Skip to main content
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS
 N  I  E  U  W  S  W  O  

HET RELEVANTE NIEUWS OVER DE OORLOG - UIT NEDERLAND EN DAARBUITEN


J U L I  -  A U G  -  2 0 1 4
HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.Posch, Tristan Graaff, Eddy Kokelenberg (stagiair)AUTEURSRECHTEN VOORBEH.

DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES
Groesbeek krijgt replica van militair zweefvliegtuig


GROESBEEK, 21-08-2014 - Voor de herdenking van Market Garden in september 2014 in Groesbeek wordt een replica van een Amerikaanse WACO CG-4 Glider (militair zweefvliegtuig) uit de oorlog gebouwd.

Deze wordt op 17 september als monument onthuld in de gemeente met medewerking van veteranen van de 82ste Airborne Divisie, die destijds bij en in de plaats landden met zulke zweeftoestellen. De raad van Groesbeek heeft hier in april goedkeuring voor gegeven.

Het Groesbeeks monument is verreweg het grootste dat dit jaar ter gelegenheid van de herdenking van Market Garden in Nederland wordt geplaatst. Verder komt er in Groesbeek aan de 17-septemberstraat in september ook een ander monument.

LEES VERDER>>>


.
USS Houston teruggevonden in Javazee


DJAKARTA, 21-08-2014 - Eén van de verdwenen schepen uit de verrnietigende Slag in de Javazee, de Amerikaanse kruiser USS Houston (CA 30), is teruggevonden. Dat heeft de Amerikaansemarine eergisteren bekendgemaakt.


De Houston, te water gelaten in 1930, was de Amerikaanse bijdrage aan het smaldeel dat onder bevel stond van schout-bij-nacht Karel Doorman, die zelf omkwam bij het zinken van de lichte kruiser De Ruyter, waarop hij voer.

De Slag in de Javazee was bedoeld om de Japanse opmars naar Java te stuiten.

  LEES VERDER>>>


Moslims redden in Nederland Joden in WO2
door Arthur Graaff
AMSTERDAM, 20-08-2014 - Moslims in Nederland redden tijdens de oorlog diverse Joden. Dat bevestigt een kenner van de Indische gemeenschap in Nederland, waar de moslimstudenten deel van uitmaakten. Naar schatting 40 moslimstudenten van o.m. de universiteiten in Delft en Leiden waren aktief in het verzet, plus andere Indische Nederlanders. Zij hebben een rol gespeeld bij de redding van ongeveer 30 tot 100 Joodse inwoners.

Eén van hen was de heer Tolé Madna (1898-1992), tijdens de oorlog woonachtig in Den Haag. Hij kreeg in 1942 een Joods jongetje van 11 maanden onder zijn hoede, Alfred Munzer. Hij verzorgde haar samen met zijn huishoudster, Mima Saïma, en het jongetje overleefde net als zijn moeder de oorlog en beiden emigreerden naar de VS, waar het jongetje medicijnen studeerde, longarts werd en zelfs voorzitter van de Amerikaanse vereniging van longartsen.. LEES VERDER>>>

Ontplofte bom bij Frankfurt legt verkeer stil


FRANKFURT am MAIN, 20-08-2014 - Een bom uit de Tweede Wereldoorlog heeft een groot gat geslagen in de snelweg A3.


De bom werd gevonden tijdens wegwerken bij Offenbach, bij Frankfurt. Het was een 500 ponder die anderhalve meter onder het wegdek lag sinds het einde van de oorlog. Het gaat om een Britse blindganger die niet verplaatst kon worden en die op de snelweg tot ontploffing werd gebracht.


Daarbij ontstond een krater van 10 bij 5 meter en zo'n 3 meter diep. Het wegdek raakte fors beschadigd. Wegwerkers zijn volgens de politie  nog tot het einde van de dag bezig het gat te dichten.


Een aantal mensen moesten in de buurt hun huizen verlaten. Niemand raakte echter gewond. De A3 is een van de drukste snelwegen van Duitsland en start bij Arnhem en loopt naar Linz in Oostenrijk. Als gevolg van de vondst van de bom staan er lange files.


Carol Gluck

Japanologe Carol Gluck nieuwe Cleveringa-hoogleraar 2014-15

LEIDEN, 20-08-2014 - De Amerikaanse historica en Japanologe Carol Gluck zal in het collegejaar 2014-2015 de nieuwe Leidse Cleveringa-hoogleraar zijn, dat is de leerstoel ter nagedachtenis aan de professor die zich in november 1940 openbaar uitsprak tegen Jodenvervolging.. Zij houdt op 26 november 2014 de Cleveringa-oratie waarin zij zal ingaan op hoe in Azië de Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. Zij volgt de vermaarde Canadese schrijver en mensenrechtspecialist prof dr Michael Ignatieff op.

Foto rechts: professor Carol Gluck. Foto RUL.

Professor Gluck (1941) doceert als hoogleraar geschiedenis aan Columbia University in New York en verricht onderzoek naar modern Japan en Oost-Azië, internationale relaties, geschiedschrijving en collectieve herinneringen in Azië en het Westen.LEES VERDER>>>
.

Indiëherdenking Den Haag:
Leed Indonesiërs opnieuw genegeerd


door Arthur Graaff

DEN HAAG, 20-08-2014 - Bij het Indisch Monument in Den Haag is vrijdag de capitulatie van Japan herdacht, 69 jaar geleden. In alle toespraken werd het leed van de Indonesische bevolking echter opnieuw  genegeerd. Er stierven tijdens de oorlog ongeveer 3 miljoen Javanen. Ook ex-Kamervoorzitster Gerdi Verbeet noemde in haar toespraak alleen de slachtoffers van Europees-Nederlandse zijde.


De Japanse capitulatie betekende het begin van de bevrijding van het voormalig Nederlands-Indië en het einde van de Tweede Wereldoorlog, dat formeel op 1 september 1945 werd bekrachtigd door de Japanse ondertekening van de capitulatie in Tokio.  In Den Haag werden alle burger- en militaire slachtoffers van de Japanse onderdrukking in Zuidoost-Azië herdacht, anders dan bij de Dodenherdenking op de Dam, waar intussen ook slachtoffers van na de oorlog herdacht worden.  LEES VERDER>>>Herdenking bevrijding Indië in Tweede Kamer:

Wiebenga noemt vliegramp, Van Miltenburg krijgt forse kritiek


DEN HAAG, 15-08-2014 - Raad-van-Statelid Jan Kees Wiebenga is diep geraakt door de slachtoffers van de vliegramp in de Oekraine, zo zei hij bij de herdenking van de bevrijding van Nederlands-Indië in de hal van de Tweede Kamer donderdag. Hij wees ook op de miljoenen Indonesische burgers die door Japans toedoen omgekomen zijn - volgens een schatting van landshistoricus dr L. de Jong ongeveer 3 miljoen mensen op Java alleen al.


Kamervoorzitster Anouchka van Miltenburg (foto rechts) brak in haar toespraak bij de herdenking opmerkelijk genoeg een lans voor de uitgezonden militairen in de laatste koloniale oorlog, in 1947. Daamee trad zij buiten de kaders van de herdenking die zich nadrukkelijk beperkt tot de slachtoffers van de tweede Wereldoorlog, zoals organisator Wiebenga nog juist vóór haar benadrukte.


Maar mevrouw Van Miltenburg noemde daarbij niet de moorddadige excessen waar zij bij betroken waren. De AFVN/Bond van Antfascisten vindt dat zeer kwalijk, zo zei secretaris Hein van Kasbergen. De bond heeft ernstig bezwaar gemaakt en haar dringend verzocht haar uitspraken te herroepen.LEES VERDER>>>


.

Jodenredder stuurt lintje terug


EEMNES, 15-08-2014 UPDATE 16-08-2014 - Een 91-jarige Eemnesser heeft zijn hoge Israëlische onderscheiding voor het redden van een Joodse jongen in de oorlog, teruggestuurd. Zelfs de New York Times schrijft erover.


Foto rechts: de familie Zanoli in Eemnes, in 1942. Henk is de tweede van rechts.Het geredde jongetje Elchanan Pinto van toen 13 staat hier niet op. Het is mogelijk dat hij nog leeft in Israël, waar hij volgens Yad Vashem nu de naam Hameiri draagt. Het is onduidelijk of dat zijn voor- of achternaam is.


De gever van de onderscheiding, Yad Vashem,zei tegen die krant de teruggave te betreuren.  LEES VERDER>>>


.

Kritiek op Japan wegens 'troostmeisjes' neemt toe


COLOMBO / NEW YORK, 12-08-2014 - De kritiek op Japan wegens 'troostmeisjes' neemt toe van diverse kanten. In Colombo op Sri Lanka heeft een voormalige medewerkster van de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties Japan bekritiseerd wegens zijn aanpak van sexuele slavernij in WO2.


Het gaat om  Radhika Coomaraswamy (foto rechts, foto UN), speciale rapporteur van de VN over geweld tegen vrouwen van 1993 tot 2003  LEES VERDER>>>Nieuws-wo2 wordt niet vervolgd wegens foto namaaknazi

BUSSUM, 12-08-2014 - Nieuws-wo2.tk wordt niet vervolgd. Er is evenmin aangifte tegen de website gedaan bij de politie in Den Haag, ondanks een eerdere dreiging daarmee. De aanleiding was publicatie op de site van een foto van een man in naziuniform tijdens een bevrijdingsevenement in mei 2014 (foto links).

De man wilde dat deze foto verwijderd werd omdat hij daar herkenbaar was, hoewel deze foto op een openbaar evenement was gemaakt. De man wilde zijn naam niet aan Nieuws-WO2 bekend maken.


Ook andere leden van de groep zijn gefotografeerd(foto's onder). Hun namen zijn de redactie niet bekend.  Ondanks enkele pogingen lukt het de redactie niet om contact met de groep of leden ervan te krijgen. Een gemaakte afspraak in mei werd op het laatste moment afgezegd.

LEES VERDER>>>

Japanners aten krijgsgevangenen uit India in WO2

NEW DELHI, 12-08-2014 - In een uitgebreid artikel meldt de Times of India dat Japanse soldaten tijdens WO2 vele honderden Indiase soldaten uit het Britse koloniale leger hebben gekannibaliseerd.

Deze feiten waren in India al bekend uit enkele incidenten, maar zijn voor velen in de westerse wereld nieuws. Dat de Japanners uiterst wreed waren tegen al hun vijanden zonder uitzondering, is ruim bekend. In alle ongeveer 30 landen die met de Japanners vochten, zijn gruwelijke voorvallen bekend. Met name tijdens de zg. 'Massamoord van Nanking' (Nanjing) werden tussen 40.000 en 300.000 burgers in december 1937-januari 1938, vaak door onthoofding, vermoord.  LEES VERDER>>>


Navigator Van Kirk van eerste atoombomvlucht overleden


LOS ANGELES, 31-07-2014 - Navigator kapitein Theodore Van Kirk van de eerste vlucht waarbij een atoombom werd afgeworpen, is in californië overleden. Maandag stierf hij op 93-jarige leeftijd, als laatste van de bemanningsleden van de B-29-bommenwerper die de bom vervoerde.


Van Kirk was 24 toen hij op 6 augustus 1945 in het vliegtuig dat  de eerste atoombom ter wereld afwierp, op de industrie- en garnizoensstad Hiroshima in zuidwest Japan. Van Kirk had als bijnaam 'Dutch', vanwege het voorzetsel 'van' in zijn naam en zijn afkomst uit de streek die aangeduid wordt als 'Pennsylvania Dutch, waarmee over het algemeen Duitse emigranten worden aangeduid. Of van Kirk ook echt Nederlandse wortels had, is niet duidelijk. 


  LEES VERDER>>>

Navigator Van Kirk van eerste atoombomvlucht overleden


LOS ANGELES, 31-07-2014 - Navigator kapitein Theodore Van Kirk van de eerste vlucht waarbij een atoombom werd afgeworpen, is in californië overleden. Maandag stierf hij op 93-jarige leeftijd, als laatste van de bemanningsleden van de B-29-bommenwerper die de bom vervoerde.


Van Kirk was 24 toen hij op 6 augustus 1945 in het vliegtuig dat  de eerste atoombom ter wereld afwierp, op de industrie- en garnizoensstad Hiroshima in zuidwest Japan. Van Kirk had als bijnaam 'Dutch', vanwege het voorzetsel 'van' in zijn naam en zijn afkomst uit de streek die aangeduid wordt als 'Pennsylvania Dutch, waarmee over het algemeen Duitse emigranten worden aangeduid. Of van Kirk ook echt Nederlandse wortels had, is niet duidelijk. 

  LEES VERDER>>>


.

Verdachte Auschwitz-bewaker Breyer uit Philadelphia overlijdt dag voor zijn uitlevering


PHILADELPHIA, 25-07-2014 - In Philadelphia in de VS is een verdachte nazi-oorlogsmisdadiger net voor zijn uitlevering aan Duitsland in de  overleden. De Duitse justitie begon anderhalf jaar terug een laatste poging om de nog levende oorlogsmisdadigers op te sporen en voor het gerecht te brengen. Die lijst bevatte toen 50 namen, nu zijn dat er nog 30. Enkele mensen zijn overleden, anderen zijn ongeschikt voor een rechtszaak verklaard.


De Duitse advocaat Thomas Walther van het kantoor Dorn, die 7 slachtoffers van Breyer vertegenwoordigt,  bekritiseerde het openbaar ministerie vanwege de laksheid in het optreden. Vorig jaar wijdde de Nederlandse documentairemaker Gideon Levy een programmaserie aan de traagheid van de Duitse justitie.


Het gaat om een 89-jarige ex-bewaker van een concentratiekamp, Johann Breyer. Hij stierf in een ziekenhuis in Philadelphia. Dat berichtte  tv-zender CBS op basis van een verklaring van de advocaat van de beschuldigde nazi-oorlogsmisdadiger.Hij was onlangs gearresteerd op grond van een Duits arrestatiebevel . Net de dag van zijn uitlevering overleed hij echter. Het Openbaar Ministerie van het Duitse Weiden in Oberpfalz onderzocht al geruime tijd de zaak van de man, die in het nazivernietigingskamp Auschwitz-Birkenau bij de moord op minstens 344.000 mensen in de gaskamers betrokken zou zijn geweest. Volgens de aanklacht arriveerden de Joodse slachtoffers in 158 deportatietreinen vanuit Duitsland, Hongarije en het voormalige Tsjechoslowakije.Breyer werd geboren in Tsjechoslowakije en emigreerde naar de VS in 1952. Hij leefde en werkte er ongestoord tot hij in juni 2013 werd gearresteerd.

Postuum mobilisatie-oorlogskruis voor kapitein Deykerhoff


MOL, 25-07-2014 (nagekomen)  - Ruim 70 jaar na WO2 in Nederlands-Indië, krijgt Christoffel Tersteege Deykerhoff wegens moed en dapperheid een onderscheiding, het Mobilisatie Oorlogskruis.De kapitein was dwangarbeider aan de Japanse zg. Dodenspoorlijn van Burma naar Siam, en overleed op 30 juli 1943 op 46-jarige leeftijd in kamp Hilyem/Hindeem. Het oorlogsrecht verbiedt het om krijgsgevangen officieren werk voor de vijand te laten verrichten.Het MO-kruis is de enige onderscheiding die om praktische redenen nog uit te reiken valt aan oorlogsdeelnemers.


De onderscheiding werd uitgereikt door kol. b.d. Jac. Brjll, drager van de Bronzen Leeuw,  en de ltz. 2 b.d. S.Jeekel in aanwezigheid van burgemeester Paul Rotthier overhandigd aan Deykerhoffs kleindochter Helen van Damme-Chattelin, wonend in Mol, België. Kapitein Deykerhoff diende bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger als kapitein infanterie.De uitreiking vond plaats op 5 julij.l..


Daar de postume uitreiking plaatsvond aan de familie Van Damme-Chatteling te Mol, was een officiële uitreiking op het gemeentehuis door de burgemeester Rotthier niet mogelijk. Niettemin vond hij het een grote eer hierbij aanwezig te kunnen zijn.Na afloop benadrukte de burgemeester dat het ook voor de jongere generatie belangrijk is dat zij hierover worden geïnformeerd en dat er aandacht blijft voor hen die het hoogste offer brachten voor onze vrijheid. Hij dankte de heer Brijl en de heer. en mevr. Jeekel voor het mogelijk maken van deze postume uitreiking en het maken van het waardevolle biografie voor de familie.Roofkunst: nieuwe werkengevonden in nalatenschap van Cornelius Gurlitt