Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS


 

 N  I  E  U  W  S -  W O 

 

HET RELEVANTE NIEUWS OVER DE OORLOG - UIT NEDERLAND EN DAARBUITEN


 

F E B R U A R I   2 0 1 3
 KLIK HIER OF BOVEN VOOR ALLE FEITEN VAN DAG TOT DAG, PLUS FOTO'S, DATUMS  EN  LINKS 
HOOFDRED. A. GRAAFF
redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.POSCH, Eddy Kokelenberg (stagiair)  AUTEURSRECHTEN VOORBEH.-DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES-Stichting Sobibor herdenkt 70 jaar na eerste trein

AMSTERDAM, 28-02-2013 - Op 4 maart herdenkt de stichting Sobibor dat de moord op Nederlanders daar 70 jaar terug startte.In 1943 kwamen daar 19 treinen uit Nederland in Sobibor aan. Ruim 34.000 Joodse mannen, vrouwen en kinderen uit Nederland werden gedeporteerd naar dit onbekende kamp.

Foto rechts: dr hc Jules ||Schelvis, overlevende van enkele concentratiekampen waaronder Sobibór.

Op een enkeling na werden zij, in nog geen 5 maanden tijds, daar allemaal vermoord. Dankzij de succesvolle opstand die op 14 oktober 1943 onder gevangenen in Sobibor uitbrak, besloten de nazi's het kamp te sluiten en op te ruimen, maar raakte het toch bekend.
 
Op 2 maart 1943 vond het eerste transport vanuit Westerbork naar Sobibor plaats. Op 4 maart start het herinneringsjaar 2013 van de Stichting Sobibor met een bijzonder programma waarin Jules Schelvis vertelt over zijn treinreis naar Sobibor en kamerkoor Ad Parnassum ‘De Trein naar Sobibor’ ten gehore brengt. de bijeenkomst vindt
plaats in de  Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411 om  14:00-17:00 uur (zaal open om 13:30 uur). Na afloop een borrel om 16:00 uur. De toegang is vrij.Herinneringscentrum Westerbork bestaat jaar 30 jaar


WESTERBORK, 28-02-2013 - Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork opende op 12 april 1983 zijn deuren en herdenkt dat met een foto-expositie, zo meldt de organisatie..


Fotograaf Sake Elzinga was daarbij als fotojournalist voor het Noord Nederlands Persbureau. Hij  heeft alle belangrijke gebeurtenissen rond ‘kamp Westerbork’ vastgelegd.. In de tentoonstelling ‘Meer dan een herinnering’ laat Elzinga zijn keuze zien uit de opnamen uit die 30 jaar. Sommige foto’s zijn nog niet eerder gepubliceerd.


De expositie belicht enkele belangrijke momenten, zoals de jaarlijkse 4 mei-herdenking op het kampterrein. Er zijn ook foto's te zien van o.m. de woning van de kampcommandant, en Barak 57 (waarin Anne Frank verbleef).


De tentoonstelling Meer dan een herinnering start zaterdag 2 maart en duurt tot en met 28 april. Een selectie uit het werk van Sake Elzinga wordt uitgegeven in de vorm van een speciale publicatie. Toegang tot de expositie is inbegrepen bij de toegangsprijs.
Struikelstenen geplaatst in Maarssen


STICHTSE VECHT, 28-02-2013 - In Maarssen zijn gisteren 5 zogenoemde struikelstenen geplaatst, waarin de namen staan gegraveerd van Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en niet meer zijn teruggekeerd.

De stenen zijn geplaatst voor de Maarssense families IJzerman en Blau. Lucas en Clara IJzerman werden op 16 april 1943 in Sobibor vermoord, hun 2 dochters overleefden de oorlog. De 2 stenen voor het echtpaar werden gelegd aan de Langegracht, waar het stel voor en in de oorlog een sigarenwinkel had (foto links)..


De 3 overige stenen zijn gelegd aan de Schippersgracht in Maarssen. Daar woonden Fritz en Minnie Blau met hun dochtertje Dorie. De familie werd op 2 augustus 1942 opgepakt en later in Auschwitz vermoord.

Initiatiefneemster voor het leggen van de monumentjes is de 87-jarige Tinie de Wit. Zij was tijdens de Tweede Wereldoorlog bevriend met de familie Blau en speelde met dochter Dorie. Dat het gezin opeens verdween en naar Auschwitz werd afgevoerd, heeft De Wit haar leven lang niet losgelaten. De struikelstenen zijn gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig, die de stenen zelf kwam plaatsen. inbegrepen bij de entreeprijs.

 Toch weer herdenking Duitse soldaten Vorden


VORDEN, 27-02-1023 - De organisatie van de Dodenherdenking in Vorden wil op 4 mei weer langs de graven van Duitse soldaten in die plaats lopen. Ook de burgemeester van Bronckhorst, waaronder Vorden valt, is daar weer voor uitgenodigd, zo meldt de NOS.


Foto rechts: Vordenaren lopen langs de graven van de mannen die hun ouders en grootouders terroriseerden of vermoordden. Achter hun ruggen draaien die familieleden zich (niet zichtbaar op de foto) collectief om in hun graven.


Prof dr Herman Loonstein van het kleine kerkgenootschap Federatief Joods Nederland spande een kort geding aan, waarna de burgemeester en andere officials van de gemeente een verbod kregen om daaraan mee te doen.   LEES VERDER>>>
Van der Lubbe en 80 jaar Rijksdagbrand:

eerste buitenlandse slachtoffer van nazi's

AMSTERDAM, 27-02-2013 - Exact 80 jaar geleden, in de nacht van 27 op 28 februari 1933, is de Rijksdag verbrand in Berlijn. Dat was vermoedelijk een geïsoleerde daad van een jonge radencommunist uit Leiden: Marinus van der Lubbe.


Een Nederlander werd daarmee het eerste dodelijk buitenlandse slachtoffer van de nazi's. Na een proces op onwettige gronden werd hij in 1934 in Leipzig gerechtelijk vermoord. Heel langzaam heeft hij, met de grootste moeite, uiteindelijk eerherstel gekregen in Duitsland.


De brand, het proces en zijn dood hadden enorme gevolgen: de nazi's wonnen daardoor de verkiezingen van 5 maart 1933 en konden meteen hun grootste tegenstanders, de communisten, volledig uitschakelen. Alle communistische leiders in Duitsland verdwenen binnen enkele weken in concentratiekampen zoals Dachau, dat in maart 1933 geopend werd.   LEES VERDER>>>
Nucleair afval uit WO2 lekt in VS


SEATTLE, 27-02-2013 - In de Amerikaanse staat Washington zijn 6 tanks nucleair afval uit WO2 gaan lekken. Dat is op één van de grootste opslagplaatsen voor dit afval in de VS.. In totaal worden er 177 tanks onder de grond bewaard op de Hanford Nuclear Reservation,

Ondanks de leken zou er volgens de NOS geen direct gevaar voor de volksgezondheid bestaan, zo stelen de autoriteiten. Er is geen verhoogde radioactiviteit gemeten buiten de ondergrondse opslagplaats.


NOS- correspondent Wouter Zwart acht de problemen niet verwonderlijk. "Die tanks zijn al 60 jaar oud, maar waren bedoeld om maar 20 jaar mee te gaan. We hebben hier te maken met een ernstige vorm van achterstallig onderhoud."  LEES VERDER>>>
Vliegveld dicht door bomvondst Eelde


GRONINGEN, 26-02-2013 -UPDATE - Groningen Airport Eelde is vanochtend gesloten nadat daar een bom uit wo2 op het terrein was gevonden. Het explosief werd aangetroffen tijdens graafwerk voor de verlenging van de startbaan. Het is onduidelijk volgens de NOS hoe lang het vliegveld dicht blijft. Ook de toegangswegen zijn dicht, maar voorlopig hoeft er niemand geëvacueerd te worden.


Voor passagiers heeft de afsluiting geen gevolgen, omdat er vandaag geen vluchten plaatsvinden.

De vliegtuigbom  wordt morgen door de EOD tot ontploffing gebracht. De bom is zo verweerd dat deze heel voorzichtig moet worden behandeld. Het explosief wordt naar een ander plek op het vliegveld verplaatst voordat het tot ontploffing wordt gebracht. Alle woningen en bedrijven in een straal van 500 meter zijn ontruimd. De bom kwam tevoorschijn bij graafwerk. Het is een Duitse 500-ponder. Het is nog niet duidelijk hoe laat de bom morgen tot ontploffing wordt gebracht.
Twee Nederlanders ontdekken POW-kampen in Z-Korea


SEOUL, 26-02-2013 - Twee Australische Nederlanders hebben in Z-Korea de verloren gegane locatie van 3 krijgsgevangenkampen herontdekt. Eén van de twee, Jacco Zwetsloot (foto rechts), woont in Z-Korea en werkt daar o.m. als journalist en vertaler Koreaans.

Hij heeft over de drie kampen vandaag voor de Royal Asiatic Society een lezing gehouden. Hij deed zijn herontdekking samen met Matthew Van Volkenburg. In 1653 leed Hendrik Hamel uit Gorcum schibreuk en kwam terecht in Korea (dat zichzelf aanduidt als Hanguk), als eerste Europeaan. Hij bracht er 13 jaar door, en schreef het eerste Europese boek over het land. 
  LEES VERDER>>>
Bemanningen Britse bommenwerpers WO2 alsnog onderscheiden

LONDEN, 26-02-2013 - Groot-Brittannië gaat enkele groepen veteranen uit de WO2 alsnog onderscheiden met een medaille. Dit is 67 jaar na de oorlog

De bemanningsleden van Royal Air Force Bomber Command krijgen na een jarenlange lobby nog meer erkenning, nadat vorige zomer al een monument voor hen is opgericht in Green Park in Londen. Anders dan de piloten in gevechtsvliegtuigen, hebben zij collectief nooit een eigen medaille gekregen. LEES VERDER>>>
Februaristaking minder bezocht dan vorig jaar


AMSTERDAM, 26-02-2013 - Bij de herdenking van de Februaristaking gisteren in Amsterdam, waren wat minder mensen aanwezig dan vorig jaar. Dat zeiden enkele vaste deelnemers van de comités van oorlogsslachtoffers.

Dit jaar hield  de burgemeester van Amstelveen de rede. Alle belangrijke overheden waren vertegenwoordigd, onder aanvoering van burgemeester Van der Laan van Amsterdam, vergezeld van ex-burgemeester Job Cohen.


Dit jaar echter ontbraken de commissaris van de koningin, de voorzitster van de Tweede Kamer (vorig jaar was de nu afgetreden Gerti Verbeet er wel) of een minister. Vrijwel alle overheden hadden  hun eerste plaatsvervangers gestuurd. Wel waren o.m. aanwezig Hella en Freek de Jonge, Ton Heerts (scheidend FNV-voorman en tevens directeur van het Vfonds, de grootste financier van oorlogsprojecten in Nederland)  en Kamerlid Mei Li Vos.


Foto rechts: scholieren bij de herdenking. Foto linksonder: de doventolk vertaalt de rede van de burgemeester van Amstelveen. Foto rechtsonder: Noraly Beyer declameert een gedicht, naast haar het beeld van de Dokwerker.
Remco Reiding


Beatrix en Poetin moeten Russisch Ereveld Leusden bezoeken


LEUSDEN, 25-02-2013 -- Koningin Beatrix en president Poetin moeten een bezoek brengen aan het Russisch Ereveld in Leusden. Dat vindt de stichting Russisch Ereveld die de Russische begraafplaats in Leusden beheert. Daar rusten 865 Russische soldaten, die in Nederland of er vlakbij zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog.

Het Ereveld raakte daarna in de vergetelheid, maar tegenwoordig stijgt het aantal bezoekers. Een lid van de koninklijke familie is er nog nooit geweest en dat wordt wel tijd, schrijft het bestuur van de stichting in de NRC. De brief is ondertekend door de bestuursleden Hayo Bootsma, Alex Engbers en Remco Reiding (foto links), alledrie journalisten.LEES VERDER>>>  K  O  R  T   N I E U W S  
   zondag 24  februari 2013  -  9  berichten   


Loenen
Ongeveer 20 Amerikaanse militairen van de luchtmachtbasis Volkel wertkten
zaterdag vrijwillig op het Nederlands ereveld Loenen (foto links). De luchtmachtmannen zoeken af en toe plekken in Nederland waar ze een handje kunnen helpen. Eerder dit jaar hebben ze op het Amerikaanse ereveld in Margraten gewerkt, zo meldt dagblad de Stentor.

Luxemburg

Luxemburgse parlementsleden dringen aan op een onderzoek naar het nazi-verleden. Naar verluidt heeft het openbaar ministerie in 1940 meegwerkt met de Duitsers bij de deportaties van Joden uit Luxemburg. Daar zijn net als in Nederland het hoge percentage van 75% van HMS Saracen.jpgalle Joden omgebracht. Premier Juncker stemt in met een onderzoek.

HMS Saracen
Afgelopen week is de zoektocht naar een van de bekendste odnerzeeboten van WO2, de Britse HMS Saracen, foto links, begonnen. De boot werd door de bemanning tot zinken gebracht op 14 augustus1943 bij Bastia, Corsica, na een aanval door Italiaanse jagers. Er vielen twee doden.

Amazon
Amamazon Duitsland heeft op aandringen van een actiegroep de verkoop van cd's met nazimuziek gestaakt. Maar ultra-rechtse neo-nazipunk is nog gewoon te krijgen, onder meer een cd getiteld 100% HASS.

Bommen Deventer
Het treinverkeer bij Deventer en de IJsseldaar ligt op 5 zondagen stil in maart en april . Dat is nodig voor het ruimen van bommen uit de oorlog, aldus waterschap Groot Salland. Rijkswaterstaat graaft namelijk bij Deventer geulen langs de IJssel.
Bij Deventer is in de oorlog zwaar gevochten. Daarom heeft een specialist het gebied met behulp van scans en metaaldetectoren onderzocht. Daarbij zijn 14 bommen gevonden.

Heesch
De 10 mensen die in 1944 omkwamen bij de driedaagse Slag om Heesch bij Overloon van 25 tot 27 september komen binnenkort ook op een oorlogsplaquette op het oorlogsmonument. Op dit monument staan nu alleen nog de 5 namen van militairen uit Heesch die tijdens de WO2 omkwamen in Nederland en later in Indonesië. Op het bestaande oorlogsmonument is nog ruimte voor een plaquette met de 10 namen van burgers die sneuvelden door het oorlogsgeweld tijdens een grote slag rond Heesch in 1944. De gemeente betaalt 9.000 euro voor de gedenkplaat, die er komt door een burgerinitiatief van bewoner Joop Thuring.

Koningin Silvia
Koningin Silvia van Zweden heeft klachten ingediend tegen een fotomontage van de Zweedse koninklijke familie. Daarop veegt zij een hakenkruis onder het tapijt. De montage is van shockfotografe Elisabeth Ohlson Wallin (foto rechts) .

Silvia, geboren Sommerlath, is een Duitse uit Heidelberg en verricht opmerkelijk veel liefdadigheidswerk, waarbij zij zich bijvoorbeeld vergaand inzet tegen dementie, en zich uitvoerig heeft verdiept in kindermisbruik.

Haar vader was een industrieel en lid van de nazipartij, wat pas na 2002 aan het licht kwam. De vader had altijd zijn relatie met de nazi's ontkend. Silvia liet enkele jaren terug een onderzoek instellen door een deskundige, die verklaarde dat haar vader een Duitse staalfabriek van een Joods eigenaar had overgenomen, en dat deze vervolgens ontsnapte naar het buitenland.

Wijdenes
Wijdenes is trots op het verzetsmonument dat op de plek komt van de gesloopte boerderij Sally aan de Kerkbuurt. Het wordt op 5 mei onthuld, zo meldt het Noordhollands Dagblad.
http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/enkhuizen-westfriesland/article20815963.ece/Wijdenes-trots-op-verzetsmonument-Sally?lref=vpll

Heesch
De 10 mensen die in 1944 omkwamen bij de driedaagse Slag om Heesch bij Overloon van 25 tot 27 september komen binnenkort ook op een oorlogsplaquette op het oorlogsmonument. Op dit monument staan nu alleen nog de 5 namen van militairen uit Heesch die tijdens de WO2 omkwamen in Nederland en later in Indonesië.
Op het bestaande oorlogsmonument is nog ruimte voor een plaquette met de 10 namen van burgers die sneuvelden door het oorlogsgeweld tijdens een grote slag rond Heesch in 1944. De gemeente betaalt 9.000 euro voor de gedenkplaat, die er komt door een burgerinitiatief van bewoner Joop Thuring.Nijmegen herdenkt doden bombardement 1944

NIJMEGEN, 23-02-2013  - Nijmegen herdacht gisteren en vandaag het bombardement van 22 februari 1944. Bij de aanval door Amerikaanse bommenwerpers vielen die dag en erna ruim 850 doden. De bommen verwoestten vrijwel de hele Nijmeegse binnenstad.

In totaal telt Nijmegen nu ruim 3.200 oorlogsdoden, inclusief de ongeveer 550 Joodse slachtoffers die gedeporteerd werden. Dat blijkt uit de website Oorlogsdoden Nijmegen. Daarmee is de stad qua doden  de zwaarst getroffen plaats na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Aan deze site worden nog toegevoegd de militairen die in Nijmegen stierven (de stad was ongeveer een half jaar frontstad, vanaf Market Garden op 17 september 1944 tot het begin van de Operation Veritable, de geallieerde doorsteek naar Duitsland vanuit Nijmegen) op 8 februari 1945.


Geallieerde soldaten uit Nijmegen liggen o.m. op het Canadese kerkhof in Groesbeek met 2590 Canadezen en 1029 andere gemenebest-militairen.   LEES VERDER>>>
Marijnissen: begrip voor Nederlanders in 1940


door Arthur Graaff
DEN HAAG - 22-02-2013 - In een column in de NRC en op de site van SP vraagt oorlogsliefhebber Jan Marijnissen om begrip voor de 'collaboratie'  van de Nederlanders in 1940 en 1941. In die jaren stond Nederland daar bol van, zo erkent Marijnissen.


Dat verbaast latere generaties enorm, hem ook, maar hij probeert het te begrijpen tegen de achtergrond die er toen was. Het heeft overigens enkele decennia geduurd voordat dit gegeven überhaupt hardop erkend werd door historici en de 'gewone burgers' er niet meer ondersteboven van raakten.

Marijnissen tracht zich in te leven in de kennis en opvattingen uit die tijd over de Duitsers. De collaboratie waarop Marijnissen wijst, was overigens zo omvangrijk dat er geen Europees equivalent voor bestond. Dat ging zelfs zo ver dat ook alle Nederlandse wapenbedrijven ongeschonden in handen van de Duitsers vielen, zoals de enige geweren- en munitiefabriek, de Rijks Artillerie Inrichtingen in Hembrug bij Amsterdam, maar ook de rijkswerven, de gehele Rotterdamse haven, de Fokkerfabriek in Amsterdam Noord, de Philips-zenderfabriek in Hilversum en de radiofabriek in Eindhoven - de grootste van Europa. 


OORLOGSDAGBOEK>>>Heel 'Koninkrijk'  van De Jong nu integraal digitaal doorzoekbaar

AMSTERDAM, 22-02-2013 - De gehele wetenschappelijke editie van Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog is nu digitaal doorzoekbaar. Dit werk van Dr. L. de Jong en de reacties (deel 14) daarop zijn door een samenwerking van het NIOD, ILPS-UvA, VU en Meertens toegankelijk gemaakt op http://www.loedejongdigitaal.nl. De titel van de website luidt ‘Verrijkt Koninkrijk’.

Het is nu simpeler mogelijk om te zoeken en het totale werk. Tot nu toe moest dat per hoofdstuk in de pdf.
Nu is het mogelijk via het ingeven van zoektermen alle vermeldingen te vinden in het standaardwerk van De Jong. Een beperking is dat het gaat om een egsscande versie, waar leesfouten in zitten. 


De treffers worden geordend op  relevantie. Deze ordening is gebaseerd op ’Lucene scoring’, op statistische basis. De website kan ook treffers sorteren naar boekvolgorde. Verder is verfijnd doorzoeken in specifieke boekdelen en hoofdstukken mogelijk. Zoekresultaten kunnen opgeslagen worden in verschillende formats. Dat maakt deze eenvoudiger in te lezen in en te bewerken .

De website biedt een handig zoek-, ordenings- en opslaginstrument maar is nog nauwelijks aangekleed. Verrijking met bijvoorbeeld contextgegevens en andere gedigitaliseerde archieven is volgens  Historici.nl een voorwaarde om nieuwe vragen te kunnen stellen en beantwoorden over de Tweede Wereldoorlog, over de werkwijze van De Jong, of over geschiedschrijving. Volgens Historici.nl zal door het beschikbaar stellen van De Jong full-text searchable zijn invloed op de geschiedschrijving postuum herleven. 
Bouw nieuwe Waterliniemuseum bij Fort Vechten in Bunnik begonnen


BUNNIK, 21-02-2013 - In opdracht van de provincie Utrecht wordt het omvangrijke fort Vechten (foto onder) uit de 19de eeuw verbouwd tot een educatief bezoekerscentrum over de Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument en grootste oorlogsmonument van Nederland. Tijdens WO2 werd de linie nog gebruikt, maar tevergeefs. Het grote Duitse gebruik van vliegtuigen en luchtlandingen achterhaalde forten en linies.


Studio Anne Holtrop ontwierp het en aannemer Heijmans bouwt het ondergrondse paviljoen voor het feitelijke museum en zorgt voor aanpassing van de bomvrije kazerne. Hoofd­attractie wordt een 50 meter lange maquette van de 85 kilometer lange verdedigingslinie, inclusief alle 50  forten.


Aannemer Van der Ven realiseert een 60 meter lange brug, een loods voor de receptie en de kantoren van het volgend jaar te openen museum en de open doorgang in de wal. Deze zg. ' coupure' is onder toezicht van archeologen reeds uitgegraven. Vervolgens wordt de brug daarop aangesloten. Hologrammen gaan getuigen van holocaust


LOS ANGELES, 20-02-2013 - Aan de universiteit van Zuid-Californië is de Shoah Foundation de afgelopen 18 maanden bezig met het maken van driedimensionale hologrammen van bijna een dozijn overlevenden van de Holocaust. Het project heet Nieuwe Dimensies in Getuigenis.

Als het project klaar is, zullen hologrammen uitvoerig kunnen getuigen van de ervaringen van overlevenden van de holocaust. De hologramman worden zo gemaakt, dat zij  antwoorden kunnen geven op honderden voorziene vragen van latere kijkers.

Er leven naar schatting nog meer dan 500.000 overlevenden van de Shoah over de hele wereld. De gemiddelde leeftijd van een overlevende is 79 en bijna een kwart van hen is 85 jaar of ouder.   LEES VERDER >>>

CIDI herhaalt oproep landelijke richtlijnen voor 4 mei

DEN HAAG, 19-02-2013 - Het herdenken van Duitsers op 4 mei in Vorden is geen zaak voor de rechter, maar voor het publieke debat. Dat zegt het Centrum Informatie en Documentatie Israël in een reactie op de uitspraak in hoger beroep.De uitspraak van het gerechsthof Arnhem over de herdenking in Vorden op 4 mei is een ondersteuning van het standpunt van CIDI dat de kwestie van

Uit het arrest van het hof van vandaag blijkt volgens het CIDI dat de manier waarop in Nederland de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust wordt herdacht, geen kwestie is van de rechter, maar van het maatschappelijke debat en de politiek.Eerder al riep het CIDI de politiek op om landelijke richtlijnen op te stellen, zodat regionale herdenkingscomités weten binnen welk kader het wenselijk is om te opereren. Die richtlijnen blijken nu volgens de rechter niet de bestaan.

Het CIDI stelt verder dar het gerechtshof  in het vonnis onder meer stelde dat er een groot verschil is tussen gekwetst voelen en bewust gekwetst worden. Van de intentie van kwetsen was volgens de rechter in dit geval geen sprake.Het CIDI vindt het essentieel dat er tussen partijen die betrokken zijn bij dit maatschappelijke debat concensus ontstaat door middel van dialoog over het principe dat op 4 mei slachtoffers horen te worden herdacht, en geen daders. Deze dialoog is het CIDI inmiddels, in samenwerking met andere Joodse organisaties, met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, aangegaan.OPINIE - 19 FEBRUARI 2013 


Vorden negeert belang van nabestaanden van Joodse slachtoffers

De burgemeester van de gemeente Bronckhorst negeert het belang van de nabestaanden van Joodse slachtoffers in het dorp Vorden. In hoger beroep verviel vandaag het verbod aan hem om tijdens de Dodenherdenking van 4 mei Duitse soldaten te herdenken.

Maar de burgemeester herdenkt nog steeds niet de Joodse slachtoffers uit zijn gemeente, voor hen is er in het dorp Vorden namelijk geen monument. Dat hij wel de daders wil herdenken, is treurig. Hij wenst desgevraagd zelfs niet te verklaren dat hij een eventueel SS-gedicht, zoals vorig jaar net op tijd tegengehouden werd bij de nationale herdenking op de Dam, a priori afwijst.

  LEES VERDER>>>


'Actievere rol voor gemeente bij Oorlogsmuseum in Overloon'

BOXMEER, 19-02-2013  - De gemeente Boxmeer zou een actievere rol kunnen spelen in het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon.De plaatselijke politieke partij VDB/LO stelt hierover vragen aan Burgemeester en Wethouders.


Foto rechts: een Russische T-34 tank uit de eigen collectie van het museum tijdens een jaarlijkse rondrit op het eigen terrein.


De raadsfractie beklaagt zich erover dat de gemeenteraad en inwoners van Overloon nauwelijks op de hoogte worden gehouden. LEES VERDER>>>
Burgemeester Vorden mag op Dodenherdenking langs Duitse graven lopen


ARNHEM, 19-02-2013 -  Burgemeester Henk Aalderink van het dorp Vorden in de gemeente Bronckhorst mag tijdens de Dodenherdenking van 4 mei wel langs graven van Duitse soldaten lopen. Dat oordeelt het hof in Arnhem in hoger beroep vandaag. De rechtbank in Zutphen verbood de burgemeester dat vorig jaar ten onrechte zo meent het hof.

Volgens het hof had de Zutphense rechter niet genoeg redenen om in te grijpen in de lokale herdenking op 4 mei. Het plaatselijke 4/5 Mei Comité in het dorp Vorden besloot vorig jaar in overleg met de gemeente om tijdens de dodenherdenking voor het eerst ook langs de graven van gesneuvelde Duitsers te lopen. De reden daarvoor bleef diffuus. Deelnemers aan de herdenking konden daarna zelf kiezen of zij dat na afloop van de officiële ceremonie ook wilden.

  LEES VERDER>>>Herdenking van Joods verzet en Februaristaking maandag 25 februari 2013


AMSTERDAM, 18-02-2013 - De herdenking van de Februaristaking op maandag 25 februari 2013 wordt om 16.45 uur geopend door Joke Koningh, voorzitter van het Comité Herdenking Februaristaking 1941, zo meldt het comité. Burgemeester Jan van Zanen van Amstelveen houdt dan een korte toespraak. Daarna zal Noraly Beyer, voormalig presentatrice van het NOS-Journaal, enkele gedichten voordragen. 


Foto rechts: de Israëlische ambassadeur Divon legt bloemen bij het Joods verzetsmonument in 2012.


De herdenking van het Joods verzet vindt op dezelfde dag plaats bij het Joods Verzetsmonument hoek Zwanenburgwal/Amstelnaast de Stopera. Het Joodse koor Hejmisj Zain zal ter gelegenheid van deze herdenking twee liederen zingen.  De start is 15.00 uur.


Dit monument herdenkt alle Joodse verzetsstrijders uit de oorlog. De organisatie is in handen van Stichting Vriendenkring Mauthausen. De schrijfster Joosje Lakmaker zal een toespraak houden.


Bij de Februaristaking zal het defilé langs de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam beginnen om 17.00 uur. Ieder kan een bloemstuk of bloemen leggen. De bloemstukken kunnen vanaf 12.00 uur bezorgd worden in de Mozes en Aaronkerk aan het aangrenzende Waterlooplein. Daar kunnen deze tot 17.00 uur worden afgehaald.


In de kerk zijn foto's te zien van de razzia's in februari 1941 die de directe aanleiding vormden voor de staking en wordt doorlopend een circa tien minuten durende film vertoond over de Februaristaking in de Zaanstreek. Voor mensen die slecht ter been zijn wordt weer een tent met zitplaatsen neergezet. Vooraf aanmelden daarvoor is niet nodig. Daarnaast is er een vak voor genodigden. Er is een doventolk aanwezig.
   K  O  R  T         N I E U W S   
   maandag 18 februari 2013  - 6  berichten   


Oom vermoord
De acteur Waldemar Torenstra heeft ontdekt dat zijn oudoom op 5 mei 1945 door SS-ers in Leersum is vermoord. Zijn oudoom, Diederik baron van Lynden, toen 23 jaar, was actief in de zg. Binnenlandse Strijdkrachten (BS), die werden gevormd uit voormalige verzetsstrijders. Torenstra deed mee aan het NTR-programma Verborgen Verleden. Het is te zien op Doc24.


Groninger plaquettes

Wethouder Dig Istha (foto links) heeft maandag twee plaquettes over de Tweede Wereldoorlog uit de Naberpassage in Groningen verwijderd, zo meldt Dichtbij.nl. De passage wordt binnenkort gesloopt.

De ene plaquette is gewijd aan verzetsman Casper Naber, de ander aan het Scholtenhuis, tijdens WO2 het beruchte hoofdkwartier  van de Sicherheitspolizei en de Sicherheitsdienst in Groningen, waar o.m. de gebroeders Faber misdaden pleegden. Aanwezig waren Casper Naber, kleinzoon van verzetsman Casper Naber en Deddo Houwen, zoon van verzetsman Bob Houwen, die de tekst van de Scholtenhuisplaquette schreef.

Grootvader Naber sprong, zwaar mishandeld, in 1944 uit een zolderraam van het Scholtenhuis uit angst dat hij door zou slaan en stierf. Het gebouw werd in 1945 afgebroken.


NIOD-site vernieuwd

Het NIOD heeft een geheel vernieuwde site. Alle elementen zijn opnieuw opgebouwd, zodat er nu ook een normale zoekfunctie over de hele site werkt. Verder gaat het NIOD het aantal online boeken opvoeren. Het eerste is De SS en Nederland. Documenten uit SS-archieven 1935-1945verzameld door N. in 't Veld. die hierop ook promoveerde.

Burmese Spitfirejacht stopt deels
De Burmese Spitfirejacht is gestopt. Er werd niet gevonden en de sponsor heeft zich daarom teruggetrokken. De verwachtingen waren niettemijn  zeer hooggespannen, omdat er wel 16 Spits compleet en in kratten begraven zouden zijn. Het bewijs is overigens nog niet geleverd dat dit niet het geval is.

Foto links: Spits worden vliegklaar gemaakt in Burma, 1944.

Volgens leidinggevend archeoloog van de expeditie Andry Vrockman was de aanpak van een CSI gevolgd. Maar hij zegt nu dat hij tot de conclusie gekomen is dat het slechts een legende is.

Sponsor Wargaming heeft vrijdag een persbericht uitgegeven dat de geruchten al vanaf na de oorlog sterk waren. Maar een Burmese zakenman, Htoo Htoo Zaw, gaat wel door, en gaat nu ook echte opgravingen verrichten, waar het nog niet van gekomen was.

Goeree-Overflakkee
 Verschenen is "De Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee". Dat biedt  o.m. de geschiedenis van een marechausse  uit Nieuwe-Tonge die Goeree-Overflakkee tijdens de meidagen van 1940 verlaat en in 1944 weer terugkeert als soldaat in de Prinses Irenebrigade. Het boek bevat ook uittreksels uit het dagboek van dwangarbeider J. Heerschap uit Ouddorp.

Eveneens biedt het verslagen van de toenmalige districtscommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten, kapitein A. Fopma. Het gebonden boek telt 128 pagina’s en is full-color gedrukt op groot formaat. Er is een cd toegevoegd met interviews met eilandbewoners die de oorlogsjaren hebben meegemaakt. De Stichting WO2 Goeree-Overflakkee verkoopt dit boek voor € 27,50 inclusief CD en verzending.

Airborne wandeling
De wandeling "In the footsteps of the 82nd Airborne Division" in de Ardennenvindt plaats op 23 februari 2013.


.Louvre geeft 4 werken van nazi-roofkunst terug
 

PARIJS, 17-02-2013 - De  Franse staat geeft 7 geroofde schilderijen terug aan nabestaanden van de vroegere Joodse eigenaren. Daaronder ook 4 werken uit het staatsmuseum het Louvre in Parijs, waaronder het beroemde schilderij De verleiding van de heilige Antonius van de Italiaanse kunstenaar Sebastiano Ricci (1659-1734) en een portret van de Venetiaan Pietro Longhi (1702-1785).

De opvallende beslissingen komt na kritiek wegens de traagheid van de Franse staa bijhet afhandelen van teruggaveclaimst. Britse kranten schreven gisteren dat nu ook de Britse teruggavecommissie heeft gezegd nieuwe aanvragen te willen overwegen.  LEES VERDER>>>
Oorlogsheld ridder MWO Hakkenberg  (89) overleden


EDE, 16-02-2013 - UPDATE 18-02-2013 - Oorlogsheld oud-kapitein der mariniers ridder Giovanni Hakkenberg MWO is vrijdag op 89-jarige leeftijd in Ede overleden.


Hij was een van de 4 laatste levende dragers van de Militaire Willems-Orde die de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt. De MWO is de oudste en hoogste ridderorde van Nederland.

Ridder Hakkenberg overleefde Nederlands grootste zeeslag uit de oorlog. Hij
wordt deze week in Utrecht gecremeerd, zo heeft woordvoerster Lt Gelijns van het ministerie van Defensie bekendgemaakt. Hij krijgt daar tevens een eresaluut van de marine. LET OP: crematie niet op dinsdag, Datum volgt! .LEES VERDER>>>
'Ich bin doch auch ein Hitlerjude!" - grappen uit nazi-Duitsland: navrant

BERLIJN, 15-02-2013 - Er is een boekje verschenen met grappen over de nazi's. Onder de titel 'ich bin doch auch ein Hitlerjude' publiceerde Jan Ulrich Hasecke een schriftje met grappen die zijn tante in de nazitijd en de oorlog verzamelde.Het schriftje werd vorig jaar pas op een zolder ontdekt.

Het waren zg. 'fluistergrappen' waarin de nazi's nogal eens belachelijk werden gemaakt. Dit soort grappen werd in de loop van de jaren '30 -  hoe onschuldig een grap over de grootte van Goebbels' mond nu moge lijken - steeds gevaarlijker voor de verteller. Er zijn gevallen gedocumenteerd van mensen die maanden in de gevangenis verdwenen wegens een grap.


LEES VERDER>>>
Tien vragen over de oorlog: Willem Schoonen, hoofdredacteur Trouw


AMSTERDAM, 14-02-2013 - Willem Schoonen is hoofdredacteur van Trouw. Zijn krant kwam vorige maand in het nieuws, doordat er een plaquette voor de oprichters werd onthuld. Die oprichting vond 70 jaar terug plaats. Daarom hier 10 vragen over de oorlog aan hem. Trouw was de krant die tijdens de oorlog de meeste medewerkers verloor aan de Duitsers: 130 doden. een bijzondere positie, die niet altijd door iedereen wordt beseft. 10 VRAGEN OVER DE OORLOG >>> 
Beilen: toch Stolpersteine, andere 4-mei-tekst

BEILEN, 14-02-2013  - De gemeente Midden-Drenthe staat toch het leggen van zogeheten Stolpersteine voor huizen van verdwenen gedeporteerde Joden en verzetsstrijders. Ook neemt de gemeente uitdrukkelijk afstand van de tekst van de 4-mei-herdenking van het Nationale Comité in Amsterdam.

In november besloot de gemeente een algeheel verbod voor plaatsing van deze herinneringstekenen in te stellen. Binnen de gemeente valt ook kamp Westerbork. Directeur Dirk Mulder van het kamp maakte al ernstig bezwaar tegen het algehele verbod.

Burgemeester en Wethouders weigerden  de herdenkingssteentjes aanvankelijk, omdat er volgens hen al genoeg zou gebeuren wat betreft de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. B en W stemmen nu toch in met de plaatsing van de steentjes, om politieke onrust te voorkomen. Burgemeester Broertjes zei tegen deze site dat B&W bij nader inzien dit onderwerp niet voorwerp van een politieke discussie wilde maken. LEES VERDER>>>Ommen krijgt in maart 27 Stolpersteine


OMMEN, 14-02-2013 - Ommen in Overijssel krijgt in maart 27 Stolpersteine ter herdenking van vermoorde Joden uit die plaats. De steentjes worden  op 4 maart in Ommen gelegd. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig, ontwerper van de steentjes,  is aanwezig om de monumentjes aan te brengen voor de huizen waar de vermoorde mensen woonden.


Foto rechts: de oude synagoge in Ommen, afgebroken in 1951 wegens verdwijnen van de Joden. Foto JHM.


De gemeente Midden-Drenthe verbood vorige week de plaatsing in het dorp Beilen.

Vanaf 8.00 uur 's ochtends start de ceremonie met een inloop plaats in kerkelijk centrum De Kern. Hier zullen ook burgemeester Marc-Jan Ahne, stadsdichter Jannes Kuik en opperrabbijn Jacobs spreken. Vervolgens begint de plaatsing  om 9.00 uur. In totaal worden in Ommen op 8 locaties 27 stenen aangebracht. Kinderen van basisschool Kardoen en voetbalvereniging OVC zullen aanwezig zijn bij de herdenking.

Het  initiatief voor deze Stolpersteine in Ommen is van de stichting Herdenking Joods Ommen. Deze organiseert allerlei activiteiten om de Joodse inwoners van de stad te herdenken. Begin oktober werd ook een herdenkingstocht gehouden.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de struikelstenen dezelfde dag zouden worden aangebracht, maar dat bleek onmogelijk. Aanmelden voor de bijeenkomst in De Kern kan via herdenking-joodsommen@hotmail.com.
Castricum krijgt toch Joods monument


CASTRICUM, 13-02-2013 - Er zal toch een monument voor de 31 omgekomen Joden uit Castricum in die plaats komen. Burgemeester Toon Mans zal volgens de website het kennemerlandopzondag.nl het monument onthullen op 16 april. De plaats is nog niet bekend.

Foto rechts: de aftocht van de Duitsers uit Castricum, mei 1945.


Volgens de website verklaarde het college van B&W eerder tegen zo’n monument te zijn, ondanks toezeggingen van eerdere  burgemeester Emmens-Knol. Nu komt het monument er dus toch.

Initiatiefnemer Ton de Groot pleitte al langer voor een monument in de vorm van een plaquette. De Groot gaf twee jaar geleden een boekje uit,  ’De in Castricum ingeschreven Joden die omkwamen in 1940-1945′. 

Vorige week weigerde de gemeente Midden-Drenthe 'Stolpersteine' te laten plaatsen in het gemeentelijk plaveisel. Het Vfonds, de grote subsidiegever van de oorlogsbranche, heeft pas aangekondigd dat het geen nieuwe monumenten meer wil financieren. In Haarlem is vorig jaar een monument vor de verdwenen Joden opgericht; Heemstede volgt dit jaar.

Ook waren de foto’s van twee Castricumse broertjes Marcel en Hans Polak te zien op een tentoonstelling van vermoorde kinderen in het Stadsarchief in Amsterdam. Na bestudering van de gezinskaarten van het psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch constateerde de Groot dat daar ook Joodse patiënten en verplegers waren geweest. Burgemeester Aaltje Emmens-Knol zegde in haar laatste weken in functie toe dat dit monument er zou komen.

Onduidelijk is waarom B&W dat daarna weer afwees. Tijdens de presentatie van De Groots boek overhandigde hij aan burgemeester Aaltje Emmens-Knol de namen van de omgekomen Joodse ingeschrevenen uit Castricum. ,,Hiermee hoop ik de tot nu toe onbekende omgekomen Joden een gezicht én een naam te geven.," zei hij toen.Nieuw boek positief over Pius XII


ROME, 12-02-2013 - Over Pius XII verschijnt een positieve oorlogsgeschiedenis. Hij is lang afgeschilderd als 'Hitlers paus',  en beschuldigd van het niet  openbaar veroordelen van de Shoah - wat hij inderdaad ook nooit heeft gedaan. Nu heeft een Britse auteur uitgebreide materiaal opgediept dat zijn reputatie fors kan herstellen.

Uit dat materiaal moet volgens de Britse krant The Guardian blijken wat Pius XII heeft gedaan voor het redden van Joodse levens en welke tegenstand hij bood aan het nazisme.  De schrijver Gordon Thomas, een protestant, kreeg toegang tot niet eerder gepubliceerde Vaticaanse documenten en spoorde slachtoffers, priesters en anderen op die hun verhaal niet eerder hadden verteld.
LEES VERDER>>>
K  O  R  T    N I E U W S  
 dinsnsdag 12 februari 2013  - 10 berichten

WO2-museum

Wethouder Erik Heinrich van de gemeente Renkum juicht het idee van een nieuw groot WO2-museum in Nijmegen toe maar is bezorgd over de toekomstige positie van het Airborne Museum Hartenstein (foto rechts). ,,Het moet geen ondergeschikte positie krijgen,' zo zegt hij tegen het weekblad Hoog en Laag. Het Nationaal WOII Museum is een plan van drie oorlogsmusea uit Oosterbeek, Overloon en Groesbeek samen met het subsidiegever het Vfonds. Het nieuwe museum moet een 'moedermuseum' worden.


Turing
Er komt mogelijk een film over Alan Turing (foto links), de wiskuiige die de hoofdrol speelde in het ontcijferen van Duitse codeberichten uit WO2 in het geheime codecentrum Bletchley Park. De hoofdrol gaat mogelijk naar Benedict Cumberbatch, die bekend is van de serie Sherlock Holmes.


Journalistenprijs

Een Duitse journalistenprijs droeg jarenlang de naam van Rudolf Vogel, die echter een nazi was. Vorige week is de prijs pas hernoemd, zo meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Nazibonen

Volgens een vrouw die als Hitlers voorproefster moest werken, at hij alleen vegetarisch - en dat was al mijn of meer bekend. Maar uit het artikel in The Daily Telegraph over haar blijkt ook dat de nazi's ook sojabonen propageerden, die zij 'nazibonen' noemden.

Hoefsmid
Soldaat en militair hoefsmid Willem Berends (foto links, 2de v l staand) had geluk tijdens de meidagen van 1940 tidjens de Duitse inval: hem overkwam niets. Hij werd ingezet bij de Grebbeberg maar werd teruggetrokken op Amersfoort. In januari 2013 schonk hij Willem Berends diverse persoonlijke eigendommen uit de oorlog aan het Achterhoeks Museum 1940-1945.
Het museum in Hengelo Gld. bereidt een nieuwe expositie voor over ”Onderduiken in de Achterhoek” en is op zoek naar alles wat met onderduiken te maken heeft. Het museum vraagt iedereen om contacten, informatie of spullen. Op dit moment wordt er al gewerkt aan een 1:1 replica van een authentieke onderduikzolder uit Lichtenvoorde.


Oostenrijk

De Oostenrijkse akademie van wetenschappen is waarschijnlijk veel dieper in het nazisme betrokken geweest dan tot nu toe bekend was. Dat schrijft het blad Profil op zijn site. Meer dan de helft van de leden was tegelijk lid van de nazipartij. Dit moet blijken uit een studie van de akademie, Die Akademie der Wissenschaften in Wien 1938-1945, die op 11 maart wordt gepresenteerd.

Crash - Aalsmeer

In het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeer wordt op 23 februari om 12.00 uur een expositie geopend van kunstschilder Rob Hinse uit Bennebroek. Hij heeft de afgelopen jaren het museum in het Fort bij Aalsmeer met zijn schilderwerk verfraaid en evenementen opgeluisterd met muziek. Het museum vindt het nu tijd ook zijn andere werk te presenteren aan het publiek. De expositie is te zien tot en met eind september.


Rente voor dwangarbeiders

Dwangarbeiders in ghetto's  zullen nu mogelijk toch rente met terugwerkende kracht op hun vorderingen in Duitsland krijgen, dat meldt Der Speigel. het gaat volgens het ebricht om 70.000 gegadigden.  Zij beroepen zich op een Duitse wet: "Gesetz zur Zahlbarmachung von Renten aus Beschäftigungen in einem Ghetto" (ZRBG). Het zou om 500 miljoen euro gaan.


Veenkoloniën

Het Veenkoloniaal Museum buigt zich op 27 februari over het oorlogsverleden van Veendam en omgeving. Op de thema-avond De oorlog na 65 jaar zijn belangstellenden welkom om verhalen te horen van kinderen van ‘foute’ ouders in de oorlog, onderduikoverlevenden en omstanders. De bijeenkomst, die start om 20.00 uur, is georganiseerd door Herinneringscentrum Kamp Westerbork in samenwerking met het Veenkoloniaal Museum.


Rhoon - Vergelding
Op 10 oktober 1944 stuierf in Rhoon bij Rotterdam een Duitse soldaat doordat hij tegen een loshangende elektriciteitskabel aanliep. Als represaille executeren de Duitsers 7 mannen en  staken het watergemaal en de huizen van de gevallenen in brand. Hierover heeft de veelgepresen schrijver Jan Brokken een boek geschreven, getiteld 'De Vergelding, een dorp in tijden van oorlog'. De vraag of het een aanslag of een noodlottig ongeluk, blijft onbeantwoord. Op WO2actueel een recensie.Kabinet: maak Westerbork Europees erfgoed

ROME, 12-02-2013 - Over Pius XII verschijnt  een positieve oorlogsgeschiedenis. Hij is lang afgeschilderd als 'Hitlers paus',  en beschuldigd van het niet  openbaar veroordelen van de Shoah - wat hij ook nooit gedaan. Nu heeft een Britse auteur uitgebreide materiaal opgediept dat zijn reputatie fors kan herstellen.

Uit dat materiaal moet volgens de Britse krant The Guardian blijken wat Pius XII heeft gedaan voor het redden van Joodse levens en welke tegenstand hij bood aan het naziasme.  De schrijver Gordon Thomas, een protestant, kreeg toegang tot niet eerder gepubliceerde Vaticaanse documenten en spoorde slachtoffers, priesters en anderen op die hun verhaal niet eerder hadden verteld.


DEN HAAG, 8-02-2013 - Het kabinet wil dat Kamp Westerbork in Beilen en het Vredespaleis in Den Haag op de Europese Erfgoedlijst komen. Het neemt het advies van de Raad voor Cultuur over om deze twee voor te dragen bij de Europese Commissie. Dit zijn de eerste Nederlandse voordrachten voor deze lijst. Plaatsing biedt geen onmiddellijk voordelen. Westerbork herdenkt dit jaar zijn 50-jarig bestaan.


Het Europees Erfgoedetiket gaat naar plaatsen die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en bij de totstandkoming van de EU.

Volgens de Raad voor Cultuur vdeden het Kamp Westerbork en het Vredespaleis belangrijke dat. "Het Vredespaleis is in het leven geroepen om het soort oorlog te voorkomen waar het Kamp zo pijnlijk van getuigt en moet blijven getuigen", zegt de Raad.


Doorgangskamp Westerbork werd voor de Tweede Wereldoorlog door Nederland ingericht als vluchtelingenkamp voor Duitse Joden, en in de oorlog door de nazi's gebruikt als doorgangskamp, van waaruit Joden naar de vernietigingskampen werden gestuurd. In het Vredespaleis is onder meer het Internationaal Gerechtshof gevestigd, dat incidenteel nog zaken uit WO2 behandelt, zoals in februari 2012 een Italiaanse claim tegen Duitsland.   Begin volgend jaar besluit de Europese Commissie of de voordracht van het kabinet wordt overgenomen.
CIDI oneens met weigering van Stolpersteine in Beilen


BEILEN, 8-02-2013  UPDATE 9-02-2013 - .Het Centrum Informatie en Documentatie Israël in Den Haag is het oneens met de weigering van de gemeente Midden-Drenthe, waaronder Westerbork valt, om 'Stolpersteine' te laten plaatsen in Beilen.


Foto links: de oude Joodse begraafplaats in Beilen. Foto JHM.


Deze bronzen 'steentjes' zouden in het gemeentelijk plaveisel in Beilen moeten komen ter herinnering aan vermoorde Joden  Het is voor zover bekend, de eerste keer dat een gemeente de Stolpersteine weigert.Niet alleen wijst de gemeente de collectieve aanvraag van de stichting Stolpersteine Beilen af, maar wil ook niet toestaan dat individuele bewoners voor hun huis een Stolperstein op de openbare weg plaatsen.Burgemeester Broertjes van Beilen zegt dat in een toelichting tegen deze site. Hij stelt dat hij erover heeft overlegd met enkele bewoners, die niet positief reageerden omdat zij plaatsing nogal confronterend achtten.  LEES VERDER>>>Landmacht bergt gesneuvelde Britten uit Arnhem


ARNHEM, 8-02-2013 - De stoffelijke resten van 2 Britse soldaten zijn gisteren in Arnhem-Zuid geborgen. Dat gebeurde  door de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL), zo meldt het ministerie van Defensie.. Ze werden gevonden bij het opsporen van explosieven

Foto rechts: de opgraving in Arnhem-Zuid. Foto Defensie.

Defensie heeft inmiddels de Britse autoriteiten op de hoogte gebracht. De twee militairen zijn vermoedelijk gesneuveld in september 1944 tijdens de mislukte geallieerde luchtlandingsoperatie Market Garden, zo meent het mninisterie van Defensie. Met die operatie wilden de geallieerden versneld doorstoten over de grote rivieren vanuit het noorden naar het Ruhrgebied .

Het dubbele graf werd aangetroffen tijdens het zoeken naar explosieven op een voormalige slagveld, waar grondwerk werd verricht. De slachtoffers lagen naast elkaar in een ondiep veldgraf met hun militaire uitrusting, munitie en persoonlijke bezittingen.

De uitrusting, bezittingen en stoffelijke resten zijn overgebracht naar het laboratorium van de BIDKL in Soesterberg. Hier wordt op basis van bijvoorbeeld gebitsgegevens geprobeerd hun identiteit te achterhalen. De duur van dit onderzoek hangt af van de gevonden spullen en in hoeverre deze zijn te koppelen aan bewaard gebleven medische en historische gegevens. Dit kan enkele maanden duren.

Op de betreffende plek zijn al vaker omgekomen Britse soldaten gevonden. Zij zijn in het bijzijn van nabestaanden met militaire eer herbegraven op de Britse Militaire Begraafplaats in Oosterbeek.
Vfonds werkt mee aan onderzoek WO2-museum Nijmegen


NIJMEGEN, 7-02-2013  - Een nieuw WO2-museum in Nijmegen is een stap dichterbij. In het stadhuis ondertekenden de stichting Museum WOII, de grote geldschieter het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg), de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland woensdag een convenant hierover.

Daarin staat dat zij samenwerken aan de plannen voor een nationaal oorlogsmuseum in het Vasim-complex in Nijmegen-West. Het museum ontstaat uit drie lokale oorlogsmusea in Groesbeek, Overloon en Oosterbeek. Voor het nieuwe museum is volgens dagblad de Gelderlander € 22 tot 25 miljoen euro nodig. Het plan werd gelanceerd in 2010, met de bedoeling klaar te zijn in 2014. De crisis gooide echter roet in het eten. Het Vfonds overweegt een bijdrage die misschien kan oplopen tot € 6, 7 of 8 miljoen euro, zo schrijft de krant.

De provincie beloofde in januari € 1 tot 1,5 miljoen euro. Nijmegen verkoopt nu het gebouw van de Vasim, waar het museum eventueel kan komen, voor 1 euro aan de museumstichting, maar het is nog verhuurd aan kunstenaren. Hun positie is nog niet duidelijk. De gemeente investeert verder € 1,5 miljoen in de omgeving. In 2014 komt er volgens het Vfonds wel vast een toentoonstelling op die plek over WO2, vanwege het dan 70-jarig jubileum van de Operation Market Garden.

De partners hebben elkaar woensdag beloofd in de hoogste versnelling door te werken. Begin april moet blijken of het museum er kan komen. Een onzekere factor is dat in Soesterberg juist de bouw van een nieuw, groot oorlogsmuseum voor Defensie is gestart. Dit kost € 90 miljoen en zal bovendien allerlei attracties bevatten, zoals een geplande tankarena met echt rijdende tanks.NIOD onderzoekt rol van Nederlandse Rode Kruis

AMSTERDAM, 6-02-2013 - Het NIOD in Amsterdam gaat onderzoek doen naar de geschiedenis van het Nederlandse Rode Kruis (NRK)  tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dit project kost 4 jaar en moet antwoord geven op de vraag waarom  het NRK zo tekort schoot in zorg voor Joden.

Tijdens en na de oorlog was er veel kritiek op de afstandelijke houding van het NRK ten opzichte van de Jodenvervolging en na de oorlog bij de opvang van terugkerende Joden en andere gevangenen. NIOD-onderzoekster dr. Regina Grüter zal dit maatschappelijk belangwekkende onderzoek uitvoeren.Het onderzoek zal in 2017 zijn voltooid en verschijnen als boek voor een breed publiek.

Hoewel verschillende historici wel aandacht hebben besteed aan het NRK tijdens de oorlog, bestaat er volgens het NIOD bijna 70 jaar na het einde van de bezetting nog steeds geen overzichtsstudie. Het NRK is zich er in de afgelopen jaren bewust van geworden dat een onafhankelijk studie over dit complexe onderwerp nodig is. Vorig jaar maart maakte de directeur Cess Breederveld (foto linksboven) al bekend, dat nader onderzoek zou volgen naar de rol in en na de oorlog van zijn organisatie,   LEES VERDER>>>
Hongaarse ontkenner krijgt opmerkelijke straf

BOEDAPEST, 6-02-2013 -  Een Hongaarse rechtbank heeft een holocaust-ontkenner veroordeeld tot een ongewone straf. Hij kreeg de keuze om ofwel het holocaustcentrum in Boedapest te bezoeken, of Auschwitz of het Israëlische officiële holocaustcentrum Yad Vashem in Jerusalem.


De veroordeelde is Györgu Nagy (42), een werkloze computertechnicus. Hij is de eerste Hongaar die veroordeeld werd volgens de nieuwe Hongaarse holocaust-ontkenningswet. Deze werd geldig in februari 2010. Op ontkennen van de holocaust staat nu 3 jaar gevangenisstraf in Hongarije. De wet werd twee jaar terug aangenomen met 197 stemmen vóór, één tegen en 142 onthoudingen, zo meldt de Jerusalem Post.

Als Nagy het centrum in Boedapest kiest, dan moet hij daar drie maal heen en een opstel schrijven over zijn gedachten en waarnemingen. Nagy werd gearresteerd in 2011 bij een demonstratie waarop hij een spandoek toonde met de teskt"'De shoah is nooit gebeurd'.

In juni heeft Nobelprijswinaar Elie Wiesel, holocaust-overlever, de hoogste onderscheiding van Hongarije geretourneerd, het grootkruis. Hij beschuldigde de staat met de rechtse premier Orban ervan de geschiedenis te willen witwassen en de collaboratie te vergoelijken. Uit Hongarije werden 400.000 Joden vermoord in Auschwitz. De ultra-rechtse Jobbik-partij maakt regelmatig antisemitische opmerkingen in het parlement. Premier Orban wordt gekritiseerd omdat hij daar te weinig bezwaar tegen maakt.
   K O R T      N I E U W S  
  woensdag 6  februari 2013   - 4 berichten   


Riphagen
Er komt een dramaserie over de gewetenloze oorlogsmisdadiger Andries Riphagen. Riphagen (1910-1973) wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van ruim 200 Joden. In de serie zit de katholieke politieagent Jan van Liempd hem op de hielen, maar Riphagen blijkt hem telkens te slim af. De serie is gebaseerd op het boek ‘Riphagen’ van Bart Middelburg en René ter Steege en op interviews met de zoon van Andries, Rob Riphagen. Het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties heeft aan deze productie een subsidie aan toegekend.

Duitsers stoppen vervolgingen

De zg 'Zentrale Stelle' in Ludwigsburg voor de vervolging van nazi's houdt het voor gezien. De instelling heeft verklaard dat zij niet verwacht nog veel processen te kunnen starten. Voormalig recht Thomas Walther, één van de aanklagers in het proces tegen John Demjanjuk,  en nu gepensioneerd, gaat echter wel dor met onderzoeken en het opsporen van getuigen, zo meldt Der Tagesspiegel..

TV-serie
In maart verschijnt er op de Duitse ZDF een miniserie van 3 delen. Die volgt de ervaringen van 5 Duitse jongeren met het nazisme en WO2. De titel is “Unsere Mütter, Unsere Väter”. De  filmmakers willen het belaste Duitse verleden bespreekbaarder te maken. Ook willen zij een dialoog tussen oudere en jonge Duitsers op weg helpen. In april komt de serie in Nederland op DVD en Blu-ray

Lancaster in Zelhem
Burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst wil  een gecrashte Britse bommenwerper uit de grond te halen en de 6 bemanningsleden opnieuw te begraven. Deze Lancaster stortte in Zelhem neer in 1944.
Dat opgraven kost echter zo'n 400.000 euro. Rijk en provincie betalen daar een flink deel van, maar de gemeente komt nog 50.000 euro tekort.Dit is volgens de Geneefse Conventie een oorlogsgraf, dat niet beroerd moet worden behalve met goede reden. De  nabestaanden  willen namelijk graag hun familie herbegraven. De burgemeester zoekt nog mensen die meer weten over wat er zich die septemberdag in 1944 heeft afgespeeld met het vliegtuig. Sinds zijn oproep, een week geleden, hebben zich meerdere inwoners gemeld met informatie.


WO2-museum Nijmegen: subsidie onzeker, bouw niet in 2014

DEN BOSCH, 5-02-2013 - Of het nieuwe WO2 museum subsidie van het Vfonds zal krijgen, is nog heel onzeker. Dat zegt Fokke Spoelstra  projectleider van het Vfonds, de grote subsidiegever in de oorlogsbranche.

Hij benadrukt dat een subsidiëring van het nieuwe museum nog niet aan de orde is. In de media zijn sinds oktober 2012 berichten verschenen dat het Vfonds 25 tot 30 miljoen 'beschikbaar' zou stellen voor het nieuwe museum. Spoelstra wijst erop, dat dit in het geheel niet het geval is en nog volledig afhangt van allerlei ontwikkelingen. Dat het museum in 2014 al tot stand komt, is eveneens niet haalbaar.

Spoelstra: 'We overwegen subsidie te investeren in WO2-projecten in Gelderland. Daaronder de Libertyroute en een nieuw WO2-museum. Ik kan me niet voorstellen dat we € 25 miljoen in een oud gebouw zouden investeren". Overigens is er voor het nieuwe museum nog geen subsidieaanvrage bij het Vfonds aangekomen. LEES VERDER>>>
Nijmegen presenteert plan voor nog een oorlogsmuseum

NIJMEGEN, 5-02-2013 - De gemeente Nijmegen presenteert woensdag de voorlopige plannen voor een nieuw, nationaal bedoeld WO2-museum. In Nijmegen, de stad die door de oorlog zwaar getroffen werd,  ontbreekt dat, evenals in Arnhem, ook erg aangetast door het oorlogsgeweld. 


Foto rechts: de voorzitter van het nieuwe museum, kol. b.d. Louis Timmermans

Gelijktijdig ondertekenen de gemeente en de provincie een convenant om samen de haalbaarheid van het Nationaal WOII Museum te onderzoeken. Hoe dit plan zich verhoudt tot de attractie die Defensie net in Soesterberg laat bouwen, compleet met een crossbaan voor voor tanks, is onduidelijk

Het Nijmeegse museum moet, zoals het er nu uitziet, in de voormalige Vasimfabriek in de stad komen, en zou ruim € 25 miljoen gaan kosten. Dit  nieuwe museum zou moeten tonen wat de oorlogsdreiging, de Tweede Wereldoorlog zelf en de opbouwperiode daarna voor gewone burgers heeft betekend. LEES VERDER>>>
Herdenking gefusilleerden eerste Paroolproces

AMSTERDAM, 4-02-2013 - Op dinsdag 5 februari herdenken het bestuur van Stichting Democratie en Media en nabestaanden de 13  medewerkers van de illegale krant Het Parool die op deze datum in 1943 werden gefusilleerd door de Duitsers.


Foto rechts: nr 1 van het illegale Paool, gedateerd 10 februari 1941.

Zij en 6 anderen werden op het zogenaamde eerste Paroolproces, van 12 tot 19 december 1942 voor het Feldgericht in Utrecht, ter dood veroordeeld. van hen zijn 6 veroordeelden niet geëxecuteerd, maar naar een concentratiekamp in Duitsland gedeporteerd. Drie van hen hebben dit niet overleefd. Onder de gefusilleerden was de Zandvoortse drukker Wim Gertenbach. Voorafgaand aan de herdenking op de Eerebegraafplaats wordt een bezoek gebracht aan het familiegraf van de familie Gertenbach in Zandvoort.

Tijdens de lunch geeft Hannah van den Ende een lezing over de positie van de joodse artsen in het Nederlandsch Israëlitisch Ziekenhuis (NIZ) in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van den Ende is arts en medisch historica. Ze deed promotieonderzoek naar dit onderwerp en werkt aan een documentaire over het ziekenhuis.
Kerken wensen zuivere dodenherdenking

AMETSRAM, 4-02-2012 - De kerken, dat wil zeggen organisaties van christenen, Joden en moslims willen dat de Nationale Dodenherdenking zich op 4 mei beperkt tot slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en niet 'alle doden uit oorlogen'. Dit schrijven deze kerken, verenigd in het zogeheten Kaïros-overleg, in een brief aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De afgelopen week voerden de organisaties en het Nationale Comité hierover een gesprek met bestuurslid Jacques Wallage van het comité. Hij zei  de kritiek serieus te nemen en het Caïro-overleg te betrekken in een komend vijfjarenplan.

Zoals de definitie er nu staat, valt De ergste Nederlandse nazi, SS-kolonel en moordenaar Henk Feldmeijer, eveneens, want ook die stierf tijdens de oorlog, net als zijn grote idool Hitler. Ook deze, nog juist gestorven tijdens de oorlog, valt binnen de te herdenken groep.
  LEES VERDER>>> Duitsers herdenken Hitlers aantreden waardig


BERLIJN, 2-02-2013 -  Duitsland heeft de  herdenking van Hitlers aantreden, afgelopen  woensdag 80 jaar geleden, waardig herdacht. Na Hitlers volkomen legale benoeming tot rijkskanselier op 30 januari 1933 grepen hij en zijn Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) snel de alleenheerschappij.

Bondskanselier Angela Merkel opende woensdag in Berlijn een tentoonstelling over die begindagen van de nazidictatuur. Dat gebeurde in het museum Topographie des Terrors(foto rechts), op de plaats van de vroegere hoofdkwartieren van de Gestapo en de SS.

De expositie toont het einde van de zogeheten Weimarrepubliek, de democratische maar uiterst instabiele staat die kwam na het Duitse Keizerrijk. Tijdens de laatste dagen van die republiek vielen er dagelijks doden bij politieke straatgevechten tussen communisten, socialisten en fascisten.


Ook tonen  foto's en documenten de eerste maanden van Hitlers regering, waarin hij in een razend tempo de rechtsstaat afbrak. In maart openden de nazi's hun eerste concentratiekamp, Dachau (Nederland bezat al sinds 1926 een concentratiekamp voor Indonesische politieke gevangen in Nieuw-Guinea, Boven-Digoel). LEES VERDER>>>
IN MEMORIAM:
ONZE MEDEWERKER  TOM POSCH

LEES VERDER>>>Rusland herdenkt cruciale overwinning op nazi's bij Stalingrad


STALINGRAD, 2-02-2013 - Zaterdag zal het 70 jaar geleden dat de Duitsers officieel capituleerden in Stalingrad, de stad waar zij zes maanden om vochten. Deze slag in het zuidwest-Rusland vormde een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Gisteren is de slag nagespeeld door acteurs.


Zaterdag start president Poetin de officiële viering in de stad, nu Wolgograd geheten. Voor de feestelijkheden noemen de Russen de stad weer enkele dagen Heldenstad Stalingrad. Er zullen nog 900 Sowjet-veteranen uit 1942 en 1943 aan de opening deelnemen. In Rusland is de verering van veteranen belangrijk. 


Foto rechts: de Duitse veldmaarschalk Paulus, verliezer van de Slag om Stalingrad


De Russische staat geeft ook een cadeautje: de veteranen en toenmalige inwoners , de 'Kinderen van Stalingrad', krijgen 5000 roebel (ongeveer 125 euro) voor hun dienst. De herdenking van de slag geschiedt met wetenschappelijke conferenties, lezingen van historici en kunstfestivals. Behalve in Stalingrad vinden ook vieringen plaats in Moskou en Sint-Petersburg.

In juli 1942 vielen de nazi's met een leger van 250.000 man de belangrijke industriestad Stalingrad aan, daarbij geholpen door 140.000 Roemenen, 220.000 Italianen en 200.00 Hongaren. De slag werd gewonnen door de overmacht van de Sowjets: 

  • 1,4 miljoen Sowjet-soldaten tegenover 900.000 Duitse-Asmogenheden,
  • 900 Sowjet-tanks tegenover 130 Duitse,
  • 1.500 vliegtuigen tegenover ruim 700 Duitse. LEES VERDER>>>


 

I N D E X

Scroll naar beneden

28
-02-2013

Stichting Sobibor herdenkt 70 jaar na eerste treiin


Foto rechts: Jules Schelvis

Westerbork bestaat jaar 30 jaar


Struikelstenen geplaatst in Maarssen


27-02-2013

Toch weer herdenking Duitse soldaten Vorden

Marinus van der Lubbe: eerste buitenlandse slachtoffer van nazi's
 

Nucleair afval uit WO2 lekt in VS

26-02-2013

Vliegveld dicht door bomvondst Eelde

Twee Nederlanders ontdekken POW-kampen in Z-Korea

Bemanningen Britse bommenwerpers WO2 alsnog onderscheiden

Februaristaking minder bezocht dan vorig jaar


25-02-2013

Beatrix en Poetin moeten Russisch Ereveld Leusden bezoeken


24-02-2013

Kort Nieuws


22-02-2013

Marijnissen: begrip voor Nederlanders in 1940

Heel 'Koninkrijk'  van De Jong nu integraal digitaal doorzoekbaar

21-02-2013

Bouw nieuwe Waterliniemuseum bij Fort Vechten in Bunnik begonnen

20-02-2013

Hologrammen gaan getuigen van holocaust


19-02-2013

Kabinet: maak Westerbork Europees erfgoed

07-03-2013

CIDI oneens met weigering van Stolpersteine in Beilen

OPINIE: Vorden negeert belang van nabestaanden van Joodse slachtoffers


'Actievere rol voor gemeente bij Oorlogsmuseum in Overloon'


Burgemeester Vorden mag op Dodenherdenking langs Duitse graven lopen


18-02-2013

Herdenking van Joods verzet en Februaristaking maandag 25 februari 2013


Kort Nieuws


17-02-2013

Louvre geeft 4 werken van nazi-roofkunst terug


16-02-2013

Oorlogsheld ridder MWO Hakkenberg  (89) overleden


15-02-2013

'Ich bin doch auch ein Hitlerjude!" - grappen uit nazi-Duitsland: navrant


14-02-2013

Tien vragen over de oorlog: Willem Schoonen, hoofdredacteur Trouw


Beilen: toch Stolpersteine, andere 4-mei-tekst


Ommen krijgt in maart 27 Stolpersteine


13-02-2013

Castricum krijgt toch Joods monument


12-02-2013

Nieuw boek positief over Pius XII


Kort nieuws


Kabinet: maak Westerbork Europees erfgoed


8-02-2013

CIDI oneens met weigering van Stolpersteine in Beilen


Landmacht bergt gesneuvelde Britten uit Arnhem

7-02-2013

Vfonds werkt mee aan onderzoek WO2-museum Nijmegen

6-02-2013

NIOD onderzoekt rol van Nederlandse Rode Kruis

Hongaarse ontkenner krijgt opmerkelijke straf

Kort Nieuws - 4 berichten


5-02-2013

WO2-museum Nijmegen: subsidie onzeker, bouw niet in 2014

Nijmegen presenteert plan voor nog een oorlogsmuseum

4-02-2013

Herdenking gefusilleerden eerste Paroolproces

Kerken wensen zuivere dodenherdenking


2-02-2013

Duitsers herdenken Hitlers aantreden waardig

iN MEMORIAM:
ONZE MEDEWERKER  TOM POSCH


Rusland herdenkt cruciale overwinning op nazi's bij Stalingrad