Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS N  I  E  U  W  S -  W O 

 

 

J U L I  /  A U G U S T U S   2 0 1 3

 KLIK HIER VOOR ALLE FEITEN VAN DAG TOT DAG, PLUS FOTO'S, DATUMS  EN  LINKS

HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.POSCH, Eddy Kokelenberg (stagiair)  AUTEURSRECHTEN VOORBEH.-DEZE SITE GEBRUIKT COOKIESBehalve Bruins nog andere oorlogsmisdadiger


JERUSALEM, 31-08-2013 - Wellicht leeft er behalve Siert Bruins, die maandag in Duitsland terecht staat voor een moord tijdens WO2,  nog een andere Nederlandse oorlogsmisdadiger vrij.


Dat zegt directeur Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Center in Trouw (geen link mogelijk). Wie dat is en wat de beschuldigingen zijn, kan Zuroff niet zeggen.


Foto links: Bruins in een interview met NDR Panorama.


Volgens Zuroff heeft zijn instelling nieuwe informatie gekregen over deze dader.  Meer details vergen volgens hem meer onderzoek. De man zou in Nederland wonen en eerder veroordeeld zijn voor misdaden tijdens de oorlog. De naam van de man komt niet op de Nederlandse lijst van oorlogsmisdadigers.


De nu 92-jarige Siert Bruins is de laatste Nederlander op die lijst. Tegen Bruins start maandag in Hagen in Duitsland een proces voor de moord op een verzetsman in Groningen. In 1980 kreeg Bruins in Duitsland al 5 jaar gevangenis voor de moord op twee broers, die hij uitzat. In 1949 werd hij in Nederland bij verstek ter dood veroordeeld.

Foto rechts: Aldert Klaas Dijkema


Bruins zal vóór en tijdens zijn proces in het Duitse Hagen zwijgen, zei zijn advocaat Klaus-Peter Kniffka eerder deze maand. Bruins heeft volgens de verdediger al 'te veel' gezegd tegen journalisten van het Duitse programma Panorama.


Bruins heeft zichzelf daardoor onnodig belast, vindt de advocaat. De Duitse journalisten vroegen Bruins vorig jaar wie had geschoten. 'Neuhäuser', antwoordde de Nederlander. Hij gaf daarmee toe dat hij bij de liquidatie was. En daar heeft zijn advocaat Kniffka bezwaar tegen. 'Dit is een riskant punt.'


De zuster van het slachtoffer treedt op als mee-aanklaagster. Zij heeft volgens het Duitse recht ook de mogelijkheid vragen te stellen tijdens het proces en een strafeis in te dienen.


Bruins leeft sinds de oorlog in Duitsland onder de naam Siegfried Bruns. In Nederland staat hij bekend als het beest van Appingedam. Hij werkte bij de geheime dienst van de SS in Delfzijl. Zijn oorlogsverleden kwam echter in 1980 uit, toen hij op instigatie van Simon Wiesenthal werd vervolgd door de rechtbank van Hagen voor de moord op de Joodse broers Sleutelberg in Groningen.


Na een programma van de Nederlandse documentairemaker Gideon Levy startte het Openbaar Ministerie in Dortmund opnieuw een onderzoek naar Bruins in juli 2012. Levy's documentaire werd ook door Panorama van de NDR in Duitsland opgepikt.


De oorlogsmisdadiger wordt in Hagen alsnog berecht voor zijn rol bij het doodschieten van verzetsman Aldert Klaas Dijkema in de nacht van 21 op 22 september 1944. Hij deed dat toen bij Appingedam met een inmiddels overleden mededader. Dijkema was net daarvoor gearresteerd. Bruins en zijn handlanger reden vervolgens met hem naar een fabriek en gaven de verzetsman 'opdracht even te gaan pissen'. Daarna zouden ze hem minstens 4 keer in zijn rug en achterhoofd hebben geschoten.

Later zeiden Bruins en zijn collega dat de verzetsman op de vlucht was neergeschoten. Het Openbaar Ministerie in Duitsland liet weten deze verklaring niet te geloven en besloot Bruins alsnog te vervolgen.


K O R T   N I E U W S 
     zaerdag  31 aug   2013  - 4 berichten        

Voetbalprijs
De Julius Hirsch Prijs tegen racisme en extremisme van de Duitse voetbalbond (DFB) is dit jaar 2013 toegekend aan de sport- en jeugdclub Hövelriege bij Paderborn. De club krijgt de prijs vanwege o.m. een reis met 60 jongeren naar door de nazi's verwoeste Griekse dorpen Kalavrita en Distomo.
De prijs van € 20.000 herinnert aan de in Auschwitz vermoorde Joods-Duitse voetbalinternational Julius Hirsch (foto rechts). Hij werd in 1943 naar Auschwitz afgevoerd. De prijs wordt sinds 2005 uitgereikt.

Miss Holocaust

Shoshana Kolmer is uitgeroepen tot winnares van een verkiezing tot Holocaust, voor de overlevenden. Ze is 93 jaar, De show in het basketbalstadion van Haifa was voorzien van glitter en glamour. De 18 deelneemsters, vrouwen van 70 tot 94 jaar oud, stonden in alle bescheidenheid op het podium. De verkiezing is omstreden en wekt volgens het AD in Israël soms afkeer bij anderen.De organisator is een christelijk-zionistische stichting.

Homomonument
Israël gaat binnenkort een monument plaatsen voor de homoslachtoffers van de nazi's tijdens Wereldoorlog 2. Gelijkaardige monumenten staan er al in: Amsterdam, Berlijn, Barcelona, Keulen, Montevideo, San Francisco en Sydney, zo meldt Holebiinfo, een Belgische site over homo's.
Het monument van Israël komt in Tel Aviv in het Meir Park. Het komt er ook voor de vele homo's die werden vervolgd tijdens het Nazi regime onderleiding van de overheid van Tel Aviv destijds. Het monument krijgt natuurlijk een grote roze driehoek symbool gebruikt door de Nazi's om homo's aan te duiden, en later omgekeerd (met punt van driehoek naar omhoog ipv omlaag) als teken van Gay Pride gebruikt door homo's zelf.

Zygmunt Bauman
De Joodse filosoof professor Zygmunt Bauman ziet af van zijn eredoctoraat aan de universiteit van Wroclaw. Dat komt door de aanhoudende extreem-rechtse agitatie tegen hem, zo meldt de Belgsiche krant het Nieuwsblad.

In juni werd een lezing van de professor aan dezelfde universiteit ruw verstoord door ruim 100 extreem-rechtse extremisten. Toen werden populaire extremistische leuzen als 'Rot verdomme op!' en 'Hamer en sikkel voor de rode horde' gescandeerd.

Bauman moest al tweemaal uit Polen vluchten: in 1939 voor de Duitse inval in Polen, en in 1967 verloor hij zijn leerstoel aan de universiteit toen het antisemitisme in het communistische Polen oplaaide. Bauman vestigde zijn eminente reputatie met de publicatie in 1989 van 'De moderne tijd en de Holocaust'. Daarin betoogt de filosoof dat mensen weinig geleerd hebben van de Holocaust, omdat we die genocide 'als een uitzondering die nooit meer zal gebeuren’ blijven beschouwen, terwijl de oorzaken voor de Holocaust volgens Bauman nog steeds aanwezig zijn in de maatschappij.

Mein Kampf
Een Franse man reageerde boos toen Facebook hem op basis van zijn eerdere boekenkeuzes suggereerde om ‘Mein Kampf’ te lezen. Na opschudding in de Franse media besliste het bedrijf om Hitlers  boek in Frankrijk te schrappen van zijn suggestielijst. Hitler schreef ‘Mein Kampf’ in 1925 en zette erin zijn opvattingen over de Duitse overheersing en rassen uiteen. Volgens Facebook worden de suggesties bepaald door de overeenkomsten met andere gebruikers, die op hun profielpagina kunnen aangeven welke boeken ze gelezen hebben, maar het bedrijf zal ‘Mein Kampf’ in Frankrijk toch uit de suggestielijst halen. Het is niet bekend of dat ook in andere landen zal gebeuren.Grootste demonstratieveld nazi's wordt gesaneerd


NEURENBERG, 30-08-2013 - De stad Neurenberg wil het Zeppelinfeld, het terrein waar de nazi's hun grote openluchtcongressen hielden, saneren. Het terrein is officieel bekend als het 'Reichsparteitagsgelände', werd in 1933 geopend en was in oppervlak het grootste naziterrein.


Foto links: SS-ers in Nuwerenberg in 1934, toen nog in zwarte uniformen.

Van 1933 tot en met 1938  kwamen tienduizenden nazi's hier ieder jaar ongeveer een week in september bijeen. Dit waren enorme demonstratieve bijeenkomsten, waarbij alles draaide om Hitler.

Omdat de kosten van herstel onduidelijk zijn, begint de stad met een van de 34 torens en een tiende van de tribunes van het reusachtige stadion. Deze kosten bedragen volgens de sociaaldemocratische burgemeester Ulrich Maly 3 miljoen euro.   LEES VERDER>>>
'Stippenkaart' van NIOD genomineerd als 'stuk van het jaar'

AMSTERDAM, 29-08-2013 - Veertig Nederlandse archiefinstellingen gaan in de Maand van de Geschiedenis, oktober 2013, op zoek naar het mooiste archiefstuk uit de Nederlandse collecties. Ook het NIOD neemt deel.

Daar heeft nu de zg. Stippenkaart uit Amsterdam met de verspreiding van de Joden omstreeks 1941, in de voorverkiezing de meeste stemmen gekregen. Dit archiefstuk gaat door naar de landelijke verkiezing, zo meldt het NIOD.

De deelnemende archiefinstellingen houden in de aanloop naar de landelijke verkiezing een voorverkiezing onder hun eigen publiek. Tijdens de voorverkiezingen kan iedereen stemmen via de studiezalen, facebook, blogs of nieuwsbrieven van de deelnemende archieven. Via een Facebookpagina is de verkiezing van alle deelnemers te volgen. Eind augustus stuurt elke deelnemende archiefinstelling het winnende archiefstuk, door naar de landelijke verkiezing.

Alle inzendingen zijn vanaf 1 oktober 2013 te zien op de site www.onsdna.nl/stukvanhetjaar. De hele maand oktober kan het publiek dan stemmen. Bij de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis wordt de winnaar, het ‘Stuk van het Jaar’, op ludieke wijze bekendgemaakt.


K O R T   N I E U W S 
     donderdag  29 aug   2013  - 12  berichten 

Oradour
Op 4 september 2013 gaat de Duitse prersident Glauck op bezoek in het dorp Oradour-sur-Glane in Fankrijk (foto rechts). Het dorp werd op 10 juni 1944 door de SS verwoest, waarbij 642 inwoners vermoord werden. Onder de SS-ers bevonden zich ook Elzassers, die na de oorlog van de Franse staat amnestie kregen. Het is het eerste bezoek aan Oradour ooit van een Duits staatshoofd.

Granaat
Bij Abbekinderen bij Kappelle is gisteravond een granaat tot ontploffing gebracht die eerder vandaag werd gevonden in een woonwijk in Kapelle.


Sigaren

Enkele sigaren van Reichsmarschall Hermann Goering van het eind van de oorlog zijn geveild voor 1.300 pond.

Honor Flights
In de VS bestaat de mooie tradietie van  'Honor Flights": gratis reizen voor WO2-veteranen naar de WO2-monumenten in Washington. Maar deze traditie loopt op haar einde. In enkele plaatsen zijn er geen veteranen meer, zoals in Biloxi. Daar zal de laatste vlucht in november plaatsvinden.

Churchills speeches
Er is een boek verschenen met kritiek op het effect van Churchills oorlogsspeeches. De kritiek komt van Richard Doyle, professor aan de universiteit van Exeter, in zijn juist verschenen boek 'The Roar of the Lion'.
Deze speeches hebben volgens de gangbare mening tot nu toe een enorme invloed gehad, met name op het moreel van het Britse volk en andere geallieerden. Het nieuwe boek betwijfelt dit. Toch is zelf in het Nederlands - en in andere niet-Engelse talen - de uitdrukking 'Blood, sweat, toil and tears' is in het Nederlands terechtgekomen als 'bloed, zweet en tranen', hoewel waarschijnlijk weinig mensen meer weten dat er nog 'moeite' bij moet en dat die uitdrukking van Churchill is.

Hannover
In Hannover moesten dinsdag 9.000 mensen hun huizen in het centrum uit voor het opruimen van een oude maar onontplofte WO2-bom, een blindganger.

.
55 minuten

Misschien heeft WO2 in Europa 55 minuten langer geduurd dan nu wordt aangenomen. Een Duitse kanonnier die nu 100 jaar is, stelt dat hij vanaf 4:50 op Polen heeft geschoten in plaats van vanaf 5:45, zoals Hitler officieel aankondigde.

Mercedes in Groningen
De Mercedes in Groningen, die volgens het bericht van het Museum Canadian Allied Forces 1940-1945 uit WO2 stamt, komt volgens kenners niet uit de oorlog, maar uit de periode vlak erna. Zie het bericht van 15 juli j.l. in de rubriek 'Achtergronden'.

Wel is er in North Carolina een open Mercedes
540 K Cabriolet opgedoken, een uiterst exclusieve auto, die kennelijk aan Hermann Goering heeft toebehoord. Van de twee eigenaren is er een Joods. Daarom willen beiden de auto alleen verkopen als het niet om een obscure nazi-liefhebber gaat.

Turingfilm
Er komt een film over Alan Turing, de briljante computerwetenschapper en codekraker uit de oorlog. De hoofdrol wordt gespeeld door Benedict Cumberbatch, hier bekend uit de huidige Sherlock Holmesserie. Ook Keira Knightley krijgt een rol, en de film gaat 'The Imitation Game' heten.

Little Ships of Dunkirk
Een van de bootjes die in mei 1940 meehielp de Britse en Franse soldaten te redden van de stranden van Duinkerken, is vastgelopen. De opvarenden moesten opniew gered worden. De redding heette destijds 'Operation Dynamo' en er deden ook enkele tientallen Nederlandse coasters aan mee, die enige duizenden soldaten redden.

Osnabrück
In Osnabrück is een Stolperstein geplaatst voor een geestelijk minvermogende die door de nazi's is vermoord: Johann Osthoff. De aandacht voor de moord op de 200.000 geestelijke gehandicapten krijgt steeds meer aandacht. Ook in Lüneburg is een monument geplaatst.

Sowjets en Joden
Een nieuw boek stelt dat mede dankzij de Sowjets duizenden Poolse Joden de oorlog overleefd hebben. De schrijver Yehuda Bauer benadrukt ook dat de Joden in Oost-Polen onder de Sowjets zowel als de nazi's verzet boden - meestal absoluut geen fysiek, maar wel uitvoerig geestelijk verzet. Het betekende desondanks het einde van een eeuwenlange Joodse levensvorm, de 'shtetl', ook bekend uit het werk van Sholem Aleichem en de musical Fiddler on the Roof. Het dagblad TAZ is lovend over het boek.
Yehuda Bauer: „Der Tod des Schtetls“. Suhrkamp Verlag, Berlin 2013, 364 Seiten, 24,95 Euro


Na de oorlog ontving Hulscher het Bronzen Kruis en het Draaginsigne Gewonden. In 2011 schreven het blad Checkpoint van het Veteraneninstituut en Trouw een artikel over zijn oorlogservaringen.


Ook werd hij geïnterviewd voor het Interviewproject Nederlandse Veteranen, zodat zijn enerverende levensverhaal voor iedereen te beluisteren is. In 2012 ging hij voor het eerst sinds de oorlog terug naar de Grebbeberg. RTV Utrecht maakte hierover de documentaire 'Terug naar de Grebbelinie'.
Zweden viert eerste Wallenberg-dag

STOCKHOLM, 27-08-2013 - Zweden viert vandaag de eerste officiële Raoul Wallenberg Dag. Deze Jodenredder wordt jaarlijks herdacht op elke 27ste augustus, te beginnen dit jaar. In 2012 viel de 100ste geboortedag van de Zweedse held, die bekend werd door zijn verdwijning imn 1945 na het redden van tienduizenden Joden in Budapest.


Vanmiddag is er een bijeenkomst op het centrale plein van Stockholm met Wallenbergs achternicht en de ministers Erik Ullenhag and Birgitta Ohlsson.

Eerder dit jaar, hebben een aantal bekende Zeden, onder wie de voormalige premiers Göran Persson en Thorbjorn Falldin, evenals Wallenbergs zus Nina Lagergren en schoonzuster  Matti von Dardel een voorstel ingediend om de belangrijkste luchthaven van Stockholm te vernoemen naar Wallenberg. Het vliegveld heet nu Arlanda, naar de plaatselijke parochie.  LEES VERDER>>>
Rijkswaterstaat start voorbereiden berging Duitse mijnenlegger


VROUWENPOLDER, 27-08-2013  - Rijkswaterstaat bereidt vandaag de berging van een Duitse mijnenlegger in het Veerse Meer voor, zo meldt de Omroep Zeeland. Deze mijnenlegger is tijdens de oorlog gezonken. Rijkswaterstaat begint met wrakbetonning. Volgende week maandag begint de 105de Geniecompagnie waterbouw  van Defensie met een verkenning. Dan worden alle rond het wrak liggende delen, inclusief een groot anker, naar boven gehaald. Daarnaast wordt het hele wrak onderzocht op munitie. In november en december dit jaar zal volgens plan de daadwerkelijke berging van het wrak zijn. Het is de bedoeling dat het wrak terecht komt in het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp.


Toeristen die 18 september geëvacueerd moeten worden voor een bomruiming bij Breskens krijgen van de gemeente Sluis een uitstapje aangeboden. In totaal moeten ruim 400 mensen een dag verdwijnen. Het ruimen van de duizendponder duurt volgens de gemeente ongeveer een halve dag. Het verloop  is op 18 september via sociale media en de reguliere media te volgen.
Hitler gebruikte meer verdovende middelen dan bekend

AMSTERDAM, 27-08-2013 - Hitler gebruikte meer verdovende middelen dan tot nu toe bekend. Dat blijkt volgens National Geographic Channel uit een nieuwe documentaire over hem. De hoofdpersoon van dat programma is Hitlers lijfarts, Dr Theodore Morell (1889-1948).

Foto rechts: Hitler, rechts, en Morell, geheel links.

Hitler was, een hypochonder,  manisch depressief en leed aan Parkinson. Hij had in toenemende mate last van maagkwalen en deed vrijwel niets aan lichamelijke oefening. Hitlers zorg voor zijn gezondheid draaide om drugs zoals cocaïne en amfetaminen. De tv-documentaire vertelt het verhaal van Hitlers drugsmisbruik, gebaseerd op recent ontdekte verslagen en brieven van zijn arts Dr Theodore Morell. De uitzending is woensdag 28 augustus om 22.00 uur.   LEES VERDER>>>
Volgend jaar boek over onbekende Vughtse heldin

AMSTERDAM, 27-08-2013 - Volgend jaar verschijnt er een boek over o.m. een relatief onbekende heldin uit de oorlog, Eelkje Timmenga-Hiemstra. Deze Vughtse organiseerde voedselhulp voor gevangenen in het concentratiekamp daar en zorgde al snel als enige voor informatie over gevangenen aan hun familieleden. 


Foto links: mevrouw Timmenga


Daarnaast is er nog een nieuw boek over de plaats Vught in de oorlog en loopt er bij het NIOD een expositie over overlevenden uit het kamp.
.  LEES VERDER>>>
280 WO2-voertuigen komen naar Twenthe voor Rolling Steel 2013


ST-ISIDORUSHOEVE, 26-08-2013 - Aan het WO-2-evenement Rolling Steel 2013 in Twenthe doen 280 voertuigen mee, waaronder 4 Sherman tanks en een amfibisch voertuig, een zg. Dukw.. Dat schrijft organisator Keep Them Rolling. De aanmedling van voertuigern werd op 16 augustus gesloten.

Dit gratis publiekspektakel vindt plaats van vrijdag 30 augustus t/m zondag 1 september 2013 op een crossbaan waar het publiek ook mee kan rijden.


Foto rechts: het bivak in Neede in 2012. Half zichtbaar een Sherman tank. Foto KTR.


Het bivak van zal worden opgebouwd op de terreinen van crossvereniging HAMC, gelegen aan de Binnenveldweg 45 in St. Isidorushoeve. Ook het bivak en de militariabeurs zijn vrij toegankelijk voor bezoekers. .L EES VERDER>>>
Docgroep ’40-’45 houdt jubileumexpositie in vestingmuseum Naarden

NAARDEN, 26-08-2013 - De Documentatiegroep ’40-’45 bestaat 50 jaar en heeft een kleine jubileumexpositie in het vestingmuseum Naarden samengesteld.


Enkele leden tonen daar unieke voorwerpen en documenten uit hun privécollecties. De expositie duurt tot 27 oktober.


Foto rechts: een pistool in een bijbel.

De groep werd opgericht toen er in 1963 berichten kwamen over de opheffing van het Rijksinstituut vor Oorlogsdocumentatie (RIOD, nu NIOD) . De groep heeft nu 700 leden en houdt diverse bijeenkomsten per jaar: beurzen, lezingen, bezoeken.

De kleine tentoonstelling met 20 vitrines van 1,20 m geeft geen overzicht van de oorlog, maar toont bijzonder voorwerpen horend bij enkele thema's, zoals de mobilisatie 1939, dagelijks leven, de spoorwegen, verzet en Indië.
  L EES VERDER>>>
Zangeres Jetty (Jetje) Paerl van Radio Oranje overleden


HILVERSUM, 26-08-2013 - Donderdag is op 92-jarige leeftijd de zangeres Jetty Paerl overleden. Zij werd beroemd als 'Jetje van Radio Oranje'. Via die Nederlandse zender, die in de oorlog vanuit Londen uitzond, zong ze de eerste oorlogsjaren bij het cabaret De Watergeus opbeurende liedjes. Ze werd populair met nummers als 'Op de hoek van de straat staat een NSB'er'. Toen de bezetting harder werd, stopte de zender met het cabaret.

Jetty Paerl was in Engeland daarna lid van het Vrouwen Hulpkorps en bestuurde drietons vrachtwagens. Na de oorlog bleek een groot deel van haar Joodse familie te zijn vermoord, behalve haar broers.  In 1956 was Jetty Paerl de eerste die een liedje zong op het eerste Eurovisie Songfestival in Lugano.


Ze werkte ook een seizoen bij de revue van Snip en Snap. Jetty Paerl was getrouwd met schilder en tekenaar Cees Bantzinger, die tijdens de oorlog lid was van de NSB, maar ook in de illegaliteit zat. Hij pleegde zelfmoord toen zijn NSB-verleden in 1986 uitkwam.
Eerste officiële expositie over Auschwitz in China - met Anne Frank

BEIJING, 24-08-2013 - Voor het eerst vindt er in China een tentoonstelling plaats over de Jodenvernietiging. En zelfs in een officiële instelling: het nationale museum van de Chinese oorlog en verzet tegen Japan, in Beijing. De titel is: "Auschwitz - de Duitse vernietigingskampen".


Ook Anne Frank wordt er genoemd hoewel zij niet in Auschwitz is omgekomen. Haar dagboek is in het Chinees vertaald en heeft een zekere mate van populariteit bereikt. Er zijn zelfs ongeveer 15 edities van (foto links:: één), inclusief een stripversie. Haar naam wordt er ook wel geschreven als 'An Ni Fu Lan Ke'.


Uit reacties  van de bezoekers, opgetekend door een Duitse verslaggever, blijkt dat veel Chinezen geen enkel idee van de verschrikkingen van de oorlog in Europa hebben. In China hebben ongeveer 20.000 Joden de oorlog overleefd.    L EES VERDER>>>Graafs museum verloot 3 stoelen in Dakota bij parachutesprong Market Garden

GRAVE, 23-08-2013 - Samen met de Round Canopy Parachute Team verloot het Graafs Kazemattenmuseum 3 passagiersplaatsen in een Douglas Dakota uit WO2. Die vliegt op 15 september - open monumentendag en het weekend vóór Market Garden - over de plaats en dropt 24 geüniformeerde parachutisten.

De para's gebruiken ronde parachutes zoals Amerikaanse soldaat John S. Thompson en zijn eenheid in 1944 op dezelfde locatie ook deden.  

  LEES VERDER>>>
Laatste overlevende razzia Putten  donderdag overleden


PUTTEN  - De laatste overlevende van de razzia op Putten in 1944 is donderdag overleden. Het gaat om  Jannes Priem (87), die op 1 oktober 1944 met 661 andere mannen in  Putten werd gearresteerd en afgevoerd. De Stichting Oktober 44 heeft dat via Twitter gemeld.


Foto links: De 60ste herdenking bij de  'Vrouwe van Putten', een monument van Mari Andriessen ter herdenking van de razzia. Foto Stichting Oktober 44.


Bij de razzia van Putten namen de nazi-Duitsers wraak vanwege de aanslag op een auto van de SS een paar dagen eerder in de buurt van Putten. Bij die aanslag vanuit het verzet kwam een Duitse officier om het leven.

De parachutistendivisie Hermann Göring arresteerde op direct bevel van de hoogste militair in Nederland, generaal Christiansen, alle 661 volwassen mannen uit Putten en voerde hen weg - ruwweg de helft van de toenmalige mannelijke bevolking, uit sommige gezinnen zelf vaders en zonen. Van hen overleefden slechts 48 mannen de Duitse concentratiekampen.


Priem gaf tot voor kort nog regelmatig lezingen in Nederland en Duitsland over de gebeurtenissen. Tussen Putten en enkele plaatsen waar veel mannen terechtkwamen zijn intussen uitgebreide contacten ontstaan. Jaarlijks herdenken de Puttenaren nog elk jaar op 2 oktober de razzia. Dit jaar moet er nog een nieuwe editie van Gedenkboek van de razzia uit 1948 over de slachtoffers verschijnen vóór die datum.ExposItie WO2 in vesting Naarden


NAARDEN, 23-08-2013 - Vanwege het Fortenfestival organiseert het Vestingmuseum Naarden op 23, 24 en 25 augustus onder andere de tentoonstelling ‘Schatten uit de Tweede Wereldoorlog’. Ook zijn er rondleidingen met kanonschot, knallen met waterkanonnen en Britse Infanterie.


In Naarden vaart ook een legergroene museumboot vrijdag, zaterdag en zondag om 13.00 – 14.00 en 15.00 uur voor een tocht langs de vestingwerken. 


Vanaf zondag 25 augustus zijn unieke stukken uit de privé verzamelingen van de leden van de Documentatiegroep '40 – '45 te zien, bijzondere documenten en objecten uit de Tweede Wereldoorlog. Zondag 25 augustus kan de bezoeker om 14.00 uur meelopen met een gratis rondleiding.
Vooronderzoek naar 2 nazis in Mecklenburg gestaakt

SCHWERIN, 23-08-2013 - Het Centraal Bureau voor het onderzoek van nazi-misdaden in Ludwigsburg (Zentrale Stelle zur Aufklärung von NS-Verbrechen), Baden-Württemberg heeft het vooronderzoek gestaakt naar 2 verdachten van oorlogsmisdaden in Mecklenburg-Vorpommeren. Slechts tegen één vermeende voormalige concentratiekamp bewaker gaat het vooronderzoek nu door.

Dit werd woensdag aangekondigd door minister van Justitie van de deelstaat Uta-Maria Kuder (CDU, foto rechts). Aanvankelijk onderzocht Ludwigsburg 3 verdachten. Eén van hen woont niet in Mecklenburg-Vorpommern, een tweede stierf in de tussentijd, volgens mevrouw Kuder. Ze verwacht dat het lopende vooronderzoek in 4 weken zal worden afgerond. Dan zal de zaak worden voorgelegd aan de openbare aanklager. De verdachte is waarschijnlijk bewaker geweest in Auschwitz-Birkenau.

Recent is landelijk onderzoek verricht naar 50 verdachten van medeplichtigheid aan moord in Auschwitz. De betrokkene uit Mecklenburg-Vorpommern wordt ervan verdacht lid te zijn geweest van het commando "SS-Totenkopf-Sturmbann Auschwitz".


Het vooronderzoek werd mogelijk gemaakt door de uitspraak tegen het concentratiekampbewaker John Demjanjuk. Hij werd in 2011 in München veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op 26.000 mensen, omdat hij bewaker zou zijn geweest van het concentratiekamp Sobibor. Dit was de eerste veroordeling wegens nazi-medeplichtigheid in de gerechtelijke geschiedenis van de Bondsrepubliek.


Dat leidde ertoe dat er 16 gevallen in Mecklenburg-Vorpommern opnieuw onderzocht werden. "Het resultaat is, in geen van deze gevallen, dat het proces wordt hervat," zei mevrouw Kuder gisteren. Tegen 3 beschuldigden werden procedures gestaakt omdat ze waren overleden. Nog 11 procedures werden gestaakt omdat de verdachten niet konden worden geïdentificeerd. Tegen de oveerigen bleek geen procedure meer mogelijk.
Speelfilm over grote Warschause opstand benut oude films


WARSCHAU, 22-08-2013 - Er verschijnt volgend jaar een speelfilm over de grote Warschause opstand uit 1944. Deze bevat ook originele zwart-witte documentairebeelden, maar dan geheel bewerkt en ingekleurd.


De kwaliteit van die beelden lijkt opvallend goed op de trailer, die juist is gelanceerd. In het Pools gaat het om 'Powstanie Warszawskie' (uitspr. pofstanje warsjawsjkje), en de Engelse titel is 'Warsaw Uprising'. Tijdens de opstand kwamen in twee maanden 150.000 Polen en 17.000 nazi's om.

  L EES VERDER>>>
Merkel in Dachau ontvangen door Nederlander


DACHAU, 21-08-2013 - Bondskanselier Angela Merkel heeft een dinsdag een bezoek gebracht aan het voormalige concentratiekamp Dachau bij München. Zij is de eerste bondskanselier die dit in functie heeft gedaan.


Het bezoek van Merkel is georganiseerd door het Internationaal Dachau Comitee. Zij werd er ontvangen door o.m. de Nederlander Pieter Diets de Loos, de  voorzitter van het Internationaal Dachau Comité. Hij is de zoon van een voormalig gevangene.


Op Radio 1 is Een gesprek met voorzitter, de Nederlander Pieter Dietz de Loos. Hij noemt het 'een uiternate historische dag'. De Loos ziet het als teken dat racisme en disciminatie absoluut onacceptabel zijn, ook in het hedendaagse Duitsland.Zij ontmoette er enkele nazi-slachtoffers, en sprak sprak van een moment van 'verdriet en schaamte'.


In Dachau stierven meer dan 31.000 mensen sindsde opening van het kamp in 1933. Het was het eerste nazi-concentratiekamp, nedoeld voor politke tegenstanders en ter ontwikkeling van het fenomeen nazikamp, maar Dachau was geen verneitgingskamp. "Wat er is gebeurd in de concentratiekampen was en blijft onbegrijpelijk", zei Merkel. Voormalig bondskanselier 

Willy Brandt bezocht Dachau in 1982, maar toen was hij al geen bondskanselier meer. Auschwitz, dat wereldwijd symbool staat voor de moord op miljoenen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd in 1977 al door een bondskanselier in functie bezocht.

In Dachau kwamen diverse Nederlanders om het leven. De bekendste is waarschijnlijk prof Titus Brandsma, ook zijn collega prof Regout werd er omgebracht, evenals ds Nanne Zwiep,de socialitische politicus Wiardi Beckman en Joodse luitenant en verzetsman George Maduro..


SS-kist van Derrick-Tappert gevonden


MÜNCHEN, 21-08-2013 - De schandaalkrant Bild kreeg een legerkistje in handen waar de Duitse acteur Horst Tappert aandenkens uit zijn SS-tijd in had bewaard. Het kistje bevat o.m. een bajonet, een medaille vanwege een oorlogswond en een beeldje als derde prijs in een SS-schietwedstrijd. Ook zat er een naamplaatje van Tappert in, waarop de letters 'SS' waren weggekrast. Bild kreeg het kistje in handen dankzij de zoon van een vriend van Tappert, een oud-SS-kameraad. Tappert had het hem in de jaren zeventig in bewaring gegeven.

In april, vijf jaar na Tapperts overlijden, werd bekend dat de tv-commissaris Derick bij de SS had gediend. Hij had zich vrijwillig gemeld en was met de Waffen-SS in Oost-Europa gelegerd, totdat hij in Polen een buikwond opliep. Zelf had Tappert altijd volgehouden dat hij als hospik bij de Wehrmacht had gediend.  De onthulling van de populaire acteur leidde ertoe dat omroep Max als eerstede serie van de buis haald.  Ook de Duitse zender ZDF besloot herhalingen van de tv-serie te staken
Oorlogsvlieger Gus Winckel overleden in N-Zeeland


AUCKLAND, 21-08-2013 - De Nederlandse oorlogsvlieger Gus Winckel is zaterdag op 100-jarige leeftijd overleden.


Hij was in de oorlog luitenant-vlieger bij de Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. De laatste jaren  leefde hij in Nieuw-Zeeland.


Winckel werd vooral beroemd door een moedige daad tijdens een Japanse luchtaanval maart 1942 op het vliegveld van Broome, in West-Australië. Hij schoot in toen vanaf de grond met een machinegeweer een Japanse vliegtuig neert en raakte een ander.


Bij de Japanse luchtaanval op Broome stierven tientallen Nederlandse vluchtelingen onder wie zeker 20 kinderen. Ze waren op de vlucht voor de Japanse troepen en vanuit Indonesië en onderweg naar het zuiden van Australië.


In Australië wordt Winckel geëerd voor zijn daden. In Moruya is een standbeeld voor hem opgericht, omdat hij daar tijdens de oorlog met zijn bommenwerper een Japanse onderzeeër uitschakelde. In Broome is ook een straat naar hem vernoemd.
Roosendaals echtpaar onderscheiden door Yad Vashem


ROOSENDAAL, 21-08-2013 - De  heer Hendrikus Cornelis Raats en zijn vrouw, mevrouw Maria Johanna Raats-van Beek uit Roosendaal hebben postuum de Yad Vashem-onderscheiding ontvangen. Deze is in ontvangst genomen door hun dochter Cocky. De onderscheiding is uitgereikt door Meir Cohen Sit, consul van de Ambassade van Israel.


Het echtpaar Raats had twee dochters van de familie Flinker (foto links: Mozes Flinker) bij zich laten onderduiken en de rest van de familie hulp geboden. De familie vluchtte naar Brussel en werd daar gearresteerd, behalve de twee dochters en hun broer Caim Aron, die de oorlog overleefden.. LEES VERDER>>>Ad van Liempt zoekt nog 5 voorwerpen voor expo
'WO2 in 100 voorwerpen'

ROTTERDAM, 16-08-2013 - Op 4 februari 2014 opent in de Kunsthal Rotterdam de expositie  'De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen'. Daarvoor zoekt gastcurator Ad van Liempt (foto rechts) nog 5 voorwerpen, door het publiek voor te dragen.


Dit is het resultaat van samenwerking tussen 25 oorlogs-, verzetsmusea en herinneringscentra en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ad van Liempt, schrijver vooral over WO2, en televisiemaker, treedt op als gastcurator. Hij heeft inmiddels 95 bijzondere voorwerpen geselecteerd. Het Nederlands publiek wordt opgeroepen om voor 15 september de laatste 5 voorwerpen aan te dragen. Deze zullen deel uitmaken van de tentoonstelling.   L EES VERDER>>>
Kamervoorzitster negeert 4 miljoen Indische oorlogsdoden

DEN HAAG, 16-08-2013 - Kamervoorzitster Anouchka van Miltenburg (foto links) heeft in haar rede bij de herdenking van de Japanse capitulatie geen aandacht gewijd aan de Indonesische slachtoffers. Naar schatting 4 miljoen Indonesische burgers kwamen om tijdens de zogenaamde 'Indische Holocaust', de ernstige hongersnood die al snel ontstond na de Japanse inval en het Japanse wanbeheer.

De voorzitster van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de voorzitster van de Tweede Kamer,legden op woensdag 14 augustus 2013 een krans bij de Indische plaquette in de hal van het Tweede Kamergebouw.

Tijdens de herdenking sprak ook de voorzitter van de ‘Stichting Herdenking 15 augustus 1945’, Jan Kees Wiebenga, onder het thema 'Kind in de oorlog'. Ook hij ging niet in op het lot van de Indonesische burgerslachtoffers.

Aansluitend hield  mevrouw Van Miltenbur haar toespraak. Zij concentreerde zich uitsluitend in haar rede op het ontbreken van veel feiten uit de geschiedenis van de Nederlandse slachtoffers, een groep van 200.000 mensen die ruim 2 jaar in Indische kampen verbleef en daar talrijke ontberingen onderging. Van hen stierven tijdens de oorlog ongeveer 30.000 mensen, en daarna nog aanmerkelijk aantallen.

Het lot van de Indonesische burgerbevolking is nog veel minder gedocumenteerd. Dr L. de Jong stelt in zijn 'Konkrijk' in deel 11, dat er naar schatting zeker 2,5 miljoen mensen alleen al op Java omkwamen door honger en ellende - medeburgers van het koninkrijk der Nederlanden, in de zg. 'Indische Holocaust'.. Daarnaast stierven er zo'n 150.000 Indonesische dwangarbeiders, zg. 'romusha's', bij de gedwongen aanleg van de twee Japanse dodenspoorlijnen in Sumatra en Birma-Siam.

Ook over hun lot zei mevrouw Van Miltenburg niets. Bij de spoorlijn op Sumatra is voor deze Indonesische slachtoffers geen enkel gedenkteken; vrijwel alle resten van de spoorlijn zijn verdwenen of vergaan  in de jungle zonder verdere aandacht.


Nieuwe Japanse 'helikopterjager' ontleent naam aan schip uit WO2

TOKIO, 16-08-2013 - Japan heeft een zg. 'helikopterjager' in de vaart gebracht, die dezelfde naam - 'Izumo' - draagt als een vroegere Japanse kruiser uit WO2. Het nieuwe schip, basis voor 6 helikopters, heeft bovendien een vliegdek, dat groot genoeg kan zijn de lancering van reguliere vleugelvliegtuigen en kan daarmee een offensieve rol spelen - wat volgens oorlogsverdragen aan Japan verboden is. Het schip is nog niet klaar en wordt in 2014 operationeel.


De doop van het schip op 6 augustus 2013 heeft kritiek opgeroepen uit Zuid-Korea en China. In Korea werd erop gewezen dat de doop op dezelfde dag plaatsvond als de herdenking van de eerste atooombom, op Hiroshima.

Chinese media wezen erop dat de voorganger van dit schip mede werd betaald uit Chinese herstelbetalingen na de Chino-Japanse oorlog. De nieuwe Izumo is qua waterverplaatsing ongeveer de helft zo groot als het vliegdekschip USS Lexington uit WO2, maar het vliegdek is slechts 5% korter. De nieuwe Izumo is het grootste oorlogsschip dat Japan heeft gebouwd sinds WO2.
Diederik van Vleuten spreekt op Indië-herdenking Den Haag

DEN HAAG, 15-08-2013 - Theatermaker en componist Diederik van Vleuten spreekt dit jaar op de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in ZO-Azië bij het Indiëmonument in Den Haag.

De herdenking vindt vanaf 12.30 uur plaats bij het Indisch Monument aan de Professor Teldersweg te Den Haag. De voorafgaande bijeenkomst in het World Forum start om 10.30 uur. De NOS zendt op 15 augustus de herdenking live uit op Nederland 1 tussen 12.10 en13.45 uur.

Dit jaar zijn er op minstens 15 andere plaatsen herdenkingen van de Nederlandse (Europese) slachtoffers van de Japanners tijdens WO2. Een overzicht van deze herdenkingen biedt Indieherdenkingen.nl. In 5 plaatsen hebben gisteren of eerder al Indië-herdenkingen plaatsgevonden. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben gisteren een krans gelegd bij de Indische plaquette in het gebouw van de Tweede Kamer.

Zoals gebruikelijk bij deze gebeurtenis in Den Haag vindt een voorprogramma plaats in het World Forum-gebouw, dit maal onder het thema 'De Japanse bezetting gezien door kinderogen'. Journalist Theodor Holman interviewt tijdens dit programma mensen die de oorlog in Nederlands-Indië als kind meemaakten.

Mevrouw Yolande Bertsch draagt gedichten voor uit haar gedichtenbundel Kampongkat. De tekeningen van haar zus, Frédérique Spigt, uit dezelfde bundel worden bij de gedichten geprojecteerd. Het ochtendprogramma is tot stand gekomen in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum. Tsjechische nazi Csatary gestorven in hechtenis

BUDAPEST, 15-08-2013 -  In Budapest is op 12 augustus 2013 de nazi-oorlogsmisdadiger Laszlo Cziszik-Csatary in hechtenis overleden in een ziekenhuis. De 98-jarige oud-politiechef was vorig jaar aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in de Tweede Wereldoorlog.

Csatary was in WO2 betrokken bij de deportatie van meer dan 15.000 Joden die in Auschwitz werden vermoord. Hij was toen politiechef in Kosice, een stad in het huidige Slowakije die werd bezet door Hongarije, een bondgenoot van nazi-Duitsland.

Tsjechoslowakije veroordeelde Csatary in 1948 bij verstek ter dood. Hij was toen al naar Canada gevlucht. Dat land nam hem in 1997 zijn staatsburgerschap af, omdat hij bij de aanvraag van zijn staatsburgerschap had gelogen. Hij verliet het land en verdween spoorloos.

In juli 2012 werd hij opgepakt in Boedapest, nadat verslaggevers van de Britse tabloid The Sun hem op aanwijzingen van het Simon Wiesenthal Center in Jeruzalem hadden opgespoord. Hij stond op dat moment nummer één op de lijst van meest gezochte nazi's van het Center. Csatary overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.


  K O R T  N I E U W S 
     woensdag  15 aug   2013   -   7    berichten 

 • Schindler
  8-08-2013 - Een brief ondertekend door Oskar Schindler, de Duitse fabrikant uit Krakau die tijdens de oorlog meer dan 1.000 Joden redde door hen bij hem te laten werken, wordt geveild in de Amerikaanse staat New Hampshire.


 • Brompton
  6-08-2013 - Kopers op zoek naar een basis in een van de rijkste wijken van Londen hebben de kans om een ​​ongewone stuk van het pand te kopen: een in onbruik geraakt Londens ondergrondsestation waar de leiding van de luchtafweer van de stad gehuisvest tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  Brompton Road station wordt verkocht door het Ministerie van Defensie, die het kocht nadat het in de jaren 1930 werd gesloten voor passagiers. De vraagprijs is ongeveer 20 miljoen pond - maar dat is voor koopt 2.600 m2 van de bovengrondse en ondergrondse ruimte. Churchill huisde hier ook af en toe.
 • Premier Aso

  01-08-2013 -  In Japan is ophef ontstaan over een toespraak van vice-premier Aso.


 • Unieke brief WOII 

  31-07-2013 -  Kamp Westerbork ontving een opmerkelijke brief uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn veel foto's en brieven van slachtoffers van de tweede wereldoorlog bewaard gebleven.

 • Overlevende Holocaust
  26-07-2013 - Overlevenden van de Holocaust bereiken een iets hogere leeftijd dan hun generatiegenoten.

 •  Merkel in Dachau
  24-07-2013
  - Voor het eerst bezoekt een bondskanselier het voormalig concentratiekamp.

 • Voortvluchtige nazi's

  23-07-2013 - Het Simon Wiesenthal Centrum start een posteractie voor i naar de laatste voortvluchtige oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog. Het is daarom vandaag een posteractie begonnen in 5 grote Duitse steden.


Herdenking Dodenspoorlijnen op 17 september in Arnhem


ARNHEM, 15-08-2013 - Op zaterdag 17 augustus 2013 vindt de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de dodenspoorwegen WO-2 (Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg) plaats op het landgoed Bronbeek in Arnhem.

Dit jaar is het 70 jaar terug dat de Birma-Siam-spoorweg in 1943 voltooid werd. Het Spoorwegmuseum in Utrecht besteedt ook aandacht aan de lijnen en er zijn nog enkele andere activiteiten. 

Tijdens de twee jaar van de bouw van de 415-km lange Birma-Siam-spoorweg stierven dagelijks gemiddeld 200 arbeiders; ongeveer 90.000 Aziatische dwangarbeiders en 16 000 krijgsgevangenen kwamen daar om door mishandeling, uitputting, ziekte of ondervoeding. Onder hen 7 000 Britten, 4 500 Australiërs, 131 Amerikanen en bijna 3 000 Nederlanders.  De spoorlijn moest het gevaarlijke en veel langere vervoer over zee van Thailand naar Birma onnodig maken, maar heeft als zodanig nooit gefunctioneerd. LEES VERDER>>>
Japanse ministers herdenken weer oorlogsmisdadigers

TOKIO, 15-08-2013 -  Twee Japanse ministers hebben vandaag ook Japanse oorlogsmisdadigers herdacht in de Yasukuni-tempel in Tokio. Daar worden jaarlijks niet alleen 2,5 Japanse miljoen burgerslachtoffers herdacht, maar ook 14 veroordeelde Japanse oorlogsmisdadigers.


De ministers bezochten de tempel samen met andere nationalistische parlementsleden: Vandaag 68 jaar geleden staakte Japan zijn strijd in WO2 (op 1 september 1945 was de formele capitulatie). Op de Yasukuni-herdenking hebben Chinezen en Zuid-Koreanen kritiek, omdat de Japanners hun oorlogsverleden ermee zouden verheerlijken.


De Japanse regering herdenkt er  ook oorlogsmisdadigers die zij in de jaren '70 liet toevoegen aan de herdenkingslijst.  Jaarlijks nemen rechtse Japanse politici aan deze herdenking deel. Shinzo Abe, de huidige Japanse premier, nam dit jaar niet deel. Hij herdacht de doden met keizer Akihito elders in Tokio. Hij was er vorig jaar wel bij, en heeft ook geld gedoneerd om de tempel te behouden.


Nederlands B-25-wrak gevonden bij Darwin


DARWIN, 22-07-2013 - Bij Darwin in Australië is het wrak gevonden van een Nederlandse bommenwerper uit de oorlog. Het is een tweemotorige Amerikaanse B-25D Mitchell die deel uitmaakte van het Nederlands-Australische No. 18 (Netherlands East Indies) Squadron  van de Australische luichtmacht (RAAF).


Foto rechts: B-25s van het !18th Sq NEI RAAF tijdens een vluct in 1943.


Het toestel verongelukte op21 oktober 1942. Tijdens de oorlog was een eskader van 18 deze bommenwerpers in Darwin gestationeerd en voerde operaties uit tegen de Japanners en bezet Nederlands-Indië.


Het toestel werd tijdens een oefening bij de Quail-eilanden per ongeluk geraakt door een waterzuil van de explosie van bommen van een ander toestel. Daardoor brak een van de vleugels en het vliegtuig verdween met 6 bemanningsleden in de oceaan.

Australische militairen kammen bij Darwin dit voormalige oefenterrein uit om het vrij van explosieven te maken. De regio wordt binnenkort geopend voor toeristen.


De Australische militairen vonden brokstukken van het toestel en ook een motor, al is die alleen bij extreem laag water waarneembaar. Er zijn geen menselijke resten gevonden.


Projectleider David Thomas was volgens de NOS verrast over de vondst, omdat het toestel ergens anders in zee was gestort. De bommenwerper moet door de sterke stroming zijn verplaatst. De meeste wrakstukken zijn geborgen en worden vernietigd. De motor blijft in het water liggen.

Was Mosquito belangrijkste vliegtuig uit WO2?


LONDEN, 22-07-2013 - Was de Mosquito het belangrijkste geallieerde vliegtuig uit WO2? Die vraag trachtte een documentaire gisteravond op het Britse Channel 4 te beantwoorden.

Volgens de presentator was deze tweemotorige jager-bommenwerper dat inderdaad - hij was in ieder geval uniek als enige vliegtuig ontworpen tijdens de oorlog, dat voornamelijk uit triplex bestond.

Het verhaal van de Mosquito heeft bovendien een Nederlandse voetnoot: één van de beroemdste Britse piloten, Guy Gibson, vond dood in een Mosquito als verkenner oftewel 'pahtfinder'  - hij sneuvelde boven Steenbergen in Brabant op 19 september 1944 en is begraven in Bergen op Zoom.  LEES VERDER>>>
eBay biedt origineel exemplaar van Schindlers lijst aan voor $ 3 miljoen


NEW YORK, 20-07-2013 - Een van de echte lijsten met Joods personeel van de Duitse fabrikant Oskar Schindler staat ter veiling op eBay. De lijst die bij eBay staat, werd in 2010 nog gekocht voor $ 2,2 miljoen van de neef van Schindlers boekhouder, Itzhak Stern. De koper vraagt er nu zelf minimaal $ 3 miljoen voor.

Schindler, een Duitser uit Sudetenland, redde samen met zijn vrouw tijdens de Tweede Wereldoorlog zeker 1100 Joden door hen te werk te in zijn emaillefabriek in Krakau. De lijst vermeldt 801 namen van Joodse mannen die dankzij Schindler ontsnapten aan de gaskamers. Schindler liet een lijst typen met Joden die volgens hem onmisbaar waren voor nazi-Duitsland.

Schindler maakte ten behoeve van de SS in totaal 7 lijsten , waarvan er nog 4 bestaan. Twee lijsten bevinden zich in het Israelisch Holocaust Museum in Jeruzalem en een is in het Holocaust Museum in Washington D.C.

De lijsten stonden centraal in het boek Schindler's Ark van Thomas Keneally, later verfilmd als Schindler's List door Steven Spielberg in 1993. In hetzelfde jaar kregen Schindler en zijn vrouw Emilie, die een minstens even grote rol als hijzelf speelde, postuum de Israëlische onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren, een eretitel van Yad Vashem voor niet-Joden die tijdens de oorlog Joden hebben geholpen.Britse Hogerhuis akkoord met gratie voor homosexuele codekraker Alan Turing

LONDEN, 19-07-2013 - Alan Turing, één van de belangrijkste geallieerde codebrekers uit de Tweede Wereldoorlog, krijgt waarschijnlijk een volledig eerherstel van de Britse regering. Het Britse Hogerhuis stemde gisteren in met een aparte wet voor gratiëring van Turing.

Turing werd na de oorlog gerechtelijk veroordeeld wegens zijn homoseksuele contacten met een andere volwassene en pleegde later zelfmoord. Turing droeg ook belangrijk bij aan de ontwikkeling van de eerste computers.

De Britse regering liet gisteren weten dat zij gratie niet in de weg zou staan. Turings bijdrage bij het kraken van de codes van de nazi-Duitse U-Boot-vloot wordt gezien als doorslaggevend voor het aanzienlijk verkorten van de oorlog. Tot nu toe had de regering geweigerd via het zg. 'Royal Priviledge'  Turing te gratiëren voor zijn veroordeling  uit 1952. l LEES VERDER>>>Megchelen heeft luisterkei op Liberation Route

MEGHELEN, 19-07-2013 (NAGEKOMEN) - Zaterdag 13 juli werd een nieuwe luisterplek van de Liberation Route op het Oranjeplein in Megchelen onthuld door ooggetuigen. Op de 'luisterplekken' kan men verhalen beluisteren over 'vreugde en verdriet' aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Na de onthulling was er gelegenheid voor diverse sprekers.

Megchelen was het eerste dorp boven de grote rivieren, dat bevrijd werd, op 28 maart 1945. Er zijn veel woningen kapotgeschoten. Ook zijn hier honderden dwangarbeiders uit kamp Rees door de inwoners verzorgd en naar veilig gebied gebracht. Elk jaar wordt een wandeltocht ter nagedachtenis aan deze dwangarbeiders georganiseerd tussen het dorp Megchelen en Rees, met een kranslegging bij beide oorlogsmonumenten.

Wethouder Jan Finkenfluegel bij de onthulling: "Met het ingebruikstellen van deze luistersteen wordt de historie rondom de bevrijding van Megchelen nog eens stevig benadrukt. De speciale binding met het kamp Rees wordt op deze manier mooi belicht. Ik ben verheugd dat Megchelen met dit initiatief en resultaat een belangrijke bijdrage levert aan de aantrekkelijkheid van onze gemeente en regio. Dank hiervoor."

De Liberation Route volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van Europa in 1944 en 1945. Het parcours start in Zuid-Engeland en loopt via de stranden van Normandie, Ardennen, Brabant, Nijmegen en Arnhem richting Berlijn en Warschau. Op ruim 80 locaties in de wijde omgeving liggen veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren, via mp3, iPad of mobiel, over de indrukwekkende belevenissen van een of meerdere personen in de jaren 1944-1945.Vrijwel alle slapende Joodse rekeningen bij Zwitserse banken uitbetaald

ZÜRICH/NEW YORK, 19-07-2013 - De slapende Joodse rekeningen bij de Zwitserse banken van in totaal $ 1,24 miljard zijn nu bijna geheel uitbetaald. Daarom heeft de toezichthouder op dit proces, rechter Edward Korman uit New York, een ontwerp-eindverslag gepubliceerd.

De gelden stonden na de oorlog op Zwitsers bankrekeningen. De banken deden aanvankelijk geen enkele moeite om deze gelden uit te betalen aan Joodse rechthebbenden of nabestaanden, die in veel gevallen niet over de gegevens beschikten die de banken eisten voor toegang tot de rekeningen. Hierover ontstond een steeds groter internationaal schandaal in de jaren '80. Met name vanuit de VS ebn de staat New York werd flinke druk op Zwitserland uitgeoefend.

.

In augustus 1998 bereikten de advocaten van de eisers met Zwitserse banken en fondsen een overeenkomst hierover, na jarenlang onderhandelen. Het World Jewish Congres onder leiding van Edgar Bronfman sr. speelde daarbij een grote aanjagersrol. Nu is het geld onder de nazaten van de rechtehbbenden verdeeld, of voor zover dat onmogelijk was, ten goede is gekomen aan andere overlevenden van de shoah. l LEES VERDER>>>
OOK BOMMEN  IN  NIJMEGEN  EN  WESTERVOORT  GERUIMD

Ruim 10.000 Hongaren geëvacueerd wegens WO2-bom

BOEDAPEST, 18-07-2013 - Ruim 10.000  mensen zijn vanochtend geëvacueerd in een stad in het centrum van Hongarije, nadat daar een bom uit de Tweede Wereldoorlog was ontdekt bij een basisschool. Dat maakte de lokale politie bekend.

De bom van Sowjet-makelij is relatief klein, met 100 kilo, waarvan 25 kilo springstoffen. Hij springtuig is ontdekt in de stad Svekesfehervar (FOTO RECHTS: HET OUDE CENTRUM) , met iets meer dan 100.000 inwoners, op een 60 km zuidwest van Boedapest.

l LEES VERDER>>>


  K O R T  N I E U W S 
     woensdag  17  juli   2013   -   5    berichten  

Holocaustontkenner geen hotel
Berlijnse hotels hebben van politici de oproep gekregen geen zalen of kamers te verhuren aan holocausontkenners. Het gaat vooral om de bekende en hardnekkige ontkenner David Irving.  Vooral de voorman van Die Grüne, Volker Beck, propageert dit. Dat meldt Die Welt.


Wiesenthal

Het Simon Wiesenthal Center in  Jeruzalem roept de Duitsers op om nog één keer hun schouders te zetten onder de vervolging van loslopende nazi's. Tien jaar jaar terug startte het SWC de 'Operation Last Chance', en die wordt nog één keer opgefrist, zo laat Efraim Zuroff, directeur van het SWC, weten. Hij wijst erop dat er in Oostenrijk in 30 jaar niet één nazi is veroordeeld.
Het gaat nu vooral om de kleinere daders, waar bijvoorbeeld Demjanjuk er een van was. Op 23 juli start de laatste kans, en er is een postcampegne ontwikkeld.

Pepperspray
Op vrijdag 21 september 2012 werd een herdenking van dwangarbeid in Hamburg in aanwezigheid van Poolse eregasten verstoord door een man met pepperspray.  Die man is opgenomen in een gesloten psychiatrische intichting. De voormalige Poolse dwangarbeiders uit WO2 waren uitgenodigd door de Duitsers. Nu zijn ze opnieuw uitgenodigd en zullen op 12 augustus opnieuw komen voor vier dagen. Een van de meest tragische Poolse dwangarbeiders in Hamburg was Walerian Wröbel (foto links), een wat simpele jongen van 17 die nadat hij uit heimwee een brandje had gesticht bij de boer waar hij werkte, in 1942 met de guillotione werd vermoord.

Roofboeken

De nazi's roofden behalve schilderijen ook boeken. Een serie van 420 waardevolle exemplaren, daaronder thelogische werken geschreven door rabbi's, kwam na 1943 in het bezit van de Hamburgse universiteit. Die heeft ze woensdag teruggegeven aan de nazeten van de familie Petschek.

Dambuster

De laatste levende Dambuster-vlieger, Squadron Leader George 'Johnny' Johnson, 91, receives heeft een onderscheiding gekregen vanwege de 70ste evrjaardag van de aanval. De Dambusters belaagden met zware stuiterende bommen de stuwdam van het Möhnetal en ook de Ruhrtalsperre. De moeilijkheid was dat ze laag moesten invliegen en toch op tijd opstijgen om niet door scherven van hun eigen bommen geraakt te worden.

Blaadjes
Ngo 70 jaar zijn er Britse "Jungle Journals"ontdekt, opbeurende maar evrboden blaadjes uit Japanse krijgsgevangenenkampen. Ze werden vaak geschreven op wc-papier, zo medt The Daily Telegraph.


Niod maakt archief Vriendenkring Neuengamme toegankelijk

AMSTERDAM, 17-07-2013 -
Het NIOD heeft een deel van het omvangrijke archief van de Stichting Vriendenkring Neuengamme ontsloten, zo meldt de instelling. Neuengamme is een weinig bekend concentratiekamp, hoewel hier de meeste niet-Joodse Nederlandse verzetsmensen omkwamen.

Deze vriendenkring stelt zich ten doel de herinnering aan het kamp levend houden, staat overlevenden en nabestaanden bij en herdenkt de slachtoffers te herdenken. Voorzitter is de jeugdboekenschrijfster Martine Letterie uit Vorden, wier opa in het kamp is omgekomen. Dit archief is één van de vele belangrijke archieven die het NIOD heeft van belangenorganisaties van oorlogsgetroffenen en verzetsdeelnemers. LEES VERDER>>>
Van der Laan wil immorele belasting voor teruggekeerde Joden terugdraaien


AMSTERDAM, 17-07-2013 - Naar Amsterdam teruggekeerde Joden die na de Tweede Wereldoorlog erfpacht moesten betalen over de jaren dat ze ondergedoken zaten of gevangen werden gehouden, moeten dat geld met rente terugkrijgen. Dat heeft burgemeester Van der Laan gezegd in het KRO-programma Oog in Oog met Sven Kockelmann gisteravond.

Studenten ontdekten in maart dat teruggekeerde Joodse Amsterdammers na de oorlog werden aangeslagen en zelfs beboet omdat ze jaren geen erfpacht hadden betaald. Het ging om mensen wier huizen soms door anderen werden gebruikt of soms afgebroken en verwoest waren. Onder hen ook mensen die in concentratiekampen zaten.

Van der Laan noemt de zaak "zeer beroerd" en wil de gedupeerden compenseren. In Oog in Oog zei hij dat hij niet op zaken vooruit kan lopen, maar dat iedere cent die "in onze zak zou branden omdat we daar kil geweest zouden zijn of bureaucratisch" terug moet. "En dan hoort rente daar gewoon bij."


De gemeente onderzoekt nog of ook zaken als gas en elektriciteit bij oorlogsslachtoffers in rekening is gebracht. Het is volgens de NOS onbekend hoeveel gedupeerden nog leven. Hoe dit in andere plaatsen is verlopen na de oorlog, in eveneens onduidelijk. Zowel Rotterdam als den Haag bezaten eveneens grote Joodse groepen..

Museum in Groningen verwerft originele Mercedes cabrio van Grüne Polizei

GRONINGEN, 15-07-2013 - Het Museum Canadian Allied Forces 1940-1945 in Groningen heeft een zeldzame en originele Mercedes cabriolet uit de Tweede Wereldoorlog in zijn bezit gekregen.


Dit type auto werd veel gebruikt door de Wehrmacht, met name door officieren, en door de SS. Zowel bijvoorbeeld de hoogste SS-er in Nederland, Hans Rauter, als de hoogste SS-er in Tsjechië, Reinhard Heydrich, gebruikten cabriolets - waarin zij overigens beiden aanslagen meemaakten. De 170V was echter een bescheiden model voor lagere officieren.

LEES VERDER>>>
Koreaanse rechters erkennen  schadevergoeding voor Koreaanse dwangarbeiders in Japan


SEOUL, 12-07-2013 - Een gerechtshof in Seoul in Zuid-Korea heeft voor het eerst een vordering tot schadvergoeding wegens dwangarbeid in Japan in de oorlog toegewezen. Een Japanse staalproducent is veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding aan 4 Koreaanse burgers.


Foto rechts: twee Japanse officieren bij het werven van arbeiders in Korea.

Zij ontvingen samen ruim € 250.000 omdat zij tijdens de oorlog als dwangarbeiders vrijwel zonder loon bij het bedrijf moesten werken. Uit de berichtgeving blijkt dat de mannen als minderjarigen onder druk werden gezet door Japanse officials, die hun land al sinds 1910 met harde hand bezetten, om bij het bedrijf te gaan werken. . LEES VERDER>>>
Aanklager in Boedapest verzet zich tegen

uitstel van proces tegen Csatary

BOEDAPEST, 10-07-2013 - Het  Hongaarse openbaar ministerie verzet zich tegen opschorting van de rechtszaak tegen de oorlogsmisdadiger Laszlo Csatary (98 jaar). Maandag besloot de rechtbank tot opschorting. Ex-politiechef Csatary was in 1944 betrokken bij de deportatie van ruim 15.000 Joden naar het nazi-vernietigingskamp Auschwitz. Hij was toen commandant van een kamp in Kassa (nu Kosice in Slowakije).


Foto links: Csatary toen hij vorig jaar werd benaderd door een verslaggever van de Britse krant The Sun, waarna zijn vervolging op gang kwam. Hij was in Boedapest opgespoord door Efraim

Maandag besloot een rechter in Boedapest het proces op te schorten vanwege het risico van dubbele berechting. De openbare aanklager heeft volgens deze rechter dezelfde aanklachten tegen Csatary ingediend als justitie in het voormalige Tsjechoslowakije in 1948. De rechter in dat land veroordeelde Csatary in dat jaar ter dood. Slowakije zette die veroordeling recent om in levenslang om uitlevering mogelijk te maken en heeft daarna aan Hongarije om uitlevering verzocht. Een beslissing hierover kan deze maand nog volgen.

De Hongaarse officier van justitie meent dat de rechtbank voorbarig is en meent dat het proces gewoon gevoerd had kunnen worden, ook in afwachting van het besluit over uitlevering. Hongarije kampt met een sterke neonazistische beweging, die echter niet sterk door de overheid bestreden wordt en waarover in het Europese Parlement regelmatig klachten geuit worden. Het land heeft eveneens een sterke antisemitische traditie.


Tijdens de oorlog werden 450.000 van de 870.000 Hongaarse Joden gedeporteerd en vermoord (uit Nederland: 105.000). Dictator maarschalk Miklos Horthy schaarde zich tijdens de oorlog enige tijd aan de zijde van de nazi's en werd opgevolgd door een nazi, de Hongaar Ferenc Szálasi, leider van de agressieve fascistische Pijlrkruisers (en die overigens geboren werd in Kosice).
A12 moet dicht voor ontmanteling 500-ponder


MOERKAPPELLE, 10-07-2013 - De vliegtuigbom die de Gasunie gisteren in Moerkapelle (gem. Zoetermeer) vond, moet zo snel mogelijk geruimd worden. Hij staat op scherp en ligt vlakbij een gasleiding. Dan wordt de A12 bij Moerkapelle afgesloten en het treinverkeer tussen Gouda en Den Haag stilgelegd. Ook het vliegverkeer op vliegveld Rotterdam moet dan tijdelijk stilliggen.


De Explosieven Opruimingsdienst zei tegen de NOS dat dit nodig is om de 500-ponds WO2-bom veilig te ruimen. Ook 8 woningen in de buurt  worden dan ontruimd. De EOD zet het hele gebied af omdat daar scherven heren kunnen vliegen als de bom toch zou ontploffen. Er is nog niet besloten wanneer de bom wordt geruimd, maar naar verwachting is het vandaag of morgen. 


De kraanmachinist had volgens de EOD "opeens een bom in zijn bak liggen". Op vanmiddag overleggen de Gasunie, de gemeente Zoetermeer,  brandweer, EOD en de politie opnieuw om het tijdstip van demontage en de afsluitingen en evacuaties vast te stellen. Waarschijnlijk stamt de bom uit 1944 toen het station Zevenhuizen-Moerkapelle werd aangevallen...
Belgen ruimen grote mijn uit WO2 bij Petten

PETTEN, 10-07-2013 - De Belgische mijnenjager Bellis heeft dinsdag
voor de kust bij Petten een grote zeemijn uit WO2 (foto rechts) geruimd. Dit gebeurde op verzoek van de Nederlandse Koninklijke Marine, zo meldt het ministerie van Defensie.

Foto rechts: een onderwateropname van de Belgische marine van de zeemijn. De slecht zichtbare wittige uitsteeksels zijn de traditionele knoppen waarmee een schip de mijn deed ontploffen, als het er tegenaan voer.


Wrakduikers ontdekten het explosief afgelopen weekend in de buurt van de ‘kolenboot’, een bekende plek voor wrakduikers. Via de Kustwacht en de marine kreeg de Bellis opdracht om de melding te onderzoeken. Dit gebeurde met een Seafox I (identification). Deze torpedovormige onderwaterrobot is op afstand bestuurbaar en bezit een camera.

Het bleek om een Britse MK17-contactmijn uit de Tweede Wereldoorlog te gaan, een klassieke ‘bolmijn’ met stekelvormige contactpunten. Omdat de 500-ponder een gevaar vormde voor sportduikers, is deze dinsdagavond ter plaatse tot ontploffing gebracht. De Nederlandse en Belgische marine werken al jaren nauw samen, onder meer bij mijnenbestrijding. Wekelijks treffen vissers nog explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog aan op de Noordzee. Op 6 april 2005 ontplofte een opgeviste mijn op het dek van de Nederlandse kotter OD-1, waardoor 3 opvarenden stierven.

Sindsdien melden vissers structureel de vindplaats en hebben de Nederlandse en Belgische marine de jacht op explosieven verhevigd. Inmiddels zijn er sinds die dag 1.062 mijnen, bommen, granaten en torpedo’s op de Noordzee geruimd.


.
Europees verzet tegen nazi's blijkt veel
uitgebreider dan gedacht


BRUSSEL. 8 JULI 2013  - Hoe verzetten de mensen in bezette Europese landen zich destijds tegen de nazi's? Veel uitgebreider dan vaak gedacht, maar de bezette landen weten dat niet van elkaar. Een nieuwe expositie getiteld 'Verzet in Europa', in het Europese Parlement, biedt nu voor het eerst een overzicht van het Europese verzet. De vicevoorzitter van het parlement Miguel Angel Martínez opende maandagavond in Brussel deze reizende tentoonstelling .


"In bezet Europa zijn grote maar vrij onbekende heldendaden verricht door de onderdrukte burgers", zegt de Nederlander Piet Schouten, medeorganisator van de tentoonstelling en tevens ondervoorzitter van de internationale federatie voor verzetsStrijders, de FIR.

Foto links: de eerste herdenking van de Februaristaking, in 1946.


Deze organisatie heeft expositie georganiseerd samen met instellingen uit diverse landen. zoals het NIOD in Amsterdam en de Nederlandse bond van antifascisten AFVN/BvA. Deze laatste nam bijna twee jaar terug het initiatief voor deze expositie.  LEES VERDER>>>


.

SS-er Bruins in september voor Duitse rechter


HAGEN, 9-07-2013 - De Nederlandse SS-er Siert Bruins, ook bekend als 'Het beest van Appingedam,  moet zich in september voor een Duitse rechter verantwoorden voor een moord uit de oorlog. Dat maakte de rechtbank in Hagen vrijdag bekend.


Het Duitse openbaar ministerie vervolgt Bruins voor een moord in Nederland uit 1944. Bruins werd in 1949 in Nederland bij verstek ter dood veroordeeld, maar was toen al ontsnapt. Zijn doodstraf werd intussen in levenslang omgezet.De zuster van het slachtoffer treedt bij dit proces op als zg. 'Nebenklager', mede-aanklager, een positie die het Nederlands recht niet kent. De Nebenklager heeft net als de reguliere openbare aanklager het recht om vragen te stellen, een requisitoir te houden en een strafeis in te dienen.  LEES VERDER>>>
Flying Legends show 13-14 juli in Duxford toont 38 toestellen


DUXFORD, 9-07-2013 - Aanstaand weekend vindt de grote jaarlijkse historische Flying Legends Air Show op het vliegveld Duxford bij Cambridge plaats. 

Foto rechts: een Ju 52 transporttoestel.Foto Wikipedia.


Dit jaar nemen ongeveer 38 toestellen deel aan de vliegdemonstraties. Deze modellen stammen allemaal uit of voor WO2. Organisator is The  Fighter Collection, in samenwerking met het Imperial War Museum, dat op Duxford een grote vestiging heeft. Duxford was de basis waar de beenloze RAF-ace kolonel Douglas Bader tijdens de Battle of Britain gestationeerd was. Het is nog steeds een functionerend vliegveld.


Vaste gasten zijn altijd het Britse trio Spitfire, Hurricane en Lancaster. Ook de Amerikaanse Mustangs ontbreken nooit: dit jaar nemen er 3 deel. Meestal is er wel een C-47 (ook wel bekend als Dakota) aanwezig, zo ook dit jaar. Dit jaar ontbreekt aan het tableau een Thunderbolt, maar er is weer wel een Lockheed P-38  Lightning..De Hawker Typhoon, die ontwikkeld werd op Duxford, vliegt dt jaar eveneens niet mee.  LEES VERDER>>>


.
Nieuw Duits monument voor slachtoffers nazi-'euthanasie'

BERLIJN, 9-07-2013 - Duitsland richt opnieuw een monument op voor de naar schatting 200- tot 300.000 gehandicapten die door de nazi's werden vermoord. Het ging om mensen met een geestelijke of lichamelijke handicap of chronische ziekte. Gisteren legde de federale cultuurminister Bernd Neumannn de eerste steen.

Het monument wordt een 30 meter lange muur van lichtblauw glas. Het komt in het centrum pal voor de Berliner Philjharmoniker aan de Tiergartenstrasse 4, waar het hoofdkantoor van deze nazi-moordactie was. Het nieuwe monument vervangt een gedenksteen die er sinds 1991 ligt. LEES VERDER>>>


.
Liberation Route maakt online kalender van WO2-herdenkingen Market Garden

ELST, 9-07-2013 - De Stichting Liberation Route Europe in Elst stelt dit jaar een online herdenkingskalender samen voor de jaren 2013, 2014 en 2015 uit. Daarin komen alle WO2-herdenkingen langs de Liberation Route in Gelderland en Noord-Brabant.
Foto links: de onthulling van een luisterkei in Rhenen.

Op deze manier biedt zij bezoekers en pers een compleet overzicht voor de komende jaren. De nadruk ligt op Operation Market Garden en verwante gebeurtenissen. Op 17 september 2014 is het 70 jaar terug dat deze grote maar mislukte aanval op Arnhem en Nijmegen begon.

Rondom de 70-jarige herdenkingen van WOII en de bevrijding van Europa worden vele activiteiten georganiseerd. De stichting geeft met de kalender een samenhangend overzicht van evenementen langs de Liberation Route voor de jaren 2013, 2014 en 2015.

De herdenkingskalender gaat begin augustus online en is dan te bekijken op: www.liberationroute.com De kalender zal onder meer opgenomen worden op de websites van tientallen hotels, musea, VVV’s en verenigingen die actief zijn met batllefieldtoerisme.

De Liberation Route is een route langs de plekken waar in 1944 en 1945 de oorlog zich afspeelde in Noord-Brabant, rondom Arnhem en Nijmegen en op de Veluwe. Op ruim 80 locaties in de wijde omgeving liggen veldkeien met een luidsprekertje, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspelletje te horen over de belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945.Plasterk verhoogt subsidie van stichting Oorlogsgraven toch


DEN HAAG, 5-07-2013 - Minister Plasterk verhoogt structureel de subsidie van de Oorlogsgravenstichting. Een maand geleden nog kwam het bericht dat de stichting ernstig gekort zou worden.


Foto links: het Nederlandse erevald Ancol in Noord-Jakarta, pal aan zee.


Afgelopen maandag 1 juli 2013 maakte minister Plasterk tijdens een gesprek met het bestuur en de raad van toezicht van de Oorlogsgravenstichting bekend dat de subsidie die de Stichting jaarlijks ontvangt structureel omhoog gaat. De stichting is in 1946 opgericht op aandringen van de overheid en verzorgt ten behoeve van de overheid de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven in 55 landen. De subsidie gaat van ongeveer 2,6 miljoen euro naar ruim 3,1 miljoen euro. .  LEES VERDER>>>
ZELHEM, 4-07-2013 - De gemeente Bronckhorst kan gaan beginnen met de berging van een Britse Lancaster-bommenwerper uit 1944 en het opzetten van een educatief programma voor scholieren. Dat meldt Omroep Gelderland.


De kosten van de berging geraamd op € 400.000 worden gedragen door het rijk, de gemeente, het Roelvink Fonds en andere partijen.


Het gaat waarschijnlijk om de Lancaster ED470 met 7 bemanningsleden. Slechts één van hen overleefde de crash omdat hij tijdig met zijn parachute het vliegtuig kon verlaten. Nabestaanden van de anderen hebben jaren in onzekerheid geleefd over de plek waar hun familieleden lagen. In eerste instantie vernamen de nazaten dat het vliegtuig  in de Waal was neergestort. 


In werkelijkheid ligt de ED470 met de stoffelijke resten van de 6 vliegers vrijwel zeker in een weiland in Zelhem. Daar stortte op 23 september 1944 een Lancaster bommenwerper neer. De bommenlading ontplofte en sloeg een enorme krater in de grond. Of de bommenwerper daadwerkelijk in Zelhem ligt, kan alleen een berging bieden. Halverwege juli is de officiële start. De berging vindt waarschijnlijk pas in het najaar plaats.  ZIE OOK BERICHT VAN 23-04-2013>>>


Krans gelegd voor bemanning verdwenen O 13

DEN HELDER, 4-07-2013 - Gisteren hebben nabestaanden van de bemanning van de vergane onderzeeboot O 13 een krans gelegd.  Dat gebeurdfe vanaf de ZrMs Zeven Provinciën op het Mardiep bij Den Helder.

Behalve familieleden, waren ook aanwezig oud-premier en -minister van Defensie Piet de Jong en Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom.

Voor de kranslegging dook de onderzeeër ZrMs Bruinvis op de rede van Den Helder symbolisch. Dit als eerbetoon aan de vermiste bemanning van de O13.

Het was die dag 73 jaar geelden dat de boot verging. het wrak is tot nu toe nooit teruggevonden, maar de Marine blijft ernaar zoeken.

Foto Defensie..
1000-ponds bom gevonden in Waterdunen bij Breskens


BRESKENS, 4-07-2013 - In het gebied Waterdunen van Breskens, gemeente Sluis,  is een 1000-ponds bom gevonden uit de Tweede Wereldoorlog.  Dit is gebeurd tijdens het munitieonderzoek dat  de Provincie Zeeland laat uitvoeren voor de ontwikkeling van het project Waterdunen, zo meldt de gemeente. Dit deel van de kust is in de zomer in trek bij toeristen.


Het betreft een zware vliegtuigbom van Britse makelij. Hoewel hij veilig is gemaakt, moet hij wel opgeruimd worden, meldt de gemeente. In overleg met de EODD en de hulpdiensten is besloten het explosief na de zomer op te ruimen. Er bestaat momenteel geen direct gevaar voor de omgeving of voor de medewerkers van aannemer KWS die op de locatie werken. Op die plek laat de gemeente extra toezicht houden. 

 

Voor het onschadelijk maken is in de buurt van de vindplaats een plek ingericht waar de bom tot ontploffing zal worden gebracht. Een deel van de omgeving moet dan worden ontruimd en afgezet voor de verplaatsing van de bom naar de springlocatie. De exacte datum en nadere details over de ruiming zijn op dit moment nog niet bekend. Hierover volgt nadere berichtgeving. De burgemeester van Sluis is bevoegd gezag en zal samen met de EODD en de aannemer KWS de ontruiming in gang zetten. De burgemeester heeft bewoners in de omgeving van de vindplaats inmiddels geïnformeerd over de vondst.
Herdenking verdwenen onderzeeboot O 13: zoektocht gaat voort

DEN HELDER, 3-07-2013 - De Marine zoekt voort naar de verdwenen onderzeeër O 13. Dat zegt overste Jouke Spoelstra van de Marine, die de zoektochten coördineert. Mogelijk zou de boot betrokken zijn geweest bij een geheime missie, zoals het ophalen van Engelandvaarders.


Spoelstra bevestigt dat hij deze theorie kent, maar kan deze niet concretiseren.Vandaag is een herdenking in Den Helder bij het monument voor de omgekomen onderzeebootmannen, waarna op zee een krans wordt gelegd in het Marsdiep.

De Nederlandse onderzeeboot O13 voer op 12 juni 1940 de haven Dundee (Schotland)  uit om de Duitse scheepvaart in het Skagerrak (Denemarken) te hinderen. Sindsdien is er van de O13 en zijn 34 opvarenden niets meer vernomen. Vandaag worden ze herdacht door zo'n 250 nabestaanden in Den Helder.  LEES VERDER>>>
Eerste Oostenrijkse monument voor nazi-deserteurs niet populair

WENEN, 3-07-2013 - Wenen krijgt na jaren overleg een monument voor de deserteurs uit de nazi-Wehrmacht. Het wordt een grote liggende X van ongeveer 10 m lang en 8 m breed, en zal blauw worden geschilderd.
Dit is het eerste monument voor deserteurs in Oostenrijk.


Het is een ontwerp van de Duitse kunstenaar Olaf Nicolai. Hij won de prijsvraag die de gemeente Wenen heeft uitgeschreven. Dat maakte de gemeente op 27 mei bekend. Het monument komt op hetBallhausplatz, pal voor de bondskanselarij.

De oprichting van dit monument is niet zonder meer populair in Oostenrijk. Op de site van het dagblad Der Kurier AT staat als reactie o.m.: "Deserteure, egal in welcher Armee und unter welchem Regime, sind Kameradenschweine. Standrechtliche Exekution ist gerechtfertigt. Punkt aus."- Vertaald: Deserteurs uit om het even welk leger en onder welk regime dan ook, zijn kameradenzwijnen. Standrechtelijke executie is gerechtvaardigd. Punt uit."

Officieel heet het monument "Denkmal für die Verfolgten der NS-Militärjustiz", oftewel monument voor de slachtoffers van de militaire justitie van de nazi's. In totaal zijn ongeveer 20.000 soldaten geëxecuteerd wegens desertie uit de Wehrmacht. uit Oostenrijk waren dat er volgens de politicoloog Walter Manoschek 1.500. Oostenrijk werd in maart 1938 opeens door nazi-Duitsland geannexeerd, waarna het als zelfstandig land ophield te bestaan en de volwassen mannelijke onderdanen onder de dienstplicht vielen.

De plaatsing is deels te danken aan een 91-jarige Oostenrijkse deserteur, Richard Wadani, die jarenlang heeft moeten ijveren om dit monument tot stand te brengen. Deserteurs hadden het in zowel Duitsland als Oostenrijk na de oorlog jarenlang zwaar, omdat hun veroordeling volgens de autoriteiten van na de oorlog toch bleef gelden. Dit is pas het laatste decennium herzien. In vele grote Duitse steden, zoals Hamburg, Keulen en Bonn bestaan dit soort monumenten al. Er is een vereniging van nazi-deserteurs: Opfer-ns-militaerjustiz.de.
Toekomst WO2-collectie van gesloten Luchtvaartmuseum nog ongewis


SOESTERBERG, 01-07-2013 - De toekomst van de WO2-collectie van het Militaire Luchvaartmuseum in Zeist is nog onduidelijk. Dat bleek uit een verklaring van de directeur, Lt-kol René Parijs. Vandaag wordt ook gevierd dat de luchtmacht in Nederland 100 jaar bestaat.

Foto rechts: het boeggeschut van de Do24.


Vandaag sluit het museum voorgoed, en een deel van de collectie verhuist naar het Nationale Militaire Museum dat Defensie op de voormalige vliegbasis Soesterberg laat bouwen. De ruwbouw daarvan is bijna gereed.


De nadruk van dit nieuwe 'museum', dat met glazen wanden wordt uitgevoerd, ligt op promotie van het leger en niet op informatie of documentatie. In het gesloten museum was een aparte hal gewijd aan WO2, de enige tegen Nederland gerichte oorlog, en tevens de grootste waar de luchtmacht in meestreed.  LEES VERDER>>>
 


I N D E X

22-07-2013

Nederlands B-25-wrak gevonden bij Darwin

Was Mosquito belangrijkste vliegtuig uit WO2?


20-07-2013

eBay biedt origineel exemplaar van Schindlers lijst aan voor $ 3 miljoen

19-07-2013
Britse Hogerhuis akkoord met gratie voor homosexuele codekraker Alan Turing

Megchelen heeft luisterkei op Liberation Route

Ruim 10.000 Hongaren geëvacueerd wegens WO2-bom

17-07-2013
Niod maakt archief Vriendenkring Neuengamme toegankelijk

Van der Laan wil immorele belasting voor teruggekeerde Joden terugdraaien

15-07-2013
Museum in Groningen verwerft originele Mercedes cabrio van Grüne Polizei


12-07-2013
Koreaanse rechters erkennen eindelijk recht op schadevergoeding voor dwangarbeiders in Japan

10-07-2013

Aanklager in Boedapest verzet zich tegen uitstel van proces tegen Csatary

A12 moet dicht voor ontmanteling 500-ponder

Belgen ruimen grote mijn uit WO2 bij Petten

09-07-2013
Europees verzet tegen nazi's blijkt veel uitgebreider dan gedacht

SS-er Bruins in september voor Duitse rechter

Flying Legends Air Show 13-14 juli Duxford toont 38 toestellen


Nieuw Duits monument voor slachtoffers nazi-'euthanasie'


Liberation Route maakt online kalender van WO2-herdenkingen Market Garden


05-07-2013

Plasterk verhoogt subsidie van stichting Oorlogsgraven toch


04-07-2013

Gecrashte Lancaster in Zelhem wordt geborgen voor € 400.000


Krans gelegd voor bemanning verdwenen O 13


1000-ponds bom gevonden in Waterdunen bij Breskens


03-07-2013

Herdenking verdwenen onderzeeboot O 13: zoektocht gaat voort


Eerste monument voor deserteurs in Oostenrijk niet populair


01-07-2013

Toekomst WO2-collectie van gesloten Luchtvaartmuseum nog ongewis