Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS
  N  I  E  U  W  S    W  O    2  


 N O V E M B E R   2 0 1 3HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.Posch, Tristan Graaff, Eddy Kokelenberg (stagiair)  AUTEURSRECHTEN VOORBEH.
Westerbork genomineerd voor Europees Erfgoedlabel

WESTERBORK, 29-11-2013 - Herinneringscentrum Kamp Westerbork meldy dat yhet centrum kans maakt op het Europees Erfgoedlabel.  Gisteren presenteerde de Europese jury van onafhankelijke deskundigen haar voorstellen aan de Europese Commissie in Brussel.


Foto rechts: het stationnetje van Westerbork, vanwaar de dinsdagse transporten naar de vernietigingskampen vertrokken.


Minister Bussemaker (foto links): ‘De jury erkent hiermee dat de twee Nederlandse inzendingen belangrijk zijn voor de recente geschiedenis van Europa. Volgens de jury voldoen Kamp Westerbork en het Vredespaleis aan alle criteria voor het Europees Erfgoedlabel: grote Europese betekenis, goed management en een sterk plan om hun Europese dimensie te presenteren.’


Begin  2014 beslist de Europese Commissie of Kamp Westerbork en het Vredespaleis daadwerkelijk de titel Europees Erfgoed krijgen.  Daarmee behoren Kamp Westerbork en het Vredespaleis tot de eerste vier inzendingen die, naar verwachting, het Europees Erfgoedlabel krijgen.


In dit rapport adviseert de jury dat 4 van de 9 inzendingen in aanmerking komen voor  het label. Naast het Herinneringscentrum Kamp Westerbork kregen ook de grote gildehal in Tallinn, Estland, het archaeologische gebied Carnuntum (Petronell-Carnuntum, Oostenrijk), en het Vredespaleis in Den Haag een positief advies. 


Het is volgens kamp Westerbork voor het eerst dat twee Nederlandse instellingen voor dit prestigieuze label zijn voorgedragen bij de Europese Commissie. De jury meent dat Kamp Westerbork en het Vredespaleis voldoen aan alle criteria voor het Europees Erfgoedlabel: grote Europese betekenis, goed management en een sterk plan om hun Europese dimensie te presenteren.”


Begin 2014 beslist de Europese Commissie of kamp Westerbork en het Vredespaleis de titel Europees Erfgoed krijgen. Overigens heeft het lied 'Stille Nacht, heilige Nacht',  eveneens een Oostenrijkse inzending, het niet gehaald.

Liberation Route start ook in Venray met luisterkeien

VENRAY, 29-11-2013 - Gisteren werd de Liberation Route in Venray in werking gesteld. De Liberation Route is een informatieve-toeristische route met spreklende markeingsstenen langs plaatsen in Zuid-Nederland  waar fors gevochten is. .

De route van de bevrijders voert langs langs luisterplekken, meestal in keien. Daar  wordt  het verhaal verteld over wat zich op die plekken in de oorlogsjaren afspeelde.  Venray behoorde in 1944-45 tot heftig omstreden  oorlogsgebied en maakte deel uit van de Amerikaans-Britse-Poolse bevrijdingsroute.  In de gemeente Venray worden luisterplekken gemaakt in Ysselsteyn, Venray en Geijsteren.


Vijf partijen vormen samen de stuurgroep Liberation Route in Venray, voor de duur van 4 jaar. Het toeristisch platform Rijk van Venray, Historisch Platform Venray,  gemeente Venray, Duitse Militaire Begraafplaats/ Jongeren Ontmoetingscentrum Ysselsteyn en Oorlogsmuseum Overloon. De partijen ondertekenden donderdagmiddag een overeenkomst in het nabije Oorlogsmuseum Overloon, dat ligt op de plek waar de grotoste tabnkslag van Nederland plaastsvond.. Het project wordt mede ondersteund door Venray Bloeit.


De stuurgroep Liberation Route in Venray zal voor de duur van vier  jaar projecten en passende initiatieven die  te maken hebben met oorlog, bevrijding en/of vrede in de gemeente Venray coördineren. Wilt u meer informatie over dit initiatief of wilt u zelf en/of samen met anderen meedoen in dit project? Stuur dan een bericht naar info@rijkvanvenray.nl.Inzittenden Lancaster niet vernoemd op begraafplaats

ZELHEM (GEM. BRONCKHORST), 29-11-2013  - De Britse oorlogsgravendienst, de Commonwealth War Graves Commission (CWGC),  laat geen nieuwe grafsteen maken met daarop de namen van de inzittenden van de Lancaster ED470, zo meldt dagblad de Gelderlander..

Foto rechts: een Lancaster in Engeland

De CWGC is eigenaar van de oorlogsgraven in Zelhem.
Het wrak van deze bommenwerper is in oktober in Zelhem uitgegraven.

Op de begraafplaats in Zelhem staat een zerk met de tekst An airman of the 1939-1945 war, mede verwijzend naar de 6 inzittenden van de ED470 die op 23 september 1944 in of bij Zelhem om het leven kwamen. Bij de berging van het oorlogsvliegtuig in oktober zijn geen menselijke resten gevonden. Daarom wil de CWGC  de grafsteen niet wijzigen of een nieuwe laten maken.


"Het vliegtuig is dan weliswaar geïdentificeerd, er zijn geen menselijke resten gevonden. Daarom blijft de Runnymede Air ForcesMemorial in Engeland de echte herdenkingsplaats", zegt Julie Somay van de Engelse organisatie tegen De Gelderlander. De Runnymede Air Forces Memorial is een monument gewijd aan de 20.456 Britten die omkwamen bij missies tijdens de Tweede Wereldoorlog. De namen van de inzittenden van ED470 staan hier ook vermeld.

De berging van de Lancaster ED470 in het weiland aan de Hummeloseweg in Zelhem is volledig uitgevoerd, zei Peter Monasso van Crashmuseum Avog in Lievelde, na een gesprek met bergingsofficier majoor Arie Kappert van de Koninklijke Luchtmacht. Monasso bekriitiseerde vorige week nog de werken.maar herziet die mening. Volgens hem hebben de bergers een veel groter gebied afgegraven en onderzocht dan door hij dacht.
SP Gelderland en provincie N-Brabant twijfelen aan Vrijheidsmuseum WO2


ARNHEM, 27-11-2013 - De Gelderse SP-fractie in de Provinciale Staten van Gelderland twijfelt aan de haalbaarheid van het geplande Vrijheidsmuseum in Nijmegen. SP-statenlid Peter de Vos (foto links, foto SP Gelderland) wenst daarom een onafhankelijk onderzoek.

ZIE OOK HET BERICHT HIERONDER DD
27-11-2013 Airborne Museum Oosterbeek neemt afstand van Vrijheidsmuseum WO2

Verder is er een discussie gestart bij de buurprovincie, Noord-Brabant, over de concurrentie met het grote oorlogsmuseum in Overloon in de gemeente Boxmeer.

Ook is er in Nijmegen een succesvolle handtekeningenactie tegen het nieuwe museum, met het doel een gemeentelijk referendum. De handtekeningenactie is een initiatief van de groep 'Bevrijd de Vasim' (logo rechts). Deze heeft volgens De Gelderlander dinsdag 1.833 handtekeningen van Nijmegenaren aan de gemeente Nijmegen; er waren er 826 nodig.

Er zijn volgens de SP in Gelderland nog teveel onduidelijkheden over de haalbaarheid daarvan. De SP wil met een onafhankelijk en wetenschappelijk verantwoord onderzoek voorkomen dat de besluitvorming alleen wordt bepaald door het verhaal van de initiatiefnemers.

  LEES VERDER>>>2000+ artikelen: nieuw dieptepunt nazispullen op Marktplaats


AMSTERDAM, 27-11-2013 - De nazikoersen van Marktplaats hebben een nieuwe diepte bereikt. De huidige koers steeg van 1735 naar 2161 aangeboden nazispullen, een stijging van bijna 25%.

Dat is te verklaren door het ontdekken van een nieuwe categorie, nl. NSB. Daarin blijken ruim 400 originele artikelen met nazi-propagandawerking aangeboden te worden.

Foto links: een verboden nazidolk, compleet met piepklein hakenkruis, vandaag aangeboden op MP.

Ook Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, keurt de verkoop van al deze originele nazispullen af. Hij vertelt dat hij twee decennia terug trachtte om de handel in dit soort 'militaria' te bestrijden door op beurzen binnen te vallen.

Ook vandaag staan er weer ettelijke naziwapens met zichtbare hakenruizen op Marktplaats, plus allerlei spullen zoals SS-voorwerpen en spullen met Hitlerafbeeldingen.

Die wapens en andere voorwerpen met swastika's zijn door de anti-disrciminatiewet en door de jurisprudentie nadrukkelijk verboden en handel daarin kan een bedrijf een jaar gevangenisstraf opleveren. Sinds onze eerste berichten over deze spullen, op 8 november j.l., heeft Marktplaats niet anders dan puur formeel willen reageren en geen gesprek met betrokkenen willen aangaan.

Barak 1b in Vught vandaag heropend

VUGHT, 27-11-2013 - Barak 1b van het concentratiekamp Vught wordt vandaag na een lange restauratie heropend. 

Martin van Rijn (FOTO LINKS), staatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verricht de opening. Het is de laatste authentieke stenen barak van het voormalige SS-concentratiekamp Vught, zo meldt het huidige Nationaal Monument Kamp Vught dat op die plek gevestigd is.

Nu komt er voor het eerst ook aandacht voor de naoorlogse geschiedenis van Kamp Vught. Daarnaast biedt het gebouw met workshopruimtes nieuwe mogelijkheden voor het educatieve aanbod van Nationaal Monument Kamp Vught. De barak werd na het einde van de oorlog gebruikt voor de opvang van Molukkers en is omgebouwd tot een tentoonstellingsruimte.
  LEES VERDER>>>Duitse justitie
heeft 4 verdachte nazi's op de korrel

AMSTERDAM, 26-11-2013 UPDATE 27-11-2013 - Het Simon Wiesenthal Centrum nog enkele vrij levende nazi's gevonden. De zoektocht naar de laatst levende onveroordeelde  nazi's heeft volgens de Telegraaf zoveel duidelijke reacties opgeleverd, dat de Duitse justitie tegen 4 mensen een strafrechtelijk vooronderzoek heeft ingesteld.

Op 19 november 2013 (zie onder) meldden wij dat
de openbare aanklager in Hannover onderzoeken start tegen 3 mannen die naar verluidt werkten als bewaker in het nazi-vernietigingskamp Auschwitz - Birkenau.  Dit werd aangekondigd door het Nedersaksische ministerie van Justitie

"SPÄT, aber nicht ZU SPÄT' oftewel 'Laat, maar niet te laat”, staat er op posters waarmee het centrum in de grote Duitse steden heeft geadverteerd. Deze posteractie wordt uitgebreid en het SWC biedt  og steeds 25.000 euro voor nuttige tips.

De posters, die al in Berlijn, Hamburg en Keulen hingen, verschijnen daarom nu ook in Leipzig, München, Maagdenburg, Rostock, Stuttgart, Dresden, Neurenberg en Frankfurt.

Het centrum kreeg de afgelopen weken honderden
telefoontjes, e-mails en brieven. Directeur Efraïm Zuroff (foto links) zei maandag in München 'tamelijk verrast' te zijn door de hoeveelheid aan reacties op de campagne.

Onder de verdachten is een vrouw die in concentratiekamp Auschwitz opzichter zou zijn geweest, meldt het tijdschrift Der Spiegel. In een ander geval betreft het een man die betrokken is geweest bij de slachting in de Franse plaats Oradour-sur-Glane, waar de SS-pantserdivisie Das Reich in juni 1944 vrijwel alle inwoners doodde, waarbij 642 mensen omkwamen.

In totaal zoekt het Simon Wiesenthal Centrum nog 110 mensen, in 17 verschillende landen. 81 van hen zouden zich in Duitsland bevinden.
Het SWC heeft verder oomk 8 Amerikanen en drie Canadezen in het vizier.Brug 'de Oversteek' in Nijmegen geopend met groot feest


NIJMEGEN,25-11-2013  - Ongeveer 10.000 Nijmegenaren maakten zaterdag rond 18.30 uur na de opening van de nieuwe brug, De Oversteek, mee. De meesten van hen hebben zelf te voet meteen de oversteek gemaakt over de nieuwe Waalbrug,zo schat de gemeente Nijmegen.

In het totaal bezochten volgens dagblad De Gelderlander  15.000 mensen het openingsfestival. De brug verwijst naar de oversteek die in  september1944 bij Nijmegen door de Amerikaanse soldaten in kwetsbare rubberbootjes werd gemaakt. Daarbij vielen 48 doden, en datzelfde aantal lantaarns is op de nieuwe brug geplaatst.

Voor de officiële opening hield burgemeester Hubert Bruls en een toespraak. Ook sprak Barbara Gavin, dochter van James Gavin (foto rechts), de Amerikaanse generaal die de leiding had bij de bevrijding van Nijmegen. Ook werden delen van de film 'A bridge too far' vertoond en was er vuurwerk.

Nazaten van Amerikaanse militairen en een Amerikaanse zowel als een Nederlandse veteraan die in september 1944 in canvas bootjes deze oversteek maakten, reden nu mee in historische militaire voertuigen over de brug . Met die rit was de oversteek was daarmee opnieuw gemaakt en de burg officieel geopend.

Daarna konden de toeschouwers de brug over. Rond 19.30 uur werden de rijstroken van de brug weer afgesloten voor voetgangers. Auto's konden zondag middernacht de bryg gebruiken maken. Het fietspad blijft open.


 
Nazi-spullen op Marktplaats dalen in aantal

AMSTERDAM, 25-11-2013 - Marktplaats heeft het aantal nazi-advertanties op haar site duidelijk verminderd. Er zijn bijvoorbeeld minder postzegels met hakenkruizen meer te vinden. Eveneens zijn brieven uit concentratiekampen van de site verdwenen. De totaalscore op de nazi-advertentieticker is daarmee opeens gedaald van 1.992 naar 1.776, een daling van ruim 10%.

Toch blijven er ngo een aanzienlijk aantal naziadvertenties over. De bezwaren daartegen van een aantal betrokkenen richten zich op de uitstraling van voorwerpen en publicaties uit de nazitijd, of replica's daarvan.

Niet de zichtbaarheid van een hakenkruis is daarbij doorslaggevend, maar ook de uitstraling van een voorwerp en de mogelijk op het te gebruiken als propaganda voor neonazisme spelen een rol. Marktplaats dient 'nazifrei'te zijn. . 


Lang niet alle hakenkruizen zijn echter verwijderd, en dat is in tegenspraak met de regels die Marktplaats zelf stelt. 


Als het gaat om naziwapens met hakenrkuizen, is er zelfs sprake van een misdrijf waar volgens artikel 137e van het Wetboek van Strafrecht  een half jaar gevangenis op staat. Dat wordt nog zwaarder als het om een bedrijf gaat dat zich hieraan schuldig maakt.

De handhaving van die regels is echter moeilijk, terwijl de regels ook niet ingaan op bijvoorbeeld afbeeldingen van Hitler, of voorwerpen zonder hakenkruis of Hitlerkop die evengoed propagandistisch kunnen werken, zoals een SS-pet met doodskop (foto links, vandaag aangetroffen).

Kilop de link hier van Marktplaats-voorbeelden  voor een overzichtje van de hakenkruisoogst van vandaag met 10 willekeurige voorbeelden.


Airborne Museum Oosterbeek neemt afstand van Vrijheidsmuseum WO2


MALDEN,23-11-2013 - Het Oosterbeekse Airborne Museum heeft neemt afstand van haar aanvankelijke betrokkenheid bij de ontwikkeling van het geplande Vrijheidsmuseum WO2 Nijmegen.

Dat blijkt onder meer uit antwoorden die de Renkumse D66 van B&W ontving over de rol van het museum binnen dit plan en een artikel in het Oosterbeeks blad Hoog en Laag.

Directeur Jan Hovers van het Airborne Museum bevestigt de stap. In 2010 ontwikkelden het Airborne Museum ‘Hartenstein’, het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek en het Oorlogsmuseum in Overloon het plan voor een nieuw overkoepelend oorlogsmuseum in Nijmegen. In overleg met het Vfonds en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzochten de drie musea de haalbaarheid van een nieuw museum. LEES VERDER>>>'Bruins niet dement' - proces gaat door


HAGEN, 22-11-2013 - Het proces tegen de voormalige SS-0er en veroordeeld oorlogsmisdadiger Siert Bruins (92) in de Duitse stad Hagen gaat door. De rechtbank besloot daartoe nadat psychiaters hadden besloten dat Bruins niet dement of depressief is.


Het Duitse OM heeft Bruins voor het gerecht gedaagd voor de moord op de verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema, in 1944 bij Appingedam. Maar eerst wilde de rechtbank vaststellen of de gezondheid van de hoogbejaarde Bruins dat niet verhindert. In september werd vastgesteld dat de Bruins  fysiek fit genoeg is. Een psychiater zei vandaag tijdens de zitting dat er evenmin  psychische belemmeringen zijn.


Volgens de psychiater is Bruins goed aanspreekbaar. De nu 92-jarige zou in gesprekken geenszins gedesoriënteerd zijn. Het huidige proces tegen Bruins, die ook wel 'de beul van Appingedam' wordt genoemd, vervolgt zich volgende week. Een uitspraak komt in het Duitse rechts meestal binnen enkele dagen na het einde ervan. Bruins woont sinds het einde van de oorlog in Duitsland en is mogelijk Duits staatsburger. Hij werd al eens veroordeeld voor de moord op twee Joden tijdens de oorlog, gepleegd in Groningen.Bouwvergunning Joods Monument Utrecht verleend


UTRECHT - Het Joods monument dat in Utrecht moet komen gaat 175.000 euro kosten. Uit Utrecht werden ruim 1.200 Joodse mensen weggevoerd tijdens WOII. Niet één van hen kwam terug. Er zijn op drie plaatsen plaquettes die aan hen herinneren. het monument moet € 175.000 kosten.

De Stichting Joods Monument Utrecht is speciaal daarvoor opgericht, maar heeft dat bedrag nog niet bij elkaar en gaat fondsen werven. De meeste  kerken in Utrecht ondersteunen dit streven en de gemeente heeft een bouwaanvraag goedgekeurd.  Voorzitter van de stichting  is Wim Rietkerk. Leden van het comité van aanbeveling zijn o.m. Maarten van Rossem, Hans Spekman en filmer Jos Stelling.

De keuze voor de buurt van het Spoorwegmuseum, het voormalig Maliebaanstation,  is bewust gekozen, omdat vandaar de meeste Utrechtse Joden werden weggevoerd. Binnenkort worden de omwonenden van de Maliebaan ingelicht  over de plannen.

Het wordt een tweeledig monument. Aan de ene kant is het een soort van Klaagmuur met de 1224 namen van de weggevoerde en vermoorde Utrechtse Joden in staal gegraveerd: 7 meter lang en 3 meter hoog. Daarnaast komt een bronzen sjofar, de bazuin die in Israël geblazen wordt op Nieuwjaarsdag en op Grote Verzoendag, een ontwerp van de Utrechtse kunstenaar Amiran Djanashvili.

De plaats die is uitgekozen is de Johan van Oldenbarneveltlaan (voor de muur van het elektriciteitshuisje van Stedin), vlakbij het Spoorwegmuseum. De slachtoffers werden grotendeels over deze weg via het voormalige Maliebaanstation weggevoerd. Zodra de vergunning is verleend, start een grote financiële actie onder de Utrechtse bevolking, bedrijven en fondsen. Giften zijn vanf nu reeds welkom op NL26RABO0113 8425 70. De Stichting heeft de ANBI status.


Twee para's uit '44 openen nieuwe Waalbrug Nijmegen

NIJMEGEN, 21-11-2013 -Twee Amerikaanse veteranen die in september 1944 zelf nog meevochten in Nijmegen, zullen zaterdag de nieuwe brug over de Waal bij de stad openen, zo meldt de gemeente.

De para's namen in 1945 deel aan de beroemde en bloedige Waaloversteek in rubberbootjes. De nieuwe brug, die De Oversteek heet, ligt op precies dezelfde plek. Vlak bij die plek ligt ook het gebouw van de Vasim, waar in 2015 een nieuwe WO2-museum moet komen.

Burgemeester Bruls van Nijmegen ontvangt vrijdag de veteranen Ben Bouman en Francis Keefde op het stadhuis. Ongeveer 30 nabestaanden van geallieerde militairen van de 82nd Airborne Division reizen met de twee mee. Bij de Waaloversteek in september 1944 verloren 48 militairen hun levens. Daarom staan er op de nieuwe brug 48 lantaarnpalen die herinneren aan de gewaagde operatie.


De officiele opening van De Oversteek geschiedt op zaterdag 23 november 2013 om 18 uur. Tussen 15.00 en 21.00 uur organiseert de gemeente een feest onder de bogen van de brug - naast de Vasim. Daar kan het publiek kijken en luisteren naar optredens van verschillende Nijmeegse bands, artiesten en koren.


De officiële opening van de brug is gepland tussen 18.00 en 18.30 uur. Aansluitend is er voor iedereen gelegenheid om voor de eerste keer over de brug te wandelen.


Foto links: de brug over het Maas-Waalkanaal bij Nijemegen, die tijdens de oorlog vernield werd.


De brug gaat op zondagavond 24 november open voor het autoverkeer. Overdag is de brug nog het domein van voetgangers en fietsers. De nieuwe brug is waarschijnlijk het grootste oorlogsgedenkteken van Nederland, na Madurodam.


Op zondag 24 november is in de Vasim een fototentoonstelling te zien met meer dan 100 foto’s van de bouw van De Oversteek. Fotograaf Thea van de Heuvel heeft in opdracht van de Gemeente Nijmegen de bouw van het begin tot het einde vastgelegd. De fototentoonstelling in de Vasim is op zondag te zien tussen 12.00 en 17.00 uur. Daarna is de tentoonstelling vanaf 1 december t/m 25 mei 2014 te zien in de Stratemakerstoren.
Kaak Britse soldaat aangeboden op Marktplaats

OSS, 21-11-2013 - De Brabantse politie heeft woensdagavond in Oss resten  van een Britse soldaat in beslag genomen. Ze werden aangeboden op Marktplaats. Het gaat waarschijnlijk om een kaakdeel.

Woordvoerders van de politie en de landmacht meldden  dat vandaag. Marktplaats is de laatste tijd meer opspraak als het gaat om oorlogsspullen. De site biedt bijvoorbeeld ook ruim 2.000 nazi-artikelen aan. Handel daarin is ongewenst en in sommige gevallen een misdrijf. LEES VERDER>>>Totaal 46.000 Joodse gevangenen in Hollandsche Schouwburg

AMSTERDAM, 20-11-2013 - Zeker 46.104 Joodsemensen zaten tijdens de oorlog gevangen in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Dat stelt een boek over het gebouw dat dinsdag is verschenen. Het getal was niet eerder bekend over dit theater, dat voor de nazi-Duitsers diende als verzamelcentrum van gearresteerde Joden die vandaar naar Westerbork werden gezonden.

Conservator Annemiek Gringold onderzocht de Hollandsche Schouwburg als deportatieplek. De nazi's gebruikten het theater in de binnenstad van Amsterdam van 20 juli 1942 tot 19 november 1943.  LEES VERDER>>>Marktplaats wil geen afstand nemen van nazi-rommel

AMSTERDAM, 20-11-2013 - Marktplaats wil niet verklaren afstand te nemen van de ruim 2.000 nazispullen die op de site te koop staan. Ook het PR-bureau van de site, Whizz PR uit Wageningen, wil dat niet.Verder heeft vandaag rabbi Cooper van het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles bij de verkoopsite aangedrongen op stoppen met deze verkopen.

Deze wakkert volgens hem neo-nazisme aan en is zeer kwetsend voor o.m. Joodse mensen en andere oorlogsslachtoffers. De klachten over Marktplaats komen twee weken nadat Ebay, moederbedrijf van de marktsite, schielijk nazispullen terugtrok na berichten in de pers.

Rabbi Cooper: "Maar een paar dagen geleden moest Ebay in Engeland zijn excuses maken voor het verkopen van uniformen van slachtoffers van concentratiekampen en heeft zo'n 30 zogenaamde nazi-artikelen verwijderd uit de veiling. Marktplaats (MP) biedt  ongeveer 2.000 nazi-verwante artikelen aan. MP hoeft volstrekt geen nazidolken of andere spullen aan te bieden die door neo-nazi's worden verafgood en die de slachtoffers van het nazisme worden verafschuwd. Het SWC roept met anderen Marktplaats op om haar huidige beleid dat de promotie en verkoop van spullen en symbolen van het genocidale naziregime toestaat,  te wijzigen." LEES VERDER>>>Groninger Musea krijgen enkele tientallen werken van H.N. Werkman

GRONINGEN, 20-11-2013 - Het Stedelijk Museum en het Groninger Museum ontvangen enkele tientallen nieuwe werken.


Ze krijgen ze van de musea door de Stichting H.N. Werkman. Werkman was een kunstenaar die tijdens de oorlog verzet pleegde. Werkman werd met 9 anderen gefusilleerd door SD'er Peter Schaap (van het beruchte martelcentrum het Scholtenhuis midden in de stad Groningen) in de bossen bij Bakkeveen, op 10 april 1945, 3 dagen voor de bevrijding van Noord-Nederland. De redenen voor zijn arrestatie en executie zijn nooit helemaal duidelijk geworden.


Het Stedelijk Museum ontvangt 94 kunstwerken, het Groninger 59 stuks. Het gaat om drukwerk van Hendrik Werkman. Deze had in de jaren 20 een drukkerij in Groningen. Hij drukte o.m. voor kunstenaarsvereniging De Ploeg affiches, uitnodigingen en catalogi , en gaf de kunsttijdschriften Blad voor Kunst en The Next Call uit.


Voor het verzet drukte hij verschillende uitgaven met kritiek op het nazi-regime. In maart 1945 werd hij door de Duitsers gearresteerd en een maand later, kort voor de bevrijding van Groningen, gefusilleerd. Het Groninger Museum besteedt in 2015 in een overzichtsexpositie aandacht aan het werk van Werkman.Wrak U-168 - vernietigd door HrMs Zwaardvisch -  bij Indonesië ontdekt

DJAKARTA, 20-11-2013 - Indonesische vissers hebben het wrak van een U-Boot  uit de oorlog gevonden, voor de kust van het Indonesische eiland Java. De boot werd door HrMs Zwaardvisch vernietigd.

Foto rechts: de toren van de U 168. Foto Bundesarchiv.

De U-168 is op 6 oktober 1944 onderweg in de Indische Oceaan naar Australië getorpedeerd door de Zwaardvisch. Aan boord van de nazxi-Duitse onderzeeër waren door duikers nog nazisymbolen aangetroffen. Dat heeft het hoofd van een Indonesisch archeologisch team, Priyatno Hadi, vandaag gezegd tegen de Indonesische nieuwssite detik.com.

De U 168 was een boot van het type IX C/40, geschikt voor alle zeeën en met een groot vaarbereik. Dit schip was 76 m lang, 6,5 m breed en mat duikend 1153 ton. Boven water had de boot een snelheid van 18 knopen (ong. 35 km/u) met een reikwijdte van 10.500 km.

Dit schip dateerde van 1942 toen het in Lorient in Bretagne in dienst kwam. Aansluitend werd de boot naar de Indische Oceaan gestuurd om bij Bombay, Oman en Maleisië te opereren. Deze boot was vlak voor zijn ondergang was in Soerabaja voor een nieuwe missie uitgerust.

Na het uitvaren vond de HrMs Zwaardvisch, opererend vanuit Ceylon,  deze tegenstander. Op 900 m opende deze het vuur met zes torpedo's, waarvan er slechts één ontplofte. Daarbij kwamen 23 nazi-Duitse matrozen om, de kapitein Pisch en 26 anderen manschappen overleefden de ramp. Vasn de zg. "gruppe Monsuin"die de Kriegsmarine daar gevormd had, werden de emeste vand e 11 boten vernietigd.Hannover begint ook vervolging van 3 kampbewakers uit Auschwitz


HANNOVER, 19-11-2013 -  De openbare aanklager in Hannover opent zaken tegen 3mannen die naar verluidt werkten als bewaker in het nazi-vernietigingskamp Auschwitz - Birkenau.  Dit werd aangekondigd door het Nedersaksische ministerie van Justitie .

In september maakte het Centraal Bureau voor het onderzoek naar nazi- misdaden in Ludwigsburg bekend dat het zou 30 gevallen aan de bevoegde officieren van justitie in het hele land zou overdragen. Drie van deze zaken worden nu onderzocht in Hannover.

In andere Duitse deelstaten zijn de federale aanklagers al actief. In een geval in Baden - Württemberg , is dit nu gebeurd:  De aanklager in Stuttgart beschuldigt een 93-jarige die van 1941tot 1943 SS-bewakers in Auschwitz zou zijn geweest.

Het Centraal Bureau wordt gezamenlijk beheerd door de deelstaten. De recente opleving geraakte door het proces van concentratiekampbewaker John Demjanjuk , 2011 in een versnelling . Voor de Müinchener rechtbank was voldoende bewezsen dat hij werkte in een vernietigingskamp in de periode in kwestie om hem te veroordelen voor medeplichtigheid moord.

In Auschwitz - Birkenau , het nazi schatting 1,1 miljoen mensen werden vermoord tussen 1942 en 1945 , inclusief een miljoen Joden . Het kamp in bezet Polen opgezet door Duitsland, als geldt als geen ander als een symbool van de gruwel van de Holocaust. 

Marktplaats houdt wel porno tegen maar geen nazi'sAMSTERDAM, 19-11-2013 - Marktplaats houdt wel porno tegen maar geen nazispullen. Dat blijkt uit een lange, juridische brief die de site heeft gestuurd.


Foto links: een Lufwaffe-dolk, compleet met duidelijk zichtbaar hakenkruis - geen bezwaar voor Marktplaats. Aangetroffen vandaag, 19 november. geheel in strijd met de wet en de jurisprudentie. 


Dat was in antwoord op het verzoek om een gesprek met een aantal organisaties die zich ernstig storen aan het limietloos aanbieden van nazispullen op de site.

Marktplaats heeft daar in de brief totaal geen afstand van genomen.


Marktplaats stelt in de brief dat de site zich houdt aan de wet. dat blijkt echter niet waar, omdat de wet verboedt om artikelen die de nazi-ideologie uitdragen ter verkoop aan te bieden.

Ook vandaag zijn er weer vele tientallen artikelen met openalijke hakenkruizen, en honderden artikelen die op een andere wijze te gebruiken zijn als promotie voor nazisme.

Vandaag geven de nazikoersen een totaal aan van 1.668 artikelen.WETBOEK VAN STRAFRECHT
Artikel 137e

    1. Hij die, anders dan ten behoeve van zakelijke berichtgeving:

        1°. een uitlating openbaar maakt die, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, voor een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap beledigend is, of aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap;

        2°. een voorwerp waarin, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, zulk een uitlating is vervat, aan iemand, anders dan op diens verzoek, doet toekomen, dan wel verspreidt of ter openbaarmaking van die uitlating of verspreiding in voorraad heeft;

    wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.Vervolging dreigt voor Oekraiense SS-er Karkoc in VS

MINNESOTA, 19-11-2013 - Een Duitse aanklager die oorlogsmisdaden uit WO2 onderzoekt  wil de SS-er Karkoc voor de rechter brengen voor de moord op tientallen Polen.

Foto rechts: de bungalow is Karkoc huis inde lommerrijke middle-class buiternwijken  van Minnesota.


De man, die nu in Minnesota woont, zou tijdens de oorlog de leiding hebben gehad over een Oekraïense eenheid die voor de SS werkte.De nu 94-jarige  Michael Karkoc was in juni door persbureau AP opgespoord. Het Duitse OM heeft het persbureau laten weten dat er voldoende bewijs is om de man te vervolgen, al is er formeel nog geen besluit .


AP baseerde zich in juni op documenten van de Oekraïense geheime dienst. Daarin zat een verklaring van een voormalige ondergeschikte van Karkoc, Ivan Sharko, uit 1968. Sharko stelde toen dat hij als lid van een Oekraïense SS-eenheid in 1944 opdracht kreeg om het Poolse dorp Chlaniow aan te vallen, als wraak voor een door partizanen gepleegde aanslag op een SS-officier. Sharko ontving die opdracht van zijn commandant: Wolf, de schuilnaam waaronder Karkoc in die tijd opereerde.


De Oekraïners omsingelden het dorp en staken de huizen in brand. Ze schoten vervolgens alle mensen dood die op straat kwamen, verklaarde Sharko. Hij wist niet hoeveel Polen er omgekomen waren, maar volgens andere getuigen verloren meer dan 40  mannen, vrouwen en kinderen hun levens. Sharko overleed in de jaren '80. Zij verklaring is door voormalige kameraden en andere bronnen ondersteund.


Karkoc emigreerde in 1949 naar de VS. Volgens AP verzweeg hij voor de immigratieautoriteiten van de VS dat hij commandant was geweest van een SS-eenheid. Hij vestigde zich in de Amerikaanse staat Minnesota, waar hij timmerman werd. Karkoc' zoon, woordvoerder van de familie , ontkent alle beschuldigingen tegen  zijn vader. "Hij deed niets verkeerd, hij heeft nooit gelogen. Hij is niet bang voor de waarheid", schreef de zoon aan een plaatselijke krant.


Na de publicatie van AP in juni onderzochten justitie in Polen en Duitsland de beweringen van Sharko.Thomas Will is adjunct-hoofd van het Duitse bureau voor onderzoek naar oorlogsmisdaden uit de oorlog. Hij zei tegen AP dat hij zijn onderzoek snel zal afronden.

Bij RAF vlogen in WO2 900 Nederlanders

AMSTERDAM, 18-11-2013 - Tijdens de oorlog vlogen bij de RAF zo'n 900 Nederlanders. Van hen overleefde éénderde die taak niet. Het aandeel van deze Nederlanders is in Nederland nauwelijks bekend.

Foto rechts: Bram van der Stok, waarschijnlijk de meest gedecoreerde Nederlandse militair uit WO2, in zijn RAF-uniform.

In totaal had de RAF tijdens de oorlog op het hoogtepunt van de oorlog in 1944 zo'n 400.000 vliegers. Onder hen zaten veel jongens uit vooraanstaande families die in Indonesië geboren waren.
Nederlandse vliegers waren mededaders van het vergissingsbombardement op het Bezuidenhout

Dit staat in het nieuwe boek ‘Eenige Wakkere Jongens’. Nederlandse oorlogsvliegers in de Britse Luchtstrijdkrachten 1940-1945’.  Daarop promoveerde vrijdag aan de Universiteit van Amsterdam Erwin van Loo, medewerker van  het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Het boek is uitgegeven door Boom. . LEES VERDER>>>Aantal nazispullen op Marktplaats blijft groeien: van 1.781 naar 1.848 in 3 dagen


AMSTERDAM, 18-11-2013 - De groei van het aantal nazispullen op Marktplaats blijft in alle categorieën aanhouden. Na het afgelopen weekend steeg het aantal van 1.781 naar 1.848. Dat is een autonome toename van ruim 3% in 3 dagen.
Wat deze groei veroorzaakt, is niet duidelijk.

Foto linksboven: een dolk van de Hitlerjugend, aangetroffen vandaag, 18 november.. Volgens art 137e van het Wetboek van Strafrecht is dit soort artikelen verboden. Hoe kan dit dan op Marktplaats staan?

Verder ontving Marktplaats afgelopen vrijdag een onderscheiding. Die werd uitgereikt door de website 'bestewebsite.nl'. MP kreeg de prijs op basis van een stemming onder het publiek. LEES VERDER>>>Gurlitt geeft roofkunst niet terug


MÜNCHEN, 18-11-2013 - Cornelius Gurlitt (fotolinks), de Duitser DIE meer dan 1400 kunstwerken  uit de oorlog bezit,  wil daarvan geen enkel stuk vrijwillig teruggeven.


Dat zegt hij in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel. De Duitse justitie onderzoekt de herkomst van de ontdekte werken. De collectie bevat onder meer werken van Picasso, Matisse en Otto Dix. De verzameling is waarschijnlijk een miljard euro waard. De nu 80-jarige Gurlitt is de zoon van een kunsthandelaar, die voor de nazi's  kunstwerken te laten verdwijnen. Het ging om kunst die volgens de nazi's verdorven ('entartet') was. Gurlitt sr. zou de werken voor spotprijzen hebben gekocht van de soms Joodse eigenaren, die nazi-Duitsland wilden ontvluchten.


Gurlitt houdt staande dat zijn vader de collectie eerlijke heeft verkregen. In het interview met Der Spiegel is Gurlitt verontwaardigd over de inbeslagname door Justitie. "Ze hadden toch nog best even kunnen wachten tot ik dood ben", aldus de ernstig zieke Gurlitt. Hij zegt uitsluitend nog te leven voor zijn collectie. "Ik had niets zo lief als mijn schilderijen."


De Duitse regering heeft een kunshistoricus aangesteld, Uwe Hartmann, werkend in het Pergamon-museum in Berlijn, om de zaak-Gurliit op te lossen. Hartmann leidt de 'Arbeitsstelle für Provenienzrecherche/-forschung am Institut für Museumsforschung der Staatlichen Museen zu Berlin - Stiftung Preußischer Kulturbesitz'. Dat is de afdeling die de herkomst van kunstwerken in het bezit van de Berlijnse musea onderzoekt. Hartmannn gaat een 'task force' leiden,  maar daarin zit, zo merkt der Spiegel op, geen Joodse vertegenwoordiger.

STADIONVERBOD VAN 4 JAAR VOOR HITLERGROET

Holocaust-overlever Kertesz  uit Hongarije
krijgt asiel in Canada

OTTAWA, 18-11-2013 - Canada heeft politiek asiel verleend aan de Hongaarse schrijver Akos Kertesz, die de Jodenvervolging tijdens de oorlog overleefde. Kertesz, overigens geen familie van Nobelprijswinnaar Imre Kertesz, verweet de Hongaren ruim 2 jaar terug in een open brief dat zij hun rol bij de moord op Hongaarse Joden verdrongen.

Voetbalclub Borussia Dortmund heeft een aanhanger een stadionverbod van 4 jaar opgelegd voor het brengen van een Hitlergroet, zo meldt de website Goal.com. Het incident vond plaats op 1 november tijdens de thuiswedstrijd met VfB Stuttgart. Borussia Dortmund won die wedstrijd met 6-1. Na het vierde doelpunt van Dortmund klom de fan in de hekken en bracht de Hitlergroet.


Het gemeentebestuur van Boedapest, geleid door regeringspartij Fidesz, ontnam Kertesz het ereburgerschap van de hoofdstad. Ook verlangde een regeringswoordvoerder dat Kertesz de3 national Kossuth-prijs zou teruggeven. dat weigerde hij. Op het Hongaars-Amerikaanse internetportaal Amerikai Nepszava schijft Kertesz dat hij in maart vorig jaar Canada om politiek asiel heeft gevraagd. Kertesz, die ook als scenraioschrijver naam maakte, was enige tijd daarvoor naar Canada uitgeweken, omdat hij na de publicatie van zijn open brief het doelwit van een haatcampagne van rechtse en extreemrechtse bewegingen was geworden en met de dood was bedreigd.

Hongarije heeft de afgelopen tijd te maken met een toenemend antisemitisme. De uiterst rechtse partij Jobbik, die in mei demonstreerde tegen de in haar ogen grote Joodse invloed in het land, is met 43 zetels de op 2 na grootste partij in het land. Fidesz, dat meer dan tweederde van de zetels in het parlement heeft en in het Europees Parlement in één fractie met het Nederlandse CDA zit, wordt verweten dat zij te weinig tegen de aanvallen op Joden en Roma doen.
Marktplaats bevat nog veel meer nazirommel

AMSTERDAM, 15-11-2013 - Markplaats bevat nog veel meer nazirommel dan begin deze week bleek. Het aantal nazi-advertenties op de site is vandaag gestegen met ruim 100:  van 1680 op dinsdag naar 1781. Dat is een toename van bijna 6%. Er blijken op de site ook nog artikelen uit de nazistische Kriegsmarine aangeboden te worden, voor het merendeel voorzien van hakenkruizen.

Foto rechts: Himmler als actiefiguur, nog nieuw in doos.Wie biedt? Foto Marktplaats.

Vandaag hebben nog enkele belangrijke organisaties verklaard de actie tegen nazirommel op Marktplaat te steunen.   LEES VERDER>>>Kunstbezit Oranjes onderzocht op roofkunst

DEN HAAG, 15-211-2013 - Het bestuur van de Stichting Historische Verzamelingen (SHV)  van het Huis Oranje-Nassau zal een onafhankelijk onderzoek laten verrichten naar de herkomst van de museale voorwerpen, die sinds 1933 tot de koninklijke verzamelingen  behoren. Volgens o.m. de voormalig directeur van het CIDI, Ronny Naftaniël, bevat o.m. het Paleis op de Dam roofkunst.

Het bestuur zal, indien er zich in de collectie voorwerpen bevinden waarvan de herkomst volgens de normen van de Commissie Museale Verwervingen niet rechtmatig is, handelen conform de criteria die het Rijk heeft gesteld ten aanzien van het restitutiebeleid.


Het onderzoek omvat alle collecties die gezamenlijk de koninklijke verzamelingen vormen, en museale voorwerpen uit de nalatenschap van Koningin Juliana en Prins Bernhard.


Een onafhankelijke deskundige met specifieke ervaring op dit gebied zal het onderzoek uitvoeren. Voor de begeleiding van de onderzoeker is een commissie ingesteld met als leden:

  • prof.dr. R.E.O. Ekkart (oud-directeur Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie en voorzitter begeleidingscommissie Museale Verwervingen vanaf 1933); hij heeft ervaring met het beoordelen van roofkunst,
  • prof.dr. J.P. Sigmond (oud-directeur Collecties Rijksmuseum Amsterdam en als vertegenwoordiger van de minister van OCW bestuurslid van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau)
  • drs. J.C.E. Belinfante (voormalig lid Tweede Kamer en oud-directeur Joods Historisch Museum), die bovendien van Joodsen huize is.

Deze commissie zal op basis van de  onafhankelijke onderzoeker aanbevelingen doen aan het bestuur van de SHV.
Gouden tabletje van € 7,5 miljoen moet terug naar museum in Berlijn


NEW YORK,15-11-2013 - Joodse familieleden van  een Holocaust-overlever moeten een gouden tablet teruggeven aan een Berlijns museum. De rechter in New York oordeelde gisteren dat het hier gaat om roofkunst. De overlevende Riven Flamenbaum belandde aan het einde van de oorlog in Berlijn, na een verblijf in Auschwitz. Daar kreeg hij van een Rus het gouden tablet, in ruil voor twee pakjes sigaretten. (Zie ook ons bneriocht dd 16--10-2013).


Het tablet, even groot als een pasfoto, is echter 3200 jaar oud en €  7,5 miljoen waard. Het werd volgens het Pergamon Museum (foto rechts) begin vorig eeuw opgegraven bij een tempel in Irak. Vanaf 1934 stelde  het museum het in Berlijntentoon, maar na de val van de stad in 1945 was het weg. Na Flamenbaums dood in 2003 kregen zijn nabestaanden ruzie over de erfenis. Zijn zoon benaderde daarom het museum.


Daarop eiste dit het tablet terug. De advocaat van de familie betoogde dat het museum te lang wachtte  met hetteruigvorderen . Bovendien, zegt de advocaat "zag Flamenbaum het als compensatie voor de dood van zijn familie in de Holocaust". De rechter accepteerde die redenering niet, hoewel het tablet legaal was veworven. Of er nog hoger beroep mogelijk is, is onduidelijk.
Nog 2 oorlogsslachtoffers mogelijk na 71 jaar geïdentificeerd dankzij DNA

LOENEN, 14-11-2013 - Mogelijk worden er nog 2 oorlogsslachtoffers geïdentificeerd dankzij DNA-onderzoek. Dat blijkt uit een toelichting van het Landelijk Bureau Vermiste Personen van de politie. Zij waren in een graf van 4 mensen gevonden, waarvan er één, Guus van Batum, is geïdentificeerd.


Op lijsten van de Sicherheistdienst staan vier mensen als op die dag, 24 juli 1942, geëxecuteerd. Volgens teamleider Irma Schijf heeft één van hen geen familie en zal dus waarschijnlijk niet geïdentificeerd worden. De zoektocht van de politie naar mannelijke verwanten gaat verder.


Enkele dagen terug werd, 71 jaar na zijn dood, een slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog alsnog geïdentificeerd. Dit is Guus van Batum, geboren in 1899 , een Amsterdamse machinist . Doordat een familielid van hem DNA afstond kon uitgevonden worden wie hij was, zo heeft de werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog vastgesteld. Het graf van Guus van Batum op het ereveld in Loenen is onlangs in het bijzijn van zijn nabestaanden hernoemd. Het bericht over Van Batum werd al op 7 november gepubliceerd. LEES VERDER>>>
Opnamen oorlogsfilm Brad Pitt gingen door op 11 november - excuses van regisseur


LONDEN, 14-11-2013 - Regisseur David Ayer van Brad Pitts nieuwe oorlogsfilm biedt zijn excuses aan voor het filmen van een aantal scènes met figuranten in nazi-uniform. Hij filmde deze scènes in de UK uitgerekend op maandag 11 november, Wapenstilstandsdag (Remembrance Day) )in de UK.


Regisseur Ayer biedt zijn "oprechte verontschuldigingen voor het gebrek aan respect" aan. In een dorp in Oxfordshire draaide hij op maandag 11 november een aantal scènes voor de film "Fury" met acteurs in nazi-uniformen.


De voorzitter van de Britse kabinetsraad, Ian Hill, zei dat "de lokale bevolking heel kwaad is" over de beslissing door te gaan met de opnamen. De filmmakers wezen eerder een verzoek af om de opnames uit te stellen.Ook producer Sony bood zijn excuses aan. "We betreuren ten zeerste elk misverstand dat veroorzaakt werd", luidde het.


Eén van de figuranten  in de film in nazi-uniform zei: "Dit was helemaal niet respectvol en offensief. Ik kan niet geloven dat ik een SS-uniform droeg op Wapenstilstand". In "Fury" spelen verder onder meer Jason Isaacs en Shia LaBeouf mee. De film moet in oktober 2014 in première gaan.

Nieuws-wo2 start met dagelijkse Marktplaats nazikoersen

AMSTERDAM, 12-11-2013 - De oorlogssite Nieuws-wo2.tk start met de dagelijkse publicatie van 'nazikoersen'. Dat is een koerslijstje in een lichtkrant van naziadvertenties op Marktplaats. Het aantal daarvan stijgt de laatste tijd verontrustend. 

Foto rechts: het aanbod SS-spullen op 13 november 2013.


Doel is Marktplaats te bewegen met deze advertenties te stoppen. Tot nu toe is Marktplaats niet op zulke verzoeken ingegaan. Kamerlid Joël Voordewind steunt de actie (foto rechts tijdens zijn rede in de Portugese Synagoge tijdens de herdenking van de Kristallnacht.


Ook directeur Dirk Mulder van kamp Westerbork steunt het streven tot verwijdering van de nazirommel van MP. Ook de Stichting Vriendenkring Neuengamme, het concentratiekamp waar de meeste Nederlandse verzetsstrijders werden omgebracht, doet dit bij monde van voorzitter Martine Letterie.


Deze  site toont een banner op de homepage met elke dag de aantallen nazi-advertenties die die dag verschijnen op Marktplaats. Er zijn 6 categorieën: nazi, Hitler, Wehrmacht en Waffen-SS, Luftwaffe, en NSDAP.. Vandaag publiceerde Marktplaats in die zes categorieën in totaal 1.666 nazi-advertenties.LEES VERDER>>>Internationale herdenking WO2 in Haelen vindt plaats voor 13de keer


door Eddy Kokelenberg

HAELEN (L), 13-11-2013 - Op donderdag 14 november 2013 zal bij het Monument van Verdraagzaamheid 9foto rechts)  in de Limburgse Gemeente Leudal voor de 13de keer een jaarlijkse internationale herdenking plaats vinden.


Het in 2001 opgerichte monument (foto rechts) gedenkt de meer dan 700 militairen van 11 nationaliteiten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dit gebied omkwamen. Het is hiermee het eerste en enige monument in Nederland waar ook Duitse en Oostenrijkse slachtoffers herdacht worden, zo meldt het organiserend comité.

LEES VERDER>>>
Noordzeeschilderij in Münchener kustschat ontdekt


MÜNCHEN, 13-11-2013 - Er is een 'Nederlands' werk in Münchener kustschat ontdekt, zo meldt Telegraafcorrespondent Rob Savelberg uit Duitsland. Het gaat om het verloren gewaande en wereldberoemde 'Twee ruiters aan het strand', dat gemaakt is in Nederland door Max Liebermann.


Hij schilderde het werk ergens op het Noorzeestrand in Nederland. Waarschijnlijk liggen de rechten bij de Joodse familie Friedmann, wier overgrootvader david het doek kocht in 1901. Hij woonde toen in Wroclaw, dat in de nazitijd hernoemd werd tot Breslau. Vrijwel de hele familie Friedmann werd uitgeroeid. het werk is miljoenen waard.

VN-topman Ban Ki-moon bezoekt als eerste VN-topman volgende week Auschwitz


door Eddy Kokelenberg

AUSCHWITZ, 12-11-2013 - VN-topman Ban Ki-moon bezoekt volgende week het voormalig concentratiekamp, nu staatsmuseum, Auschwitz . Hij is de eerste secretaris-generaal van de Verenigde Naties die het voormalig vernietigingskamp bezoekt.


Ban Ki-moon heeft een grote interesse in WO2, mede vanwege zijn Koreaanse nationaliteit. In Zuid-Korea is WO2 een vrijwel wekelijks terugkerend onderwerp in de actualiteit, vanwege de problematische houding van de rechtse Japanse regering ten opzichte van het leed dat Korea is aangedaan en met name het lot van de zg. troostvrouwen, Koreaanse dwangprostituées in Japanse legerbordelen.


Volgens de VN vormt duit bezoek een eerbetoon aan de slachtoffers van de Holocaust. Daarnaast wil Ban aandacht vestigen op het streven van de VN naar tolerantie en vrede en op het belang om genocide te voorkomen. Ban bezoekt het kamp maandag. Later die week reist hij naar de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen en naar een klimaatconferentie in Warschau.


Auschwitz is intussen algemeen erkend als het belangrijkste herdenkingsoord van de verschrikkingen van net nazidom in Europa in de Tweede Wereldoorlog, en heeft van de UNESCO dan ook officiële monumentenstatus gekregen. In het concentratiekamp kwamen meer dan 1,1 miljoen mensen om het leven, voornamelijk Joden die vanwege de rassenopvattingen van het Duitse naziregime werden vergast. Uit Nederland waren dat er 60.000. Ook Anne Frank en haar familieleden waren in het kamp.. 
Verzameld werk van Anne Frank gepresenteerd


AMSTERDAM, 13-11-2013 - In Amsterdam is gisteren in de oudste Joodse bibliotheek van Europa het verzameld werk van Anne Frank gepresenteerd. Het boek, een uitgave van Prometheus, biedt in één band voor het eerst de verschillende versies van haar dagboek, verder haar verhalen, brieven en foto's. Het boek bevat ook brieven die nooit werden gepubliceerd. Ook Anne's vrij onbekende 'Egyptedagboek' is erin opgenomen. Anne knipte plaatjes vaak uit een tijdschrift en plakte die in een schrift.


Minister Bussemaker ontving het eerste exemplaar. Zij noemde het dagboek "het belangrijkste oorlogsdocument ter wereld. Anne Frank is erin geslaagd de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden''. Voor de uitgave werkte de Nederlandse uitgever Prometheus samen met het Anne Frank Fonds in Bazel. Het fonds, opgericht door Anne's vader Otto,  heeft de rechten van het werk van Anne Frank.


Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij over het onderduiken in het Achterhuis in Amsterdam. In 1944 herschreef ze haar dagboek, met de bedoeling dit na de oorlog uit te kunnen geven. De handelseditie verscheen in Nederland in 1947. Voor het eerst zijn de drie versies gebundeld.


Het Anne Frank Fonds in Bazel besloot een paar jaar terug al het werk bij elkaar te brengen en uit te geven in vele landen. In Nederland en Duitsland verschijnt het verzamelde werk als eerste. Het fonds werd in 1963 opgericht door Annes vader Otto Frank, de enige van het gezin die de holocaust overleefde. Het fonds is eigenaar van de rechten van al het werk van Anne Frank.


Duitse overheid start publicatie kunstschat Gurlitt

MÜNCHEN, 12-11-2013 - Duitse overheden hebben 25 kunstwerken uit de opzienbarende collectie van Cornelius Gurlitt op internet gezet. Het gaat om 25 werken.


Dat is gebeurd om het zoeken naar de rechtmatige eigenaren te vergemakkelijken. Een woordvoerder van bondskanselier Merkel zei dat haar regering haast wil maken met de  identificatie van de werken en hun voregere eigenaren, zei

Cornelius Gurlitt is de zoon van de in 1956 verongelukte kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt, een verzamelaar die o.m. door de nazi's was belast met de verkoop van kunst die zij als ongewenst beschouwden of van Joden hadden geroofd en niet zelf wilden bezitten.


Een week terug bleek uit een artikel in het weekblad Focus dat de Duitse politie een jaar terug in de woning van Gurlitts zoon in München zo'n 1400 kunstwerken zijn gevonden, daaronder schilderijen van Picasso, Delacroix, Matisse, Macke, Beckmann en Otto Dix. Intussen is Cornelius Gurlitt weer gesignaleerd, maar hij is niet verdacht en blijft vrij.    LEES VERDER>>>
200 rabbi's herdenken holocaust in Berlijn


BERLIJN, 12-11-2013 -  Ruim 200 rabbijnen uit meer dan 30 landen hebben meegedaan een een herdenking van de door de nazi's vermoorde joden van Europa. Dat deden zij bij het aan de Holocaustmonument in Berlijn.


Een van de geleerden zei namens de groep de Kaddish, een van de belangrijkste gebeden van het Jodendom, dat ook ter herdenking van doden dient. De leden van de Conferentie van Europese Rabbijnen ( CER ) houden in de Duitse hoofdstad hun jaarvergadering sinds zondag .

Na het avondprogramma gingen de voorgangers maandag voor een groepsfoto naar de Brandenburger Tor en gingen daarna, vergezeld door enkele journalisten en een paar politieagenten , met kaarsen naar het nabijgelegen Monument voor de vermoorde Joden van Europa. 


CER-voorzitter Rabbi Pinchas Goldschmidt herinnerde aan de moord door de nazi's op 6 miljoen Joden. Tegelijkertijd benadrukte hij vandaag dat het Joodse leven in vele vormen in Duitsland weer tot leven  is gekomen. Duitsland is het land in Europa waar de Joodse gemeenschap het snelst groeit. De Conferentie van Europese Rabbijnen hield voor het eerst zijn algemene vergadering in de Duitse hoofdstad.Duits scheepswrak Veerse Meer wordt maandag geborgen


VROUWENPOLDER, 12-11-2013 -  Defensie start maandag met het werk aan de berging van een Duits oorlogswrak uit WO2  in het Veerse Meer, zo meldt dagblad PZC. Het werk neemt waarschijnlijk 5 weken in beslag, volgens projectcoördinator Gerius van Woudenberg van Rijkswaterstaat.


Bij de Veerse Gatdam komen 5 pontons, aan elkaar gehaakt en opgebouwd tot een klein werkeiland. Slepers brengen dat platform dinsdag naar de plek voor Vrouwenpolder, waar het Duitse tot mijnenlegger omgebouwde landingsvaartuig MFP-920DM 15 meter diep op z'n kop op de bodem ligt.


Duikers van de Geniecompagnie Waterbouw zullen het wrak in stukken snijden. Het oogmerk is dat de MFP in 4 delen naar boven komt. Die delen gaan dan naar het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Het wrak gaat daar deel uit maken van het nieuwe bevrijdingspark. Volgend jaar maart start het grondwerk voor het park. 


Een poging in september alvast het anker van de MFP 920 DM te bergen, is opgegeven. Het ligt vast onder het wrak. Wel zijn al verschillende kleinere objecten naar boven gehaald. De daadwerkelijk berging is half november. Het wrak gaat in delen naar het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp.
  K O R T   N I E U W S 
    dinsdag  12  november 2013  -  5  berichten  


EOD

De vlag van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) wordt sinds vandaag opgesierd door 11 zogenoemde vlaggenbanden, zo meldt het ministerie van Defensie.. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif bevestigde op de Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg de linten 


Percival

Veteraan Percival overleed in Lancashire en zijn begrafenis zou op 11-11-2013 plaatsvinden. Zijn verzorgingstehuis plaatste een verzoek in een lokale krant om militairen te vragen naar de afscheidsdienst te komen. "Als alleenstaande man heeft Harold geen directe familie die naar zijn uitvaart kan komen." De reactie was  onverwacht groot, zo meldt de NOS.


Pink Floyd

Roger Waters, de bassist van Pink Floyd, heeft een gedicht gestuurd aan de Britse legerveteraan die de plek waar zijn vader in Italië omkwam tijdens de Slag om Monte Cassino gestuurd. Dat neldt de Daily Telegraph.


Joodse boeken Shanghai
2000 Joodse boeken wachten al 70 jaar op hun eigenaar bij de familie Lin in Shanghai, zo meldt Joods Actueel. De Chinese familie heeft hulp gevraagd bij het traceren van de oorspronkelijke eigenaren. De Lins moeten namelijk binnenkort hun huis uit omdat hun woonwijk tegen de vlakte gaat. De familie heeft de boeken altijd met de grootste zorg behandeld. In een huis van 100 vierkante meter was het soms passen en meten met de tweeduizend boeken. “Maar het was voor het goede doel” aldus de zorgzame familieleden. In Shanghai was een Joodse gemeenschap van vluchtelingen die zonder grote problemen de oorlog overleefden. Zij kwamen daar mede dankzij de visa die de Nederlandse consul jan Zwartendijk en de Japanse consul Shugiihara verstrekten.


Kamp Amersfoort

De voorzitter van Nationaal Monument Kamp Amersfoort is onderscheiden met de Sint-Jorispenning. Voorzitter Martin van Hoogevest kreeg de penning uit handen van burgemeester Bolsius bij zijn afscheid. Volgens de gemeente is Kamp Amersfoort uitgegroeid tot een landelijk herinneringscentrum, met steeds meer bezoekers. Ook heeft de voorzitter zich gedurig ingezet voor het Amersfoortse bedrijfsleven. Van Hoogevest was directeur van het gelijknamige bouwbedrijf, dat in 2009 failliet ging. Hij is 65 en gaat met pensioen.
VANDAAG 692 ADVERTENTIES VOOR NAZIROMMEL

Marktplaats weigert contact over nazi-advertenties

AMSTERDAM, 11-11-2013 - Ondanks herhaald aandringen, weigert Marktplaats contact over het veriwjderen van naziadvertenties. Enkele organisaties willen met Marktplaats overleg voeren, maar de site weigert daar op in te gaan. 


Directeur Olivier van Duijn (foto links, foto Marktplaats) blijkt onbereikbaar, evenals hoofd PR Jasper Teijsse. Vandaag staan er in de rubriek verzamelen van Marktplaats onder  'nazi' 272 artikelen en in de rubriek 'Hitler' maar liefst 424 artikelen - samen 696 artikelen.

Vlak voor de herdenking van de Kristallnacht en de start van de Jodenvervolging zaterdag is de verkoop van een Hitlerbuste op Marktplaats gestaakt. Diverse organisaties zoals het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de antifascisten van de BVFN/BVA en Nieuws-WO2 hebben ernstige bezwaren tegen de grootschalige verkoop van nazirommel.


Opperrabbijn Jacobs van het Ned. Israëlisch Kerkgenootschap vindt dit 'schokkend'. Tweede-Kamerlid Joël Voordewind van de Christen Unie verklaard dat hij de actie tegen nazirommel op Marktplaats steunt.  Het NIOD heeft  verklaard dat de instelling mogelijk advies kan geven aan Marktplaats over wat beschouwd kan worden als nazistisch.


De organisaties vinden dat die verkoop voor eens en voor altijd moet eindigen en willen zo snel mogelijk overleg met Marktplaats. Tot nu toe heeft de website, eigendom van Ebay, nog niet geraegeerd op dit voorstel. De betrokken organisaties en individuen zullen Markptlaats een brief sturen om hun bezwaren toe te lichten.De wond van meneer Kotek


11-11-2013, column door Arthur Graaff


Meneer Kotek blijkt een dokter, die als sinds zijn zevende een wond heeft, althans een litteken, op de palm van zijn linkerhand, bij zijn pols. Hij is nu al 83, maar hij heeft het over die wond in de Portugese synagoge op zaterdagavond, waar hij spreekt. Daar zit het helemaal vol mensen die door de regen zijn gekomen om de Kristallnacht te herdenken, ernstige mensen, belangrijke mensen, machtige mensen. Ik vind de wond fantastisch: hij laat opeens de naziterreur voor me leven. Meneer Kotek was Duits, is Joods, is naar Nederland gevlucht, en heeft het allemaal overleefd.LEES VERDER>>>


Britse dodenherdenking voor eerste keer met verzetsstrijders

LONDEN, 11-11-2013 - Gisteren vond in Londen de jaarlijkse officiële dodenherdenking van alle oorlogen plaats bij de Cenotaph, het monument op Whitehall. Koningin Elisabeth II legde er een krans, gevolgd door haar regering, politici en veteranen. Deze Remembrance Sunday oftewel Armistice Dag wordt door het gehele Britse Gemenebest herdacht.

Voor het eerst namen aan het deflié ook Britse verzetsstrijders deel, zo meldt de BBC. Het gaat om geheim agenten van meestal de Speical Operations Executive (SOE), die werden gedropt in vijandelijk gebied om daar verzet en sabiotage te plegen of te helpen plegen. Daaronder waren ook een aantal Nederlanders, van wie de bekendste Erik Hazelhoff Roelfzema was. Hij nam ook een aantal malen deel aan de Britse herdenking.

De herdenking vindt officieel plaats op de tweede zondag van november. De feitelijke dag van de wapenstilstand uit de Eerste Weereldoorlog is 11 november, vandaag, en deze datum wordt in vrijwel alle landen die deelnamen aan WO1 herdacht. In Duitsland heet deze dag Volkstrauertag.
Website verkoopt Hitlerbuste en nazidolken vlak voor herdenking van start Jodenvervolging
Justitie buigt zich over nazirommel op Marktplaats


AMSTERDAM, 8-11-2013 - Het landelijk parket buigt zich over diverse Hitlerspullen die te koop staan op Marktplaats. Er staan ook andere spullen uit de nazitijd op, meest militair en voorzien van hakenkruisen. Vorige week haalde Ebay nazispullen van zijn site, na berichten in de Britse pers. Ebay is de eigenaar van Marktplaats. 


Foto links: een Hitlerbuste, vraagprijs € 550. Daaronder een namaak-SS-pet, met doodskop, en Hitlerjugend-dolken.

Er is onder meer een buste van Hitler te vinden, voor € 550. Bovendien nog eens 263 nazi-artikelen in de rubriek 'verzamelen' en 429 Hitlerartikelen in die rubriek. 


Het gerechtshof in Arnhem heeft vorig jaar november geoordeeld dat handel in nazi-artikelen een misdrijf oplevert op grond van artikel 137e van het Wetboek van Strafrecht. Ondanks herhaalde telefonische verzoeken wilde Marktplaats niet reageren.


Verkoop van nazispullen moet zo snel mogelijk ophouden. Dat zeggen o.m. het  Simon Wiesenthal Center in Jerusalem, evenals het Centrum Informatie en Documentatie Israël en de vereniging van oud-verzetstrijders AFVN/BVA. Opperrabbijn Jacobs van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap noemt deze verkopen  'schokkend'.LEES VERDER>>>Nieuws-wo2.tk ondersteunt de oproep en vraagt het publiek om naar Marktplaats te gaan en zoveel mogelijk nazi-artikelen als 'ongewenst' aan te duiden bij de directie van de site via 'tip Marktplaats'.

Dat is bij elke advertentie de knop waar bezwaar gemaakt kan worden. Marktplaats haalt soms wel enkele nazi-advertenties weg, maar niet allemaal.

In maart stopte Marktplaats met de handel in levende dieren, onder druk van de publieke opinie.
Een week terug haalde het moederbedrijf van Marktplaats, Ebay, 30
advertenties met artikelen uit concentratiekampen weg.
 


Münchener kunstschat moet openbaar


BERLIJN, 9-11-20123 - Het American Jewish Comittee in Berlijn dringt bij de Duitse regering aan op openheid over de Münchener kunstschat. Directrice Deirdre Berger (foto links) van het AJC-Berlin heeft de Bondsdag opgeroepen om zich hiervoor inte zetten. Zij verwijst ook naar de herdenking van de Reichskristallnacht.

Mevrouw Berger vindt volgens het Duitse weekblad Focus dat er grote haast gemaakt moet worden, gezien de vergevorderde leeftijd van een aantal rechthebbenden. De werken moeten zsm op het web gezet worden, vindt zij.

Anne Sinclair, Frans topjournaliste en ex-vrouw van de voormalige IMF-topman Dominique Strauss-Kahn (foto rechts), heeft een Matisse uit de Münchener kunstschat geclaimd. De nazi's roofden in 1942 het schilderij 'Zittende vrouw' van haar inmiddels overleden grootvader Paul Rosenberg. Naar schatting is het schilderij 71 miljoen euro waard. Zij heeft de advocaat Chris Marinello ingeschakeld.

Dat heeft de Duitse krant Bild vrijdag gemeld. In Duitsland gaan ondertussen stemmen op om de herkomst van de meer dan 1400 schilderijen versneld vast te stellen. De weigering om een lijst met de titels van de werken te publiceren heeft veel kritiek gekregen, omdat het daardoor moeilijker is de rechtmatige eigenaren ervan te achterhalen.
Meer Nederlandse plaatsen dan ooit herdenken Kristallnacht


AMSTERDAM, 9-11-2013 - Op meer plaatsen dan vorig jaar herdenken mensen zaterdagavond de Kristallnacht. Het is dit weekeinde precies 75 jaar geleden dat de eerste nazi-progrom in Duitsland plaatsvond.


Foto links: een SA-man in de Ohel Jaakov-synagoge in München, op 10 november 1938.


In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in heel Duitsland Joden aangevallen. Er werden 1.400 synagogen werden in brand gestoken en meer dan 7.000, winkels en andere gebouwen aangevallen, tussen 90 en 400 Joden werden vermoord. In de dagen  erna werden ongeveer 30.000 Duitse Joden naar concentratiekampen afgevoerd, zonder vorm van proces. De SS had deze aanval georganiseerd en deze geldt als de eerste openlijke vervolging van Joden in nazi-Duitsland LEES VERDER>>>
Rechter verhoort zus Dijkema in proces-Bruins


HOOGEVEEN, 8-11-2013 - Gisteren hoorde de rechtbank uit het Duitse Hagen in het stadhuis van het Drentse Hoogeveen een getuige in het proces tegen oorlogsmisdadiger Siert Bruins.

Foto rechts: het stadhuis van Hoogeveen, waar gisteren het getuigenverhoor plaats had.

Het ging om Auekelien Blokzijl-Dijkema, de zus van de vermoorde Aldert Klaas Dijkema. Van die moord wordt Bruins beschuldigd, maar tot nu toe is er geen enkele getuige van het feit naar voren gekomen.

De zuster van Dijkema zei volgens de Telegraaf tegen de rechtbank dat haar broer tijdens de oorlog Joden had verzorgd. Er is bij Yad Vashem wel een Dijkema als onderscheiden Jodenredster bekend, die heette Hendrike Dijkema-Vlijm en was geboren in 1922 in Ermelo. Welke relatie zij kan hebben gehad met Aldert Dijkema is onbekend.

Tegen de Telegraaf zei de zus dat Bruins wat haar betreft alleen maar huisarrest hoeft. Dijkema was lid vabn de verzetsgroep 't Zandt en werd van 21 op 22 september 1944 vermoord door Bruins en de Duitsers Neuhaüser., beiden in dienst van de SD. Bruins geeft vabn de daad zijn collega de schuld.

Hij werd in Nederland bij verstek ter dood veroordeeld, maar leefde daarna tiebntallen jaren ongehinderd in Breckerfeld. Wel zat hij in Duitsland 7 jaar uit,maar niet voor de moord op Dijkema. Efraim Zuroff, directeur van het Simon Wiesenthal Centrer voor de opsporing van onberecht nazi's, houdt vast aan het standpunt dat zij allemaal, tot hun laatste levensdag, moeten boeten voor hun wandaden, zo schrijft de Telegraaf.

Zijn advocaat Kniffka tracht nu het proces te beëindigen door Bruins dement te laten verklaren. Een psychiater is daarmee doende en zal op 22 november 2013 zijn rapport uitbrengen.Ook VS wenst info over Münchener kunstschat

WASHINGTON, 8-11-2013 - oOK De Verenigde Staten wil van Duitsland een lijst van de 1400 kunstwerken die in een appartement in München zijn gevonden. Amerikaanse diplomaten hebben dat een de Duitse regering duidelijk gemaakt.


De Duitse douanedienst vond de schilderijen, schetsen en beelden vorig jaar, maar bracht de vondst pas eenw eek terug naar buiten omdat die deel uitmaakte van een onderzoek naar belastingontduiking, waarop geheimhouding rust. De dienst heeft vervolgens geweigerd een lijst tepubliceren of meoite te gaan doenom voormalige eigenaren op te sporen.

De weigering van het publiceren heeft veel kritiek opgeroepen, omdat het vrijwel onmogelijk is de rechtmatige eigenaren van het werk te achterhalen als die niet eens weten of een werk wel of niet in de gevonden collectie aanwezig is. De verzameling was oorspronkelijk van een kunsthandelaar die zelfstandig en in opdracht van de nazi's kunst opkocht of in beslag nam bij o.m. Joden.Lage onderscheiding voor vermoorde Ambonnese verzetsstrijder Hukom

EDE - 8-011-2013 - UPDATE 9-11-2013 - Een Nederlands militair en verzetsstrijder uit Sumatra is eindelijk geëerd, maar met een lage onderscheiding. Burgemeester Cees van der Knaap van de gemeente Ede reikte maandag 4 november 2013 het Mobilisatie-Oorlogskruis uit aan mw. Irene G.C. Westerik- Hukom en mw. Edith E.S. Schenke- Hukom.


Zij namen de postuum toegekende eervolle onderscheiding in ontvangst namens hun vader Sgt 1ste klasse Inf. van het Koninklijk Nederlands Indische Leger (KNIL) en moedig verzetsstrijder Frits (Ventje) Segfried Gustaaf Hukom. Het kruis is een vrij lage onderscheiding voor een militair die door de vijand na executie geëxecuteerd is.  LEES VERDER>>>
Militairen WO2 begraven


RHENEN-LOENEN, 7-11-2013 - Een dienstplichtig militair uit de Meidagen van 1940 en een gefusilleerde uit de Tweede Wereldoorlog hebben hun laatste rustplaats gekregen. Dat meldt het ministerie van Defensie.


Foto links: de begrafenis van soldaat Litjens in Rhenen op de Grebbeberg. Foto Defensie.


Op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen vond vandaag de herbegrafenis plaats van soldaat Piet Litjens. Het graf van de gefusilleerde Guus van Batum is onlangs in het bijzijn van zijn nabestaanden op het Ereveld Loenen hernoemd.

Militairen van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers droegen Peter 'Piet' Litjens naar zijn laatste rustplaats. Soldaat Litjens raakte op 10 mei 1940 in Kazemat 115, nabij Katwijk aan de Maas, zwaar gewond en overleed korte tijd later.


Zijn stoffelijke resten zijn op verzoek van zijn nabestaanden vanuit het Limburgse Meterik overgebracht door de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht. 73 jaar na zijn overlijden is soldaat Litjens met zijn gesneuvelde kameraden op het Ereveld Grebbeberg herenigd.
Priebke anoniem begraven op gevangeniskerkhof in Italië


ROME, 8-11-2013- De veroordeelde nazi-oorlogsmisdadiger Erich Priebke, die vorige maand in zijn woonplaats Rome overleed, is  anoniem begraven bij een niet nader genoemde gevangenis. Zijn graf zou alleen gemarkeerd zijn met een houten kruis en een nummer. Dat schrijft de Italiaanse krant La Repubblica. Volgens de krant werden nabestaanden pas na de begrafenis op de hoogte gebracht. De begraafplaats was in onbbruik; er zou de laatste 20 jaar niemand zijn begraven.


Priebke overleed op 11 oktober op 100-jarige leeftijd in Rome. Hij had als officier leiding gegeven aan de slachtpartij bijde Ardeatijnse Grotten. Italië wilde aanvankelijk van zijn stoffelijk overschot af, maar geen enkel - ook Duitsland - land wilde het hebben, ook Duitsland en Argentinië niet.


Priebke vluchtte in 1948 naar Argentinië. Toen hij daar was opgespoord volgde hij in 1995 zijn uitlevering aan Italië.In 1998 kreeg Priebke in Italië levenslang voor zijn rol bij een repressaille-actie van de nazi's in 1944, waarbij 335 willekeurige Romeinse burgers werden doodgeschoten. Priebke had de laatste jaren uitsluitend huisarrest. Joodse en andere organisaties namen het de Italiaanse justitie kwalijk dat Priebke een zeer mild gevangenisregime had. Hij werd geregeld buiten de gevangenismuren gesignaleerd.Arnhem nog niet klaar voor jubileum Market Garden

ARNHEM, 7-11-2013 - “Volgend jaar komen er een miljoen mensen naar de jubileumherdenking van Operatie Market Garden, en Arnhem is daar nog niet klaar voor.” Dat stelt Sabine Andeweg (foto rechts), raadslid voor D66 Arnhem.

Zij ziet tekortkomingen van het informatiecentrum bij de historische locatie van de John Frostbrug, en stelt het College vragen over de aanpak die deze ‘brug te ver’ binnen handbereik zou moeten brengen. 

Het is volgend jaar 70 jaar geleden dat de Operation Market Garden plaatsvond. De mislukte geallieerde luchtlandingsactie die duizenden burgers en militairen het leven kostte, wordt voor het eerst in 20 jaar weer groots herdacht.LEES VERDER>>>Dr Oetker Nederland wil geen gesprek over naziverleden directeur

AMERSFOORT, 7-11-2013 - Get Dr Oetkerconcern wil geen gesprek over het naziverleden van zijn directeur uit de oorlog, Rudolf-August Oetker. Dat heeft een woordvoerster van het concern, waarvan de Nederlandse vestiging in Amersfoort is gevestigd,  laten weten.

Twee weken terug kwam er een onafhankelijke wetenschappelijke studie uit over het naziverleden van het concern en de directeur. Deze bleek niet alleen lid van de nazipartij, maar ook een actief lid van de Waffen-SS en heeft in Oost-Europa gediend. Onduidelijk is of hij ook betrokken is geweest bij wandaden daar.

Begin deze week vroeg hoofdredacteur Arthur Graaff van deze site een gesprek aan met de leiding van het concern. Een vand e vragenw as of er ook Nederlandse dwangarbeiders bij het bedrijf, met hoofdkantoor in Bielefeld, werkzaam waren geweest. Een andere vraag is of het bedrijf in Nederland nu Joodse werknemers heeft, en hoe die aankijken tegen het naziverleden van de directeur. Het bedrijf weigert echter elke toelichting, en wil ook niet vermelden waarom.

  LEES HIER EEN ACHTERGRONDARTIKEL OVER DR OETKER EN DE NEDERLANDSE COLLABORATIE>>>


Duitse regering wil informatie over Münchener kunstschat vrijgevenMÜNCHEN, 7-11-2013 - De Münchener kunstschat doet nog steeds meer vragen rijzen dan er beantwoord worden. De  Duitse regering wil nu informatie vrijgeven over de gevonden kunstwerken uit een appartement in München. Momenteel dient de schat als onderpand voor een belastingschuld.
Foto rechts: kunstverzamelaar Gurlitt sr.

Een deel van de erzameling  blijkt direct na de oorlog door de geallieerden in beslag te zijn genomen en opgeslagen, zo meldt de Süddeutsche Zeitung. Ongeveer100 kunstwerken werden echter later teruggegeven aan de kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt. Daaronder werk van Picasso, Chagall en Paul Klee. Volgens de Duitse kunstkenner Uwe Hartmann betreft de verzameling  in veel gevallen geen nazi-roofkunst. Hartmann werkt als specialist van herkomst van kunstwerken bij aan de staatsmusea in Berlijn.  LEES VERDER>>>
  K O R T   N I E U W S 
  donderdag  7  november 2013  - 3  berichten  


Litouwen

In Litouwen krijgen Joodse slachtoffers van de Holocaust en de Russische bezetting een schadevergoeding, zo meldt het ANP. Het gaat om een eenmalig bedrag van 460,- euro, dat uitgekeerd zal worden aan ongeveer 1800 Litouwers. Tijdens de  oorlog vermoordden de nazi's ongeveer 90% procent van de 200.000 Joden in Litouwen. Op dit moment wonen er nog ongeveer 3.000 Joden in het Oost-Europese land.Litouwen is het land waar de bevolking relatief veel moeite deed om Joden te redden. Er werden tot op heden 844 Litouwers door Yad Vashem onderscheiden, wat betekent dat Litouwen direct na Nederland op de tweede plaats komt op dit opunt.


Verrader

In Rusland verliest een 90-jarige 'verrader' Serrgei maslov alsnog zijn veteranenstatus. Dat is het oordeel van de rechtbank na het ebstuderen van documenten uit Belarus. Maslov viocht aan de zijde van de nazi's. Hij diende o.m. in Frankrijk bij het SS-Jagdverband Mitte.

Londen

In Londen is de campagne voor het inzamelen van geld voor behoeftige veteranen gestart. Er worden plastic 'poppy's' verkocht, die in de aanloop naar 11 novemver - 'Remembrance Sunday', 11 november - gedragen  worden. Burgemeester Boris Johnson vuurde als startmoment een kanon af.Kunstschat München bevat topwerken, o.m. Matisse


MÜNCHEN, 6-11-2013 - De collectie geroofde kunstwerken, die in een appartement in München is gevonden, bevat ook topwerken. Bijvoorbeeld het schilderij Zittende Vrouw van Henri Matisse (Foto rechts), dat werd getoond tijdens een persconferentie gisteren. De Duitse justitie zei gisteren geen moeite te gaan doen om de eigenaren op te sporen.


De Duitse autoriteiten lieten dinsdag verder weten dat in de verzameling van circa 1400 (niet 1500 zoals wij eerder berichtten) ook onbekende werken van Marc Chagall en Otto Dix zijn aangetroffen.

De Zentralrat der Juden in Deutschland dringt nu aan op snellere openbaarheid over de herkomst van de werken. De overheid deed er geheimzinnig ober, omdat het in eerste instantie om een belastingzaak ging, waarin de overheid tot geheimhouding verplicht is.   LEES VERDER>>>.
Proces-Bruins stopt misschien wegens dementie

HAGEN. 6-11-2013 - Het moordproces tegen de Nederlandse SS-er Siert Bruins in Hagen stopt misschien wegens zijn toenemende dementie. Bruins' advocaat, Klaus-Peter Kniffka, heeft een verzoek daartoe bij de rechtbank ingediend.

De rechtbank heeft nu een deskundige aangewezen, die Bruins' toestand verder gaat onderzoeken. Deze zal op 22 november 2013 uitsluitsel geven. Als Bruins ongeschikt is, dan bestaat de mogelijkheid dat het proces geheel gestaakt wordt. Volgens Kniffka weet zijn cliënt op dit moment niet meer waarom hij terecht staat.


Bruins staat nu terecht voor de moord op Aldert Jan Dijkema. Hij zou hem in 1944 met een schot in de rug in of bij Delfzijl hebben vermoord. LEES VERDER>>>
Erven Goudstikker krijgen 3 werken uit Gouden Eeuw terug

DEN HAAG, 6-11-2013  -  Minister Bussemaker van OCW gaat 3 schilderijen uit de Gouden Eeuw teruggeven aan de erven van de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. De Restitutiecommissie heeft dat aan de minister geadviseerd.


Het advies gaat over de schilderijen Twee mannen met een paard aan het strand van Philips Wouwerman, Jongen met hond van Dominicus van Tol en Man met wijnglas in de hand van Hendrik Gerritsz. Pot. Deze schilderijen maakten tijdens het begin van de oorlog deel uit van de handelsvoorraad van de Amsterdamse kunsthandel J. Goudstikker N.V., in die tijd een van de belangrijkste kunsthandels van Nederland. .   LEES VERDER>>>
Merkel over 75 jaar Kristallnacht: donkerste fase Duitse geschiedenis

AMSTERDAM/BERLIJN, 5-11-2013 - Afgelopen zaterdag heeft kanselier Angela Merkel op haar website haar afschuw over de zg. 'Kristallnacht' uitgesproken, in Duitsland ook wel bekend als 'Reichspogromnacht'. Zij noemt 'dit de 'donkerste fase in de Duitse geschiedenis'.

Foto rechts: de kanselier, die hier geïnterviewd wordt door een stagiair over de Kristallnacht.

In 2013 is het op 8/9 november  75 jaar terug dat de eerste grote nazi-pogrom plaatsvond in Duitsland: de Kristallnacht. Daarbij werden 1.400 synagoges in brand gestoken,  duizenden Joodse winkels aangevallen en vernield, en 100 Joden vermoord, terwijl 30.000 van hen in concentratiekampen werden opgesloten in de dagen erna. 

 LEES VERDER, OOK VOOR PROGRAMMA'S  NEDERLANDSE HERDENKINGEN >>> ..
Zuid-Korea: eerst excuses van Japan, dan pas topoverleg

SEOUL, 5-11-2013 -
Zuid-Korea wenst geen overleg met Japan, zolang dat land weigert excuses aan te bieden voor misdaden die tijdens de oorlog zijn gepleegd ten opzichte van Koreaanse vrouwen die als dwangprostituées moesten werken.

Dat zei presidente  Park Geun-hye tijdens een maandag gepubliceerd BBC-interview. De Japanse regering heeft al eens excuses aangeboden, maar de laatste jaren heeft de huidige regering steeds opnieuw opmerkingen gemaakt en daden gesteld die deze excuses in twijfel trekken. De regering laat bijvoorbeeld steeds weer eerbewijzen leggen bij het bekendste nationalistische oorlogsmonument in Tokio, waar ook oorlogsmisdadigers begraven liggen.

De Zuid-Koreaanse presidente maakt van excuses zelfs een eis voor een topconferentie met Japanse leiders. „Als Japan vasthoudt aan hun beeld van de geschiedenis en de oude standpunten blijft herhalen, wat is dan de meerwaarde van zo'n bijeenkomst?”, vraagt de president zich af. „Misschien is het beter om helemaal geen top te beleggen.”


Volgens Park Geun-hye staan vooral de Japanse opvattingen over 'troostmeisjes' betere betrekkingen in de weg. Zuid-Korea wil dat Japan excuses aanbiedt voor de seksslavinnen die het keizerlijke leger - overigens in weerwil van de officiële beleidslijn - aanstelde tijdens de oorlog. Dat waren veelal Koreaanse vrouwen, maar ook Nederlandse en vrouwen uit andere bezette landen zoals China, Maleisië en de Filippijnen..ZIE OOK DOSSIER TROOSTMEISJES>>>

Joodse gemeenschap en antiracisten herdenken Kristallnacht in Tilburg

TILBURG, 5-11-2013 - De Liberaal-Joodse Gemeenschap (LJG) en de AntiRacismeGroep (ARG) uit Tilburg
herdenken de Kristallnacht van 9 november 1938 op zowel zaterdag 9 als zondag 10 november.

Foto's rechts: de synagoge in Aken vóór en na 9 november 1938. De brand was vanuit Kerkrade in Nederland te zien. Duizenden Joodse vluchtelingen trachten in de dagen daarop de Limburgse grenzen over te steken, maar werden vaak tegengehouden of teruggestuurd door grensbewakers. Klik op de foto's voor meer foto's en info. In Kerkrade is dit jaar geen herdenking. Bron: Jewish Virtual Librrby.

Op de zaterdag om 14 uur is er een herdenkingstocht, en aansluitend een lezing over fascisme. Op zondag is er een lezing in de Centrale Bibliotheek door rabbijn Hetty Groeneveld. 's Avonds wordt de film 'Die Welle 'vertoond in de Tilburgse synagoge.


Verder loopt de
tentoonstelling over Helga Deen (jonge vrouw van joodse komaf, die in Tilburg heeft gewoond en een dagboek heeft bijgehouden tijdens haar gevangenschap in kamp Vught) in de Synagoge in Tilburg. Te bezichtigen op zaterdagavond 9 november en zondagavond 10 november voor en na de geplande activiteiten.

Er is ook een tentoonstelling van posters over racisme/fascisme/vreemdelingenhaat  in de hele maand november in de Centrale Bibliotheek (tijdens openingsuren). Daar is ook een kleine expositie met foto's over de Kristallnacht op zondagmiddag 10 november.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. KLIK HIER VOOR HET COMPLETE PROGRAMMA BIJ DE AFVN/BVA >>>
Pensioen Ned-Indonesische slachtoffers nu gelijk aan andere


DEN HAAG, 5-11-2013 - Nederlands-Indische slachtoffers van de oorlog, wonend in Indonesië,  krijgen nu hetzelfde pensioen als de slachtoffers in andere landen en niet meer in de lokale munt, de roepiah (foto rechts).


De uitkering van de ruim 500 vervolgingsslachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië die momenteel in Indonesië wonen, wordt vanaf 20 december 2012 in euro's uitbetaald. Voorheen gebeurde dat in de Indonesische munteenheid roepia, zo meldt het ministerie van Welzijn. Aan hun treurige lot - rechtenloos, arm, oud en eenzaam - heeft de omroep Max de afgelopen tijd veel aandacht besteed.

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers 1940-1945 (Wuv) hiervoor aan te passen. De uitkering wordt vanaf 20 december 2012 naar de Nederlandse levensstandaard berekend. Het kabinet trekt hier in 2013 7,6 miljoen euro extra voor uit.

Het kabinet past de wet aan naar aanleiding van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 20 december 2012. Door de wetswijziging vervalt het verschil in uitkeringen voor mensen die in het voormalige Nederlands-Indië zijn vervolgd en in Indonesië wonen, en mensen die elders wonen.

  K O R T   N I E U W S 
    dinsdag  5  november 2013   -  4  berichten   Soldaat Litjens - Grebbeberg
Op donderdag 7 november vindt op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen de herbegrafenis plaats van soldaat Peter Johannes Litjens. Militairen van het 42e Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers dragen hem naar zijn laatste rustplaats, zo meldt het ministerie van Defebnsie.

Soldaat Litjens sneuvelde op 10 mei 1940 nabij zijn stelling in Katwijk aan de Maas. Zijn stoffelijke resten zijn op verzoek van zijn nabestaanden overgebracht vanuit het Limburgse Meterik. Dit gebeurde in opdracht van de Nederlandse Oorlogsgravenstichtring.


Peter “Piet” Litjens werd in 1905 geboren in Horst, was boer en ongehuwd. In 1925 had hij zijn dienstplicht vervuld. In april 1939 werd hij opgeroepen en diende hij bij het 2e Bataljon van het 26e Regiment Infanterie, onderdeel van de Peeldivisie en moest tijdens de mobilisatie  stellingen en kazematten op de westelijke oever van de Maas nabij Cuijk bezetten.

Kazemat 115
In de vroege ochtend van 10 mei 1940 naderden sterke Duitse troepen de oostelijke oever van de Maas. Onder dekking van mitrailleurvuur en infanteriegeschut deden de Duitse troepen twee oversteekpogingen met rubberbootjes, die succesvol werden afgeslagen. De sectie van Soldaat Litjens bemande kazemat 115 en de naastgelegen schuttersputten.

Door de vijandelijke overmacht slaagde de derde oversteekpoging. Tijdens deze aanval sneuvelde de sectiecommandant en raakte soldaat Litjens ernstig gewond. Kort daarop stierf hij en moesten de overlevenden zich overgeven. Nu, 73 jaar daarna,
wordt soldaat Piet Litjens met zijn gesneuvelde kameraden op de Grebbeberg herenigd.


Roofkunst Telegraaf
De Telegraaaf meldt vandaag dat er mogelijk een Nederlands werk in de Münchener rofkunstverzameling is. Bij het Nederlandse bureau Herkomst Gezocht is één formulier aanwezxig, waarop Gurlitt vermeld wordt, een tyekening van Aarabische paarden van mogelijk Eugène Delacroix.

Roofkunst München
De Volkskrant gaat uitvoeirg in op de grote vondst van 1500 werken van roofkunst in München. de krant heeft ook gecheckt welke werken volgens de Duitse databank van Entartete Kunst aan de naam Gurlitt verbonden is: 1829 vermeldingen, waaronder één boek. Radio 1 Journaal meldt hoe de vondst in zijn werk is gegaan: de bewoner van de flat bleek geen inkomen te hebben en evenemin een ziektekostenverzekering, zodat het een vraag werd waar hij dan wel van leefde.

Ook Trouw bericht er uitvoerig over en heeft het over 8 Nederlandse werken, waaronder 'Landschap bij storm' (uit 1825, foto links) van H. van Assche  dat zich mogelijk bevindt onder de collectie van 1500 kunstwerken die in een flat in München zijn gevonden. Het Bureau Herkomst Gezochtmeldt dat het schilderij in de oorlog op 9 september 1944 door de Rotterdammer J.B. Bysings is verkocht aan de Duitser H. Gurlitt.

Sobibor
De Volkskrant wijdt ook een interview aan een Nederlandse archeoloog, die mee gaat werken in Sobibor. Deze Ivar Schutte zegt in de krant: 'Elke boom op deze plek is SS-erfgoed".Joodse Holocaust-organisatie klaagt over Pools gebrek aan herstelbetalingJERUZALEM, 4-11-2013 - Een Joodse Holocaust-organisatie in Israël klaagt over het Pools gebrek aan herstelbetalingen aan Joods-Poolse Holocaust-slachtoffers.

Foto rechts: Mensen in het getto in Warschau. Foto Bundesarchiv.


De voorzitster van het World Jewish Restitution Organization, Colette Avital, dringt er in een open brief op aan dat Polen zich ten volle gaat houden aan verdragen en toezeggingen. Dat bericht de Joodse nieuwssite JTA.

In totaal heeft de WJRO 3.500 vorderingen ingediend tegen de Poolse staat, waaronder die voor 600 begraafplaatsen. Daarnaast hebben Joodse gemeenschappen in Polen nog eens 2.000 vorderingen ingesteld, waaronder die op enkele honderden begraafplaatsen.

In totaal gaat het dus om bijna 6.000 vorderingen. Volgens de WJRO is daarvan zo goed als niets als uitgekeerd en zijn de procedures buitengewoon omslachtig.

Foto links: de synagoge in Krakau. Bron: WJRO.

Vandaag begint een staatsbezoek van de Poolse president Bronislaw Komorowski aan Israël. Hij is ontvangen door de Israëlische president Shimon Peres en zal vandaag het Israëlische herinneringsoord voor de holocaust, Yad Vashem, bezoeken.

Volgens mevrouw Avital draagt Polen veel te weinig bij. Dat raakt o.m. de soms zeer behoeftige holocaust-slachtoffers, van wie er velen nu boven de 80 zijn.

Een belangrijk punt is dat vele Joods-Poolse euigenaren van onroerend goed nooit te volle zijn gecompenseerd door de Poolse staat. Polen had een beviolking van 3,5 miljoen Joden, van wie 90% vermoord werd door de nazi's. Een schatting van haar organisatie is dat Joods eigendom in Polen nu nog miljarden dollars waard is.


Nederland gaat vondst nazi-roofkunst München onderzoeken

AMSTERDAM, 4-11-2013 - Nederlanders gaan  onderzoek verrichten naar de collectie rrofkunst uit WO2 die onlangs in München is gevonden (zie bericht hieronder dd . 3-11-2013). Het overheidsbureau Herkomst Gezocht, dat zich bezighoudt met kunst die in WO II is geroofd, gaat kijken of zich ook Nederlandse schilderijen bevinden in de verzameling.


De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft in oktober 1997 de Commissie Ekkart opgericht om een proefonderzoek naar de herkomst van kunstvoorwerpen uit de collectie die de staat beheert, de zf. NK-collectie. Daarna is in opdracht van die commissie op 1 september 1998 het projectbureau Herkomst Gezocht opgericht met een belangrijke taak: het achterhalen van de oorspronkelijke eigenaren.


Dit weekeinde maakten Duitse autoriteiten bekend bij een 80-jarige man in München 1500 werken  roofkunst te hebben gevonden.
"Ik ga ervan uit dat Gurlitt in Nederland is geweest. We hebben lijsten met geroofde kunst waarin hij genoemd wordt. Het is waarschijnlijk dat hij hier kunst heeft gekocht, maar dat moet worden uitgezocht. We zijn ermee bezig", zegt Perry Schrier van Bureau Herkomst Gezocht tegen het ANP. Het bureau beschikt volgens Schrier over lijsten met in totaal 13.600 vermiste kunstvoorwerpen, waaronder 7500 schilderijen.
Ontmanteling Britse 'luchtmijn' in Dortmund jaagt 20.000 mensen hun huizen uit


DORTMUND, 4-11-2013 - In Dortmund moesten zo'n 20.000 mensen hun huizen uit vanwege een zg. 'luchtmijn' uit WO2. De 1,8 ton zware bom is zonder veel problemen onschadelijk gemaakt.

Foto links: een Britse luchtmijn, ook bekend als 'blockbuster', die in Koblenz werd gevonden en onschadelijk gemaakt in 2011.Foto Wikipedia.


De Britse blindganger is een van de zwaarste bommen die tot nu toe zijn gevonden. Het is pas de derde die in Dortmund werd aangetroffen. De geallieerden gooiden dit soort bommen op het Ruhrgebied, het  belangrijkste centrum van de nazi-oorlogsindustrie waar o.m. de grote staalfabrieken van Krupp stonden en mijnen waren. Twee jaar terug moesten voor een soortgelijke bom in Koblenz 45.000 mensen hun huizen uit. 


De Duitse bomopruimers vinden wekelijks bommen uit de WO2. Deze bom werd ontdekt bij de bestudering van oude luchtfoto's van een industriegebied in Dortmund. In Dortmund liep het opruimen van de bom vandaag vertraging op, omdat twee invaliden in rolstoelen telefonisch meldden dat het ze niet gelukt was om weg te komen.


In een straal van 1,5 kilometer moesten mensen vertrekken, maar niet iedereen werkte aanvankelijk mee. Duitsers zijn gewend geraakt aan bommen. De luchtmijn bezit drie ontstekers, die eerst verwijderd werden en meteen worden opgeblazen. Daardoor waren er vandaag in de stad drie kleine explosies te horen. 
Bevrijdingsmuseum Zeeland verwerft amfibische Buffalo - enige in Nederland


NIEUWDORP, 4-11-2013 - Het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp heeft een voor Nederland volkomen uniek oorlogsvoertuig verworven, dat voor Zeeland een belangrijke rol speelde.


Foto rechts: de Buffalo bij aankomst in Vlissingen.Optisch is hij in goede staat.


Het gaat om de Buffalo, een 17 ton wegend amfibievoertuig op rupsbanden dat o.m. werd gebruikt bij de geallieerde landing op Walcheren.


Volgens historicus Hans Sakkers zou de cruciale Slag om de Schelde voor de toegang tot Antwerpen veel langer geduurd hebben zonder deze voertuigen. Dit is het eerste exemplaar dat in Nederland komt sinds de oorlog.  LEES VERDER>>>
  K O R T  
N I E U W S 

    maandag  4 november 2013  - 5  berichten   


U-Boot-wrak
U-Boot U-853 (foto rechts) zonk op 8 mei 1945, de daag voor de officiële nazi-Duitse oevrgave in Europa. Nog op 5 mei 1945, bij Point Judith, R.I., torpedeerde de boot het SS Black Point, met 12 doden als gevolg. Dit was het laatste Amerkaanse vrachtschip dat in de Atlantic zonk tijdens de oorlog. Een plaatselijke duiker haalt er sinds
enige tiojd spullen uit, zo meldt de Boston Globe.

Museum Nijmegen

De Nijmeegse kunstenaar Jac Splinter voerde donderdagavond actie tegen de komst van het Vrijheidsmuseum WOII in de voormalige Vasimfabriek in Nijmegen, zo meldt Omroep Gelderland. Er zijn tientallen kunstenaars in het gebouw gevestigd, onder wie Splinter, maar zij moeten weg als de plannen doorgaan.  De initiatiefnemers van het nieuwe museum trachtten donderdag  polititici te overtuigen om het plan te steunen en mogelijke geldschieters enthousiast te maken om te investeren.


De gemeentelijke politici zijn overwegend vóór, maar bij de provincie bestaat nogal wat tegenstand. De belangrijkste financier van oorlogsprojecten, het Vfonds, heeft zich bereid verklaard om het project te subsidiëren. Ook als alles soepel verloopt, zal het museum er in jubileumjaar 2014 (70 jaar na de Operation Market Garden) nog niet zijn. Volgens het blad 'De Architect' wordt oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm - Nijmegenaar van geboorte - ambassadeur van het nieuwe museum. De Volkskrant stelt ook dat het Oorlogsmuseum in Overloon, het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en het Airborne Museum in Oosterbeek, initiatiefnemers voor het nationale museum, zich nu terugtrekken uit het project.


Margraten
De Amerikaanse oorlogsdbegraafplaats in Margraten wordt geen Nederlands monument. Door afspraken uit de jaren '70 met de Amerikanen is het onmogelijk de begraafplaats een monumentenstatus te geven. Dat schreef minister Jet Bussemaker (Cultuur) vorige week maandag aan de Tweede Kamer.Stalingrad

De Russische film 'Stalingrad' (foto links) vervovert de Chinese bioscooptheater zoals nooit eerder een buitenlandse film heeft gedaan, meldt de Hollywood Reporter. Het is een 3D Imax film.


Nazischat
Utrechtse theastermaker Leon Giesen meende te weten waar de nazischat, die Adolf Hitler aan het eind van de oorlog liet verstoppen, begraven lag. Hij had het echter verkeerd. Onder de Wörnerstrasse van het Zuid-Duitse Mittenwald lag geen goud en diamanten, maar oud ijzer, zo meldt de Volkskrant.
Naftaniël: paleis op Dam bezit mogelijk roofkunst, Ebay laakbaar


AMSTERDAM, 3-11-2013 - Volgens de scheidende directeur van het Centrum voor Documentatie en Informatie over Israël, Ronny Naftaniël, bezit het paleis op de Dam mogelijk van Joden afkomstige door nazi's geroofgde kunstwerken. Hij bekritiseerde ook Ebay voor het toestaan van aanbieden van voorwerpen uit een concentratiekamp.

Dat zei Naftaniël zondagochtend in een interview op radio 1 in het programma  'Dit is de zondag'van de EO in een interview met Kefah Allush, een Nederlands journalist van Palestijnse afkomst. De aanleiding voor het interview met Naftaniel is dat hij na bijna 38 jaar stopt als directeur van het CIDI, de belangrijkste 'spreekbuis' in Nederland over de staat Israël.  LES VERDER>>>Roofkunst: musea moeten zelf eigenaren van roofkunst gaan zoeken


AMSTERDAM, 3-11-2013 -  Advocaat Paul Russell, gespecialiseerd in kunst en recht en voormalig Eerste Kamerlid, wil de Nederlandse musea actief op zoek gaan naar rechtmatige eigenaren van roofkunst. Dat zei hij in het programma Juridische Zaken van de radiozender BNR.

Nederlandse musea maakten deze week bekend dat zij zeker 139 kunstvoorwerpen in hun collectie hebben die zijn geroofd van Joden of op een andere manier onrechtmatig in handen van de nazi's kwamen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Museumvereniging naar stukken waarvan de herkomst tussen 1933 en 1945 dubieus was.

Al in 2001 stelde staatssecretaris van cultuur R. van der Ploeg dat musea uit eigen beweging duidelijk moeten vermelden welke kunstwerken als gevolg van de Tweede Wereldoorlog terecht kwamen in het Nederlands openbaar kunstbezit.

Volgens Russell, die veel ervaring heeft met restitutiezaken van roofkunst, blijven er nog belangrijke vragen openstaan:   Wat gaat er nu met deze werken gebeuren? En is nu voor eens en altijd duidelijk wie waar recht op heeft? Ook Johan Bosch van Rosenthal, kunstkenner en eigenaar van ArtConsult,  onderschrijft in het programma de slechte positie van de rechtmatige eigenaren.Grote vondst 1500 werken roofkunst t.w.v. 1.000 miljoen al 2 jaar terug gedaan

MÜNCHEN, 3-11-2013 - In een woning in München hebben Duitse douaniers een kunstschat aangetroffen ter waarde van mogelijk meer dan 1.000 miljoen euro. Dat bericht het Duitse weekblad Focus vandaag op zijn site.

De vondst is echter al 2 jaar geleden gedaan, maar nu pas bekendgemaakt. Het blad publiceert er uitvoerig over in zijn editie van morgen onder de titel Der Nazischatz. Het artikel is tegen betaling ook online te lezen. .  
Foto: de printuitgave van Focus zoals die morgen uitkomt.

Het gaat om ongeveer 1500 schilderijen van o.m. Picasso, Matisse, Chagall, Marc, Dürer en Liebermann. Deze waren enkele tientallen jaren zoek. De werken waren bezit van Joodse handelaren en zeker 300 daarvan golden in de jaren '30 en '40 als 'verboden kunst' ('entartete Kunst').   LEES VERDER>>>