Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS  N  I  E  U  W  S    W  O    2  


 D E C E M B E R   2 0 1 3HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.Posch, Tristan Graaff, Eddy Kokelenberg (stagiair)  AUTEURSRECHTEN VOORBEH.


Bondsdag ontdekt meer roofkunst

BERLIJN, 31-12-2013 - De commissie voor kunst van de Duitse Bondsdag heeft in de collectie nog werken van nazi-roofkunst ontdekt. Dat bevestigde een woordvoerder van parlementsvoorzitter Norbert Lammert tegen de Duitse krant Bild.

Het betreft hier het olieschilderij ‘Kanzler Bülow spricht im Reichstag’ (foto rechts) van Georg Waltenberger uit 1905 en de krijtlithografie ‘Straße in Königsberg’ van Lovis Corinth uit 1918.

De litho stamt uit de verzameling van de familie Gurlitt, die in februari 2012 door het openbaar ministerie in Duitsland in beslag was genomen. Wie de wettige eigenaars van de werken zijn, wilde het parlement volgens het krantenbericht niet meedelen. De spectaculaire ontdekking van de kunstverzameling van Gurlitt in München, met meer dan 1.000 werken, raakte pas twee manden terug bekend.

Volgens Bild moest het parlement het schilderij ‘Bismarck mit dem Schlapphut’ van Franz von Lenbach, dat door de Nazi’s gestolen was, 4 jaar geleden teruggeven aan de erfgenamen van de toenmalige eigenaar. De kunstverzameling van het Duitse parlement omvat in totaal 4.000 werken. Bij 108 werken die in het parlement hangen, is er enige vaagheid over de herkomst of bestaat er een vermoeden van roofkunst. Dat blijkt voorlopig uit de analyse die  in april 2014 afgerond moet zijn.

.Marktplaats past regels nazispullen iets aan;
aanbod stijgt weer


AMSTERDAM, 30-12-2013 - Marktplaats voert strengere regels in voor de verkoop van nazispullen. Dat moet voorkomen dat er wordt gehandeld in illegale nazispullen. Dat heeft Marktplaats vrijdag laten weten.
Foto rechts: het symbool van de actie 'Marktplaats nazifrei'

Momenteel stijgt het aantal nazispullen op Marktplaats weer licht naar net boven de 1400 artikelen. Na de uitzending van Kassa op 1 december daalde het van 2500 naar 1300.In de oude voorwaarden van Marktplaats stond o.m. dat het zichtbare tonen in advertenties van nazisymbolen verboden was, maar dat gebeurde op grote schaal wel en Marktplaats deed weinig aan handhaving.   LEES VERDER>>>Vertoning van documentaire 'Fatsoenlijk land'


AMSTERDAM, 30-12-2013 - In het kader van Holocaust Memorial Day op 27 januari 2014 vertoont het Joods Historisch Museum de documentaire 'Fatsoenlijk land. Porgel en Porulan in het verzet', zo meldt het Joods Historisch Museum.

Loes Gompes en Sander Snoep maakten de documentaire bij Gompes' gelijknamige boek dat in april 2013 is verschenen bij Rozenberg Publishers. Loes Gompes is aanwezig en zal voor de filmvertoning een introductie geven.

 
Boek en documentaire gaan over de PP-groep: een groep verzetsmensen van voornamelijk Joodse achtergrond. Nadat studenten Jan Hemelrijk (1918-2005) en Bob van Amerongen (1924) actie ondernamen om hun Joodse vaders en familieleden in veiligheid te brengen, breidde de groep zich uit tot een verzetsorganisatie.

Gezamenlijk zorgden ze voor onderduikadressen, valse persoonsbewijzen, bonkaarten, geld en koeriers en wisten zo het leven van enkele tientallen Joden te redden.

'Fatsoenlijk land' tracht niet alleen een beeld van het werk van een verzetsgroep te schetsen, maar ook het stereotiepe beeld recht te zetten dat alle Joden in Nederland zich zonder verzet naar de concentratiekampen lieten afvoeren.

Zo krijgen niet alleen Jan Hemelrijk en Bob van Amerongen de aandacht die ze verdienen, maar ook het verzorgingsverzet, een vorm van verzet die onderbelicht is gebleven in de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog.Het boek met bijbehorende dvd is te koop in de Museumshop van het JHM voor €27,50. Reserveren: e-mail evenementen@jhm.nl of bel 020-5310380Franse justitie eist boete van € 1500 voor dragen SS-uniform

VAL THORENS, 30-12-2013 - De Franse justitie eist een boete van € 1500 voor dragen nazi-uniformen. dat gebeurde op een vrijgezellenfeestje op 3 december 2013 georganiseerd door een Brits lagerhuislid, Aldan Burley in de wintersportplaats Val Thorens.

Tegen de drager van het zwarte SS-uniform, de 36-jarige Mark Fournier. Bovendien eist advocaat  Olivier Fernex de Mongex (foto links)   € 1.000 schadevergoeding in een civiele zaak namens de de holocaustslachtoffers van de Union nationale des Associations de Déportés Internés et familles de disparus UNADIF-FNDIR. De uitspraak zal zijn in januari 2014.

De adviocaat van de verdediging stelde dat er geen bedoeling was geweest de wet te schenden, omdat het dragen van dezer uniformen in de UK niet verboden was. Prince harry heeft op een feetsje eens een uniform van het Afruka-korps gedrage, zo zei zij.De drager, Mark Forunier, is intussern zijn baan als accountant kwijtgeraakt door dit voorval.

De UNADIF-FNDIR herdenkt op 15 januari dat 70 jaar geleden pater Jacques de Jésus werd gearresteerd wegens het verbergen van 3 Joodse kinderen. Hij is erkend als 'Rechtvaardige onder de Volkeren' door Yad Vashem. De pater stierf op 2 juni 1945.Londense Hitlerboom gered

LONDEN< 30-12-2013 - Een Londense eik die Adolf Hitler in 1936 aan een Britse sportman schonk, is gered. Er was gevaar dat de boom zou sterven, maar hij is gesnoeid, zo meldt de BBC. De boom was  beschadigd door een storm in 1987.
http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-norfolk-25364423

De boom is de laatste zg. Hitlerboom in Groot-Brittannië. Hij was een cadeau van Hitler aan de Britse zeiler Christopher Boardman, die in Berlijn goud won op de Olympische Spelen in Berlijn.De zeiler weigerde zijn medaille en de bijbehorende boom zelf op te halen. Hij hasd een afkeer van Hitler en het nazisme. Een teamgenoot ging wel gaf de prijzen aan Boardman.

In totaal gingen er 4 bomen naar Britse sporters, waarvan nu alleen deze nog over is. Overigens legde deze boom wel bijna het loodje tijdens de oorlog: een Duitse bom explodeerde  20 meter van de eik.Turing: wellicht vermoord


LONDEN, 30-12-2013 - De juist gerehabiliteerde codekraker dr Alan Turing is wellicht vermoord, en wel door de Britse geheime diensten. Dat stelt de Britse mensenrechtenactivist Peter Tatchell. Officieel heeft de Britse overheid het standpunt ingenomen dat Turing in 1954 overleed door zelfmoord met behulp van cyaankali.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2530751/Security-services-killed-code-breaker-Alan-Turing-gay-claims-campaigner-Peter-Tatchell.html

Turing geldt als de grootste codekraker van de oorlog, en ontwikkelde voor dat proces de eerste compuetr. Na de oolrog ging hij verder met die ontwikkeling, en maakte ook op dat gebied veel  naam. Op 23 december 2013 bekrachtiogdde koningen Elizabeth II de officiële rehabilitering van Turing, die veroordeeld werd wegens homsexuele daden, toen nog verboden in Engeland.

Overigens valt het op, dat de site van museum www.bletchleypark.org.uk nauwelijks informatie over Turing biedt. Er staat ook geen enkel evenemnt of bijeenkomst in verband met Turing gepland. Ook aan het eerherstel van Turing heeft de site geen letter gewijd.

Het museum heeft de zg.'hut', het bowusel waarin Turing zijn werjk deed en de bijbehorende computer ontwikkelde, de zg. 'bombe', gerestaureerd. Dit is sinds september open. De restauratie werd mogelijk dankzij een gift van L 250.000 avn een veteraan van Blechtley Park, Dame Maureen Jones OBE.Stad Hamburg bezit slechts ruim 8% echt nazivrije kunst


HAMBURG, 26-12-2013 - De stad Hambur blijkt volgens de plaatselijke fractie van de Grüne slechts 7,4 % nazivrije kunst te bezitten. De rest, dus ruim 90%, is op de een of andere manier verdacht en mogelijk in verband te brengen met de nazitijd. Dat is het hoogste aantal dat in jaren openbaar geworden is.

Dat blijkt uit opmerkingen van woordvoerster Christa Goetsch van de Grüne in Hamburg. De stad bezit volgens het Hamburger Abendblaat 6 miljoen kunstwerken. Van slechts 10.700 is zeker dat deze niets met nazisme te maken hebben. Mevrouw Goetsch vindt die aantallen 'verschrikkelijk'. Haar partij eist nu een vergaand onderzoek.   LEES VERDER>>>>
Utrechts monument voor 1200 vermoorde Joden komt zeker in 2014


UTRECHT, 27-12-2013 - Dit jaar is het niet gelukt om een Joods monument in Utrecht te realsieren, maar de Stichtijng Joods Monument Utrecht heeft goede hoop dat het nu echt zal gebeuren in 2014. dat blijkt uit een bericht op de omroep RTV Utrecht (video rechts).


Het college van burgmeester en wethouders van Utrecht staat achter de plannen van de Stichtijng Joods Monument Utrecht en ook de bouwvergunning is ingediend en lijkt geen grote obstakels meer te zullen ontmoeten. het monument moet komen op het weggetje dat leidt naar het Spoorwegmuseum, destijds het Maliebaanstation (foto onder) vanwaar de Joden werden gedeporteerd. Vlakbij ligt de Maliebaan.

In de oorlog werden ruim 1600 Utrechtse Joden gedeporteerd, maar slechts 400 keerden terug in de stad - een cijfer, dit in lijn ligt met het landelijk gemiddelde.


Utrecht had echter twee speciale facetten: zowel de NSB en een aantal bijbehorende organisaties was er gevestigd, aan de Maliebaan op nr 35, als het bisschoppelijk 'paleis' van aartsbisschop De Jong, die een uitgesproken tegenstander was van het fascisme en de nazi's, en bijvoorbeeld documenten van het Utrecht s kindercomité in zijn kluis bewaarde.


 Er  is enkele keren geprobeerd een monument te plaatsen voor de 1200 mensen die zijn vermoord. Bijna alle Joodse slachtoffers uit Utrecht vertrokken met de trein vanaf het toenmalige station Maliebaan naar de concentratiekampen.

In station Maliebaan is tegenwoordig het Spoorwegmuseum gevestigd. De Stichting Joods Monument Utrecht heeft daarom de Johan van Oldenbarneveltlaan bij het museum in gedachten als locatie voor de gedenkplaats. De stichting hoopt dat het monument in mei 2015 klaar is. De gemeenteraad moet er nog wel over beslissen.
Abe opnieuw naar Yasukuni-tempel


TOKIO, 26-12-2013 - Donderdag is premier Shinzo Abe opnieuw naar de Yasukuni-tempel gegaan, de paats waar behalve 2,5 miljoen burgerdoden uit de oorlog ook een aantal belangrijke Japanse oorlogsmisdadigers zijn begraven. Dat bezoek heeft zoals gebruikelijk opnieuw tot negatieve reacties uit Zuid-Korea en China geleid.

Het bezoek werd live op de Japanse tv uitgezonden. Abe is de eerste fungerend premier in 7 jaar die dit Shinto-heiligdom bezoekt. 

 
Hij zei in een verklaring na zijn bezoek dat hij de verjaardag van de start van zijn kabinet wilde herdenken en bovendien aan de zielen van de overleden oorlogsslachtoffers de belofte wilde hernieuwen dat Japan nooit meer een oorlog zal beginnen.


China heeft het bezoek meteen veroordeeld en heeft de Japanse ambassadeur op het matje geroepen.


De verhoudingen met zowel China als Zuid-Korea zijn momenteel slecht vanwege territoriale geschillen met beide staten over enkele eilandjes. Ook de VS heeft kanttekeningen geplaatst bij het bezoek van Abe.

Tussen Zuid-Korea en Japan is de oorlog, ondanks herhaalde excuses van de Japanners, nog steeds een beladen onderwerp. Dat komt ook omdat rechtse regeringen ondanks de excuses toch weer daden stellen of uitlatingen doen die de excuses in twijfel trekken. Eén van de problematische punten is ook de omgang van rechtse politici met de zaak van de 'troostmeisjes', de dwangprostituées uit Korea (en ook uit Nederlands-Indië)


ZIE OOK DOSSIER TROOSTMEISJES>>>

  K O R T   N I E U W S


    vrijdag  27 december 2013   -  8  berichten 


András Schiff
De Hongaarse concertpianist András Schiff weigert nog in Hongarije te spelen. Het land is volgens hem antisemitisch en hij neemt het hoog op de er een standbeeld is opgericht voor dictator maarschalk Horthy, de man die medeverwantwoordelijk was voor de deprotatie van bijna 500.000 Joden uit het land.

Schiff is zelf Joods en meent dat de Hongaarse ultra-rechtste Jobbik-partij en de huidige premier Orban een volkomen verkeerde weg in slaan. "Het land glijdt af naar de Middeleeuwen", meent Schiff in een BBC-interview. Hij is al wegens zijn opvattingen al door Hongaren bedreigd. Schiff werd zaterdag 60 en gaf een verjaardagsconcert dat door de BBC werd uitgezonden.

Mijnenlegger Bevrijdingsmuseum
De Duitse mijnenlegger uit de oorlog gaat niet naar het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp (Walcheren). Het schip is namelijk in een te slechte toestand, zo meldt Omroep Zeeland. Het laatste deel van de mijnenlegger werd vorige week uit het Veerse Meer getakeld. Rijkswaterstaat en Defensie waren 2 maanden doende om het schip te lichten.

Antinazi's Zweden
Afgelopen zondag was er een demonstratie van 15- tot 20.000 mensen als reaktie op een aanval op antinazi demonstranten, een week eerder. Toen werden er drie demonstranten gewond door aanvallers.


Anne Frank bijna verbannen
'Het Achterhuis' van Anne Frank is in de plaats Northville, Michigan weer van de lijst van te verbannen boeken gehaald. Een ouder van een school had bezwaar tegen het boek gemaakt omdat Anne daarin beschrijft hoe haar lichaam zich ontwikkelt. Het boek werd verdedigd door het 'Kids' Rights to Read Project', een onderdeel van de American Booksellers Foundation for Free Expression. Schoolbestuurders ware het ermee eens dat het verbieden van het boek een daad van censuur zou zijn.


Britain at War - January 2014
Het januarinummer van Britain at War opent met het artikel 'Mosquito Night Fighter Ace'. Lord Paddy Ashdown behandelt in zijn rubriek 'Hero of the month' de Britse geheime agente Odette Sansom die zowel het George Cross als het Légion d'Honneur ontving.Nazi-aanvallen
Het aantal nazi-aanvallen op tehuizen voor vluchtelingen is in Duitsland in 2013 ongeveer verdubbeld. het aantal demonstraties voor de centra steeg van 3 naar 18.


Eichmann: Mensenhandelaar

Er was gesjacher mogelijk met Jooodse levens. Eichmannn wilde wel 100 Joden sparen voor een vrachtwagen, zo beschrijven Thomas Ammann en Stefan Aust in hun nieuwe boek 'Hitlers Menschenhändler".
Die Welt recenseert het en is positief. Eichmannn was daar geen uitzondering in, het kwam ook in Nederland voor. De Joodse industrieel Van Leer bijvoorbeeld kon zich voor een enorm bedrag bij de SS in Nederland vrijkopen en vertrok met zijn familie en trouwens ook zijn privécircus in 1941 uit Amsterdam.


War and Peace Revival
In Folkstone vindt van woensdag 16 t/m zondag 20 juli 2014 de War and Peace Revival (foto links)  plaats. Deze geldt in de UK als het grootste militaria-evenement, compleet met honderden voertuigen, allerlei festiviteiten en een militariabeurs. Voorheen speelde dit zich af op de Hop Farm.

Op elke dag zijn er andere 'convoys': Brits, na-oorlogs, Amerikaanse en REO (Oldsmobile trucks). Sponosren zijn o.m. Airfix en het blad Classic Military Vehicles. Dit evenement beperkt zich niet tot alleen WO2.
Het webadres is thewarandpeacerevival.co.uk.

Köln Gestapo

In het nazi-documentatiecentrum in Keulen is een flink deel verbouwd en sinds begin deze maand open. Het is tevens een herinneringscentrum voor de 400 mensen die hier zijn geëxecuteerd. Het is tevens het regionale nazi-documentatiecentrum.Codekraker Alan Turing ontvangt postuum gratie en eerherstel


LONDEN, 24-12-2013 - Koningin Elizabeth II heeft de Britse wiskundige en codekraker Alan Turing (23 juni 1912 – 7 juni 1954) postuum gratie verleend. Turing, beschouwd als de grootste kraker van nazi-Duitse militaire geheimschriften tijdens de oorlog, kreeg in de jaren '50 veroordeling voor homosexuele daden (toen nog verboden in de UK). Turings werk bekortte volgens historici de oorlog met minstens 2 jaar.


De veroordeling is nu officieel ongedaan gemaakt, via het zg. 'Royal Prerogative of Mercy'. Al jaren drongen Britse professoren en politici op gratie aan aan en in juni van dit jaar maakte de Britse regering bekend een officieel voorstel te hebben ingediend.

"Alan Turing was een bijzondere man die een hoofdrol speelde in de redding van dit land tijdens de
Tweede Wereldoorlog", zei premier Cameron vandaag. In 2012 werden overal in de westerse wereld herdenkingen gehouden van Turing en zijn werk, vanwege zijn 100ste geboortejaar.

Tijdens de oorlog ontwikkelden Turing en zijn medewerkers een constante wijze om de onbreekbaar geachte Enigma-codeermachine (foto links) van de nazi's te kraken. 
LEES VERDER>>>>
Eisenhowers enige zoon (91) gestorven


WASHINGTON, 23-12-2013 - De militaire historicus en brigadier-generaal John Sheldon Doud Eisenhower, enige levende zoon van de Amerikaanse opperbevelhebber en president Dwight D. Eisenhower, is zaterdag gestorven. Hij was 91.

John was de enige zoon van de toenmalige generaal, maar had een jonggestorven ouder broertje. Hij voltooide de militaire academie van West-Point op 6 juni 1944, de dag dat zijn vader de plannen voor D-Day aankondigde. John Eisenhower schreef o.m. over WO2
"Allies: Pearl Harbor to D-Day” (1982). Enkele jaren daarvoor redigeerde hij een boek met zijn vaders brieven aan zijn moeder, waarin hij bestreed dat zijn vader een verhouding met zijn chauffeuse uit de oorlog, Kay Summers, had gehad. Deze had een boek daarover uitgebracht.

In 1974 schreef hij zijn mémoires, waarin hij duidelijk maakte dat hij zijn leven lang was beschouwd als 'de zoon van'. Alleen als hij zelf vloog, was hij anoniem voor de verkeerstoren, en dat droeg tot zijn liefde voor vliegen bij.

Video rechts: een documentaire van de OGS over het grootste Nederlandse oorlogskerkhof uit WO2 op Java, in Djakarta, dat ook door de Oorlogsgravenstichting wordt beheerd..

Mr Croll doet stapje terug en geeft antwoordt  op '10 vragen'


APELDOORN, 23-12-2013 - Mr Croll heeft een stapje terug gedaan. Tot een week terug was hij nog president van de Oorlogsgravenstichting en voorzitter van de grootste subsidiënt van de oorlogsbranche, en bovendien voorzitter van de KNAC en actief in jagersorganisaties: de rechter Mr Robert Croll.

Hij geeft nu antwoord op '10 vragen over de oorlog' in onze gelijknamige rubriek. Opvallende uitspraak: 75-plussers zijn vaak milder over Duitsers dan 50-minners.
LL EES VERDER>> 

Wiener Philharmoniker maakt verder schoon schip

WENEN, 21-12-2013 - De Wiener Philharmoniker, het beroemdste Weense orkest, wil schoon schip maken met zijn ernstige naziverleden en heeft daarom besloten 6 reeds lang overleden nazi-kopstukken hun onderscheiding van het orkest af te nemen.


Een van hen is Arthur Seyss-Inquart, (foto links) voormalig nazipremier van Oostenrijk en daarna o.m. rijkscommissaris van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Hij werd na het hoofdproces van Neurenberg geëxecuteerd.


Het orkest was curieus genoeg altijd veel nazistischer dan zijn beroemde pendant, het Berliner Philh

armoniker, waar aanzienlijk minder orkestleden officieel nazi werden

en waar tot in 1935 nog Joodse of 'entartete' werken werden uitgevoerd.


Onder meer de Nederlander Willem Mengelberg was tijdens de oorlog o.m. gastdirigent in Wenen. De bekendste collaborerende dirigenten van het orkest waren Hans Knappertsbusch en Karl Böhm.


Het Weense .besluit tot de breuk met het naziverleden  werd in oktober al genomen na een stemming onder de orkestleden. Het is toen niet naar buiten gebracht. Nu is het bevestigd door onder anderen historicus Oliver Rathkolb. Hij bracht eerder dit jaar onderzoek naar buiten over het oorlogsverleden van het orkest. Het orkest werkte na de nazi-annexatie van Oostenrijk oftewel de 'Anschluss' in maart 1938 enthousiast samen met Hitlers tgerreurregime  Aan het eind van de oorlog was de helft van het symfonieorkest lid geworden van de nazipartijs.


Ook onderhield het orkest nauwe banden met Joseph Goebbels, de hoge nazi die als minister verantwoordelijk was voor de propaganda van de nationaalsocialisten. Joodse leden werden uit het orkest gezet. Aan het eind van de oorlog waren er 13 Joodse musici ontslagen, van wie er 5 werden vermoord in vernietigingskampen.


Andere nazi's van wie de onderscheiding is ingetrokken zijn onder anderen de SS'er Albert Reitter, de Weense gouverneur en leider van de Hitlerjugend Baldur von Schirach en de burgemeester van Wenen, Hanns Blaschke.


Op zijn site vermeldt het orkest nu een aparte pagina over zijn naziverleden. Ook staan de vermorode leden van het orkest nu met naam en toenaam genoemd:Moriz Glattauer (Violine I) , Viktor Robitsek (Violine II) , Max Starkmann (Violine I, Viola), Julius Stwertka (Konzertmeister, Violine) , Armin Tyroler (Oboe II), Paul Fischer (Violine I, Stimmführer), en Anton Weiss (Violine I, Stimmführer)
Nijmeegse raad stemt in met nieuw Vrijheidsmuseum


NIJMEGEN, 21-12-2013  - De meerderheid van de Nijmeegse raad heeft zich woensdag achter de komst van het geplande  Vrijheidsmuseum in fabrieksgebouw de Vasim in de stad gesteld. Dat is conform een besluit van het college van B&W van Nijmegen. De totale investering bedraagt volgens de gemeente € 17,7 miljoen, waarvan de gemeente waarschijnlijk € 6
miljoen zal betalen. Het is daarmee echter nog niet zeker of het museum er ook zal komen omdat er nog andere financiële bronnen nodig zijn voor de totale investering van naar schatting € 20 miljoen..

De steun van de raad volgt op een oproep een dag eerder van allerlei organisaties van ondernemers in de regio Nijmegen-Arhem aan  de raad. De diverse organisaties onder leiding van Gerbert Wubs (foto rechts) menen dat het Vrijheidsmuseum een unieke kans biedt voor Nederland én voor Gelderland.
LEES VERDER>>>
Video boven: de geschiedenis van de Nederlands/Australische Jan Ruff-O'Herne in Indonesië

Japanse kamerleden willen standbeeld troostmeisje weg uit Californië

GLENDALE, CALIFORNIË, 21-12-2013 - Japanse kamerleden op bezoek in Californië willen dat een standbeeld van een Koreaans troostmeisje verdwijnt uit die plaats. Dat bericht persbureau Al Jazeera.

Het andbeeld werd in juli geplaatst op verzoek van de Koreaanse gemeenschap in de streek. Het is een kopie van het standbeeld dat in de hoofdstad Seoul van Zuid-Korea staat, vlak bij de Japanase ambassade. Deze standbeelden van een zittende jonge vrouw in een tradiotionele Koreaanse dracht, met blote voeten, is bedoeld om te herinneren aan de gedwongen prostitutie die volgens schattingen 20.000 Koreaanse vrouwen in het Japanse leger moesten doorstaan tijdens WO2.

De 3 Japanse politici Hiromu Nakamaru, Yuzuru Nishida en  Mio Sugita zijn leden van de conservatieve Japanse Restauratiepartij (Nippon Ishin no Kai) die vorig jaar werd opgericht. Bij hun bezoek lieten zij het gemeentebestuur vragen of het standbeeld verwijderd kon worden.
LEES VERDER>>>Beiers dorp ontneemt Hitler toch ereburgerschap


DIETRAMSZELL- 21-12-2013 - De gemeenteraad van het Beierse boerendorp Dietramszell (foto rechts) onder München heeft een roerige week unaniem besloten om Adolf Hitlers ereburgerschap in te trekken.

Het dorp schonk hem dit 80 jaar geleden. De plaats is bekend door een groot klooster met dezelfde naam.

Deze uitslag volgt op een stemming vorige week waarin het ereburgeschap ook tger stemming kwam maar juist niet werd afgenomen, na stakende stemmen van 8 tegen 8.

Er volgde een publiek protest en besefte het dorp dat dit niet gunstig overkwam op de buitenwereld.  Gemeentesecretaris Thomas Gerg zette het onderwerp woensdag daarom opnieuw op de agenda  tijdens een speciale raadsvergadering. Daarin bracht hij ook een vrouw die haar  familie in de Holocaust verloor en daarvan een krachtige getuigenis gaf.

Het debat is ontstaan nadat enkele weken terug  in het dorp documenten tevoorschijn kwamen over de leider van de naziterreur, en over president Paul von Hindenburg die hem benoemde, overigens geheel legaal. Hitler kreeg het ereburgerschap in 1933, toen hij nog nauwelijks de terreustaat had ontwikkeld, maar er al wel openlijke plannen voor had.

Het verlenen van het ereburgerschap werd de gangbare praktijk in Duitsland nadat Hitler aan de macht kwam in 1933. Duizenden Duitse dorpen en steden verleenden de Führer ereburgerschap en stuurden hem allerlei geschenken aan hun aanhankelijkheid te tonen. Allerlei gemeenten in Duitsland vinden nog steeds bewijzen van eer van de dictator in hun archieven .

Het is nu 68 jaar na de dood van de moorddadige nazi- leider. Hij schoot zichzelf in zijn bunker in Berlijn op 30 april 1945 in het hoofd-.  raadsleden in Dietramszell waren gelopen over dit onderwerp vorige week met acht stemmen voor de motie en acht stemmen tegen.
Eén raadslid, Traudl Frost, stelde dat intrekken van Hitlers ereburgerschap onzinnig zou zijn. Zij zei volgens een krantenbericht "Het zou een vervorming van de geschiedenis zijn, de hele discussie is lachwekkend."

Maar het gebrek aan een beslissing vervuklde velen in Duitsland en daarbuiten met afschuw, ook in het dorp zelf. De lokale strafrechter zei dat het nieuws " diep verontrustend " was . Hij zei dat er sprake is van een stijging van het neonazigeweld in Duitsland en dat die moeten worden vernietigd en het was de taak van de raad om een duidelijke boodschap aangaande het veroordelen Hitler te sturen.

De tweede stemming was unaniem: 21-0 om de resolutie aan te nemen. Ook Von Hindenburg verloor zijn ereburgerschap .
Bruins geeft niets toe en toont
geen berouw


HAGEN, 20-12-2013 - De oorlogsmisdadiger Siert Bruins heeft gisteren gesproken tijdens zijn proces in Hagen wegens de moord op de verzetsman Aldert Klaas Dijkema in Appingedam in 1944.

De SS-er geeft echter niets toe, ontkent de hem aangewreven moord  en toont ook geen enkel berouw. Hij geeft de schuld voor de moord aan zijn kompaan, die in 1985 overleden is.

Gisteren werd door het openbaar ministerie levenslang tegen hem geëist, wat gezien de onheldere indirecte bewijzen en het ontbreken van eerstehands getuigen nog wel eens onhaalbaar zou kunnen blijken - dezelfde situatie die zich in de zaak Demjanjuk voordeed.

Bruins zei in zijn eerste verklaring, dat hij in zijn jeugd net als zijn ouders NSB-er werd. Hij belandde volgens zijn eigen zeggen uit 'idealisme' bij de Waffen-SS en diende vervolgens aan het Oostfront. Daarna begon hij bij de Sicherheitsdienst  (SD) in Delfzijl.


Zoals bekend, begingen met name SS-ers aan het Oostfront ettelijke gruweldaden, daaronder het uitmoorden van groepen Joden en andere bewoners, met inbegrip van vrouwen en kinderen. Verder was de SD in de provincie Groningen door de relatief grote afstand van het hoofdkwartier in Den Haag, betrekkelijk vrij in haar optreden en vanuit het centrum in de stad Groningen, bleken na de oorlog de hardheid aanzienlijk verder gegaan te zijn dan elders in het land.Nederlander in VS - overlevende van Auschwitz - krijgt paspoort terug

SAN FRANCISCO, 20-12-2013 - Een Nederlander in de VS - overlevende van Auschwitz - krijgt na 70 jaar zijn Nederlandse staatsburgerschap terug.

Dat meldt de Telegraaf vandaag. Het gaat om Max Rodrigues Garcia, nu 89, die van consul Hugo von Meijenfeldt het bewijs van Nederlanderschap kreeg, met de aankondiging dat een nieuw paspoort eraan komt. Rodrigues Gracia leefde in Nederland en werd in de oorlog naar Auschwitz afgevoerd, wat hij overleefde. Hij emigreerde naar de VS en werd architect, waarna hij in San Francisco zijn leven weer opbouwde en een gezin stichtte.
VPRO vertoont Duitse WO2-serie Unsere Mütter, Unsere Väter

HILVERSUM, 20-12-2013 - De VPRO brengt de driedelige Duitse oorlogsserie Unsere Mütter, unsere Väter. Deze kroniek vertelt, op basis van een verhaal over een clubje vrienden, de Duitse kant van de Tweede Wereldoorlog. De serie werd zeer goed ontvangen in Duitsland en heeft diverse internationale prijzen gewonnen. Vanaf zaterdag 28 december op Nederland 2.


Berlijn, 1941:3  bevriende jonge mannen en 2 jonge vrouwen nemen afscheid en beloven elkaar eeuwige vriendschap. De broers Wilhelm en Friedhelm zijn opgeroepen voor de Wehrmacht aan het Oostfront. Charlotte vertrekt naar het strijdtoneel in de Sovjet-Unie, om daar als verpleegster in een militair hospitaal haar vaderland te dienen.


De overige twee, Greta en Viktor, blijven achter in Duitsland. Hier legt Greta, een zangeres met ambities, het aan met een SS-officier. Zo probeert ze haar vriend Viktor, die een Joodse vader heeft, te redden van deportatie. Alle 5 maken ze bij de uitdagingen waarvoor ze komen te staan hun eigen keuzes, die soms noodlottig blijken te zijn, voor henzelf óf voor anderen. Geen van hen kon vermoeden hoe de oorlog hen zou veranderen. De één wordt een held, de ander blijkt een lafaard.

De veelgeprezen driedelige miniserie legt de nadruk op gewone mensen. In Duitsland brak de serie alle kijkcijferrecords en leidde tot veel discussie. NEDERLAND 2: Zaterdag 28 december, 4 en 11 januari om 22:35 uur.
Eis
levenslang voor SS-er Siert Bruins

HAGEN, 19-12-2013 - Openbaar aanklager Brendel (foto rechts)  heeft vandaag levenslang geëist tegen de voormalige Nederlandse SS-er Siert Bruins (92). Bruins staat sinds twee maanden terecht voor de moord bij Appingedam op Aldert Klaas Dijkema, een verzetsman.

Volgens de aanklager heeft Bruins Dijkema vermoord en moord verjaart in Duitsland niet. Op 6 januari komt de verdediging aan het woord en de uitspraak is op 8 januari 2014. 
LEES VERDER>>>Duitsland geeft Joodse erfgenamen kunst wel en niet terug


BERLIJN, 19-12-2013 - De Duitse federale regering weigert twee schilderijen te retourneren. Het gaat om werken die eigendom waren van een Duits-Joodse zakenman die werd vervolgd door de nazi's. Dat werd  woensdag bekend. De stad Keulen doet het juist wel.

Het Duitse ministerie van financiën verklaarde dat de twee betroffen 18e-eeuwse schilderijen van Bernardo Bellotto niet worden teruggegeven aan de nazaten van Max Emden, omdat hij al naar Zwitserland was gevlucht toen hij ze verkocht. Het ministerie meent dat er geen sprake van ‘gedwongen verkoop’ is geweest. Volgens Emdens erven verkocht hij de schilderijen echter, omdat hij geld nodig had als gevolg van de confisquering van  zijn bedrijven door de nazi’s.

De weigering van de federale regering viel samen met het moment dat de stad Keulen aankondigde dat 11 andere werken worden teruggegeven aan de nazaten van Joodse kunstverzamelaars die de stukken voor of kort na hun vlucht uit nazi-Duitsland verkochten.Anatomieprofessor J-H Scharf uit Halle verdachte als ex-bewaker Auschwitz


HALLE, 18-12-2013 - Uit onderzoek van deze site blijkt dat een gepensioneerde anatomieprofessor van de universiteit van Halle-Wittenberg, prof dr Joachim-Hermann Scharf, 93 jaar oud, verdacht is als mogelijk voormalig bewaker in Auschwitz. Er is in Duitsland een justitieel onderzoek naar hem geopend.
Foto rechts: een Google-opname van het huis waar Scharf woont (oranje pijl).

Scharf woont in een dorpje vlakbij Halle en Leipzig en nam de telefoon gisteren niet op. Zijn naam is naar voren gebracht door de zg. 'Zentrale Stelle', het centrale Duitse bureau voor het onderzoek van nazimisdaden in Ludwigsburg.  De Zentralstelle heeft overigens de naam van de professor niet bekendgemaakt. Deze website huldigt het principe dat voor nazi's deze terughoudendheid niet geldt.   LEES VERDER>>>Marktplaats gaat ondanks overleg door met verkoop verboden naziwapensFOTO BOVEN:
OOK VANDAAG, 17-12-103, STAAT DEZE DOLK VAN DE NAZI-ORGANISATIE NSKK, COMPLEET MET ZICHTBARE HAKENRKUIS, TE KOOP OP MARKTPLAATS. DEZE DOLK STAAT ER BOVENDIEN AL SINDS 9 NOVEMBER 2013. KLIK VOOR DE LINK OP[ DE FOTO OF HIER.
OP CONXURERENDE STITE SPEURDERS (FOTO RECHTS) .NL STAAT ONDER 'NAZI' GEEN ENKEL HAKENKRUIS.


AMSTERDAM, 17-12-2013 - Marktplaats gaat ondanks het begin van de onderhandelingen over nazispullen gewoon door met het aanbieden van naziwapens.

Ook vandaag staat er een verboden nazidolk op de website, onder NSKK in de rubriek verzamelen. Het wapen vertoont ook een hakenkruis, waardoor het volgens de jurisprudentie een daad van discriminatie en een misdrijf is.De antifascistenbond AFVN/BVA die actie tegen Marktplaats samen met Nieuws-WO2 heeft opgezet, veroordeelt dit soort verkopen.

Ook een deskundige als mr Gerard Spong en het CIDI achten dat dit soort verkopen niet alleen hogelijk ongewenst, maar een misdrijf. Deze dolk staat bovendien al te koop sinds 9 november.  
 LEES VERDER>>>


Poolse kampmusea kwaad over term  'Poolse vernietigingskampen '

WARSCHAU, 18-12-2013 - De bestuurders van de Poolse staatsmusea op de plaatsen van voormalige nazi-Duitse vernietigingskampen willen niet dat de term ' Poolse vernietigingskampen' wordt gebruikt. dat gebeurd afgelppen auigustus in de Duitse pers, maar een strafklacht daarover zal door de Poolse justitie niet worden behandeld. Dat werd vrijdag  in Warschau bekend.

De oorspronkelijke klacht was in augustus 2013 ingediend door vertegenwoordigers van de Unie van Polen in Duitsland , na een publicatie in de regionale krant de Rheinische Post van de gewraakte de term. Echter het Openbaar Ministerie in Warschau maakte vrijdag bekend dat het onderzoek geen kans heeft om te tot een proces te leiden.   LEES VERDER>>>


Paul Kooij en Barbara Pouwels spelen ouders Anne Frank in nieuwe productie


AMSTERDAM, 18-12-2013 - De acteur Paul Kooij en de actrice Barbara Pouwels gaan in de nieuwe voorstelling 'Anne' de ouders van Anne Frank spelen. Chava voor in 't Holt speeklt Annes oudere en serieuze zus Margot. De rolbezetting  van de voorstelling, die in april gaat lopen, werd maandag voorgesteld.  Rosa da Silva als hoofdrolspeelster was al bekend.

Foto rechts:
vlnr Rosa da Silva, Chava voor in 't Holt, Barbara Pouwels, Paul R. Kooij, Wim Bouwens, Jason de Ridder en Debbie Korper

Kooij speelde bij verschillende gezelschappen en in de tv-serie De Prooi. Barbara Pouwels speelde rollen in series en films, zoals Baantjer en Toren C. Chava voor in 't Holt speelde de hoofdrol in de film 'De Hel van '63' en speelde in de politieserie Moordvrouw.


Ook de acteurs die de drie leden van de familie Van Pels, waarmee Anne in het Achterhuis woonde, vertolken zijn bekend. Wim Bouwens speelt de rol van Hermann van Pels, Debbie Korper wordt  Auguste van Pels en de jonge Peter van Pels, op wie Anne verleifd wordt, zal vertolkt worden door Jason de Ridder.


De voorstelling 'Anne' is vanaf april te zien in het nieuwe Theater Amsterdam, dat bijna klaar is. Het stuk is baseert zich op de complete versie van Annes dagboeken en de archieven van de familie Frank. Het stuk is geschreven door Jessica Durlacher en Leon de Winter. Het stuk is een initiatief van het Anne Frank Fonds Basel, dat door Otto Frank werd opgericht.Duitse justitie onderzoekt nog eens 24 nazibewakers

LUDWIGSBURG, 17-12-2013 - De Duitse centrale voor vervolging van nazi's in Ludwuwigsburg in Duitsland heeft 24 nieuwe gevallen aan justtie doorgegeven. Daaronder bevinden zich ook 3 vrouwen.

Het gaat om o.m. Gertrud Elli Schmid, Charlotte S. (geheel links) en Gisela S. (tweede van links -of zij familie van elkaar zijn is niet bekendgemaakt). Een deel van de informatie blijkt afkomstig van de geheime dienst van de DDR, de zg. Stasi.

Mevrouw Schmid is nu 92 en woont in Hamburg, zo heeft de Duitse boulevardkrant Bild bekendgemaakt. Zij was een voormalige bewaakster in het vernietigingskamp Majdanek in de Poolse stad Lublin.

Daar werden 235.000 mensen, meest Joden uit Oost-Europa, vermoord. Het openbaar ministerie zegt dat zij van mevrouw Schmid een SS-lidmaatschapskaart hebben gevonden.  Na Majdanek werkte zij in Auschwitz. Zij kan zich alleen nog per rolstoel bewegen en haar geheugen schijnt aangetast te zijn, zo heeft Bild gemeld.

Gisela S.  is nu 90 en woont eveneens in N-Duitsland. Zij werkte ook in Auschwitz. Charlotte S. is 94 en werkte in Ravensbrück, waar voornamelijk vrouwen opgesloten zaten. Anne Frank heeft daar nog korte tijd doorgebracht. In Oost-Duitsland is zij al eerder veroordeeld tot 15 maanden. Sinds echter de uitspraak in het proces-Demjajuk is het mogelijk bewakers veroordeeld te krijgen wegens medeplichtigheid aan moord in de kampen.

Ook tot de bschukldigden behoort Oskar Groening (foto rechts), die in Auschwitz belast was met het onderzoeken van kleding en andere ebzittingen van de gevangenen. Hij werd volgens berichten in 1948 vrijgesproken van oorlogsmisdaden.

Volgens zijn verklaring was het iedereen die inhet kamp werkte volkomen duidelijk dat de mensen die hun kleren en ebzittingen moesten achterlaten, direkt daarna vermoord zouden worden in de gaskamers. In de Britse krant Daily Mail staat meer uit zijn verklaring. Groening zegt in 1944 in de Ardennen gevochten te hebben, in de laatste grote slag die de Duitsers konden leveren.Wrak succesvolste onderzeeër O-16 mogelijk geschonden

door Eddy Kokelenberg
DEN HAAG, 16-12-2013 - Het wrak van de meest succesvolle Nederlandse onderzeeboot, de O16, is mogelijk verstoord. Het wrak is.tevens een oorlogsgraf voor 41 omgekomen leden van de bemanning.
 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zonk de boot van 76 m lang op 15 december 1941 door een zeemijn in de Golf van Siam voor de kust van Maleisië en is de laatste rustplaats van 41 van de 42 Nederlandse opvarende marinemannen.

Bij het wrak is een varende kraan gezien waar op het dek een grote hoeveelheid roestig oud ijzer lag. Het schip was zeer succesvol onder commandant ridder A.J. Bussemaker MWO (hij kwam ook om; hij is een oom van de hudiige minister).   LEES VERDER>>>


Nieuw Beiers verbod van Mein Kampf werk van

Israëlische lobby

door Arthur Graaff

HILVERSUM,, 16-12-2013 - Het verbod van de deelstaat Beieren op de wetenschappelijke heruitgave van Mein Kampf is het resultaat van een lobby van Israëlische parlementsleden.


Dat zei historicus Wim Berkelaar gisteren tijdens het programma OVT van de VPRO. OVT beschouwt Berkelaar (foto rechts) als kenner van het werk en hij bezit er enkele tientallen exemplaren ervan.

Ook wijst Berkelaar er in een toelichting aan Nieuws WO2 op, dat de vrije beschikbaarheid van het werk op het web elke poging tot beperking in feite zinloos maakt. "Blaffen tegen de maan", noemt hij het. Hij merkt verder op dat de Beiers nooit enige waarneembare inspanning hebben gedaan om dit aan te pakken.
  LEES VERDER>>>


In Berlijn kampbewaker Dachau aangehouden


door Eddy Kokelenberg
BERLIJN, 15-12-2013 - De politie heeft een 87-jarige voormalige bewaker van het concentratiekamp Dachau aangehouden, die in Berlijn woont. Hij wordt aangeduid als 'Horst P..

Op dit moment onderzoekt de politie naar verluidt hoe de man in de Tweede Wereldoorlog betrokken was bij de moorden in het kamp. dachau was geen vernietigingskamp, maar wel het eerste nazi-concentratiekamp. Er werden een aantal prominente Nederlanders vermoord, zoals prof pater Titus Brandsma en prof pater  Regout. In totaal stierven er 36.000 gevangenen.

Het Simon Wiesenthal Center heeft de informatie over Horst P. aan de officier van justitie in Berlijn gezonden. Eerst wilde justitie het verhaal nog geheim te houden, maar het schandaalblad Bild kwam achter de informatie en publiceerde het verhaal op vrijdag met een interview met Horst P.

Horst P. ontkende in het kamp iets te maken te hebben gehad met de moorden. Hoewel Hij merkte dat er voortdurend mensen verdwenen, had  hij nooit vragen gesteld . Hij was naar de SS gegaan omdat hem werd verteld dat je daar plezier kon hebben.

Volgens de Britse Mail Online heeft P. thuis een fotoboek over het naziverleden met daarin het opschrift 'MEIN KAMPF'., verzamelde hij plaatjes van Dachau waar hij 2 jaar bewaker was. Volgens het bericht in de Mail zijn er getuigen van zijn aanwezigheid in het kamp.Surinames onafhankelijkheid gaat terug op WO2


door Eddy Kokelenberg
HILVERSUM, 15-12-2013 - Surinames onafhankelijkheid, die in1975 werd geproclameerd, blijkt terug te voeren op WO2. Dat stelt het VPRO-programma OVT zondagochtend in een documentaire over de juist overleden Surinaamse historicus en eredoctor van de Anton de Kom-universiteit André Loor (1931-2013)
Foto rechts: bauxietwinning in Suriname tijdens de oorlog.

Suriname had voor de oorlog een begroting van Hfl. 5 miljoen, waarvan Nederland de helft fourneerde, zo blijkt uit het programma. Het land was arm, maar dat veranderde in hoog tempo toen in 1942 de Amerikanen in het land verschenen om de grote bauxiertvoorraden voor de militaire vliegtuigbouw te exploiteren.

De tekorten op de begroting waren volledig verdwenen. Volgens Loor in een eerder opgenomen VPRO-documentaire bestaan er schattingen dat tweederde van alle Amerikaanse oorlogsvliegtuigen gemaakt werd met Surinaams bauxiet.

Suriname is tijdens de oorlog verder nooit aangevallen en had dus geen oorlogsschade, in tegenstelling tot Nederland dat ongeveer 200 maal gebombardeerd werd, 250.000 oorlogsdoden telde en volledig leeggeroofd was - van locomotieven tot spoorstaven. Alle grote havens en bruggen waren vernield.

Na de oorlog kreeg bij Surinaamse politici het besef vorm dat het land een reële kans had om onafhankelijk van Nederland te worden. De toespraak van koningin Wilhelmina uit 1947 waarin zij verklaarde dat de Nederlandse koloniën op eigen benen zouden kunnen staan, droeg daaraan bij.

Curaçao bezat tijdens de oorlog de grootste olieraffinaderij ter wereld, draaiend op voornamelijk Venezolaanse olie. Hier werden wel regelmatig door Duitse onderzeeërs aanvallen op tankers uitgevoerd, maar Curaçao bezit verder geen eigen grondstoffen.  K O R T  
N I E U W S 

  
  maandag  16  december  2013    -     10  berichten  

Parahonden
Er bestonden in het Britse leger parahonden - paradogs - foto rechts. Ze moesten alleen wel het vliegtuig uit gegooid worden... Een boek beschrijft hun geschiedenis:
Andrew Woolhouse:  "13 - Lucky for Some: The History of the 13th (Lancashire) Parachute Battalion". CreateSpace Independent Publishing Platform 2013, 622 pags.

Kindertransporte - NAGEKOMEN
Ruim een week terug werd in Engeland en de VS op ongeveer 20 plaatsen herdacht dat het 75 jaar was sinds de eerste transporten met Joodse kinderen begonnen. In totaal 10.000 Joodse kinderen uit Duitsland, Oostenrijk en Tsjechoslowakije werden op die manier gered, en de meesten kwamn via Nederland.

Opvallend is dat de voorname rol van de Nederlandse organisatrice tante Truus Wijsmuller vrijwel nergens genoemd wordt. Zij organiseerde hete eerste transport uit Wenen in december 1938, na direct overleg met Eichmann zelf, en regelede op 14
mei 1940 het allerlaatste transport van 71 kinderen uit IJmuiiden a/b van het SS Bodegraven, waarop ook de grootet Nederlandse kunsthandelaar vluchtte, Jacques Goudstikker (hij kwam bij een ongeval aan boord om). Er is nu zelfs een World Kindertransporte Day op 2 december.

Pater Pancratius
Het Vaticaan publiceert - het is geen echt wonder - een zeer lovende biografie van de Duitse pater Pancratius Pfeiffer, generaal-overste van de orde der Salvatorianen - hun naam betekent 'redders'. Hij deed zeer veel in de 9 maanden van de beztting van Rome. Hij werd door paus Pius XII naar de nazi's gestuurd de dag na de eerste grote razzia van Rome, 16 oktober 1943, toen 1250 mensen werden opgepakt. Door het optreden van de pater kwamen er na 2 dagen 200 vrij.

Annes kastanje
Een kastanjeboom in Frankfurt, nazaat van Annes echte kastanje in Amsterdam, is omgezaagd en afgevoerd tussen 5 en 8 december - en dat zonder één spoor of één getuige. De boom was een aflegger van de boom in Amsterdam en stond er sinds 2008, bij de Anne Frank Schule in de Frankfurt.

Ereburger Hitler - shit happens
De gemeenteraad van een dorp onder München, Dietramszell, heeft geweigerd Adolf Hitler zijn ereburgerschap te ontnemen. Dat gaf natuurlijk heibel buiten degemeentegrenzen.

Kerst in Roemenië

Tijdens een Roemeense kerstuitzending van de publieke tv in dat land  heeft een koor een lied gezongen waarin tekst voorkwam die  het verbranden van Joden noemde. Ongelofelijk en diep truerig.


Vliegboten
Bij Wales is in zee het wrak van een vliegboot van het type Short Sunderland (foto onder) op 20 m diepte ontdekt. Dit is het type vliegboot waarmee Churchill de Atlantische Oceaan overstak voor overleg met president Roosevelt. De meeste toestellen van de vloot van ooit 40 werden neergeschoten. Het vliegtuig werd herkend door zijn laatste piloot, de nu 93-jarige Wing Commander Derek Martin OBE.
Schelvis: Tweede Kamer
rSchelvis
De 92-jarige Jules Schelvis overleefde 7 concentratiekampen en was woensdag te
gast in de Tweede Kamer. Hij kreeg een staande ovatie van de leden.
Schelvis was in Den Haag voor een gesprek met kamerleden die zich interesseren voor oorlogsgetroffenen. Hij overhandigde Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg  een van zijn boeken. De voorzitter prees Schelvis om zijn inzet om de herinnering aan de geschiedenis levend te houden.

Roofkunst Neurenberg
In München is een werk van de expressionist Max Pechstein (foto rechts) opgedoken, plus werk van Narcisse Virgilio Diaz de la Pena (1807-1876) uit de collectie Curt Glaser. De werken blijven voorlopig in Duitsland en de erfgenamen worden gecompenseerd.

De stadsarchief van de stad Neurenberg is een onderzoek gestart naar roofkunst ingemeentelijk bezit en heeft 8 werken gevonden. federaal minister voor cultuur Bwernd Neumann heeft aangekondigd dat de Duitsers nu intensiever gaan zoeken naar roofkunst.Daarom krijgen 15 instellingen nu 1,1 miljoen euro voor verder onderzoek.


Chagall

Er is een verdwenen werk van Chagall in de collectie Gurlitt gevonden.


H'sumse veiling stopt met bijna alle nazispullen, maar niet uit principe

HILVERSUM, 14-12-2013 - Veiling- en taxatiehuis Van Zadelhoff uit Hilversum stopt met de verkoop van nazi-artikelen. Aanleiding zijn de klachten over de verkoop van nazi-artikelen op Marktplaats, zo schrijft de Gooi- en Eemlander.

Foto rechts: Hitlerpostzegels die Van Zadelhoff nog verkoopt ondanks zijn aankondiging.

Maar de handelaar blijkt toch nog enkele tientallen nazi-postzegels te verkopen.. Deze zijn echter in Nederland nog nooit verboden en dragen ook geen zichtbare hakenkruizen..


Sinds ongeveer een maand is er kritiek op website Marktplaats.nl, waar onder meer naziwapens met hakenkruizen te koop staan.  LEES VERDER>>>Remco Campert voorstander van digitaal monument
voor verzetsstrijders


AMSTERDAM, 13-12-2013 - Het plan voor een digitaal monument voor alle Nederlanders verzetsstrijders (zie ons bericht van 12-12-2013) krijgt de instemming van de schrijver Remco Campert. Dat zei hij desgevraagd tegen Nieuw-wo2.tk.

Campert is de zoon van de dichter en verzetsman Jan Campert, die op 12 januari 1943 omkwam in het kamp Neuengamme.
Jan Campert is o.m. bekend geworden door het gedicht 'De achttien dooden', dat verwijst naar 3 Februaristakers en 15 leden van de verzetsgroep de Geuzen van Bernard IJzerdraat (hem inbegrepen) die op 13 maart 1941 als bijna de eerste verzetsrijders werden gefusilleerd.

"Ik kan dit plan alleen maar toejuichen", zei de schrijver Remco Campert. Hij voegde er aan toe dat een apart monument voor al die mensen die omgekomen waren in het verzet een uitstekend idee is, en dat een digitaal monument wat hem betreft prima is, en een mogelijk fysiek monument nog beter.

Foto rechts: de dichter jan Campert, de in kamp Neuengamme omgebrachet vader van Remco.

Remco Campert ziet in het monument op de Dam, dat de eerste 10 jaar van zijn bestaan werd gezien als het nationale gedenkteken voor alle Nederlanders die onder de oorlog geleden hadden, niet meer het juiste symbool.

Hij meent dat o.m. het herdenken van voormalige Nederlandse SS-ers die in Korea konden strijden aan geallieerde zijde om hun Nederlanderschap terug te verdienen, niet zuiver is..
Amnesty eens met aangiften tegen Marktplaats


AMSTERDAM, 13-12-2013 - Amnesty International is het eens met de aangiften wegens discriminatie tegen Marktplaats. Dat zei woordvoerster Nicole Sprokel van Amnesty vandaag tegen Nieuws WO2.

Woensdag deden de AFVN/Bond van Antfascisten en de website Nieuws WO2 aangifte tegen Marktplaats wegens discriminatie door het aanbieden van naziwapens met hakenkruizen.  Het CIDI heeft aangifte tegen een handelaar van nazispullen op Marktplaats gedaan.

De actie tegen de naziwapens op Marktplaats heeft ook steun gekregen van de Fédération Internationale des Résistants (FIR), een koepel van 22 nationale antifascistische organisaties en gevestigd in Berlijn. Deze federatie organiseert allerlei evenementen en publiceert over de gevaren van het fscisme en nazisme. De FIR gaat bekijken of Marktplaats ook Europese mensenrechten schendt door deze verkoop LEES VERDER>>>
.Kopie vernietigd portret Wilhelmina uit Indië
1942 herontdekt

HAARLEM, 13-12-2013 - Het Teylers Museum in Haarlem heeft een bijzonder portret van koningin Wilhelmina uit toenmalig Nederlands-Indië  teruggevonden. Het betreft een voorstudie van Willem Hofker.
Foto rechts: het portret van de koningin door Hofker. Foto Teylers Museum.

Het werk bevond tijdens de oorlog zich in het hoofdkantoor van de grote Indische rederij, de Koninklijke Paketvaart Maatschappij in het Indische Batavia (nu Djakarta). In februari 1942 veroverden de Japanners Indonesië en Batavia en verbrandden het portret vervolgens in het openbaar .


Willem Hofker (1902-1981) is bekend door .m.n. zijn Indische oeuvre. Hofker groeide op in kringen van schilders als Willem Witsen, Isaac Israels en George Hendrik Breitner en maakte ook staatsieportretten van de koningin en een groot scala andere onderwerpen. Hij reisde in de jaren 1930 naar Indië. Hofker en zijn vrouw waren daar tijdens de inval brachten 3 jaar in Jappenkampen in Indië door.


Onderzoekers van het museum die het werk van Hofker bestudeerden met het oog op een tentoonstelling iover hem ontvingen kortgeleden een foto van het portret. Ze waren volgens het museum verrast. "Ze dachten: hoe kan dat nou? Hoe kan een schilderij dat verbrand is ineens weer opduiken?", zei Terry van Druten van het Teylers Museum tegen de NOS. "Toen bleek het om een voorstudie te gaan, maar net zo mooi."


Hofker had na de oorlog zijn oorspronkelijke tekening met krijt uitgewerkt. omdat het origineel vernied was. Dat nieuwe werk verdween daarna 60 jaar in het magazijn. Het portret meet 120 bij 80 centimeter en  is vanaf zaterdag te zien in het Teylers Museum . In het museum start morgen een tentoonstelling gewijd aan Willem Hofker, en deze loopt van 14 december 2013 t/m 9 maart 2014

Naast enkele portretten van de sensuele Balinese meisjes waarmee Hofker beroemd werd,  zijn ook minder bekende werken van de kunstenaar te zien, waaronder zijn tekeningen van het dagelijks leven in het Japanse concentratiekamp.
Tekenfilm over Anne Frank in aantocht


JERUSALEM< 12-12-2013 - Er komt een biografische tekenfilm over Anne Frank. De maker is Israëlische regisseur Ari Folman, bekend van 'Waltz With Bashir'..Folman heeft zijn plannen verteld aan de The Hollywood Reporter.


De makers krijgen bij de productie steun van het Anne Frank Fonds in Bazel; de instelling opgericht door vader Otto Frank en nu beheerd door een  neef  van Anne. De filmmakers krijgen zodoende toegang tot het volledige archief van het fonds.

"Het is een fantastische kans en uitdaging om het Anne Frank-dagboek op de grote schermen te krijgen", zei Folman. "Er is echt behoefte aan nieuwe kunstuitingen om de herinnering levend te houden voor jongere generaties."


Begin volgend jaar wordt gestart met de productie van de film. Het is de bedoeling dat de film wereldwijd wordt vertoond. Annes leven is ook al in stripvorm uitgebracht  onder de titel: Anne Frank: The Anne Frank House Authorized Graphic Biography door Sid Jacobson.
Vriendenkring Neuengamme wil digitale namenwand alle slachtoffers verzet


VORDEN, 12-12-2013 - De Vriendenkring Neuengamme wil een digitale namenwand oprichten voor alle omgekomen Nederlandse verzetsmensen uit de oorlog. 


Foto rechts: Kamp Neuengamme voorjaar 1945, na de bevrijding: een Rode-Kruisverpleegster geeft een gevangene medicijn.


Dat heeft voorzitter Martine Letterie  vandaag bekendgemaakt.  Deze dag is het exact 75 jaar geleden dat het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg in gebruik werd gesteld. 


Neuengamme werd bekend als het kamp waar de meeste niet-Joodse Nederlandse verzetsmensen omkwamen, in totaal ongeveer 3.500.  LEES VERDER>>>
Zaak-Marktplaats: premier Rutte steunt strijd tegen discriminatie

DEN HAAG, 11-12-2013 - Premier Rutte roept Nederlanders op tot blijvende  strijd tegen racisme en discriminatie. Dat deed hij zondag in Jerusalem, bij zijn bezoek aan holocaustinstelling Yad Vashem aldaar.


Foto rechts: de premier in Yad Vashem na het leggen van een krans voor de evrmoorden. Foto RVD.


De oproep valt samen met de actie tegen de verkoop van discriminerende artikelen op Marktplaats. Nieuws-wo2 is zeer ingenomen met Ruttes steunende opmerkingen. LEES VERDER>>>Beiers willen uitgave Mein Kampf toch weer tegenhouden


MÜNCHEN, 11-12-2013 - De regering van de deelstaat Beieren tracht uitgave van Mein Kampf van Adolf Hitler ook na 2015, als het auteursrecht verloopt, tegen te houden. Eerder steunde deze regering het plan om nieuwe edities met een kritisch commentaar uit te geven.

Mein Kampf is niet officieel verboden in Duitsland, en er zijn diverse wetenschappelijke uitgaven te krijgen. Daarnaast zijn er op internet talrijke versies in diverse talen, ook het Nederlands, te vinden. Op deze site staan ook 2 hoofdstukken, maar in het tweede hoofdstuk is de term 'Jood' vervangen door 'Beier'.


De Beierse staat heeft enkele malen aangekondigd de publicatie op deze site te zullen vervolgen, maar heeft dat nooit gedaan. Het doel van publicatie hier was duidelijk te maken, dat van het werk in d emoderne maatschappij geen nefaste werking uitgaat - het is  door de stijl, zinsbouw en -lengte en totale omvang simpelweg onleesbaar voor jongeren of lager opgeleiden.  LEES VERDER>>>Erven Koenigs krijgen kunstverzameling vooralsnog niet terug

AMSTERDAM, 11-12-2013 - De erfgenamen van Nederlands-Joodse kunstverzamelaar Franz Koenigs (foto links) krijgen de kunstwerken die ze opeisten niet terug.


Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) heeft dinsdag het advies daarover van de Restitutiecommissie bevestigd. Het gaat om 34 schilderijen en 37 tekeningen die voor de oorlog van Koenigs waren en nu in bezit van de staat der Nederlanden zijn.Volgens de Restitutiecommissie, ook wel bekend als de ciommissie roofkunst, die terugvorderingen van roofkunst beoordeelt, is nog altijd niet aannemelijk dat het bezitsverlies van Franz Koenigs verband houdt met de nazi's. 


De bankier droeg zijn collectie voor de Duitse inval in 1940 over aan een Nederlandse bank waarbij hij een schuld had. Pas daarna kwamen de werken in handen van de nazi's.De erven van Koenigs trachten al jaren de kunst van hun voorvader terug te krijgen. Een kleindochter diende in 2002 een verzoek daartoe in, dat echter werd afgewezen.   LEES VERDER>>>
Rutte kondigt vanuit Jeruzalem onderscheiding voor Nederlandse Jodenredder aan


JERUZALEM, 10-12-2013 -  Premier Rutte heeft vanuit Jeruzalem de onderscheiding van een nieuwe Nederlandse Jodenredder aangekondigd. Dat wordt volgens de premier de 5270ste Nederlanders die door de staatsinstelling Yad Vashem onderscheiden is wegens het redden van Joden in de oorlog.

Rutte liet merken trots te zijn op de maar liefst 5.269 Nederlanders die Israël officieel onderscheiden heeft  Dat uitte de premier in zijn tafelrede in aanwezigheid van de premier Netanyahu, "En binnenkort zijn dat er 5270, als de oud-diplomaat de heer Kolkman postuum deze onderscheiding krijgt, voor zijn hulp aan vervolgde Joden als vice-Consul Generaal van het Office Néerlandais in Perpignan," zo zei de heer Rutte.


Een andere consul, Jan Zwartendijk, een Philips-employee die gestationeerd was in Litouwen, is al jaren terug onderscheiden wegens hulp bij het redden van ongeveer 6.000 Joden uit Litouwen, die dankzij de namaakvisa voor Curaçao die hij op hun dringend verzoek probleemloos gaf , voor het grootste deel in Shanghai terecht kwamen, waar zij onder redelijke omstandigheden de oorlog overleefden.
 
Premier Mark Rutte zei verder het een opdracht te vinden om altijd te blijven strijden tegen antisemitisme en discriminatie. Hij merkte dat op in een toelichting na zijn bezoek aan de grootste officiële herdenkingsinstelling van de holocaust, Yad Vashem.

De premier bracht een bezoek aan de instelling in Jeruzalem afgelopen zondag. De heer Rutte zei in zijn commentaar niet te kunnen uitsluiten dat er ooit een nieuwe shoah komt. "Ik hoop dat we inmiddels wijzer zijn geworden, maar ik kan niks voorspellen."

Het was premier Ruttes eerste bezoek aan de holocaustinstelling. Gisteren ontvingen de familieleden van maar liefst 11 Nederlanders postuum de hooogste Israëlische onderscheiding  wegens het redden van Joden. Eén op de 1800 Nederlanders redde tijdens de oorlog Joden, zo blijkt uit de officiële cijfers van Yad Vashem.


De  tweede op de lijst, Polen, heeft  ruim 6.300 officiële onderscheidingen en dus de meeste in absolute aantallen, maar het relatieve aantal voor dat land is 1 op de 4.300 - eenderde van Nederland.  Bij de Belgen ligt dit op 1 op de 5.200, bij de Fransen op 1 op de 11.100, de Italianen halen slechts 1 op de 83.000. Drijvende bok omgeslagen bij berging nazi-Duitse mijnenlegger

VEERE, 10-12-2013  - De drijvende bok die bezig was het laatste deel van een Duitse mijnenlegger in het Veerse Meer te bergen is maandagavond afgebroken, zo meldt Omroep Zeeland. De drijvende kraan had juist op dat moment het laatste deel van het wrak in de takels hangen en zou die op de wal deponeren..

De kraan ligt nu horizontaal langs de Veerse Dam in het water. Het is nog niet precies bekendgemaakt hoe het ongeluk verliep maar er zijn geen gewonden. Rijkswaterstaat overlegt met de aannemer en defensie om te bepalen wat er nu moet gebeuren.

Maandagmiddag haalde Defensie een deel van de nazi-Duitse mijnenlegger uit het water. Eind november ging  het eerste deel van het in stukken gezaagde wrak daaraan vooraf. Het derde en laatste deel zou vandaag aan de beurt komen.


De mijnenlegger is bestemd voor het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp waar het deel uit gaat maken van een WO2-park met de nadruk op de bevrijding van Zeeland, waar een zeer hevige strijd met grote inundaties aan vooraf ging.
Tien families krijgen Yad Vashem-onderscheiding voor redding moeder

LOOSDRECHT, 9-12-2013 - Een Loosdrechtse familie krijgt postuum een Yad Vashem-onderscheiding vanwege het redden van de moeder van Martin Moen.

De Australiër Martin Moen heeft 24 jaar onderzoek verricht naar de redders van zijn moeder in de oorlog gedaan, zo meldt RTVNH.  Moen is vlak na de oorlog geboren in Loosdrecht en heeft vanuit Australië alle betrokken families opgespoord. Postuum worden zij nu geëerd met een Yad Vashem-onderscheiding.

Foto rechts: Baby Martin Moen en zijn geredde moeder (foto M. Moen, wrs. 1949)

Tijdens de jodenvervolging moest zijn moeder vaak van naar nieuwe onderduikadressen verhuizen, in totaal bij 10 families. . Zo kwam zij o.m. bij de grootouders van van de familie Falk terecht. Omdat deze redders gestorven zijn, ontvangen  de famlieleden dinsdag postuum de Yad Vashem-onderscheiding, een officiële Israëlisch staatserkenning voor niet -Joden die in de oorlog Joden hebben geholpen met onderduiken, ontkomen en overleven.

Martin heeft alle families gevonden die zijn moeder hebben geholpen, die zelf te ziek is om uit Australië naar Nederland te komen. Morgen krijgen nog 9 andere families een Yad Vashem-onderscheiding voor het helpen van Martins moeder in de Tweede Wereldoorlog.


Miljoenensubsidie van Vfonds voor nieuw Vrijheidsmuseum WO2  in geding

NIJMEGEN, 9-12-2013  - Als er op 1 januari geen duidelijk ja is van de Gelderse gemeenten en provincie over het nieuw te bouwen Vrijheidsmuseum WO2 in Nijmegen, dan zal  het Vfonds zijn beschikbare miljoenensubsidie intrekken. Dat zei voorzitter Ton Heerts van het fonds, de grootste subsidiënt van de oorlogsbranche,  op TV Gelderland.


Het fonds stelt minimaal 6 miljoen euro beschikbaar voor het nieuwe oorlogsmuseum. Maar de laatste tijd is er in de politiek veel discussie over de vestigingen van het museum in Nijmegen. Het Vfonds meent nu dat er na 3 jaar discussie een besluit moet vallen. Als dat niet gebeurt , dan bestaat de kans dat de miljoenen naar een andere project in Nederland gaan.


De Gelderse SP in de Provinciale Staten wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de exploitatiekosten en de haalbaarheid van het geplande nationale oorlogsmuseum. Dat onderzoek zal echter niet vóór 1 januari gereed zijn . Fractievoorzitter Eric van Kaathoven van de SP zegt volgens TV Gelderland dat zijn partij zich niet laat 'chanteren' door het Vfonds.

 

MARKTPLAATS  DURFT  NIET  OP  TV  BIJ  VARA'S  KASSA

Nieuw record nazispullen op Marktplaats: 2.500+ stuks

AMSTERDAM, 7-12-2013 - Marktplaats heeft een nieuw record gevestigd bij de verkoop van nazispullen: er zijn nu 2.500 artikelen te krijgen. Daaronder alle spullen zoals dolken, SS-helmen, Hitlerplaquettes en allerlei nazipostzegels.

Foto rechts: vandaag op Marktplaats: postzegels met zowel Hitler als het hakenkruis -terwijl de reghels van MP de swastika's verbieden. Maakt MP niets uit, kennelijk. Klik op de foto voor eenlink (hoewel die wel snel verwijderd zal worden nu dit geschreven is)


Morgen besteedt de Vara in het programma Kassa aandacht aan de verkoop. Marktplaats wil daar echter niet voor de camera verschijnen. Ook het PR-bureau van MP, WhizPR, wil zich ook na herhaaldeijk aandfringen niet distanciëren van de verkoop van nazispullen.

Ook de RK Kerk benadrukt desgevraagd dat verkoop van nazispullen verwerpelijk en ongewenst is. De kerk was in 1937 één van de eersten die de NSB en het nazisme openlijk veroordeelde en NSB-ers uitsloot. Toientellen priesters kwamen om in het verzet, zoals prof Titus Brandsma. Het aartsbisdom Utrecht schrijft in een reactie:

"De Rooms-Katholieke Kerk – en daarmee ook de staf van het Aartsbisdom Utrecht – verwerpt het aanbieden van nazi-spullen en wijst elke vorm van (neo)nazisme, fascisme en antisemitisme af.(...) Dit blijkt ook uit diverse documenten – (...) waaronder  de brieven van de Nederlandse bisschoppen tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen het lidmaatschap van de NSB en de Jodenvervolging, (...) en ook toespraken van pausen nadien, waaronder onze huidige paus Franciscus. Tevens blijkt dit uit enkele recentere brieven van de Nederlandse bisschoppen."

LEES VERDER>>>Auschwitz-bewaker Lipschis vrijgelaten


ELLWANGEN, 7-12-2013 - De voormalige  Auschwitz-kampbewaker Hans Lipschis is vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. De rechtbank in  Ellwangen in Duitsland zegt dat de voormalig SS-er en bewaker aan dementie lijdt , waardoor een eerlijk proces onmogelijk is.


De nu 94-jarige Lipschis zat sinds mei in arrest op verdenking van medeplichtigheid aan moord in vernietigingskamp Auschwitz. In een verklaring schrijft de rechtbank: "Het is zeer waarschijnlijk dat de verdachte een strafproces van deze omvang, complexiteit en lengte niet meer kan volgen en zich daardoor niet meer adequaat kan verdedigen tegen de ernstige beschuldigingen".

Lipschis ontkent elke beschuldiging en betrokkenheid. Hij heeft verklaard slechts als kok in het kamp te hebben gewerkt . Lipschis woonde na de oorlog in de VS. Dat land wees hem uit toen bleek dat hij zijn SS-verleden had verzwegen. Zijn aanhouding is het gevolg van nieuw onderzoek dat werd ingesteld na de veroordeling van John Demjanjuk in 2011. Deze bewaker van het kamp Sobibor kreeg vijf jaar cel omdat hij onderdeel uitmaakte van een "vernietigingsmachine". Tot dan toe ontsprongen bewakers meestal de dans.Soldaat nu met naam herbegraven
in Oosterbeek

OOSTERBEEK, 6-12-2013 - De stoffelijke resten van een onbekende soldaat zijn geïdemntificeerd en deze week, in het bijzijn van zijn nabestaanden, herbegraven in Oosterbeek.

De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft de stoffelijke resten geïdentificeerd van deze  Gerrit de Waart uit Zwolle, duie vermist raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog vermist, zo meldt Defensie.

De Waard werd in september 1944, kort na de geallieerde luchtlandingen bij Arnhem, door Duitse troepen in Heelsum doodgeschoten. Na de bevrijding werd hij naamloos begraven in een groepsgraf in Oosterbeek. Identificatie was door DNA-onderzoek mogelijk.
 
De Waard werd in 1917 geboren. Hij vocht in mei 1940 als dienstplichtig soldaat. In september 1944, direct na de geallieerde luchtlandingen nabij Arnhem, stak De Waart de Rijn over om de Britse troepen te helpen. Volgens overlevering bood De Waart vrijwillig aan om per parachute afgeworpen wapens uit een container te halen. Hij werd door Duitse troepen betrapt en in Heelsum zonder proces ter dood veroordeeld en gefusilleerd.

De BIDKL werd in 1945 opgericht en is namens het ministerie van Defensie verantwoordelijk voor de opsporing, berging en identificatie van vermiste militaire en civiele oorlogslachtoffers. Daarmee wordt de jarenlange onzekerheid over het lot van hun vermiste familielid weggenomen. Defensie beschouwt dit nog altijd als een zorgplicht en een ereschuld, zo stelt het ministerie.EénVandaag meldt munitiedump in Waddenzee


HILVERSUM, 6-12-2013 - Op de bodem van de Waddenzee ligt volgens EénVandaag een munitiestort met 500 ton scherpe Duitse granaten uit de WO2. De dump ligt tussen Ameland en Schiermonnikoog en wordt volgens EénVandaag niet gecontroleerd. Niemand schijnt te weten in welke staat de munitie is.


Foto links: de Waddenzee bij Schiermonnikoog. Klik op de foto voor een link naar de reportage.


Burgemeester Albert de Hoop van Ameland is tevens voorzitter van samenwerkingsverband 'de Waddeneilanden' . Hij wil volgens de aktualiteitenrubriek geen munitiedepot in dit natuurgebied dat ook de Unesco Werelderfgoedstatus heeft. “Ik ben hiervan geschrokken en wil dat die rotzooi wordt opgeruimd”, zegt hij tegen de rubriek.. De Waddenvereniging en natuurbeheerder It Fryske Gea vrezen ook voor milieuproblemen en zijn voor ruiming.     

De Duitse munitie komt uit bunkers op Schiermonnikoog en kwam na de oorlog in de Waddenzee terecht.. Door het zoute zeewater roesten de granaten door, vrezen deskundigen. De inhoud is giftig en komt vrij in de Waddenzee.

In opdracht van Defensie onderzocht in 2001 de dump. TNO adviseerde de granaten elke 5 jaar goed te controleren. Maar van gerichte controle is geen sprake. Volgens Defensie is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor  de Waddenzee, maar die instelling stelt geen opdracht te hebben voor onderzoek naar de munitiedump. De Waddenvereniging vindt dat niemand verantwoordelijkheid neemt.In oktoberberichtte EenVandaag over de risico's van de grootse munitiestortplaats van Nederland in de Oosterschelde. De SP en de PVDA willen opheldering van de minister van Defensie, maar wachten nog steeds op antwoord.

.


Discussie Vrijheidsmuseum WO2 duurt voort


NIJMEGEN, 5-12-2013 - Het voorgestelde Vrijheidsmuseum WO2 dat in het fabriekscomplex Vasim in Nijmegen moet ko­men, kan grote tekorten opleveren. Nijmeegse raadsleden plaatsten gisteravond in een raadsvergadering daarover kritische opmerkingen. Ook zal het plan onderwerp worden van een referendum in Nijmegen.

Op de raadsvergadering van gisteravond stelde o.m. de SP raadslid Molenaar kritische vragen, o.m. over het gat van € 150.000 op de exploitatierekening. De SP steunt een referendum over het plan en een nader onderzoek dat door de SP-fractie in de provincie is voorgesteld.

De SP wil evenmin dat de gemeente moet meebetalen. GroenLinks (GL) is bang voor een financieel zwart gat en wil een nader voorstel van B&W. Er moet nog € 8 ton aan subsidies en sponsorgelden worden zekergesteld, zo stelde GL. Ook maakt GL bezwaar tegen de eis van subsidiënt het Vfonds dat er dit jaar nog een raadsbesluit moet komen. LEES VERDER>>>
Wrak van grootste onderzeeër uit WO2 herontdekt

HAWAII, 4-12-2013 - Wetenschappelijke duikers hebben het wrak teruggevonden van een enorme Japanse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog. De boot ligt op een diepte van 700 m voor de kust van Hawaïi.

Het schip is de 122 meter lange I-400 van de Sen-Toku-klasse. Dat was destijds het grootste type onderzeeër ter wereld en kon zonder bij te tanken rond de wereld varen.

Ze waren 60% groter dan de grootste Amerikaanse onderzeeër van die tijd. Deze onderzeeër en haar zusterschepen hadden zelfs 3 vliegtuigen en een katapult voor hun lancering aan boord.  LEES VERDER>>>


Drie vliegtuigen vlak bij elkaar neergestort

BOERDONK - In Boerdonk (boven Helmond) zijn tijdens de oorlog vlak bij elkaar niet 1 maar 3 geallieerde oorlogsvliegtuigen neergestort. In alle gevallen kwamen inzittenden om het leven. Het 5 jaar oude Lancaster-monument dat voor een eerder ontdekt en neergestort vliegtuig werd opgericht, zal vanwege deze nieuwe gegevens nu worden veranderd.


Een werkgroep weet inmiddels dat een paar maanden voor de Britse Lancaster een RAF Wellington met Canadese bemanning neerstortte in de buurt van het monument. In september 1944 verongelukte hier ook een zweefvliegtuig met Amerikanen dat uit koers was geraakt.

De werkgroep gaat zoeken naar informatie en nabestaanden van de gesneuvelden. In september 2014 dient het aangepaste monument te worden onthuld.Boeres dood wereldnieuws


AMSTERDAM, 3-12-2013 - De dood van Heinrich Boere is wereldnieuws: Google geeft ruim 23.000 vermeldingen uit de media. Het doodsbericht is in de gehele westerse wereld verbreid.


Foto rechts: een artikel over Boeres dood in de New York Times.

De neo-nazisite Stormfront wijdt tientallen commentaren aan het overlijden van moordenaar en SS-er Heinrich Boere, die zondag stierf. De neo-nazi's loven hem als 'great warrior'.


Op dat  forum wordt hij geloofd en geprezen voor het vermoorden van ongewapende Nederlandse burgers, meestal op de drempel van hun huizen.


Opvallend is dat op deze site geen enkele vorm van begrip voor of mededogen met de slachtoffers wordt geuit. De boodschap van de site is dat moorden een prima middel voor het bereiken van een politiek doel zijn.

Boere werd veroordeeld voor de moorden op 3 mannen: de Bredase apotheker Frits Bicknese, de fietsenhandelaar Teun de Groot en Frans Kusters. Volgens de Duitse rechter in Aken ging het hier om 'heimtückische' oftewel geniepige en gemene sluipmoorden. Het Duitse recht stelt deze kwalificatie als voorwaarde voor een veroordeling na de oorlog.Boere pleegde deze moorden in burgerkleding.

Boere stond enige tijd hoog op de meest-gezochte-nazi-lijst van het Simon Wiesenthal Center. Toen hij in 2000 werd opgespoord door journalist Rob van Olm, die hem vijf keer bezocht in die tijd, leek het erop dat Boere weliswaar geen afstand van zijn daden nam of spijt wilde uiten, maar hij had duidelijk ook geen behoefte meer zich achter de nazi-idealen te stellen. Boere was ook absoluut geen overtuigd nazi.


Rob van Olm vond het, zoals alle betrokkenen bij het proces, wel erg teleurstellend dat Boere geen enkele verklaring tijdens zijn rechtzaak in Aken wil afleggen.

 

Proces-Bruins: video van getuige vertoond

HAGEN, 3-12-2013 - Gisteren is op het proces tegen oorlogsmisdadiger Siert Bruins een video vertoond. Daarin getuigde de zuster van de vermoorde Aldert Dijkema tegen Bruins.

Eerder in het proces getuigde een vrouwelijke Nederlandse tolk, die regelmatig bij verhoren door de SS en SD in Groningen aanwezig was geweest. Zij stelde dat het regelmatig voorkwam, dat verdachten zonder vorm van proces vermoord werden.

Bruins staat terecht omdat zijn daad in tweede instantie dor de Duitse justitie als moord wordt aangemerkt. Eerder beschouwde justitie het als 'doodslag',  waarvoor een verjaringstermijn geldt, maar voor moord in het Duitse systeem niet.

Op de publieke tribune zaten regelmatig enkele in het zwart gekleden neo-nazi's. Vrijwel gedurende de gehele looptijd van vier maanden van het proces werd er buiten bij het gerecht gedemonstreerd door de Duitse antifascisten.

De Telegraaf stelt vandaag dat Boere toch een lichte vorm van spijt over zijn daden toonde. Rob van Olm wijst dat echter helemaal van de hand.


Hij interpreteert Boeres lichte afstand van zijn oorlogsdaden als afschuiven, het verleden afwijzen omdat er 60 jaar voorbij was.


Volgens Van Olm had Boere tenminste in de rechtzaal één keer duidelijk en onomwonden dienen te zeggen dat hij spijt had van zijn moorden - maar Boere is nooit in de buurt gekomen van een dergelijke uitlating, vindt Van Olm.


Nieuwe serie 'foute' lezingen in Verzetsmuseum


AMSTERDAM, 3-12-2013 - Dit  voorjaar organiseren het Verzetsmuseum Amsterdam, Historisch Nieuwsblad, NIOD en NTR/VPRO 5 woensdagmiddagen over ‘helden en schurken’ tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo meldt het Historisch Nieuwsblad.
http://www.historischnieuwsblad.nl/foutindeoorlog/index.html

Op 15 januari zal  Paul Ruigrok (NTR) deskundigen interviewen over de naoorlogse internering en berechting van collaborateurs. Op 19 februari spreekt Bas von Benda-Beckmann over zijn nieuwe boek over de ‘Velser affaire’: hebben conservatieve politieagenten en verzetslieden communisten verraden aan de Duitsers?

Was de Tweede Wereldoorlog de voorzetting van de Eerste? Hierover gaat de bijeenkomst op 19 maart. Op 16 april discussiëren Bart van der Boom en Ad van Liempt (foto links) over het verzet: hoe houdbaar is het traditionele beeld? Tevens vindt dan een presentatie plaats van de bundel De Tweede Wereldoorlog in Nederland in 16 indringende verhalen. Op 21 mei interviewt Clairy Polak NIOD-onderzoeker Bram Enning. Op die dag verschijnt zijn nieuwe boek over de zoektocht van kinderen van ‘foute’ ouders naar erkenning, getiteld Spreken over fout.

Alle bijeenkomsten beginnen om 16.30 uur in het Verzetsmuseum. Lezers van Historisch Nieuwsblad betalen per bijeenkomst € 10,- (normaal € 12,50) of € 45,- voor een passe-partout (normaal € 55,-). Inclusief museumentree en borrel. Reserveren 020-620 25 35 of lezingen@verzetsmuseum.org. Op deze pagina staan gegevens over collaborateurs, NSB'ers en andere foute Nederlanders.

Meer werken collectie-Gurlitt online


MÜNCHEN - 3-12-2013 - De Duitse overheden hebben meer dan 100 werken uit de colelctie-Gurlitt van o.m. Picasso, Cézanne en Degas online gezet. Het vermoeden bestaat dat de schilderijen zijn geplunderd bij Joden door de nazi's.


Foto rechts: Bernhard Kretschmars „Strassenbahn“:onderdeel van de collectie-Gurlitt.


De miljoenen euro's kostende werken bleken al in februari 2012 ontdekt in een flat in het Duitse München. Dat kwam begin november aan het licht toen er een artikel verscheen in het Duitse weekblad Focus.


Er wordt nu onderzoek gedaan naar de herkomst van de ruim 1400 werken die in het huis van de 80-jarige Cornelius Gurlitt werden gevonden.

Momenteel staan 219 schilderijen op de website www.lostart.de. Het vermoeden bestaat dat al deze schilderijen door nazi's illegaal zijn verkregen van Joodse verzamelaars. Op de site zijn zowel foto's en titels gepubliceerd, om de rechtmatige eigenaren de kans te bieden deze eventueel te vorderen. Er wordt verondersteld dat van al de werken er  590 roofkunsrt zijn.Documenten geven details over Japanse dwang tot prostitutie op Nederlandse vrouwen


door Eddy Kokelkenberg
FUKUOKA, 3-12-1013 (NAGEKOMEN) - Een reeks officiële Japanse documenten uit de oorlogstijd toont aan hoe ongeveer 35 Nederlandse vrouwen uit een gevangenkamp in Indonesië werd afgevoerd voor dwangprostitutie. Zij werden door het Japanse leger gedwongen tot werk als zg. " troostmeisjes". Dat blijkt uit documenten in het Nationaal Archief Japan in Tokio die zijn opgespoord door een Japanse actiegroep uit Kobe. Dat zeiden leden van de groep tegen de Japan Times die daarover op 7 oktober 2013 publiceerde.

Deze week (29-11-2013) werd in Japan een omstreden wet aangenomen, die alle informatie over defensie, diplomatie en terrorisme tot staatsgeheim kan bestempelen. Geheime informatie zou pas na 60 jaar openbaar worden en overtreders worden bedreigd met maximaal 10 jaar gevangenis. LEES VERDER>>
  K O R T   N I E U W S 
     dinsdag    5     december  2013   -    5   berichten    
  
Hollandsche Schouwburg

UvA-wetenschapper David Duindam  (UvA) verricht promotieonderzoek naar de Hollandsche Schouwburg als ‘lieu de mémoire.’ Dit onderzoek maakt deel uit van de NWO-onderzoekslijn Dynamiek van de herinnering. Sinds de jaren '70 draaien herdenkingen steeds meer om de erkenning van het slachtofferschap van de Joden. De Hollandse Schouwburg kan in dat opzicht volgens Duindam als een keerpunt gezien worden over hoe er in Nederland gekeken werd naar het oorlogsverleden.

Jesse Owens
De gouden medaille die de zwarte Amerikaanse hardloper Jesse Owens op de door de nazi's georganiseerde Olympische Spelen van 1936 in Berlijn won. staat te koop, zo meldt de Mail Online. Owens' overwinning ergerde Hitler sterk, zo is uit de gschiedenis bekend.

Deelen

Het Museum Vliegbasis Deelen bij Arnhem heeft 5 miljoen euro nodig voor een opknapbeurt. Momenteel wordt gesproken met meerdere financiers. Het museum, dat de resten bewaart van de grootste nazi-Duitse vliegbasis in de oolrog in Nederland  bestaat op deze locatie nu bijna 25 jaar. Het toont de historie van vliegveld Deelen, met nadruk op de Tweede Wereldoorlog. De verbouwing moet een modern museum opleveren dat tienduizenden bezoekers per jaar trekt.

Spitfire
Bijna 70 jaar na een noodlanding met zijn Spitfire zag de Amerikaanse vliegenier John S. Blyth voor het eerst filmbeelden van die gebeurtenis, zo meldt WO2 Actueel.
Een legerarts bleek hiervan opnamen te hebben gemaakt met een 16 mm camera. Filmmaker William Lorton ontdekte de beelden in 2005 en zocht de 83-jarige piloot op. Van die ontmoeting maakte hij een documentaire, getiteld “Spitfire 944”, die sinds dit jaar op YouTube staat.


Borger

Een gestolen bronzen oorlogsmonument uit Borger is ogenschijnlijk in goede staat teruggevonden. Een wandelaar zag het kunstwerk in de berm van een doodlopende weg en belde de politie. „Dit goede nieuws had ik nooit meer verwacht. Ik dacht dat het al gesloopt was”, zegt Boezen van het herdenkingscomité in het Drentse Borger, zo meldt de Telegraaf.

Luchtoorlog Achterhoek
Het was druk zondag
in Hengelo tijdens de open dag over de luchtoorlog , die tijdens de oorlog boven de Achterhoek woedde. Bestuurslid Sander Woonings van de Aircraft Research Group Achterhoek zei tegen de Gelderlander:. "Al ben ik niet verbaasd. Dit onderwerp leeft in de Achterhoek en Liemers." De Stichting ARGA, die de luchtoorlog in de jaren 1940-'45 documenteert, wil een permanent museum in Hengelo. Bestuursleden Han en Karl Lusink en Sander Woonings willen bij het 10-jarig bestaan het werk van de stichting voor een groter publiek toegankelijk maken. ARGA staat voor Aircraft Research Group Achterhoek.Heinrich Boere sterft in gevangenis

AKEN, 2-12-2013 UPDATE - 19:30 - Het Dossier-Boere kan eindelijk dicht. De Nederlandse oorlogsmisdadiger Heinrich Boere (92) is in Duitsland in de gevangenis overleden. Hij stierf gisteren in een gevangenisziekenhuis in Noordrijn-Westfalen, zo meldt de NOS. 


Foto rechts: Boere tijdens zijn proces in 2009 in Aken, met zijn advocaat Christiansen.


Boere was de eerste Nederlander die wegens oorlogsmisdaden in Nederland na de oorlog door een Duitse rechter stevig werd veroordeeld,  tot levenslang - wat in zijn geval neerkwam op 3 jaar zitten. Boere had geen kinderen.


Boere werd ontdekt door de journalisten Rob van Olm en Jan Louter in het jaar 2000. Zij maakten over hem een documentaire. Bij zijn proces in 2009-2010 bleek dat hij niet alleen de gewraakte moorden had gepleegd, maar ook nog als verrader in een onderduikersgroep op de Peel had gewerkt.


Volgens Rob van Olm (FOTO LINKS) had Boere geen spijt over zijn daden. Van Olm acht hem een 'kleine man'', een van de kleinste oorlogsmisdadigers uit Nederland, ondanks de 3 moorden waar hij voor veroordeeld is.


  LEES HIER DE NOTITIES VAN ROB VAN OLM BIJ DE DOOD VAN HEINRICH BOERE>>>


Het proces tegen Boere was te danken aan de activiteiten van oorlogsverslaggever Arnold Karskens van De Pers. Hij zorgde ook dat familieleden van Boeres slachtoffers deelnamen aan het proces. Eén van hen. Teun de Groot, fungeerde als mede-aanklager in het proces in Aken.


Boere was de eerste van een kleine reeks Nederlandse oorlogsmisdadigers en SS-ers die na decennialang Nederlands aandringen door de Duitse justitie werden aangepakt. De uitspraak in zijn proces, levenslang, verbaasde velen.


Na dit proces kwamen de justitiële maatregelen tegen o.m. John Demjanjuk en Klaas Carel Faber op gang. Momenteel loopt nog het proces tegen de collega-SS-er van Boere, Siert Bruins.


Boere kreeg in 2010 levenslang voor de represaillemoorden op 3 Nederlandse burgers tijdens de oorlog. Hij pleegde de moorden in opdracht van de Duitse bezetter als lid van het zg. Silbertanne-moordcommando oftewel commando Veldmeijer, de Nederlandse SS-kolonel die de moordgroep leidde.  Dat commando liquideerde in 1943 en 1944 ruim 50 Nederlandse burgers van wie vermoed werd dat ze tegen de Duitsers samenspanden. Met deze moorden nam de NSB wraak voor aanslagen van het verzet op NSB-ers en Duitse militairen.


Boere werd in 1921 in de Duitse plaats Eschweiler bij Aken geboren uit een Nederlandse vader en een Duitse moeder. Zijn ouders verhuisden later naar Nederland. Boere meldde zich tijdens de oorlog bij de Waffen-SS. Hij is volgens het Duitse ministerie van Justitie een natuurlijke dood gestorven. Over de Silbertanne-moorden schreef de historica  Inger Schaap een boek, 'Sluipmoordenaars'.


ZIE OOK DOSSIER BOERE>>>
Voeg uw inhoud hier toe
 MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM