Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS

 
  N  I  E  U  W  S    W  O    2  

HET RELEVANTE NIEUWS OVER DE OORLOG - UIT NEDERLAND EN DAARBUITEN


F E B R U A R I   2 0 1 5


   KLIK HIER VOOR ALLE FEITEN VAN DAG TOT DAG, PLUS FOTO'S, EN  LINKS
HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.Posch, Tristan Graaff, Eddy Kokelenberg (stagiair)AUTEURSRECHTEN VOORBEHOUDENStolpersteine geplaatst voor 15 Goudse Joden

GOUDA, 20-02-2015 - Vandaag zijn er 15 nieuwe Stolpersteine op 5 plekken in Gouda. Dit zijn de messing monumentjes van 10  x 10 cm voor oorlogsslachtoffers, en de steentjes worden in het plaveisel gemetseld.

Uit Gouda verdwenen tijdens de oorlog 327 Joden en 49 verzetsmensen en militairen. Ongeveer 520 Joden leefden medio  1940 in Gouda, onder hen vluchtelingen uit Rotterdam en Duitsland.

  LEES VERDER>>>


Juliana kocht roofkunst-schilderij

HAARLEM, 20-02-2015 -Prinses Juliana heeft in 1948, het jaar vabn het inhuldiging,  een roofkusnt-schilderij gekocht. Dat kwam uit de boedel van een nazi van wie bekend was dat hij handelde in onteigende joodse bezittingen.Het gaat om een werk van de Vlaamse schilder Paul Bril (1554-1626) dat oorspronkelijk toebehoorde aan de Joodse Jos H. Gosschalk en dat Juliana aankocht via de Stichting Nederlands Kunstbezit (SNK). Dat heeft onderzoeksjournalist Cees van Hoore ontdekt en gepubliceerd in o.m. het Noord-Hollands Dagblad.

  LEES VERDER>>>
Oostenrijker krijgt 4 jaar cel voor schenden stolpersteine

SALZBURG, 21-02-2015 - NAGEKOMEN - UPDATE 22-02-2015 - .In Salzburg  is 2 weken terug een man van 21 tot  4 jaar onvoorwaardelijke celstraf veroordeeld wegens het beschadigen van Stolpersteine.
Hij verkeerde in neonazikringen en was al eerder veroordeeld. Een 22-jarige mededader kreeg 4 jaar, waarvan 3 voorwaardelijk. Diens vriendin kreeg 6 maanden voorwaardelijke. Dit proces begon op 27 januari, de herdenkingsdag van de bevrijding van Auschwitz.

De drie hadden in 2013 maar liefst 136 Stolpersteine in Salzburg besmeurd of beschadigd. Ze betuigden spijt tijdens hun proces. Een 17-jarig meisje werd vrijgesp;roken, omdat zij kon bewijzen in het buitenland te zijn geweest op het beslissende moment.
In Göttingen heeft de Joodse gemeente afstand genomen van de plannen voor plaatsen van de stenen en wil op eigen wijze hun doden gedenken.
In München geldt een verbod op het plaatsen van de steentjes. Daar neemt ook de voorzitster van de Joodse gemeente, Charlotte Knoblauch, afstand van de steentjes.

In Roosendaal werden in 2012 voor het eerst in Nederland 6 Stolpersteine gestolen. Op de gedenksteentjes stonden de namen van Joodse onderduikers die aan de Hulsdonskestraat verbleven.
 


Justitie gaat 'boekhouder van Auschwitz' berechten


HANNOVER, 18-02-2015 - De openbare aanklager in Lüneburg heeft een 93-jarige ex-SS-lid officieel beschuldigd van medeplichtigheid aan minstens 170.000 doden tijdens zijn tijd als hoofdbewaker in Auschwitz.


Het gaat om Oskar Groening, ook wel bekend als 'de boekhouder van Auschwitz', omdat hij o.m. het geld van de gevangenen moest tellen.LEES VERDER>>>
Zie ook ons berichen dd  18-12-2014>>>\


.
Laatste dader van massamoord Oradour opgespoord: Franse ex-SS-er


BERLIJN, 18-02-2015 - 70 jaar na de massamoord van het Franse dorp Oradour-sur-Glane, gepleegd door de SS, heeft het Franse weekblad Paris Match in Duitsland de mededader, ex-SS-er en Fransman George René Boos (foto links) opgespoord.


Hij is waarschijnlijk  de laatste overlevende SS'er die deelnam aan de moord op 642 burgers. In de kerk van Oradour-sur-Glane kwamen zeker 300 vrouwen en kinderen om. Zij waren daar opgesloten, waarna het gebouw in brand werd gestoken. 

LEES VERDER BIJ HET LAATSTE NIEUWS>>>

Doktersechtpaar ontvangt postuum Yad Vashem

ENKHUIZEN, 18-02-2015 - Op 18 februari 2015 reikt ambassadeur Haim Divon van Israël in Enkhuizen de Yad Vashem onderscheiding "Rechtvaardigen onder de Volkeren" postuum uit aan Menno Kipp en Elisabeth Kipp-Röhrman.

Foto links: dokter Kipp in Hilversum, met hun oudste dochter Courttine, mevrouw Kipp, dochter Eva.  Deze laatste heeft de onderscheiding in ontvangst genomen.

De kinderen van het echtpaar nemen deze in ontvangst. Dit artsenpaar redde in Gameren het leven van een Joodse vrouw. Deze mevrouw Els Weissberg-Weinberg is vorig jaar op 102-jarige leeftijd overleden. Haar dochter woont de plechtigheid bij.

In de geschiedenis van het echtpaar beschrijft Yad Vashem dat zij een aantal malen door de bezetters bezocht werden voor huiszoekingen. Het echtpaar kreeg in 1941 hun eerste kind, een dochtertje. Dokter Kipp werd zelfs gearresteerd maar na 10 dagen door een fatsoenlijke hooggeplaatste Duitser weer vrijgelaten, nota bene op Sinterklaas.

Daarnaast huisvestte het echtpaar nog twee jongens die aan de dwangarbeid ontsnappen wilden, plus een echtpaar dat bij het bombardement van Rotterdam dakloos geworden was.

De gezondheid van het artsenechtpaar leed zwaar onder de oorlogsomstandigheden, zodat dokter Kipp zijn praktijk in Gameren moest opgeven. Na de oorlog werd hij  schoolarts en later directeur van de GGD in Hilversum.


Overlevenden dodenspoorlijn kregen zelden uitkering,  hoewel er geld wasFoto boven: de begrafenis van een Australische kameraad. Volgens de overlevering ligt er onder elke biels van de spoorlijn één dode.


AMSTERDAM, 9-02-2015 - Veel Overlevende KNIL-militairen die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië als Japans  dwangarbeider haden gewerkt, kregen jaren na de oorlog geen enkele compensatie.  Ondanks gelden die uit Japan als compensatie betaald werden.


Het gaat om mannen die werkten aan deBirma-dodenspoorlijn. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Het zou gaan om ruim 6.400 betrokken overlevenden van destijds. In totaal werkten er ruim 17.000 Nederlanders aan de spoorlijn.


Pas nu is  volgens de Volkskrant duidelijk dat er een complete namenlijst bestaat van de voormalige dwangarbeiders, bij het instituut voor oorlogsdocumentatie NIOD in Amsterdam. De lijst is echter tijdelijk niet in te zien als gevolg van de digitalisering van de Indische collectie.  Het gaat vaak om Molukse voormalige militairen.

  LEES VERDER>>>Noord-Brabant geeft museum Overloon 7 ton


DEN BOSCH, 9-02-2015 - De provincie Brabant draagt 7 ton bij aan de renovatie van het Oorlogsmuseum in Overloon. Het museum gaat eerst zijn documentatiecentrum moderniseren. Dat moet veranderen in een eigentijds, innovatief centrum en moet in april 2016 klaar zijn. De totale kosten bedragen 1,4 miljoen euro.


Foto rechts: een Brits kanon in de grote expositiehal, waar ook vliegtuigen staan. Foto A. Graaff.


  LEES VERDER>>>SS-bewaakster Michnia (93) wordt vervolgd in Duitsland

HAMBURG, 5-02-2015 - De Duitse justitie vervolgt een 93-jarige Duitse vrouw op verdenking van het werken als SS bewaakster tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat om Hilde Michnia (foto links). Zij  wordt ook beschuldigd van betrokkenheid bij het dwingen gevangenen tot deelname aan een zg. 'dodenmars' waarbij ongeveer 1.400 vrouwen stierven.

De Ierse omroep RTE claimt dat het onderzoek startte de dag nadat de omroep een
bekroonde Ierse documentatire 'Close to Evil' over haar uitzond. In die documentaire vertelt de Ier Tomi Reichental (foto links) hoe hij als gevangen in Bergen-Belsen Michnia meemaakte.

De Hamburgse justitiewoordvoerder Carsten Rinio zei eergisteren dat zijn kantoor het onderzoek van Hilde Michnia was begonnen na een particuliere klacht tegen haar. Dat is toegestaan volgens het Duitse recht.

Ze
wordt ervan verdacht als bewaakster te hebben gewerkt in de
concentratiekampen Bergen-Belsen en Gross-Rosen.

Aanklagers beweren dat ze betrokken was bij de evacuatie van Gross-Rosen tegen het einde van de oorlog en het dwingen van gevangenen te marcheren naar
werkkamp Guben,verder naar het westen. Michnia zei tegen de krant Die Welt dat ze niet betrokken was bij wreedheden en slechts in de keukens werkte .Tekeningen van bijna 2.000 Duitse bunkers nu online


DEN HAAG, 5-02-2015 (NAGEKOMEN) - Een belangrijk gedeelte van het Bunkerarchief van WO2-bunkers dat in het Nationaal Archief te Den haag berust, is gedigitaliseerd. Maar liefst 9.713 scans van tekeningen en kaarten zijn nu tot in detail online te bekijken, zo meldde  het Nationaal Archief op 8 januari j.l...


Er bestaat een volgens het archief een grote belangstelling voor deze Duitse bunkers. Overigens hanteerde het Nederlandse leger de term 'kazematten'. Bunker is een typisch Duitse term, de langzamerhand algemene ingang heeft gevonden.

  LEES VERDER>>>
.


Internationale Vakbond tegen SS-naam voor groot schip


LONDEN, 5-02-2015 - De internationale transportvakbond ITF uit Londen eist dat waarschijnlijk het grootste schip ter wereld, de ‘Pieter Schelte’, een andere naam krijgt. Het schip is vernoemd naar de Nederlandse SS-er  Pieter Schelte Heerema (1908-1981), die als officier dienst deed in de Waffen-SS. Hij kreeg daarvoor 3 jaar gevangenisstraf. Nadien ging hij werken in de offshore-industrie.

De naam van het schip is in Nederland al langer in discussie.  In 2008 stelde SP-kamerlid Sharon Gesthuizen (foto links) er al kamervragen over.

ITF-voorzitter Paddy Crumlin vindt de naam van het schip “schandalig” en stelt dat het vaartuig niet zou mogen opereren in Europese wateren.

De vakbondskoepel is een petitie gestart waarin olie- en gasbedrijf Shell wordt opgeroepen het schip niet in zetten. Shell wil de Pieter Schelte gebruiken voor de ontmanteling van booreilanden in de Noordzee. Eigenaar van de 382 meter lange Pieter Schelte is het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas.

De zoon van de gewezen nazi-officier is de huidige topman van het bedrijf. Een woordvoerder van Allseas heeft in een reactie gesteld dat het bedrijf niet van plan is de naam van het schip te wijzigen.

In 1941 waren het vooral de Amsterdamse dok- en havenwerkers die zich meteen inzetten voor het slagen van de Februaristaking tegen de Jodenvervolging. De ITF is ook hun vakbondskoepel.Naspelen slag om Ypenburg na 75 jaar met namaaknazi's

YPENBURG, 5-02-2015 - Op zaterdag 9 mei 2015 zullen acteurs en onder hen namaaknazi's de slag om Ypenburg naspelen. Het evenement start om 11.00 uur op het voormalige vliegveld Ypenburg, op het evenemententerrein aan het Böttgerwater. Ypenburg werd op 10 mei 1940 aangevallen en veroverd, maar diezelfde dag weer heroverd, net als de andere Haagse vliegvelden Ockenburg en Valkenburg.


De grootste Duitse troepenmacht bij de luchtaanval op Nederland op 10 mei `1940 werd ingezet rond  vliegveld Ypenburg.  Hier vond een bombardement plaats, gevolgd door het afwerpen van parachutisten.

 LEES VERDER>>>Verzetsman Cor van Bemmel krijgt op 4 mei monument in Harmelen


HARMELEN, 5-02-201T5 - 70 jaar na zijn dood krijgt  verzetsman en vm. Marechaussée Cor van Bemmel een monument op het plein in het centrum van Harmelen, het dorp waar hij geboren en getogen is. Van Bemmel kreeg in 1948 postuum de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding in Nederland, voor zijn werk in het verzet. Het monument wordt op 4 mei dit jaar onthuld.


Al jaren trachten inwoners van het dorp een monument voor Van Bemmel te realiseren. Hij was wachtmeester der Marechaussee en vluchtte in de oorlog naar Engeland en werd daar opgeleid tot geheim agent. Hij werd gedropt in Nederland en verzamelde onder meer informatie die hij doorspeelde naar de geallieerden.


Op 21 maart 1945, 3 weken voor het aflopen van de oorlog, arresteerden de Duitsers hem in Assen en hij werd gefusilleerd. Bij zijn herbegrafenis in Harmelen, verscheen toenmalig koningin Wilhelmina daar. Nu ligt hij op de erebegraafplaats in Loenen.


Journaliste en inwoonster Mieke Schilder. schreef 20 jaar terug een artikel over mensen die in het verzet. Schilder koos Van Bemmel en kwam in contact met zijn intussen overleden broer.. Er werd een werkgroep opgericht, maar die kreeg jarenlang nul op het rekest.Groningen herdenkt bevrijding uitgebreid met nazisoldaten


GRONINGEN, 02-02-2015 -Groningen herdenkt in 2015 de  bevrijding uitvoerig met verschillende evenementen onder de naam 'Bevrijding van Groningen 70 jaar.' Het evenement vindt op 10, 11 en 12 april plaats.

Het bestaat uit enkele reconstructies van gevechten, theater, educatie, herdenking en feest. Er zullen 300 amateursoldaten, ook wel genaamd reënactors uit binnen- en buitenland een meedoen. Onder hen ook namaaknazi's.


Daartegen bestaat bezwaar bij een aantal nabestaanden van oorlogslachtoffers.Rabbijn S. Spiero van de Joodse gemeente Groningen zegt dat hij niets weet van de plannen en keurt deze af. Hij zegt  dat hij dit ´niet zo goed´ vindt. Hij is niet door de organisatoren benaderd en komt er nog op terug. De AFVN-Bond van Anitfascisten stuurt morgen een protestbrief aan de organisatoren en de gemeente
  LEES VERDER>>>SS-er Groening op 21 april voor rechtbank in Lüneburg


LÜNEBURG, 02-02-2015 - Een 93-jarige ex-SS-er, Oskar Groening, moet in april voor de rechtbank verschijnen. Hij zou in 1944 als vrijwilliger bij de Waffen-SS mee hebben gedaan aan de moord op zeker 300.000 mensen in het vernietigingskamp Auschwitz. 


Het proces start op 21 april voor de rechtbank in Lüneburg in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen. Het Openbaar Ministerie legt Groening ten laste dat hij in 1944 bagage van Joden en andere naar Auschwitz gedeporteerden heeft weggehaald.

Groening moet volgens justitie hebben geweten dat de gevangenen na hun aankomst in de gaskamers werden vermoord. Daarmee heeft hij meegeholpen aan uitroeiing van bevolkingsgroepen.

De man werkte van mei tot en met juli 1944 in Birkenau, het vernietigingskamp binnen Auschwitz. Hij was daar actief op het perron waar van 16 mei tot en met 11 juli 1944 137 transporten met ongeveer 425.000 Joden uit Hongarije aankwamen. Voor het proces tegen de man zijn meer dan twintig dagen gepland.

Zie ook ons bericht dd 18-12-2014>>>


Hitlerjugend- en Wehrmachtlid Von Weizsäcker bewonderde Februaristaking

door Arthur Graaff
BERLIJN, 02-02-2015 - De vroegere Duitse bondspresident Richard von Weizsäcker is gisteren op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was o.m. aanvoerder bij de Hitlerjugend en luitenant in de Wehrmacht, en de president die de Duitsers een stap verder hielp bij hun verwerking van hun naziverleden.

Hij bracht driemaal een officieel bezoek aan Nederland, en liet merken dat hij bewondering had voor het Nederlands verzet, vooral voor de  Februaristaking. Bij zijn eerste bezoek aan Nederland legde hij op 30 mei 1985 een krans met Duitse linten bij het monument voor de gevallen Nederlanders uit de Tweede Wereldoorlog op de Dam.


   LEES VERDER>>>


20 Canadese veteranen komen op 4 mei naar Leeuwarden