorige week.
Zondag is er in Essen een jazzconcert dat hij nog zelf georganiseerd had.


Engelandvaarders
Het Genootschap van Engelandvaarders zal vanwege de gevorderde leeftijd van de leden niet meer bijeenkomen, zo meldt de NOS. Gisteren vond een afscheidsreünie plaats in Hilversum. Ongeveer 1700 Nederlanders vluchtten tijdens de oorlog  naar geallieerd gebied.
Van hen leven er nog zo'n 100. Op landgoed

De Zwaluwenberg in Hilversum, het voormalig hoofdkwartier van prins Bernhard als inepecteur-generaal van de strijdkrachten,  kwamen er gisteren 12 bijeen. Erik Hazelhoff-Roelfzema (rechts op de foto) was de bekendste, zijn vriend Peter |Tazelaar (links op de foto) ook. In het miden Rie Stokvis.


Churchill en anthrax
Churchill was misschien toch nog geneigd om het gofgas anthrax te gebruikken tijdens WO2, zo blijkt uit een discussie in de krant The Guardian.

Hess
Een Brits boek stelt dat Hitler de bezetting van West-Europa wel wilde opgeven als hij van de geallieerde machten de vrije hand kreeg in de USSR. Dat schrijft the Daily Telegraph in een recensie. Daarom zou Rudolf Hess, toen Hitlers tweede man,  in 1941 zijn mysterieuze solovlucht naar Schotland hebben gemaakt.Start grootste digitale project NIOD ooit - Indische collectie


AMSTERDAM, 26-09-2013 - Het NIOD start in november zijn grootste digitale project ooit, namelijk het scannen van ruim de helft van zijn Indische collectie. Dat heeft het instituut bekendgemaakt.

Zodra de bewerking van de stukken begint, zullen deze voor onbepaalde tijd niet bij het NIOD in te zien zijn voor bezoekers. Hoe lang het zal duren, is niet exact bekend.De conservering behoudt de kwetsbare collectie voor de toekomst en maakt de archiefstukken voor iedereen digitaal toegankelijk.  LEES VERDER>>>Presentatie WesterborkLuisterpad a.s. zondag
   
WESTERBORK, 26-09-2013 - Op zondag 29 september vindt de ifficiële presentatie plaats van het WesterborkLuisterpad in voormalig kamp Westerbork., zo meldt het herinneringscentrum. Op 1 oktober is er een speciale bijeenkomst over het weeshuis in Westerbork.

Het WesterborkLuisterpad is een serie verhalen van ooggetuigen in audio. Zij vertellen van de Jodenvervolging uit hun herinneringen. De serie vormt een onderdeel van het Westerborkpad. Dat is een langeafstandswandeling langs de deportatieroute die duizenden Joden in de Tweede Wereldoorlog per trein van Amsterdam moesten afleggen naar kamp Westerbork.  LEES VERDER>>>  K O R T   N I E U W S 
  donderdag 26 september 2013 - 3 berichten  

Hitlers Furiën
De Amerikaanse historica, professor Wendy Lower presenteert na 20 jaar archiefonderzoek in Oost-Europa en het houden van vele interviews met betrokkenen haar boek over de grote rol van vrouwen in de Holocaust - volgens haar vrijwel even groot als die van de mannelijke beulen.
Ze schetst een schokkend beeld van Hitlers vrouwelijke beulen aan het Oostfront, die ook feitelijk mensen vermoordden. Vele jonge verpleegsters, onderwijzeressen, secretaressen en echtgenotes zagen de opkomst van de nazi"s en de vernietigende zucht naar Lebensraum als een kans om rijkdom en fortuin te vergaren in het "wilde oosten", zo meldt de uitgeverij.
Het boek concentreert zich op 13 biografieën van nazivrouwen. De vertaling verschijnt als e-book bij Het Spectrum in oktober 2013. Het boek is in de VS genomineerd als één van de 40 werken voor een National Book Award, als enige book over WO2 dit jaar. De Daily Mail heeft een uitvoerig artikel over de nazivrouwen.
Zij geeft ook een online interview op C-Span2 Bok tv.

Adres onbekend
Levie Barend zoekt via KRO's Adres Onbekend zijn onderduikgezin in Raalte. Hij is de zoon van een Joodse vader en een katholieke moeder. Die half-Joodse afkomst was in de oorlog zijn redding. Hun vader Jacob wordt gedeporteerd en zal net als de rest van zijn familie niet meer terugkeren. Levia Barend is nu bezig met het schrijven van zijn autobiografie, maar hij zit met een blanco pagina: wie waren die mensen die hem opvingen in Raalte? Er moeten nog kinderen van het gezin leven die hem aan informatie kunnen helpen.


Lintje
De heer Jan Willem Hoegen (73) uit Castricum, voorzitter van de stichting Gastdocenten WOII Zuid-Oost-Azië, is gisteren (woensdag 25 september 2013) onderscheiden met de orde  Ridder van Oranje-Nassau.
De Stichting Gastdocenten WOII Zuid-Oost-Azië vierde gisteren haar 25-jarig bestaan. De stichting tracht in het Nederlandse Onderwijs aandacht te krijgen voor een min of meer verwaarloosde deel van onze oorlogsgeschiedenis. Zo lang als de vereniging bestaat is de heer Hoegen voorzitter. Hij wordt samen met een aantal andere (oud)bestuursleden koninklijk onderscheiden. Burgemeester Toon Mans speldt vandaag in de Bronbeek in Arnhem de versierselen op.Staatssecretaris Van Rijn gaat naar Sobibor

DEN HAAG, 25-092013 - Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) zal op 14 oktober deelnemen aan de herdenking van de opstand in nazi-vernietigingskamp Sobibor in bezet Polen.


Het is  70 jaar geleden dat na een opstand honderden gevangenen er in slaagden het kamp te ontvluchten. Onder hen o.m. de Nederlandse Selma Wijnberg. het kamp is vooral bekend geworden door publicaties van overlevende Jules Schelvis LEES VERDER>>>
Eerste Amerikaanse anti-Hitlerfilm gaat terug naar VS


BRUSSEL, 25-09-2013 - Waarschijnlijk de eerste Amerikaanse film tegen de net aangetreden rijkskanselier Adolf Hitler, gevonden in een Brussels archief, keert in oktober terug naar New York.


Foto rechts: Vanderbilt (links op de foto) interviewde Hitler, maar die wilde niet voor de camera. Daarom werd dat interview nagespeeld.

De film, getiteld 'Hitlers Reign of Terror' (Hitlers Schrikbewind), stamt uit 1934. Destijds was deze film bij de première in New York een groot succes.

Vermoedelijk werd de film in de jaren 30 door een Belg besteld, maar nooit opgehaald bij de Belgische douane. Daar doorstond de film de oorlog, meldde het persbureau Reuters afgelopen vrijdag.

De film werd 2 jaar geleden in een filmarchief aangetroffen en blijkt het enige overgebleven exemplaar. De film is bijna gerestaureerd en gaat in oktober naar New York om te worden vertoond in het New York Museum of Modern Art. De maker van de film was ded rijke journalist en krantenuitgever Cornelius Vanderbilt IV (1898-1974) die Duitsland bezocht toen Hitler aan de macht kwam. In de oorlog was hij majoor bij de inlichtingendienst.

Vanderbilt, erfgenaam van een spoorwegfortuin en van oorspronkelijk Nederlandse afkomst, heeft ook Hitler geïnterviewd maar dat mocht hij niet filmen. In de film is daarom dat gesprek nagespeeld. De film werd destijds verketterd omdat hij Hitler scherp veroordeelde en oorlog voorspelde.
Plan voor 500 Stolpersteine in Zwolle

ZWOLLE, 25-09-2013  - Bijna 500 Joodse Zwollenaren werden vermoord tijdens de Shoah. Op 3 oktober aanstaande presenteert de jonge Stichting Zwolse Stolpersteine het plan hen individueel te gedenken door het leggen van struikelstenen voor elk van hen.

Het is de bedoeling in april 2014 de eerste stenen in Zwolle te leggen. Ze komen te liggen voor het laatste vrijwillig bewoonde adres van de gedeporteerden, nadat eventuele nabestaanden en de huidige bewoners zijn gehoord.

De Stichting zoekt actief naar nabestaanden en staat ook open voor meldingen. De totale kosten voor het project bedragen € 75.000 ofwel € 150 per steen. Iedereen die zich op enigerlei wijze betrokken of geraakt voelt, kan het project steunen. Belangstellenden zijn op 3 oktober aanstaande om 19:30 welkom in het Historisch Centrum Overijssel, ingang Van Wevelinkhovenstraat te Zwolle. Graag aanmelden via info@stolpersteine-zwolle.nl
Aanklager Ocampo houdt de 11e 'Nooit Meer Auschwitz lezing'

AMSTERDAM, 25-09-2013 - Voormalig aanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof houdt de 11e 'Nooit Meer Auschwitz lezing' in Amsterdam volgend jaar.  dat meldt het Auschwitz Comité.

Op 23 januari 2014 organiseren het Nederlands Auschwitz Comité, het NIOD en de Sociale Verzekeringsbank voor de 11de keer de 'Nooit Meer Auschwitz Lezing'. De lezing wordt gehouden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

Luis Moreno Ocampo was de eerste hoofdaanklager (juni 2003 - juni 2012) van het nieuwe en permanente Internationaal Strafhof in Den Haag. Het hof dankt zijn bestaan aan de processen in Neurenberg na WO2. Moreno Ocampo is als aanklager betrokken geweest bij de 20 ernstigste crises van de 21e eeuw, waaronder die in Irak, Korea, Afghanistan en Palestina, en heeft 18 maal gesproken in de Veiligheidsraad van de VN.

Voor zijn onderzoek naar misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en genocide zal Moreno Ocampo de Annetje Fels Kupferschmidt-onderscheiding ontvangen.

Geïnteresseerden kunnen zich vanaf 1 december 2013  via www.svb.nl/NMAlezing aanmelden voor de lezing. De sluitingsdatum is 1 januari 2014. De organiserende instellingen streven ernaar de boodschap 'Nooit Meer Auschwitz' ook bij de jongere mensen levend te houden. Belangstellenden kunnen zich ook met hun kinderen en/of kleinkinderen aanmelden voor de lezing.  K O R T   N I E U W S 
   woensdag 25 september 2013 - 7 berichten  

Bizar
Amon Goth was de SS-er die ook in 'Schindler List' voorkomt en vanaf het balkon van zijn huis Joden doodschoot. Hij heeft een half-Nigeriaanse kleindochter, die pas op haar 38ste ontdekte dat Goth haar grootvader was. Zij heeft een boek over haar grootvader en haar geschiedenis geschreven met de titel 'Amon'.

Broken Wings
De stichting Broken Wings uit Vaassen gaat morgen 26 september 2013 met een basisschool uit Vaassen naar de herdenkingszuil voor omgekomen bommenwerpervliegers in Vaassen. De groep zal daar stilstaan over wat er zich exact 70 jaar geleden heeft afgespeeld. Aanvang van deze herdenking is 10.30 uur. De kinderen dragen een gedichten voor opdragen en bloemen leggen. De stichting tracht op dat moment ook verbinding met Australië te krijgen om het nog levende bemanningslid te laten zien, dat wij hem en zijn kameraden nog steeds herdenken.

Company of Heroes

Het computerspel 'Company of Heroes 2' wordt niet meer verkocht door een Russische spelketen. Het is niet patriottisch genoeg. Het spel is gebaseerd op 'Leven en Lot' (
Жизнь и судьба) uit 1959, een aanvankelijk verboden oorlogsboek door legerverslaggever Vassili Grossman. Er was ook veel Russische kritiek op Anthony Beevors 'Berlin', waarin hij nog eens uitduidt dat er in door het Rode Leger op grote schaal verkracht werd in Duitsland. Nu komt er mogelijk een wet aan die het in diskrediet brengen van het Rode Leger op welke manier dan ook zal verbieden.

Bartali
Het wereldkampioenschp wielrennen wordt in het teken gesteld van de herinnering aan Gino Bartali, de renner die verzetswerk deed en vele tientallen Joden redde tijdens de oorlog. Hij won ook de Tour de France twee maal.

Autobahn
De Autobahh bestaat 80 want toen begon de bouw van de eerste. Volgens popualir geloof is Hitler degene die de Aotbahnen liet bouwen, maar dat is niet zo, zo onderstreept een journalist in het Duitse weekblad Die Zeit. Hitler kaapte het verschijnsel en sindsdien geloven ook Duitsers vaak dat hij werkelijk de aanstichter ervan was. Maar de AVUS - Automobil-Verkehrs- und Übungs-Straße - was er eerst, al in 1921. Ook in de VS was er al een echte autosnelweg met tol, in 1908, de Long Island Motor Parkway.


Bisschop Williamson
Het oordeel tegen 73-jarige RK-bisschop Williamson is bekrachtigd door het gerechtshos in regensburg. Hij gheeft zich schuldig gemaakt aan holocaustontkenning. Hij meot dus 1800 euro boete betalen.

Klimt
Wasserschlangen II, een zeer waardevol schilderij van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt, is teruggegeven aan de nazaten van de oorspronkelijke Joodse eigenaren, de familie van Jenny Steiner teruggegeven. Het werk werd in 1938 in beslag genomen door de nazi's en is intussen geveild bij Sotheby's voor netto 120 miljoen dollar. Wie de nieuwe eigenaar is, blijft onbekend.Nieuwe stichting wil Apeldoornse bunker van Seyss-Inquart behouden

APELDOORN, 24-09-2013 - Door Eddy Kokelenberg - Er is een nieuwe stichting opgericht voor het behoud van de voormalige bunker van nazigouverneur Seyss-Inquart in Apeldoorn. Deze ligt aan de Loolaan en is gebouwd onder een villa die daar nog staat.


Foto rechts: de villa, waaronder de bunker zich bevindt. De man op de foto staat bij een trappetje dat naar de ingang van de bunker leidt. Deze foto stamt uit 1945-1947. Bij de bunker staat de spotnaam van Seyss, '6 1/4', vanwege zijn licht manke been.


De stichting wil zal zich ook inspannen 'om het Apeldoorns verhaal van de Tweede Wereldoorlog uit te dragen en te behouden voor de toekomst'.

Later deze week zal de stichting zich officieel presenteren. De voorzitter is CDA-fractieleider in de gemeenteraad Gerhard Bos. Het CDA en de VVD vormen met elk 6 zetels de grootste fracties in de raad. Ook de Vereniging Oud-Apeldoorn is in de stichting vertegenwoordigd.


Foto rechts: plattegrond van de bunker.


Van september 1944 tot mei 1945 vestigde in deze villa de nazi-rijkscommissaris (gouverneur) Arthur Seyss-Inquart zijn hoofdkwartier. Onder het heuveltje in de voortuin bevindt zich de bunker waarin hij en zijn staf  konden schuilen bij luchtalarm. Dat gebeurde overigens niet vaak, hooguit één keer per week, aangezien Aopweldoorn weinig strategische doelen zoals een vliegveld bezat.

Vlak na de oorlog werd de bunker tot 1947, compleet met de inboedel die Seyss-Inquart in der haast achtergelaten had, voor bezichtiging opengesteld. Op de witgekalkte muren werden toen ook spotprenten aangebracht.

Er werd toegang geheven en de opbrengst daarvan ging naar de Stichting 40-45. Sindsdien beheert de gemeente de bunker en wordt deze alleen opengesteld op speciale dagen, zoals 4 en 5 mei.Herdenking Oosterbeek opnieuw waardig verlopen


OOSTERBEEK, 24-09-2013 - De herdenking op de Oosterbeek Airborne War Cemetery, afgelopen zondag, is vlekkeloos verlopen. De burgemeester van Renkum-Oosterbeek wil volgend jaar ook Duitse veteranen laten deelnemen aan deze herdenking. Er nemen al meestal Duitsers deel, zoals de Duitse ambassadeur.

Ongeveer 30 Britse en Poolse veteranen van de Slag bij Arnhem woonden de herdenking bij. Alleen een 'fly past' tijdens de herdenking ging niet door omdat het zicht te slecht was. De deelnemende historische vliegtuigen, een C-47 Dakota en een Spitfire, konden niet opstijgen omdat zij moderne instrumenten voor vliegen in slecht weer ontberen.
  LEES VERDER>>>
  K O R T   N I E U W S 
    dinsdag 24 september 2013 -  4  berichten    

Stalingrad
De nieuwe grote Russische film 'Stalingrad' lijkt een succes te worden al voordat hij te zien is. Het is de eerste Russische iMax oorlogsfilm in 3d, en de regissuer is Fyodor Bondarchuk, zoon van de befaamde Sergei.
Vorige week kwam het bericht dat de film nu ook een grote verspreiding in China krijgt. De film is ook in de running voor beste buitenlandse film bij de Oscar-toekenning. Het is de 5de film over Stalingrad. Er bestaan ook 2 films over de slag die een keerpunt in WO2 vormde, en de ondergang van de nazi's inluidde, die gemaakt zijn vanuit een Duits standpunt.

Mussolini
De Russische regering wil ideologisch werk  van Mussolini verbannen. Het gaat om 'De derde weg', een combinatie van biografie, politiek programma en ideologie. In Rusland schijnt een wet te gelden die fascisme in het algemeen verbiedt.


Recce-monument Oosterbeek
Donderdagochtend werd er een gedenkzuil onthuld voor de 1e Airborne Reconnaissance (Recce) Squadron onthuld in Oosterbeek. Dit verkenningseskader landde bij Wolfheze, maar pogingen om de brug in Arnhem te bereiken mislukten omdat de radio's weigerden. Commandant Foulkes was daardoor onvindbaar. Van de ruim 200 verkenners overleefden er 30 de Slag om Arnhem niet, hun namen werden bij de onthulling van het nieuwe monument voorgelezen. Nadat de Britse legerpredikant Jeff Cuttell sprak zijn zegen uit waarna het monument werd overgedragen aan de burgemeester van Renkum/Oosterbeek.
Dit monument op het grasveld bij De Naald,bij Airborne museum , Hartenstein herinnert aan de rol van het Recce Squadron dat in 1941 werd opgericht. Drie veteranen maakten de plechtigheid mee.


Axel
Ruim 90 scholieren van basisscholen in Axel vierden vrijdag dat Axel precies 69 jaar geleden werd bevrijd. Er was o.m. een tocht in oude militaire voertuigen. Daar reden 10 oude Amerikaanse legertrucks mee. De tocht was een initiatief van het oorlogsmuseum Gdynia in Axel. De plaats werd door o.m. Polen bevrijd, vandaar de naam 'Gdynia'.
Zuid-Korea wil sexuele slavernij in WO2 bij UN bespreken 

SEOUL, 22-09-2013 - Zuid-Korea wil komende week de zaak van de Koreaanse  sexuele slavernij ('comfort women'. 'troostmeisjes') tijdens de WO2 in de Verenigde Naties aan de orde stellen. De VN houdt dan weer een algemene vergadering in New York.

Foto links: een voormalige Koreaanse sexslavin, Bok Dong Kim, na de onthulling van een monument voor 'troostmeisjes' in Glendale  bij Los Angeles eind juli.

Dat hebben Zuidkoreaanse ambtenaren tegen het dagblad The Korea Times gezegd. Het is mogelijk dat de Zuidkoreaanse minister van buitenlandse zaken, Yun Byung-se, de zaak in de VN-vergadering aansnijdt.De aanleiding voor deze stap is een serie uitlatingen van de Japanse regering over de afgelopen maanden, waarin de zaak van sexuele slavernij van waarschijnlijk 200.000 Aziatische vrouwen, onder hen waarschijnlijk tweederde Koreaans, stelselmatig werd afgezwakt. Er waren ook Chinese, Filippijnse, Nederlandse en Indonesische sexslavinnen.  LEES VERDER>>>


Universiteit verkoopt Hotel De Wereld aan speciale stichting

WAGENINGEN, 20-09-2013 - De Wageningen Universiteit verkoopt Hotel de Wereld aan een de nieuwe stichting Nationaal Erfgoed Hotel de Wereld. Deze is speciaal voor dit doel opgericht.


Het Vfonds, grootste financier van oorlogsinstellingen, verstrekt de stichting een lening. Met deze aankoop wordt de publieke functie van dit rijksmonument verder veilig gesteld, zo meldt de universiteit. In het gebouw zijn nu een restaurant en een hotel gevestigd.


Jaarlijks vindt er op 5 mei een defilé plaats bij dit hotel, waar de onderhandelingen over de nazi-Duitse overgave werden gevoerd, in aanwezigheid van prins Bernhard. De ondertekening van de capitulatie volgde een dag later, in een gebouw van de universiteit. Het defilé werd tot aan zijn dood afgenomen door prins Bernhard, en trok veel veteranen. Pogingen om hiervan de nationale veteranendag te maken, zijn gestrand.


De details van de eigendomsoverdracht worden de komende tijd nader uitgewerkt. Alle betrokken partijen, waaronder Wageningen University, het Vfonds, de gemeente Wageningen en de provincie, zijn volgens de universiteit buitengewoon tevreden dat de toekomst van Hotel De Wereld nu is veiliggesteld. Het Vfonds heeft als voorwaarde gesteld, dat alle oorlogsinstellingen in Wageningen zich in de nieuwe stichting  verenigen.
Donner benoemd tot nieuwe president van Oorlogsgravenstichting

DEN HAAG, 20-06-2013 - Mr. J.P.H. Donner, vice-voorzitter van de Raad van State,  is benoemd tot president van de Oorlogsgravenstichting (OGS). Dat heeft de stichting deze week bekendgemaakt.

Donner was al lid van de Raad van Toezicht van de OGS. Als minister van Binnenlandse Zaken was hij in 2011 één van de sprekers tijdens het symposium dat de OGS stichting organiseerde bij haar 65-jarig bestaan. Hij toonde zich daarbij een pleitbezorger voor het in stand houden van oorlogsgraven.

"Zolang er nabestaanden zijn komt er aan de primaire taak van de Oorlogsgravenstichting namelijk het gedenken van oorlogsslachtoffers door het aanleggen, inrichten, onderhouden en in stand houden van hun oorlogsgraf geen einde" aldus minister Donner in 2011. De OGS was dan volgens haar eigen verklaring ook zeer vereerd dat  Donner eind vorig jaar vicevoorzitter van de Raad van Toezicht te worden.

De heer Donner volgt mr. Robert S. Croll (foto rechts, foto OGS) op. Deze voormalige president van de Rechtbank Zwolle-Lelystad zat sinds 1999 in het bestuur van de Stichting en in 2008 werd hij president. In die functie richtte hij onlangs de Stichting Vrienden van de Oorlogsgravenstichting op, waarvan hij bestuurslid is. Tijdens een receptie later dit jaar zal afscheid worden genomen van de heer Croll.Vader Van Vollenhoven schreef oorlogsdossier

WEESP, 20-09-2013 - Een oorlogsdossier van de vader van mr. Pieter van Vollenhoven, die tijdens WO2 als officier in het leger diende, is bewerkt tot een boek. Het behandelt het begin van de oorlog in Nederland. Van Vollenhoven jr neemt dit boek, 'Oostfront Vesting Holland', aanstaande woensdag in fort Uitermeer in Weesp in ontvangst.

Van Vollenhoven sr. commandeerde de Vaartuigendienst in het oostelijke deel van de linie, het zogenoemde Oostfront. Hij hield nauwkeurig bij wat er allemaal mis was met de onneembaar geachte vesting. Of die onneembaar was, is nooit bewezen, omdat generaal Henri Winkelman zich op 14 mei overgaf na het terreurbombardement op burgerdoelen in Rotterdam. De inundaties zijn evenmin ooit op maximale schaal uitgevoerd.

Pieter van Vollenhoven kende dit dossier van zijn vader nauwelijks volgens de auteur van het boek, Freek Schlingmann. Hij kenschets het Oostfront Vesting Holland als een 'vrijwel vergeten geschiedenis.' Fort Uitermeer maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam en van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit was de uiterste verdedigingslinie tegen een aanval uit het oosten. 


De opzet daarvan was een fors gebied tussen Muiden en Utrecht, en rond Amsterdam onder water te zetten, beschermd door forten en stellingen. Deze inundatielinie was mogelijk van het IJsselmeer tot aan Zeeland.  De regering omschreef het doel destijds als volgt: 'Hardnekkige en duurzame verdediging van de stedelijke gebieden, de industrie, het goud en de Kroon in het westen van Nederland'.Weer bom in Nijverdal; evacuatie volgt


NIJVERDAL, 20-09-2013 - Bij Nijverdal (gemeente Hellendoorn) is opnieuw een zware oorlogsbom gevonden. Daardoor reden er enkele uren geen treinen tussen Nijverdal en Wierden. Ook de provinciale weg de N35 bij Nijverdal was dicht.

Foto rechts: de reconstructie van de N35, waar het graafwerk opnieuw bommen opleverde.

Bewoners en bezoekers binnen een straal van 250 meter van de bom, kregen van de politie het advies om binnen te blijven. Er zullen nog wel meer bommen gevonden worden, omdat een bombardement uit 1945 op Nijverdal en omgeving drie dagen duurde.LEES VERDER>>>  K O R T  
N I E U W
S
 

    vrijdag 20 september  2013  -  6  berichten   

Westerbork 1
Het  Westerborkpad  loopt van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen, werd een jaar terug in gebruik genomen. Nu is er een serie herinneringen opgenomen van ooggetuigen van de Jodenvervolging, onder de naam WesterborkLuisterpad (foto rechts, foto Kamp Westerbork) , en de officiële presentatie is deze maand. Vanaf 29 september kunnen de 60 fragmenten van het WesterborkLuisterpad beluisterd worden via een nieuwe mobiele app en online via www.wblp.nl.

Westerbork 2
Hoe beleefden bewoners kamp Westerbork? Hoe schreven zij daarover in brieven, dagboeken en persoonlijke verslagen? En hoe herinnerden ze zich dit kampverblijf na de oorlog? Eva Moraal onderzocht voor haar promotieonderzoek de beleving en herinnering van ingezetenen van kamp Westerbork. Vanochtend ontving zij daarvoor in Amsterdam aan de UvA de doctorsbul.

Artisgedichten
De verzetsgedichten die bij restauratiewerk in Artis werden gevonden, zijn wellicht overgeschreven, zo meldt het Noordhollands Dagblad.
De krant kreeg reacties van lezers die menen dat het gedicht 'Uit het diepst van mijn hart' hen   bekend lijkt.  Een vrouw uit Steenbergen schrijft dat ze dat gedicht al op de middelbare school heeft voorgedragen. Lezers uit Heemstede en Haarlem verwijzen naar het Geuzenliedboek 1940-1945 waarin vrijwel hetzelfde gedicht staat.

Holocausteducatie
Een bezoek aan de Belgische website van herinneringseducatie toont dat de herdenking van de Holocaust in Vlaanderen doordrongen is van haat tegen Israël. Lesmateriaal met een virulent anti-Israëlisch karakter, volgens sommigen zelfs antisemitisch, wordt ter beschikking gesteld en veelvuldig gebruikt in de Vlaamse lespraktijk. Dat schrijft Joods Actueel. Deze vindt het doelbewuste misleiding.
De website gebruikt de term 'verdeseducatie'. Een onderzoek van Jan Swerts en Kurt Monten onder studenten aan een Belgische lerarenopleiding, liet zien dat een groot aantal van hen op geen 100 jaar na wisten wanneer WO2  plaatsvond, en van de verdere details evenmin afwist. Wel bleek dat maar liefst 10 procent van hen zionisme met fascisme verwarden. Morgen is het de dag van de vrede in Nederland.

Tsjechen
Op 17 oktober 2012 werd in Petten, Noord-Holland, een monument opgericht voor de Tsjechische bemanning van de Wellington KX-B bommenwerper die tijdens de oorlog in de Noordzee neerstortte. Nu, een jaar later, heeft de Tsjechische Luchtmacht een zogenaamde ,,Flypast” aangeboden voor de eerstkomende herdenking. Twee L-39ZA Albatros straaljagers van het „Šiškova“ Squadron zullen een eregroet brengen tijdens de herdenkingsceremonie op 17 oktober. er is een aparte website voor deze episode.


Wageningen
Het traditionele vrijheidsvuur uin Wageningen is donderdagmorgen na een lange tocht vanaf het Franse plaatsje Bayeux in Normandië weer ontstoken. Met dit vuur is de vlam van het vrijheidsmonument aan de Generaal Foulkesweg ververst. Burgemeester Geert van Rumund stak het aan, nadat hij de hele nacht per bus meereisde met het vuur.


Griekse oppositie eist € 40 miljard terug van Duitsland

ATHENE, 18-09--2013 - De grootste Griekse oppositiepartij Coalitie van Radicaal Links (Syriza) eist de terugbetaling van een gedwongen lening uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog in Berlijn. Het gaat om een bedrag van omgerekend ruim € 40 miljard, inclusief rente.


Dat zei de voorzitter van de partij, Alexis Tsipras (foto links) vrijdag. Als zijn partij aan de macht komt, zal hij de regering in Berlijn  zeggen dat het niet kan dat Grieken als wanbetalers worden gekenmerkt. Hij ging echter voorbij aan het feit dat deGriekse overheden en ook veel burgers hun economie hebben beschadigd - waar echter minder welgestelde Grieken nu de pijnlijke gevolgen van moeten dragen.


"Het uur van de afrekening is gekomen," zei hij zijn duizenden aanhangers op een vergadering. Fragmenten van zijn toespraak waren te zien op de Griekse tv zaterdagochtend. LEES VERDER>>>
Eerste bom in Breskens vandaag geruimd


BRESKENS, 18-09-2013 - Een bom uit de oorlog die werd gevonden bij Breskens in Zeeland, blijkt een 500-ponder en geen 1000-ponder, zoals de gemeente eerder meldde. Het opruimen van de explosieven gebeurt woensdagochtend.

Van de andere bom stond vast dat het een 500-ponder is. De twee werden gevonden in Waterdunen bij Breskens. De ruiming heeft volgens de EOD geen aparte gevolgen voor de veiligheidsmaatregelen.

Voor de demontage van de twee 500-ponders bestaat een veiligheidscirkel van 500 meter, meldde de EOD dinsdag. Tussen de 400 en 500 mensen moeten hun (vakantie)woningen tijdelijk verlaten. Ongeveer 100 (vakantie)woningen, 260 chalets, 100 kampeerplaatsen en een aantal horecazaken en andere bedrijven moeten ontruimd zijn.
  K O R T   N I E U W S 
   woensdag 18 september  2013- 5 berichten  

Beulen
Het nieuwe boek: 'Berufswunsch: Henker' .analyseert enkele honderden sollicitatiebrieven naar de post van beul onder het naziregime. Het laat zien hoe gruwzaam de ideeën van de nazi's in sommige mernsen doorwerkten. De nazi's deelden vanaf 1933 steeds meer dodvonissen uit. De eerste buitenlander die dat ondervond, was Marinus van der Lubbe, in 1933 na de Rijksdagbrand. De motieven van de beulen zijn soms keihard en bloedstollend. Auteuir is de politicoloog Klaus Hillebrand, redacteur van het dagblad TAZ.


Polen in Hamburg

Vorig jaar namen enkele voormalige Poolse dwangarbeiders deel aan de inwijding van een oorlogsmonument in Bergdorf, een wijk van Hamburg. Een 43-jarige Duitser viel hen aan, met o.m. traangas. De man staat nu terecht.

Zwei Leben
De Noors-Duitse film 'Zwei Leben' is door de Duitse filmkenners gekozen als inzending voor het komende Oscarfestival. De film, met o.m. Luiv Ullman,  gaat over een vrouw die een anoneme nazisoldaat als vader heeft. Deze heeft haar bij een Noorse moeder verwekt in het kader van de operatie 'Lebensborn'. Daarmee is zij één van de 10.000 Noorse kinderen uit dat programma. De Noorse Anni-Frid Lyngstad, zangeres van Abba, had ook een Duiste soldaat als vader, maar zij is niet verwekt in het kader van Lebensborn.

Der Zeit
De website van het Duitse weekblad Der Zeit biedt sinds enige tijd ook een chronologie van de oorlog. Die vormt onderdeel van hun hoodstuk WO2.

Propaganda

'Der Landser' (populair Duits voor 'de soldaat')  was 50 jaar lang een crypto-propagandablad voor aanhangers van het nazi-Duitse soldatendom. In het blad verschenen reportages over de grote 'successen' van allerlei onderdelen van de Wehrmacht.

Daar stonden meestal  sterk gedramatiseerde  afbeeldingen bij, vaak met hakenkruizen. De houding van het blad was kennelijk 'de soldaten waren allemaal uiterst bekwaam en eerlijk, maar werden gedwongen soms vreselijke dingen doen.Over terreur of de shoah verscheen nooit een letter in het blad. Het is nu opgehouden te bestaan, na kritiek aan het begin van de zomer van het Simon Wiesenthal Center in Jerusalem.


Uitgeverij Bauer, die ook het grootste Duitse tienerblad Bravo uitgeeft, besloot deze week er maar mee op te houden. In de toptijd had het blad een oplage van 1 miljoen stuks.

De originelen van de illustraties voor het blad doen het goed in de verkoop - € 200 tot 300 voor de originelen, mits gesigneerd. Opvallend daaraan is het ontbreken van SS-ers - althans op de plaatjes die makkelijk op het web te vinden zijn.

Foto links: een gedramatiseerde voorstelling van de nachtslag in de lucht, met een Messerschmitt Bf 110 voorzien van boordradar met de toen gebruikeljke tv-antennes. Het origineel kost € 230.
Oosterbeek en omgeving verwachten 100 veteranen


OOSTERBEEK, 16-09-2013 - Deze week zullen naar verwachting  ruim 100 oorlogsveteranen deelnemen aan de 69e herdenking van de operatie Market Garden vooral in Gelderland (Oosterbeek, Arnhem en Nijmegen), en Noord-Brabant.

Dinsdag 17 september 2013 is het 69 jaar geleden dat  luchtlandingen begonnen. De geallieerden wilden met Market Garden Nederland bevrijden en de Duitse Westwall aan de noordzijde omzeilen om Duitsland binnen te vallen. De operatie liep vast Rijnbrug bij Arnhem. De bevrijders kregen deze slechts een dag in handen. De operatie mislukte.LEES VERDER>>>


Para-evenement Grave
geslaagd


GRAVE, 16-09-2013 - De landing van ongeveer 30 parachutsiten in Grave is goed verlopen. De para's werden gevlogen door een historische Douglas C-47 Skytrain (als civiel toestel bekend als DC-3).

Foto's rechts: de C-47 Skytrain waarmee de vlucht werd uitgevoerd; tijdens de vlucht: de 91-veteraan van diezxelfde vlucht in 1944 tijdens Operation Market Garden. Foto's Tristan Graaff


Dankzij sponsoring door gasten aan boord kon de twee vluchten plaatsvinden. Organisator is Evert Vos van het Graafs
Kazemattenmuseum. De burgemeester van Grave was aanwezig om de para's te verwelkomen.. LEES VERDER>>>Nederlandsche Bank bewaarde gestolen nazigoud in 1939


LONDEN, 15-09-2013 - De  Nederlandsche bank heeft in 1939 aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog gestolen nazigoud in bewaring gehad. Dat blijkt uit archiefstukken van de Britse nationale bank die onlangs vrijgegeven zijn. Ook de Belgische nationale bank deed dit. Onduidelijk is of de banken zich ervan bewust waren dat het om gestolen goud ging.

Foto rechts: het oude gebouw van de bank aan de Turfmarkt, vlakbij de Munt in Amsterdam.

Hitler annexeerde het Tsjechoslawaakse Sudetenland  in 1938, omdat de Duitse minderheid daar volgens hem benadeeld werd door de overheid. Begin 1939 hadden de Tsjechoslowaken het goud uit hun nationale bank ondergebracht bij de Bank of England in de veronderstelling dat het daar veilig zou zijn voor de nazi's.

Uit documenten van de Bank of England die onlangs zijn gepubliceerd, blijkt nu dat na de Duitse verovering van Praag op eenvoudig verzoek van de Duitse Reichsbank de Britten voor zo'n 5,6 miljoen pond (ruim 840 miljoen euro) goud overdroegen van de Tsjechoslowaakse rekening naar die van de Duitse Reichsbank.

Een week later, eind augustus 1939, hebben de Duitsers met hulp van de Bank of England zo'n 4 miljoen pond (ruim 600 miljoen euro) overgebracht van de Duitse rekening in Londen naar de Belgische en de Nederlandse nationale banken. Het resterende goud werd verkocht in Londen.

Mogelijk waren de nazi's bang dat bij een eventuele oorlog tussen Groot-Brittannië en Duitsland de tegoeden bevroren of zelfs inbeslaggenomen zouden worden. Enkele dagen later viel nazi-Duitsland Polen binnen en verklaarden Groot-Brittannië en nazi-Duitsland de oorlog.Veghel volgend jaar centrum van 70ste viering Market Garden


 VEGHEL, 15-09-2013  - Veghel zal volgend jaar mogelijk een miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland krijgen. Die worden verwacht tijdens de herdenking van Operation Market Garden. In Veghel wordt dan een WO2-kamp nagebouwd.

Het zal volgens jaar 70 jaar terug zijn na het - mislukte - geallieerde offensief van maarschalk Montgomery. De actie werd uitgevoerd door Amerikaanse vliegtuigen, Amerikaanse, Britse en Poolse luchtlandingstroepen en infanterie. Oosterbeek (gemeente Renkum) en Arnhem nemen niet deel aan de historische rondrit, maar organiseren hun eigen evenement. Dat wordt door enkele van de betrokken organisaties betreurd. LEES VERDER>>>  K O R T   N I E U W S 
   maandag 16 september  2013 - 5  berichten  

Antifascisten
Bij de AFVN/BVA (antifascisten) is prof dr Kees van der Pijl gekozen tot voorzitter. De organisatie vergaderde in Kamp Amersfoort . Van der Pijl (1947) is emeritus professor in internationale verhouding aan de universiteit van Sussex en romanschrijver. Zijn hoofdonderwerp  is globale politeke economie. Van der Pijl heeft een achtergrond in het communisme. Eén van zijn hoofdwerken is 'The Making of an Atlantic Ruling Class' (2012). Hij hield zaterdag een rede getiteld 'Fascisme en Anti-Islam Populisme—Overeenkomsten en Verschillen', waarin hij o.m. het vooroorlogs fascisme analyseert.

Ketting

Ruim 65 jaar lag een armband van de gesneuvelde Amerikaanse luitenant Lonny Holloway ergens in de Ardennen. Ttwee jaar geleden vonden Vincent de Jong en Gerard en Johan Onderweg de ketting met hun metaal-detector. Zij zochten naar de soldaat die op 17 dec 1944 op 23 jarige leeftijd om het leven was gekomen. Zondag heeft de familie van luitenant Holloway zijn ketting teruggekregen, zo meldt Hart van Nederland.


Kaart
De Britse Veteraan Charles Reeves (89) uit Holten  nam afgelopen maandag het eerste exemplaar van de nieuwe overzichtskaart van Stichting Liberation Route Europe in ontvangst. Deze uitvouwbare kaart geeft in het Nederlands, Engels en Duits de voornaamste punten in Gelderland en Noord-Brabant tijdens de opmars van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog,.


Fighter Command

Het voormalige hoofdkwartier van Fighter Command wordt een museum. een actie van de The Daily Telegraph samen met de prins van Wales heeft succes gehad. Er is 18 m pond bijengebracht. Fighter Command leidde de inzet van de Britse jachtvliegtuigen tijdens de oorlog. De leider van FC was luchtmaarschalk Sir Hugh Dowding, die de bijnaam 'Stuffy' (saai)  droeg. Van hieruit leidde hij de Battle of Britain.

Het museum komt in Bentley Priory (foto links) bij Noord Londen, waar het hoofdkwartier gevestigd was. Er zijn nu op het landgoed ook 107 luxueuze huizen gebouwd om het project te financieren. De voornaamste aandacht zal uitgaan naar de herinnering aan de zg. 'Few',  de piloten die de jachvliegtuigen bemanden tijdens de Battle of Britain.

Armenië
De Armeense president Serzj Sarkisian is op donderdag geëerd met de  Raoul-Wallenbergmedaille van de Wallenbergstichting ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Zweedse weldoener. Waarom hij de medaille krijgt, is niet vermeld. De president is al een tijdje lid van het Wallenbergstichting. Er zijn
in 1915 1,5 miljoen Armeniërs door Turken omgebracht.

De Wallenberg-Stichting heeft
postuum ook een Wallenberg Medaille toegekend aan de Armeense arts Harutyun Khachatryan die een Joodse man en redde in een nazi-concentratiekamp. De onderscheiding  werd overhandigd aan Khachatryans kleindochter, de zangeres Anna Khachatryan. Een totaal van 21 Armeniërs zijn onderscheiden door de staat Israël als de Rechtvaardige onder de Volkeren voor hun daden tijdens de Holocaust om Joden te redden.Spaans wetsvoorstel: neem Holocaust op in Spaans onderwijs


MADRID, 13-09-2013 - De conservatieve Spaanse  Volkspartij heeft onlangs voorgesteld om de shoah als verplicht onderwerp voor Spaanse scholieren te kiezen. De partij heeft daarvoor een wetswijziging ingediend. De Spaans minister van onderwijs staat er volgens commentaar in de pers positief tegenover.

Indien aangenomen, zou de voorgestelde wijziging de genocide op de Joden door nazi-Duitsland opnemen in het curriculum "in verschillende stadia van het basisonderwijs," aldus het Spaanse persbureau Europa Press donderdag. Minister van onderwijs José Ignacio Wert Ortega (foto links), van de Partido Popular, steunt de wet.  
LEES VERDER>>>

Zie ook aanbod seminar Holocaust-onderwijs voor docenten>>>
Viertal wil monument voor gecrashte Halifax in Boekelo


ENSCHEDE, 13-09-2013 - Een viertal Twentenaren wil een monument oprichten voor de bemanning van een gecrashte Halifax-bommenwerper (tekening links) uit de oorlog.

De DK259 crashte bij Boekelo op 29 september 1943. Daarbij stierven 2 van de 7 bemanningsleden. Piloot Jackson Temple Clary kon via het verzet naar Engeland ontsnappen, zo meldt De Telegraaf vandaag..

Het vliegtuig werd neergeschoten door prins Egmont zur Lippe-Weissenfeld (foto rechts), een
beruchte jachtvlieger die in Nederland gestationeerd was. Nederland vormde in die tijd de belangrijkste Duitse luchtverdedigingslinie en bezat 10 grote Duitse vliegvelden, zg. 'Fliegerhorste'..

De vier Twentenaren Ronnie Heijink, Harald Pot, Erik Schaddelee en Rob Lanting hebben het zoekwerk naar de geschiedenis van de bemanningsleden bijna rond. Ze gaan nu een website opzetten en een boek over de crash schrijven.

De bemanning bestond uit:

  • Jackson Temple Clary  (US, piloot, overleefde)
  • Ivan Lockhart (Can, dook onder)
  • Clarence Hovey (US, dook onder)
  • Wiliiam Bellinger (US, dook onder, stierf)
  • Richard Stuart (US, dook onder, gaf zichzelf later aan)
  • Bertram Scudder (US, stierf)Wales krijgt monument voor NL marinemannen


HOLYHEAD, 13-09-2013 - In de haveplaats Holyhaed in Wales komt een monument voor de enkele honderden marinemannen die Nederkland wisten te otnvluchten. De organisator is Graham van Weel, wiens vader één van hen was.

Foto rechts: Mathieu van Weel, een marineman uit Maastricht,  met zijn Welshe vrouw in of vlak na de oorlog.

Volgens Van Weel heeft hij 116 families kunnen opsporen in Holyhead en omgeving, die ook de marinemannen uit Nederland gesticht zijn tijdens of na de oorlog.

Bij het einde vand e orlog stuurde de Britten de mannen naar huis.De Britse vrouwen die met een marineman getrouywd waren, werden als 'displaced persons' behandeld en moesten ook naar Nederland - wat zij meestal niet wilden. In Nederland heerste de eerste twee, drie jaar na de oorlog grote problemen met de veodsel en woningen.

De nazaat van de martineman is onder de indruk van de vele moedige vluchtpogingen van vele honderden marinemensen, een geschiedenis die in de UK nauwelijks bekend is. Wanneer het monument er zal komen, is nog onduidelijk. Enkele officiële instellingen hebben hun goedkeuring er al aan gehecht en er is al subsidie toegezegd door enkele subsidiënten.
  K O R T   N I E U W S 
    vrijdag 12 september  2013   -  5  berichten  

Denen
Professor Hans Blom, voormalig directeur van het NIOD, heeft  het boek 'Landgenoten' gelezen, een vertaling van een Deens boek over de geschiedenis van de Deense redding van vrijwel al hun 7.000 (zevenduizend) Joodse landgenoten in de Tweede Wereldoorlog. Hij sprak er gisteravond over in 'Met het oog op morgen".

Chemische wapens
Er bestaat vrees dat de Baltische Zee vergiftigd zal worden door de resten van chemische wapen uit WO2, zo schrijft de Daily Telegraph. het gaat om duizneden tonnen chemicaliën die destijds gedumpt werden. Het gaat om ongeveer 65.000 ton waarvan veel terecht is gekomen in de zg. Gotland-trog.

Castel Gandolfo
Castel Gandolfo (foto rechts) , het zomerverblijf van de paus buiten Rome, is ontruimd vanwege een bomalarm. Een bom uit WO2 werd ontdekt en moest geruimd worden. Ook 400 plaatselijke bewoners moesten hun huizen uit.

Band of Brothers

De 'Duitse band of Brothers', zo is de serie 'Unsere Väter, unsere Mütter' in de Duitse pers ook wel werd genoemd. De BBC heeft hem nu aangekocht en zal hem uitzenden onder de titel 'Generationn War'

Bedrog
Niet alleen de Duitsers hadden schijnvliegvelden met houten vliegtuigen, de geallieerden hadden ook een heel regiment opblaasbare tanks. Er is nu een boek verschenen over de inspanningen van de decorafdelingen van de Britse filmindustrie, die ook een duit in het zakje heeft gedaan. de BBC heeft er een artikel over.  K O R T   N I E U W S 
  donderdag 12 september  2013   4  berichten 

Valkenburg

In Valkenburg is een straatnaambord van Adolf Hitler gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Een tuinman van een villa vond het bord in de tuin . Het is nu in bezit van schrijver Jacquo Silvertant die zondag het boek 'Samen door het vuur' presenteert. Het boek beschrijft Valkenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog.Het bevat professioneel ingekleurde foto's van Valkenburg uit WO2, zoals deze rechts.

Goslar
De  Duitse stad Goslar gaat Adolf Hitler zijn ereburgerschap afnemen, 68 jaar na zijn dood. De gemeenteraad van het stadje in Nedersaksen stratte een proceduredie Hitler volgende maand ereburger-af moet maken, meldt persbureau DPA woensdag.

Renkum
Renkum Leeft organiseert Renkum Airborne op vrijdag 20 september 14:30 uur: Dropping Drop Zone X – de plaats waar de eerste parachutisten landden op 17 september 1944, de dag dat Operation Market Garden startte. Iedereen kan zo een manier een indruk krijgen wat er die dag is gebeurd als een groep parachutisten boven renkum afspringt.

CRASH 40-45
Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 is tijdens de Open Monumentendagen 14 en 15 september gratis toegankelijk. In het museum worden verhalen verteld over vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortten. Tentoongestelde wrakdelen maken de geschiedenis van de bemanningen van de vliegtuigen voelbaar en tastbaar.
Met foto’s en persoonlijke voorwerpen worden de verhalen tot leven gebracht. CRASH heeft daarnaast een indrukwekkende afdeling over het verzet in Haarlemmermeer en Nieuwkoop, alsmede een expositie over Nederlandse geheim agenten en een histrische radiokamer. Grote publiekslieveling is de reconstructie van een Spitfire.

www.crash40-45.nl

Mei 1940
De nieuwe afgestudeerden Games en Interactie, Media en Muziektechnologie presenteren hun eindexamenwerk Daaronder is de korte film Mei 1940. Deze is te zien op vrijdag om 16 uur en zaterdag om 18 uur, HKU, Oude Amersfoortse weg 131, Hilversum.
Huurders vernietigden beschermde onderduikplek in Warschau

WARSCHAU, 11-09-2013 - Een Pools paar die heeft een erkende Joodse odnerduikplek vernietigd vanwege een keukenverbouwing.


Foto rechts: het herbouwde koninklijke paleis in Warschau.

De schuilplaats was gelegen in een huurappartement. Ze hebben zich daarmee schuldig gemaakt een het vernielen van een erkende historische plek, zo heeft een Warschause ambtenaar laten weten. Het nieuws is de hele wereld over gegaan. .

Het echtpaar, geïdentificeerd als Dariusz P. en Elzbieta P, is aangeklaagd nadat het stadsbestuur in 2012 ontdekte dat ze de betroffen kast hadden verwijderd om een keuken in het kleine appartement te maken .

Tijdens de oorlog maakte gettobewoner Leon Jolson de schuilplaats achter een grote kast in het appartement terwijl hij werkte buiten het getto. Jolson, zijn moeder Blima en zijn vrouw Anna verborgen zich daar in 1942. Zijn moeder overleed in de onderduikplek, maar Jolson en zijn vrouw bleven daar tot september 1944 en overleefden de Holocaust. In 1999 werd de schuilplaats geklasseerd als historisch monument en werd van tijd tot tijd gecontroleerd door de stedelijke overheid .

Een woordvoerder van Warschause openbare  aanklager, Dariusz Slepokura, zei dat het paar schuld bekende. Hij zei verder dat het OM de zaak niet wil doorzetten.
Leerlingen Renkum krijgen les over explosieven


RENKUM/OOSTERBEEK, 11-09-2013  - Basisscholieren in de gemeente Renkum krijgen vanaf vrijdag les over explosieven uit de oorlog en hoe ze daar mee om moeten gaan. Die dag wordt het lespakket gepresenteerd en krijgen leerlingen van de Bernulphusschool in Oosterbeek (gem. Renkum) de eerste les.

Foto links: gemeentehuis Renkum in Oosterbeek. Foto Wikipedia.


Een leerling van die school vond in maart een handgranaat in een park. Het jongetje bracht hem de school binnen en liet het aan zijn juf zien, met de pin er nog in. De juf alarmeerde direct het schoolhoofd, die de handgranaat gewikkeld in een trui naar buiten bracht en de politie waarschuwde..

In Renkum en omgeving worden met grote regelmaat explosieven en ander wapentuig gevonden. In het gebied waren felle gevechten tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. Spelende scouts vonden in januari 2012 in de bossen bij Oosterbeek een Britse handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. In april van dit jaar heeft een gespecialiseerd bedrijf het park uitgekamp, maar geen explosieven mee gevonden.

In Putten is maandag een kleine brisantgranaat uit de oorlog onschadelijk gemaakt. Deze was daar gevonden. De OED heeft hem volgens een wijkagent opgeruimd.


Onbekende documenten nazi-topman Hess geveild

CHESAPEAKE, MARYLAND 11-09-2013 - Het Amerikaans veilinghuis Alexander Historical Auctions gisteren en vandaag onbekende documenten (foto rechts) aan van nazi-topman Rudolf Hess.

Deze toenmalige vertrouweling van Adolf Hitler vloog in 1941 om niet onduidelijke redenen alleen naar Schotland, waar de Britten hem gevangen namen. Tot zijn proces in 1945 bouwde hij een dossier op, dat sinds zijn veroordeling als verloren gold.

De Nederlandse journalist Karel Hille is de laatste decennia de laatste geweest, die beweerde de stukken te bezitten. Wat er prioceis in staat, is onduidelijk. Het veilinghuis laat wel enkele pagina's zien. Wie het archief nu ter veiling aanbiedt, is onbekend. De geschatte waarde van het dossier is 200.000 tot 300.000 dollar.


  K O R T   N I E U W S 
  woensdag  11 september 2013-7  berichten   

Few
Het nieuwe boek 'The First of the Few' behandelt de maand vóór de Battle of Britain begon, toen de Battle of France nog bezig was. Ook daar deden enkele Britse squadrons aan mee, en hun geschiedenis is altijd nogal overschaduwd door de beroemdere episode meteen daarna. Brian Cull is de auteur en het boek verschijnt in december.

Ongewenste herinnering
In Niedersachsen middenin Duitsland zijn nog 550 monumenten die aan de nazitijd herinneren. Die waren te bezoeken in het afgelopen open monumentenweekend in de deelstaat. Daaronder ok de plek waar van 1933 tot 1937 voor boeren het oogstfeest 'Reicherntefest' gehouden werd, en waar honderdduizenden boeren - volgens de omroep NDR - aan meededen.
Ook Nederland telt enkele tientallen nazimonumenten die officieel erkend zijn - vooral in op vliegveld Deelen staan veel gebouwen die van de nazi;'s waren en nu monumentenstatus hebben.
Bochum
In Bochum is de 175ste Stolperstein in die stad eplaatst, sowieso al een record, ditmaal voor een vervolgde en omgebrachte homosexueel.

Goslar
De stad Goslar wil Hitler zijn ereburgerschap ontnemen. Foto links het raadhuis van de fraaie stad.


Stein
Er verschijnt in december een dubbelbiografie over Edith Stein (foto links)  en Regina Jonas - twee zeer bijzondere Joodse vrouwen die beide in de oorlog omkwamen. 'Edith Stein and Regina Jonas - Religious Visionaries of the Death Camps' heet het boek.
De non en filosofe - en intussen heilig verklaarde - dr Edith Stein leefde in Nederland als karmelietes in Echt en kwam al vroeg om in Auschwitz,  in 1942. Mevrouw Jonas was de eerste vrouwelijke rabbi in de Joodse geschiedenis, en kwam uit Berlijn, terwijl ze omkwam in Theresienstadt. De flaptekst bij Bol.com geeft enige verdere uitleg.

Goud
Gisteren hebben Nederlandse nazi-goudzoekers officieel toestemming gekregen om op proef te boren te doen naar een vermeende nazi-schat  in de Beiersche plaats Mittenveld. Een geheime code, verborgen in bladmuziek, zou naar die plek leiden.  Loco-burgemeester Karl-Heinz Schütz van Mittenwald (7500 inwoners) bevestigde dit aan EenVandaag. Over de plaats en het tijdstip waarop de Nederlandse operatie begint, wil hij geen nadere mededelingen doen. Hij vreest pottenkijkers.Legermuseum verhuist laatste objecten

DELFT, 10-09-2013 - In de eerste twee weken van september worden de laatste objecten uit het Legermuseum in Delft verhuisd. Daaronder voertuigen, zoals tanks, kanonnen en wagens van groot
formaat die niet meer kunnen of mogen rijden. De objecten gaan naar het nieuwe militaire museumm in Soesterberg, waar het meeste niet zal worden geëxposeerd.


Foto rechts: een kanon '10 veld' wordt op een vrachtwagen geladen. Foto links: Renault F17 tank, de eerste tank van het Nederlandse leger. Foto's Legermuseum.

Vanaf maandag 2 september worden eerst de kleinere objecten uit het voormalige museumgebouw aan de Korte Geer getakeld.

Deze objecten worden in containers naar Soesterberg vervoerd waar ondertussen hard aan het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM) wordt gebouwd.


. LEES VERDER>>>
Breda gaat website uitbreiden met ontbrekende WO2-info

BREDA, 10-09-2013 uodate 11-09-2013 - De gemeente Breda heeft gezegd dat zij de gemeentelijke website gaat uitbreiden met informatie over WO2.

Vorige week trof een redacteur van Nieuws-WO2 op de Bredase site alleen een vermelding aan, dat in de oorlog twee kleine buurplaatsen geannexeerd waren. Verder werd er over de oorlog gezwegen en zodoende ook over de grote evacuatie en de Jodenvervolging. Volgens de voorlichtster heeft de betrokken wethouder, Selçuk Akinci van Groen Links, het artikel bekeken en vond dat een uitbreiding op zijn plaats was.

Volgens de voorlichtster gaat nu het gemeente-archief zich hiermee bezig houden. Er zal volgens haar geen gebruik worden gemaakt van de informatie die recent door de redactie van N-wo2 over Breda in de oorlog is toegevoegd aan Wikipedia. 


Er zijn nog vele tientallen gemeenten die geen geschiedenis op hun website vermelden. Op Wikipedia zijn er ook nog tientallen gemeenten waarbij de WO2-geschiedenis geheel niet vermeld is, zoals Assen, Den Bosch, Delft, Haarlem en Utrecht. Maar in de artikelen van de grotere gemeenten is er meestal wel enige, vaak zeer compacte, informatie te vinden. De informatie bij bijvoorbeeld Enschede is daarentegen weer zeer compleet op Wikipedia.maar de gemeente Enschede wijdt er op haar site 1 zin aan.
Airborne wandeltocht: 10% minder deelnemers

OOSTERBEEK, 9-09-2013  De 67ste Airborne wandeltocht van afgelopen zaterdag trok 10% minder deelnemers dan vorig jaar: 30.000 mensen. Vorig jaar was dat 33.700. Het is onduidelijk waarom dit getal zo is gedaald, terwijl de deelname aan allerlei oorlogsevenementen over het algemeen blijft stijgen.

 Dit grootste eendaagse wandelevenement ter wereld dient als eerbetoon aan de ruim 1700 Britse en Poolse militairen die tijdens de Slag om Arnhem in 1944 sneuvelden.  De opbrengsten gaan naar veteranen en hun organisaties.Nog 30 Demjanjuk-zaken naar Duitse justitie

LUDWIGSBURG, 9-09-2013  - Waarschijnlijk worden  zo'n 30 mogelijke nazimisdadigers toch nog vervolgd.

Het nationale  onderzoekscentrum voor nazimisdaden in het Zuid-Duitse Ludwigsburg draagt deze week al 30 dossiers van vermoedelijke kampbewakers van het concentratiekamp Auschwitz over aan justitie. De leider van het centrum, onderzoeksrechter Kurt Schrimm, heeft dat vorige week gezegd. Er verder zijn nog enkele tientallen zaken in onderzoek.

Het centrum begon zijn onderzoek na de uitspraak tegen de Oekraïense kampbewaker John Demjanjuk. Die werd in 2011 in München tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de moord op meer dan 28.000 mensen in het vernietigingskamp Sobibor.

De verdachten zouden zich net als de reeds gestorven Demjanjuk schuldig hebben gemaakt aan hulp bij moord in de Duitse concentratie- en vernietigingskampen, in hun geval in Auschwitz. De dossiers zijn overgedragen aan de Openbare Ministeries in verscheidene Duitse deelstaten waar de verdachten wonen. Die beslissen over vervolging, zo meldt de Telegraaf.

Er is steeds veel kritiek geweest op de traagheid van Ludwigsburg. In 50 jaar heeft het centrum 500 veroordeelden opgeleverd. Daartoe behoren ook mensen als Heinrich Boere, de Nederlandse SS-moordenaar die nu levenslang uitzit, en Klaas Carel Faber, die vorig jaar net stierf toen het openbaar ministerie zijn zaak begon te behandelen. Nu loopt het proces tegen Siert Bruins, die hoogstwaarschijnlijk enkele tientallen jaren gevangenisstraf zal krijgen voor de moord op verzetsman Aldert Dijkema in Groningen..

Behalve de dossiers van de 30 vermoedelijke kampbewakers die in Duitsland wonen, hebben de onderzoekers nog 7 vermeende oorlogsmisdadigers geïdentificeerd die in het buitenland wonen. K O R T   N I E U W
  m a a n d a g 9 september 2013  -  11   b e r i c h t  e n  
.
Amersfoort
In de oorlog liepen duizenden Nederlandse gevangenen van het station naar Kamp Amersfoort en meestal weer terug. In september brengen Rotaryclub Amersfoort Stad, in samenwerking met gidsen van Kamp Amersfoort, de route die de gevangenen destijds aflegden in herinnering.

Op vijf zondagen zijn begeleide wandelingen georganiseerd voor belangstellenden. De route heeft de naam Onderduikerspad. Het pad werd op 1 september, als onderdeel van de eerste wandeling, officieel geopend. Kamp Amersfoort geeft nadere inlichtingen.


Olga

De Russische Olga Tsjechova (1894-1980) (foto rechts), of in het Engels Chekhova, was succesvol in Duitsland en trad op in bijvoorbeeld het megasucces Die Drei von der Tankstelle (1930).
Ze werd een officiële staatsactrice van Hitlers Derde Rijk, en ontmoette hem zodoende een aantal malen. Maar zij was geboren in Rusland, en getrouwd geweest met de neef van Anton Tsjechov, Michael, en Anton was ook haar oom. Ze heette van zichzelf Knipper en had wel Duitse wortels.

Ze ging in en Berlijn werken en werd er beroemd, in totaal maakte zij 100 films. Na de oorlog namen de Sowjets haar mee naar Moskou, waar ze een soort huisarrest kreeg, maar na enkele jaren toch werd vrijgelaten.  Ze maakte nog een film in Hollywood. Maar was zij nu wel of niet een spion voor Stalin? Op die vraag gaat een achtergrondartikel in Russia Beyond theHeadlines in.

Colin en Nicole
Colin Firth en Nciole Kidman spelen de hoofdrollen in The Railway Man. Die gaat over luitenant Eric Lomax (die echt geleefd heeft)  en die dwangarbeiders was in Birma, aan de Japanse Dodenspoorlijn. Dat brak hem na de oorlog aardig op. Geval van PTSS.

Brad

Brad Pitt bereidt zich voor op  een nieuwe film: 'Fury' over de bemanning van een tank tijdens de laatste weken van de oorlog. De acteur oefent op het Britse platteland in een Sherman-tank uit de oorlog.
De krant The Telegraph heeft foto's met Brad in een tank. Volgens de krant krijgt Pitt ook nog in Duitsland les zodat de scènes straks zo geloofwaardig mogelijk overkomen. Naast Pitt zullen ook Shia LaBeouf en Michael Pena te zien zijn in de film. De opnames beginnen dit najaar.
Humberto
Humberto Tan vertelde zaterdag in zijn sportprogramma voor BNRadio over zijn bezoek aan Auschwitz in de voetbalzomer van 2012. Hij liep vast toen hij kinderspullen daar zag en onweerstaanbaar aan zijn eigen kinderen dacht. Hij was niet voorbereid op de enorme afmetingen van het kamp.

Dochter Höss

De NRC biedt een zg. 'longread': het wat langere verhaal van de in de VS wonende dochter van de kampcommandant van Auschwitz, Rudolf Höss. Brigitte Höss is een moeder en grootmoeder in middle classia USA, en wilde dat graag zo houden, maar Thomas Harding kreeg haar met wat listig gebak toch aan de praat. Voor het eerst na 60 jaar. Het verslag is 5 kantjes A4, omgerekend.

Shoah Foundation

Het Shoah-instituut van de universiteit van Southern California (SFI-USC,edu) bestaat dit jaar 20 jaar. De stichting start nu ook met het uitbrengen van getuigenissen van de Ruandese holocaust. Het centrum is gesticht met de medewerking van Steven Spielberg en bevat 50.000 getuigenissen van de Joodse holocaust. 

In augustus organiseerde de stichting de 20ste herdenking van de première van de film 'Schindler's List'. De viering vond plaats in Chicago en Liam Neeson was er eregast. In oktober bezoekt een delegatie van het instituut Hongarije en Polen. De beroemde historicus Yehuda Bauer, ook bekend vanwege zijn recente boek 'The Death of the Shtetl',  komt er in november op bezoek.


België

De Joodse gemeenschap in België heeft zondag, op de nationale Dag van de Joodse Martelaar, bij de Dossinkazerne in Mechelen de slachtoffers van de Shoah herdacht. Dit was de 57e keer. De Joodse gemeenschp  roept ermee op tot verdraagzaamheid en om de gruwel van de Holocaust nooit te vergeten. Uit België werden 25.000 Joden gedeporteerd.

Goud

De Utrechtse theatermaker Leon Giesen gaat komende week in Duitsland zoeken naar een nazi-goudschat. Dat zei hij in De Wereld Draait Door. Giesen meent  een code van de nazi's te hebben gekraakt en te weten waar de schat met mogelijk goud en diamanten ligt. Die code zat versleuteld in een muziekstuk.
.
BoSS
Acteur en komiek Russell Brand heeft tijdens de uitreiking van de Gentleman's Quarterly Awards  het Duitse modehuis Hugo Boss aangepakt. Brand kreeg de ‘Oracle of the Year’-award en zei in zijn speech dat de stichter van het bedrijf al in 1931 lid werd van de NSDAP, en dat Boss uniformen maakte voor de SS en Hitlerjeugd. Boss adverteerde er ook mee in de jaren '30 dat hij leverancier van de SS was.

“Als je iets weet van de geschiedenis van de mode, dan weet je dat Hugo Boss de uniformen van de nazi's maakte. Ze zagen er daardoor fantastisch uit als ze op weg gingen om mensen te vermoorden vanwege hun godsdienst of geaardheid.” Russell Brand werd door GQ meteen uit de jury van hun evenement gehaald.
Wegversperringen Nijmegen worden niet bewaard

NIJMEGEN, 9-09-2013  - Het kost 1 miljoen om de tweede aspergeversperring en betonversperringen te behouden, die in  augustus werd aangetroffen bij de graafwerk voor de bouw van de Verlengde Waalbrug. Bovendien blijken de betonresten van na de oorlog.

De gemeente heeft overlegd met het Bevrijdingsmuseum, de Radboud Universiteit en het Vfonds. Het intact laten en verplaatsen van de massieve betondelen kost teveel en vertraagt hetw erk tevelee.

Het vfonds bood twee weken terug aan een subsidie van € 250.000 euro te willen geven  voor het behoud van de verschillende anti-tankversperringen en andere vondsten uit WO2 op die plek. De kosten blijken veel hoger, vanwege asbest en de vertraging die ontstaat bij het werk aan de brug.

Het beton zou ongebroken afgevoerd moeten worden en dat zij vrij groot materieel vereisen. De drie weken vertraging daardoor aan het werk aan de brug, zou vermoedelijk ruim 1 miljoen euro extra kosten. Dit komt dan bovenop de ontmanteling en het behoud van het object. De gemeente vindt het onverantwoord om daar nu zo’n hoog bedrag aan te besteden

  K O R T   N I E U W S 
  zaterdag 7 september  2013 -   4  berichten 

Lijfwacht
Hitlers laatste levende SS-lijfwacht is donderdag gestorven. Hij heette Rochus Misch (foto rechts), werd 96 jaar, en diende Hitler ook in april 1944 in de Führerbunker in Berlijn. Hij bleef tot zijn laatste levensdag trots op zijn taak en zei af en toe nooit iets geweten te hebben van de Jodenvernietiging. Wat Misch niet wist, was dat zijnvrouw Joods was, zo bericht de BBC, die haar ook laat zien in een interviewtje. Tot aan zijn dood heeft Misch geweigerd dit feit te accepteren.

Breskens
Het toekomstige natuur- en recreatiegebied Waterdunen bij Breskens wordt op 18 september
ontruimd vanwege het weghalen van een bom uit de oorlog. Er is nu is een tweede explosief gevonden. Deze bom wordt tegelijkertijd met de eerste verwijderd.

Vogelsang
Ordnungburg Vogelsang in de Eifel is(foto rechts) in grootte het tweede nazi-object in Duitsland dat vrij goed bewaard is gebleven. Het komt in grootte na het complex in Neurenberg. De plannen om er een internationaal ontmoetingsoord van te maken zijn nu op streek en vergen 50 miljoen euro.

Op de website is ook info in het Nederlands te krijgen. De foto is van het architectenbureau en toont de situatie als het klaar zal zijn.

Breda
Het Wikipedia-artikel Breda vermeldde niets over WO2. Dat is nu aangepast. Ook op de site van de gemeente staat vreemd genoeg niets over de gebeurtenissen uit WO2, behalve de annexatie van Princenhage. Er staat wel een samenvatting van de hele geschiedenis van de stad, maar niet van de meest rampzalige periode daaruit.Duitsland verliest groot mens: Berthold Beitz

ESSEN, 5-09-2013 (NAGEKOMEN) - Een van de weinige Duitse Jodenredders, Berthold Beitz, tevens leider van het ThyssenKrupp-concern, is dinsdagavond 30 juli 2013 overleden op het eiland Sylt op de leeftijd van 99 jaar. Hij redde in de oorlog tientallen Joden in Polen het leven, en ontving daarvoor de onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren van het Yad Vasheminstituut in Jeruzalem. Hij zou op 26 september 100 geworden zijn.

Beitz werkte als 25-jarige bij een Shelldochter in Hamburg. Tijdens de oorlog werd hij directeur van een aardoliebedrijf in de Karpaten en redde hij daar
in Polen honderden Joden het leven. Dat was in Boryslaw en Drohobycz, waar overwegend Joden bij de olie-industrie in dienst waren.


Toen de razzia's daar begonnen, had hij als 27-jarige directeur het recht Joden te selecteren die voor zijn bedrijf belangrijk waren. Hij deed dat op zeer ruime schaal, en wees ook oudere, zwakke en ziekelijke mensen als onmisbaar aan.  LEES VERDER>>>
Obama gaat Russen vragen naar Wallenberg


STOCKHOLM, 5-09-2013  - President Barack Obama van de VS zal in St. Petersburg de Russische regering vragen wat er is gebeurd in het Zweeds Jodenredder Raoul Wallenberg.


Deze werd door de Sowjets in Hongarije in  hechtenis genomen en verdween in 1945 , Wallenberg familie heeft dat aan de Zweedse media bekendgemaakt.  LEES VERDER>>>


Expositie: moslims redden Joden tijdens WO2   

AMSTERDAM, 5-09-2013 - Vanaf 12 september is er een expositie met verhalen en foto’s van moslims die Joden hebben gered tijdens de Tweede Wereldoorlog. De titel is 'Het andere verhaal'. De gratis tentoonstelling loopt in het stadsdeelkantoor van Nieuw-West (Amsterdam).

Foto rechts: eind mei bezochten een aantal moslimleiders uit het Midden-Oosten Dachau en Auschwitz (hier op de foto). Zie het artikel daarover van 28-05-2013>>>


Deze expositie geeft voorbeelden van moslims en Joden uit in het verleden. De expositie bestaat uit een reeks panelen met verhalen over moslims die hun levens en die van hun families in de waagschaal stelden om Joden te redden van de vernietigingskampen.


De tentoonstelling is samengesteld door Faith Matters en heet oorspronkelijk The Righteous Muslims. De Engelstalige Wikipedia heeft aan overzichtje van de door Yad Vashem onderscheiden redders Saide Arifova, Necdet Kent, Khaled Abdul-WahabAbdol, Hossein Sardari en Selahattin Ülkümen.


De Amsterdamse stadsdelen Zuid en Nieuw-West grenzen aan elkaar, toch zijn de verschillen groot. Stadsdeel Zuid kent veel bewoners met een Joodse achtergrond, Nieuw-West met een islamitische achtergrond. De Gemeente Amsterdam hecht veel waarde aan het tot stand komen van verbinding tussen deze bevolkingsgroepen.


Met de expositie “Het Andere Verhaal” willen we die verbinding onderstrepen. Deze bijzondere expositie is een uitwisselingstentoonstelling tussen Stadsdeel Zuid, Stadsdeel Nieuw-West en de Gemeente Amsterdam.

Naast de expositie zijn er evenementen in stadsdeel Nieuw-West over het thema van  “Het Andere Verhaal”. Zo wordt de interactieve cabaretvoorstelling ‘Hokjesgeest’ met liedjes, gedichtjes en sketches van theatermaakster Sylvia Wardenaar opgevoerd.

De expositie start in Stadsdeel Nieuw-West en is te bezichtigen van 12 september tot 14 oktober in de centrale hal van het stadsdeelkantoor aan de Pieter Calandlaan. Daarna verhuist de expositie naar Stadsdeel Zuid waar die van 16 oktober tot 16 november te zien is. De expositie zal daarna worden aangeboden aan de andere stadsdelen in Amsterdam.Donderdags gesloten.Basiskamp in Veghel tijdens 70ste herdenking Market Garden

VEGHEL, 5-09-2013 - De 70ste herdenking van Operation Market Garden zal in 2014 vooral in Veghel plaatsvinden. Daar komt dan een groot basiskamp.

Foto rechts: para's in het vliegtuig op weg naar hu sprong bij Arnhem.


Een week lang zal er veel historisch militair verkeer zijn. Ook zal er heel veel informatie gegeven worden over Market Garden. Britse en Amerikaanse veteranen hebben al laten weten dat zij volgend jaar nog een keer van de partij zijn.

Market Garden was één van de grootste militaire operaties in de geschiedenis, en mislukte dordat de Rijnbrug in Arnhem niet genomen werd. Geallieerde troepen trokken vanuit Frankrijk naar Arnhem om de Duitse bezetter te verdrijven. De colonne verjoeg in 1944 de nazi's uit Brabant. De weg van Eindhoven naar Nijmegen kreeg de naam Hell's Highway genoemd, omdat deze weg smal en moeilijk was en fors door de nazi-Duitse militairen werd aangevallen.

Naast het basiskamp  zijn er nog grotere plannen. In 1994, toen het 50 jaar geleden was dat Brabant werd bevrijd, werd de tocht herdacht met historische voertuigen.De Stichting Operation Market Garden wil die Corridor Tour in 2014 te herhalen. In 1994 stonden er volgens Omroep Brabant 800.000 mensen langs de kant. A I R B O R N E   N I E U W S 
  donderdag 5 september  2013       -     10   berichten                

Airborne Bier
Er bestaat  al 15 jaar speciaal promotiebier voor de herdenking van Operation Market Garden. Dit Airborne Beer heeft aan het begin van haar 15e Airborne-seizoen een nieuwe mijlpaal bereikt. Sinds de start van het project, is bij elkaar € 10.000 ingezameld. Het geld gaat naar aktiviteiten die herinneren aan de Slag om Arnhem in september 1944. Bij de verkoop krijgt ofwel het Airborne Museum, ofwel de Stichting Lest we Forget geld. De organisatie van dit privé-initiatief is in handen van Gerrit Staal uit Oldeberkoop.

Airborne Bridgeloop

De 28e Bridge to Bridgeloop in Arnhem, aanstaande zondag ter herinnering van Market Garden,  stevent af op een deelnemersrecord. Er hebben zich 4700 hardlopers aangemeld. Organisator Van Hoorn hoopt hopen op 4000 finishers, wat ook een record zou zijn. In 2012 kwamen ruim volgens omroep Gelderland 3400 lopers over de streep.

Airborne wandeltocht

Op zaterdag 7 september 2013 wordt in Oosterbeek de 67e grootste eendaagse wandeltocht van de wereld gehouden. De organisatie van deze Airborne Wandeltocht in het kader van de Slag om Arnhem in september 1944, verwacht ook dit jaar weer ruim 32.000 wandelaars aan de start. Vanaf 1 augustus zijn er via de 'Spoordeelwinkel' van de NS een dubbel e-tickets te koop voor één prijs: van elk station € 19,50. Eén ticket is voor de trein naar Oosterbeek en terug, het tweede ticket is de startkaart voor de wandeltocht.

Airborne tour

De ‘Vereniging Vrienden van het Airborne Museum’ in Oosterbeek houdt zaterdag 14 september in het kader van de Slag om Arnhem in september 1944 een battlefield tour per bus door Arnhem, Oosterbeek en de omgeving met als onderwerp ‘Sporen van de Slag om Arnhem’. De slag vormde een onderdeel van de veel grotere operatie Market Garden. Zowel in de bus als op verschillende plaatsen in het terrein geven gidsen uitleg over en tonen de sporen van de gevechten - sporen die na 69 jaar nog steeds te zien zijn. Voor meer informatie bel 0318-639633 .

Airborne Vitesse

Elk jaar herdenkt Vitesse tijdens één competitiewedstrijd de slachtoffers van de Slag om Arnhem en dankt het haar bevrijders. Deze keer valt de wedstrijd op zondag 22 september, maar zonder veteranen van de slag. Het is voor het eerst in 7  jaar dat de oud-strijders verstek moeten laten gaan. Vitesse - PEC Zwolle begint om 12.30 uur. Op dat moment wonen de veteranen de jaarlijkse herdenking op het Airbornekerkhof in Oosterbeek bij.

Airborne Taptoe

Op de Markt in Ede vindt  vrijdagavond 20 september de 11de Airborne Taptoe plaats. Deze militaire taptoe is altijd  op de vrijdagavond voor de Airborne herdenking en luchtlandingen op de Ginkelse Heide. Om 20.00 uur begint in het centrum van Ede het twee uur durende muziekprogramma.

De Gemeente Ede ondersteunt de taptoe door deze vrijdag te gebruiken als de lokale veteranendag. De veteranen worden ontvangen in het gemeentehuis van Ede en krijgen daar een witte anjer. Deze was in de oorlog een teken van verzet en prins Bernhard droeg er meestal een na de oorlog.


Airborne solex

Op 8 september organiseert de 1ste Oosterbeekse solexvereniging Pegalex voor de 10de maal de Airborne solextoertocht. De tocht wordt traditioneel gereden op de zondag aansluitend aan de Airborne wandeltocht. Het is een Solextoertocht die in het teken staat van ‘de Slag om Arnhem’. Er wordt gereden in het mooie natuurgebied waar deze slag om Arnhem heeft plaatsgevonden. De tocht staat open bezitters van een Solex.
President Gauck herdenkt nazi-massamoord in Frankrijk in Oradour

ORADOUR-SUR-GLANE, 4-09-2013 - De Duitse president Gauck heeft vandaag het dorp Oradour-sur-Glane bezocht. Daar moordden nazi-militairen 642 dorpsbewoners uit, en trachtten het dorp te vernietigen. Glauck was de eerste Duitse president die het dorp bezocht. Hij was daar samen met president Hollande van Frankrijk. De Duitse president bedankte de Fransen voor hun "wil tot verzoening".


Oradour geldt als de ergste wandaad van nazimilitairen in Frankrijk. Op 10 juni 1944 werden 642 inwoners van Oradour, mannen, vrouwen en kinderen, vermoord door het SS-Panzergrenadier-Regiment „Der Führer“ Slechts 6 bewoners overleefden de massamoord.  Enkele generaals, onder wie Erwin Rommel, protesteerden tegen de daad en wensten vervolging van de daders, maar Hitler verbood dat.


Na de oorlog besloot de Franse regering dat de ruïnes onveranderd moesten blijven en als monument zouden dienen. De twee presidenten ontmoetten enkele overlevenden, waar zij mee spraken. Na afloop zei Gauck dat Duitsland de barbaarse daden in Oradour niet zal vergeten. 


Oradour was decennialang in Frankrijk een uiterst gevoelig politiek onderwerp, omdat 14 van de SS-daders Elzassers waren. Zij werden in 1953 berecht, maar waren na de oorlog plotseling van Duitsers weer Fransen geworden toen Frankrijk de Elzas herkreeg, en ontvingen vervolgens amnestie van de Franse regering. Voor de wandaad zaten in totaal 22 mensen gevangenisstraffen uit. In 2011 startte de Duitse justitie een nieuw onderzoek naar de laatste nog vrij levende daders.Bijna 800 parachutisten bij Airborne herdenking op 21 september 2013


EDE, 4-09-2013 - Bij de luchtlandingen in Ede op de Ginkelse Heide zullen bijna 800 parachutisten springen. Zaterdag 21 september 2013 vindt voor de 69ste keer de herdenking plaats van de Slag om Arnhem.


Foto links: de landing op de Ginkelse Heide, foto gemeente Ede.


Een luchtlanding met zoveel parachutisten is volgens de gemeente Ede uniek in Nederland. Er zullen volgens de gemeente ook dit jaar weer veteranen op bezoek komen uit Groot-Brittannië voor deze herdenking. Het Airborne programma begint om 9.30 uur en duurt tot circa 15.00 uur. 

LEES VERDER>>>'Meisje met de strik' geïdentificeerd door
Guus Luijters

AMSTERDAM, 4-09-2013 - Het 'meisje met strik' van een foto uit Amsterdam in 1943 gemaakt aan de Polderweg bij het Muiderpoortstation, vlak voor de reis naar Westerbork, is geïdentificeerd door Guus Luijters. Dat meldde DWDD gisteren.

Hij schreef ‘In Memoriam’, een boek met alle namen van in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joodse, Roma –en Sinti kinderen in lange lijsten staan vermeld.

Nadat het boek was uitgekomen en er een tentoonstelling rond het boek was gehouden, kwamen er veel reacties, zo schrijft DWDD. Verhalen over kinderen die in het boek stonden afgebeeld, maar waarvan geen naam bekend was. Verhalen van mensen die familieleden herkenden. Dit inspireerde Luijters tot het schrijven van ‘Kinderkroniek’, een verzameling van bestaande en nieuwe verhalen over Nederlandse kinderen in de oorlog. Op de omslag staat het meisje met de strik - voor Luijters toen nog een raadsel.

Een van die kinderen was het meisje met de strik..Haar naam was onbekend, totdat Nora van der Waart (82)  afgelopen weekend een artikel las met Luijters waarbij de foto stond. Zij herkende direct haar jeugdvriendinnetje Rebecca Osnowicz.

De foto werd in 1965 in het standaardwerk over de Jodenvervolging, 'Ondergang' van professor Jacques Presser en werd een paar jaar geleden gebruikt voor een affiche. Rebecca bleek de oorlog te hebben overleefd, maar is 30 jaar geleden in Haifa gestorven.Ze heeft twee nog levende dochters. Hele uitzending afspelenWiesenthal: nog 20 SS-ers leven vrij; onder hen Nederlander en Deen

JERUZALEM, 3-09-2013 - Er leven mogelijk nog 20 SS'ers nog vrij die bovendien nooit zijn veroordeeld voor oorlogsmisdaden, zo meldt de NOS. Dat concludeert het Simon Wiesenthal Center (SWC) na een posteractie in Duitsland gericht op hun opsoring.


De posters vroegen om tips over overlevende en onbestrafte SS'ers. De posters hingen in onder meer Berlijn, Frankfurt, Hamburg en Keulen.  Vrijdag maakte het Center bekend dat er naast Siert Bruins mogelijk nog een Nederlandse SS'er in leven is, zo was door de actie duidelijk geworden.

Het onderzoek naar de man loopt. De man zou in Nederland wonen. Waar precies, zegt het Wiesenthal Centrum niet. "We kunnen nu nog niets zeggen", zei Stefan Klemp, medewerker van het enter tegen de NOS.


Het centrum wil voorkomen dat de man een eventuele vervolging kan ontlopen: "Als we nu te veel details zouden vrijgeven, dan wordt die persoon natuurlijk gewaarschuwd", zegt Klemp.


Søren Kam

Het SWC riep vrijdag ook op tot vervolging van Soren Kam (foto rechts), een Deense SS-officier die in agugsutus 1943 in Kopenhagen een Deense journalist die met het verzet verbonden was, heeft vermoord. Nu Siert Bruins berecht wordt, lijken de kansen te stijgen dat ook Kam alsnog kan worden aangepakt. Kam, een voormalig SS-Obersturmführer oftewel 1ste luitenant,  leeft vrij in München. K O R T   N I E U W S 
  dinsdag 3 september  2013   - 10 berichten  

  • Coco
    Zat Coco Chanel nu wel of niet in de nazi-sionagedienst? Volgens een Duits boek erover zeker, en volgens de Franse Wikipedia ook. De Nederlandse is wat aarzelend. Ooit was haar minnaar trouwens de hertog van Westminster, de zijn koningschap opgaf om met een gescheiden Amerikaanse vrouw te trouwen en nogal goedgedocumenteerde pronazistische gevoelens had.
Chanel had volgens de Franse Wikipedia weinig tegen of met Joden, ze was gewoon een aartsegoïste. Ze sloot bijvoorbeeld al haar modewinkels en ontsloeg het gehele personeel, 4.000 mensen, vlak nadat Frankrijk gevallen was.
Nu is het boek van Hal Vaughan over haar collaboratie ook in het Duits vertaald. De ondertitel laat niets te
raden over. Coco Chanel: Der schwarze Engel - Ein Leben als Nazi-Agentin, een uitgave van Deutscher Taschenbuch Verlag (1 Oktober 2013).

Westerbork
Dit jaar viert kamp Westerbork dat zijn herinneringscentrum 30 jaar bestaat. Er was al een expositie van de foto's van de opening, maar nu is er ook een wedstrijd voor bezoekers. Zij kunnen foto's insturen tot 30 september en  een deelname aan een workshop fotograferen winnen. Klik hier voor meer info.
Zaterdag 14 september is er een wandeltocht.  Op 11 oktober start een expositie over het getto van Warschau, gecombineerd met een boekpublicatie. Het Wikipedia-artikel over het kamp en zijn monumenten is verder uitgebreid en aangepast.


Toto

In Nederland is zij niet bekend, Toto Koopman (foto links). Maar zij was ooit model bij Coco Chanel, stond op de omslag van de Vogue, was de minnares van Churchills zoon
Randolph, van krantenmagnaat Lord Beaverbrook zowel als van zijn zoon. Zij spioneerde in Italië voor het verzet, werd gesnapt en kwam in Ravensbrück terecht, waar Randolph haar ophaalde. Er is nu een biografie van haar verschenen, zo meldt de Daily Telegraph.

Brussel
In het artikel 'Geschiedenis van Brussel' op Wikipedia ontbrak tot op heden  WO2 - er stond letterlijk geen letter over de oorlog. Opvallend is dat er maar één razzia is geweest, en wel op 3  septembert 1942. In België is er relatief weinig aandacht voor WO2 die veel minder invloed op het land had dan WO1, vergeleken met Nederland.

Plötzensee 1
In Berlijn gebruikten de nazi's de gevangenis Plötzensee als hun voornaamste executieplek voor veroordeelde tegenstanders. Het was enige tijd onduidelijk hoeveel Nederlanders er omgebracht waren.

De website van wat nu een herinneringsoord is biedt nu de gevens wel: er zijn 35 Nederlanders omgebracht, op het totaal van 2.891 vermoorden. Er zijn ook 68 Belgen omgebracht; waarschijnlijk is dat hogere aantal ook terug te voeren op der activiteiten van de Rote Kapelle van Lenpold Trepper in België.

Plötzensee 2
Van de Nederlanders die werden vermoord in Plötzensee was de concertpianist Karlrobert Kreiten er één (foto rechts: zijn doodvonnis).
Hij werd geboren in Bonn uit een Duitse moeder en een Nederlandse vader. Hij had tegen een vriendin van zijn moeder na de val van Stalingrad gezegd dat de oorlog nu verloren was, en Hitler een waanzinnige. Die vriendin verried hem bij de Gestapo, hij werd gearresteerd en op 3 september 1943 ter dood veroordeeld.

Tijdens de 'Bloednacht van Plötzensee' - de nacht van 7 op 8 september 1943, na een bombardement waarbij de gevangenis beschadigd werd en enkele gevangenen ontsnapten - werd hij inderhaast opgehangen.
De beroemde Duitse dirigent Wilhelm Furtwängler had zich nog ingespannen gratie voor hem te krijgen. Kreiten is in Nederland vrijwel onbekend. Overigens was Marinus van der Lubbe de
eerste Nederlandcer - en de eerste buitenlander - die om politieke redenen door de nazi's werd omgebracht.

Vestdijk
In het archief van de overleden Vestdijkbiograaf Hans Visser is een  manuscript gevonden van Simon Vestdijk. Volgens de Vestdijkkroniek zijn het 15 bladen die de schrijver wellicht met de hand schreef in de oorlog.
Vestdijk zat met 460 Nederlanders in een gijzelaarskamp in Sint-Michielsgestel.
Hij gaf daar in juni 1942 een lezing, die hij na de oorlog vermeldde in de essaybundel 'De Poolse Ruiter'.
Hoofdredacteur Wilbert van Walstijn van de Vestdijkkroniek meent dat het manuscript van die lezing is.

 De Vestdijkkroniek zal het manuscript in november in Amsterdam laten zien op het symposium 'Vestdijk verwerkt Kafka'.

Poolse tranen
Juist verschenen is de roman 'Poolse tranen'( foto links)  van de Twentse schrijfster Miriam Guensberg (foto links). Zondag vond er bij het Airborne Museum in Oosterbeek een interview met haar plaats . Haar nieuwe boek is genomineerd voor de WIZO (Women’s International Zionist Organization for an Improved Israeli Society)  literatuurprijs.

Mevrouw Guensberg is de dochter van een Poolse arts die meehielp Nederland te bevrijden en na de oorlog hier bleef en trouwde. 'Poolse tranen' gaat over hem.


Oostenrijk

Erinnern.at is de Oostenrijkse site die zich bezuig houdft met de nazitijd, de holocaust en huidige ontwikkelingen. De site wordt betaald door de staat Oostenrijk. Er is regelmatig nieuws te lezen.

Soldaten
Het boek 'Kameraden' van Felix Römer verschijnt in maart 2014 ook als pocket. Het is gebaseerd op ongeveer 150.000 pagina's geheime verslagen van verhoren van Duitse krijgsgevangenen in de VS, in het geheime Fort Hunt bij Washington DC.
Daar werden ongeveer 3.000 nazisoldaten verhoord maar ook afgeluisterd, en dat leidde tot het opzienbarende boek 'Soldaten' van Sonke Neitzel en Harald Welzer. De Amerikanen luisterden mede op aanwijzingen van commander Ian Fleming, de schrijver van James-Bondverhalen en in de oorlog spionageleider, alle gesprekken van de nazisoldaten af. Daaruit bleek o.a. hoezeer de militairen betrokken waren bij onder meer massamoorden en hoeveel zij ervan wisten. Römer heeft dit verder uitgediept, en de eerste druk van zijn boek werd in Duitsland goed ontvangen. Er staat een prijzende recensie van op de site van Der Spiegel.
Proces tegen Bruins start rustig


HAGEN, 2-09-2013 - In Hagen in Duitsland is vanochtend het proces gestart tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins, een voormalig SS-lid uit Appingedam. 

Foto rechts: de rechtbank in Hagen.


De 92-jarige wordt verdacht van de moord op een Nederlandse verzetsman Aldert Klaas Dijkema uit Bierum in 1944. De zittign duurde vandaag een half uur. Donderdag wordt hij voortgezet. In de SS was Bruins 'Rottenführer', een lage rang te vergelijken met korporaal of sergeant. Bij de NOS wordt Bruins aangeduid als 'SS-officier'.In de rechtszaal werd vastgesteld of Bruins' identiteit klopte, en of hij medisch geschikt was (hij loopt met een rollator). Bruins is in staat zijn rechtszaak bij te wonen.  LEES VERDER>>>
Kwart miljoen euro subsidie voor WO2-resten Nijmegen

NIJMEGEN, 02-09-2013  - Het Vfonds, grootste subsidiënt van WO2-projecten, stelt 250.000 euro beschikbaar voor het behoud van een Duitse wegversperring uit Nijmegen. Het gaat om betonnen resten die bij de graafwerk aan de Waal werden gevonden.

Foto uit de dagen vóór de Tweede Wereldoorlog. Een Nederlandse militair bij de aspergeversperring aan de zuidkant van de brug. Stalen balken die in gaten in het beton zijn gestoken moesten verkeer en tanks op de Waalbrug tegenhouden.

Deze aspergeversperring werd door het Nederlandse leger aangelegd vanwege de Duitse dreiging en meet 12 bij 3,5 meter. Hij wordt uitgegraven. Oude foto's laten zien dat ook aan de zuidzijde van de Waalbrug deze versperring stond.
   LEES VERDER>>> 
20-09-2013
Universiteit verkoopt Hotel De Wereld aan speciale stichting

Donner benoemd tot nieuwe president van Oorlogsgravenstichting

Vader Van Vollenhoven schreef oorlogsdossier

Weer bom in Nijverdal; evacuatie volgt

18-09-2013
Griekse oppositie eist € 40 miljard terug van Duitsland

Eerste bom in Breskens vandaag geruimd

16-09-2013
Oosterbeek en omgeving verwachten 100 veteranen

Para-evenement Grave geslaagd

Nederlandsche Bank bewaarde gestolen nazigoud in 1939

15-09-2013
Veghel volgend jaar centrum van 70ste viering Market Garden

Spaans wetsvoorstel: neem Holocaust op in Spaans onderwijs

Viertal wil monument voor gecrashte Halifax in Boekelo

Wales krijgt monument voor NL marinemannenn

13-09-2013

11-09-2013
Huurders vernietigden beschermde onderduikplek in Warschau

Leerlingen Renkum krijgen les over explosieven

10-09-2013
Legermuseum verhuist laatste objecten

Breda gaat website uitbreiden met ontbrekende WO2-info

09-09-2013
Airborne wandeltocht: 10% minder deelnemers

Nog 30 Demjanjuk-zaken naar Duitse justitie

KORT NIEUWS

Wegversperringen Nijmegen worden niet bewaard

05-09-2013
Duitsland verliest groot mens: Berthold Beitz

Obama gaat Russen vragen naar Wallenberg

Expositie: moslims redden Joden tijdens WO2  

Basiskamp in Veghel tijdens 70ste herdenking Market Garden

AIRBORNE NIEUWS

04-09-2013
President Gauck herdenkt nazi-massamoord in Frankrijk in Oradour

Bijna 800 parachutisten bij Airborne herdenking op 21 september 2013

03-09-2013
Wiesenthal: nog 20 SS-ers leven vrij; onder hen Nederlander en Deen

02-09-2013
Proces tegen Bruins start rustig

Kwart miljoen euro subsidie voor WO2-resten Nijmegen