Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS


 N I  E U W S 
W O  2

HET RELEVANTE NIEUWS OVER DE OORLOG - UIT NEDERLAND EN DAARBUITEN


S E P T E M B E R   -   D E C E M B E R  2 0 1 4


HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.Posch, Tristan Graaff, Eddy Kokelenberg (stagiair)AUTEURSRECHTEN VOORBEH.

DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES
Bezoek aan Auschwitz +15%; A.Frankhuis +2% in 2014


door Arthur Graaff
AUSCHWITZ, 31-12-2014 - De grote Nederlandse en internationale WO2-herinneringsoorden zoals Auschwitz, het Anne  Frankhuis en het Holocaustmuseum in Washington trokken over 2014 opnieuw meer bezoek.

Het Auschwitz Museum in Auschwitz schat dat meer dan 1,5 miljoen mensen dit voormalige nazi-Duitse vernietigingskamp tegen het einde van 2014 zullen hebben bezocht, een stijging van 15%
LEES VERDER>>>
Mogelijk ondergrondse nazifabriek voor atoomwapens ontdekt

door Arthur Graaff 

SANKT GEORGEN, 29-12-2014 - In Sankt Georgen an der Gusen in Oostenrijk nabij concentratiekamp Mauthausen is waarschijnlijk een ondergrondse nazifabriek van atoomwapens ontdekt door een documentauiremaker, Andreas Sulzer (foto links).


Hij werkt al drie jaar met een team aan dit project. Daarvoor heeft hij ook al industriéle grondboringen later verrichten, waarbij vorige week nieuwe aanwijziongen voor dit geheime complex gevonden werden.

LEES VERDER>>>.

Oorlogsmusea en -centra trekken 14% meer bezoek

HOOGHALEN, 29-12-2014  - De 13 Nederlandse musea en andere centra gespecialiseerd in WO2 hebben in 2014 ruim 14% meer bezoekers gehad dan in 2013. In dat jaar groeide de toeloop ook al. Er kwamen voor het eerst meer dan één miljoen bezoekers naar deze instellingen.  Bij de 13 instellingen verschenen dit jaar 1.027.600 mensen.


De 13 instellingen hebben zich verenigd in de brancheorganisatie Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 (SMH 40-45) .Bij de 13 instellingen verschenen dit jaar 1.027.600 mensen. De 13 instellingen hebben zich verenigd in een brancheorganisatie.

LEES VERDER>>>
'D-Day' en 'Overlord' kregen andere codenamen


DURHAM, 29-12-2014 - 'D-Day' en 'Overlord' kregen andere codenamen in het geallieerde leger dat de invasie van  Normandië voorbereidde. Dat bleek gisteren uit documenten die gisteren werden aangeboden tijdens het programma 'The Antiques Roadshow' van de BBC. De namen waren 'Halcyon' voor D-Day en 'Hornpipe' voor Overlord.


D-Day diende als aanduiding voor 6 juni 1944, de dag van de landing in Normandië, Overlord duidde de gehele geallieerde landingsoperatie inclusief de verovering van Normandië aan.

De reden voor de verandering was de vrees bij het geallieerde opperbevel, dat de codenamen door de nazi's gekraakt waren. Vor het uitstellen van de hele operatie met 24 ur, werd bij de vardering het codewoord 'Ripcord' ingevoerd. De documenten zijn afkomstig van een zolderopruiming van de zoon van een majoor uit de oorlog, Sam Wheeler.  De documenten zijn volgens experts van de BBC Antiques Roadshow echt.


  Lees meer  in de Daily Mirror >>>


Explosieven verwijderd uit polder Renkum WOII

RENKUM, 29-12-2014 - In de polder Jufferswaard in Renkum is het opsporen en verwijderen van 200 stuks onontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog klaar. Dat meldt het Waterschap Vallei en Veluwe.


Foto links: enkele vondsten, zoals complete granaten. Foto waterschap.


De Heelsumse Beek stroomt ten zuiden van Renkum uit in de Nederrijn. Het opsporen en verwijderen van bommen, granaten en reststukken gebeurde met een beveiligde graafmachine, die de grond laag voor laag onderzocht. Nu dit werk af is begint het waterschap in februari met het graven van de nieuwe loop van de beek.


De vondst in de Jufferswaard bestaat onder andere uit brisantgranaten, staartstukken van mortiergranaten, raketmotoren, elf kilogram aan onderdelen van munitie en wapens en 150 stuks klein kaliber munitie. Het waterschap draagt het materiaal van Amerikaanse, Britse en Duitse afkomst over aan de EOD.China herdenkt Bloedbad van Nanking eerste maal nationaal


door Arthur Graaff

NANJING, 18-12-2014 - In aanwezigheid van president Xi Jinping  herdachten de Chinezen voor het eerst op een officiële nationale herdenkingsdag zaterdag  de slachtoffers van het Bloedbad van Nanking dat begon op 12-13 december 1937 en waarbij de Japanners 50.000 tot 300.000  Chinezen vermoordden.


Met deze herdenking onderstreept China het belang van de wandaden die het land moest ondergaan door de Japanse aanval. Tussen China en Japan is er nog steeds wrijving over de manier waarop Japan omgaat met deze feiten. Daarin spelen ook de zg. 'troostmeisjes',  de dwangprostituées van het Japanse leger, een voorname rol.


 LEES VERDER>>>Geen Amerikaanse uitkeringen meer voor nazi's

WASHINGTON, 19-12-2014 - President Obama heeft een wet uitgevaardigd om Amerikaanse sociale uitkering aan nazi's te stoppen. Dat meldtpersbureau AP.


Er zijn de afgelopen jaren steeds problemen gerezen met in de VS levende nazi's, die gevlucht waren uit Europa en jarenlang ongestoord in de VS konden leven en werken. De meesten van hen hadden hun naziverleden verzwegen.


Zij bouwden pensioenen en andere rechten op, en in enkele tientallen bekende gevallen konden zij daar jarenlang gebruik van maken, ook als hun naziverleden ontdekt werd. Sommigen van hen trokken weg uit de VS en behielden dan toch hun uitkering, soms met instemming van de Amerikaanse overheid.. Daar is nu een eind aan gekomen.Fondsenwerving voor Joods namenmonument Nijmegen al op 2/3


NIJMEGEN, 18-12-2014 - In Nijmegen is een actie begonnen voor een Joods namenmonument. Hierop moeten alle 449 namen van Joodse oorlogsslachtoffers komen te staan. Volgens organisatrice van de actie, mevrouw Van den Bogaard, is al tweederde van het geld binnen of toegezegd,. Zij verwacht dat het binnen mogelijk enkele weken rond zal zijn.


Foto links: een synagoge in Nijmegen, nu verdwenen.

Naar schatting is er in totaal 35.000 euro nodig voor het monument. De plaquettes met de namen moeten tegen de muur bij de Kitty de Wijzeplaats in de benedenstad komen te hangen.


De eerste 15.000 euro zijn al toegezegd. Mevrouw José van den Bogaard vormt samen met Henk Lamers van het platform Benedenstad en de Nederlands Israëlitisch Gemeente Nijmegen het initiatiefcomité.


Nijmegen heeft geen 'struikelstenen',  de messing straatsteentjes met namen van vermoorde Joden of verzetsmensen. Enkele andere plaatsen hebben ook Joodse namenmonumenten. Het recentste is er een geplaatst in Heemstede. Enige tijd daarvoor was ook Haarlem tot plaatsing overgegaan. Het comité is bereikbaar via José (met één e) van den Bogaard tel. 06-29086753.  K O R T  N I E U W S 

     donderdag  19 december  2014  - 6 berichten   


Churchill
Een schilderij van de vroegere Britse oorlogspremier Winston Churchill is in Engeland voor bijna 2,8 miljoen euro geveild. Het was de hoogste opbrengst ooit voor een werk van de vermaarde staatsman, die in 1939 als enige Europees politicus de strijd met Hitler aanbond. Veilinghuis Sotheby's in Londen had de opbrengst van het schilderij Goldfish pond (foto rechts)(goudvisvijver) op Churchills buiten in Chartwell op maximaal bijna 760.000 euro geschat.


Het werk werd verkocht vanwege de dood van Churchills laatste levende kind, Lady Mary Soames. Er kwamen 4.000 op dit onderdeel van de veiling af.

Sir Winston Spencer Churchill (1874-1965), zoon van de hertog van Marlborough,  was onder andere premier tijdens de Tweede Wereldoorlog en nam als enige de leiding in het militaire verzet tegen Hitler vanaf 1 september 1939.


Potsdam

In de Duitse stad Potsdam, buiten Berlijn, moesten 10.000 mensen de dag elders doorbrengen na de vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Het explosief van 250 kilo kwam bloot te liggen bij werkzaamheden rond het centraal station van Potsdam. In een straal van 800 meter werden gebouwen ontruimd. Ook het treinverkeer kwam tot stilstand.


Kruis Zuilen

Een verzetskruis aan de Zuilenselaan in Zuilen (Utrecht) is verdwenen en waarschijnlijk gestolen.Het kruis stond eerst in Maarssen, maar werd in 2010 in Zuilen geplaatst., zo meldt hett AD. Het verdwenen monument herdenkt  drie verzetsstrijders die in 1945 gebombardeerd werden door een Britse vliegtuig. De piloot dacht dat het om een Duits munitietransport ging, maar vergiste zich.


Granaten in Helmond
Aan de rand van van Helmond is zaterdagmiddag mogelijk een ondergronds munitiedepot uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Een man met een metaaldetector stuitte op een grote partij munitie in het bosgebied en waarschuwde  de politie. De kisten waren begraven in een bos langs de Wolfsputterbaan in de plaats. In de kisten zaten nog  80 mortiergranaten en een aantal fosforgranaten. Het gaat om geallieerde munitie. Het Explosieven Opruimingscommando Defensie heeft de kisten nu opgegraven en veilige opgeslagen. De explosieven zullen te zijner tijd worden vernietigd. Fosforgranaten werden gebruikt als brandbommen.

Battle of the Bulge 70
De Battle of the Burlge vond exact 70 jaar terug plaats. Er vond een grote herdenking plaats op zondag. het was één van de bloedigste slage van WO2 in West-Europa, waarbij de Amerikanen alleen al 19.000 doden telden.


Foto links: Amerikaanse GI's in de sneeuw tijdens de Battle of the Bulge verlaten de plaats Bastogne omstreeks kerst 1944.


De Belgische koning Philippi legde in een flinke sneeuwbui een krans in Bastogne, de plaats die het centrum van de slag vormde.


Samen met koningin Mathilde gooide hij daarna vanaf een balkon noten in de menigte, om te herinneren aan het antwoord van de belaagde general McAuliffe, die toen de nazi's hem vroegen zich over te geven vanwege zij  onhoudbare positie antwoordde met één woord: 'Nuts!' Er waren toch nog tientallen veteranen bij de herdenking aanwezig. Lees meer bij de Daily Mail.


Luisterplek Moerdijk
Aan de Havendijk bij de klokkenstoel in Moerdijk kunnen bezoekers luisteren naar het verhaal van zuster Cornelia, dat zij schreef rond de bevrijding van het dorp op 9 november 1944. Haar verhaal komt uit een betonnen zogenaamde audiozuil, ook wel luisterpaal genoemd. Om het te horen moet de luisteraar wel zelf de nodigde energie opwekken door aan een wiel te draaien. Als eersten mochten vorige week Corry Kortsmit en Gom van Geel van de heemkundekring Moerdijk aan het wiel draaien. Zij hebben een gedeelte van de tekst aangeleverd. De luisterpaal is uitgevoerd in glad beton en onbeschilderd staal.

Boskoopse kwekers
Boskoopse kwekers leverden bomen en planten aan de beztter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze gingen meest naar vliegvelden als camouflage. Wisten de kwekers dat ze de bezettende macht eigenlijk hielpen? Het korte antwoord luidt: ja. Neerlandicus Gé Vaartjes uit Boskoop schreef samen met Pim Oxener ‘Tussen Duitsland en Indië’. Het boek is gekoppeld aan een expositie in het Boomkwekersmuseum. De Goudse Post heeft er een artikel over.

Voorne-Putten
Volgend jaar is het 70 jaar geleden dat ook op Voorne-Putten de WO2 eindigde. Voor een tentoonstelling hierover zoekt de Oudheidkamer nu naar spullen en verhalen van die tijd. “De tyfus heerste toen en Spijkenisse was in quarantaine.”
Er heerste eind vand e oorlog tyfus. Zo’n 200 burgers werden daardoor getroffen, 16 van hen overleden. Mogelijk lag de bron van de besmetting in de haven, die toen ook diende als afwatering. Wie besmet was, kwam terecht bij een hospitaal op Heijplaat. Verhalen over en materiaal dat de bezetting en de bevrijding van de nazi's illustreert, is welkom bij de Oudheidkamer, gevestigd in de Boekenberg en elke dinsdag en zaterdag geopend. Wie verhalen te vertellen heeft over de oorlog, of voorwerpen uit die tijd, kan  contact opnemen met  oudheidkamer-spijkenisse@kpnmail.nl.
Ex-SS-er Groening beschuldigd van medeplichtigheid aan moord op 300.000 mensen


HANNOVER, 18-12-2014 - De ex-SS-er Oskar Groening (93) wordt door de Duitse justititie beschuldigd van medeplichtigheid aan moord op 300.000 mensen. De beschuldigingen hebben betrekking op een periode van twee maanden tussen mei en juli 1944. Groening heeft al tegen justitie verklaard dat hij getuige van de wreedheden was maar dat hij niet zelf misdrijven gepleegd heeft. Hij stelt dat hij 'kreten van de doden in mijn dromen en elk moment van de dag' hoort.

Justitiële autoriteiten hebben bevestigd dat een voormalige SS-bewaker in september beschuldigd is van deelname aan de massamoord op 300.000 mensen in het concentratiekamp Auschwitz tijdens WO2.

  LEES VERDER>>>
SS-er uit Oradour niet verder vervolgd


KEULEN, 12-12-2014 - De Duitse justititie gaat een 89-jarige oud-nazi Werner Christukat niet vervolgen voor zijn aandeel in het SS-bloedbad van Oradour-sur-Glane op 10 juni 1944. In dat Franse dorp in het zuidwest-Frankrijk geschiedde een grote slachtpartij op Franse burgers.


Foto links: de hoofdstraat van het vernielde Oradour, dat in deze staat is geconserveerd.


Er staat nog tot 16 december 2014 beroep open voor betrokkenen of het openbaar ministerie. De aankondiging van het proces vond plaats op 8 januari 2014.

LEES VERDER>>>


‘Nederland aangeklaagd vanwege marteling in Indonesië’

door Arthur Graaff
DJAKARTA, 11-12-2014 – Twee Indonesische mensen willen de Nederlandse staat aanklagen. Zij stellen te zijn gemarteld en verkracht door Nederlandse militairen in het voormalige Nederlands-Indië tijdens de laatste koloniale oorlog van 1947-1950. Het is voor het eerst dat er een rechtszaak start over andere oorlogsmisdaden dan executies.

Het gaat om een man die in 1947 zou zijn gemarteld om een bekentenis van hem los te krijgen en een vrouw die in 1949 thuis zou zijn verkracht. Deze mensen hadden destijds de nationaliteit van het koninkrijk der Nederlanden.
 LEES VERDER OP INDIE4750>>>Koning opent militair promotiemuseum


door Arthur Graaff

SOESTERBERG, 11-12-2014 - Koning Willem-Alexander heeft vandaag het Nationaal Militair Museum geopend. Dit nieuwe museum kost € 90 miljoen en is is bedoeld als promotiemiddel voor de krijgsmacht. Het is gebouwd op de vroegere vliegbasis Soesterberg.


Foto links: het aanzicht van het nieuwe promotiemiddel.

LEES VERDER>>>
  K O R T  N I E U W S 

     donderdag  12 december 2014   -  5    berichten   


Giordano
De Duitse schrijver, regisseur en Holocaust-overlever
Ralph Giordano (foto rechts) is woensdag op 91-jarige leeftijd overleden. De Joods-Italiaanse Giordano uiitte felle kritiek op antisemitisme en extreem rechts. Op latere leeftijd werd hij ook somber over de in zijn ogen mislukte integratie van Turken in Duitsland. Zijn uitgeverij, Kiepenheuer & Witsch, maakte het overlijden woensdag bekend.

Giordano raakte bekend door zijn autobiografische werk 'Die Bertinis'. Hij schreef 22 boeken.  Giordano werd op 20 maart 1923 geboren in Hamburg uit een Siciliaan en een Duitse jodin. Het gezin overleefde de oorlog door zich maandenlang te verbergen in een kelder. Giordano sprak zich enkele jaren terug uit tegen de bouw van een moskee in Keulen.


Grebbeberg
Vanwege de aanstaande herdenking van 75 jaar Slag om de Grebbeberg is het Utrechts Landschap begonnen met de restauratie van het Hoornwerk, de vestingwerken aan de oostelijke voet van de Grebbeberg. Dat meldt de Gelderlander. Struiken en bomen op de aarden wallen en kazematten verdwijnen, zodat de stelling lijkt op het verdedigingsbolwerk 'de Greb' in 1940.
 

Anne en dagboek

Astrid Joosten maakt een documentaire over de invloed die Anne Franks dagboek heeft gehad, getiteld 'De magie van het dagboek van Anne Frank. De fulm komt op tv rond Bevrijdingsdag. Het is volgend jaar 70 jaar geleden dat er een einde kwam aan de oorlog. De film bevat gesprekken met o.m. Stevie Wonder, Whoopi Goldberg en Jeroen Krabbé.
Mevrouw Joosten maakte al de documentaire 'De Magie van Mandela'. Hierin sprak de Zuidafrikaanse president ook over Anne Frank en de steun die hij tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland aan haar woorden ontleende.

Angelina

Angelina Jolie wordt in Japan sterk bekritiseerd vanwege haar film 'Unbroken' overf het leven van vliegenier en Olympisch sporter Louis Zamperini (foto links).

Hij stortte neer in de Pacific en raakte in Japanse krijgsgevangenschap waar hij zwaar werd mishandeld. Dat gegeven, en dan verfilmd, raakte al een nationalistische Japanse snaar, althans bij de huidige heersende rechtse beweging, terwijl de verwijzing naar Japans kannibalisme in die kringen helemaal zwaar op de maag bleek te liggen. Deze zaken zijn echter bewezen. Misschien dat de film nu wordt geboycot in Japan. Volgens persberichten houdt mevrouw Jolie vast een de waarheidsgetrouwheid van haar film.

Nationaal Comité
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft zijn archief overgedragen aan het Nationaal Archief in Den Haag, zo meldt het comité. Dat gebeurde afgelopen maandag. Dit archief bevat 19 meter documenten, foto’s en publiciteitsmateriaal van verschillende instanties die zich hebben beziggehouden met het herdenken van de oorlogsslachtoffers en het vieren van de bevrijding in 1945. Dit complete archief laat de geschiedenis zien van herdenken en vieren in Nederland.

De archieven van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zijn openbaar en vanaf 9 december op de studiezaal van het Nationaal Archief te raadplegen: Nationaal Archief, Den Haag, Nationaal Comité 4 en 5 mei en voorgangers, nummer toegang 2.19.251.De inventarisatielijst is vanaf die datum ook online beschikbaar.Frankrijk compenseert slachtoffers Holocaust

PARIJS, 10-12-2014 - Frankrijk gaat compensatie betalen aan honderden mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Franse spoorbedrijf werden gedeporteerd. De Franse spoorwegen, de SNCF, is een staatsbedrijf.

Dat heeft de Franse regering afgesproken met de Verenigde Staten. De aanleiding is dat de SNCF spoorlijnen wil aanleggen in de VS, onder meer in de staat Maryland. Daar hebben echter in de VS woonachtige slachtoffers van de Franse deportaties of hun nazaten bezwaar tegen gemaakt. Er zijn in de VS enkele processen begonnen tegen de SNCF. De maatschappij hoopt op een contract van $ 6,5 miljard.


LEES VERDER>>>Brieven van Hajo Meyer aan zijn ouders verschenen


door Arthur Graaff

BUSSUM, 5-12-2014 - De brieven van de jonge Joodse vluchteling Hajo Meyer in Nederland  aan zijn ouders in Bielefeld zijn in het Duits verschenen. Hajo Meyer was later directeur van het natuurkundig laboratorium van Philips en na zijn pensionering politiek activist tegen Israël, het zionisme en vioolbouwer. Hij stierf op 23 augustus 2014. Meyer vertrok in 1939 als 15-jarige jongen zonder zijn ouders met een zg. 'Kindertranport' uit Bielefeld naar Nederland om hier veilig te zijn en tenminste normaal naar school te kunnen.

  LEES VERDER>>>

Oorlogsmonument in Zaandam heronthuld


ZAANDAM, 5-12-2014 - Het Christus-Koning monument bij de Sint Bonifatiuskerk aan de Oostzijde in Zaandam werd al op 31 oktober 1948 onthuld, maar dat is woensdag 3 december nog een keer gebeurd.


Dit was volgens Els Veenis-Kaak, (foto links, foto Mike Bink) voorzitster van de plaatselijke stichting 4 en 5 mei, om het monument onder de aandacht te brengen en te laten adopteren. Het monument werd na de oorlog opgericht omdat de parochie en de kerk ondanks grote gevaren de oorlog doorstaan hadden. In de kerk zaten volgens mevrouw Veenis onderduikers, en er werden wapens voor het verzet bewaard.


LEES VERDER>>>.
Zaanse koeriersters uit verzet: namen gezocht


ZAANDAM, 4-12-2014 - En zonnige foto uit mei 1945 in Zaandam. De Zaanse koerierster mevrouw Muis-Hoorn staat op deze foto met 31 vrouwelijke collega's en 4 mannen uit het verzet. de vrachtwagen is een kolenwagen van haar vader, die er waarschijnlijk ook op staat. De foto is gemaakt op de Dam in Zaandam, en het beeld is Czaar Peter.

Mevrouw Muis maakt het goed en is 92, en wil graag uitvinden wie er allemaal op deze foto staan. Zij herkent Alie Eerenberg, Joke Koopman en Git Kerkhoven maar hoopt dat de lezers van het blad de Zaankanter - waar deze foto ook in staat- haar willen helpen. Berichten svp aan redactie@zaankanter.nl. Het uitgebreidere artikel met enkele oorlogsgegevens staat op Dichtbij.nl.


Bronbeek exposeert over laatste koloniale oorlog Indië


door Arthur Graaff

ARNHEM, 03-12-2014 - Het ministerie van Defensie organiseert in februari de tentoonstelling ‘Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950’ in het museum Bronbeek te Arnhem, met medewerking van Indonesische zijde.


Deze expositie behandelt het uiterst gewelddadige einde aan de Nederlandse koloniale overheersing van Nederlands-Indië. De gewapende conflicten startten al vóór het einde van WO2, op 1 september 1945. Nederland stuurde in 1947 ongeveer 100.000 voornamelijk dienstplichtigen, waarna de conflicten meer het karakter van oorlog kregen.


LEES VERDER>>>


Troostmeisjes weer in actualiteit

.
door Arthur Graaff

TOKIO, 02-12-2014 - Twee dagen terug heeft de Japanse regering wederom aangedrongen op verwijdering van de standbeelden van dwangprostituées in Seoul bij de Japanse ambassade en in Glendale, Californië. De grootste en conservatieve Japanse krant deYomiuri Simbun, met een oplage van 10 miljoen  heeft eergisteren zijn excuses aangeboden voor het gebruik van de term seksslavinnen, hoewel deze term feiteljik correct is.

  LEES VERDER>>>GERDES Eduard Ritratto Di UomoMuseum Arnhem start expo oorlogskunst

ARNHEM, 2-12-2014 - Museum Arnhem exposeert volgend jaar kunst die de Nederlandse staat tijdens de oorlog onder verdachte omstandigheden bijeen bracht. Op 15 februari opent de tentoonstelling 'Geaarde kunst', met schilderijen van kunstenaars als Karel Appel, Maurits Escher, Pyke Koch en Jan Sluijters.


Foto links: een werk van Gerdes.


  LEES VERDER>>>

.


Selamat SjabbatExpositie onbekende Indische Joden


AM,STERDAM, 2-12-2014 - In het Joods Historisch Museum loopt een expositie over Joodse inwoners van Nederlands-Indië. Hun geschiedenis is vrijwel onbekend. Zij werden ofwel als b
lanken geïnterneerd, ofwel als Joden. Hoeveel van hun de Japanse interneringskampen hebben overleefd en hoe het de groep na de oorlog is vergaan, is ook vrijwel onbekend.

Museum Bronbeek in Arnhem organiseert deze maand de thema-avond Selemat Sjabbat. Hetty Berg, conservator van het Joods Historisch Museum in Amsterdam, meent  dat de groep Nederlandse Joden voor de oorlog het grootst was in Indië, terwijl er verder een flinke groep zogenoemde 'Bagdadjoden' leefden, Irakezen die al generaties lang in de archipel woonden.

Vlak voor de oorlog arriveerden nog veel Joden, die vluchtten vanwege het opkomend antisemitisme in Europa. De Japanners zetten in 1943 aparte kampen voor de Joden op. Direct na de oorlog brak de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd los, en daardoor was er geen aandfacht voor het lot van de Joden in Indië. ,,Het is een onderbelicht deel van de na-oorlogse geschiedenis.'' In het Joods Historisch Museum is tot 8 maart ook een expositie over de Indische joden te zien.

  K O R T  N I E U W S 

     dinsdag  02 december 2014   -   6  berichten     

Annes app
Annes dagboek heeft een eigen app. De app met daarin verhalen over het dagboek van Anne Frank is een maand terug  gelanceerd in het speciaal voor de theatervoorstelling 'ANNE' gebouwde Theater Amsterdam.
Het doel van de Anne Frank-app is het complete dagboek toegankelijk te maken voor een nieuwe generatie digitale lezers. Twee timelines met historische foto's bieden een chronologisch overzicht van de voornaamste gebeurtenissen in zowel het achterhuis als WO2, waardoor de samenhang in één oogopslag te zien is.


Gurllitt
 In de collectie van wijlen de kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt is opnieuw een kunstwerk gevonden dat mogelijk door de nazi's is geroofd. Dat heeft de Joodse Claims Conference (CC) vandaag gezegd. Dit is een instelling die zich o.m. bekommert om gestolen kunstwerken.
Onder de 250 kunstwerken in Gurlitts huis in Salzburg bevindt zich een Pissaro die overeenkomt met een kunstobject dat op een lijst van de CC staat. Het Kunstmuseum in Bern, dat de collectie erfde, heeft gisteren enkele van de in totaal 1280 voorwerpen online gezet. Het museum zegt de herkomst van de kunstwerken uit Salzburg te gaan onderzoeken. Binnen 3 maanden wil het museum besluiten welke kunstwerken kunnen worden overgedragen.


EO-2
Voor de tweede keer gaat er een streep door een plan van de Evangelische Omroep (EO) voor een live-uitzending op 4 mei, Dodenherdenking. De omroep krijgt van NPO1 geen toestemming voor een programma over Joodse onderduikers in Rotterdam omdat het live-spektakel volgens de manager niet past bij
het ingetogen karakter van die dag. Twee maanden terug moest de omroep afzien van een plan voor een fakkeloptocht in Amsterdam met zangers en acteurs die het verhaal van Anne Frank zouden vertolken.


VN - nazi

In de VN hebben de VS, Canada en de Oekraine tegen een voorstel gestemd dat verheerlijking van nazisme. De website Global Research publiceert er uitgebreid over.


Keulen
In Keulen loopt sinds afgelopen weekend een expositie met tekeningen van de verdwenen gebouwen van Auschwitz (foto rechts). Deze zijn door Duiste en Joodse architecturale tekenaren gemaakt. De expo heet 'Todefabrik Auschwitz - Topographie und Alltag'. De tekenaren zijn Gideon Greif en Peter Siebers.

Foto rechts: een architectonische tekening van een 'saunagebouw' in Auschwitz-Birkenau.

Westerbork
Herinneringscentrum Westerbork heeft in Duitsland twee oude goederenwagons aangeschaft. Deze worden volgend jaar in het voormalige concentratiekamp geplaatst. De wagons komen woensdag naar Nederland. De wagons dateren uit de periode van WO2, maar het is niet zeker dat deze twee wagons voor transporten naar vernietigingskampen als Auschwitz, Sobibor en Treblinka zijn gebruikt.
Een soortgelijke wagon staat sinds vorig jaar bij het Spoorwegmuseum in Utrecht. Daarin is een permanente tentoonstelling
ingericht over de rol van de NS bij de deportaties van Joden en Roma. Deze houten wagon dateert uit 1914 en werd door de nazi's in beslag genomen. Ook van deze wagon is niet bekend of hij voor deportaties is gebruikt.
Eerder dit jaar kreeg een teruggevonden houten barak een plek in het herinneringscentrum kamp Westerbork.

Cleveringa
Vrijwel de eerste man die bekend werd door zijn openbaar protest tegen de Jodenvervolging in Nederland, de Leidse professor Rudolph Cleveringa, had twee collega's die dezelfde dag, 26 november 1940, hetzelfde deden om dezelfde reden: protesteren tegen het ontslag van Joodse collega's.

Het ging om prof Ton Barge (uiterst links), hoogleraar anatomie die al eerder de rassentheorieën van de nazi's had ontzenuwd. Verder de theoloog Lambertus van Holk (tweede van links) , die bovendien zijn studenten opriep hun Joodse vrienden en kennissen trouw te blijven.
Waarschijnlijk was Helmut Schmidt actievere nazi dan eerder bekend


HAMBURG, 1-12-2014 - In Duitsland is ophef vanwege een nieuw boek over de voormalige bondskanselier Helmut Schmidt (95, socialist). Volgens de schrijfster was hij n zijn jonge jaren meer nazi dan tot nu toe bekend. Schmidt is daar zelf altijd vaag over gebleven..


Foto links: Schmidt in zijn Luftwaffe-uniform als officier.


Het weekblad Der Spiegel publiceert over dit boek,  Helmut Schmidt und der Scheißkrieg dat volgende week verschijnt. Het boek gaat in op Schmidts oorlogsjaren, waarin hij bij de Luiftweaffe diende.

LEES VERDER>>>


SS-er Alois Brunner (102) geschrapt als meestgezochte nazi

JERUZALEM, 01-12-2014 -Het Simon Wiesenthal Center (SWC) voor opsporing van nazi-oorlogsmisdadigers  in Jeruzalem heeft nazi en SS-er Alois Brunner officieel van de lijst van meest gezochte nazioorlogsmisdadigers verwijderd. Het SWC heeft voldoende informatie dat hij nu 4 jaar terug in Syrië is overleden.Brunner zou nu 102 zijn. In de WO2 was hij de rechterhand van Adolf Eichmann.

'Wij hebben hem van de lijst meest gezochte nazi's gehaald. Door de situatie in Syrië (de oorlog) kunnen wij zijn dood niet bevestigen, maar hij is kennelijk van ouderdom gestorven', zei de directeur dr Efraim Zuroff van de Israëlische afdeling van het centrum zondag.

De Oostenrijker Brunner wordt mede verantwoordelijk geacht voor de dood van 128.500 Joden. Na de oorlog vluchtte hij naar Syrië, waar hij vrijwel zeker voor de geheime dienst werkte. In de jaren '50 is Brunner door een Franse rechter bij verstek ter dood veroordeeld. In 2012 werd een van de meest gezochte nazioorlogsmisdadiger van de lijst gevonden: Laszlo Csatary. Hij verdween vorig jaar van de lijst toen hij in Hongarije werd aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moord op 15.700 Joden tijdens de WO2. Csatary overleed enkele maanden later op 98-jarige leeftijd.
Professor Gluck eert
'Troostmeisjes' in Leiden

door Arthur Graaff

LEIDEN, 01-12-2014 - De 'Responsabilty to Protest' is tegenwoordig een doctrine van de VN. De Leidse professor Cleveringa nam die verantwoordelijkheid toen hij openlijk protesteerde tegen de uitsluiting van Joden, op 26 november 1940.


Gasthoogleraar Carol Gluck, Japanologe en professor aan de Columbia University in New York wees daarop bij het uitspreken van haar oratie in Leiden als nieuwe Cleveringa-hoogleraar voor het jaar 2014. Zij sprak voor een volle zaal.


Foto linksbovern : na haar oratie krijgt prof Gluck gelukwensen van de Leidse rector magnificus prof Carel Stolker. Foto A. Graaff.
  LEES VERDER>>>Groesbeek wil belangrijkste oorlogsmuseum van Nederland bouwe
n

GROESBEEK, 28-11-2014  - Het Vrijheidsmuseum WO2 gaat niet door in Nijmegen, maar mogelijk wel in Groesbeek. Die gemeente wil meteen ook deze naam gebruiken voor het te verbouwen

Bevrijdingsmuseum in de plaats. Dit museum moet - zo stelt een nieuw raadsvoorstel van Groesbeek - "het eerste museum in Nederland worden dat het gehele verhaal van de Tweede Wereldoorlog en de periode ervoor en erna aan een breed publiek presenteert". Op dinsdag 2 december komt dit in de raad aan de orde.Het plan voor een groot nieuw museum in Nijmegen is nu voorbij, zodat de naam vrijkomt.  Wethouder Theo Giesbers van Groesbeek is positief.


LEES VERDER>>>  K O R T  N I E U W S 

    vrijdag  28   npvember 2014   -   5  berichten    

Leusden
Op vrijdag 12 december 2014 wordt de Museumbunker in Leusden officieel geopend door de wethouder/burgemeester van Woudenberg en Leusden en de Commissaris van de Koning. De Duitse bunker (foto rechts) aan de Langesteeg is omgebouwd tot een klein museum.

De gemeente Leusden en de Historische Kring hebben dit project samen uitgevoerd. Het plan kwam van de gemeente in het kader van ‘De Grebbelinie boven water’, waarmee de provincie Utrecht de Grebbelinie beter zichtbaar wilde maken.  De bunker is een betonnen bouwwerk met 2 meter dikke muren, een schietgat en een deur en heeft een binnenruimte van 6 bij 3,5 m en een hoogte van 2,30 m.


Zeeuwse bel
Het Bevrijdingsmuseum Zeeland kreeg vrijdag een zeldzame bel die kort na de oorlog fungeerde als geluidssignaal op een  boei. Deze lag op de geallieerde militaire scheepvaartroute van de Thames naar de Schelde.
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/zeldzame-markeringsbel-voor-bevrijdingsmuseum-1.4643390


Wageningen
Defensie steunt  de herdenkingen in Wageningen ook na 2015, zo schrijft minister Janine Hennis aan de Tweede Kamer. Zij overegde begin deze maand met de stichting Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen. Ze heeft toen haar waardering uitgesproken 'voor het goede en belangrijke werk.' Er volgt  nog overleg over de vorm van de steun.

Bommenwerper
De menselijke resten die in oktober zijn gevonden bij de berging van een Britse Lancaster bommenwerper uit WO2 in Werkendam zijn geïdentiificeerd. Zoals al werd verwacht zijn zij van de staartschutter John Keogh. Zijn neef Steve Keogh schrijft op Facebook dat hij door de Engelse autoriteiten is geïnformeerd over de identificatie en dat de resten in Nederland zullen worden begraven, zo meldt de Telegraaf.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/23382218/__Identificatie_resten_Lancaster__.html


Goudstikker
Het Archief Kunsthandel Goudstikker is één van de archieven waarvan sinds kort de volledige inventaris inclusief honderden scans via RKDarchives online toegankelijk is. De Joodse kunstehandelaar Jacques Goudstikker bezat als kunsthandelaar een grote en kostbare verzameling en handelsvoorraad van topkunst die door de nazi's, vooral hermasnnn Goering, grotendeels werd ontvreemd of geroofd. Over de laatste decenia is deze geleidelijk en slechts deels teruggevonden en geretourneerd aan zijn nabestaanden. Tot de bekendste werken behoren o.m. die van Salomon van Ruysdael en Lucas Cranach Sr.
https://rkd.nl/nl/explore/archives/details/NL-HaRKD-0374

Documentaire Hella de Jonge in première


AMSTERDAM, 26-11-2014 - De documentaire 'Verlies niet de moed' doet op het IDFA documentairefestival in Amsterdam mee aan de competitie voor Nederlandse film en voor de publieksfilm. De film behandelt de verhouding tussen een oude Joods vader van 92 met een zwaar oorlogstrauma en zijn dochter van 65, die eindelijk de verhouding met haar vader normaal kan maken.

Foto links: Eli Asser en zijn dochter Hella de Jonge. Foto uit de documentaire.


De documentaire is van Hella de Jonge, vrouw van Freek, en dochter van de schrijver van komische tv-series Eli Asser. Zondag ging hij in première in Tuschinski.

LEES VERDER>>>Rechtbank: verkoper Mein Kampf louter op winst uit


AMSTERDAM, 24-11-2014 - De rechtbank heeft in de zaak van de verkoop van Mein Kampf vastgesteld dat de verkoper louter uit winstbejag handelde, en niet uit overtuiging. De rechters gingen niet mee met verdediger Spongs opvatting dat de verkoper een strijder van het vrije woord zou zijn.


Afgelopen vrijdag kwam de uitspraak in deze zaak, waarin het verbod op de verkoop van fysieke exemplaren gehandhaafd blijft omdat deze nog altijd kwaadaardig gedacht worden. Maar de verkoper is volgens de rechtbank niet strafbaar, omdat hij een antiquariaat met spullen uit dictaturen runt. Het openbaar ministerie studeert nog op het vonnis en weet nog niet of het in hoger beroep zal gaan. 

LEES VERDER>>>Gemeente stelt besluit namenmonument uit


AMSTERDAM, 24-11-2014 - Het gemeentelijk besluit over de plek voor het Joods Namenmonument, voor de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, is uitgesteld tot begin volgend jaar. Dat meldt Het Parool.


Een keuze voor het Wertheimpark waar het Auschwitz-monument van Jan Wolkers al is, stuitte eerder dit jaar op verzet van de buurt. De gemeente zoekt de komende maanden naar een oplossing en kijkt ook naar alternatieve locaties.

  LEES VERDER>>>
Kunstmuseum in Bern accepteert verzameling van overleden Duitser Gurlitt


BERN, 24-11-2014 - Het Kunstmuseum in Bern accepteert de kunstverzameling van de overleden Duitser Cornelius Gurlitt . De kostbare verzameling  bestaat waarschijnlijk voor een groot deel uit kunst die geroofd is van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Enkele dagen terug riep de vm. voorzitster van het Duitse hooggerechtshof het museum op, de collectie niet zonder meer te aanvaarden.

LEES VERDER>>>
Hoge Duitse rechter bepleit teruggave alle "ontaarde kunst"


BERLIJN - 21-11-2014 - De nazi's hielden niet van moderne kunst en namen veel ervan in beslag om dit 'ontaard' - oftewel 'entartet' zou zijn. De voormalige hoogste rechte van Duitsland, Jutta Limbach, bepleit dat musea door de nazi's als 'ontaard' verbannen en verzamelde kunst terugkrijgen. Het gaat om veel werken van o.m. Max Beckmann, George Grosz, de Zwitser Pauil Klee, de Rus Wassily Kandinski.


Beckmann verliet Duitsland voor Amsterdam de dag na Hitlers toespraak over deze kunst in 1937. Hij bleef hier 10 jaar. Ook werken van Van Gogh golden als ontaard. Vooral Emil Nolde werd getroffen, hoewel hij een lid van de nazipartij was. van zijn werken verdwenen er volgens Wikipedia 1.052 uit Duitse musea, meer dan van welke kunstenaar ook.


LEES VERDER>>>Auschwitz verbetert bewaking en veiligheid

AUSCHWITZ, 21-11-2014 - Het staatsmuseum Auschwitz-Birkenau gaat vanaf volgend jaar meer maatregelen ter beveiliging nemen en toegangscontroles versterken. Het betreft zowel  het complex, het beruchte vernietigingskamp uit de Tweede Wereldoorlog op twee locataies, als die van de bezoeker, meldde directeur Piotr Cywinski.
Onder meer de brandbeveiliging in de nog resterende houten barakken voor de gedetineerden in Birkenau wordt verbeterd. Dat is des te meer nodig, aldus Cywinski, omdat Auschwitz-Birkenau het "laatste van de grote doodskampen van het nazisme is dat nog zijn authentiek uiterlijk heeft".

Jaarlijks trekt het complex anderhalf miljoen bezoekers. De nieuwe veiligheidsmaatregelen komen er onder andere ook naar aanleiding van de zoveelste diefstal van het opschrift op de toegangspoort van Dachau. De directie hoopt op "begrip" van de bezoekers voor de verhoogde maatregelen.Rechten op Dagboek van Anne blijven beschermd


AMSTERDAM, 21-11-2014 - De rechten op het dagboek van Anne Frank zullen waarschijnlijk ook na 1 januari 2016 bij het Anne Frank Fonds in Bazel blijven. De wet die bepaalt dat de rechten 70 jaar na de dood van de auteur komen te vervallen gaat voor het wereldberoemde dagboek niet op, zo schrijft NRC Handelsblad.
.

De advocaat van het Fonds stelt dit, omdat Franks vader Otto co-auteur is en hij pas in 1980 overleed. Zijn naam staat overigens niet als auteur op het werk vermeld, maar die niet-vermelding hoeft geen invloed te hebben. Daarbij zou de onbewerkte, oorspronkelijke versie pas in 1986 gepubliceerd zijn, toen er nog een andere wetgeving gold.

Zonder bescherming van het auteursrecht zou het dagboek, waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren zijn verkocht, door iedereen zonder toestemming kunnen worden gepubliceerd. Anne Frank stierf in 1945 in een concentratiekamp in Bergen-Belsen. Het fonds ontvangt zijn inkomsten voornamelijk uit het dagboek.

  K O R T  N I E U W S 
     vrijdag  21   npvember 2014   -  7  berichten  

Spielberg
Steven Spielberg financiert een documentaire over een bezoek aan Auschwitz door een overlevende. Het gaat om de 88-jarige Amerikaanse Kitty hart-Mooxon (foto rechts, blauwe jack), die vergezeld gaat van twee meisjes van dezelfde leeftijd die zij had toen zij in het kamp terecht kwam, namelijk 15. De film is een idee van een leraar van de twee meisjes, Jeremy Hollingsworth uit Harpenden in Engeland , en vormt een onderdeel van het Legacy Project, Spleiberg stelde geld en een filmploeg beschikbaar vna zijn Shoah Foundation.

Lasky
Van de Amerikaanse journalist en schrijver Melvin J. Lasky is in het Duitse verschenen 'Und alles war still - Deutsches tagebuch 1945 '. De Amerikaanse socialist van Joodse komaf Lasky beschrijft zonder veel aamdacht voor het Joodse leed de toestand van het verslagen Duuitsand in een zeer droge stijl. 

Bom
Een deel van Wolfheze (Gld) bij Arnhem  is woensdagmorgen afgesloten, aangeziende Explosieven Opruimingsdienst Defensie EOD een zware vliegtuigbom van 500 pond uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk moest maken. Een bungalowpark en 33 woningen zijn ontruimd. De kluswas rond 11.00 uur klaar, aldus de gemeente. De bom werd drie weken geleden gevonden tijdens graafwer op een nieuwbouwterrein. Bij en in  Wolfheze woedde de Slag om Arnhem in 1944 hevig. In die omgeving duiken nog regelmatig explosieven uit de oorlog op.


Thomas Walther
De gepensioneerde Duitse rechter Thomas Walther spoort al enkele jaren nazi's en getuigen van hun misdaden op. Hij was in Toronto ter voorbeidiing van een proces tegen een Auschwitz-bewaker, Oskar Goening. Deze zal binnenkort terecht staan wegens medeplcithigheid aan het vermoorden van 300.000 Hiongaarse Joden in Auschwitz voorjaar 1944. Groening is bijonzder, omdat hij enige spijt schijnt te hebben van zijn daden. Hijwas een sergeant en boekhouder in Auschqwitz, die het geroofde geld van de Joden telde. Een artuikel over Wlather en Groening staat ineen Canadese krant.

Cleveringaherdenkingen 2014

Het Leids Universiteits Fonds (LUF) organiseert sinds 1946 in samenwerking met regionale comités jaarlijks Cleveringabijeenkomsten om de beroemde protestrede gehouden door prof.mr. R.P. Cleveringa op 26 november 1940 te gedenken. Leidse wetenschappers houden rond 26 november wereldwijd interessante lezingen over actuele wetenschappelijke onderwerpen.

Er zijn ook bijeenkomsten in:

Amersfoort  - Eindhoven  - Leiden- -'t Gooi - Amsterdam  - Friesland - Limburg - Twente - Breda -Haarlem/Kennemerland  - Nijmegen - Zeeland - Den Haag  Harderwijk   Rotterdam  -   Zutphen
Exposiitie
De tentoonstelling over WO2 in Heijningen is verhuisd van ‘t Trefpunt in Fijnaart naar de portocabins van de Heemkundige Kring, Veluwestraat 2, Heijningen.Hier is vrijwel de gehele tentoonstelling opnieuw te zien met bijna alle vliegtuigen. De archivarissen hebben extra nieuwe informatie aan deze tentoonstelling toegevoegd. Men is van harte welkom op dinsdag- en donderdagmiddag van 14.00-16.00 uur en de 1e zaterdag van de maand van 14.00-17.00 uur. De tentoonstelling is zeker te zien tot het einde van dit jaar en is gratis.

Vliegers
De lichamen van 4 vliegers die in 1943 boven Berlijn neerstortten met hun Halifax bommenwerper, zijn nooit teruggevonden. Hun families dringven er nu bij de overheden van de UK, Canada en New Zeeland op aan geld beschikbaar te stellen voor het zoeken naar de resten van hun dierbaren.

Er zijn intussen delen van hun vlietuig gevonden in een moeras, maar geen enkele autoriteit schijnt verdere onderzoek te willen betalen. het gaat om de Halifax HR980 met op de foto van links naar rechts Arthur Cox, William Burgum, Harley Harber and Donald Hemstock. De lichamen van flight sergeant Harber en sergeant Cox zijn de enige die wel zijn teruggevonden.Dit soort onderzoek kost naar schatting twee ton., zo meldt de daily Mirror.

Globocnik
Er is een biografie van Odilo Globocnikverschenen van de Oostenrijker Johannes Sachslehner: "Zwei Millionen ham'ma erledigt: Odilo Globocnik - Hitlers Manager des Todeso.. Der Spiegel wijdt er een positieve recensie aan de Oostenrijker hoge nazi Globocnik was de leider van de moorddadige zg. 'Aktion Reinhard' die zich voltrok in een deel van bezet Polen, dat toen Generalgouvernement werd genoemd door de nazi's.

Nieuwe kaart: hier vielen bommen in WO2


ROTTERDAM, 6-11-2014 - Zeventig jaar na de oorlog verwijdert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie nog geregeld bommen in heel Nederland. Van de vindplaatsen is nu een kaart gemaakt. Dat meldt adviesbureau Beobom. Het bureau geeft o.m. advies aan de gemeenten over het verwijderen van bommen en publiceert nu een overzichtskaart.


In totaal voerde de EODD  meer dan 140.000 ruimingen uit van explosieven uit voornamelijk WO2. De grote steden werden over het algemeen bij de geallieerde bombardementen ontzien.
LEES VERDER>>>


Israëlische ambassadeur bezoekt reddersdorp Nieuwlande (Dr)

NIEUWLANDE, 6-11-2014 - Op donderdag 6 en vrijdag 7 november brengt de Ambassadeur van Israël, Haim Divon, samen met zijn vrouw Linda een bezoek aan Drenthe en Friesland. In Drenthe bezoekt de Ambassadeur het dorp Nieuwlande, zo meldt de Israëlische ambassade.

Op 11 april 1985 is Nieuwlande door Yad Vashem geëerd als dorp voor de collectieve onderduikhulp aan Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In oorlogstijd werd door de inwoners van Nieuwlande besloten dat in ieder huishouden een Joodse familie ondergebracht zou worden.

LEES VERDER>>>Oorlogsmusea erg populair

AMSTERDAM, 6-11-2014 - De documentaire 'In de Rij voor Anne Frank' over het Anne Frankhuis is populair. Het museum heeft nu al 1 miljoen bezoekers geteld.  Begin november hadden al 105.000 mensen het museum Hartenstein in Oosterbeek bezocht en dat is een absoluut record. Drie weken terug meldde het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek eveneens recordcijfers.

De documentaire wordt vertoond op o.m. de NHK, de grootste publieke omroep van Japan.Eerder werd al bekend dat de NOS-docu naar 20 landen gaat, en door de Belgische VRT, de Amerikaanse publieke omroep en Frankrijk wordt uitgezonden. Verder hebben ook interesse  Israël, Brazilië, Frankrijk, de VS, Zuid-Korea en Duitsland.
LEES VERDER>>>
Yad Vashem onderscheidt nog eens 23 Nederlanders  in Den Haag


DEN HAAG, 6-11-2014 - Volgende week dinsdag, 11 november 2014, ontvangen in het stadhuis van Den Haag 23 Nederlanders onderscheidingen wegens het redden van Joden in de oorlog. Onder hen is ook één priester, Hendrikus Theissen uit Hodenpijl (bij Schipluiden - foto links)).

Alle ontvangers zijn al overleden, en hun familieleden nemen de versierselen en oorkonden in ontvangst. De uitreiking geschiedt tijdens een uitgebreide plechtigheid door de ambassadeur van Israël, Haim Divon. Burgemeester Jozias van Aartsen en zijn vrouw zijn daarbij aanwezig als eregasten.

LEES VERDER>>>


Vrijheidsmuseum WO2 kansloos na stoppen steun Vfonds

ARNHEM/-NIJMEGEN - 5-11-2014 - Het geplande Vrijheidsmuseum WO2 lijkt van de baan, nu het Vfonds als voornaamste subsidiënt vrijdag liet weten te stoppen met het project.


Maar dinsdagochtend zei de provinciebestuurder Jan Jacob van Dijk (foto links) toch nog 3 ton aan de provincie te zullen vragen. Hij wil het project aan een klein geldinfuus leggen zodat het kan overleven tot er wellicht een nieuw mogelijkheid onstaat.


Het museumplan ontstond in 2009. Het museum had feitelijk in werking moeten zijn bij de afgelopen herdenking van Operation Market Garden, afgelopen zomer 2014.


LEES VERDER>>>.
Rechtszaak verkoop Mein Kampf dient morgen


AMSTERDAM, 30-10-2014 - Morgen 31 oktober vindt bij de Amsterdamse rechtbank de inhoudelijke behandeling plaats van de strafzaak tegen een Amsterdamse winkelier. Hij verkoopt het boek Mein Kampf verkoopt. Deze openbare verkoop is in de Nederlandse wet  uitdrukkelijk verboden.

Federatief Joods Nederland (FJN) deed in oktober vorig jaar aangifte tegen de verkoop, als gevolg waarvan het Openbaar Ministerie (OM) besloot de verkoper strafrechtelijk te vervolgen. In augustus vond reeds een regiezitting plaats. De verdachte wordt strafrechtelijk vervolgd voor belediging, aanzetten tot haat en discriminatie van Joden.
 LEES VERDER>>>


Resten eerste straaljager gevonden die in NL ooit werd neergeschoten

DEELEN, 27-10-2014  - Vlakbij het vliegveld Deelen is zijn resten van het eerste straalvliegtuig gevonden, dat ooit in Nederland werd neergeschoten. Het werd overigens kilometers verderop, juist  ten zuiden van Arnhem, bij Elden neergeschoten (foto rechts, RAF foto). Onduidelijk is waarom de resten helemaal over de Rijn naar de rand van de Veluwe bij Deelen zijn vervoerd.


  lEES VERDER>>>


Mussolini's schuilkelder te bezichtigen


ROME, 27-10-2014 - De kelder van Villa Torlonia in Rome werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Italiaanse dictator Benito Mussolini  gebruikt als schuilkelder. Dat was een geheim, maar de kelder is sinds afgelopen zaterdag open voor het publiek.

De kelder werd verbouwd in 1940, na het uitbreken van de oorlog. In de kelder zijn o.m. een stalen vluchtladder te zien en een  luchtverversingsinstalletie. Vanaf aanstaande vrijdag vinden rondleidingen in de kelder plaats. Deze gaan ook naar een aparte bunker die Mussolini later onder de de villa liet bouwen. Zo konden de dictator en zijn gezin direct vanuit de villa de schuilkelder ondergronds bereiken, zondfer eerst de tuin te moeten oversteken. 

Het landgoed rondom Villa Torlonia in Rome is tegenwoordig een park van de stad. Het gebouw is deels al open voor het publiek. Mussolini was van 1922 tot 1945 aan de macht in Italië. In 1943, voordat de geallieerde bombardementen op Rome begonnen, was hij al naar het noorden van Italië  K O R T  N I E U W S 
        maandag  27  oktober 2014   - 3  berichten  


Kooistra

jack Kooistra, ook wel aangeduid als 'de Friese Wiesenthal', zet zijn archief onl;ine. De auteur en nazijjager uit Leeuwarden heeft afgelopen weekend het eerste deel van zijn archief op het web gezet. De website wo2slachtoffers.nl zal volgens de opgave van de zite alle 160.000 Nederlanders die in de oorlog vermelden.Vioklgens het NUIOD zijne r ongeveer 300.000 Nederlanders olmgekomen, maar vaak niet al direct gevolg van de oorlog.

Tussen 1940-1945 vermoordden de nazi-bezetters circa 300 Friezen als  represaille voor verzet of hulp aan onderduikers. Kooistra stelde hun levens te boek in Een laatste saluut- Fryslân in de oorlog.  Dit deed de journalist naast zijn werk als rechtbankverslaggever voor het Friesch Dagblad. Later beschreef hij de nazislachtoffers in de andere provincies. De publicaties over Friesland, Groningen en Limburg zijn inmiddels gedigitaliseerd en op wo2slachtoffers.nl in te zien.


1000 nazispionnen

Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben in de Koude Oorlog zeker 1.000 oud-nazi's ingezet als spionnen en informanten, meldt The New York Times. Dat blijkt uit geheime informatie die de krant heeft ingezien. De krant publiceerde vier jaar geleden ook al over de banden tussen de overheid en oud-nazi´s, maar nu blijkt pas hoeveel mensen dit waren. Ook wordt nu pas duidelijk hoe lang de diensten hebben geprobeerd dit te verhullen voor de buitenwereld.Een topnazi als Reinhard Gehlen leidde na de oorlogs de Duitse veuiligheidsdienst met instemming van de VS. Wernher von Braun werd in de VS de hoogste raketwetenschapper. In de jaren 50, toen de relatie tussen de VS en de Sovjet-Unie een dieptepunt bereikte, rekruteerden de CIA en de FBI oud-nazi's, terwijl de diensten op de hoogte waren van hun oorlogsverleden.


Film de vrijheid
Het project 'Film de vrijheid' is een initatief van het Oorlogsmuseum Overloon en BiblioPlus. Ze benaderen schoolkinderen van groepen 7 en 8 om films over hun eigen  opvatting van vrijheid te maken. De site is ook opgericht om 70 jaat bevridjing te herdenken. en dat er in Overloon en omgeving hard gevochten is.
Kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans haakte in een vroeg stadium van de voorbereidingen aan. Hij schreef het verhaal 'Eindelijk vrij' dat aan alle deelnemende leerlingen wordt verstrekt. Ook zorgde hij voor de inhoud van deze website en de lesbrief bij het verhaal.


Bankbediende bleek geniale Britse MI5-spion
LONDEN, 24-10-2014 - De identiteit van een zeer succesvolle Britse MI5-agent is na 70 jaar bekend geworden. Het blijkt te gaan om Eric Roberts, een bankbediende uit Surrey (ten zuiden van Londen).

Hij deed zich in Engeland voor als een Duitse agent om - met veel succes - in  de gelederen van de Britse nazisympathisanten infiltreren. Naar verluidt heeft hij honderden van hen kunnen opsporen en laten uitschakelen.
Roberts wordt daarom aangeduid als "genie". Maar de identiteit van de man die honderden zogenaamde verraders ontdekte blijkt nu een simpele bankbediende uit de Londense voorsteden te zijn geweest. Zijn vooroorlogse werkgevers waren destijds, zo blijkt uit brieven die nu zijn vrijgegeven, stomverbaasd door zijn aanwerving door de geheime dienst.  LEES VERDER>>>


Top Korea-Japan kan pas na oplossing voor  'troostmeisjes'

SEOUL, 22-10-2014 - Kim Kwan-jin, hoofd van de Zuid-Korea's nationale veiligheidsdienst heeft de Japanse adviseur Shotaro Yachi van premier Abe in Seoul ontmoet.


Foto links: de Zuid-Koreaanse president mevrouw Park.

Daarmee is een opening in het overleg geschapen, die volgens de media kan leiden tot een topontmoeting. De Koreanen stellen echter het regelen van de kwestie van de dwangprostitutie in de oorlog, de zg. 'troostmeisjes', als voorwaarde.                                                                                                                                

LEES VERDER>>>Lichaam in Lancaster in Werkendam; kijkdagen aangekondigd

WERKENDAM, 22-10-2014 - Bij de berging van een Britse bommenwerper in Werkendam zijn vorige week vrijdag stoffelijke resten gevonden.
Het gaat waarschijnlijk om de overblijfselen van de staartschutter van de aangetroffen Lancaster. Dat heeft de gemeente Werkendam  maandag bekendgemaakt. Op 25 oktober en 1 november zijn er kijkdagen op de opgravingslocatie.                                 
LEES VERDER>>>Winschoten herdenkt 450 vermoorde Joden

WINSCHOTEN, 22-10-2014 – Op dinsdag 28 oktober vindt in Winschoten voor de 17de keer een Holocaust/Sjoa-herdenking plaats. De herdenking begint met een stille tocht.


In de Tweede Wereldoorlog werden ongeveer 500 Joodse inwoners van de gemeente Oldambt (Winschoten) weggevoerd. Van hen stierven er 454 in Auschwitz en Sobibor, zelfs voor Nederland een heel hoog gedeelte
  LEES VERDER>>>Gevluchte nazi's ontvingen jarenlang uitkeringen uit VS


WASHINGTON dc - 20-10-2014 - Tientallen voormalige nazi's en SS-kampbewaarders hebben jarenlang uitkeringen gekregen uit de VS. In totaal zijn miljoenen dollars door de staat overgemaakt  aan oorlogsmisdadigers.

Dat meldt het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) op basis van eigen onderzoek. Het gaat om Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten zijn gevlucht, met verzwijging van hun misdaden.              
LEES VERDER>>>
'Illegale pers vormde effectiefste verzet'

door Arthur Graaff
WANROIJ - 19-10-2014 - Het effectiefste verzet tijdens de oorlog bleek de illegale pers te zijn. Niet het fysieke verzet zoals het saboteren van tanks, telefoonlijnen of bruggen, dat weinig heeft bijgedragen aan het verloop van de oorlog
Dat zei voormalig staflid van de geheime-dienst Herman Schoenmaker zondagochtend tijdens het Radio-1-programma OVT.  


Erven vervolgen Zwitserse  bank vanwege verkoop van roofkunst

NEW YORK, 20-10-2014 - Bij Christie's werd in 2009 Edgar Degas' "Danseuses" 'geveild voor bijna $ 11.000.000.  In de catalogus stond dat het meesterwerk deel vormde van een restitutie-overeenkomst met de "erfgenamen van Ludwig en Margret Kainer,"
Het zijn Duitse Joden wiens enorme kunstcollectie in beslag werd genomen door de nazi's in de jaren voorafgaand aan de oorlog. Nu begint echter een juridische procedure rond deze topwerken.    
 LEES VERDER>>>Vrijheidsmuseum Nijmegen verder onder druk


ARNHEM, 17-10-2014  -  Provinciale Staten van Gelderland gaat nog geen miljoenen euro's investeren in  het geplande Vrijheidsmuseum WO2 in Nijmegen.

Foto rechts: een deel van de grote collectie van oorlogsmuseum Overloon, dat mogelijk onder de concurrentie van een nieuw museum gaat leiden. Het vliegtuig is de beroemde Spitfire.

Een meerderheid acht  het bedrijfsplan voor dat museum financieel te onduidelijk zodat er eerst meer gedaan moet worden aan de financiering. Een museumdirecteur uit Brabant heeft verder scherpe kritiek op het plan.

LEES VERDER>>>70ste bevrijding van Breda wordt zeer uitgebreid gevierd


door Arthur Graaff

BREDA, 17-10-2014 - In oktober is het 70 jaar geleden dat Breda is bevrijd. J. Figlarek, voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Herdenking Bevrijding Breda heeft het programma voor de 70e herdenking en viering bekendgemaakt. Het hoogtepunt met de officiële plechtigheid voor de omgekomen Poolse soldaten is op 25 en 26 oktober. Er zijn in totaal 40 evenementen, waarvan er al 5 sinds eind september gestart zijn.
Opmerkelijk is dat de gemeente op haar site wel een pagina wijdt aan de geschiedenis van de stad, maar daar niet de geschiedenis beschrijft van de stad tijdens WO2.

LEES VERDER>>>


Onderdelen marinewrakken na 73 jaar weer op thuisbasis


DEN HELDER, 17-10-2014 - Vier onderdelen van de wrakken van Nederlandse marineschepen zijn maandag overgedragen aan het Marinemuseum in Den Helder.


Foto rechts: Marinecommandant luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk

(l) en  schout-bij-nacht b.d. Jan Spoelstra  Foto Marine.


Het gaat om delen van de onderzeeër HrMs KXVI en van de kruiser HrMs De Ruyter die beide in de Tweede Wereldoorlog tot zinken zijn gebracht. De bijzondere overdracht vond plaats aan boord van het museumschip Abraham Crijnssen, zo meldt de marine.

LEES VERDER>>>
  K O R T  N I E U W S 
          vrijdag  17  oktober 2014   -  7  berichten  


Tank Meetings
In de Eerste Wereldoorlog verscheen de tank op het strijdtoneel, om vervolgens nooit meer te verdwijnen. Tijdens de Tank Meetings in Museum Overloon bieden het museum voor € 99,95 een speciaal programma, van een dagdeel waarin de bezoeker veel over de tanks te weten komt.

De bezoeker kan ook een aantal tanks van binnen bekijken en  zelf meerijden in een pantservoertuig én een tank. De ontvangst is met koffie of thee met vlaai en uitleg in 3 stappen over de geschiedenis van de tank in de 20e eeuw.

Foto rechts: de tankbaan van museum Overloon met hun eigen Russische T34-tank die in werkende staat is.  Foto Arthur Graaff.

Vriend

Hitler had toch ook vrienden, al waren het er weinig. Eén daarvan, August Kubizek (foto links), kende hij uit Linz en met hem deelde Hitler een kamer  in de Kumpergasse 29 in Wenen. Kubizek wilde in die tijd naar het conservatorium en dat lukte hem ook, Hitler naar de kunstacademie, maar dat lukte hem niet.Kubizek bleef hem trouw hoewel hij het niet noodzakelijk het nazisme steunde.


Jehova's

De Duitse Jehova's geuigen stuurden 80 jaar terug 20.000 protesttelegrammen naar Hitler in 1934. Dat vorm,de het begin van de vervolging van deze gelovigen. Een artikel in een Duitse krant legt het uit.


Broer

Zaterdag 27 september 2014 was het 70 jaar geleden dat Limburgse sintojongen Willy Steinbach stierf in Auschwitz. Willy was een ouder broertje van Setella, van wie een foto in een trein in Westerbork tot icoon geworden is van de vervolging van Sinti en Roma in WO II. Amateurhistoricus Rob Hendrikx ontdekte in de collecties van het Limburgs museum 4  glasnegatieven waarop de familie Steinbach staat. Ze werden in 1935 gemaakt in het woonwagenkamp in Brunssum. Willy staat er vioolspelend op. Er is nu een kleine presentatie over het lot van de Steinbachs. Willy was een van de 17.694 Joodse, Roma en Sinti kinderen die door de nazi’s uit Nederland zijn weggevoerd naar vernietigingskampen en die niet meer terugkeerden.

Vertwijfeld
"Friedrich Percyval Reck-Malleczewen, Tagebuch eines Verzweifelten. Zeugnis einer inneren Emigration" blijkt al jaren niet meer in druk te zijn, en tweedehands edities brengen 30-50 tot 200 euro op. Het boek schijnt een vand e meest indrukwekkende over de opkomst van d enazi's te zijn.

Crash gratis

Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 heeft oktober aangewezen tot Kindermaand. Kinderen tot 12 jaar mogen dan gratis in het museum. Hier worden verhalen verteld over vliegtuigen en de bemanningen die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn neergestort.


Grafdelver

Op 10 november 2014 verschijnt het boek ‘Van Alabama naar Margraten – Herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggins’ door Mieke Kirkels. Dit is 70 jaar nadat de eerste Amerikaanse soldaat werd begraven in Margraten, waar de Amerikaanse negersoldaat Higgins grafdelver was. Dr. Jefferson Wiggins (foto links)  overleed begin vorig jaar.

Het boek is gebaseerd op een interview met hem in 2010, plus historische feiten. ‘Van Alabama naar Margraten’ wordt op 5 november aanstaande gepresenteerd in het Provinciehuis Limburg te Maastricht. Bij de presentatie, die duurt van 13.00 tot 15.00 uur, zullen Wiggins’ vrouw Janice, dochter Felicia en kleinzoon Malcolm aanwezig zijn.

Poetin bij 70ste herdenking bevrijding van Servië


door Arthur Graaff
BELGRADO, 16-10-2014 - De Russische president Vladimir Poetin bezoekt vandaag de Servische herdenking van de bevrijding in Belgrado. Hij krijgt daar een feestelijke ontvangst en woont de eerste feestelijke militaire parade in 30 jaar bij. Ook Russische militaire vliegtuigen nemen aan de herdenking deel.

Poetin bezoekt het land voor de tweede keer in 3 jaar. Het Sowjetleger bevrijdde in 1944 Belgrado..

LEES VERDER>>>

.
Bevrijdingskaravaan 'About Freedom' gaat 26 oktober van start


door Arthur Graaff - BREDA, 16-10-2014 - De bevrijdingskaravaan About Freedom begint zondag 26 oktober in Breda aan een chronolgische tocht door Nederland. De start vaklt samen met de herdenking van de bevrijding van Breda.

Foto rechts: de homepage van de website van Aboutfreedom.nl.

Het festival richt zich op 70 jaar bevrijding van Nederland en op het begrip vrijheid. Het maakt een maandenlange reis langs de historische route van de bevrijders en doet in totaal 12  plaatsen aan.
LEES VERDER>>>


.
Burgemeester Vd Laan: lessen uit oorlog nog actueel

AMSTERDAM, 15-10-2014 9nagekomen) - Burgemeester Eberhard van der Laan heeft dit jaar de herzberg-rede uitgesproolen. Hij heeft hem getiteld 'Spor van de tweede Wereldoorlog in Amsterdam '. Hij gebruikte de talloze voorbeelden uit de oorlog om een moreel kompas te bieden voor de actualiteit.

"Ik geef daarmee twee dingen aan. Bovenal: wie om wat voor reden dan ook in de verdrukking wordt gebracht, kan op bescherming rekenen. We komen in dit land voor elkaar op. En we waken voor die ‘eerste stap’, want we laten ons nooit meer
sluipenderwijs inkapselen door barbarij.
LEES ZIJN HELE REDE>>>
Ontbrekende 700 privé-documenten van Himmler opgedoken


HAMBURG, 13-10-2014 - Bijna 69 jaar na de zelfmoord van Heinrich Himmler zijn in Israël honderden brieven en foto's uit zijn privé-collectie opgedoken, zo bericht het dagblad Die Welt uit Hamburg in een exclusief artikel. Ze bieden meer informatie over ontbrekende details van het leven van een van de ergste nazi-misdadigers.

Himmler was de leider van de SS en uitvoerder van de nazigenocide. de documenten zijn in 2011 gevonden en nu publiceert het dagblad Die Welt er als eerste uit. De publicaties worden geleid door Sven Felix Kellerhoff, Welt-journalist gespecialiseerd in geschiedenis. Die Welt start met een serie over de documenten o.m. op de website Welt.de.

LEES VERDER>>>Auteur 'Grijs verleden' houdt vast aan leugens en bedrog

WAGENINGEN, 13-10-2014 - Historicus dr Chris van der Heijden houdt vast een zijn zeer omstreden opvattingen en onwaarheden in zijn door enkele collega's 'misleidend' genoemde oorlogsboek 'Grijs Verleden'. Dat bleek zondag tijdens de uitzending van het VPRO-radioprogramma OVT, gewijd aan de oorlog, vanuit Wageningen. Van der Heijden nam daaraan deel.

Het boek verscheen in het jaar 2000 en beleefde 10 herdrukken. de uitgever maakte vorige maand bekend, er geen herdruk van de maken. Het boek stelde in grote lijnen dat het Nederlandse verzet weinig voorstelde, en dat ook de Nederlandse collaboratie weinig om het lijf had. In het boek stond echter geen norm voor de omvang van het verzet en het vermeldde niet dat er uit Nederland 39.000 verzetsmensen werden gedood, naast 50.000 gestorven dwangarbeiders en dat er 350.000 onderduikers waren.

LEES VERDER>>>Groot Weens project eert Oostenrijkse slachtoffers Holocaust


WENEN,, 13-10-2014 - Op 18 oktober eindigt een Weens project van een jaar, genaamd 'The Vienna Project' om Oostenrijkse Holocaust-slachtoffers te herdenken. Het gaat om een interactief project met ongeveer 40  openbare manifestaties. Alle slachtoffers van de naziterreur kregen daarbij het afgelopen jaar aandacht.

Foto rechts: karen Frostig, oprichtster van het Vienna Project.


Een centrale rol werd gespeeld door het Oostenrijks nationaal archief en de nationale bibliotheek. Er werd aan meegewerkt door een aantal kunstenaren plus musici van de Wiener Philharmoniker, tijdens de oorlog uiterst nazistisch maar intussen uitgesproken antinazistisch.

LEES VERDER>>>

.


Duitse regering stemt in met centrum voor nazi-roofkunst


BERLIJN, 10-10-2014 - De Duitse Bondsregering stemt in met het opzetten van een centrum voor nazi-roofkunst. Het kabinet accepteert een voorstel voor een Deutsches Zentrum Kulturgutverluste in Magdeburg, dat musea, bibliotheken en archieven kan helpen bij vragen over de herkomst van kunst, boeken en archiefstukken die door de nazi's zijn geroofd.

LEES VERDER>>>  K O R T  N I E U W S 
          vrijdag  10  oktober 2014   -  8  berichten  


Philharmoniker
De Wiener Philharmoniker - het orkest dat in de nazitijd het hoogste aantal partijleden van alle Duitse orkesten had - is op zoek naar een nieuwe thuis voor zijn indrukwekkende archief. Dat heeft het wereldberoemde Oostenrijkse orkest bekendgemaakt.

Het geld voor de verhuizing komt van een beurs uitgereikt door de Birgit Nilsson Foundation in Zweden. Een belangrijk deel van het archief is onder het naziregime opgebouwd. Intussen heeft het orkest luid en duidelijk zijn naziverleden afgezworen en speelt af en toe ook op antifascistische bijeenkomsten.


Protestanten
De Vrije Evangelische Gemeenten in Duitsland erkennen schuld voor hun zwijgen bij het onrecht dat plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat meldde de Duitse nieuwsdienst Jesus.de. Voorzitter Ansgar Hörsting sprak de
schuldbekentenis pas uit voor meer dan 300 afgevaardigden op de bondsdag van de Vrije Evangelische Gemeenten in Ewersbach.

„In plaats van als christenen politieke verantwoordelijkheid op ons te nemen, hebben we
als gemeenten bij de beestachtige moorden op onschuldige Joden en andere mensen gezwegen. We hadden tegen dat onrecht moeten opstaan. In plaats daarvan hebben we ons aangepast om ruimte te behouden voor het kerkelijke leven.”

Fury & Pitt
De Bernhardkazerne van de cavalerie in Amersfoort is gastheer van de eerste voorvertoning op 21 oktober van Fury, een nieuwe oorlogsfilm met Brad Pitt (foto rechts) in de hoofdrol.

De Amerikaanse regisseur David Ayer, die de film heeft gemaakt, komt naar Nederland voor de vertoning. De Koninklijke Landmacht zorgt verder voor het nodige spektakel rondom de première. De film is vanaf 23 oktober in de gewone bioscoop.


Voetbal en oorlog
Gerard van Gemert is een nieuw kinderboek aan het schrijven: een oorlogsverhaal. Hij was altijd al geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog en liep al langer met het idee rond hier een kinderboek over te schrijven. De titel van het boek is Buitenspel.

Het is geen voetbalboek, wel speelt voetbal er een rode draad in, zegt Van Gemert.  Buitenspel speelt zich af in Watergraafsmeer in Amsterdam - waar stadium De Meer van Ajax lag - en gaat over Levi en Roald die niets liever doen dan voetballen. Maar als de oorlog uitbreekt, blijkt Levi's Joodse vader een verzetsman te zijn, terwijl Roalds vader een fanatieke NSB-er is.


 
Oisterwijk

Op zondag 26 oktober is het precies zeventig jaar geleden dat Oisterwijk werd bevrijd van de Duitse bezetting; en precies ook die dag moet de nieuwe plaatselijke oorlogsfilm klaar zijn.

Video links: Schotten paraderen na de bevrijding van Oisterwijk.

De film Schaduwspel is een Oisterwijkse productie die onder professionele begeleiding met vrijwilligers de afgelopen twee jaar werd gemaakt. Deze brengt een eerbetoon aan iedereen die zich in de oorlog wilde inzetten voor een ander.

Ook het leven van alle dag daaromheen. Liefde en oorlog, ook goede Duitsers en ook slechte Oisterwijkers, kinderlijke onschuld en volwassen schuld, spannend en soms ook speels.


De film vertelt het verhaal van Oisterwijkse verzetsstrijders, klein en groot verzet en het De première van Schaduwspel vindt plaats op zondag 26 oktober 2014 in Theater Tiliander aan het Lindeplein in Oisterwijk. Aanvang 11.00 uur, 14.30 uur en 19.30 uur.


Foto rechts: Russische krijgsgevangenen in Oisterwijk. Jaar onbekend.

Zie ook de uitvoerige website over Oisterwijk en Market garden.


Rotterdam
De bewoners van de Wilhelminapier in Rotterdam kunnen opgelucht zijn. Na wekenlang speurwerk is er geen blindganger uit WO II aangetroffen, waardoor het werk aan toekomstige woontorens door kan gaan.


Nauwkeurig onderzoek in combinatie met oppervlakte- en dieptedetectie heeft aangetoond dat op de bouwplek en omgeving geen blindgangers liggen.


Bijna een maand geleden werd er alarm geslagen, toen aan de hand van foto's uit 1941 - gemaakt door de Royal Air Force (RAF) - uitkwam dat de Wilhelminapier in de nacht van 3 op 4 oktober het doelwit was van een luchtaanval, zo meldt het AD.

Lilli
Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Wie was Lili Marleen werkelijk en waarom raakt het lied nog steeds iedereen recht in zijn hart? Op deze vragen geeft een speciale Lili Marleendag op zondag 19 oktober a.s. in het Bevrijdingsmuseum Groesbeek antwoord. Dit gebeurt met een publiekslezing van historica Wietske van der Spek, een documentaire en live muziek. Het legendarische lied wordt vertolkt door zangeres Caia Mangelsdorf. Het programma is doorlopend van 12.00-17.00 uur.


Wageningen
Om kinderen meer te leren over Wageningen in de Tweede Wereldoorlog, komt het plaatselijke museum De Casteelse Poort met een digitaal spel. De app wordt tijdens de Gelderse Museumdag op 18 oktober gelanceerd en neemt kinderen mee op reis door de Wageningse oorlogsgeschiedenis. Het spel heet Serious Game WO2: WEGWEZEN! en is geschikt voor smartphones en tablets.
Post-holocaust-schrijver Modiano krijgt Nobelprijs

STOCKHOLM, 9-10-2014  - De Nobelprijs voor Literatuur 2014 gaat dit jaar naar de Fransman Patrick Modiano. Dat heeft de Zweedse Academie vandaag bekendgemaakt.

De schrijver van Joods-Italiaans-Vlaamse afkomst krijgt de onderscheiding voor ,,de kunst van de herinnering waarmee hij de meest ongrijpbare menselijke lotsbeschikkingen en de leefwereld onder de bezetting'' heeft beschreven.
LEES VERDER>>>EO wijkt voor WOII-verhaal op 4 mei uit naar Rotterdam

HILVERSUM - 9-10-2014 - De EO maakt geen tv-programma over een fakkeltocht in Amsterdam direct na de dodenherdenking op 4 mei. dat heeft de omroep laten weten.


Na veel kritiek op zijn plannen heeft de omroep deze aangepast. Nu wil de EO op 4 mei een liveprogramma in Rotterdam maken, zonder muziekoptredens en met een minder bekend verhaal dan dat van Anne Frank.

LEES VERDER>>>Directeur Nine Nooter plots gestopt bij Nationaal Comité 4 en 5 mei
AMSTERDAM, 9-10-2014 - Naar nu pas bekend is geworden, heeft directeur Nine Nooter (57) van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zonder opgave van redenen ontslag genomen of gekregen bij haar stichting, een overheidsinstelling. Zij heeft haar werkzaamheden al op 1 september beëindigd, zo meldt het comité. Mevrouw Nooter (foto links, foto Nat. Com. 4-5 mei) was niet voor commentaar te bereiken.
LEES VERDER>>>
Veel foto's voor nieuwe Groningse oorlogsboek

GRONINGEN, 9-10-2014 - Het bijeenbrengen van foto's voor het boek "Groningen 40-45" verloopt met een groot succes. Honderden mensen hebben bij het Oorlogs- en Verzetscentrum foto's en zelfs albums uit de Tweede Wereldoorlog ingeleverd. Dat heeft coördinator Bettie Jongejan bekendgemaakt.

Het centrum stelt een boek samen met foto's die tot nu toe onbekend waren. Het boek moet volgend jaar klaar zijn: 70 jaar na het einde van de oorlog. Het zal ongeveer 100 foto's bevatten op ongeveer 100 pagina's. Afgelopen zaterdag konden er tijdens de 'Dag van de Groninger Geschiedenis' de laatste foto's ingeleverd worden. dat is dan ook gebeurd, ze vertelt Bettie Jongejan van het centrum.

LEES VERDER>>>Schrijver en nazi-deserteur Siegfried Lenz overleden 

HAMBURG, 8-10-2014 - De grote Duitse schrijver, journalist en nazi-deserteur Siegfried Lenz is op 88-jarige leeftijd in Hamburg overleden. Hij was een van de belangrijkste en succesvolste naoorlogse Duitse auteurs, en schreef aanvankelijk vooral over de oorlog.


Lenz was eerst lid van de Hitlerjugend, en kwam in de oorlog in de Kriegsmarine, waaruit hij deserteerde. Hij bracht daarna zijn krijgsgevangenschap door in Engeland. De oorlog speelde aanvankelijk een hoofdrol in zijn werk  .

LEES VERDER>>>


Antifascisten: Plan 4-5-mei-comité mist belangrijke zaken

AMSTERDAM, 7-10-2014 – Het jongste plan voor de herdenkingen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei mist enkele belangrijke punten. Het comité noemt in 22 pagina’s nergens het fascisme als bron van de ellende van de Tweede Wereldoorlog. Ook noemt het comité nergens vreemdelingenhaat, racisme, en discriminatie.
 
Dat zegt woordvoerder Arthur Graaff van de AFVN/Bond van Antifascisten. Het plan werd gisteren uitgegeven door het comité, dat een overheidsinstelling is. Het comité wil de komende vijf jaar volgens het plan wel de nadruk leggen op de Tweede Wereldoorlog, en van 5 mei een vaste vrije dag maken.
LEES VERDER>>>


Rutte: Gerbrandy is onze Churchill


DEN HAAG, 7-10-2014 -
Pieter Gerbrandy, de premier van het Nederlandse kabinet in ballingschap tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen, is een beetje onze Churchill.   


Dat denkt premier Mark Rutte. Hij maakte de vergelijking maandag bij de presentatie van 'Eigen meester, niemands knecht; het leven van Pieter Sjoerds Gerbrandy', de biografie door historicus Cees Fasseur.

LEES VERDER>>>
Premier Rutte legt krans bij 70ste herdenking razzia Putten

PUTTEN, 2-10-2014 - Premier Rutte heeft donderdag in Putten een krans gelegd bij het oorlogsmonument de 'Treurende Weduwe', in de volksmond 'het Vrouwtje van Putten'.

Het was 70 jaar geleden dat er in Putten een grote razzia op de mannen van het dorp werd gehouden, waarbij ruim 552 van hem na deportatie omkwamen. Van de 48 die terugkeerden, stierf de laatste vorig jaar. De nazi's vernietigen ook meer dan 100 huizen. De aanleiding was een aanslag van het verzet op nazivoertuigen tussen Putten en NIjkerk, waarbij een naziofficier omkwam.
De inwoners van Putten herdachten dit zoals elk jaar.

LEES VERDER>>>  K O R T  N I E U W S 
    
vrijdag  3  oktober 2014   -  6 berichten   

Würzburg Riese
De gerestaureerde 10 meter hoge schotel van een
“Würzburg Riese Radar” (FOTO RECHTS), een mobiele nazi-Duitse radar uit de oorlog, is opgesteld op het Westvlaamse provinciedomein Raversyde.

De radar was in die tijd de grootste ter wereld en is een uniek overblijfsel van de Duitse nachtelijke luchtverdediging, die vanuit Deelen bij Arnhem geleid werd, de 1.000 km lange zogenaamde 'Kaammhuber-Linie', genoemd naar de generaal die deze linie ontwierp.

Het gaat om een exemplaar op rails, het enige nog overgebleven van zijn mobiele soort. De radar kon vliegtuigen tot op een afstand van 70 kilometer opsporen. De radar maakte onderdeel uit van het zg. 'Himmelbett-Verfahren', de naam van de inrichtingen om 's nachts geallieerde vliegtuigen te onderscheppen en te vernietigen.

Eind april werd de reuzenradar naar het Belgische Bredene gebracht voor restauratie. Er werd ook studiewerk verricht naar kleuren en opschriften. De reuzenradar is niet op zijn oorspronkelijke plaats teruggezet. Hij komt op de parking tegenover het bezoekerscentrum van het provinciedomein en moet dienen als publiekstrekker voor het domein Raversyde.
De totale kosten van de restauratie bedroegen 181.500 euro. De Provincie West-Vlaanderen betaalde de helft. De rest komt vanuit het Europese Interreg-programma “World War 2-heritage”.


Antwerpen
Onder de titel 'Geen Antwerpen zonder Schelde' is donderdag het 5e hoofdstuk van het project
Weg naar de bevrijding live geplaatst. Dit project bestaat uit 12 hoofdstukken, en biedt historische beelden, actuele reportages en tekst en uitleg over het bevrijdingsverhaal van 1944 en 1945, zo meldt de PZC.

Oorlogsmonument Huissen
In Huissen (FOTO LINKS: DE VERWOESTE KERK) onder Arnhem is donderdagmiddag een monument onthuld voor de slachtoffers van het bombardement op de stad van 70 jaar geleden.

Het bestaat uit de 350 jaar oude klok van de verwoeste kerk. Deze klok staat nu naast de kerk en is gisteren onthuld als oorlogsmonument. Het centrum van Huissen en de kerk werden volledig verwoest. de klok is het enige deel van kerk dat niet stuk ging.

Bij de start van de Operation Market Garden op 17 september 1944 begon, bevond Huissen zich vrijwel meteen in de frontlinie. Op 2 oktober, toen de operatie al een week gestaakt was.  kostte een gellieerd bombardement ruim 200 Huissenaren het leven. Op die dag startte de evacuatie van het gehele dorp.

Er werden deze periode werden 400 gebouwen in het dorp vernietigd, ruim 350 woningen, 2 kerken, het gemeentehuis, winkels, bedrijven, scholen, de brandweer. Alle gebouwen leden verder zware of lichtere schade. Aan de enorme oorlogsschade is een site gewijd: www.exodushuissen.nl.  Het nieuwe monument bestaat uit een gedenkplek. De bezoeker treft daar ook informatie over D-Day, Market Garden en het zware bombardement. Huissen herdenkt dit jaar ook dat ze al 700 een stad is. Donderdagmiddag vond er een herdenking bij het massagraf op het oude kerkhof.


Kampina Airborne wandeltocht
Zondag 5 oktober 2014 vindt van 10:00 tot 15:00 de Kampina Airborne Wandeltochtplaats . Deze tocht herinnert aan wat zich in de oorlog in de Kampina (Boxtel) heeft afgespeeld ten tijde van Operatie Market Garden. Verschillende geallieerde vliegtuigen zijn destijds in de omgeving neergestort of hebben daar een noodlanding gemaakt. De Duitsers namen bemanningen gevangen of deze wisten onder te duiken met hulp van het verzet en de lokale bevolking. Uiteindelijk zaten 98 vligers ondergedoken in de Kampina. Deze wandeltocht gedenkt vooral de onderduikers en hun helpers.

Film 'Naar de boeren'

Jack de Zwart werd aan het eind van de Hongerwinter van 1944-1945 door zijn ouders van Den Haag naar het hoge noorden  gestuurd. Daar kon hij aansterken bij een familie in Marum, op de grens van Groningen en Friesland. Jack was één van de duizenden 'bleekneusjes' die op initiatief van de Inter Kerkelijke Bureaus (IKB) naar het noorden gingen. De zoon van Jack, filmmaker Raoul de Zwart, maakte een film over de kinderen: Naar de Boeren! Met een hoofdrol voor zijn vader. In Twee Dingen vertellen Raoul en Jack over het project, over de Hongerwinter en over hoe die periode een rol bleef spelen in de decennia na de Tweede Wereldoorlog.

De film "Naar de Boeren" is op bepaalde dagen te bekijken in het Verzetsmuseum Amsterdam als onderdeel van de gelijknamige expositie die van 30 september 2014 t/m 12 april 2015 te zien is.  Ook wordt de film vertoont in diverse filmhuizen.

Oorlogsatlas van Nijmegen geopubliceerd
Het Regionaal Archief Nijmegen en de werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen hebben samen een digitale atlas gemaakt. Deze brengt de oorlogsgebeurtenissen in de stad in kaart, inclusief de periode dat de stad aan het front lag.

De Atlas vermeldt de oorlogsdoden, de granaatinslagen, de deportatie van Joden en zigeuners. Ook de adressen waar brugers omkwamen zijn opgenomen. De atlas i gekoppeld aan de site oorlogsdodennijmegen.nl, die details biedt over de ruim 3.000 Nijmeegse doden. De atlas vermeldt ook welke panden de Duitsers gevorderd hadden. Ook biedtd e atlas de optie kaarten en luchtfoto's van voor en na de oorlog over elkaar te leggen, zodat de grote omvang van de schade zichtbaar wordt. Nijmegen kreeg op 22 februari 1944 een geallieerd bombardement op het centrum, waarbij alleen al 800 doden vielen.
.
Recorddrukte bij museum Groesbeek dankzij Market Garden

GROESBEEK, 2-10-2014 - het bevrijdingsmuseum Groesbeek heeft dankzij de herdenkingen rond Market garden nu al 10.000 bezoekers meer ontvangen dan over het gehele vorig jaar. Dat zegt directeur Wiel Lenders.

Zijn museum ontving vorig jaar 28.000 bezoekers, en gaat daar dit jaar dus zeer ruim overheen. Dat kwam mede door het enorme aantal evenementen dat rond deze herdenking van de 70ste jaar werden gehouden. In Groesbeek werden op de dag van de start van de operatie, 17 september, twee monumenten onthuld.
LEES VERDER>>>Verzetsvrouw Sietje Tammens overleden op 100-jarige leeftijd


WINSUM, 2-10-2014 - In haar woonplaats Winsum is zaterdag op 100-jarige leeftijd de Groningse verzetsvrouw Sietje Gravendaal-Tammens overleden.

Tammens werd geboren in de katholieke enclave Kloosterburen en woonde en werkte aan het begin van de oorlog in de stad Groningen. Ze werd al in de oolrog tot de top van het verzet gerekend. Haar groep regelde onder meer de voedselbonnen en besloot wie er geliquideerd moest worden. Dat gebeurde volgens mevrouw Tammes op basis van het gevaar dat  mensen opleverden voor de organisatie en de afhankelijke onderduikers.
LEES VERDER>>>Simon Wiesenthal Centrum vindt 80 nazi's van doodseskaders uit WO2


JERUZALEM, 01-10-2014 - Het Simon Wiesenthal Centrum uit Jeruzalem stelt 80 nog levende leden te hebben gevonden van de zg.Einsatzgruppen, de nazi-doodseskaders uit Oost-Europa. Het centrum heeft de lijst met namen naar de Duitse overheid gestuurd en dringt aan op een onderzoek en vervolging.


Deze lijst is opgesteld door de nazi-jager en directeur van het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem, dr Efraim Zuroff (foto rechts). De mensen op de lijst zijn geboren tussen 1920 en 1924 en kunnen nog in leven zijn. "De tijd begint te dringen. Er moet iets gebeuren", zegt Zuroff volgens de NOS.

LEES VERDER>>>


.

Historici bekritiseren verdraaiingen van stichting Liberation Route

MAARSSEN, 01-10-2014 - De bekende historicus Wim Berkelaar (foto rechts, foto VU) is niet te spreken over het gerommel met de feiten door de stichting Liberation Route Europe uit Elst. Ook historicus en Rusland-kenner Remco Reiding heeft kritiek op de publicaties van de stichting. De stichting wil hier niet op reageren.

Zoals hier eerder vermeld. heeft deze stichting een grote reclamecampagne gevoerd voor de herdenking van de Operatie Market Garden ter waarde van € 500.000. 
Bij deze campagne gebruikte de stichting de onware leuze: 'Het offensief om Nederland te bevrijden'. Dat klopt volgens Berkelaar niet.
LEES VERDER>>>Nederland 3x zo hard getroffen door WO2 als België
BUSSUM, 29-09-2014 - Nederland is relatief zwaar getroffen door WO2 met 300.000 doden op een bevolking van bijna 9 miljoen mensen, oftewel 3,4%. Dat is ruim driemaal zoveel als België met totaal 88.000 doden (1%). Dat blijkt uit een  overzicht van aantallen doden wereldwijd  op Nieuws-wo2.tk.
Het Nederlandse dodental is relatief ook ruim 2,5 maal zo hoog als dat van Frankrijk met 550.000 doden (1,4%). Groot-Brittannië verloor 450.000 doden oftewel 0,9% van zijn bevolking. Denemarken telde 3.200 doden. Nazi-Duitsland inclusief Oostenrijk, en delen van Tsjechië verloor ongeveer 8 miljoen mensen op een bevolking van bijna 82 miljoen mensen, oftewel ongeveer 10%.
Op Nieuws-wo2 is een nieuwe pagina met de jongste gegevens over de doden van WO2 gepubliceerd. De pagina is gebaseerd op de Engelstalige Wikipedia. Bij de pagina zijn de gegevens opgenomen over de percentages op de bevolking van 1939. Daaruit blijkt, dat Polen veruit het zwaarst getroffen is met ongeveer 5,7 miljoen doden op een bevolking van 35 miljoen, oftewel 16,7% doden.
Al langer bekend was dat er boven Nederland vijf jaar lang een onophoudelijke luchtoorlog woedde. Deze startte letterlijk op 10 mei 1940 en eindigde daadwerkelijk pas in mei 1945. Daarbij stortten bijna 6.000 vliegtuigen van vriend en vijand neer.
Mede door de grote slagen die op Nederlands grondgebied zijn uitgevochten, zoals de Duitse inval met 750.000 men in mei 1940, de Operation Market Garden en de Slag om de Schelde, zijn er in Nederland ongeveer 500 militaire erebegraafplaatsen, omgerekend 1 op elke 60 km2 en in vrijwel elke gemeente minstens één, zo blijktuit gegevens van de Britse Commonwealth War Graves Commission. In totaal stierven er in Nederland bijna 20.000 Britse ilitairen, die hier ook begraven zijn.
Dat is meer dan België (10.192 Britse militaire doden op 322 Commonwealth erebegraafplaatsen uit WO2)  en zelfs relatief meer dan Frankrijk (44.000 Commonwealth oorlogsdoden uit WO2 op 1550 erebegraafplaatsen).'Honderdste' luisterplek WOII  in gemeente Eijsden blijkt 101ste of 212ste


EIJSDEN-MARGARTEN, 30-09-2014 - De feestelijke onthulling van de zoveelste luisterplek over WO-II, in de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten op 2 oktober 2014, krijgt een bijzonder tintje.

Het is volgens de organisator, de omstreden stichting Liberation Route Europe (SLRE), de 100ste luisterplek in Nederland, maar in feite is het de 101ste.

Op de eigen website van de SLRE krijgt deze luisterplek op de lijst zelfs nummer 212. De luisterplek vraagt aandacht voor het grote Amerikaanse ereveld in Margraten, waar 8.300 oorlogsdoden liggen. De gemeente Eijsden-Margraten overweegt nu of zij de onthulling van deze kei wel in de geplande vorm moeten laten doorgaan.

LEES VERDER>>>


.
Vaticaan doneert 100.000 euro aan  Auschwitz

ROME, 01-10-2014 - Het Vaticaan heeft € 100.000 ($ 125.000) toegezegd aan de Auschwitz-Birkenau Stichting, die tot doel heeft de authentieke resten van Auschwitz te behouden.


"Gezien onze beperkte middelen, is het bedrag klein. Maar het is een uitdrukking van onze volledige ondersteuning voor de Auschwitz-Birkenau Foundation ", zei Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin. De directeur van het museum, Piotr M.A. Cywiński, tevens voorzitter van de stichting, noemt de steun van het Vaticaan in een reactie "een belangrijk signaal".

  LEES VERDER>>>Onderzoekster: bezetters werkten mee aan evacuatie hongerende kinderen in 1944

AMSTERDAM, 30-09-29014 - In de Hongerwinter van 1944 stonden de bezetters de evacuatie van Nederlandse  kinderen toe. Ze hebben zelfs meegewerkt aan de wegzending van ondervoede stadskinderen uit de grote steden naar het nog bezette platteland.

Dat stelt historica Ingrid de Zwarte (26). Zij onderzocht archieven van de universiteit en het NIOD voor promotieonderzoek naar de Hongerwinter. De redding van 40.000 kinderen in de leeftijd van 6 tot 15 jaar vormt daar een bijzonder deel van. vandaag opent een expositie van het Verzetsmuseum over dit onderwerp, onder de titel 'Naar de boeren!'.De bezetters hebben volgens De Zwarte de evacuaties feitelijk toegestaan. Ook wilden zij noodhulp aan de bevolking in het westen bespoedigen. De bezetters vreesden volgens historica De Zwarte volksoproer door de honger.
  LEES VERDER>>>H.T.J. Eikholt

Vrijheidsmuseum Nijmegen naar Groesbeek?


GROESBEEK, 30-09-2014 - De Groesbeekse Volkspartij (GVP) wil het geplande nieuwe Vrijheidsmuseum WO2 niet in Nijmegen, maar in Groesbeek. Dat  zegt fractievoorzitter Hennie Eickholt (foto rechts). Zijn partij gaat volgens zijn collega-raadslid Ineke van de Scheur overleg starten om dit voor elkaar te krijgen op het terrein van het al bestaande Groesbeekse Bevrijdingsmuseum.


Met directeur Wiel Lenders is er nog geen contact hierover geweest, zegt mevrouw Van de Scheur, omdat de fractievoorzitter nu op vakantie is. Lenders is zoals bekend wel een van de initiatiefnemers van het nieuwe museum in Nijmegen. De beoogde vestiging van het Vrijheidsmuseum in het Nijmeegse Vasimgebouw lijkt veel te duur te worden (zie ook ons bericht dd 18-09-2014 in de rubriek Achtergrond). Nijmegen bezit overigens geen enkel museum gewijd aan WO2.


Fractievoorzitter Eikholt meent dat het nieuwe  WO2-museum in Groesbeek op mogelijk kleinere schaal past in het complex van het bestaande, redelijk populaire  Bevrijdingsmuseum. Dit houten gebouw moet voor enkele miljoenen gemoderniseerd worden. Zou het Vrijheidsmuseum WO2 in Nijmegen komen, dan verwacht Eikholt 'uitholling' van het Groesbeekse museum.
  K O R T  N I E U W S 
    dinsdag   30 sept 2014   -   3   berichten    

Jesse Owens

Carice van Houten speelt een rol in Race, een film over de zwarte Amerikaanse Olympische hardloper Jesse Owens (foto rechts) die in het Berlijn van de nazi's gouden medailles won. Dat heeft distributeur Entertainment One vrijdag bekendgemaakt.

Stephan James vertolkt de legendarische atleet, die 4 keer goud won op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Deze spelen werden door de Duitse leider Adolf Hitler uitgebuit als propagandamiddel. Owens ervoer tijdens deze spelen extreme uitingen van racisme. In Race - dat is het Engelse zowel ras als race betekent -  is te zien hoe hij een Olympische legende werd.

Van Houten speelt de bijrol van de Duitse nazistische filmregisseuse Leni Riefenstahl. Hitler vroeg haar om de Spelen in Berlijn te  filmen, wat zij met veel succes deed. Zij bracht o.m. de sportdocumentaire Olympia uit. Andere acteurs in Race zijn Jason Sudeikis en Jeremy Irons. De regisseur is Stephen Hopkins.


Evacuatiemonument Arnhem

Burgemeester John Berends van Apeldoorn obnthulde vorige week  donderdag het Exodusmonument in Beekbergen. Het herinnert aan de evacuatie van 50.000 Arnhemmers naar Apeldoorn in september 1944.Het monument staat bij de kruising Arnhemseweg/Engelanderweg en is een boom van bruin cortenstaal met 5 pijlen.

Bij deze kruising werden de Arnhemmers, weggestuurd door de bezetters tijdens de operatie Market Garden, in 5 richtingen verspreid over de gemeente Apeldoorn om bij burgers te worden ondergebracht.Bij de aanwezigen waren ook nog enkele Arnhemmers die de evacuatie als kind hadden meegemaakt.

Ruim 100 mensen hebben vorige week woensdagmiddag in Arnhem  de evacuatie van de stad Arnhem herdacht. In september 1944 moesten in totaal 90.0000 Arnhemmers op stel en sprong de stad verlaten op bevel van het Duitse opperbevel. De herdenking in het Velperpleinparkje werd bijgewoond door de Poolse ambassadeur Borkowski. Arnhems burgemeester Herman Kaiser legde een krans bij de plaquette onder aan de Apeldoornseweg.


Overloon

Overloon herdenkt vanaf zaterdag 11 oktober dat het dorp 70 jaar geleden, na een zeer hevige strijd en een evacuatie van alle inwoners, werd bevrijd. De verwoestingen als gevolg van een tankslag waren enorm, het dorp moest compleet opnieuw worden opgebouwd. Rond de achtergebleven tanks en andere oorlogsmaterieel werd het Nationaal Oorlogsmuseum Overloon gesticht, het grootste van Nederland.

De festiviteiten zijn het werk van de Stichting Herdenking Slag om Overloon, de Dorpsraad Overloon, werkgroep '70 Jaar leven in vrijheid', Fanfare Vriendenkring en 3 koren. In gemeenschapshuis De Pit start de viering zaterdag (vanaf 20.00 uur) onder meer aan de hand van beelden van interviews die scholieren van het Boxmeerse Elzendaalcollege maakten met overlevende inwoners van die oorlogsperiode.

''Oranjehotel' krijgt mogelijk toch museum na subsidie van 1 mln van Vfonds


SCHEVENINGEN, 29-09-2014 - De mogelijkheid neemt toe dat het Oranjehotel in Scheveningen een permanent museumpje krijgt.


Het Oranjehotel is de bijnaam van de strafgevangenis in Scheveningen waar in de Tweede Wereldoorlog 25.000 verzetsstrijders zaten. Van hen werden er 200 gefusilleerd op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte.


Staatssecretaris Van Rijn maakte vanochtend bekend dat het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg 1 miljoen euro beschikbaar stelt. Daarmee is een "herinneringscentrum" bij de gevangenis voor het publiek een grote stap dichterbij.


Het gaat dan om een deel van de vleugel waarin zich nog een cel uit de oorlog in originele staat bevindt. Een groot deel vand e gevangenis staat leeg en het Rijk wil het gebouw deels slopen.


Van Rijn was zaterdag bij de jaarlijkse herdenking in het Oranjehotel. Hij noemde het volgens de NOS een morele plicht de gevangenen te herdenken. "Hun nalatenschap is onze vrijheid, misschien wel de kostbaarste erfenis die we hebben." Onder de aanwezigen bij de plechtigheid was 'Mom' Wellenstein. Hij zat als verzetsman in de oorlog zelf in het Oranjehotel. Hij is nu 95 jaar.
Eerste Poolse gevangenen van Dachau herdacht


DACHAU, 26-09-2014 - De protestante en katholieke kerken organiseren zondag 28 september 2014 in Dachau een herdenking van de komst van de eerste Polen in het concentratiekamp (foto rechts).


Op 16 september 1939 arriveerde de eerste groep van 25 mannen uit Gliwice, destijds de grensplaats waar de SS een namaak Poolse overval had opgezet, om het naziregime een 'reden' voor een aanvalsoorlog te geven.

Dachau was het eerste nazi-concentratiekamp en stond model voor alle andere nazikampen.


 LEES VERDER>>>Documenten van Neurenberg-stenografe worden geveild


ANCHORAGE, ALASKA -  26-09-2014 -  De Amerikaanse Maxine Carr werkte als stenograaf bij het nazi-oorlogstribunaal van Neurenberg. Haar verzameling originele documenten van het Neurenberg-tribunaal is bij toeval terugggevonden en wordt geveild.. Er is al een bod van ruim $ 1.000.


Foto rechts:een deel van de beklaagdenbank in het grote Neurenberg-proces.


Ze bewaarde kopieën van documenten die ze produceerde  in haar huis in Alaska, waar ze 10 jaar na haar dood werden ontdekt.

 LEES VERDER>>>
Nieuwe Vrijheidsmuseum  WO2 krijgt meer kritiek van buiten

NIJMEGEN, 26-09-2014  - Het  Vrijheidsmuseum WO2 krijgt nog meer kritiek. Nu van een extern adviesbureau dat de provincie heeft ingeschakeld. Dat bekritiseert vooral het geschatte bezoekersaantal.

Zie ook ons bericht dd18-09-2014.


Het door het museum zelf geschatte aantal bezoekers, oplopend van 200.000 naar 225.000, vindt het bureau te hoog.. Indien dit aantal niet gehaald wordt, heeft dit volgens het bureau grote gevolgen voor de exploitatie van het nieuwe museum.

Het bureau adviseert eerst nog een onderzoek naar de haalbaarheid van dit bezoekersaantal en de consequenties als dat aantal niet gehaald wordt voordat er een definitief besluit genomen kan worden.

De nieuwe  onderzoekers bekritiseren ook de te lage personeelskosten als een fors risico. Verder ziet het bureau nog weinig concrete gegevens  over de dekking van verliezen door het Rijk, Europa en fondsen en is er nog te weinig rekening gehouden met de afschrijving van de inrichting. Het bureau zet ook vraagtekens bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, dat zijn collectie zou overdoen aan het nieuwe museum in Nijmegen.


Hier een link naar het rapport op de site van dagblad de Gelderlander .


Herinneringsconcert voor Marius Flothuis in kamp Sachsenhausen


SACHSENHAUSEN, 26-09-2014 - Het herinneringscentrum van concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn organiseert een concert ter herinnering aan de  Nederlandse componist en musicoloog dr Marius Flothuis (foto rechts). Hij zat daar 8 maanden gevangen,maar overleefde.

Het concert vindt plaats ter gelegenheid van Flothuis' 100ste geboortedag, dit jaar. Flothuis werd tijdens de oorlog 20 maanden - van 1943 tot 1945 - opgesloten. Hij arriveerde in Sachsenhausen in september 1944 vanuit kamp Vught, samen met 2.000 andere gevangenen uit het kamp die door de SS geëvacueerd werden.


Hij moest in Duitsland dwangarbeid verrichten voor de vliegtuigfabriek Heinkel, en verbleef daardoor in een buitenkamp. Flothuis overleefde het en stierf uiteindelijk in 2001. Het herdenkingsconcert wordt gegeven door 7 musici van het Concertgebouworkest. Zij spelen stukken van Claude Debussy, Wolfgang Amadeus Mozart en Maurice Ravel.


Flothuis werd in 1937 assistent-artistiek leider van het Concertgebouw in Amsterdam. In 1942 moest hij zijn werk stoppen omdat hij weigerde in te stemmen met wensen van de nazibezetter en werd opgesloten in kamp Vught.


Na de oorlog was hij van 1946 tot 1950 bibliothecaris bij de Stichting Donemus, en van 1945 tot 1953 muziekrecensent van Het Vrije Volk. In 1953 trad Flothuis in dienst van het Concertgebouworkest, waar hij van 1955 tot 1974 artistiek leider was. Flothuis promoveerde in 1969 op een proefschrift, dat onder meer de arrangementen van Mozarts werken behandelde.

  K O R T  N I E U W S 

Doodgraver van Margraten
70 jaar terug, op 10 november, werd in Margraten de eerste Amerikaanse soldaat begraven. Over de zwarte doodgravers die dat werk deden verschijnt op 5 oktober nu een Nederlands boek: Van Alabama naar Margraten. Auteur is Mieke Kirkels, die één van de doodgravers, de zwarte sergeant Jefferson Wiggins bezocht en interviewde. Higgins, aanvankelijk een analfabeet die nooit zijn school had afgemaakt omdat zijn vader een arme boerenknecht was,  had intussen een baan als professor geworden.

Het geweld van de oorlog de duizenden doden maakten grote indruk op Wiggins, vertelde hij al in 2010 aan de Nederlandse journalist Remco Reiding.

LEES VERDER>>>


VelserAffaire

'De Velser affaire. Een omstreden oorlogsgeschiedenis' (foto rechts) van Bas von Benda-Beckmann staat op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2014.

De winnaar van de prijs, een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam, Nederlands Openluchtmuseum en de Volkskrant, ontvangt een geldbedrag van €20.000,-. De prijs wordt op 26 oktober door voorzitter van de jury prof. dr. Heleen Dupuis uitgereikt aan de auteur van het historische boek dat het beste een breed publiek aanspreekt.


Lezing Velsen

Professor Dr. Marjan Schwegman, directeur van het NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, geeft op 1 oktober dit jaar de 4e Velsense Stadslezing. De lezing vindt om 20.00 uur plaats in de Burgerzaal van het Gemeentehuis te IJmuiden en is getiteld: Niet van deze tijd? Verzet tijdens WO II als inspiratiebron voor het hier en nu.

Vanaf 19.30 bent u welkom in de Burgerzaal van het Gemeentehuis, ingang Plein 1945 te IJmuiden. Na afloop is er de gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten met mevrouw Schwegman over haar lezing. Aanmelding op het mailadres communicatie@velsen.nl. De inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst.


Russisch Ereveld

Vorige week zijn opnieuw nabestaanden opgespoord van een soldaat op het Russisch Ereveld,zo meldt de gelijknamige stichting.. De naam van deze soldaat staat verkeerd gespeld op zijn grafsteen. Nieuw onderzoek toont aan dat het gaat om Ivan Danilovitsj Foertaj.  Het ziet ernaar uit dat hij niet getrouwd was, omdat hij zijn nicht Klavdia opgaf als contactpersoon. Haar familie is getraceerd.


NSB-straatvechters
De NSB-leiding was nauwelijks in staat om haar weerkorpsen – extreemrechtse knokploegen – te beheersen. De politieke str
oming leed daarom vooral in Amsterdam sterk onder de gezagloosheid van de aanhang. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Gertjan Broek. Hij promoveert op 2 oktober aan de Universiteit van Amsterdam.


Mein Kampf

De Amsterdamse rechtbank behandelt op 31 oktober het proces tegen de hoofdstedelijke verkoper van Mein Kampf.

De Verdachte is de eigenaar van de Amsterdamse een 'kunstgalerie'. BIj hem zijn op 20 juni twee exemplaren van Mein Kampf van Adolf Hitler in beslag genomen. De voorzitter van de JOVD bepleit het vrijgeven ter verkoop van het enige verboden boek van Nederland. LEES VERDER>>>


Afscheidsbrieven

NIOD-onderzoeker Els Naaijkens is op zoek naar afscheidsbrieven van ter-dood-veroordeelden uit de oorlog. Op de foto rechts de afscheidsbrief van verzetsvrouw Esmeée van Eeghen.
Deze brieven werpen een bijzonder licht op de extreme omstandigheden waarin deze gevangenen, hun familie en soms ook hun vrienden verkeerden.

Hoe hielden zij zich staande? Hoe namen ze afscheid van elkaar? Hoe is na de oorlog de herinnering aan hen blijven voortbestaan? Heeft u zo’n brief in uw bezit en wilt u deze beschikbaar stellen voor het onderzoek?  Neem dan contact op met Els Naaijkens via: afscheidsbrievenwo2@gmail.com of met het NIOD via Dineke de Visser: d.de.visser@niod.knaw.nl


Kind van het Ereveld

Het boek 'Kind van het Ereveld  komt dit voorjaar ook in Rusland uit. Uitgeverij Mesjtsjerjakov is enthousiast over het boek en wil het op de Russische markt brengen. Begin juli bereikten schrijver Remco Reiding en uitgever Vadim Mesjtsjerjakov daarover in Moskou een akkoord. Het boek is in het Russisch vertaald door Jevgenija Jarmysj. Zij werkt onder meer voor het literaire tijdschrift Inostrannaja Literatura (Buitenlandse literatuur) en vertaalde eerder verhalen van Cees Nooteboom, Hella S. Haasse en Arnon Grunberg..

Zoni Weisz vertelt zondag over 'vergeten Holocaust'

WESTERBORK, 23-09-2014  - De 'vergeten Holocaust', is hoe sintoleider en oorlogsoverlevende Zoni Weisz de vervolging en vernietiging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog aanduidt. In Herinneringscentrum Kamp Westerbork vertelt Weisz zondag 28 september over zijn ervaringen. Weisz is tevens lid van het bestuur van het Auschwitzcomité.

Zoni overleefde die naziterreur min of meer door toeval; hij ontsnapte aan de razzia op 16 mei 1944 toen alle 'zigeuners' en 'woonwagenbewoners' in Nederland werden opgepakt.

LEES VERDER>>>
.


Haagse Surinamer krijgt Yad Vashem onderscheiding

DEN HAAG, 23-09-2014 - Donderdag ontvingen  de zoon en dochter van de Haagse Surinamer William Egger de Yad Vashem onderscheiding uit handen van de ambassadeur van Israël, Haim Divon. Hun vader heeft tijdens de oorlog Joden gered. Mevrouw Engelina Egger-Jas, de vrouw van Willem Egger,  was van oorsprong Joods en vooral haar familie kon bij haar en haar man in huis onderduiken. In totaal ging het om 12 mensen die gered werden.

De ouders ontvingen de eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ , zoals vermeld op de bijbehorende oorkonde en medaille. De Yad Vashem-onderscheiding is bedoeld voor mensen, die zelf niet Joods zijn en die met gevaar voor eigen leven en vaak ook dat van hun huisgenoten, in de Tweede Wereldoorlog Joodse medeburgers probeerden te redden.

LEES VERDER>>>  K O R T  N I E U W S 
   dinsdag   23 sept 2014    -    3  berichten  

Rutte naar Putten
Minister-president Rutte is op 2 oktober 2014 aanwezig bij de herdenking van de razzia die op 1 en 2 oktober 1944 in Putten plaatsvond. Hierdoor kwamen destijds 552 inwoners om. Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de razzia plaatsvond. Ter gelegenheid daarvan organiseren de gemeente Putten en de Stichting Oktober 44 een programma voorafgaand aan de jaarlijkse herdenking.

Zwolse leven
Vrijdagmiddag werd het eerste exemplaar van 'Het Zwolse leven tijdens de oorlog in beeld' aan Arie Slob (voorzitter van de Stichting Collectie Zwolle 1940-1945 en fractievoorzitter van de ChristenUnie) gepresenteerd. Het boek verschijnt in de Maand van de Geschiedenis met als thema Vriend & Vijand. Het boek bevat bijzondere en vaak nog nooit gepubliceerde foto's uit de archieven van het Historisch Centrum Overijssel en de Stichting Collectie Zwolle 1940-1945 en tootn het alledaagse leven in de stad tijdens de oorlog. De korte teksten bieden veel achtergrondinformatie. De foto's in het boek staan chronologisch.


Bevrijdingsmuseum Zeeland

Het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp in Zeeland ontvangt 1,5 miljoen euro subsidie voor uitbreiding. Met dat geld kan het nieuwe bevrijdingspark worden aangelegd. In het park bij het Bevrijdingsmuseum wordt een poldertje nagemaakt uit de oorlogsperiode 1939-1945. Het geld komt van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.


Expo: 'Soldaten, Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief'
Van 26 september 2014 t/m 31 maart 2015 duikt het Bevrijdingsmuseum Groesbeek in de heftigste periode uit de geschiedenis van de Nederlands-Duitse grensregio bij Nijmegen..

In 1944-1945, nu 70 jaar geleden, volgden de grootste luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog en het grootste geallieerde offensief in Noordwest-Europa elkaar binnen een half jaar op, in ditzelfde gebied. Deze operaties hadden grote gevolgen voor de levens van burgers en militaireLaatste evenementen OMG trekken recordpubliek

ARNHEM/NIJMEGEN, 22-09-2014 - Waarschijnlijk is de Operation Market Garden de populairste geallieerde nederlaag van Nederland en de oorlog.

Dat kan de conclusie zijn na het drukste weekend van de 70ste herdenking van de slag. Volgens diverse verslagen waren er bij de diverse zeer groete evenementen nog nooit zoveel bezoekers. Op diverse plekken in Gelderland en Noord-Brabant werd het verkeer stilgelegd of kilometers omgeleid vanwege de omvang van de evenementen en de onverwacht grote drukte.


Dat kwam ook,zo zei een veteraan in Oosterbeek, doordat er zoveel grote evenementen voor het publiek plaatsvonden, een tocht van 150 km met oude voertuigen, diverse parachutelandingen, twee rivieroversteken, een nagespeelde slag bij Grave, onthullingen van monumenten.
LEES VERDER>>>NOS verbreidt onwaarheid over bevrijding als doel Market Garden


HILVERSUM, 19-09-2014 - Over de herdenking van Operatie Market Garden verbreidt  het NOS-Journaal herhaaldelijk onwaarheden.

De NOS publiceert de laatste dagen berichten dat het hier zou gaan om twee doelen: zowel een aanval op nazi-Duitsland als om de bevrijding van Nederland. De bevrijding was niet aan de orde.
Ook vandaag in het 8-uur Journaal zond de NOS een foutief bericht uit..


LEES VERDER>>>
Plek gaskamer ontdekt in Sobibor


SOBIBOR,18-09-2014 - Poolse, Nederlandse en Israëlische archeologen zeggen dat ze de exacte locatie van het gebouw dat gaskamers in Sobibor hebben ontdekt.


Foto rechts: ongeveer hier was een gaskamer,zo blijkt uit de opgravingen van deze maand.


Dit was een van de vernietigingskampen opgezet door nazi-Duitsland in bezet Polen. Er zijn 34.000 Nederlanders omgebracht.

  LEES VERDER>>>
Nieuwe Vrijheidsmuseum WO2 heeft nu al miljoenentekort


ARNHEM, 18-09-2014 -  De stichting van het geplande oorlogsmuseum  in Nijmegen, 'Vrijheidsmuseum WO2',  komt volgens dagblad De Gelderlander tussen de 8 en 13,5 miljoen euro tekort.


Dat geld is nodig  voor de nieuwbouw in Nijmegen en de renovatie van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Dat blijkt uit het bedrijfsplan dat de stichting komende zondag wil presenteren.

Foto rechts: drs Wim Dijkstra, voorzitter van de stichting.
 LEES VERDER>>>Polen herdenkt 75 jaar invasie door Sowjets


WARSCHAU,17-09-2014 - Polen heeft vandaag de 75ste verjaardag van de invasie door de Sowjet-Unie herdacht.


Foto rechts: de Poolse president Komorowski tijdens zijn toespraak in het nieuwe museum voor de herdenking van de vermoorde Polen in Katyn, in Warschau.


Daarmee werd het lot bezegeld van het land, dat de meeste slachtoffers van de hele oorlog zou oplopen en het toneel zou worden van de gruwelijkste volkerenmoord uit de Europese geschiedenis.

ELEES VERDER>>>
'De kinderen van Versteeg moeten onder de wol,' maar vandaag niet

UTRECHT, 17-09-2014 - De NS doet dit lustrumjaar weinig aan herdenking 70 jaar spoorwegstaking. Wel heeft het Spoorwegmuseum een pagina aan deze grootste staking uit de geschiedenis van het bedrijf gewijd. Waarom de NS er dit keer niets aan doet, is onduidelijk. Er staakten van de ene dag op de andere 30.000 personeelsleden en het gehele spoorvervoer lag plat tot aan april 1945.

In 1944 riep Radio Oranje de NS op met de codezin: ''De kinderen van Versteeg moeten onder de wol'.


ELEES VERDER>>>
Oud-SS'er Oskar Grüning (93) aangeklaagd wegens Auschwitz


HANNOVER, 16-09-2014 - Een oud-SS'er van 93, de voormalige 'Unterscharführer' (SS-korporaal of sergeant) Oskar Grüning. is gisteren aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan moord op 300.000 mensen.


De man deed in 1944 in Auschwitz mee bij het afpakken van de bagage van net aangekomen mensen.


Dat heeft het openbaar ministerie in een persbericht laten weten. De gezondheid van de man is goed, meldt het OM. De man wordt ervan beschuldigd te hebben gewerkt  als een vrijwilliger in de Waffen-SS.

LEES VERDER>>>


Foto rechts: het kantoor van het OM in Hannover. Foto OM Hannover.Grootste herdenking Market Garden ooit start vrijwel vlekkeloos

door Arthur Graaff
VEGHEL,14-09-2014 - De enorme  herdenking van de Operation Market Garden -grootste tot nu toe - is vrijwel vlekkeloos van start gegaan. Dit bevestigt de organisatie. Ook alle speciale evenementen en voertuigen zijn goed ingezet.

Foto rechts: een nagebouwd WACO-zweefvlietuig, dat in Veghel als decoartie in het absiskamp van de stichtibng OMG 201 staat. Foto The Theme Machine.

Bij de 65ste herdenking in 2009 heerste nog een zekere weemoed, omdat verwacht werd dat dit de laatste keer zou zijn dat veteranen in groten getale zouden kunnen deelnemen, mede vanwege de gevorderde leeftijd van de geallieerde veteranen.

Een soldaat van 17 in 1944 zou nu rond 87 zijn. Er blijken echter nog vele tientallen veteranen in staat deel te nemen.

LEES VERDER>>>NatComité brengt app en nieuwe site uit vanwege 70 jaar bevrijding


AMSTERDAM, 12-09-2014 - Vanwege 70 jaar Bevrijding lanceert het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de gratis app Oorlogsmonumenten in Beeld.


Dat heeft het comité vandaag bekendgemaakt. Deze datum exact 70 jaar terug bereikten de eerste geallieerde troepen, Amerikanen,  ons land in de plaats Mesch in Zuid-Limburg (foro rechts)..

.LEES VERDER>>>Gemeente Cranendonck werkte mee
Hevige protesten tegen optreden namaaknazi's in Budel dit weekend

BUDEL, 11-09-2014 - De Bond van Antifascisten (BvA) heeft bij de gemeente Cranendonck een heftig protest ingediend tegen het optreden van namaaknazi's op een evenement dit weekend. Intussen heeft de organisatie in overleg met de gemeente het hele evenement 'nazivrij' gemaakt.


Dat evenement speelt zich af in de plaats Budel in de gemeente, vlak bij de Belgische grens onder Eindhoven. Er wordt een zg. 'belevenistocht WOII' georganiseerd, waaraan o.m. als nazisoldaten verklede Nederlanders deelnemen.


LEES VERDER OP NLNAZIVRIJ.TK>>>Ontwerpwedstrijd voor  monument voor redders van Poolse Joden

WARSCHAU,9-09-2014 - Enkele overlevenden van de holocaust willen een internationale wedstrijd opzetten om redders van Joden een monument te bezorgen in Warschau.

Initiatiefnemer van het monument project is de overlevende van de holocaust Zygmunt (Sigmund) Rolat (foto rechts).
  LEES VERDER>>>14.000 Duitsers hun huizen uit vanwege enorme bom

HANNOVER, 9-09-2014 - In Seelze bij de stad Hannover zijn vannacht 14.000 mensen geëvacueerd vanwege een bizjonder grote bom uit de Tweede Wereldoorlog. Autowegen de spoorlijnen naar het Ruhrgebiet en Bremen en het Mittellandkanal werden gesloten voor het verkeer.

Het gaat om een grote Britse blindganger, 2 ton zwaar, die gistermiddag in een veld werd gevonden. Alle omwonenden in een straal van 2 kilometer moesten hun huis uit. Ze kregen opvang in 2 scholen.

De evacuatie van de bewoners van duizenden huizen, drie verzorgingshuizen en een chemische fabriek duurde bijna de hele nacht. Pas tegen 04.30 uur vanochtend was iedereen weg uit het gebied en kon worden begonnen met het ontmantelen van de bom.
Volgens experts van de Duitse explosievenopruimingsdienst verliep dat lastig omdat de bom in leemachtige grond lag. Rond kwart over 5 vanochtend was de bom onschadelijk gemaakt en konden de bewoners naar hun huizen terug.

Op 19 augstus 2014 ontstond door een grote ontploffinf van een 1000-ponder een enorme krater in de Autobahn bij Offenbach, vlakbij het vliegveld van Frankfurt.


  K O R T  N I E U W S 
   dinsdag   09 sept 2014    -    3  berichten  


Japanse keizer
De Japanse keizer Hirohito (foto rechts) werd gewaarschuwd tegen het deelnemen aan een grote oorlog. Hij gebnoot echter van de militaire successen,zo blijkt volgens deBangkok Post uit zijn biografie, die gisteren verscheen.
Met name schijnt de keizer ingenomen te zijn geweest met de overrompeling van Nanking (Nanjing), destijds de Chinese hoofdstad. Daarbij werden tienduizenden burgers, mannen, vrouwen en kinderen, op gruwelijke wijze vermoord.
Of de keizer dat heeft geweten, meldt is onduidelijk. Het werk omvat 61 banden en heeft 24 jaar werk gekost. De schatkist draait voor de $ 2,2 mijoen op, die het schrijven heeft gekost.

Oosterbeek
Zaterdag deden 34.806 mensen  aan de 68e Airborne Wandeltocht in Oosterbeek mee, een stijging van 4,5%. Vorig jaar waren er namelijk 33.062 wandelaars. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar veteranen en hun instellingen. Zie ook Omroep Gelderland.

Keizer Wilhelm

Kroonprins Willem van Pruisen, zoon nazistische van de laatste Duitse keizer Willem II, heeft de machtsgreep van Adolf Hitler „in aanzienlijke mate bevorderd”. Dat menen gerenommeerde historici, die onderzoek deden in opdracht van de Duitse deelstaat Brandenburg, zo meldt weekblad Der Spiegel.Niet bevrijding Nederland was doel, maar inval in Duitsland
Campagne Liberation Route verbreidt onwaarheid over Market Garden naar 8.000 sites

door Arthur Graaff
ELST, 6-09-2014 - De grote publiciteitscampagne van de stichting Liberation Route zorgt ervoor, dat op grote schaal disinformatie ontstaat over de ware doelen van de Operation Market Garden (OMG).
Foto rechts: gesneuvelde Britse para's bij Oosterbeek.


Dat was de grootste luchtlandingsoperatie die ooit uitgevoerd werd. Het doel ervan was een doorbraak naar Duitsland via Nederland te forceren. Hieronder een handvol citaten van sites van gemeenten en andere instellingen,die het doel onjuist vermelden. In totaal zijn er volgens Google bijna 8.000 Nederlandse sites die deze of soortgelijke misinformatie publiceren
LEES VERDER>>>Dodelijke 'Englandspiel' herdacht in Haaren


HAAREN - Zondag is het Englandspiel in Haaren (M-Br) herdacht. Hier werden veel gevangen Nederlandse spionnen van die nazi-operatie opgesloten. Het was een zeer dodelijke opzet van de Sicherheitsdienst om Nederlandse spionnen te vangen, meestal op het moment dat zij in Nederland werden gedropt. De nazi's gebrukten de term 'Nordpolspiel'.


Zo vingen de nazi's 54 agenten, die allen werden geëxecuteerd. De eersten die gevangen werden waren Huub Lauwers (rechts) enThijs Taconis (foto links). Deze laatste was één van de gangmakers van de spionagegroep die later door het boek van Erik Hazelhoff Roelfzema bekend werden.


Circa 100 mensen namen deel.Na de ontvangst was er een kranslegging bij de Poort der Zuchten in Haaren. Plaatselijke vaandeldragers en tamboers van zg.'gilden' begeleidden de stoet. Daarna vond in de immense kapel van het voormalig seminarie een discussieprogramma onder leiding van historicus Ad van Liempt plaats. Hij sprak met Rudi Harthoorn, Willem Mugge en Adri Wijnen.Tussen de bedrijven door klonken liederen uit de Mauthausencyclus van de Griekse componist/politicus Mikis Theodorakis.


Na afloop was er gelegenheid een bezoek te brengen aan een speciale expositie over het Englandspiel in het voormalige refter van het Groot-Seminarie. 


'Het offensief om Nederland te bevrijden'
Onware slagzin campagne Market Garden opzettelijk toch gebruikt

door Arthur Graaff
ELST, 5-09-2014- UPDATE 6-09-2014 - De onware slagzin van de grote publiciteitscampagne van € 500.000 voor de herdenking van 70 jaar Market Garden, blijkt opzettelijk foutief te zijn ingezet. .

Foto rechts: een kaart uit Dr L. de Jongs standaardwerk. De dikke rode pijlen laten de geplande richting van de operatie zien. Van de route van het Canadese Eerste Leger kwam zelfs helemaal niets terecht, toen de operatie vastliep bij Arnhem (de 'Bridge too far).

Dat geeft de organisatie erachter vreemd genoeg desgevraagd zelf ook toe. Deze campagne is het werk van de Stichting Liberation Route Europe (SLRE) in Elst. In de regio zijn er volgens een journalist van De Gelderlander de laatste weken al meer klachten over het gemak waarmee de SLRE met de historische accuratesse omgaat.

LEES VERDER>>>


.

Kamp Vught herdenkt executies en ontruiming 1944


VUGHT, 5-09-2014 - Vandaag herdenken bezoekers de laatste executies in en de ontruiming van het concentratiekamp Vught, exact 70 jaar geleden.


Uit vrees voor de oprukkende geallieerden werden op 4 en 5 september nog 117 mensen geëxecuteerd en op 5 en 6 september 1944 in allerijl 3.400 gevangenen van dit enige SS-kamp in Nederland in goederenwagons geladen en naar Duitsland afgevoerd.
.LEES VERDER>>>


Engelandvaarders toch weer bijeen, nu met Beatrix


door Arthur Graaff

HILVERSUM,2-09-2014 - Het Genootschap Engelandvaarders komt vandaag toch weer bijeen op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum, waar het inspectoraat-generaal van Defensie gevestigd is. Prinses Beatrix bezoekt hen daar vandaag.


Foto rechts: de Engelandvaarders, vorig jaar 26 september 2013, op de Zwaluwenberg in Hilversum. Rechtsachter in uniform gen.Middendorp,  Foto Min. v. Defensie.


Een jaar geleden besloot de groep van nu nog maar 10 mensen hun jaarlijkse bijeenkomsten te beëindigen, omdat alle Engelandvaarders ondertussen 90 jaar of ouder zijn.

.LEES VERDER>>>


Slowaakse nationale opstand 70ste maal herdacht


BANSKÁ BYSTRICA, SLOWAKIJE, 02-09-2014 -  "Als onze opstand in Duitsland niet zo bekend is als de opstand in Warschau, is het alleen onze eigen schuld", zegt Stanislav Micev. De historicus leidt het Museum van de Slowaakse Nationale Opstand (SNP, foto rechts) in de voormalige opstandcentrum Banská Bystrica, tegenwoordig de regionale hoofdstad van Slowakije. Het is dit jaar exact 70 jaar terug dat deze grote opstand plaatsvond.

"We willen ons ook in Duitsland meer presenteren, onder meer met een tentoonstelling volgend jaar in Berlijn. Hoewel het bijna gelijktijdig met de Opstand van Warschau gebeurde,vochten er meer mensen daar en het bevrijde gebied was veel groter, de SNP is een internationaal grotendeels vergeten opstand. "


Twee maanden lang vochten duizenden Slowaken ondersteund door vrijwilligers uit meer dan 30 landen tegen nazi-Duitsland en de Slowaakse vazalstaat van Hitler's trawanten onder de katholieke priesters en dictator Jozef Tiso. Nazi-Duitse speciale eenheden "Edelweiss" en "Joseph " hebben meer dan 5.000 burgers afgeslacht. De nazi's hebben 90 dorpen en gehuchten afgebrand en na de oorlog werden er 211 massagraven ontdekt.


De opstand 70 jaar geleden was de meest omvangrijke opstand binnen de Nazi invloedssfeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij begon op 29 augustus 1944 en leidde tot de bevrijding van bijna de helft van het Slowaakse grondgebied. 29 augustus is daarom de nationale feestdag in Slowakije.


Lees hier de Google-vertaling van het Wikipedia-artikel over de Slowaakse nationale opstand>>>.

Premier Tusk op herdenking WO2 ongerust over Oekraïne


GDANSK, 01-09-2014 - De Poolse premier Donald Tusk heeft de Duitse inval in Polen in 1939 herdacht en met het militaire conflict in Oekraïne vergeleken. De Duitse inval, vandaag 75 jaar geleden, vormde het begin van de Tweede Wereldoorlog.Tusk is bovendien net benoemd als president van de Europese Raad, als opvolger van prof. Herman van Rompuy.


"Als wij vandaag naar de tragedie in Oekraïne kijken dan weten wij dat september 1939 zich niet mag herhalen. Nu is er nog tijd om diegenen een halt toe te roepen, voor wie geweld tot het handelingsinstrumentarium behoort", zei Tusk op de herdenking in Gdansk. Ook pleit hij voor een sterke NAVO: "Wij Europeanen moeten uit die tragische Poolse september en de Tweede Wereldoorlog een les trekken, die niet uit naïef optimisme mag bestaan"

.LEES VERDER>>>Hitlers huis wordt museum


BRAUNAU-AM-INN, 01-09-2014 - Adolf Hitlers geboortehuis (foto rechts) wordt een museum.


Dat volgt uit een besluit van de Oostenrijkse autoriteiten. Dit besluit heeft twee jaar gekost. Het huis zal de titel krijgen: 'Huis van de verantwoordelijkheid'.


Verwacht wordt in de Oostenrijkse pers dat de overheid de plannen voor het museum later dit jaar goed zal keuren schrijft TheLocal.at.


Het huis is al jaren het voorwerp van discussie. Er zaten onder meer een gehandicaptenworkshop, een bank en een technische hogeschool in. Aanvnakelijk,in mei, ontstond bij de overheid het plan hier een centrum voor informatie over migranten in te richten - Hitler was zelf een migrant die naar Duitsland emigreerde.


Het huis ligt op enkele kilometers van de grens met Duitsland. De eigenaar verhuurt het nu voor € 4.000 per maand aan de overheid.


Eind juli besloot de extreemrechtste FPÖ in Graz, dat een serie posters over de rampen van het nazisme uit de stad verwijderd zullen worden. Ze stonden er al sinds 2008. Officieel ging het hier om een 'tijdelijke' opstelling.


Eind juni werd een besluit bekend om het concentratiekamp Mauthausen, nu eens staatsmuseum, op maandagen te sluiten. Daarop kwam duidelijke kritiek van nazislachtoffers. Half juli diende een vereniging van verzetsmensen en antifascisten een beroepsschrift in bij de minister van binnenlandse zaken. De groep wijst erop dat de andere grote concentratiekamp evenmin gesloten zijn op één dag van de week. Berging Lancaster in Werkendam start 29 september 


WERKENDAM, 1-09-2014 - De berging van een in Werkendam neergestorte AVRO Lancaster bommenwerper uit de oorlog  start 29 september a.s.. Het bedrijf Bodac uit Schijndel gaat het vliegtuig onder toezicht van het Ministerie van Defensie weghalen en heeft daar een maand voor nodig. De berging kost bijna 6 ton. Dat heeft de gemeente Werkendam vorige week bekendgemaakt.

   LEES VERDER>>>
  K O R T  N I E U W S 
    maandag   01 sept 2014   -   5   berichten

Biber miniduikboot
Op de Oranjedijk in Vlissingen is vorige week de Biber geplaatst, een éénpersoonsduikboot (foto rechts) waarmee de nazi's in WO2, meest onsuccesvol geallieerde schepen trachtten aan te vallen.
Verpakt in een deels transparante container staat de curiositeit nu op Vlissings Groene boulevard, als onderdeel van het herdenkingsgebied bij de plek waar op 1 november 1944 de geallieerde landing plaatsvond, zo meldt de PZC.


Kampbewakers
Het Duitse weekblad Der Spiegel publiceert uitgebreid in het Engels in zijn internationale editie over het proces tegen enkele hoogbejaarde voormalige kampbewakers in Auschwitz, het resultaat van Operation Last Chance van het
de Simon Wiesenthalinstituut in Jeruzalem. Vanwege juridische fouten zullen al deze voormalige SS'ers waarschijnlijk snel vrij komen. Op 19 februari jongstleden werden er op 12 plaatsen in de Bondsrepubliek arrestaties verricht, een lofwaardige aanpak.

Anne
Er bestaat een flinke kans dat het toneelstuk over Anne Frank in New York, Berlijn en/of Tokio zal verschijnen. De onderhandelingen hierover zijn volgens Jessica Durlacher gaande, zo zei zij tegen het EO-radioprogramma Dit is de Dag.
Mevrouw Durlacher schreef samen met man Leon de Winter het scenario voor 'Anne'. Het stuk heeft in Amsterdam al 100.000 bezoekers getrokken. Dit seizoen wordt het opnieuw opgevoerd. Jessica Durlacher zei ook het groeiend antisemitisme in ons land 'beangstigend' te vinden. Ze overweegt met haar man tijdelijk in Israel te gaan wonen, waar hun kinderen gaan studeren. Beiden vinden ons land overigens 'paradijselijk'.

Bunkers Julianadorp
De nazibunker in de duinen bij Julianadorp bij Den Helder zal straks weer echt lijken. De bunker is samen met de naastgelegen bunker volgens kenners uniek. De betonnen bouwsels vormden onderdelen van de Atlantikwall, de verdediging die de nazi's tijdens WO2 bouwden om de Geallieerden af te weren. De bunkers in Julianadorp waren vooral bedoeld om de haven van Den Helder te beschermen, zo meldt RTV Noord-Holland.

Kertész en Orban
Enkele dagen terug ontving de 84-jarige Nobelprijswinnaar literatuur (2002) Imre Kertész, Joods en Auschwitz-overlevende, de Hongaarse Sint-Stefaansorde (Zent István Rend), de hoogste die in Hongarije aan burgers wordt verleend. De plechtige overhandiging geschiedde in aanwezigheid van Viktor Orbán, de rechtse en populistische premier en de Hongaarse president János Áder. Kertész dankt de onderscheiding aan voorspraak van Orbán.  Kertész bekritiseerde Orban en zijn Jobbik-regime tot nu toe hevig.
-