Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS  N  I  E  U  W  S    W  O    2  

HET RELEVANTE NIEUWS OVER DE OORLOG - UIT NEDERLAND EN DAARBUITEN


F E B  -  M R T  - A P R   2 0 1 4


HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.Posch, Tristan Graaff, Eddy Kokelenberg (stagiair)AUTEURSRECHTEN VOORBEH.

DEZE SITE GEBRUIKT COOKIESOnderduikleider 'Frits de Zwerver' onderscheiden door staat Israël


AMSTERDAM, 30-04-2014 - De staat Israël heeft de hoogste onderscheiding voor burgers die Joden redden  tijdens de oorlog, postuum toegekend aan 'Frits de Zwerver' oftewel ds Frits Slomp.


Hij was een van de allergrootste Nederlandse verzetsmensen, aan wie duizenden onderduikers hun leven danken. Ook zijn vrouw ontving postuum de onderscheiding voor haar rol. Hun zoon Jan Slomp nam de onderscheidingen vrijdag in ontvangst in het Verzetsmuseum in Amsterdam.


Het feit dat deze onderscheiding pas in 2014 wordt toegekend, heeft te maken met het systeem van Yad Vashem. Deze instelling reikt alleen onderscheidingen uit op verzoek. Als er geen verzoek wordt ingediend, volgt er geen onderscheiding.   LEES VERDER>>


.
Herdenking nazipiloot in Schaijk geschrapt

SCHAIJK, 30-04-2014 - De Noordbrabantse gemeente Landerd ziet af van het herdenken van een in de oorlog omgekomen nazi-Duitse militair, Gerhard .Rohde, 19 jaar, piloot van een straaljager, een Messerschmitt Me 262.


Dat heeft de gemeente dinsdag laten weten. Het gaat om het dorp Schaijk, dat dit jaat als herdenkingsthema 'verzoening' heeft gekozen. Vanochtend had de gemeente de aankondiging nog op zijn website staan.


   LEES VERDER OP NLNAZIVRIJ.TK>>>

Site 'Drenthe in de oorlog' gestart


ASSEN - 29-04-2014 - Dit jaar is Drenthe de provincie waar de bevrijdingsfestivals starten. Er zijn daarom veel activiteiten rondom de oorlog.


De journalist Lourens Looijenga heeft nu de website 'Drenthe in de oorlog' gepubliceerd.


Looijenga werkte  eerder voor RTV Drenthe, waar hij een dossier over de oorlog in de Drenthe samenstelde. Met steun van RTV Drenthe publiceert Looijenga nu zijn documentatie op een aparte website: www.drentheindeoorlog.nl. De site biedt een uitvoerig overzicht van de oorlogsjaren in Drenthe. Ook voor Drenthe vormde de oorlog verreweg de grootste ramp in haar geschiedenis.  LEES VERDER>>>
Amsterdam vergoedt banktegoeden Joden


AMSTERDAM, 29-04-2014 - Amsterdam zal banktegoeden van Joodse Amsterdammers en na de oorlog opgelegde erfpachtboetes terugbetalen, zo meldt de Telegraaf. Het betreft in eerste instantie 870.000 eur. Er zijn nog andere bedragen in het spel maat daarover moet verder onderzoek van het NIOD uitkomst  bieden.


Dat staat in documentatie die burgemeester Van der Laan  naar de gemeenteraad heeft gestuurd. In 2011 ontdekten enkele studenten in archieven dat de gemeente Amsterdam honderden Joden die terugkeerden uit de kampen met hoge boetes oplegde en achterstallige erfpachtrekeningen stuurde.


Duizenden  panden van Joden - de Joodse gemeenschap van Amsterdam telde in 1940 nog zo'n 70.000 mensen - werden tijdens de oorlog volgens formele regels  in beslag genomen en verkocht, vaak aan foute Nederlanders die meer dan andere Nederlanders konden beschikken over gelden. Toen veel foute Nederlanders op Dolle Dinsdag op 5 september 1944 vluchtten, stopten zij met het betalen van erfpacht. De weinige  Joodse eigenaren die terugkwamen, moesten deze achterstallige pacht betalen met boete. Het NIOD sprak van 'volkomen onnodige hardheid', iets wat Van der Laan al eerder volmondig erkende. 'Formalistisch en ongepast', schrijft hij nu.


Eerst betaalt de gemeente 51.000 euro aan slapende Joodse banktegoeden van 900 rekeninghouders die nooit zijn geclaimd door de rechtmatige eigenaren. De namen van de rekeninghouders worden in overleg met het College Bescherming Persoonsgegevens  gepubliceerd. Het gaat vaak om saldi van in de concentratiekampen vermoorde Joden. Federatief Joods Nederland o.l.v. strafpleiter prof mr Herman Loonstein, heeft jarenlang aangedrongen op teruggave. Daarnaast zal Amsterdam nog eens 820.000 euro terugbetalen aan boetes die  teruggekeerde Joden moesten betalen.
  K O R T    N I E U W S 
     dinsdag    29  april  2014      -    3   berichten    


Haags Historisch Museum

Op 4 mei opent het Haags Historisch Museum een nieuwe Tweede Wereldoorlogzaal.Hier komt een aantal aspecten van de oorlog in Den Haag aan bod, waaronder het dagelijks leven, de afbraak van delen van de stad en de evacuatie van de bewoners, de Atlantikwall, het bombardement en de Jodenvervolging.Sporen van de oorlog zijn nog altijd aanwezig, bijvoorbeeld de Atlantikwall, bunkers in de duinen en het stratenpatroon na het bombardement op Bezuidenhout. Den Haag bezat na Amsterdam de grootste Joodse Gemeenschap van Nederland. Er  werden 11.000 Haagse Joden gedeporteerd  naar vernietigingskampen.


Herdenken op 4 mei

 De doden dienen in Nederland op 4 mei te worden gerdacht, ook als dat een zondag is. Dat vindt de Veteranen Vereniging Urk, die een petitie is gestart. De aanleiding is dat de gemeente Urk de dodenherdenking op zaterdag 3 mei houdt vnwege de zondagrust. De veteranen achten het verkeerd dat gemeenten zelf bepalen wanneer de herdenking wordt gehouden. .

Herdenking kamp Vught
Alexander Rinnooy Kan spreekt op de openbare dodenherdenking in Nationaal Monument Kamp Vught op zondag 4 mei. Stef Bos levert een muzikale bijdrage. De herdenking start om 14 uur met een welkom van  directeur Jeroen van den Eijnde. Prof Rinnoy Kan  is voorzitter van het curatorium en oud-voorzitter van het monument, en thans hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Oud-gevangene Tanneke Klaver (1934) houdt een overdenking. Zij was met haar moeder en twee broertjes als gijzelaars omdat haar vader was ondergedoken. Na 4 maanden, op Dolle Dinsdag op 5 september 1944 kwam het gezien weer vrij. Haar vader keerde in mei 1945 naar huis terug.
Fonds Soldaat van Oranje steunt Almeerse projecten met € 5.000


KATWIJK, 26-04-2014 - Twee Almeerse jongerenprojecten ontvingen € 5.000 van het Fonds Soldaat van Oranje, zo meldt de producent van de musical.


Foto rechts vlnr: Fred Boot, producent van de msuical, Marije Buiter,  mevrouw Hazelgoff Roelfzema, Valery Mak. Foto Soldaat van Oranje.


Op woensdag 23 april overhandigde Karin Hazelhoff Roelfzema, weduwe van Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema, het bedrag aan twee Almeerse projecten. De prijs ging naar Valery Mak van Stichting Twisted voor creatieve projecten en Marije Buiter van Het Cupidohof, een groen buurtinitiatief.    LEES VERDER>>>

Pijnlijke Deense foto's tonen naoorlogse haat

door Arthur Graaff
ROCHESTER, 25-04-2014 - Op een Britse veiling komt woensdag 30 april 2014 een Deens fotoalbum te koop met o.m. pijnlijke foto's van  de mishandeling van collaborateurs.

De veiling geschiedt bij C&T Auctioneers and Valuers in Rochester.

Net als in Nederland waren er in Denemarken collaborateurs. En net als in Nederland hebben velen van hen zware tijden doorgemaakt na de oorlog: ontrechting, mishandeling, zware rechtszaken.

De foto's laten zien hoe een groepje mannen een vrouw alleen in een park achtervolgen, grijpen, uitkleden en met hakenkruisen beschilderen. Daarna wordt zij door een politieman weggeleid.

Uiteindelijk werden er volgens de Britse krant de Daily Mail 40.000 Denen gearresteerd vanwege mogelijke collaboratie. Van hen werden er 13.500 daadwerkelijk gestraft en van die groep werden 46 mensen geëxecuteerd. Die cijfers liggen in lijn met de Nederlandse situatie.

Een groot verschil met Nederland was dat de Deense koning Christiaan X de hele oorlog in zijn land bleef en bovendien in functie, totdat hij door de Duitse machtsovername buiten spel kwam te staan. Zoals bekend, lukte het de Denen om vrijwel alle 7.000 Deense Joden met boten uit hun land te smokkelen.

Expositie over evacuatie van Arnhem en omstreken 1944/1945

OOSTERBEEK, 24-04-2014 - In september 1944, na de Slag om Arnhem, beval het Duitse opperbevel de evacuatie van de bevolking van Arnhem, Oosterbeek, Rhenen en omstreken.

De nieuwe tentoonstelling ‘Van Huis en Haard – Airborne Memories’ in het Aibrone Museum in Oosterbeek vertelt het aangrijpende verhaal van deze vluchtelingen, de bevrijding elders in mei 1945 en hun terugkeer.

Tijdens de Slag om Arnhem (17-25 september 1944) vaardigen de Duitsers het bevel uit dat alle inwoners van de stad moeten vertrekken. Van de ene op de andere dag trekken ruim 90.000 mensen weg, een enkeling blijft achter.

Enkele dagen later worden ook de omliggende plaatsen geëvacueerd. In totaal verlieten meer dan 150.000 mensen uit de regio huis en haard. Grote groepen vluchtelingen gingen op weg, meestal lopend met de fiets aan de hand. De meesten vinden tijdelijk onderdak bij boeren in de omgeving, anderen trekken verder, zelfs tot in Friesland.

Al snel wordt duidelijk dat de evacuatie langer zal duren dan een paar dagen. Pas na 7 maanden keerden de eerste bewoners terug naar huis. Het centrum van Arnhem blijkt grotendeels verwoest en geplunderd, ondanks uitdrukkelijke Duitse garanties. Voor deze mensen was de bevrijding in 1945 niet alleen een feest maar ook de start van een moeizame periode van wederopbouw.Emotioneel einde reis nieuwe Engelandvaarders

RAMSGATE, 24-04-2014  - Met betraande ogen en onder luid gejuich bereikten de een groep nieuw Engelandvaarders woensdagochtend eindelijk de Britse kust, zo meldt de Telegraaf, die de reis mede had georganiseerd. Dat was het einde van een herdenkingstocht van 2 journalisten en 3 anderen in een nagebouwd bootje. Het ging om een open vlet met een zeiltuig.

Het plan was ontstaan toen twee Telegraaf-journalisten zich interesseerden voor de vele riskante tochten die de Engelandvaarders moesten maken om uit Nederland - tijdens de oorlog één grote gevangenis - te ontsnappen. Volgens Wikipedia lukte het 1.700 mannen
en vrouwen om naar Engeland tevluchten, de helft via een landroute door Frankrijk. De bekende Soldaat van Oranje, Erik Hazelhoff Roelfzema, kon met valse papieren de reis maken aan boord van een Zwitserse vrachtvaarder.


„Het was vreselijk zwaar,"  zei nazaat van een Engelandvaarder Coen Meurer in de Telegraaf bij het aan wal stappen, „maar dit is nog een slap aftreksel met wat de originele Engelandvaarders in 1943 meegemaakt hebben." Ook de voorzitter van het Vfonds, Robert Croll, nam deel aan de tocht die drie dagen duurde.

In de kustplaats Ramsgate werden de opvarenden opgewacht door vrienden, familie, pers en de lokale havenmeester. De aankomst van het zeilbootje Yvette II was al aangekondigd met een saluutschot vanaf zee toen er land in zicht kwam. Op dat moment hees de groep vervolgens de 'Dubbele Geus', de vlag van de Koninklijke Marine.

Het was volgens de Telegraaf een zware reis vol tegenslagen en met twee erbarmelijke nachten op de golven, Co-schipper Teije Brandsma: „We gaan eens even goed uitrusten, zodat we de ontberingen in alle rust kunnen laten bezinken."

In Noordwijk moet dit jaar een Engelandvaardersmuseum komen. Dat gebeurt op initiatief van Jos Teunissen van Erfgoed Leidschendam en Engelandvaarder Eddie Jonker, die in 1943 naar Engeland voer en bij de RAF terechtkwam. Het museum komt in een voormalige munitiebunker van het Atlantikwallcomplex aan de Bosweg. Het Atlantikwall Museum Noordwijk verhuist in 2014 naar bunkers verderop die gerenoveerd worden.
  K O R T    D - N I E U W S 
     vrijdag    24  april  2014    - - - - -    6   berichten    


D-Day en nieuws
Momenteel loopt het storm wat het obnderwerp D-Day betreft in Normandië. Vrijwel elke plaats - de meeste zijn niet meer dan dorpen - biedt op zijn minst twee of drie evemementen aan, naast de onvermijdbare herdenking op 6 juni.
Het lijkt erop
dat deze d herdenking nog groter zal zijn dan die van 5 jaar terug. Toen waren er echter nog wel veel meer veteranen.
Zoals bekend zal koning Willem op 6 juni tussen de andere grootmogenden zoals Obama en Poetin meelopen in de officiële herdenking in Ouistreham, vlakbij Caen. News Google France geeft vandaag 71.400 hits op de zoekterm D-Day. Hieronder een wel zeer kleine selectie uit deze enorme berg.

D-Day: Saint-Lô

Saint-Lô in Normadië, een kleine provinciestad vlakbij Caen en vlak achter de invasiestranden. Het stadje had veel pech en werd vermalen tussen twee enorme legers.

De stad onderging een aanval van 2.000 bommenwerpers in de nacht na D-Day. De Amerikanen en
Duitsers verloren er 11.000 doden. Van de huizen bleef vrijwel niets over (foto rechts).

'La Capitale des Ruines' werd de nieuwe bijnaam van het stadje na de Slag bij Saint-Lô en de Ierse schrijver en Nobelprijswinnaar Samuel Beckett maakt die term wereldwijd bekend.  Van alle gebouwen is 97% vernield.

De bevolking bedroeg ruim 11.000 mensen in 1936 en 6.000 mensen in 1946. ter gelegenheid van 70 jaar D-Day is er nu een foto-expositie in de straten van 52 affiches over de vernieling. Er is een keus gemaakt uit maar liefst 300.000 foto's.

D-Day: nog een boekje

'Normandie 1944 - Les plumes de la liberté - Telling it the way it was' (foto links)  is een veelbelovend boekje, uitgegeven door Normandie Magazine. De auteurs, Jean Qeullien en Sylvain Mellot,  zijn Normandiërs, historicus en tekenaar. Het boekje, tweetalig, wordt nogal geprezen in de regionale pers. Er verschijnen overigens in het Frans zo'n 60 boeken deze maanden over D-Day..
D-Day: Arromanches in 3D

Arromanches was het kleine kustplaatsje waar op 6 juni 1944 binnen enkele tientallen uren een reusachtige drijvende haven werd aangelegd voor de geallieerde legers. Die haven bestond uit drijvende betonnen caissons - het drijven was belangrijk vanwege het sterke verschil in eb en vloed. Dassault, fabrikant van gevechtsvliegtuigen, heeft nu een 3D-weergave (foto boven) van dit drijvende wereldwonder gemaakt.


D-Day: Carentan
In het stadje Carentan komt een standbeeld van kolonel Robert G. Cole. Het wordt op 4 juni onthuld.

D-Day: 100 foto's
Het dagblad Ouest-France (West-Frankrijk) geeft een bundel met de 100 bekendste D-Day-foto's uit. De bundel verscheen gisteren. Wie dat wat veel vindt en ook € 6,90 wat begrotelijk, kan instappen met '44 photos du Jour J' voor € 2. De prijs per foto ligt hier nog lager dan bij de '100 photos'.

Ook Japanse parlementsleden bezoeken Yasukuni


door Artjur Graaff

TOKIO - 24-04-2014 - Twee dagen terug bezocht een grote groep van 146 Japanse parlementsleden de omstreden Yasukuni tempel, wat opnieuw tot boze officiële reacties uit China en Zuid-Korea leidde. Het is aan de vooravond van president Obama's officiële bezoek aan Japan.


Foto rechts: de yasukuni-tempel uin Tokio.


Op 16 april startte een officieel gesprek tussen ambtenaren van Zuid-Korea en Japan over 'comfort women', troostvrouwen oftewel sexuele slavinnen uit WO2. De Japanse delegatie is op bezoek in Korea gekomen.


De uitkomsten zijn nog niet bekend. Korea dringt al jaren aan op meer erkenning en uitvoeriger excuses, terwijl de huidige Japanse regering van premier Abe steeds opnieuw laat merken weinig met deze zaak op te hebben en van de officiële excuses uit 1995 af wil.


Japan stichtte een financieel steunfonds voor de slachtoffer, maar vele vrouwen wilden daar geen gelden van aannemen omdat deze niet vand e Japanse regering afkomstig waren, zo meldt de officiële Chinese website China People's Daily. Justin Bieber bezocht gisteren in Tokio ook de zeer omstreden Yasukuni-tempel en begraafplaats.  LEES VERDER>>>
Oorlogsmisdadigers in Hannover vervolgd


HANNOVER, 24-04-2014 - Het Openbaar Ministerie in Hannover heeft bekendgemaakt dat er hoogstwaarschijnlijk tegen drie verdachten van oorlogsmisdaden strafzaken zullen beginnen. Het gaat om drie hoogbejaarde mannen die verdacht worden van medeplichtigheid aan moord tijdens de oorlog in kamp Auschwitz. Zij hadden daar administratieve functies. 

Eén van de zaken handelt om een 92-jarige vm. SS-Unterscharfüher (sergeant), die o.m. bezittingen van Joden beheerde maar volgens het OM ook op het perron heeft gewerkt bij de aankomst van treinen en het meteen daaropvolgende selecteren van werkkrachten en mensen die naar de gaskamers moesten.

Volgens de openbare aanklager zijn  in ieder geval twee van de mannen gezond genoeg voor een rechtszaak.

  K O R T    N I E U W S 
     donderdag  24  april  2014    -   4   berichten    


Moskou

In de kelders van de 450-jaar oude Cosmas- en Damianuskerk (foto rechts)  in het centrum van de stad is een intacte Duitse bom gevonden. De grootte vand e bom is niet vermeld. Gisteren werden volgens Ria Novosti in Rusland 145 bommen gedemonteerd.

Onderscheiding
Een Britse luchtmachtveteraan is op 90-jarige leeftijd gestorven zonder de nieuwe onderscheiding voor bommenwerpers ontvangen te hebben. Deze werd in 2013 ingesteld. Het gaat om Gordon Mansbridge, die 33 missies meevloog vanuit Noord-Afrika,. en volgens de formele regels tellen die niet voor deze onderscheiding. De zaakleidde tot vrasgen in het Britse Lagerhuis. Op zijn 33ste missie werd hij neergeschoten en bracht 9 maanden in Italiaanse gevangenschap door.Een Linbdense blad vertelt het hele verhaal uitgebreid.

Bletchley Perk
Er is een biografie (foto links) verschenen van Gordon Welchman, een collega codekraker uit het centrum waar Alan Turing werkte. De auteur is dr Joel Greenberg, die Welchman 'Bletchley Parks' architect of Ultra Intelligence' noemt.

Zalig
Een Italiaanse pater en verzetstrijder, martelaar van het nationalsocialisme, wordt aanstaande zaterdag in Alba, Piemont, zalig verklaard - het voorstadium van heiligverklaring. Dit meldt Radio vatuicana.
Het gaat om pater Giuseppe Girotti (1905) die stierf op 1 april 1945 in het Konzentrationslager Dachau. Kardinal Giovanni Coppa die ook uit Alba komt, leidt de procedure.
Pater Coppa startte vanaf 1943, toen de Duitsers Italië bezetten, een hulpnetwerk voor Joden. Hij bezorgde hen onderdak en valse persoonsbewijzen, maar werd verraden.
De staat Israël verleende hem postuum de eretitel 'Rechvaardige onder de Volkeren''  (Yad Vashem).

Karski
Vandaag is de 100ste geboortedag van Jan Karski, (foto rechts) de Poolse historicus en diplomaat die als eerste de boodschap aan de Britse en Amerkaanse regering over de vernietigingskampen overbracht. Hij werd nauwelijks geloofd. De Duitse krant Die Welt heeft een ar6ikel over hem.Dachau-herdenking met prins Jaime en Gijs van de Westelaken


AMSTERDAM, 19-04-2014  - Afgelopen zaterdag vond de 69ste herdenking van de bevrijding van concentratiekamp Dachau plaats.


Foto rechts: prins Jaime de Bourbon Parme spreekt over zij grootvader, die in Dachau gevangen zat.  Foto Arthur Graaff.


Op de herdenking spraken o.m. prisn Jaime, zoon van prinses Irene, en de journalist Gijs van de Westelaken. De opkomst was wat minder. omdat tegelijkertijd de herdenking in kamp Amersfoort plaatsvond.

Prins Jaime haalde herinnerningen op aan zijn grootvader, prins Xavier de Borubon Parme, die tijdens de oorlog diende  in het Belgische leger en later een belangrijke rol speelde  bij de Franse maquis.
  LEES VERDER>>>Controverse Anne Frankhuis en -fonds groeit

HILVERSUM, 22-04-2014 - de controverse tussne het Anne Frankhuis in Amsterdam en de Anne Frank Fonds in Bazel groeit. Dat stelt KRO's Brandpunt in haar uitzending van afgelopen zondag (foto links: Viktor Kugelman in gesprek met Brandpun).

Brandpunt neemt als uitgangspunt de bezwaren die het huis heeft tegen het bnieuwe toneelstuk Anne. De première daarvan vindt plaats op 8 mei. Het AF-huis heeft bezwaren tegen enkele dinerarrangementen rond de voorstelling.  Het stuk is geschreven door Jessica Durlacher en haar man Leon de Winter.

Historicus David Barnouw, Anne-Frankkenner, benadrukt dat Anne haar dagboek in Nederland heeft geschreven.

Brandpunt maakt duidelijk dat vooral het aantreden van Viktor Kugelman in het bestuur van het fonds tot verscherping van de verhoudingen leidt. Het fonds bezit het auteursrecht op het oorspronkelijke dagboek van Amne Frank. Kugeklman wil meer benadrukken dat zij Duitse wortels heeft, hoewel zij in Nederland opgroeide en geen Duits meer sprak.
Herdenking 69ste bevrijding kamp Amersfoort


AMERSFOORT, 22-042014 - Afgelopen zaterdag werd herdacht dat kamp Amerwsfoort werd bevrijd. Bij de herdenking hebben prof. Hans Blom (voormalig directeur van het NIOD) en oud-gevangene van Kamp Amersfoort en voormalig journalist Pim Reijntjes een korte voordracht gehouden.  Na  twee minuten herinneringsstilte startte het defilé langs het monument ’Gevangene voor het Vuurpeloton’ aan het einde van de voormalige schietbaan. Aanwezig waren ongeveer 1.000 mensen, onder wie CDA-fractieleider in de Tweede Kamer Sybrand Buma. Hij twitterde: "Indrukwekkende herdenking kamp Amersfoort, in aanwezigheid van 54 oud-gevangenen. Belangrijk om te blijven gedenken."

Tientallen oude granaten in Winssen


WINSSEN, 22-04-2014 - In een akker in het dorp Winssen bij Nijmegen zijn enkele tientallen granaten uit de oorlog gevonden. Een boer merkte bij het ploegern dat er granaten in zijn ploeg kwamen, en alarmeerde de politie. De Explosieven Opruimingsdienst verscheen en  onderzocht het gehele weiland, omdat er waarschijnlijk meer granaten konden liggen. Hoe dceze daar gekomen zijn wist de politie niet.  Winssen ligt aan de Waal, westelijk van Nijmegen. Bij het einde van de oorlog waren hier forse gevechten.
Prinses Margriet ontvangt boek over koopvaardij in oorlogstijd


APELDOORN, 22-04-2014 - Prinses Margriet ontving vorige week het eerste exemplaar van het boek '' De Nederlandse koopvaardij in oorlogstijd'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de Nederlandse scheepvaart een belangrijke rol bij het transport van troepen, materieel en voorraden.


Foto rechts: het SS Slamat, dat bij Griekenland werd als troepentransportschip getorpedeerd op 27 april1941, met 983 doden als gevolg. .Prinses Margriet heeft een speciale relatie met de Nederlandse koopvaardij omdat zij gekozen werd als 'peteklind' van de koopvaardij. .


De handelsscheepvaart verkeerde tijdens de oorlog in zwaar weer. Er kwamen circa 3400 van de 13.000 zeelieden om het leven en de vloot van ruim 1.000 zeeschepen - destijds 10devloot ter wereld - werd meer dan gehalveerd. In het boek staan de ervaringen van de zeevarenden op de schepen tijdens de oorlog centraal.


Tijdens de oorlog had koningin Juliana met haar dochters een veilig onderkomen gevonden in Canada, waar prinses Margriet werd geboren. Prins Bernhard en koningin Juliana deden toen een opvallend verzoek door de Nederlandse koopvaardij te vragen peet te zijn van hun pasgeboren dochter. 


Het boek bevat bijdragen van Rein Bijkerk, Anita van Dissel, Martin Elands, Christ Klep, Saskia Klooster, René Kok, Hinke Piersma, Dick Schaap, Jan Schoeman, Maria Somers en Ageeth van der Veen. De initiators van dit boek, Pieter Stolk en Hylke Faber, zijn verbonden aan Stichting DdM, die persoonlijke verhalen uit onze geschiedenis voor een breed publiek beschikbaar maakt.

COMMENTAAR

2014: Vorden herdenkt zijn Duitsers nu 'officieus'


door Louis van Overbeek - 19-04-2014

 

Dit jaar staat Vorden, het dorp in de Achterhoekse gemeente Bronckhorst, dat sinds enkele jaren berucht is vanwege het herdenken van nazi-soldaten tijdens de nationale dodenherdenking, niet officieel stil bij zijn gesneuvelde Duitse soldaten. Vorden is één van de zeer weinige dorpen in Nederland waar nog gesneuvelde Wehrmacht-soldaten liggen op de algemene begraafplaats.

  LEES VERDER>>>

 


Koning, zijn vrouw, zijn moeder en Lisa Ferschtman bij 5 mei-concert

AMSTERDAM, 19 april 2014 - De Philharmonie Zuidnederland speelt dit jaar op het 5 mei-concert op de Amstel bij Carré. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix wonen het bij.

Dit jaar treden op violiste Liza Ferschtman, Jenny Arean en Wouter Hamel. Nieuw is de rol van de verteller - vertolkt door Hans Dagelet - die gedichten van F. Starik voordraagt. Met het 5 mei-concert sluit het Nationaal Comité 4 en 5 mei de herdenking en viering af.

De Philharmonie Zuidnederland, een samenvoeging van twee regionale orkesten, speelt onder leiding van dirigent Arjan Tien op dit feestelijke concert, met violiste Liza Ferschtman, Wouter Hamel en het Scapino Ballet Rotterdam in een choreografie van Ed Wubbe. Dat 4 en 5 mei onlosmakelijk verbonden zijn,klinkt volgens het Nat. Comité door  in de bijdragen van Jenny Arean en Hans Dagelet.

De musici spelen het  Scherzo uit de 9e Symfonie Uit de nieuwe wereld van Dvořák, waarvan het Largo op 4 mei in De Nieuwe Kerk gezongen en op de Dam gespeeld is. De die Hans Dagelet draagt, teksten van F. Starik voor.Museum Overloon start vernieuwing met speciaal paviljoen


OVERLOON, 18-04-2014 - Oorlogsmuseum Overloon - het grootste WO2-museum van Nederland met de uitgebreidste collectie - start een uitgebreide vernieuwing met de opening van een nieuw 3D-paviljoen over de Slag bij Overloon.


Daarmee keert het museum terug naar zijn basis, want de slag was volgens directeur Eric van der Dungen de aanleiding voor het ontstaan van het museum, dat is gevestigd op het terrein van deze grootste tankslag van Nederland.


De opening werd verricht door de commissaris van de koning in Noord-Brabant, dr Wim van de Donk samen met de gouverneur van Limburg, drs Theo Bovens. Zij onthulden samen een beeldje van een fenix, gemaakt van scherven van het slagveld in Overloon, gemaakt door Jan Driessen (foto links). Er waren ongeveer 200 vrijwilligers en vrienden van museum Overloon  bij de opening.   LEES VERDER>>>
'Het commando-Pieters': Nederlandse wandaden in april 1945

HORSSEL, 18-04-2014 - Journalist en historicus Stijn Wiegerinck uit Gorssel beschreef in het boek 'Het commando Pieters' de oorlogsmisdrijven van SS-Jagdkommando Zeppelin onder leiding van de SS-Untersturmführer Andries Jan Pieters. Dit was een groep SS-ers die in april 1945 in onder andere Brummen in de Achterhoek martelde en moordde.

Dat gebeurde o.m.in het kasteel Groot Engelenburg, waar 80 verzetsstrijders het slachtoffer werden. In de kelder van het kasteel werden ze aan buizen opgehangen en gemarteld. Van hen werden 9 verzetsstrijders vermoord.

Pieters werd in 1952 ter dood veroordeeld. Hij verwachtte gratie, omdat veel oorlogsmisdadigers dat kregen aangezien koningin Juliana geen doodvonissen meer wilde bekrachtigen. Dat ging niet door. Pieters was in Nederland de laatste oorlogsmisdadiger die is geëxecuteerd. Het boek 'Het commando-Pieters' is uitgegeven door Aspekt en is verkrijgbaar in de boekwinkels en online..Religieuze groepen vragen 4 mei-herdenking zonder Duitsers  


DEN HAAG, 17-04-2014  - Christelijke, Joodse en islamitische organisaties willen op 4 mei een herdenking van alleen Nederlandse slachtoffers en niet van Duitsers of andere daders, zo maakten zij gisteren bekend.  Zij hebben een petitie daarover gericht aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het comité heeft gezegd daar op te zullen reageren.


De directie van het comité, bij monde van mevrouw Nine Nooter en Jan van Kooten, heeft vorig jaar al uitvoerig verklaard, dat het herdenken van Duitsers niet thuishoort op de dodenherdenking van 4 mei. Onduidelijk is waarom de gezamenlijke kerken en enkele Joodse en moslim-organisaties dit nu verzoeken. De afgelopen maand heeft het comité in Utrecht 4 avonden belegd ter bespreking van de wensen en mogelijkheden van de dodenherdenking met betrokken groepen.


Volgens oud-D66 senator Hanneke Gelderblom van het Joods-christelijk overleg is dit verzoek gedaan om het herdenken van daders formeel uit te sluiten bij de herdenking. Mevrouw Gelderblom is de zegsvrouw van het ziogenaamde Cairo-overleg waarin de religieuze organisaties samenwerken.   LEES VERDER>>>4-mei comité Vorden stopt Duitse herdenking
VORDEN, 17-04-2014 - UPDATE 18-04-2014 - De Duitse herdenking op 4 mei in Vorden gaat niet door, zo zei  ex-D66-senator Hanneke Gelderblom van het overleg Joden-christenen. Dat is volgens haar  het werk van de Raad van Kerken (RvK), die zij kent van het kerkelijke Cairo-overleg dat zij voorzit. De RvK heeft met voorzitter A.J. Hartelman van het Vordens comité 4 mei gesproken, die ook lid is van de RvK, en deze heeft afgezien van de Duitse herdenking.

De gemeente Bronckhorst wilde niet reageren.

Gisteren startte een petitie van het Cairo-overleg aan het Nat Com 4/5 mei om de 4 mei-herdenking te beperken tot Nederlandse slachtoffers.

Zowel Nieuws-wo2 als de AFVN/Bond van Antifascisten hebben zich buitengewoon veel moeite getroost om dit te bereiken. De Stentor berichtte als eerste het plan en door publicist Louis van Overbeek in het Katholiek Nieuwsblad werd het in 2012 landelijk bekend. Dankzij een proces tegen de gemeente Bronckhorst van prof Herman Loonstein van Federatief Joods Nederland kreeg de zaak nog meer publiciteit. Het Nat Comité 4 en 5 mei verklaarde vorig jaar uiteindelijk dat het niet de bedoeling is Duitsers - of andere daders -  te herdenken op 4 mei.

Voorzitter prod dr Kees van der Pijl van de AFVN en Nieuws-wo2 zijn  zeer tevreden met dit resultaat. Nieuws-wo2 heeft vorig jaar op 3 mei voor hete eerst een Joodse herdenking georganiseerd in Vorden, op het vrijwel vergeten Joodse kerkhof daar. De AFVN heeft op 4 mei  in Vorden een herdenking belegd bij het verzetsmonument. Deze herdenking werd ook bijgewoond door 15 Duitse antifascisten.

Daarna hebben de AFVN en Nieuws-wo2 de gewone dodenherdenkign bijgewoondm waarbij Vordenaren door de heer Hartelman in de gelegenheid werden gesteld aansluitend op de dodenherdenking langs de graven van nazi-Duitse soldaten te lopen (nazi-Duits ter onderscheiding van de Duitsers van vóór 1933 en na 1945).
Premier Rutte onderscheidt communistische verzetszusters Oversteegen 


DEN HAAG, 16-04-2014 - “U bent allebei heldinnen. Een beter woord is er niet.” Zo noemde premier Mark Rutte gisteren de verzetsvrouwen en vriendnnen van de communistische verzetsvrouw Hannie Schaft, de Haarlemsen Truus Menger-Oversteegen en Freddie Dekker-Oversteegen. Zij waren lid van de communsitsiche Raad van Verzet (RVV).

Foto rechts: Freddie Dekker-Oversteegen (links) Truus Menger-Oversteegen en premier Mark Rutte. Foto Defensie.


Voor hun verzetswerk tijdens de oorlog ontvingen de zussen van de minister-president het Mobilisatie-Oorlogskruis, zo meldt het ministerie van Defensie. Dit is een militaire onderscheiding die ook aan actieve verzetsmensen uitgereikt wordt, hoewel die nooit officieel militair waren.

  LEES VERDER>>>
1.000 schoolkinderen bezoeken morgen Soldaat van Oranje AMSTERDAM, 15-04-2014 - Morgen vindt de eerste educatieve voorstelling van de musical  'Soldaat van Oranje' voor 1.000 middelbare scholieren plaats.


Fotio rechts: eens cène uit de musical op vliegveld Valjkenburg: de 'koningin' komt aan in Nederland, begroet door de 'Soldaat van Oranje'.Foto SvO - de Musical.


Deze voorstelling is georganiseerd door de Stichting Educatieve Theaterprojecten (SET), opgericht door productiemaatschappij NEW Productions van SvO.


Deze stichting heeft mede via sponsors momenteel budget voor het vertonen van de voorstelling voor 6.000 scholieren. Doel van de SET is de kinderen beter vertrouwd te maken met de oorlog en de dilemma's daarvan. Zij krijgen ook uitleg en bezoeken de expositie in de theaterhangar waar de voorstelling plaatsvindt. De scholen of kinderen betalen een kleine eigen bijdrage van € 15.75 of kunnen het met hun cultuurkaart betalen, waardoor de kinderen niets hoeve te betalen. Dit jaar zijn er slechts 6 schoolvoorstellingen. Deze waren zeer snel uitverkocht, zo meldt de producent.    LEES VERDER>>>Gedenksteen voor vliegers onthuld bij Buchenwald-herdenking


BUCHENWALD, 14-04-2014 -  In het voormalige concentratiekamp Buchenwald in Duitsland vond zondag de 69ste herdenking plaats, waar zo;'n 650 mensen aan deelnamen.


Er werd een ook gedenksteen onthuld (foto rechts) , gewijd aan de 168 geallieerde vliegers die er verbleven tegen de regels van de Geneefse conventie in; twee van hen stierven daar. Dit is de 4de speciale gedenksteen in Buchenwald naast die voor homo's, Jehova's getuigen en dienstweigeraars. 


Buchenwald was vóór en tijdens de oorlog een van de grootste concentratiekampen in Duitsland, en nu nog steeds één van de meestbezochte, niet ver van Berlijn en vlakbij de stad Weimar, ooit de regeringszetel van de eerste Duitse republiek. LEES VERDER>>>Anne Frank Stichting heeft bezwaren tegen commercie rond theaterstuk 'ANNE'

AMSTERDAM, 14-04-2014 - Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting (AFS, foto links), vindt de presentatie van het toneelstuk ANNEte commercieel en niet passend bij de tragische  geschiedenis van Anne Frank.

Dat zei hij vrijdagavond in het tv-programma Nieuwsuur. De stichting heeft vooral bezwaren tegen de arrangementen bij de kaarten. Zo kunnen bezoekers met een boot vanaf het Centraal Station naar het theater, waar zij 'een sfeervolle ontvangst met champagne en amuse' kunnen krijgen. O
p zijn site heef de AFS een FAQ over deze voorstelling geplaatst. Daarin worden de bezwaren nader toegelicht.

Ook stelt de AFS daar de vraag of zij zelf niet commercieel is, maar wijst erop dat de stichting geen winstoogmerk heeft en al zijn inkomsten gebruikt voor het verwezenlijken van de gestelde doelen.

De makers van de voorstelling benadrukkenvolgens Nieuwsuur dat zij het verhaal  integer over het voetlicht brengen. Zij willen een breed en jong publiek  bereiken, zodat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen nemen van het verhaal van Anne.

Op o.m.de site van Powned verscheen nogal wat kritiek op de AFS, die hypocriet werd geacht terwijl erop werd gewezen dat er de AFS jaarlijks bijna € 5 miljoen aan salarissen betaalt, ongeveer eenderde van de uitgaven.
Foto rechts: Rosa da Silva speelt in dezer productie Anne.

Bezoekers kunnen ook bij de voorstelling een twee- of driegangendiner bestellen, compleet met advies van  een sommelier. Na de voorstelling kunnen gasten gebruik maken van een 'naborrel' van een uur met drankjes en 'warme bites'. Zulke voorzieningen vindt Leopold niet passend.

Voor ANNE is in de Houthavens bij het IJ een nieuw theater gebouwd, theater Amsterdam geheten. De voorstelling, waarin teksten uit het dagboek op het podium letterlijk worden geciteerd, gaat op 8 mei in première. Schrijvers zijn de echtelieden Jessica Durlacher en Leon de Winter, beiden Joods en goed thuis in het onderwerp WO2.

De productie is opgezet in samenwerking met het Anne Frank Fonds in Bazel, die het auteursrecht op Annes dagboek bezit.
Anne wordt gespeeld door Rosa da Silva, en haar vader Otto door Paul Kooij. De producent van het theaterstuk is Imagine Nation van Kees Abrahams en Robin de Levita. De regisseur is Theu Boermans, artistiek leider van het Nationale Toneel in Den Haag. Het eerste toneelstuk over Anne kwam uit in 1955.Museum R'dam krijgt kopie Duitse Heinkel-bommenwerper uit 1940

ROTTERDAM, 14-04-2014 - Museum Rotterdam gaat een kopie van een Duitse bommenwerper opstellen ter herdenking volgend jaar het het bombardement op Rotterdam. 

Het gaat om een Casa 2.111 (foto rechts), een  Spaanse  kopie van de Heinkel He 111 bommenwerpers die op 14 mei 1940 het hart van de Maasstad bombardeerden.

Dit vliegtuig moet in 2015 de grote trekker worden voor een expositie over het bombardement op de stad. De Casa wordt momenteel nog gerestaureerd in het Militärhistorisches Museum (MHM) in Dresden, de eigenaar vab  het toestel.

De tentoonstelling 'DE AANVAL - Rotterdam onder vuur, 10-14 mei 1940' wordt gewijd aan de 5 meidagen van 1940 waarin Rotterdam frontlinie was. Deze samenwerking van Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam, OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam en het MHM laat de gebeurtenissen zien door de ogen van zowel de 'aanvallers' (de Duitsers), de 'verdedigers' (Nederlandse soldaten) als de slachtoffers (de Rotterdammers). De tentoonstelling is te zien in Rotterdam van 25 april tot en met oktober 2015 en zal in 2016 opgesteld worden in het MHM Dresden.

De aanval op Rotterdam vond plaats nadat de onderhandelingen over de overgave al begonnen waren. Duitse militairen trachtten de vloot van 54 bommenwerpers tegen te houden met o.m. rode lichtkogels, maar dat mislukte.

De Duitse Casa 2.111  is op 9 april 2014 van het depot naar de restauratiehangar van het Militärhistorisches Museum (MHM) in Dresden naar Flugplatz Berlin-Gatow overgebracht. Hier gaat het resuaratiewerk verder en dan volgt vervoer naar Rotterdam.

Van de tweemotorige Heinkel He 111 werden vanaf 1936 bijna 5.700  exemplaren gebouwd in diverse versies. Het was de standaardbommenwerper van de nazi's en kon 2 ton bommen meevoeren. Het was makkelijk te herkennen door de geheel glazen neus. De bemanning bestond uit 5 man. Het werd ook uitgebreid ingezet bij de Battle of Britain. Licientie-exemplaren bleven in dienst tot 1973.Foxhol onthult monument voor niet 2, maar 3 verzetshelden

FOXHOL, 12-04-2014 -  In het Groningse dorp Foxhol is  zaterdag om een oorlogsmonument onthuld. Er komen de namen op van niet 2, maar 3 verzetsmensen.

Op de plaat kwamen aanvankelijk de namen van 2 gesneuvelde verzetshelden uit te dorp te staan: Klaas Nieboer en Gerrit Imbos. De vader Klaas, Cornelis Nieboer, zal niet vermeld worden. Hij was wel bij het verzet betrokken, maar stierf niet tijdens een verzetsactie. Wel is pas onlangs ontdekt dat er uit Foxhol een derde verzetsman komt: Evert Radema (foto links). Ook hij is in het verzet om het leven gekomen. Zijn naam is nu toegevoegd.


Radema voer als marconist bij de rederij de maatschappij Nederland. Bij het uitbreken van de oorlog kwam zijn schip in Engeland terecht, en Radema werd benaderd om als spion te gaan werken, waarbij hij in contact kwam met Erik Hazelhoff Roelfzema, bekend als 'soldaat van Oranje'.  Radema kreeg een opleiding van MI-6, de Britse spionagedienst voor het buitenland.   werd aangesteld als  de marconist van Nederlands geheim agent  jhr Ernst de Jonge. Op 23 februari zette een Britse motortopedoboot jhr De Jonge en Radema af op het strand van Katwijk. Het opzetten van een zendpost lukte de volgende dag al.

Maar door verraad in wat later het Englandspiel werd genoemd (de Duitsers noemden dit  het 'Nordpolspiel') werden zowel jhr De Jonge op 18 mei gearresteerd en  Radema op 29 mei 1942. De laatste verdween naar concentratiekamp Mauthausen. Daar stierf hij op 6 september 1944.

Foxhol kende in de oorlogstijd ook een relatief grote Joodse gemeenschap. Een groot deel van hen heeft de oorlog uiteindelijk niet overleefd. Zij zullen niet met hun naam op de gedenkplaat komen, maar het monument refereert wel aan deze groep slachtoffers.
Dit monument is ontworpen en gerealiseerd door de Werkgroep Dorpsbeheer Foxhol.  Op 4 mei vindt om 19.45 uur een plechtige herdenking plaats bij dit nieuwe monument. Hierbij zullen de kinderen uit groep 8 van de W.A. Scholtenschool een krans leggen en een gedicht voordragen.
Hengelo, Dordrecht, Raalte en Zwolle kregen eerste Stolpersteine; totaal 178 geplaatst


BUSSUM, 10-04-2014 - Er zijn de afgelopen week 178 Stolpersteine in het plaveisel geplaatst van diverse gemeente ter herdenking van omgebrachte inwoners. Hengelo (Ov.), Dordrecht, Raalte en Zwolle kregen ze voor het eerst.

Foto rechts: vlak voor de onthulling op maandag 7 april in Zwolle; in het midden burgemeester Meijer. Foto Stichting Stolpersteine Zwolle.

In alle gevallen werden de steentjes door de bedenker ervan, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, zelf met de hand geplaatst. In enkele plaatsen zij  nu steentjes voor alle vermoorden geplaatst, zoals in Emmen, waar in de oorlog 138 Joden na deportatie zijn vermoord. Ook in Pekela zijn nu alle Joden en verzetsstrijders herdacht. In veel gemeente zijn plaatselijke comité die voor alle Joden en tegenwoordig ook vermoorde verzetsmensen steentjes willen plaatsen.

Verder volgen nog  op 11 april in Schiedam, 12 april Goeree-Overflakkee, 15 april in Amsterdam, 16 april in Beverwijk en opnieuw in Amsterdam. .
  LEES VERDER>>> 

Marine ruimt gevaarlijke zeemijn op Noordzee


DEN HELDER, 10-04-20124 - Een mijnenjager van de Koninklijke Marine heeft gisteren op de Noordzee een zeemijn uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht, zo laat Dfensie weten.  De zg. 'invloedsmijn' was gezien vanaf een visserskotter, zo'n 12 mijl ten noordwesten van de Belgische badplaats Nieuwpoort.

 

De mijn lag gevaarlijk dicht bij een kabel onder water. Daarom liftte een duikteam van de Urk de mijn en versleepte deze eerst naar een veilige locatie. Wanneer onderzeese leidingen of kabels beschadigd raken, kan dat grote gevolgen hebben voor infrastructuur zoals internet en brandstofvoorziening.

 

De mijnenjager Zr. Ms. Urk is afgelopen weken ingezet voor operatie Beneficial Cooperation. Binnen dit samenwerkingsverband willen de Belgische en Nederlandse marine de Noordzee vrij maken van explosieven. Sinds de start van deze operatie in 2005 ruimden de Nederlandse en Belgische marine al meer dan 1.100 explosieven op zee


Mijnenverger Zr.Ms Urk lokaliseerde het explosief met haar sonar. Met een onderwaterrobot identificeerde de marine het als een 750 kilo zware Duitse invloedsmijn van het type GC. Deze mijn bleek in opmerkelijk goede staat na 70 jaar op de zeebodem. Hij was nog volledig in tact.

 Vlissingen begint inrichting WO2-gebied

.
VLISSINGEN, 9-04-2014  - De gemeente Vlissingen is woensdag begonnen met het werk aan het Herdenkingsgebied WOII in Vlissingen. Half juni 2014 moeten dit klaar zijn. Het commandomonument (rechts) wordt daarvoor een stukje verplaatst.

Het Vlissinger museum Muzeeum is bezig met het opknappen van de nabijstaande Oranjemolen, waar op 1 november 1944 de landingen in Vlissingen begonnen.

De molen moet ook in juni klaar zijn en daarna volgt daar op een nader te bepalen tijdstip een expositie over de Slag om de Schelde. Deze duurde van 2 oktober tot 8 november 1944, en was met 60.000 geallieerde militairen tegen 80.000 nazi-Duitse één van de zwaarste slagen in noordwest-Europa ter overwinning van de grote 'Festung Walcheren', die de Scheldemond afsloot.
LEES VERDER>>>


Schadevergoeding voor detentie oud-bewaker Lipschis uit Auschwitz

BERLIJN, 9-04-2014 - De aanvankelijk verdachte Auschwitz-bewaker Hans Lipschis (94) zal 5350 euro van de Duitse overheid ontvangen.Dat is een schadeloosstelling voor de 7 maanden die hij in voorarrest heeft gezeten, zoliet de Duitse justitie woensdag weten. Het is een relatief laag bedrag voor een relatief lange periode.

Lipschis, geboren Litouwer, nu Duitser, werd vorig jaar verdachte wegens medeplichtigheid aan de moord duizenden kampbewoners, , onder wie ruim 4000 gevangenen uit Nederland. Eind februari besloot de rechtbank in Ellwangen dat Lipschis niet berecht kan worden vanwege zijn dementie. Omdat de geboren Litouwer voor de wet onschuldig in voorarrest heeft gezeten, heeft hij recht op compensatie. Hij krijgt 25 euro voor elke dag in hechtenis. De zaak tegen Lipschiz was juridisch mogelijk door de jurisprudentie het vonnis wegens medeplichtigheid in de zaak tegen John Demjanjuk.


 In het nazikamp Auschwitz zijn zeker 1,1 miljoen mensen vermoord, smeest Joden maar ook duizenden Polen en anderen. Lipschis is in verband gebracht met 12 transporten van gevangenen, die tijdens zijn activiteiten als bewaker in het kamp aankwamen. Daaronder waren 6 treinen uit Nederland. De 4429 gevangenen daaruit zijn direct na hun aankomst vermoord. Voor het overige was het kamp ingericht voor dwangarbeid. 
 


NIOD verhuist niet en blijft zelfstandig


AMSTERDAM, 9-04-2014 - Het NIOD gaat niet van de Herengracht 380 in Amsterdam verhuizen en blijft zelfstandig. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, waar het NIOD deel van uitmaakt,  heeft besloten om het NIOD niet langer op te nemern in het KNAW Humanities Cluster.

Het cluster zal nu bestaan uit 5 in plaats van 6 instituten en de keuze voor huisvesting voor het cluster zal worden heroverwogen. Het Tropeninstituut is geen optie meer. Het NIOD zegt op zijn site dat het  blij is dat het bestuur van de KNAW met dit besluit de bijzondere positie en missie van het NIOD erkent.

Het NIOD zal met het bestuur van de KNAW in gesprek gaan over een goede afhandeling van het  bestuursbeslui. Voor meer informatie over de herziening van het plan van de KNAW: https://www.knaw.nl/nl/actueel/nieuws/knaw-herziet-plan-voor-stimulering-en-vernieuwing-geesteswetenschappen
Westerbork ontvangt officiële Europese erkenning

.
BRUSSEL, 8-04-2014 - Vandaag ontvangt herinneringscentrum kamp Westerbork in Brussel het Europees erfgoedlabel. Dat betekent dat het herdenkingscentrum en het vvoormalige kamp ook meer Europese bekendheid zullen krijgen.

De erkenning is des te oopmerkelijker,omdat er van de oorspornkelijke gebouwen van het kamp vrijwel niets over is. Alleen de commandantswoning en een ij toeval herontdekte barak zijn nog over.

Na de oorlog diende het kamp als woonoord voor NSB-errs en collaborateurs, en daarna als Moluks woonoord. De barakken waren van hout, en hebben de tand des tijds niet doorstaan - op één na. Die barak wordt opnieuw opgebouwd. Ook de commandantswoning wordt gerestaureerd en zal een glazen overkapping krijgen. Deze zal dit jaar voltooid worden.

Het terrein van voormalig kamp Westerbork krijgt bovendien een nieuw aanzicht. Ruim 40 jaar nadat de laatste barak in kamp Westerbork werd afgebroken, worden originele barakdelen teruggeplaatst op hun oorspronkelijke plek. Het is de start van een nieuwe herinrichting van het voormalige kampterrein. Het gaat om de terugplaatsing van delen van de originele barak 56, die werd verkocht aan een boer in het Gelderse Zelhem, die hem gebruikte als landbouwschuur. 
LEES VERDER>>>


Stichting Ereveld herdenkt 77 geëxecuteerde Russen in Leusden


LEUSDEN, 8-04-2014 - Op 9 april staat de Stichting Russisch Ereveld stil bij de op één na grootste massaexecutie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op die datum in 1942 werden in alle vroegte 77 Sovjetsoldaten uit Kamp Amersfoort gehaald en net buiten het kamp gefusilleerd.


De 77 maakten deel uit van een groep van 101 Sovjet-Russische krijgsgevangenen uit onder meer Oezbekistan, die door de nazi's als levend propagandamateriaal naar Amersfoort waren gestuurd. De aanblik van in lompen gehulde 'spleetogen' moest iedereen ervan overtuigen om de zijde van nazi-Duitsland te kiezen.

In Kamp Amersfoort stierven 24 van hen in amper een halfjaar tijd. De overgebleven 77 'Russen' werden in de vroege ochtend van 9 april 1942 net buiten Kamp Amersfoort gefusilleerd.

Toen de bewakers het kamp in april 1945 verlieten, verbrandden zij de administratie van 1941 en 1942. De 101 die in en nabij Kamp Amersfoort om het leven kwamen, liggen als onbekende Sovjetsoldaten begraven op het Russisch Ereveld. Hoewel de meeste slachtoffers moeten volgens verklaringen  uit Oezbekistan komen.

De latere kampcommandant Karl Peter Berg kreeg voor onder andere de moord op de 'Russen' de doodstraf. De leider van het executiepeloton, Erich Deppner, werd in 1962 tot ontsteltenis van ooggetuigen door een Duits gerechtshof vrijgesproken.


In 2012 werd op 9 april het boek Kind van het Ereveld gepresenteerd. Vorig jaar plaatste het stichtingsbestuur op die dag 77 kaarsjes bij monument Koedriest, de plek waar de 77 mannen werden doodgeschoten.

Ook dit jaar wil de stichting 's ochtends vroeg voor elk slachtoffer een kaarsje branden. De militair attaché van de Russische Federatie in Nederland heeft zijn medewerking toegezegd.


Er zal gebeden worden door imam Pekcan en dominee Prinsen. Csilla Jansen speelt op cello. De Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort verzorgt na afloop koffie, thee en broodjes.

 

U bent van harte welkom om ook een kaarsje aan te steken en daarmee uw verbondenheid te tonen. (De Stichting Russisch Ereveld zorgt voor kaarsjes.)

 

 

Herdenkingsmiddag 100 jaar Loe de Jong

AMSTERDAM/ROTTERDAM, 9-04-2014 - Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en de Kunsthal Rotterdam organiseren een herdenking voor de bekendste Nederlandse oorlogshistoricus dr Loe de Jong. Het is dit jaar 100 jaar gelden dat hij geboren werd.

Foto rechts: De Jong bij zijn hoofdwerk, 'het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog'. Klik op de foto voor een link naar een beschrijving van dat werk.

De titel van de bijeenkomst is 'Loe de Jong – 100 jaar' en deze staat open voor het publiek. De middag vindt plaats op dinsdag 22 april van 14.00 tot 16.00 uur in de Kunsthal in Rotterdam.

Loe de Jong was decennialang directeur van het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (nu NIOD). Met zijn omvangrijke reeks publicaties en talloze tv-optredens heeft hij langdurig de discussies over de Tweede Wereldoorlog in Nederland beheerst. Hij werd als historicus in rijksdienst vooral bij het grote publiek bekend door zijn tv-serie 'De Bezetting' (1960-65), die grote indruk op Nederland maakte en die het besef van vooral de gruwelijk kant van de oorlog, de volkerenmoord op de Joden, vestigde.

De middag vindt tevens plaats in het kader van de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’.

NIOD-directeur Marjan Schwegman verzorgt de inleiding van de middag. Presentatrice Margriet Vroomans voert tijdens de middag gesprekken met 6 kenners van het leven en werk van Loe de Jong. Naast Loe de Jong-biograaf Boudewijn Smits komen oud-hoogleraar Jan Bank, historicus Jaap Cohen en De Jongs uitgever Geert van der Meulen aan het woord. Prof Bank is mede-auteur van De Jongs hoofdwerk: 'Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog' en redigeerde deel 14 - het laatste deel, met reacties.

Mediahistoricus Chris Vos en programmamaker Ad van Liempt belichten de tv-persoonlijkheid Loe de Jong. Van Liempt heeft nog met De Jong samengewerkt aan een remake van de tv-serie 'De Bezetting'. Verder zullen archiefbeelden van De Jongs tv-optredens worden vertoond.
Voorafgaand aan en na afloop van de bijeenkomst kunnen aanwezigen de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’ in de Kunsthal bezoeken. De tentoonstelling is van 10.00 tot 17.00 uur geopend.Twijfels aan oprichting Vrijheidsmuseum WO2


HILVERSUM, 6-04-2014 - NIOD-wetenschapper dr Erik Somers (foto links) betwijfelt of het gaat lukken in Nijmegen een groot WO2-museum op te richten. Dat zei hij in het VPRO-radioprogramma OVT op zondagochtend.

Dr Somers is juist deze week aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd op het verschijnsel WO2-museum. Nederland telt er volgens zijn studie 83, terwijl er wordt gewerkt aan enkele nieuwe.

Het gaat dan om de volgende 3 musea. Het Engelandvaardersmuseum in Noordwijk, dat volgens Somers eind van dit jaar open gaat. Dan is het Vrijheidsmuseum WO2 in Nijmegen, waar uitgebreide plannen voor bestaan en dat ook al de goedkeuring heeft krijgt van de grootste financier van culturele projecten op oorlogsterrein, het Vfonds. Dit heeft al enkele miljoenen gereserveerd voor dit project. De totale begroting van de project bedraagt ruim € 20 miljoen. De gemeente4 Nijmegen en de provincie Gelderland hebben hun geodkeuring al aan dit project gegevebn, maar de begroting is nog niet rond. Ook is er nog onduidelijkheid over de beoogde huisvesting in een oude fabriek, die nu in gebruik is bij kunstenaren.

Het derde project is een klein museum in de Eusebiustoren in Arnhem. Somers noemt het als plan, maar het is al open. Dit museum biedt een overzicht van de Salg om Arnhem, als onderdeel van de Operation market Gasrden.


Plan voor opknappen Westwall

SAARBRüCKEN, 4-04-2014 - De Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz overweegt om flinke delen van de Westwall te herstellen als monument. De Westwall was de tweede grote verdedigingslinie van nazi-Duitsland na de Atlantikwall. Hij liep 600 km van vlak achter Nijmegen tot Bazel.

Foto rechts: De Westwall. De verdedigingswerken zijn rode lijnen op de kaart.Kaart Wikipedia.

In totaal werden er zo'n 20.000 bunkers voor deze linie gebouwd. In de deelstaat Rheinland-Pfalz zijn dat er zo'n 9.000. Daarnaast bezit de federatieve overheid  in het Saarland alleen al 1800 oude bunkers van de Westwall op een totaal van 3.000 in deze kleine deelstaat.

De federatieve overheid betaalt per stuk rond € 15.000 onderhoud in de huidige toestand, uitsluitend om gevaar te voorkomen. Slechts enkele bunkers, vaak in privébezit, zijn nu te bezoeken.

De Westwall vormde de oorzaak voor de aanval op Arnhem in de Operation Market Garden. Daar trachtte maarschalk Montgomery in september 1944 tevergeefs bovenlangs de linie te passeren, in plaats vaan een kostbare regelrechte aanval te moeten wagen.

De grote Duitse milieuorganisatie BUND wil er een cultuurmonument van maken, aangezien er veel wilde katten en vleermuizen in huizen. Ook vormen de bunkers een goede bodem voor vele soorten korstmossen gebleken.

Foto links: een verwaarloossde bunker bij Aken.

Rheinland-Pfalz kan in principe van de BUND € 25 miljoen krijgen, als het plan doorgaat en de bunkers worden geconserveerd. De Saarbrücker Zeitung meent in een recent bericht dat er een oud plabn bestaat voor restauratie. Het is onduidelijkoppwelke temijn dat in werking gesteld kan worden. Wel zal vanwege de enorme aantallen vrijwel elk plan minstens vijf jaar in beslag nemen.  K O R T    N I E U W S 
      vrijdag   4  april  2014    -      14    berichten     


 • Neger
  Het Eyewitness Museum in Beek, gewijd aan de Tweede Wereldoorlog, heeft sinds gisteren een neger-soldatenpop in in zijn collectie (foto rechts).
  De zwarte Amerikanen die tijdens de Tweede wereldoorlog in Europa dienden, vormen een vaak vergeten groep, vindt het museum.

  Maastrichtenaar Wim Seelen, eigenaar en directeur van het
  inmiddels veelgeprezen museum werd door deinmiddels 87-jarige veteraan en tolk Jean Gillissen geattendeerd op de afwezigheid van een zwarte soldaat. De collectie is nu  aangevuld.

  Waarschijnlijk de bekendste zwarte soldaat in Limburg was de man die twee jaar als doodgraver op Margraten werkte.  de zwarte Amerikaanse sergeant Jeff Wiggins (foto links). Hij werd later professor en stierf in januari 2013 (klik hier voor het bericht dd 25-01-2013).

 • Auschwitz
  Een Italiaanse toerist heeft een stukje prikkeldraad uit Auschwitz gestolen. Hij werd gearresteerd op het vliegveld van Krakau en riskeert minstens 3 maanden gevangenisstraf.
 • Holocaust-overlevenden
  De VS gaat waarschijnlijk armlastige Joodse overlevenden van de holocaust financieel steunen. Een brief daarover is ondertekend door enkele dozijnen Congressleden, zo meldt JTA.

 • Bom Renesse
  De 1000-ponds bom uit WO2 die deze week bij Ouwerkerk in Zeeland is gevonden, wordt vandaag tot ontploffing gebracht. Dat gebeurt op het strand bij Renesse, zo meldt Omroep Zeeland.
 • Disneyland
  Herdenkingsoorden moeten geen Disneyland worden, vooral voormalige concentratiekampen niet. Dat idee speelt bij
  herstelwerk aan het kamp Kaufering VII bij Augsburg in Beieren. Het was een van de talrijke zg. 'buitenkampen'', in dit geval van Dachau. Opmerkelijk aan de bouwsels in dit kamp is dat zij deels ondergronds zijn en meest uit gebaken klei bestaan. Er werden vliegtuigonderdelen geproduceerd, zo meldt het dagblad de Thüringer Allgemeine.
 • Getto-encyclopedie
Yad Vashem heeft een Duitse vertaling van de encyclopedie van de ghetto's uitgegeven. Amazon.de verkoopt hem onder meer. Hij kost € 99.
 • Roofkunst
Sinds de film Monuments Men met George Clooney en Matt Damon is kunstroof of roofkunst een hot item. De nazi’s waren kunstliefhebbers, maar hoe verwierven ze die werken? Hoeveel geroofde kunst hangt er eigenlijk in de Nederlandse musea? Deze vragen kwamen dinsdag aan de orde bij het symposium van het Academic Forum Tilburg in samenwerking met Haanappel Art International.
 • Crashmuseum Aalsmeer
Het Crashmuseum voor luhctoorlog  uit WO2 in Aalsmeer is dit weekend 5 en 6 april 2014, museumweekend, gratis geopend; de tijden zijn van 11 tot 16 uur. Vrijdag al om 20 uur is er een lezing over de Binnenlandse Strijdkrachten uit WO2 door Nico Gijn.

De Duitse Oscarwinnaar Pepe Danquart heeft een film over de holocaust gemaakt, getiteld 'Lauf Junge Lauf'. Het is als boek verschenen en was al een bestseller. Het gaat over het waargebeurde verhaal van een 9-jarige jongen in Polen, die 3 jaar op de vlucht voor de nazi's blijft. De speelfilm ging woensdag in Berlijn in première.

 • Barnouw
  David Barnouw (foto rechts) is gestopt met zijn werk bij het NIOD en gaf een toelichting op Radio 1. Hij is gespecialiseerd in Anne Frank. Eerder publiceerde hij het boek 'Het fenomeen Anne Frank', waarin hij vertelt hoe uiteenlopende figuren haar als vehikel voor hun denkbeelden gebruiken.
 • Anne Frank
Anne Frank staat als blondine (foto links) op het omslag van een Zuidkoreaanse uitgave van haar dagboek. Overigens bezocht de Japanse premier Abe vorige week na de nucleaire top het Achterhuis - kennelijk om boed te maken dat er in Tokio in blibliotheken exemplaren beschadigd waren.

 • Lublin
Nadat Lublin (Polen) door het Rode Leger bevrijd werd op 23 juli 1944, begonnen enkele Joodse overlevenden van de holocaust daar vrijwel onmiddellijk met het verzamelen van getuigenverklaringen. Zij richtten de 'Joodse Historische Commissie' op. De commissie verhuisde vrij snel naar Warschau, en verzamelde 7.000 getuigenissen.

Al in 1945 verscheen de eerste documentatie met 126 verklaringen, en tot 1948 nog eens 39 titels, deels in het Pools en deels in het Yiddisch, een klein deel in het Duits. In totaal waren er onder de naziterreur behalve de doden, ongeveer 20 miljoen gevangenen op waarschijnlijk 42.500 plaatsen.

Dat hoge aantal concentratiekampen is vorig jaar benadrukt door
het US Holocaust Memorial Museum, maar was deels al bekend. Vele van de bekende kampen bezaten namelijk vaak tientallen subkampen - zie het bericht hierboven bijvoorbeeld over Kaufering VII (in Nederland kent vrijwel niemand die naam, die toch suggereert dat er ook Kauferings I t/m VI zijn geweest).In een uitgebreid artikel beschrijft de Süddeutsche Zeitung dat de getuigenissen nog weinig aan zeggingskracht hebben ingeboet.
 • Oostenrijk
  De Oostenrijkse staats-tv zond vanaf de jaren '50 documentaires over het nazisme en de Jodenvervolging uit. Er verschenen wel beelden uit de kampen, maar in het commentaar bij de docu's werd daarover vaak gezwegen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Oostenrijkse historica dr Renée Winter (foto rechts).

 • Irma Rosenbergprijs
  De Österreichische Gesellschaft für Zeitgeschichte en het Oostenrijkse Institut für Zeitgeschichte der Universität Wien schrijven samen met de cultuurafdeling van de stad Wenen opnieuw de Irma Rosenbergprijs uit. Deze prijs is bedoeld voor studies naar het nazisme en de slachtoffers daarvan. De bekroning omvat ook een geldbedrag van € 6.000. De deadline voor aanmelding is 1 juni 2014.

 

Europese expositie over verzet start in museum Overloon

OVERLOON, 2-04-2014 - De tentoonstelling “Verzet in Europa” start zijn Nederlandse toernee in nationaal oorlogsmuseum Overloon. De tentoonstelling laat zien dat overal in bezet Europa verzet ontstond tegen het fascisme en nazi-Duitsland.

Foto rechts: twee weken terug opende de Belgische staatssecretaris Maggie de Block de expositie in België. Foto Instituut voor Veteranen, Brussel.

De expositie geeft informatie over 21 Europese landen die te maken hadden met fascisme, daaronder ook Portugal en Spanje, of nazisme. Polen is het land dat enorm onder het nazisme geleden heeft. 

Maar ook in bijvoorbeeld Griekenland traden de nazi's gruwelijk op tegen de burgerbevolking, met een onwaarschijnlijk hoog aantal moordpartijen in dorpen.
 LEES VERDER>>>  K O R T    N I E U W S 
      donderdag   3 april  2014   -  4   berichten    


Opgravingen Treblinka
Voor het eerst zijn er opgravingen (foto rechts) gaande in vernietigingskamp
Treblinka, in Oost-Polen. Daarbij zijn nieuwe massagraven ontdekt. In totaal zijn er ruim 900.000 mensen vermoord.
Over de opgravingen is net een documentaire in de VS uitgezonden op het Smithsonian Channel, van het bekebnde Smithsonian Institute. Op
SOTT.net een uitgebreid artikel hierover.

Scholierenmonument
Het omstreden Joodse monument voor het Joodsch Lyceum in Den Haag  is na een lange tijd woensdagmiddag eindelijk onthuld. Het gedenkt de 179 weggevoerde leerlingen van het Joodsch Lyceum aan de Haagse Fischerstraat. Naast betrokkenen van de Paul Krugerschool waren rabbijn Katzman, wethouder De Jong en 12 oud-leerlingen aanwezig, zo meldt de
Telegraaf.

Nieuwe bunker
Een familie in IJmuiden heeft een bunker in hun voortuin ontdekt. Jongstleden zaterdag is het bouwwerk aan de Kanaaldijk door liefhebbers uitgegraven. De vrouw des huizes raakte vorige week met een aanhangwagen in een onverwachte kuil in haar tuin, zo meldt RTV Noord-Holland.

Luisterkeien
De Liberation Route gaat nog dit jaar op 11 plekken in de Achterhoek en Liemers de bevrijdingsroute markeren met zwerfkeien, zg. 'luisterkeien'. Deze week Lievelde en Doetinchem en binnen enkele maanden Doesburg, Varsseveld, Aalten en Zeddam, zo meldt de
Gelderlander.


Lancaster fly-past Limburg
Op zondagmiddag 4 mei 2014, 70 jaar na de bevrijding van Zuid-Nederland zal een originele AVRO Lancaster bommenwerper (foto rechts) van de Battle of Britain Memorial Flight over een aantal monumenten in Nederland vliegen, waarvan 5 in Limburg. Zie voor de exacte tijden het bericht hier.

Oorlogsmusea
Experts meenden dat het nu wel klaar zou zijn met alle aandacht voor de oorlog. Na het 25-jarig jubileum van de bevrijding zou het toch afgelopenzijn? Of bij de viering van 50 jaar, toen er steeds minder mensen leefden die het bewust hadden meegemaakt, zo meldt de NOS in een uitvoerig artikel over de promotie van dr Erik Somers van het NIOD over oorlogsmusea.


 

Nieuwe militaire museum gaat op 3 oktober open

 

SOESTERBERG, 01-04-2014 - Het nieuwe Nationale Militaire Museum gaat op 3 oktober 2014 open. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. De bouw ligt volgens de nieuwe website van het museum op schema. Onduidelijk is nog welk aandeel er in het museum aan WO2 geschonken zal worden.

Foto links: de ruwbouw is intussen klaar. Foto Heijmans.

Het museum heeft behalve een museale  functie ook een promotionele en wervende functie voor Defensie. Er is geen marineafdeling, die blijft in het Marinemuseum in Den Helder.

Het museum is met een begroting van € 90 miljoen verreweg het duurste nieuwe museum dat in Nederland in jaren is gebouwd. Voor de oprichting van dit museum werden het Legermuseum in Delft en het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg beiden voorgoed gesloten. Een deel van de collecties komt in het nieuwe NMM.
LEES VERDER>>>


Nieuwe oorlogs-top-5 van NIOD-medewerkers

AMSTERDAM, 31-03-2014 - Het NIOD heeft een nieuwe rubriek: de Top 5. Het gaat om voorwerpen of feiten die de verbazing van de onderzoekers wekken.

NIOD-medewerkers komen tijdens hun werk vaak bijzondere of indrukwekkende objecten, bronnen, boeken, verhalen of films tegen, zo meldt het NIOD. Sommige voorwerpen zijn niet altijd geschikt voor publicatie, tentoonstelling of special op de website. Toch wil het NIOD deze ‘ontdekkingen’ graag tonen. In deze nieuwe rubriek presenteert een medewerker van het NIOD om de maand zijn of haar Top 5. Aanvullingen op deze lijstjes zijn altijd welkom (redactie Lotte Kaatee en Martine van den Heuvel).

Informatiespecialist René van Heijningen trapt af met zijn Top 5 nieuwe aanwinsten voor de collectie van het NIOD.
 • Afscheidsbrief Ans van Dijk vlak voor haar executie (foto rechts)
 • Philips Kommando Vught
 • Dagboek van de vader van Kees van Kooten
 • De medailles van Syess-Inquart
 • Uitnodigingen van Hitlers Reichskanzlei


 Website toont inslagen V1s en V2s in Nederland

BERLIJN, 31-03-2014 - Vandaag start de website Vergeltungswaffen.nl zo meldt WO2Actueel.nl. De website toont locaties waar in Nederland V1’s en V2’s neerkwamen.

De V1 (Vergeltungswaffe 1) was een onbemand straalvliegtuigje oftewel vliegende bom van de Duitse Luftwaffe . De V2 (Vergeltungswaffe 2) was de eerste onbemande ballistische raket. De Luftwaffe zette het in als opvolger van de V1.

Vanaf 1944 tot en met april 1945 lanceerden de nazi's vanuit Nederland 8.000 V-wapens op vooral Londen en ook Antwerpen. Veel daarvan kwamen voortijdig neer in Nederland, de V1'vaak niet al te ver van hun lanceerplaats. De neuwe site meldt zo’n 2200 locaties in Nederland waar dat gebeurde.

In 2010 is een lijst van V.1 en V.2 inslagen in Nederland samengesteld op basis van de gegevens van Thierry van den Berg en Henk Koopman. De complete lijst is van  2010 tot 2014 gepubliceerd in het Bulletin van Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945.


NIOD-onderzoeker Erik Somers: oorlogsmusea populairder dan ooit

AMSTERDAM, 31-03-2014 - Nederland telt maar liefst 83 musea over de Tweede Wereldoorlog, en de  bezoekersaantallen daarvan groeien. Dit blijkt uit het onderzoek van NIOD-historicus Erik Somers, waarop hij op woensdag 2 april promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. De jongste oorlogsexpositie in de Kunsthal in Rotterdam trekt bijvoorbeeld driemaal zoveel bezoekers als verwacht.

Opmerkelijk is volgens het NIOD dat - naast de bekende musea zoals het Anne Frank Huis, het Kamp Westerbork en het Oorlogsmuseum Overloon - een groot aantal van de oorlogsmusea is opgericht na het jaar 2000.

Dit zijn veelal kleinere, particuliere musea, vooral gericht op de lokale en militaire geschiedenis van de oorlog. Algemeen neemt de belangstelling voor de militaire historie van de oorlog toe. De belangstelling voor de oorlogsmusea groeit opzienbarend: in bijna 10 jaar tot 2013 zijn de aantallen bezoekers bijna verdubbeld.
LEES VERDER>>>


Nanda van der Zee plotseling overleden


UTRECHT, 28-03-2014 - In Utrecht is de schrijfster en historica Nanda van der Zee op 62-jarige leeftijd overleden na een ongelukkige val met complicaties. Mevrouw Van der Zee (Hilversum, 1951) was getrouwd met prof dr Bob Smalhout en raakte vooral bekend door haar omstreden boek 'Om erger te voorkomen' uit 1997, dat enkele herdrukken beleefde, waarvan de jongste in 2011.

In dat boek uitte zij scherpe kritiek op koningin Wilhelmina's vlucht tijdens de oorlog, en koppelde dat aan de relatief grote Jodenvernietiging uit Nederland. Mevrouw Van der Zee publiceerde 10 boeken, die overwegend de Duitse bezetting behandelden. Zij debuteerde met de biografie van haar leermeester prof. Jacques Presser. Deze publiceerde in 1965 onder de titel 'Ondergang' de schokkende geschiedenis van de Jodenvervolging tijdens de bezetting .
LEES VERDER>>>
Amsterdam geeft toestemming voor Namenmonument slachtoffers
holocaust


AMSTERDAM, 28-03-2014 - De gemeente Amsterdam geeft toestemming voor het Namenmonument ter nagedachtenis van alle 102.000 Joodse en Roma/Sinti slachtoffers van de Holocaust uit Nederland. Dat heeft het Auschwitz Comité, initiatiefnemer van het monument, bekendgemaakt.

De locatie is het Wertheimpark, waar het Auschwitzmonument van Jan Wolkers al staat. Voorziitter Grishaver (foto links) van het comité:  'Ik ben ongelooflijk vreugdevol dat burgemeester Van der Laan dit plan steunt. Hier hebben wij als Nederlands Auschwitz Comité 8 jaar lang voor geknokt. De grootste hobbel voor de komst van dit belangrijke oorlogsmonument is nu genomen', zei hij  tegen Het Parool
  LEES VERDER>>>Gurlitt bezit nog een onbekende collectie van 180 werken in Salzburg

SALZBURG, 27-03-2014 - De Oostenrijkse publieke omroep ORF heeft nog eens minstens 180 werken otndekt in de Salzburger villa van de Duitse roofkunsteigenaar Cornelius Gurlitt. Zij mochten daar filmen en zonden gisteren hun ontdekking uit.

In februari werden er al 60 onbekende werken in de Oostenrijkse villa gevonden. De man van 81 had de verzameling van zijn vader geërfd, zoals eind vorig jaar duidelijk werd.

Onder de stukken bevindt zich een olieverfschilderij van Claude Monet uit 1903, de Tower Bridge, dat tot nu toe als verloren beschouwd werd. Er is op het web gene afbeelding van te vinden. De waarde kan volgens de Oostenrijkse pers oplopen tot € 10.000.000. Ook schilderijen van Edouard Manet , een bronzen beeld van Auguste Rodin en tekeningen van Gauguin , Cézanne en Picasso zijn anagetroffen. onder de Salzburger werken.
LEES VERDER>>>School schrapt naam van Britse Arnhem-held

STOKE-ON-TRENT, 27-03-2014 - In Engeland heeft een school haar naam gewijzigd. De basisschool was genoemd naar een onderscheiden held van de Slag bij Arnhem, Lance Sergeant John Baskeyfield, die één van de slechts 181 militairen was die tijdens WO2 de hoogste Britse onderscheiding ontvingen.

De onderscheiding is het Victoria Cross. In Engeland bestaat er zeer veel achting voor de dragers daarvan.
Losse exemplaren worden soms voor meer dan 100.000 geveild.

Foto links: John Baskeyfield, 21 jaar..

Foto rechts: het regiment van de Sputh Staffordshire, waar Baskeyfield diende, op weg in Oosterbeek, september 1944.

Baskeyfield heeft ook een uitgebreide biografie op de Engelse Wikipedia.
De naamswijziging van de school haalde dan ook de kranten.  De school wilde met de naamswijzigingen haar slechte reputatie tegengaan.

Baskeyfield ontving het VC postuum in november 1944. Hij was toen 21 en toch al een oorlogsveteraan die al eerder had gevochten in Noord-Afrika, Sicilië en Italië.

Hij voerde in Arnhem het bevelover twee anti-tank batterijen. Toebn zijn geherle regiment gedood was, bleef hij doorvechten tot ook hij geraakt werd en omkwam. Zijn lichaam werd nooit gevonden. Hij kreeg  ook een standbeeld in zijn woonplaats.

Waterschap start grote restauratie Grebbelinie

APELDOORN, 26-03-2014 - Grote restauratiewerken moeten de Grebbelinie terug in haar oude staat brengen. Het Waterschap Vallei en Veluwe, verantwoordelijk voor het gebied, begint volgende week met de werken die tot in 2017 duren. Het waterschap laat het eerste jaar honderden bomen kappen.

De stichting Grebbelinie zegt op RTV Utrecht  blij te zijn met de kap van de bomen tussen Rhenen en Spakenburg.

Het waterschap wil op die manier de dijken veiliger maken en dat geeft volgens het schap de beroemde linie voor een deel haar historische uiterlijk terug. Oorspronkelijk groeiden er wel bomen op de Grebbelinie, maar de stichting vindt de kap historisch juist.
LEES VERDER>>>


Kamp Natzweiler-Struthof krijgt grote restauratie

NATZWILLER, 25-03-2014 - Het voormalige concentratie- en vernietigingskamp Natzweiler-Struthof in de Elzas in Frankrijk krijgt een grote restauratie.

Foto rechts: een blik van het kampterrein naar het monument. Foto CERD.

In het kamp in de Vogezen in het noordoosten van Frankrijk hebben tijdens de oorlog 52.000 mensen onder wie bijna 600 Nederlanders vastgezeten. van hen stierven 22.000 mensen. De gebouwen hebben de laatste jaren zwaar geleden onder stormen.

Het kamp stond bekend als 'Nacht und Nebel' - de aanduiding die de SS gebruikte voor het spoorloos laten verdwijnen van gevangnen - een vorm van ter dood veroordeling. In die speciale categorie vielen 2483 gevangenen. Van deze groep zijn volgens de docuemntatie van het kamp 351 mensen nooit teruggevonden.
LEES VERDER>>>


Na 70 jaar eerste herdenking 50 slachtoffers 'Great Escape'

ZAGAN, 24-03-2014 - Vandaag herdenken overlevenden, familieleden Britse en Poolse ambtenaren in Zagan dat de 'Great Escape' 70 jaar geleden plaatsvond, zo meldt de BBC.


Foto rechts: RAF mannen bij hun vrijlating uit het kamp.


De Great Escape is een van de bekendste ontsnappiungen uit een Duits krijgsgevangenenkamp, namelijk Stalag Luft III in 1944. Van degenen die ontsnapten het kamp brakwerden doodgeschoten  , maar drie bereikte de veiligheid en van de 73 heroverd , 50 .

De ceremonie was vandaag van 11:00-13:00. Het was de eerste formele daad van herdenking ter ere vban de gevallenen. Tussen de 5  en 10 overlevenden van de kamp hadden aangekondigd aanwezig te zijn bij de herdenking.Daarna zullen 50 RAF-onderhoudsmensen vier dagen lang naar de begraafplaats in Poznan marcheren, waar de 50 geëxecuteerde krijgsgevangenen begraven liggen en leggen daar kransen.
.

The Great Escape

RAF-krijgsgevangenen in Stalag Luft III in Zagan, Polen

 • Stalag Luft III  werd geopend in het voorjaar van 1942
 • Er verbleef alleen personeel Royal Air Force, onder wie enkele non-Britten die bij de RAF dienden,zoals Bob van der Stok (fotolinks)
 • Maximale verbleven er 10.000 krijgsgevangenen , het oppervlak was 59 hectare, met 9 km omheiningen
  De eerdere 'Houten Paard' ontsnapping was in de nacht 29-30 oktober 1943
 • De Great Escape op 24-25 maart 1944
 • Van de 3 gestarte tunnels is er maar een, bijgenaamd  Harry, voltooid
 • Harry was 102m) lang en lag 8.5m onder het maaivel

 • Slechts 3 gevangenen wisten voorgoed te ontsnappen, onder hen de Nederlandse RAF-vlieger Bob van der Stok; hij beheerste als een van de weinigen voldoende Duits. Hij overleefde de oorlog.

 


De gedurfde ontsnapping werd vereeuwigd in de klassieke 1963 film The Great Escape, met in de hoofdrollen Steve McQueen, James Garner en Richard Attenborough. Bob van der Stok kwam niet meer in de filmversie voor.

Een ontsnappingscommissie werd gevormd in het kamp in het voorjaar van 1943 en het ontsnappingsplan uitgebroed onder leiding van Squadron Leader Roger Bushell.

Er werden 3 tunnels, met de codenamen Tom, Dick en Harry, gestart in april 1943 .

De tunnels werden gegraven tot een diepte van 9m en geschraagd met houten planken van bedden van de gevangenen.

In de nacht van 24 maart 1944 , stonden ongeveer 200 gevangenen klaar om te ontsnappen door Harry, een tunnel van ruim 300m lang , onder barak 104.

Van de 76 die gebruik van de tunnel hadden gemaakt , werden er vervolgens 50 neergeschoten door de Gestapo op Adolf Hitlers direkte orders. Slechts drie van de vluchters in geslaagd om Engeland te bereiken .

Plaquette voor verdwenen Joods Lyceum Den Haag

DEN HAAG, 24-03-2014 - Op 2 april wordt in Den Haag een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan het Joodsch Lyceum Fischerstraat en zijn leerlingen. Nu staan daar twee basischolen.

In totaal gingen er 267 leerlingen naar het Joodsch Lyceum. 161 overleefden de oorlog niet. Van de 43 leraren overleefden 15 de oorlog niet.Bij de opnthulling van de plaquette zal oud-leerling Rolf Nihom een herdenkingsrede houden, zo meldt het Nieuw Israëlitisch Weekblad.

Kritiek op aankoop haarlok van Hitler door Channel 4

LONDEN, 24-03-2014 - De srieuze Britse omroep Channel 4 krijgrt veel kritiek door 3000 pond te betalen voor een haarlok van Adolf Hitler.

De reden is niet alleen deze aankoop, masar ook de verkoper van de haarlok, namelijk de veroordeeld Holocaustontkenner en dubieus historicus David Irving. De omroep wil de lok gebruiken in een programma over het DNA .Ook onderzocht wordt haar van Marilyn Monroe, Napoleon en Darwin.

Mogelijk is het haar van de Duitse massamoordenaar verzameld door zijn kapper. Deze zou met plakband onder zijn zolen onopgemerkt haar hebben everzameld. De Britse parlementariër Ian Austin heeft heftig geprotesteerd tegen de daad van de omroep..


Nijverdal herdenkt bombardement 22 maart 1945

NIJVERDAL, GEM. HELLENDOORN, 21-03-2014  - Het gemeentebestuur van Niverdal (Hellendoorn) herdenkt op 22 maart samen met de inwoners  de doden van het  bombardementen op de plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Foto links: resten van de kerk in Niverdal.

Burgemeester en wethouders leggen een bloemstuk bij de monument in de binnentuin van het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal.
Op 22 maart 1945 kwamen in Nijverdal 73 mensen om. In totaal zijn 85 personen omgekomen bij alle bombardementen in de gemeente Hellendoorn.

Voor de herdenking is er een kinderworkshop met het thema “wat is jouw droom van vrede”. Deze wordt gehouden in het Memorymuseum in Nijverdal. Kinderen uit de gemeente Hellendoorn nemen hieraan deel.. De kinderen krijgen een toelichting over de wat plaatselijk bekend staat als 'de zwarte dag' van Flip Hekman van de Stichting Evenementen Nijverdal.

 

 Tijdens de herdenking morgen draagt een delegatie het Korps van de Nationale Reserve onder leiding van dirigent Weijenberg zorg voor de muzikale begeleiding. Burgemeester Raven houdt een toespraak en jongere draagt een gedicht voor. Daarna legt de burgemeester namens het gemeentebestuur een bloemstuk bij de gedenksteen; vervolgens is er gelegenheid voor een ieder die dat wenst bloemen bij de gedenksteen te leggen. Na afloop is er koffie in het Huis voor Cultuur en Bestuur.

  

Herinneringscentra WO2 behandelen geschiedenis Molukkers en Indische Nederlanders 

 

AMSTERDAM, 20-03-2014 - Op en rond vrijdag 21 maart 2014 presenteren de vier herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog een afwisselend programma.

Foto rechts: Barak 1b,pas gerestaureerd, in kamp Vught. Dit gebouw diende ook tot huisvesting van Molukkers.

Daarin komt de geschiedenis van de Indische en Molukse gemeenschap in Nederland in  hun gezamenlijke programma ‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’. Het gaat om Kamp Westerbork, het Indisch Herinneringscentrum, Kamp Amersfoort en t Kamp Vught.
LEES VERDER>>>

.
SS-verpleger uit Auschwitz in Duitsand gearresteer
d


SCHWERIN, 19-03-2014 - Een 93 jaar oude voormalige verpleger in het nazi- vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau  is maandag gearresteerd  bij Neubrandenburg in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. De man had mogelijk ook te maken met gevangenen uit Westerbork.

Foto rechts: Het OM in Schwerin.

De  gepensioneerden is gearresteerd opverdenking van  medeplichtigheid aan de moord in een verscheidenheid van gevallen, zo maakte het Duitse OM gisteren bekend .

De voormalige SS-er zou in het kamp de massamoord op gedetineerden in september 1944 hebben ondersteund door middel van bepaalde activiteiten.

Het gaat naar verluidt vooral om 8 transporten van gevangenen die in de betrokken maand in het kamp Auschwitz waren aangekomen. In totaal 1721 mensen werden na selectie door kamppersoneel direkt na aankomst naar de gaskamers gestuurd nadat ze werden geclassificeerd als niet in staat om te werken. De transporten kwamen uit Cadcy in Slovenië , Wenen , Westerbork, Lyon, Triëst, Berlijn, Stutthof in de Elzas en Kaunas in Litouwen.

De geerresteerde  werd dan na het doorzoeken van zijn woning door een arts die voor de rechter werd aangewezen, onderzocht, zo zei de officier van justitie uit Schwerin. Er zijn aanwijzingen dat hij 1940-1945 lid was van de Waffen-SS .

Het openbaar ministerie uit Schwerin had de zaak overgenomen van het centrum  voor vervolging van nazimisdaden in Ludwigsburg. Volgens justitie in Mecklenburg - Vorpommern lopen daar geen verdere onderzoek tegen de voormalige concentratiekamp bewakers. .

Het World Jewish Congress ( WJC ) zegt in ene reaktie verheugd te zijn over de arrestatie van de verdachte. "We waarderen het enorm , dat de Duitse autoriteiten de vervolging van een duizendvoudige moordenaren of hun helpers niet laten lopen, " zo zei WJC-president Ronald Lauder in New York . De arrestatie zendt volgens hem een heldere boodschap uit dat recht wordt gedaan - ongeacht wanneer.


 
Jan Terlouw houdt toespraak op Dodenherdenking op 4 mei 


AMSTERDAM, 19-03-2014 - Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw houdt dit jaar de 4-meivoordracht vlak voor de Nationale Dodenherdenking op de Dam. De rede is in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, voorafgaand aan de herdenking om 8 uur.


Terlouw zal het hebben over over broederschap, omdat die volgens hem onder druk staat. Tegen het Nationaal Comité 4 en 5 mei zei hij daarover:: "Mij lijkt dat 69 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog broederschap meer onder druk staat dan vrijheid en gelijkheid. Broederschap jegens het deel van de wereld dat zucht onder de nog zo grote ongelijkheid. Broederschap jegens toekomstige generaties, die zullen moeten leven op een verschraalde aarde als we in de welvaartsstaten het beleid niet drastisch wijzigen."


Terlouw maakte de oorlog bewust mee. Daarover schreef hij het beroemde boek Oorlogswinter. Het was een bestseller, maar eigenlijk schreef hij het voor zijn kinderen. "Toen onze kinderen de leeftijd bereikten die mijn vrouw en ik hadden in de laatste oorlogswinter en wilden weten hoe het was geweest, heb ik er een boek over geschreven."

 

Vorig jaar sprak NOS-verslaggever Pauline Broekema de 4-meivoordracht uit. Zij vertelde in Geef mij onze klei maar het verhaal van de ondergang van een Joodse gemeenschap op het Groninger platteland.

 Beierse Staatsbibliotheek geeft nazi-roofspullen terug

MÜNCHEN, 19-03-2014 - Verschillende boeken uit de Beierse Staatsbibliotheek in München zijn teruggegeven aan de erfgenaam van de Joodse kunsthandelaar Louis Bernheimer. De boeken werden in 1938 gestolen door de Gestapo en werden toen gegeven aan de bibliotheek .


Foto links: de kunsthandel van de bernheimers in München vóór de oorlog.

De gerestituteerde boeken zijn 7 delen van de serie " De Spaanse Series" door Albert F. Calvert . De boeken van de familie Bernheimer werden eind 1938 gestolen door de geheime politie, de Gestapo, en als "giften" overhandigd aan de bibliotheek. Gisteren nam de dochter van Ludwig Bernheimers, dr. Francisca Bernheimer, deze in  ontvangst..

In het geschil over nazi-roofkunst , heeft de Federale Raad gekozen voor een eenvoudiger procedure voor teruggave van gestolen werken. Het Duitse eerste kamer keurde een overeenkomstige Hamburger aanvraag goed.

Sinds 2003 is de Beierse Staatsbibliotheek op eigen initiatief uitgekamd op zoek naar gestolen goederen, verkregen door de nazi's. Tussen november 1938 en februari 1939 stal de Gestapo in München kunst en kostbaarheden van 68 Joodse families. Onder de deze was de familie Bernheimer, en hun kunst-en antiekhandel werd verwoest. Verschillende familieleden werden gearresteerd en gedetineerd in het concentratiekamp Dachau .

Directeur-generaal Rolf Griebel is ervan overtuigd dat de boeken nu zijn teruggekeerd naar hun rechtmatige eigenaar. " De Beierse Staatsbibliotheek betreurt de achtergronden en omstandigheden zoals ze in huis kwam in 1938, net als de voormalige betrokkenheid bij het onrecht, " zei hij volgens een persbericht . Volgens mededlingen van de staatsbibliotheek worden verdere tyeruggaven voorbereid - zowel aan Joodse eigenaren als aan vrijmetselaarsloges in Duitsland en Oostenrijk en de Jehova 's Getuigen..

Berlijn herdenkt 20 jaar struikelstenen


BERLIJN, 18-03-2014 - Stadsminister Hella Dunger-Löper van Berlijn huldigde gisteren namens de deelstaat Berlijn de onvermoeibare inspanningen van de mensen achter de Berlijnse struikelsteen-initiatieven. Er zijn nu 20 jaar projecten voor het leggen van 'Stolpersteine'.

Naast 'staatssecretaris' Dunger-Loeper spraken op een bijeenkomst in het stadhuis historicus prof. dr. Michael Wildt van de Humboldt Universiteit en journalist en Duitsland-directeur van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, Marianne Heuwagen.

In Berlijn liggen nu 5300 struikelstenen - ongetwijfeld een record. In 1933 leefden nog bijna 200.000 Joden in de stad; in 1941 daalde dat tot 60.000. Zij werden merendeels gedeporteerd en vermoord.

Van hen overleefden slechts 9.000 via onderduik de holocaust. Het leggen van struilestenen gaat niet zonder problemen. Leden van bijvoorbeeld een  initiatiefgroep genaamd "Initiative Stolpersteine Stierstraße" ontvangen bedreigingen.De struikelstenen vormen volgens de staatseceretaris een belangrijk onderdeel van de alledaagse cultuur van herinnering .    LEES VERDER>>>


.

Brand in oude flat van Anne Frank

AMSTERDAM, 17-03-2014 - In de voormalige etagewoning van Anne Frank aan het Merwedeplein in Amsterdam-Zuid, heeft een kleine brand gewoed. Volgens de brandweer is er rook- en roetschade, en een buur is gewond geraakt.

Foto rechts: Anne spelend op het merwedeplein, ong. 1935.

 

Een bovenbower ontdekte de brand en trachtte die nog te blussen. Hij liep daarbij lichte brandwonden aan zijn wenkbrauwen op en werd naar een ziekenhuis gebracht, omdat hij rook had ingeademd.

Het gaat om de woning waarin Anne Frank opgroeide en tot 1942 8 jaar woonde, en niet om het bekende Achterhuis waar zij en haar familie tijdens de oorlog moesten onderduiken. Het appartement biedt sinds 2004 onderdak aan buitenlandse schrijvers die in hun eigen land niet vrij kunnen werken.Duitse justitie onderzoekt kampbewaarster

HAMBURG, 17-033-2014-  De Duitse justitie is een onderzoek gestart naar de mogelijke betrokkenheid van een 90-jarige Duitse vrouw bij nazi-misdaden in Auschwitz.

De vrouw uit Hamburg zou aan het einde van de oorlog bij de SS gewerkt hebben als kampbewaakster in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Volgens het Duitse OM heeft ze zo tussen september en oktober 1944 een ondersteunende bijdrage geleverd aan de Jodenvernietiging. Of het tot vervolging zal komen beslist justitie pas na nader onderzoek. Eerst moet Justiotie nog duidelijk uitzoeken  wat de vrouw, die in 1944 ongeveer 20 jaar was, exact deed tijdens haar werk gedurende een maand in Auschwitz.  K O R T    N I E U W S 

    maandag   17    maart  2014   -  4   berichten 

Letse SS-ers
In Riga hebben 100 Letten de verrichtingen van de Letse SS-ers (foto rechts: marcherend in Riga) herdacht, ondanks internationaleprotesten. Ook was er een antifascistische tegendemonstratie.

Letland bezat twee grote SS-divisies met in totaal maximaal 50.000 man (Nederland had er 25.000), die samen het 
Letse Legioen vormden.Deze organisatie hanteerde de dienstplicht (foto links: oproep).

Volgens de Engelstalige Wikipedia werkten leden van dit legioen als bewakers bij de tribunalen van Neurenberg en dienden zij niet als reguliere SS-ers gezien te worden. Het artikel vermeldt weinig over eventuele oorlogsmisdaden.


QR-code
De Duitse actrice Iris Berben legt vandaag 23 dititale struilestenen bij het Holocaustmonument in Berlijn. Zij bestaan uit QR-codes, die met de smartphone te lezen zijn. Deze linken dan naar een herdenkingsconcert, zo meldt de Berliner Morgenpost.


Berging Wellington
Eind april start Defensie met de berging van een vliegtuigwrak op de bodem van het Ketelmeer bij Dronten. Dat meldt de Bergingsdienst Luchtmacht. Het gaat om een Wellington 2-motorige bommenwerper van de RAF.
Dit toestel werd in juni 1943 door de Duitsers neergehaald tijdens de oorlog. Aan boord zijn waarschijnlijk de stoffelijke resten van nog 4 bemanningsleden. Eentje is al eerder teruggevonden. Bij het baggeren in 2011 stuitten werklui op het vliegtuigwrak. Dronten betaalt 131.000 euro mee aan de berging.

Thessaloniki
De Grieken herdenken dat 71 jaar terug Joden uit Thessaloniki gedeporteerd werden. De Noordgriekse stad en streek waren destijds bezet door Bulgarije, dat de opdracht vand e nazi's kreeg deze deportaties uit te voeren. De Joden in Bulgarije- alle 45.000 - bleven dankzij o.m.
Dimitar Peshev en tsaar Boris III  gespaard.

Generaal Maczek
De Bredase PvdA-fractie acht de erkenning van Bredase ereburgers miniem. Op de gemeentelijke website is terug te vinden dat oud-bisschop Muskens het ereburgerschap heeft ontvangen, maar bijvoorbeeld de Poolse generaal Mazcek (foto rechts) wordt volgens de PvdA nergens genoemd. Mazcek bevrijdde Breda in 1945 en werd na de Tweede Wereldoorlog onderscheiden met het ereburgerschap.

Auschwitz-encyclopedie
De
eerste in zijn soort:  een kleine encyclopedie van Auschwitz. Meerdan300beknopteartikelen,in alfabetische volgorde, betreffende  de geschiedenis van het  grootstenazi-Duitseconcentratie-envernietigingskampAuschwitz.Foto's,archiefdocumenten,en reproducties vankunstwerken vangevangenen, verslagen vanooggetuigenverrijken van detekst.
De auteurs,Auschwitz-directeur PiotrCywiński,PiotrSetkiewiczenJacekLachendro,zeiden op hun site over het boek:"Het was niet onzebedoelingom alles vanuit ooggetuigente beschrijven,nochhet geheel vandekennis uit decennia vanhistorisch onderzoekte presenteren.'Auschwitzvan A totZ'is bedoeld vooriedereen die geïnteresseerd isom meer te lerenoverde verschillende aspecten - standaard ofweinig bekend - vande geschiedenis vanAuschwitz".

.


Journaal, Nieuwsuur en Stand.nl zetten discussie over 4 mei kracht bij


HILVERSUM, 14-03-2014 - De discussie over de 4-mei-herdenking is door het NOS Jounaal, Nieuwsuur en Stand.nl van Radio 1 stevig op de nationale agenda gezet. Alles draait om de vraag of op de Dodenherdenking op 4 mei alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog moet herdenken. Zowel het Journaal als Stand.nl melden echter niet dat de Dodenherdenking ooit louter is opgezet voor WO2 en pas in de jaren daarna werd uitgebreid.

De peiling van Stand.nl  (zie foto rechts) kreeg ruim 900 deelnemers, en eind van de middag hadden de voorstanders van een 'zuivere' herdenking een voorsprog van 4% op de tegenstanders.

Verder dringen Joodse organisaties, de Raad van Kerken en het Contactorgaan Moslims en Overheid in Nieuwsuur aan op een 'zuivere' herdenking. Al eerder hebben slachtofferorganisaties uit WO2 zoals het Int. Dachau Comité soortgelijke standpunten uitgedragen, bijgevallen door o.m. de AFVN/Bond van Antfascisten, en deze website.

Hanneke Gelderblom (foto boven links) van de Libnerale Joodse Gemeente Den Haag, ex-senator van D66, is voorzitster van het Joods-Christelijke Cairo-overleg. In Stand.nl zei zij: "Het is een misverstand dat herdenking alleen gericht is op Joden. WO2 was een oorlog waarin mensen vermoord werden om wie ze waren, niet wat ze deden. Bij de discussie over veteranen wordt vaak de indruk gewekt dat wij dat niet belangrijk vinden, maar ik doe een oproep aan de veteranen om met ons te overleggen. Mensen in WO2 werden overweldig, hadden geen keuze. Veteranen hadden wel een keuze."   LEES VERDER>>>Bezoek
grootste Duitse  nazi-infocentra stijgt ruim 5%

KEULEN, 14-03-2014 - Het bezoek aan de Duitse documentatie- en informatiecentra over de nazigeschiedenis stijgt flink.

Foto rechts: het EL-De-Haus in Keulen.

Het centrum in Keulen heeft vorig jaar 5% meer bezoekers ontvangen, en het grote centrum bij Hitlers voormalige buitenhuis in Obersalzberg in Beierse Alpen zelfs 7%. Dat melden beide centra.

Volgens het jaarverslag van het centrum op de Obersalzberg is 2013 een nieuw recordjaar ten opzichte van 2007, toen er het recordaantal van 177.000 bezoekers kwamen.

In de jaren daarna is het aantal steeds rond 160.000 gebleven. Dit centrum wordt geleid door het Münchener Institut für Zeitgeschichte.

Het centrum in Keulen ontving ruim 62.000 bezoekers. Dit is het grootste algemene centrum voor nazidocumentatie in de Bondsrepubliek.

Het is gehuisvest in het vroegere Keulse Gestapo-hoofdkwartier, plaatselijk bekend als het EL-DE-Haus, genoemd naar de eerste eigenaar, een horlogemaker en edelsmit, Leopold Dahmen (een katholiek; de familie is ngo steeds eigenaar). Dit centrum werd gestart in 1979 en kreeg in 1987 een publieksfunctie.

Op 8 december 2013 werd de voormalige executieplaats als herdenkingsplaats in gebruik genomen. Vanaf 14 maart (foto links) van dit jaar loopt er een expositie over de Hongaarse fascisten. Het centrum wordt gefinasncierd door de deelstaat Nordrhein-Westfalen. In totaal zijn er 25 nazi-infocentra in de deelstaat, die de met 18 miljoen mensen de meeste inwoners van alle deelstaten heeft.Twee kunstwerken terug naar familie Joods eigenaar


DEN HAAG, 14-03-2014 - De Staat zal twee 17de-eeuwse schilderijen retourneren aan de erfgenaam van de oorspronkelijke Joodse eigenaar.

De eigenaar was textielhandelaar en kunstliefhebber Sam Bernhard Levie. Hij heeft de kunstwerken tijdens de oorlog onder druk verkocht aan de nazi's. Dat heeft de Nederlandse commissie Rofkunst ('Restitutiecommissie')  vastgesteld.Deze onderzoekt verkopen van Joodse kunst tijdens oorlog.

Het gaat om de werken 'Stadhuis te Amsterdam' van Gerrit Berckheyde en 'Een Hollands havengezicht met figuren', geschilderd door Adam Willaerts. Het eerste werk, waard 600.000 euro, berust in bruikleen bij het Amsterdam Museum. Het tweede werk is verzekerd voor 800.000 euro en is geleend door het Centraal Museum in Utrecht. Beide schilderijen zijn op dit moment opgeslagen.

De commissie heeft ontdekt dat Levie het schilderij van Willaerts in september 1940 verkocht aan W.A. Hofer, die kunst inkocht voor nazileider Hermann Göring, die veel uit Nederland kocht. Die maand nog deed Levie het schilderij van Berckheyde over aan een Nederlandse kunsthandelaar. Op zijn beurt verkocht deze het kunstwerk door aan een Duits museum.

De verkoop van kunstwerken door Joodse particulieren in Nederland vanaf 10 mei 1940 wordt tegenwordig gezien als gedwongen verkoop. Op basis daarvan heeft de Restitutiecommissie bepaald dat de schilderijen thuishoren bij naar de erfgenaam van de oorspronkelijke eigenaar. Levie en zijn vrouw moest eind 1942 van de nazi's naar Kamp Vught en werden in mei 1943 vermoord in het vernietigingskamp Sobibor.


 

Tentoonstelling `100 voorwerpen' groot succesUTRECHT, 13-03-2014- De tentoonstelling '100 voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog' in de Kujnsthal in Rotterdam is een groot succes. De expositie, die loopt van 5 februari tot 6 mei, zou volgens de organisatoren 35.000 bezoekers in totaal moeten trekken,
maar dat aantal is al in een maand bereikt. Dat zei mevrouw Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van het organiserende Nat. Comité 4 en 5 mei.

Foto rechts: de knikkers vasn Anne Frank, net ontdekt en al te zien op de tentonstelling. Foto Kunsthal Rotterdam (ook ander foto's). Daaronder de melding op CNN (klik op die foto voor de link naar CNN).

Dat zei mevrouwe Leemhuis gisteravond in Utrecht. Daar vindt een serie bijeenkomsten  van het comité plaats over de opzet en uitvoering van de herdenkingen van 4 en 5 mei.

Naar schatting zal deze expo 100.000 bezoekers halen, zo verwacht mevrouw Leemhuis. De reden voor het succes lijkt een combinatie van voorbereiding door o.m.het Nat. Comité en gelukklig toeval.   LEES VERDER>>>

.


 

Ex-burgemeester Nijmegen Dijkstra voorzitter Vrijheidsmuseum WO2


NIJMEGEN, 13-03-2014 - De voorzitter van het bestuur van Stadsregio Arnhem Nijmegen-, Wim Dijkstra (foto links) ,  moet de plannen voor het Vrijheidsmuseum WO2 in Nijmegen een stap verder brengen. Dijksta is de nieuwe voorzitter van het bestuur van het vrijheidsuseum en volgt daarmee Louis Timmermans op. Deze dioende als voorzitter sinds 2010 en wilde al enige tijd aftreden.

Dijkstra is nu 66 en woont in Sittard. Hij is tijdelijk voorziter van de stadsregio en was van 2001 tot 2005 burgemeester van Sittard-Geleen, en de laatste jaren o.m. waarnemend burgemeester van Zaanstad, Nijmegen en Venlo. Hij is gezamenlijk benaderd door de provincie, de grote oorlogssubsidiënt het Vfonds en de gemeente Nijmegen.


De aanleiding was dat er eind vorig jaar onrust ontstond in de regio vanwege de plannen voor het museum. Veel onduidelijkheid ontstond doordat het beoogde gebouw - de oude Vasim-fabriek - nog niet leeg was en de kunstenaars daarin niet meteen wilden verhuizen.

Het Airborne Museum in Oosterbeek, een van de 3 initiatiefnemers van het plan, trok zich terug en is een dependance in de Arnhemse Eusebiuskerk gestart. Verder vreest de Groesbeekse burgemeester Keereweer dat bestaande oorlogsmusea zouden worden gekannibaliseerd door het Vrijheidsmuseum. In zijn gemeente is dat het Bevrijdingsmuseum, ook een initiatiefnemer van het Vrijhheidsmuseum WO2. De provincie Noord-Brabant is daar ook onzeker over en is in overleg met de andere initiatiefnemer, Oorlogsmuseum Overloon.

Het Nijmeengse bedrijfsleven, de gemeente plus de provincie steunen het plan voorlopig, evenals het regionale bureau voor toerisme KAN. Dijkstra moet onder meer zorgen voor blijvende steun in de hele regio.
Stempels uit Auschwitz gevonden

AUSCHWITZ, 13-03-2014 - Bij  het voormalige concentratiekamp, nu staatsmuseum, Auschwitz zijn stempels gevonden die werden gebruikt om nummers op gevangenen te tatoeëren.

Foto links: enkele van de gevonden stempels. Foto Museum Auschwitz.

De stempels zullen getoodn worden op de tentoonstelling in het Auschwitz-museum. Museumdirecteur Piotr Cywiski was blij met de vondst. 'Het is een van de belangrijkste vondsten in de recente geschiedenis. We hadden nooit gedacht dat de originele tatoeagestempels na zo'n lange tijd nog zouden worden aangetroffen.


"We kregen afneembaremetalen plaatjes meteenpaarmillimeterlange naalden,die werdeningebracht in eenspeciale stempelomeen specifiek nummerte creëren.De vondt inhet gebiedvan het kampbij deevacuatieroute,is onvolledig,het bestaat uiteen nulcijfer,tweedrieënen tweestempelsdie kunnen zessenofnegens zijn," aldusElżbietaCajzer, hoofd van demuseumcollecties.Door de naalden in inkt te dopen, kon het nummer in één keer op iemands lichaam worden aangebracht.


Minister Plasterk spreekt bij herdenking ereveld Loenen 4 mei


DEN HAAG, 13-03-2014 - Op zondag 4 mei 2014 zal minister Plasterk sprejen tijdens de dodenherdenking op het Nederlands ereveld Loenen op de Veluwe. De plechtigheid begint om 13.30 uur. Leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap in Apeldoorn leveren een bijdrage aan de plechtigheid. De herdenking op het ereveld is openbaar,zo meldt de Oorlogsgravenstichting.

Op het ereveld Loenen liggen 3882 oorlogsslachtoffers begraven. Militairen en burgers: mannen, vrouwen en kinderen die op verschillende plaatsen en onder verschillende omstandigheden zijn omgekomen sinds 9 mei 1940. Veteranen en Joodse instellingen willen geen verandering herdenking 4 en 5 mei


AMSTERDAM, 11-03-2014 - De herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de viering van de bevrijding moet niet veranderen.

 

Foto rechts: dodenherdenking 2012. Foto Nat. Com. 4/5 mei.

 

Dit stellen volgens de Telegraaf Joodse organisaties en Nederlandse veteranen in reactie op de gestarte discussie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. „Wij willen de betekenis van 4 en 5 mei nader overwegen. Herdenken, herinneren en vieren opnieuw zorgvuldig definiëren", aldus het comité.


Er leven momenteel volgens het CBS nog 1,6 miljoen Nederlanders die geboren zijn vóór mei 1945. In de afgelopen jaren hebben zich met name rond de 4 meiherdenking problemen voorgedaan. Deze hebben te maken met het uitbreiden van de groep herdachten met mensen die na de oorlog zijn omgekomen.

Veel veteranen en verzetsmensen uit WO2 en veel van hun nabestaanden menen deze nieuwe groepen niet op die datum herdacht moeten worden bij monumenten die voor die oude groepen opgericht zijn. Woordvoerster Nelleke Rienstra van het Veteraneninstituut in Doorn zegt echter dat dit instituut zich achter het Nat. Comité stelt. LEES VERDER>>>

 Voorzitter Croll van Vfonds gaat Engelandvaren
.

DEN BOSCH,, 6-03-2014 - Een replica van mogelijk de beroemdste Engelandvaardersboot van Nederland is op de HISWA in Amsterdam gedoopt, de zeilvlet Yvette II. Met deze boot zal Vfonds-voorzitter Robert Croll eind april samen met 4 anderen naar Engeland varen.

Het wordt voor het eerst sinds de oorlog dat een dergelijke herdenkingstocht onder zeil wordt ondernomen. Vier mannen en een vrouw vluchtten op 29 april 1943 in een 5,5 meter lange houten vlet over de Noordzee. Ze noemden hun bootje ‘Yvette’, naar de enige vrouw aan boord.

Na drie dagen op zee kwamen ze aan in Sheerness, aan de monding van de Theems. De ‘Yvette’ ligt momenteel in het oorlogsmuseum in Overloon en is samen met een kano het enige nog overgebleven vaartuig van Engelandvaarders.LEES VERDER>>>
Herdenking Olympisch Stadiion 4 mei belicht roeisport


AMSTERDAM, 6-03-2014 - De Herdenking op 4 mei bij het Olympisch Stadion belicht dit jaar de roeisport. De organisatie toont onbekende films en foto’s uit die tijd en er zijn sprekers over de roeisport tijdens de oorlog, zo meldt de website Sportgeschiedenis.nl.

Foto rechts: Roeiwedstrijden op de Amstel in 1942 van de Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging

Sinds 2005 vindt er ook bij het Olympisch Stadion een dodenherdenking plaats bij het beeld van Prometheus, een oorlogsmonument uit 1947 ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse sport.

Met een informatieve bijeenkomst als een herdenking staat de Nederlandse sport dan stil bij de slachtoffers uit die tijd, schrijft de website Sportgeschiedenis.nl.

Jaarlijks wordt er één sport belicht.

Er wordt dan gesproken met sporters, die de oorlogsjaren nog zelf hebben meegemaakt en met andere betrokkenen. Op deze bijeenkomst worden ook altijd bijzondere filmbeelden en foto’s getoond, wat dit keer ook weer zal gebeuren. De bijeenkomst en herdenking zijn vrij toegankelijk.


 


 

'Keep Them Rolling' zet bijna 100 voertuigen in bij  D-Day

BRUNSSUJM< 6-03-2014 - De vereniging Keep Them Rolling (KTR) zal dit jaar deelnemen aan de 70ste herdenking van D-Day op 6 juni in Normandië met ongeveer 80-100 voertuigen. Dat heeft coördinator evenementen van de vereniging voor historische oorlogsvoertuigen, Pieter van Wijngaarden uit Brunssum, vandaag gezegd. 

 

Foto rechts: enkele jeeps van KTR bij de 5-meimanifestatie in Wageningen vorig jaar. Foto KTR.

 

Van Wijngaarden kan nog niet exact vertellen welke voertuigen dat zullen zijn. De kans dat er tanks meedoen is volgens hem klein, vanwege de kosten en de ingewikkelde organisatie van een rit met een tank op de openbare weg.

De KTR zal optreden in Courseulles-sur-Mer, bij Caen, een dorp met 4.000 inwoners. Dit gedeelte van de D-Day-landingszone viel onder de Canadezen en droeg de naam 'Juno Beach'. In het dorp is sinds 2003 het Juno Beach Centre, een museum gewijd aan de slag, gevestigd, het enige Canadese museum in Normandië.

De KTR heeft dit jaar een druk programma. De vereniging neemt eerst deel aan de Fryske Oranje Tocht op 26 april 2014  Dat is de vijfde keer en de start van deze tocht is in Joure. Op 5 mei neemt KTR deel aan de bevrijdingstocht in Wageningen. Op 19 juli zal er een optreden zijn in Putten. De 1.500 leden en donateurs van de KTR  bezitten samen zo'n 3.000 voertuigen. Volgens Van Wijngaarden groeit de vereniging nog steeds.


Eindelijk studie van communistisch verzet in provincie Groningen

door Arthur Graaff
GRONINGEN, 5-02-2014 – In 1995 werd - toevallig in Groningen - de geschiedenis van Limburg in de oorlog gepubliceerd, in een proefschrift van dr A. Cammaert. Hij vulde daarmee grote witte plekken in Dr L.de Jongs 'Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog' aan. Het bleek dat de Limburgers veel verzetsdaden hadden verricht, vooral op het gebied van het redden van Joodse kinderen.

Pas 20 jaar later is nu hetzelfde gebeurd met het verzet in Groningen, en wel het communistische verzet. Dat verzet was in Groningen, met zijn fabrieken en leden van de CPN, belangrijk, vastberaden en ook relatief hevig. Maar de geschiedenis ervan is er tot nu toe bekaaid afgekomen. Tot nu toe.

Bij uitgeverij Profiel Bedum verschijnt vandaag de tweedelige geschiedenis van het communistisch Verzet in Groningen. Door de verzuiling en de Koude Oorlog is de geschiedenis van het communistisch verzet op belangrijke punten onderbelicht gebleven, zo menen hedendaagse historici en meenden naoorlogse leden van de CPN..
LEES VERDER>>>Koning en Máxima naar 70ste herdenking D-Day

DEN HAAG, 5-03-2014 - Koning Willem-Alexander zal met Máxima op 6 juni de 70ste  herdenkingen bijwonen van de geallieerde invasie in Normandië. De RVD heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Dat is de dag waarop de invasie in NW-Europa begon, bekend als 'D-Day'.


Ook premier Rutte gaat mee naar de plechtigheden. Op 6 juni is er in de ochtend eerst de nationale herdenking van Nederland in Arromanches. Daarna is er een lunch van staatshoofden en regeringsleiders in Caen. Daar is het grote museum Mémorial de Caen, dat voor deze gelegenheid gebruikt wordt.

 

Daarna gaan  koning, koningin en premier naar de internationale herdenking bij het dorp Ouistreham en de Britse sector, bekend als Sword Beach. Daar zijn ook diverse staatshoofden en regeringsleiders bij. President Obama zal komen, koningin Elizabeth II en prins Philip,  president Poetin (als alles door gaat), premier Stephen Harper van Canada en gastheer is president Hollande.

Er worden 5 miljoen bezoekers verwacht, van wie 40% buitenlanders. Bij het Gare St.Lazaire in Parijs zijn 1.000 kamers gereserveerd voor 1.000 veteranen die ook dit keer als eregasten meedoen. Onder hen zijn 300 Amerikanen. Zij reizen per trein, een reis van ongeveer 2,5 uur..

Het hoogtepuntzal op6 junimet de internationaleceremonie bijgewoonddoor destaatshoofdenen regeringsleidersbijSword Beach, die ligt tussen Saint-Aubin-sur-Mer en Ouistreham,en waar de Britsetroepen landden samen met 177Franse militairen van het zg. 'commandoKieffer', naar de commandant van dit 'Vrije Franse' onderdeel..Elk jaar wordt een ander aanvalsstrand gekozen als focus voor de herdenking.

Er zullen bijna650Amerikaanse miitairen deelnemen aan de herdenking. Deze srpeiden zich overmeerdere dageninjuni.De fgrote festiviteiten beginnen met vuurwerk langs de gehele kustlijnvan de landing op5 juni. Verder is er de traditionele parachutesprong van 600-700Amerikaanse,Franse, Britse,Nederlandse en Duitse militairen bij Sainte-Mère-Égliseop 8 juni.Twee journalisten doen tocht Engelandvaarders na

AMSTERDAM, 5-03-2014 - De Yvette II is een kopie van de boot van 5 Engelandvaarders die in 1943  de Noordzee overstaken- bij hen 1 vrouw.

Woensdagmiddag 5 maart zal deze Helderse vlet om 14.00 uur op de Telegraaf Vaarkrant stand van de Hiswa worden gedoopt, zo meldt de Telegraaf.
De initiatiefnemers zijn redacteuren Epco Ongering en Teije Brandsma.


Na de beurs starten  Brandsma en Ongering met de voorbereiding van een herdenkingstocht over de Noordzee die rond 17 april zal plaatsvinden. Op het 5,5 m lange bootje zal onder meer een kleinkind van de oorspronkelijke opvarenden meegaan.


De Koninklijke Marine zal de boot begeleiden met opleidingsschip Zr.Ms. Urania en van het verhaal van de Yvette wordt een documentaire gemaakt. Het initiatief wordt gesponsord door het Vfonds en talloze particuliere giften. Tijdens de loop van de Hiswa geven de redacteuren daar dagelijks in het Zeiltheater een lezing over het project.

 


YouTube maakt nazi-propagandafilms vrij toegankelijk

BERLIJN, 4-03-2014 - Rechts-extremisten gebruiken Youtube om in Duitsland verboden nazi-propaganda films in hun volle lengte te tonen. Volgens de woordvoerster van YouTube kan deze site "dergelijke films niet op voorhand filteren', zo meldt het Hamburger Abendblatt.

Dezelfde redenering wordt gebruikt door eBay en haar dochter Marktplaats, die ook allerlei ongewenste of verboden nazispullen doorsluizen. In het Duitse wetboek van strafrecht verbiedt in artikel 86, paragraaf 4 het openbaar maken van propagandamiddelen van de nazi's. In paragraaf 86a staat nadrukkelijk een verbod op het bezit van voorwerpen met nazisymbolen.

De films zijn wel bekend: 'Jud Süss', 'Hitlerjunge Quex'. Veel van deze films blijken simpelweg te vinden op het web. Overigens net zo makkelijk als het vinden van complete kopieën in diverse talen van Hitlers haatmanifest en politiek programma 'Mein Kampf'. 
LEES VERDER>>>


 

  K O R T    N I E U W S 
     woensdag  4    maart  2014    -    7   berichten 

Joods Scheveningen
Er komt een boek over de Joodse geschiedenis van Scheveningen. Auteurs zijn de Haagse stadshistoriicus professor  Wim Willems en Hanneke Verbeek van de Universiteit Leiden, zo meldt in het Nieuw Israëlitisch Weekblad.

Foto rechts: een Joods gezin op het Scheveningse strand.

Het boek ‘Joodse stad achter de duinen’ beschrijft dat er voor de Tweede Wereldoorlog nog 17.000 Joodse Hagenaren waren. Slechts 2.000 van hen overleefden de oorlog. “Den Haag is zich veel minder dan bijvoorbeeld Amsterdam bewust van zijn Joodse verleden”, aldus Willems. “Er is wel over geschreven, maar alleen over het Spuikwartier, de oude, arme Joodse wijk waar nu Chinatown is.”

Expositie Ede

In de aanloop naar de herdenking 70 jaar Operatie Market Garden en de bevrijding in 1945 besteedt het Platform Militaire Historie Ede aandacht aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. In de voormalige Prins Mauritskazerne heeft het platform een Militair Historisch Informatie Punt ingericht. In deze ruimtes wordt aandacht geschonken aan het garnizoen Ede en Ede tijdens WO2.
In dat laatste kader is vanaf 8 maart tot eind mei een kleinschalige expositie ingericht over de meidagen in 1940. De expositie geeft, door middel van historische foto’s, -documenten en rekwisieten, een beeld van het dagelijks leven in Ede ten tijde van de aanvang van de Tweede Wereldoorlog.

Poolse scouts
De Poolse president Komorowski was maandagavond aanwezig bij de première van een film over de rol van de Poolse scouts in het Poolse verzet tijdens WO2. De film heet ç Stenen op de barricade ' (Kamienie na Szaniec), zo meldt de Engelstalige site van de Poolse radio.


Oscar voor pianiste
De documentaire over de Joodse kampoverlevende en pinaiste Alice Herz-Sommer, die vorige week op 110-jarige leeftijd stierf, heeft een Oscar gewonnen als 'beste documentaire'. De titel luidt 'The Lady in Number 6: Music Saved My Life'.

Magdeburg Sinti
Magdeburg herdacht dat 71 jaar terug 470 Sinit en Roma uit de stad gedeporteerd en werden, zo mneldt het Duitse weekblad Focus. Van hen werden 340 mensen vermoord.

Processen van Neurenberg

De Duitse zender ZDF gaat een tv-film maken die indirect over de processen van Neurenberg gaat. Dit plan moet het geschrapte plan voor een docudrama over Anne Frank vervangen. De titel zal zijn 'das Zeugenhaus' ('Het Getuigenhuis'), en de produktie wordt in Berlijn gemaakt. De première zal zijn in 2015, zo meldt het ZDF. De baqsis voor de fuilm is het gelijknamige boek van Christiane Kohl. De producent is Olibier Berben, die eveneens producent was van het Anne Frankproject. Dat stokte toen de AF- Stiftung in Bazel medewerking weigerde.


Kindermoord

Een Duitse vrouweljjke arts in de regio Hamburg die tijdens de nazitijd hoogstwaarschijnlijk 6 gehandicapte kinderen vermoordde, kon na de oorlog ongehinderd haar praktijk voorzetten en leidde zelfs andere artsen op. Eén van hen vernam pas deze week uit de krant wat haar cheffin in de oorlog gedaan had, zo mneldt het Hamburger Abendblatt.
Yad Vashem-uitreiking aan 6 Horstenaren
 
DEN HAAG, 3-03-2014 - Yad Vashem-onderscheidingen wegens het redden van 7 Joodse kinderen worden uitgereikt aan nabestaanden van 6 inwoners van Horst aan de Maas. Dat gebeurt op donderdag 6 maart 2014 om 13.30 uur.

Het gaat om de riskante verzetsdaden van de echtparen Wijnen-Muijsers, dVerrijt-van Roij (foto rechts), en Nabben-Vermeulen. De ceremonie zal plaatsvinden in de Raadzaal van het Gemeentehuis Horst aan de Maas, Wilhelminaplein 6, 5961 ES Horst.


De medailles en het certificaten zullen worden uitgereikt door Silvia Berladski-Baruch, attaché voor Culturele en Publieke Zaken van de Ambassade van Israel.

Het echtpaar Wijn-Muijsers heeft  het leven gered van Abraham Locher.  De heer en mevrouw Verrijt-Van Roy hebben het leven gered van Max Vogel en twee Joodse meisjes, en het echtpaar Nabben-Vermeulen reedde Miriam Dasberg, Isaac van Creveld en Jacob Grootkerk. Daarvoor worden zij geëerd met de Yad Vashem-onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’. Hun namen staan voor altijd gebeiteld in de Eremuur van holocaust-herinneringscentrum Yad Vashem in Jeruzalem.

Klik hier voor een deel van de verhalen waarop deze Yad Vashem-onderscheidingen zijn gebaseerd.
Aanhoudende spanning rond Japanse oorlogsmisdaden

BEIJING, 28-02-2014 - De spanning rond de Japanse oorlogsmisdaden blijft stijgen. Het Chinese Volkscongres heeft gisteren besloten om 3 september in te stellen als officiële herdenkingsdag voor het einde van WO2, zo meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Foto links: ex-premier Tomiichi Murayama. Foto MOFA gov jp.


Verder heeft de linkse Japanse ex-premier Murayama  de huidige rechtse Japanse premier Abe sterk aangeraden het officiële Japanse standpunt over oorlogsmisdaden, m.n. over de dwangprostituées, niet te veranderen.

Het Chinese Volkscongres heeft besloten om 13 december in te stellen als officiële herdenkingsdag van de Japanse massamoord in Nanking (Nanjing) in 1937. Daarbij kwamen volgens de Chinezen ruim 300.000 mensen om, overwegend burgers.   LEES VERDER>>>
Nationaal Militair Museum  gaat op 3 oktober open

SOESTERBERG, 28-02-2014 - Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg is bijna klaar. en zal op 3 oktober open gaan. Momenteel worden er 19 historische vliegtuigen  opgehangen , zo meldt het ministerie van Defensie..


De toestellen variëren van de lichte Tiger Moth (foto links) tweedekker lesvliegtuig uit WO2 tot de 10 ton zware F15 Eagle.


Het nieuwe museum bevat kleine delen van de collecties van het voormalige Militaire Luchtvaart Museum uit Soesterberg en het voormalige Legermuseum uit Delft. De nadruk van de nieuwe instelling ligt volgens Defensie op PR voor de krijgsmacht.


Het museum, met een dak van 110x250 meter, krijgt een bruto vloeroppervlak van 35.000 m2. Dit is inclusief het depot waar het overgrote deel van de collectie is opgeslagen.


Het bevestigen van de vliegtuigen aan het plafond behoort al tot het inrichtingswerk. Het museum is bekritiseerd, omdat aan het grootste militaire conflict waaraan Nederland ooit heeft meegedaan, WO2, weinig aandacht zal worden geschonken. Het Militaire Luchtvaart Museum bezat bijvoorbeeld een aparte hal gewijd aan WO2, en toonde ongeveer 20 toestellen uit de oorlog.


De museale presentatie toont behalve de geschiedenis van de krijgsmacht ook het heden en toekomst aan bod. Binnen en buiten staan tal van grote collectiestukken, zoals tanks, pantservoertuigen,  helikopters en vliegtuigen. In het gebied rond het museum zijn bovendien een herdenkingsplein, een stiltetuin en een evenemententerrein. Daar zal het publiek op o.m. tanks kunnen meerijden.Slag in Javazee in Surabaya herdacht

SURABAYA, 28-02-2014 - De marine heeft in de persoon van  Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom en zijn Indonesische collega Marsetio de Slag in de Javazee herdacht. Zij hebben gisteren een krans gelegd op het Nederlandse ereveld Kembang Kuning in Surabaya.


Foto rechts: de twee hoge officieren salueren na het leggen va kransen. Foto Defensie.


Meer dan 1.000 Nederlandse marinemannen verloren bij deze zeeslag van 27 februari 1942 hun levens.Bovendien verloor de marine hier vrijwel al haar oppervlakteschepen.


Het was de laatste grote slag die de Japanners in de wateren rond Nederlands Oost-Indië voerden met de geallieerden bij hun aanval op de Europese koloniën en waarmee zij hun heerschappij over geheel Oost-Azië bezegelden.


De slag maakte bovendien een daadwerkelijk einde aan de zelfstandig opererende oppervlaktevloot van de Koninklijke Marine voor de duur van de oorlog. Nederland verloor bij deze slag de kruisers Hr. Ms. De Ruyter en Hr. Ms. Java en de jager Hr. Ms. Kortenaer en schout-bij-nacht Karel Doorman. De totale slag kostte 2.300 marinemannen uit geallieerde landen het leven.


Borsboom is momenteel voor een werkbezoek in Indinesië. De Nederlandse marine heeft vanuit het verleden een nauwe band met die van Indonesië. Militairen uit dit land werkten aan boord van Nederlandse marineschepen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelde een deel van hen. Later volgden Indonesische marineofficieren een opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine. 
Gesigneerde 'Mein Kampf' haalt 47.000 euro


LOS ANGELES, 28-02-2014 - Een gesigneerd exemplaar vanMein Kampf is geveild voor ruim  47.000 euro. Het veilinghuis Nate D. Saunders uit Los Angeles verwachtte een fors lagere opbrengst. Wie de koper is, is niet bekendgemaakt.(Zie ook bericht van 26-02-2014 hieronder).


Hitler schonk dit exemplaar in de jaren '20 als kerstcadeau aan zijn medestander Josef Bauer. Die nam in 1923 deel aan Hitlers mislukte Bierhallenputsch. In de gevangenis in landsberg schreef Hitler Mein Kampf (Mijn Strijd). Josef Bauer werd later SS-officier. Van Mein Kampf zijn miljoenen exemplaren verspreid; zo kregen in de jaren 30 veel Duitsers het boek cadeau als huwelijksgeschenk. Gesigneerde exemplaren zijn zeldzaam. Mein Kampf is Hitlers politieke manifest en bevat veel antisemitisme. Tot eind 1944 bereikte de Duitse editie ruim10 miljoen exemplaren.
EOD blaast V1 in W-Brabant gecontroleerd op


KRUISLAND, 28-02-2014 - Een V1-bom met ruim 800 kilo springstof is vandaag in het West-Brabantse Kruisland succesvol en gecontroleerd tot ontploffing gebracht.


Foto rechts: een neerstortende V1. Plaats en datum onbekend.


Dat deed de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Het explosief is ontdekt na het besluit het gebied te herinrichten. Er komt een bos bij Kruisland ter compensatie van het doortrekken van de A4. LEES VERDER>>>
Israël reikt onderscheiding uit aan kardinaal Dalla Costa

FLORENCE, 28-02-2014 - De hoge Israëlische onderscheiding 'Rechtvaardige onder de Volkeren’, is  woensdag postuum uitgereikt aan kardinaal Elia Dalla Costa (fotolinks).


De Israëlische ambassadeur bij de Heilige Stoel heeft deze aan een neef van de kardinaal overhandigd, tijdens een plechtigheid in het stadhuis van Florence.

De Italiaanse kardinaal Elia Dalla Costa werd eind 2012  door Yad Vashem erkand wegens uitvoerige hulp aan Joden in Italië.De titel wordt sinds 1963 toegekend. Kardinaal Elia Dalla Costa is onderscheiden omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als aartsbisschop van Firenze (1933-1961) honderden vervolgde Joden het leven heeft gered. Een van zijn helpers was de Tour-de-Francewinnaar Gino Bartali uit Florence, die ook al onderscheiden is.

Yad Vashem verklaarde: “Na de intocht van het Duitse leger organiseerde hij een geheim netwerk om joodse burgers en vluchtelingen via kloosters in zijn bisdom in veiligheid te brengen.”

Ook vijf Slowaken zijn gisteren erkend als Jodenredders. Het zijn Peter en Mária Reháks, Pavol en  Anna Hriadel-Božích en Pavel ChorvátIsraël en Joden doneren nieuwe exemplaren Achterhuis

TOKIO,28-02-2014 - De Israëlische ambassade in Japan en Joodse bewoners in het land doneren ruim 300 exemplaren van het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank, aan bibliotheken in Tokio.

Sinds januari waren er in bibliotheken ruim 350 boeken beschadigd. Er blijken zo'n 10 of 20 twintig pagina's uitgescheurd. Het is nog altijd onduidelijk wie erachter zit. De Japanse politie onderzoekt de zaak. Ook boeken over de enige Japanse Jodenredder, Chiune Sugihara, werden beschadigd.

De burgemeester van Tokio ontving op een persconferentie exemplaren van Het Achterhuis. De Israëlische ambassade verklaart er het volste vertrouwen in te hebben  dat de daders worden gepakt. Volgens de ambassade staat de daad op zichzelf en keurt heel Japan dit af. De exemplaren van het Achterhuis en boeken over Anne Frank zijn uit de rekken gehaald en op verzoek beschikbaar aan de balie.
Fransen onderhandelen met VS over compensatie voor gedeporteerden


WASHINGTON - Bijna 72 jaar na de start van het deporteren van Franse Joden naar concentratiekampen, onderhandelt de Franse regering voor de eerste keer nu in de VS over herstelbetalingen voor een paar honderd overlevenden van de Holocaust.

Foto rechts: het station Bobigny bij Parijs, waaarvandaan 20.000 Joden werden gedeporteerd. Het is nu een herdenkingscentrum.


Het gaat om Joden die in Frankrijk woonden en zelf gedeporteerd zijn uit Frankrijk, of om hun familuieleden. Die deportatties werden uitgeveord met voleldige  medwewerking van de staatsspoorwegmaatschappij SNCF. De Joden  wonen nu in de VS.De aanleiding is een serie contracten die een SNCF-dochter, Keolis, in de VS afsluit.   LEES VERDER>>>
Februaristaking herdacht met redes kamerlid Karabulut en NIOD-directeur Schwegman


AMSTERDAM, 25-02-2014 - Bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein vond dinsdagmiddag de herdenking van de Februaristaking van 1941 plaats. De belangstelling van de pers was dit jaar minimaal. Alleen de Telegraaf had over de herdenking bericht. De plaatselijke omroep AT5 bood geen verslag.


Foto rechts: de eerste herdenking in 1946.


Spreekster bij het standbeeld van de Dokwerker was directeur prof Marjan Schwegman (foto links) directeur van het NIOD. Zij zei o.m.  „De mensen die in februari 1941 in verzet kwamen, deden dit om hun Joodse stadgenoten te laten zien dat zij zich hun lot aantrokken. De scheiding tussen 'wij' en 'zij' was dus nog geen feit”.


„Als het creëren van een tweedeling uiteindelijk vernietiging van mensen mogelijk maakt, dan is het zaak ons juist van dat mechanisme bewust te zijn. Waarom maakt de slavernijfilm '12 Years a Slave' zo veel indruk? Omdat die laat zien hoe een vrij man, een normaal lid van de gemeenschap, plotseling een outcast wordt en al zijn rechten verliest,” aldus mevrouw Schwegman.  KLIK HIER VOOR HAAR REDE>>>


SP-kamerlid Sadet Karabulut (foto links) wees er in haar rede op dat verzet en solidariteit nu meer dan ooit nodig zijn. Zij riep ook op tot verzet tegen extreem rechts en allerlei vormen van haat.  KLIK HIER VOOR HAAR REDE>>>

Tijdens de staking die twee dagen duurde, legden tienduizenden mensen in Amsterdam en wijde omgeving het werk neer uit verzet tegen de eerste Jodenrazzia op 22 februari 1941. Bij die razzia werden meer dan 400 Joodse mannen door de Duitse bezetters opgepakt en afgevoerd. Zij kwamen in de maanden daarna allemaal om in concentratiekamp Mauthausen.


Lezing Velsen woensdag

Bas von Benda-Beckmann, bekend van zijn boek ‘De Velser Affaire’, staat vanavond stil bij de Februaristaking in Velsen.  Op woensdag 26 februari geeft hij  om 19:30 uur een lezing in de Centrale Bibliotheek met als titel: ".De Februaristaking: collaboratie en verzet in Velsen".
Delen van Mein Kampf op veiling voor $ 20.000


LOS ANGELES, 26-02-2014 - Twee gesigneerde delen van "Mein Kampf" van Adolf Hitler gaan donderdag in Los Angeles onder de hamer. Dat heeft het betrokken veilinghuis Nate D. Sanders Auctions aangekondigd.het openingsbod dat gevraagd wordt ligt op $ 20.000. Het boek vat Hitlers jeugd en zijn leer samen, en bevat veel antisemitische teksten.

De twee delen van het boek, zijn gesigneerd door Hitler en opgedragen aan Josef Bauer. Hij was een van de vroege leden van de toenmalige nazipartij en kende Hitler goed..

De opdrachten dateren uit 1925 en 1926. Hitler wenst hem in de opdrachten een vrolijke Kerstmis toe. Bauer nam in 1923 ook deel aan de mislukte staatsgreep (Bierhalleputsch) in  München, waardoor Hitler een tijdlang in de gevangenis belandde. Tijdens die periode schreef hij "Mein Kampf".

Anne Frank Huis viert 85e verjaardag van Anne met gratis toegangAMSTERDAM, 26-02-2014 - Belangstellenden  kunnen 12 en 13 maart gratis het Anne Frank Huis bezoeken. Het museum organiseert dan speciale avonden vanwege de 85e verjaardag van Anne Frank.

Tijdens deze gratis avonden hebben bezoekers direct toegang tot het museum, buiten de reguliere openingstijden om. Er is een inleiding, waarna zelfstandig bezoek volgt. Bij de als boekenkast vermomde deur en in de dagboekzaal.is extra uitleg.

Vanaf 18.00 uur worden er doorlopend inleidende programma's aangeboden, in twee zalen. Op deze manier kunnen er 300 personen per avond het Anne Frank Huis bezoeken, 600 in totaal. De laatste groep zal omstreeks 20.45 uur het museum ingaan. Sluitingstijd van het museum zal rond 22.00 uur zijn.

Deelnemers kunnen zich aanmelden via e-mailadres amsterdammers@annefrank.nl (maximaal vijf deelnemers per e-mailadres) en hun voorkeursavond doorgeven. Adviesleeftijd is vanaf 12 jaar. Plaatsing geschiedt op volgorde van binnenkomst.
Chinezen steeds actiever tegen Japanse oorlogsmisdaden


BEIJING, 26-02-2014 - Het lijkt erop dat de Chinse staat steeds actiever wordt op het opunt van Japanse oorlogsmisdaden. Chinese dwangharbeiders uit WO2  hebben gisteren een rechtzaak gewonnen en gaan nu een vordering instellen tegen Japanse bedrijven. De gemeente Nanking (Nanjing) heeft plannen geopenbaard om een voormalig Japans militair bordeel in te richten als monument, zo meldt het Zuidkoreaanse persbureau Yonhap.

De vordering van de 37 dwangarbeiders richt zich o.m. tegen Mitsubishi. Zij wensen zowel een excuus op papier als een vergoeding. De bedoeling is om Japanse bedrijven in China aan te pakken. Volgens de Japanse regering zijn dit soort vordering gedekt door het Vredesverdrag van San Francisco uit 1951.

Ook het invloedrijke Amerikaanse weekblad Time wijdt nu een artikel aan de controverse, waarvan de huidige afwijzende houding van de Japanse regering tegen de Japanse oorlogsmisdaden de kern vormt. Time concentreert zich op de tegenstand van japanse zijde tegene standbeelden voor de dwangprostituées in o.m. Californië.

Afgelopen dinsdag hielden tegenstanders van de standbeelden een persconferentie in Tokio. Volgens de organisatoren lijden kinderen van Japanse afkomst in Glendale in Californië, waar é;én standbeeld staat, onder discriminatie. dat zei Yoshiko Matsuura, p[arlementslid uit de regio Tokio en vertegenwoordigster van een groep die zich aanduidt als 'Japan Coalition of Legislators Against Fabricated History'.

Een petitie tegen hert standbeeld gericht aan het Amerikaanse congres werd door 127.000 mensen ondertekend, een petitie voor het behoud 106.000 stemmen, aldus Time.

  K O R T    N I E U W S 
     woensdag  26  februari 2014   -   6  berichten 


Bommenwerper

De stichting Oud Zelhem heeft een lespakket voor basischolen samengesteld over de luchtoorlog boven Nederland en de Achterhoek in het bijzonder. In het boekwerk komen 11 crashes voor.
Leerlingen in de gemeente Bronckhorst kunnen zo iets leren over de vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Achterhoek zijn neergestort. Onlangs werd er in Zelhem nog een Lancaster ED 470 geborgen (foto rechts) .In totaal stortten van 1940 tot 1945 bijna 6.000 vliegtuigen op Nederland neer, gemiddeld 3 per dag.


Gennep
Viorige week  hielden de Wapenbroeders Venray- Gennep de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers die in 1945 tijdens Operatie Veritable en de bevrijding van Gennep zijn gevallen. Dat gebeurde onder meer op het War Cemetry achter de Milsbeekse kerk.Afgelopen vrijdagmiddag bezochten ook de leerlingen van groep acht van de Milsbeekse basisschool de Drie Vijvers deze begraafplaats. Zij ontstaken daar kaarsen op de graven in de vorm van een groot kruis.

Kolkman
De journaolist en consul Joop Kolkman kreeg op 17 februari 2014 wegens redding van Joden de onderscheidingvabn Yad Vashem. Op Gahetna.nl staat nu een uivoerige biografie van hem met literatuuropgaven.

Waalwijk
Waalwijk bijkt een eigen Wikipedia te hebben met plaatselijke geschiedenis. Daarop staat ook een Lijst van oorlogsslachtoffers in Waalwijk. De lijst groet gestaag.

Struikelstenen Oss
Het Hooghuis Titus Brandsma Lyceum (TBL) uit Oss heeft zondag zeker 750 euro opgehaald voor het project struikelstenen in Oss. Die zijn bedoeld ter herinnering aan in alle oorlog vermoorde Joden uit Oss. Er zullen waarschijnlijk 263 van dergelijke monumentjes door heel Oss komen te liggen, ook een aantal in de Molenstraat waar het TBL huist..

China overweegt nationale herdenkingsdag voor  slachtoffers massamoorden Nanking


BEIJING, 25-02-2014  - Chinese wetgevers overwegen 13 december aan te wijzen als een nationaal dag ter herdenking van de slachtoffers van de Japanse agressors tijdens de Massamoord van Nanking Massamoord van Nanking in de jaren 1930.

Dat heeft  de nationale wetgevende vergadering
dinsdag aangekondigd .Bovendien zal president Xi (foto links) bij zijn komende bezoek aan Duitsland nadrukkelijk de aandacht vestigen op WO2. Hij zal
eind maart in Duitsland ook diverse oorlogsmonumenten bezoeken. President Xi zal aansluitend ook Nederland, België en Frankrijk bezoeken. Het ontwerp-besluit zal op de tweemaandelijkse vergadering van het Permanent Comité van het Nationale Volkscongres, die loopt van dinsdag tot en met donderdag worden besproken.  LEES VERDER>>>Oudste Britse Holocaust-overlevende gestorven


LONDEN, 23-02-2014 - De Britse Alice Herz-Sommer, de oudste BNritse overlevende van de Holocaust, is op 110-jarige leeftijd overleden in Londen, zo heeft haar familie gisteren bekendgemaakt.


Ze zal helaas niet meer meemaken dat een documentaire over haar leven, The Lady In Number 6, meedingt naar een Oscar, die in maart mogelijk worden uitgereikt. Mevrouw Herz werd vorige week vrijdag opgenomen in het ziekenhuis en overleed daar op zondag. Waarschijnlijk is mevrouw Herzx de oudste holocaust-overlevende ter wereld.

Mevrouw Herz-Sommer was een pianiste, en  werd geboren in een Joods gezin in Praag. In de oolrog zat ze samen met haar zoon in het concentratiekamp Theresienstadt in Tjsechié, waar ze geregeld concerten gaf voor haar medegevangenen. De omsatndigheden waren daar dragelijk en er werd mniet gemoord.

UPDATE 25-2014 
Biografie en opnamen bij BBC
De BBC heeft Alice Herz-Sommer dor de jaren heen een aantal keren geïnterviewd en deze opnamen zijn ook online te beluisteren. Onder meer hier:


Haar moeder zowel als haar man Leopold overleden in Auschwitz, maar zij en haar zoon overleefden de oorlog. Mevrouw Herz heeft volgens berichten gezegd dat muziek haar het leven heeft gered en dat Beethoven haar religie is. Wrok zou ze niet met zich meedragen en haar leven zien als een mooi  geschenk.

„Wat ik heb geleerd, op mijn gevorderde leeftijd, is dankbaar te zijn dat we een mooi leven hebben”, zei mevrouw Herz op 106-jarige leeftijd in een interview met de Israëlische krant Ha'aretz. „We hebben elektriciteit, auto's, telefoons, internet en de hele dag warm water. We leven als koningen. Ik ben zelfs gewend geraakt aan het slechte weer in Londen.”
Mevrouw Herz kende Franz Kafka. De Praagse schrijver, beschouwd als een van de belangrijkste Duiitstalige auteurs, was de beste vriend van haar zwager, de man van haar zus. Mevrouw Herz herinnerde zich Kafka als rustige, „enigszins vreemde man” die erg van de natuur hield. Ze maakten regelmatig sdamen wandelingen.

In totaal verbleven er in Theresienstadt  er 140.000 Joden, waarvan er ruim 33.000 daar overleden. 88.000 andere Joden werden gedeporteerd naar Auschwitz en vermoord. In 1945 werd mevrouw Herz en haar familie bevrijd door het Sowjetleger.Museum koopt brief van lord Bertrand Russell over Hitler

LOS ANGELES, 23-02-2014 - Het 'Museum of Tolerance' in Los Angeles heeft een brief van Nobelprijswinnaar lord Bertrand Russell uit 1937 gekocht voor omgerekend € 4.000. In de brief schrijft de filosoof dat als de nazi's Engeland binnendriongen, de Britse regering Hitler beter kan uitnodigen voor een etentje dan hem te bestrijden.

”Als de Duitsers erin slagen troepen Engeland in te krijgen, kunnen we ze het beste behandelen als gasten”, schreef Russell aan de Britse criticus Godfrey Carter. “Van zulk gedrag zouden ze compleet in de war raken.”

Het museum vormt een onderdeel van het Simon Wiesenthal Center en schafte de brief vorige maand aan op een veiling. Oprichter rabbijn Marvin Hier wilde de brief in de collectie hebben, omdat die toont dat ook intelligente denkers volgens hem in de fout kunnen gaan door te suggereren dat Hitler op andere gedachte te brengen zou zijn met een diner. Lord Russell was na de oorlog één van de grote voormannen van de vredesbeweging. ”Feit is dat hij heel geloofwaardig was”, vertelt Hier over Russell.


“Het idee dat als je aardig doet tegen Hitler, hem de beste wijn serveert, dat Hitler dan bij zou draaien en het met ons eens zou zijn is gewoon absurd.” Toen Russell zijn brief schreef, verloren Joden in Duitsland hun rechten, werden politieke gevangenen zonder proces naar concentratiekampen gestuurd en groeide Duitsland uit tot een terreurstaat en een agressieve militaire grootmacht. Lord Russell zag er toen niets in om een oorlog te beginnen.

Lord Russell wijzigde zijn opvatting over nazi-Duitsland. De Britse filosoof ontving in 1950 de Nobelprijs voor de Literatuur voor zijn ‘belangrijke werk waarin hij zich inzet voor humanitaire idealen en de vrijheid van gedachte’. Hij overleed in 1970 op 97-jarige leeftijd.
Handel in nazigas op Nederlandse site 'onacceptabel'

AMSTERDAM, 23-02-2014 - Op een Nederlands webforum WO2forum.nl is korte tijd een leeg blik van het gifgas Zyklon B te koop gezet. Dit is het gas dat de nazi's tijdens de oorlog gebruikten in m.n. vernietigingskamp Auschwitz. De aanbieder wilde 1250 euro voor dit  "zeer zeldzaam stuk geschiedenis" ontvangen. De advertentie is intussen niet meer aan te treffen.


Door de AFVN/Bond van Antifascisten, het Internationaal Dachau Comité en deze site Nieuws-wo2 wordt aktie gevoerd tegen de handel in nazispullen onder de naam NLnazivrij.tk. Deze organisaties wijzen handel in zulke voorwerpen ten sterkste af als onacceptabel en dringen erop aan dit soort spullen uitsl;uitend aan musea toe te bedelen.


Volgens de NOS stelde de verkoper dat het lege blik waarschijnlijk in de jaren '80 aangetroffen werd in een kelder in Zuid-Duitsland. Het ging om  een blik van 1200 gram van het gas. 'Zyklon B' werd voor het eerst in de jaren 20 geproduceerd als landbouwgif.


De moderator van het forum bleek aan de verkoper toestemming te hebben verleend voor plaatsing van de advertentie. Zoals hij dat verwoordde "vanwege onze overtuiging dat de Holocaust niet mag worden verzwegen", zo moest blijken uit een verklaring onder de advertentie. "Het zou eerder vreemd zijn als wij objecten die gerelateerd zijn aan de Holocaust zouden verbieden." De advertentie bleef volgens de NOS maar kort op de site; vlak na het verschijnen van het artikel van de NOS verdween hij. dat gebeurde zonder verdere motivering.


Ook het feit dat er vaak redelijk veel geld voor zulke spullen verdiend wordt is onacceptabel. Dat betekent volgens NLnazivrij dat er vaak handelaren in het spel zijn. Dat was bijvoorbeeld ook het geval met Marktplaats in novbember 2013, toen daar een buste van Hitler werd aangeboden. Marktplaats weigerde daar tegen op tetreden en de aanbieder bleek iemand zonder politieke belangstelling, die louter uit winstbejag handelde.
 
Nazi-vluchtelinge Maria von Trapp van Sound of Music gestorvenVERMONT, 23-02-2014 - Maria Franziska von Trapp, het laatst levende lid van de Trapp Family Singers, is dinsdag op 99-jarige leeftijd overleden.


Foto rechts: de zingende en vluchtende familie. Maria Franziska zit geheel links.
Hun ervaringen bij hun vlucht voor de nazi's uit Oostenrijk werd één van de populairste musicals van Broadway en later een nog populairdere film, bekend als The Sound of Music.

Zij is niet te verwarren met haar stiefmoeder, Maria Augusta von Trapp-Kutschera (1905-1987), de tweede vrouw van haar vader. Het was deze stiefmoeder Maria die de geschiedenis van de familie schreef die leidde tot de musical.

Maria von Trapp was de op een na oudste dochter van kapitein Georg von Trapp, die een onderzeeboot commandeerde in de toenmalige Oostenrijkse marine in WO1. DeTrapss vluchtten na de zg. 'Anschluss' van Oostenrijk oftewel de inijving bij nazui-Duitsland, die in maart 1938 plaatsvond.

Hun eerste rustplaats na hun vlucht was Nederland, Warmond waar zij enkele maanden verbleven. Dat feit is ondanks het grote succes van de  musical en de film weinig bekend geworden. Vlak voor de oolrog verftrok de familie naar de VS en ging daar als familiekoor optreden.

In 1942 vestigde de familie zich in de staat Vermont en leefde van optredens als koor en door de exploitatie van een hotel in Oostenrijkse stijl. Dat bestaat nog steeds.

De musical biedt een romantische versie van deze vlucht van de Von Trapps, waar overigens Nederland niet in genoemd wordt.  De Von Trapps ontvluchtten Oostenrijk om de dienstplicht van vader Georg en hun oudste zoon in nazilegers te vermijden. 

Het werd in 2007 herontdekt dat zij hun vlucht naar Amerika via Nederland hadden gemaakt. In Warmond konden de Von Trapps in huis bij de familie Menten. "De families kwamen elkaar tegen tijdens de Salzburger Festspiele en raakten bevriend", aldus
Nu.nl die sprak met de schrijfster Miep Smitsloo, die het feit ontdekte. Volgens haar heeft de familie Menten nooit verhuld dat de Von Trapps bij hen inwoonden. "Het kwam gewoon nooit eerder ter sprake."

Curieus detail is dat de eerste vrouw van kapitein Von Trapp en moeder van Maria Franziska, de Britse Angela Whitehead,  de kleindochter van de uitvvinder van de torpedo was. Er leven nog twee halfzusjes en een halfbroer van Maria Franziska, uit het tweede huwelijk, maar zij komen niet voor in het verhaal van de Sound of Music.
Troostmeisjes opnieuw in actualiteit

TOKIO, 21-02-2014 - De zaak van de 'troostmeisjes' blijft terugkomen in de actualiteit. China en Zuid-Korea hebben zich kwaad gemaakt op de Japanse regering/ Die poogt om het Japanse excuus voor de sexuele slavernij tijdens WO2 van 20 jaar terug, ter discussie te stellen in het parlement.

Vandaag heeft een hoge Japanse ambtenaar, Nobuo Ishihara, in het Japanse parlement verklaard dat hem niets bekend is over dwang bij het werven van prostiituées voor het Japanse leger. Hij was destijds assistent kabinetschef en werkte mee aan het opstellen van de officiële verontschuldiging van de Japanners in 1993. Dit was het zg. Kono-document, genoemd naar de kabinetschef van toen. 
 


LEES VERDER>>>
250 dagboeken van Anne Frank beschadigd  in Tokio

TOKIO, 21-02-2014 - Onbekenden hebben in Tokio ruim 250 dagboeken van Anne Frank vernield. In diverse bibliotheken in de stad van ruim 9 miljoen inwoners hebben medewerkers exemplaren gevonden waaruit 10 tot 20 pagina's zijn gescheurd.

Volgens Kotaro Fujimaki, directeur van een van de bibliotheken, trof hij in januari al een beschadigd  boek aan."De dagboeken van Anne Frank staan verspreid door de hele bibliotheek, van de kinderafdeling tot de categorie algemene boeken. Ik denk dat de dader precies heeft uitgezocht waar de boeken uit verschillende categorieën stonden."

In het elektronische catalogi van de bibliotheken waren de exemplaren te vinden onder  'Anne Frank'. Andere boeken over Anne Frank liggen nu voor de veiligheid achter de balie. De politie zoekt uit of de daders het ook schade hebben aangebracht aan andere Holocaust-gerelateerde boeken. De politie kon nog geen informatie over daders geven..Duitsers arresteren 3 oud-bewakers Auschwitz

BERLIJN, 21-02-2014 - Justitite in  Duitsland heeft 3 mannen gearresteerd, omdat ze bewaker zouden zijn geweest in het vernietigingskamp Auschwitz. Op; die manier waren zij medeverantwoordelijk voor de massamoord op de gevangenen, zo stelt het Openbaar Ministerie in Stuttgart in Baden-Württemberg.

De drie mannen zijn 88, 91 en 94 jaar oud. Ze zijn naar een gevangenisziekenhuis gebracht waar ze worden verhoord. In Freiburg verschenen woensdag 3 politieauto's bij het huis van de 91-jarige. Daar werden ook mogelijke bewijzen in beslag genomen.


Bovendien heeft de Duitse justitie huiszoekingen gedaan bij nog 27 mogelijke verdachten. In december staakte het openbaar ministerie in Suttgart de vervolging van Hans Lipschis wegens dezelfde beschuldigingen, omdat hij met zijn 93 jaar te oud en geestelijk te zwak was geworden voor een proces.

Dit onderzoek is aangestuurd door het  centrale Duitse onderzoekscentrum voor nazimisdaden in Ludwigsburg. Volgens leider Schrimm is  er voleoden bewijs om tot vervolging over te gaan. De oudste zou de rang van SS-Sturmmann (soldaat 1ste klas) bezeten hebben, de jongste de aanvangsrang van SS-Schutze.

Justitie in Baden-Württemberg verdenkt nog 3 mannen van hetzelfde, maar heeft hen niet opgepakt. Van de 6 mannen die verdacht worden, ontkennen er 5 dat ze in Auschwitz hebben gewerkt. Eén van hen geeft zijn aanwezigheid toe, maar ontkent dat hij iets met het doden van gevangenen te maken heeft gehad. Dit verweer is in vrijwel alle moordprocessen tegen nazi's gebruikt.

Al deze juridische activiteiten volgen volgens vele commentaren voort uit het proces tegen John Demjanjuk, die in 2011 in Duitsland veroordeeld werd wegens zijn aandeel in het bewaken van kamp Sobibor maar die stierf voordat zijn hoger beroep in2012 kon dienen. In Auschwitz, het grootste nazi-vernietigingskamp, werden tijdens de oorlog 1,1 miljoen gevangenen vermoord, meest Joden en verder Polen.Hongaarse regering stelt invasiemonument uit

BOEDAPEST, 21-02-2014  - De Hongaarse regering heeft donderdag een omstreden monument ter herinnering van start van nazi-Duitse bezetting op 19 maart 1944. dat gebeurde na protesten van belangrijke Joodse organisaties in Hongarije.

De bedoeling is op 31 mei het monument nu op te richten. Het monument wordt door veel Hongaarse Joden gezien als poging om de rol van Hongarije in de Holocaust te minimaliseren, toen 550.000 Hongaarse Joden werden vermoord. .

LEES VERDER>>>


.

Drenthe maakt veel werk van herdenking en Johannes-Postjaar

ASSEN, 20-02-2014 - De provincie Drenthe gaat veel werk maken van de herdenking van de oorlog dit jaar. In de provincie vindt dit jaar de start van het bevrijdingsfestival plaats.

Foto rechts: Johannes Post, de belangrijkste leider van het gewapend verzet in Nederland tijdens de oorlog.

Bovendien in het dit jaar 70 jaar geleden dat de grootste Nederlandse verzetsheld, Johannes Post, stierf. Daarom is er in Drenthe een 'Oorlogs Informatiecentrum Drenthe' opgericht.

Dit is een stichting die als hoofddoel heeft informatie over de oorlog in de provincie te verzamelen en beschikbaar te maken voor het publiek. Een van de belangrijkste activiteiten zal zijn de instelling van het Johannes-Postjaar, dat overigens niet dit jaar maar volgend jaar gevierd zal worden, zo meldt adviseur Jan Bosch van het OICD.  
LEES VERDER>>>Granaten in Emmen en Coevorden


EMMEN, 20-02-2014 - De Explosieven Opruimingsdienst heeft 18 granaten laten ontploffen gebracht in het Noordbargerbos in Emmen. De granaten zijn maandag en dinsdag gevonden, Het bleek Duitse munitie uit de oorlog te betreffen.


Foto links: een bombardement oop het station van Coevorden, jaar onbekend. Ook de stadsgracht is hier goed te zien.


Vorige week vond een hond een granaat in het bos. Een boswachter hoorde ervan en onderzocht de zaak nadat een oud-Emmenaar hem vertelde dat vlak na de oorlog mensen munitie  in het bos begroeven om het te laten ontploffen.

Deze week troffen onderzoekers op de bewuste plek ook granaatschervenen niet-ontplofte granaten. De gemeente Emmen laat verder onderzoek uitvoeren en adviseert bezoekers om op de paden te blijven.

Bij het baggeren in grachten in het naburige Coevorden is eind vorig jaar ook munitie gevonden. Het werk is nu hervat. Er werden ook oude apens gevonden, waaronder een duidelijk als Duitse herkenbaar machinepistool.  In mei 2011 werd er bij het baggeren ook al een antitankmijn gevonden in de gracht.

Tijdens het baggeren zijn deskundige medewerkers aanwezig om voortdurend eventuele onveilige situaties te voorkomen. Alle bagger wordt boven de gracht gezeefd en als er nog explosieven worden aangetroffen, zorgt de gemenete voor veilige transport en vernietigt de Explosieven Opruimings Dienst deze. Het gaat in dit geval om gevechts-veldmunitie zoals handgranaten. De werken duren tot vrijdag 21 februari. 
Plannen om laatste oorspronkelijke kampbarak in Nederland  te behouden


OMMEN, 18-02-2014 - De laatste oorspronkelijke houten barak van het nazi-gevangenenkamp Erika uit de oorlog is teruggevonden in Lemele. Dat meldt  een vrijwilliger van de Historische kring Ommen, Harry Woertink. Dit is hoogstwaarschijnlijk de enige houten barak uit de gevangenen- en concentratiekampen die in Nederland nog over is.


Foto rechts: de laatste oorspronkelijke houten kampbarak van Nederland, in Lemele.


Woertink kreeg van een overbuurman van de bewoners de tip, dat deze de barak kwijt wilden. Na enig overleg bleken zij bereid, de barak om niet af te staan aan de Historische Kring. Deze wil hem in het streekmuseum plaatsn, waar ruimte is voor het bouwwerk van ongeveer 6 bij 3 meter. Volgens Woertink zijn de kosten van demontage en transport niet mer dan € 1.000.


In Nederland zijn deze bouwwerken uit de nazikampen uiterst schaars. In Vught is nog één oorspronkelijke en stenen barak, Barak 1b, die nu gerestaureerd is, en in Westerbork staat alleen nog de houten commandantenwoning.  LEES VERDER>>NRC-journalist Roel Janssen publiceert thriller over nazigoud uit Nederland

AMSTERDAM, 17-02-2014 - Vandaag is in de Nederlandsche Bank de  thriller 'Fout Goud' van ex-NRC-journalist Roel Janssen gepresenteerd. Hoewel een htriller, is de kern van het verhaal echt gebeurd. 


De Zwitserse staat bezit beschikt nog ruim 61.000 kilo goud dat de nazi’s tijdens de bezetting uit Nederland hebben gestolen. Tussen oktober 1940 en februari 1945 is het goud van De Nederlandsche Bank naar de Reichsbank in Berlijn gebracht.


De Reichsbank verkocht vervolgens rond 122.000 kilo Nederlands goud aan de centrale bank van Zwitserland. Maar na 1945 gaf Zwitserland slechts een klein deel van dit  goud  terug. Alle aandrang van

x 


Nederland om de rest terug te krijgen heeft Zwitserland altijd verijdeld.

Formeel heeft Nederland deze vordering gestand gedaan,  maar in 2000 besloot het tweede paarse kabinet van verdere feitelijke teruggave af te zien. Dit heeft het kabinet echter geheim gehouden, ook voor de Tweede Kamer. De huidige waarde van deze voorraad in Zwitserland, ligt op rond ongeveer 2 miljard euro.

Het boek wordt uitgebracht in de serie Tomas Ross Crime. . Naast het werk van Tomas Ross zelf verschijnen ook 'faction'-thrillers van andere auteurs in deze serie. Ross, kenner van WO2, selecteert en begeleidt auteurs in zijn imprint zelf.
Tweede Nederlandse diplomaat ontvangt Yad Vashem


DEN HAAG,  17-02-2014 - Vandaag heeft de Ambassadeur van Israël, Haim Divon, postuum de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt aan een voormalig journalist en medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken Joop Kolkman (1896-1944).


De secretaris-generaal van het ministerie, Renée Jones, nam in aanwezigheid van minister Timmermans de medaille en oorkonde voor de heer Kolkman namens Buitenlandse Zaken in ontvangst. Premier Rutte had de uitreiking al op 8 december tijdens zijn bezoek aan Israël aangejondigd.
 
Kolkman is de tweede Nederlandse diplomaat die deze onderscheiding krijgt. Eerder al ontving Jan Zwartendijk, consul in Kaunas in Litouwen, eveneens de onderscheiding wegens het verlenen van namaak-visa een duizenden Joden.


Joop Wilhelm Kolkman werkte aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Perpignan in Z-Frankrijk. Voor de inval van de nazi-Duitsers was Kolkman actief als journalist voor De Rotterdamsche Courant en De Telegraaf in Parijs en werkte hij mee aan de oprichting van Radio Vrij Nederland. Van 20 juli tot tot in november 1940 was Kolkman in Perpignan waarnemend vice-consul bij het Nederlandse consulaat.


Hij ontfermde zich over de Joodse vluchtelingen en Engelandvaarders en probeerde voor hen (meestal valse) reisdocumenten te krijgen. Hij kocht begin 1941  een huis bij Perpignan. Hij onderhield nauwe contacten met het opvangcentrum voor Nederlandse vluchtelingen aldaar.


Tot eind 1942 was hij directeur van het Office Néerlandais en stond in contact met de Belg Roger De Saule. Hij zocht o.a. passeurs die de vluchtelingen door de Pyreneeën konden leiden. In januari 1943 besloot hij zelf ook te vluchten, maar net voor zijn vertrek werden zijn vrouw en hij gearresteerd. Zijn vrouw werd na een half jaar vrijgelaten maar Kolkman overleed tijdens een ziekentransport vanuit concentratiekamp Dora waar de Duitse rakettebouw plaatsvond.

.

,
Oorlogsjaren van koningin Juliana in NOS-portret


HILVERSUM,14-02-2014 - De NOS zendt binnenkort het tv-portret 'Juliana in de oorlog' uit. Volgens de omroep vormen de oorlogsjaren een nagenoeg vergeten periode uit het leven van de oud-vorstin.

Foto rechts: het gehele gezin met oma in Canada, 1943.

Pirnses Juliana overleed in 2004.Sociologe en oorlogshistorica Jolande Withuis is sinds vorig jaar bezig met de biografie van de voormalige koningin. De NOS zendt het portret uit op woensdag 5 maart op Nederland 2.  
LEES VERDER>>>
'Beeld Zadkine moet op Plein 1940 blijven'


RTOTTERDAM, 14-02-2014 - Het oorlogsbeeld De Verwoeste Stad moet op Plein 1940 in Rotterdam blijven. De plannen voor een verhuizing stuiten op grote weerstand.

Foto rechts: het beeld 'De verwoeste stad'. Foto Wikipedia.


Dat blijkt uit een meerderheid van 700 stemmers, die meededen aan de 'Zadkine-poll' op de website van het AD.nl. Blijven heeft voorkeur van 85 % van de stemmers en  15 % vindt een verhuizing naar het Stationsplein goed. .

het beeld van de Joegoslavische beeldhouwer Ossip Zadkine staat plaatselijke bekend als 'Jan Gat' omdat het een verwrongen mensfiguur toont met gaten in zijn lichaam, als aandenken aan het terreurbombardement op het centrum van de stad op 14 mei 1940.

De plannen leiden al weken tot flinke discussies. De Verwoeste Stad zal volgens sommigen bij Rotterdam Centraal beter uit de verf komen dan op Plein 1940, vindt de één. Anderen menen dat het beeld van Zadkine ten onder zal gaan in de drukte rond CS.

Een pleidooi van de bombardement-slachtoffers Thea (87) en Piet (90) van Zijp in het AD om het beeld met rust te laten kreeg grote bijval. 'Zadkine moet blijven staan op de plek waar de stad het hardst is getroffen', vinden zij. Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in Rotterdam gaat de voor- en nadelen van een eventuele verhuizing op een rijtje zetten.Joden tegen straatnaam in Aerdenhout voor verzetsvrouw Van der Molen

AERDENHOUT, 14-02-2014 - Twee Joodse organisaties maken bezwaar tegen  een straatnaam in Aerdenhout voor omstreden verzetsvrouw prof Gesina van der Molen.

De gemeente Bloemendaal wil in een nieuw park Haringbuys in Aerdenhout een straatnaam wijden aan Gesina van der Molen. Tijdens de oorlog zat zij in het verzet, redde Joodse kinderen en was een van de oprichters van het christelijke verzetsblad (later dagblad) Trouw. Voor haar reddingswerk ontving zij de hoge Israëlische onderscheiding van Yad Vashem..

Prof Van der Molen was opgeleid als onderzijseres en werkt eerst als journalist. Zij ging studeren,promoveerde en werd de eerste vrouwelijke doctor en de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Vrije Universiteit; lid van het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag; actief lid van de anti-revolutionaire partij en van de gereformeerde kerken. Ze was ook lesbisch.

De Joodse gemeenschap.in de plaats heeft bezwaren tegen deze vernoeming. Na de oorlog zat zij de Rijkscommissie voor Oorlogspleegkinderen voor en plaatste Joodse wezen bij gereformeerde gezinnen, zelfs als er nog Joodse familie leefden. De vereniging Joodse Oorlogskinderen en vereniging Joodse Naoorlogse Generatie (Jonag) hebben protest ingediend tegen de straatnaam, schrijft het Nieuw Israëlietisch Weekblad.

De gemeente Bloemendaal, waar Aerdenhout deel van uitmaakt, laat weten te beseffen dat de ‘andere gevoelens die spelen in de Joodse gemeenschap’ maar weigert de straat anders te noemen.Oude Nijmeegse bioscoop herdenkt bombardement 1944

NIJMEGEN, 14-02-2014 - De voormalige Luxor-bioscoop  in het centrum van de stad komt in het teken te staan van het Amerikaanse bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944.

Eind deze maand zullen de ramen van dit gebouw, dat nu leeg staat, voorzien worden van affiches die laten zien hoe de stad na het bombardement brandde. Ook zullen er enkele herinneringsgedichten over de ramp bij komen..

Op het gebouw komen ook verwijzingen naar wandelingen die het Gilde vanaf 22 februari gaat houden langs de brandhaarden. In het pand kunnen eventueel exposities plaatsvinden over wat er gebeurde in het laatste oorlogsjaar in Nijmegen, bijna 9 maanden frontstad, .

Het gebouw wordt door de eigenaar beschikbaar gesteld. Onder meer het Bevrijdingsmuseum Groesbeek overweegt een mogelijke gebruik, zoals een verwijzing naar de activiteiten die dit jaar plaatsvinden onder het motto '70 jaar na de oorlog'.Onbekend meisje bij Poolse tank in Breda geïdentificeerd en woont in Houten


BREDA, 14-02-2014 -  Een neef van een meisje op een bekende Bredase foto van een de Poolse tank uit oktober 1944 leeft nog.

De neef heeft dinsdag bijzonderheden over haar gegeven. Haar naam is niet bekebndgemaakt.

Dinsdagochtend kwam deze Felix Verhagen uit Ulvenhout meteen in actie na de publicatie van de 69 jaar oude foto in BN DeStem. Het meisje is nu 84 en woont in Houten.

De tank is een Sherman van de 1ste Poolse pantserdivisie van generaal Maczek, die Breda bevrijdde.Nazi's overwogen gebruik malariamuggen


DACHAU, 14-02-2014 -  De nazi's overwogen aan het einde van de oorlog om malariamuggen als wapen in te zetten. Dat blijkt uit verslagen die in het concentratiekamp Dachau bij München zijn opgedoken. .

Dr Klaus Reinhardt, wetenschapper van de Universiteit van Tübingen, beschrijft dit in het tijdschrift Endeavour, dat zich aan geschiedenis en filosofie van de wetenschap wijdt.

In een nazi-instituut in Dachau, waar behlave een kamp grote fabrieken en kazernes vand e SS waren,  is volgens Reinhardt in 1944 onderzocht hoe besmette muggen lang genoeg in leven konden blijven om ze naar vijandelijk gebied te sturen. Het is voor veel wetenschappers niet duidelijk of de nazi's  aan biologische wapens werkten. Ze hebben deze voor zover bekend nooit gebruikt op enige schaal van betekenis.Premier Rutte opent expositie Routes of Liberation 


BRUSSEL, 13-02-2014  - Premier Rutte opent vandaag samen met EU-parlementsvoorzitter Martin Schultz de expositie Routes of Liberation. 

"Routes of Liberation: European Legacies of the Second World War" is een reizende tentoonstelling en biedt brede kijk op de bevrijding in 1944-45. De tentoonstelling toont volgens de makers hoe we onze vrijheden in de afgelopen eeuw verloren, en weer terugwonnen. Routes of Liberation is een initiatief van de Stichting Liberation Route Europe en is gecreëerd door een consortium van vooraanstaande Europese WOII musea en andere partners. 
LEES VERDER>>>Landmacht bergt resten nog 2 Duitse soldaten

DEN HAAG, 145-02-2014 - De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft vorige en deze week de lichaamsresten van 3 nazi-Duitse militairen gevonden en geborgen.

Foto rechts: het opgraven van de resten. Foto Min. van Defensie.

De overschotten lagen  in een schuttersput in de grond van een aan te leggen park tussen Arnhem en Nijmegen. Vorige week werd 1 lichaam gevonden, begin deze week nog 2.

Zij lagen naast elkaar in een geïmproviseerd veldgraf. De geborgen militairen sneuvelden vermoedelijk in oktober 1944 tijdens de nasleep van operatie Market Garden.

Op deze plek wordt gegraven voor de aanleg van een park. In het gebied is tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten, reden waarom de bodem, vóór het graafwerk door een bedrijf wordt onderzocht op explosieven. De meetapparatuur pikte het signaal van Belgische muntjes op die de eerste soldaat bij zich had.

De resten gaan voor onderzoek naar het laboratorium van de BIDKL in Soesterberg. De dienst onderzoekt  o.m. DNA, archieven en medische dossiers. dat vergt enkele maanden en soms zelfs jaren.

Bijna 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog is de BIDKL nog dagelijks bezig met het bergen en identificeren van miltaire- en burgeroorlogsslachtoffers. In Nederland staan zo’n 4.000 vermiste militairen – tweederde Duitsers – en ongeveer 700 burgers geregistreerd. Nog steeds krijgen stoffelijke resten eindelijk een naam en een laatste rustplaats.Rotterdamse wethouder presenteerde boekje vermoorde Joodse kinderenROTTERDAM, 13-02-2014 - De Rotterdamse wethouder van onderwijs Hugo de Jonge (foto links) presenteerde gisteren een nieuw boekje over vermoorde Joodse kinderen uit zijn gemeente. Dat gebeurde in het kader van het basisschoolproject 'Jij hoort in onze klas' dat vorig jaar begon.

De wethouder las gistermiddag het verhaal voor over de Joodse Lea Maks. Zij was een van de 686 kinderen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit Rotterdam is weggevoerd en vermoord. Het verhaal maakt onderdeel uit van het onderwijsproject 'Jij hoort in onze klas'.
   LEES VERDER>>>Uitvoerig overzichtsartikel over katholieke verzet tegen nazi's op EN Wikipedia

AMSTERDAM, 13-02-2014 - Op de Engelstalige Wikipedia is een omvangrijk artikel verschenen over de rol van de katholieke kerk in het verzet tegen de nazi's. Het artikel doet een poging het gehele beeld van het katholieke verzet in bezet Europa in kort bestek te schetsen en biedt een aanzienlijke hoeveelheid namen plus enkele schema's van omgebrachte priesters. De verwijzingenlijst bevat momenteel 434 bronnen.

Het artikel citeert o.m. de Britse historicus en offciële Chruchill-biograaf prof Sir Martin Gilbert, zelf Joods, die stelde dat in elk bezet land priesters een voorname rol speelden in het redden van Joden. Om direct daarna de wat minder bekende Amerikaanse historicus prof Michael Phayer aan te halen, die meent dat redders zowel als daders slechts een kleine minderheid van de katholieke bevolking vormde. Het artikel is (nog) niet in het Duits verschenen.

Ook het fotomateriaal biedt nieuwe inzichten. Zo is er een foto van Poolse priesters die met hun handen omhoog staan op de grote markt van Bydgoszcz op 9 september 1939 (foto rechts), vlak voor de massamoord op hen als vergelding op een geënsceneerde moordpartij in de buurt op 3 september 1939.

Het schema van vermoorde priesters in Dachau geeft een totaal van 1034 doden. Onder hen amar liefst 868 Polen, 94 Duitsers, 24 Tsjechoslowaken, 17 Nederlanders en opmerkelijk genoeg 6 Luxemburgers. Deze getallen lijken in het niets te vallen bij de aantallen communisten of zeker Joden die vermoord werden - maar bij de priesters gaat het om het kader van de kerk, wat een vergelijking moeilijk maakt.

Aartbisschop De Jong, die al in 1937 de katholieke NSB-ers het ontvangen van de sacramenten ontzegde, en prof pater Titus Brandsma worden genoemd, evenals Edith Stein, nu heiligverklaard.  Het protest tegen de Jodenvervolging van de Nederlandse bisschoppen van  11 juli 1942 is in de tekst weergegeven.

Curieus genoeg ontbreekt de twee jaar terug zaligverklaarde Duitse mgr Lampert, die ook door de nazi's vermoord werd nadat hij was gaan samenwerken met een verzetsgroep in de buurt van V1- en V2-basis Peenemünde, die door de Nederlander Johannes ter Morsche was opgezet.Obama gaat weer naar D-day-herdenking

WASHINGTON, 12-02-2014 - President Barack Obama zal opnieuw deelnemen aan de herdenking van D-Day in Normandië op 6 juni aanstaande.

Hoewel het officiële programma nog niet bekend is gemaakt, is het de traditie dat de president zich met  de Franse president begeeft naar Colleville-sur-Mer, waar een groot Amerikaans ereveld ligt met 9.385 militairen uit WO2. Daar vlakbij is Omaha Beach, de sector waar de Amerikanen op 6 juni landden en verloren daar ruim 3.300 doden.

Zoals bekend (zie ons bericht dd 3-02-2014 hieronder) zal ook koningin Elizabeth II samen met haar man prins Philip in Normandië deelnemen aan de herdenking, maar in Ouistreham bij de Britse landingssector terwijl prins  Charles al op 5 juni naar het nabije Merville gaat om een nieuw monument te openen.  LEES VERDER>>>Kamp Westerbork krijgt Europees Erfgoedlabel


BRUSSEL, 12-02-2014 - Kamp Westerbork en het Vredespaleis krijgen het label 'Europees Erfgoed'. De Europese Commissie heeft dat gisteren besloten. In april gaan vertegenwoordigingen van de twee instellingen naar Brussel om officieel het 'label' aan te nemen. Het label bestaat sinds 2006.
Foto rechts: de commandantswoning in Westerbork.

Het is niet te verwarren met de aanduiding 'werelderfgoed' van de Unesco. Tot nu toe heeft Nederland geen enkele plek met een Europees erfgoedlabel. Het label is gericht op plekken die een sleutelrol speelden in Europa en bij de vorming van de EU.


Het kabinet stelde vorig jaar voor dat Kamp Westerbork en het Vredespaleis  Erfgoedlijst moesten komen.  Volgens het advies van de Nederlandse Raad voor Cultuur vertegenwoordigen het Kamp Westerbork en het Vredespaleis belangrijke evenementen in de na-oorlogse Europese geschiedenis, die in zekere zin een relatie met elkaar hebben. "Het Vredespaleis is in het leven geroepen om het soort oorlog te voorkomen waar het Kamp zo pijnlijk van getuigt en moet blijven getuigen", stelt de Raad.


Westerbork was vlak vóór de oorlog een vrijwillig opvangkamp voor gevluchte Duitse Joden en in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's bestemd tot doorgangskamp, van waaruit vooral Joden naar vernietigingskampen werden gestuurd. Van het kamp rest vrijwel geen enkel gebouw meer behalve de houten directeurswoning. Deze krijgt dit jaar een overkapping.
Hongaarse Joden boycotten herdenking Holocaust-jaar
Foto boven: Joden tijdens een razzia in Boedapest in 1944.

BOEDAPEST, 11-02-2014 - Vrijwel alle Joodse organisaties in Hongarije keren zich af van het Hongaarse Holocaust-herdenkingsjaar. Het bezwaar is invloed van de rechte regering en de politisering door partijen die op 6 april aan de parlementsverkiezingen meedoen.

Afgelopen zondag trok de Federatie van Joodse Gemeenschappen in Hongarije (Mazsihisz) zich terug uit de activiteiten die dit jaar worden georganiseerd om de Holocaust in Hongarije te herdenken.

Uit Hongarije werden door medewerking van de Hongaarse overheid 437.000 Joden omgebracht in de vernietigingskampen. De huidige regering onder premier Viktor Orban staat bekend als antisemitisch.

Mazsihisz wil ook dat de regering afziet van het bouwen van een herdenkingsoord voor Joodse kinderen bij het station in Boedapest. Al eerder had Mazsihisz aangedrongen op het ontslaan van de historicus van het project, Sandor Szakaly. Hij zou omstreden opmerkingen hebben gemaakt over het lot van 15.000 naar Hongarije gevluchte Joden die in de Oekraïne zijn omgebracht.

Het Simon Wiesenthal Center heeft een kritische brief aan premier Orban gestuurd, waarin het centrum aandringt op staking van de herdenking in deze vorm. Vrijdag is er mogelijk een bijeenkomst van de extreem-rechtse Jobbik-partij in een voormalige synagoge in Esztergom, 45 km ten noorden van Boedapest.Herdenkingen op 25 februari: Joods verzet en Februaristaking


AMSTERDAM - 11-02-2014 - Op 25 februari zal om 15 uur weer de herdenking van het Joods verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvinden, en tevens om dezelfde tijd de vakbondsherdenking van de Februaristaking, in het stadhuis. Om 17 uur volgt op het nabije Jonas Daniël Meijerplein de 73ste algemene herdenking van de  Februaristaking.

Foto links: de Israëlische ambassadeur legt bloemen bij het Joods Verzetsmonument.

De Vriendenkring Mauthausen organiseert de Joodse verzetsherdenking. Deze vindt plaats bij het Joods verzetsmonument naast het Waterlooplein waar in februari 1941 Joodse knokploegen hebben gevochten om de
Joden te beschermen tegen de brutale overvallen van de gewapende WA-ers van de NSB. (Zie ook Vandaag gebeurd 11februari 1941: de dood van WA-man Koot bij gevechten)

Bij de herdenking van het Joods verzet  zal journalist Max Arian, onderduikkind en zoon van verzetsman Arnold Arian, spreken. Rabbijn A. Rosenberg spreekt de kaddisj en jizkor.

Foto rechts: scholieren tijdens de herdenking in 2013 van de Februaristaking.


Eveneens om 15 uur organiseert de ABVA-KABO de herdenking van de Februaristaking 1941 in het stadhuis en om 17 uur vindt de algemene herdenking plaats bij de Dokwerker op het Jonas Daniel Meijerplein. De vakbond benadrukt daarmee de rol van de CPN en de vakbeweging bij het organiseren cvan de staking. Sprekers zullen zijn  Mariëtte Patijn, lid Dagelijks Bestuur FNV in Beweging en Sadet Karabulut – lid Tweede Kamer SP.

Om 16.45 uur volgt dan de officiële herdenking van de Februaristaking bij het standbeeld van de Dokwerker. Daaraan nemen o.m. het Amsterdamse gemeentebestuur en regeringsleden deel.
De herdenking begint omet een korte toespraak en het voorlezen van gedichten bij de Dokwerker . Het defilé langs het beeld start om 17.00 uur, wanneer de klokken van de Zuiderkerk luiden. Een lid van het college van Burgemeester en Wethouders legt een krans namens het gemeentebestuur.  K O R T   N I E U W S 
     dinsdag  11  februari 2014   -  8  berichten 


Lelijk standbeeld?
Volgens CNN is een WO2-standbeeld in Brest-Litowsk in Belarus een van de lelijkste ter wereld (foto rechts) . Dat leidde tot druk op de zender om dit bericht te schrappen en dat gebeurde.

Bom Hongkong
Een bom  van 900 kilo uit de oorlog werd zaterdag vroeg ontmanteld in Hong Kong. De bom werd ontdekt op een werf en het onschadelijk maken kostte 2,5 uur. Volgens een officier, Yuen Honwing, leek het risico op een ontploffing te groot om de bom te verplaatsen, en waren de explosieven te krachtig om een gecontroleerde ontploffing uit te voeren.

Namenwand Auschwitzmonument
Er loopt binnen Joodse kring een discussie over de beoogde namenwand bij het Aischwiotzmonument in het Wertheimpark in Amsterdam.O.m. secretaris van het Ned. israëlitisch Kerkgenootschap, Ruben Vis, ziet liever 5 miljoen euro- de jkosten - besteed worden aan scholen. Lees verder bij het Nieuw Isr. Weekblad.

Kamikaze
Plannen van een Japans stadje om brieven van kamikazepiloten tot Werelderfgoed te laten verklaren, vallen slecht in China. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meent dat de piloten, die zich tijdens de oorlog met hun vliegtuigen te pletter lieten vallen op Chinese doelen, geen verering verdienen.

Roofkunst Gent
De collecties van de Gentse musea bevatten misschien roofkunst. Er zijn 4 roofkunstwerken - waaronder 'De Dorpsadvocaat' (foto links) van de Pieter Brueghel de Jonge - die  twijfels oproepen.
De 4  schilderijen werden na de oorlog uit Duitsland gerecupereerd en zitten nu in de collectie van het Gentse Museum voor de Schone Kunsten. 'De rechtmatige eigenaars zijn voorloping nog onbekend’, zegt schepen (wethouder) van Cultuur Annelies Storms (SP.A).


Auschwitzbezoek
Een groep van ongeveer 40 scholieren uit Eindhoven gaat in april 3 dagen naar Krakau en Auschwitz om het concentratiekamp Auschwitz te zien. De trip is een initiatief van de Eindhovens organisatie Stichting 18 September, die elk jaar de herdenking van de bevrijding in de stad organiseert. Het jaar 2014 is bijzonder omdat het dan 70 jaar geleden is dat de stad werd bevrijd van de nazi-Duitsers.
Bij voldoende animo is Plaatselijk Belang Kloosterhaar voornemens een reis naar Auschwitz te houden. Het vertrek is donderdag 29 mei en de terugkomst staat gepland op zondagavond 1 juni. Inn het dorp, deel uitmakend van de gem. Hardenberg, stond tijdens de oorlog het werkkamp Balderhaar.

Gymnasiasten
Enkele Duitse gymnasiasten hebben voor een werkstuk over Duitse verzet tijdens de naziperiode ontdekt wat een verzetsman overkwam. Het ging om de comunist Ludwig Büttner. Hij werd onder meer opgesloten in Dachau, en zijn nog levende zoon en dochter hoorden dat pas enkele weken terug van deze gymnasiasten, zo meldt de Süddeutsche Zietung.
Van de 350.000 leden van de Duitse KPN in 1933, het jaar van Hitlers aantreden, verloren tot Duitse 40.000 communisten het leven door doodvonnissen en opsluiting. Ongeveer 100.000 van hen werden in de Wehrmacht in o.m. het strafdivisie 999.

Bombardementen
Duitse luchtschepen bombardeerden in 1914 voor het eerst non-combattanten, d.w.z. Britse burgers. Voorjaar 1917 volgde Londen. De vluchten stonden onder leiding van Fregattenkapitäsn Peter Strasser, die een uitgesproken voorstander van het bombarderen van burgers was. Hij kwam om bij een luchtaanval op Engeland.
Oostenrijk voltooit vergoeding aan slachtoffers van nazi's

WENEN, 6-02-2014 - Oostenrijk beëindigt de vergoeding  van schade aan nazislachtoffers. Dat heeft het 'Nationalfonds der Republik Österreich für Opfer des Nationalsozialismus' in Wenen woensdag bekendgemaakt.

Alle 20.702 beslissingen over schadeloosstelling van slachtoffers zijn de eerste februari 2014 formeel gedeponeerd. Ongeveer 500 besluiten waarin een bekendmaking aan de begunstigden niet mogelijk was, zijn ion januari officieel gedeponeerd bij het secretariaat-generaal van de fonds. Het fonds meldt dat het zijn inspanningen om geautoriseerde personen te vinden nog zou vergroten.

Tot nu toe hebben ongeveer 23.000 mensen uit 78 landen een betaling van het fonds ontvangen. Van hen waren 15.000 slachtoffers, 5.000 erfgenamen en 3.000 mede-erfgenamen   LEES VERDER>>>
  K O R T   N I E U W S 
     donderdag  6  februari 2014   -  8  berichten 

Auschwitz-standbeeld
Donderdag onthulde voorzitter van het Europees parlement Martin Schulz (foto rechts) een nieuw standbeeld aan de Busselse Trierstraat bij het Luxemburgplein. De omgekeerde B, het logo van het Internationaal Auschwitz Committee, verwijst naar ‘arbeit macht frei’, de spreuk die boven de ingang van Auschwitz hing De gevangenen die de spreuk moesten maken, hadden de B omgedraaid als stil protest tegen de gruweldaden..

Dambusters
het zg. 'dambusters squadron' van de RAF wordt opgeheven. Dit nog steeds bestaande squadron werd in de oolrog beroemd door het werpen van 'stuiterbommen' op de dammen in de Roer. De Daily Telegraph heeft er een artikel over.

Laatste bezoek D-Day
De Normandy Veteren's Association uit Groot-Brittannië gaat er na D-Day mee ophouden. De leden zijn nu bijna allemaal ouder dan 85 en het wrodt teveel eren belasting.

Atoombom-overlevende

Een  Nederlandse overlevende van de atoombom op de Japanse stad Nagasaki krijgt bijna 70 jaar na de oorlog erkenning. Het gaat om de heer Büchel, nu 93. Hij ontvangt van het stadsbestuur  een zogeheten hibakusha-certificaat, zo berichtte het Japanse persbureau Kyodo. Hibakusha beduidt 'slachtoffers van de explosie'. Het certificaat is gekoppeld aan recht op medische behandelingen en uitkeringen.

De heer Büchel was destijds krijgsgevangene in Nagasaki. Na de Japanse invasie van Nederlands-Indië werd hij gevangengenomen op het eiland Java. Toen de atoombom ontplofte was hij in Nagasaki bezig met puinruimen na Amerikaanse bombardementen. Hij was overigens niet de enige Nederlander in die regio.Expo 'WO2 in 100' voorwerpen goed ontvangen

ROTTERDAM, 5-02--2014 - Op dinsdagmiddag opende koning Willem-Alexander de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen‘ in de Kunsthal Rotterdam.

Daar zijn 100  bijzondere voorwerpen uit 25 oorlogs- en verzetsmusea in Nederland samengebracht. De tentoonstelling is zeer positief in de pers ontvangen.

Foto rechts: Ad van Liempt onderzoekt een fotoalbum.

Gastcurator en oorlogsauteur Ad van Liempt heeft de expositie samengesteld. Daarbij kon ook het publiek 10 voorwerpen voorstellen voor opname.  LEES VERDER>>>


x

Spectaculair opblazen van zeemijn uit WO2 bij Katwijk


KATWIJK, 5-02-2014 - Op het strand van Katwijk is een zeemijn uit WO2 spectaculair opgeblazen. Bekijk hier de bijbehorende video.

Op het strand van Katwijk is een week geleden  tijdens het werk om de kust te versterken het begin  van een tunnel ontdekt. De 80 jaar oude tunnel tussen het Zeehospitium en het strand werd in de oorlog gebruikt door Engelandvaarders.

De tunnel was tijdelijk zichtbaar maar werd weer afgedekt met zand. ‘We kunnen geen gat in de dijk laten zitten’, zegt een woordvoerder van de gemeente. ‘Wel wordt de plek bovengronds gemarkeerd zodat er altijd een herinneringen blijft aan de tunnel en de reden waarom die tunnel er is.’
Elizabeth II, Philip en Charles allemaal naar Normandië op D-Day


LONDEN, 3-02-2014 -  De Britse koningin Elizabeth II reist op 5 juni 2014 naar Frankrijk waar zij deelneemt aan de 70ste herdenking van de geallieerde invasie in Normandië op op D-Day, 6 juni 1944. Zij zal dan in Ouistreham in Normandië zijn. Dat is de eerste keer in 10 jaar dat de Britse koningin weer deelneemt aan de herdenking. Ook prins Charles gaat naar Normandië.

Koningin Elizabeth zal op 5 juni samen met prins Philip in Frankrijk aankomen, en zowel naar Normandië als naar Parijs gaan. Zij zal de eregast zijn op een ceremonie die op de zg. 'Sword-beach' in Ouistreham, de sector waar de Britten landden. Van alle staatshoofden is zij de enige, die zelf nog WO2 heeft meegemaakt.


Aan de vooravond van de landing bezocht zij als 18-jarige de troepen die op het punt stonden naar Normandië te vertrekken. Ook staat een bezoek aan de Franse  president François Hollande, die het staatshoofd heeft uitgenodigd, op de planning.  LEES VERDER>>>  K O R T   N I E U W S 
      dinsdag  3  februari 2014     -    8  berichten 


V1
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) verwacht donderdag verder te kunnen werken aan de ontmanteling van de V1-vliegende bom in het Brabantse Kruisland bij Roosendaal. Die werd zaterdag gevonden. Een V1 bevat normaal 1 ton springstof.en er zijn er 1900 op Nederland neergestort.

Stalin
De stad Moskou overweegt een standbeeld voor oorlogsheld en massamoordenaar Stalin op te richten, zo meldt de Praguepost. Er staat al sinds 2010 een buste van hem (foto rechts) in de National D-Day Memorial in de stad Bedford, in de staat Virginia in de VS, waar hij  vredig staat naast Churchill, Roosevelt, Tsjiang Kai-Tsjek, generaal De Gaulle en Attlee, de geallieerde leiders die in 1945 aan de macht waren, allemaal beelden van Richard Pumfrey.

Handgranaat
Kinderen hebben afgelopen weekeinde bij begraafplaats Westerveld in Driehuis een handgranaat gevonden. Ze ontdekten het  explosief zondag terwijl zij in de Kennemerduinen een uitstapje maakten. De granaat lag op zo'n 5 meter afstand van een wandelpad.

Montgomery
Maarschalk Montgomery (fotolinks)  wilde na de oorlog Britse padvinders inzetten om Duitsland te helpen deazificeren, schrijft de het Britse dagblad the Daily Mail. Het origineel van het plan zal binnenkort geveild worden in de VS.  De krant toont ook enkele pagina's van het curieuze plan.

Limburg

Wat hield de WO2  in? Wat vieren we met ‘bevrijding’? Wat doet ‘oorlog’ met jou? Zulke vragen komen aan bod in het project 70 jaar bevrijding van Limburg in combinatie met de verfilming van het boek ‘Oorlogsgeheimen’ van Jacques Vriens.  Dat maakte de provincie Limburg bekend.

Groente
Twee ondernemers willen groenten en kruiden kweken in de Londense schuilkelders waar tijdens de oorlog duizenden Londenaren bescherming vonden tijdens de Blitzkrieg. Ruim 30meter diep onder de metrolijn, moet de moestuin licht krijgen van zuinige LED-lampen en.

Jules Schelvis
Via crowdfunding wil Jules Schelvis (1921), overlevende van Sobibor en Auschwitz en nog 7 andere concentratiekampen, vóór maandag 5 mei 2014 een bedrag van ruim € 100.000 bijeen te krijgen voor een korte buitenlandse tournee van het herdenkingsconcert ‘Er reed een trein naar Sobibor’ in juli 2014. Hiermee wil hij, gezien zijn hoge leeftijd mogelijk voor het laatst, een oproep doen om de Holocaust nooit te vergeten. Giften kunnen via de websuite erreedeentreinnaarsobibor.nl.

Annes knikkers
Bijna 70 jaar na de oorlog is er speelgoed van Anne Frank opgedoken. Toosje Kupers, het vroegere buurmeisje van de familie Frank, vond knikkers van Anne en geeft aan het Anne Frank Huis. Toosje kreeg ze van Anne toen de familie Frank moest onderduiken, zo meldt de NOS.


Congresleden willen actie van Kerry over zaak-Troostmeisjes

WASHINGTON, 3-02-2014  Drie afgevaardigden uit het Amerikaanse Congress hebben minister Kerry verzocht om actie te ondernemen in de heikele zaak van de Koreaanse sexuele slavernij uit WO2. Dat meldt The Korea Times.Ook was er dit weekend ophef in Frankrijk over Zuidkoreaanse strips over 'troostmeisjes' op het stripfestval van Angoulême.De Zuidkoreaanse minister van gezin verscheen om de deelexpositie te openen.

Het gaat om de congresleden Scott Garrett (Republikein-New Jersey), Bill Pascrell (Democraat-New Jersey) and de Adam Schiff (Democraat-Californië). In de brief benadrukten zij dat het gaat om waarschijnlijk 200.000 vrouwen, sommigen vanaf 14 jaar - die door het Japanse leger tot prostitutie werden

gedwongen.   LEES VERDER>>>Nieuwe museum Bastogne opent 22 maart 2014


BASTOGNE, 2-02-2014 - Het nieuwe oorlogsmuseum in Bastogne naast het grote Amerikaanse Mardasson-monument gaat op zaterdag 22 maart 2014 open. De oplevering is een jaar vertraagd.Het nieuwe museum zal 1.600 m2 expositieruimte bieden en daarmee middelgroot worden en ten opzichte van het oude museum tweemaal zo groot worden.

 

Foto links: het nieuwe museum is het onderste gebouw. Het oorspronkelijke gebouw omvatte alleen de donkergrijze ster.

Daarbij inbegrepen is een conferentiezaal. Het museum legde voorheen de nadruk op militiare materieel en toonde een grote collectie handvuurwapens, maar nu ligt er meer nadruk op het menselijk element.

In Bastogne stierven 19.000 Amerikaanse soldaten in één maand in de Slag om de Ardennen, en dat was het bloedigste verlies dat de VS in Europa in één slag leed gedurende de gehele oorlog.  LEES VERDER>>