Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS N  I  E  U  W  S -  W O 

 

HET RELEVANTE NIEUWS OVER DE OORLOG - UIT NEDERLAND EN DAARBUITEN

  j u n i   2 0 1 3   

 


HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.POSCH, Eddy Kokelenberg (stagiair)  AUTEURSRECHTEN VOORBEH.-DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES
Foto boven: de ingang van Yad Vashem in Jerusalem. Foto Yad Vashem, Israël


Yad Vashem eert al 50 jaar redders van Joden


JERUSALEM, 28-06-2013 - Yad Vashem in Jeruzalem reikt al 50 jaar onderscheidingen uit voor het redden van Joden tijdens WO2. Daarom heeft het officiële Israëlische holocaust-instituut woensdag een expositie geopend over de ”Rechtvaardigen onder de volkeren” onder de titel ”Ik ben mijn broeders hoeder”.

Yad Vashem startte met zijn werk op 4 september 1962, en reikte zijn eerste onderscheidingen uit in 1963, aan ongeveer 80 mensen in ongeveer 10 landen. Onder hen vier Nederlanders: Hannes Bogaard, een boer uit Nieuw Vennep die 100 Joden had verborgen; Margaretha van Mansum uit Utrecht die Joodse kinderen hielp onderduiken in Limbrug; en Joop en Wilhelmina Westerweel, een onderwijzersechtpaar uit Rotterdam dat Zionistische jongeren tijdens de oorlog de Belgische grens over hielp en waarbij Joop Westerweel  betrapt werd, wat hem zijn leven kostte.

De oorsprong van de term 'Rechtvaardigen onder de volkeren' heeft te maken met een een Wehrmachtsergeant in Vilnius in Litouwen in 1941, Anton Schmid (foto links), oorspronkelijk een elektricien uit Wenen. Hij liet leden van de Joodse verzetsgroep Dror bijeen komen in zijn woning in Vilnius en hielp verder 250 Joodse mannen, vrouwen en kinderen. Zijn Joodse vrienden vertelden hem dat ze hem naar Israël zouden uitnodigen en dat hij dan een gouden ster van David zou krijgen. Hun verslag kwam in Warschau terecht en werd na de oorlog ontdekt.   LEES VERDER>>>

.

.
Plaquette voor verzetsman in Roermond


ROERMOND, 28-06-2013 - Op zaterdag 6 juli a.s. wordt op het kerkhof aan de Bosstraat in Swalmen, gemeente Roermond, een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de Swalmer verzetshelden Octave Lebon en zijn vrouw Georgette. De onthulling geschiedt door de loco-burgemeester van Roermond, de heer Wim Kemp, zo meldt de gemeente.


Octave Lebon werd op 12 december 1910 in Chatelet in Belgie geboren. In 1938 emigreerde hij naar Nederland en vestigde hij zich in Swalmen.Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij een grote rol gespeeld in het over de grens smokkelen van zo'n 450 voornamelijk Franstalige ontvluchte krijgsgevangenen en enkele afgeschoten piloten.Hij deed dit met een klein groepje helpers, waaronder ook zijn vrouw Georgette.

In 1944 ontkwam hij op het nippertje aan arrestatie en dook hij onder. Door zijn vrouw Georgette te martelen trachtte de Gestapo achter het onderduikadres van Octave Lebon te komen. Na de oorlog ontving Octave Lebon voor zijn verdiensten diverse hoge Franse en Amerikaanse onderscheidingen. In augustus 1975 overleed hij. De familie was een straat beloofd, maar er zijn geen nieuwe starten in Swalmen daardoor wordt het nu een plaquette.


  K O R T  N I E U W
    dinsdag   25  juni   2013   -    7   berichten  

Overloon 1
Het Santa Fe Event in Oorlogsmuseum Overloon van efgeloppen weekend is prima verlopen. Met 5600 bezoekers waren er volgens het museum ruim 2000 meer mensen komen kijken dan in 2012. Het was volgens het museum een mooi weekend en er zijn geweldige foto's gemaakt. Meer dan 350 mensen en 150 voertuigen vormden een onderdeel dit weekend van het grootste militaire kamp dat sinds de oorlog in Overloon is opgebouwd.

Foto rechts: een kanon in het museum Overloon.

Kessel

In Kessel is vandaag een plaquette onthuld voor de omgekomen bemanning van een bommenwerper uit de oorlog. Een Lancaster-bommenwerper stortte op 21 juli 1944 in de Maas bij Kessel. Eén bemanningslid overleefde dat. Bij de onthulling van de plaquette waren familieleden van de omgekomen militairen aanwezig. Een geplande luchtgroet over de Maas door twee historische vliegtuigen werd afgelast vanwege het slecht weer.


Paus
Paus Benedictus XVI bracht op maandag samen met de opperrabbijn van Rome een bezoek aan de Ardeatijnse grotten (Fosse Ardeatine) vlak bij de Italiaanse hoofdstad. In aanwezigheid van de opperrabbijn, Riccardo Di Segni werd herdacht hoe op 24 maart 1944 350 Italiaanse burgers standrechtelijk door de nazi’s werden geëxecuteerd. Onder de doden bevonden zich minstens 75 Joden.

Nazischat
Enkele Nederlanders zoeken in het Zuidduitse dorpje Mittenwald naar een nazi-schat, zo meldt dagbald de Stentor. De code die de vindplaats beschrijft, moet staan op een pagina bladmuziek.Het gaat om de Marsch Impromptu van componist Gottfried Federlein. Tussen de muzieknoten staat, menen de zoekers, de code die leidt naar een diamanten die Hitler tegen het eind van de oorlog liet begraven in het zuiden van Duitsland. Het enige wat nog ontbreekt is het kraken van de code. De Utrechtse kunstenaar Leon Giesen denkt dat hij die code gekraakt heeft. EenVandaag bracht het verhaal enkele maanden terug ook al.

Betuwe - wandeltocht
Het Exodus Comité in de Betuwe plaatste drie jaar geleden het eerste monument voor de burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit de Betuwe. Bij De Praets kwamen in de nadagen van de oorlog drie jongemannen om het leven die met een bootje evacués de Rijn overzetten.
Inmiddels staan er ruim 18 gedenktekens in de regio ter herinnering aan de gebeurtenissen in WOII. Zaterdag wordt voor de derde maal de Exodus Wandeltocht gehouden. Die voert de deelnemers langs de verschillende gedenktekens. Nieuw is de wandelmarathon over een afstand van 42 kilometer. De organisatie verwacht 1.200 tot 1.500 deelnemers.

Overloon 2
Samen met de stichting Vrienden van Overloon zijn is het museum daar op zoek naar sponsors en donateurs voor een eenmalige bijdrage. Daarmee moet het laatste deel van de verbouwing worden betaald, € 90.000. Daarvoor gaat het museum binnenkort starten met de verkoop van certificaten van 50, 75 of 100 euro. Het museum is overigens een ANBI, dus een door fiscus aangemerkte Algemeen Nut Beogende Instelling. Het voordeel van schenken aan ANBI's is dat de gift geheel of gedeeltelijk in aftrek kan brengen op het belastbaar inkomen.Bild krijgt geen inzage in Eichmann-dossier

BERLIJN,  27-06-2013 - De Duitse inlichtingendienst, de Bundesnachrichtendienst oftewel BND,  hoeft het schandaaldagblad Bild geen inzage te bieden in dossiers die vermelden waar nazi-kopstuk Adolf Eichmann zich in de jaren '50 bevond.

Dat heeft een Duitse rechtbank gisteren bepaald. De rechter meent dat de inlichtingendienst het recht bezit om delen van het Eichmann-dossier geheim te houden. Eichmann was in nazi-Duitsland een van de organisatoren van de Holocaust. Hij droeg directe verantwoordelijkheid voor de transporten naar de concentratiekampen.

Eichmann werd in 1960 in Buenos Aires gearresteerd door agenten van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Die ontvoerden hem naar Jeruzalem, waar hij werd berecht en ter dood werd veroordeeld en geëxecuteerd.

Een journalist van Bild stelt dat de Duitsers in 1952 al wisten dat Eichmann naar Argentinië was gevlucht, maar dat de stukken die dat kunnen bewijzen, geheim gehouden worden. Volgens de inlichtingendienst is het grootste deel van het Eichmann-dossier al openbaar. .Bild zal wellicht beroep aantekenen bij het Bundesverfassungsgericht, het Duitse hooggerechtshof.

Volgens de BND stond de veiligheid van Duitsland op het spel, wat sterk lijkt, 60 jaar na dato. Volgens kenners is er meer aan de hand: de documenten tonen mogelijk de rol van de Duitse overheid en het Vaticaan aan. Van beiden is bekend dat zij nazi's hulp hebben geboden bij ontsnappingen.


De BND wil de documenten, bijna 4500 pagina's, geheimhouden omdat een groot deel ervan is gebaseerd op informatie van "een niet nader genoemde inlichtingendienst". Dat zou de Mossad zijn. Als de documenten vrij komen, zullen andere inlichtingendiensten wel twee keer nadenken om voortaan nog gegevens door te geven aan de Duitse dienst, lijkt de redenering..

Nijmeegs Vrijheidsmuseum WO2 mikt op 2015

NIJMEGEN, 27-06-2013 - Het geplande Vrijheidsmuseum WO2 in Nijmegen zou bij voorkeur in 1015 - een kroonjaar voor de herdenking van WO2 - open moeten gaan. Het jaar 2014 - wanneer het exact 70 jaar terug is dat de Operation Market Garden plaatsvond in de regio Nijmegen-Arnhem - wordt niet gehaald. Dat zegt voorzitter Louis Timmermans van de Stichting Vrijheidsmuseum WO2.

Maar de provinciale afgevaardigden blijken nog eerst meer duidelijkheid over de plannen voor een WO2 Museum in Nijmegen te wllein krijgen voordat er 1 miljoen euro door de provincie voor wordt gereserveerd. Dat besloot een meerderheid in Provinciale Staten woensdag volgens Omroep Gelderland. Veel partijen achten het plan voor het nieuwe museum nog te onduidelijk.   LEES VERDER>>>.
Anne-Frankarchief moet toch naar Basel


AMSTERDAM, 27-06-2013 -. Het archief van Otto Frank over zijn dochter Anne, dat nu in Amsterdam is, moet naar Basel. Dat heeft de rechter in Amsterdam op verzoek van de Baseler eigenaren gisteren uitgesproken.

Het archief is eigendom van het Zwitserse Anne Frank Fonds, maar het was voor onbepaalde tijd in bruikleen gegeven aan de stichting in Amsterdam, maar nu willen de Zwitsers zelf een museum rond deze collectie beginnen, en wel in Frankfurt, waar Anne geboren werd. Dat is een gevoelige klap voor de Anne Frank Stichting in Amsterdam, die Annes onderduikplek, het Achterhuis, exploiteert.

Jarenlang werkten de stichting en het fonds samen om de archieven met originele brieven van Anne Frank en vele foto's te toegankelijk te maken voor het publiek. Otto Frank, de vader van de beroemde dagboekschrijfster, had het materiaal had echter nagelaten aan het fonds in Basel.

Het Zwitserse fonds wilde het archief al in 2010 terug, maar de stichting verzette zich daartegen, want volgens de stichting liep het bruikleen tot 2017. Het gaat om veel brieven en foto's van Anne en o.m. haar zus, en dat is 'onlosmakelijk verbonden' met het Achterhuis aan de Prinsengracht, waar Anne twee jaar ondergedoken zat, zei de stichting. Het conflict staat los van het dagboek van Anne Frank. Het fonds bezit daarvan weliswaar de auteursrechten, maar Otto Frank schonk het dagboek zelf aan de Nederlandse staat en het berust nu bij het NIOD.Stoffelijke resten soldaat uit Zeeland herbegraven op Grebbeberg


RHENEN, 26-06-2013 - De stoffelijke resten van dienstplichtig soldaat Jan de Ridder zijn vanmorgen herbegraven op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen. De Ridder sneuvelde op 16 mei 1940 nabij Kapelle-Biezelinge in de provincie Zeeland, zo meldt het ministerie van Defensie.


Een detachement van het Regiment Infanterie Oranje Gelderland uit Ermelo droeg de kist naar de laatste rustplaats. De stoffelijke resten van De Ridder zijn op verzoek van zijn nabestaanden overgebracht door de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht. Dit gebeurde in opdracht van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.


Op 15 mei 1940, na de capitulatie van de rest van Nederlands werd de strijd in Zeeland voortgezet (tot 17 mei, red). Daarmee probeerden de gealleerden de Duitse opmars te vertragen en Franse troepen gelegenheid te geven te ontkomen. Op 16 mei 1940 trok de eenheid van De Ridder, het 40e Regiment Infanterie, zich terug in Borssele. De Ridder, die een keukenwagen met paarden bestuurde, kwam op een spoorwegovergang onder vuur te liggen en sneuvelde daar. De toen 30-jarige De Ridder kwam uit Achterberg bij Rhenen. Vanwege zijn boerenachtergrond had hij de zorg over de paarden van zijn compagnie.


Nadat de rest van de Nederlandse troepen capituleerden, ging de strijd in Zeeland verder om de Duitse opmars te vertragen en Franse troepen de gelegenheid te geven te ontkomen.De Ridder werd een dag later begraven in Kapelle-Biezelinge en in juni 1940 overgebracht naar de Gemeentelijke Begraafplaats in zijn woonplaats Rhenen. 73 jaar na zijn overlijden is hij nu op het Ereveld Grebbeberg met zijn gevallen kameraden herenigd.

Buren tolereerden NSB-ers, echtgenotes minder


AMSTERDAM, 26-06-2013 - Veel NSB’ers werden tijdens de Tweede Wereldoorlog getolereerd door buurtbewoners. Maar het percentage scheidingen bij NSB-ers lag 5 maal zo hoog als gemiddeld.


Zo lang de nationaalsocialisten zich niet te erg misdroegen, leidde het lidmaatschap van de NSB niet automatisch tot afkeuring. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Josje Damsma (foto rechts). Ze promoveert op 3 juli aan de Universiteit van Amsterdam op deze studie.


Foto links: NSB-ers marcheren over de Prins Hendrikkade bij het CS in Amsterdam

Damsma onderzocht 3 Amsterdamse straten: de Kromme Mijdrechtstraat in Nieuw-Zuid, de Zacharias Jansestraat in de Watergraafsmeer en de Hudsonstraat Amsterdam-W (Baarsjes). In de Kromme Mijdrechtstraat woonden relatief veel NSB-ers en veel Joden; de deportaties van Joden vonden voor de neus van NSB-ers en hun buren plaats.  LEES VERDER>>>
In november presentatie onderzoek

Velser Affaire


door Arthur Graaff

WASSENAAR, 26-06-2013 - Begin november zal het wetenschappelijk onderzoek van de zg. 'Velser Affaire' gepresenteerd worden. Dat heeft de voorzitter van de Stichting Onderzoek Velser Affaire, Cees Weij uit Wassenaar, vandaag gezegd.


Foto rechts: hannie Schaft (rechts), met haar verzetsvriendin Truss Oversteegn (die nog leeft).


De Velser Affaire draait om de dood van 10 verzetsmensen, vrijwel allemaal communisten, onder hen Hannie Schaft, die op 17 april 1945 werd geëxecuteerd, in het zicht van de bevrijding. Het ging om de vraag naar of er sprake was van het verraden van een aantal Joden, verzetsmensen en communisten uit Velsen, waar de plaatselijke politie een grote en negatieve rol in speelde.

Volgens schrijfster Connie Braam (tevens secretaris van de stichting) en anderen was dit verraad het resultaat van een complot van de overheid tegen de betrokkenen, dat in de doofpot werd gestopt. Ook was er volgens o.m. de journalist Hans Knoop een connectie met de zaak van de veroordeelde oorlogsmisdadiger, collaborateur en handelaar in roofkunst Pieter Menten. Voorzitter Weij wijst erop, dat er vóór de oorlog al een overheidslijst bestond van 6.000 zg. 'terroristen' die aan de nazi-Duitse Sicherheitsdienst werd doorgespeeld.

Eerdere onderzoeken hebben nooit een helder antwoord gegeven op de vraag naar de toedracht van de zaak. In 2009 had de stichting voldoende geld ingezameld, € 200.000, om een wetenschappelijke onderzoek te laten verrichten. Dit bedrag bestond ook uit subsidies van om meer het Vfonds en gemeente Velsen, de provincie Noord-Holland en het ministerie van VWS. Dit uitgebreide onderzoek is in 2010 begonnen door de historicus dr Bas von Benda Beckmann, die o.m. studiebezoeken heeft gebracht aan Londen en Ottawa.
Israël eert 3 families in Leeuwarden

LEEUWARDEN, 26-06-2013 - Families uit Nijezijl, Wieringermeer en Rinsumageest  worden morgen onderscheiden door de staat Israël voor het redden van 4 Joden.


Op donderdag 27 juni 2013 zullen de dochters van de heer Tjerk Wiersma en zijn vrouw Antje Wiersma-Rispens, de heer Arnoldus Wiegersma en mevrouw Baukje Wiegersma-de Boer en de heer Lipke Zijlstra de officiële Yad Vashem-onderscheiding in ontvangst nemen.

Mevrouw Silvia Berladski Baruch, diplomaat voor Culturele, Publieke en Academische Zaken van de ambassade van Israel reikt de versierselen uit.

Het gaat o.m. om Tilly Schelvis, die een half jaar bijd e familie Wiersma logeerde, en Esther en haar broers Hersch en Schaja Sternheim. Eshtehr dook die 9 maanden bij de familie Wiegersma onderdook, een gezin met 4 kinderen. Alle 4 overleefden de oorlog.

De families mogen de eretitel "Rechtvaardige onder de Volkeren" dragen, zoals vermeld op de bijbehorende oorkonde en medaille. Hun namen worden gebeiteld in de Eremuur van het Yad Vashem Instituut in Jeruzalem.

Deze onderscheiding is bedoeld voor mensen, die zelf niet Joods zijn en die met gevaar voor eigen leven en vaak ook dat van hun huisgenoten, Joodse medeburgers probeerden te redden.'Wallenberg steunde gewapend verzet'

  BOEDAPEST, 26-06-2013 - Mogelijk steunde de beroemde Zweedse diplomaat en Jodenredder Raoul Wallenberg het niet-communistische gewapende verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat zou volgens de Telegraaf verklaren waarom de redder van mogelijk 100.000 Hongaarse Joden werd ontvoerd door militairen van uit de communistische Sowjet-Unie.

Wallenbergs betrokkenheid bij het verzet, die overigens wel gedocumenteerd is, zou ook de reden geweest zijndat het neutrale Zweden 'passief' bleef na zijn plotselinge en nooit verklaarde verdwijning in Boedapest begin 1945, nadat hij samen met zijn chauffeur een bezoek aan de aankomende Sowjet-troepen had gebracht..


Dit staat in een dinsdag gepubliceerd boek van de Zweeds-Hongaarse schrijver Gellért Kovács. Hij onderzocht met hulp van het Zweedse ministerie van buitenlandse zaken van 2009 tot en met 2012 de zaak Wallenberg. Volgens een historicus, József Gazsi. die in het boek wordt aangehaald, gaf de diplomaat handgranaten, pistolen en machine geweren aan het verzet.
Yad Vashem onderscheidt Zwols echtpaar Ruiter

DEN HAAG - 25-06-2013 - Woensdag 26 juni 2013 zal de dochter van de heer Jan Jacob Ruiter en zijn echtgenote mevrouw Helena Wilhelmina Ruiter-Baay uit handen van Haim Divon, de ambassadeur van Israël, de Yad Vashem-onderscheiding ontvangen. Dat heeft de Israëlische ambassade vandaag bekendgemaakt.


Foto rechts: de familie Ruiter in Zwolle, waarschijnlijk vlak na de oorlog.

De familie Ruiter redde twee Joodse jongens: Fred van 3 en Jacques van 20 (geen familie). Beiden overleefden de oorlog en maakten de bevrijding mee bij hun gastgezin. De plechtigheid zal in aanwezigheid van de Commissaris van de Koning J.W. Remkes om 14.00 uur plaatsvinden in het Provinciehuis van Noord-Holland, Dreef, Haarlem


Foto links: de dochters Ruiter, hanny en Rike, met de kleine Fred; zijn haar werd gebleekt.


De families mogen de eretitel "Rechtvaardige onder de Volkeren" dragen, zoals vermeld op de bijbehorende oorkonde en medaille. Hun namen worden gebeiteld in de Eremuur van het Yad Vashem Instituut in Jeruzalem. Deze onderscheiding is bedoeld voor mensen, die zelf niet Joods zijn en die met gevaar voor eigen leven en vaak ook dat van hun huisgenoten, Joodse medeburgers probeerden te redden.
Duitse justitie start ook onderzoek naar Karkoc


LUDWIGSBURG, 25-06-2013 - De Duitse justitie is een verkennend onderzoek gestart naar een commandant van een beruchte SS-eenheid die zich schuldig zou hebben gemaakt aan gruweldaden en die sinds 1949 in de Verenigde Staten woont.

Ook de Poolse justitie is met de zaak bezig en heeft al aangekondigd alle stappen te willen zetten om Karkoc uitgeleverd te krijgen. Karkoc zou betrokken zijn geweest bij de strijd in Warschau in 1944 en het vermnoorden van burgers inhet Poolse dorp Chlanow in het zuidoosten van het land.

Het openbaar ministerie van de Zentrale Stelle der Landesjustizverwaltungen zur Aufklärung nationalsozialistischer Verbrechen in Ludwigsburg olv. Kurt Schrimm (foto links) onderzoekt of er bewijs is om de 94-jarige Michael Karkoc aan te klagen. dan moet het echter wel gaan om moord of hulp daarbij, want dat verjaart niet in Duitsland.  LEES VERDER>>>Duits-Russische ruzie over roofkunst

ST. PETERSBURG, 25-06-2013 - Vrijdag is in St. Petersburg een expositie geopend door Nagela Merkel en Vladimir Poetin, met veel roofkunst uit WO2. Er was onduidelijkheid of mevrouw Merkel wel aanwezig zou zijn, nadat zij kennelijk had aangedrongen op onderhandeliong over teruggave van deze kunstwerken uit de bronstijd.

Vrijdag werd bekend dat het gezamenlijke optreden niet door zou gaan, vanwege onenigheid over de openingstoespraak van Merkel. Merkel zou om die reden ook vervroegd terugkeren naar Duitsland. In de tentoonstelling 'Bronstijd - Europa zonder Grenzen' wordt onder andere kunst getoond die na de Tweede Wereldoorlog door het Rode Leger naar Moskou is meegevoerd.

Merkel wilde waarschijnlijk in haar openingstoespraak de Duitse eis herhalen dat de geroofde kunst terug moet. Vrijdagochtend leek het dat de Russen daar niet van gediend waren. Moskou liet toen weten dat Poetin geen tijd voor de opening kon vrijmaken.


Het geschil daarover is van de baan. Merkel en Poetin namen beiden deel aan de opening. Duitsland heeft met een beroep op het internationaal recht steeds aangedrongen op teruggave van de kunst. Rusland weigert dat en zegt dat voor de kunstschat met het bloed van de soldaten is betaald.

Op de tentoonstelling is ook de 'Eberswalder Goldschatz'(foto rechtsboven) te zien. Die schat is een verzameling van gouden voorwerpen uit de Bronstijd die in Duitsland zijn gevonden, maar door Sowjet-soldaten zijn ontvreemd. Mevrouw Merkel ontving nog als goedmakertje een litho die het Duits-Russische handelsverdrag uit 1894 tot onderwerp had. In die tsaristische periode eindigde het bewind van tsaar Alexander III en startte dat van Nikolaas II (1894–1917) waarin de eerste industriële revolutie van Rusland zich met grote kracht ontwikkelde, in welke beweging Duitsland een hoofdrol speelde.  K O R T  N I E U W
    dinsdag   25  juni   2013   -    7   berichten   

Innsbruck
Twee ontvangers van een sociaal ereteken van de stad Innsbruck, een gewelddadige en pedofiele pater en een nazi, worden morgen beoordeeld tijdens de gemeenteraadszitting. Dan zal voor de eerste maal in Oostenrijk een beslissing kunnen vallen of de twee mannen hun onderscheiding kwijt kunnen raken.


Hitlerfilm uit 1934

De film Hitler’s Reign of Terror is opgedoken, zo meldt NRC Handelsblad. Hij werd gemaakt als serieuze anti-nazifilm in 1934, één jaar nadat Hitler en zijn NSDAP aan de macht kwamen in Duitsland. Het is volgens de Vlaamse filmhistoricus Roel VandeWinkel de eerste anti-nazifilm ooit. De film werd teruggevonden in het Koninklijk Filmarchief in Brussel.Enkele weken geleden werd een uittreksel van vijf minuten vrijgegeven aan het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker. De rest zal pas na restauratie getoond worden.


Culemborg

In Culemborg is sinds vorige week na 70 jaar een voormalige militaire schuilplaats uit de oorlog open. De schuilplaats ligt in een particuliere tuin langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de voormalige hoofdverdedigingslinie, die op de voorlopige Werelderfgoedlijst staat. Al langere tijd worden deze voormalige soldatenschuilplaatsen opgeknapt, bijvoorbeeld op terreinen van Staatsbosbeheer, zo meldt omroep GelderlaNd.  De provincie betaalt het opknappen.


Gestoord
Er is een monument onthuld voor ruim 50 geestelijk gestoorde kinderen die in 1941 door de nazi's vermoord werden in het dorp Lübtheen (foto links) bij Rostock.


Graaf

Friedrich-Werner Graf von der Schulenburg was Hitlers laatste ambassadeur in Moskou. Hij bemachtigde nogal wat boeken uit het bezit van de tsraen, maar zijn familie wil die nu teruggeven. De boeken stammen uit het bezit van keizerin Maria Feodorowna (1759 -1828), geboren als pirnses van Württemberg. Er zijn o.m. boeken van Mirabeau bij en van Marie-Atoinette.


Götz George

De populaire Duiste actuer Götz George uit Tatort heeft gisteravond zijn vader gespeeld in een film over de man, die ook acteur was. De vader werkte nauw met de nazi's samen.


Hitlers geboortehuis

Er is nog steeds geen beslissing over Hitlers geboortehuis in Braunau-am-Inn in Oostenrijk. De landelijke krant Der Standard roept de overheid op om eindelijk eens een beslissing te nemen.Prins herdenkt geredde Joodse kinderen


LONDEN, 24-06-2013 - In Londen vond vandaag een feestelijke lunch plaats met prins Charles  ter herdenking van de redding van Joodse kinderen uit Duitsland, Oostenrijk en andere landen. Engeland speelde daarbij een leidende rol als gastheer voor 10.000 kinderen.Er vinden ook enkele andere feestelijke bijeenkomsten plaats in aanwezigheid van de geredde kinderen en hun nakomelingen.


In november 1938, 75 jaar terug  nam het Britse Parlement de beslissing om Joods vluchtelingenkinderen uit die landen toe te laten. Dat gebeurde na de naziaanval op Joden tijdens de Kristallnacht, 9 op `10 november 1938.


Groot-Brittannië besloot dat 10.000 Joodse kinderen welkom waren. Dat aantal werd gehaald, mede dankzij de inspanningen van de Nederlandse 'tante 'Truus Wijsmuller-Meijer' die vanuit Duitsland en Oostenrijk grote transporten regelde. De meeste transporten liepen via Hoek van Holland, sommige via Oostende.  LEES VERDER>>>Golf van bronsdiefstallen

GRONSVELD/VEENDAM, 24-06-2013 - In één week zijn er vijf bronzen beelden gestolen, waarvan drie die met de oorlog te maken hebben.

De diefstal van het oorlogsmonument in Wildervank (gemeente Veendam) heeft volgens de Telegraaf veel heftige reacties losgemaakt. Oud-voorzitter van Halsemavan het 4 mei comité in Veendam, betiteld de diefstal als'schandalig'. Maar ook in Gronsveld bij Maastricht is een in de nacht van zondag op maandag een herdenkingsbeeld gestolen.

Het beeld werd in 2007 geplaatst ter herdenking van een 21-jarige soldaat die daar sneuvelde in de laatste dagen van de oorlog. Dit brons beeld een jonge Amerikaanse soldaat uit met daaronder een bronzen relief over de opmars van het Old Hickory-regiment in Zuid-Limburg.

De maker, beeldhouwer Wil van der Laan, zegt tegen de regionale omroep dat het beeld zo zwaar is dat het met een takel van zijn sokkel gehaald moet zijn. Hij hoopt dat omwonenden iets hebben gezien of gehoord.

In Veendem vond de dodenherdenking van 4 mei altijd plaats bij dit monument, en van Halsema noemt het beeld dan ook 'onvervangbaar'.

De gemeente Wildervank heeft aangifte gedaan van de diefstal, maar hoopt dat het beeld ongeschonden wordt teruggevonden. De gemeente vraagt iedereen die informatie heeft over deze laffe daad contact op te nemen met de politie.

De gemeente Eijsden-Margraten, die Gronsveld omvat,  ervaart sinds vorige week een golf van bronsdiefstallen. Vorige week werd in de nacht van dinsdag op woensdag in Mheer het monument Royal Air Force bij de school aan de Burgemeester Beckersweg gestolen, en behalve de soldaat ook nog twee andere bronzen. De gemeente heeft aangifte gedaan.
Santa Fe-event in Overloon dit weekend

OVERLOON, 22-06-2013 - In het weekend van 22 en 23 juni 2013 staat in het bos van het Oorlogsmuseum Overloon een  militair tentenkamp met voertuigen als deel van het evenement Sante Fe. Dit is het jaarlijks evenement van de vereniging van eigenaren van legervoertuigen uit Noor- en Midden-Limburg.

Er staan volgens de organisatoren honderden legervoertuigen van de leden van Santa Fe,  zoals parascooters, motoren, jeeps, kleine en grote transportvoertuigen van het Britse, Canadese en Amerikaanse leger, halftracks, kleine rupsvoertuigen en tanks. Ook zijn er diverse werkplaatsen ingericht..
LEES VERDER>>>
Italiaanse Jodenredder blijkt nazi-collaborateur 


NEW YORK - 21-06-2013 - Een door Yad Vashem onderscheiden Italiaanse Jodenredder is ontmaskerd als een nazicollaborateur. Hoewel dat niet uniek is, gaat het in dit geval om politie-inspecteur Giovanni Palatucci, die ook wel bekend staat als de 'Italiaanse Schindler' omdat hij 5.000 Joden zou hebben gered. Maar uit onderzoek blijkt nu dat er in de oorlog in de betroffen regio slechts 500 Joden leefden en dat Palatucci eigenlijk een collaborateur was.

In Italië was de Jodenvervolging een fractie van wat deze in zowel Westeuropese als Oosteuropese landen was: er werden ongeveer 9.000 Joodse burgers uit Italië gedeporteerd, van wie er waarschijnlijk 8.000 werden omgebracht - uit Nederland werden 105.000 van de 140.00 Joden omgebracht. De oorlog duurde in Italië iets meer dan 3 jaar en er leefden ongeveer 45.000 Joden in 1940. Dictator Mussolini had geen interesse inhet  vervolgen van Joden. LEES VERDER>>>
Obama uitgenodigd voor 70 jaar D-Day in 2014 in Normandië


ENNISKILLEN, 21-06-2013 - De Franse president François Hollande heeft zijn Amerikaanse collega Barack Obama uitgenodigd. Hij vraagt Obama om volgend jaar de herdenking bij te wonen van de landing in Normandië.


Op 6 juni 2014 zal het precies 70 jaar geleden zijn dat die plaatsvond. Volgens jaar zal die herdenking zich concentreren op Sword Beach, de meest oostelijke en tevens Britse sector, dicht bij Caen.

Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de landing in Normandië, D-Day op 6 juni 1944 die het begin van de bevrijding van W-Europa betekende, vindt volgend jaar een grote, internationale ceremonie plaats.


Deze zal in grote lijnen hetzelfde veerloop hebben als die van 5 jaar terug, verwachten plaatselijke kenners. Een aantal westerse staatshoofden plus hoogstwaarschijnlijk president Poetin zullen acte de présence geven.

Sword Beach was één van de 5 invasiezones in Normandië waar de geallieerden aan land gingen - in het Frans aangeduid als 'débarquement' terwijl D-Day in het Frans 'Jour-J' heet. Ook op Omaha Beach (de Amerikaanse sector, met verreweg de meeste gevallenen) en Juno Beach (Canadees, direct naast Sword) vinden in 2014 plechtigheden plaats.

Buiten het officiéle programma van de top in het Noord-Ierse Enniskillen verklaarde de Franse president Hollande dat hij Obama uitnodigt.. "Ik heb tegen president Obama gezegd dat Frankrijk een mooi land is en dat we hem met veel plezier zullen ontvangen als hij dat wil. Hij mag op elk moment landen", aldus François Hollande. Obama antwoordde dat hij de mogelijkheid zal onderzoeken. Het is waarschijnlijk dat Obama zal komen omdat al zijn voorgangers dat tot nu toe ook hebben gedaan op lustra van de herdenking.

Zwitserland start webportal voor nazi-roofkunst

BERN, 20-6-2013 - Het federale Zwitserse ministerie voor cultuur heeft  een webportaal opgezet voor nazi-roofkunst en herkomstonderzoek. De portal werd  maandag gepresenteerd in het Zentrum Paul Klee in de federale Zwitserse hoofdstad.

Op dezelfde dag werd ook bekend dat een schilderij van Oskar Kokoschka, 'Portrait Tilla Durieux' (foto links), terug moet worden gegeven door de stad Keulen. Dit portret uit 1910 van de antinazistische Oostenrijkse schilder werd opgeëist door familieleden van de Joodse kunsthandelaar Flechtheim. Het hangt in het museum Ludwig, en de direkteur ervan neemt zo snel mogelijk contact op met de erfgenamen om te zien of het portret nog in het museum kan blijven, mogelijk op basis van lening.  LEES VERDER>>>
Duitse organisaties staan pas aan begin van onderzoek naziverleden

BERLIJN, 20-06-2013 - Het onderzoeken en beoordelen van het naziverleden van belangrijke Duitse organisaties, is nog nauwelijks begonnen. Bovendien blijkt een groot aantal functionarissen in de jonge DDR een naziverleden te hebben gehad en daar nooit voor te zijn aangesproken, laat staan vervolgd of veroordeeld.

Dat blijkt uit het nieuwe biiografisch lexicon  "Diener vieler Herren: Ehemalige NS-Funktionäre in der SBZ/DDR" van de Duitse historicus Harry Waibel.

Zelfs de meest uitgesproken critici van de DDR-dictatuur erkenden volgens recensent Armin Pfahl-Traughber van de Humanistischer Pressedienst dat er in de staat een sterkere "denazificatie" op sociale en politieke gebieden plaatsvond dan in Duitsland.  Immers, het bezetten van de hoogste ambten in deDDR was en is onmogelijk voor een voormalig nazi-partijlid. Bondskanslier worden zoals nazi-parijlid Kurt-Georg Kiesinger dat van 1966 tot 12969 was, bleef in de DDR uitgesloten.

Aan de andere kant was een naziachtergrond op middenniveau en lager geen enkele belemmering voor een politieke carrière binnen een dictatoriaal staatsapparaat met een volkomen afwijkende ideologische oriëntatie.

De historicus en journalist Harry Waibel schreef volgens Pfahl-Traughber een relevant persoonlijk lexicon van loopbaantrajecten. Zo interessant als het inzicht dat het boek biedt in het algemene gebrek aan persoonlijke "denazificatie", zo jammer vindt de recensent het ontbreken van nauwkeurige achtergrondgegevens en algemene conclusie.

.Vlieger van geborgen Britse Dornier-17

ligt begraven in Ysselsteyn

COSFORD, 19-06-2013 - Eén van de omgekomen bemanningsleden (samen met zijn collega's, foto rechts) van de vorige week geborgen Dornier-17 bommenwerper blijkt begraven te zijn in Nederland. Dat meldt de nieuwe eigenaar van het wrak, het RAF Museum in Cosford bij Birmingham. Het museum heeft verder een speciale minisite over dit wrak geopend en is met de conservering begonnen.

De unieke Dornier-17-bommenwerper die vorige week werd geborgen uit de Goodwin Sands in het Kanaal, had 4 bemanningsleden, van wie er twee krijgsgevangen werden in Canada.


Foto links: een unieke kleurenfoto van de Do-17, gemaakt vanuit een andere Dornier. Plaats en datum onbekend.


De derde en de vierde kwamen bij de eerdere Britse aanval op het toestel of de noodlanding op de zandbank om. Deze vierde, telegrafist Unteroffizier Helmut Reinhardt, ligt op de grote Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn in Venray. Het RAF Museum vermeldt niet hoe of waarom zijn stoffelijk overschot daar terecht kwam. In de UK zijn ook Duitse militaire begraafplaatsen.

Gisteren maakte het museum bekend dat het resuaratiewerk aan het wrak begonnen is. Daartoe wordt het wrak nu eerst besproeid met een speciale zure oplossing, die de resten van zout uit het zeewater en de aangegroeide zeepokken en eendemosselen in de loop van enkele weken moet verwijderen.  LEES VERDER>>>

.Slowaakse ex-nazi Csatary (98) opnieuw aangeklaagd


BOEDAPEST, 18-06-2013 - In Hongarije is een ter dood veroordeelde Slowaakse nazi van 98 opnieuw aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden. De man, Laszlo Csizsik-Csatary, is er officieel van beschuldigd dat hij als politieofficier in de Tweede Wereldoorlog betrokken was bij de deportatie van meer dan 15.700 Joden die daarna in Auschwitz werden vermoord.

Csatary stond sinds juli 2012 in Boedapest onder huisarrest, en had zijn paspoort moeten inleveren. In maart van dit jaar heeft een Slowaaks rechtbank de doodstraf die hem in dat land boven het hoofd hangt, gewijzigd in levenslang. Daardoor is een uitlevering aan Slowakije mogelijk.

Het Simon Wiesenthal Centrum (SWC) zette Csatary vorig jaar op plaats één op de lijst van meest gezochte oorlogsmisdadigers. - zijn onmiddellijke voorganger op die plaats was de inmiddels gestorven Nederlandse SS-er Klaas-Carel Faber. In september 2011 gaf het SWC deze gegevens aan de Hongaarse justitie door, maar deze reageerde niet.  LEES VERDER>>>

..

Drie Marokkaanse veteranen geridderd met Légion d'Honneur

RABAT, 18-06-2013 - Drie Marokkaanse veteranen uit WO2 hebben van de Franse minister voor oud-strijders, Kader Arif, in Rabat het Légion d'Honneur ontvangen, de hoogste Franse ridderorde.

Eén van de ontvangers, die gewond raakte in 1943-44 bij de campagne in Corsica en in totaal 17 jaar diende, brak in trenen uit. Het gaat om Ben Abbou Jilali, Mohamed El Harim en Ali El Fatehi. Opvallend is dat in enkele verslagen in de Marokkaanse pers hun namen niet worden genoemd.

De drie veteranen vochten mee bij de bevrijding van Corsica, het eerste stuk Europees Frankrijk, te bevrijd werd. Dat gebeurde in september 1943. In 1939 sloten de Marokkanen zich aan bij de beweging van de Vrije Fransen van generaal De Gaulle. In totaal hebben 90.000 Marokkanen meegestreden in WO2 aan de Frans-geallieerde zijde.  LEES VERDER>>>OPPERVLAK  CENTRUM  OBERSALZBERG  GROEIT  MAAL  4  DOOR  INVESTERING  VAN  17  MILJOEN
Hitler trekt ruim 5 maal zoveel mensen als verwacht 


BERCHTESGADEN, 17-06-2013 - De bezoekersaantallen van de plek waar vroeger Hitlers hoofdkwartier in de Beierse bergen stond, de Berghof in de Beierse grensplaats  Berchtesgaden, zijn enorm gegroeid. In plaats van de 30.000 bezoekers uit 1999, kwamen er het afgelopen jaar 160.000 naar het nazi-documentatiecentrum op de Obersalzberg bij de nu afgebroken Berghof.

In mei 2013 alleen al werd een rekordbezoek van 21.000 mensen geteld - gemiddeld 700 per dag. Hoeveel mensen er verder naar de Obersalzberg reizen met interesse voor het nazisme maar zonder het centrum te bezoeken, is onduidelijk.


De Beierse regering gaat nu 17 miljoen euro investeren in een forse uitbreiding van het centrum. Daarmee wodt het oppervlak van 650 m2 vergroot tot 2500 m2 - bijna een vervievoudiging (ter vergelijking: het Rijsmuseum heeft 12.000 m2).  LEES VERDER>>>.

Oekraïense nazi-bevelhebber

opgespoord in Minneapolis


MINNEAPOLIS, 16-06-2013 - Het Amerikaanse persbureau AP heeft een voormalige Oekraiense nazi-bevelhebber opgespoord, Michael Karkoc,  die na de Tweede Wereldoorlog naar Minneapolis in de staat Minnesota is verhuisd. 


Foto rechts: de bungalow links is van het echtpaar Karkoc.

Poolse officieren van justitie van het Nationale Instituut voor de Herdenking hebben al in een reaktie verklaard een onderzoek te gaan instellen. De Polen hebben gezegd in deze zaak elke mogelijk hulp aan de US te zullen geven .


Volgens AP verklaarde hij bij zijn aankomst in de US in 1949 dat hij geen enkele militaire rol had gehad tijdens de oorlog. In 1959 werd hij een genaturaliseerde Amerikaan. De gemeenschap in Minneapolis is volgens de Huffitngton Post geschokt, omdat de man een vreedzaam leven van een hoogbejaarde gepensioneerde leidde, samen met zijn vrouw in een bungalow in de lommerrijke buitenwijken van de middenklasse. LEES VERDER>>>.
Netanyahu waarschuwt vanuit Polen voor nieuwe holocaust

.
AUSCHWITZ, 14-06-2013 - De aanstaande presidentsverkiezingen in Iran veranderen niets aan de zucht naar kernwapens van de islamitische republiek.Het Iraanse regime streeft ernaar een kernwapen om 'zes miljoen joden te vernietigen'. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdag gezegd.


Foto rechts: Premier Netanyahu, tweede van links, na het leggen van bloemen in Auschwitz.


"We staan niet toe dat dit gebeurt", zei Netanyahu, die op bezoek was in Polen en het voormalige vernietigingskamp Auschwitz bezocht. "We zullen nooit een nieuwe holocaust toestaan."

Netanyahu heeft donderdag in Auschwitz een nieuw tentoonstellingspaviljoen geopend in het voormalige Blok 24 . De nieuwe tentoonstelling plaatst het kamp in de bredere context van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Van de 6 miljoen joden die tijdens de shoah werden omgebracht, stierven er ruim 1,1 miljoen in Auschwitz en het aangrenzende kamp Birkenau..

De tentoonstelling werd samengesteld door het offici"ele Israëlische herinneringscentrum Yad Vashem. De expositie biedt  inzicht in de achtergronden van de shoah, de nazi-ideologie die leidde tot de volkenmoord en de fysieke en geestelijke strijd van de slachtoffers. Verklaringen van overlevenden en namen van slachtoffers vormen onderdelen van de expositie..

Agenten speurden maanden naar dagboekdelen van Rosenberg

WILMINGTON, 14-06-2013 - Op een persconferentie in Wilmington in de staat Delaware heeft de Amerikaanse douane verdere gegevens bekendgemaakt over de vondst van delen van het dagboek van topnazi Alfred Rosenberg.

Na jarenlang speurwerk door deze dienst, de U.S. Immigration and Customs Enforcement, en andere diensten werden de stukken uit de jaren 1936-1944 aangetroffen bij de academicus Herbert Richardson in de staat New York. Die weigert echter elk commentaar.
. LEES VERDER>>>
Oorlogssquadron 322 viert 70-jarig bestaan in Leeuwarden


LEEUWARDEN, 13-06-2013 - Het 322-squadron op vliegbasis Leeuwarden vierde woensdag zijn 70-jarig bestaan. In 1943 werd het in Engeland opgericht door prins Bernhard. Het is het oudste nog bestaande eskader van de luchtmacht. De bekendste commandant was Bob van der Stok, die tevens één van de drie enige overlevenden was van de zg. Great Escape uit Stalag Luft III. 


Foto rechts: Commandant Ronald van der Jagt met zowel de huidige mascotte als diens dode voorganger, met achter hem een derde Polly Grey, een Spitfire, het  eerste type toestel van het eskader.

Gisteren was er een grote reünie op de basis met diverse vliegdemonstraties van onder andere Spitfires, de Hawker Hunter en F-16's. De originele mascotte van het squadron uit WO2, een roodstaart papegaai genaamd Polly, werd opgezet teruggevonden en is nu teruggebracht.

Aan de reünie namen ruim 700 oud-leden van het squadron en hun familieleden deel. Uit Engeland waren een Douglas Dakota en een Spitfire overgevlogen, terwijl ook een Nederlandse Spitfire een demonstratie gaf. Er stond een Mustang P-51 jager opgesteld.
. LEES VERDER>>>.

Italiaanse journalist en Jodenredder Focherini wordt zalig verklaard


CARPI, 13-06-20134 - Op zaterdag 15 juni wordt de Italiaanse journalist en Jodenredder Odoardo Focherini zalig verklaard in de Italiaanse zijn geboortestad Carpi bij Modena (N-Italië). Zaligverklaring is binenn de katholieke kerk de eerste stap naar heiligverklaring.


Focherini (1907-1944) was destijds een vooraanstaand journalist en intellectueel. Tijdens de oorlog redde hij het leven van meer dan 100 vervolgde joden. Hij werd door de Duitsers gevangen genomen en stierf uiteindelijk in een concentratiekamp.


In 1969 ontving hij de onderscheiding Rechtvaarde onder de Volkeren van Yad Vasjem. In totaal werden tijdens de oolrog - die in Italië ruim 3 jaar duurde - 12.000 Italiaanse Joden vermoord. Bijna 600 Italianen werden onderscheiden door Yad Vashem. In Nederland liggen deze cijfers op 105.000 en 5.200.


Focherini was ook een voorman van de zg. Katholieke Actie - een RK sociale beweging voor leken. In 1939 werd hij hoofdredacteur van L'Avvenire d'Italia, een dagblad dat in Bologna verscheen. Vanaf 1942  bezorgde hij Joden valse identiteitspapieren en hielp naar schatting meer dan 100 van hen vluchten naar Zwitserland.


Op 11 maart 1944 werd Focherini in het ziekenhuis van Carpi gearresteerd en overgeleverd aan de Duitsers. Die brachten hem uiteindelijk naar het concentratiekamp Hersbruck, nabij Neurenberg. Hier overleed hij in december 1944 aan de gevolgen gebrek aan verzorging na een bloedvergiftiging bij een wond aan zijn been.Job Cohen bij 22ste herdenking concentratiekamp Schoorl

SCHOORL, 12-06-2013  - Bij het monument aan de duinrand is het concentratiekamp Schoorl uit de Tweede Wereldoorlog dinsdagmiddag voor de 22e keer herdacht. Er werd stilgestaan bij de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit dit kamp zijn gedeporteerd naar concentratiekampen.

Dat waren als eersten de 425 Joden die bij de eerste razzia in februari 1941 bij het Waterlooplein in Amsterdam werden opgepakt - wat leidde tot de Februaristaking.

Job Cohen, oud-burgemeester van Amsterdam, hield een toespraak. tegenover RTV Noord Holland bekende hij tot vor kort niet van het ebstaan van het kamp egweten te hebben. Rabbijn Spiero ging voor in gebed, waarna een minuut stilte werd gehouden. Kinderen legden vervolgens bloemenkransen bij het monument.

Het kamp was in 1939 ingericht als legerkamp. In de oorlog was dit het eerste nazi-Duitse internerings- en concentratiekamp in Nederland. Eind 1941 werd het gesloten. Van de 649 Joden die er verbleven overleefden er slechts twee.

LEES VERDER>>>


Eva Brauns laatste woorden ontdekt

BERLIJN, 11-06-2013 - De laatste woorden van Eva Braun, Hitlers minnares en de echtgenote van zijn laatste uren, tonen haar angst voor hun zekere dood. De woorden werden aangetroffen in juist brieven. Deze worden gepubliceerd in een nieuw boek getiteld " The Women of the Nazis" door de Duitse historica Anna Maria Sigmund.

Hitler en Eva Braun pleegden zelfmoord op 30 april 1945. Op 22 april, toen de Duitse troepen in Berlijn door de Sowjet-legers werden overweldigd, schreef ze: "Wij  vechten tot het laatste, maar ik ben bang dat het einde steeds dichterbij komt."

Acht dagen later werd de 33-jarige was dood, naast haar man Adolf Hitler. Het paar was getrouwd maar een paar uur. De brieven worden verondersteld te zijn geschreven door Eva Braun aan haar vriendin Herta Schneider.
 LEES VERDER>>>Laatste bestaande Duitse Dornier-bommenwerper uit Kanaal getild

LONDEN, 11-06-2013 - De laatste bestaande Duitse Dornier Do 17 bommenwerper is maandagavond uit de zee opgetakeld. Het toestel werd neergeschoten voor de kust van Kent tijdens de Battle of Britain in 1940, zo meldt de BBC.

Het bergingsteam van het RAF Museum werd eerder gehinderd door de sterke wind, maar dankzij een korte periode van goed weer konden ze met een kraan de bommenwerper lichten. Overdekt met roest en zeepokken, met afgebroken propellers, werd het vliegtuig op een schuit gezet om ongeveer 6:30.
LEES VERDER>>>


  K O R T  N I E U W
   maandag  10 juni  2013   -   12   berichten  

Honthorst
Een door de nazi's geroofd maar teruggegeven schilderij van Gerrit Honthorst, Het Duet (foto rechts),  is in New York geveild voor ruim $ 3 miljoen. Het behoorde aan
Bruno Spiro uit Hamburg.

Walter Jens dood
Walter Jens, een van de meest prominente publieke intellectuelen in Duitsland die lid was van de nazi-partij tijdens de Tweede Wereldoorlog, is overleden op 90- jarige leeftijd, zo heeft zijn universiteit maandag bekend gemaakt. Een woordvoerder van de Universiteit van Tübingen, waar Jens professor in de retorica was geweest, zei dat hij zondag was overleden na een
'Tower of Basel' lange strijd tegen dementie. Jens, schrijver, onderzoeker en voormalig hoofd van de Berlijnse Academie voor Schone Kunsten, gold als een "morele autoriteit" in  West-Duitsland.

BIS-bank

Wie denkt dat de Bank for International Settlements kleurloos is, kan door Adam LeBor’s nieuwe boek uit dce drom geholpen worden. “Tower of Basel: The Shadowy History of the Secret Bank That Runs the World” legt uit welek zwarte rold e bank speelde bij het financieren van de nazi's. De bank speelt nu nog steeds een voorname, maar weinig opgemakte rol in de internationale geldwereld.


Grieken
Leider Alexis Tsipras van de linkse alliantie bezocht vandaag Distomo, het dorp waar 218 Grieken werden afgeslacht door nazi-troepen in de Tweede Wereldoorlog, en riep de regering om Duitsland te pressen tot herstelbetalingen in verband met de oolrog. Tsipras zei dat Griekenland had een "historische plicht" om schadevergoeding te eisen van de Duitse regering. Duitsland beschouwt de zaak als gesloten, maar de Griekse regering is onlangs opniuew onderzoek begonnenen naar een vergoeding van de schade die toegebracht werd tijdens bezetting van het land. Griekenland werd net als Nederland onevenredig zwaar getroffen, en had als klein land geen machtpisitie om grote hersteklbetalingen te eisen. Tsipras was op bezoek in Distomo op de 69e verjaardag van het  bloedbad en beschuldigde vorige regeringen van een gebrek aan moe om de zaak voort te zetten.

Kindertransport Westerbork
In Herinneringscentrum Kamp Westerbork werd afgelopern zaterdag het beruchte 'kindertransport' herdacht. Op 8 juni 1943, exact 70 jaar geleden, werden bijna 1.300 Joodse kinderen van 0 tot 15 jaar, afkomstig uit kamp Vught,  in één treinl vanuit Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor gedeporteerd. Drie dagen later, op 11 juni, werden zij direct na aankomst vermoord.
De tentoonstelling heeft als basis de door Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met Stichting Sobibor ontwikkelde expositie ‘Alle kinderen, ze zijn weg. Kamp Vught, juni 1943’.

Er is in Westerbork ook een tentoonstelling over dit tranport geopend. Deze is aangevuld door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De expositie is vanaf zaterdag 8 juni tot en met augustus te zien in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.


In het kader van deze expositie werkt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork samen met Zug der Erinnerung e.V. en het Internationales Bildings- und Begegnungswerk en de Jugendring Dortmund. Jongeren uit de deelstaat Nordrhein Westfalen doen onderzoek naar sporen van vermoorde Joodse kinderen die in de jaren dertig naar Nederland zijn gevlucht en via kamp Westerbork naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd.


Soldaat van Oranje

De musical Soldaat van Oranje heeft vrijdag zijn miljoenste bezoeker verwelkomd in de TheaterHangaar bij Katwijk. Deze werd feestelijk onthaald door producenten Robin de Levita en Fred Boot. Dit gebeurde voor aanvang van de 911e voorstelling. De voorstelling ging in première op 30 oktober 2010, waarbij koningin Beatrix aanwezig was. Op de voormalige vliegbasis Valkenburg in Katwijk werd een vliegtuighangar omgebouwd tot theater. Er werd zelfs een echte C-47 dakota opgesteld. Alle voorstellingen zijn tot nu toe uitverkocht.


Treinen stilgelegd
Het treinverkeer tussen Venlo en Blerick is zondagochtend uren stilgelegd om twee bommen uit de oorlog te ruimen. Dat werk begon om 6.30 uur en duurden tot ongeveer 9.00 uur. De bommen zijn onlangs gevonden bij graafwerk op de kazerne in Blerick. Het gaat om Britse 500-ponders. Er werden nog meer explosieven gevonden; die al eerder onschadelijk werden gemaakt. In Blerick was waren ook enkele straten ontruimd. Ook het kazerneterrein zelf was enige uren niet toegankelijk.

Oorlogsbruiden
De nieuwe expositie Canadian War Brides (foto rechts) toont het verhaal van de ruim 2.000 Nederlandse oorlogsbruiden in Canada. Velen van ons zijn bekend met het liedje ‘Trees heeft een Canadees.’ De bewogen geschiedenissen van de Nederlandse vrouwen die aan het einde van de oorlog verliefd werden op een Canadees en emigreerden, staan centraal in deze tentoonstelling in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Donderdag is de expositie officieel geopend.

Na de oorlog trouwden deze meisjes en vrouwen met een Canadese bevrijder, die soms wel meer dan een jaar in Nederland bleven en weinig te doen hadden. Onvermijdelijk keerden zij terug naar hun vaderland. De vrouwen en meisjes echrter verlieten huis en haard en emigreerden naar Canada, vaak om nooit meer terug te keren. Het leven in Canada bleek dikwijls zwaar en buiten de steden primitief. In het Bevrijdingsmuseum zijn voorwerpen, foto's en documenten te zien die het leven van deze vrouwen verbeelden en illustreren. De tentoonstelling is tot 17 november te zien.

Bom 2
Een zware vliegtuigbom in de IJssel bij Westervoort is zondag nog niet geruimd. Door het hoge water is het moeilijk om de bom te bergen.De operatie was al weken geleden gestart. In een groot deel van Westervoort zouden inwoners morgen vanaf 5.30 uur binnen moeten blijven. Bewoners van twee nabije boerderijen zouden het huis uit moeten. Het is nog niet bekend wanneer de bom wel tot ontploffing wordt gebracht.

Bezoek
Vorige week dinsdag brachten 100 in de regio oefenende  militairen een bezoek aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum  in Groesbeek. Donderdag werd de oefenweek van de militairen afgesloten met een zogeheten Battlefield tour langs historische punten van de operatie Market Garden.

Bronbeek
Een groep van 12 Zuid-Koreanen heeft maandagochtend een bezoek gebracht aan het militair tehuis Bronbeek in Arnhem. De delegatie, onder wie één veteraan, wil zo erkenning en waardering uitdrukken voor de Nederlandse militairen die deelnamen aan de Koreaanse Oorlog die in 1950 begon en ruim drie jaar duurde.

Oorlogsgraven
Rick Nieman blogt over de weigering vand e regering om een tekort van twee ton van de oorlogsgravenstichting aan te vullen.

" Het was slechts een bescheiden berichtje, vrijdag, in een paar kranten en op de radio. De meeste media lieten het links liggen. En ach, het leek ook klein. Kort samengevat: de stichting die de oorlogsgraven beheert van Nederlandse militairen en burgers die zijn omgekomen door oorlogshandelingen of de gevolgen daarvan, tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna, in onder meer Duitsland, Indonesië, Libanon en Afghanistan, heeft geldgebrek. Niet veel: circa twee ton op een budget van nog geen drie miljoen euro."


Dagboekdelen van Hitler-vertrouweling Rosenberg opgedoken

WASHINGTON, 10-06-2013 - De Amerikaanse regering heeft de hand weten te leggen op dagboekfragmenten van Alfred Rosenberg, een naaste vertrouweling van Adolf Hitler. Rosenberg speelde in de Tweede Wereldoorlog een vooraanstaande rol bij het beramen van de massamoord op miljoenen Joden.

Rosenbergwas een van de nazi's die in 1946 tijdens de Neurenbergse processen ter dood werden veroordeeld en opgehangen. Zijn dagboeken, waarvan het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum circa 400 pagina's in bezit heeft, werden door de aanklagers als bewijsmateriaal gebruikt, maar bleken na de rechtszaak spoorloos verdwenen.

Het US Holocaust Memorial Museum in Washington heeft de opgedoken fragmenten geëvalueerd. Deze bevatten ook informatie over de Duitse bezetting van de Sovjet-Unie, met inbegrip van de plannen voor de massamoorden op Joden en andere Oost-Europeanen.

  LEES VERDER>>> 


Ondergrondse tunnel In kamp Sobibor gevonden

AMSTERDAM, 10-06-2013 - Op het terrein van voormalig vernietigingskamp Sobibor is een ondergrondse tunnel gevonden. Ook is een identiteitsplaatje van een Nederlandse jongen gevonden en beenderen van zes intacte skeletten in een graf. dat meldt de Stichting Sobibor.


De ondergrondse tunnel begon bij een van de barakken in het kamp en liep in de richting van de kampomheining. Mogelijk werd de tunnel gegraven door gevangenen van het Sonderkommando. Deze gevangenen moesten in Sobibor onder meer de lichamen van vermoorde Joden verbranden.


Wojciech Mazurek, de plaatselijke Poolse archeoloog, denkt dat de tunnel niet door gevangenen is gebruikt om te ontsnappen. De nazi-Duitsers zouden de tunnel voortijdig hebben ontdekt en hebben dichtgegooid waarna de leden van het Sonderkommando zouden zijn gedood.   LEES VERDER>>>>.Onderscheiding uitgereikt voort redden van baby

WASSENAAR, 8-06-2013 - Donderdag  hebben de familieleden van de heer Cornelis van Noort en zijn echtgenote Cornelia van Noort-Kok de Yad Vashem onderscheidingen ontvangen. Zij hebben een eenjarige baby, Alfred Cohenno, drie jaar verzorgd, samen met hun drie kinderen.

De uitreiking geschiedde door de ambassadeur van Israël, de heer Haim Divon. Ook burgemeester
Hoekema van Wassenaar was aanwezig. Deze ceremonie is georganiseerd samen met de kinderen van groep 8 van de Kievietschool.

De families mogen de eretitel "Rechtvaardige onder de Volkeren" dragen, zoals vermeld op de bijbehorende oorkonde en medaille. Hun namen zullen worden gebeiteld op de Eremuur van het officiële Israëlische Yad Vashem-Instituut in Jeruzalem. Deze onderscheiding is bedoeld voor mensen, die zelf niet Joods zijn en die met gevaar voor eigen leven en vaak ook dat van hun huisgenoten,Joodse medeburgers probeerden te redden.Britse D-Day strand 'Sword' krijgt hoofdrol bij 70ste herdenking in 2014

CAEN, 7-06-2013 - Volgend jaar zal de grote 70ste herdenking van D-Day plaatsvinden op Sword Beach. Dat is de voormalige Britse sector van de 5 invasiestranden in Normandië, waar op 6 juni 1944 de grootste amfibische landing uit de geschiedenis plaatsvond. Dat heeft de Franse minister Kader Arif van veteranenzaken gisteren bekendgemaakt.

Foto rechts: de ligging van Gold (Brits), Juno (Canadees) en Sword (Brits) beaches.

Dat houdt in dat vrijwel alle staatshoofden van de geallieerden in 2014 hier bijeen zullen komen. Behalve de Europese staatshoofden zullen dat ook de presidenten vand e VS en  Rusland zijn, naar vereaachting, zoals in 2009 ook gebeurde.

Minister Arif bezocht verschillende plaatsen, te beginnen met Caen, de hoofdstad van de reghio Basse-Normandie, waarin de aanvalsstranden van D-Day liggen. Sword Beach strekt zich van Ouistreham tot  Saint-Aubin-sur-Mer.

Minister Arif zei over de keuze:  "Sword staat ons toe de bijdrage van de Britten te erkennen tijdens de landing, alsmede die van de Fransen. "

"Andere bilaterale bijeenkomsten zullen worden gehouden op Omaha Beach (Amerikaans) en ook Juno Beach (Canadees). We moesten een keuze maken , en ik denk dat dit een goede keuze is."

Foto links:
British 2nd Army: Commandos of 1st Special Service Brigade landing from an LCI(S) (Landing Craft Infantry Small) on 'Queen Red' Beach, SWORD Area, at la Breche, at approximately 8.40 am, 6 June.(aldus het Imerial war Museum).

Sword werd een maand geleden overgeslagen toen de andere stranden samen een alliantie voor de promotie vormden. Dit is de eerste keer dat het Britse strand de hoofdrol krijgt.

Op Sword landde in 1944 ook het Commando Kieffer, bestaande uit Franse soldaten. Voor de herdenking van gisteren waren van hen 3 veteranen aanwezig: Léon Gautier, Jean Morel en René Rosset.


Foto onder: enkele Duitse bunkers bij Sword Beach nu. De betonnen cirkel was het fundament van een kanon.

.
Laatste WO2-veteraan in US Senaat overleden
.

WASHINGTON, 4-06-2013 - De laatste WO2-veteraan in de Amerikaanse Senaat Frank R. Lautenberg is maandag op 89-jarige leeftijd overleden. Deze Joodse Democraat uit de staat New Jersey was tevens de nestor van de Senaat. Hij diende in de oorlog van 1941 tot 1946 bij de Amerikaanse verbindingsdienst (Signal Corps) in de UK, België en Frankrijk. Hij had de rang van soldaat en over zijn diensttijd is nauwelijks informatie te vinden. Hij werd niet onderscheiden.

Lautenberg was Senator voor de staat New Jersey. Hij stierf aan complicaties van een virale longontsteking. De liberale Lautenberg was bekend om zijn strijd tegen de alcohol, roken en wapenbezit en vanwege zijn steun aan Israël en Joodse vluchtelingen, vooral uit Rusland, waar zijn Joodse moeder vandaan kwam - zijn vader was een Poolse Jood.

Zijn beide ouders waren als arme emigranten via de immigratiedienst op het New Yorkse Ellis Island in de VS terechtgekomen. Zijn vader was een weinig succesvol arbeider, die zijn zoon bijbracht  hem nooit na te volgen.    LEES VERDER>>> 
Voorbereiding 70ste herdenking "Market Garden" gestart

ARNHEM/OOSTERBEEK, 4-06-2013 - De Stichting Platform Market Garden (PMG) werkt aan het herdenkingsevenement "Operatie Market Garden 2014". Tijdens dit evenement zijn herdenken, herinneren en vieren de kernwoorden die duizenden deelnemers en honderdduizenden bezoekers met elkaar verbinden. Er kotm een colonne van 600 historische militaire voertuigen bemand door 2.200 mensen. Naar verwachting trekt het gehele evenement circa 1.000.000 bezoekers uit binnen en buitenland.

Op woensdag 17 september 2014 zal het 70 jaar terug zijn dat de Operation Market Garden begon ter forcering van een doortbraak boven de Westwall langs naar Duitsland. . De luchtlandingen werden gecombineerd met de opmars van duizenden manschappen grondtroepen.
  LEES VERDER>>>  


I N D E X

28-06-2013

Yad Vashem eert al 50 jaar redders van Joden


Plaquette voor verzetsman in Roermond


27-06-2013

Bild krijgt geen inzage in Eichmann-dossier

Nijmeegs Vrijheidsmuseum WO2 mikt op 2015

Anne-Frankarchief moet toch naar Basel

26-06-2013

Stoffelijke resten soldaat uit Zeeland herbegraven op Grebbeberg

Buren tolereerden NSB-ers, echtgenotes minder


In november presentatie onderzoek Velser Affaire


Israël eert 3 families in Leeuwarden


'Wallenberg steunde gewapend verzet'


25-06-2013

Yad Vashem onderscheidt Zwols echtpaar Ruite

Duitse justitie start ook onderzoek naar Karkoc


Duits-Russische ruzie over roofkunst


KORT NIEIWS


24-06-2013

Prins herdenkt geredde Joodse kinderen


Golf van bronsdiefstallen

22-06-2013

Santa Fe-event in Overloon dit weekend


21-06-2013

Italiaanse Jodenredder blijkt nazi-collaborateur

Obama uitgenodigd voor 70 jaar D-Day in 2014 in Normandië

20-06-2013

Zwitserland start webportal voor nazi-roofkunst

Duitse organisaties staan pas aan begin van onderzoek naziverleden

19-06-2013

Vlieger van geborgen Britse Dornier-17 ligt begraven in Ysselsteyn


18-06-2013

Slowaakse ex-nazi Csatary (98) opnieuw aangeklaagd

Drie Marokkaanse veteranen geridderd met Légion d'Honneur

17-06-2013
Hitler trekt ruim 5 maal zoveel mensen als verwacht


15-06-2013
Oekraïense nazi-bevelhebber opgespoord in Minneapolis

15-06-2013
Netanyahu waarschuwt vanuit Polen voor nieuwe holocaust

Agenten speurden maanden naar dagboekdelen van Rosenbergekdelen van Rosenberg


13-06-2013

Oorlogssquadron 322 viert 70-jarig bestaan in Leeuwarden

Italiaanse journalist en Jodenredder Focherini wordt zalig verklaard

12-06-2013

Job Cohen bij 22ste herdenking concentratiekamp Schoorl


11-06-2013

Eva Brauns laatste woorden ontdekt

Laatste bestaande Duitse Dornier-bommenwerper uit Kanaal getild

10-06-2013

Kort nieuws

Dagboekdelen van Hitler-vertrouweling Rosenberg opgedoken

Ondergrondse tunnel In kamp Sobibor gevonden

8-06-2013

Onderscheiding uitgereikt voort redden van baby

7-06-2013
Britse D-Day strand 'Sword' krijgt hoofdrol bij 70ste herdenking in 2014

4-06-2013
Laatste WO2-veteraan in US Senaat overleden

Voorbereiding 70ste herdenking "Market Garden" gestart