Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS


 


  N  I  E  U  W  S    W  O    2  


HET RELEVANTE NIEUWS OVER DE OORLOG - UIT NEDERLAND EN DAARBUITEN


J A N U A R I   2 0 1 5

HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.Posch, Tristan Graaff, EddyKokelenberg  (stagiair) AUTEURSRECHTEN VOORBEH.DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES-


Eerste Duitse bioscoopfilm over Anne Frank

KEULEN, 31-01-2015 - De jonge Duitse actrice Lea van Acken vertolkt de hoofdrol in de eerste Duitse bioscoopfilm over Anne Frank. Eind dit jaar komt deze in de bioscoop. Vorige week begon het draaien in Keulen. De regie voert Hans Steinbichler. 


Anne werd in 1931 geboren in Frankfurt en heeft de eerste 4 jaar van haar leven daar gewoond. In maart is het 70 jaar geleden dat Anne Frank op 15-jarige leeftijd in het Noord-Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen overleed (de exacte datum is nooit bekend geworden). Het Anne Frank Fonds (AFF) in Bazel steunt het project. Dit fonds beheert o.m. de rechten op het dagboek.


Actrice Lea van Acken (1999, Hamburg, foto uiterst links) werd bekend door haar rol in de film ‘Kreuzweg’ (2013), waarin zij een diepgelovige vrouw speelde. De ouders van Anne worden gespeeld door Martina Gadeck en Ulrich Noethen.


Over Anne zijn ongeveer 10  films gemaakt. De bekendste is een Amerikaanse, ‘The Diary of Anne Frank’, uit 1959, geregisseerd door George Stevens en met Millie Perkins in de hoofdrol. Deze film ontving 3 Oscars.


De Duitse publieke zender  ZDF wilde vorig jaar ook een film over Anne maken, maar kreeg problemen met het  AFF in Bazel en stopte het project in de ijskast. De Duitse publieke zender ARD heeft al een film gemaakt:: "Meine Tochter Anne Frank", met Mala Emde als Anne en Gotz Schubert als haar vader Otto. Deze zal op 18 februari te zien zijn.  K O R T  N I E U W S 

      maandag    31    januar1   2015   -  4  berichten    


Eerbeek

Op 23 februari onthult Jan Willemsen, samen met Eerbeekenaar Gerard Schut (1917) en in aanwezigheid van een delegatie van de gemeente Brummen, een plaquette die de V1- inslag in Eerbeek tijdens WO2 in 1945 herdenkt. Door een speling van het lot waren alle dodelijke slachtoffers, 7 vrouwen en 4 mannen, afkomstig uit Arnhem. Lees verder bij de Arnhemse Koerier>>>


Battlefield Groningen

Op zaterdag 18 april 2015 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum in samenwerking met de Documentatiegroep ’40-’45 en Battlefield tours een battlefield tour met als onderwerp: “De bevrijding van het noordelijke en westelijk deel van de stad Groningen” nu 70 jaar geleden. Tevens wordt een bezoek gebracht aan het Canadian Allied Forces 1940-1945 museum. Dit vrij onbekende particuliere museum is gelegen aan de Ulgersmaweg in Groningen. Aanmelden kan via de website van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum.


Bevrijding Oosten en Noorden

Tussen 27 maart en 12 april 2015 wordt de operaties Plunder, Varsity, Forward On en Amherst nieuw leven in geblazen onder de naam "The Final Push". In 1945 luidden deze acties de Bevrijding van Oost- en Noord Nederland in. De tocht vormt een onderdeel van de route die de voertuigenclub 'Keep Them tghem Rollin' (KTR) volgt van Groesbeek naar Groningen. Dit is volgens de groep de historische route.. Van zondag 29 maart tot en met zondag 12 april 2015 zullen naar verwachting tussen de 100 en 150 militaire voertuigen uit de WO2 met de tocht mee rijden. In Groningen zullen de voertuigen deelnemen aan een groot defilé op 12 april. Op Youtube is een promo te zien.


Illustraties: links de hongerwinter in september 1944, rechts in maart 1945, het dieptepunt. Klik op de kaart om de interactieve versie te zien.

Slachtoffers van Hongerwinter in kaart gebracht

Een groep onderzoekers van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) in Den Haag en de Colombia University in New York berekende op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de zogenoemde 'oversterfte' in die periode 58.000 is. Daarvan zijn 20- tot 25.000 mensen slachtoffer van de Hongerwinter.


De hongerwinter gaf ook veel andere problemen. De Zuiderkerk in Amsterdam werd tijdens de Hongerwinter bijvoorbeeld ingericht als noodmortuarium. De vele Amsterdamse doden konden niet allemaal direct begraven worden vanwege de strenge, aanhoudende vorst en een tekort aan kisten.

De NOS zond zaterdagavond om 20.25 uur op NPO 2 een informatief discussieprogramma uit over de Hongerwinter,  vanuit de Zuiderkerk in Amsterdam. Daaraan nam o.m. Jan Terlouw deel (geboren 1931), die als jongen de oorlog meemaakte en slachtoffers uit het westen hielp.
Schoolboeken in buitenland negeren of verdraaien soms holocaust


door Arthur Graaff

PARIJS, 30-01-2015 - Schoolboeken voor voortgezet onderwijs in sommige landen negeren  de Holocaust. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Unesco. De titel luidt 'The International Status of Education about the Holocaust'.


Dat inventariseert hoe schoolboeken en lesprogramma’s in 135 landen en gebieden de Holocaust behandelen. Er is verder nog geen enkele sprake van internationale standaardisering, zo stelt de Unesco in een toelichting.. De Unesco acht lessen over de Holocaust fundamenteel voor het ontwikkelen van respect voor mensenrechten.


Het rapport biedt een diep inzicht in de wijze waarop learern in de gehel wereld omgaan met de Holocaust, en de wijzen waarop zij daarin tekortschieten - ook in bijv. Groot-Brtittannié.

LEES VERDER>>>Voorvertoning van documentaire ‘Kindsoldaat van Hitler’ in Vught

VUGHT, 30-01-2015  - Op dinsdag 10 februari uur is in Theater de Speeldoos in Vught een voorvertoning van de film ‘Kindsoldaat van Hitler’, met toelichting van de makers Marga van Praag en Hans Polak.

Foto links: Curiél in het uniform van de Kriegsmarine- Hier is hij jonger dan 17.


Deze documentaire wordt in 2015 door omroep MAX uitgezonden en verhaalt het leven van regisseur Herbert Curiël, nu 87 jaar.. Als NSB-kind werd hij gepest door klasgenoten en besloot daarop ‘de eer van het vaderland hoog te houden, en te vechten voor Mussert (leider NSB)’. Hij probeerde als 15-jarige dienst te nemen bij de SS, maar werd daar afgewezen.
 LEES VERDER>>>
NS verdiende € 2,5 miljoen aan vervoer  Joden naar kamp Westerbork


door Arthur Graaff

HILVERSUM, 29-01-2015 - De Nederlandse Spoorwegen heeft in bedragen van nu 2,5 miljoen euro verdiend aan de 93 treinen voor transporteren van ongeveer 100.000 Joden naar Kamp Westerbork.


Foto links : Joden op station Muiderpoort in Amsterdam.

Dat blijkt uit een reportage van het televisieprogramma Brandpunt. Het programma baseert zich op een document uit het National Archives in Washington D.C. in de VS.

LEES VERDER>>>


Bevrijding Auschwitz herdacht zonder Sowjet-bevrijders

AUSCHWITZ, 27-01-2015 - In Auschwitz hebben staats- en regeringsleiders uit bijna 50 landen de bevrijding van het nazi-vernietigingskamp herdacht, 70 jaar geleden. Vertegenwoordigers uit de vm. Sowjet-Unie, de feitelijke bevrijders, ontbraken.Ook 300 overlevenden van Auschwitz namen deel..

De bijeenkomst begon om 15.30 uur met muziek en een toespraak van de Poolse president Komorowski. Die dankte de Russische soldaten die Auschwitz hebben bevrijd. "Met dankbaarheid en respect denken we nu aan hen", zei hij. 

LEES VERDER OP NOS>>>
Tsipras' eerste daad: bloemen voor communistisch verzet

door Arthur Graaff

KAISARIANI, 27-01-2015 - De Griekse verkiezingen zijn voorbij en Alexis Tsipras heeft gewonnen. Als zijn eerste officiële daad heeft hij bloemen gelegd op het monument voor 200 geëxecuteerde communistische verzetsmensen uit de oorlog. Daarmee brengt hij in herinnering hoe ernstig de nazi's hebben huisgehouden in Griekenland.


LEES VERDER>>>


Controverse SS-naam schip: voorstanders trachten Wikipedia te censureren


SCHIPHOL-RIJK, 26-01-2015 - De naam van het grootste kraanschip ter wereld, de Pieter Schelte, is vanwege SS-verleden van de naamgever Heerema (foto links) in opspraak. Hij was een SS-officier, en werd veroordeeld tot 3 jaar gevangenschap in Nederland.


Joodse groepen uit Nederland en Groot-Brittannië maken er sinds eind vorige week bezwaar tegen dat het schip deze naam draagt. Op Wikipedia zijn nu pogingen het artikel over Heerema te censureren.

LEES VERDER>>>


Groeiend antisemitisme overschaduwt herdenking einde van Holocaust

AMSTERDAM, 26-01-2015 - In het Wertheimpark in Amsterdam is zondag het einde van de holocaust in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Grote zorg over oplevend antisemitisme klonk door in alle toespraken tijdens deze Nationale Holocaust Herdenking. De herdenking vond plaats bij het spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' van Jan Wolkers.

In zijn toespraak waarschuwde Jacques Grishaver (foto links), voorzitter van het organiserende Nederlandse Auschwitz Comité, voor de terugkeer van antisemitisme.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zei onder meer: "Wij laten dit gruwelijke niet opnieuw gebeuren." Hij verzekerde dat Amsterdam pal staat voor de Joodse gemeenschap. Ook vice-premier Lodewijk Asscher ging in op de angst dat Jodenhaat opleeft. "We mogen niet wegkijken bij antisemitisme en discriminatie. De waarschuwing van Auschwitz is ook vandaag geldig."


Protest Cleveringa tegen ontslag Joodse collega  'Beste speech van Nederland'

HILVERSUM, 26-01-2015 - De verzetstoespraak die professor Rudolph Cleveringa (1894-1980) in 1940 hield tegen de Jodenvervolging, is gekozen tot 'Beste speech van Nederland'. De  verkiezing was georganiseerd door het VPRO-radioprogramma OVT en NPOGeschiedenis.nl.  Meer dan 5.000 luisteraars hebben hun stem uitgebracht.

LEES VERDER>>>Nederlands bedrijf organiseerde 9 geheime nazi-vliegvelden in Engeland

door Arthur Graaff

SANDRINGHAM, 26-01-2015 - Een Nederlands bedrijf organiseerde maar liefst 9 geheime nazi-vliegvelden in Engeland.

Foto rechts: een 'Nederlandse' boerenschuur in Norfolk. Deze hadden als geheime bestemming vliegtuighangar.


Zogenaamde Nederlandse boeren kochten boerderijen en bouwden er 'Hollandse' schuren naast, allen voorzien van rode pannendaken ter onderscheiding. Zij legden ook vlakke velden aan zonder hoge beplanting of heggen.

LEES VERDER>>>Koning las ook namen op van sjoahslachtoffers Westerbork

WESTERBORK, 26-01-2015 - Zijne Majesteit de Koning heeft vrijdagmiddag 23 januari om 16.30 uur namen van slachtoffers van de Jodenvervolging voorgelezen in kamp Westerbork. Net als de andere voorlezers deed hij dit vrijwillig. Dat vormde onderdeel van het initiatief De 102.000 Namen Lezen van het herinneringscentrum, zo meldt het centrum.

Van 22 tot en met 27 dinsdag januari 2015 worden op het terrein van het voormalige concentratiekamp de namen voorgelezen van de 102.000 vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma tijdens de Tweede wereldoorlog.

LEES VERDER>>>
  K O R T  N I E U W S 

     maandag    26    januar1   2015  -  4    berichten    


's HEERENBERG
Een lezing over de oorlog zondag in 's Heerenberg (foto rechts: kasteel Huis Bergh in de plaats) wordt herhaald wegens de overgrote belangstelling. In de plaats in de Achterhoek werd bij de bevrijding destijds hard gevochten. Zie De Gelderlander.

MEIN KAMPF
Een Schots oppositielid van het Britse Lagerhuis, Thomas Docherty (Labour),  wil een discussie over een verbod op Mein Kampf. Zie The Scotsman.

Zijn motivering is dat haat zaaien moet worden beperkt. Hij maakt niet duidelijk hoe hij de verspreiding via het web wil tegengaan. Bij Amazon is het boek één van de grote bestsellers.

AUSCHWITZ

Bij de aanwezigen van de herdenking van de bevrijding van Auschwitz, dinsdag 70 jaar geleden, is ook de kleinzoon van de beruchte kampcommandant Rudolf Höss. Deze nu 49-jarige Rainer Höss is actief in de strijd tegen alles waar zijn grootvader voor stond: nazisme en extremisme. Onder meer spreekt hij op scholen en sloot zich aan bij de campagne tegen rechts extremisme Laut gegen Nazis. dat meldt de Wall Street Journal.


HITLER

Pas vrijgegeven FBI-documenten stellen dat de Amerikaanse overheid kennis heeft over de overleving van Adolf Hitler na de Tweede Wereldoorlog. Hij zou in het Andesgebergte hebben gewoond tot lang na de oorlog. Dat meldt de site Zita.be.Westerbork: 700 vrijwilligers lezen 6 dagen namen van 102.000 slachtoffers sjoah voor


door Arthur Graaff

WESTERBORK, 19-01-2015 - In totaal 700 vrijwilligers beginnen donderdagavond 22 januari om 19 uur met het dag en nacht onafgebroken voorlezen van de 102.000 namen van slachtoffers van de shoah in Nederland. Dat gebeurt in Herinneringscentruym Kamp Westerbork.


Foto links: twee lezers in 2010. Foto Westerbork.

Het gaat om de doden die nooit een graf hebben gekregen. Dit voorlezen eindigt in de middag van 27 januari om 14.30. Die dag wordt herdacht dat het 70 jaar geleden is dat het concentratiekamp Auschwitz door de Sowjets werd bevrijd.

  LEES VERDER>>>Commissaris koning Smit onthult vliegersmonument in Giessenburg

GIESSENBURG (Alblasserwaard), 19-01-2015 - De nieuwe commissaris van de koning van Zuid-Holland, Jaap Smit, heeft toegezegd op 2 mei in Giessenburg een monument voor omgekomen geallieerde vliegeniers uit WO2 te onthullen.

Foto rechts: één van de neergestorte vliegtuigen, een halfiax bommenwerper, met erin aangegeven waar de bemanningsleden precies zaten. Illustratie stichting Vliegersmonument Giessenburg.

Er stortten tijdens de WO2  7 geallieerde vliegtuigen neer in huidige gemeente Giessenlanden en daarbij kwamen er 11 Britten, 1  Canadees en 2 Amerikanen om.


  LEES VERDER>>>
Premier Abe van Japan bezoekt Yad Vashem

JERUZALEM, 19-01-2015 - De rechtse premier Abe bezoekt vandaag het Israëlische holocaust-documentatiecentrum Yad Vashem in Jeruzalem. Hij maakt een driedaagse officiële reis naar Israël. Dinsdag bezoekt hij Palestina. (Zie ook ons bericht dd 6-02-2015: Japanse premier haalt beetje bakzeil over troostmeisjes).

Abe wordt door een aantal staten sterk bekritiseerd wegens zijn houding ten opzichte van deJapanse oorlopgsmisdaden in WO2. Hij heeft het afgelopen jaar regelmatig laatdunkende oopmerkingen gemaakt over het lot van de zg. 'Troostmeisjes',  de dwangprostituéesuit de Japanse legerbordelen.

Yad Vashem maakte verder bekend dat morgen drie Berlijners de onderschediing 'Rechtvaardige onder  de Volkeren' ontvangen. Het gaat om Frieda Szturmann, Max Naujocks en  zijn vrouw Herta. Frieda Sztrurmann werkte samen met de eerste moslim die een Yad-Vashemonderscheiding kreeg, de Egyptische arts Mohamed Helmy.die tijdens de oorlog in Berlijn leefde.


x

Nieuwe video van Himmler in Nederland opgedoken

AMSTERDAM, 19-01-2015 - Op Youtube is een nieuwe video van Himmler opgedoken met Nederlands commentaar. Hij bezoekt daarin de 'Riechsschule' in Valkenburg, een opleidingsinsituut voor kinderen van nazi's en NSBp0er sin  Nederland. Himmler reikt er medailles uit aan studenten en NSB-ers, zowel Nederlanders als Duitsers.. Het gaat om een zg. 'Leistuingsrüne'.  Nieuwe struikelstenen voor Hilversumse Joden en verzetsmensen

door Arthur Graaff
HILVERSUM - 16-01-2015 Er komen op 24 februari nieuwe zg. 'struikelsteentjes' in Hilversum, de kleine messing tegeltjes in de stoep die een oorlogsdode op dat adres gedenken. Dit keer voor het eerst ook voor een Hilversumse verzetsman, Martinus Letterie, en een dwangarbeider, Bernard Peters.

Ditmaal worden er door de Duitse bedenker van de struikelstenen, Gunter Demnig, in totaal 17 stenen voor 15 Joodse en 2 niet-Joodse overledenen geplaatst op 10 Hilversumse adressen. Bij struikelstenen gaat het meestal om nazislachtoffers die nooit een graf hebben gekregen
In totaal zijn er dan ion Hilversum 159 struikelstenen geplaatst.
LEES VERDER>>>


Kenniscentrum Oorlogsbronnen breidt uit en bundelt activiteiten

AMSTERDAM, 15-01-2015 - Gisteren is het Kenniscentrum Oorlogsbronnen gelanceerd. In het centrum werken samen verschillende erfgoedorganisaties en archieven. Het centrum bundelt activiteiten, (digitale) producten en diensten rondom de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. De lancering geschiedde bij het NIOD.

Foto links: de eerste razzia in Nederland, Amsterdam, 22 februari 1941.

Opmerkelijk is de deelname van 4 universiteiten: UvA, VU, Erasmus en Leiden. Een van de eerste projecten van het kenniscentrum is een groot marktonderzoek naar de gebruikers
.
Het Vfonds gaf een subsidie van ruim € 146.000.

LEES VERDER>>>Yad Vashem-onderscheiding voor familie uit Ouwerkerk a/d Amstel

AMSTERDAM, 15-01-2015 - Vandaag heeft ambassadeur Haim Divon de Yad-Vashemonderscheiding "Rechtvaardigen onder de Volkeren" postuum verleend aan de heer Dirk Willem Brouwer en zijn vrouw, Wilhelmina Brouwer-Duinmeijer.

Zij boden in Ouderkerk aan de Amstel een onderduikplek aan baby Ada Levy. Deze groeide op als zus van zoontje Dick Brouwer. Ada's ouders werden in Auschwitz en Mauthausen omgebracht. Ter gelegenheid van de onderscheiding voor haar onderduikouders waren Ada en haar man, kinderen en 2 kleinkinderen over uit Israël.

Ada heeft na de oorlog contact onderhouden met de familie Brouwer. Dat verwaterde na enige tijd, maar nu is de relatie weer hersteld. De onderscheiding voor de heer en mevrouw Brouwer is in ontvangst genomen door zoon Dick Brouwer.


Restanten vliegtuigwrak WOII gevonden

HARDERWIJK, 15-01-2015 - Op het oude industrieterrein Haven van Harderwijk zijn vorige week bij onderzoek naar WO2-explosieven resten gevonden van een geallieerd vliegtuig, zo meldt de gemeente Harderwijk. Dit vliegtuig is waarschijnlijk in de nadagen van WO2 voor de toenmalige kust van Harderwijk neergestort. Naar verluidt gaat het om een zware Britse eenmotorige eenpersoons jager van het type Hawker Typhoon (foto links).

De gemeente heeft besloten om de mogelijke restanten van het vliegtuigwrak zorgvuldig en met respect te bergen. Daarbij worden mogelijke explosieven en eventuele stoffelijke resten van de piloot geborgen. Het werk start naar verwachting in de loop van deze maand.
Japanse premier haalt beetje bakzeil over troostmeisjes


TOKIO, 6-01-2015 – De regering van premier Shinzo Abe in Japan wil berouw uitspreken over de rol van het land in de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft Abe maandag tegen de pers gezegd. Vanuit China en Zuid-Korea is de laatste jaren toenemende druk uitgeoefend op de rechtse regering om dit te doen.


Vooral de zaak van de troostmeisjes speelt nog steeds een grote rol voor China en Zuid-Korea. Het Japanse leger dwong naar schatting 200.000 vrouwen en meisjes uit diverse bezette landen in Azië.
  LEES VERDER>>>


Koningspaar en premier naar herdenking Auschwitz

DEN HAAG, 5-01-2015 - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Rutte zijn op 27 januari aanwezig bij de herdenking van de 70-jarige bevrijding van het voormalig concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen. dat meldt de Rijksvoorlcihtingsdienst.

Naar aanleiding van een resolutie van de Verenigde Naties op 1 november 2005 wordt deze internationale Holocaust-gedenkdag sinds 2006 jaarlijks gehouden. Er is gekozen voor 27 januari omdat op deze dag in 1945 het concentratiekamp Auschwitz door de Russen werd bevrijd.

Tijdens de jaarlijkse herdenking worden ook de andere slachtoffers van de naziperiode herdacht, zoals Slaven en Roma-Sinti. Het Poolse Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau organiseert de herdenking.


Auischwitz geldt als het ergste voortbrengsel van de nazi in hun streven naar uitroeiing van de Joden en andere tegenstanfers. Tijdens de jaarlijkse herdenking worden ook de andere slachtoffers van de naziperiode herdacht. Het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau organiseert de herdenking.  K O R T  N I E U W S 

      dinsdag   6   januar1   2015      3  berichten      Onderduik Velp
Vorige maand verscheen 'Verborgen in Velp. Nooit vertelde verhalen over moed, verzet en onderduikers' door Gety Hengeveld-de Jong. Zij beschrijft in 63 verhalen de lotgevallen op 49 verschillende adressen in Velp. Op één adres bij de familuie Van den Berg zaten zelfs 20 onderduikers.

Eigenlijk gaat dit boekje niet over de oorlog, maar over beslissingen, schrijft de autrice in haar toelichting.

Het beschrijft wat er vastzat aan de onderduik, de grote beslissing waarmee sommige Velpenaren moesten omgaan: plotseling een onbekende man of kind verbergen op zolder of in de kelder. Voedselbonnen of blanco identiteitsbewijzen stelen, of zelfs overvallen plegen voor die papieren.

Ook opvallend was volgens de autrice het ontbreken van trots. Soms zijn zelfs tot op heden buren en familieleden niet of nauwelijks op de hoogte van wat er gebeurde.
Het boek verscheen bij Jansen en de Feijter in Velp. Het bevat ook 74 recente kleurenfoto’s van plaatsen in Velp en 140 zwart-wit foto’s uit ca. 1940-1945. In 63 verhalen over 49 verschillende adressen in Velp. Het boek kost door sponsoring en giften slechts € 14,95. Het kan besteld worden op dit mailadres: bestel@eenpassievoorboeken


Soldaat van Oranje

Met ruim 1,5 miljoen bezoekers is musical ‘Soldaat van Oranje’ populairder dan de film ‘Soldaat van Oranje’ die op 1,5 miljoen bezoekers bleef steken.

Het is en was volgens velen de beste Nederlandse film ooit gemaakt, ‘Soldaat van Oranje’, en voor de hoofdrolspelers in deze door regisseur Paul Verhoeven verfilmde versie van het boek betekende het een internationale carrière, zo schrijft Nieuws Uit.nl.


Wageningen

Professor Jan Smit uit Wageningen protesteerde net als de bekende professor Cleveringa in Leiden en op dezelfde dag, 26 november 1940, tegen het ontslag van Joodse hoogleraren. De landbouwhogeschool ontsloeg hem vervolgens zonder dat hij enig verder recht op pensioen of een vergoeding behiel;d. dat schrijft Vrij Nederland van 22 februari 1941. De redactie van NWO2 wist dit niet. Smit komt niet voor in 'Het Koninkrijk'van dr L. de Jong..


Initiator Pim Reijntjes van nationaal Dachaumonument overleden

HOLLANDSCHE RADING, 2-02-2015 (NAGEKOMEN) - Oud-journalist en oud-verzetsman Pim Reijntjes (foto rechts, in 2012)  is op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hollandsche Rading overleden.

Reijntjes was initiatiefnemer van het Nationaal Dachau Monument bij de Bosbaan in Amsterdam en de eerste voorzitter van de bijbehorende stichting. Hij werd op 4 december j.l. begraven.
Reijntjes werd in 1919 hij in Den Haag geboren, maar groeide op in Amsterdam. Hij diende als militair toen nazi-Duitsland in 1940 Nederland binnenviel.

LEES VERDER>>>Bezoek aan  Auschwitz +15% en Anne Frankhuis +2% in 2014


door Arthur Graaff
AUSCHWITZ, 31-12-2014 - De grote Nederlandse en internationale WO2-herinneringsoorden zoals Auschwitz, het Anne  Frankhuis en het Holocaustmuseum in Washington trokken over 2014 opnieuw meer bezoek.

Het Auschwitz Museum in Auschwitz schat dat meer dan 1,5 miljoen mensen dit voormalige nazi-Duitse vernietigingskamp tegen het einde van 2014 zullen hebben bezocht, een stijging van 15%
LEES VERDER>>>