Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS


 


  N  I  E  U  W  S    W  O    2  

HET RELEVANTE NIEUWS OVER DE OORLOG - UIT NEDERLAND EN DAARBUITEN

M E I  - 2 0 1 4








HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.Posch, Tristan Graaff, Eddy Kokelenberg (stagiair)AUTEURSRECHTEN VOORBEH.

DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES




8.0000 Nederlanders hielpen geallieerde piloten


GRASS VALLEY, CALIFORNIË, 28-05-2014 - In totaal zeker 8.000 Nederlanders hebben geallieerde piloten geholpen die in Nederland tijdens de oorlog neerstortten.


Dat hield in dat zij onderdak kregen en mogelijk hulp bij een vlucht naar Engeland. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de website 'Netherlands-escape-lines.com'. 


Deze site wordt sinds 11 jaar  gerund door amateurhistoricus Bruce Bolinger uit Californië. Hij is van Belgische komaf en een neef van de Britse soldaat Tom Britton die Himmler arresteerde in 1945, en een achterneef van een Nederlandse verzetsman in België, Arthur Schrynemakers die zeer actief was in het organiseren van 'pilotenlijnen' voor de vlucht van geallieerde vliegeniers door België
.
LEES VERDER>>>



Straalmotor van V1 gevonden op Hoge Veluwe


VELUWE, 28-05-2014 -  Op de verbrande hei in nationaal park De Hoge Veluwe is de straalmotor van een zogeheten V1-vligende bom uit de oorlog gevonden. De motor kwam aan de oppervlakte door de heidebrand op eerste paasdag. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft de straalmotor behandeld, liet een woordvoerster van het park weten.


Een boswachter ontdekte de motor bij een inspectie van het verbrande terrein. Het nazi-Duitse V1-wapen was het eerste onbemande straalvliegtuig ter wereld, dat de Duitsers als bom gebruikten, vooral om Zuid-Engeland mee te bestoken. Er zijn ongeveer 30.000 V1’s gebouwd, waarvan het merendeel uit Nederland werd gelanceerd. De motor wordt dinsdag aanstaande weggehaald. De Hoge Veluwe schenkt het voorwerp aan Museum Vliegbasis Deelen.
 


Audi bekent als laatste zwaar oorlogsverleden; ook Nederlanders bij dwangarbeid omgekomen

INGOLSTADT, 27-05-2014 - De voorloper van Audi, Auto Union, was tijdens de oorlog een van de grootste gebruikers van dwangarbeid.

Foto rechts: de Auto Union Typ C Stromlinie uit 1937. Het ontwerp was van Ferdiand Porsche.

Er zijn ook Nederlanders als dwangarbeiders ingezet,zo meldt het Duitse blad Wirtschaftwoche, en hoogstwaarschijnlijk ook omgekomen.

De toenmalige topman Richard Bruhn, die het bedrijf omvormde tot het Audi-concern van nu, bezat bovendien nauwe contacten met de Nazi-top.

Het Nederlandse koningshuis rijdt in Audi's, en gebruikte die dit weekend tijdens een officieel bezoek aan Duitsland.

Audi heeft een zwaar oorlogsverleden. Dat blijkt uit het rapport 'Wartime Economy and Labour Deployment by Auto Union AG Chemnitz during World War II' dat in opdracht van Audi zelf werd opgesteld.'

Audi is daarmee één van de laatste grote bedrijven in Duitsland die schoon schip maakt - oftewel doet aan 'Aufarbeituing',  zoals de Duitsers nu het bekennen van het naziverleden noemen. VW,Mercedes, Dr Oetker - alle gingen Audi al voor.

Foto links en onder: Richard Bruhn, die vóór, tijdens en na de oorlog Audi leidde en op de site van het cocnern ook vandaag nog geprezen wordt zonder terughouding.

Audi kwam de afgelopen jaren zijdelings in het nieuws vanwege de Nederlandse SS-er en veroordeelde moordenaar Klaas Carel Faber, die decennia bij het bedrijf op de hoofdvestiging in Ingholstadt werkt en daar zijn pensioen haalde.

Dat blijkt uit de publicatie van het rapport 'Wartime Economy and Labour Deployment by Auto Union AG Chemnitz during World War II' dat in opdracht van Audi werd opgesteld. Bruhn was volgens dit onderzoek persoonlijk verantwoordelijk voor de massale uitbreiding van de productie in de oorlogsjaren waarbij 3.700 dwangarbeiders uit concentratiekampen werden ingezet. Hoeveel Nederlanders daarbij waren is niet vermeld.

Auto Union maakte in totaal gebruik van zeven door SS'ers bewaakte kampen,met name in Tsjechië. De studie laat zien dat het Auto Union-management de 'morele verantwoordelijkheid' draagt voor 4.500 dwangarbeiders uit concentratiekamp Flossenbürg die zijn omgekomen tijdens dwangarbeid in een Auto Union-werkkamp te Leitmeritz. Hun lichamen werden simpelweg opgestapeld en verbrand.

Het huidige autoconcern vierde in 2009 nog zijn100-jarig bestaan, toen met geen letter iover het zwarte verleden werd gesproken. Het cocnern heeft geschokt gereageerd op de uitkomsten en direct enkele maatregelen aangekondigd.

Het bedrijf beweert, in beste Duitse stijl, niet geweten te hebben van Bruhns optreden in dezen  en diens banden met de SS. Als reactie zal het bedrijf verscheidene teksten in het bedrijfsmuseum en op het internet aanpassen, aldus een woordvoerder maandag.

De voorzitter van de ondernemingsraad, Peter Mosch, wil nu een pensioenfonds van het bedrijf, genoemd naar Bruhn, een andere naam geven.


Indisch Den Haag in Verzet, nieuwe  tentoonstelling
.
DEN HAAG, 27-05-2014 - 'Indisch Den Haag in Verzet, de helden van ’40-’45' is de titel van een nieuwe tentoonstelling in het Cultuurpaviljoen van de 56e Indische Tong Tong Fair in Den Haag.

Foto rechts: Rudy Burgwal, piloot in de RAF

Deze expositie behandelt de grote rol die Indische Nederlanders speelden in Nederland in het verzet tegen de Duitsers. De bekendste van hen is wel de Soldaat van Oranje, Erik Hazelhoff Roelfzema.  LEES VERDER>>>



Archtiekt gevonden voor Vrijheidsmuseum Nijmegen


ROTTERDAM, 27-05-2014 - GROUP A gaat het ontwerp maken voor het Vrijheidsmuseum WO II in Nijmegen, zo heeft het bureau bevestigd. Wie de architekt zal zijn, wil het bureau niet zeggen,of hoeveel het gebouw gaat kosten. Het museumkomt  in het Vasim-gebouw, naast de vorig jaar opgeleverde brug De Oversteek .

Het Vrijheidsmuseum WO II wordt het tweede Nederlandse nationale museum dat een overzicht van de Tweede Wereldoorlog geeft, na het veel groterenationale Oorlogsmuseum Overlooon., waarmee het samenwerkt. Het museum gaat samenwonen ion het gebouw  met de creatieve bedrijven die onder de naam De Cultuurspinnerij al in het gebouw gevestigd zijn.
 
Bureau Tinker is gekozen  voor het museumconcept. “Het Vasim-gebouw laten we waar mogelijk intact, zowel exterieur als interieur. Samen met Tinker willen wij strakke, kleurrijke en multimediale elementen aanbrengen als contrast”, vertelt GROUP A aan de Gelderlander. Het VASIM-gebouw is in 1948 met na-oorlogse  Marshall-hulp gebouwd.
 
Vorig jaar stelde de provincie Gelderland al € 200.000 van de toegezegde € 6 miljoen euro subsidie beschikbaar om de plannen voor het Vrijheidsmuseum verder te ontwikkelen.




  K O R T    N I E U W S 
     dinsdag    27  mei  2014     -      4     berichten  

Market Garden - jongeren
Van 16 tot en met  21 september vindt in Arnhem de internationale jongerenconferentie YOUCEE plaats, ter gelegeneheid van de herdenking van Operation Market Garden, die op 17 september herdacht wordt. Dat meldt het regionaal bureau voor toerisme RBT-KAN.

Tweehonderd scholieren uit 6 landen nemen eraan deel en denken in Oosterbeek na over een vrij en democratisch Europa. Ze debatteren over vrede en vrijheid en bezoeken de Airborne-herdenkingen. Samen met oorlogsveteranen herdenken de jongeren de slachtoffers die 70  jaar geleden vielen tijdens Operatie Market Garden.

In 2014 herdenken verschillende Europese landen dat zij 70 jaar geleden werden bevrijd van het nationaal-socialistische regime. De scholieren komen uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Polen, Tsjechië en Nederland. Ter voorbereiding op de bijeenkomst werken de 16- tot 19-jarigen op hun eigen school aan een internationaal, educatief programma over de Tweede Wereldoorlog en het hedendaagse Europa. Op www.youcee.eu zijn hiervan de eerste resultaten te zien. Des cholieren gaan okk de bezoekende veteranen begeleiden,die deelnemen aan de jaarlijkse herdenking. Zodoende begeleiden ook Duitse jongeren de geallieerde veteranen.

Margraten

Zondag vond de jaarlijkse herdenking op de Amerikaanse  erebegraafplaats Margraten in Zuid-Limburg plaats. Een formatie van 5 Nederlandse F-16s heeft een militaire eregroet aan gesneuvelde Amerikaanse militairen gebracht.

De jagers kwamen laag over in een zogenoemde 'missing man'-formatie. Daarbij verlaat een toestel de groep als symbool voor de gevallenen.Op de  begraafplaats liggen 8.301 Amerikanen die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden bij de strijd tegen de naziterreur of bij de  bevrijding van Nederland.

Op The Wall of the Missing staan nog eens ruim 1.700 namen gebeiteld van soldaten die nooit werden teruggevonden na de strijd. Nederland gaf de militaire begraafplaats in 1945 in eeuwigdurende bruikleen aan de Verenigde Staten. Jaarlijks, op Memorial Day, is er een herdenking waaraan ook altijd een officiële Nederlandse delegatie deelneemt. Alle graven op de begraafplaats zijn plaatselijk geadopteerd.

Alkmaar - Maastricht - bommen
Bij graafwerk in Alkmaar is maandagmiddag een brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Deze bevond zich op een bouwterrein aan de Kwakelkade. Dat is inmiddels afgezet door de politie.zo meldt RTV-NH. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is onderweg naar Alkmaar om de granaat op te ruimen en deze op een veilige plek tot ontploffing te brengen.
Een man heeft zaterdag  in Maastricht een handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie zal het explosief later vandaag onschadelijk maken. De man zocht in een plas onder de Noorderbrug. Hij haalde met een magneet de handgranaat tevoorschijn en alarmeerde de politie. De omgeving werd en het verkeer omgeleid.


Volkel
Op vliegbasis Volkel wordt vandaag weer een vliegtuigbom uit de oorlog ontmanteld. Deze Britse 500-ponder werd vrijdagmiddag gevonden. Het explosief ligt een stuk dieper dan de 5 vliegtuigbommen die eerder deze maand werden aangetroffen, maakte de vliegbasis bekend.

Jaruzelski

De Poolse ex-president Jaruzelski is gisteren overleden. Hij kwam in 1923 ter wereld in een lagere adellijke familie. Als tiener werd hij tijdens WOII met zijn vader door de Sovjet-Unie naar Siberië verbannen. Zij verrichtten dwangarbeid in een kolenmijn, wat zijn vader niet overleefde. De jonge Wojciech liepeen aandoening aan zijn ogen op, waardoor hij de rest van zijn leven een zonnebril droeg.

In 1943, net twintig jaar oud, vocht hij met een Pools onderdeel van het Rode Leger tegen de Duitsers. Na de oorlog werd Jaruzelski lid van de Poolse Communistische Partij en streed hij tegen anticommunistische groepen en guerrillastrijders in het land. Hij ging verder met zijn militaire opleiding en werd al in 1956 generaal. Na een tijd als onderminister van defensie , werd Jaruzelski in 1968 minister van defensie. Hij was de president in 1990.




Amsterdam betaalt aan Joden erfpachtboetes en verweesde rekening Gemeentegiro terug


AMSTERDAM, 23-05-2014 - De gemeente Amsterdam betaalt €870.000 terug aan erfpachtboetes en na de Tweede Wereldoorlog niet-opgevraagde Girotegoeden van voornamelijk Joodse inwoners. Dat meldt de gemeente in een persbericht.


Rechthebbenden krijgen de mogelijkheid het geld terug te eisen en een overblijvend deel wordt besteed aan een of meer Joods maatschappelijke doelen. Burgemeester Van der Laan (foto rechts) heeft zich persoonlijk sterk gemaakt voor een fatsoenlijke regeling van deze zaken.


Over de gang van zaken met betrekking tot de erfpachtcanon wordt vervolgonderzoek gedaan bij onder meer andere erfpachtgemeenten. Ook naar de manier waarop de gemeente na de Tweede Wereldoorlog is omgegaan met andere heffingen zoals straatgeld en rioolrecht wordt vervolgonderzoek gedaan. Dat stelt het college van B&W vandaag in een brief aan de gemeenteraad voor.


Het college van B&W doet dit voorstel na twee afgeronde onderzoeken. Het onderzoek naar de erfpachtboetes is uitgevoerd door het NIOD Instituut voor Oorlog-, Holocaust- en Genocidestudies. Het onderzoek naar de niet-opgevraagde Girotegoeden is uitgevoerd door de heer Blocks, oud-directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken en vanuit die functie in 2000 betrokken bij de ‘Bankenovereenkomst'.  LEES VERDER>>>





President Gauck bezoekt Buchenwald en waarschuwt

BUCHENWALD, 22-05-2014 - De Duitse bondspresident Gauck heeft dinsdag voor het eerst concentratiekamp Buchenwald bij Weimar bezocht en riep daar op tot waakzaamheid van burgers. Hij benadrukte dat als de rechter zwijgt, burgers niet moeten zwijgen over onrecht, doelend op nazisme en neonazisme.

Daarmee ging hij in op een opmerking tegen hem van Eva Pusztai, een 88-jarige Hongaarse overlevende van Auschwitz en Buchenwald, die ook bij het bezoek was  en er bij de president op aandrong om ervoor te zorgen dat de schuldigen van de holocaust ook schuldig gesproken worden - niet per se om hen te bestraffen.

Verder is het kamp gerestaureerd. Vooral aandacht trok de versgeschilderde spreuk boven de ingang: 'Jedem das Seine' - ieder het zijne, teruggaand op de Romeinse rechtvaardigheidsspreuk 'Suum cuique'. Die spreuk boven de ingang suggereerde in beste cynische nazistijl destijds dat wie maar zijn best deed, het concentratiekamp kon overleven en dat er een zekere rechtvaardigheid bestond. De SS bestelde het bij de gevangene en ontwerper Frans Ehrlich, die een lettertype gebruikte afkomstig van zijn uiit de gratie geraakte Bauhaus-leraar Joost Schmidt.

In het kamp verbleven ongeveer 20.000 tegelijk en in totaal 250.000 mensen, van wie er 56.000 omkwamen. Onder de gevangenen waren o.m. de Franse en Belgische premiers Daladier en Janson, Nobelprijswinaar Imre Kertesz, de Spaanse communist en schrijver Jorge Semprun, de Roemeens-Joodse schrijver Elie Wiesel, ook Nobelprijswinnaar, de predikant Dietrich Bonhoeffer. en prinses Mafalda van Savoye, dochter van de Italiaanse koning Victor Emanuel III.

Het kamp was de grootste organisatie in zijn soort in nazi-Duitsland, met 136 subkampen door heel Duitsland. Een vand e bekendste Nederlandse gevangenen was prof dr Dick de Zeeuw, oud-voorzitter van de KVP. Er verbleven naar schatting enkele honderden Nederlanders in het hoofdkamp en de subkampen opnder hen een groep van 270 gijzelaren.



Herbegrafenis Grebbeberg 2 soldaten uit meidagen van '40

RHENEN, 22-05-2014 - De resten van twee soldaten die op 10 mei 1940, de dag van de nazi-Duitse inval in Nederland, sneuvelden worden vandaag herbegraven op het militaire ereveld op de Grebbeberg in Rhenen. De ceremonie vindt plaats op verzoek van hun nabestaanden, aldus  het ministerie van Defensie.

Het gaat om dienstplichtig soldaat Rubertus Rietveld uit Bodegraven,die steirf bij gevechten met Duitse parachutisten bij Dordrecht. Dienstplichtig soldaat Wouter Keijman uit Rhenen stierf in een kazemat aan het Maasfront in het Limburgse Broekhuizen.

De 31-jarige soldaat Rubertus Rietveld was kantoorbediende en diende bij de Mitrailleurcompagnie van het 1e Bataljon van 28 Regiment Infanterie. Hij sneuvelde tijdens gevechten met Duitse parachutisten nabij de bekende Villa Amstelwijck in Dordrecht.Bij de begrafenis zullen 40 leerlingen van het Wartburg college uit Dordrecht aanwezig zijn.

Militairen van het 42ste Pantserinfanteriebataljon Regiment Limburgse Jagers dragen de resten van de mannen naar hun laatste rustplaats op de Grebbeberg. Op dit ereveld liggen meer dan 400 Nederlandse militairen begraven die stierven in de strijd in de meidagen van 1940. In totaal telt het ereveld ruim 800 graven.

Vanaf augustus besteedt Rhenen aandacht aan 75 jaar slag om de Grebbeberg, waarbij de stad vrijwel verowest werd. De verloren strijd van het Nederlandse leger tegen de Duitsers op en rond de Grebbe­berg in de meidagen van 1940 komt uitgebreid aan bod met exposities, lezingen, een stripboek, muziek en een uitwisseling van schoolkinderen.

In Oisterwijk blijkt een soldaat die op het ereveld rust niet als slachtoffer op de plaatselijke herdenkingplaquette vermeld te zijn. dat meldt Oisterwijkniuws.nl. Het gaat om Antonius Johannes van der Wensch.



  K O R T    N I E U W S 
     dinsdag    22  mei  2014     -      4     berichten   

Gandalf
Sir Ian McKellen CH CBE, de acteur die wereldberoemd werd door Gandalf te spelen, is geboren in 1939. Hij groeide op in Lancashire, midden in Engeland, en zijn ouders namen evacuées in hun relatief veilig gelegen huis op, die uit door de Blitz bedreigde streken in het zuiden kwamen. McKellen vertelde dat gisteravond tijdens de One Show op BBC One. Vlak na de oorlog nodigde het gezin nog een Duitse krijgsgevangene voor de kerst uit.

Holocaust-monument
Het Holocaust monument in Berlijn brokkelt af, zo schrijft de Süddeutsche Zeitung. In  2200 van de 27oo zuilen zittens scheuren.


Antillen
Op oorlogsmonumenten in Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint-Eustatius staan de namen vermeld van 129 ‘Antillianen’ die sneuvelden of omkwamen tijdens de oorlog.  Onderzoeker Jos Rozenburg is echter tot de ontdekking gekomen dat 37 Antilliaanse oorlogsslachtoffers ontbraken. 

De reden hiervoor was dat veel oorlogsarchieven decennialang gesloten bleven. Dat schrijft Rozenburg in zijn boek 'De Antillen in de Tweede Wereldoorlog',
dat juist gepubliceerd is.  Rozenburg, werkzaam bij Defensie en drie jaar gestationeerd op Curaçao, heeft op persoonlijke titel 8 jaar lang onderzoek gedaan naar de Caribisch-Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Van veel ‘Antilliaanse’ slachtoffers was heel weinig bekend. De onderzoeker wilde deze slachtoffers een gezicht geven en eren. Hu  geschiedenissen staan in zijn boek. Zie ook de uiterst overzichtelijke website.

Julie Andrews en V1
De actrice Julie Andrews (eigenlijk Dame Julia Wells DBE, geboren 1935, foto rechts) werd vooral bekend door haar rol als Maria von Trapp  in The Sound of Music, de musical over de oorlogsgeschiedenis van het familiekoor Von Trapp dat voor de nazi's uit Oostenrijk vluchtte (en enkele maanden in Warmond doorbracht, voordat zij in de VS belandden). 
Gisteravond vertelde zij op de BBC dat zij als meisje tijdens de oorlog regelmatig als uitkijk op het dak van de schuur werd gezet, compleet met een paraplu en fluitje. Als er een V1 aan kwam, moest ze fluiten.
Ze vertelde dat ze een bijzondere bekwaamheid ontwikkelde in het herkennen van het typische stotterende geluid van de straalmotor van het bomvliegtuig. In de uitzending werd ook een originele opname van de vliegende bom  te horen gebracht.






Nog 20 SS-ers kamp Majdanek in Duitsland opgespoord

LUDWIGSBURG, 21-05-2014 - De Duitse centrale voor opsporing van nazimisdaden in Ludwigsburg heeft bijna 20 Duitse mannen opgespoord die vermoedelijk bewaker zijn geweest in het nazivernietigingskamp Majdanek(foto rechts) .


De gegevens zijn doorgespeeld aan de plaatselijke Duitse OM's die nu moeten beslissen of de mannen worden vervolgd. De leider van het onderzoek stelt zelf al dat het bewijsmateriaal mager is.


Majdanek, in het oosten van Polen, diende vanaf 1942 als vernietigingskamp voor Joden, onder wie ook Nederlanders. De onderzoekers hebben uitgezocht  welke SS'ers er in de periode 1942-1943 hebben gewerkt.


Daaruit ontstond een lijst van 1.000 voormalige SS'ers. Veruit de meesten van hen zijn overleden. Van ongeveer 200 tweehonderd man kon niet worden achterhaald of ze al zijn overleden. Een kleine 20 man leeft nog.


Eerder dit jaar hield het OM 3 voormalige bewakers van Auschwitz aan. Zij behoorden tot een groep van 30 SS'ers die door hetzelfde team werd opgespoord. De drie zijn aangeklaagd voor moord.De onderzoeksleider liet weten dat er de komende maanden meer bewakers van Auschwitz zullen zijn opgespoord.


Hoeveel mensen in Majdanek om het leven zijn gekomen is niet exact bekend. De nazi's vernietigden aan het einde van de oorlog alle documentatie en de documentatie die restte  - zo zeggen onderzoekers - is afgevoerd door het Rode Leger en niet meer vrijgegeven. Schattingen van de aantallen lopen erg uiteen van minder dan 100.000 tot meer dan 1 miljoen. Het meest genoemde cijfer ligt rond de 300.000.[2] Uit onderzoek in 2005 komt naar voren dat het dodental aanmerkelijk lager ligt dan eerder aangenomen werd. Er zouden 78.000 mensen zijn vermoord, onder wie 59.000 Joden, zo stelt Wikipedia.
.

.
Nederlandse oorlogssite verslaat Guggenheim, MoMa en 'the Met'


NEW YORK, 21-05-2014 - Een Nederlandse site heeft het Guggenheim Museum, het  Museum of Modern Art en en het Metropolitan Museum of Art, alledrie in New York, in een uitwedstrijd op eigen terrein verslagen.

De website 'De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen' van het Nationaal Comité 4 en 5 mei won in die stad namelijk een Webby-award, en de drie musea, hoewel genomineerd, niks.

Het  NatCom heeft de Webby ontvangen in de categorie culturele instelling. In andere categorieën wonnen bijvoorbeeld het Jamaicaanse bobslee team, Beyonce en Pharell.
  LEES VERDER>>>



Weisz waarschuwt tegen extreem-rechts bij Sintoherdenking in Westerbork


HOOGHALEN, 20-05-2014  - In diverse landen in Oost-Europa worden weer Sinti en Roma door extreem-rechtse groepen gemolesteerd of vermoord.

Daar wees Sintoleider en holocaust-overlevende Zoni Weisz op, zondagmiddag tijdens de herdenking van de deportatie van zigeuners in de Tweede Wereldoorlog. De herdenking vond plaats in kamp Westerbork.

Gisteren was het 70  jaar geleden dat alle 245 Sinti en Roma zigeuners vanuit het kamp op de trein werden gezet naar vernietigingskamp Auschwitz.

Van dat transport bestaan als enige filmbeelden, met het beeld van het meisje tussen de wagondeuren dat symbool werd voor de Jodenvervolging. Zij was echter Settela Steinbach (foto rechts), geen Joodse maar een Sinti, die het niet overleefde. Uit de trein werden 213 mensen door de nazi's vermoord.

De latere Roma en Sinti-voorman Zoni Weisz onstapte als jongetje op station Assen uit de trein. Hij waarschuwde in zijn toespraak zondag dat de geschiedenis zich lijkt te herhalen. "Als het economisch slecht gaat zoeken we zondebokken.

Dat gebeurt nu ook weer door politici. In sommige oostbloklanden leven Roma en Sinti onder erbarmelijke omstandigheden en hebben minder rechten dan andere inwoners," zo schreef RTV Oost. Weisz doelt o.a. andere op de situatie in Hongarije waar neonazi's het huis van een Romagezin in brand staken en de gezinsleden vermoordden toen ze trachtten te vluchten.

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork toont tot 1 juni de tentoonstelling 'Berookte Beelden' van Ron Glasbeek. Die bestaat uit drie delen: Roma en Sinti tijdens de oorlog, in de jaren '50 en portretten van holocaust-overlevenden. Glasbeek raakte geboeid door het zigeunervolk na het lezen van het gelijknamige boek 'Berookte Beelden', van een Roma-schrijver.



Nijmegen krijgt er oorlogsmuseumpje bij


NIJMEGEN, 20-05-2014 -  Twee Nijmegenaren willen een bunker op het Valkhof (foto links)  in Nijmegen uit de Tweede Wereldoorlog opknappen en  openstellen voor publiek.


Het tweetal Franks Egbertsen Martijn Hermsen is al jaren actief voor het succesvolle  museum in de Graafse kazematten, vlak bij Nijmegen. De Nijmeegse bunker is ongeveer even groot als de Graafse.


Ze zijn al 3 jaar bezig met hun plan . Het gaat om een Duitse bunker gebouwd in 1943 die een schootsveld heeft over de Waalbrug en goed verstopt zit' in de Valkhofheuvel. De gemeente is akkoord met het initiatief. In de bunker kan de geschiedenis van de strijd om de Waalbrug getoond worden. De initiatiefnemers leggen hun plannen vrijdag uit tijdens het Geschiedeniscaféin het Museum Het Valkhof (17.00 uur).Ze laten dan onder meer unieke filmbeelden zien van de bunker.


De culturele ondernemers van het Vasim-gebouw en het bestuur van het geplande Vrijheidsmuseum dat daar in wil,  hebben hun geschil vorige week bijgelegd. De partijen gaan samen gebruiken van het Vasim-gebouw aan de Waal nader bestuderen. Vorig najaar ageerden de culturele ondernemers van de Vasim tegen het plan om het oude fabriekspand voor 1 euro te verkopen aan de stichting Museum WO2.



Vliegtuigbom opgeblazen op strand bij Wassenaar


WASSENAAR, 20-05-2014 - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de vliegtuigbom die ruim een week geleden werd gevonden in Leiden op het strand van Wassenaar tot ontploffing gebracht.

De 500-ponder uit de oorlog is na de vondst bij de Vinkbrug in Leiden naar een jachthaven bij het voormalige vliegveld Valkenburg verplaatst.  Dit werd in mei 1940 eerst door de Duitsers veroverd , maar raakte binnen één dag weer in Nederlandse handen . Hier staat ook het gebouw van Soldaat vabn Oranje-de musical. Daar is de bom maandagmorgen ontmanteld.  Vervolgens ging de bom naar het strand van Wassenaar en is daar maandagmiddag tot ontploffing gebracht.

De Engelse vliegtuigbom werd op 9 mei tijdens baggeren in de Oude Rijn nabij de Vinkbrug in Leiden gevonden. Het is bekend dat de RAF in februari 1945 verschillende pogingen ondernam om de spoorbrug bij de Vink over de Oude Rijn te bombarderen. Via deze brug werden namelijk V1's en V2's per spoor aangevoerd en daar overgeplaatst op vrachtwagens. De Britten voerden een uitgebreid offensief tegen de aanvallen vanuit Nederland met vliegende bommen en raketten.



Prins Harry herdenkt 70 jaar Slag om Monte Cassino


MONTE CASSINO, 20-05-2014 - De Britse prins Harry heeft zondag bij de Benedictijnse abdij Monte Cassino in Italië een herdenking bijgewoond.

Foto rechts: het ereveld van de soldaten van het gemenebst bijn MOnte Cassino. Foto CWGC.org.

Hij herdacht samen met Britse veteranen de grote slag daar, die 70 jaar geleden eindigde op 18 mei 1944, en begon op 17 januari 1944.

Daarbij vielen van de ruim 100.000 geallieerde soldaten ruim geallieerde 50.000 doden en gewonden en werd de grote Benedictijner Abdij uit het jaar 529 volledig verwoest.

Het was de grootste artillerieslag in Italië en de Polen verloren er 1.000 doden, die daar op één van de weinige Poolse erevelden buiten Polen liggen.

De abdij vormde een belangrijk Duits steunpunt in de zg. Gustav Linie, de Duitse verdedigingslijn dwars door Italië, 90 km ten zuiden van Rome.

De 29-jarige prins bezocht de begraafplaatsen van Nieuw-Zeelandse en Poolse soldaten. Ook deelname de Poolse premier Donald Tusk en de gouverneur-generaal van Nieuw-Zeeland, Sir Jerry Mateparae. Namens de Britse koningin legde prins Harry een krans.
Deze bombardementen veranderden het klooster in een ruïne. Duitse officieren hadden echter vóór de slag gezorgd voor het verhuizen van de onschatbaar rijke bibliotheek en kunstverzameling, en van de monniken.

Prins Harry bezocht ook de militaire erebegraafplaats van het Gemenebest in Cassino, waar 4.300 soldaten liggen en een herdenkingsdienst is gehouden voor de Britse slachtoffers van de maanden durende strijd in 1944 in Italië. Dit waren 2.000 man. De abdij is herbouwd.



  K O R T    N I E U W S 
     dinsdag    20  mei  2014     -       5    berichten   

Druten 
De gemeente Druten trekt voor de komende 3 jaar 14.000 euro uit voor een regionaal cultuurprogramma, Cultuurpact rond Nijmegen. Het geld gaat  onder meer naar een educatief project over de Tweede Wereldoorlog voor de jeugd en richt zich op De Slag bij Arnhem en gevechten om de Rijnbrug. In Cultuurpact rond Nijmegen werken samen het Gelders Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur, provincie Gelderland en 7 gemeenten in de regio.

Overloon concert
Stichting cultuur podium Geijsteren organiseert op 6 september het ‘Memorial Concert´. De Koninklijke Luchtmachtkapel zal hierbij haar medewerking verlenen. Het vindt plaats op het voorterrein van de kasteelruïne in Geijsteren bij Overloon.
Het Memorial Concert staat in het teken van 70 jaar bevrijding, het herdenkt dat 70 jaar geleden het kasteel in Geijsteren werd gebombardeerd en het herdenkt de Slag bij Overloon en de bevrijding van het gebied rond Venray en Boxmeer.

Voorafgaand aan het concert zal door het Platform Liberation Route Venray een luisterkei onthuld worden op het terrein van de kasteelruïne, waar mensen informatie kunnen krijgen over wat er  aan het eind van de oorlog hier is gebeurd.  Meer informatie over het Memorial Concert is te vinden op de website van de stichting, www.cultuurpodiumgeijsteren.nl


Luisterkeien
Er komt een luisterkei in Middelaar, op het kerkplein. Op zondag 21 september volgt de onthulling. Luisterkeien vertellen via de mobiele telefoon of site over de gebeurtenissen tijdens de operatie Market Garden in september 1944. In het Nederlandse grensgebied liggen inmiddels ruim 80 van die luisterstenen op de Liberation Route, de route die de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog vanuit Normandië volgden op weg naar  Berlijn.  Vorig jaar werd al besloten dat na Mook en Molenhoek ook Middelaar een luisterkei krijgt.

Gurlitt begraven
Op de noorderbegraafplaats in Düsseldorf is gisteren  de omstreden kunsthandelaar Cornelius Gurlitt (81) begraven. De begraafplaats was tijdens de ceremonie gesloten voor andere bezoekers. Gurl;itt kreeg zijn achterneef Ekkehart een replica's mee van zijn favoriete schilderijen van onder meer Matisse en Chagall, zo meldt de krant Bild. Gurlitt is begraven naast zijn vader Hildebrand, die optrad als kunsthandelaar voor Hitler'.
In 2011 vond de Duitse douane Gurlitts woning in München 1.400 schilderijen , maar de vondst werd pas eind vorig jaar bekendgemaakt. De verzameling is honderden miljoenen euro's waard. Gurlitts vader had de kunstwerken in
bezit gekregen in de nazitijd (1933-1945). Gurlitt jr. had inmiddels een overeenkomst met de deelstaat Beieren dat de herkomst van de doeken wordt onderzocht en roofkunst naar de rechtmatige eigenaren terugkeert.

Höss en EU

Een kleinzoon van een nazicommandant Höss van Auschwitz waarschuwt in een Zweeds campagnefilmpje voor de gevaren van extreem-rechts. Het filmpje is van de jongerenafdeling van de Zweedse sociaaldemocraten in de aanloop naar de Europese verkiezingen. De boodschap scoort goed op Youtube. Met de slogan "Never Forget. To Vote" (Vergeet nooit. Om te gaan stemmen) waarschuwen de sociaaldemocraten in Zweden tegen de groei extreem-rechts in Europa. De hoofdfiguur in het filmpje is Rainer Höss, kleinzoon van Rudolf Höss, een nazicommandant van het uitroeiingskamp Auschwitz.  LEES VERDER OP NLNAZIVRIJ>>>





Gelders Archief publiceert 5400 oorlogsfoto's online


door Arthur Graaff
ARNHEM, 29-05-2014  - Vandaag heeft het Gelders Archief heeft 5400 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog online geplaatst.


Foto rechts: Arnhem, Rijnkade, pontveer, waarschijnlijk 1940.
.


Het gaat om afbeeldingen die in jaren 1940-1945 gemaakt zijn in Arnhem en de omgeving van de stad. Daaronder ook bijzondere kleurenfoto's.


Er zijn zowel foto's van Nederlandse bron, als van Britse en nazi-Duitse zijde opgenomen.


Veel foto's detailleren de verwoestingen van Arnhem in het bijzonder. Ook zijn er enkele relatief onbekende foto's van bijv. de landing van een zweefvliegtuig met Poolse soldaten.

Het betreft afbeeldingen die in de periode 1940-1945 gemaakt zijn of die daarop betrekking hebben. Meestal in de regio van de Gelderse hoofdstad (onder meer ook Velp en Oosterbeek), maar soms (ver) daarbuiten. De Slag om Arnhem (september 1944) is, uiteraard, goed vertegenwoordigd, maar de volgende onderwerpen passeren eveneens de revue.   LEES VERDER>>>




Drie oorlogsmusea Europees onderscheiden


TALLINN, 19-05-2014 - Het concentratiekamp Flossenburg in oostelijk Beieren, de kazerne Dossin in Mechelen en een Jodenreddersmuseum in Tallinn zijn onderscheiden met een Europese museumprijs.

Foto rechts: Het Zanis Lipkes Memorial Museum in Tallinn. Ontving de Kenneth Hudson Award van de Eur. Museum Forum.

De onderscheiding  is toegekend door hetEuropees Museum Forum, dat werkt onder auspiciën van de Raad van Europa.

De musea in Flossenburg, een voormalig concentratiekamp, en de Dossinkazerne in Mechelen, het Belgische centrum voor verzameling van Joden, kregen de onderscheiding samen. Beide zijn vorig jaar grondig vernieuwd en/of uitgebreid.

De motivering van het Europees Museum Forum is dat beide musea moed hebben getoond in het openen van hun instellingen naar de toekomst. Zij hebben een nieuwe kijk op WO2 ontwikkeld en zullen volgens het Forum invloed op andere musea in hun sector hebben.

Het museam in Tallinn heet het Zanis Lipkes Memorial en ontving dit jaar de Kenneth Hudson Aaward van het forum. Deze prijs wordt toegekend door het bestuur van het forum, en staat los van nomuinaties. Het Zanis Lipkes Memorial is gewijd aan een Letse dokwerker en smokkelaar, Zanis (Janis) Lipkes en zijn vrouw Johanna (foto links).

Zij redden tijdens de oorlog de levens van 50 Joden uit het getto in Riga. Dit museum werd ingewijd door de presidenten van Letland en Estland. Hij leefde van 1900 tot 1987, en zijn begrafenis werd verzorgd door Joden uit Riga.

Uit Riga overleefden uiteindelijk slechts 200 Joden. In 2011 verwscheen er een Letlandse postzgel gewijd aan zijn vrouw en hem. Het echtpaar werd in 1966 onderscheiden doorYad Vashem.

De hoofprijs, 'Europees museum van het jaar' ging overigens naar het 'Museum van de Onschuld' in Istanbul gesticht door de Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk. De laatste keer dat een Nederlands museum de hoofdprijs won was in 2005, toen het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de prijs ontving. Prijzen worden alleen toegekend aan net vernieuwde musea.



Johannes XXIII 'beste paus voor Joodse volk'

NEW YORK - 19-05-2014 - Paus Johannes XXIII , die vorige maand heilig verklaard is, was " de beste paus in de geschiedenis van het Joodse volk ", aldus een van de oprichters van de Raoul Wallenberg Stichting, de Joodse Baruch Tenembaum. Paus Franciscus bezoekt Israël officieel van 24 tot 26 mei 2014. Hij heeft ook een goede verstandhouding met Joden.

Het feit dat van Joodse zijde lof voor een hooggeplaatste Rooms-katholieke kerkelijke functionaris komt, is op zich al opmerkelijk. Tenenbaum is echter ook niet zuinig met zijn lof. Hij motiveert dat door te wijzen op de hulp die de paus als diplomaat, toen nog onder zijn burgernaam Angelo Roncalli, in Turkije aan Joden heeft geboden.

Als Vaticaans gezant naar Turkije vanaf 1935 , huielp Roncalli de levens redden van duizenden Oost-Europese Joden vervolgd door de nazi's , onder meer door het geven doopcertificaten aan Hongaarse Joden . Desrtijds volstond dit om iemands leven te redden, stelt Tenenbaum. Een document dat berusrt bij het  ​​Yad Vashem Holocaust Memorial in Israël citeert de latere paus als " meest gevoelig voor de Joodse tragedie en meest actief in reddingswerkzaamheden " .

Wallenberg was de Zweedse diplomaat die in Boepdapest tienduizenden Joden hielp redden van de nazi-terreur. De in Italië geboren Johannes XXIII , verrichte volgens Tenenbaum buitengewone dingen. Tenenbaum tegen het persbureau AFP: "Ik ben blij dat hij zich heilige wordt, zelfs wanneer - als Jood - . heiigverklaring geen invloed op me heeft." - "Hij kon niet meer doen dan hij heeft gedaan ", aldus Tenembaum , de nu 80 -jarige Argentijn bekend zijn pogingen om interreligieuze dialoog te verbeteren. In 2009 werd hij gekandideerd voor de Nobelprijs voor de vrede



  K O R T    N I E U W S 
     donderdag    16 mei 2014     -    5   berichten   

Limburg
De Jeiwsh Telegraph Agency wijdt een artikel aan het redden van Joden in Limbrug - de enige provincie in Nederland waar na de oorlog meer Joden leefden dan ervoor. Er werden in de provincie 2.200 Joden gered. Het stuk is gebaseerd op het werk van de Limburgse vm. huisarts Herman van Rens en zijn vrouw, die vorig jaar promoveerden op de studie naar de wederwaardigheden van ondergedoken Joden in Limburg.


Lublin
Er is een boek verschenen over de Holocaust in de Poolse stad Lublin. 'Gates of tears' is de titel, en het is een uitgave van Yad Vashem. Het beschrijft hoe deze regio door de nazi bestemd werd voor een hoofdrol in de Jodenmoord. De auteur is de historicus dr David Silberklang, medewerker van Yad Vashem en docent aan de universiteit van Haifa. Klik hier voor een nadere beschrijving.




Onderwatervondsten uit oorlog in beeld bij museum Westkapelle


door Arthur Graaff

WESTKAPELLE, 16-05-2014  - Het Dijk- en Oorlogsmuseum Polderhuis in Westkapelle gaat oorlogsmaterieel op de zeebodem pal voor de deur toegankelijk maken voor het publiek. Dat zegt museumleider Ivo van Beekhuizen.


Foto rechts: een Sherman op de zeedijk vlak voor het museum (het gebouw links, met zonnecellen op 't dak). Foto Jan de Jonge Fotografie met toestemming van museum Polderhuis.


Westkapelle is het westelijkste dorp van Walcheren (en mogelijk Nederland)  en heeft tijdens de oorlog zeer zwaar geleden: Het halve dorp verdween door inundatie en bombardementen in oktober 1944 en 180 inwoners stierven - 20% van de bevolking (zie kader)    LEES VERDER>>>




Deel van de romp van een bommenwerper.
Rijkswaterstaat vindt deel van bommenwerper

ARNHEM, 16-05-2014 - In een bomkrater ten westen van de John Frostbrug te Arnhem  is een deel van de romp van een bommenwerper gevonden. Dat meldt Rijkswaterstaat en het gaat mogelijk om een B-25 Mitchell,een tweemotorig Amerikaans  toestel dat zowel door Britten. Amerikanen als Nederlanders gebruikt werd.


Foto links: het gevonden deel. Foto RWS.


Arjen Bosman van Military Legacy doet in Stadsblokken-Meinerswijk onderzoek naar vondsten van archeologische waarde. Deel van de romp van een bommenwerper, aangetroffen in een bomkrater ten westen van de John Frostbrug.  LEES VERDER>>>



.

Veel nieuwe activiteiten rond Anne Frank


AMSTERDAM, 16-05-2013 - Het toerisme rond Anne Frank groeit.  Historicus Bart Wallet van de Vrije Universiteit stelt dat en heeft daar bezwaar tegen,zo zei hij tegen de krant Metro.


De niet-Joodse scholiere en actrice Mala Emde (foto rechts) van 17 gaat de hoofdrol vervullen in het reeds aangekondigde Duitse docudrama over Anne.


De titel van het documdrama wordt 'Meine Tochter Anne Frank", waardoor duidelijk wordt dat de nadruk op Annes vader Otto komt te liggen. Mala Emde is een Frankfurts meisje, net als Anne dat was. Producent is de grote Duitse publieke omroep ARD. 


De opnamen hebben al plaatsgevonden in  Frankfurt am Main, Jeruzalem, Haifa, Tel Aviv, Amsterdam en New York en zijn nu bezig in Berlin en Potsdam. Daar is het Achterhuis nagebouwd,omdat in het echte Achterhuis geen mogelijkheden zijn voor langdurige filmopnamen. Otto Frank wordt gespeeld door Götz Schubert. het script is geschreven door Hannah en Raymond Ley. terwijl deze laatste ook de regie voert..   LES VERDER>>>




  K O R T    N I E U W S 
     donderdag    16 mei 2014     -    5   berichten   

Verzonnen wolven
De verzonnen Holocaust-memoires van  Monique De Wael komen deze Belgische duur te staan. Het verhaal is wodnerlijk:een Joods meisje ontsnapt uit Auschwitz en wordt opgenomen door een roedel wwolven.  De schrijfster Misha Defonseca, het alias  van Monique De Wael, moet van de Amerikaanse rechter 16 miljoen euro aan haar uitgeefster terugbetalen omwille van haar verzonnen kampervaringen.

Misha: een memoire uit de Holocaustjaren' heette haar boek en het verscheen in 1997 in Amerika waar het een instant bestseller werd. Toen het in het Frans uitkwam en later ook als bioscoopfilm ging de bal pas echt  rollen.

De Joods-Belgische auteur Misha Defonseca had met haar aangrijpend holocaustverhaal een gevoelige snaar geraakt. Defonseca was een katholiek Belgisch meisje dat later weliswaar met een Joodse man die Defonseca heette, was getrouwd. Het hele holocaustverhaal was een hoogst persoonlijke mystificatie want tijdens de oorlog verbleef De Wael gewoon bij haar oom. De Waels uitleg in 'De Standaard' is simpel: 'Het is niet de waargebeurde realiteit, maar het is mijn realiteit.'


Etty
'Denkend hart' is een bijzondere voorstelling. De naam refereert aan het boek 'Het denkend hart van de barak' over Etty Hillesum, die door sommigen gekenschetst wordt als de 'volwassen Anne Frank'. Op zondag 18 mei zal Julika Marijn in Hoogeveen fragmenten uit de indrukwekkende oorlogsdagboeken van Etty Hillesum spelen. De voorstelling heet ‘Denkend hart’ en zal plaatsvinden in het gebouw van Het Apostolsich Genootschap.  inloop 14.30 uur, aanvang voorstelling 15.00 uur, het Apostolisch Genootschap. Van Limburg Stirumstraat 84, Hoogeveen.     


Groenekan

De bemanning van een Amerikaanse B17- bommenwerper die in 1944 in Groenekan neerstortte krijgt behalve een monument ook een gedenkboek. Daarin beschrijft historicus brigadegeneraal Ivo de Jong hun geschiedenis. Als lid van de werkgroep B-17 Groenekan spoorde hij nieuw materiaal op, zoals Duitse foto's van het wrak in het weiland. In het gedenkboek wordt het verhaal van de bemanningsleden met onder meer documenten en brieven verthaald.


Buchenwald

De poort van concentratiekamp Buchenwald is gerestaureerd. De afgelopen dagen is de herplaatsing begonnen. Het symbool van de verschrikkingen in het kamp is in de oorspronkelijke kleuren hersteld: wit, met in het fel rood de cynische leus JEDEM DAS SEINE (Ieder het zijne). Voor de restauratie was het hek nog in grijs- en groentinten geverfd.Een kopie van de poort komt in het British Museum.


Sinti-opstand in Auschwitz

Ook de Sinti en Roma zij  in Auyschwiotz in oopstand gekomen. dat gebeurde op 15 mei 1944, 70 jaar terug. De enige krant die daaraan herinnert, de het Oostenrijkse dagblad Die Presse. Het ging om 6.000 mensen die de op 15 mei tip kregen dat zij de volgende dag aan de beurt waren. dat leidde tot uitstel van executie.



.
Roofkunst in 't Loo, Rijksmuseum en mogelijk paleis op de Dam


AMSTERDAM, 14-05-2014 - De collecties van paleis Het Loo, het Rijksmuseum en nog 3  Nederlandse  musea bevatten waarschijnlijk roofkunst.


Foto rechts: paleis op de Dam.Foto R. Scarth, WIkipedia.


Ook in het Paleis op de Dam zijn volgens Joodse kringen mogelijk geroofde werken aanwezig. De Rijksvoorlichtingsdient heeft een vraag hierover in behandeling.


Het gaat bij Het Loo om 15 delen van een kostbaar porceleinen Meissen-servies dat eigendom zou zijn van de Joods-Duitse familie Gutmann en in april 1934 onder druk van de nazi’s zou zijn geveild. De afgelopen weken, 80 jaar na dato, wist het Amsterdamse onderzoeksbureau Artiaz dit porcelein op te sporen.


„Wij nemen dit zeer serieus en gaan onmiddellijk een herkomstonderzoek instellen”, reageerde een woordvoerster van de Stichting Paleis Het Loo Nationaal Museum gisteren tegen de Telegraaf.    LEES VERDER>>>





Westerbork herdenkt 70 jaar deportatie
Sinti en Roma


WESTERBORK,13-05-2014 - Herinneringscentrum Kamp Westerbork herdenkt aanstaande zondag de 245 Sinti en Roma die gedeporteerd werden. Toern hette het kampofficieel Durchgangslager en de gevangenen gingen op transport naar vernietigingskamp  Auschwitz. Dat is dit jaar - maandag 19 mei - precies 70 jaar geleden.


Het transport van de Sinti en Roma is op film vastgelegd. Uit dit materiaal stamt het wereldberoemde beeld van 'het meisje tussen de wagondeuren', dat het symbool staat voor de Jodenvervolging. In 1994 ontdekte historici dat zij geen Joodse was, zoals tot die tijd werd gedacht, maar het Sintimeisje Settela Steinbach (foto rechts).

De herdenking vindt zondagmiddag vanaf 13.00 uur plaats bij het monument 'De 102.000 Stenen', gewijd aan allen die na hun verblijf in Westerbork vermoord werden. Dit monument bestaat, behalve uit stenen met een Davidsster, ook uit stenen met een vlammetje - ter ere van de Sinti en Roma. Verder is in het museum de hele maand mei nog de tentoonstelling Berookte Beelden te zien, met grisailles van kunstenaar Ron Glasbeek.




Auschwitz zet catalogus hele bibliotheek online


AUSCHWITZ, 13-05-2014 - De volledige catalogus van het Museum Bibliotheek Auschwitz is nu online beschikbaar op www.auschwitz.org . De meertalige collectie boeken is een van de grootste over de geschiedenis van de nazi- Duitse Auschwitz concentratie-en vernietigingskamp . De collectie wordt voortdurend bijgewerkt met nieuwe publicaties, zo meldt het museum .


"In onze bibliotheek proberen we verschillende materialen over Auschwitz die wereldwijd werden gepubliceerd te verzamelen. Onze boekcollectie bestaat , in het algemeen , uit wetenschappelijke en documentaire boeken, maar ook uit de literatuur, mémoires , poëzie en fotoalbums. In onze collectie kan men niet alleen moderne boeken , maar ook veel zeldzaamheden te vinden ook , gepubliceerd kort na de Tweede Wereldoorlog die tegenwoordig moeilijk te vinden zijn ", zegt Andrzej Kacorzyk , adjunct-directeur van het Museum .


In de Bibliotheek  vinden bezoekers, naast boeken over concentratiekamp Auschwitz , vele publicaties over de Tweede Wereldoorlog , het Derde Rijk , de Holocaust en de Duitse bezetting van Polen. De bibliotheek is ook in het bezit van een collectie Duitse publicaties - die bestaat uit boeken en tijdschriften gepubliceerd in het Derde Rijk , meestal over de politieke en sociale aangelegenheden van nazi-Duitsland .

De boekencollectie van het museum bestaat uit ongeveer 30.000 boeken , meer dan 2.500 tijdschriften en enkele tientallen kaarten . Directe toegang tot de hele collectie is beschikbaar in de leeszaal .De bibliotheek is geopend van maandag tot en met vrijdag.





  HAKENKRUIS OP TURKS KINDERGRAF  
.
.
Geklad bij herdenking  Mauthausen - plus 8.000 gasten

door Arthur Graaff
MAUTHAUSEN, 12-05-2014 - De 69ste herdenking (foto rechts)  van de bevrijding van concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk werd zondag overschaduwd door enkele bekladdingen.

Dit was het eerste nazikamp waar Nederlanders, een willekeurige groep Joodse mannen, werden omgebracht, al vroeg in 1941.

Er namen 8.000 mensen uit 60 landen aan de herdenking deel, onder meer de voorzitster van de Nederlandse Vriendenkring Mauthausen, Mirjam Ohringer, ditmaal in
rolstoel. Zij hield een rede.

De topmensen van de Oostenrijkse regering en politiek waren aanwezig, o.m. kanselier Werner Fayman, kamervoorzitster Barbara Prammer, maar geen vertegenwoordiger van de extreemrechtse FPÖ.

Het thema was dit jaar 'Waarde van het leven'. Voorzitter Willy Memyi (foto links) van Mauthausen benadrukte in zijn toespraak dat de nazi's de waarde van het leven koppelden aan het arbeidsvermogen.

Hij waarschuwde ook voor de toenemende acceptatie van haat tegen buitenlanders en groei van rechts exstremisme. De extreem-rechtse partij FPÖ bijvoorbeeld in in 10 jaar in aantal stemmen verdubbeld naar 20%.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd op de muur van het kamp de 20 meter lange tekst in 2 meter hoge letters geschilderd: "Türkenrass ab ins Gas. Sieg heil".

Foto links: bedekt door groen gaas het 20 m lange opschrift op de muur van kamp Mauthausen.

 Het opschrift op de muur werd de volgende dag meteen afgedekt met gaas.  De overheid overweegt om nu videobewaking in te gaan stellen.


De volgende dag werd op een Turks kindergraf in het dorp Mauthausen een hakenkruis ontdekt.

Voorzitter Mernyi van Mauthausen vindt het diep treurig dat opnieuw een bewijs werd geleverd van de actieve rechtsextreme groepen in Oostenrijk en dat deze aanslag mogelijk was ondanks intensieve politiebewaking.

Mernyi betreurt het ook dat er geen reactie van het ministerie van binnenlandse zaken is gekomen. Hij wijst er ook op, de provincieleider Joseph Pühringer ontkent dat er in Opper-Oostenrijk, waar Mauthausen zich bevindt, actieve rechtsextremisten opereren.




Theaterstuk 'Anne'  'goed', maar wel kritiek van AF-museum

AMSTERDAM, 12-05-2014 - Volgens de geroutineerde recensent Hein Janssen van de Volkskrant is het nieuwe tehaterstuk Anne van Jessica Durlacher en haar man Leon de Winter en regisseur Theu Boermans goed. Hij heeft wel bezwaar tegen teveel spektakel met het uitgebreide en ingewikkelde decor.

Het Anne Frankmuseum onder directeur Ronald Leopold heeft ook gereageerd. Het museum mist in het stuk vooral aandacht voor 3 van de 5 helpers, die niet genoemd worden. Gisteren werd overigens in Velserbroek een bushokje met een poster van de theatervoorstelling beklad met hakenkruisen, davidssterren en de term 'Joden'.


Recensent Janssen werd het meest aangesproken door de simpele scènes waarin Anne bijv. alleen op een vaag veld in Bergen-Belsen staat, het kamp waar ze in maart 1944 stierf. Ook de eindmonoloog van haar vader Otto maakt veel indruk op de recensen.

Janssen is uiterst lovend voor de prestatie van de nauwelijks bekende Klazienaveense actrice Rosa da Silva (geb. 1986), zelf niet-Joods, die Anne niet alleen als puber uitbeeldt, maar ook als jonge vrouw

Het Anne Frankmuseum schrijft op zijn site:

"Het nieuwe theaterstuk van De Winter/ Durlacher begint met Annes dertiende verjaardag, op het Merwedeplein, vlak voor de onderduik en eindigt met Annes dood in Bergen-Belsen.

Daarmee wordt meer recht gedaan aan de geschiedenis van Anne Frank.  We zien verder, dat in het nieuwe theaterstuk het Joodse karakter van de geschiedenis duidelijk tot uitdrukking wordt gebracht.

De auteurs hebben ervoor gekozen om Peter Schiff (Annes eerste liefde, niet te verwarren met Peter van Pels)  een belangrijke  rol in het theaterstuk te geven. We zijn benieuwd naar de beweegredenen voor deze keuze. 

Verder valt op dat alleen Miep en haar man Jan Gies als helpers naar voren komen. De andere helpers Johannes Kleiman, Victor Kugler en Bep Voskuijl komen niet in het toneelstuk voor. Gelet op hun belangrijke rol tijdens de onderduik ervaren wij dat als een gemis. "


Janssen: "Maar werkelijk verbluffend is Rosa da Silva als Anne, een levenslustig meisje tussen haar 13de en 15de levensjaar. Stralend, begeesterd, brutaal, vol lef, verliefd en ten slotte verloren - al die emoties worden door deze actrice volledig geloofwaardig en strak gecontroleerd uitgespeeld."

Anne is het tweede toneelstuk met goedkeuring van het Anne Frank Fonds om uit de dagboeken te citeren (het auteursrecht loopt eind 2015 af). Het eerste stuk, The Diary of Anne Frank,  van het schrijversechtpaar Frances Goodrich en Albert Hackett dateert van 1955.

Toen beleefde het stuk zijn première op Broadway en was de gangmaker voor de bekendheid van het dagboek. Overigens werd dit eerste stuk geschreven op basis van een deel van het dagboek, waarvan later nog nieuwe delen bleken te bestaan.




Joodse leidster waarschuwt in Dachau voor aantasting democratie

DACHAU, 09-05-2014 - Bij de 69ste jaarlijkse herdenking ter gelegenheid van de bevrijding van concentratiekamp Dachau heeft de leidster van de Joodse gemeente in München gewaarschuwd voor de  aantasting van de democratie. Mevrouw Charlotte Knoblauch benadrukte hoe breekbaar vrijheid is, en dat dit bovendien niet vanzelfsprekend is.

Ze zei dat het voor de gevangenen in het kamp nog slechts enkele jaren voor hun gevangenneming onmogelijk had geleken dat zij dit zouden meemaken. De herdenking wordt georgansieerd door het Comité International de Dachau (CID), waarvan de Nederlander mr Pieter Dietz de Loos voorzitter is. Zijn vader was ook een Dachau-gevangene.

In het kamp verbleven ook honderden Nederlanders, onder wie prof pater Titus Brandsma, voormalig rector vabn de universiteit van Nijmegen, die er met een dodelijke injectie in zijn hart werd vermoord. Ook de schoonvader van prinses Irene, prins Xavier de Bourbon Parma, werd er opgesloten maar overleefde de oorlog.

De zakenman Pim Boellaart bracht er jaren door, overleefde het en zijn biografie, geschreven door Jolande Withuis in 2005 , werd een bestseller ook omdat Boellaard altijd een enorme steun voor de andere gevangenen bleek te zijn geweest.

Dachau was ook bekend vanwege zijn priesterbarakken. Daar werden vooral katholieke priesters uit Polen bijeengebracht en aan de verschrikkingen van het kamp onderworpen, in hun geval met als doelde dood. Na de oorlog hebben alle geloven gebedsrumtes in het kamp kunnen inrichten, behalve de islamieten, die er ook opgesloten en vermoord zijn, zoals de Indiase  prinses en Britse geheim agente Noor Inayat Khan. Zij werd er overigens vermoord tegelijk met de Nederlands/Zwitserse geheim agente Yolande Beekman-Unternährer.

In totaal werden er ruim 40.000 van de 200.000 gevangenen vermoord of overgeleverd aan uitputtung, mishandeling of en ziekte. Het kamp lag naast een grote kazerne annex industriegebied van de SS,die het kamp als strafkamp en dwangarbeidskamp gebruikte. Het kamp werd binnen een maand na Hitlers volkomen legale aantreden in 1933 opgericht, was één van de eerste kampen en diende als het voorbeeld voor de volgende kampen.

Foto onder: de optocht bijde jaarlijkse herdenking. Midden op de foto, naast de dame in het oranje, looptvoorzitter Dietz de Loos van het Internationaal Dachau Comité. Foto CID.





Wenen op keerpunt in omgang met nazigeschiedenis

.
door Arhur Graaff
WENEN, 8-05-2014 - Vandaag is het de grote dag van de algehele capitulatie van nazi-Duitsland in 1945, destijds in Reims. In Wenen is deze dag aangegrepen om een demonstratie aan te kondigen voor nazideserteurs.

Foto rechts: een maquette van het monument voor de 2.000 vermorode nazi-deseteurs in Wenen.

Dit jaar zijn er op deze dag in Wenen diverse herdenkingen en vieringen van de vrede. Er zijn aanwijzingen dat er sprake is van een keerpunt in de omgang met de nazihistorie in Wenen.

Of dat voor heel Oostenrijk gezegd kan worden, valt te betwijfelen. De extreemrechtse partij FPÖ, opgericht door SS-ers, trekt nog steeds veel aanhangers. Op haar site rept de partij met geen letter over de nazicapitulatie vandaag.   LEES VERDER>>>



  K O R T    N I E U W S 
     donderdag    8 mei 2014     -      4   berichten   

Euthanasie
Nazi-Duitsland vermoordde ongeveer 300.000 invaliden en geestelijk gestoorden. De nazi's noemden hen 'levensonwaardigen' en dze moordpartijen heetten 'euthanasie', een term die sindsdien besmet is. Vandaag is in Berlijn het fundament gelegd voor een monument voor hen, zo meldt de Deutsche Welle. Er bestaanal diverse monumenten op de plaatsen waar de moorden geschiedden ,plaatsen die nu vaak als herdenkingsoord zijn ingericht. De nazi's zetten 2 grote akties op in dit kader:

Hierbij werden honderden verplegers en artsen betrokken, waarvan het merendeel nooit gestraft is.


Oorlogsgeheimen

Vanaf 3 juli zal de jeugdfilm Oorlogsgeheimen in de bioscoop draaien. Deze is gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek (een bestseller)  van Jacques Vriens. De film draait om twee vrienden in Zuid-Limburg. Bij de ene, Tuur, uit een verzetsfamilie, komt een onderduikstertje uit het westen in huis. De ouders van de
buurjongen zijn lid van de NSB. Regisseur is Dennis Bots, die eerder de familiefilm 'Achtste-Groepers Huilen Niet' maakte. Dutch Filmworks is de producent.


Gronings verzetsgezin
Verschenen is het boek “Doorgeven. Het verhaal van een Gronings verzetsgezin” van historica Ingrid van der Vlis. over het verzet van het gezin Dijkema. Historica Bettie Jongejan, coördinator van het OVCG (Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen) heeft het gepresenteerd.

Veel noorderlingen kennen de naam Reint Dijkema  (Smilde, 20 mei 1920 - Kamp Vught, 22 augustus 1944)  vanwege zijn verzet tijdens de oorlog en vooral de liquidatie van de fanatieke NSB’erAnne Elsinga,  hoofd van de Bijzondere Recherche in Groningen, plus de daarop volgende Silbertanne-wraakactie die verschillende onschuldige Groningers het leven kostte.

Ook zijn broers Piet en Klaas Simon zaten in de knokploeg KP Remco, die o.m. drukkerij Hoitsema in op 17 mei 1944 overviel, en daar 130.000 distributiebonkaarten buitmaakte. Naast de 3 broers verrichtten ook hun moeder en hun andere broers en zussen illegaal werk. Een uitgave van Profiel in Bedum.


Bevrijdingspark Nieuwdorp

De aanleg van het Bevrijdingspark bij het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp is begonnen. Het leger zal de komende maand het terrein helpen inrichten als park. Daarna volgt nog o.m. de bouw van een expositiehal, een noodkerk en een baileybrug. Enkele voertuigen, zoals de unieke amfibische Weazel, krijgen er een palatsje. Dit voertuig is uitgeleend geweest aan de Kunsthal in R'dam voor de zeer succesvolle expositie 'De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen'. Het Bevrijdingspark in Nieuwdorp moet over 2 jaar klaar zijn.




Gurlitt dood; verzameling naar buitenland

MÜNCHEN, 07-05-2014 - De Duitse bezitter van oorlogskunst Cornelius Gurlitt is overleden, zo heeft justitie in diens woonplaats München bekendgemaakt. 


Foto rechts: De 'Zittende vrouw' van Henri Matisse, deel van Gurlitts collectie.


Gurlitt was 90 jaar en al maanden ernstig ziek. Hij heeft zijn complete kunstverzameling aan een kunstinstituut in het buitenland nagelaten. Dat meldt de krant Süddeutsche Zeitung en ook de regionale Duitse omroep NDR. Welk instituut dat is, is nog onbekend. Of de werken ook echt naar het buitenland zullen gaan, is eveneens op dit moment onduidelijk.


Gurlitt zou enkele maanden geleden een testament hebben oopgesteld met deze bepaling, toen hij in een ziekenhuis lag.


Hij stierf gisteren thuis aan een hartaanval. Met zijn dood eindigt automatisch het justitiële onderzoek tegen hem en de herkomst van zijn werken, dat voor zover bekend nog weinig had opgeleverd.


De regering van de deelstaat Beieren heeft bekendgemaakt dat de overeenkomst die zij vorige maand met de kunsthandelaar sloot,  wel van kracht blijft. Dat houdt in dat van meer dan 1400 kunstwerken, die hij van zijn vader erfde, wordt onderzocht of er roofkunst uit het Derde Rijk tussen zit.


Van enkele tientallen werken is dat al duidelijk. Werken die  Gurlitts vader  rechtmatige verkreeg, zouden naar Gurlitt teruggaan. Nu gaan ze vrijwel zeker naar het door Gurlitt aangewezen kunstinstituut.


Gurlitt had geen kinderen. In zijn testament zou staan dat overige familie geen aanspraak op zijn erfenis kan maken. De waarde van zijn collectie is onbekend, maar zou op tientallen miljoenen belopen.





Verraadster van 'Tante Riek' nog steeds spoorloos

DEN HAAG, 7-05-2014 - Miep Oranje (foto rechts), één van de gemeenste verraadsters uit de oorlog, werd geboren op 6 mei 1923 maar zij verdween na de oorlog en is nooit opgespoord.

Een neef van haar uit den Haag, John de Blaey, heeft vele pogingen gedaan om te achterhalen waar zij zat, maar tevergeefs, zo meldde hij aan het Algemeen Dagblad. Miep Oranje was de verraadster van één van de grootste verzetsvrouwen van Nederland, 'tante Riek' oftewel Helena Kuipers-Rietberg (foto onder).

Deze verzetsvrouw, mogelijk de grootste van Nederland,  maakte in 1942 het plan voor de oprichting van de in Europa unieke LO, oftewel Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers. 'Tante Riek' was het die de grote organisator, ds Slomp aanstelde. Zij stierf in kamp Ravensbrïck.

Miep Oranje opereerde vanuit Soest en kwam terecht bij de verztesgroep Rolls Royce aldaar.  Ze verricht koerierswerk maar op 29 december 1943 ontmoette  ze in de bossen bij Lage Vuursche bij Soest per ongeluk de nazi Feldgendarmerie.

In haar fietstas troffen de Duitsers illegale uitgaven. De toen 20-jarige studente werd gearresteerd en overgebracht naar het hoofdkantoor van de Sicherheitsdienst (SD) aan de toenmalige Euterpestraat in Amsterdam (nu Gerrit van der Veenstraat).

Maar 2 maanden na haar arrestatie keerde Miep Oranje terug in Soest, volgens haar eigen verklaring omdat ze kon ontsnappen  uit de gevangenis. Kort daarna beginnen in Soest en omgeving arrestaties van verzetsstrijders en onderduikers. Eén van de plaatselijke slachtoffers van Mieps verraad is Arend Quelle, de broer van een goede vriendin van haar. Quelle sterft later in het Duitse concentratiekamp Neuengamme.

Volgens Ornjaes neef De Blaey blijft onduidelijk waarom zijn nicht na haar arrestatie voor de Duitsers ging spioneren. In de dossiers die hij over haar heeft verzameld, kon hij het antwoord op die vraag niet vinden. Enkele leden van de Sicherheitsdienst (SD) hebben na de oorlog verklaard dat Miep Oranje vrijwillig voor de Duitsers ging werken. Ze zou mogelijk verliefd zijn geworden op de beruchte SD-er Herbert Oehlslägel, die haar zaak behandelde. John de Blaey sluit niet uit dat ze is gedwongen.





Recordaantal bezoekers bij herdenking op Bussumerhei


door Arthur Graaff
BUSSUM, 07-05-2014 - Aan de dodenherdenking bij het houten kruis op de Bussumerhei (foto boven) nam dit jaar volgens de organisator John Zijdel een recordaantal mensen deel, ongeveer 300. Dit was volgens hem extra verheugend, omdat er jaren zijn geweest dat er maar 20 mensen verschenen.Ook bij allerlei andere herdenkingen en vieringen van de bevrijding zijn dit jaar volgens berichten meer mensen dan vorig jaar verschenen.

Dit jaar staat toevallig geheim agent luitenant-ter-zee Lodo van Hamel weer in de belangstelling, wiens naam op het kruis staat naast die van vier andere verzetsmensen. Hij werd in Crailo gefusilleerd in 1941 en was de eerste geheime agent die uit Engeland in Nederland gedropt werd, en de eerste agent uit Engeland die in Nederland gefusilleerd werd. Zijn vader, een Baarnse professor in de rechten, kon ondanks veel juridische kennis, goede contacten en uiterste moeite geen gratie voor zijn zoon krijgen. Professor Van Hamel en zijn vrouw verloren ook hun oudste zoon Ernst aan de nazi's.

De organisatie Bussum Bridgehead wil nu juist in Crailo op die plek aan het evenement een groep namaak-nazisoldaten toevoegen. Omdat marineluitenant Van Hamel na de oorlog de hoogste militaire onderscheiding heeft ontvangen, Ridder Militaire Willemsorde, valt dat plan slecht bij de marine. Er zijn ook ernstige bezwaren geuit tegen de komst van  nazisoldaten door de Bond van Antifascisten, enkele verzetsmensen en hun nabestaanden, het Meldpunt Discriminatie in Hilversum en de bekende professor Heertje uit Naarden.

Onder de aanwezigen bij de hdreneking bij het lruis bevond zich ook de kleinzoon van de op het kruis vermelde verzetsman Bosschart. Na het  Wilhelmus en het hijsen van de vlag door twee vertegenwoordigers van de Koninklijke Nederlandse brigade Prinses Irene werd namens organiserend wijkcentrum De  Palmpit een bloemstuk gelegd. Daarna legden de aanwezigen bloemen of gekleurde stenen bij het kruis. 




Rutte aanwezig bij verbranden van Mein Kampf op Bevrijdingsfestival


door Arthur Graaff
ASSEN, 5-05-2014 - Voor het eerst sinds Duitsland 1933 zijn er boeken verbrand, namelijk exemplaren van Hitlers Mein Kampf en wel op het bevrijdingsfestival in Assen in aanwezigheid van premier Rutte.

Het is ook voor het eerst in Nederland dat dit gebeurde in het openbaar in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de regering. De verbranding riep bij de bezoekers overwegend positieve reacties op, maar ook enkele afwijzende.

Foto rechts: hoofdredacteur Arthru Graaff van Nieuws-wo2.tk met achter hem premier Rutte op het bevrijdingsfestival in Assen vandaag. Een minuut daarna werd Mein Kampf verbrand.
  
Premier Mark Rutte had even daarvoor het zg. bevrijdingsvuur in Assen ontstoken, dat uit Wageningen kwam. Hij startte  daarmee alle bevrijdingsfestivals in Nederland.

Daarna maakte Rutte een wandeling over het zg. Bevrijidingsplein van het festival, waar o.m. een stand van de NLnazivrij en de AFVN/Bond van Antifascisten stond. Daar werd tijdens Ruttes rondgang het eerste exemplaar van Mein Kampf verbrand, als symbool van het neofascsime en neonazisme dat in Europa hand over hand toeneemt. Rutte wilde er geen commentaar op geven.

Ongeveer 1 op de 10 bezoekers had moeite met deze  boekverbranding, omdat zij vonden dat de antifascisten daarmee de methodes van de nazi's overnemen. Hun verweer daarop was dat zij nadrukkelijk verschillen van de nazi's en bijv. geen kampen inrichten en daar mensen vermoorden, en dat ook niet van plan zijn en dat deze actie louter bedoeld is om aandacht te trekken voor de sterke groeiende verrechtsing in Europa.

Premier Rutte zei eerder bij het aansteken van het bevrijdingsvuur wel: "We vieren 5 mei omdat we ons bewust moeten zijn dat we in vrijheid leven. Dat is niet vanzelfsprekend", zei Rutte, "kijk naar Syrië, Oekraïne en andere delen van de wereld."

Foto links: het eerste exemplaar van Mein Kampf wordt verbrand even na 2 uur op het bevrijdingsfestival in Assen, vijf meter verderop loopt premier Rutte. In totaal werden er 6 exemplaren verbrand die middag, waarvan één speciaal voor de verslaggever van het Radio 1 Journaal. De exemplaren bestonden uit een omslag plus kopieën van de eerste pagina's van het boek.

Rutte noemde ook zijn ontmoeting enkele weken geleden met twee communistische en antifascistische verzetsvrouwen, de zusters Truus en Freddie Overstegen een hoogtepunt in zijn politieke loopbaan. Hij gaf de hoogbejaarde zusters toen een onderscheiding, overigens 70 jaar na dato. Ze pleegden samen met de communiste Hannie Schaft moordaanslagen op collaborateurs.

Rutte drong er in zijn toespraak op aan vrijheid te blijven vieren. "Ieder jaar komen steeds meer mensen naar de herdenking en viering op 4 en 5 mei. Het leeft in Nederland, ook bij de jongere generatie."

Politici moeten meer moreel leiderschap tonen om discriminatie en populisme te bestrijden. Vrijheid is geen gegeven goed, daar moet hard voor worden gewerkt. Dat zei voormalig president van Ierland Mary Robinson maandag tijdens de 5 mei-lezing in Assen.

Eerder op de dag sprak in Assen Mary Robinson, voormalig presidente van Ierland. Zij is tevens voormalige hoge commissaris voor de Mensenrechten en constateert dat er na het nazisme en het fascisme opnieuw politici zijn die verdeeldheid zaaien door groepen tegen elkaar op te zetten.

 "Weer horen we stemmen die stellen dat de eigen sociale groep boven andere verheven is. Sommige politici, die beter moesten weten, spelen in op angst voor werkloosheid en uitsluiting door bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten."

De antifascisten hielden ook tijdens het Bevrijdingsfestival een verkiezing van de ergste partij in Europa. Er werden 621 stemmen uitgebracht. De uitslag volgt morgen.





Spanning stijgt in Hongarije wegens nieuw monument


BOEDAPEST, 2-05-2014 - De Hongaarse regering houdt vast aan de harde lijn tegenover minderheden. Gisteren kondigde premier Viktor Orban  aan dat hij de plannen voor een omstreden bezettingsmonument in Boedapest doorzet.


Foto rechts: Hitler met de Hongaarse regent admiraal Horthy tijdens WO2.


Afgelopen weekend namen 25.000 mensen deel aan de jaarlijkse tocht voor de 70ste herdenking  van de Jodendeportaties in 1944. Vorig jaar waren dat er 10.000, zo meldt The Times of Israel.


De rechtste Orban deelde zijn besluit over het monument gisteren mee hij tijdens een bespreking met leiders van de 120.000 mensen tellende Joodse gemeenschap in Hongarije, die gezamenlijk opereren onder de naam Mazsihisz. Het monument moet op 31 mei onthuld worden. Het ziet er naar uit dat daar nog vele protesten tegen zullen komen.    LEES VERDER>>



Jules Schelvis: 'Dodenherdenking alleen voor WO2-doden'

HILVERSUM, 1-05-2014 - De bekende Joodse kampoverlevende Jules Schelvis (foto links)  vindt dat de dodenherdenking op 4 mei alleen moet dienen voor slachtoffers van WO2. Dat zegt hij vanavond in het tv-programma 'Een op een' tegen interviewster Eva Jinek.

Verder zal Tata Mirando Weis uit Arnhem tijdens de Dodenherdenking op 4 mei een krans leggen op de Dam in Amsterdam, zo meldde Omroep Gelderland. Kokalo 'Tata Mirando'  Weis (81) is de enige levende zoon van Josef 'Tata Mirando'  Weis, de oprichter van het bekende zigeunerorkest Tata Mirando. 'Het is voor mij een hele grote eer', zegt de Arnhemse muzikant. 'Voor mijn vader en mijn broers leg ik ook die krans neer. Een godswonder dat ik ben gevraagd'.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, organisator van de dodenherdenking, heeft vandaag op zijn site een nadere verklaring over 4 mei geplaatst:
  LEES VERDER>>



Al 1.500 van 3.500 Nederlandse oorlogsmonumenten geadopteerd



ROTTERDAM, 01-05-2014 - Van de ruim 3500 Nederlandse  oorlogsmonumenten hebben basisscholen er nu ongeveer 1.500 geadopteerd. Dat zegt voorzitter Joan Leemhuis-Stout van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in de Telegraaf.


Foto rechts: een beeld uit ongeveer 1960 van het ereveld Margraten, waar nu alle graven geadopteerd zijn. Foto Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten.


Het project Adopteer een Monument werd 10 jaar terug door de Stichting Februari 1941 overgedaan aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit  onderwijsproject voor leerlingen van groep 8 laat hen via adoptie meer te weten komen over de plaatselijke geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.


Een van de succesvolste projecten is dat van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats Margraten in Zuid-Limburg, waar alle 8301 graven geadopteerd zijn.De betrokken stichting houdt van 30 april tot 30 juni 2014 in het Centre Céramique te Maastricht een mini-expositie over de begraafplaats. Op de tweede etage is daar  extra aandacht voor het adopteren van graven en namen op de Muur van Vermisten. De expositie loopt . Zie voor openingstijdenwww.centreceramique.nl.


Ook op de Russisch Ereveld in Amersfoort loopt een adoptieproject.  Remco Reinding van de Stichting Russisch Ereveld meldt dat er 400 graven geadopteerd zijn. Morgen worden op al die graven bloemen gelegd. Op maandag 5 mei brengt een groep van ongeveer 80 Russische kinderen een bezoek aan het ereveld. Zij nemen deel aan de actie "Seringen van de Overwinning". Dit project bestaat uit het plaatsen van seringen op begraafplaatsen, waar Sovjetsoldaten hun laatste rustplaats vonden.


Leerlingen gaan op diverse manieren met geadopteerde monumenten om. Ze kunnen op zoek gaan naar de geschiedenis achter het monument, gedichten maken, een gastspreker uitnodigen of zelf een herdenking organiseren. „Het is heel kleinschalig, maar daardoor wel heel erg dicht bij de jongeren”, aldus Leemhuis-Stout die het een succesvol project noemt.




Zwolse winnaressen Frits de Zwerverprijzen 2014


door Arthur Graaff

HARDENBERG, 1-05-2014 - De 14 de  Frits de Zwerverprijzen voor opstellen over WO2 zijn in Hardenberg door wethouder Jannes Jansen uitgereikt. Zij werden dit jaar alle 3 gewonnen door Zwolse aspirant-schrijvers.


De eerste prijsging  Else van der Steeg (15 jaar), met haar opstel Ik ben Orfeo. De tweede prijs ging naar het opstel Duistere blik, geschreven door Rachel Sebens (18 jaar) en de derde naar  Anne Wijma (16 jaar). Haar opstel kreeg de titel Zes maanden. Secretaris van het Frits de Zwerverfonds, Jos Mooijweer, tevens directeur van de IJsselacademie, kondigde aan dat in 2015 mogelijk de laatste Schrijfwedstrijd zal worden georganiseerd. Opmerkelijk is dat Rachel en Anne al eens een Frits de Zwerverprijs wonnen, in 2012 en 2013.


De feestelijke bijeenkomst werd gehouden in het gemeentehuis van Hardenberg, waar Dick Kaajan, archivaris bij het Nationaal Archief in Den Haag een toespraak hield met de titel Lessen uit de oorlog van Frits de Zwerver. Voorafgaand aan de prijsuitreiking las dr. Jan Slomp, de zoon van verzetsman Frits de Zwerver, het juryrapport voor.


Weblinks naar de opstellen:


pdf1. Ik ben Orfeo door Else van der Steeg (op de foto middelste jongedame)
pdf2. Duistere blik door Rachel Sebens (opd efoto de meest rechtse jongedame)
pdf3. Zes maanden door Anne Wijma (op de foto de meest linke jongedame)


Op de foto geheel rechts wethouder Jannes Janssen, geheel links Jan Slomp. Foto IJsselacadem,ie Kampen.


In de loop van 2013 organiseerde de stichting IJsselacademie Kampen, in samenwerking met het Frits de Zwerverfonds, voor de 14dekeer de essay/opstelwedstrijd voor de Frits de Zwerverprijs. Jongeren van 14 tot en met 18 jaar konden hun schrijftalent beproeven op het thema Verduistering.


Onder de schuilnaam Frits de Zwerver opereerde verzetsstrijder ds. F. Slomp, die in de bezettingstijd predikant was in Heemse-Hardenberg. Hij gaf daar de aanzet voor de oprichting van één van de grootste organisaties voor hulp aan onderduikers en vervolgden in ons land. Het Frits de Zwerverfonds is in 2000 opgericht met het doel de belangstelling voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, speciaal bij jongeren, levend te houden. Daarbij richt het zich op het Overijsselse gedeelte van het samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht.



Timmermans bij planten zaailing Anne Frankboom in Washington


Eerder op de dag eerde de minister op militaire begraafplaats Arlington de Amerikaanse soldaten die in de oorlog vielen. In een toespraak stipte hij de "onverbrekelijke band" tussen de VS en Europa aan. "Die band is sterk door de gedeelde waarden als democratie, het versterken van de rechtsstaat en het verbeteren van de mensenrechten. Maar ook de economische samenwerking en de wens om zo veel mogelijk te handelen en te investeren aan beide zijden van de oceaan, verbinden onze samenlevingen."