Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS

 N  I  E  U  W  S -  W O 

 

HET RELEVANTE NIEUWS OVER DE OORLOG - UIT NEDERLAND EN DAARBUITEN


      Nederland herdenkt op 4 mei de slachtoffers van nazi-Duitse en Japanse agressie in WO2    

 

 a p r i l   2 0 1 3 

 KLIK HIER OF BOVEN VOOR ALLE FEITEN VAN DAG TOT DAG, PLUS FOTO'S, DATUMS  EN  LINKS

HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.POSCH, Eddy Kokelenberg (stagiair)  AUTEURSRECHTEN VOORBEH.-DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES


Foutje in Normandië-promotie: één invasiestrand overgeslagen

door Eddy Kokelenberg

CAEN, 29-04-2013 - Een verhitte discussie brak vorige week uit in Normandië  als gevolg van een nieuw toeristisch label genaamd "Mythische Sector". Eén van de 5 invasiestranden, de Britse sector Sword, werd op dit label namelijk overgeslagen. Het project is nu, mede na hevige protesten van Britse veteranen, waarschijnlijk van de baan, zo meldt de Britse pers.


Foto links: het kaartje met de omstreden omissie bij het gele vraagteken.

Sword Beach was het oostelijkste landingsstrand nabij Ouistreham en Caen. De landing op Sword Beach viel toe aan de Britse 3de infanteriedivisie en de Britse 27e pantserbrigade. De beroemde verovering van de Pegasusbrug in Ouistreham volgde er meteen opLEES VERDER>>>.Joodse Nobelprijswinnaar en WO2-veteraan Jacob overleden

PARIJS, 29-04-2013 - De Franse Nobelprijswinnaar François Jacob, tevens een hoog onderscheiden veteraan uit WO2, overleed vrijdag 19 april op de leeftijd van 92 jaar. Hij was van Joodsen huizen en raakte als Frans geallieerd militair tijdens de oorlog in 1942 en in 1944 zwaar gewond. Hij nam deel aan de invasie van juni 1944.

Jacob studeerde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog geneeskunde, en meldde zich in juli 1940 bij de Vrije Franse Strijdkrachten (FFL) van generaal De Gaulle. Na deelname aan de Dakar-expeditie en aan het einde van de campagne in Gabon, trad hij toe tot het Regiment van Senegalese schutters Tsjaad (RTST) in september 1942.  LEES VERDER>>>


Nieuw Eyewitness Museum WOII in Beek opent op 4 me
i


BEEK, 29-04-2013 - In  Beek (L) opent zich op 4 mei een nieuw museum op oorlogsgebied: het Oorlogsmuseum Eyewitness Beek, in het pand aan de Maastrichterlaan 45.


In 13 diorama’s beelden levensechte figuren oorlogsscènes uit Op de verschillende verdiepingen van het pand beleeft de bezoeker o.a. de sfeer van een bunker, een concentratiekamp en de loopgraven aan het front uit die tijd, zo meldt het museum op zijn site.

Het museum laat van de oorlog zaken zien die tot op heden onderbelicht waren in de regio. Initiatiefnemer Wim Seelen wil de herinneringen aan deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis levendig en krachtig houden. Om zoveel mogelijk mensen hiervan te doordringen heeft hij besloten zijn privécollectie toegankelijk te maken voor publiek.


Het museum gebruikt één Duitse soldaat als thematische figuur: de Duitse Fallschirmjäger/parachutist August Segel (foto links). Zijn geschiedenis wordt verteld. In verschillende diorama's  August was soldaat bij het Eerste Falschirmjäger Regiment dat later deels overging in de Hermann Göring Divisie. Hij nam dienst in 1935. Door de oorlog heen heeft hij aan vele verschillende fronten gediend, in Nederland o.m. bij de inval in mei 1940. Daarna is hij in Rusland ingezet, waar hij levend uit is gekomen. Vervolgens hij nog in Normandië en België. Tot slot heeft August de laatste dagen van de oorlog in Berlijn doorgebracht. Meer informatie omtrent openingstijden en prijzen bezoek de website: www.eyewitnesswo2.nl.

 


Omroep MAX stopt 'Derrick' wegens ontdekking SS-lidmaatschap Tappert

HILVERSUM, 27-04-2013 - Omroep MAX stopt voorgoed met het uitzenden van nog 20 geplande afleveringen de Duitse krimi Derrick. Zelfs de Duitse perszoals schandaalblad Bildmeldt dat vandaag, na het bericht op de 25ste april in deFrankfurter Allgemeine Zeitungdat hoofdrolspeler Horst Tappert  diende bij de Waffen-SS vanaf 1943. Of hij grondsoldaat (infanterist) was of een luchtafweerkanon bediende, wordt nog niet duidelijk. Infanteristen waren vaak betrokken bij oorlogsmisdaden.

Derrick is de bestverkochte Duitse serie aan het buitenland.  De omroep heeft dat besloten vanwege het betwiste verleden van  Tappert (1923-2008). Hij was in de Tweede Wereldoorlog op zijn laatst vanaf 1943 lid van de Waffen-SS, dat de NOS kenschetst als 'een militaire organisatie', maar alle afdelingen van de SS, inclusief Waffen-SS, waren misdadige organisaties volgens het tribunaal van Neurenberg.

Het tribunaal
maakt echter nadrukkelijk de uitzondering dat daarmee niet individuele leden automatisch oorlogsmisdadigers zijn geweest.Zowel 'gewone' infanterie-eenheden van de nazi-Wehrmacht als van  de Waffen-SS pleegden op uitgebreide schaal oorlogsmisdaden tegen zowel soldaten als burgers, standaard in Oost-Europa en incidenteel in West-Europa. In West-Europa zijn een dozijn incidenten bekend waarbij ook vrouwen en kinderen werden vermoord.
LEES VERDER>>>Onthulling monument Apeldoornsche Bosch in Kamp Amersfoort

AMERSFOORT, 26-04-2013 - Op vrijdag 3 mei 2013 om 16 uur wordt op het terrein van Kamp Amersfoort een monument onthuld, afkomstig van het voormalige Joodse psychiatrische ziekenhuis het Apeldoornsche Bosch. Alle patiënten daaruit werden op 21-22 januari 1943 gedeporteerd en vermoord.


Met de plaatsing van dit monument wil Kamp Amersfoort de herinnering levend houden aan de moord op ruim 1.300 Joodse psychiatrische patiënten en medewerkers van Het Apeldoornsche Bosch in de Tweede Wereldoorlog.


Naast het monument komen informatieborden die bezoekers vertellen over Het Apeldoornsche Bosch en het lot van de inwoners.Het Sinaï Centrum, de opvolger van Het Apeldoornsche Bosch, was ruim 50 jaar de buurman van het voormalige Kamp Amersfoort.Daar was het reliëf opgesteld op de voorgevel van het Sinaï hoofdgebouw.


Het monument, een betonreliëf van Lex Horn, meet 3 bij 4 meter. Toen het  Sinaï Centrum in 2008 verhuisde naar Amstelveen, was daar geen plaats voor het monument. Het Sinai Centrum droeg het over aan Kamp Amersfoort, waar het nu zo is geplaatst dat het een doorkijk biedt in de richting van het voormalige Sinaï-terrein.


In Kamp Amersfoort hebben uiteenlopende mensen gevangen gezeten: Joden, Sinti/Roma, krijgsgevangen Sowjetsoldaten, homosexuelen, communisten, verzetsstrijders en werkweigeraars. Er stierven bijna 650 van de 35.000 gevangenen, onder wie alle Sowjetsoldaten.


Het monument wordt onthuld om 16.00 uur door oud-Commissaris van de Koningin in Utrecht Beelaerts van Blokland, die als voormalig burgemeester van Apeldoorn nauw verbonden is met de geschiedenis van het Apeldoornsche Bosch.


Belangstellenden zijn vanaf 15:30 uur welkom in de ontvangstruimte van Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19 in Leusden. Daar is ook een kleine expositie ingericht over het Apeldoornsche Bosch. Belangstelling en aanwezigheid worden zeer op prijs gesteld.
Schrijvers en professoren tegen naziherdenking in Vorden

VORDEN, 26-06-2013 - Een groep schrijvers, wetenschappers en anderen die betrokken zijn bij de Tweede Wereldoorlog, maken ernstig bezwaar tegen
de herdenking van nazisoldaten uit de oorlog op 4 mei 2013 in Vorden, tegelijk met hun slachtoffers. Dat hebben zij de gemeente Bronckhorst laten weten.

Onder hen o.m. Zoni Weisz (foto links), bestuurslid van het Auschwitz Comité, die als enige van zijn Sinti-familie de oorlog overleefde. Toevallig logeerde hij in Vorden toen zijn familie gearresteerd werd maar kon van daaruit ontsnappen. Ook schrijvers Nelleke Noordervliet, Tomas Ross, prof Meindert Fennema, opperrabbijn Binyomin Jacobs en oorlogsverslaggever Arnold Karskens (foto linksonder) ondersteunen dit protest.

De groep vindt dat de gemeente als overheid geen enkele medewerking aan een  naziherdenking moet verlenen. Herdenken van Duitse soldaten kan volgens de groep op andere dagen. De ondertekenaren roepeniedereen op, niet deel te nemen aan het herdenken van daders in Vorden op 4 mei 2013.

Met tevredenheid hebben leden van de groep vastgesteld dat ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei sinds deze week nadrukkelijk adviseert op 4 mei alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, zoals directeur Nine Nooter van het comité dinsdag uitsprak op Radio 1 tegen de EOLEES VERDER>>>

Zuid-Korea protesteert bij Japan tegen fascistische
herdenking

SEOUL, 25-04-2013 - Zuid-Korea heeft de Japanse ambassadeur vandaag ontboden om te protesteren tegen een herdenking bij een nationalistisch-fascistisch oorlogsmonument in Japan. Bijna 170 Japanse parlementsleden plus de vice-premier hebben dinsdagochtend zoals elk jaar bij het oorlogsmonument Yasukuni (foto rechts) eer bewezen aan de Japanse oorlogsdoden uit WO2..

Onder de doden bevinden zich ook de Japanse politieke en militaire leiders uit de Tweede Wereldoorlog die werden veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. Buurlanden als China,  Noord- en Zuid-Korea veroordelen alledrie een dergelijk eerbetoon dat zij tevens zien als een verzuim om de Japanse oorlogsschuld te erkennen. De parallel met Vorden dringt zich op.

De parlementsleden behoren tot verschillende partijen. In het afgelopen weekeinde deed de rechtse premier Shinzo Abe al een donatie aan het monument en brachten drie ministers uit zijn kabinet er bezoeken aan. Hoewel de regering verklaarde dat zij dit niet in hun officiële hoedanigheid deden, dienden China en Zuid-Korea protesten in. Bij beide landen speelt ook het geval van de dwangprostituées, waar de huidige Japanse regering zeer moeizaam mee omgaat. Bij Yasukuni staat ook een oorlogsmuseum dat het militaristische verleden van Japan verheerlijkt.   K  O  R  T      N I E U W S  
  donderdag 25 april 2013 -  8 berichten   

Geïdentificeerd
Bijna 70 jaar lang bleef de familie Corstanje uit Goes in onzekerheid over wat er met  hun Nico was gebeurd tijdens de oorlog. Hij was officier-vlieger bij de marine in Den  Helder, door onder en deed verzetswerk en zou zijn gefusilleerd op de  Waalsdorpervlakte.

Echt bewijs daarvoor bereikte de familie nooit. Totdat Nico’s  lichaam werd geïdentificeerd. Maandag werd eindelijk zijn naam op zijn steen gezet  op de erebegraafplaats in Loenen (Veluwe) en kreeg hij het rgaf dat hem toekwam.  Zijn vier bejaarde zusters waren daar bij. Zijn broer had net voor zijn dood gehoord  dat Nico gevonden was.


Crash Aalsmeerbrug

Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 in Aalsmeerderbrug biedt op 5 mei  vanwege  Bevrijdingsdag enkele bijzondere activiteiten. De presentatie van een boek  over de Fokker G-1, de vertoning van een film over de Meivliegers van 1940 en  opstelling van authentieke legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog na een  bevrijdingsrit door de regio. Het museum is open vanaf 11.00 uur, zo meldt WO2  Actueel.

Granaat
Amateuronderzoekers hebben maandag aan het begin van de avond in het  Apeldoorns kanaal ter hoogte van de Vlijtseweg een zware tankgranaat uit de Tweede  Wereldoorlog gevonden.
http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2010992/zware-granaat-gevonden-i n-apeldoorn.htm#.UXWy46K-2So

Onderduik - Achterhoek
Op zaterdag 20 april startte in het Achterhoeks Museum 1940-1945 de expositie  “Onderduiken in de Achterhoek” en deze blijft tot 30 maart 2014 te zien. De  onderduikzolder van de familie Lelivelt uit Lichtenvoorde is de aanleiding geweest  voor deze expositie. Deze is ion het museum  nagebouwd. Dochter Mia Lelivelt woont  nog steeds in de woning met de onderduikzolder en zij was de hoofdgast. Op deze dag  69 jaar geleden werd haar vader gearresteerd en keerde nooit meer zou terug naar  huis. Vader Martin Lelivelt betaalde met zijn leven voor de hulp die hij bood aan  vliegeniers, Franse krijgsgevangenen en andere onderduikers. Lees het artikel op WO2  Actueel.

Auschwitz-orkest
In Amstelveen is het enige Nederlandse lid van het vrouwenorkest uit  concentratiekamp Auschwitz overleden. Zijhad de oorlog  overleefd. Flora  Schrijver-Jacobs (89) werd door de nazi's gedwongen om accordeon te spelen in het  kamp.

Theresienstadt
Helga Weiss (1929) opent op 27 april in Deventer haar expositie Teken wat je ziet
met  tekeningen die zij als jong meisje in Theresienstadt maakte. Als één van de weinige uit  Praag gedeporteerde joden overleefde Helga Weiss (foto links) de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens  haar verblijf in Theresienstadt hield zij een dagboek bij en maakte tekeningen over  het kampleven. Dagboek en tekeningen bleven bewaard dankzij Helga’s oom Josef, die  ze in een muur inmetselde.
Teken wat je ziet is tot en met 5 juni in het Etty Hillesum  Centrum in Deventer te zien.

Doorn
Het gerestaureerde oorlogsmonument aan de Dorpsstraat in Doorn heeft  dinsdagavond de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten ontvangen in het  Utrechtse Paushuize.  Dat meldt RTV Utrecht.


Catalina - nagekomen
Op 13 april vond er een historische vlucht met een Nederlandse Catalina vliegboot uit 1941  plaats. Het was de Karel Doorman, vernoemd naar de enige gesneuvelde  schout-bij-nacht, die in de Slag in de Javazee onderging.

Met deze vlucht lanceert  National Geographic haar serie over de 100 jaar Nederlandse militaire luchtvaart.

Met  de koop van een klein vliegtuigje begon 100 jaar geleden de Nederlandse  militaire luchtvaart. De luchtvloot raakte pas tijdens de oorlog in gevechten betrokken, en werd in Nederland vrijwel geheel vernietigd. Alleen in |Nederlands Oost-Indië kon de luchtvloot - vooral bestaand uit vliegboten - doorvechten.  Dit rijk bestaat uit 2.000 eilanden, zodat de vliegboot een onmisbaar voertuig was. Ook daar werden verliezen geleden, maar niet zo groot als in Nederland zelf.

In Indië evacueerden bemanningen van deze watervliegtuigen Nederlanders  en beschermden ze konvooien tegen onderzeeboten. Deze Catalinamaakte vrijdagmiddag 13 april 2013 een speciale vlucht boven  en op het IJsselmeer, o.m. met een oud-vlieger aan boord van 100 jaar oud.
Dachau-herdenking op zaterdag 27 april in A'dam

AMSTERDAM, 25-04-2013 - De 68ste jaarlijkse Dachau Herdenking vindt in 2013 plaats op zaterdag 27 april bij het Nationale Dachau Monument in het Amsterdamse Bos. Om 12.00 uur komen oud-gevangenen van het concentratiekamp Dachau daar bijeen om de slachtoffers te herdenken. De organisatie is in handen van de Stichting Vriendenkring van oud-Dachauers. Vrijwel altijd spreekt de Amsterdams burgemeester daar en neemt ook de Amstelveens burgemeester deel.

Dachau was het eerste Duitse concentratiekamp, bedoeld voor politieke tegenstanders zoals socialisten en communisten. Het opende zich op 22 maart 1933, als gevolg van de Rijksdagbrand en de machtsgreep die de legaal gekozen Rijskanselier Hitler vrijwel onmiddellijk daarna pleegde. Het kamp diende als voorbeeld voor andere concentratiekampen, die daarna in hoog tempo volgden. Nederland bezat overigens al sinds 1926 een concentratiekamp voor politieke tegenstanders.

Van de 228.000 mensen die in Dachau gevangen zaten, werden er officieel ruim 31,.000 omgebracht, maar de organisatoren spreken van een veelvoud van dit cijfer. Uit Nederland verbleven er bijna 2.000 mannen, zoals prof dr Titus Brandsma O.Carm. (daar vermoord), prof dr Robert Regout SJ (daar vermoord), en de zakenman Pim Boellaard, de schrijver Ed, Hoornik, de hoofdredacteur W.L. Brugsma, de schrijver Nico Rost en de PvdA-politicus Stuuf Wiardi Beckmann (daar omgekomen).Het kamp werd op 29 april 1945 door Amerikaanse troepen bevrijd.

  •     27 april 2013 om 12.00 uur in aanwezigheid van een lid van het college van B&W
  •     Nationaal Dachau Monument, Amsterdamse Bos, Amsterdam
  •     Meer informatie www.dachau.nlOok Nationaal Comité keurt nu eindelijk Duitse herdenking in Vorden af

AMSTERDAM/HILVERSUM, 24-04-2013 - Ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei keurt eindelijk de Duitse herdenking op 4 mei in Vorden af. Herdenken en verzoenen dienen gescheiden te blijven, stelde directeur Nine Nooter van het Nationaal Comité dinsdag in het Radio 1-programma Dit Is De Dag. van de zijde van de gemeente Bronckhorst is er nog geen reactie.

De aanleiding voor haar opmerking is de voortdurende discussie over het herdenken van gesneuvelde nazi-Duitsers in Vorden. Nooter is de laatste in een lange reeks instellingen die die herdenking afkeuren. Alleen de plaatselijke gemeente steunt nog dit plan.

"Verzoenen en herdenken zijn wat ons betreft andere thema's", aldus Nooter, die vorig jaar overigens zei 'verbijsterd' te zijn door de grote afkeuring van haar plan om een SS-gedicht te laten voorlezen op de Dam op 4 mei. Intussen is er een grote beweging ontstaan tegen de Vordense herdenking.
  LEES VERDER>>>Na 70 jaar spullen van onderduikers gevonden in Breepleinkerk R'dam

ROTTERDAM, 24-04-2013 - In  Rotterdam zijn gisteren na 70 jaar nog spullen van onderduikers gevonden in Breepleinkerk. Daar huisden 6, en later zelfs 7 onderduikers.

De spullen lagen op de op de orgelzolder in de Breepleinkerk . Zij waren van 2 Joodse gezinnen die daar met 6, en na een geboorte 7 mensen zaten ondergedoken. De spullen werden gevonden door Henk de Haan, een van de gemeenteleden die zich voor de geschiedenis van zijn kerk heeft geìnteresseerd. De spullen lagen in een ruimte waar sinds de oorlog geen mens meer geweest was.
LEES VERDER>>>

Duitse visie op Amsterdamse bezetting morgen bij Goethe Instuut


AMSTERDAM, 24-04-2013 - Hoe kijken Duitsers aan tegen de bezetting van Nederland? De meeste huidige Duitsers weten daar weinig van. Vorig jaar sprak president Gauck in zijn bevrijdingsrede zijn grote verbazing erover uit, dat hij niet geweten had van o.m. de vijf stakingen die Nederlanders tegen de bezetter uitriepen, en de immense, eveneens nergens in bezet Europa voorgekomen onderduik.

Duitse historici noemen Nederland vanwege de grote Duitse terreur en de enorme oorlogsschade vergeken met België, Frankrijk of Denemarken, wel 'het Polen van het Westen'. Morgenavond komt een beroemde Duitse historica, Barbara Beuys, praten over het boek dat zij over Amsterdam tijdens de bezetting schreef.

Mevrouw Beuys verhaalt hoe de Amsterdammers probeerden hun oude leven voort te zetten door zich aan te passen. Ook over hun  moed en de woede na de eerste deportatie van Joodse burgers in februari 1941, over de  terreur en invallen, over het  behoud van het culturele leven  en over mensen die hun leven riskeerden om Joodse kinderen te verbergen.
Berging grote Lancaster moet € 400.000 kosten


ZELHEM, 23-04-2013 - De berging van een neergestorte Britse Lancaster-bommenwerper in Zelhem gaat € 400.000 kosten. Deze kosten zal de betroffen gemeente deels via een rijkssubsidie vergoed krijgen. Voor communicatie en historisch onderzoek zal nog eens € 50.000 moeten worden uitgegeven, zo denkt de gemeente. In totaal wil de gemeente nog € 85.000 bijeengebrengen via o.m. sponsors en giften voor alle geplande activiteiten. De gemeente verwacht dat de berging in het najaar zal plaatsvinden.

De gemeente zal zodra de plannen definitief zijn een uitgebreide informatiecampagne opzetten om de naaste omwonenden en anderen te informeren over de berging van het wrak en wat dit voor hen betekent. Daarbij heeft de veiligheid de hoogste prioriteit, zo meldt de gemeente
.Lees verder>>>Opstand in Sobibor als theaterstuk


AMERSFOORT, 22-04-2013 - Dit jaar is het 70 jaar geleden dat vernietigingskamp Sobibor sloot nadat er een opmerkelijke opstand uitbrak. Dat veel Joden zich niet weerloos de dood in lieten jagen, is vorige week opnieuw benadrukt tijdens de herdenking van de Opstand van het getto van Warschaui, waarbij 13.000 Joodse strijders omkwamen.


Maar ook in de concentratiekampen werd soms heel dapper tegen het kwaad gestreden, in Auschwitz bijvoorbeeld en ook in het veel kleinere Sobibor, nog oostelijker in Polen gelegen en uitsluitend bedoeld ter vernietiging van Joden. LEES VERDER>>>Twee herdenkingen trekken recordaantal bezoekers

UTRECHT/AMERSFOORT, 22-04-2013 - De jaarlijkse herdenking van cocnentratiekamp Amersfoort heeft vrijdag weer meer bezoek getrokken dan vorig jaar. het aantal deelnemers stijgt de afgelopen jaren constant. De avondwake voor de 1.200 omgebrachte Utrechtse Joden trok zondagavond ruim 200 mensen, ook veel meer dan de organisatie verwachtte.

In Kamp Amersfoort werd vrijdagmiddag de bevrijding van het gevangenenkamp en de 650 doden herdacht. Op 19 april 1945 werd het officieel overgedragen aan het Nederlandse Rode Kruis en was niet langer in handen van de Duitsers, hoewel Nederland nog niet bevrijd was. De verpleegster Loes van Overeem kreeg de leiding en heeft toen buitengewoon werk verricht
.  LEES VERDER>>>'Burgemeester Aalderink minacht gevoelens oorlogsgeneratie


BENNEKOM, 21-04-2013 - Een overlevende van de oorlog, die o.m. van Market Garden in Arnhem meemaakte, heeft burgemeester Aalderink (foto links) en de wethouders van Bronckhorst beschuldigd van 'minachting' van de gevoelens van de overlevenden van de oorlog. De overlevende doet een beroep op de gemeente en wethouder Seesing om af te zien van deelname aan de herdenking van Duitse soldaten. Hij noemt die deelname een 'provocatie'


Deze heer Pieterse, schrijver van deze protestbrief aan de gemeente, kreeg  op zijn klacht ook antwoord van burgemeester Aalderink.


Die schrijft: "Het is duidelijk dat er mensen voor en tegen de gekozen invulling van de Vordense herdenking zijn, waarbij er een keuzemogelijkheid is voor de aanwezigen om na afloop van de plechtigheid via het graf van de Duitse soldaten naar de uitgang te lopen of via een andere route. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in Nederland. Wij respecteren ieders overtuiging. De verzoenende boodschap die het organiserende 4 mei Comité uit Vorden wil uitdragen met de gang na afloop, gaf voor ons de doorslag om met een gemeentelijke vertegenwoordiger aan te sluiten bij de totale activiteit."Lou de Jong negeerde overheersende Joodse rol in Nederlands verzet


AMSTERDAM, 21-04-2013 - Dr Lou de Jong (foto links), destijds directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie RIOD en staatsgeschiedsschijver, negeerde ten onrechte de overheersende Joodse rol in het Nederlandse actieve verzet. Hij deed dat in zijn 14-delige standaardwerk
'Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog'.

Dat De Jong dat deed als historicus was opmerkelijk - maar dat dit decennialang nauwelijks opgemerkt werd, is dat eveneens. Bij De Jong speelde volgens schrijfster Loes Gompes ( foto rechtsonder) in een interview met het radioprogramma OVT op zondagochtend, mee dat hij zelf Jood was, wat hij echter lange tijd niet wilde erkennen of bespreken. De Jong had de oorlog vanuit Londen meegemaakt, en zowel zijn tweelingbroer als zijn ouders bleven achter en kwamen in de oorlog om.  LEES VERDER>>>Laatste oorlogsbom Deventer uiterwaarden geruimd

DEVENTER, 21-04-2013 - In Deventer is de laatste oorlogsbom in de uiterwaarden, onschadelijk gemaakt. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) bracht vanochtend de bom tot ontploffing.

Sinds begin vorige maand zijn er 18 bommen geruimd en vernietigd. Deze actie maakte deel uit van het project Ruimte voor de Rivier. Voor dat project moet veel grond langs de IJssel bij Deventer worden weggegraven, zodat de rivier bij hoge waterstanden extra ruimte krijgt en ongewenste overstromingen worden voorkomen. Burgemeester Heidema van Deventer vond dat het bommenruimen vlekkeloos verliep. "Met militaire precisie is de klus veilig geklaard met een minimum aan overlast voor omwonenden, geweldig", schreef Heidema.


Foto boven: de Poolse president, graaf Komorowski, reikt de onderscheiding Polonia Restituta uit aan Simcha Rotem voor het monument voor de gettostrijders in Warschau.

Laatste gettostrijder onderscheiden bij herdenking in Warschau

WARSCHAU, 20-04-2013 - Simcha Rotem, de oudste overlevende aanvoerder van de gettostrijders uit Warschau, heeft gisteren een hoge Poolse onderscheiding gekregen.De Poolse president, graaf Bronisław Komorowski, reikte hem de onderscheidingPolonia Restituta (Hersteld Polen) uit voor het monument voor de gettostrijders in Warschau.

Foto links: de president van de stad Warschau, Hanna Gronkiewicz-Waltz, tijdens haar toespraak voor het monument  in het voormnalige getto in Warschau. Links naar haar brandt een menora. Tegenover het monument staat het juist geopende museum van de Joodse geschiedenis in Polen. Foto's stad Warschau.


In hem eert de Poolse staat degetto-opstand die op 19 april 1943 uitbrak, nu 70 jaar geleden.Simcha Rotemwerd geboren als als Simcha Rathajzer in 1924. Hij werkte aanvankelijk als illegale koerier, en kreeg vanwege zijn niet-Joodse uiterlijk de bijnaam ' Kazik', een afkorting van Kazimier, een populaire niet-Joodse voornaam in Polen. Zijn activiteiten vonden zodoende ook plaats buiten het getto.

Rotem leeft nu in Israël. De opstand in het Warschause getto was de grootse Joodse verzetsbeweging uit de oorlog. Er stierven 13.000 Joodse strijders bij deze opstand, die mislukte.

Aan de herdenking bij het grote getto-monument namen deel de Poolse president, terwijl de president van de stad Warschau, Hanna Gronkiewicz-Waltz, de bijeenkomst leidde. De voorzitter van het Europarlement, Martin Schulz, was een van de weinige buitenlandse gezagsdragers die de herdenking bijwoonde.  De strijd in het getto is onder meer beschreven door Leon Uris in zijn boek
'Mila 18'(foto rechts)
Politie start onderzoek naar wethouder uit Bronckhorst wegens discriminatie in Vorden

VORDEN, 20-04-2013 - door Eddy Kokelenberg - Er is gisteren aangifte wegens discriminatie gedaan tegen wethouder Seesing van de gemeente Bronckhorst. Deze heeft namelijk aangekondigd dat hij gaat deelnemen aan een herdenking van nazi-oorlogsgraven op 4 mei in Vorden, aansluitend op de plaatselijke dodenherdenking. Hij vertegenwoordigt daar dan zijn gemeente. Dat kan een misdrijf opleveren op grond van artikel 137f, g en h.Wetboek van Strafrecht.

Het is opmerkelijk dat de politie de aangifte heeft aangenomen, aangezien het feit nog niet heeft plaatsgevonden. De herhaalde aankondigingen echter van de gemeente en de wethouder zelf, gaven echter een basis voor deze aangifte. De politie stelt nu een onderzoek in naar de wethouder en de gemeente om te zien of zij zich inderdaad aan dit misdrijf schuldig maken.

De aangifte is verricht door de uitgever/hoofdredacteur van deze site. Hij wijst erop dat in de 10 graven nazisoldaten liggen, gesneuveld in functie, terwijl zij de opvattingen van massamoordenaar Hitler daadwerkelijk ondersteunden. Zij zijn dan ook in hun uniformen met daarop hakenkruizen begraven
. LEES VERDER>>>
Poes in verdrukking en verzet 1940-1945

AMSTERDAM, 20-04-2013 -  In 1943 stelde de overheid een verbod in op het slachten van katten, wat tot dan toe niet verboden was. De reden was dat de Duitsers bang waren dat er vanuit het buitenland propaganda gemaakt zou worden met de slagzin: "Ze eten er nu ook hun poezen op."

Dat vertelde Paul Arnoldussen vanochtend tijdens de TROS Nieuwsshow, waar hij sprak over zijn nieuwe boek 'Poes in verdrukking en verzet 1940-1945'.

Hoe poezen en andere dieren in Nederland de grootste ramp uit de Nederlandse geschiedenis zijn doorgekomen, is nooit degelijk onderzocht of uitgebreid aan bod gekomen.

Bekend is de toestand van paarden: het Nederlandse leger, net als het Duitse en vele andere legers behalve de Amerikanen die geen paarden overzee konden transporten, gebruikte vele tienduizenden paarden. Ook honden werden militair ingezet. Maar van poezen is vrijwel niets bekend.

Hoe leefden zij, hoe kwamen ze aan eten en kregen raspoezen een voorkeursbehandeling? Parool-journalist Paul Arnoldussen onderzocht het en schreef er een ironisch boekje over.
  LEES VERDER>>>
 70ste herdenking van Warschause getto-opstand zeer uitgebreid

WARSCHAU, 18-04-2013 UPDATE 19-04-2013 - Vandaag begint de 70e herdenking van het uitbreken van de Joodse opstand in het getto van Warschau. Deze opstand brak uit op 19 april 1943, duurde 63 dagen en was gericht  tegen de nazi's. Het Poolse lagerhuis Sejm bracht vandaag hulde aan de 66.000 dodelijke slachtoffers en de strijders van de noodlottige opstand, die zij overigens verloren.

Morgen leidt de Poolse president Komorowski een officiële herdenking namens de staat. Die vindt plaats bij het monument voor de gestorven helden van het getto en daarna bij de zg. 'Umschlagplatz' (foto rechts) ,  de laadplaats van de vroegere spoorwegen vanwaar Joden werde gedeporteerd uit de stad. Daar neemt ook de president van het Europarlement, Martin Schulz, als officieel vertegenwoordiger aan deel. Hij bezoekt ook een herdenkingsconcert gisteravond in de Warschause opera, gegeven door het Israëlisch Philharmonische Orkest
.
.LEES VERDER>>>
  K  O  R  T   N I E U W
   donderdag 18 april 2013  -  6  berichten  

Stiefzus van Anne
Eva Schloss kreeg een tweede vader in 1953: Otto Frank, de man met wie haar moeder, ook overlevende, trouwde. Eva Schloss is nu 83, werd net als Anne in 1929, maar in Wenen geboren en woonde ook enige tijd in Amsterdam. Ze dook net als Anne onder, werd door een verpleegster verraden maar overleefde, en woont nu in Londen. Ze heeft het voor het eerst over haar eigen oorlogservaringen Van Otto Frank
heeft ze meer over Anne gehoord dan welke levende ziel ook, zo lijkt het in een interview dat ze gaf aan de Daily Telegraph. Ze heeft haar verhaal nu ook te boek gesteld. 'After Auschwitz: My Memories of Otto and Anne Frank’ by Eva Schloss is een uitgave van Hodder.

Nachthexen
Tijdens de WO2 kregen vrouwen de kans zich te ontplooien op mannelijk terrein. Zulke vrouwen vormen de inspiratie voor twee gloednieuwe composities die op 27 en 28 april 2013 in het Orgelpark te Amsterdam worden uitgevoerd. Het Orgelpark is een internationaal podium voor organisten, componisten en andere kunstenaars.
Nachthexen van Huib Emmer gaat over een groep jonge Sowjetvrouwen die piloat werden en die met hun onorthodoxe methodes veel schade toebrachten aan de Duitsers.
In de VS mochten vrouwen meedoen aan een nationale honkbalcompetitie: de All-American Girls Professional Baseball League. Lonely Stats (Anne La Berge) is geïnspireerd op ene Annabelle Lefty Lee, die een ‘perfect game’ wierp in 1944. Irina Birger licht deze historische gebeurtenissen toe aan de hand van beeld, film en tekst.het orgelpark is aan de Gerard Brandtstraat 26 1054 JK in Amsterdam, tel 020 51 58 111, info@orgelpark.nl.

Opstand getto Warschau
Morgen wordt herdachtb dat de grote opstand in hetb egtto van Warschau 70 jaar terug plaatsvind. Daarom heeft het Poolse instituut voor Nationale Herdenking IPN een origineel exemplaar van het beroemde rapport van de SS-generaal Jürgen Stroop over de opstand gepresenteerd.

Stroops rapport beslaat de periode van 19 april tot 18 mei 1943 en is vooral bekend door enkele foto's, zoals die met een jongetje met pet dat zijn handen omhoog houdt (links). Er werden 17.000 mensen in het getto gedood en 49.000 mensen verdwenen naar vernietigingskampen.

Er zijn uitvoerige activiteiten plus een congres over de Shoah tgv. de 7-0ste herdenking.

Enschede
Er is op 4 en 5 mei 2013 een tweedaagse expositie in Enschede over de oorlog met de titel ' Verhalen van Enschede in de oorlog'. Die belicht enkele opvallende gebeurtenissen uit de oorlog in Enschede aan de hand van persoonlijke verhalen. Deze worden geïllustreerd met kranten, foto's, films, documenten en allerlei voorwerpen uit een privécollectie.

Foto rechts: een achtergebleven Fw 190 op het vliegveld Twenthe.

De lokatie van de tentoonstelling is bijzonder: het Zuidkamp. Dat kamp is in opdracht van de Duitsers in 1940 gebouwd en diende als onderkomen voor het Duitse Luftwaffe personeel dat gestationeerd was op het grote Duitse vliegveld Twente. Het vliegveld is in die tijd uitgegroeid van een klein grasveld tot een grote vliegbasis voor Duitse nachtjagers.
Zuidkamp was tijdens de oorlog het grootste wooncomplex voor de Luftwaffe in Nederland en het is nog grotendeels als zodanig te herkennen.De tentoonstelling bevat diverse foto's uit Canadese en Britse privécollecties van eenheden die tussen april en juni 1945 in Enschede gestationeerd waren. Op veel van de foto's is lokale jeugd te zien.

CIDI
Het CIDI in Den Haag start een artikel-12-procedure tegen het besluit een Arnhemse Turkse  jongen niet te vervolgen voor strafbare antisemitische uitspraken 'als hij bereid is enige voorlichting te krijgen'. Het ontbreekt hem niet aan historische kennis. In het programma ‘Onbevoegd Gezag’ van de NTR van 24 februari 2013 zei de jongen o.m.: ‘Ik haat Joden. Klaar. Die gedachte kun je niet bij me wegnemen.’ En: ‘Wat Hitler met de Joden heeft gedaan, daar ben ik wel mee tevreden.’
Het Centrum Informatie en Documentatie Israel acepteert niet ded weigering van het Openbaar Ministerie om deze antisemitische uitlatingen te vervolgen.

Bieber-Anne
Justin Bieber heeft vrijdag het Anne Frank Huis bezocht en ook het gastenboek ondertekend. Hij schreef: "Erg inspirerend om hier te zijn. Anne Frank was een geweldig meisje. Hopelijk was ze een belieber geweest." De Cabdese zanger noemt zijn fans beliebers. Op de Facebookpagina van het Anne Frank Huis staat dat Bieber langs kwam vergezeld door zijn vrienden en bodyguards.
De zanger bleef ruim een uur in het museum. Bieber was "zeer geïnteresseerd" in het Anne Frank Huis, zei de woordvoerder van het Anne Frank Huis tegen diverse media. Biebers  opmerkingen lokten alerlei kritiek uit.Zaterdagavond gaf Bieber een concert in het GelreDome in Arnhem.27.000 fans woonden het uitverkochte optreden bij, dat echter te laat
begon.

Kamp Amersfoort
Bij de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Kamp Amersfoort (foto links) zijn komende vrijdag twee 100-jarigen, die er in de Tweede Wereldoorlog gevangene waren. E zaten ruim 35.000 Nederlandse politieke gevangenen, onderduikers en zwarthandelaren, van wie er 850 stierven. Het kamp werd berucht vanwege de wreedheden die er zijn begaan o.m. kampbewaker de SS-er Joseph Kotälla.
De Duitsers droegen het kamp op 19 april 1945 over aan het Rode Kruis, maar Amersfoort werd pas op 7 mei bevrijd.
Het kamp is na de oorlog grotendeels afgebroken, er zijn alleen nog een originele wachttoren, een lijkenhuisje, een bunkercel en de schietbaan te zien zijn. Ook is de originele appelklok bewaard gebleven. Die wordt vrijdag geluid door een zoon van een ex-gevangene. Kamp Amersfoort is een nationaal monument.Airborne Museum start project Airborne Memories


OOSTERBEEK, 18-04-2013 - Zaterdag 4 en zondag 5 mei starten het verhalenproject ‘Airborne Memories’, de nieuwe Verhalensecretaire en een geheel vernieuwde website van het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek.

Ook dit jaar staan de inwoners van Oosterbeek en hun verhalen over de Slag om Arnhem weer centraal in de Verhalenstoel. Het verhalenproject gaat uit van burgerparticipatie waarin het museum nauw samenwerkt met Welzijnsorganisatie Solidez in Oosterbeek en omgeving. Vrijwilligers interviewen medebewoners over hun ervaringen tijdens en na de evacuaties in 1944. Meer dan 150.000 mensen moesten huis en haard verlaten in Anrhem en omgeving
. LEES VERDER>>>Antifa: Aalderink meest foute burgemeester van Nederland

VORDEN, 17-04-2013 - Volgens de vereniging van antifascisten AFVN/BvA is burgemeester Aalderink van Vorden (gem. Bronckhorst) de meest foute burgemeeester van Nederland.

De aanleiding hiervoor is het plan van de gemeente om deel te nemen aan de herdenking van 10 nazigraven op 4 mei, de nationale dag van herdenking van Nederlandse slachtoffers van de nazi's. De AFVN/BvA zegt dit in een persbericht, dat zij vandaag gepubliceerd heeft.

De  AFVN/BdA gaat nu een demonstratie in Vorden organiseren, en schrijft  dat samen te zullen doen met o.m. het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Joodse organisaties. Daar doen volgens het AFVN ook aan mee overlevenden van omgekomen familieleden en bekenden uit Duitsland en hun organisaties van vervolgden van het naziregime.

De AFVN/BvA: "Samen maken wij een vuist tegen de verering van het bezettingsleger van Hitler dat in heel Europa dood en verderf heeft gezaaid. "
 LEES VERDER>>>Alle 1100 Eindhovense slachtoffers WO2 vermeld op monument 

EINDHOVEN, 17-04-2013 - HetEindhovense bevrijdingsmonument op het Stadhuisplein wordt uitgebreid.  Er staan nu de 1100 namen op van alle Eindhovense slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dit een initiatief van de stichting 'Herinner u de namen' .


Zaterdag 4 mei 2013 wordt om 13.30 uur het bevrijdingsmonument opnieuw onthuld door de burgemeester en Cees van de Ven, voorzitter van de stichting ‘Herinner u de namen’. Als afsluiting worden alle aanwezigen uitgenodigd een witte bloem op het monument te leggen.


De stichting vraagt iedereen daarom een witte bloem mee te brengen. Voorafgaand aan de onthulling van het monument wordt in de Catharinakerk vanaf 16 april tot 17 mei een tentoonstelling gehouden, waarbij de namen van alle slachtoffers continu worden  geprojecteerd. :Hier een aantal lijsten van de namen. 
Stichting Sobibor herdenkt 70 jaar na eerste trein

AMSTERDAM, 28-02-2013 - Op 4 maart herdenkt de stichting Sobibor dat de moord op Nederlanders daar 70 jaar terug startte.In 1943 kwamen daar 19 treinen uit Nederland in Sobibor aan. Ruim 34.000 Joodse mannen, vrouwen en kinderen uit Nederland werden gedeporteerd naar dit onbekende kamp.

Foto rechts: dr hc Jules Schelvis, overlevende van enkele concentratiekampen waaronder Sobibór.

Op een enkeling na werden zij, in nog geen 5 maanden tijds, daar allemaal vermoord. Dankzij de succesvolle opstand die op 14 oktober 1943 onder gevangenen in Sobibor uitbrak, besloten de nazi's het kamp te sluiten en op te ruimen, maar raakte het toch bekend.
 
Op 2 maart 1943 vond het eerste transport vanuit Westerbork naar Sobibor plaats. Op 4 maart start het herinneringsjaar 2013 van de Stichting Sobibor met een bijzonder programma waarin Jules Schelvis vertelt over zijn treinreis naar Sobibor en kamerkoor Ad Parnassum ‘De Trein naar Sobibor’ ten gehore brengt. de bijeenkomst vindt
plaats in de  Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411 om  14:00-17:00 uur (zaal open om 13:30 uur). Na afloop een borrel om 16:00 uur. De toegang is vrij
.Herinneringscentrum Westerbork bestaat jaar 30 jaar


WESTERBORK, 28-02-2013 - Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork opende op 12 april 1983 zijn deuren en herdenkt dat met een foto-expositie, zo meldt de organisatie..


Fotograaf Sake Elzinga was daarbij als fotojournalist voor het Noord Nederlands Persbureau. Hij  heeft alle belangrijke gebeurtenissen rond ‘kamp Westerbork’ vastgelegd.. In de tentoonstelling ‘Meer dan een herinnering’ laat Elzinga zijn keuze zien uit de opnamen uit die 30 jaar. Sommige foto’s zijn nog niet eerder gepubliceerd.


De expositie belicht enkele belangrijke momenten, zoals de jaarlijkse 4 mei-herdenking op het kampterrein. Er zijn ook foto's te zien van o.m. de woning van de kampcommandant, en Barak 57 (waarin Anne Frank verbleef).


De tentoonstelling Meer dan een herinnering start zaterdag 2 maart en duurt tot en met 28 april. Een selectie uit het werk van Sake Elzinga wordt uitgegeven in de vorm van een speciale publicatie. Toegang tot de expositie is inbegrepen bij de toegangsprijs.
Struikelstenen geplaatst in Maarssen


STICHTSE VECHT, 28-02-2013 - In Maarssen zijn gisteren 5 zogenoemde struikelstenen geplaatst, waarin de namen staan gegraveerd van Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en niet meer zijn teruggekeerd.

De stenen zijn geplaatst voor de Maarssense families IJzerman en Blau. Lucas en Clara IJzerman werden op 16 april 1943 in Sobibor vermoord, hun 2 dochters overleefden de oorlog. De 2 stenen voor het echtpaar werden gelegd aan de Langegracht, waar het stel voor en in de oorlog een sigarenwinkel had (foto links)..


De 3 overige stenen zijn gelegd aan de Schippersgracht in Maarssen. Daar woonden Fritz en Minnie Blau met hun dochtertje Dorie. De familie werd op 2 augustus 1942 opgepakt en later in Auschwitz vermoord.

Initiatiefneemster voor het leggen van de monumentjes is de 87-jarige Tinie de Wit. Zij was tijdens de Tweede Wereldoorlog bevriend met de familie Blau en speelde met dochter Dorie. Dat het gezin opeens verdween en naar Auschwitz werd afgevoerd, heeft De Wit haar leven lang niet losgelaten. De struikelstenen zijn gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig, die de stenen zelf kwam plaatsen. inbegrepen bij de entreeprijs.

 
Kees van Kooten schenkt op 3 mei vaders album aan NIOD


AMSTERDAM, 17-04-2013 - Schrijver Kees van Kooten schenkt op 3 mei de oorlogsalbums van zijn vader aan het NIOD. Deze albums spelen een voorname rol in het boekenweekgeschenk dat van Kooten dit jaar schreef, 'De Verrekijker'. De schrijver hintte er al in zijn boekje op te overwegen de albums over te dragen.

Bij het NIOD en 15 andere oorlogsinstellingen  start dan weer de landelijke actie Niet Weggooien!. Met deze actie trachten deze instellingen  materiaal van particulieren en instanties uit Nederland en Nederlands-Indië uit de oorlog veilig te stellen voor studie en het nageslacht.

"Wanneer ik de volgende morgen het Album plechtig heb overhandigd aan de conservator van het NIOD, voelt het alsof ik mijn kind voor de eerste dag naar de lagere school heb gebracht." Uit: De Verrekijker – Kees van Kooten (p. 95).

"Ik kan dit schitterende museumstuk onmogelijk weggooien. Dan toch maar aan het NIOD schenken? Terwijl ergens in Nederland wellicht nog altijd een leeftijdgenoot van mij rondloopt die zijn eigen overleden vader op een van deze foto's herkent en zich maar al te graag, slikkend van ontroering, over dit document zou ontfermen?"(p. 45).

Verder neemt neemt Marjan Schwegman, directeur van het NIOD, vandaag het eerste exemplaar van 'Overleven in de dierentuin. De oorlogsjaren van Artis en andere parken' (foto links) in ontvangst. Het boek is geschreven door Maarten Th. Frankenhuis. De oorlog was ook voor Artis een turbulente periode. Voormalig Artisdirecteur Maarten Frankenhuis verzamelde meer dan 20 jaar lang archiefmateriaal, verhalen, artikelen, foto’s en andere gegevens over hoe de dierentuin de oorlog heeft doorstaan. Lees meer over Artis in oorlogstijd op de website van de dierentuin.


Ook zoekt het NIOD voor een onderzoek over de Europese eenwording informatie, archiefmateriaal en /of correspondentie over een groep personen die in de oorlog met enige regelmaat in Den Haag discussiëerden  om over de Europese eenheid.Het gaat om H.D. Salinger (1899-1979); W. (Wim) Verkade (lid van de redactie van Je Maintiendrai); H.R. (Hans) Nord (1919-1996); dominee O.T.Hylkema; C.J. de Korver (Leidse Parool-groep); Anton P.W. van der Lugt; G. Vonk; H. Brugmans (1906-1997). We informatie heeft kan contact opnemen met dr. Hinke Piersma (foto rechts), telefoon (06-20151631) of email (h.piersma@niod.knaw.nl).
Antifa's gaan niet in Vorden demonstreren op 4 mei

VORDEN, 16-04-2013 - Antifascisten uit Nederland en Duitsland gaan zaterdag 4 mei naar Vorden om daar deel te nemen aan de plaatselijke dodenherdenking. Het gaat om enkele tientallen leden van de Nederlandse Vereniging Antifascistische oud-Verzetsstrijders Nederland(AFVN) en het Duitse VVN-BdA (Vereinigung der Verfolgten des Naziregimes - Bund der Antifaschistinnen und Antifaschisten).

Foto links: de gewraakte nazigraven in Vorden.Op de achtergrond witte, geallieerde oorlogsgraven

De antifa's willen niet gaan demonstreren, zegt AFVN-secretaris Jan Cleton van uit Eerbeek, ook om te voorkomen dat neonazi's dat ook gaan doen. Cleton wil geen confrontatie, maar de herdenking van de slachtoffers ondersteunen.

De twee organisaties zijn tegen de voorgenomen herdenking van  graven van nazi-soldaten in Vorden,  aansluitend op de kranslegging bij de graven van hun slachtoffers op de Vordense algemene begraafplaats. Zij willen zij niet demonstreren op het kerkhof, In tegenstelling tot de berichten in de regionale krant De Stentor.

Cleton betreurt het herdenken van nazi-soldaten ernstig. Hij zegt: "Steeds vaker wordt vergeten waar 4 mei ooit voor is bedoeld. We herdenken op die dag de Nederlandse slachtoffers, niet de mensen die tegen hen vochten aan de andere kant hebben." Hij begrijpt ook niet waar de behoefte vandaan komt om na 70 jaar vrede met de Duitsers nog met hen te 'verzoenen' .

De AFVN werd in 1976 opgericht door vooral communistische oud-verzetsstrijders om het antifascistisch verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog bekender te maken. De nazi's hebben in Nederland en Duitsland vele duizenden communisten omgebracht voor en tijdens de oorlog. De eerste buitenlander die zij ombrachten was overigens de Nederlander Marinus van der Lubbe.

De kritiek op de dodenherdenking in Vorden blijft toenemen. Onder meer het Centraal Joods Overleg (CJO) en het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) en het Auschwitz Comité willen dat het Comité 4 mei Vorden afziet van de herdenking van nazigraven.Dit jaar Open Joodse Huizen in 6 steden

AMSTERDAM, 16-04-2013 - Dit jaar wordt Open Joodse Huizen in 6 steden gehouden. In Amsterdam, Borne, Den Haag, Elburg, Groningen en Tilburg openen op 4 en/of 5 mei Joodse huizen hun deuren.

Open Joodse Huizen is een programma van kleinschalige bijeenkomsten van herinneren en herdenken, waarin het joodse oorlogs- en bevrijdingsverhaal centraal staat.
'Joodse Huizen' zijn de huizen waaruit in 1942 en ’43 de toenmalige bewoners werden gedeporteerd. Uitgangspunt voor Open Joodse Huizen zijn de adressen en gezinnen die vermeld staan op deze website.communityjoodsmonument.nl.

Viia de website is te controleren, of een bepaald adres tijdens de oorlog wellicht door Joden werd bewoond. Daarnaast roepen de organisatoren alle bewoners van 'Joodse huizen' op de herdenkingsposter voor het raam te hangen.

Afgelopen week is de nieuwe mobiele app Joodse Huizen gelanceerd. De app maakt onderdeel uit van het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap en laat op een kaart zien waar tijdens en voor de Tweede Wereldoorlog Joodse gezinnen hebben gewoond. De app is een uitgave van de Community Joods Monument, die op 4 april 2013 de Museumprijs van € 100.000 won.Westerbork ontving 2.000 mensen in jubileumweekend

WESTERBORK, 16-04-2013 - Het kamp Westerbork ontving 2.000 mensen in het afgelopen jubileumweekend. Het Nationaal Monument bestaat nu 30 jaar.

Foto rechts: een bewerkte opname van de maquette van het kamp. Vooraan 3 woningen van bewakers.

Vrijdag hield het centrum een symposium over de vraag hoe Nederland over 30 jaar de oorlog en de Holocaust herdenkt. Volgens directeur Dirk Mulder heeft de nieuwe generatie de interesse voor de oorlog van zijn grootouders overgenomen.

Zaterdag en zondag waren in de expositieruimte en op het kampterrein activiteiten voor het publiek met onder meer tentoonstellingen, presentaties van ooggetuigen, lezingen, films en een fiets- en wandelroute over het kampterrein. De woning van de kampcommandant - het enige orginele gebouw dat er nog staat -  was permanent voor bezichtinging open.

Bij de opening in 1983 door koningin Beatrix bestond het idee dat het centrum jaarlijks hooguit 15.000 bezoekers zou krijgen. Dat werden er 135.000, waaronder vele honderden schoolklassen uit het hele land. Het voormalige kampterrein, waar het Monument van de 102.000 Steentjes staat, ontvangt jaarlijks 300.000 mensen. het centrum heeft normale openignstijden, het eigenliike monument zelf is permanent, 7x24 uur geopend.
Uitvoerige gegevens roofkunst ontdekt in Münchener kelder

MÜNCHEN, 15-04-2013 - In een kelder van een veilinghuis in München zijn originele veilingprotocollen uit de oorlog ontdekt. Daaruit blijkt hoe Joodse kunsthandelaren hun kunst kwijtraakten aan de nazi's. Het is een van de uitvoerigste bewijzen van nazi-kunstroof uit de oorlog.

Bij veilinghuis Neumeister zijn 44 geannoteerde protocollen van hun voorgangers uit de periode 1936-45 ontdekt. De afnemer staat bij de kunstvoorwerpen vermeld - en vaak is dat 'Gestapo'. Neumeister had al een onderzoek laten instellen naar oorlogskunst. Maar deze vondst, vorige week, was verbazend.

Neumeister was de voortzxetting van veilinghuis Winmüller, die voor en tijdens de oorlog actief was. Weinmüller verhandelde 34.500 objecten die in de periode 1936-45 van eigenaar verwisselden. In München hield Weinmüller 33 veilingen, in Wenen 18.

Volgens een artikel in de Frankfürter Allgemeine Zeitung was Weinmüller een centrale figuur in de kunstroof van de nazi's. Door de handel profiteerde Winmüller op twee manieren: zijn concurrenten werden uitgeschakeld, en hij kreeg de ebschikking over grote aantallen belangrijke werken. Het opmerkelijke is dat Winmüller na de oolrog volledig is gerehabiliteerd. Over Weinmüller is vorig jaar een grote studie verschenen:
Kunsthandel im Nationalsozialismus.

Bombardement Amsterdamse Buurt Haarlem herdacht

HAARLEM, 15-04-20313 - Morgen, dinsdag 16 april is het precies 70 jaar geleden dat de Amsterdamse Buurt in Haarlem zwaar werd getroffen door een bombardement. Daarbij stierven 85 mensen. De wijkraad organiseert een herdenkingsbijeenkomst.

De  RAF wierp de bommen die waren bedoeld om de nabijgelegen NS-werkplaats - die er nog steeds is - te raken. Het bombardement werd uitgevoerd door het 487e squadron. De bemanning van de vliegtuigen - tweemotorige Lockheed Ventura's - bestond uit Nieuw-Zeelanders.  De reden voor de vergissing had te maken met een vertraging van de missie bij de start. Verzuimd was de weergegevens te actualiseren.


De bommen veroorzaakten een enorme schade in de buurt. In de oorlog werden nauwelijks huizen gebouwd, pas na de oorlog startte de heropbouw.
De NSB-Jeugdstorm was hier bij de hulpverlening aanwezig en haar rol werd in de pro-Duitse pers breed uitgemeten, net als enkele weken eerder bij het bombardement op Rotterdam-West (31 maart 1943).

De herdenking  begint om 19 uur, en heeft plaats op de hoek van de Teding van Berkhoutstraat en de J.F. Helmerstraat.Kamp Westerbork herdenkt 30-jarig bestaan

WESTERBORK, 13-04-2013
- Het Nationaal Monument en Herinneringscentrum Kamp Westerbork herdenkt zaterdag en zondag zijn 30-jarig bestaan. Het gehele weekeinde zijn er bijzondere activiteiten. Het kamp is bezig met een kostbare restauratie van de voormalige en houten directeurswoning (foto rechts), het enige gebouw uit de oorlog dat nog intact is.

Er is ook een herdenkingstentoonstelling, verder presentaties van ooggetuigen, lezingen, films en wandel- en fietstochten over het voormalige kampterrein. Vanuit het doorgangskamp Westerbork deporteerden de Duitsers in de oorlog 107.000 Joden en zigeuners; 102.000 werden in de vernietigingskampen vermoord.


Koningin Beatrix opende het centrum bij het voormalige doorgangskamp van de nazi's op 12 april 1983. Dat was 38 jaar na de oorlog. In Nederland bestond aanvankelijk geringe interesse voor de Jodenvervolging, aldus het herinneringscentrum. Dat kwam pas na de tv-seire de Bezetting van dr L. de Jong, en na films als 'Schindler's List' in de jaren 70 en 80.


Bij de opening in 1983 was de verwachting ook nog dat het herinneringscentrum hooguit 15.000 bezoekers per jaar zou trekken. Dat steeg tot 135.000, waaronder vele honderden schoolklassen uit het hele land. Het voormalige kampterrein, waar het Monument van de 102.000 Steentjes staat, krijgt jaarlijks bezoek van 300.000 mensen


In 1971 werden de laatste barakken van kamp Westerbork afgebroken. De historische plek was daardoor nauwelijks meer herkenbaar. Om hierin verandering te brengen heeft een herinrichting plaatsgevonden. Taluds en reconstructies geven de oorspronkelijke grootte en plaats van een aantal barakken aan.

Oude paden en wegen zijn opnieuw aangelegd. Op de appèlplaats De 102.000 stenen: symbool voor de vermoorde gedeporteerden. Op het kampterrein geeft het Nationaal Monument Westerbork op indringende wijze de essentie van kamp Westerbork weer. De Jerusalem Stone en de Tekens in Westerbork zijn herinneringen aan de tragedie die hier plaatsvond.


Boeken

Westerbork werkt ook regelmatig mee aan publicaties. De recentste is 'Groeten van Leo, een kind in kamp Westerbork' van schrijfster Martine Letterie uit Vorden. (Klik hier voor een bericht daarover) Deze maand moet ook de oratie van prof. dr. Rob van der Laarse verschijnen bij Kamp Westerbork.'Nooit meer Auschwitz? Erfgoed van de oorlog na Europa's eeuw van de kampen'. Hiermee aanvaardde hij het bijzonder hoogleraarschap op de Westerborkleerstoel 'Erfgoed van de oorlog', ingesteld door Kamp Westerbork en verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Prins Bernhard schoot echt op Duitse vliegtuigen


DEN HAAG - 13-04-2013 - Prins Bernhard heeft op 10 mei 1940 tijdens de Slag om de Residentie werkelijk op overvliegende Duitse vliegtuigen geschoten. Dat zegt de 92-jarige veteraan Gerard Hillenaar uit Leiden, die destijds paleiswacht in Den Haag bij Huis ten Bosch was, zo meldt de Telegraaf. Daar woonde koningin Wilhelmina en logeerde vanwege de oorlog prinses Juliana met prns Bernhard en de prinsesjes Beatrix (geb. 31-1-1938) en Irene (geb. 5-8-1939).

Hillenaar bevestigt hiermee volgens de krant een anekdote uit de biografie van Bernhard, geschreven door Alden Hatch in 1962. De prins schoot volgens Hillenaar samen met de andere militairen op de Duitse vliegtuigen. LEES VERDER>>>
B&W Bronckhorst niet welkom op Jodenherdenking Vorden


BRONCKHORST, 13-04-2013 - De burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst zijn niet welkom op de herdenking van omgekomen Joden op 3 mei in Vorden. Dat heeft organisator bekendgemaakt.Het Nationaal Comité 4 en 5 mei te Amsterdam heeft deze Jodenherdenking in Vorden goedgekeurd en vermeldt deze op haar website. Voor deze herdenking is ook de Duitse ambassadeur uitgenodigd. Of hij komt is nog niet bekend.

Vorden is omstreden, nadat het plaatselijk comité 4 mei vorig jaar besloot er een herdenking bij graven van nazi-soldaten te houden. Vorden is de enige plaats in Nederland waar deze graven nog op een gewoon kerkhof liggen. De burgemeester van de gemeente wilde daaraan deelnemen, maar dat verbood de rechter hem; het gerechtshof in Arnhem stond het echter weer toe. Nu wil de gemeente een wethouder afvaardigen naar dezelfde herdenking dit jaar.LEES VERDER>>>  K  O  R  T  
N I E U W

   vrijdag  12  april 2013   -   6   berichten   


Dodenspoorweg

Op de website Go2War2.nl zijn de aquarellen van de oorspronkelijk uit Rotterdam afkomstige Fred Seiker gepubliceerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij op Java in Nederlands-Indië krijgsgevangenen genomen door de Japanners. Hij werd tewerkgesteld aan deBurma-Siam Spoorweg, vanwege de erbarmelijke omstandigheden waaronder de arbeiders te werk gesteld werden ook wel de “Dodenspoorweg
genoemd. De aquarellen, die Seiker (1915) na de oorlog maakte, tonen de ontberingen die hij als dwangarbeider heeft  doorstaan.

Foto rechts: het verbanden van lijken van cholera-lijders. .
Naar eigen zeggen zijn de verschrikkingen in zijn tekeningen “slechts een deel van de onmenselijke praktijken die door de Japanners gepleegd werden als de gewoonste zaak van de wereld, of zelfs als platte vermakelijkheden. Veel geallieerde krijgsgevangenen lijden daardoor tot op de dag van vandaag aan mentale trauma’s en fysieke afwijkingen.” Met zijn tekeningen wil hij “mensen, speciaal de jongere generatie, tonen wat er nu werkelijk gebeurde tijdens die afschuwelijke tijd.”


Het vergeten kamp
In maart 1942 geeft het Nederlandse leger in Nederlands-Indië zich over aan het Japanse leger. Geleidelijk moeten bijna alle Nederlanders in Indië naar kampen, en Paulines vader wordt tewerkgesteld bij de beruchte Burma spoorlijn - de Dodenspoorweg. Pauline moet van kamp naar kamp, elk kamp weer een graadje erger dan het vorige. 'Het vergeten kamp' is haar persoonlijke verhaal over de marteling, verhongering en wreedheden door de Japanse bezetter. Deze afschuwelijke jaren en het verlies van familie en vrienden veranderen Pauline in een teruggetrokken, stille vrouw,
voor het leven getekend. Pauline Kok-Schurgers geeft in haar boek een stem aan de talloze mensen die onnoembaar leed hebben geleden in de Jappenkampen. Het boek verschijnt in augustus bij uitgeverij de Boekerij.

Nederlandse Duitser
Het boek 'De vijand was mijn bondgenoot' van Ellen Vermaeten uit Tolkamer verschijnt vandaag. Het boek gaat over haar vader (foto links) die als 18-jarige in het Duitse leger vocht tijdens de oorlog. Hij woonde toen echter al enige tijd in Tolkamer, en was getrouwd met een Nederlandse vrouw en moest  weinig van nazi's hebben.

Hij is later gedeserteerd. Decennialang zweeg de vader over zijn belevenissen maar 7 jaar geleden begon hij stukje bij beetje te vertellen. Historicus Lennert Savenije van de Radboud Universiteit meent dat het een trend is dat kinderen van ouders met een complex oorlogsverleden met het verhaal van hun ouders naar buiten treden.

Zwolle
Op donderdagavond 11 april 2013 organiseert het Historisch Centrum Overijssel (HCO) een historische avond over Zwolle in de Tweede Wereldoorlog. Paul Harmens zal materiaal laten zien en met feiten en anekdotes uitgebreid toelichten. Harmens, WOII-collectiebeheerder en deskundige, zal aandacht schenken aan fotomateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de fotopresentatie vertelt hij wat er is gebeurd, waar de foto genomen is en hoe dezelfde locatie er nu uit ziet.

Vrijheidsmaaltijden

Bezoekers kunnen volgens Het Parool op Bevrijdingsdag voor de tweede keer meedoen bij speciale Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam. Bij een lunch op de Dam, waarbij geïnteresseerden versgebakken 5 mei-brood krijgen voorgeschoteld. Dat maakte het Amsterdamse comité 4 en 5 mei woensdag bekend. Met de maaltijden wil de organisatie Amsterdammers de kans geven te discussiëren over de betekenis van de bevrijding in 1945 en vrijheid in het algemeen. Meer dan 200 restaurants en musea bieden speciale menu's en programma's. Zo kunnen bezoekers bij Artis  een rondleiding meemaken over de dierentuin in de oorlogsjaren. Het comité verwacht zo'n 10.000 mensen voor de maaltijden, twee keer zoveel als vorig jaar.


Fortenseizoen
Van vrijdag 19 tot en met zondag 28 april is de opening van het Fortenseizoen. Tien dagen lang is er rond de forten, vestingsteden en kastelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie van alles te beleven. Dauwtrappen, fietsen, varen, spelen, luisteren naar verhalen, terrasje pikken en proeverijen. Laat je verrassen
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel
Locatie: Historisch Centrum Overijssel
Parkeren: Eikenstraat 20 of parkeergarage Diezerpoort
Tijd: 20.00-22.00 uur, toegang: gratis; voor meer informatie: T 038 - 426 63 00

Heemstede

Heemstede herdacht maandagavond voor het eerst de Joodse Heemstedenaren die tijdens de oorlog omkwamen. Dit op initiatief van de Stichting Joods Monument Heemstede.De Stichting maakt een nauwkeurig overzicht  van de Joodse inwoners die er hebben gewoond en de oorlog al dan niet hebben overleefd.

Dat de herdenking nu voor de eerste keer plaatsvindt, heeft volgens de stichting te maken met het feit dat er nooit eerder uitgebreid onderzoek is gedaan. Inmiddels is van ruim 160 Joodse Heemstedenaren bekend dat ze de oorlog niet hebben overleefd. Hun namen zullen maandagavond in het raadhuis van Heemstede opgenoemd worden.

Zoals de naam van de stichting al vermoedt, wordt er op dit moment ook gewerkt aan een monument voor de omgekomen Joodse Heemstedenaren. Voor de bouw is op dit moment alleen te weinig geld.


Schelvis
Jules Schelvis was 22 jaar toen hij en zijn vrouw Rachel  werden opgepakt in Amsterdam, bij de razzia van 26 mei 1943. Na een paar dagen in kamp Westerbork werden zij met veewagentrein getransporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor. In deze trein zaten 3006 Joden. De meesten van hen werden onmiddellijk na aankomst in Sobibor vergast. Rachel ook. Jules behoorde tot de 81 sterke, jonge mannen die werden geselecteerd om als Arbeitsjuden te werken; na de oorlog bleek dat hij de enige overlevende van zijn transport was.

Op initiatief van de stichting Nationale Herdenking Joure zal in de periode van 27 april tot en met 4 mei 2013 een zestal concerten gegeven worden waarin het verhaal van  Schelvis centraal staat.Tijdens het concert vertelt Jules Schelvis – inmiddels 92 – in fragmenten over de reis naar Sobibor. De fragmenten worden afgewisseld met live muziek, uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, dirigent Jan Vermaning, m.m.v. Marjolein Niels (mezzo-sopraan). Ook zijn er oorlogsbeelden uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.Onbekende Duitse Jodenredder Beitz wordt 100

ESSEN, 11-04-2013 - De in Nederland vrijwel onbekende Duitse Jodenredder Berthold Beitz zal in Essen in Duitsland op 13 september 100 worden, en hij verkeert in goede gezondheid.


Hij redde als directeur van een nazi-oliebedrijf vele honderden Joden, waarvoor hij in 1973 werd geëerd met de onderscheiding ' Rechtvaardige onder de Volkeren'  van de Israëlische staatsinstelling Yad Vashem. Zijn vrouw Else ontving daarna ook de onderscheiding in 2006. Het Reformatorisch Dagblad wijdt vandaag een uitgebreid artikel aan hem.

Gezien zijn leeftijd hoefde Beitz niet aan te treden bij de Wehrmacht. Maar zijn carrière bij de Pommerse Bank werd toch vaak onderbroken door verplichte deelname aan de mobilisatie. Min of meer gedwongen nam hij een baan aan bij Shell in Duitsland.

Na de Duitse inval in de Sowjet-Unie op 22 juni 1941 ging Beitz werken als commercieel directeur van Karpathen-Öl in Boryslaw, toen bij Lwow in Polen. Hier zit aardolie, en het bedrijf exploiteerde deze onmisbare grondstof voor de oorlog
. LEES VERDER>>>Joods Kindermonument Rotterdam onthuld


ROTTERDAM, 10-04-2013 - Vandaag precies 70 jaar geleden vertrok uit Rotterdam het laatste grote transport met Joden naar kamp Westerbork. Daaran ging de reis naar de kampen in nazi-Duitsland.


Ook Joodse kinderen van één maand tot en met 12 jaar moesten mee. Vandaag onthulde burgemeester Aboutaleb daarom het Joodse Kindermonument in Rotterdam om de 686 kinderen vermoorde Joodse kinderen te herdenken.

LEES VERDER>>>
Oorlogsauteur vindt kleine WO2-expo in Rijksmuseum lachwekkend


AMSTERDAM, 10-04-2013 - De meest bekende actuele oorlogsschrijver van Nederland, historicus en programmamaker Ad van Liempt, vindt de afdeling WO2 van het Rijksmuseum 'lachwekkend'. Het museum toont uit de oorlog slechts twee voorwerpen: een schaakbord dat Mussert kreeg van de Duitsers en een gestreept jasje uit een concentratiekamp.

Het Rijksmuseum toont ook voorwerpen uit WO2, omdat het museum zich opwerpt als hèt historisch museum van Nederland. Van Liempt in DWDD gisteren: "Die oorlog is zo gecompliceerd en er zitten zoveel kanten aan en zoveel verhalen dat het beledigend is." Hij vindt deze presentatie ook 'absurd' en 'lachwekkend'. "De oorlog heeft ook nog iets betekend voor gewone mensen
." LEES VERDER>>>Apeldoorn: 40ste keer estafette Bevrijdingsvuur op 5 mei


APELDOORN/BEEKBERGEN, 10-04-2013 - De Stichting 4 en 5 mei Beekbergen organiseert op 5 mei voor de 40ste maal de jaarlijkse Bevrijdingsvuurestafette vanuit Wageningen naar Apeldoorn/Beekbergen.

Foto rechts: de burgemeester van Wageningen ontsteekt het Bevrijdingsvuur in 2012.

Het Vrijheidsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 mei naar 5 mei. Het wordt ieder ja
ar om middernacht van 4 op 5 mei in Wageningen ontstoken. De ceremonie vindt plaats op het 5 Mei Plein, voor het historische Hotel De Wereld, waar de Duitsers instemden met hun overgave.

De lopers uit Beekbergen zullen in 2013 voor de 40ste keer mee lopen. Zij vertegenwoordigen de gemeente Apeldoorn. Wanneer alle loopgroepen het Vrijheidsvuur hebben ontvangen, verspreidt het zich als een 'lopend vuurtje' door heel Nederland. Traditiegetrouw wordt het Vrijheidsvuur door enthousiaste sporters als een 'lopend vuur' door heel Nederland verspreid. Zo geven sporters van Beekbergen uitdrukking aan de betekenis van het Vrijheidsvuur, en daarmee aan het belang om in een rechtvaardige wereld in vrede en vrijheid te kunnen leven.
  LEES VERDER>>>


Truppenkennzeichen der 19. Waffen-Grenadier-Division der SS


Weer SS-herdenking in Letland gedoogd

RIGA, 10-04-2013 - Zoals elk jaar hielden Letse veteranen van de Waffen-SS zondag hun jaarlijkse controversiële rally in Riga. Ook dit jaar liet de overheid deze demonstratieve herdenking toe. De SS-ers herdachten hun gevallen kameraden uit de Tweede Wereldoorlog.


Foto links: het symbool van de Letse SS.

Tijdens de oorlog, dienden ongeveer 140.000 Letten in Hitler's leger tegen dictator Stalin en zijn Sovjet-Unie, van wie er ongeveer 45.000 in de SS op een bevolking van 2 miljoen mensen (
uit Nederland waren dat er 25.000 in de SS op een bevolking van 8,8 miljoen). Onder zware politiebescherming marcheerden rond 1500 ex-soldaten en hun aanhangers door de Letse hoofdstad. Op het Vrijheidsmonument legden ze bloemen.
   LEES VERDER>>>Ad van Liempt geeft 4-meilezing in Hilversum

HILVERSUM - Historicus, schrijver  en programmamaker Ad van Liempt verzorgt 4 mei in Hilversum de tweede Bill Minco-lezing. Waarover hij zal spreken is nog niet bekend.

Burgemeester Pieter Broertjes heeft de dodenherdenking in de stad vorig jaar naar eigen zeggen ’iets inhoudelijker gemaakt’. Nieuw onderdeel was met name de Bill Minco-lezing, genoemd naar de bekende Hilversumse verzetsstrijder. De eerste Hilversummer, die vorig jaar over zijn eigen ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog vertelde was André Roelofs (1931). De oud-journalist sprak over zijn jeugdjaren in Hilversum tijdens de bezetting en zijn eerste stappen in het verzet.
  LEES VERDER>>>Rondleiding Duits commandocentrum en bunker Walcheren

MIDDELBURG, 9-04-2013  –  Op 11 mei is er een rondleiding door park Toorenvliedt in Middelburg, in de oorlog een Duits commandocentrum, en de museumbunker bij de Oranjemolen in Vlissingen. 

Dit verzorgen vrijwilligers van de Stichting Bunkerbehoud van 10.00 uur tot 12.00 uur in opdracht van de gemeenten. Beide bezienswaardigheden met het bijbehorende cultureel erfgoed worden momenteel met Europese subsidie aantrekkelijker gemaakt. In het kader van de Europese Kijkdagen worden de deuren op 11 mei extra wijd voor het publiek open gezet.

Het bunkercomplex Toorenvliedt in Middelburg was een belangrijk onderdeel van de Atlantikwall, een Duitse verdedigingslinie. De elf bunkers vormden tijdens de oorlog samen met een daar gebouwd landhuis een Duits divisiehoofdkwartier. Van daaruit werd de verdediging van Walcheren geleid - door de Duitsers vanaf 1944 aangeduid als ' Festung Walcheren'. Momenteel wordt één bunker opgeknapt en ingericht als museumbunker.

De rondleiding op zaterdag 11 mei start stipt om 10.00 uur in Park Toorenvliedt (of Torenvliet) in Middelburg, bij de ingang aan de Koudekerkseweg. Rond 11.00 uur gaat de rondleiding verder in de Oranjemolen in Vlissingen. Deelname is gratis en geschiedt met eigen vervoer.

De museumbunker bij de Oranjemolen in Vlissingen ligt op een historische locatie en is waarschijnlijk één van de eerst veroverde zware bunkers op Walcheren. De bunker fungeerde als een Duitse artilleriewaarnemingspost. de Duitsers hadden op Walcheren zware artillerie aan de kust geïnstalleerd, om de toegang tot Antwerpen te beheersen. Deze artillerie moest in november `1944 worden vernietigd, toen de geallieerden Antwerpen innamen. De haven, cruciaal bij de aanvoer van vooral materieel voor de bevrijding van de Ardennen en Nederland, kan pas functioneren als het Duitse kustgeschut verdwenen was.CIDI: Geen onderzoek A'dams erfpachtschandaal zonder Joodse organisaties

AMSTERDAM, 9-04-2013 - Amsterdam moet Joodse organisaties actief betrekken bij het onderzoek naar rekeningen en boetes voor achterstallige erfpacht die de stad na de oorlog aan Joden oplegde, zegt Ronny Naftaniel (CIDI, foto links). De boetes, vaak opgelegd aan totaal berooide overlevenden en soms voor huizen die er niet meer stonden, zijn 'een smet op de wapenspreuk van Amsterdam: dit was allesbehalve barmhartig', zegt Naftaniel op de site van het CIDI.


Naftaniel reageert op de onthulling in Het Parool dat Amsterdam na de oorlog teruggekeerde Joden dwong om achterstallige erfpacht te betalen over de jaren waarin zij ondergedoken of gedeporteerd waren. Daar bovenop werden zij beboet vanwege te late betaling. LEES VERDER>>>50 oude Auschwitz-bewakers mogelijk toch vervolgd
http://www.zentrale-stelle.de/servlet/PB/show/1193352/kvs.jpg

LUDWIGSBURG, 06-04-2013 - Justitie in Duitsland heeft 50 mannen ontdekt die in de oorlog bewakers zijn geweest in het vernietigingskamp Auschwitz. Het zijn allemaal Duitsers ouder dan 90. Zij worden mogelijk nog vervolgd.

De namen en gegevens zijn gevonden door het officiële Centrum voor onderzoek naar nazi-misdaden van de overheid  in Ludwigsburg, in het Duits Zentrale Stelle der Landesjustizverwaltungen zur Aufklärung nationalsozialistischer Verbrechen (foto rechts) .

Dit centrum is zwaar bekritiseerd omdat het jarenlang zo weinig materiaal aanreikte. Die kritiek kwam vorig jaar o.m. van de Nederlandse documentairemaker Gideon Levi. deccenialang heeft Duitsland oude nazi's beschermd voor ernstige vervolging. Dat leidde tot de zg. ''Duitse Herfst', en het optreden van de Rote Armee Fraktion, die 34 mensen vermoordde.

Eind januari 2013 berichtte het bekendste Duitse journaal op tv, Tagesthemen van Tagesschau, dat de Zentrale' niet meer geloofde in vervolging van oude nazi's  van het derde plan. Op 31 januari 2013 publiceerde de Zentrale daar in een persbericht uitvoerige bezwaren tegen.

Volgens dit justitieel centrum zijn zaken tegen de 50 mannen kansrijk sinds de onbevredigende veroordeling van John Demjanjukin 2011. Deze vermoedelijke bewaker van het kamp Sobibor kreeg 5 jaar gevangenisstraf omdat hij "onderdeel uitmaakte van een vernietigingsmachine". Hij stierf voordat zijn zaak in hoger beroep behandeld was. Volgens directeur, onderzoeksrechter  Kurt Schrimm van het justitieel onderzoekscentrum maakt die argumentatie in de zaak-Demjanjuk nieuwe zaken tegen kampbewakers kansrijk.


Het Zentrum in Ludwigsburg onderzoekt sinds 1958 nazi's. Volgens het Zentrale Stelle zelf heeft het sindsdien naar 106.000 verdachten onderzoek gedaan, van wie er ruim 6.000 zijn veroordeeld. Volgens historici namen 200.000 Duitsers en Oostenrijkers actief deel aan de Jodenvervolging.
Ook Barnouw (NIOD) vernietigend over ' De Afrekening'  van Van Buuren

AMSTERDAM, 06-04-2013 - Ook David Barnouw, voorlichter van het NIOD, vindt 'De Afrekening'  van prof dr Martin van Buuren een bar slecht boek.Hij heeft er een vernietigende recensie over geschreven in het jongste nummer van BMGN-Low Countries Historical Review.

Het boek behandelt de dood in mei 1945 van NSB-er Lein Francke door mishandeling door een knokploeg in het Westland onder leiding van Piet Doelman. Barnouws recensie is tot nu toe de zwaarste uit wetenschappelijke hoek. Hij heeft geen goed woord over voor de wetenschappelijke, historische of informatieve kwaliteit van het boek. Ook uit hij zeer scherpe kritiek op het bronnengebruik van Van Buuren. Barnouws conclusie: (...) ' dat De afrekening eigenlijk een roman is, losjes gebaseerd op ware feiten is en geen geschiedschrijving' zo schrijft hij.

De discussie over dit boek, dat een tweede druk heeft beleefd, loopt nu sinds het verschijnen ervan in het najaar van 2011. Sindsdien is er door een groep van ongeveer 10 lokale historici en schrijvers gaandeweg meer bezwaar tegen gemaakt, op puur inhoudelijke gronden. Dat heeft ertoe geleid, dat de critici van het boek een website begonnen zijn, waarop zij pagina voor pagina de fouten en andere tekortkomingen van het boek publiceren.
LEES VERDER>>>20e editie van Bussum Bridgehead start 10 mei


BUSSUM, 05-04-2013 - De Bussumse Stichting Militair Depot organiseert dit jaar de 20e editie van het vrijheidsevenement “Bussum Bridgehead”, een evenement met landelijke bekendheid en internationale deelname. Het evenement vindt plaats op 10, 11 en 12 mei.


Het bestuur van de Stichting Militair Depot zal optreden als “Camp Staff Netherlands District” en zal wederom het oudste deel van het terrein van de vm. legerplaats Crailo omvormen tot een geallieerd doorgangskamp in het zojuist bevrijde Nederland in 1945. De naoorlogse eenheden en displays zullen worden ondergebracht in het modernere gedeelte van het oefendorp.


Op vrijdag 10 mei vindt de Veteranendag van zes gemeenten, Bussum, Naarden, Huizen, Muiden, Wijdemeren en Weesp,  op het terrein plaats. Een introductie tot de veteranendag door de burgemeesters is hier te vinden.  De zaterdag daarna wordt de traditionele vrijheidstocht met militair-historische voertuigen door de regio gereden. Op zondag 12 mei is Camp Bridgehead voor het publiek geopend. Bridgehead beslaat de periode van 1940 tot 1997.  LEES VERDER>>>
Belgische Auschwitz-voorzitter Paul Halter overleden

BRUSSEL, 05-04-2013 - De Belgische baron Paul Halter,  een van de weinige Belgen die Auschwitz overleefde en die voorzitter was van de Belgische Auschwitzstichting, is afgelopen zaterdag op 92-jarige leeftijd overleden in Sint-Jans-Molenbeek. De Belgische eerste minister Elio Di Rupo betreurt zijn dood zeer, zo liet hij weten.

Foto rechts: Paul Halter, foto Belgische regering.

Paul Halter heeft steeds blijk gegeven van een uitzonderlijke menselijkheid, zo schrijft Di Rupo. Nadat hij de gruwelen van het nazi-regime aan den lijve ondervonden had, heeft hij de rest van zijn leven gewijd aan de bewustmaking van zijn tijdgenoten. Respect, verdraagzaamheid en waakzaamheid voor de democratiewaren de waarden die hij steeds bleef benadrukken.

De eerste minister heeft Paul Halter voor de laatste keer vorig jaar in Auschwitz ontmoet. Paul Halter stond er toen op 1.000 jongeren, voornamelijk uit Belgié, te begeleiden die daarheen gereisd waren om zich een beeld te kunnen vormen van de barbaarse praktijken van de nazi's.

De jongeren waren volgens Di Rupo enorm onder de indruk van zijn getuigenis en commentaar; ze zullen nooit vergeten dat democratie en vrijheid zaken zijn waar men elke dag moet voor strijden en dat respect hebben voor de ander essentieel is, meent Di Rupo. Paul Halter, verzetsman en overlevende van Auschwitz, was een man van vooruitgang en vrijheid die ons nog lang zal blijven inspireren, schrijft Di Rupo. Hij wil zijn diepste medeleven betuigen aan de hele familie Halter.Renswoude wil monument neergestorte bommenwerper


RENSWOUDE, 05-04-2013 - Zeventig jaar na het neerstorten van een Halifax bommenwerper in Renswoude komt er een monument voor de vliegers. Dat is een initiatief van de Historische vereniging “ Oud Renswoude” om nabij de plek in kwestie een monument op te richten. De gemeente Renswoude, de huidige bewoners hebben hun medewerking toegezegd, zo meldt de vereniging.

Op 22/23 juni 1943 crashte een Halifax bommenwerper op de boerderij De Wetering aan de Kerkstraat te Renswoude. Aan boord waren 7 bemanningsleden in de leeftijd van 19 tot 24 jaar die allen omkwamen.

De voorbereidingen voor het monument zijn in volle gang zoals de tekst, de zoektocht naar nabestaanden, uitnodigingen naar oa RAF en luchtmacht etc. Voor Oud-Renswoude coördineren Ab Rebergen en Jan Stutvoet deze actie en worden ondersteund door Bert van Beek en Wim van de Burgt, beiden uit Overberg, die hele studies van deze crashes hebben gemaakt uit WO II.
Bert van Beek, ex-Chinook helikopterpiloot attendeerde de vereniging op het feit dat het dit jaar 70 jaar geleden was. De overledenen liggen begraven in Amersfoort maar op de plek zelf is nooit iets verrezen

>>>Wie nog informatie heeft of iemand kent die nog wat weet over deze tragische gebeurtenis kan mailen naar halifaxrenswoude@gmail.com of bellen met Ab Rebergen 572201 of Jan Stutvoet 572769Subsidieaanvraag nieuwe WO2-museum Nijmegen
deze maand verwacht

NIJMEGEN, 04-04-2013 - Het gewenste nieuwe WO2-museum in Nijmegen komt weer een stapje verder. Beleidsmedewerker Wiard Molenaar van het Vfonds, die de grootste financier van het project zal moeten worden, verwacht de subsidieaanvraag voor het nieuwe WO2-museum in Nijemegen in de loop van deze maand, zo zei hij in een telefonische toelichting. Het gaat nog steeds om een bedrag rond  25 tot 30 miljoen.

Vanavond vergaderen de drie oprichtende instelling over de voortzetting van het plan voor het nieuwe museum. De oprichters zijn het Airbornemuseum Oosterbeek, het Brvijdingsmuseum Groesbeek en het Oorlogsmuseum Overloon (voorheen Liberty Park). Hun oog is gevallen op de voormalige fabriek van de Vasim aan de Waal, vlak bij het punt waar de geallieerden de rivier overstaken in 1945.

LEES VERDER>>>
Sowjetbom ontregelt treinen Hauptbahnhof Berlijn

BERLIJN, 04-04-2013 - Het treinverkeer op het centraal station in Berlijn, de enkele jaren oude Hauptbahnhof, had woensdag last van de van een Sowjet 100 kilobom uit de Tweede Wereldoorlog. Tussen 10.00 uur en 14.00 uur werden treinen omgeleid of geschrapt. Dat leidde tot forse vertragingen. Ook het vliegverkeer werd even stilgelegd. De bom werd succesvol ontmanteld.

In de buurt van het station werden ook straten afgesloten. Honderdduizenden reizigers maken dagelijks gebruik van de Hauptbahnhof, dat sinds 2006 open is..Ook de internationale trein tussen Amsterdam en Berlijn had last van de bom. De treinen kwamen aan op een ander station in Berlijn.

In Duitsland liggen nog honderdduizenden onontplofte bommen uit de oorlog, met name in de steden. Vorig jaar ontstond grote schade aan gebouwen toen een bom in München tot ontploffing werd gebracht. In 2011 moesten 45.000 mensen geëvacueerd worden toen in de Rijn een bom van 1,8 ton werd gevonden. 2010 stierven 3 mensen om toen een bom onverwacht explodeerde. Jaarlijks geeft de overheid miljoenen uit om bommen te vinden en onschadelijk te maken. De schattingen zijn dat dit nog minstens tien jaar aanhoudt.Bemmel: soldatenlijk, plaquettes, kamp in oktober

BEMMEL, 4-04-2013 - In een boomgaard  tussen Bemmel en Huissen werden  vrijdag de resten gevonden van een dode soldaat uit de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er enkele Duitse en geallieerde granaten en veel kleine munitie gevonden.De Explosieven Opruimingsdienst en de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht hebben de resten en de munitieopgeruimd, zo meldt dagblad De Gelderlander.

De Historische Kring Bemmel gaat drie plaquettes plaatsen ter herinnering aan alle Bemmelse oorlogsdoden. De plaquettes komen aan de Kinkelenburglaan, tegenover het bevrijdingsmonument van Jacob Maris.De gemeente heeft met de Historische Kring afgesproken dat de kosten  van de plaquettes voor rekening van de kring komen. Aanvullend werk als bestrating betalt Lingewaard.

Tussen Bemmel en Lent verrijst op 4, 5 en 6 oktober onder de naam Into the Island' een authentiek kamp uit de Tweede Wereldoorlog. Het Gendtse Museum Niemandsland van Robert Braam bouwt er samen met Defensie, de Anne Frankstichting, het Bevrijdingsmuseum Groesbeek en de gemeente Lingewaard een levend museum, met schijngevechten, parachutesprongen, een expositie over de evacuatie, een militaire beurs, een herdenking en levende verhalen.

Het hoofddoel is om de eenheden te herdenken die in Lingewaard/de Betuwe gevochten hebben.
Na Operatie Market Garden, de slag om Arnhem was de oorlog in de Betuwe nog lang niet ten einde. Zowel Britse Infantristen als Amerikaanse para’s hebben nog hard gevochten in de Betuwe en rondom de locatie van het kampement waar ‘’Into The island’’ plaats gaat vinden.Slowaaks doodvonnis tegen Hongaarse nazi omgezet in levenslang

BRATISLAWA, 04-042013 - De Slowaakse rechterlijke macht heeft  een tientallen jaren oud doodvonnis tegen de vroegere  nazi en oorlogsmisdadiger Laszlo Csatary omgezet in een levenslange gevangenisstraf. Daardoor is de weg vrij om een nieuwe rechtszaak tegen de 98-jarige Hongaar in Slowakije voor te bereiden.

De omzetting van het oude vonnis is in lijn met de huidige wetgeving, zo zei een woordvoerster van de rechtbank in Kosice in het oosten van het land. Csatary leeft in Boedapest, en kan tot 20 april op zoek gaan naar een advocaat, of hij krijgt een raadsman toegewezen. Vervolgens zal de  procesdatum worden vastgesteld.

Csatary wordt ervan beschudigd  een belangrijke rol te hebben gespeeld bij de deportatie van 15.700 Joden uit het getto in Kosice naar de nazi-concentratiekampen. Na de oorlog leefde hij ongestoord onder een valse naam in Canada. Toen de autoriteiten zijn ware identiteit ontdekten in 1995, vluchtte hij naar zijn land van herkomst. In 2011 heeft het Simon Wiesenthal Center in Jeruzalem de Hongaarse autoriteiten op de hoogte gebracht van zijn vermeende verblijfplaats. In juli vorig jaar werd hij uiteindelijk in Boedapest gearresteerd en is daar onder huisarrest.

De Slowaakse minister van Justitie Tomas Borec had onlangs besloten het vroegere hoofd van de politie van het getto van Kosice in Slowakije in dat land te berechten. In 1948 was Csatary in het voormalige Tsjecho-Slowakije bij verstek ter dood veroordeeld.Vorden: Herdenken daders respectloos en harteloos


AMSTERDAM, 2-04-2013 - Het Centraal Joods Overleg (CJO, waarvan ook CIDI deel uitmaakt) betreurt het besluit van de gemeente Bronckhorst om, op uitnodiging van het 4 en 5 mei Comité Vorden, mee te lopen langs de Duitse graven tijdens de Nationale Herdenking. Het CJO roept regionale comités en overheden op de eenheid tijdens de 4 mei herdenking te bewaren en daders onder geen beding te herdenken.

Het verenigen van de slachtoffers en de daders van de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, miskent volgens het CJO het lot van de slachtoffers van een moordzuchtig regime en is respectloos en harteloos naar hen die zijn omgekomen, de overlevenden en nabestaanden. In Nederland moeten wij er voor waken de geschiedenis niet te vervalsen door daders en slachtoffers onder dezelfde noemer te willen herdenken. meent het CJO. Daardoor verliest de 4 mei herdenking haar zeggingskracht.

De Rijksoverheid heeft zich. aldus het CJO, als taak gesteld de herinneringen aan de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog levend te houden en heeft daartoe het Nationaal Comité aangewezen als het kenniscentrum op het gebied van herdenken. De overheid is toezichthouder op afstand. Het Nationaal Comité herdenkt op 4 mei alleen de Nederlandse slachtoffers. Regionale 4 en 5 mei comités lijken zich volgens het CJO geheel los te bewegen van hetgeen het Nationaal Comité 4 en 5 mei als beleid voert. Dat slachtoffers en daders steeds vaker samen worden herdacht is voor het CJO een onwenselijke tendens. Regionale comités en overheden zouden de eenheid moeten bewaren en het uitgangspunt van het Nationaal Comité moeten overnemen, zo meent het overleg.Onderscheiding voor (v. links) adjudant-onderofficier Geert Jonker, sergeant-majoor Patric van Aalderen en sergeant der 1. klasse Els Schiltmans

Duitse militaire lintjes voor drie Nederlandse militairen

DEN HAAG, 02-04-2013 (NAGEKOMEN) - Drie Nederlandse militairen Geert Jonker, Patric van Aalderen en Els Schiltmans, waren op 20 maart 2013 de hoofdpersonen bij een ontvangst bij de Duitse ambassadeur in Den Haag. Deze drie soldaten vormen de eenheid Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) in Soesterberg.
Foto rechts: Onderscheiding voor (v. links) adjudant-onderofficier Geert Jonker, sergeant-majoor Patric van Aalderen en sergeant der 1. klasse Els Schiltmans
(© Ambassade/Wandelt)


Zij ontvingen zij uit handen van de Duitse defensie-attaché een onderscheiding van de Bundeswehr. Het hoofd van de eenheid, adjudant-onderofficier Geert Jonker, kreeg het Erekruis van de Bundeswehr in Brons, sergeant-majoor Patric van Aalderen en sergeant der 1e klasse Els Schiltmans ontvingen beide de Eremedaille van de Bundeswehr.

LEES VERDER>>>
  K  O  R  T   N I E U W
   maandag 12 april 2013   -  6   berichten   

Zeeland
In Zeeland bracht de Duitse bezetter vanaf 1 september 1944 17 mensen standrechtelijke om. Historicus Hans Sakkers,
die veel heeft gepubliceerd over WO2 in Zeeland, behandelt naast deze personen ook 13 andere Nederlanders die rechteloos door de Duitsers zijn gedood. Aan de hand van veel internationaal archiefmateriaal schetst de auteur een gedetailleerd beeld van deze zwearte periode. Op Historiek een recensie van het boek (foto rechts).

Oorlogsmisdaden
Volgens de Amerikaanse openbare aanklager Eli Rosenbaum moeten veel landen meer doen om nazi's alsnog achter tralies te krijgen. Dat zei hij op een bijeenkomst ter herdenking van de Shoah in het Holocausmuseum in Washington, DC, afgelopen vrijdag. Daar waren ook leden van het Amerikaanse huis van Afgevaardigden en andere bestuurders en beleidsmakers onder zijn gehoor, zo meldt de Jerusalem Post.


Joodse kinderen
V
an dinsdag 9 april tot en met zondag 5 mei 2013 vindt in het Stadhuis van Naarden de expositie 'Joods Kind in de Oorlog' plaats. De expositie belicht het leven van joodse kinderen in Naarden en omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is een samenwerkingsproject van de Bussumse Joodse gemeente en de gemeente Naarden. De expositie geeft een beeld van de levensomstandigheden van Joodse kinderen in Naarden en omgeving tijdens de oorlog. De tentoonstelling is  ook voor kinderen in de leeftijdsgroep 10 t/m 12 jaar. Aan de hand van foto's, voorwerpen en verhalen, kunnen zij zich een voorstelling maken van hoe het leven er voor Joodse kinderen uitzag.
De verhalen van 4 Naarderkinderen staan in de tentoonstelling centraal. Een van hen vluchtte met zijn ouders naar Zwitserland, een ander dook onder. De andere twee kwamen in een concentratiekamp terecht, van wie een het kamp overleefde. Drie van de vier kinderen zijn nog altijd in leven. Zij zijn zelf aanwezig zijn om hun verhaal te vertellen. De expositie is dagelijks te bezichtigen, behalve op donderdag en zaterdag, van 13.30 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.


Oorlogsgeheimen Omroep Max

Voor een nieuwe serie Oorlogsgeheimen gaat omroep MAX weer op zoek naar het antwoord op onop­geloste vragen uit de Tweede Wereldoorlog.

In de eerste aflevering wilde Margot Esvelt weten wat er met haar tante is gebeurd. Riek Alferink werd op 20 september 1944 vermoord, samen met haar verloofde Theo en zijn vader Johannes. Hun dode lichamen werden gevonden op het Velperplein in Arnhem. Later die dag werd ook het lijk van Theo’s broer Wilhelm aangetroffen in het ouderlijk huis van de familie. Margot en haar familie weten na al die jaren nog steeds niet waarom Riek is vermoord. Via een brief van koningin Wilhelmina kwamen ze te weten dat Riek een illegale werkster was en daarom is ­vermoord. Maar is dit wel zo? De volgende uitzending van Oorlogsgeheimen is te zien op vrijdag 19 april 2013 om 22:25 op Nederland

Ravensbrück
Op het Museumplein in Amsterdam is zondag de herdenking gehouden van slachtoffers van concentratiekamp Ravensbrück. Dat gebeurt daar jaarlijks bij het monument voor de vrouwen van Ravensbrück (foto links). In dat kamp vond het overgrote deel van de in totaal circa 130.000 gevangenen, onder ei ook veel Joodse vrouwen met kinderen, de dood. Het kamp werd op 30 april 1945 door het Sovjet-leger bevrijd.


Utrecht
De provincie Utrecht heeft 177 oorlogsmonumenten. Het onderhoud van daarvan is vaak in handen van vrijwilligers. Over een aantal van de bouwwerken maakt RTV Utrecht sinds vorig jaar een serie korte documentaires, gemaakt door Jeroen Wielaert op basis van zijn boek over oolrogsmonumnenten.
Boekenweek 2013 was succes mede dankzij oorlogsboek

AMSTERDAM, 2-04-2013 - De Boekenweek 2013 was een verkoopsucces, zo meldt de Boekenweekcommissie CPNB. Dat is mede te danken aan het Boekenweekegschenk van Kees van Kooten, De Verrekijker, dat over de Tweede Wereldoorlog handelt.

De zondag afgesloten Boekenweek 2013 zorgde voor een verkoopstijging van Nederlandstalige boeken in de boekwinkel van bijna 4%.  Voor het eerst sinds 2011 is daarmee de daling ind e verkoop gestopt.

Organisator CPNB schrijft dit toe aan het terugbrengen van de Boekenweek tot vrijwel een echte week, van zaterdag 16 t/m zondag 24 maart, aan het verschuiven van de NS Vrij Reizen Dag naar de laatste dag van de Boekenweek. Bezitters van het egschenk konden op vertoon ervan gratis reizen met alle treinen in Nederland. Ook de inzet van Kees van Kooten en zijn zeer goed ontvangen Boekenweekgeschenk De verrekijker heeft volgens de CPNB positief uitgewerkt. Zijn vele optredens in het land en in de trein droegene r ook aan bij.

De oorlogshistorie De verrekijker verscheen in een oplage van 770.000 exemplaren die aan het einde van de Boekenweek nagenoeg allemaal door de boekwinkels aan de klanten cadeau waren gedaan, bij aankoop van 12,50 euro of meer aan boeken. Het aantal luisterboeken van het geschenk dat werd weggeven, verdubbelde is ten opzichte van vorig jaar. Het e-boekversie van het geschenk liep ook goed en was tot eind van de maand maart te downloaden.
Bronckhorst geassocieerd met neonazisme om herdenking nazisoldaten Vorden

ZUTPHEN, 1-04-2013 - De gemeente Bronckhorst, waar het dorp Vorden in ligt, is op de website Nieuws.nl geassocieerd met neonazisme vanwege het plan tot deelnemen aan de herdenking van nazisoldaten op 4 mei in Vorden. Op die website staat:

Vorden kiest zijde neonazistisch Stormfront

Op donderdagavond 27 maart jl. (<moet zijn woensdagavond, RED NWO2>) heeft een grote meerderheid van de gemeenteraad van de Achterhoekse gemeente Bronckhorst, waaronder het dorp Vorden valt, dat vorig jaar breed in het nieuws kwam met zijn voornemen in het kader van de Nationale Dodenherdenking ook de daar begraven nazisoldaten te herdenken, ingestemd met het voorstel dit jaar opnieuw, na een in tweede aanleg gewonnen rechtszaak nu met een officiële afvaardiging van de gemeente, de daar begraven Duitse soldaten op 4 mei te herdenken. In de gemeenteraad van Bronkhorst hebben 6 partijen zitting: CDA, VVD, PvdA, D66, GroenLinks en het lokale Gemeentebelangen Bronckhorst.
Ondanks hevige protesten van onder meer het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël), het Nederlands Auschwitz Comité, het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) en Federatief Joods Nederland (FJN) stemden slechts twee raadsleden (één van D66 en één van Gemeentebelangen) tegen het voorstel.

Met deze opstelling schaart de raad zich ? al dan niet onbedoeld of uit onhandigheid ? massief aan de zijde van het neonazistische internetforum Stormfront, dat de Vordense herdenking van nazi-soldaten ook van harte toejuicht:
(<hier staat de link, die wij niet willen publiceren, RED NWO2>)

Deze herdenkingsdag is bedoeld en wordt in Nederland gebruikt voor het herdenken van de slachtoffers van de nazi's en de Japanse agressie, zo benadrukt ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei, landelijk organisator van de herdenking o 4 mei op de Dam,  in een toelichting op haar site.Wat het bericht op Nieuws.nl stelt over de protesten tegen de voorgenomen herdenking, is overigens correct: al deze organisaties hebben geprotesteerd tegen het herdenken van nazi-soldaten.

Wethouder Seesing van Bronckhorstheeft aangekondigd deel te zullen nemen aan de gang langs de Duitse graven op 4 mei, aansluitend aan de herdenking van de Nederlandse slachtoffers van de nazi's. De wethouder erkent er feitelijk geen reden meer is tot verzoening met de Duitsers omdat Vorden geen grieven heeft met de Duitsers. Hij wil echter niet toegeven dat de consequentie van die erkenning inhoudt, dat hij dan ook niet langs de nazigraven moet lopen. Dat moet hij vooral niet doen, omdat diverse organisaties van Joden en niet-Joden hebben aangegeven dit als kwetsend en ongepast te ervaren.


Ook de hoofdredactie van Nieuws-wo2.tk, die geen banden heeft met de website Nieuws.nl, heeft de gemeente en de gemeenteraad erop gewezen dat deze voorgenomen herdenking associaties met neonazisme kan oproepen, o.m. bij veel buitenstaanders. Een belangrijk argument daarbij is dat de gewraakte soldaten in functie en in actieve dienst stierven en begraven zijn, dat wil zeggen getooid met Hitlers hakenkruizen die in  Wehrmacht de aanduiding van de band met het nazisme vormden.

Vorden heeft als enige plaats in Nederland voor zover bekend graven met nazisoldaten; alle andere gevallen nazisoldaten uit Nederland zijn bijeengebracht op de militaire begraafplaats Ysselsteyn te Venray. Daar wordt jaarlijks half november de zg. Volkstrauertag ter herdenking van de gevallenen georganiseerd. Daar heeft in de recente geschiedenis voor zover bekend niemand tegen geprotesteerd.

 06-04-2013 

50 oude Auschwitz-bewakers mogelijk toch vervolgd

Ook Barnouw (NIOD) vernietigend over ' De Afrekening'  van Van Buuren

06-04-2013

20e editie van Bussum Bridgehead start 10 mei

Belgische Auschwitz-voorzitter Paul Halter overleden


04-04-2013

Subsidieaanvraag nieuwe WO2-museum Nijmegen deze maand verwacht

Sowjetbom ontregelt treinen Hauptbahnhof Berlijn

Bemmel: soldatenlijk, plaquettes, kamp in oktober

Slowaaks doodvonnis tegen Hongaarse nazi omgezet in levenslang


02-04-2013

Vorden: Herdenken daders respectloos en harteloos

Duitse militaire lintjes voor drie Nederlandse militairen

Boekenweek 2013 was succes mede dankzij oorlogsboek


01-04-2013

Bronckhorst geassocieerd met neonazisme om herdenking nazisoldaten Vorden