Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS 


  N  I  E  U  W  S    W  O    2  


 O K T O B E R   2 0 1 3HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.Posch, Tristan Graaff, Eddy Kokelenberg (stagiair)  AUTEURSRECHTEN VOORBEH.- DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES

'Band of Brothers'  wordt opgeheven


FORT CAMPBELL, 29-10-2013 - Komend voorjaar wordt de beroemde '
Band of Brothers' , die bekend werd door de gelijknamige televisieserie, opgeheven. Met nbame de ' Easy Company' werd bekend. Majoor Dick Winters van dit onderdeel nam deel aan de bevrijding van Eindhoven en werd ereburger van de stad.

De eenheid werd opgericht in 1942 en was actief tijdens de geallieerde invasie in Normandië vanaf juni 1944. Parachutisten van de brigasde landden achter de Duitse linies .
Over deze operatie schreef Stephen Ambrose 'Band of Brothers'. Later maakten Steven Spielberg en Tom Hanks er een tv-serie van. De productie, met 10 delen, werd in 2001 uitgezonden.

Het verhaal start met een training in 1942 in Georgia, waarna de para's naar Europa vertrekken voor hun deelname aan de oorlog. Het slot van de serie is de verovering van het 'Adelaarsnest', de Berghopf, het buitenverblijf van Hitler in Beieren.De opheffing van de eenheid volgt op de inkrimping van het Amerikaanse leger. Dat raakt 3500 militairen. Van hen krijgen 320 ander werk op Fort Campbell, de overigen gaan \naar andere militaire posten in Kentucky en Tennessee.
Dagboek van
omstreden kardinaal Faulhaber openbaar


MÜNCHEN, 24-10-2013 - De Duitse Katholieke Kerk zal de complete dagboeken vrijgeven van de Münchener kardinaal, aartsbisschop Michael von Faulhaber, (foto rechts) vooral bekend vanwege zijn steun aan Hitler.

Er verschijnt de komende jaren een wetenschappelijke uitgave van de uitgebreide dagboeken en ze worden ook online worden geplaatst, zo meldt het aartsbisdom München in een communiqué. De dagboeken worden als historisch zeer waardevol gezien. Zij bevatten een ononderbroken reeks notities over 52.000 bezoeken en gesprekken uit de periode tussen 1911 tot 1952.

Michael von  Faulhaber was van 1917 tot aan zijn dood in 1952 aartsbisschop van München en Freising. Hij liet zich regelmatig positief uit over Adolf Hitler. Hij bezocht hem in 1936 in zijn  buiten in Beieren, op de Berghof en beschreef aansluitend daarop Hitler als een man die in God gelooft. LEES VERDER>>>
  K O R T  
N I E U W S 

   woensdag  24 oktober 2013  - 11  berichten   

Calais
Van twee Nederlandse auteurs is bij een Duitse uitgever een boek over Duitse artillerie bij Calais verschenen. Het gaat om 'Artillerieduell der Fernkampfgeschütze am Pas de Calais 1940-1944', en de uitgever is Helios Verlag, september 2013.
De twee auteurs zijn de Zeeuwse krijgshistorici Hans Sakkers en Marc Michielse. De uitgave is ook verkrijgbaar via de Zeeuwse ST-groep, die militair-historische uitgaven voortbrengt. Dat heeft in 24 jaar tot 40 titels geleid, vele daarvan over Walcheren en bunkers.

Symposium NIOD
Het NIOD en de  Erasmus Universiteit organiseren op vrijdag 25 oktober in Rotterdam het symposium 'The appeal of tragedy'. Dat doen zij vanwege de recente instelling van de bijzondere leerstoel 'Populaire historische cultuur & Oorlog'.  Sprekers van de universiteiten van Gent, Stockholm en Rotterdam en van het NIOD gaan  daar in op eigentijdse oorlogsverbeeldingen in o.m. film, toerisme en de populaire cultuur.
Na de bijeenkomst volgt de oratie van de bijzonder hoogleraar Prof. dr. Kees Ribbens, tevens NIOD-medewerker, met de rede getiteld 'Strijdtonelen. De Tweede Wereldoorlog in de populaire historische cultuur. Plaats: Forumzaal in het M-gebouw van de Erasmus Universiteit, tijd symposium: 13.00-15.30 uur,  oratie : 16.00 uur, taal symposium: Engels, oratie: Nederlands.

Bommen
In Engeland worden handleidingen voor het maken van bommen geveild. Deze waren van Churchills geheime leger, dat bij een Duitse inval guerilla-daden moest stellen, zo meldt the Daily Telegraph.

Mustang down
Er is gisteren 23-10-2013 bij Houston een P-51 Mustang neergestort, waarschijnlijk met 2 doden als gevolg. Het is onduideljk op dit moment van wie het toestel was en wie er in vloog. Het toestel zou waarschijnlijk deelnemen aan de 'Wings over Houston' luchtshow, met ongeveer 12 andere WO2-toestellen. De aangekondigde moderne vliegtuigen van leger en luchtmacht hebben allemaal al eerder verstek laten gaan wegens bezuinigingen.

Elburg - herdenkingsconcert Sobibor
Op 30 november aanstaande vindt er in de Oosterkerk in Elburg een herdenkingsconcert plaats vanwege de geslaagde opstand in vernietigingskamp Sobibor, die 70 jaar terug was. Tijdens het concert vertelt Jules Schelvis (92) over zijn deportatie naar Sobibor. Hoe zag de wagon er van binnen uit, wie waren zijn lotgenoten, wat bespraken zij met elkaar en wat dacht hij tijdens de verschrikkelijke reis? Schelvis was 22 toen zijn vrouw Rachel en hij werden gedeporteerd. 
De uitvoering is door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest o.l.v. van Jan Vermaning m.m.v. mezzosopraan Marjolein Niels. Organisatoren zijn o.m. Museum Sjoel Elburg en Museum Elburg.  De kaarten bij de beide musea in de voorverkoop  € 15 en aan de zaal € 17,50 (scholieren voorverkoop € 5, aan de zaal € 7,50).
Er is ook een business arrangement. Dit bestaat uit een toegang tot de pas geopende Sobibor-tentoonstelling in Museum Elburg en Sjoel Elburg en een maaltijd , met o.m.  sobere soep bij Restaurant & Partycentrum de Haas in Elburg. Informatie: elsvandel@hotmail.com of coenen@bornheim.nl 

Denen
De Deense bischoppen blijken zich op 29 september 1943 uitdrukkelijk uitgesproken te hebben tegen Jodenvervolging. Dat gebeurde in een 'herderlijk schrijven', een brief aan alle gelovigen die tijdens de zondagsmis werd voorgelezen. Dat meldt
de Deutschlandfunk deze week op zijn site in een artikel over de redding van de Deense Joden. De bisschoppelijke houding droeg volgens het artikel bij aan de redding van vrijwel alle 7.000 Deense Joden, deze maand op 2 oktober 70 jaar terug.

Flying Tigers
In de Yangtze-rivier zijn resten gevonden van een Amerikaanse B-25 (foto links) van de zg.'Flying Tigers', zo meldt de BBC. Dat waren de aanvankelijk clandestiene Amerikaanse vliegers die tijdens WO2 Chinezen opleidden.
Eind 1941 was de eenheid echter geregulariseerd en kreeg gaandeweg 700 vliegtuigen. De gevonden resten werden van foto's herkend door Patrick Lucas, een Amerikaanse wetenschapper en nazaat van een piloot van het eskader.

Abe - opnieuw
Weer heeft premier Abe zich de woede op de hals gehaald van de Chinezen. Hij liet vorige
week door een assistent een eretak bij de zeer omstreden nationalistische Yasukuni-tempel brengen.
De Chinese pers keurde het in duidelijke termen af. De eretak kostte ook nog eens $ 500. Minister Kerry bezocht onlangs in Tokio het Chidorigafuchi nationale ereveld. Hier rusten 352.297 onbekende Japanse oorlogsdoden.


Fort-aan-den-Ham-nacht
Tijdens de “Nacht van de Nacht” op zaterdag 26 oktober tussen 7 uur en  10 uur s’ avonds is Fort aan den Ham open. Het ligt langs het spoor tussen Krommenie en Uitgeest. Deze doorlopende activiteit is geschikt voor kinderen en volwassenen. Normale fortentree. Zondag 27 oktober is de laatste open dag van het seizoen 2013 en is het fort in volle glorie te bezoeken tussen 11 en 16 uur. Meer informatie op www.fortaandenham.nl

Amerikaanse Canadezen
Er komt een monument voor de Amerikanen die bij de Canadese RAF gingen vliegen voordat hun eigen land in oorlog raakte op 7 december 1941, Pearl Harbor. In totaal 840 van hen kwamen om.
Eén van hen, Richard Fuller Patterson (foto rechts, op 31 november 1941),  stierf zelfs op die 'day that will live in infamy', zoals Roosevelt zei over de Japanse aanval.
Patterson stortte met zijn Spitfire neer in België. Eén Canadees, Karl Kjarsgaard van het Canadese Bomber Command Museum in Nanton, Alberta, heeft al hun gegevens bij elkaar gezocht.

Lancaster Zelhem
De Lancaster in Zelhem is de verwachte ED47 . Dit toestel stortte neer inde nacht van 23 september 1944 op de Hummeloseweg. Bij het schoonmaken van de laatste gevonden onderdelen is een stuk pantserplaat tevoorschijn gekomen met een ID-nummer is, zo meldt de gemeente Bronckhorst.
De krater (30m
doorsnee en tot een diepte van 5m), die de neergestorte Lancaster in 1944 in Zelhem veroorzaakte, is inmiddels afgegraven. De aannemer zeeft het laatste beetje zand. Het bergingsproces verliep hierdoor sneller dan verwacht. Majoor Arie Kappert van Defensie: “De afgelopen dagen zijn naast enkele pantserplaten ook nog stukken huidbeplating, restanten van de vliegtuigmotor, klein kaliber munitie en onderdelen als inspectieluikjes en zuurstofflessen gevonden.” Afgelopen weekend liep het storm met bezoekers.

De kijkdag van zaterdag 26 oktober gaat door, van 11.00 tot 15.00 uur op de Hummeloseweg 49 in Zelhem.
Staatssecretaris Van Rijn opent  gerestaureerde barak 1B in Kamp Vught

VUGHT, 23-10-2013 - Staatssecretaris Van Rijn van het ministerie van VWS en Sport opent  op 27 november de gerestaureerde barak 1B, de laatste stenen barak van het voormalige SS-concentratiekamp Vught. De restauratie van het gebouw vcan 500 m2 heeft € 900.000 gekost en € 500.000 voor de inrichting.

Foto rechts: het interieur. Foto kamp Vught/J. v.d. Ven.


Hier komt nu ook de naoorlogse geschiedenis van Kamp Vught aan bod, toen het o.m. een Moluks woonoord was. Het gebouw heeft ook ruimtes voor workshops voor het educatieve aanbod van Nationaal Monument Kamp Vught. Een deel van het voormalige kamp is in gebruik bij het ministerie van Defensie.

Dit laatste authentieke deel van barak 1 is sinds 2001 een rijksmonument. Barak 1B stond leeg tot er een nieuwe stichting was opgericht en het beheer kreeg. Onder leiding van Nationaal Monument Kamp Vught is daar nu een vaste presentatie ontwikkeld over de geschiedenis van de barak.

De expositie bestrijkt 4 perioden: het concentratiekamp (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués uit het grensgebied (1944-1945) en het interneringskamp (1944-1949). Sinds 1951 was een deel van het kamp in gebruik als woonoord ‘Lunetten’ voor Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen. In barak 1B vallen zo de lotgevallen samen van tienduizenden mensen die de laatste 70 jaar op deze plaats moesten verblijven.Oud-gevangene Neuengamme publiceert herinneringen

NUNSPEET, 23-10-2013 - Op 26 oktober 2013 krijgt oud–gevangene Jan van der Liet het eerste exemplaar van zijn boek over zijn oorlogsgeschiedenis gepresenteerd. Hij verbleef in het kamp Neuengamme. Van der Liet krijgt het boek op de jaarlijkse contactdag van de stichting Vriendenkring Neuengamme in Lunteren.

Neuengamme was een Duits concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar bijna 7.000 Nederlanders gevangen zaten. Het kamp werd in 1938 geopend als steenfabriek van de plaatselijk SS. LEES VERDER>>>  K O R T   N I E U W S 
   dinsdag  23 oktober 2013    -   6   berichten    


Tito's weduwe
Tito's weduwe, Jovanka Broz (op de foto helemaal links)  is zondag overleden; ze werd 88. Ze werd geboren in 1924 en haar familie werd uit Kroatië verdreven door de Ustasja's, waarna ze in het verzet ging en in de kringen van vezetsleider Tito terecht kwam.
Zij maakte zelf deel uit van een vrouwelijke verzetsbrigade die guerilla-operaties uitvoerde. Zij bereikte de rang van luitenant-kolonel.
In het jaar 2000 bleek uit een zeer zeldzaam interview dat ze alleen, geïsoleerd en behoeftig leefde, soms zonder elektriciteit of verwarming. Pas in 2009 kreeg ze geldige Servische papieren. Wonderlijk voor een vrouw die ooit naast Tito op het bordes van het Witte Huis stond met president Nixon en zijn vrouw.


Spookgeneraal

Dat de Roemenen een aandeel in de oorlog hebben gehad, als hulptroepen van de Duitse nazi's, weten sommigen nog wel - dat ze ook Odessa innamen en daar fors huis hielden, is hier vrijwel onbekend. Ook op de redactie was dit van de week nieuws. Maar het curieuze is dat ze de Joden daar juist meer met rust lieten dan de Duitsers wilden. Ze hadden kennelijk weinig tegen hen en beschouwden hen eigenlijk als nuttige arbeidskrachten.
Alleen in 1941 liep het verkeerd: een bomaanslag op de Roemeense generaal Gloguscianu (?) plus zijn staf van ongeveer 50 man, allemaal dood. Represailles: 5.000 Joden worden omgebracht. Alleen is er nergens op het web een fatsoenlijke vermelding van te vinden.
Op Go2war2 wordt het ook met stelligheid vermeld - en er zijn op het web meer vermeldingen, zodat het zeer waarschijnlijk wel is gebeurd, en wij hebben het ook vermeld in de rubriek Vandaag gebeurd. Maar echte bronnen voor deze spookgeneraal? Is hij ergens geboren? We houden ons aanbevolen.


Indisch verzet
Een onbekende, grote Nederlandse held is de zoon van minister Welter van Koloniën (die op 17 oktober 1941 ontslag nam uit het kabinet Gerbrandy in Londen). De zoon heette Louis, en deed ongeveer alles wat een mens kan doen om zich tegen de enorme overmacht van Japanners teweer te stellen. Richtte verzetsgroepen op, verzamelde wapens en onderdelen van zenders, trok van de ene plaats naar de andere, inspireerde mensen.
Zijn geschiedenis staat al 40 jaar opgetekend in het beruchte 'Indische' deel 11 van De Jongs 'Koninkrijk' - dat misschien wel zijn beste deel is, omdat hij daarin het meest neutraal kon blijven. Louis Welter werd op 14 mei 1943, samen met zijn strijdmakkers Bakhuys, Drielsma en De Rooy in Batavia het openbaar onthoofd. Z'n man verdient een biografie en de Militaire Willemsorde. Nu heeft hij een hofje in Almere.


Zuurstofmasker met sigaargat
Churchill had enkele slechte gewoonten, die hem door vrijwel iedereen - wat heet, door iedereen - graag vergeven werden: drank en sigaren. In ' The Supreme Survivor' gaat A.W. Beasley (Mercer Books) in op zijn gezondheid - en die twee factoren spelen daar niet de hoofdrol.
Er overkwamen C. een groot aantal ongelukken: als voetganger in New York overreden en aansluitend pleuritis, een schouderblessure na een cross country te paard, een ongeluk als autopassagier, van een kameel gegooid, etc etc.
Dat hij het eind van de oorlog levend heeft gehaald is een klein wonder.
Nog even over de sigaren: C. vloog een keer naar Moskou, en kreeg een speciaal zuurstofmasker waar ook een sigaar in kon. In 1953 kreeg hij echter een beroerte, waardoor hij 5 maanden niet
als premier kon werken.
De Daily Telegraph vindt het een goed boek, want de schrijver is een arts en een deskundig, maar afstandelijk en toch bewonderend beschouwer.


Gedenkstätte Deutscher Widerstand
Het Duitse monument en museum voor het Duitse verzet, in Berlijn, is gestart met een grote ombouw van zijn vaste expositie. Deze vernieuwing zal in 2014 klaar zijn. Intussen blijft het museum, gevestigd op de plek waar de bekendste verzetsstrijder . Claus Schenk graaf van Stauffenberg, werd gemarteld en omgebracht, gewoon open. De voormalige Bendlerstrasse waar het gevestigd is,  heet al weer decennia Stauffenbergstrasse.
Op de website staan de biografieën van de belangrijkste verzetsstrijders, en dat zijn er nu 480. Het is niet helemaal duidelijk welke definitie de instelling hanteert voor  verzet. Het schijnt dat de vele duizenden geëxecuteerde deserteurs uit de Wehrmacht er niet bij horen. De 480 zijn overigens niet allemaal tijdens de oorlog aan hun einde gekomen.

Prijs
Er blijkt een 'Arie van Mansum Award' te bestaan, in Ottawa. Deze prijs is van de Jewish Federation of Ottawa en wordt verleend voor prestaties op het gebied van Holocaust-onderwijs in Ottawa. Arie van Mansum redde tijdens de oorlog zeker 150 vervolgde Joden, waarvoor onderscheiden werd door Yad Vashem. Na de oorlog emigreerde hij met zijn zus naar Ottawa. Toen Arie gearresteerd werd zette zijn zus zijn werk voort, en werd ook onderscheiden. Na de oorlog emigreerde Arie naar Canada.

Polen - Februaristaking
De Februaristaking blijft uniek in de geschiedenis van het nazisme en de strijd ertegen. Maar ook in Polen is gestaakt tegen Jodenvervolging: op 17 maart 1936, na een antisemitische aanval in het plaatsje Przytyk, waarbij twee Joden de dood vonden. dat neemt niet weg dat in de vooroorlogse periode het antisemitisme in Polen enorm was - in hetzelfde artikel staat dat er wel 400 antisemitische aanvallen waren in augustus 1937.
In november 1937 riep het Poolse ministerie van onderwijs de universiteiten zelfs op, om gettobanken in de collegezalen in te richten voor Joodse studenten. dat leidde tot een nieuwe, tweedaagse staking. Daardoor verbeterde de algemene toestand wel iets. Tot  september 1939.
Munitiestort
Oosterschelde is 'tijdbom'

HILVERSUM, 22-10-2013 - Op de bodem van de Oosterschelde ligt 30.000 ton ongebruikte munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Dit vormt volgens Eenvandaag een 'tikkende tijdbom'. Dit deel van de Oosterschelde in een nationaal park. Daaronder 30 ton witte fosfor.

Foto links: een Journaalopname uit ongeveer 1965 van het dumpen van munitie.

Dit is volgens het programma de grootste munitiestortplaats van Nederland, met een omtrek van 700 bij 1300 meter. De stort ligt in het 'gat van Zierikzee'. De Canadese ex-militair Terry Long reist over de wereld om regeringen te waarschuwen voor deze dumps

Volgens hem hebben vrijwel alle landen dergeiljke dumps. Zij zijn volgens hem gevaarlijk, onder meer vanwege diverse zware metalen en
andere giftige chemicaliën die vanwege het doorroesten vrijkomen. Defensie meent dat er geen risico's mee zijn, en baseert zich op onderzoek uit 1990.

Een voormalige medewerker van de EOD, Frank Barink, meent dat de munitie spontaan kan ontploffen.In totaal zijn dat 800 vrachtwagens vol bommen en granaten. Het is de grootste munitiedump van ons land.

De munitie is tussen 1945 en 1967 door het leger in het water gestort. Dat was toen een makkelijke en acceptabele oplossing. Maar inmiddels weten we beter. De munitie ligt er al bijna 70 jaar. In het zoute zeewater roesten de granaten door en de giftige inhoud komt vrij in de Oosterschelde.Martine Letterie treedt op in Westerbork

WESTERBORK, 22-10-2013 - Martine Letterie, de kinderboekenschrijfster, treedt zondag 27 oktober om 14 uur op in Westerbork. Zij vertelt dan over Leo, een Joods jongetje van 7 dat in de oorlog het kamp zat en later omkwam.


Ze schreef over Leo haar nieuwste boek 'Groeten van Leo, een kind in kamp Westerbork'. Dat boek verscheen eerder dit jaar.

Zaterdag ging een 'doe & voel' tentoonstelling over Leo open in herinneringscentrum Westerbork. Deze is bedoeld voor kinderen van 8-12 jaar. Ze mogen daarbij alles aanraken, zo meldt het centrum.LEES VERDER>>>
.


Priebke krijgt geheim graf


ROME, 22-10-2013 - In Rome is eindelijk er een plek gevonden waar de Duitse oorlogsmisdadiger Erich Priebke wordt begraven. Die plaats blijft topgeheim, zegt Priebkes advocaat Giachini.


De oud-SS-er stierf 10 dagen terug op 100-jarige leeftijdin Rome, waar hij onder een lichte vorm van huisarrest leefde. Aanvankelijk weigerde elke plaats in Italië of Duitsland zijn graf, uit angst voor bezoek van vererende neonazi's. Ook Argentinië, waar Priebke jaren heeft gewoond, weigerde. Inmiddels zegt Giachini dat er een plaats voor het graf gevonden is maar waar, wil hij niet zeggen. Wel zal er een kleine uitvaartplechtigheid voor de familie zijn.


Priebkes kist staat nog op een militair vliegveld bij Rome. Op 24 maart 1944 leidde Priebke een nazi-Duitse moordpartij in de Ardeatijnse grotten vlak bij Rome. Hierbij werden 335 Italiaanse burgers, onder wie 75 Joden, vermoord als vergelding voor de dood van 33 Duitse militairen, die bij een verzetsaanslag gedood werden.
Kritiek op misbruik Holocaustgelden herhaald

JERUZALEM, 22-10-2013 - De kritiek op het misbruik van holocaustgelden leeft weer op. De voorzitter, rabbi Julius Berman (foto rechts), heeft de o.m. Joodse critici aangevallen en beticht van 'verdraaiing' in The Jerusalem Post van 10 oktober 2013. Eén criticus, de Israëlische schrijver Isi Leibler, houdt vol dat Berman ongeschikt is voor zijn baan, zo schrijft hij in de J-Post.

Er is voor $ 57 miljoen gefraudeerd met gelden uit Holocaust fondsen, die worden beheerd door de zg. Claims Conference, een Joodse organisatie. De bestuursleden van deze organisatie zijn nu opnieuw benoemd.

De gelden van de Conference moeten dienen voor het ondersteunen van behoeftige Joodse overlevenden van de holocaust, waarvan er in Israël, in West- en Oost-Europa en elders duizenden zijn. Gelden van de Conference werden, zo kwam het afgelopen jaar aan het licht,  misbruikt door valse opgaven door mensen die die gelden niet nodig hadden.Canada geeft $ 800.000 voor vastleggen herinneringen holocaust

OTTAWA, 22-10-2013 - Canada maakt $ 800.000 vrij voor het vastleggen van holocaustherinneringen. Het geld zal gaan naar vier Joodse organisaties die videoverslagen van de getuigen gaan maken. Dat meldde het Israëlische dagblad Haaretz gisteren.

In Canada zijn na de oorlog 40.000 holocaust-overlevenden, zo benadrukte de minister van multiculturele zaken van het land, Jason Kenney. Het geld zal gaan naar vier organisaties:
  • het Vancouver Holocaust Education Centre
  • Montreals Holocaust Memorial Centre
  • Toronto’s Sarah and Chaim Neuberger Holocaust Education Centre
  • deJewish Federations of Canada-United Israel Appeal of Canada die getuigenissen verzamelt gedurende de Canadese March of the Living, een holocaust-herinneringsprogramma voor studenten.

Canada is dit jaar voorzitter van de International Holocaust Remembrance Alliance en heeft dit bedrag ook vanwege deze rol vrijgemaakt.

Deze maand maakt de Canadese regering der winnaar bekend van een competitie in holocaust-onderwijs. Verder heeft een Canadese studente de internationale postercompetitie van de IHRA gewonnen. Het is Caitlin McGinn, van de Emily Carr University of Art en Design in  Vancouver. Deze poster (foto links) wordt interrnationaal gebruikt op de Internationale Holocaust Remembrance Day, 27 januari 2014. De poster is samengesteld uit holocaust-documenten.Oetker had enige dwangarbeiders

door Eddy Kokelenberg
BIELEFELD/MÜNCHEN, 22-10-2013 - Het voedingsconcern Dr Oetker had tegen het einde van de oorlog enige dwangarbeiders. Die werden in 1945 ingezet bij het opruimen van bomschade.
Foto rechts: het hoofdkantoor van Dr. Oetker in Bielefeld.

Dat stelt één van de historici die een rapport over het naziverleden van het concern heeft geschreven. Of er ook Nederlanders bij het concern hebben gewerkt, is nog niet duidelijk. Om hoeveel dwangarbeiders het gaat is evenmin al gepubliceerd. Historicus Sven Keller zei dat tegen de Westdeutsche Rundfunk WDR.

Wat de Rudolf-August Oetker, latere leider van het concern, heeft gedaan, is nog niet helemaal duidelijk. Hij meldde zich aan bij de Waffen-SS en vocht aan het Oostfront. Of hij daar bij gruwelijkheden betrokken is geweest, is nog niet onthuld.
Hij kwam na de oolrog terecht in het Internierungslager Staumühle bij Paderborn en werd daar zodasnig mishandeld toen ontdekt werd dat hij een SS-er, was, dat hij jarenlang een stok nodig had bij het lopen.

Het grote concern met 400 bedrijven was geheel pro-nazi. het maakte deel uit van de speciale "Freundeskreis Reichsführer SS" - oftewel Heinrich Himmler. Het bedrijf werd ook door de nazi's in 1937 als voorbeeldbedrijf aangemerkt, "Nationalsozialistische Musterbetriebe", vanwege de daar gerealiseerde verhoudingen tussen werkgevers en -nemers.
- - ZIE OOK BERICHT 17-10-2013 HIERONDER - -
NIOD onderzoekt onterechte erfpacht van Joodse burgers na 1945


AMSTERDAM, 21-10-2013 - Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, start een onderzoek naar de onterechte erfpachtheffingen op Joodse burgers. Dat gebeurt in opdracht van de gemeente Amsterdam


Foto rechts: aan de Andres Bonnstraat waren enkele adressen waar de geemente recht op heffing meende te hebben.


In maart van dit jaar ontdekte een journalist van Het Parool deze zaak. Dat leidde tot onmiddellijke ophef, en de gemeente Amsterdam liet bij monde van de burgemeester Van der Laan weten dat dit rechtgezet zou worden. Hij stelde in juli dat de ontvangen erfpacht met rente terugbetaald zou moeten worden.

LEES VERDER>>>
Pastoor uit Oss krijgt Yad Vashem; Egyptische familie weigert

OSS , 21-10-2013 - Pastoor Gerardus Cox (1889-1973) uit Maren (Noord-Brabant) krijgt woensdag postuum de Yad Vashem-onderscheiding. Hij heeft in de oorlog het leven van een Joodse familie gered door die te laten onderduiken in de pastorie. In Egypte weigert de familie van een Arabische arts de onderscheiding.


Foto rechts: de pastoor en het meisje: Jetty Mok krijgt op haar huwelijk de felicitaties van de geestelijke die haar gered heeft, op de omslag van het boek dat zij schreef.

Burgemeester Wobine Buijs van Oss zal  de onderscheiding voor pastoor Cox woensdag in Amsterdam aannemen van een vertegenwoordiger van de Israëlische ambassade. Een van de geredde familieleden van de familie Mok is daarbij.  LEES VERDER>>>
Gerommel in Rome

door Arthur Graaff
ROME, 18-10-2013 - Een dode SS-er, Joden en de paus: een rommelige combinatie.  Deze week was er gesol met het lijk van een overleden SS-er, de 70ste herdenking van de grote Romeinse Jodendeportatie en uitspraken van de paus

Begin van de week overleed de SS-officier Erich Priebke op 100-jarige leeftijd. Hij had in Rome huisarrest vanwege zijn aandeel in de moord op ruim 300 willekeurige Romeinen tijdens de oorlog. Dat huisarrest was een lachertje. Priebke stierf, en het gesol met zijn lijk begon.

Tientallen betogers trachtten te voorkomen dat het lijk naar de kerk werd gebracht en maakten duidelijk dat hij niet in Rome, of beter: heel Italië begraven moet worden. Zijn we in de dood niet allemaal gelijk? Dat ligt in het geval van nazi's wat gevoelig, zoals dit jaar ook weer bleek in Vorden.
LEES VERDER>>>
Directeur
Oetker was lid van Waffen-SS

door Eddy Kokelenberg
BIELEFELD, 17-10-2013 - De Duitse grootindustrieel Rudolf-August Oetker was lid van de Waffen-SS. De Oetkerfamilie en het Oetkerconcern steunden de nazi's en hebben daarvan geprofiteerd.

Dat schrijven de onafhankelijke Duitse historici Jürgen Finger, Sven Keller en professor Andreas Wirsching in hun boek 'Dr Oetker und der Nationalsozialismus' dat maandag verschijnt.


Het boek is het gevolg van aandrang van de familie Oetker en zij hebben het onderzoek is ook betaald. Rudolf-August Oetker (1916-2007) verzette zich altijd tegen openheid over zijn activiteiten in de oorlogsjaren. "Hij wilde over deze periode niet praten", zegt zijn 69-jarige zoon August, oud-topman en voorzitter van de commissie van advies van de Duitse multinational tegen het weekblad Die Zeit.

Rudolf-August Oetker ging in 1941 werken bij het grote familieconcern, dat nu zo'n 400 bedrijven telt. Het concern werd op dat moment geleid door zijn stiefvader Kaselewsky, die een grote invloed op hem uitoefende. Rudolf-Augusts biologische vader sneuvelde de Eerste Wereldoorlog bij Verdun in Frankrijk.

In 1944 kwamen de stiefvader, Rudolf-Augusts moeder en zijn halfzusters om bij een bombardement. Vanaf dat moment bestuurde Rudolf-August het concern, tot bij zijn pensionering in 1981 en zijn zoon August hem opvolgde. Het Oetkerconcern werd in 1891 opgericht door de grootvader van Rudolf-August: dr. August Oetker. Het omvat onder meer één van de grootste rederijen van Duitsland.

Enkele belangrijke vragen over Oetkers rol in de oorlog zijn: heeft hij zelf mensen gedood, en zo ja waar en wie? Waren daar Joden bij? Wist hij van de moordpartijen aan het Oostfront? Hoeveel dwangarbeiders gebruikte het concern en hoe zijn die tijdens en na de oorlog behandeld?
Minister Bussemaker opent Verzetsmuseum Junior

AMSTERDAM, 16-10-2013 - Minister Jet Bussemaker van Cultuur heeft vanmiddag in Amsterdam het nieuwe Verzetsmuseum Junior geopend. Zij deed dat door op een oude verzetspers een manifest af te drukken.

Premier Mark Rutte zou de opening verrichten, maar hij was verhinderd door de algemene begrotingen, het akkoord en de Russische ruzies.

In dit kindermuseum kunnen kinderen vanaf 9 jaar ervaren wat hun leeftijdgenootjes in de oorlog hebben meegemaakt. Het museum heeft vier ooggetuigen gevonden. 
LEES VERDER>>>Russische delegatie naar Ereveld

LEUSDEN, 16-10-2013 - - Vasili Kitsjedzji, vice-gouverneur van de stad Sint Petersburg, heeft gisteren een bezoek aan het Russisch Ereveld in Leusden gebracht. Hij werd vergezeld door een delegatie van meer dan 40 zakenmensen, zo meldt de Stichting Russisch Ereveld.

Het Nederlandse ministerie van Defensie organiseerde in samenwerking met de Russische ambassade, begraafplaats Rusthof en de Stichting Russisch Ereveld een ceremonie.Er was een kranslegging, de volksliederen werden gespeeld, twee minuten stilte werd in acht genomen en er was een eredienst, geleid door Vader Grigori van de Russisch-orthodoxe parochie in Nederland.

Remco Reiding van de Stichting Russisch Ereveld hield een korte toespraak, waarin hij aandacht vraagt voor de soldaten uit Sint-Petersburg, die behoren tot de 865 Sovjetrussische oorlogsslachtoffers die op de begraafplaats aan de Dodeweg liggen. Zijn  boek 'Kinderen van het Ereveld' over de begravenen en hun families die niet wisten waar zij lagen, beleeft een vierde druk.Verzetsvrouw Ada van Randwijk overleden

AMSTERDAM, 16-10-2013  - De moedige verzetsvrouw Ada van Randwijk is dinsdagochtend in Amsterdam op 101-jarige leeftijd overleden, zo meldt het weekblad Vrij Nederland. Zij was de weduwe van verzetsleider en oud-hoofdredacteur van VN, Henk van Randwijk. Hij werkte in de oorlogsjaren voor het illegale Vrij Nederland en werd daar jarenlang, ook na de oorlog tot 1948,  hoofdredacteur van.

Ada was zelf ook actief in de verzetsgroep rond Vrij Nederland. In 1941 stimuleerde ze haar man om hoofdredacteur te worden. Zelf bracht ze onder meer kopij weg. Volgens VN beleefde het paar in de oorlogsjaren veel benauwde ogenblikken, zoals toen de Duitsers hun woning binnenvielen en er veel illegale papieren lagen. Ze wist die onder hun neuzen weg te werken. In 1942 werd haar man gearresteerd en wekenlang ondervraagd door de Duitsers, maar weer vrijgelaten.

Henk van Randwijk schreef veel over de oorlog, en overleed in 1966. Zijn weduwe bleef op de achtergrond. Alleen 3 jaar geleden stond ze na lang aandringen een interview aan Vrij Nederland toe ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van het blad en bezocht de redactie voor het laatst. Op 24 oktober 2011 vierde zij haar 100ste verjaardag in haar verzorgingshuis in Amsterdam waar zij woonde.

Volgens dat interview vond ze zichzelf maar 'een klein schakeltje in het verzet'. Op 5 mei ging ze sinds 2005 elk jaar naar Vlissingen om de jaarlijkse Van Randwijklezing bij te wonen, maar daar was ze wegens haar leeftijd mee gestopt. Ze had weinig levende generatiegenoten meer om mee over de oorlog te praten. Ada van Randwijk was een van de laatste leden van de ondergrondse Vrij Nederland-groep.Berlijns museum wil geroofde gouden plaquette van € 7,5 miljoen  terug

door Eddy Kokelenberg
BERLIJN, 16-10-2013 - Het belangrijkste Duits oudheidkundige museum, het Pergamonmuseum in Berlijn, wil een gouden plaquette terug die in de oorlog uit een depot werd geroofd. Een Amerikaanse rechter buigt zich nu over de vraag of de familie van een Joodse Holocaustoverlevende het kostbare voorwerp moet teruggeven.

Foto links: de Ishtar-poort uit Irak in het museum. Foto Wikipedia.

De plaquette, ter grootte van een pasfoto, is zeker 3200 jaar oud en waarschijnlijk zo'n 7,5 miljoen euro waard. Begin 1900 werd hij opgegraven bij een oude tempel in Irak. Vanaf 1934 stelde het Pergamonmuseum hem tentoon, maar bij de val van Berlijn in 1945 verdween hij in de chaos..

De nieuwe eigenaar was de Joodse Riven Flamenbaum. Vóór zijn dood in 2003 zei hij zijn familie dat hij de plaquette had ontvangen van een Sowjetsoldaat. Flamenbaum kwam in Berlijn nadat hij uit Auschwitz bevrijd was en hij moet hebben gezegd dat hij de plaquette ruilde voor twee pakjes sigaretten.

De nabestaanden kregen na zijn dood ruzie over de kostbaarheid. Zijn zoon benaderde daarom het museum, dat daarop eiste de plaquette terugvorderde. De advocaat van de familie meent dat het museum te lang heeft gewacht met het stellen van een vordering. Volgende maand doet de rechter uitspraak.
  K O R T   N I E U W S 
   woensdag  16  oktober 2013   -  6 berichten   


Priebke
De begrafenis van de SS-officier Erich Priebke in Rome is gisteren verstoord door demonstranten. Ze wilden voorkomen dat de lijkwagen de kerk bereikte. Ze schopten tegen de auto en riepen 'beul' en moordenaar'. Priebke was tijdens de oorlog medeverantwoordelijk voor de moord op meer dan 300 Italiaanse burgers bij een represaille-executie bij de Ardeatijnse grotten. Hij werd in Italië veroordeeld en had daar de laatste jaren een licht huisarrest.

Doetinchem 1
De nazi-Duitsers hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog gedurende twee jaar in Doetinchem vliegtuigen laten assembleren en laten repareren. Dit gebeurde door het uit Emmerik afkomstige bedrijf Diederichs Flugzeugbau in de bedrijfspanden van kapspantenfabriek Nemaho. Er werkten tussen 1942 en 1944 honderden mensen aan onderdelen voor de vliegtuigfabriek Messerschmitt en reparaties van onder meer DFS 230 zweefvliegtuigen en Bücker Bü 131 Jungmann lesvliegtuigen. Ook bij de Fokkerfabrieken, aanvanklelijk in Amsterdam-Noord, later in Weesp en Hilversum, werden vliegtuigen gebouwd.

Doetinchem 2
Dominee  verraden door kerklid? – Ruim een halve eeuw geleden emigreerden Marinus Luimes uit Doetinchem en Gerda ter Horst uit Voorst (Gendringen) naar Canada, zo schrijft het historische blad Kronyck uit Deventer. Voor hun vier kinderen en achttien kleinkinderen zette Luimes zijn herinneringen op papier. Het is voor hem altijd een vraag gebleven of een kerklid, wier man sympathiseerde met de nazi’s, de hand heeft gehad in het oppakken van dominee Meesters, die omkwam in kamp Amersfoort. Hij was een jonge dominee die net aan het werk was in de stad, en zich al meteen in het hulp- en onderduikwerk begaf. Gisteren was zijn sterfdag, hij werd geëxecuteerd in Woudenberg.

Dakota's over Normandië
Van 3 tot 9 juni 2014 organiseert het Round Canopy Parachuting Team op vliegveld Maupertuus bij Cherbourg in Normandië, Frankrijk voor iedereen een internationaal vliegfeest. Het feest staat in het teken van 3 onderwerpen:
  • de Douglas DC-3/C47 “Dakota”; het werkpaard van de Geallieerde luchtmachten
  • de grootste invasie aller tijden, die daar op 6 juni 1944 plaatsvond en precies 70 jaar geleden is
  •  en de duizenden parachutesprongen die de Geallieerde soldaten maakten tijdens die landingen.
Alle Dakota’s, uit heel Europa en zelfs uit de Verenigde Staten, komen samen op vliegveld Maupertuus bij Cherbourg. Daar wordt een show georganiseerd die voor iedereen toegankelijk is. Er worden rondvluchten gemaakt waar bezokers in mee kunnen. En er worden op een aantal openbare plaatsen sprongen gemaakt.

Lancaster Zelhem
In Zelhem (gem. Bronckhorst) zijn resten gevonden van een Lancaster bommenwerper. Of het ook echt om het Britse toestel gaat, waarvan wordt vermoed dat het aan de Hummeloseweg is neergestort, blijft onzeker mjaar het onderzoek gaat voort.  Ruim 600 schoolkinderen uit de groepen 7 en 8 uit  de gemeente Bronckhorst nemen van dinsdag tot vrijdag een kijkje op de plek.


Espelo
De schooljeugd van de Bosschool in Espelo naam maandagmorgen deel aan de herdenking van de razzia bij het oorlogsmonument aan de Haarlerweg in de buurtschap Helhuizen. De kinderen lazen gedichten en wensen voor en er werden bloemen neergelegd. Daarna werd de schuilhut achter het monument bezocht..De Bosschool heeft het monument geadopteerd.Jules Schelvis vertelt over Sobibor

SOBIBOR, 15-10-2013 - Gisteren vond voor het eerst een grote herdenking in het vernietigingskamp Sobibor plaats.

Eén van de eregasten was Jules Schelvis, kampoverlevende, wiens vrouw en familie er zijn omgebracht. Hij overleefde ook Auschwitz en 5 andere kampen.

Staatssecretaris Van Rijn nam ook deel aan deze herdenking en ghield een rede. Klik hier of opde foto voor het interview van Rob Trip met Jules Schelvis op de NOS. Aan de herdenking namen ongeveer 1000 mensen deel.

Naar schatting 35.000  Nederlandse Joden zijn in de gaskamers van Sobibor vermoord. Klik hier voor de tekst van de staatssecretaris.
DEN BOSCH, 15-10-2013 - - Het Vfonds uit Den Bosch bevestigt dat er een aanvraag is voor een subsidie van 1 miljoen euro voor het voormalig vernietgiingskamp Sobibor in Polen. Voorzitter Robert Croll zou daarover maandagavond bij een herdenking in het kamp hebben gesproken, zo meldt Omroep Gelderland. Bij de herdenking waren afgevaardigden van de provincie Gelderland en jongeren uit Elburg. De beslissing over deze aanvraag wordt na 27 november bekend gemaajkt. Dan heeft het bestuur van het fonds vergaderd over de aanvragen, zo laat het fonds weten.

 

De provincie Gelderland onderhoudt al jarenlang een band met de Poolse provincie Lubelskie waarin de gemeente Sobibor ligt. De provincie investeerde al enkele malen in projecten van Sobibor. Het Vfonds, voluit het Nationaal fonds voor Vrede, Veiligheid en Veteranenzorg, is de grootste Nederlandse subsidiënt van oorlogsprojecten. Het fonds stak  geld in opgravingen bij de aanleg van de nevengeul bij Nijmegen en leende  geld voor het behoud van Hotel de Wereld in Wageningen.
Laatste onbekende Poolse soldaat in Breda geïdentificeerd
door Eddy Kokelenberg
BREDA, 15-10-2013 - Een als "onbekende" begraven soldaat op het Pools militair ereveld in Breda is geïdentificeerd. Na bijna 70 jaar blijkt dat het  Edward (Eddy) Jerzy Cieslar (uitspr: Tsjeslar) is. Hij was 18-jaar toen hij stierf en werkte toen in een Nederlandse verzetsgroep.

De hervonden Cieslar krijgt op 27 oktober speciale aandacht tijdens de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Breda, die door de Polen geschiedde.

Historicus Jos van Alphen (81) uit Dorst heeft zijn naam gevonden. Hij zocht 30 jaar zocht naar de naam van de laatste onbekende soldaat op dit Poolse ereveld in Breda. Mede dankzij de Gelderse heemkundige Jan Oonk kon hij de naam van de Pool terugvinden. Daar zat ook een opvallende geschiedenis aan vast.
  LEES VERDER>>>'Naar de boeren' nieuwe expositie verzetsmuseum

AMSTERDAM, 14-10-2013 - Het Verzetsmuseum in Amsterdam (foto links) biedt volgend jaar een tentoonstelling over geëvacueerde kinderen. Der titel luidt 'Naar de boeren', en gaat volgens directrice Liesbeth van der Horst over kinderen die vanwege ondervoeding uit het westen van Nederland naar boeren werden gestuurd voor bijvoeding.

Over dit onderwerp is volgens haar weinig bekend en weinig gepubliceerd, mede door de chaotische tijd waarin dat voorviel, overwegend het jaar 1944 met zijn geallieerde inval in Nederland, Market Garden.

Dit wordt de eerste tentoonstelling na de opening aanstaande woensdag van het Kindermuseum van het Verzetsmuseum, dat als alles goed gaat door de premier wordt geopend.

Bij de expositie zullen ook twee documentaires verschijnen, die al in productie zijn. Omdat er weinig materiaal over deze groep bestaat, kost deze expositie relatief veel werk. De financiering is volgens de directrice rond.Maastricht krijgt 50 nieuwe struikelstenen met steun van burgemeester

MAASTRICHT, 14-10-2013 - Maastricht krijgt volgende week 50 nieuwe zg. ‘struikelstenen'. Zij herinneren aan de deportatie van de ongeveer 300 Joodse Maastrichtenaren gedurende de oorlog.
De nieuwe steentjes worden op 21 en 22 oktober gelegd op diverse plaatsen voor de voormalige woningen van de vermoorde Joden.
Foto rechts: de bedenker, Günther Demnig, in Werkendam in 2010. Foto Wikipedia.

 Zij zijn gefinancierd uit een benefietconcert  dat op 22 mei werd gehouden in het Theater aan het Vrijthof. Maastricht bezit al een aantal van deze monumentjes. Behalve Joden werden tijdens de oorlogsjaren ook Roma, Sinti en verzetsstrijders weggevoerd. 
LEES VERDER>>>Sobibor: eerste grote herdenking, met staatssecretaris van Rijn


SOBIBOR, 14-10-2013 - Vanmiddag vindt voor het eerst een grote herdenking van de opstand in vernietigingskamp Sobibor plaats op het terrein van het voormalige kamp. De NOS zendt vanavond om 19.50 uur op Nederland 2 een verslag daarvan uit. Staatssecretaris Van Rijn is erbij.

Ook toont de NOS dan een interview dat Rob Trip had met Jules Schelvis (92), een van de Nederlandse Joden die vanuit Sobibor tewerk werd gesteld in een ander kamp. Schelvis is de motor achter vele herdenkingen en publicaties gewijd aan Sobibor, waar hij overigens maar één dag doorbracht, maar wel 6 andere kampen overleefde..
LEES VERDER>>>Oud-SS-er Priebke in Rome overleden

ROME, 11-10-2013 - De veroordeelde oorlogsmisdadiger en oud-SS-er Erich Priebke is in zijn woinplaats Rome op 100-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn advocaat vandaag bevestigd. Priebke leefde daar onder huisarrest.

Foto rechts: Priebke betrapt in een café op een foto in het Italiaanse blad Oggi.

Zijn naam is gekopeld aan de moordpartij in de Ardeatijnse grotten bij Rome. Daar vermoordden SS-ers onder leiding van Priebke  in 1944 335 Italianen, als vergelding voor de dood 33 Duitse militairen door een aanval van partizanen.
.

Priebke werd aan het eind van de oorlog in het noordoosten van Italië door de Britten gevangengenomen, maar wist in 1946 te ontsnappen naar Argentinië, waar hij tot 1994 vrij man bleef. In 1995 werd hij uitgeleverd aan Italië, dat hem in 1998 tot levenslang veroordeelde. De afgelopen 10 jaar ontstond er enkele malen onrust toen foto's verschenen waarop te zien was dat Priebke vrij rondliep en Romeinse cafés bezocht., .


In 2007 kreeg hij huisarrest met aanzienlijke vrijheden. Dat leverde protesten op, waarna een strenger regime werd ingesteld, maar al snel kreeg Priebke meer bewegingsvrijheid. In juli van dit jaar was er nog een rel over de viering van Priebkes 100ste verjaardag..
Wielrenner Bartali en Nederlanders in Canada ontvangen Yad Vashem


ROME/TORONTO, 11-10-2013 - De Italiaanse wielrenner Gino Bartali en geëmigreerde Nederlandse families Kottelenberg en De Jongh in Canada hebben van Yad Vashem de odnerscheiding 'rechtvaardige onder de Volkeren' ontvangen.

Foto links: een foto van Gino Bartali met een opdracht aan Giorgio Goldenberg, aan wie Bartali hulp gaf.

Van meervoudig Tourwinnaar Bartali (foto links) was al bekend dat hij in samenwerking met de katholieke kerk valse papieren voor Joden transporteerde. Hij stopte die in de zadelpen van zijn renfiets. Hij hielp ook zelf een Joodse familie met onderduiken.

Bartali sprak na de oorlog nooit meer over zijn verzetswerk. Op 23 september van dit jaar maakte Yad Vashem, het officiële Isdraëlische instituut voor de herinnering van de shoah, dat Bartali onderscheiden zou worden. De onderscheiding werd 10 oktober in uitgereikt aan zijn familie.

In Toronto heeft een vertegenwoordiger van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) de onderscheidingen uitgereikt aan familieleden van Gert Jan Kottelenberg, zijn broer Jan en zijn vrouw Germina, oorspronkelijk uit Eibergen.

De kleinkinderen van het echtpaar Bob en Maria de Jongh, ook uit Eibergen, ontvingen eveneens de onderscheiding op de bijeenkomst in Toronto. Bij de uitreiking was de Canadese minister van multiculturele zaken aanwezig.

Bij de uitreiking werden ook de winnaars bekend gemaakt van een postercompetitie van de IHRA over de holocaust. De winnares is de Canadese studente Caitlin McGinn uit Vancouver.Premier Rutte opent nieuwe Verzetsmuseum Junior

door Eddy Kokelenberg
AMSTERDAM, 11-10-2013 - Het nieuwe Verzetsmuseum Junior in Amsterdam wordt op woensdag 16 oktober geopend door minister-president Mark Rutte om 14.00 uur. Premier Rutte krijgt dan een rondleiding van de Verzetsbende, een klankbordgroep van kinderen die aan het Verzetsmuseum Junior adviseerde, zo meldt het museum..

Voor het publiek gaat de nieuwe afdeling op 17 oktober open. Dit is het eerste kindermuseum over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het Verzetsmuseum noemt de oorlog 'de aangrijpendste periode uit de recente Nederlandse geschiedenis'. Het aantal schoolkinderen dat het museum bezoekt, steeg van ruim 6.000 in 2000 tot 16.000 in 2012. De grenzen van de groei werden volgens het museum bereikt en uitbreiding werd noodzakelijk.   LEES VERDER>>>Poolse ex-minister en Auschwitz-overlevende schenkt documenten aan Joods Museum Warschau

WARSCHAU, 10-10-2013 - Een voormalige Poolse minister van buitenlandse zaken schenkt zijn documenten en onderscheidingen over de Jodenvervolging aan het nieuwe museum voor Joodse Geschiedenis in Warschau. Het gaat om Władysław Bartoszewski, die zelf als opstandige Poolse katholiek Auschwitz overleefde, en die tijdens de nazibezetting van Polen Joden hielp aan de Holocaust te ontkomen. Bartoszewski is tevens sinds 1990 voorzitter van de internationale Auschwitz-raad.

Het  museum ontvangt o.m. valse papieren uit de oorlogstijd zoals persoonsbewijzen van dr. Leon Feiner, een Joodse verzetsleider, gemaakt in het getto van Lodz in 1942; publicaties over de Warschause getto-opstand; zijn eigen medaille van Yad Vashem behorend bij de onderscheiding Rechtvaardigen onder de Naties,  en een document dat hem Israëlische ereburgerschap toekent.

Net als vele andere niet-Joodse Polen , werd Bartoszewski opgesloten in de nazi-Duitse vernietigingskamp Auschwitz  van 1940 tot 1941. Hij werd als een van de weinige bevrijd, ging weer in het verzet en werd medeoprichter van de clandestiene 'Zegota'-organisatie, die Joden hielp, hen valse documenten verstrekte en liet onderduiken in Poolse gezinnen .Na het communisme diende hij twee keer als Poolse minister van Buitenlandse Zaken, in 1995 en 2000-2001 .

De kerntentoonstelling in het museum gaat volgend jaar te openen en geeft  het duizend - jaar - lange geschiedenis van het joodse leven en de cultuur in Polen weer. Het gebouw is nu al open als een cultureel en educatief centrum met tijdelijke tentoonstellingen , films, lezingen en andere activiteiten .
Verhoor Nederlands getuigen in proces Siert Bruins

HAGEN, 9-10-2013 - Gisteren is het proces van de Duitse staat tegen Nederlandse SS-er Siert Bruins voortgezet. Hij is beschuldigd van moord op de verzetsman Aldert Klaas Dijkema in 1944. De rechtbank in Hagen (foto rechts) is begonnen met het verhoor van de Nederlandse getuigen.

Gisteren werd de zoon van een Groninger politieman, de nu 63-jarige Berend B., gehoord. Hij vertelde wat zijn al demente vader over de dood van Dijkema aan hem verteld had, namelijk dat het volgens vader B. moord geweest was. Vader B. werd er door de twee SS-ers die Dijkema hadden meegenomen, bijgeroepen toen hij al dood. was.

De advocaat van Bruins, Klaus Peter Kniffka, zag daarin echter niet het bewijs voor het kernelement van de rechtzaak, namelijk of het om een arglistige moord met voorbedachten rade ging. De vorige keer dat Bruins in Duitsland werd berecht, wilde de rechtbank al evenmin voor bewezen houden dat dit zo was. Er volgens nog enkele zittingsdagen. Rechter Heike Hartmann-Garschagen zal in november uitspraak doen.President Hollande bij 70ste herdenking bevrijding van
Corsica in 1943


AJACCIO, 9-10-2013 - President Hollande (foto links)  is vrijdag bij 70ste herdenking  van de bevrijding van Corsica in1943 geweest. Hij eerde daar o.m. de 6.600 Marokkaanse soldaten die het merendeel van de geallieerde strijdkrachten op het eiland uitmaakten.

De president bezocht de cel van een Corsicaanse verzetsheld, kapitein Godefroy Scamaroni, die zichzelf het leven benam in maart 1943 na te zijn  gemarteld door de fascistische Italiaanse bezetters. De strijd op Corsica betekende de bevrijding van het eerste stuk van de Franse republiek. Op 8 oktober 1943 bezocht generaal (de latere president) De Gaulle het eiland. Hij streed aan geallieerde zijde tegen de collaborerende Franse regering van Vichy.

President Hollande reikte, in aanwezigheid van prins Moulay Rachid, de broer van de Marokkaanse koning, aan 7 bejaarde Marokkaanse veteranen het Légion d'Honneur uit. In leeftijd zijn zij van 95 tot 104 jaar. De 7 waren opgehaald met het presidentiële vliegtuig, en vlogen volgens de persverslagen voor het eerst van hun leven. Ook 7 Franse veteranen ontvingen de hoge onderscheiding.

Pas in 2011 werden de veteranenpensioenen van de Marokkanen dor de Franse overheid gelijkgesteld aan die van de Franse veteranen. Er leven volgens schattingen nu nog ongeveer 3% van de oorspronkelijke Marokkaanse strijders.  K O R T   N I E U W S 
   woensdag  09  oktober 2013   - 9 berichten  


Sobibor
Op 12, 13 en 14 oktober staan alle activiteiten in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het teken van de opstand in Sobibor (foto rechts) 70 jaar geleden. Op 14 oktober 1943 ontsnapten ongeveer driehonderd gevangenen, onder wie de Nederlandse  Selma Wijnberg uit het vernietigingskamp Sobibor.

Haar verhaal is te zien in de film 'Selma, de vrouw die Sobibor overleefde', gebaseerd op de gelijknamige biografie door Ad van Liempt en wordt op zaterdag 12, zondag 13 en maandag 14 oktober vertoond in het Herinneringscentrum.

Op zondag 13 oktober vertelt Marco de Groot zijn familiegeschiedenis en de rol die Sobibor hierin speelt.  Daarnaast is er een mobiele expositie te zien over het vernietigingskamp in Polen.

Basisschool Bemmel
Leerlingen van de basisschool Bemmel uit Lingewaard en van de Duitse Heinrich-Meyers-Realschule in Hamminkeln denken donderdag samen na over oorlog, bevrijding, vrijheid en Europa. Dat is een plan van de Arbeitskreis 4./5. Mai uit Dingden. Deze groep is door Nederlanders in Hamminkeln opgericht met als doel, dat Nederlanders en Duitsers samen de Tweede Wereldoorlog herdenken en de bevrijding van het nationaalsocialisme vieren.

Aken

In Aken houdt de universiteit RWTH een conferentie over de rol van medici in de nazitijd. Experts uit Duitsland op het gebied van de medische geschiedenis van het Derde Rijk nemen er aan deel. De meeste artsen in de omgeving van Aken handelden in de nazitijd onder invloed van het Hitler-regime. Het onderzoek naar deze geschiedenis ligt gevoelig in Duitsland. Zo werden historici die de archieven van het universitair ziekenhuis Aken onderzochten, 7 jaar geleden nog bedreigd.


Enkhuizen
In Enkhuizen is zaterdag een plaquette onthuld ter herinnering van de slachtoffers van twee bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1940 en 1945.
Daarbij kwamen 24 mensen om het leven kwamen, en hun namen staan nu allemaal op de plaquette. Het laatste bombardement was op 15 maart 1945, en daarbij stierven 23 mensen.

Granaten
Bij de John Frostbrug (foto links)  in Arnhem gaat de EOD vanochtend munitie uit de Tweede Wereldoorlog opblazen Het gaat onder meer om granaten. Ze zijn aangetroffen tijdens werken van Rijkswaterstaat bij de brug. Daar worden de uiterwaarden uitgediept. Bij de John Frostbrug is in de Tweede Wereldoorlog hard gevochten. De verwachting is dan ook dat de komende tijd meer explosieven worden gevonden.

Nazibunker Aken

Inwoners van Aken hebben een burgerinitiatief gestart om een van de laatste commandobunkers van de Siegfried-linie te behouden. Het gaat om de de Hochbunker aan de Rütscherstr/Försterstr in Aken, waar op 21 oktober 1944 de capitulatie van de stad plaatsvond - de eerste Duitse stad die werd ingenomen in WO2.
De bunker moet wijken voor de bouw van luxe flats. Het verzet tegen dit voornemen groeit.  het gebouwis privébezit en is ind e loop der jaren enkele malen verbouwd, zodat het zich niet meer in originele staat bevindt.

Enigma
Het prefab-gebouwtje in het Britse codekrakers-centrum Bletchley Park is herbouwd. Het gaat om het eerste gebouwtje waar de zg. 'bombe' stond, de eerste computer die de Duitse onderzeebootcodes kon kraken, die werden gemaakt met het Engima-apparaat. De herbouw was mogelijk door een legaat vane en vroegere employee, Mareen Jones, en kostte 250.000 pond, zo meldt The Daily Telegraph.

Hitler: man zonder eigenschappen
Volgens een recensie in Die Welt klopt de nieuwe biografie van Volker Ullrich goed: hij was een man zonder eigenschappen, die geen leven leidde maar de roman van zijn leven uitbeeeldde.

Me 109

Bij de Middelduitse stadje Giessen is het wrak van een Messerschmitt Bf 109 (foto links) gevonden, een jachtvliegtuig dat daar in 1944 neerstortte. Het is geborgen. Doel is de identiteit van de piloot te achterhalen. De organisatie die de berging leidt, Fliegerschicksale Hessen e.V., heeft al 260 wrakken in de omgeving gelokaliseerd.Opnamen 1ste Auschwitzproces 1963 via

internet te horen

FRANKFURT-AM-MAIN, 8-10-2013 - Geluidsbanden van het eerste Duitse Auschwitzproces, dat 50 jaar geleden in Frankfurt begon, zijn sinds maandag te horen via internet. Het proces is het grootste uit de Duitse juridische geschiedenis. De processen in Neurenberg vonden namelijk plaats onder verantwoordelijkheid van de vier bezettende geallieerde landen.

FOTO RECHTS: De start van het eerste Auschwitzproces in het stadhuis in Frankfurt.

Dat maakte het Fritz Bauer Institut uit Frankfurt, een wetenschappelijke instelling die zich bezighoudt met de Holocaust, maandag bekend. Dit instituut beheert de opnamen.

Het eerste Auschwitzproces duurde 154 dagen. Er stonden in het proces 20 nazi's terecht die hadden gewerkt in het concentratie- en vernietigingskamp, het grootste uit de geschiedenis. Opvallend aan de processen was, zo blijkt uit documentaires erover, de verontwaardiging bij de aangeklaagden. Deze bleken over het algemeen weer keurige banen en respectabele posities in de maatschappij te hebben gekregen, terwijl zij daadwerkelijk betrokken waren geweest bijd e grootste massamoord uti de geschiedenis.  LEES VERDER>>>Monument voor Poolse agenten uit WO2 onthuld


WARSCHAU, 8-102-1013 - Een 99 -jarige voormalige Poolse agent en de Poolse president Komorowski (FOTO LINKS) onthulden maandag een monument. Het eert de honderden Poolse verzetsstrijders die in hun bezette land gedropt werden om nazi-bezetters te bestrijden tijdens de oorlog .

Families van de agenten en officiële vertegenwoordigers van de betrokken ministeries stonden bij het zwarte granieten monument, waarop de namen en pseudoniemen van alle 316 "Donkere en Stille" agenten, zoals zij werden aangeduid, bevat . Zij gingen naar hun land tussen februari 1941 en december 1944 per  parachute via nachtvluchten uit Groot-Brittannië en Italië .

Zij waren vrijwilligers die getraind waren in subversieve acties en organiseerden het verzet en sabotage en brachten boodschappen en geld van de Poolse regering in ballingschap, gevestigd in Londen.

Sommigen van hen stierven tijdens gevechten of bij nazi-razzia's tijdens de oorlog. Anderen werden gevangen gezet , berecht in showprocessen of geëxecuteerd onder de daaropvolgende communistische regime van Polen. Dat regiem beschouwde hen bnamelijk als vijanden. Deze veteranen konden niet worden onderscheiden gedurende tientallen jaren van het communistisch bewind, ondanks hun heroïsche status onder de meeste Polen .

De ceremonie werd geleid door president Bronislaw Komorowski en brigadegeneraal Stefan Baluk, het oudste levende lid van de Poolse militaire gemeenschap. Hij had het initiatief genomen voor het monument, gelegen in de buurt van het parlementsgebouw in het centrum van Warschau.  K O R T   N I E U W S 
   maandag  06  oktober 2013   - 6  berichten    

RAF radarbases

Volgen de Britse sensatiekrant de Daily Mail liggen er radarantenneschotels uit WO2 te verroesten in een weiland (foto rechts). De bases waar het om gaat is RAF Stenigot. Even kijken op Wikipedia leert dat de schotels van ver na de oorlog stammen. Wel is het waar dat de radarbases weinig aandacht krijgen, ondanks hun belangrijke rol. Zij maakten onderdeel uit van het 'Chain Home' systeem van radarposten. De Britten waren daarmee de eersten.

Hitlerbiografie
De Arbeiderspers heeft de nieuwe Adolf Hitlerbiografie van de historicus Volker Ullrich verworven. Alle facetten van Hitler komen aan bod zoals: zijn overredingskracht, zijn vriendschappen en zijn talenten, maar natuurlijk ook zijn complexen en zijn haat tegen de Joden. Deel 1 van de biografie beschrijft de opkomst van de dictator, zijn jaren in Wenen en München tot aan zijn schijnbare hoogtepunt in 1939.
Deze biografie analyseert  Hitler en toont hem niet alleen als monster , maar beschrijft  ook het geheim van zijn populariteit in Duitsland de dertiger en veertiger jaren. Het boek is zojuist in Duitsland verschenen. De Nederlandse vertaling komt volgend jaar uit. De Duitse uitgever Fischer verwacht dat tijdens de juist afgelopen Frankfurter Buchmesse meerdere deals voor deze titel gesloten zullen worden.


India
Het grootste Indiase digitale productiehuis, Prime Focus, heeft een Amerikaanse Emmy gewonnen voor de serie 'WW2 from space'. Daarin wordt de geschiedenis van WW2 gebracht met gebruikmaking van alle mogelijk moderne digitale middelen.De onderscheiding is uitgereikt voor  'Outstanding Graphic Design & Art Direction' . Hstory Channel heeft er sidns december al flinke delen van uitgezonden. Historicus Richard Overy heeft er aan meegewerkt.


Foutje ANP
Het ANP meldde op 4 oktober 2013: "Verschillende landen waaronder Nederland hebben de stichting Auschwitz-Birkenau bij elkaar ruim 100 miljoen euro toegezegd. " Dat is oud nieuws. Nederland deed zijn toezegging en bovendien een storting al in 2010. Het bericht suggereert dat dit de dag ervoor door de stichting bekend is gemaakt. De Stichting wordt hier verward met het Poolse staatsmuseum Auschwitz, dat het voormalige kamp beheert en fondsen werft, al jarenlang.

Hier het hele bericht:
"Verschillende landen waaronder Nederland hebben de stichting Auschwitz-Birkenau bij elkaar ruim 100 miljoen euro toegezegd. Dat geld is hard nodig voor het behoud en onderhoud van de gedenkplaats en het voormalige concentratiekamp, meldt de woordvoerder van de stichting. Volgend jaar moet worden begonnen met herstelwerkzaamheden aan de barakken in het vrouwenkamp. Voorwaarde is wel dat het beloofde geld dan is uitgekeerd. ''We hebben de tijd tegen", waarschuwde woordvoerder Bartosz Bartyzel, vanwege de slechte staat van veel gebouwen in het kamp op Pools grondgebied. Het Internationale Auschwitzcomité sprak maandag nog zijn zorgen uit over de aftakeling van veel gebouwen in het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Auschwitz-Birkenau was het grootste concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zeker 1,3 miljoen mensen vonden er de dood, vooral joden."

Hannover
De stad Hannover wil nu echt opruimen en gaat maar liefst 400 straatnamen beoordelen om hun nazigehalte. Er is in Duitsland een grienede schoonmaakactie aand e gang wat betreft het naziverleden. Steeds meer keurige instellingen gaan hun eigen oorlogsverleden opdiepen, en bovendien in vrijwel alle gevallen ook publiceren.
Dat gelt voor ministeries, steden, universiteiten. Deze acties zullen nog wel enkele jaren aanhouden, maar er is duidelijk geen houden meer aan. Er komen ook steeds meer monumenten voor 'vergeten' groepen, zoals de laatste tijd voor vermoorde kinderen met een handicap, die in tehuizen verbleven. Het Duitse toverwoord is 'Aufarbeitung', recyclen. Ook 'Vergangenheitsbewältigung', verwerking van het verleden is van toepassing, maar wordt zelden gebruikt als het om de nazitijd gaat.

Int. Auschwitzcomité vraagt Polen dringend geld voor educatief centrum

WARSCHAU, 4-10-2013 - Het bestuur van het het Internationaal Auschwitz Comité heeft de Poolse staat dringend om geld voor een educatief centrum in Auschwitz gevraagd. Het voormalige kamp, nu een staatsmuseum, heeft verder problemen met de financiering van het achterstallige onderhoud.

Foto rechts: een model van een wagon waarmee de gevangenen werden aangevoerd.


Op de jongste vergadering van het bestuur in Warschau, op 2 oktober 2013,  nam het unaniem een resolutie over het educatief centrum aan. Daarin vraagt het bestuur de Poolse minister-president onmiddellijk om speciale langlopende overheidsobligaties voor het Internationaal Centrum voor Onderwijs over Auschwitz en de Holocaust. Dat moet komen in het Oude Theater in de naburige plaats Oswiecim. Dat verbouwing moet beginnen vóór de 70e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz, op 27 januari 2015.  LEES VERDER>>>Eerste Puttense herdenking zonder overlevende van razzia

PUTTEN, 4-10-2013 - De herdenking van de oktoberrazzia in Putten vond dit jaar voor het eerst plaats zonder overlevenden. Van deze razzia keerden 48 teruggekeerde van de ongeveer 660 gedeporteerden terug. Er kwamen 552 mannen om.

De herdenking bij het monument De Vrouw van Putten werd door honderden Puttenaren en belangstellenden bijgewoond De laatste overlevende in Putten was Jannes Priem die in Duitse concentratiekampenkamp terechtkwam maar daarna terugkeerde. Volgens een online reactie leeft er in Canada nog één gedeporteerde. Priem overleed afgelopen 22 augustus 2013. Hij legde elk jaar een krans tijdens de herdenking bij het monument in de Herdenkingshof. LEES VERDER>>>Amsterdam krijgt nieuw theater voor nieuwe stuk 'ANNE'

AMSTERDAM, 03-10-2013 - In Amsterdam komt een nieuw theater voor het nieuwe theaterstuk ANNE, over Anne Frank. Het nieuwe gebouw gaat 'Theater Amsterdam' heten en is al in aanbouw aan de Danzigerkade, nu nog een bedrijventerrein. Gisteren presenteerde locoburgemeester Carolien Gehrels samen met de producenten de plannen.
.
Foto rechts:
producenten Kees Abrahams en Robin de Levita, en loco-burgemeester Gehrels - foto Roy Beuskens

Het theater komt in de nieuwe woonwijk Houthavens in het westelijk havengebied van het IJ in Amsterdam en zou zich in april moeten openen. De wereldpremière van het toneelstuk ANNE staat ook gepland voor april 2014. 
LEES VERDER>>>'Hongarije medeschuldig aan Jodenvervolging'

BOEDAPEST, 03-10-2013  - De Hongaarse vicepremier Tibor Navracsics (foto links) heeft dinsdag erkend dat Hongarije medeverantwoordelijk was voor de moord op miljoenen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In Hongarije werden in de oorlog 475.000 van de 840.000 Joden omgebracht. Een hoofdrol daarbij speelden de fascistische Pijlkruisers, die in bij de verkiezingen 1939 een kwart van de parlementszetels verkregen. Op 3 febnruari van dat jaar bombaardeerden zij de belangijkste synagoge van Budapest, die van de Dohanystraat, tevens de grootste van Europa. Op 23 oktober 2012 werd de Joodse vlag voor de synagoge verbrand door leden van de openlijk antisemitische Jobbik-partij.

Vlak na de bomaanslag verbood staatshoofd admiraal Miklos Horthy de Pijlkruisers. Horthy werkte wel nauw met de nazi's samenwerkte maar ging ook deportaties in voorjaar 1944 tegen. De nazi's vertrouwden de Hongaren niet en bezetten het land in maart 1944. 

FOTO RECHTS: doden bij de synagoge in de Dobranystraat na de bomaanslag in februari 1939 door de Pijlkruisers.

Een aantal westerse diplomaten in Budapest spande zich in 1944 zeer in om Joden te redden. De meest succesvolle onder hen was de Zwitser Carl Lutz, gevolgd door de Vaticaanse mgr Angelo Rotta, de Rode-Kruisman Friedrich Born en de Zweed Raoul Wallenberg.

Aan het begin van een internationale conferentie over het antisemitisme en Joods leven in Europa zei Navracsics dat zijn regering alle politieke en wettelijke middelen zal aangrijpen om het opkomend antisemitisme in Hongarije te bestrijden. Hongarije heeft de afgelopen jaren een sterke toename te zien gegeven van antisemitisme, terwijl er vooral van het buitenland veel kritiek is gekomen op de lijzige bestrijding daarvan door de overheid.

Navracsics, tevens minister van justitie is, verving premier Viktor Orban die wegens een voetblessure had moeten afzeggen.
President Peres prijst Nederlandse Jodenhulp

DEN HAAG, 03-10-2013 - De Israëlische president Shimon Peres heeft de Nederlandse hulp aan Joden in de oorlog geprezen. Hij deed dat maandag tijdens zijn toespraak in de Eerste Kamer. Zij hebben volgens hem de eer van Nederland gered, aangezien er ook Nederlanders waren die niets deden of meewerkten aan de deportaties. "Dat zullen we nooit vergeten," zei Peres.

Tijdens zijn toespraak in de plenaire zaal van de senaat voor leden van de Eerste en Tweede Kamer sprak hij over Anne Frank, de Holocaust en de ruim 100.000 Nederlandse Joden die zijn vermoord.

Daarbij waren er Nederlanders die daar aan meewerkten of niets tegen deden. "Toch waren er ook 5.000 Nederlanders die met gevaar voor eigen leven en dat van hun familie joden redden. Dat heeft de levens van veel joden gered en daarmee de eer van Nederland. Dat zullen we nooit vergeten", zei Peres. (Zie ook het bericht over de Yad-V-onderscheiding voor het echtpaar Kolff, hieronder 2-10-2013).

Hij doelde op het aantal mensen dat officieel onderscheiden is door Yad Vashem, welk aantal mnu ligt op 5.200. Dit zijn mensen die door geredde Joden zelf zijn aangemeld voor een onderscheiding. Er zijn ook Nederandse Jodenhelpers die onbekend zijn gebleven. Procentueel heeft Nederland het grootste aantal onderscheiden Jodenredders ter wereld. In Nederland waren verder Joden zeer actief waren in het verzet. Beide gegevens komen overigens niet voor in de standaardwerken over de bezetting, zoals 'het Koninkrijk' van dr Loe de Jong.  K O R T   N I E U W S 
   dinsdag  01  oktober 2013   -   8  berichten    

Washington
Het WWII Memorial in Washington gaat toch open, ondanks de 'shutdown' door de vete tussen Obama en de republikeinen. Veteranen zullen toch worden toegelaten. Bij de sluiting, eergisteren, drongen veteranen het afgesloten terrein van het monument binnen (foto rechts).
Voor de Amerikaanse veteranen ligt het complex, omdat zij vaak met speciaal georganiseerde reizen uit het gehele land worden gehaald op zg. 'Honor Flights. Deze krijgen zij aangeboden als zij kennelijk terminaal ziek zijn. Voor deze tochten hoeven zij niet te betalen, en ze krijgen alle begeleiding die nodig is. De reizen worden georganiseerd door o.m. het Honor Flight Network.

Stolpersteine
Op 24 oktober vanaf 13.00 uur komt kunstenaar Gunther Demnig naar Culemborg om voor 6 communistische slachtoffers Stolpersteine te plaatsen bij hun laatste woningen. De Stichting Stolpersteine Culemborg heeft het afgelopen jaar alle 39 in WOII uit Culemborg weggevoerde Joden met een Stolperstein geëerd. Enkele maanden geleden besloot het bestuur om op 24 oktober ook voor zes niet–joodse Culemborgse slachtoffers zo’n ‘struikelsteen’ te plaatsen.

Werkkamp Molengoot

Op woensdag 2 oktober is een herdenking gehouden bij het monument Joods Werkkamp Molengoot aan de Luggersweg in Collendoorn bij Hardenberg (Ov.). Hoofdkrijgsmachtrabbijn Menachem Sebbag en burgemeester Peter Snijders zullen toespraken houden.
Herdacht werden de mannen die in de oorlogsjaren moesten werken in het kamp Molengoot. In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werd het werkkamp ontruimd. De Joodse mannen werden van Hardenberg naar kamp Westerbork overgebracht, zo meldt het Ned, Israëlisch Kerkgenootschap

Magda Goebbels
De biografie van Magda, door Meike Ziervogel, is genomineerd voor 'Not the Booker Prize' van The Guardian. De krant prijst het boek grondig. Magda Goebbels is vooral bekend geworden als de vrouw die haar 6 kinderen vermoordde, aan het eind van de oorlog, in de Hitlerbunker.

Handgranaat
In Beek hebben twee mannen gisteren een agent een plastic zak in de handen geduwd met daarin een niet-ontplofte handgranaat. De twee hadden hem gevonden. De agent legde de granaat veilig weg en waarschuwde de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Vermoedelijk komt de handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog. De EOD heeft de granaat gecontroleerd laten ontploffen in een afgelegen gebied.

Autobahn

De autoweg A11 tussen Berlijn en Stettin wordt vernieuwd. Daarmee verdwijnt het laatste stuk origineel beton dat nog onder Hitler werd aangelegd, zo meldt The Daily Telegraph.

Vledder
Het Joodse werkkamp Vledder krijgt een museumpje. Het komt in een oude barak afkomstig uit kamp Vochteloo.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamp_Vledder
Kampoverlevende uit Warschau ontvangt eerste boek over kamp

WESTERBORK, 2-10-2013 - De Nederlandse kampoverlevende Shaul Sadan ontvangt het eerste exemplaar van het boek "In het puin van het getto".

Sadan, nu Israëli,  werkte in het nazi-werk- en vernietigingskamp middenin Warschau (foto rechts), dat in het boek beschreven wordt en tot vorig jaar in Nederland vrijwel onbekend was. NOS-verslaggeefster Pauline Broekema herontdekte het kamp en hoeveel Nederlanders er zaten. Ze schreef samen met Helma Coolman dit boek.

Het kamp werd in de vroege zomer van 1943 op de ruïnes van het verwoeste getto van Warschau opgericht. Er zaten ook enkele honderden Nederlanders.

Op 10 oktober 2013 is de presentatie van het eerste exemplaar aan Sadan in herinneringscentrum Kamp Westerbork. Er is ook een tentoonstelling vanaf 11 oktober 2013 tot en met 5 januari 2014 over dit kamp te zien. Het boek "In het puin van het getto" is vanaf oktober verkrijgbaar in de boekenwinkels en bij het herinneringscentrum.   LEES VERDER>>>Yad Vashem reikt onderscheiding uit aan kinderen van echtpaar Kolff


DEN HAAG, 2-10-2013 - Willem Kolff, de in 2009 overleden uitvinder van de kunstnier, ontvangt samen met zijn eveneens overleden vrouw de Yad Vashem-onderscheiding van de staat Israël voor het redden van Joodse levens tijdens de oorlog in Kampen. Dat heeft de Willem Kolff Stichting dinsdag bekend gemaakt. Er was al in december 2012 officieel aangekondigd dat Kollf de onderscheiding zou krijgen. 


Foto links: het standbeeld van Kolff in Kampen.


Op 7 oktober wordt de onderscheiding in de raadszaal van de gemeente Kampen uitgereikt door de ambassadeur van Israël in Nederland, Haim Divon. De uitreiking geschiedt aan de twee oudste kinderen van de familie Kolff, die hiervoor overkomen uit de Verenigde Staten en Engeland.


Kolff nam tijdens zijn werk in Kampen, waar tijdens de oorlog hij de kunstnier ontwikkelde,  deel aan het verzet. Voor mensen die de kans liepen door de Duitse bezetter te worden opgepakt, verzon hij kwalen waardoor zij met rust werden gelaten. Hij redde niet alleen mensen uit het verzet, maar ook een aantal Joden.
Amerikaanse militaire begraafplaats Margraten ook gesloten

MARGRATEN, 01-10-2013 - De Amerikaanse militaire begraafplaats Margraten is vandaag gesloten. Het ziet er naar uit dat dat morgen ook het geval zal zijn. Formeel heet de begraafplaats
Netherlands American Cemetery and Memorial.  Dit is naast de Amerikaanse ambassade het enige stuk Amerikaans grondgebied in Nederland.

Evenals de sluiting van het Holocaustmuseum komt dat door het geschil tussen Obama en het Congress, en het vastlopen van de financiering van federale Amerikaanse overheidsinstellingen als gevolg daarvan. De sluiting geldt ook voor Amerikaanse instellingen in het buitenland.

Een medewerker van de begraafplaats in Margraten bevestigde tegen de NOS de sluiting, en op het hek is een bordje daarover geplaatst, zoals te zien is op de regionale zender. De begraafplaats zal heropend worden als de financiële problemen in Washington voorbij zijn volgens de medewerker.

Het terrein van de Amerikaanse begraafplaats in Margraten is door Nederland eeuwigdurend overgedragen aan de de regering van de VS.


Op de begraafplaats liggen 8302 militairen. De meesten zijn aan het eind van de Tweede Wereldoorlog gesneuveld bij de bevrijding van het zuidoosten van Nederland tijdens de Operation Market Garden en de Operation Vertitable en de strijd van de geallieerden in de Ardennen en Duitsland.Holocaust-museum Washington dicht door vete Obama met Congress


WASHINGTON D.C., 1-10-2013 - Het US Holocaust Memorial Museum is vanaf vandaag voorlopig dicht. Dit is het gevolg van de stopzetting van de Amerikaanse federale overheidsfinanciering, onder meer voor musea. Het USHMM is een federale instelling, hoewel het beheer bij een stichting ligt..
Foto rechts: de hal van het USHMM in Washington DC. Foto Wikipedia.

Het museum ontvangt jaarlijks ongeveer 1 miljoen bezoekers, oftewel 27.000 per dag, maar zal geen toegangsgelden mislopen omdat het gratis is. Er werken 400 betaalde medewerkers. Het museum viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan.

Verder stuurt het museum een barak uit Auschwitz na een leenperiode van 24 jaar terug naar het Auschwitzmuseum in Polen. De barak was in bruikleen. Hij vormde een centraal pronkstuk van het USHMM. Er komt nu een andere barak uit Auschwitz Birkenau voor in de plaats. De teruggave is het gevolg van een Poolse wet uit 2003. Die maakt het verplichtend om uitgeleende Poolse objecten na 5 jaar te retourneren aan Polen.Int. Auschwitz-comité bezorgd over toestand kampgebouwen Auschwitz

BERLIJN, 1-10-2013 - Het Internationale Auschwitzcomité (IAC) maakt zich bezorgd over de matige toestand van gebouwen in het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.

'We willen dringend in gesprek met de nieuwe Duitse Bondsregering over de gedenkplaats voor de slachtoffers van de Duitse naziterreur', zei comitévoorzitter Roman Kent maandag aansluitend op een bijeenkomst van overlevenden van het kamp.

Het Nederlands paviljoen, gevestigd in het stenen gebouw nr 21, is ook in een matige staat, zo stelt Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Hij was vorige week in Auschwitz en heeft daarna over de toestand van de gebouwen gesproken met de Nederlandse ambassadeur in Warschau. Behalve de stenen gebouwen zijn er ook nog enkele houten barakken.   LEES VERDER>>>Parlementsleden Israël gaan in Auschwitz vergaderen

JERUZALEM/LONDEN,28-09-2013 - Zeker de helft van alle leden van het Israëlische parlement, de Knesset, zal deelnemen aan een vergadering in Auschwitz. De aanleiding is toenemend antisemitisme.
Foto rechts: de Knesset in  vergadering in Jerusalem.

Deze vindt plaats op 27 januari 2014, de door de VN ingestelde 'International Holocaust Remembrance Day'. Het zal dan 69 jaar geleden zijn dat Auschwitz door de Sowjets bevrijd werd. In Nederland vindt op zondag 26 januari 2014  de Holocaust-herdenking plaats bij het 'Nooit meer Auschwitz'-monument in Amsterdam.

Van de 120 Knessetleden zullen er zeker 60 deelnemen, onder leiding van de voorzitter van de Knesset, Yuli Edelstein. Naar verwachting zullen nog meer leden meegaan.

Bovendien hebben ook al enkele Britse 'members of parliament', Lee Scott and Robert Halfon, aangekondigd te zullen deelnemen. Uit de VS zal Nobelprijswinaar Elie Wiesel een delegatie leiden, waaraan waarschijnlijk ook Amerikaanse politici zullen deelnemen, zo verwacht de Brits-Joodse webkrant Jewish Online News. Het is waarschijnlijk dat ook enkele Nederlandse politici op die dag in Auschwitz zullen verschijnen, maar nog niet bekend is wie.  K O R T   N I E U W S 
   dinsdag  01  oktober 2013   -   8  berichten    

Doven
De Duitse dovenbond heeft een documentaire samengesteld over de nazitijd. De titel is 'Die Gehörlosen in der NS-Zeit'. Daarin opgenomen delen van de nazifilm "Verkannte Menschen" over doven. De nieuwe  film duurt een uur. De nazi's vernietigden systematisch de gemeenschap van doven. De première is op 12 oktober 2013 in Berlijn.

Hollywood
De producers in vooroorlogs Hollywood leieen zich flink onder druk zetten door de nazi's. Een flink aantal van hen was Joods. Enkele films werden daardoor niet gemaakt, zoals 'The Mad Dog of Europe' een film
die de opkomst van de nazi's in beeld moest brengen.

Een film die beoogd was als een even grote aanklacht tegen
Hitler, 'Three Comrades' van producer Joseph L. Mankiewicz, werd grondig herzien en door MGM ontdaan van provocerend materiaal.

Dat was ondanks dat het script geschreven was door niemand minder dan F. Scott Fitzgerald. The
Daily Telegraph biedt een heldere samenvatting van een net verschenen boek hierover, getiteld 'The Collaboration'.

FOTO LINKS: enkele Hollywood-producers, vlak na de oorlog, op Hitlers privéjacht op de Rijn, bij de voormalige tolburcht Pfalzgrafenstein in Kaub (Loreley). Derde van rechts met pet staat Jack Warner, ook Joods, van Warner Bors.

Holocaust Memorial Day NL
Het NIOD heeft de nieuwe site voor Holocaust Memorial Day gepubliceerd. dat gebeurde al op 3 september. De site is gericht op jongeren. De site steunt hen bij het organiseren van een eigen activiteit op die dag. Het thema voor 2014 is Over Leven.

Ierland
Volgens de website Dundalk Democrat bestaat er één Iers holocaustslachtoffer, Ettie Steinberg. Ierland was neutraal tijdens de oorlog, maar werd wel door de Duitsers gebombardeerd. In totaal bezat Ierland in 1939 ongeveer  4.000 Joodse inwoners. De bekendste Ierse Jood is waarschijnlijk de fictieve Leopold Bloom, hoofdpersoon van de roman Ulysses van de Ierse schrijver james Joyce. Deze romanfiguur was gebaseerd op de Italiaanse schrijver Italo Svevo.

Yad Vashem

Yad Vashem heeft een Egyptische arts onderscheiden als 'rechtvaardige onder
de volkeren' wegens het redden van Joden tijdens de oorlog. De arts, dr Mohammed Helmy, woonde in Berlijn. Hij werkte daar samen met een Duitse vrouw, Frieda Szturmann, die ook Joden verborg en ook onderscheiden is.

50 kinderen
Morgen, als het US Holocaust Museum ten minste open is, zal daar de documentaire '50 Children: The Rescue Mission of Mr. and Mrs. Kraus". Dit Amerikaanse echtpaar wist in het voorjaar van 1939 50 Joodse kinderen uit Wenen te redden. De film is van Steven Pressman.


FOTO RECHTS: het schip de Albatros, nu in Nederlands bezit, waarmee tientallen Deense Joden gered werden. Het schip was enkele jaren gecharterd door Greenpeace.

Deense Joden
Het is morgen 70 jaar geleden dat vrijwel alle Deense Joden door het Deense verzet werden gered (overigens deels tegen betaling). Ze werden overgebracht naar Zweden. Daar werd onder meer het zeilschip de Albatros voor gebruikt.

Dit schip voer van ongeveer 1996 en 2001 voor Greenpeace en is nu te charteren bij een Amsterdams charterbedrijf, Boat & Company. Het schip ligt overigens in Wales, onder een Nederlandse kapitein.

Overigens is er ook recente kritiek op de Deense houding tijdens de oorlog. Het aanvankelijke gebrek aan Deense weerstand maakte het de nazi's mogelijk hun troepen in andere landen in te zetten.
 
 Alleen zoeken in Nieuws-wo2.tk

 

Steun WAR child - klik hier


 Scroll naar beneden29-10-2013C
'Band of Brothers'  wordt opgeheven

24-10-2013
Dagboek van omstreden kardinaal Faulhaber openbaar

23-10-2013
Staatssecretaris Van Rijn opent  gerestaureerde barak 1B in Kamp Vught

Oud-gevangene Neuengamme publiceert herinneringen

22-10-2013
Munitiestort Oosterschelde is 'tijdbom'

Martine Letterie treedt op in Westerbork


Kritiek op misbruik Holocaustgelden herhaald


Canada geeft $ 800.000 voor vastleggen herinneringen holocaust

Oetker had enige dwangarbneiders


21-10-2013
NIOD onderzoekt onterechte erfpacht van Joodse burgers na 1945

Pastoor uit Oss krijgt Yad Vashem; Egyptische familie weigert


18-10-2013
Gerommel in Rome

17-10-2013
Directeur Oetker was lid van Waffen-SS

16-10-2013
Minister Bussemaker opent Verzetsmuseum Junior

Russische delegatie naar Ereveld


Verzetsvrouw Asa van Randwijk overleden

Berlijns museum wil geroofde gouden tablet van € 7,5 miljoen terug

15-10-2013
Jules Schelvis vertelt over Sobibor

Sobibor krijgt mogelijk € 1 miljoen subsidie op 27 november


14-10-2013
'Naar de boeren' nieuwe expositie verzetsmuseum

Maastricht krijgt 50 nieuwe struikelstenen met steun van burgemeester


Sobibor: eerste grote herdenking, met staatssecretaris van Rijn


11-10-2013
Oud-SS-er Priebke in Rome overleden

Wielrenner Bartali en Nederlanders in
Canada ontvangen Yad Vashem


Premier Rutte opent nieuwe Verzetsmuseum Junior


10-10-2013
Poolse ex-minister en Auschwitz-overlevende schenkt documenten aan Joods Museum Warschau

9-10-2013
Verhoor Nederlands getuigen in proces Siert Bruins

President Hollande bij 70ste herdenking bevrijding van Corsica in 1943


8-10-2013
Opnamen 1ste Auschwitzproces 1963 via internet te horen

4-10-2013
Int. Auschwitzcomité vraagt Polen dringend geld voor educatief centrum

Eerste Puttense herdenking zonder overlevende van razzia


3-10-2013
Amsterdam krijgt nieuw theater voor nieuwe stuk 'ANNE'

'Hongarije medeschuldig aan Jodenvervolging'


President Peres prijst Nederlandse Jodenhulp


2-10-2013
Kampoverlevende uit Warschau ontvangt eerste boek over kamp

Yad Vashem reikt onderscheiding uit aan kinderen van echtpaar Kolff


1-10-2013
Amerikaanse militaire begraafplaats Margraten ook gesloten

Holocaust-museum Washington dicht door vete Obama met Congress


Int. Auschwitz-comité bezorgd over toestand kampgebouwen Auschwitz


Parlementsleden Israël gaan in Auschwitz vergaderen