Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS N  I  E  U  W  S -  W O 

 

HET RELEVANTE NIEUWS OVER DE OORLOG - UIT NEDERLAND EN DAARBUITEN

  m e i   2 0 1 3   

 


HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.POSCH, Eddy Kokelenberg (stagiair)  AUTEURSRECHTEN VOORBEH.-DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES
Verdwenen O 13 wordt op 3 juli 2013 herdacht

DEN HELDER, 31-05-2013 - Op 12 juni is het 73 jaar geleden dat de onderzeeboot O 13 uitvoer en niet meer terugkeerde. Op 3 juli 2013 wordt op de Noordzee bij Den Helder een herdenkingsplechtigheid gehouden voor nabestaanden. Het is de enige Nederlandse onderzeeër die nog steeds vermist is.

Het mediabedrijf In2conent uit Soest heeft voor een documentaire over de zoektocht van de marine naar de boot uitgebreid onderzoek verricht naar de herkomst van de bemanning en hun nabestaanden.  LEES VERDER>>>Oorlog komt er in Overloon en Rijksmuseum bekaaid van af


DIEMEN, 31-05-2013 - Het Oorlogsmuseum Overloon komt als één na slechtste uit de bus in de Grote Museumtest van het Historisch Nieuwsblad. Ook het Rijksmuseum werd getest en vormt voor de redactie een grote teleurstelling en krijgt een 5,5. Hoewel de redactie de oorlog niet noemt, toont dit museum slechts 2 voorwerpen uit WO2. Dat beleid werd al eerder aan de kaak gesteld.

Het Rijks en Overloon zijn de enige twee musea die met de oorlog te maken hebben en dit jaar in de test van 10 musea zijn opgenomen. Toevallig heeft het Spoorwegmuseum ook een tijdelijke tentoonstelling over WO2 lopen,  ' Sporen naar het front'. Dit museum werd in 2007 door de redactie zwaar bekritiseerd.De redactie stelt over het Rijks:  " De kunstcollectie is aangelengd met historische objecten, maar het resultaat is te fragmentarisch en een verhaal ontbreekt."
"LEES VERDER>>>


Mogelijk toch plaquette op Haagse school

DEN HAAG, 31-05-2013 - In Den Haag komt wellicht toch een oorlogsplaquette op Fischerstraat 133-35, zo meldt het CIDI. Daar was tijdens WO2 het Joodsch Lyceum gevestigd. Dat verneemt het CIDI van het bestuur van de Paul Krugerschool, die op dit adres is gevestigd.

Het bestuur wil dit plan weer oppakken “gezien alle commotie over dit onderwerp en het verkeerde beeld van de wijk dat op basis hiervan dreigt te ontstaan.”
De Telegraaf meldde eerder deze week dat de school zo’n plaquette “uit angst voor vernieling door moslims” niet had geplaatst: “Islamitische buurtbewoners zouden bezwaar hebben gemaakt tegen een gedenksteen.” Dit bericht wekte uiteraard de nodige ophef; er werden zelfs Kamervragen gesteld. CIDI zocht het uit en concludeerde dat het niet leek te gaan om bedreigingen, maar om angst van de school zelf.
.

.
Arnhems oorlogsmuseum heropent zich zondag

ARNHEM, 31-05-2013 - Het Arnhems Oorlogsmuseum heropent zich op zondag 2 juni 2013. De gehele binnenplaats is overkapt en alle voertuigen nu overdekt.

Het museum toont ook zijn nieuwe aanwinsten: een tweemotorig Amerikaans Beechcraft-vliegtuig en een
Duitse 88 mm FLaK (Flugabwehrkanone). Er is ook een nieuwe museumshop. Om 10.00 uur is de heropening van het museum met een moment van herdenken en bloemlegging.

Om 11.30 uur en 14.39 zijn er wapendemonstraties met o.m. losse flodders door de acteur-soldaten van de WO2-groep 'Screaming Ducks'. Er is de gehele dag een speurpuzzeltocht met prijzen voor kinderen en zij kunnen vredesballonnen oplaten met een zelfbedachte vredeswens.

Het 88 mm luchtverdedigingswapen vormde een serieus probleem voor de geallieerden. Het wapen was bekend door zijn betrouwbaarheid en trefzekerheid. Het kanon werd tot aan het eind van de oorlog gebruikt door de Duitsers en er werden er ruim 21.000 van geproduceerd, een relatief groot aantal. Het werd ook gebruikt in andere rollen, zoals tegen tanks. Ook daarin bleek het wapen effectief en de geallieerden bezaten  geen tanks die tegen dit wapen bestand waren.

Het Arnhems Oorlogsmuseum 40-45 is een van de weinige particuliere oorlogsmusea dat een ook Duitse voertuigen toont. Zo wordt er regelmatig aan het museum gevraagd om voertuigen te leveren voor filmopnames, zo meldt het museum.  Op 27 mei 1994 opende het Arnhems Oorlogsmuseum zich voor het grote publiek.


.
Meer Duits geld voor o.m. 
Nederlandse shoah-slachtoffers

JERUZALEM, 30-05-2013 - Duitsland verhoogt de betalingen aan zorgbehoevende slachtoffers van de Jodenvervolging. Tussen 2014 en 2017 zal de federale overheid daaraan ongeveer 770 miljoen euro besteden.

Foto rechts: de onderhandelaren van de JCC met de Duitse ambtenaren.


Dit zal volgens directeur Hans Vuijsje van het Joods Maatschappelijk Werk ook Nederlandse slachtoffers betreffen. Het federale Duitse ministerie van Financiën heeft na overleg met de Jewish Claims Conference (JCC) in Jeruzalem eergisteren   ingestemd met de betaling . Het geld zal voornamelijk worden gebruikt voor de thuiszorg van de meeste van deze zeer bejaarde slachtoffers.

Momenteel is de Home Care Project van de JCC biedt ongeveer 56 000 Joodse overlevenden in 46 landen met voedsel en medische hulp. De extra middelen in staat zal stellen in 2014 wereldwijde steun voor een verdere 90 000 overlevenden van de Shoah. Meer dan een derde van die betrokkenen woont in Israël. LEES VERDER>>>
Zitten er atheïsten in schuttersputjes?

NORFOLK, 30-05-2013 - Amerikaanse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog die tijdens de oorlog zware omstandigheden hebben ervaren, zullen vaker bidden en vervolgens naar de kerk gaan dan oud-soldaten die nauwelijks slechte ervaringen met de oorlog hebben. De studie heet:  "Are There Atheists in Foxholes? Combat Intensity and Religious Behavior." Het onderzoek is gepubliceerd in het kader van Memorial Day, een Amerikaanse herdenkingsdag voor oorlogsslachtoffers die vandaag wordt gehouden.

Een onderzoek dat deze week is gepubliceerd in het Journal of Health and Religion stelt dat. De Amerikaanse krant the Christian Post berichtte er deze week over. Een van de onderzoekers, Craig Wansink, hoogleraar religieuze studies aan het protestante Virginia Wesleyan College in Norfolk, gaf de krant een toelichting. Soldaten die in het nauw raken bij gevechten, zullen vaker gaan bidden. Het aantal soldaten dat stedle op zo’n kritiek moment een gebed te doen rees van 42 procent in ‘normale’ omstandigheden naar 72 procent.

Wansink verbaast zich over dat hoge aantal. Het valt hem op dat soldaten op zulke kritieke momenten meer hebben aan het geloof dat een bepaalde macht de wereld bestuurt dan aan eigen overtuigingen of waarden uit het eigen land. „Tijdens de oorlog kunnen soldaten gemotiveerd worden door de waarde van vrijheid, de haat van vijanden of het verlangen naar huis te gaan. Maar in tijden van zware gevechten zwakt het belang van deze factoren af en gaan veel soldaten over tot gebed.”


  K O R T  N I E U W
   donderdag  30  mei  2013  -   4   berichten  


Theresienstadt
Tot 25 augustus loopt in het Jüdisches Museum in Berlijn de tentoonstelling|:
Bedřich Fritta. Zeichnungen aus dem Ghetto Theresienstadt". De graficus Bedřich Fritta (1906–1944), maakte de tekeningen tussen 1942 en 1944 in het Tsjechische getto. Daar zijn in totaal 140.000 Joden ondergebracht egweest. De stad diende als  nazi-voorbeeld van de 'menselijke' behandeling van de Joden.

Engelandvaarders
Onder grote belangstelling heeft burgemeester Hans van der Sluijs op donderdag 23 mei bij de sluis in Leidschendam een herinneringsbord onthuld, waarop het verhaal wordt verteld over de 'Engelandvaarders' die tijdens WOII via de Van Ravesteijnwerf hulp hebben gekregen bij hun poging naar Engeland te ontkomen.
Op de werf in Leidschendam maakten Pier en Jo Meijer bootjes voor de Engelandvaart zo zeewaardig mogelijk. Schipper Kees Koole bracht ze met zijn 'Nooit Volmaakt' dwars door Zuid-Holland via Schie, Nieuwe Maas, Oude Maas en door het Spui naar het Haringvliet. Daar was het startpunt van de tocht over de Noordzee.

Dagboek
Voordat de 22-jarige Amerikaanse militair Thomas Jones in 1944 door een Japanse scherpschutter in de Stille Oceaan werd gedood, had hij in zijn dagboek een 'laatste verzoek' opgeschreven: "Als dit dagboek verloren gaat, geef het alstublieft terug aan Laura Mae Davis, Winslow, Indiana". Dat meldt Trouw.

Brisantgranaat
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft gisterochtend in het dorp Lievelde ind e Acherhoek een brisantgranaat tot ontploffing gebracht. De granaat van ongeveer 30 cm lang, was afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Wijkagent Albert de Graaf meldde via Twitter rond elf uur de vondst.

Brieven
Er zijn brieven gevonden van de gedeporteerde en vermoorde Joodse familie Drukker uit Alkmaar die ondergedoken zat tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Joodse familie Drukker kwam na een razzia in Warmenhuizen, waar zij onderdook, terecht in Westerbork.
Voordat onder de Duitse bezetting de massale transporten naar Auschwitz en Sobibor in gang werden gezet, kreeg de Joodse familie Drukker uit Alkmaar de beschikking over valse persoonsbewijzen en dook onder. De zwerftocht van Bram Drukker, zijn vrouw Juliette en dochter Marjan langs diverse onderduikadressen in het land eindigde op 17 mei 1944 toen zij tijdens de grote razzia van Warmenhuizen in de boerderij van Piet Kleibroek werden opgepakt. Dankzij een medewerker van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort zijn nu achttien brieven gevonden die in gevangenschap en vanuit Kamp Westerbork zijn geschreven. De brieven zijn gericht aan de bevriende families Van Riet en Rivière van het Luttik Oudorp.ARNHEM, 29-05-2013  - Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland is positief over de komst van een WO2-museum  in Nijmegen. Het provinciebestuur meent dat een sluitende exploitatie mogelijk is.  Ook meent GS dat het museum kan bijdragen aan de groei van het 'bevrijdingstoerisme' in Gelderland.

Foto rechts: de Vasim-fabriek, beoogde huisvesting van het nieuwe museum.

Daarmee is de kans dat het museum  doorgaat, weer aanzienlijk groter geworden. Al eerder liet de voornaamste subsidiegever van oorlogsprojecten, het Vfonds, weten ook positief te staan tegenover een subsidieaanvraag. Het plan is 3 jaar terug ontwikkeld door drie oorlogsmuseum in Oosterbeek, Groesbeek en Overloon.  LEES VERDER>>>
Moslimleiders bezoeken eerste maal  Dachau en Auschwitz

AUSCHWITZ, 28-05-2013 UPDATE 29-05-2013 - Moslimleiders uit de wereld ondernamen voor de eerste maal sinds 2010 een reis naar o.m. Auschwitz, en Duitsland en Polen om met eigen ogen de gruwel van de Joodse Holocaust te zien, zo meldt Joods Actueel.

De 11 imams, sheiks en religieuze leraren uit 9 landen ontmoetten een overlevende van de Holocaust en Poolse overlevenden van wie de familie hun levens riskeerden om Joden van de nazi’s te redden. In 2010 bezochten andere Moslimsleiders eveneens Dachau, maar toen uitsluitend afkomstig uit de VS.

 LEES VERDER>>>
Yad Vashem kende 4 onderscheidingen toe in Brunssum

BRUNSSUM, 29-05-2013 - Woensdag 22 mei 2013 zijn 6 Nederlanders postuum onderscheiden wegens het redden van Joden in de oorlog. De familieleden van de heer Wilhelm Vernhout en zijn echtgenote, mevrouw Bastiana Vernhout-Stegeman. de heer Paulus de Boer en zijn echtgenote en mevrouw Joukje de Boer-Toonstra uit handen van de heer Assaf Mor, Cultureel attache an de Ambassade van Israel, de Yad Vashem onderscheidingen ontvangen.

De families mogen de eretitel "Rechtvaardige onder de Volkeren" dragen. Hun namen worden gebeiteld in de Eremuur van het Yad Vashem Instituut in Jeruzalem. Deze onderscheiding is bedoeld voor mensen, die zelf niet Joods zijn en die met gevaar voor eigen leven en vaak ook dat van hun huisgenoten, medeburgers probeerden te redden die door de bezetter als Joods werden aangemerk.  K O R T  N I E U W
   woensdag  29  mei  2013   -   8   berichten  

Grebbelinie
Ruim 200 wandelaren hebben de eerste Grebbelinie-wandeltocht afgelegd. De tocht voert langs enkele belangrijek plekken in de linie. De eerste deelnemers startten de afgelopen  zaterdag bij de Cultuurhuizen van Woudenberg en Scherpenzeel. Volgend jaar vindt de tocht weer plaats, op de laatste zaterdag van mei.

De vrijwilligers van de Stichting “Grebbelinie in het vizier” hebben in de periode van november 2012 tot en met april 2013 de loopgraaf van deze Stichting geheel vernieuwd en aangepast. Op 10 mei 2013 vond de officiële heropening plaats van deze gereconstrueerde loopgraaf in de Grebbeliniedijk, op de grens van Woudenberg en Scherpenzeel. Er is ook een expositie in de Hoeve De Beek in Woudenberg.


Berlijnse wezen

De Björn Schulz Foundation uit Berlijn heeft  dinsdag een gedenkteken onthuld voor de vermoorde Joodse weeskinderen in het nazi-tijdperk. Er is een plaquette met de namen van de ongeveer 100 kinderen die leefden in het Joodse kinder- en zuigelingenhuis in Berlijn en werden vermoord.

Tijdens de herdenking werden de namen van de slachtoffers voorgelezen. Scholieren van het Joodse Gymnasium in Berlijn speelden ondermeer het thema uit de film Schindler's List. Bondsdag vicepresident Wolfgang Thierse (SPD), secretaris-generaal van de Centrale Raad van Joden, Stephan J. Kramer en de directeur van het Centrum Judaicum, Hermann Simon, evenals vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap waren aanwezig bij de herdenking. Het tehuis voor Joodse kinderen en zuigelingen in der Berlijnse wijk Niederschönhausen werd gesticht door de Joodse gemeenschap in 1915. In 1942 deporteerden de nazi'sde ebwoners naar het concentratiekamp Theresienstadt en vernietigingskamp Auschwitz.

Theeketel

Een Amerikaanse theeketel die op Hitler lijkt,  is uitverkocht in de webshop van JC Penney,uit de VS. Ongeveer een week terug merkte een oplettende gebruiker van Reddit op dat een theeketel op een afficheerg op Hitler leek.

Het handvat als haargrens, een  tuit als rechterhand omhoog en een dop als snorretje. Dinsdagochtend ontstond op internet een hype rond de theepot van ontwerper Michael Graves± Design Bells and Whistles Stainles Steel Tea Kettle was al snel als enige uitverkocht. Toen kwam er een uitleg van de verkopers: het was volgens hen niet de bedoeling een Hitler look-a-like pot te maken.


Goud
Uit de Oostenrijkse centrale bank verdween binenn enkele dagen na de Anschluss van 17 maart 1938 maar liefst ruim 78 ton van de goudvoorraad nar nazi-Duitsland. Ook werden er de dag na de Anschluss door een illegale SA-afdeling binnen de bank, buro's doorzocht en arrestaties verricht, o.m. van de adjunctdirecteur en een sociaal-democraat, die manager was, zo meldt de Oostenrijkse website Profil.

Bosshardt
De brug die 'Majoor'  Bosshardt (foto rechts') op de Wallen in Amsterdam krijgt, wordt volgende week vernoemd, meldt de Telegraaf. De majoor redde ongeveer 60 Joodse kinderen van de dood tijdens de oorlog en ontving daarvoor de onderscheiding 'Rechtvaardige onder de volkeren' van Yad Vashem, maar dat was niet de reden voor het eerbewijs van de stad.

Schuilkeldermuseum
Tot en met oktober is het schuilkeldermuseum in Maastricht weer iedere derde zondag van de maand gratis toegankelijk. Bezoekers vinden hier foto's, voorwerpen en verhalen over het gebruik van de eeuwenoude vestinggangen als schuilgelegenheid in de Tweede Wereldoorlog en in de Koude Oorlog. Tijdens de openstelling zijn vrijwilligers van de werkgroep Schuilen in Maastricht ... aanwezig om zo nodig toelichting te geven. Uw eigen verhalen over schuilkelders zijn uiteraard ook welkom.

Bom - Haarlem
Bij graafwerk is In Haarlem is maandagmiddag een Duitse bom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Rond 4 uur werd hij ontdekt in de PC Boutenstraat. In afwachting van de Explosieven Opruimingsdienst werden de bewoners van 4 naastgelegen woonwagens geëvacueerd en werd de straat afgesloten voor verkeer en publiek.Onderzoek wees uit dat het om een oude Duitse oefenbom ging. Inmiddels is hij verwijderd en het omliggende gebied weer vrijgegeven.

Kijk
In het meinummer van Kijk komen de 5 keerpunten van WO2 aan bod. Het zijn volgens Kijk: de Salg om Koersk, De Slag om de Atlantische Oceaan, de Invasie van Sicicilië, de Slag om Tarawa en Opration Gomorrha (de bommenstrom op Hamburg)..
Verzetsvrouw en kunstenares d'Ailly overleden


AMSTERDAM, 29-04-2013 - Kunstenares en oud-verzetsvrouw Gisèle d'Ailly-van Waterschoot van der Gracht is op 100-jarige leeftijd overleden. Ze was dochter van een geoloog en een barones. Ze wilde schilderes worden en studeerde onder meer  in Parijs en volgde lessen bij de Limburgse glazenier Joep Nicolas.Tijdens de oorlog bood ze in haar Amsterdamse huis aan de Herengracht onderdak aan 5 Joodse kunststudenten. Daarvoor kreeg ze in 1998 de Yad Vashemonderscheiding.

Na de oorlog bleven de onderduikers bij haar in huis wonen en werd de culturele Stichting Castrum Peregrini opgericht. In 1957 trouwde ze met de voormalige Amsterdamse burgemeester Arnold d'Ailly. Hij overleed in 1967, waarna ze zich een tijd terugtrok op het Griekse eiland Paros om zich aan de schilderen te wijden. Tot op hoge leeftijd keerde ze iedere zomer terug naar Paros om daar te schilderen.

De laatste jaren van haar leven woonde Gisèle d'Ailly in het huis met de 3 personeelsleden van de stichting. Tot op hoge leeftijd bleef ze actief in de kunstwereld. Aan de feestelijkheden rond haar 100ste verjaardag heeft ze actief deelgenomen.Gisèle d'Ailly kreeg in 2011 van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan een onderscheiding uitgereikt, Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Margraten herdacht gevallen Amerikaanse soldaten


MARGRATEN, 27-05-2013 - Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, Limburgs gouverneur Theo Bovens en de Amerikaanse interim-ambassadeur  Edwin Nolan (foto links) woonden zondag in Margraten de herdenking bij naast enkele honderden anderen. De herdenking vindt plaats op Memorial Day, het Amerikaanse equivalent van 4 mei.

Foto rechts: het Margraten memorial concert in 2011.

Bij de ceremonie op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten waren tevens twaalf families van omgekomen militairen aanwezig. In Margraten liggen 8301 Amerikanen begraven die in sneuvelden in Nederland en nabije omgeving in de Tweede Oorlog. VORIG BERICHT 25-01-2013 >>>'
Gebruik dwangprostituées in WOII onvergeeflijk'


OSAKA, 27-05-2013 - De vrouwen die zich tijdens in de oorlog moesten prostitueren, verdienen excuses en het is onvergeeflijk. Dat zei Toru Hashimoto, de burgemeester van Osaka (Kapan) maandag tijdens een speciale persconferentie oevr dit onderwerp.


In China en Zuid-Korea, waar Japan veel van de seksslavinnen vandaan haalde, ontstond 2 weken geleden onrust na uitspraken van Hashimoto. Hij zei toen dat Japanse militairen in de oorlog  prostituees nodig hadden zodat het leger de discipline kon handhaven. Hij zei toen ook dat er geen bewijs bestond dat het Japanse leger vrouwen dwong tot prostitutie. Ook Nederlandse meisjes en vrouwen uit de voormalig Nederlandse kolonie Nederlands-Indië, nu Indonesië, werden gebruikt als seksslavinnen. In 2001 erkende het Tokio-tribunaal in Den Haag dat vele duizenden vrouwen door de japanse bezetters werden misbruikt.Vorig bericht 25-05-2013

ZIE VERDER DOSSIER TROOSTMEISJES >>>
Liverpool herdenkt 70 jaar Slag om de Atlantische Oceaan


LIVERPOOL, 27-05-2013 - Zondag hielden de Britten een grote herdenking van de Slag om de Atlantische Oceaan. Er vond een herdenkingsdienst van de 70ste verjaardag in de kathedraal van Liverpool plaats ter ere van de 36.000 geallieerde slachtoffers van de slag, onder ook wie ongeveer 1.500 Nederlandse opvarenden.

Foto rechts: prinses Anne praat met een vrouwelijke militair tijdens de herdenking in de kathedraal.Foto BBC.

De Britse prinses Anne en haar man, vice-admiraal b.d. Sir Timothy Laurence, woonden deze dienst bij. De prinses draagt de ererang van admiraal in de Royal Navy.

Ook voeren afgelopen  weekeinde 25 marineschepen naar de haven om de slag te herdenken. In mei 1943 werd de climax van de slag bereikt.

Foto links: de U255 bij zijn terugkeer in Noorwegen. Hets chip voert vier overwinningsvlaggen, plus de originele vlag van het ss Pauluis Potter, die de U255 ook heeft vernietigd.Hier vielen geen Nederlandse doden bij.

De herdenkingsdienst vormde een onderdeel van een weekend van herdenking van wat de BBC noemde ' de langste ononderbroken militaire campagne in de Tweede Wereldoorlog'.

Hij duurde van 3 september 1939 tot 8 mei 1945. De dienst  werd gevolgd door een voettocht naar de duizenden die tijdens de strijd hun leven verloren herinneren.

Meer dan 3500 geallieerde koopvaardijschepen en 175 oorlogsschepen gingen verloren tegen 783 U-boten, die onderdeel vormden van de nazi-Duitse vloot van bijna 1,200 onderzeeërs.
   LEES VERDER>>>


.
Koreaanse 'troostmeisjes' eisen ontslag burgemeester van Osaka


SEOUL, 25-05-2013 -Twee Koreaanse voormalige 'troostmeisjes' hebben het ontslag van de burgemeester van de Japanse stad Osaka, Toru Hashimoto geëist. Hij rechtvaardigde enkele dagen terug de Japanse oorlogspraktijk  waarbij tienduizenden Aziatische en Nederlandse vrouwen als dwangprosituées voor de Japanse troepen weerkten.

Hashimoto, die tevens een landelijke nationalistische partij leidt, wekte vorige week de woede van diverse buurlanden toen hij verklaarde dat het inzetten van zogenaamde 'troostmeisjes' uit vooral Zuid-Korea, China en de Filipijnen en Nederland, in bordelen aan het front tijdens de oorlog als noodzakelijk gold - in Japanse ogen dan - om de militaire discipline te handhaven en de soldaten ontspanning te geven.Vorig bericht 24-05-2013

LEES VERDER>>>.
NIOD hoeft toch niet gesplitst of weg


AMSTERDAM, 24-05-2013 - De Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) zet de opsplisting en verhuizing van het NIOD toch niet door.. Voorlichter David Barnouw (foto links) is daar erg blij mee. Het bekende Nederlandse Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies wordt nu niet niet gesplitst in een collectiedeel en een onderzoeksdeel, zoals eerst de bedoeling van de KNAW was. 


Dat blijkt uit een beleidsnotitie die de KNAW vandaag aan de betrokken instituten heeft gestuurd. Woordvoerder David Barnouw van het NIOD zegt  blij te zijn dat de KNAW het NIOD niet langer wil opsplitsen, omdat het NIOD een publieksfunctie heeft die niet met andere wetenschappelijke instituten te vergelijken is.


De bedoeling was dat het NIOD zou verhuizen naar het Oostindisch Huis, dat eigendom is van de Universiteit van Amsterdam. Dat zou bovendien veel goedkoper zijn dan het huidige, dure pand aan de Herengracht. Volgens Barnouw waren de voorstellen echter niet concreet finacnieel onderbouwd, zodat het op dit moment niet mogelijk was te stellen hoeveel er bespaard zou worden.


In het afgeblazen plan van de KNAW moesten de collecties van NIOD, het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het Meertens Instituut verdwijnen bij de onderzoekers en terechtkomen in het gebouw van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam. De onderzoekers zouden op een andere locatie in de stad gaan werken.

Vooral de opsplitsing van het NIOD leidde de afgelopen week tot veel commotie. Er kwamen honderden steunbetuigingen voor het NIOD, waaronder uit het buitenland. De kerncollectie van het NIOD zal nu volgens de KNAW niet verhuizen maar blijft samen met de "publieksfunctie" en de onderzoekers op één plek.


In andere landen zijn ook aparte, zelfstandige instituten die gespcialiseerd zijn in de holocaust en/of de Tweede Wereldoorlog, zoals het Amerikaanse USHMM of de Belgische Kazerne Dossin in Mechelen, die pas verbouwd is en het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (CEGESOMA) . In Duitsland worden steeds meer zelfstandige documentatie- en onderzoekscentra over WO2 en het nazisme geopend. Ook deze hebben vrijwel allemaal een belangrijke publieksfunctie.
Britten betaalden Spanje $ 10m om neutraal te blijven


LONDEN, 24-05-2013 - Engeland betaalde miljoenen ponden aan militaire en politieke leiders in Spanje om ervoor te zorgen dat het land neutraal bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo hebben juist vrijgegeven Britse geheime dossiers onthuld.

Ondanks het geld, zo schrijft verslaggever Tom Whitehead in de Daily Telegraph. verdachten inlichtingendiensten later generaal Franco ervan zijn ambtenaren geheimen te laten doorgeven aan de Duitsers. 

Ongeveer $ 10 miljoen werd door de UK betaald aan een dubbelagent om te distribueren naar belangrijke Spanjaarden, onder wie generaal Franco's broer Nicolaas, in de hoop dat het land niet mee ging doen met het conflict.
LEES VERDER>>>


Burgemeester Osaka: Japan was fout tijdens oorlog

OSAKA, 24-05-2013 - De  burgemeester van Osaka, Toru Hashiomoto, heeft toegegeven dat Japan fout was tijdens WO2. Hij kwam enkele dagen terug in het nieuws toen hij zei dat sexslavernij ingesteld door het Japanse leger begrijpelijk was. De Japanners dwongen ongeveer 200.000 vrouwen tot prostitutie in legerbordelen,onder hen vooral Koreaanse evenals Chinese, Filippijnse, Nederlandse en Indonesische vrouwen.

Hashimoto  wees in een toespraak afgelopen maandag ook op het gedrag van de landen betrokken bij de oorlog in Vietnam. Hashimoto stelt dat het gebruik van prostitutie een realiteit is tijdens oorlogen. Volgens Hashimoto was ook Zuid-Korea betrokken bij het regelen van sex voor soldaten tijdens de Vietnamoorlog. Tijdens het toemalige bewind van Park Chung-Hee in de jaren '60 zette Zuid-Korea 300.000 militairen in Vietnam in.


Churchill en Stalin hielden drinkgelag van 7 uur

LONDEN, 24-05-2013 - Winston Churchill en Josef Stalin genoten een 7 uur lang  drinkgelag terwijlze de waarschijnlijkheid besproken van het openen van een tweede front in de oorlog door Groot-Brittannië. Dat blijkt uit voorheen geheime Britse dossiers, die juist zijn vrijgegeven.

DeBritse premier ontmoettede Sovjet leider in Moskou in augustus 1942 en die bijeenkomst eindigde met het drinkgelag. De bijeenkomst werd in detail beschreven door Sir AlecCadogan,de permanente secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die bij Churchill was.

Hij beschreef
hoe hij was opgeroepen naar de vertrekken van Stalin in het Kreml in om 01:00 uur, ongeveer vijf uur nadat Churchill Stalin had ontmoet. "Ik trof er Winston en Stalin...zittend met een volgeladen bord tussen hen in :voedsel van allerlei soorten bekroond door een speenvarken, en ontelbare flessen."

"Wat Stalin me liet drinken leek me vrij woest; Winston,
klaagde
tegen die tijd over een lichte hoofdpijn en leek zich verstandig te beperken tot een relatief onschadelijke mousserende witte wijn."


'Tappert was geen Nazi'

AMSTERDAM, 24-05-2013  - "Dom en kortzichtig." noemt de weduwe Ursula van de Duitse tv-ster Horst Tappert, het besluit van omroep MAX om de politieserie Derrick niet meer uit te zenden. Dat deed de omroep nadat bekend werd dat de Duitser een SS-verleden heeft. Ursula zegt in de Telegraaf dat haar man zich omdraait in zijn graf.


Tappert, die in 2008 overleed, zou deze week 90 zijn geworden. Een Duitse socioloog ontdekte vorige maand dat hij in de oorlog lid was van de Waffen SS. Tappert beweerde zelf altijd dat hij hospik was bij de Wehrmacht.  MAX-directeur Jan Slagter zei over de beslissing: "Wij gaan geen acteur eren die zo gelogen heeft over zijn verleden, ook al leeft hij niet meer".


Volgens Ursula, die in 1957 met Horst trouwde, beweerde haar man: 'Zij waren er niet bij, zij hebben het niet meegemaakt en ze weten niet waar ze het over hebben’. Zij was de derde echtgenote van de Duitse tv-ster en zei zelf altijd op de hoogte te zijn geweest. "Hij heeft geen mens ooit een haar gekrenkt. Het was dienstplicht voor hem, niets anders. Je kon als jongen van 19 echt geen nee zeggen tegen de SS! Dat kunnen mensen zich nu misschien niet voorstellen. Het was bij ons thuis ook geen belangrijk gespreksonderwerp. Hij was een jonge knul die géén dingen gedaan heeft die het daglicht niet kunnen verdragen."


Ursula zegt ook: "Iedereen die mijn man als mens en kunstenaar heeft gekend, weet dat hij door en door deugde. Hij was geen nazi, hij heeft geen misdaden begaan. Mijn lieve Horst was altijd integer." De  serie 'Aus der Reihe Derrick' werd van 1974 tot 1998 uitgezonden en was op televisie te zien in maar liefst 108 landen. K O R T  N I E U W
   vrijdag  24  mei  2013    -   10   berichten  

Hazelhoff 1

Sinds gisteren is de fietstunnel 'Den Deijl' die onder de N44 die Wassenaar veilig met Voorschoten verbindt, officieel omgedoopt tot de 'Erik Hazelhoff Roelfzema Tunnel'. Dat gebeurde door burgemeester Hoekema en de weduwe van de Soldaat van Oranje mevrouw Karin Hazelhoff Roelfzema. Mevrouw Hazelhoff Roelfzema zei na de onthulling: "Toen Erik studeerde in Leiden, ging hij altijd op de fiets. Hij zou dit prachtig hebben gevonden." Uit cijfers blijkt dat de fietstunnel veelvuldig gebruikt wordt.


Hazelhoff 2

In de Burcht in Wedde (Groningen) zijn donderdag 3 glasplaten onthuld, waarop de Nederlandse Geschiedenis in beeld is gebracht.

De handeling is verricht door Karin Hazelhoff Roelfzema, weduwe van Erik Hazelhoff Roelfzema, bekend van het verhaal Soldaat van Oranje. Ze opent er tegelijkertijd de Haselhoff Sociëteit. Deze familie en de Oranjes en hebben een nauwe band met Wedde. Zo trokken de Oranjes vanuit de burcht naar de slag bij Heiligerlee. Voorvaderen van Hazelhoff Roelfsema waren borggraaf in Wedde. Ook hoofdrolspeler Matteo van der Grijn van de musical Soldaat van Oranje was donderdag aanwezig.


Westerbork

Mieke van Creveld-Zeehandelaar vertelt op zondag 26 mei in het Kamp Westerbork over haar ervaringen tijdens de oorlog. Toen ze 6 jaar was werd ze met haar ouders opgepakt en naar kamp Westerbork gebracht. Mieke (1936) groeide op in Amsterdam, in een bewust Joods gezin. Eind 1942 werd ze met haar ouders opgepakt en naar kamp Westerbork overgebracht. De dagen vullen zich met ‘spelen achter prikkeldraad’, het schooltje waarvan leeftijdgenootjes steeds op transport verdwijnen en de zorgen van haar moeder.


Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gisteren in Brussel  een prestigieuze prijs gekregen van de Joodse gemeenschapin België. Volgens de Europese rabbijnen vecht Merkel tegen Jodenhaat en zet ze zich in voor verdraagzaamheid. Tijdens de Holocaust kwamen destijds zes miljoen Joden doornaziu-Duits toedoen om.


Nazi-uniformen

Op een bijeenkomst in Haworth in de UK ter herdenking van de succesvolle aanvalvan de Dambusters openkele dammen in het Ruhrgebiet, is opschudding ontstaan. Hoeweluitdrukkelijk verboden, kwamen er toch enkele mensen in nazi-dracht. In Nederland speelthet probleemaf entoe ook: bij BussumBridgehead verschenen ookenkelemensen verkleed alsWhrmacht-soldaten, en het afgelopen weekend reden weer nazi-Duitse legervoertuigen rond opMilitracks en het OorlogmuseujmOverloon. In Bastogne heerst tijdens de herdenking van de 'Battle of the Bulge' een gemeentelijk verbod op het dragen van nbazi-uniformen.NIOD presenteert Franse serie verzet in Europa


AMSTERDAM, 23-05-2013 - Het NIOD heeft  gisteren het project ‘Shadow Fighters. Resistance in Europe 1939-1945’ (Les Combattants de lómbre) gepresenteerd. Directeur Marjan Schwegman presenteerde namens de Franse Ambassade een programma waarbij de Nederlandse editie van de 6-delige serie over het verzet in Europa gepresenteerd werd. De serie zal naar verwachting worden uitgezonden op de Nederlandse televisie.
.
Weekend Oorlogsboek 25 en 26 mei bij Airborne Museum Oosterbeek

OOSTERBEEK, 23-05-2013 - Drie oorlogsauteurs komen op 26 mei naar het Airborne Museum in Oosterbeek.  Dit weekend vindt bij het museum plaats het ‘Weekend van het Oorlogsboek’. Ze geven daar interviews over collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Nederlandse collaboratie was enorm, vooral economisch. Dat werd pas decennia na de oorlog bespreekbaar.

Het weekend start op zaterdag 25 mei in het park naast het museum met een antiquarische markt voor oorlogsboeken . De band Dutch Military Drums & Pipes treedt in de middag op en het Historisch Platform Ede verzorgt  re-enactment. Op zondag 26 mei zijn drie gerespecteerde auteurs zijn te gast in het museum: Ad van Liempt(foto links), journalist, publicist en programmamaker; Robin te Slaa genomineerd voor de Libris geschiedenisprijs voor zijn standaardwerk over de NSB;  Joggli Meihuizen, auteur van uitgaven over collaborerend bedrijfsleven en de colaboratie van de Hoge Raad. Zij worden geïnterviewd door Wilma Reinders (journalist van De Gelderlander).
LEES VERDER>>>
Gemeente Bronckhorst overlegt met kerken over 4 mei 2014 Vorden

BRONCKHORST, 22-05-2013 - De gemeente Bronckhorst heeft vorige week donderdag overlegd met het Cairo-overleg van de kerken over de dodenherdenking op 4 mei 2014 in Vorden.


Foto rechts: burgemeester Aalderink op 4 mei 2013  bij Pauw en Witteman luisterend naar Adriaan van Dis, die geen voorstander is van vermenging van slachtoffers en daders op één herdenking.


Volgens mevrouw Hanneke Gelderblom, ex-senator voor D66 die namens progressieve Joden aan dit overleg deelnam, vraagt de gemeente zich nu af hoe de dodenherdenking in Vorden komend jaar moet verlopen. Voorzitter Hartelman van het had op 4 mei na afloop van de gewraakte dodenherdenking met bezoek aan  o.m. nazigraven tegen de plaatselijke pers gezegd dat hij het volgend jaar weer zo wilde doen. Of hij hier aan vasthoudt, is niet duidelijk geworden in het overleg.

Het Cairo-overleg heeft benadrukt dat slachtoffers en daders niet tegelijk herdacht kunnen worden, en dat verzoening, zoals die door Bronckhorst is voorgesteld, niet afgedwongen kan worden en bovendien alleen betrekking kan hebben op de levenden.


Ook verwijst de Cairo-groep naar andere data dan 4 mei, een dag die zowel door de staat als door het nationaal Comité, en door de traditie, voorbehouden is aan het herdenken van uitsluitend slachtoffers in Nederland  van het  nazi-systeem. Op waarschijnlijk 20 juni 2013 volgt er een openbare discussie van o.m. het CIDI met de gemeente over de naziherdenking. Het Cairo-ovberleg heeft daar volgens mevrouw Gelderblom nog geen uitnodiging voor ontvangen, maar zal als die wel komt graag deelnemen.. 


Voorzitter Hartelman van het Comité 4 mei Vorden had op 4 mei 2013 na afloop van de gewraakte dodenherdenking met bezoek aan  o.m. nazigraven tegen de plaatselijke pers gezegd dat hij het volgend jaar weer zo wilde doen. Onduidelijk is of hij dit standpunt nog aanhangt.LEES VERDER>>>Franse herdenking in Kappelle kan volgend jaar weer


KAPELLE, 22-05-2013  - Burgemeester Anton Stapelkamp van de gemeente Kapelle wil volgend jaar weer het evenement 'Toujours Kapelle' organiseren, een herdenkingsweek rond in Nederland gesneuvelde Franse soldaten uit WO2..


Foto rechts: het Franse monument voor generaal Deslaurens in Vlissingen.


Volgens de burgemeester verliep de eerste editie van de themaweek 'zeer succesvol'. .Tijdens de week waren tal van activiteiten georganiseerd rondom de herdenking van gesneuvelde Franse militairen in de Tweede Wereldoorlog op 16 mei 1940.


Foto links: generaal Deslaurens


Die herdenking wordt al sinds 1950 door de gemeente georganiseerd ter nagedachtenis aan de honderden Franse militairen die met name in de meidagen van 1940 omkwamen. Daarvan liggen er 228 begraven op de Kapelse begraafplaats. Bij de verdediging van Zeeland viel eveneens de Franse generaal Deslaurens bij het dekken van de aftocht van de Franse troepen.


Burgemeester Stapelkamp vond het daarom eens tijd om een hele week stil te staan bij de herdenking. "De week kende ook een feestelijk karakter, zo was er onder meer een feestavond met Franse meezingers." Ook had een restaurant speciaal voor de themaweek Franse gerechten op de kaart staan en had de plaatselijk bakker Franse specialiteiten in de winkel liggen.NIOD krijgt geen steun van st.secr. Dekker

 
I N D E X