Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS 
  N  I  E  U  W  S    W  O    2  

HET RELEVANTE NIEUWS OVER DE OORLOG - UIT NEDERLAND EN DAARBUITEN


M A A R T  2 0 1 5


HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.Posch, Tristan Graaff, Eddy Kokelenberg (stagiair)AUTEURSRECHTEN VOORBEH.

DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES-


SS-er Willem Polak blijkt al jaren gestorven


HANNOVER, 31-03-2015 - De veroordeelde Nederlandse SS-er Willem Polak blijkt al in 1993 in Duitsland te zijn overleden. Dat schrijft oorlogsverslaggever Arnold Karskens gisteren op de website ThePostOnline.

Polak was veroordeeld tot levenslang wegens moorden als lid van het geheime moordcommando SS-Feldmeyer. Dit raakte bekend onder de naam 'Silbertanne'. Polak ontsnapte op Tweeder Kerstdag 26 december 1952 samen met enkele andere veroordeelde Nederlandse SS-ers uit de Koepelgevangenis in Breda.

LEES VERDER>>>
Koning geeft roofschilderij WO2 terug


DEN HAAG, 31-03-2015 - Koning Willem-Alexander retourneert een geroofd schilderij uit de collectie van zijn familie aan de erfgenamen van een Joodse kunstverzamelaar. Het is het schilderij 'Het Haagse Bos met gezicht op Paleis Huis ten Bosch' van de 17de eeuwse kunstenaar Joris van der Haagen. Volgens een officiële onderzoekscommissie is dit waarschijnlijk het enige geval van roofkunst in de Oranjecollectie.

  LEES VERDER>>>Familie verneemt na 70 jaar over moord op  Georgische vader in Beverwijk


BEVERWIJK/TBLISI, 31-03-2015 - Meer dan 70 jaar bleven ze in onzekerheid over de laatste rustplaats van hun vader en grootvader. Nu weten de families van de in Beverwijk vermoorde Georgiërs Anton Gviniasjvili en Konstantin Schirtladze (geheel links en links) eindelijk wat hen in de oorlog is overkomen.


De nabestaanden zijn opgespoord door de Amersfoortse onderzoeker Remco Reiding van de Stichting Russisch Ereveld. De afgelopen jaren had hij al de families van vier andere soldaten opgespoord.

LEES VERDER>>>Verzetsmensen van 'Groep 2000' hielpen 4.500 onderduikers

AMSTERDAM, 30-03-2015 - De verzetsmensen van Groep 2000, onder leiding van Jacoba van Tongeren, bleven altijd vrijwel onbekend. Over haar en haar grioep is nu een boek verschenen.

Het boek ‘Jacoba van Tongeren de onbekende verzetshelden van de Groep 2000' vertelt zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog hun verhaal.De groep was vrijwel de enige grote groep, die onder vrouwelijk leiding stond. De andere was toevallig ook een onderduyikorganisatie, de Landelijke central voor Hulp aan Onderduikers, oftwel LO, opgezet door 'Tante Riek, mevrouw Helena Kuipers-Rietberg, die in Ravensbrück omkwam.
LEES VERDER>>>


NK 2694: Oude man met baard van S.Koninck (foto: RCE)Commissie wijst teruggave werk van Salomon Koninck af


DEN HAAG, 30-03-2015 - De Restitutiecommissie heeft de minister van OCW geadviseerd een claim op een schilderij van Salomon Koninck uit de Rijkscollectie af te wijzen. Het advies is overgenomen door de minister.

Het advies betreft het schilderij Oude man met baard van de kunstenaar Salomon Koninck (1609-1656), dat deel uitmaakt van de Nederlands Kunstbezit-collectie en dat zich bevindt in het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

LEES VERDER>>>Nieuw museum over Kindertransport in Wenen


WENEN, 29-03-2015 (NAGEKOMEN) - In Wenen is geopend het Memorial Museum 'Für das Kind'. Dit museum is geheel gewijd aan het verhaal van de redding van in totaal 10.000 Oostenrijkse, Poolse en Duitse Joodse kinderen.


FOTO LINKS: DE WEBSITE VAN HET MUSEUM

De Nederlandse konderredster Truus Wijsmuller-Meijer speelde organiseerde de eerste vlucht van 600 Weense kinderen in december 1938.De expositie bestaat uit 23 ingelijste kinderspullen, die de kinderen voor hun vlucht nodig hadden.

.

. LEES VERDER>>>

Herdenking 77 Russische geëxecuteerde soldaten in Leusden op 9 april

LEUSDEN, 29-03-2015 - Op donderdag 9 april om 06:30 ’s morgens vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de executie van 77 Sovjetsoldaten in 1942. De herdenking bestaat uit het aansteken van 77 kaarsjes, muziek, gebed en stilte.

Geïnteresseerden zijn op dit vroege tijdstip welkom bij Monument Koedriest, aan de Loes van Overeemlaan in Leusden. Het monument is te vinden achter Kamp Amersfoort en golfclub De Hoge Kleij. Na afloop van de herdenking is er een eenvoudig ontbijt in de ontvangstruimte van Kamp Amersfoort.


De fusillade op 9 april 1942 was één van de grootste massa-executies in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. In alle vroegte werden 77 Sovjetsoldaten uit Kamp Amersfoort gehaald en net buiten het kamp gefusilleerd, op de plek waar nu Monument Koedriest staat.


Deze 77 mannen maakten deel uit van een groep van 101 krijgsgevangenen uit onder meer Oezbekistan, die de nazi's als levend propagandamateriaal naar Amersfoort hadden gebracht. In Kamp Amersfoort stierven 24 van deze krijgsgevangenen al snel aan honger, ziekte en mishandeling. De overgebleven 77 kwamen op 9 april 1942 aan hun einde. Al deze mannen liggen als onbekende Sovjetsoldaten begraven op het Russisch Ereveld aan de Dodeweg 31 in Leusden.


De Stichting Russisch Ereveld organiseert deze herdenking sinds 2013 in samenwerking met de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort en Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort om stil te staan bij dit grote, anonieme leed.  K O R T  N I E U W S 

       maandag   30   maart   2015     -    6   berichten    


Gurlitt
Kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt was wilsbekwaam toen hij in januari 2014, vier maanden voor zijn dood, in zijn testament bepaalde dat al zijn bezittingen naar Kunstmuseum Bern gaan. Daarbij zitten honderden werken die van Joden afkomstgi zijn en teurggegeven moeten worden (zie ook ons bercith 26-03-2015). Het verzoek van een nicht van Gurlitt om als erfgenaam te worden erkend, is afgewezen.
.
Martine Letterie/Ed van Thijn
Omroep Martine Letterie heeft een boek over de geschiedenis van Ed van Thijn  geschreven: 'Eenzaam in de oorlog'. Het werd ruim een week terug gepresenteerd in Herinngeringscentrum kamp Westerbork. Foto rechts: de stenen waar de jonge Ed in Bussum zijn initialen in kraste.

Van de flaptekst:"' Met grommende motoren rijden vrachtauto’s de straat in. Het dreigende geluid vult zijn kamertje en Eddy voelt de trillingen van de zware wagens in zijn bed. Het lijkt alsof de monsters regelrecht naar binnen rijden. Droomt hij dit? Is het een nachtmerrie? Piepende remmen, marcherende zware laarzen, het lawaai is nu overal en hij draait zich om tussen zijn bezwete lakens. Met zijn handen tegen zijn oren probeert hij zichzelf tegen de herrie te beschermen, maar het wordt harder en harder.
1944. Eddy weet: hij is nergens veilig. Gescheiden van zijn ouders moet hij onderduiken, steeds weer op een ander adres – achttien verschillende – en telkens bij andere mensen. Nooit hoort hij ergens bij, altijd vormt hij een gevaar voor anderen en doordat hij steeds moet hoesten, ook voor zichzelf. Lukt het om uit handen van de Duitsers te blijven? Als hij maar niet naar Westerbork hoeft…


Mein Kampf
Een gesigneerd exemplaar van het boek Mein Kampf is geveild in Los Angeles voor ruim 40.000 euro (ruim 43.000 dollar). Het tweedelige boek geschreven door Adolf Hitler komt uit 1925 en 1926. De delen gingen online onder de hamer bij veilinghuis Nate D Sanders.

Radio West

Van 4 tot en met 8 mei staat Omroep West een week lang in het teken van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in 1945. Met persoonlijke verhalen van regiogenoten wordt op 89.3 Radio West,  in het TV West Nieuws en op Omroepwest.nl teruggekeken.Heeft u een bijzonder, spannend of ontroerend persoonlijk verhaal uit de periode 1940-1945 (of in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog vlak na de bevrijding), laat het de redactie van de regionale omroep weten.
Contact via  variatv@omroepwest.nl  of stuur een brief naar Omroep West, Postbus 24025, 2490 AA Den Haag, t.a.v. Week van 70 jaar bevrijding. De bijzonderste verhalen hoort en ziet u terug tussen 4 en 8 mei bij Omroep West.

Ruurlo, Geesteren en Gelselaar
De karavaan van WO2-voertuigen die vanwege de herdenking van de bevrijding rijdt van Groesbeek naar Groningen langs de route van de bevrijders van 70 jaar geleden, doet ook dorpen aan. Donderdag 2 april is de karavaan in deze regio waar gestopt wordt in Ruurlo, Geesteren en Gelselaar. In Ruurlo is om 10.30 uur een herdenking. In Gelselaar is een plechtigheid met kinderen en lunch waarna de tocht vervolgd wordt richting Geesteren waar om 13.45 uur een krans gelegd wordt bij de gedenksteen in de NH-kerk. Zie verder www.thefinalpush 2015.com

Westerbork- concert
Op zaterdag 11 april speelt het Drents Symfonie Orkest een historisch concert uit 1943 op het terrein van kamp Westerbork (foto links).

In het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is het programma van een ‘Konzert- und Operettenabend’ dat plaatsvond op 11 augustus 1943 te zien.

Dit concert werd op een van de ‘bonte avonden’ destijds uitgevoerd door ‘Des Symphonieorchesters – Lager Westerbork’ onder leiding van dirigent Heinz Neuberg. Het Drents Symfonie Orkest kwam door dit historisch document op het idee om dit programma opnieuw uit te voeren op de plek waar het in 1943 te horen was; de revue van kamp Westerbork.

Ruim 200 docenten, leerkrachten en genodigden waren op 9 februari 2015 in De Nieuwe Kolk te Assen aanwezig op het symposium ‘Elke keer die trein – Kamp Westerbork in de klas’. Op het symposium stond de première van de film ‘Elke keer die trein’ centraal. De film, welke een educatief karakter heeft, geeft het dagelijks leven en de ‘verborgen’ angst voor deportatie in ‘Durchgangslager Westerbork’ weer.

Rusland
Leden van het Nederlandse kabinet gaan niet naar Moskou om op 9 mei voor de herdenking van de WO2. Dat zei minister-president Mark Rutte tijdens een debat in de Tweede Kamer. Rusland heeft voor deze herdenking 68 wereldleiders uitgenodigd. Er zijn veel afzeggingen van o.m. de Britse, Franse en Amerikaanse regeringsleiders.

Bom - Londen
Na de vondst van een onontplofte bom van 1.000 pond uit de oorlog zijn dinsdag in Londen honderden mensen geëvacueerd.
De Tower Bridge en diverse wegen zijn afgesloten, met een lokale verkeerschaos als gevolg. De bom werd aangetroffen tijdens werk op een bouwplaats in de wijk Bermondsey, zuidelijk van de rivier de Theems. In een straal van 400 meter werden alle woningen, bedrijven en scholen ontruimd en twee scholen werden gesloten. De gemeente heeft tijdelijk onderdak verzorgd voor geëvacueerde bewoners. De ontmanteling is geslaagd.

Urine - Theresienstadt
Een Tsjech (FOTO LINKS) heeft staan plassen in het voOrmalige concentratiekamp Theresienstadt. OOK bracht hij er een nazisaluut. Hij was mogelijk dronkne. Een vriend van hem heeft er in afschuw een foto van gemaakt, en de man, Zdenek Appl, is gearresteerd.


Meer Joodse onderduikers dan eerder bekend

AMERSFOORT, 27-03-2015 - Volgens de jongste gegevens blijkt dat de groep ondergedoken Joden in Nederland niet 25.000 mensen groot was, maar 28.000. Dat zei directeur Ronald Leopold van het Anne Frankhuis, die vrijdag in kamp Amersfoort een nationaal monument  voor onderduikgevers onthulde.

In totaal doken bijna 350.000 Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog onder. Hoeveel  gastheren en -vrouwen er daarnaast precies waren, is echter onbekend. Over het algemeen kwamen onderduikers in gezinnen terecht, en alleen.
LEES VERDER>>>


Nederlandse onderduikgevers eindelijk geëerd

door Arthur Graaff
AMERSFOORT, 28-03-2015 - De Nederlandse onderduikgevers, de gastheren en zeker ook -vrouw, alle helpers, zijn 70 jaar na de oorlog eindelijk geëerd. In Amersfoort werd in kamp Amersfoort voor hen een nationaal monument onthuld door directeur Ronald Leopold, directeur van het Anne Frankhuis.

Leopold benadrukte in zijn toespraak vooral dat de enorme prestatie van de onderduikverleners de afgelopen decennia veel te weinig aan bod is gekomen, doordat sterk de nadruk is gelegd op de zogenaamd afwachtende, afzijdige Nederlanders met een  'grijze' houding, in wat hij 'een doorgeschoten vergrijzing' noemde. Aan de andere kant wees hij ook het beeld van verzetsmensen als opportunistische rokkenjagers af.

LEES VERDER>>>

Achterhoek viert bevrijding met 'Keep Them Rolling' en grote evenementen

door Arthur Graaff
MEGCHELEN/ DOETINCHEM, 28-03-2015 -
De Achterhoek herdenkt en viert van 27 maart tot 12 april de bevrijding langs de gehele route van de bevrijders  grootscheeps  allerlei evenementen. dat gebeurt onder de titel ''The Final Push'.

Een hoofdrol speelt de geallieerde voertuigenclub 'Keep Them Rolling' (KTR).
Op 28 maart 1945 werd het dorp Megchelen als eerste Achterhoekse dorp door de geallieerden bevrijd. Daarna volgden de plaatsen Gendringen en Aalten (30 maart), waarbij in Aalten ook ruim 2.000 onderduikers eindelijk weer de buitenlucht en de vrijheid konden proeven.

Daarna volgden Dinxperlo en Winterswijk (31 maart), Doetinchem en 's-Heerenberg (1 april) en Hummelo en Hengelo (2 april). Uiteindelijk volgde Groningen, na drie dagen strijd op 16 april 1945.


  LEES VERDER>>>


 Almelo, Hengelo en Enschede krijgen 100 nieuw stolpersteine
ALMELO-HENGELO-ENSCHEDE, 27-03-2015 - In maart en april 2015 worden in Almelo, Enschede en Almelo voor verschillende huizen waar slachtoffers hebben gewoond Stolpersteine in het trottoir geplaatst.  Het gaat om in totaal 100 'steentjes'.
Stolpersteine zijn bronzen plaatjes op steentjes die worden geplaatst voor slachtoffers van het naziregime. Joden, zigeuners, homo's, communisten, jehova's en verzetsmensen. Ze worden geplaatst voor het huis waar het slachtoffer als laatste in vrijheid  woonde.
De ceremonies vinden op de volgende data plaats:
    Enschede, zondagmiddag 29 maart 2015 om 14.30 uur wordt er bij 50 slachtoffers stilgestaan in het gebouw van Concordia Kunst & Cultuur aan de Langestraat 56;
    Hengelo, dinsdagavond 31 maart 2015 om 19.30 uur worden 14 slachtoffers herdacht in de Bibliotheek aan de Beursstraat;
    Almelo, zondagmiddag 12 april 2015 om 13.30 uur wordt er stil gestaan bij 26 slachtoffers in Cultureel Centrum Hof 88.
De ceremoniën zijn openbaar toegankelijk. Een financiële bijdrage om de aanschaf van Stolpersteine mogelijk te maken wordt zeer op prijs gesteld.

http://
levendverledenoostnederland.nl/


.

Duitsland geeft beroemde Matisse van Gurlitt terug aan erven


door Arthur Graaff

BERLIJN, 26-03-2015 - Duitsland heeft een overeenkomst getekend voor de teruggave van een Matisse, geroofd door de nazi's, aan de familie van de oorspronkelijke Joodse eigenaar..


Femme Assise (Zittende vrouw, foto links) werd in beslag genomen in het de Munchener appartement van Cornelius Gurlitt, de zoon van Adolf Hitlers kunsthandelaar. Experts zeggen dat het schilderij, een geschatte 20 miljoen dollar waard (13,4 miljoen pond; € 18,3 m), werd gestolen uit kunsthandelaar Paul Rosenberg.

LEES VERDER>>>Monument voor onderduikgevers wordt onthuld in Amersfoort

.

AMERSFOORT, 26-03-2015 - In kamp Amersfoort wordt vrijdag een monument voor de onderduikgevers onthuld, zo maakt het kamop bekend.


Tijdens WO2 hebben veel mensen ondergedoken gezeten. V olgens het NIOD 350.000 - de gehele bevolking van de stad Utrecht ongeveer
  LEES VERDER>>>Holocaust-instituut ontvangt 8 mln van EU

AMSTERDAM, 26-03-2015 - Het Amsterdamse oorlogsinstituut NIOD start een  samenwerking met verwante instellingen in Oost- en Zuid-Europa om Holocaust-archieven toegankelijk te maken.


Vandaag presenteert de European Holocaust Research Infrastructure, gevestigd bij het NIOD, zijn online portal. De EU subsidieert dit met 8 miljoen euro voor de uitbreiding van de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI).


Het project biedt webtoegang tot docuenten over de Shoah, de systematische moord op miljoenen Joden, Dinti, Romas en politieke tegvenstanders tijdens WO2. Nieuwe partners uit o.m. Bulgarije, Griekenland, Italië,Litouwen en  Roemenië stellen hun archieven beschikbaar.


  LEES VERDER>>>
Roofkunstwerk El Greco terug naar Joodse familie


Links: El Greco's Portret van een edelman


NEW YORK, 26-03-2015 - De ervan van een Joodse kunstverzamelaar hebben een kostbaar schilderij van de Grieks-Spaanse schilder El Greco teruggekregen. De nazi's hadden het werk in de oorlog geroofd.


Dit 'Portret van een edelman'behoorde toe aan de Weense industrieel Julius Priester. Hij ontvluchtte Oostenrijk na de Anschluss in 1938, waarbij nazi-Duitsland de macht in het land overnam. In 1944 nam de Gestapo opgeslagen kunstverzamelinh van Priester in beslag.


Na de oorlog probeerde de industrieel tevergeefs het olieschilderij te vinden. Zijn familie deed dast na zijn dood. Vorig jaar dook het schilderij op in een galerie in New York, die het portret in 2010 had aangekocht. Daarop diende de familie een claim in. 


Het gaat om een vroeg werk van El Greco, nog zonder zijn kenmerkende langgerekte portretten en figuren. De waarde van 'Portret van een edelman' is niet bekend. In 2013 werd een ander schilderij van El Greco verkocht voor 10 miljoen euro.
Heinkel-bommenwerper weer in Rotterdam

.

ROTTERDAM, 26-03-2015 - Er komt na 75 jaar weer een Duitse bommenwerper naar Rotterdam, dit keer in vrede. Het is een Heinkel He 111 bommenwerper bedoeld voor een tentoonstelling over de meidagen in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Foto rechts: het toestel net binnengebracht in de Ondcerzzeetbootloods, gfsrteren.

 De  bommenwerper is 25 maart door de Koninklijke Landmacht vanuit een schip op de kade getakeld.  Aansluitend is hij de Onderzeebootloods RDM Rotterdam bij Heijplaat binnengebracht.

  LEES VERDER>>>  K O R T  N I E U W S 

       vrijdag   26   maart   2015       -     6   berichten    


Purmerend
Het voorjaarsnummer van Historisch Purmerend is weer verschenen, o.m. met een artikel over het Purmerends verzet. . Zo kon dankzij informatie die de Vereniging Historisch Purmerend (VHP) onlangs in haar bezit kreeg een reconstructie worden gemaakt van een van de meest spectaculaire verzetsacties in Purmerend tijdens de Tweede Wereldoorlog: de riskante bevrijding van marktmeester Piet Peek. Van 21 maart tot en met 21 juni biedt het Purmerends Museum (foto rechts)
aan de Kaasmarkt de expositie 'Purmerend in oorlogstijd'.

In Purmerend waren er ook collaborateurs. In de Breedstraat opende de NSB een Kringhuis en stond Anton Mussert bij de opening ervan op de trappen van het stadhuis op de Kaasmarkt.

De illegale pers zorgde als tegenwicht voor informatie over onder meer de militaire ontwikkelingen. Er werden kleine en ingrijpender verzetsdaden gepleegd. In het laatste oorlogsjaar onder meer de blokkering van de sluisdeuren met stenen, maar ook de liquidatie van burgemeester Van Baak en overvallen op distributiekantoren door knokploegen.

Gelijktijdig is er ook de presentatie ‘Objecten uit de Tweede Wereldoorlog’ zien, uit de verzameling van Purmerender Eric Bijtelaar. Te zien zijn onder meer uniformen, bodemvondsten, voorwerpen uit het dagelijks leven.

Moskowicz
Gisteren is bekend geworden dat de NCRV bezig is met een docuserie over de famnilie Moskowicz, onder regie van Max Moszkowicz jr jr, een zoon van Robert en dus een kleinzoon van Max senior.  Dat heeft producent Pieter van Huystee vandaag bekendgemaakt.

Max Moszkowicz senior (88) werd geboren in het Duitse Essen en groeide op in Maastricht. Zijn ouders, broer en zus zijn in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s vermoord. Max keerde als enige terug uit Auschwitz, studeerde rechten en opende in 1958 zijn advocatenkantoor. Hij verdedigde onder meer bekende criminelen als Klaas Bruinsma, Cor van Hout en Willem Holleeder.

Jongste zoon Bram Moszkowicz (54) runde het Amsterdamse kantoor en stond criminelen als Willem Holleeder en Johan V. bij, maar ook politicus Geert Wilders en de Surinaamse legerleider Desi Bouterse. Robert Moszkowicz (61) was ooit de jongste advocaat van Nederland, maar raakte aan heroïne verslaafd. Wantoestanden op zijn kantoor en
klachten van cliënten leidden er in 2006 toe dat hij van het tableau werd geschrapt.

Aeroflot
Het Russische luchtvaartbedrijf Aeroflot heeft op een Sukhoi Super( foto links)Jet een speciaal embleem aangebracht. Dit passagiersvliegtuig 95 is voorzien van een embleem dat verwijst naar het einde beëindiging van WO2, nu zeventig jaar geleden.

Het toestel is vernoemd naar Alexander Grudzin, een Russische gevechtspiloot en vliegt op de route op de route Minsk-Moskou. Aeroflot zal in de loop van dit jaar op speciale routes gratis vliegtickets verstrekken aan oorlogsveteranen.


Hitlerbloemen
Een veilinghuis uit de VS biedt deze week een aquarel van Hitler uit 1912 aan, zo meldt de Telegraaf. Hij vervaardigde tussen 1905 en 1920 zo'n 2.000 werken. Daarvan gaat er nu eentje onder de hamer in de Verenigde Staten. Het is een stilleven met een vaas met bloemen met een startprijs van omgerekend 27.500 euro.


Bom
Gistermiddag werd  bij Sustrum in Groningen een vliegtuigbom uit WO2 tot ontploffing gebracht. Hij was ontdekt door een boer, die het projectiel tijdens het bewerken van zijn akker naar boven haalde. Het gaat om een 250 kilo bom van Duitse makelij. Omdat het de Duitse Explosieven Opruimingsdienst niet lukte de ontsteking weg te nemen, werd de bom gistermiddag op de vindplaats tot ontploffing gebracht. Hiervoor moesten in een straal van 1 kilometer de bewoners van 10 woningen verkassen. Zij konden naar de pastorie in Sustrum.
Nijmegen

Nijmegen
In Nijmegen dient een 'hotspot' te komen met informatie over de oorlog. Dat vindt directeur Wiel Lenders van het Groesbeekse Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Hij vindt de nieuwe Waalbrug in Nijmegen een geschikte locatie daarvoor, omdat zich hier in september 1944 een belangrijke episode heeft afgespeeld van de bevrijding, zo meldt de Gelderlander.


Nazigebouwen ontdekt diep in Argentijnse jungle

BEUNOS AIRES, 24-03-2015 - In de Argentijnse jungle dicht bij Paraguay, hebben archeologen drie gebouwen ontdekt met swastika's, nazimunten, en uit Duitsland afkomstig porselein. Het zou hier gaan om een schuilplaats voor vluchtende nazi's, die mogelijk weinig gebruikt is.


Dat meldt de Argentijns krant Clarin die ook een videofilm over de vondst wereldkundig maakte.De schuilplaats is niet zwaar gebruikt, aldus Schavelzon, omdat veel foute Duitsers gewoon tussen de andere Argentijnse burgers konden wonen.

  LEES VERDER>>>Operation Varsity: 70 jaar terug grootste luchtlanding uit WO2
door Arthur Graaff
WESEL, 24-03-2015 - Vandaag is het 70 jaar geleden dat de enorme Opretaion Varsity van start ging: de aanval deels vanuit Nederland van de geallieerden op de oostelijke Rijnoever.

Bij deze succesvolle luchtlandingsoperatie onder leiding van veldmaarschalk Montgomery werden 16.000 man overgebracht. Daarmee kreeg Monty zonder verdere belemmering van grote rivieren eindelijk toegang tot Duitsland en startte de vervovering van het land.

LEES VERDER>>>


Wilhelmina was 'antisemitisch' en ontkende bestaan concentratiekampen

HILVERSUM, 22-03-2015 - Volgens een hoorspel ontkende koningin Wilhelmina vóór de oorlog na de nazi-inval in Polen van 1 september 1939, dat Joden in kampen werden opgesloten.


Ook leek zij antisemitische opvattingen te hebben. Dat bleek uit het eerste deel van de zesdeluige hoorspelserie  'De Oorlogskoningin', waarvan de VPRO in OVT zondag het eerste deel uitzond.  De schrijver is Tomas Ross, en de hoofdrol wordt gespeeld door Petra Laseur.

  LEES VERDER>>>
.
SS-veteranen marcheren weer door Riga op 16 maart


RIGA, 13-03-2015 - In Riga wordt op 16 maart weer de jaarlijkse mars van Letse SS-veteranen gehouden. Daartegen ontstaat ook dit jaar weer hevig protest. Maar de Letse  overheid wil de mars, die in Letland ook gezien wordt als demonstratie tegen de Russen, niet verbieden.


De voorzitter van het Veiligheidscomité van het Letse parlement, Solvita Āboltiņa, heeft woensdag in het openbaar gevraagd  om strengere maatregelen om "provocaties" tijdens de omstreden mars van de voormalige nazi-collaborateurs.
  LEES VERDER>>>Dodentocht Nederlandse dwangarbeiders uit 'Hel van Rees' herdacht


door Piet Schouten, vice-voorzitter Fédération Internationale des Résistants

REES (NRW) - 12-03-2015 - In december 1944 wisten enkele Nederlanders te ontsnappen uit het dwangarbeiderskamp bij het Duitse stadje Rees vlak bij de Nederlandse grens en vluchtten over de grens naar Megchelen. Dit kamp was door volstrekt ontoereikende voorzieningen bekend als 'de hel van Rees'.

Na een hevig vuurgevecht tussen aanvallende Amerikanen en Duitsers in het vroege voorjaar veranderde Megchelen in een puinhoop maar werd toch op 28 maart 1945 als 1e dorp boven de grote rivieren bevrijd. Inwoners van Megchelen ondernamen hierop een grootschalige actie om zoveel mogelijk dwangarbeiders uit kamp Rees te bevrijden en via Megchelen naar veilig gebied te brengen.

  LEES VERDER>>>


Merkel niet naar grote Russische herdenking einde oorlog

BERLIJN/ASTANA, 13-03-2015  - De Duitse bondskanselier Angela Merkel bezoekt de Russische bevrijdingsdag, 9 mei, in Moskou niet.  De Russische president Vladimir Poetin had haar wel uitgenodigd, meldde de Duitse regering woensdag.

Merkel heeft Poetins uitnodiging afgeslagen, maar heeft voorgesteld op 10 mei samen met hem een krans te leggen bij het graf van de onbekende soldaat. Poetinstemt daarmee in.

Op 9 mei vindt er zoals elk jaar een grote parade plaats in Moskou. Het is op 9 mei a.s. 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in Europa eindigde met de capitulatie van Duitsland. Op de dag van de Duitse overgave in 1945 was het 8 mei in West-Europa, maar al 9 mei in de Sowjet-Unie door het tijdsverschil.


.

SS-verpleger Hubert Zafke aangeklaagd

SCHWERIN, 12-03-2015 - Een voormalige SS-verpleger uit vernietigingsklamp Auschwitz, Hubert Zafke, is aangeklaagd in Schwerin.


Zafke is nu 94 en volgens berichten in de pers in redelijke gezondheid. De aanklacht van het OM beslaat 83 pagina's. Zafke zou in de periode van 15-08-1944 tot 14-09-1944 bij de moord op 3.681 mensen in Auschwitz betrokken zijn geweest.

Al in 2014 verweerde Zafke zich tegen de stelling van het OM,  dat hij in Auschwitz gewerkt zou hebben. Hij zou niets van gevangenen hebben gestolen en bovendien pas na de oorlog hebben vernomen, dat er op grote schaal Joden werden vermoord in Auschwitz. Zafke was aanwezig bij de aankomst van 14 treinen uit o.m. Rhodos, Triëst, Lyon, Mauthausen, Wenen en Westerbork. In deze periode kwamen ook Anne Frank en haar zus Margot in  Auschwitz aan, waar zijn overigens kort verbleven en in maart 1945 omkwamen in het kamp Bergen-Belsen.


Het openbaar ministerie stelt dat Zafke daar aanwezig was en uit eigen waarneming ter plaatste de moord op gevangen heeft gezien.


Grieken willen toch geld voor nazi-oorlogsmisdaden


ATHENE, 12-03-2015 - Nu dreigt Griekenland Duitse bezittingen in hun land in beslag te nemen. Al in het jaar 2000 spraak het Griekse Hooggerechtshof uit, dat de Duitsers alsnog schadevergoeding moesten betalen wegens de massamoord op 218 burgers in het dorp Distomo (foto links: monument).

Volgens de Grieken stierven er in hun land tijdens de oorlog 250.000 burgers en werden bijna  900 dorpen en stadjes vernield door vooral de Wehrmacht. De Grieken stellen ook, dat hun claims door hun zwakke positie als kleine natie na de oorlog nooit volledig serieus werden genomen.


  LEES VERDER>>>


Minister Ploumen reikt morgen Geuzenpenning uit


VLAARDINGEN, 12-03-2015 - Minister Ploumen van Buitenlandse Handel  reikt vrijdag in Vlaardingen de jaarlijkse Geuzenpenning uit aan Free Press Unlimited. Deze organisatie zet zich in voor het brengen van nieuws in conflictgebieden en landen met een jonge, groeiende democratie. De ceremonie vindt plaats in de Grote Kerk.


De Geuzenpenning is vernoemd naar de eerste vrijwillige verzetsgroep in Nederland, die in de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. Gangmaker was Bernard IJzerdraat (foto links), en de groep kreeg snel meer aanhangers onder Vlaardingers, Schiedammers.

  LEES VERDER>>>


Merkel wijst Japanners op belang oorlogsverleden


TOKIO, 11-03-2015 - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft op bezoerk in Japan benadrukt hoe belangrijk het is om open te zijn over het oorlogsverleden. Merkel zei in een toespraak in Tokio dat haar land  zijn plaats in Europa heeft herkregen omdat de Duitsers er volgens haar niet voor zijn teruggeschrokken "de dingen bij hun naam te noemen". 


Merkel ging niet zo ver om Japan ook tot deze openheid op te roepen. "Zoiets moet uit de samenleving zelf komen", zei ze.
China bekritiseert Japan fors de laatste decennia. Peking verwijt het land dat het nooit voldoende schuld heeft bekend aan oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. n 2012 nam de wrijving toe. Japan krijgt ook hetg verwijt dat het de wreedheden die het begaan heeft, in de schoolboeken verdoezelt.   
  LEES VERDER>>>


Arnold Karskens zoekt laatste WO2-misdadigers Westerbork   


BRUSSEL, 10-03-2015 - Nog steeds zijn niet alle daders van oorlogsmisdaden uit de oorlog overleden of gestraft. Vorige week startte  de actie ‘NU OF NOOIT’ van ThePostOnline‘s oorlogsverslaggever Arnold Karskens. De actie loopt in de maanden maart en april.


Karskens zegt op de site:  “De nadruk ligt op bewakers van de Nederlandse concentratiekampen. Dat waren meestal leden van de SS, werklozen, of marechaussee, soms zeer jong..”
  LEES VERDER>>>


Herdenking executies Woeste Hoeve

BEEKBERGEN , 10-03-2015 - Bij de Woeste Hoeve in Beekbergen werd zaterdag herdacht dat de Duitsers daar op 8 maart 1945 117 mensen fusilleerden. Met deze executies wreekten zij een mislukte overval op een Duits transport, waarbij SS-generaal Rauter werd gewond. Ook elders in het land werden executies voltrokken.


Zes Nederlandse verzetsstrijders van de groep Gosens en 2 gedeserteerde Oostenrijkse SS'ers zagen in de nacht van 6 op 7 maart 1945 een wagen met de SS-generaal Hanns Rauter, hoogste SS-er in Nederland, aan voor de vrachtwagen die ze waarschijnlijk wilden overvallen. Tijdens de schietpartij die volgde, raakte Rauter zwaargewond.


De Duitsers lieten enkele daarna honderden gevangenen executeren, van wie 117 bij Woeste Hoeve. De slachtoffers kwamen uit gevangenissen in Almelo, Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Assen en Doetinchem. Auteur Richard Schuurman schreef over deze executie het boek ´Spoor naar Woeste Hoeve´.


  K O R T  N I E U W S 

      woensdag   10   maart   2015      -   3  berichten    


Praag

Jamie Dornan heeft volgens The Hollywood Reporter toegestemd om een hoofdrol te spelen in de aankomende film Anthropoid. Deze film verhaalt over de aanslag op de tweede man van de SS, Reinhard Heydrich  in de Tweede Wereldoorlog in Praag.

Centraal staan de Tsjechische soldaten Jozef Gabčík (foto rechts) en Jan Kubiš, die door de Britten getraind werden en vervolgens naar Praag gestuurd gingen in mei 1942. Zij kregen de opdracht de meedogenloze Heydrich, ookwel bekend als de Hangman, te vermoorden. Het verhaal is al eens eerder verfilmd, voor het laatst in 1975 als Operation Daybreak.  De film heeft als regisseur Sean Ellis, die tevens het scenario schreef, samen met Anthony Frewin. De opnames gaan in juli van start.

Anne
Op het Merwedeplein is twee dagen gefiml dvoor de nieuwe Duitse film over Ann e Frank. Hier woonde zij voordat zij op 6 juli 1942 met haar familie en enkele vrienden in het achterhuis op de Prinsengracht 263 onderdook. Hun flat is nu een schrijvershuis dat in min of meer originele staat wordt gehouden. Zie ook ons bericht dd. 31-01-2015.
De actrice Katy Perry bezocht vandaag het Anne Frankhuis.

Apeldoorn
De gemeente Apeldoorn plaats voor de derde maal een beeldje dat aan de dwangarbeid van de Apeldoorners uit 1944 herinnert. Het beeldje van Tirza Verrips, is maar 30 cm hoog maar werd al twee maal gestolen. Op 17 april is de jaarlijkse herdenking. Publicist Louis van Overbeek meldt het op zijn blog Chien Méchant, en maakt bezwaar tegen de moderne dwangarbeid die bijstandsontvangers moeten verduren.Bijna miljoen Duitse vrouwen  verkracht - door geallieerden


BERLIJN, 5-03-2015 - Waarschijnlijk bijna één miljoen Duitse vrouwen werden na de Tweede Wereldoorlog verkracht door de geallieerden. Dat stelt het juist verschenen Duitse boek ‘Als die Soldaten kamen’ van historica Miriam Gebhardt.


De getroffen vrouwen hebben echter tientallen jaren meestal uit schaamte gezwegen .

Het boek begint als volgt: “Tenminste 860.000 vrouwen en meisjes – maar ook mannen en jongens – werden verkracht door de geallieerde soldaten en hun bondgenoten. Het gebeurde overal.”

  LEES VERDER>>>


Zaanstreek herdenkt Hannie Schaft op Internationale Vrouwendag 8 mei


ZAANDAM, 5-03-2015 - Op zondag 8 maart 2015, Internationale Vrouwendag,  om 11.00 uur wordt in Zaandam Hannie Schaft herdacht. Dat gebeurt bij het Hannie Schaft-monument, Westzijde 39 in Zaandam, . 


Foto rechts: Hannie Schaft, rechts, vermomd, met haar vriendin Truus Menger, verkleed als jongeman.


Het thema dit jaar is 'Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst. Hannie Schaft wordt tijdens Internationale Vrouwendag herdacht als symbool van het Vrouwenverzet en als strijdster tegen fascisme, waaronder racisme  en discriminatie.
  LEES VERDER>>>

Joodse groepen niet blij met positieve film over Pius XII

ROME, 4-03-2015 - Joodse organisatie uiten steeds meer kritiek op een nieuwe film over Pius XII. Deze is In het Vaticaandeze week gepresenteerd. Pius XII was de paus die tijdens de Tweede Wereldoorlog de katholieke kerk bestuurde. De film,  "Shades of truth" moet aantonen dat hij wel degelijk pogingen ondernam om joden te behoeden voor de shoah. Dat vinden enkele Joodse organisaties 'fictie'.


Al decennialang is de rol van de paus omstreden omdat hij volgens velen te passief stond tegenover de Jodenvervolging. Hij ging niet iover tot een publieke veroordeling van de Jodenvervolging. De reden voor de nalatuigheid is nog steeds onduidelijk.
  LEES VERDER>>>Overlevenden getto's kunnen Duits pensioen krijgen


BERLIJN, 4-03-2015  - Overlevenden van de nazigetto's in Polen kunnen een pensioen uit Duitsland krijgen. De Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, heeft unaniem het verdrag tussen de Duitse en Poolse regeringen goedgekeurd.

Door het verdrag kan Duitsland ook pensioen betalen aan mensen in Polen . Dat was tot nu toe niet mogelijk. De nazi's sloten miljoenen Poolse Joden tijdens WO2 op in getto's. In 1943 brak in het getto in Warschau met 450.000 Joden een opstand uit, die door de Duitse bezetters uiterst bloedig werd neergeslagen. Ruim 7.000 Joodse verzetsstrijders werden toen gedood en nog eens . 6000 levend verbrand of vergast. De overgebleven 50.000 mensen werden naar vernietigingskampen gestuurd, de meeste naar Treblinka.


  K O R T  N I E U W S 

      woensdag   4   maart   2015      -     8  berichten    

Velp en Rozendaal
Met bloesemtakken en met tulpen gaat Velp dat op zaterdag 18 april 2015, na 70 jaar, nog eens herhalen, als ’s morgen om 10 uur ruim 50 historische, militaire voertuigen uit 1940-1945 wederom de Hoofdstraat binnenrijden. Er lopen vijf muziekkorpsen mee.
De herdenkingen en de festiviteiten op 16 en 18 april in Velp zijn voor iedereen gratis toegankelijk en worden georganiseerd door Stichting Velp voor Oranje en het 4 Mei-Comité Velp, samen met vrijwilligers van diverse Velpse verenigingen, alle basisscholen en Het Rhedens te Rozendaal.


Schiedam
Geen Kinderspel is een tentoonstelling over de lotgevallen van Joodse kinderen tijdens de Holocaust. De tentoonstelling toont speelgoed van kinderen die in kampen zaten of ondergedoken waren. De tentoonstelling is nog te bezoeken t/m 18 maart 2015 op woensdag t/m zondag van 10.00 uur - 16.00 uur. Deze tentoonstelling is geschikt voor jong en oud. Locatie: Ruimte in Beweging Boterstraat 81, Schiedam

Nijmegen
Hoe nu verder met het verhaal van oorlog en vrede? Die vraag is aan de orde op een bijeenkomst die wethouder Bert Velthuis dinsdag 3 maart belegde in het stadhuis van Nijmegen. aanleiding was het niet doorgaan van het Oorlogsmuseum in Nijmegen. Op deze avond zijn bestaande initiatieven en plannen rond oorlog, vrijheid en mensenrechten geïnventariseerd en mogelijk gebundeld .

Amersfoort
Bij het 140-jarig bestaan van de jeugdzorginstelling Zandbergen schreef Maurice van Lieshout het boek 'Thuis bij Zandbergen, 140 jaar jeugdzorg'. Hij behandelt ook een tweeënvijftig pagina tellend dagboek uit de Tweede Wereldoorlog. Dinsdagavond 3 maart gaf van Lieshout een lezing over de geschiedenis van Zandbergen (nu Youké) en vertelt daarin ook over het gevonden dagboek. Het dagboek werd geschreven door de vrouw van de toenmalige directeur vanaf september 1942, een week nadat haar man is opgepakt en naar Dachau moest. Het dagboek eindigt één dag voor zijn thuiskomst. In 52 pagina's beschrijft ze bijna dagelijks wat er in de jeugdinstelling gebeurt. Zo meldt zij op 30 november 1944 "Hr.Hans weegt de jongens. Alle kinderen zijn afgevallen". Zandbergen draaide door tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het dagboek is nog niet beschikbaar voor publiek maar is wel besproken tijdens de lezing op dinsdagavond 3 maart.

Roermond
Op enkele plaatsen in Roermond is op 1 maart de 70-jarige bevrijding van de stad herdacht. In Maasniel werd daarbij ook de wrede dood herdacht van elf kinderen op het Maalbroek en op het Spik, op 10 oktober 1945, enkele maanden na de bevrijding. De kinderen werden gedood door landmijnen. Hun stoffelijke overschotten zijn later in vier kisten begraven,
voor elke getroffen familie een kist.


Schelvis
Staatssecretaris Van Rijn heeft op 2 maart Jules Schelvis (foto links) de Poolse vertaling van zijn boek `Vernietigingskamp Sobibor' overhandigd. Schelvis is een van de zeer weinigen die dit kamp overleefde. Aansluitend was er een optreden van Schelvis en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest in het Vredespaleis te Den Haag.

Het was het laatste concert van een tour. Op 2 maart was het precies 72 jaar na het eerste transport van Westerbork naar Sobibor.Dat was ook de geboortedag van Rachel, de vermoorde echtgenote van Jules Schelvis. Er werden in het kamp 170.000 Joden - van wie 34.000 uit Nederland - vermoord.

Oost-Nederland
Dorpen staan dit jaar op grote schaal stil bij hun eigen bevrijding. Onder andere in Netterden, Zeddam, Warnsveld en Posterenk zijn bewoners druk bezig om de lokale gebeurtenissen van 70 jaar geleden te herdenken en te vieren.
Maart en april zijn voor Oost-Nederland de herdenkingsmaanden. Vanaf 30 maart veroverden de geallieerden de Achterhoek en vervolgens de Veluwe. De nationale bevrijding volgde op 5 mei nadat Nazi-Duitsland de capitulatie tekende