Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS


 

 N  I  E  U  W  S -  W O 

 

HET RELEVANTE NIEUWS OVER DE OORLOG - UIT NEDERLAND EN DAARBUITEN


 


M A A R T   2 0 1 3 KLIK HIER OF BOVEN VOOR ALLE FEITEN VAN DAG TOT DAG, PLUS FOTO'S, DATUMS  EN  LINKS 
HOOFDRED. A. GRAAFF
redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.POSCH, Eddy Kokelenberg (stagiair)  AUTEURSRECHTEN VOORBEH.-DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES-
Amsterdam vorderde na oorlog zelfs erfpacht over verdwenen huizen van terugkerende Joden

AMSTERDAM, 30-03-2013 - De gemeente Amsterdam heeft na de oorlog teruggekeerde Joodse oorlogsslachtoffers alsnog aangeslagen voor de erfpacht. Zij werden bovendien beboet voor wanbetaling van achterstallige erfpacht tijdens de oorlogsjaren.


De Andreas Bonnstraat in 1940. In deze straat zouden de panden 21-23 in een dossier belanden over wanbetaling door de Joodse eigenaar in de daaropvolgende jaren.

 
Dit blijkt uit stukken van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA), ontdekt door Ton Damen van Het Parool. Zijn verhaal levert een opmerkeljk beeld van gebrek aan discriminatie. De gemeente heeft in een reactie aangekondigd te zaak te zullen uitzoeken.De Amsterdamse Joden werden zelfs aangeslagen als hun huizen op erfpachtgrond er niet meer stonden, omdat ze gesloopt of gebombardeerd waren.
LEES VERDER>>>Warnsveld: herdenkingen van V1-ramp en bevrijding

WARNSVELD, 30-03-2013  - Ongeveer 40  Warnsvelders hebben donderdag deelgenomen aan de herdenking van de ramp met een uit de koers geraakte V1-bom , die 68 jaar geleden neerstortte op de huizen rond de Molenbult en ontplofte. Hierdoor verloren 12 mensen, onder wie een baby van 1 jaar, hun levens. Er is op 4 april ook een herdenking bij het Canadese monument in de plaats.

Voor deze V1-ramp is 2 jaar terug een gedenksteen onthuld, geadopteerd door leerlingen van de Adriaan van de Endeschool. Zij droegen enkele gedichten voor. Loco-burgemeester Hans la Rose zei in  een toespraak dat dit voor de burgers van Warnsveld de grootste ramp uit de oorlog was. Hij legde ook een verband met het heden, zoals de oorlog in Syrië, waar meer dan 1 miljoen kinderen te maken krijgen met geweld.

Leerlingen van groep 8 van Christelijke Basisschool Arcade in Warnsveld hebben verder het gedenkteken voor de gevallen Canadezen aan de Kerkhofweg in Warnsveld geadopteerd. Het is een kruisvormige, gemetselde zuil met drie plaquettes van natuursteen. Het gedenkteken is 2 meter 50 hoog, 3 meter breed en 3 meter diep. De tekst op de zuil luidt:'HUN LEVENS VOOR VRIJHEID EN MENSELIJKHEID'.Op de plaquettes zijn de naam, het legeronderdeel en de sterfdatum van 36 gesneuvelde Canadese militairen aangebracht.

Op 4 april zullen de schoolkinderen door Henk Mulder en Jan Rossel worden geïnformeerd over de gebeurtenissen tijdens de bevrijding van Warnsveld, waar nog betrekkelijk flink gevochten is gedurende 5 dagen 2 april 1945 en 7 april 1945. Om 11 uur zullen er bloemen bij het monument worden gelegd.
Boek over verdwenen O13 verschijnt vóór documentaire


SOEST, 28-03-2013 - De documentairemakers van In2Content uit Soest publiceren een boek over de bemanning en het mysterie rond de ondergang van de O13. De twee makers doen dat voordat zij hun film uitbrengen over de verdwenen onderzeeboot. In juni 1940 werd het schip vermist,  maar de oorzaak is nooit gevonden en het wrak evenmin.


De auteurs, Wilco Pleging en Erik Bibo gaan het boek op 4 mei aanbieden aan oud-premier Piet de Jong, tevens oud-commandant van een onderzeeboot. Dat moet gebeuren tijdens de dodenherdenking bij de Onderzeedienst in Den Helder.


"Onze zoektocht heeft zoveel materiaal opgeleverd dat we er een boek mee hebben kunnen vullen", zegt Bibo tegen de Gooi- en Eemlander. ,"Van de marine kregen we een jaar geleden een lijstje met nabestaanden. Inmiddels hebben we 125 namen van familieleden. Het beeld wordt steeds completer", vertelt Pleging.


De twee willen de documentaire in twee delen splitsen omdat ze zoveel beelden en achtergrondmateriaal hebben. Het boek komt ook in de boekhandel. De documentaire wordt besloten met de zoektocht naar de O13 op zee die dit najaar gepland staat.
Burgemeester neemt mogelijk ook deel aan Joodse herdenking op 3 mei

Wethouder Bronckhorst wil langs Duitse nazigraven


VORDEN, 28-03-2013 - UPDATE 29-03-2013 - Wethouder Paul Seesing (CDA, foto links) van de gemeente Bronckhorst (Hengelo Gld. e.o.) mag op 4 mei namens de gemeente bij wijze van herdenking langs de graven van gesneuvelde Duitse nazisoldaten in Vorden lopen. Woensdagavond bleek een meerderheid in de gemeenteraad de visie van het college van B en W over deelname aan de omstreden herdenking te steunen. Het Centraal Joods Overleg heeft donderdag in een reactie laten weten dat het deze beslissing betreurt.

In een telefonische toelichting zei de wethouder dat hij van plan is langs langs de graven zal lopen, ondanks het feit dat het om nazigraven gaat, en dat de soldaten in deze gravengetooid zijn met hakenkruisen en onder de hakenkruisvlag dienden en stierven. De wethouder zei verder dat hij langs de graven wil lopen als gebaar van 'verzoening'. Hij kon echter niet aangeven welk probleem van Vorden of de gemeente Bronckhorst met de Duitsers verzoend moet worden; zowel Vorden als de gemeente hebben volgens hem geen problemen met de Duitsers. De wethouder overweegt nog of hij deel zal nemen aan de herdenking van de Joodse slachtoffers op 3 mei op het oude Joodse kerkhof in Vorden.


Het opmerkelijke besluit heeft in de landelijke pers veel aandacht gekregen. Dat was ook vanwege uitvoerige bezwaren tegen deze stap, o.m. van het Auschwitz Comité en het voltallige voormalige verzet, verenigd in de koepelorganisatie COVVS. De vertegenwoordiger van de gemeente mag echter wel zelf beslissen of hij in Vorden langs de soldatengraven loopt. Dat is het resultaat van een amendement van CDA en VVD, dat werd  aangenomen.

De raad en B&W van Bronckhorst zijn ook uitgenodigd voor een herdenking op de Joodse begraafplaats van Vorden op 3 mei. Burgemeester Aalderink heeft volgens de gemeentevoordvoerster al aangekondigd dat hij zal deelnemen aan deze herdenking. Ook de grote tegenstrever van de gemeente bij de Duitse herdenking, prof Herman Loonstein, zal daar hoogstwaarschijnlijk aan deelnemen. Eind donderdagmiddag maakte wethouder Seesing daar echter een voorbehoud op. Het is vrijdag niet duidelijk of er een vertegenwoordiger van de gemeente aan de herdenking op de Joodse begraafplaats zal deelnemen.

Het 4 mei Comité in Vorden wil langs de Duitse graven als gebaar van verzoening. Vorig jaar verbood de rechter de gemeentelijke deelname. Maar later bepaalde het gerechtshof dat de rechter ten onrechte had ingegrepen. Volgens het hof was de herdenking zorgvuldig voorbereid.

De Joodse groepering TOF (Tradition is Our Future) liet uit protest tegen de voorgenomen wandeling langs de Duitse graven een vliegtuigje met het spandoek 'Vorden is fout!' boven de gemeente cirkelen. Burgemeester Aalderink was ontstemd over deze actie.
 ZIE OOK DOSSIER VORDEn>>>
 ZIE OOK BRIEF AAN DE GEMEENTERAAD>>>Nederlandse oud-SS-ers ontlopen belasting

DEN HAAG,  28-03-2013 - Nederlandse oud-SS-ers en hun nabestaanden die in Nederland wonen hebben waarschijnlijk nooit een cent belasting betaald over hun Duitse oorlogspensioen. Dat denkt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij is er namelijk achter gekomen dat Duitsland altijd geweigerd heeft gegevens over SS'ers en hun pensioenen aan de Nederlandse belastingdienst te verstrekken.

Omtzigt stelde de kwestie gisteren aan de orde in een Kamerdebat met staatssecretaris Frans Weekers van Financiën. Deze heeft beloofd het uit te zoeken.

Omdat Duitsland nooit informatie heeft verschaft over oud-SS-ers, hebben zij nooit belastingen hoeven betalen over hun pensioenen als ze die niet zelf opgaven bij de Nederlandse fiscus. Wat Omtzigt vooral stoort, is dat Duitsland Nederlandse dwangarbeiders wel altijd heeft laten betalen. "Echt bizar dat ik hier na 68 jaar nog achteraan moet", stelde hij vandaag. Dast is vorig jaar echter gestopt.

Nederlandse oud-SS-ers blijken vaak nog overtuigd te zijn van hun gelijk en hebben zelden spijt over hun verraad, hun antisemitisme en hun overige daden, ook na 70 jaar. Dat kwam o.m. naar voren uit de documentaire ' Zwarte Soldaten'  van Joost Seelen voor de NCRV, uitgezonden in mei 2011 en 2012 en winnaar van de filmprijs het Gouden Kalf.Duitse U-Boot 468 teruggevonden

OSLO, 28-03-2013 - Medewerkers van de Noorse oliemaatschappij Statoil hebben voor de kust van Noorwegen een Duitse onderzeeboot U-468 uit de oorlog teruggevonden. De medewerkers zochten naar een plek voor de aanleg van een oliepijpleiding en troffen bij toeval het wrak .

De U-486, onder commandant Gerhard Meyer, die bij de ondergang omkwam, brak in tweeën en verging na torpedotreffers van een Britse onderzeeër in april 1945, de HMS Tapir, kort na het verlaten van de westelijke Noorse stad Bergen. Dat vertelde Arild Maroey Hansen van de Bergen maritiem museum. Er waren geen overlevenden en 48 doden.

De U-486 zonk o.m. het troepentransportschip SS Leopoldville op 24 december 1944 bij Normandië, waarbij 763 Amerikaanse soldaten omkwamen. Eind 1943 werd dit schip met de van Nederlanders overgenomen snorkel uitgerust, zodat de diesels ook konden draaien bij onderwatervaart.

De U-486 ligt op ongeveer twee kilometer van een andere Duitse duikboot, de U-864. Deze duikboot zonk met tientallen tonnen kwik aan boord. Het wrak vormt daardoor een bedreiging voor het milieu.De gevonden U-Boot ligt op een diepte van ongeveer 250 meter en had een speciale coating op zijn romp. Het was een synthetische rubbercoating, ontworpen om minder goed zichtbaar te zijn voor radar.
  K  O  R  T   N I E U W
   donderdag 28  maart 2013 - 7  berichten  

TV-serie
De Poolse ambassadeur in Duitsland, Jerzy Marganski (foto rechts), is kwaad op de tv-zender ZDF vanwege de oorlogsserie "Unsere Mütter, unsere Väter“, en hij niet alleen. Er woedt momenteel een flinke discussie over de serie, die volgens critici veel te vergoelijkend is over de wandaden van vele 'gewone' Duitse soldaten.

President Gauck
De Duitse president Gauck heeft één van de grootste massamoorden van de Waffen-SS in Italië herdacht, die  in Sant'Anna di Stazzema, waarbij ongeveer 500 mannen, vrouwen en kinderen werden vermoord als represaille.


Stirling
Medewerker Jim Kreunen van het Achterhoeks Museum 40-45 heeft bij een zoektocht naar foto’s uit de oorlog op E-bay een geweldige vondst gedaan. Hij werd ineens geconfronteerd met de kenletters LS-U van de Short Stirling die in september 1941 in Hengelo Gld. is gecrashed. Een andere medewerker heeft dit pakket aangekocht. Het toestel is later ontmanteld en over de weg vervoerd naar Zutphen en vandaar per boot naar het Zerlegebetrieb in Utrecht gebracht. Het toestel is daar technisch onderzocht en verschroot.

Dordrecht
De Dordtse Nieuwe Haven kan prima een museumboulevard worden. Hiervoor pleit voorzitter Theo Berendsen van het krap behuisde Museum 40-45 deze week in het lentenummer van Life Style Dordrecht (LD). Het Dordtse museum 40-45 gelooft dat er voldoende draagvlak in de stad bestaat voor uitgebreidere herdenkingen, m.n. aan de Nieuwe Haven. In Life Style Dordrecht komt ook de voorzitter van het bedrijvenplatform, Hans Berrevoets aan het woord.  Hij vindt dat een monumentale stad als Dordrecht vol zit met bijzondere mensen en bijzondere gebeurtenissen, die het herdenken waard zijn waardoor mensen zich nog meer thuis voelen in de stad.


Anne-Frankboom
Stekjes van de in 2010 omgewaaide Anne Frankboom in Amsterdam, een paardenkastanje, worden op 11 plaatsen in de Verenigde Staten, onder andere op Ground Zero in New York, geplant. Dat meldde ABC News zaterdag. De eerste wordt geplant bij het Kindermuseum in Indianapolis. De overige gaan naar Holocaust-centra uin de VS.
http://abcnews.go.com/US/wireStory/saplings-anne-franks-tree-root-us-18797344#.UVQh2jfxGE8
Kamp Vught bijna helemaal te zien in Museumweekend

VUGHT, 27-03-2013 - In het Museumweekend is het grootste deel van het oude kampterrein van Nationaal Monument Kamp Vught toegankelijk. Dat komt door een samenwerking met het naburige Geniemuseum, dat een deel van het oude kamp in gebruik heeft. 

Hoewel normaal gratis, vraagt kamp Vught dit weekend 1 euro entree en met de opbrengst  wil het kamp nieuwe stoelen voor het auditorium kopen. Tussen de musea aan de Lunettenlaan in Vught (Geniemuseum en Nationaal Monument Kamp Vught) rijdt een gratis pendelbus, in samenwerking met de Koninklijke Landmacht. Die bezit het terrein van het geniemuseum.

Tijdens het Museumweekend is voor het eerst de expositie ‘Van boven af’ te zien in een normaal gesloten locatie: in de Kommandantur, het oude hoofdgebouw van de kampcommandant van SS-concentratiekamp Vught. Ook is voor het eerst in de voormalige kampkeuken (foto rechts, nu het huidige Geniemuseum) een nieuwe presentatie over Kamp Vught te zien, die een beeld geeft van de rol van de keuken in het kamp.

Zo is er een portret van Janna Gouman, die als gevangene duizenden kilo’s aardappels moest pitten. De weg tussen de appèlplaats en de keuken werd in kamptaal al snel de Koolsingel genoemd, naar de waterige koolsoep voor gevangenen.

Nieuw is ook een grote panorama-foto op het balkon van de Kommandantur, met uitleg over het terrein. U kunt reserveren via het formulier hieronder: i.v.m. de toegang tot militair terrein noteren wij eenmalig uw ID-gegevens. Deelname is 3,50 p.p. (inclusief entree Museumweekend).
Grootste kanon uit Engeland op reis naar Spoorwegmuseum

UTRECHT, 26-03-2013 - Het grootste kanon uit Engeland, een zg. houwitser van 17 m lang, reist momenteel per vrachtwagen naar het Spoorwegmuseum. Het gevaarte weegt 200 ton en diende in de oorlog als kustverdediging. Het  kan 20 km ver schieten en is gebouwd in 1920.

In de Britse kazerne ‘Camp Larkhill’ bij Stone Henge en het grootste Britse schietkamp, Salisbury Plains, stratte het opladen van deze L1 Houwitser. Het geschut was gemonteerd op een spoorwegwagon met 32 wielen. Naar verwachting arriveert dit enorme geschut dinsdagavond  bij het Spoorwegmuseum en wordt woensdag op zijn plek in een nieuwe tentoonstelling over spoorwegen en oorlog getakeld. LEES VERDERr>>>Euthanasie-jubileum: nazi-wortels worden snel vergeten

APELDOORN, 26-03-2013 - In februari bestond de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie 40 jaar. Dat leidde tot een flink aantal publicaties en programma's, meestal pro-euthanasie. Hoewel euthanasie zeker de eerste decennia na de oorlog ook in Nederland nog een besmette term was, vanwege het gebruik van het begrip en ook de praktijken van de nazi's, is het intussen in Nederland 'ontsmet', tot en met een 'Week van de euthanasie'. De nazi-wortels van de euthanasie worden kennelijk snel vergeten.
 
Maar daar horen volgens columnist Louis van Overbeek toch wel enkele kritische kanttekeningen bij. Hij gaat o.m. in op de nazifilm ' Ich klage an...'  Lees zijn stuk hier>>>Lokale omroep Oisterwijk zoekt overlevenden WO2

OISTERWIJK, 25-03-2013 - Omdat het aantal ooggetuigen van de oorlog jaarlijks daalt en hun herinneringen met hen verdwijnen, gaan lokale omroepen in en rond Oisterwijk de laatste verhalen op camera vastleggen. Hiermee hopen zij volgens een bericht een belangrijk beelddocument samen te stellen voor toekomstige generaties. Één op de 6 van de nu levende Nederlanders is geboren vóór 5 mei 1945.

De oorlogsjaren zijn ook ingrijpend geweest voor een relatief kleine plattelandsgemeenschap als Oisterwijk bij Tilburg. Wie die jaren bewust hebben meegemaakt raken soms niet uitgepraat. Veel verhalen zijn al vastgelegd, maar meer verhalen nog niet. In Oisterwijk en Moergestel huiden tijdens de olrog bijv. Russische troepen die ingelijfd waren bij de Duitsers, onder wie de plaatselijke bekendheid ' Medo'  Mamedov (foto links, zittend), een Azerbeidjaan die in Oisterwijk bleef.

Om deze verhalen en het tijdsbeeld wat ze oproepen voor altijd te bewaren, hebben de lokale omroepen MTV en LOVO een gezamenlijk project opgezet, onder de titel “Met eigen ogen”.  Een redactielid van elke omroep zal de verhalen van een ieder die ze wil vertellen op camera vastleggen. Niet al deze gesprekken worden uitgezonden: de bedoeling is om er één naslagdocument van te maken. In overleg met de geïnterviewden wordt daaruit ook een korte documentaire samengesteld, die in 2014 zal worden uitgezonden. In het komende jaar willen de omroepen vooral de ooggetuigenverslagen vastleggen.

Wie een bijdrage wil leveren aan dit document kan contact opnemen met de redacties van beide locale omro
epen: voor Moergestel met MTV (info@moergesteltv.nl) en voor Oisterwijk en Heukelom met LOVO (gerard.koek@lovo.tv).President Obama bezocht Yad Vashem vrijdag

JERUSALEM, 23-03-2013 - De machtigste politicus ter wereld, president Barack Obama, bracht gisteren een bezoek aan Yad Vashem, de officiële Israëlische instelling voor de herinnering van de shoah. Yad Vashem heeft een bijzondere band met de VS, waar veel fondsen vandaan komen, en met Nederland, omdat er relatief veel Nederlanders een onderscheiding van de instelling ontvingen voor het redden van Joden en bij Yad Vashem vermeld staan..

De president bezocht de Hal van de Namen, het Museum van de Holocaustkunst, nam deel aan een herdenking in de herinneringszaal, en bezocht het de kindermonument. Daarna ondertekende hij het gastenboek. De president werd vergezeld door president Shimon Peres (op de foto tweede van links, premier Benjamin Netanyahu (op de foto tweede van rechts), de voorzitter van het Yad Vashem directoraat Avner Shalev (rechts op de foto) en voorzitter van de Yad Vashem-Raad Rabbi Israël Meir Lau
. . LEES VERDER>>>
Limburg bood Joden bij onderduik beste kans


AMSTERDAM, 22-03-2013 - door Eddy Kokelenberg - Nederlandse Joden hadden de meeste kans om onder te duiken en de oorlogte overleven in Limburg. Dat stelt een dissertatie over de vervolging van Joden en Sinti in Limburg tijdens de oorlog, door de Beekse historicus Herman van Rens. Zijn promotie is  vandaag aan de Universiteit van Amsterdam.

Foto rechts: Ds Pontier (1888-1976), de Heerlense spil van de onderduik van Joodse kinderen uit Amsterdam.

Op basis van studie en onderzoek in archieven van 108 Limburgse gemeenten die in mei 1940 bestonden, schrijft Van Rens dat de Joden in Limburg meer kans hadden dan in andere provincies om onder te duiken en te overleven. Dit was al eerder beschreven in de dissertatie van dr. A.P.M. Cammaert over het verzet in Limburg, Het verborgen front, dissertatie RUG 1994. Een voorname rol speelde de verzetsgroep NV. De NV drong erop aan dat de onderduikende kinderen volledig integreerden, mee naar school en kerk.LEES VERDER>>>
Vermisten uit WOII geïdentificeerd


SOESTERBERG, 21-03-2013 - UOPDATE 22-03-2013 De stoffelijke resten van de twee verzetsleden Nicolaas (Niek) van der Horst uit Amsterdam en Nicolaas Corstanje (foto rechts) uit Den Haag zijn na 70 jaar geïdentificeerd. De identificatie werd uitgevoerd door de Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog. Beide verzetsleden werden tijdens de oorlog gefusilleerd door de Duitsers. Als extra straf voor hun families begraven de Duitsers hen naamloos op een onbekende plaats .Met DNA-onderzoek werd hun identiteit vastgesteld. Daarmee eindigt voor de nabestaanden de onzekerheid over het lot van hun vermiste familieleden.


Niek van der Horst was een reclameman die in augustus 1942 werd gearresteerd wegens spionage. Hij was toen 29. In februari 1943 werd hij door een vuurpeloton geëxecuteerd op Schiphol. Een particulier onderzoeker kwam erachter dat zijn lichaam mogelijk begraven lag in een naamloos oorlogsgraf in het nabije Hoofddorp. Het DNA bleek overeen te komen met het erfelijk materiaal van een neef.

LEES VERDER>>>
Europese WO2-stichting start in Den Haag met voorzitter EU-parlement als beschermheer

DEN HAAG, 20-03-2013 - In Den Haag is met een persconferentie het eerste Europese bureau voor toerisme en educatie over WO2 van start gegaan. Deze hanteert de naam Stichting Liberation Route Europe (SLRE). De stichting heeft zijn hoofdbureau in Nederland en beschermheer is voorzitter dr Martin Schulz (Duitser, foto rechts)  van het Europees Parlement.

De SLRE is vooral gericht op het herdenken van de strijd van de westelijke geallieerden vanaf de landing op D-Day, 6 juni 1944. Deze dag zal in 2014 uitvoerig herdacht zal worden omdat het dan 70 jaar geleden is. De bedoeling is, zo blijkt uit een toelichting van directeur Victoria van Krieken, om langs de gehele route van de westelijke geallieerden nieuwe projecten te organiseren. In Nederland zijn die er voor een deel al.
LEES VERDER>>>Duitse pendant van  'Band of Brothers' trekt 7 miljoen Duitse kijkers

BERLIJN, 19-03-2013 - Hoe fout was opa in de oorlog? Die vraag in Duitsland stellen wordt nu makkelijker, nu op de Duitse ZDF een miniserie over de oorlog wordt getoond. De titel is 'Unsere Müttter, unsere Väter' (met twee Umlaute). De eerste aflevering van 3 de afgelopen zondagavond trok al 7 miljoen kijkers - voor dit soort drama een record.

Het gaat om de belevenissen van een groepje jonge mensen van 20:
Wilhelm en Friedhelm, Charlotte, Greta en Viktor. De oorlog maakt hun leven verre van eenvoudig en plaatst hen voor levensgrote dilemma's waar de meeste mensen 40 jaar aanloop voor krijgen. Maar de serie start in juni 1941 met de Duitse overval op Rusland, die uiterst voorspoeidig lijkt te verlopen. Lijkt.

De film doet denken aan een Duitse pendant van 'Band of Brothers' qua ernst van de benadering en de keuze voor het tonen van individuën: jongens en meisjes van 20. Maar anders dan in Band of Brothers doorbreekt deze serie toch nog een Duits taboe: de meestal verzwegen vraag wat opa in de oorlog deed.

Opa van toen was een jongen die sinds 1933, dus ongeveer vanaf zijn 12de opgegroeid was met Hitler en aan het idee van de oorlog gewend was geraakt sinds de aanval op Polen in september 1939.  Maar nog steeds is de vraag wat opa deed in de oorlog  in veel families volgens de NOS-correspondent Tim de Wit een taboe.De serie heeft 5 jaar voorbereiding en 14 miljoen euro gekost. Hij loopt op de ZDF op zondagavond.
Op de website van www.faz.net van de Frankfurter Allgemeine Zeitung is een speciale afdeling gewijd aan de serie en de reacties erop.

Laatste deel: ZDF, woensdag 20-03-2013, 20:15 deel 3/3


Deel 2 van boek Fokker G-1 gepresenteerd


SOESTERBERG, 19-03-2013 - De presentatie van het tweede deel van het boek Fokker G-1 Le Faucheur vond vorige week plaats in de Generaal Snijdershal van het Militair Luchtvaart Museum in Soesterberg.  Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Dr. J.A.M.M. Jansen, oud-directeur van het MLM.  Het MLM bezit een replica van de G-1.

De G-1 was de enige moderne tweemotorige jager waarover de Nederlandse luchtmacht kon beschikken. Het vliegtuig behaalde tamelijk goede resultaten, alleen waren er op vliegveld Bergen slechts 12 beschikbaar, waarvan de Duitsers er met bombardementen 11 uitschakelden. Op vliegveld Waalhaven konden 8 van de 10 toestellen opstijgen, die vervolgens 16 Duitse toestellen neerhaalden. Zij konden alleen niet meer landen op het aangevallen Waalhaven en moesten noodlandingen maken, waardoor zij niet meer konden deelnemen aan de strijd.
  LEES VERDER>>>Premier Abe noemt oorlogstribunalen  'overwinnaarsrecht'

TOKIO, UPDATE 19-03-02013 - Bij de Japanse inval in Nederlands Oost-Indië hebben de Japanners vanaf dag 1 standrechtelijke executies uitgevoerd, vaak door onthoofding, onder meer van burgers.
Nu heeft premier Abe van Japan uitspraken van oorlogstribunalen afgewezen als 'overwinnaarsrecht'. Zijn opmerking maakte hij tijdens een zitting van de begrotingscommissie van het Japanse parlement.

Verder hebben de Japanners duizenden mensen, opnieuw overwegend burgers, vermoord ofwel de dood in gedreven door ellendige omstandigheden, zoals dwangbordelen en dodenspoorlijnen. In Indonesië stierven ruim 3 miljoen burgers de hongerdood, in China stierven 4 miljoen burgers door wreedheid en wanbeheer van de japanners.

Na de oorlog zijn vanwege oorlogsmisdaden in Indië alleen al enkele honderden Japanse militairen veroordeeld en geëxecuteerd, overigens vaak onder matige justitiële omstandigheden.

Abe zei onder meer: "De opvatting over de grote oorlog werd niet gevormd door de Japanners zelf, maar door de geallieerden, en het is door hun oordeel alleen dat [Japanse] werden veroordeeld."

In zijn vorige beurt als premier in 2006 trok de premier de aandacht door al even beladen uitspraken. Hij zei toen o.m., dat hij de 28 hoofdverdachten uit de Tokiose tribunalen volgens Japanse regels niet als oorlogsmisdadigers beschouwde. Onder meer generaal Hideki Tojo werd opgehangen.

Abe veroorzaakte driew eken terug opschudding door over de 'troostvrouwen', de dwangprostituees uit de oorlog te beginnen en te stellen dat zijn regering mogelijk de officiële erkenning van de Japanse wandaden op dat gebied zou herzien.

ZIE OOK RUBRIEK Troostmeisjes>>>Ook nazi-hobbysoldaten treden op in Drenthe   

ASSEN, 18-03-2013 - Op  12, 13 en 14 april komen enkele honderden hobbysoldaten oftewel re-enactors, mensen die de geschiedenis naspelen, uit heel Europa naar de Drentse hoofdstad om ‘Operation Amherst’ na te spelen. Dat was de bevrijding van Drenthe, waaraan o.m. 700 Franse soldaten in Britse dienst deelnamen.
Foto rechts: de website van de organiserende ETOR40-45.

Er nemen ook als Duitse soldaten verklede hobbyisten aan deel,  voor de derde maal in Nederland. Dit is de tweede maal Baggelhuizen bij Assen en daarvoor in Bedum, door dezelfde groep georganiseerd. Of dit toelaatbaar is volgens het openbaar ministerie wegens het discriminatie-aspect, wordt nog door het openbaar ministerie bekeken.
  LEES VERDER>>>  K  O  R  T   N I E U W
   maandag  18  maart 2013  - 7  berichten  

Weduwe dienstweigeraar
De weduwe van bekende Oostenrijkse dienstweigeraar Franz Jägerstätter is op 100-jarige leeftijd gestorven. Jägerstätter (afbeelding rechts) werd door de nazi's met de guillotine geëxecuteerd in 1943. Hij werd in 2007 door de RK kerk zalig verklaard. Zijn weduwe steunde hem in zijn besluit en onderhield na de oorlog zijn nagedachtenis  met ijver en raakte daardoor zelf bekend. Zij was het onderwerp van o.m. een documentaire en 2 toneelstukken en ontving ettelijke onderscheidingen.

Amersfoort
Amersfoort moet in de loop van de komende jaren 500 struikelstenen krijgen ter herdenking van de verdwenen en vermoorde Joden uit de stad. Dat meldt het blad De Stad Amersfoort, nav. een bijeenkomst in Kamp Amersfoort.

Zeeland
In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is het boek Watersnood van VPRO-journalist Kees Slager gepresenteerd, over evacuaties en vlucht in Zeeland Het boek van Slager telt 672 pagina's en bevat veel info over de oorlog en ook nooit eerder gepubliceerde kleurenfoto's van de ramp in 1953. Daarnaast worden voor het eerst alle watersnoden die de zuidwestelijke Delta teisterden op een rij gezet.

Bommen en mijnen
In Deventer zijn gisteren 4 bommen uit de oorlog onschadelijk gemaakt. Dat verliep  voorspoedig volgens de gemeente. Deze is bezig met graafwerk bij de rivier de IJssel om de waterstand te verlagen. Op een traject van zo'n 10 kilometer ligt een aantal niet-ontplofte explosieven uit de oorlog. Tot nu toe zijn er 14 bommen gevonden. Sommige daarvan zijn onschadelijk, die worden opgehaald en afgevoerd. Andere kunnen nog ontploffen. Die worden door de Explosieven Opruimingsdienst gedemonteerd.
Een boswachter heeft zondagochtend een oude mijn uit de oorlog gevonden bij het Zwanenwater in Callantsoog. De mijn ligt in een gebied waar geen mensen komen en lijkt ongevaarlijk. De precieze locatie wordt niet geheim gehouden vanwege souvenirjagers . Waarschijnlijk hoorde de mijn bij de Duitse Atlantikwall uit de oorlog.
Bij een vliegveld in Zuid-Polen zijn een week terug tientallen Duitse artilleriegranaten uit de oorloggevonden. Op de plek waar de granaten liggen moet een nieuwe landingsbaan komen.Een woordvoerder van de luchthaven zei dat er sinds de werken vorige week begonnen 'grote hoeveelheden' granaten zijn aangetroffen. Ze zullen op een militair oefenterrein tot ontploffing worden gebracht.

Bremen
De stadstaat Bremen laat zijn naziverleden onderzoek. Uit de voorlopige resultaten is nu duidelijk geworden dat 1 op 4 Bremer volksvertegenwoordigers lid was van de nazipartij.

Bremen 2
In het Fockemuseum in Bremen loopt tot 8 september een tentoonstelling over nazi-archeologie: 'Graben für Germanien. Archeologie unterm Hakenreuz' (foto links) Die archeologie richtte zich vooral op de zg. raszuivere afstamming van de Germanen en de Vikingen.

Oostenrijk
Elke tien jaar moet het naziverleden opnieuw bediscussiëerd worden. Dat vindt de Weense historicus en professor Oliver Rathkolb van de Universiteit van Wenen.  K  O  R  T   N I E U W S
  
vrijdag  15  maart  2013  - 6  berichten  
Willy Lindwer
Op 18 maart 2013 presenteert Source 1 Media in De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam een DVD-box met daarop 17 documentaires over de Jodenvervolging van internationaal bekroonde filmmaker Willy Lindwer (foto rechts). Het is op die datum 25 jaar geleden dat hij een Emmy Award ontving voor zijn film "De Laatste Zeven Maanden, vrouwen in het spoor van Anne Frank" - en 18 maart is zijn verjaardag. Als een rode draad loopt door zijn oeuvre de niet aflatende behoefte om te vertellen over Israël en van de massamoord op de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bloedgroep Norg
Na de oorlog beschrijft de Alkmaarse oud-verzetsstrijder Jan Balder een ontmoeting met zijn plaatsgenoot De Roos, in hotel Karsten in Norg. Hij zag dat deze bij de Landwacht was en vroeg hem wat hij zoal deed. “Ik ben bij de Bloedgroep, een groep uitgekozen Landwachters die bij bepaalde omstandigheden zelf mag berechten.”

In Drenthe opereerde eind 1944 de Bloedgroep Norg, een extreem gewelddadige groep Landwachters. In korte tijd werd de groep berucht vanwege haar hardhandige optreden, martelpraktijken en zelfs executies. Het tekende de sfeer aan het einde van de oorlog, waarin NSB-ers samen met de Duitse bezetter alles op alles zetten om nog zoveel mogelijk schade toe te brengen aan wat zij ‘terroristen’ noemden: verzetsmensen en onderduikers. Andere Tijden volgt het spoor van de Bloedgroep en treft in Drenthe nabestaanden van slachtoffers, 17 maart 2013 om 21.20 uur op Ned. 2.
Gilze-Rijen
In mei verschijnt  een boek over de Bredaas-Oosterhoutse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog rond pater J. Kerssemakers. Aan de hand van brieven, getuigenissen en officiële documenten is een reconstructie gemaakt van de pogingen van de groep om de belangrijke Duitse Vliegbasis Gilze-Rijen in kaart te brengen.

De groep werd bij toeval door de Duitsers ontdekt. Pater Kerssemakers en zijn rechterhand Jan Huibregts, die op een kantoor in Breda werkt, werden gefusilleerd. Kerssemakers is een monnik van de Sint Paulusabdij in Oosterhout. Hij stond aan het hoofd van de verzetsgroep die ook  joden en Franse militairen in veiligheid bracht.
Foto links: een bombardement op het vliegveld Gilze.
Oorlogsgeheimen
De opnames voor de film Oorlogsgeheimen beginnen in juli. Distributeur Dutch FilmWorks laat weten dat de verfilming van de bestseller van kinderboekenschrijver Jacques Vriens in het najaar van 2014 in de bioscoop komt. Momenteel is de casting nog aan de gang. Regisseur is Dennis Bots, die succes had met de film Achtste-groepers huilen niet hoopt te evenaren.
Delfzijl
De gemeente Delfzijl heeft vorig jaar 7 Canadese oud-strijders postuum benoemd tot ereburgers van de gemeente. Het gaat om de luitenant-kolonels Lt. Col.J.W. Eaton, commandant van het 8th New Brunswick Hussars; Lt. Col.L.H.C. Payne, commandant van het Irish Regiment of Canada; Lt. Col.A.S. Gregory, commandant van het Regina Rifle Regiment; Lt. Col.G.C. Corbould, commandant van het Royal Westminster Regiment, Lt. Col.L.S. Henderson, commandant van het Canadian Scottish Regiment, Lt. Col. M.W. Andrew commandant van het Perth Regiment of Canada, Lt. Col. R.B. Sommerville commandant van de Cape Breton Highlanders.
De nabestaanden van de commandanten ontvangen per post een oorkonde. Het college van B&W van Delfzijl laat een bronzen plaquette vervaardigen met de namen van zeven Canadese militairen die na de tweede wereldoorlog zijn benoemd tot ereburger van Delfzijl. De plaquette krijgt een plaats in de hal van het (oude) gemeentehuis naast bestaande gedenkplaten. De onthulling van het monument vindt plaats bij de 4 mei herdenking van 2013.
Hermann Görings broer krijgt wellicht onderscheiding voor redding van Joden

JERUSALEM, 14-03-2013 - De jongere broer van Hermann Göring, Albert,  krijgt mogelijk een onderscheiding van de staat Israël voor het redden van het leven van Joden tijdens de Holocaust. Albert Göring heeft Joden verborgen tijdens de oorlog.

Albert Göring was een Duitse zakenman die stierf in 1966. Van hem wordt gezegd dat hij honderden Joden en politieke dissidenten tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gered.

Irena Steinfeldt, directeur van de afdeling onderscheidingen bij Yad Vashem, het officiële instituut voor onderzoek van de Holocaust  in Jerusalem, bereidt volgens de Britse krant The Daily Telegraph een dossier voor met Gestaporapporten en -verslagen van het Amerikaanse leger. Daarin zitten ook verslagen van verhoren van de jongere Göring, alsmede verklaringen van personen die hij heeft gered. De onderscheiding wordt uitgereikt aan hen die niet alleen Joden redden, maar daarbij hun leven riskeerden.
LEES VERDER>>> 


Geuzenpenning uitgereikt aan Tunesische advocate

VLAARDINGEN, 13-03-2013 - In Vlaardingen is vanmiddag de mensenrechtenprijs Geuzenpenning uitgereikt aan de Tunesische advocate Radhia Nasraoui. Ze krijgt deze voor haar strijd tegen martelingen in haar land van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945. Minister Asscher van Sociale Zaken reikte de prijs in de Grote Kerk in Vlaardingen uit aan Nasraoui. Ook prins Constantijn was bij de uitreiking.

Op deze datum in 1941 werden 15 leden van de verzetsgroep de Geuzen geëxecuteerd, de eerste grote executie van verzetsmensen in Nederland. De groep was opgericht doorBernardus IJzerdraat (foto rechts), die ook werd omgebracht. De groep had geen enkel dodelijk slachtoffer gemaakt.

De advocate richtte in 2003 samen met andere Tunesiërs de Association de Lutte contre la Torture en Tunisie op. Zij is voorzitster van deze vereniging en zet zich volgens de Stichting Geuzenverzet 1940-1945, de organisatie achter de prijs, "met hart en ziel" in voor de strijd tegen martelen in Tunesië. Verder vraagt zij "onophoudelijk aandacht voor het handhaven van de meest elementaire mensenrechten en onafhankelijke rechtspraak".

De Stichting Geuzenverzet 1940-1945 werd opgericht door oud-verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Met de Geuzenpenning wil de stichting vrijheidsstrijders en  activisten voor mensenrechten eren en steunen. Eerdere winnaars waren de Tsjechische dissident en oud-president Vaclav Havel, de Colombiaanse politica Ingrid Betancourt en mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Naar aanleiding van deze executie, die destijds het gehele land diep schokte door zijn hardheid, schreef Jan Campert zijn beroemde gedicht 'De achttien dooden'.  De drie andere doden waren 3 organisatoren van de Februaristaking.  K  O  R  T    N I E U W S
   dinssdag  13  maart 2013   - 7  berichten  
Euthanasie
Het nieuwe boek van historicus Götz Aly over euthanasie wordt goed ontvangen. ' Die Beslateten'   Euthanasie‹ 1939-1945. Eine Gesellschaftsgeschichte. S. Fischer Verlag, Frankfurt/M. 2013. ISBN 978-3-10-000429-1. In Duitsland werden 200.000 Duitse geestelijke en anderzins gehandicapten vermoord door de nazi's. Aly wijst erop, dat duizenden mensen uit de omgeving van de vermoorden wisten wat er gebeurde,  maar wegkeken.

Crash
Bij het munitieonderzoek in het toekomstige natuur- en recreatiegebied Waterdunen nabij Breskens zijn vliegtuigdelen gevonden van een neergestort toestel uit de oorlog. Het gaat om de motor, een propeller
en wat losse onderdelen van een Brits vliegtuig. Ook zijn er enkele beenderen gevonden, die zijn overgedragen aan de dienst voor identificatie en herbegraving. Er is een kans dat deze beenderen afkomstig zijn van de engelse piloten die zijn omgekomen bij de crash.
Wiener Philharmoniker (foto links)
De Wiener Philharmoniker telde ongewoon veel orkestleden - bijna 50% - die lid waren van de nazipartij (ter vegrelijking: bij de Berliner Phil wasd het maar 10%). Bovendien was er zo goed als geen denazificatie na de oorlog. Nu, 75  jaar na de 'Anschluss' van Oostenrijk bij nazi-Duitsland op 12 maart is het onderzoek gaande  naar het naziverleden ven het ensemble. Drie onafhankelijke historici kregen toegang tot de archieven. In augustus is het onderzoek klaar.

Indentificaztiedienst
Drie militairen van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht in Soesterberg hebben vorige week de Draagspeld Commandant Landstrijdkrachten voor het opsporen en identificeren van oorlogsslachtoffers. Nog steeds worden er lichamen van mensen gevonden die in de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven. De 3 militaire onderzoekers trachten de identiteit en nabestaanden te achterhalen en zorgen voor een respectvolle herbegrafenis.Op dit moment onderzoekten zij o.m. de stoffelijke resten van een militaire drenkeling, die in 1944 bij Tull en 't Waal aanspoelde, mogelijk om een Engelsman die is gesneuveld bij de slag om Arnhem. De 3 militairen krijgen volgens de Commandant Landstrijdkrachten nationaal en internationaal veel lof. Zij zijn gestationeerd in een kazerne in Soesterberg.

Kamp Rees
Zo'n 150 mensen hebben zondag tijdens een wandeling van het Duitse Rees naar Megchelen de dwangarbeiders herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk zijn gesteld in het Duitse strafkamp Rees. De omstagdigheden daar in de winter van 1944-45 waren onmenselijk.De gevangenen kregen hulp van bewoners uit de buurt.

Juli-samenzwering
Ewald-Heinrich von KleistSchmenzin (foto links), als jong officier deelnemer aan de juli-samenzwering in 1944 om Adolf Hitler te vermoorden,
is als laatste van het groepje van graaf van Stauffenberg op 8 maart op 90-jarige leeftijd in Berlijn overleden. Dat heeft zijn weduwe Gundula dinsdag meegedeeld. Von Kleist was bereid Hitler om te brengen met een zelfmoord-vest met springstof. werd gearresteerd en wekenlang zwaar verhoord maar onverwachts vrijgelaten, terwijl de meeste overige samenzweerders onder wie zijn eigen vader werden geëxecuteerd, zo meldt Trouw.
Beladen Treinen
Bij het spoorwegmuseum is de permanente expositie 'Beladen treinen' gestart. Deze heeft als onderwerp de rol van de NS bij de deportaties in oorlogstijd. Tegelijk loopt de tijdelijke expositie 'Treinen naar het front', waarvoor een Duitse oorlogslocomotief (foto rechts) is opgetrommeld. Toen 15 jaar terug een soortgelijke locomotief bij het AMC in Amsterdam (foto rechts) werd opgesteld, kwam daar van vervolgingsslachtoffers protest tegen.
Uitspraak hof in zaak-Vorden doet denken aan falen Hoge Raad in 1942

APELDOORN, 13-03-2013 - Wat heeft een nogal collaborerende uitspraak van de Hoge Raad uit 1942 te maken met de zaak-Vorden? Publicist Louis van Overbeek ziet een overeenkomst tussen die uitspraak uit de oorlog en die van het gerechtshof in Arnhem over Vorden.
Van dat hof mag de burgemeester meedoen aan de herdenking van nazi-soldaten die daar begraven zijn. Daar wringt iets...  LEES VERDER>>>
.


Koreaanse 'troostvrouwen' dienen klacht in tegen Japanse rockband

GWANGJU, Korea, 13-03-2013 - Een groep voormalige Zuidkoreaanse ' troostvrouwen', ook wel 'comfort women' heeft een strafklacht ingediend tegen een Japanse rockband.

De rockband heeft een volgens Koreaanse media extreem anti-Koreaanse video gemaakt. Daarin worden ; comfort women'  aangeduid als prostitées en de band vraagt  in de video om de dood van de vrouwen. Twee weken terug werd een cd met de muziek bezorgd in een opvanghuis voor 'comfort wormen' in Gwangju. Acht vrouwen hebben een strafklacht ingediend bij de openbare aanklager. Het is niet bekend gemaakt hoe de band heet of waar de video te zien is.. LEES VERDER >>>Oud-SD-chef in NL Harster ook na oorlog actief

HAMBURG, 12-03-2013 - De chef van de Sicherheitspolizei in Nederland tijdens de oorlog, de Duitse nazi en SS-er Wilhelm Harster (foto rechts), was ook ver na de oorlog nog actief als nationaalsocialist. In 1949 werd Harster in Nederland berecht en kreeg 12 jaar cel voor oorlogsmisdaden, maar in 1953 kwam hij vervroegd vrij en vertrok naar Duitsland. Hij overleed in vrijheid in 1991.

Volgens het Duitse blad Der Spiegel maakte hij na de oorlog deel uit van een geheim nazi-netwerk dat in de jaren '60 betrokken was bij bomaanslagen in Zuid-Tirol (Noord-Italië). Der Spiegel stelt dat begin jaren 60 vaak oud-nazi's bij hem aan huis vergaderden. Dit netwerk zou onder meer explosieven naar Zuid-Tirol hebben getransporteerd die in 1961 werden gebruikt bij een serie bomaanslagen.

In de Tweede Wereldoorlog speelde Harster een grote  rol bij de deportatie van Joden. Hij was van 1940 tot en met 1943 de chef van de Sicherheitspolizei in heel Nederland. Zijn chef in Nederland was de Oostenrijkse SS-generaal Rauter. Onder Harsters  toezicht zijn tienduizenden Joden gedeporteerd naar kampen. Eén van zijn pijnlijkste daden was het bevel tot ontruiming van de  Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch op 22 en 23 januari 1943. Daarbij werden 1200 patiënten en 50 personeelsleden gedeporteerd en allen vermoord.As van Australische spionne Nancy Wake in Frankrijk uitgestrooid

door Eddy Kokelenberg
VERNEIX, Fr., 12-03-2013 - Vorige week is in Frankrijk is twee jaar na haar dood, de as verstrooid van een belangrijke Australische verzetsvrouw uit de oorlog. Deze Nancy Wake was zeer actief in het Franse verzet en haar laatste wens was dat haar as ook in dat land verstrooid zou worden.

Mevrouw Wake stierf al in 2011, op 98-jarige leeftijd. De ceremonie in Frankrijk, bij het dorp Verneix, werd ook bijgewoond door de de burgemeester van het dorp en een vertegenwoordiger van het Australische leger. Nancy Wake werd geprezen om haar betekenis voor het verzet.

Mevrouw Wake werkte in de jaren vóór de oorlog als journaliste voor de dagbladen van krantenmagnaat Randolph Hearst in Parijs. Daar kreeg ze zicht op de opkomst van Adolf Hitler. In 1940 begon ze als koerierster voor het Franse verzet, later groeide haar rol.

Nancy Wake kreeg van de Britse inlichtingendienst een training in spionage. Ze verrichtte sabotage aan Duitse installaties en hielp honderden geallieerden bij hun vlucht. Ook hielp ze bij de bewapening van duizenden Franse verzetsstrijders.

Op een gegevens moment stond Nancy Wake zelfs bovenaan de Gestapo-lijst van meest gezochte personen, de lijst van de geheime politie van de nazi's. Zij gaven haar de bijnaam de 'witte muis', omdat ze steeds uit hun handen bleef. Pas na de oolrog vernam ze dat haar man in 1943 in Frankrijk dor de Gestapo was doodgemarteld.

Voor haar werk kreeg ze na de oorlog talloze onderscheidingen. De hoogste daarvan was de Frane Officier in het Légion d'Honneur.Zij publiceerde haar biografie onder de titel 'The White Mouse' en dat vormde de inspiratiebron voor de film Charlotte Gray uit 2001, met Kate Blanchett in de hoofdrol.Succesvolle Jodenbescherming herdacht in Bulgarije

SOFIA, 11-03-2013 - Bulgarije heeft zondag de succesvolle Bulgaarse protesten tegen de Jodendeporatties herdacht. In de Tweede Wereldoorlog protesteerden de Bulgaren tegen de nazi's en dat leidde ertoe dat de meer dan 48.000 Bulgaarse Joden uit de nazi-concentratiekampen werden gehouden.

Foto rechts: de ex-minister van justitie Dimitar Peshev (iets links van het midden, met snor, kalend)  zette zich openlijk in voor het beschermen van Joden. Hij ontving een onderscheiding van Yad Vashem.

In het hele land werden de de demonstraties, die precies zeventig jaar geleden werden gehouden, herdacht. Ook koning Boris III verzette zich bij een ontmoeting met Hitler tegen deportaties.

Bulgarije is naast Luxemburg, Denemarken en Nederland één van de weinige Europese landen waar op grote schaal openlijk geprotesteerd werd tegen de nazi's tijdens de oorlog. In totaal 20 Bulgaren ontvingen een officiële Israëlische onderscheiding van Yad Vashem wegens het redden van Joodse levens, onder hen de bischoppen Stephan en Kiril. In Nederland is dit ruim 5.200.

Hoewel Bulgarije tijdens de oorlog officieel samenwerkte met Duitsland, was dit het enige Oosteuropese land dat zijn Joodse bevolking op grote schaal wist te behoeden voor de Shoah. De Bulgaarse kerk, politici en intellectuelen leidden de protesten.

Bulgaarse Joden in gebieden buiten Bulgarije die het land bezet had, werden wel naar concentratiekampen gestuurd en vermoord. Het ging om gebieden die de Duitsers veroverd hadden, maar die onder Bulgaars bezettingsbestuur vielen, zoals het noorden van Griekenland en delen van Joegoslavië. Afgelopen vrijdag erkende het Bulgaarse parlement deze deportaties voor het eerst, maar schoorvoetend.

"Als de historische feiten objectief worden geëvalueerd kunnen we niet negeren dat 11.343 joden zijn gedeporteerd uit Noord-Griekenland en het koninkrijk Joegoslavië, gebieden die toen onder Duitse jurisdictie vielen", aldus een verklaring van het parlement. De volksvertegenwoordigers zeiden te betreuren 'dat de lokale Bulgaarse bestuurders niet in staat waren deze daad te stoppen'. In feite voerde vormden  Bulgaren de bezettende macht in die gebieden, en werkte ook mee aan het opzetten van werkkampen voor Joden.Verzetswereld ontsteld over plan herdenking Duitsers in Vorden

HAARLEM, 10-03-2013 - Er is grote ontsteltenis ontstaan onder voormalige verzetsmensen en de nog levende slachtoffers van nazikampen.  Vrijwel al hun organisaties, 16 in getal, hebben grote bezwaren tegen de plannen van het dorp Vorden in de Achterhoek om opnieuw Duitse soldaten te gaan herdenken.

En al daarvoor lieten Joodse organisaties en het Auschwitz Comité zich zeer negatief uit over het plan. Er is nog nooit eerder zo'n  eenstemmige afkeuring over een herdenking uitgesproken.

Foto rechts: de oude Joodse begraafplaats in Vorden, waar op 3 mei een dodenherdenking zal plaatsvinden.


Het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) spreekt namens de 16 organisaties. Hoewel de meeste verzetsmensen en andere oologsslachtoffers nu vrijwel allemaal boven de 80 zijn, hebben hun kinderen in veel gevallen hun gedachtegoed overgenomen.

Het COVVS heeft in een zeldzaam persbericht  vandaag laten weten dat het ernstig betreurt wat het 4/5 mei comité in Vorden besloten heeft.  Normaal laat het COVVS nooit van zich horen, bijvoorbeeld ook niet toen er vorig jaar plannen waren om een SS-gedicht op de Dam voor te lezen tijdens de Dodenherdenking.  LEES VERDER>>> 'Anschluss' 75 jaar:
Oostenrijkers willen wéér sterke man

WENEN, 10-03-2013 - Uit een juist gepubliceerde enquête blijkt dat volgens 61 procent van de Oostenrijkers een "sterke man" goed zou zijn voor hun land..

En 42 procent meent 75 jaar na de "Anschluss" van Oostenrijk bij nazi-Duitsland, op 12 maart 1938,  zelfs dat "het onder Hitler niet allemaal slecht was."  De Anschluss wordt vanaf maandag in Oostenrijk herdacht (zie artikel hieronder over monument in Wenen),
Ook 75 jaar na de "Anschluss" van Oostenrijk door nazi-Duitsland sympathiseert nog steeds een aanzienlijk deel van de Oostenrijkers met autoritaire structuren.

Volgens een onderzoek van het Linzer Market-Institut  voor het Oostenrijkse dagblad "Der Standard" (zaterdageditie) vond  54 procent dat  een nationaal-socialistische partij nu in een vrije verkiezing succes zou hebben.

Slechts 15 procent van de 502 ondervraagden representatief gekozen kiezers denkt dat Oostenrijk zou hebben tegen de aansluiting bij Hitler-Duitsland in 1938 had moeten weren.

Foto links: Een Oostenrijkse grenspaal wordt door Duitsers en Oostenrijkers samen verwijderd op de dag van de Anschluss.

En 42 procent is van mening dat een oorlog de situatie heeft verslechterd, en 43 procent, dat dat geen verschil maakte. De vraag of Oostenrijk 75 jaar geleden het eerste slachtoffer van de nazi's was, antwoordden  de respondenten: 53 procent dat de "Anschluss" plaatsvond uit vrije wil, en 46 procent ziet Oostenrijk als slachtoffer.

In Oostenrijk heerst nog altijd een grote verering voor de nazi's. De opkomst en het succes van de extreemrechtse en volgens sommigen nazistische partij Freiheitspartei Österreichs (FPÖ) van Jörg Haider, gevolgd door de Bundnis Zukunft Österreichs (BZÖ), waarvan hij ook leider was, is daar volgens velen een voorbeeld van. Haider hield in 1995 een toespraak op een bijeenkomst van Oostenrijkse SS-veteranen.Nieuw Oostenrijks monument voor nazi-slachtoffers

WENEN, 10-03-2013 - Op maandag wordt het nieuwe Oostenrijkse nationaal monument voor de slachtoffers van de nazi-onrecht ingehuldigd op de Weense Centrale Begraafplaats (Zentralfriedhof, foto rechts).

Een metalen plaquette herdenkt ongeveer 2.000 Oostenrijkers die door de nazi's daabrij werden vermoord.  Dit gebeurt ter gelegenheid van het 75-jarig jarige herdenking van de Oostenrijkse geweldloze "Anschluss" bij nazi-Duitsland

De onthulling vindt plaats om 11.00 uur met een ceremonie op de Centrale Begraafplaats in Wenen. Uitgenodigd zijn bondskanselier Werner Faymann (SPÖ) en minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner (ÖVP). Het monument wordt gebouwd op de plek van de "Groep 40", waar de slachtoffers zijn begraven in een ruimte van 10.000 vierkante meter .

De Weense rechtbanken spraken tijdens het nazi-tijdperk honderden doodvonnissen uit. De lichamen verdwenen hetzij naar de universisteit voor anatomisch snijpraktijk in het Anatomisch Instituut van de Universiteit van Wenen of direct "informeel begraven" op de Centrale Begraafplaats van Wenen, zoals ook staat in de tekst van de plaquette .   LEES VERDER>>>Duitse prof Benz:
US holocaust-onderzoek lijdt aan 'grootheidswaan'

BERLIJN, 9-03-2013 - door Eddy Kokelenberg - Deze week verschenen er berichtern over Amerikaanse holocaust-onderzoek, waaruit moet blijken dat er niet 7.000 nazikampen, -getto's en -gevangenissen bestonden, maar 42.500.

De Duitse deskundige en historicus prof dr Wolfgang Benz vindt dit echter 'grootheidswaan', omdat die gegevens voor het merendeel al bekend zijn. Bovendien verwijt hij de Amerikaanse onderzoekers van het US Holocaust Memorial Museum (USHMM) dat zij ondanks hun volledigheid maar schijn is.

Benz vindt dat het in feite gaat om een PR-stunt van het USHMM. Dit museum bestaat dit jaar 20 jaar, en is uiterst succesvol in  fondsenwerving en publiek trekken. Benz wil ook de suggestie van de Amerikanen wegnemen, dat er in Duitsland niet genoeg geld in het holocaust-onderzoek wordt gestoken. Benz wijst er op, dat berichten over het USHMM deze week in alle grote media ter wereld verschenen.
Ook in Nederland publiceerde De Volkskrant een letterlijke vertaling van het artikel van afgelopen zondag 1 maart 2013 uit de New York Times.   LEES VERDER>>>Holocaust onderzoek van USHMM deugt niet

AMSTERDAM, 9-03-2013 - door Arthur Graaff -


Het US Holocaust Memorial Museum in Washington DC is een zeer succesvolle stelling die toevallig net 20 jaar bestaat. Het USHMM is waarschijnlijk ook het rijkste instituut op het gebied van de holocaust. Er wordt veel onderzoek verricht, de laatste 13 jaar onder meer naar het exacte aantal nazikampen, getto’s en gevangenissen in bezet Europa.


Afgelopen zondag publiceerde een journalist van de New York Times, Eric Lichtblau, over dit onderzoek, dat 13  jaar loopt en waarschijnlijk op zijn gebied het meest uitvoerige ter wereld is, onder de prima kop ’The Holocaust Just Got More Shocking‘. Maar of dat wel zo is, staat nog te bezien. Het totaal aantal Joodse slachtoffers is namelijk nog steeds hetzelfde.   LEES VERDER>>>
Kopafbeelding
Esther Voet nieuwe directeur CIDI

DEN HAAG, 07-03-2013
- Op 18 maart wordt Esther Voet directeur van het CIDI, Centrum Informatie en Documentatie Israel, zo meldt deze organisatie. Ronny Naftaniel die deze functie bekleedt sinds 1980, zal terugtreden en tot zijn pensionering in november als ‘senior advisor’ aan de organisatie verbonden blijven.


Esther Voet (1963) is sinds januari 2012 adjunct-directeur van CIDI. Voet is journalist, werkte jarenlang als freelancer, was redacteur en hoofdredacteur van verschillende magazines, reisde daarvoor geregeld door de Arabische wereld en is een kenner van Israel. Daarnaast was zij chef-redacteur van het Joods Jaarboek en voordat zij begin 2012 naar CIDI vertrok, was zij hoofdredacteur van het Nieuw Israelietisch Weekblad.


CIDI-voorzitter Onno Hoes: “CIDI is Ronny Naftaniel bijzonder dankbaar voor zijn inzet. In de meningsvorming over vrede en veiligheid in het Midden Oosten en de speciale positie van Israel daarin heeft hij een belangrijke rol vervuld. Bovendien is Naftaniel in de strijd tegen racisme en antisemitisme een continue stimulator geweest van een open en respectvolle publieke discussie.

In Esther Voet heeft het CIDI een frisse, nieuwe directeur gevonden die op eigentijdse wijze onze organisatie gaat leiden. Met haar brede ervaring zal zij CIDI als de spil in het netwerk van joodse organisaties kunnen verstevigen.” Het CIDI zal zich de komende jaren blijven inzetten voor vrede en veiligheid voor Israel en het Joodse volk met als doel een erkend en veilig Israel en een levensvatbare, veilige Palestijnse staat.
Auschwitz Comité vraagt Vorden: defileer niet langs Duitse graven

AMSTERDAM, 07-03-2013 - Het Nederlands Auschwitz Comité vraagt B&W van Vorden (gemeente Bronckhorst) geen Duitsers te herdenken op 4 mei. Het comité heeft daarover een zeer uitdrukkelijk persbericht verspreid. 
Foto rechts: voorzitter Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité
Het comité kent het plan van het plaatselijk Comité 4/5 mei om ook dit jaar langs de graven van Duitse soldaten te defileren op de Dodenherdenking op 4 mei.    LEES VERDER>>> 


  K  O  R  T   N I E U W S 
   woensdag  7  maart 2013   -  9  berichten  
Spitfire
Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 houdt zaterdag 9 maart 2013 zijn  jaarlijkse Spitfiredag. Wim Sieben, de bouwer van de Spitfire Mk IX die in het museum staat, is dan de hele dag aanwezig om uitleg te geven over zijn ‘jongensdroom’.  De dag wordt verder omlijst met een tweedehands boeken en modellen markt.

Sobibor
In 2013 staat de stichting Sobibor stil bij alle 19 transporten die in 1943 vanuit Westerbork naar Sobibor zijn gegaan. De Stichting Sobibor heeft in het kader hiervan een eigen pagina op de Community Joods Monument aangemaakt.Gedurende 2013 zal de stichting op deze pagina portretten verschijnen van diverse slachtoffers. Hun naam aan de vergetelheid ontrukken. Dat is het  doel.

Bevrijdingsconcert
Dit jaar treden Nick en Simon op tijdens het 5 mei-concert in Amsterdam. In het programma staat ook mezzosopraan Maria Fiselier. Het concert wordt verzorgd door de Marinierskapel, olv Harmen Cnossen. Het 5 mei-concert vormt de traditionele afsluiting van 4 en 5 mei. De NOS zendt het concert rechtstreeks uit via Nederland 1. In het programma treden ook op: trompettist John Curfs, de Tamboers en Pijpers van de Koninklijke Marine, het Brabant Koor en kinderen van dansschool Lucia Marthas.

Spoorwegmuseum
In het spoorwegmuseum in Utrecht is de permanente tentoonstelling over Jodentransporten in de Tweede Wereldoorlog geopend.
Met de expositie 'Beladen treinen' staat het museum stil bij de transporten van Joden in de Tweede Wereldoorlog naar de vernietigingskampen. Deze vaste expositie, 'Beladen Treinen', zal een permanente plek krijgen in en om een Nederlandse bagagewagen die gevonden is in Roemenië (foto rechts).

'Beladen treinen' is op 5 maart geopend en nu toegankelijk voor publiek.

Medailles
Oud-commando Herman Gobetz had zijn 7 medailles meteen na de oorlog moeten krijgen. Dat mislukte door zijn verhuizing naar Zuid-Afrika zo schrijft de Telegraaf. Dit weekeinde, bijna 70 jaar na de oorlog, kreeg de 89-jarige oud-militair alsnog het eremetaal opgespeld, liet het ministerie van Defensie maandag weten.

Brooklyn
Een disco in Brooklyn gaat zich richten op een nieuwe doelgroep: Holocaust-overlevenden. Een speciale kamer in de disco moet slachtoffers van de Holocaust helpen hun trauma te verwerken.

Leerling
Een leerling van de Bernulphusschool in Oosterbeek is dinsdag na de lunchpauze de school ingelopen met een granaat in zijn hand, zo meldt het AD. Het kind had het onontploft voorwerp uit de oorlog gevonden in het park achter de school en wilde het explosief aan de directeur laten zien.

Bezuidenhout
In Den Haag is zondag het oorlogsbombardement (foto rechts) op de Haagse wijk Bezuidenhout herdacht. De wijk werd tijdens de oorlog slachtoffer van een Brits  vergissingsbombardement. Op 3 maart 1945 werd een groot deel van de wijk weggevaagd. Er werd zondagmorgen een gezamenlijke dienst gehouden in de Triumfator kerk. Daarna werden er bloemen gelegd bij het Juliana van Stolberg monument.

Russisch Ereveld
Het bezoek van een Russische delegatie woensdag aan het Russisch Ereveld in Leusden is een grote eer. Dat zegt voorzitter Remco Reiding van de Stichting Russisch Ereveld.


2500 kleine Duitse granaten in Gilze gevonden

GILZE, 06-03-2013  -
- In een weiland in Gilze is dinsdag een dumpplaats met 2500 kleine Duitse brisantgranaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden en geruimd.De granaten zijn in kisten verpakt en voorlopig opgeslagen in het bunkercomplex van de nabijgelegen vliegbasis Gilze-Rijen. Ze worden mogelijk woensdag vernietigd, zo meldt de EOD.


Foto links: een deel van de granaten. Foto Defensie.


De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft gisteren in een veld bij het Brabantse Gilze de  brisantgranaten geruimd. De EOD brengt de munitie vandaag gecontroleerd tot ontploffing op de Rucphense Hei.Het gaat om Duitse munitie uit de Tweede Wereldoorlog die mogelijk werd gebruikt voor luchtafweergeschut. De eigenaar van het veld ontdekte aanvankelijk een paar granaten. Gilze was uitgebouwd tot een belangrijk en groot Duits vliegveld.


Na inschakeling van de politie volgde een melding bij de EOD. De explosievenruimers troffen de overige granaten van 2 centimeterkaliber in de bodem aan. De munitie is daarop in kisten verpakt en tijdelijk opgeslagen op Vliegbasis Gilze-Rijen. De EOD krijgt jaarlijks zo’n 2.000 meldingen om te ruimen. Een grote vondst als in Gilze is zeldzaam.Meer nazikampen: twijfelachtig

AMSTERDAM, 6-03-2013 - Afgelopen vrijdag kreeg een journalist van de New York Times, Eric Lichtblau, gegevens van het USHMM over dit onderzoek, dat 13 1e jaar loopt en waarschijnlijk op zijn gebied het meest uitvoerige ter wereld is, en schreef er in zijn krant over, onder de prima kop ''The Holocaust Just Got More Shocking'.

Foto rechts: een model van kamp Sobibor.
Het US Holocaust Memorial Museum in Washington DC is een zeer succesvolle instelling die toevallig net 20 jaar bestaat. Het USHMM is waarschijnlijk ook het kapitaalkrachtigste instituut op het gebied van de holocaust. Er wordt veel onderzoek verricht, de laatste 13 jaar onder meer naar het exacte aantal nazikampen, getto's en gevangenissen in bezet Europa.  LEES VERDER>>>


Tien vragen over de oorlog aan JobCohen

AMSTERDAM, 3-03-2013 - Job Cohen was minister van Justitite, 10 jaar burgemeester van Amsterdam en politiek leider van de PvdA in de Tweede Kamer. Hij woonde ook dit jaar, zoals elk jaar, de herdenking van de Februaristaking bij en was bereid mee te doen aan deze serie.
  LES VERDER>>>Geëxecuteerde foute grootvader van schrijfster had spijt

door Arthur Graaff

ZAANDAM, 05-03-2013 - In een telefonische toelichting zegt schrijfster Bettina Drion van het boek ' Scherven'  over foute Nederlanders na de oorlog (zie ook artikel van gisteren), dat haar foute opa in zijn laatste brief voor hij geëxecuteerd werd, zijn spijt heeft betuigd over zijn daden.

De opa van de schrijfster (foto rechts) was één van de eerste mensen in Nederland die na een proces justitieel geëxecuteerd werd, op 3 mei 1945 in Vught, dat toen al een half jaar bevrijd was. Hij was NSB-er, en werd veroordeeld wegens spionage en hoogverraad. In zijn laatste brief, die ook in het nieuwe boek is opgenomen, drukte hij zijn vrouw, Bettina's grootmoeder, op het hart om hun kinderen over hem en zijn fouten te vertellen. Dat kon zij echter niet opbrengen, zo zegt de schrijfster.


Dat had er ook mee te maken dat in de Zaanstreek, waar de familie woonde, een sterke communistische en socialistische cultuur heerste, en waar decennialang het goed-fout-denken nog sterk aanhield, evenals de onrechtvaardige behandeling van de onschuldige kinderen van foute ouders. Tot in de jaren '80 werd hier kinderen en kleinkinderen van NSB-ers dit stigma opgeplakt, zo legt Bettina Drion uit. Zelfs nu nog hebben veel van die kinderen of kleinkinderen moeite met het uitkomen voor de achtergrond van hun vaders of grootvaders, zegt zij.


 Bettina Drion is dan ook verbaasd om te horen dat dit in de Achterhoek nogal anders lag, zoals gisteren in een toelichting werd uitgelegd (zie artikel hieronder) door de schrijver Marcel Rözer in zijn boek Zo Vader.., over zijn vader die SS-er was geweest, maar waarvan zijn zoon in de praktijk veel minder last had vergeleken met de vader van Bettina Drion. In de Achterhoek was volgens Rözer lidmaatschap van de NSB schering en inslag en bestond een sterke band met Duitsland, vanwege de ligging op de grens.


Volgens Bettina Drion bestaat er nog altijd te weinig begrip voor de toestand van de kinderen van 'foute' ouders. Het onrecht dat hen is aangedaan, is voor haar gevoel ook nooit goedgemaakt. Zij mist ook een overzichtswerk waarin het onrecht dat 'foute' Nederlanders en vooral hun kinderen werd aangedaan, als geheel goed tot zijn recht komt.
Tot nu toe zijn er een twintigtal boeken met meest persoonlijke geschiedenissen van vooral NSB-kinderen verschenen, zoals ''Fout en niet goed' van Koos Groen, 'Goed fout', 'Fout geboren', 'Het pak van mijn vader', 'De schaduw van het verleden', 'De kinderen van de NSB', of 'Potgieterlaan 7' van Sytze van der Zee.
Door Eddy Kokelenberg - ARNHEM, 04-03-2013  - De overheid moet strakker definiëren wie en wat we op 4 mei herdenken. Dat zei David Barnouw, voorlichter  van het NIOD zondag in het gespreksprogramma In Gelderland Live op Omroep Gelderland.

Aanleiding voor deze uitspraak is de ophef over de herdenking op 4 mei van de in Vorden begraven Duitse soldaten. Het probleem is volgens velen bij zo'n herdenking is dat daders en slachtoffers vermengd worden, wat nooit de bedoeling van de oprichters van de oorlogsmonumenten is geweest.
  LEES VERDER>>> 'Als je maar weet dat ik niks met Adolf Hitler had'

NIJMEGEN, 04-03-2013 - 'Als je maar weet dat ik niks met Adolf Hitler had'. Dat was het enige dat de vader van journalist Marcel Rözer, die in de Waffen-SS zat, ooit over zijn oorlogsverleden tegen hem zei.

Over zijn vader en zijn foute familie schreef hij het boek 'Zo vader '.De presentatie van het boek is zaterdag 9 maart 2013 in de DRU cultuurfabriek in Ulft. Volgens zoon Rözer was zijn vader toen hij dienst nam 19 jaar en politiek totaal onbewust.Veel Nederlandse recruten voor de Waffen-SS traden daar in dienst uit lust tot avontuur en om het 'Bolsjewisme' te bestrijden

Marcel Rözer werd geboren in Ulft in de Achterhoek op 26 september 1959.  In zijn jeugd had hij nauwelijks last van zijn vaders oorlogsverleden, maar voelde zich wel alsof hij speciaal gemerkt was. ‘Toch niet al weer een boek over de oorlog,’ kreeg hij te horen toen hij in eigen kring vertelde over zijn boek. ‘Heb jij een vader?’ luidde zijn tegenvraag. ‘Dan is dit ook een boek voor jou.’

In Zo vader duikt journalist Marcel Rözer in het leven van zijn ouders en de rest van de familie. Met de Achterhoek als decor beschrijft Rözer de geschiedenis van zijn ‘foute’ familie. Er bestaan volgens hem sterke historische banden tussen Duitsers en de Achterhoek, familie, vrienden, waar een overheersend deel van de bevolking NSB-er was.Steeds dichter nadert hij de waarheid, de feiten die voor hem verborgen werden, en die hij onbewust ook liever niet vernam. Hij tracht zich te ontdoen van de schuld en schaamte die ook hem raakten. Zo vader gaat ook over persoonlijke bevrijding.

Marcel Rözer is schrijver en journalist, o.m. columnist voor De Gelderlander. Hij won in 2009 zowel de Hard Gras Prijs voor het beste sportverhaal als de Nico Scheepmakerbokaal voor het beste sportboek van het jaar.


Boek 'Scherven' behandelt 'fout na de oorlog'

AMSTERDAM, 04-03-2013 - Van schrijfster Bettina Drion verschijnt donderdag het boek Scherven, over de geschiedenis van foute Nederlanders na de oorlog. Haar opa, lid van de NSB, werd al op 3 mei 1945 in Kamp Vught gerechtelijk geëxecuteerd als één van de eerste Nederlanders wegens spionage en verraad.

Opa Werner Salomons werd opgepakt in september 1944 en berecht in het toen bevrijde zuiden, in kamp Vught. De vervolging van 'foute' Nederlanders vormt door de willekeur en hardheid een zeer zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis, nog overschaduwd door de behandeling van hun onschuldige kinderen.

In 'het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog' komen twee andere Drions voor, de broers J. en H. Drion, die al vroeg in de oorlog het illegale blad 'De Geus' uitgaven, vooral bestemd voor studenten zoals zij toen zelf waren, en die verder in en na de oorlog belangrijke rtollen hebben gespeeld in de leiding van het verzet. De man van Bettina Drion is familie van hen.   LEES VERDER>>>Seyss-Inquart had meer invloed dan Rauter’

door Eddy Kokelenberg
AMSTERDAM, 4-03-2013 - Wie was de echte ‘kwade genius’ tijdens de Duitse bezetting, Arthur Seyss-Inquart of Hanns Albin Rauter? De door Hitler, Oostenrijker, zelf aangestelde Oostenrijkse gouverneur van Nederland, 'Rijkscommissaris' Seyss-Inquart of het nazi-hoofd veiligheid in Nederland, SS-generaal Rauter, de Höhere SS- und Polizeiführer, eveneens Oostenrijker en rapporterend aan SS-leider Heinrich Himmler zelf, waren de hoofdverantwoordelijken voor de Duitse onderdrukking in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Seyss-Inquart blijkt toch meer invloed gehad te hebben dan Rauter. beiden werden na rechtzaken geëxecuteerd; Seyss in Nuerenberg, Rauter in Nederland. Daarover spraken de Duitse historicus Johannes Koll, die een biografie schrijft over Seyss-Inquart, en promovendus Theo Gerritse, die onderzoek doet naar Rauter. Op 6 maart 1945 pleegde het verzet onbedoeld ongeluk een aanslag op Rauter. Daarbij raakte hij zwaargewond, en als represaille werden ongeveer 300 gevangen verzetsmensen de dagen erna gefusilleerd.

Dit gesprek vond plaats tijdens de tweede bijeenkomst van de serie Helden en Schurken op 21 februari jongstleden in het Verzetsmuseum Amsterdam. ‘Rauter werd door zijn imago gevaarlijker geacht dan Seyss-Inquart´. Het gesprek stond onder leiding van Bas Kromhout, redacteur Historisch Nieuwsblad.

Waarom verschijnen er nu pas biografieën over hen? ‘Rauter is bijna vergeten binnen de Nederlandse geschiedenis’, stelt Gerritse, die dit jaar hoopt te promoveren aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Veel jongeren weten niet meer wie Rauter is en welke invloed hij heeft gehad tijdens de bezetting. Daarom is het belangrijk dat er een biografie over hem geschreven wordt.’ Volgens Koll, die is verbonden aan de Economische Universiteit van Wenen, staan "daderbiografieën' internationaal pas sinds kort in de belangstelling, zo meldt het Historisch Nieuwsblad.Russische delegatie bezoekt Ereveld
door Eddy Kokelenberg
LEUSDEN, 1-03-2013 - Op woensdag 6 maart brengt een Russische delegatie een bezoek aan het Russisch Ereveld in Leusden. Dat meldt de stiching Ereveld. De gouverneur van de provincie Leningrad, Aleksandr Drozdenko, legt een krans voor de in Nederland begraven militaire oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie. Burgemeester Vermeulen van Leusden en burgemeester Bolsius van Amersfoort wonen deze plechtigheid bij.
Het Nederlandse ministerie van defensie is vertegenwoordigd door brigade-generaal Beukering, kolonel Van Klaarbergen en kolonel Bastin.De herdenking begint om 12.00 uur op het Russisch Ereveld aan de Dodeweg 31 in Leusden en is toegankelijk voor belangstellenden. Na de kranslegging vindt een Russisch orthodoxe dienst plaats onder leiding van Vader Grigorivan de Russische kerk in Nederland. De muzikale begeleiding is in handen van de Drumfanfare ‘Bereden Wapens’ onder leiding van eerste luitenant Harold Lenssen..

 

Het voorstel leidde tot vele contacten met overheden, maar de kans lijkt klein dat het hoge bezoek inapril ook echt zal komen, omdat Poetin ook maar enkele uren in Nederland zal zijn.

Vorige week kwam de stichting Russisch Ereveld in het nieuws door insturen van een brief aan de NRC, waarin zij voorstelde dat koningin Beatrix en president Poetin op 9 maart op bezoek zouden komen. Poetin brengt dan een bezoek aan Nederland.

Foto onder: het Russisch Ereveld in Leusden. Foto stichting Eereveld.

De ceremonie vindt plaats op verzoek van de gouverneur, die tijdens het bilaterale Nederland-Ruslandjaar ook stil wil staan bij de Sovjetsoldaten die in Nederland tijdens de oorlog zijn omgekomen en begraven.
Op het Russisch Ereveld in Leusden, naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof, liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie begraven.

Pas de laatste jaren zijn nabestaanden getraceerd en geïnformeerd. De Stichting Russisch Ereveld houdt de nagedachtenis aan de slachtoffers levend. De begraafplaats wordt onderhouden door de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

 
I  N D E X  

Scroll naar beneden

30-03-2013

Amsterdam vorderde na oorlog zelfs erfpacht over verdwenen huizen van terugkerende Joden


Warnsveld: herdenkingen van V1-ramp en bevrijding


28-03-2013

Boek over verdwenen O13 verschijnt vóór documentaire

Burgemeester neemt mogelijk ook deel aan Joodse herdenking op 3 mei
Wethouder Bronckhorst wil langs Duitse nazigraven

Nederlandse oud-SS-ers ontlopen belasting

Duitse U-Boot 468 teruggevonden


KORT NIEUWS


27-03-2013

Kamp Vught bijna helemaal te zien in Museumweekend


26-03-2013

Grootste kanon uit Engeland op reis naar Spoorwegmuseum


COLUMN

Euthanasie-jubileum: nazi-wortels worden snel vergeten > > >


25-03-2013

Lokale omroep Oisterwijk zoekt overlevenden WO2


22-03-2013

Presidernt Obama bezocht |Yad vashem vrijdag

22-03-2013

Limburg bood Joden bij onderduik beste kans


21-03-2013

Vermisten uit WOII geïdentificeerd


20-03-2013

Europese WO2-stichting start in Den Haag met voorzitter EU-parlement als beschermheer


19-03-2013

Duitse pendant van  'Band of Brothers' trekt 7 miljoen Duitse kijkers


Deel 2 van boek Fokker G-1 gepresenteerd


Premier Abe noemt oorlogstribunalen  'overwinnaarsrecht'


18-03-2013

Ook nazi-hobbysoldaten treden op in Drenthe


Kort nieuws


15-03-2013

Kort nieuws


14-03-2013

Görings broer krijgt wellicht onderscheiding voor redden van Joden


13-03-2013

Geuzenpenning uitgereikt aan Tunesische advocate


Kort nieuws


Uitspraak hof in zaak-Vorden doet denken aan juridische collaboratie uit 1942


Koreaanse 'troostvrouwen' dienen klacht in tegen Japanse rockband


12-03-2013

Oud-SD-chef in NL Harster ook na oorlog actief


As van Australische verzetsvrouw Nancy Wake in Frankrijk uitgestrooid11-03-2013

Succesvolle Jodenbescherming herdacht in Bulgarije


10-03-2013

Verzetsmensen ontsteld over plan herdenking Duitsers in Vorden


'Anschluss' 75 jaar: Oostenrijkers willen wéér sterke man


09-03-2013

Nieuw Oostenrijks monument voor nazi-slachtoffersDuitse prof Benz:


US holocaust-onderzoek lijdt aan 'grootheidswaan'


Holocaust onderzoek van het USHMM deugt niet


07-03-2013

Auschwitz Comité vraagt Vorden: defileer niet langs Duitse graven


Kort Nieuws

07-03-2013

2.500 kleine Duitse granaten in Gilze gevonden

Meer nazikampen: twijfelachtig

06-03-2013
Tien vragen over de oorlog aan Job Cohen

05-03-2013
Geëxecuteerde foute grootvader van schrijfster had spijt

04-03-2013

Barnouw over Vorden: 'Strakkere definitie herdenking 4 mei nodig'

'Als je maar weet dat ik niks met Adolf Hitler had'

Boek Scherven behandelt fout na de oorlog

‘Seyss-Inquart had meer invloed dan Rauter’

02-03-2013
Russische delegatiebezoekt Ereveld