Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS


 
 N  I  E  U  W  S -  W O  

 

HET RELEVANTE NIEUWS OVER DE OORLOG - UIT NEDERLAND EN DAARBUITEN


J A N U A R I   2 0 1 3
 HOOFDRED. A. GRAAFF
redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.POSCH, AUTEURSRECHTEN VOORBEH
.-DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES-Soest vreest  arena met tankshows bij militair museum

SOEST, 30-01-2013  - Ophef in Soest. Aanleiding is de komst van een arena voor ’spectaculaire tankshows’ bij het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM) op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Steeds duidelijker komt aan het licht dat dit geen echt museum, maar een attractie wordt. Daardoor dreigt met name de collectie WO2 in de knel te komen.

De fractie van GroenLinks uit Soest wil duidelijkheid over dit plan dat voor hen als een ’volslagen verrassing’ komt, zo meldt de Gooi- en Eemlander. GL stelt schriftelijke vragen over de aantasting van het beschermde natuurgebied.

Er is tevens onduidelijkheid over andere zaken: de publieke beschikbaarheid van de collectie, die drastisch dreigt te verminderen. Daarnaast blijkt het museum het duurste nieuwe museum van Nederland te worden.  Het zg. museum moet namelijk een prestigieus demonstratiecentrum van defensie worden, gericht op het creëren van 'maatschappelijk draagvlak'. LEES VERDER>>>
Gefeliciteerd met je 70ste, Trouw!

door Arthur Graaff
AMSTERDAM, 30-01-2013 - 'Trouw' bestaat natuurlijk al vele duizenden jaren. Beetje flauw misschien, want vandaag is het de krant die 70 jaar bestaat.


Foto rechts: de online-editie van Trouw van vandaag. Klik erop om de pagina te zien.


Exact vandaag 70 jaar terug kwamen enkele redacteuren van de illegale, succesvolle krant Vrij Nederland in Aerdenhout bij elkaar. Zij waren het niet meer eens met Henk van Randwijk, hoofdredacteur van die krant en socialist. Zo leveren geschillen nog wel eens iets waardevols op.

Vandaag publiceert Trouw een artikel over het ontstaan van haar naam. Opmerkelijk dat juist die naam opeens opdook, op die bijeenkomst in Aerdenhout thuis bij Gezina van der Molen, hoewel het eigenlijk om ontrouwen ging, scheurmakers, samenzweerders.


Foto links: het eerste nummer van de Oranjebode, die twee weken later Trouw zou heten.


Maar dat viel allemaal mee, en Trouw vond al gauw zijn stem en zijn lezers, en zijn medewerkers. Toen de protestante krant de Standaard door de Duitsers werd overgenomen, gelijkgeschakeld, wat ook net gebeurd was, was de tijd rijp voor deze stap. Trouw en Vrij Nederland zijn nooit vijanden geweest. Zo was Van Randwijk ook weer wel.

Trouw heeft in de oorlog een enorme bijdrage geleverd: van geen andere illegaal blad zijn zoveel mensen vermoord door de Duitsers, wel 130 - meer de de hele huidige redactie. Nederland kent geen bladen die het zo moeilijk hebben gehad.


Foto rechts: het logo van de illegale krant.


Trouw heeft veel geleerd. het eerste nummer was geheel gewijd aan de geboorte van prinsesje Margriet - hartelijke emotionele woorden, vier pagina's lang, in een kleine letter, dicht opeen gedrukt. Nu onvoorstelbaar - toen was de geboorte van een prinsesje kennelijk een morele steun die wij in nu niet meer kunnen voorstellen.


Journalistiek was het totaal niet - hoewel - wie de kranten van vandaag bekijkt - een grote krant, overigens fout in de oorlog, daarom schrijf ik hier die naam even niet, biedt vandaag de onwetende lezer 20 pagina's koningsdrama. Dus dat is misschien niet veranderd, maar de oorlog is over en Trouw is gebleven. Vanavond is er een feestje in Bloemendaal, waar Aerdenhout onder valt, en daar wordt een plaquette onthuld die later op het huis waar Trouw ontstond wordt bevestigd (zie ons artikel van 28-01-2013)

Gefeliciteerd Trouw, en nog vele jaren!
Beate Klarsfeld ontving Auschwitz-prijs in Amsterdam

AMSTERDAM, 30-01-2013 - De nazi-jaagster Beate Klarsfeld ontving vorige week de Annetje-Fels-Kupferschmidt-prijs, genoemd naar de voormalige voorzitster van het Auschwitz-comité. Mevrouw Klarsfeld hield vorige week donderdag tevens de 10de 'Nooit meer Auschwitz-lezing' in het Tropenmuseum voor het comité.

Mevrouw Klarsfeld, geboren in Duitsland en als au-pair naar Parijs getrokken, gaf tijdens tijdens haar Auschwitz-lezing een overzicht van haar werk als nazi-jaagster. Dat werk deed zij samen met haar man, de Roemeens-Joods-Franse advocaat Serge Klarsfeld.


Zij wisten de nazi-oorlogsmisdadiger Klaus Barbie, bekend als 'de slager van Lyon', op te sporen in Bolivia. De Franse staat werkte toen mee aan zijn berechting. Voordat het echter zover was, moesten Beate en Serge Klarsfeld enorme weerstanden overwinnen.
  LEES VERDER>>>
Kamerlid CU verbaasd over hoge kosten nieuw museum

DEN HAAG, 29-01-2013 - Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie is verbaasd over de hoge kosten van het nieuwe Nationale Militaire Museum in Soesterberg. Ook begrijpt zij niet waarom 7 van de 8 hangars op het voormalige vliegveld worden afgebroken, hoewel 40% hergebruik van bestaande gebouwen was toegezegd. Mevrouw Dik is kunsthistorica en maakt zich verder zorgen om de publieke vertoning van de militaire collectie.

Het Kamerlid vindt dat de bestaande militaire collectie zoveel mogelijk voor het publiek beschikbaar moeten zijn, zo zegt zij in een telefonische toelichting vandaag. Nu dreigt 95% in de opslag te verdwijnen, doordat Defensie dit nieuwe gebouw wil gebruiken als promotie-instelling en het feitelijk vrijwel geen museum-rol meer geeft.

In de huidige plannen van Defensie zullen vooral de spullen uit WO2 aanzienlijk minder getoond worden. Dat komt doordat de bijvoorbeeld tanks en vliegtuigen meer ruimte krijgen dan in hun oude musea waar zij vandaan komen, en doordat de nadruk volgens Defensie ook niet meer op historie ligt.


De bouw van het nieuwe museum moet € 90 miljoen kosten, waarbij ook de exploitatie en het onderhoud komen gedurende 25 jaar, een bedrag van € 70 miljoen, samen € 160 miljoen. Bovendien komen daar nog bovenop de echte musemkosten zoals salarissen van directeur en musemstaf, onderhoud van de collectie, voor € 40 miljoen gedurende 25 jaar. Dit bedrag staat echter nergens in de stukken vermeld.LEES VERDER>>>
Eerste platformbijeenkomst Grebbelinie druk bezocht

RENSWOUDE, 29-01-2013 - Afgelopen vrijdagmiddag vond de eerste bijeenkomst van het Platform Grebbelinie plaats. Dagvoorzitter burgemeester van Bunschoten Melis van der Groep riep de volle zaal met ondernemers, vrijwilligers, bestuurders en bewoners op tot samenwerking en co-creatie op de Grebbelinie. ‘Wij zijn samen met u het Platform Grebbelinie’ benadrukte Van de Groep ‘Door samen in gesprek te gaan ontstaan de beste ideeën en nieuwe projecten!’

Vervolgens bezocht de groep het verdedigingswerk aan de Engelaar aangelegd in 1799. Daarna kwam de opening van het onlangs herstelde en vernieuwde verdedigingswerk Fort Daatselaar. Dat vormde het startsein voor een nieuwe periode waarin het platform zoekt naar meer mogelijkheden  herstel en beheer in de Grebbelinie.LEES VERDER>>>Telegraaf zoekt oude oorlogsfilms voor DVD-uitgave

AMSTERDAM, 29-01-2013 - De uitgeverij De Telegraaf start een project met origineel, ongepubliceerd bewegend beeld uit de Tweede Wereldoorlog. Daarom zoekt de uitgever mensen die WO2-films bezitten. Doel is een DVD-box samen te stellen met onbekend beeldmateriaal.

De Telegraaf hoopt op 8 of 16 mm amateurfilms. De uitgeverij hoopt op gewone taferelen. Ruim vijf jaar geleden deed De Telegraaf al een oproep.  om persoonlijke verhalen uit de oorlogstijd. dat leidde tot meer dan 6.000 reacties en in 2008 verscheen er een daarvan boek: Ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog, met een relatief grote oplage van 12.000.

Het zal moeilijker worden om bewegend beeld te verzamelen. Volgens Rene Kok van het NIOD is erg benieuwd naar de respons. Hij meent dat eleke opname uit de oorlogstijd een persoonlijk en boeiend verslag is dat historisch interessant kant zijn.Volgens de Telegraaf zijn WO2 boeken en films in trek. Op National Geographic Channel loopt bijvoorbeeld wekelijks een serie over WO2.

De DVD-box met het videomateriaal verschijnt 29 april van dit jaar exclusief nbij de webshop van de uitgeverij en heeft diverse thema's: aanloop en begin van de bezetting, het dagelijks leven, nationaal-socialisme, verzet, sport, voedseldropping en bevrijding. Materiaal is tot en met 1 maart 2013 welkom bij De Telegraaf, onder vermelding van 'Project WO2 Film' (Antwoordnummer 3500, 4100VP Vianen). Inzenders krijgen als beloning de nieuwe DVD-box later gratis thuisgestuurd.
Duitse soldaten in Nederland herdenken op 4 mei: kan dat?


ARNHEM, 29-01-2013 - Kunnen in Nederland ook de daders uit de Tweede Wereldoorlog op 4 mei herdacht worden, tegelijk met de slachtoffers? Dat lijkt de centrale vraag in de rechtszaak in hoger beroep van de gemeente Bronckhorst tegen het Federatief Joods Nederland. Dit diende gisteren bij het gerechtshof te Arnhem.

Beide partijen voerden dezelfde argumenten aan als in mei vorig jaar. De rechtbank in Zutphen oordeelde op 4 mei 2012 in kort geding, maar in een zeer uitgebreid gemotiveerd vonnis. De burgemeester van Bronckhorst kreeg toen het verbod om mee te doen aan een herdenking van Duitse nazi-soldaten op de begraafplaats van het dorp Vorden in zijn gemeente op 4 mei, uitgerekend de dag van de dodenherdenking. LEES VERDER>>>Plaquette voor 70 jaar Trouw

AERDENHOUT, 28-01-2013 - Op 30 januari 1943 kwamen vier verzetsmensen in Aerdenhout bijeen om de illegale krant Trouw op te richten. Dat gebeurde  in het huis van juriste en journaliste prorf dr Gezina van der Molen aan de Klapheklaan 14 te Aerdenhout, samen met Jan Schouten, Eb van Ruller en Sieuwert Bruins Slot.

Ter herdenking van dit feit 70 jaar geleden zal er aan het huis een gedenkplaat bevestigd worden. Deze gedenkplaat zal onthuld worden tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis van Bloemendaal op 30 januari 2013. Naderhand wordt de bronzen plaat aan de gevel bevestigd.

Trouw verscheen voor het eerst op 18 februari 1943, oorspronkelijk onder de naam Oranje-Bode, als illegale krant op initiatief van een groep orthodox-protestantse verzetsmensen. Enkelen van hen werkten bij de illegale krant Vrij Nederland, die al sinds 1940 verscheen.
LEES VERDER>>>Onze Ebru in Auschwitz
column door Arthur Graaff, 28-01-2013

Onze Ebru Umar raakt de weg een beetje kwijt. Zondag schreef de columniste op GeenStijl over Auschwitz en de Jodenvervolging: de Nederlanders hebben het gedaan, en waarom moeten we dat dan zonodig herdenken?

Dat leverde natuurlijk een topscore op, nog net geen 500 reaguurders and counting, dus dat zal haar wel stimuleren om zo door te gaan. Beetje ongestoord herdenken wordt steeds lastiger.

LEES VERDER>>>Holocaust in Amsterdam herdacht


AMSTERDAM, 27-01-2013 -Bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' is zoals elk jaar  Holocaust herdacht. Vandaag is het International Holocaust Memorial Day. Op 27 januari 1945 bevrijdde het Rode Legerhet nazi-vernietigingskamp Auschwitz in Polen.


Foto rechts: burgemeester Van der Laan. Klik op de foto voor de pagina met de video van de NOS.

De bijeenkomst in Amsterdam ving aan met een stille tocht van het stadhuis naar het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark.


Daar zijn kransen gelegd en toespraken gehouden door burgemeester Van der Laan, voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité en Menno Lavino. Rabbijn Menno ter Brink sprak de Joodse rouwgebeden uit en Sinti en Roma maakten muziek.


De burgemeester zie o.m.: Nooit eerder waren ontmenselijking en moord tot staatsdoel verheven." En: " Hoewel ik veel feiten cijfers heb geleerd, kan ik het nog steeds niet bevatten." De burgemeester zei dat hij sprakeloos was geworden van het boek 'In memoriam' over de 18.000 gedeporteerde Joodse en Sint-kinderen. Bij ontmoetingen met oudere Joodse Amstersdammers merkte hij dat zij met net wat meer nadruk spreken over hun kleinkinderen met net iets meer passie dan Amsterdammers die niet werden vervolgd.

Bij de herdenking waren ook aanwezig de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, staatssecretaris Van Rijn van VWS, een aantal leden van de Tweede Kamer en een aantal ambassadeurs.

De ongeveer 6 miljoen Joden en zigeuners die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn omgebracht, worden over de hele wereld herdacht op of rond 27 januari, International Holocaust Memorial Day. In Auschwitz werden ongeveer 1 miljoen Joden vermoord. 


Yad Vashem

In het Zaans Museum is postuum aan Geertje Pel-Groot uit Zaandam de onderscheiding 'Rechtvaardige onder de Volken' uitgereikt door het holocaustinstituut Yad Vashem in Jeruzalem. Ook haar dochter Trijnie Pfann-Pel (89) kreeg de onderscheiding. In 1944 redden de twee het leven van de Joodse baby Marion Swaab, die bij hen verbleef. Geertje werd echter opgepakt en vergast in concentratiekamp Ravensbrück.
Berlusconi looft  fascist Mussolini tijdens herdenking

MILAAN, 27-01-2013 - Op de wereldwijde Holocaust-herdenkingsdag heeft voormalig Italiaans premier Silvio Berlusconi het opgenomen voor de fascistische Italiaanse dictator Benito Mussolini. Volgens Berlusconi - die niet was uitgenodigd voor de herdenking in Milaan - waren de Italiaanse rassenwetten in de oorlog weliswaar slecht, maar heeft Mussolini ook "veel goeds" gedaan.

Berlusconi liet zich wel vaker positief uit over Mussolini, van 1922 tot 1945 dictator van Italië. Vanaf 1938 voerde hij antisemitische wetten in, maar was laks in de uitvoering ervan. Toen de Duitsers de macht in Noord-Italië overnamen in 1943 maakten zij Mussolini het hoofd van hun regering. Sinds 1943 werden Joden uit Noord-Italië ook naar concentratiekampen afgevoerd. Dat was echter een fractie van de aantallen die in andere bezette landen werden bereikt. In totaal stierven 12.000 Italiaanse Joden, en wisten ruim 40.000 aan vervolging te ontsnappen en de oorlog te overleven.

Vandaag werd op het station van Milaan het nieuwe Italiaanse museum van de Holocaust geopend. Premier Mario Monti en de Duitse bondskanselier Angela Merkel woonden de ceremonie bij. Monti bezocht spoor 21 vanwaar  tijdens de oorlog Joden werden gedeporteerd naar vernietigingskampen. Mevrouw Merkel zei dat Duitsland altijd verantwoordelijk blijft voor de misdaden van de nazi's.Professor Wiggins, gedwongen doodgraver van Margraten, overleden

AMSTERDAM, 25-01-2013 - Toen Jefferson Wiggins 8 was, kwam de Ku Klux Klan achter zijn vader aan, een landarbeider, aan om hem te lynchen. Het gezin vluchtte. Op 9 januari 2013 stierf Jefferson Wiggins, intussen professor, in het Amerikaanse New Fairfield op 87-jarige leeftijd.


Hij was in 1944 en 1945 één van de dienstplichtige Amerikaanse doodgravers die maandenlang moesten spitten en met Amerikaanse lijken moesten slepen op een modderig veld in Margraten.

In november 1944 arriveerde de zwarte Amerikaanse sergeant Jeff Wiggins in Margraten. Via Frankrijk ging hij direct naar Limburg om de vele duizenden gesneuvelde Amerikanen daar te begraven. In die jaren kwamen er op Margraten maar liefst 20.000 doden aan. Velen daarvan werden later naar de VS overgebracht om daar herbegraven te worden. LEES VERDER>>>
Pauline Broekema, generaal Van Uhm spreken op 4 mei en Hirsch Ballin op 5 mei

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQIct8vv9XWgyyv4i4kxskKrltVoOggm_al0tsgl5MAcADNJ58faw

AMSTERDAM, 25-01-2013 - Schrijfster en NOS-journaliste Pauline Broekema en generaal b.d. Peter van Uhm spreken dit jaar tijdens de dodenherdenking op de Dam op 4 mei. Oud-minister Ernst Hirsch Ballin geeft de 5 meilezing in de Domkerk te Utrecht. De Marinierskapel  van de Koninklijke Marine zal onder meer samen met het Brabant Koor optreden tijdens het 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam. 
 
Pauline Broekema houdt op 4 mei de voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Mevrouw Broekema doet onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog en heeft een boek geschreven over het vooroorlogse Joodse leven in de Mediene oftewel provincie (‘Benjamin, een verzwegen dood’)
. LEES VERDER>>>
Erven Katz krijgen 188 schilderijen niet terug; 1 wel

DEN HAAG, 25-01-2013 - De erfgenamen van de Joodse kunstehandelaren, de broers Benjamin en Nathan Katz krijgen geen 188 schilderijen terug van de Staat der Nederlanden. Dat is een opmerkelijke uitspraak van de officiële zg. commissie roofkunst, die nog niet eerder een zo grote vordering afwees. Eén schilderij, van ferdinand Bol, krijgen ze wel terug.

De erven dienden 5 jaar geleden een claim in bij de staat. Ze vorderden 189 schilderijen terug die volgens hen tijdens de Tweede Wereldoorlog onder dwang aan de bezettende Duitsers werden verkocht. Er gaat nu slechts één schilderij terug, een werk van Ferdinand Bol, Man met hoge baret.  LEES VERDER>>>
Westerborkpad is succes en breidt info uit

WESTERBORK, 24-01-2013 - Het Westerborkpad is een succes. Vorig jaar hebben al honderden mensen het pad van 336 km gevolgd. Er komen ook 40 nieuwe luisterpunten langs het pad, naast de 15 bestaande.

De lange afstandswandeling in het spoor van de Jodenvervolging werd in januari 2012 gepresenteerd. De wandelgids van de route van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork krijgt een tweede druk. De snelle verkoop van de 3.000 gidsen heeft de initiatiefnemers Wandelsportorganisatie Nederland en Herinneringscentrum Kamp Westerbork verrast.  LEES VERDER>>>
Nieuwe troostmeisjes-standbeelden gepland in Azië

SEOUL, 23-01-013 - Zuid-Koreaanse-activisten plannen de onthulling van standbeelden  ter herdenking van seksuele slavernij in oorlogstijd door Japan  in een aantal Aziatische landen, te beginnen met Singapore. De stadstaat zou het eerste Aziatische land buiten Zuid-Korea zijn om een dergelijk gedenkteken te krijgen, zei de Koreaanse 'Raad voor Vrouwen Aangeworven voor Militaire Seksuele Slavernij'.

De zaak van de 'troostmeisjes' is begin dit jaar op scherp gezet na de aankondiging  van de nieuwe, rechtse Japanse premier Shinzo Abe dat hij de Japanse excuses van de Japanse kabinetschef Yohei Kono van 4 augustus 1993 wil intrekken. Deze excuses waren echter voor vele betrokkenen nooit voldoende, omdat Japan daarna weigerde schadevergoedingen te betalen. De VS heeft via diplomatieke kanalen Japan deze maand gewaarschuwd voor een dergelijke intrekking, die de spanning tussen met name China en Korea en Japan zouden vergroten.  

LEES VERDER>>>

   K O R T       N I E U W S   
  woensdag 23  januari  2013   - 9 berichten  

NSB-kinderen
Juist vanwege hun verzetsverleden hielpen vrouwen uit het verzet bij de opvang van NSB-kinderen. Aldus Ismee Tames, onderzoekster bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, tijdens de lezing Verzetsvrouwen en NSB-kinderen, 1945-1955 op 13 januari in het Verzetsmuseum te Amsterdam. Na de oorlog werden NSB’ers en SS’ers geïnterneerd in kampen, zo meldt het Historisch Nieuwsblad.

Foto rechts: Mussert begroet kinderen van NSB-ers.


Kinderen waarvan beide ouders waren opgepakt moesten worden opgevangen. Het Militair Gezag, dat na de bevrijding het dagelijkse bestuur op zich nam, stelde daarom commissarissen aan voor de opvang van deze kinderen. Vooral over Marie Kamphuis, Jo Boer en A. Taselaar kwam Tames veel te weten.


Crash: spionnenlezing
Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 organiseert op zaterdag 2 februari om 13 uur een lezing over Nederlandse geheim agenten. Het gaat om de agenten van het Bureau Bijzondere Opdrachten. Zij werden in de periode maart 1944 tot mei 1945 vanuit Engeland boven Nederland gedropt om verzetsorganisaties te ondersteunen en te instrueren en om contact met 'Londen' te onderhouden. Eén van de bekendste was Jos Gemmeke (foto links), die voor haar werk de Militaire Willemsorde. De lezing is van 13 tot ongeveer 15.30 uur.

Het museum  is geopend van 11 tot 16 uur en is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout). De toegang bedraagt € 2,50 voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang.


Canadese SS-er
De Canadese regering tracht voor de derde keer de vermeende oorlogsmisdadiger Helmut Oberlander het land uit te zetten. Oberlander is een Duitstalige Oekraïener en bezit sinds 1954 de Canadese nationaliteit. De regering wil de voormalige aannemer van 88 zijn Canadese nationaliteit afnemen omdat hij zijn lidmaatschap van een moordcommando van de SS heeft verzwegen. Het Canadese hooggerechtshof wees de uitzetting van Oberlander al twee keer af  wegens ontbrekend bewijs voor oorlogsmisdaden. Hij zou als 17-jarige zijn gedwongen als vertaler mee te gaan met een moordcommando van de SS.

Dwangarbeid.
Er staat een uitgebreid en goed gedocumenteerd artikel over dwangarbeid op de website Historiek. Het is gebaseerd op een boek van de dochter en tevens kleindochter van een vader en zoon,  beiden dwangarbeiders uit Hilversum. Els Kiewik.

Spitfires
Archeologen en luchtvaartdeskundigen in Birma twijfelen of er wel enige tientallen Spitfires tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden zijn begraven.  Tot nu toe is in ieder geval nog niets gevonden. Volgens de Britse pers is er nog niets gevonden. Sponsor Wargaming.net  zou ook al menen dat er geen Spitfires begraven liggen in Birma.

Sobibor
Het  voormalige vernietigingskamp Sobibor in het Oost-Polen zal met Nederlandse financiële steun opnieuw worden ingericht. Er is bijzonder weinig over van het kamp dat door de Duitsers na de opstand geheel werd geruimd, terwijl het terrein werd overgeplant met dennen. Er komt een nieuw bezoekerscentrum ter vervanging van het huidige, beperkte museum. Er zal ook een educatieve wandelroute komen, zo meldt de Stichting Sobibor zondag. Vernietigingskamp Sobibor functioneerde van april 1942 tot in oktober 1943. Er werden ruim 170.000 Europese  Joden vergast, inclusief 33.000 uit Nederland. Na de opstand van Sobibor, oktober 1943, besloten de Duitsers het vernietigingskamp af te breken.

Belgische senaat
De Belgische eerste kamer oftewel Senaat erkent de verantwoordelijkheid van de Belgische overheden voor Jodenvervolging tijdens Tweede Wereldoorlog. De Commissie Institutionele Aangelegenheden van de Senaat heeft een resolutie (nr. 5-1370) aangenomen die de verantwoordelijkheid van de Belgische overheden erkent in de Jodenvervolgingen die hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De senatoren geven hiermee een krachtig signaal aan de Joodse gemeenschap in ons land.

Senaatsvoorzitster Sabine de Bethune (foto links) is medeondertekenaar namens CD&V.
Deze resolutie is het sluitstuk van een proces dat reeds
in 2003 begon. In het voorjaar van dat jaar had de Senaat aan het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse maatschappij (SOMA) de opdracht gegeven om de rol van de overheden in de Jodenvervolging te onderzoeken. Dit resultaat, dat de titel "Gewillig België: overheid en Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog", met zich meekreeg, werd in 2007 voorgesteld in de Senaat.

Yad Vashem
Oud-verzetsstrijder Aaltjo Oldenburger (92) uit Beilen heeft donderdag alsnog de Israëlische Yad Vashem-onderscheiding ontvangen voor zijn redding van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eerder weigerde hij de onderscheiding omdat zijn naam verkeerd was gespeld.Oldenburger is de laatste nog levende verzetsstrijder van de Groep Zefat, die 16 Joden hielp onderduiken in een hol het bos bij Valthe. De ceremonie is 10 januari  gehouden in het dorpshuis in Valthe.

Foto rechts: een reconstructie uit 2003 van het onderduikershol in de bossen bij Valthe.

Niemandsland Overbetuwe
De Stichting Oorlogsmuseum Niemandsland organiseert  op 4, 5 en 6 oktober 2013 in de gemeente Lingewaard een herdenkingsweekend. Daar zal een compleet kamp verrijzen in samenwerking met Defensie, gemeente Lingewaard, burgers en hobbysoldaten uit enkele landen.De organisatie wil de eenheden te herdenken die in Lingewaard/de Betuwe gevochten fors hebben mmoeten vechten. Meer info bij de gemeente Lingewaard.
Namen van vermoorde patiënten Apeldoornsche Bosch nu allemaal bekend

WESTERBORK, 23-01-2013 - Door onderzoek is nu bekend wie in 1943 uit het Apeldoornsche Bosch werden gedeporteerd. Onderzoekers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork hebben hun namen achterhaald, zo meldt de NOS.

Het Apeldoornsche Bosch heet tegenwoordig gehandicapteninstelling Groot Schuylenburg. Het was de grootste joodse krankzinnigeninrichting van Nederland. Aan het begin van de oorlog verbleven er zo'n 1300 patiënten en 250 verpleegkundigen. De eerste twee jaar van de oprlog werden zij met rust gelaten.
LEES  VERDER  BIJ  JODENVERVOLGING>>>
Amsterdam vernoemt brug naar majoor Bosshardt maar

negeert  haar verzetswerk


AMSTERDAM, 23-01-2013 - Het bestuur van het stadsdeel Centrum gaat een brug in de Amsterdamse binnenstad vernoemen naar Majoor Bosshardt (1913 - 2007). Dat is vanwege de grote verdiensten voor Amsterdam en de Amsterdammers.Op 8 juni 2013 zou de majoor de leeftijd van 100 jaar bereikt hebben. Dit jubileum willen de burgemeester en het stadsdeel benutten. 


Foto rechts: de majoor (feitelijk luitenant-kolonel) tijdens de uitreiking van de Yad-Vashemonderscheiding in 2004. Foto Leger des Heils.

Opvallend is dat het stadsbestuur het verzetswerk van de majoor in Amsterdam niet vermeldt. Zij redde echter als zuster van het Leger-des-Heils Kindertehuis Zonnehoek aan de Rapenburgerstraat tijdens de oorlog ongeveer 70 Joodse kinderen. Joodse babies bracht zij soms alleen per fiets in een mandje achterop naar Gelderland - tien uur of meer fietsen. Zij ontving voor deze daden de hoogste burgeronderscheiding van de Israëlische staat, de 'Rechtvaardige onder de Volkeren' van de instelling Yad Vashem in 2004.

De brug 211 over de Oudezijds Achterburgwal ligt midden in het gebied waar Majoor Bosshardt jarenlang heeft gewerkt als heilsoldate en nabij het Goodwillcentrum dat zij oprichtte. Op 8 juni 2013 wordt de brug vernoemd naar Majoor Bosshardt.

Majoor Bosshardt verwierf in Nederland bekendheid door haar werk bij het Leger des Heils. Voor haar werk ontving zij meerdere onderscheidingen, in november 2009werd zij verkozen tot de Grootste Amsterdammer Aller Tijden. Op 25 juni 2007 is de majoor op 94-jarige leeftijd overleden.Wiener Philharmoniker: historici onderzoeken naziverleden

WENEN, 23-01-2013 -  Een panel van drie historici gaat de rol van het Wiener Philharmoniker in het nazi-tijdperk in opdracht het orkest zelf onderzoeken. Zij zullen ook scherp kijken naar de rol van Arthur Seyss-Inquart, de Reichskommissar oftewel nazi-gouverneur van Nederland tijdens de bezetting.

Seyss-Inquart, voormalig Oostenrijks premier en verrader die in Neurenberg werd geëxecuteerd na de processen van Neurenberg, heeft in 1942 een erering van het orkest ontvangen. Dit feit wordt in de Oostenrijks pers als 'brisant' oftewel 'explosief' omschreven. Syess-Inquart ontving de ring tijdens een speciale feestbijeenkomst.


Het orkest ontsloeg in de nazitijd na de 'Anschluss' van 12 maart 1938 15 van zijn Joodse en linkse leden; zeven van hen kwamen om in kampen. Het onderzoek is er ook op gericht, zo blijkt uit een toelichting van orkestdirecteur Clemens Hellsberg, om vóór de herdenking van 75 jaar Anschluss in maart van dit jaar helderheid te brengen. Het orkest heeft overigens nog steeds geen niet-Europese musici, zoals een artikel in de krant Die Welt benadrukte.

De drie historici zijn Oliver Rathkolb, Fritz Trümpi en Bernadette Mayrhofer. Zij onderzoekeken o.m. de eprsonen die door het orkest geëerd zijn. Zij zullen ook de zoon van de hoge nazi-politicus Baldur von Schirach ondervragen. Deze had ook een erering gekregen, werd na de oorlog ind e gevangenis in Spandau opgesloten, en kreeg de ring opnieuw van het orkest in1966, na zijn vrijlating.

Historicus Rathkolb houdt zich al tientallen jaren bezig met de kwestie en Trümpi schreef het werk "Gepolitiseerde orkest., De Wiener Philharmoniker en de Berliner Philharmoniker onder het nationaal-socialisme". Mayrhofer heeft het verdrijven van Joden uit het orkest en het nalaten van hun heropname na 1945 onderzocht. Volgens een bericht in het Oostenrijkse dagblad Der Standard heeft het orkest sinds 1999 ruim 2,5 miljoen euro aan goede doelen gegeven. Daaronder aan instellingen als Amnesty International en het Rode Kruis, en aan landmijnslachtoffers.
Defensie zet nieuwe museum in Soesterberg

in als promo-centrum

DEN HAAG, 23-01-2013 - Het nieuwe 'Nationale Militaire Museum' op de vliegbasis Soesterberg gaat vooral de krijgsmacht in heden en de toekomst promoten. De museumfunctie komt daarmee op de tweede paats, zo blijkt uit een toelichting van Defensievoorlichter Maarten Hilbrandie voor deze site en stukken van Defensie.  


Foto rechts: een 'artist's impression' van de hal van het nieuwe museum, met prominent de V2, de eerste operationele raket ter wereld die voor het eerst vanuit Nederland werd afgevuurd. Deze is in het bezit van het Legermuseum, dat opgaat in het Nat. Milit.Museum.

Hilbrandie kan desgevraagd niet zeggen wat er met de unieke collectie WO2 van het Luchtvaartmuseum zal gebeuren, die ook in de nieuwe instelling wordt opgenomen. Op afbeeldingen die aannemer Heijmans heeft laten maken, staan wel een grote hal met hangende vliegtuigen en tanks op de grond .

Aanstaande vrijdag steekt minister Hennis de eerste spade in de grond voor de nieuwbouw in Soesterberg. Het nieuwe gebouw zal 30.000 m2 beslaan, wat het publiek ruwweg de helft meer ruimte biedt dan in de twee musea die het gaat vervangen. Daarnaast is er een terrein van maar liefst 45 ha beschikbaar, zodat o.m. rondrijden met zwaar materieel als tanks mogelijk zal zijn.  LEES VERDER>>>

Speciale voorstelling over FebruaristakingFoto boven: de eerste Jodenrazzia in Nederland, op het J.D. Meijerplein in Amsterdam, 22 februari 1941, die de aanleiding voor de Februaristaking vormde.


AMSTERDAM, 22-01-2013 - Theatergroep Barbaren & co presenteert volgende maand een voorstelling over de Februaristaking in het Verzetsmuseum Amsterdam. De voorstelling heet 'Staakt!!' volgt de aanloop naar  de staking en en de staking zelf. Volgens het Verzetsmuseum biedt deze voorstelling  een hedendaags beeld  van de redenen voor de Februaristaking. Barbaren & Co geeft met deze voorstelling met gebruik van muziek  een schets van het collectieve verzet in het Amsterdam en wijde omgeving in februari 1941. De voorstelling is gemaakt in opdracht van het Comité Herdenking Februaristaking 1941.

De Februaristaking vond plaats op 25 en 26 februari 1941. Op 22 februari was er voor het eerst in Nederland, in Amsterdam, bij een razzia ruim 400 willekeurige Joodse mannen opgepakt en naar een concentratiekamp gestuurd. Op 25 februari brak hierop uit protest een grote staking uit, georganiseerd door de CPN en beginnend bij de Amsterdamse tramremises. Op 26 februari breidde de staking zich uit naar de Zaanstreek, Haarlem en Kennemerland, Hilversum, Utrecht en Weesp. Het was voor zover bekend de enige staking tegen de Jodenvervolging in bezet Europa. De naar schatting 30-40.000 Februaristakers ontvingen van de staat Israël gemeenschappelijk de onderscheiding 'Rechtvaardige onder de Volkeren'.

In de presentatie van het Verzetsmuseum bezit  de Februaristaking een prominente plek. De theatervoorstelling Staakt!! is zondag 24 februari om 14:00 te zien. Kaarten kosten acht euro per stuk (museumbezoek inbegrepen) en kunnen besteld worden via tel. 020-6202535 of lezingen@verzetsmuseum.org
Liberty Park breidt uit en verandert naam


OVERLOON, 22-01-2013 - Het Liberty Park in Overloon, het grootste oorlogsmuseum van Nederland.  verandert zijn naam terug in zijn oorspronkelijke naam: Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon.

Dat heeft het museum bekendgemaakt. Het museum heeft een half jaar nodig voor deze operatie. Ook start het museum een regionaal project, waarvoor een nieuw paviljoen wordt gebouwd.

De naamsverandering hangt volgens het museum samen met het tegenvallend bezoek. Het aantal bezoekers viel in 2012 tegen. Het park ontving vorig jaar bijna 100.000 bezoekers, terwijl dat de jaren ervoor ruim 110.000 waren. De directie wijt de terugloop van 10 procent onder meer aan de warme maand augustus en de concurrentie van de Floriade inVenlo, dat

Enkele Brabantse musea zagen vorig jaar hun aantal bezoekers stijgen. Zo ging Museum De Pont in Tilburg van bijna 60.000 bezoekers in 2011 naar bijna 120.000 in 2012. Het Van Abbemuseum in Eindhoven zag ook een kleine stijging van zijn aantal bezoekers.  LEES VERDER>>>Drie onderscheidingen voor veteraan in  Australië

QUEENSLAND (AUS), 21-01-2013 - De 89-jarige Nederlandse oorlogsveteraan Robert Beets heeft alsnog de erkenning gekregen voor wat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan, zo meldt de defensiekrant.

In zijn woonplaats Sippy Downs (Australië) kende Defensie-attaché luitenant-kolonel Herman Verhoef hem zowel het Ereteken voor Orde en Vrede, het Mobilisatie-Oorlogskruis als het Demobilisatieinsigne KNIL toe.

Foto links: Robert Beets, 2de van links, met de attaché en zijn dochter. Foto Defensie.

Aan de feestelijke ceremonie die door de plaatselijke Nederlands-Indische gemeenschap Bamboo was georganiseerd, namen vele familieleden, vrienden en veteranen deel. Een beetje een domper was dat de post de medailles niet op tijd kon bezorgen, zodat alleen de oorkondes aan meneer Beets werden overhandigd.

Robert Beets werd in juni 1941 voor de dienstplicht opgeroepen als zeevarenden bij het KNIL. In Japanse gevangenschap werd hij geïnterneerd in kampen op resp. Java, Birma, Thailand en Japan. Als dwangarbeider onderging hij daar vreselijke ontberingen.

Toen hij in 1945 door de Amerikanen werd bevrijd, moet de veteraan door de verslechterde politieke situatie in Nederlands-Indië hier zijn dienstplicht voorzetten. Na zijn groot verlof woont hij achtereenvolgens in Nieuw-Zeeland en Australië. Vanwege de vele omzwervingen heeft Defensie niet eerder de onderscheidingstekenen kunnen toekennen.Nieuwe WOII-serie over 8th Air Force raakt Nederland

HOLLYWOOD, 21-01-2013 - Hollywood-producenten Steven Spielberg, Tom Hanks en Gary Goetzman gaan opnieuw een serie over WO2 maken.  De serie heeft nog geen naam maar draait dit keer om de piloten van de Eigth Air Force.  Dit luchtmachtonderdeel opereerde vanuit Zuidoost-Engeland op Duitsland en vloog daarbij voornamelijk over Nederland. Veel van de slachtoffers onder de bemanningen kwamen in Nederland terecht.


Foto rechts: kapitein Charles Kegelman die een decoratie ontvangt voor de eerste Amerikaanse luchtaanval op bezet Europa door de voorloper van het Eighth Air Force. De aanval was op Nederland.

De serie wordt volgens The Hollywood Reporter voor het grootste deel gebaseerd op het boek Masters of the Air  van Donald L. Miller. Nu de rechten daarvan zijn verkregen kan de productie van de serie starten. De Eighth Air Force, "The Mighty Eighth" geldt als de grootste vliegende gevechtseenheid uit de WO2. De geschiedenis ervan is sterk met Nederland verbonden. LEES VERDER>>>
Rijksmuseum kan twee topsculpturen uit oorlog houden


DEN HAAG, 18-01-2013 - Het Rijksmuseum in Amsterdam kan twee topsculptuten uit de oorlog houden. De minister van OCW wijst een oorlogsclaim op twee sculpturen van Tilman Riemenschneider in het Rijskmuseum af. De zg. Restitutiecommissie die zich met roofkunst in Nederland bezighoudt, heeft de minister van OCW dit geadviseerd.

Het gaat om twee albasten sculpturen Annunciatie (NK 124 en NK 125) van de Duitse kunstenaar Tilman Riemenschneider, één van de belangrijkste beeldhouwers van de Laatgotiek en de vroege Renaissance. De vijftiende-eeuwse sculpturen behoren volgens de commissie roofkunst tot de 1000 topstukken uit de collectie van het Rijksmuseum te Amsterdam.   LEES VERDER>>>
'Tilburg in WO2'  eindelijk op Wikipedia

AMSTERDAM, 17-01 2013 - De redactie van Nieuws-wo2.tk, heeft op Wikipedia een artikel over Tilburg tijdens de Tweede Wereldoorlog geplaatst.

Toevallig ontdekte hoofdredacteur Arthur Graaff dat dit artikel nog niet bestond. Dat verbaasde hem zeer, omdat over de Tilburgse geschiedenis wel veel andere zaken wel op Wikipedia vermeld worden. Dit leek vreemd voor de 'grootste ramp in de Nederlandse geschiedenis'. Samen met de redactie is dit gat nu gevuld - voorlopig dan.  LEES VERDER>>>
Spoorwegmuseum: expositie 'Sporen naar het front'


UTRECHT, 17-01-2013 - In het kader van 300 jaar Vrede van Utrecht organiseert Het Spoorwegmuseum in Utrecht in 2013 de tentoonstelling ‘Sporen naar het front’.

Deze tentoonstelling laat zien welke invloed de spoorwegen hadden op de manier van oorlogsvoeren en hoe treinen een rol speelden bij gewapende conflicten. De expositie omvat een groot aantal internationale bruiklenen, waaronder enkele oorlogslocomotieven, leger- en pantsertreinen. De tentoonstelling vindt plaats van 31 maart 2013 tot 1 september 2013.


Vanaf de plek waar het Spoorwegmuseum gevestigd is, het Maliebaanstation, werden circa 1200 Utrechtse Joden naar Westerbork gedeporteerd. Hier staat een plaquette die dit feit herdenkt. In een permanente opstelling geeft het museum uitleg over de deportaties per trein van Joden, Roma en Sinti in heel Europa. Deze expositie draagt als titel ‘Beladen treinen, Jodentransporten in de Tweede Wereldoorlog’ en wordt op 5 maart 2013 geopend. LEES VERDER>>>Opnieuw boete voor bisschop die Holocaust ontkende

REGENSBURG, 17-01-2013 - De rechtbank in de Beierse stad Regensburg in Duitsland heeft gisteren de Britse bisschop Richard Williamson opnieuw veroordeeld wegens Holocaustontkenning. Nu kreeg hij een boete van 1800 euro. De openbare aanklager had een boete geëist van 6500 euro, of 100 dagen hechtenis.

De conservatieve bisschop gaf 4 jaar geleden in Duitsland een interview aan de Zweedse tv. Hij zei toen onder meer dat er tijdens de oorlog geen 6 miljoen Joden zijn omgekomen, maar hooguit 300.000. Ook stelde hij dat er in de concentratiekampen geen gaskamers waren. Het ontkennen van de Holocaust is in Duitsland echter strafbaar. LEES VERDER>>>

NIOD: nieuwe activiteiten 2013

AMSTERDAM, 17-01-2013 - Het NIOD meldt diverse nieuwe activiteiten. Het instituut organiseert een holocaust-bijscholingsdag voor leraren op zaterdag 19 januari 2013. Onderzoeker prof Peter Romijn doceert een half jaar in New York. Verder is het arcief van de Joodsche Raad gedigitaliseerd, zo meldt het NIOD.

Het NIOD coördineert de landelijke activiteiten rond Holocaust Memorial Day. Het instituut is al enige jaren actief in het geven van bijscholing van docenten en opleiders op het gebied van de Holocaust en andere genociden. Elk jaar rond Holocaust Memorial Day organiseert het NIOD een bijzondere bijscholingsdag voor docenten in het voortgezet onderwijs in het pand van het NIOD aan de Herengracht in Amsterdam. Deze bijscholing richt zich speciaal op Holocaust Memorial Day en de praktijk van (her)denken op scholen en in de klas.  LEES VERDER>>>Jongste Joodse geredde uit Schindlers fabriek overleden

WHITTIER, 15-01-2012 - Leon Leyson, Schindlers jongste geredde Joodse werknemer, overleefde de Holocaust in Krakau. Hij stierf maandag in Californië op 83-jarige leeftijd.

Leyson was één van de 1100 Joden die in de oorlog werden gered door de industrieel Oskar Schindler en diens vrouw, wier rol meestal verzwegen wordt. Leyson was pas 13 toen hij, staand op een doos, de machines in Schindlers fabriek in Krakau bediende en even zwaar werk verrichtte als een volwassene.  Jodenredders>>>
Verzetsmuseum Amsterdam: stabiel jaar

AMSTERDAM, 10-01-2013 - Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft een stabiel jaar achter de rug, Het bezoek daalde fractioneel met 50 mensen tot  61.086 ten opzichte van 2011. Dat jaar was echter een recordjaar, zo zegt directeur Liesbeth van der Horst.

Het schoolbezoek is wat teruggelopen door gestegen tarieven .Het museum is momenteel bezig met de bouw van een nieuwe afdeling voor het Kindermuseum (KM), dat in oktober open zal gaan, maar een exacte datum is nog niet bekend.

Het KM krijgt  een geschatte capaciteit  van 17.000 bezoekers in 2013 wat zou kunnen styijgen tot  22.000 in 2016. Het nieuwe KM krijgt een netto oppervlakte van 300 m2. Door het vele werk aan de voorbereiding ervan zal het Verzetsmuseum dit jaar geen grote exposities opzetten. Er is wel een proefopstelling van het KM met de vier hoofdpersonen.
Bezoek Anne Frankmuseum groeit 4% - nieuw record

AMSTERDAM, 10-1-2013 - Het Anne Frankhuis heeft vorig jaar 1.152.888 bezoekers getrokken: 48.388 oftewel 4% méér dan het recordjaar 2011. Dat maakte het museum bekend. Het museum is daarmee na het Van Goghmuseum met 1,5 miljoen bezoekers het tweede best bezochte museum van Amsterdam en van Nederland.

Veel oorlogsmusea en -instellingen in Nederland en daarbuiten hebben vorig jaar mee bezoek gekregen, zoals o.m. Auschwitz, dat 1,43 miljoen bezoekers trok (zie bericht 8-01-2013). Al op 29 oktober 2012 ontving het Anne Frankmuseum zijn 1-miljoenste bezoeker, de 22-jarige Warren Peers uit Brisbane in Australië. Toen nam de organisatie al aan dat er net als vorig jaar een record gehaald ging worden.

Van de bezoekers komt 85% uit het buitenland; de gemiddelde leeftijd is 30 jaar.Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting zei tegen de Volkskant: 'We zijn wereldwijd in 35 landen actief met onze educatieve programma's en reizende tentoonstelling. De geschiedenis van Anne Frank blijft van grote betekenis en we willen ieder kind, overal ter wereld, de kans geven haar verhaal te leren kennen.'Airborne museum Oosterbeek: goed 2012 en nieuwe 'wereldvredesvlam'


OOSTERBEEK, 10-01-2012  - Het Airborne Museum in Oosterbeek krijgt een monument met een eeuwige vlam. Deze zogenaamde 'wereldvredesvlam' moet op op 21 september tijdens de jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem in september 1944 worden aangestoken. Onbekend is nog door wie.


Het museum heeft afgelopen jaar bijna 100.000 bezoekers getrokken, een kwart meer dan het jaar daarvoor. Bij dat cijfer zijn geteld bijna 15.000 bezoekers van het informatiecentrum over de Slag om Arnhem in Arnhem. In 2011 bezochten ongeveer 75.000 mensen het Oosterbeekse museum.

De cijfers van het Airborne Museum liggen op dezelfde hoogte als die van het Liberty Park in Overloon, waarmee Hartenstein een nieuw groot oorlogsmuseum wil oprichten in Nijmegen, overigens samen met het bevrijdingsmuseum in Groesbeek.


Een eerste 'wereldvredesvlam' van de World Peace Flame organisatie brandt sinds 1999 in Wales, aangestoken met vuur uit 5 continenten naar Wales vanwege een wereldwijde vredesactie, die een website heeft onder de naam worldpeaceflameday.org. In 2002 werd een vlam geïnstalleerd bij het Vredespaleis in Den Haag. 


Er branden ook al vlammen van deze organisatie in Cadzand, Venlo, Deventer, Nijmegen en Enschede, en ook in de VS en Australië. Verder branden er door de wereld vele tientallen vredes- en herdenkingsvlammen, o.m. in Amsterdam (Hollandsche Schouwburg), in Parijs onder de Arc de Triomphe voor de onbekende soldaat.

Drie inwoners van de gemeente Renkum waar Oosterbeek deel van uitmaakt, kregen vorig jaar het idee dit vredesvuur naar Oosterbeek te brengen. Zij menen dat het drukbezochte Airborne Museum internationaal de relatie tussen „herdenken en de weg voorwaarts naar vrede” vormgeeft.Het bestuur van de gemeente Renkumse heeft nu toestemming verleend voor een monumentje voor de vlam. Het college noemt de vlam „een hedendaagse aanvulling op het waardevolle verhaal van de Slag om Arnhem“ en een „belangrijke boodschap voor volgende generaties”.Opgraving Spitfires: één krat gevonden


YANGON (RANGOON), 9-1-2013 - Een deelnemer aan de zoektocht naar een voorraad van Britse Spitfires in Burma zegt dat de expeditie waarschijnlijk één houten krat met een vliegtuig in onderdelen heeft gevonden. Alleen lijkt het er volgens de Daily Telegraph op dat de krat tevens vol zit met modderig water.

Het was niet duidelijk hoeveel schade het water kan hebben veroorzaakt. De organisator van de expeditie, de Britse luchtvaartliefhebber David J. Cundall, noemde de resultaten "zeer bemoedigend." "Het zal enige tijd kosten voordat we het water eruit hebben gepompt ... maar ik verwacht dat alle vliegtuigen in zeer goede staat zijn ," zei Cundall in Yangon (Rangoon), Birma's belangrijkste stad. LEES VERDER>>>

Bezoek Auschwitz bereikt record, maar vlakt af


AUSCHWITZ, 8-01-2013-  Het concentratiekamp Auschwitz in Polen heeft vorig jaar het recordaantal van 1,43 miljoen bezoekers getrokken, 25.000 meer dan het jaar ervoor. Dat meldde het museum vrijdag op zijn website.


FOTO LINKS :  bezoekers op 'die Rampe', het perron waar de treinen aankwamen en de SS-ers mensen onmiddellijk verdeelden naar links of naar rechts, meteen dood of nog even uitstel.Foto Auschwitz.org


Toch blijkt uit de grafiek die de organisatie ook op zijn website publiceert, dat de groei afvlakt. Tot 2007 was er doorlopende groei van het bezoekersaantal.


In 2008 echter ontstond een daling, die het jaar erop weer werd goedgemaakt met een toename van het bezoek van maar liefst 270.000 mensen. Maar In 2011 steeg het bezoek evenals vorig jaar met niet meer dan 25.000 mensen.  LEES VERDER>>>


Eigen historische canon voor commando's


ROOSENDAAL, 8-1-2013 - Het Nederlandse Korps Commandotroepen (KCT), ontstaan ti9jdens WO2 in Engeland,  heeft een eigen historische canon.  Commandant kolonel Jan Swillens presenteerde de nieuwe publicatie over de geschiedenis van de commando’s vanmiddag, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het KCT in Roosendaal, zo meldt het ministerie van Defensie..


Eind vorig jaar publiceerde het historisch instituut van defensie, het NIMH, ook een canon van de Prinses Irenebrigade, eveneens opgericht tijdens de oorlog.


De historische canon is geschreven door medewerkers van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). De webapplicatie ontsluit in tekst, beeld én geluid de belangrijkste tradities en hoogtepunten uit de geschiedenis van het Korps in circa 50 ‘vensters’.


Er is aandacht voor de oorsprong van de Nederlandse speciale eenheden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, voor het bijzondere karakter van de commandotroepen, voor hun tradities en gebruiken en voor hun identiteit.  LEES VERDER>>>
Hongarije gaat Joodse pensioenen verhogen met 50%

BOEDAPEST, 2-01-2013 - Hongarije gaat pensioenen van Joodse shoah-slachtoffers verhogen met 50%. Dat bericht de Joodse nieuwssite JTA.

De verbazende verhoging komt ten goede aan 8.000 mensen en is vanaf gisteren ingegaan. Bovendien zou er nog eens een verhoging van 50% komen op 1 januari 2014. Het bericht vermeldt niet hoeveel het pensioen momenteel is.


Foto rechts: het parlementsgebouw in Budapest.


Er wordt nu een officiële Hongaarse Holocaust herdenkingcommissie opgezet onder leiding van Janos Lazar, de stafchef van de premier.

In augustus kwam deze zaak in beweging, toen de Claims Conference (CC) zich uitsprak over Hangarije. Dit is de organisatie die met regeringen vergoedingen voor Joodse slachtoffers regelt. De CC bekritiseerde de staat, omdat Hongarije de slachtoffers volgens de CC op oneervolle wijze en met bedriegelijk tactieken uitkeringen onthield of afnam.


Deze aantijgingen volgden nadat de Hongaarse regering terugbateling van $ 12,6 miljoen aan de staat omdit dit bedrag door de Claims Conference niet fatsoenlijk verantwoord zou zijn. De Hongaarse regering, ook actief als EU-lid is daarna onder internationale druk komen te staan om antisemitische activiteiten te verminderen. Met name politici van de ultranationalistische Jobbik partij maken zich hieraan schuldig.


In de zomer kwam Hongarije in het nieuws door de opsporing en arrestatie van Laszlo Csatary, een oorlogsmisdadiger die vrij leefde (zie bericht 16-07-2012 in rubriek Jodenvervolging). Uit Hongarije werden 475.000 Joden gedeporteerd en vermoord, bijna de helft van de vooroorlogse bevolking van 840.000.


De regering van het land was tijdens de oorlog vrijwllig nazistisch. Enkele tienduizenden Joden in Boedapest werden gered door het optreden van de diplomaten Carl Lutz (de Zwitser die wordt erkend als de grootste Jodenredder van Boedapest), verder de Zweden Raoul Wallenberg, Viktor Langlet en Per Anger, de Spanjaard Angel Sanz Briz, de Pool  Henryk Sławik, en de Italiaanse asielzoeker Giorgio Perlasca.30-01-2013

Soest vreest  arena met         tankshows bij militair museum

Gefeliciteerd met je 70ste, Trouw!

Beate Klarsfeld ontving Auschwitz-prijs in Amsterdam


29-01-2013

Kamerlid CU verbaasd over hoge kosten nieuw museum

Eerste platformbijeenkomst Grebbelinie druk bezocht

Telegraaf zoekt oude oorlogsfilms voor DVD-uitgave

Duitse soldaten in Nederland herdenken op 4 mei: kan dat?


28-01-2013

Plaquette voor 70 jaar Trouw

Onze Ebru in Auschwitz


27-01-2013
Holocaust in Amsterdam herdacht


Berlusconi looft  fascist Mussolini tijdens Holocaustherdenking


25-01-2013

Professor Wiggins, gedwongen doodgraver van Margraten, overleden


Pauline Broekema, generaal Van Uhm spreken op 4 mei en Hirsch Ballin op 5 mei


Erven Katz krijgen 188 schilderijen niet terug; 1 wel


24-01-2013

Westerborkpad is succes en breidt info uit


23-01-2013

Nieuwe troostmeisjes-standbeelden gepland in Azië


Amsterdam vernoemt brug naar majoor Bosshardt maar negeert  haar verzetswerk


Wiener Philharmoniker: historici onderzoeken naziverleden


22-01-2013

Speciale voorstelling over Februaristaking

Liberty Park breidt uit en verandert naam

21-01-2013
Drie onderscheidingen voor veteraan in  Australië

Nieuwe WOII-serie over 8th Air Force raakt Nederland


18-01-2013
Rijksmuseum kan twee topsculpturen uit oorlog houden

17-01-2013
'
Tilburg in WO2'  eindelijk op Wikipedia

Spoorwegmuseum: expositie 'Sporen naar het front'

Opnieuw boete voor bisschop die Holocaust ontkende

NIOD: nieuwe activiteiten 2013

15-01-2013
Jongste Joodse geredde uit Schindlers fabriek overleden


10-01-2013
Verzetsmuseum Amsterdam: stabiel jaar

Bezoek Anne Frankmuseum groeit 4% - nieuw record

Airborne museum Oosterbeek: goed 2012 en nieuwe 'wereldvredesvlam'

9-01-2013

Opgraving Spitfires: één krat gevonden

8-01-2013

Bezoek Auschwitz bereikt record, maar vlakt af

Eigen historische canon voor commando's


2-01-2013

Hongarije gaat Joodse pensioenen verhogen met 50%