Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
Nieuws 2016
Nieuws mrt 2015
Nieuws feb 2015
Nieuws jan 2015
Nieuws sept-dec 2014
Nieuws juli-aug 2014
Nieuws juni 2014
Nieuws mei 2014
Nieuws feb-mrt-apr 2014
Nieuws januari 2014
Nieuws december 2013
Nieuws november 2013
Nieuws oktober 2013
Nieuws september 2013
Nieuws juli-aug 2013
Nieuws juni 2013
Nieuws mei 2013
Nieuws april 2013
Nieuws maart 2013
Nieuws februari 2013
Nieuws januari 2013
Nieuws 2012 archief
4-mei-2016
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS
  N  I  E  U  W  S    W  O    2  

HET RELEVANTE NIEUWS OVER DE OORLOG - UIT NEDERLAND EN DAARBUITEN

J A N U A R I   2 0 1 4
x

HOOFDRED. A. GRAAFF redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.Posch, T.  Graaff, E. Kokelenberg (stagiair)

AUTEURSRECHTEN VOORBEHOUDEN - DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES


.

Kroatische justitie onderzoekt vermeende kampbewaker

Z
AGREB, 31-01-2014 - De Kroatische openbare aanklager heeft een onderzoek geopend naar vermeende nazi-oorlogsmisdadigers, zo heeft het OM zelf bekendgemaakt.

Volgens
Radio Osijek gaat het o.a.  om Jacob Denciger. De website van het radiostation publiceert ook zijn foto.

Het gaat om een 90-jarige die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker zou hebben gewerkt in verschillende concentratiekampen, waaronder het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Volgens de Kroatische krant "Vecernji List" woont de man al jaren in de Kroatische stad Osijek, in dezelfde regio waar hij werd geboren. In die stad en regio woonden veel Volksduitsers, en tijdens de oorlog had de Wehrmacht er diverse onderdelen gelegerd. De stad had ook een Duitse naam, Essegg.

De verdachte staat volgens krantenberichten op een lijst met in totaal 60 namen van Kroaten.
Tot 1989 woonde de verdachte als genaturaliseerd Amerikaan in de Verenigde Staten woonde, vervolgens vluchtte naar Kroatië, toen bekend werd dat zijn  Amerikaanse staatsburgerschap zou worden ingetrokken vanwege zijn nazi-verleden.

Tijdens de oorlog werd hij lid van de Waffen-SS. In Kroatië kregen de nazi's veel steun, met name van de katholieke kerk. Met steun van de nazi's werd in 1941 een quasi-onafhankelijke Kroatische staat opgericht. De beruchtste fascist was Ante Pavelic, die de zg. Ustasja-beweging oprichtte. Of de verdachte daar oolid van was, is niet bekend.

Kroatië bezat in de oorlog twee SS-divisies op een bevolking van toen 4,4 miljoen mensen (Nederland: 9 miljoen). Dat waren de nr 13 bergdivisie oftewel de islamitische 'Handschar' met nominaal 21.000 man, en de nr 23 bergdivisie, oftewel 'Kama', bemand met Volksduitsers en Bosniaken, waarvabn de nominale sterkte niet exact na te gaan is. (Dit divisienummer werd in februari 1945 toebedeeld aan de  23ste SS-Freiwilligen-Panzergrenadier-Division „Nederland". Uit Nederland is bekend dat er maximaal 24.000 SS-ers waren

In Kroatië bevond zich het concentratiekamp Jasenovac, het 'Auschwitz van de Balkan',dat berucht werd om de gruwelijke moordpartijen die er plaatsvonden.
Duitse regering start centrum voor opsporing roofkunst

BERLIJN, 29-01-2014 - Duitsland moet beter gaan zoeken naar kunstwerken die de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geroofd. Dat gebeurde meestal bij Joodse burgers.

Toevallig gaat half februari een Amerikaanse speelfilm over dit onderwerp in première, 'Monuments men', (foto rechts: Matt Damon en George Clooney) over de groep Amerikaanse militairen die Duitsland afstroopte op zoek naar de gestolen kunstschatten.

De Duitse regering wil een speciaal centrum daarvoor oprichten. Dat heeft de Duitse staatssecretaris van Cultuur Monika Grütters woensdag bekendgemaakt.

Kunsteigenaar Cornelius Gurlitt heeft intussen laten weten bereid te zijn tot gesprekken over teruggave van een deel van de grote collectie roofkunst uit de oorlog die hij bezit, aldus zijn advocaat. Gurlitt kwam in december met zijn enorme collectie in het nieuws. Hij is de zoon van een nazi-kunsthandelaar die de werken in de nazitijd verzamelde. Een deel van de kunst heeft zoon Gurlitt  rechtmatig in bezit. Eerder nog zei Gurlitt niets vrijwillig te willen teruggeven.

„Ik vind het simpelweg onverdraaglijk dat zich nog altijd naziroofkunst in Duitse musea bevindt”, aldus Grütters. Daarom verdubbelt de Duitse regering het budget voor de opsporing naar zo'n 14,5 miljoen euro. Dat geld is nodig om de tot op heden verzamelde kunst - zeker 90.000 kunstvoorwerpen uit 67 musea en meer dan een half miljoen boeken uit 20 bibliotheken - te onderzoeken. De jongste vindplek is de BNondsdag zelf, waar ook een uitgebreide kunstcollectie is die nooit goed onderziocht is.

Diverse overheidsinstellingen op federaal niveau en bij de deelstaten, houden zich al bezig met het opsporen van geroofde kunst. Het ontbreekt echter aan een duidelijk aanspreekpunt. Er is alleen in Magdeburg een documentatiecentrum, dat echter geen zelfstandige opsoring verricht.

Vorig jaar werd Gurlitt nog geciteerd door Der Spiegel dat hij niets van zijn kunstschatten zou teruggeven. Die collectie bestaat uit 121 ingelijste doeken en 1285 werken die niet zijn ingelijst. Het gaat om schilderijen van bijvoorbeeld Dürer, Delacroix, Picasso, Matisse, Dix, Kirchner en Chagall. De waarde is mogelijk 1 miljard euro.
  K O R T   N I E U W S 
    woensdag  30  januari 2014    -   3  berichten 

Brieven Himmler
Himmlers pas ontdekte brieven worden gepubliceerd. Een opvallende vermelding: in de overwegend op hartelijke toon geschreven brieven: hij stuurt aan zijn vrouw Marga chocola, kaas en tweekleurige, gekartelde tulpen uit Holland, "wie man hier nicht sieht". Nederland was in de jaren voor de oorlog en ook tijdens de oorlog (terecht) een luilerkkerland in de ogen van de nazi's en de Duitsers.

Beul
De laatste beul in Beieren, Max Reichhart, (foto rechts) kwam twee weken terug in het nieuws toen de laatste naziguillotine in de deelstaat werd ontdekt, overigens door een Nederlandse historicus. Nu komt er een bericht dat de beul een tijdje in Nederland heeft gewerkt, als bestralingsgenezer - in die tijd waren apparaten met Röntgenstraling en soortgelijke vrij verkrijgbaar en populair. Het bericht staat op de site van het Oberbayerische Volksblatt.
http://www.ovb-online.de/bayern/bayerns-letzter-henker-3335882.html

Vlaardingen
In het Stadsarchief Vlaardingen is vorige week het erfgoedproject ‘Vlaardingen in de Tweede Wereldoorlog’ van start gegaan. Dat begint met 42  leerlingen uit groep 7a en groep 7b van basisschool ’t Palet-Centrum. Tijdens het project presenteert het Stadsarchief de leerlingen de jaren ’40-’45.
Het project gebruikt foto’s, archiefstukken en objecten De leerlingen maken in het Stadsarchief hun eigen (valse?) persoonsbewijs en gaan op zoek naar een historische foto van de straat waarin ze wonen. Door het maken van een verzetskrant verwerken ze de verkregen informatie en opgedane indrukken. Ze kunnen er een toepasselijke prijs mee winnen.
70 jaar Beleg van Leningrad herdacht


door Arthur Graaff
ST-PETERSBURG, 29-01-2014 - Sint-Petersburg herdacht maandag voor de 70ste maal het bijna driejarige beleg van de stad, die destijds Leningrad heette.

Foto rechts: water halen midden op de belangrijkste straat van de stad, de Newski Prospekt, 1 december 1941, de eerste winter van het beleg. Onder een foto uit 2009 van dezelfde plek.

Het was met 872 dagen het langste en met ruim 1 miljoen burgerdoden het meest dodelijk beleg uit de Tweede Wereldoorlog. 

Het beleg werd gekenmerkt door enorme en langdurige ontberingen, te vergelijken met een nazi-concentratiekamp.

Bij tijden, vooral in de drie winters, was er vrijwel niets meer te eten en kwamen er gevallen van kannibalisme voor. Vrijwel alle huisdieren uit de stad werden opgegeten, alle bomen in de stad en de wijde omgeving opgestookt.


Veelal wordt vergeten dat ook de Saapnse 'Blauwe divisie' aan de aanval op de stad deelnam, en dat ook de Finnen aan nazizijde meestreden.

Dat herdenking bestond uit een kranslegging, een namaakslag  met ongeveer 400 man verkleed als nazi's en Sowjetssoldaten, enkele vliegtuigen en tanks en het tentoonstellen van oude voertuigen en andere objecten uit die tijd in een enscenering.

Het beleg  duurde vanaf 8 september 1941 tot 27 januari 1944 en eindigde met het terugtrekken van de nazi-Duitsers. waarna de stad definitief buiten het bereik van hun artillerie kwam.

Een cruciale rol speelde tijdens de winters de iisweg over het Ladogameer, (ook bekend als 'De weg van het leven') waarover grote hoeveelheden voorraden en manschappen aangevoerd konden worden, buiten het bereik van de nazi-Duitse wapens.

Het beleg .kostte tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 1 miljoen burgers het leven, van wie 90% stierf aan honger.. Er vielen 300.000 Sowjetsoldaten.

De belegering was in september 1941 begonnen als onderdeel van het 'Unternehmen Barbarossa', . Leningrad bleek echter onneembare , maar het nazi-Duitse leger kon de stad wel te omsingelen en vrijwel van de buitenwereld af te sluiten.

President Poetin legde een krans op het monument van het beleg (foto links, Poetin loopt vlak onder de zuil, blootshoofds). Hij bezocht ook het befaamde Piskaryovskoe Memorial Begraafplaats. Zijn oudere broer kwam tijdens het beleg om en in in de stad begraven.

Vroeg op maandag was er een herinneringsparade waar 1500 militairen optraden plus de befaamde Sowjet T-34-tanks, de meestgebouwde tanks uit WO2 en het wapen dat volgens sommige militaire historici de doorslag gaf bij het verslaan van de nazi's.
.

  KLIK HIER VOOR HET ARTIKEL OVER HET BELEG OP DE RUSSICHE WIKIPEDIA IN EEN GOOGLE-VERTALING>>>
Knessetleden bezoeken en masse Auschwitz voor herdenking op 27 januariAUSCHWITZ, 29-01-2014 - Ongeveer 70 Knessetleden hebben dit jaar de officiële herdenking in Auschwitz bijgewoond tijdens een speciaal eendaags bezoek een het voormalig vernietigingskamp.


Ruim een half jaar geleden ontstond onder leden het plan, en zij riepen ook parlementsleden uit andere landen op om te komen. Daaraan is niet uitgebreid gevolg gegeven; er kwamen wel enkele Britse MP's.


Hiernaast een videoverslag van Jewish News.

  K O R T   N I E U W S 
    woensdag  29  januari 2014    -   7  berichten 

Zwitserse president in Auschwitz
Bondspresident Didier Burkhalter (foto rechts) van Zwitserland is op bezoek geweest in Auschwitz op 27 januari. Hij werd begeleid door een jonge Zwitserse wier grootvader de holocaust overleefde.  De verhouding tussen Joden en Zwitserland is decennialang problematisch geweest omdat de Zwitserse banken verweesde tegoeden van Joden niet aan hun erfgenamen wilden overdragen. De juist overleden Edgar Bronfman wist dat verzet te doorbreken.

De grootste Jodenredder ter wereld is overigens de Zwitserse diplomaat Carl Lutz, die in Budapest Zwitsers viceconsul was en daar de motor was van de redding van Hongaarse Joden. Aan die actie werkte ook Raoul Wallenberg mee. Lutz overtrad overigens officiële Zwitserse regels en werd daarom door de overheid niet geëerd.

Angelina Jolie
Angelina Jolie regisseert een film, getiteld 'Unbroken', over de Amerikaanse atleet Louis Zamperini, die aan de Olympische Spelen in 1936 in Berlijn meedeed, alsjongste deelnemer op de 5.000 m.  Tijdens de oorlog was hij bemanningslid in een B-24 bommenwerper ind e Pacific en werd neergeschoten. Hij overleefde en werd Japans krijgsgevangene.


Ebay
Ebay in Engeland heeft twee weken terug de verkoop van Legopoppetjes die bewerkt
waren tot karikaturen van Adolf H. verboden. Dat blijkt uit een bericht op Parcel2go.co, een site gewijd aan de verzendhandelop internet.

India
Iniase schoolboeken verheerlijken volgens Die Welt het nazisme. het gaat hier specifiek om Hindoeistische scholboekauteurs met een sterk nationalsitische inslag. Zij voelen zich kennelijk aangetrokken door het compromisloze ideaal vand e nazi's.

The Path to Nazi Genocide
Jet US Holocaust Memorial Museum heeft tgv Holocaust Memorial Day een nieuwe documentaire uitgegeven over de oorzaken van de Holocaust. De titel is 'The Path to Nazi Genocide' (foto links). De docu behandelt de periode van 1918 tot 1945. De film wordtg met steun van de Vn beschikbaar gesteld in 63 landen.

Hongaren
Als Hitler en de Hongaarse fascisten hun zin hadden gekregen, waren er veel meer Hongaarse Joden omgebracht. Dat zei de Hongaars president Janos Ader op Holocaust Memorial Day. De Hongaarse fascisten zijn volgens hem volleldig medeschuldig aan de dood van een half miljoen Hiobngaarse Joden.

Schoolboeken falen

Volgens een groot internationaal onderzoek schieten veel schoolboeken tekort in de behandeling van de Holocaust.'Troostmeisjes' opnieuw struikelsteen tussen Zuid-Korea en Japan

SEOUL, 28-01-2013 - Vrijwel alle Zuidkoreaanse politieke partijen hebben het ontslag geëist van de nieuwe voorzitter van de Japanse nationale publieke omroep NHK, Katsuto Momii (foto rechts)  wegens een grievende opmerking over 'troostmeisjes' afgelopen zaterdag

Verder heeft de Zuidkoreaanse regering maandag een verdubbeling van het budget voor hulp aan en voorlichting over de dwangprostituées bekendgemaakt.

Naar schatting 100 tot 200.000 Aziatische vrouwen dienden in die rol, en ook enkele honderden Nederlandse en Nederlands-Indische vrouwen en meisjes. Er leven volgens het persbureau Yonhap nu nog 55 Zuidkoreaanse voormalige dwangprostituées, nu vrijwel allemaal ouder
dan 85 jaar . LEES VERDER>>>


Wereldwijd herdenkingen bevrijding Auschwitz

AUSCHWITZ , 27-01-2014 - In Auschwitz zelf is vandag de bevrijding van het voormalige nazi-Duitse vernietigingskamp herdacht, 69 jaar geleden. Daarbij waren overlevenden en 61 Israëlische parlementsledeng, Ieder jaar is het op 27 januari wereldwijd Holocaust Herdenkingsdag, als gevolg van een besluit van de VN..Auschwitz-comité wil namenwand bij monument in Amsterdam

AMSTERDAM, 25-01-2014 - Het Nederlands Auschwitz Comité wil een namenwand oprichten in het  Wertheimpark bij het bestaande Auschwitz-monumen. Hert comité is begonnen met het inzamelen van geld voor de bouw.


De bedoeling is dat het monument er volgend jaar komt, omdat het dan 70 jaar na de oorlog is. De eerste bijdragen zijn vrijwel onmiddellijk binnengekome na de start van de fondsenwerving 

  LEES VERDER>>>
Onbekende brieven van Himmler opgedoken


BERLIJN, 25-01-2014 - De Duitse krant Die Welt start zondag met de publikatie van onbekende brieven van de nazi-en SS-leider Heinrich Himmler die onlangs in Israël zijn gevonden.


Het betreft honderden brieven die Himmler schreef tussen 1927 en 1945, vijf weken voor zijn zelfmoord op 23 mei van dat jaar.


Die Welt is geen toevallige keuze, omdat het blad in 1946 door de Britse bezetters werd opgericht en als eerste hoofdredacteur een ex-gevangene uit kamp Bergen-Belsen had, Rudolf Küstermeier,


De brieven waren particulier bezit en zijn aan een archief in Tel Aviv overgedragen . Duitse deskundigen erkennen de echtheid van de documenten .Zo'n grote hoeveelheid privé-documenten is nooit aangetroffen van Hitler of van zijn officiële plaatsvervanger, luchtmaarschalk  Hermann Göring.


Himmler leidde de SS, de Gestapo en de Sicherheitsdienst en was de organisator van de terreur en de massavernietiging van de Joden. In de documenten  zitten behalve persoonlijke brieven ook foto's en notities van Himmler. De brieven zijn onder meer gericht aan zijn vrouw Marga.


De brieven lijken volgens Die Welt  alledaags, maar toch meent  de redactie er al Himmlers vroege bezetenheid en ongeremd antisemitisme in te zien. Anders dan Hitler, was  Himmler  niet tot zijn vreugde in de Eerste Wereldoorlog niet naar het front gestuurd. In 1923 werd hij lid van de nationaal-socialistische NSDAP.


Himmler ondertekende zijn brieven vaak met 'Dein Heini' of met 'Euer Pappi'. Anders dan  bijvoorbeeld Joseph Goebbels, de propagandachef van de nazi's, hield Himmler zijn vrouw en familie uit de publiciteit.


Ook toen het Derde Rijk op een onverwijdelijke nederlaag afstevende, bleef Himmler in de eindoverwinning geloven. Na de capitulatie leek hij te kunnen ontkomen. Hij was in het uniform van een gewoon soldaat krijgsgevangen gemaakt, maar op 23 mei 1945 pleegde hij zelfmoord met een gifpil.


ZDF staakt Duitse Anne Frank-serie mogelijk

MAINZ, 25-01-2014 - De Duitse omroep ZDF ziet waarschijnlijk onder druk van de Anne Frank Fonds af van een tv-serie over Anne Frank. Dat meldt het Amerikaanse blad The Hollywood Reporter. Enkele dagen terug maakte Anne Frank Fonds in Basel bekend dat het de makers aan zou klagen als de serie doorging. Volgens de Süddeutsche Zeitung hebben producenten bij de ZDF het verbruid.


De biografische serie over Annes tijd in het Achterhuis in Amsterdam en haar dood in het concentratiekamp Bergen-Belsen, zou ook een fictieve verhaallijn bevatten tussen het verleden en het heden. Het fonds, dat de rechten op het dagboek van Anne Frank bezit en het archief van de familie Frank beheert, noemt die constructie smakeloos en respectloos naar de familie Frank.


Directeur Bellut van de ZDF zegt de serie alleen te willen maken met goedkeuring van het fonds. Volgende maand zal nog een gesprek plaatsvinden tussen het fonds en de producenten, maar het ziet er volgens de Hollywoord Reporter naar uit dat de serie niet doorgaat.


Er verschijnen voor zover bekend nog twee speelfilms in de maak over Anne Frank met het oog op het jaar 2015, wanneer herdacht wordt dat de oorlog 70 jaar terug was en Annes sterfjaar.  Een is een animatiefilm van Ari Fogelman, maker van 'Waltz with Bashir', de ander is een Duitse speelfilm. Beide baseren zich op historische feiten en kunnen rekenen op de goedkeuring van het Zwitserse fonds. Het fonds wordt geleid door Buddy Elias, een neef van Anne, die nu 90 jaar is.

Gemeente Echt krijgt positief advies over berging bommenwerper


DEN HAAG, 25-01-2014 - Het ministerie van Defensie gaat akkoord metd e berging van Britse bommenwerper te bergen.

Het vliegtuigwrak van een Short Sterling ligt sinds 10 september 1942 naast abdij Lilbosch en bevat waarschijnlijk mogelijk grote bommen en lichamelijke resten. De locatie geldt officieel als een veldgraf. Dat meldt het ministerie van Defensie.

Een lokale historische vereniging attendeerde de gemeente op de vermoedelijke aanwezigheid van een vliegtuigwrak. Echt  schakelde Defensie in. Er kwam een historisch onderzoek in archieven en een metaaldetectie door de Explosieven Opsporingsdienst. .
LEES VERDER>>>


Serieuze uitgave van Mein Kampf toch gesteund door Beieren

MÜNCHEN, 24-01-2014 - In Duitsland gaat de deelstaat Beieren een nieuwe wetenschappelijke uitgave van Hitlers boek Mein Kampf toch steunen. De regering van de deelstaat steunde en subsidieerde aanvankelijk de uitgave, maar kwam daar na kritiek uit Israël 3 maanden geleden op  terug. Nu geeft Beieren alsnog toestemming. De deelstaat, waar het nazisme in de jaren '20 en '30 groot werd, beschouwt zich als houder van het auteursrecht op het werk.

De actiegroep NLnazivrij is blij met het besluit, omdat een wetenschappelijk uuitgave met heldere argumenten tegen het nazisme nodig is. Lees hier de hele reaktie.

De deelstaat Beieren, in casu het ministerie van financiën, kreeg Hitlers dood in 1945 van de Amerikaanse bezetters de auteursrechten op het boek. Hitlers laatste officiële woonplaats was namelijk München, de hoofdstad van Beieren. Maar op 30 april  2015, 70 jaar na Hitlers dood door zelfmoord, vervallen de rechten op het boek en kan iedereen het boek publiceren. Overigens bestaan er in Duitsland en elders vele tientallen studieversies die grote delen van het boek bevatten.  LEES VERDER>>>Bezoek aan oorlogsmusea en -centra
steeg 7%


AMSTERDAM, 24-01-2014 - De Nederlandse oorlogsmusea en -centra hebben in 2013 7% meer bezoekers gekregen dan het jaar daarvoor. 

De 13 leden van de brancheorganisatie Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 (SMH 40-45), ontvingen in dat jaar meer dan 900.000 bezoekers,zo meldt de Stichting.

Volgens de stichting kwam het extra bezoek door de opening van nieuwe permanente presentaties in o.a. het Fries Verzetsmuseum, Verzetsmuseum Amsterdam en Nationaal Monument Kamp Vught.

Het feit dat groei over vrijwel alle instellingen verspreid is, geeft volgens de stichting aan dat de belangstelling over de gehele linie groot is en deze musea en herinneringscentra  aan een grote publieke behoefte voldoen.

Volgens sommige historici heeft dat te maken met de pensionering van de baby-boomgeneratie, die daardoor tijd en geld heeft en zoals al eerder bekend werd, grote belangstelling voor de oorlog heeft.
LEES VERDER>>>Hoofdkwartier Operatie Market Garden 2014 binnenkort geopend
op historische plek


VEGHEL, 24-01-2014 - Vanaf 3 februari opereert Operation Market Garden 2014 vanuit haar nieuwe hoofdkwartier in Veghel,zo heeft de organisatie bekend gemaakt. OMG 2014 organiseert een reeks evenementen ter herinnering aan de operatie, die dit jaar 70 jaar gel;eden plaatsvond.

Het nieuwe hoofdkwartier wordt gevestigd aan de N.C.B.-laan 52 in Veghel. Het is een plek met geschiedenis. Niemand minder dan generaal McAuliffe had er zijn hoofdkwartier  tijdens de verdediging van Veghel. McAuliffe is vooral bekend van zijn legendarische uitspraak "Nuts!” Hij deed deze uitspraak in Bastogne toen de Duitse onderhandelaars tijdens de zware Slag om de Ardennen de overgave van de Amerikanen kwamen eisen. Enkele dagen later werd Bastogne door de snel oprukkende divisie van generaal Patton ontzet.
 
Lokale ondernemers steunen Operatie Market Garden 2014. Het nieuwe hoofdkwartier is beschikbaar gesteld door Bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel. Hun bijdrage helpt om Operatie Market Garden 2014 tot een groot succes te maken. OMG 2014 zoekt nu nog een sponsorwerver.
Eerste herdenking holocaust buiten A'dam zondag in Gorcum


GORCUM, 23-01-2013 - In Gorcum vindt dit jaar voor het eerst een herdenking van de Holocaust plaats buiten Amsterdam. Deze gaat plaatsvinden op zondagmiddag 26 januari, om 13.30. 

Foto rechts: op dit pleintje bij het Joodse monument aan het Melkpad in het centrum van Gorcum vindt de herdenking zondag plaats.

In Amsterdam begint de herdenking om 10 uur in het Stadhuis  en Kamp Westerbork is op die zondag ook toneelvoorstelling in verband met de herdenking..

Burgemeester Anton Barske van Gorcum zal deze herdenking openen en de aanwezigen welkom te heten. Rabbi Stiefel uit Almere en de theoloog (niet de arabist) prof. dr. H. Jansen,
ex-priester en expert op het gebied van het antisemitisme,. zullen op deze bijeenkomst toespraken houden.

Plaats van samenkomst is Herdenkingsruimte IndeToren, Krijtstraat 1, Zaal open om 13.30 uur. Daarna volgt een stille tocht naar het Joods monument met bloemen en kransen.

Organisator is Peter Dekker uit Sleeuwijk, lid van de Messiaans-Joods gemeente. Hij bezoekt al jaren de Holocaustherdenking in Amsterdam bij het
Auschwitzmonument van Jan Wolkers. Dekker voelt zich erg betrokken bij het Joodse volk en vindt dat het anti-semitisme de laatste jaren steeds meer de kop opsteekt. “Het is een zorgelijke ontwikkeling. Er zijn zelfs ontwikkelingen gaande waarbij de hele Holocaust wordt ontkend.” Nadere inlichtingen op 06-22046823


Joods Gorcum

Vóór de oorlog telde Gorcum ongeveer 100 Joodse inwoners en er waren een zestal Joodse organisaties actief.  Kort voor de Duitse inval werd nog een jeugdvereniging voor Joodse kennis en toneel opgericht, zo vermeldt de website JHM.nl.


Foto links: de oude synagoge in Gorcum, in 1958 afgebroken.


Duitsers en NSB-ers hadden in januari 1941 de synagoge al ernstig vernield. Kort na de plechtige viering van de 100ste verjaardag van de synagoge in mei 1942 begonnen de deportaties, die aan meer dan de helft van de Gorinchemse joden het leven zouden kosten.

Een gering aantal joden keerde na de oorlog naar Gorcum terug. De synagoge werd meteen na de oorlog hersteld, maar wegens tekort aan leden al snel verkocht en in 1958 afgebroken. De Joodse gemeente werd in 1964 ontbonden en bij die van Rotterdam gevoegd.


Uitstekend jaar voor centrum en Kamp Westerbork: 485.000 bezoekers


WESTERBORK, 24-01-2014 - Herinneringscentrum Kamp Westerbork groeide 4% in 2013.  Zo’n 133.000 mensen bezochten het centrum annex museum, zo meldt het centrum.

Foto links: de directeurswoning die gerestaureerd wordt en overkapt.

Dit zijn bijna 5.000 bezoekers meer dan het jaar ervoor. Het voormalig kampterrein is vrij toegankelijk, waardoor het bezoek moeilijker te meten is, maar het centrum schat dat de bezoekerscijfers daar rond de 350.000 liggen. Vanwege plannen voor 2014 hoopt het Herinneringscentrum volgend jaar op verdere groei.

Sinds 2013 is het Herinneringscentrum ook op Facebook, Twitter en YouTube. Steeds meer mensen blijken volgens het centrum online contact te zoeken met het Herinneringscentrum. Zo worden steeds meer verhalen en nieuwsberichten gepubliceerd via sociale media, en is er interactie tussen (toekomstige) bezoekers en het museum, zo meldt het centrum.

Eind december werd bekend dat het Herinneringscentrum door reissite Zoover.nl is uitgeroepen tot één van de 10 beste musea van Nederland in 2013. De positieve beoordelingen op deze site resulteerden in een 8.2 als rapportcijfer.

Westerbork werkt hard aan een app voor (buitenlandse) museumbezoekers en een aparte app voor schoolbezoeken.. Naast digitale ontwikkelingen staan er ook andere grotere zaken op de agenda in 2014: het conserveren van de houten woning van de kampcommandant met een glazen overkapping, het terugplaatsen van delen van barak 56 en het markeren van het spoorwegtracé Hooghalen, via Assen, Winschoten naar Leer (Duitsland).

Staatssecretaris Van Rijn bracht begin januari een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hij gaf volgens het centrum aan dat het het voormalig kamp Westerbork respect en ontzag voor het verdriet van de slachtoffers combineert met de opdracht voor toekomstige generaties om te beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.Recordbezoek voor Anne Frank Huis: 1,1 miljoen


AMSTERDAM, 24-01-2014 - Er zijn vorig jaar bijna 1,1 miljoen bezoekers naar het Anne Frank Huis in Amsterdam gegaan. Dat zijn er ruim 42.500 oftewel 4% meer dan in 2012, zo meldt de instelling.

De meeste bezoekers kwamen uit het buitenland. Slechts 12 % van de bezoekers kwam uit eigen land, liet de Anne Frank Stichting weten. Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting, zei tegen Het Parool  verheugd te zijn over de stijgende aantallen. 'Ieder jaar maken weer miljoenen mensen, veelal jongeren, kennis met de geschiedenis van Anne Frank. Dat is tegelijkertijd indrukwekkend en hoopvol.'

Ook de website en de Facebookpagina van het Anne Frankhuis trekken veel mensen. Het Huis bezit nu zo'n 89.000 volgers op Facebook. De reizende tentoonstelling 'Anne Frank - een geschiedenis voor vandaag' bereikte vorig jaar 500.000 jongeren, in meer dan 30 landen over de hele wereld.  K O R T   N I E U W S 
    donderdag  24  januari 2014    - 3  berichten 

Veiling Auschwitzdocumenten
Het JoodseEducatief Centrumin Berlijn exposeert Auschwitzdocumenten.EenJeruzalemsveilinghuis, Kedem,wil deze nu openbaar veilen in opdracht van de eigenaar. Dat levert protesten op.  Het gaat om  materiaal vandeprocessen van Neurenberg.Een verzamelaarhad dedocumentenontdekt in2013op de vlooienmarktvanJaffa. De Berlijnsepresentatievan de vondsthangt samen met deverjaardag van debevrijding vanAuschwitzop 27Januari, zo meldt Der Tagesspiegel.

Kamp Vught
Vrijdag 24 januari vindt in Kamp Vught in samenwerking met Amnesty International een herdenkingsdag plaats in het kader van de internationale Holocaust Memorial Day (27 januari). In het herinneringscentrum bij kamp Westerbork is op zondag een toneelvoorstelluing in et kader van Holocaust Memorial Day. Daar speelt Eric Borrias het verhaal Binnen de Poorten. Deze solovoorstelling is gebaseerd op het verhaal van Jules Schelvis. Het stuk vermengt van spel en vertelling en biedt ook Jiddische muziek  Zondag 26 januari - 14.00 uur; kosten € 10,00 p.p., inclusief museumbezoek.

Auschwitz
Het Poolse staatsmuseum bij nazi-moordkamp Auschwitz heeft maandag een online programma gelanceerd in het Arabisch en in het Farsi (Perzisch). Dat  is bedoeld voor Arabische landen waar ontkenning van de Holocaust gemeengoed is. “Wij trachten groepen te bereiken die weinig kennis hebben over dit onderwerp of die zelfs een revisionistische kijk hebben”, zo meldde persbureau AFP uit de mond van de woordvoerder van het museum, Pawel Sawicki. “Statistisch zijn er nauwelijks bezoekers uit Arabische landen of uit Iran”, voegde museumdirecteur Andrzey Kacorzyk er nog aan toe.
Plaquettes voor 1258 vermoorde patiënten en verplegers Apeldoornsche Bosch


APELDOORN, 22-01-2014 - Tijdens de herdenking gisteren werden in Apeldoorn twee plaquettes onthuld met daarop de namen van alle 1258 Holocaustslachtoffers van het Apeldoornsche Bosch, zo meldt het Ned.-Israëlitisch Kerkgenootschap.

Op 21 januari 1943 werden 1069 patiënten en verplegers van de Joodse psychiatrische instelling door de Duitse bezetter op transport gesteld naar de Duitse vernietigingskampen. Later volgden nog eens 189 achtergebleven medewerkers.
 LEES VERDER>>>


Tank grootste voorwerp in nieuwe expositie Kunsthal R'dam

ROTTERDAM, 22-01-2014 - Er staat sinds gisteren een Britse Cromwell-tank voor de ingang van de Kunsthal in Rotterdam. Het wapen hoort bij de expositie 'De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen'.  Koning Willem-Alexander opent de tentoonstelling  op 4 februari.

De tank van ruim 27 ton, afkomstig uit het Nationaal Oorlogsmuseum Overloon, is in Rotterdam veruit het grootste object.

De tank  bleef in 1944 achter in het gebied rond Overloon na de grote tankslag daar van 30 september tot 18 oktober 1944 en is een belangrijk stuk in het nationale oorlogsmuseum.

In de tentoonstelling heeft schrijver en oorlogshistoricus dr h.c. Ad van Liempt 100 bijzondere voorwerpen uit 25 oorlogs- en verzetsmusea in Nederland samengebracht. Helaas ontbreekt om praktische redenen een originele vliegtuigmotor, die het vaste achtergrondgeluid van de oorlog in Nederland had kunnen bijdragen.

De tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar de tijd van de oorlog in een poging er betekenis aan te geven voor de jeugd. Achter elk voorwerp schuilt een gebeurtenis die persoonlijke herinneringen, emoties, huivering en ontroering opwekken aan de jaren 1940-'45. De tank is het enige object dat buiten komt te staan, naast het museum. Het voertuig moet in één keer goed staan, want de Cromwelltank kan niet meer rijden.

Bij de grote Slag om Overloon in 1944 speelde de tank een belangrijke rol in het doorbreken van de Duitse linies. Het wapen kreeg een voltreffer en is daardoor niet meer te gebruiken.Naast de zware Cromwelltank kreeg de Kunsthal ook nog een Weasel, een bijzonder open rupsvoertuig dat werd gebruikt bij zware frontstrijd. Het zal net als 98 andere oorlogvoorwerpen te zien zijn in de Kunsthal.


Plaquettes voor 1258 patiënten en verplegers Apeldoornsche Bosch

Op 21 januari 1943 werden 1069 patiënten en verplegers van de Joodse psychiatrische instelling door de Duitse bezetter op transport gesteld naar de Duitse vernietigingskampen. Later volgden nog eens 189 achtergebleven medewerkers. Tijdens de herdenking op 21 januari aanstaande worden in Apeldoorn twee plaquettes onthuld met daarop de namen van alle 1258 Holocaustslachtoffers van het Apeldoornsche Bosch

De onthulling van de plaquettes gebeurt door burgemeester Berends en opperrabbijn Jacobs. De plaquettes zijn tot stand gekomen dankzij de inzet en bijdragen van de Gemeente Apeldoorn en de Nederlandse Spoorwegen.

Tijdens de herdenking in 2013  werden voor het eerst de namen van de slachtoffers voorgelezen.

Het drama begon op donderdag 21 januari 1943, toen rond zes uur ‘s avonds honderd SS’ers het terrein opreden, alle patiënten en personeel bij elkaar dreven en opsloten. Vervolgens werden ze afgevoerd naar het station in Apeldoorn en in veewagens geladen.

De trein met bijna 1300 patiënten en 50 verplegers vertrok naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau waar de patiënten direct na aankomst werden vermoord. De overige artsen en verplegers werden eerst overgebracht naar kamp Westerbork en van daaruit naar de vernietinigskampen gedeporteerd. Van hem overleefden slechts 14 de kampen.

- See more at: http://www.nik.nl/2014/01/plaquettes-voor-1258-patienten-en-verplegers-apeldoornsche-bosch/#sthash.ICMhBl5h.dpuf

Plaquettes voor 1258 patiënten en verplegers Apeldoornsche Bosch

Op 21 januari 1943 werden 1069 patiënten en verplegers van de Joodse psychiatrische instelling door de Duitse bezetter op transport gesteld naar de Duitse vernietigingskampen. Later volgden nog eens 189 achtergebleven medewerkers. Tijdens de herdenking op 21 januari aanstaande worden in Apeldoorn twee plaquettes onthuld met daarop de namen van alle 1258 Holocaustslachtoffers van het Apeldoornsche Bosch

De onthulling van de plaquettes gebeurt door burgemeester Berends en opperrabbijn Jacobs. De plaquettes zijn tot stand gekomen dankzij de inzet en bijdragen van de Gemeente Apeldoorn en de Nederlandse Spoorwegen.

Tijdens de herdenking in 2013  werden voor het eerst de namen van de slachtoffers voorgelezen.

Het drama begon op donderdag 21 januari 1943, toen rond zes uur ‘s avonds honderd SS’ers het terrein opreden, alle patiënten en personeel bij elkaar dreven en opsloten. Vervolgens werden ze afgevoerd naar het station in Apeldoorn en in veewagens geladen.

De trein met bijna 1300 patiënten en 50 verplegers vertrok naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau waar de patiënten direct na aankomst werden vermoord. De overige artsen en verplegers werden eerst overgebracht naar kamp Westerbork en van daaruit naar de vernietinigskampen gedeporteerd. Van hem overleefden slechts 14 de kampen.

- See more at: http://www.nik.nl/2014/01/plaquettes-voor-1258-patienten-en-verplegers-apeldoornsche-bosch/#sthash.ICMhBl5h.dpuf

Plaquettes voor 1258 patiënten en verplegers Apeldoornsche Bosch

Op 21 januari 1943 werden 1069 patiënten en verplegers van de Joodse psychiatrische instelling door de Duitse bezetter op transport gesteld naar de Duitse vernietigingskampen. Later volgden nog eens 189 achtergebleven medewerkers. Tijdens de herdenking op 21 januari aanstaande worden in Apeldoorn twee plaquettes onthuld met daarop de namen van alle 1258 Holocaustslachtoffers van het Apeldoornsche Bosch

De onthulling van de plaquettes gebeurt door burgemeester Berends en opperrabbijn Jacobs. De plaquettes zijn tot stand gekomen dankzij de inzet en bijdragen van de Gemeente Apeldoorn en de Nederlandse Spoorwegen.

Tijdens de herdenking in 2013  werden voor het eerst de namen van de slachtoffers voorgelezen.

Het drama begon op donderdag 21 januari 1943, toen rond zes uur ‘s avonds honderd SS’ers het terrein opreden, alle patiënten en personeel bij elkaar dreven en opsloten. Vervolgens werden ze afgevoerd naar het station in Apeldoorn en in veewagens geladen.

De trein met bijna 1300 patiënten en 50 verplegers vertrok naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau waar de patiënten direct na aankomst werden vermoord. De overige artsen en verplegers werden eerst overgebracht naar kamp Westerbork en van daaruit naar de vernietinigskampen gedeporteerd. Van hem overleefden slechts 14 de kampen.

- See more at: http://www.nik.nl/2014/01/plaquettes-voor-1258-patienten-en-verplegers-apeldoornsche-bosch/#sthash.ICMhBl5h.dpuf


WO2 heeft blijvende gevolgen aldus onderzoek Rand


SANTA MONICA, CALIF. - 21-01-2014 - Een nieuw onderzoek naar de langdurige gevolgen van de Tweede Wereldoorlog op Europeanen heeft vastgesteld dat het leven in een door oorlog verscheurd land de kans vergroot op een aantal fysieke en mentale problemen later in het leven.

Die voor de hand liggende conclusie is nu van hard bewijs voorzien door een groot onderzoek dat is opgezet door het grote Amerikaanse onderzoeksinstituut de Rand Corporation, in samenwerking met de Universiteit van München. Het onderzoek werd deels uitgevoerd in Nederland.

De oorlog blijkt samen te hangen met een grotere kans op diabetes, depressie en hartkwalen bij oudere volwassenen, volgens de studie. Omdat zo veel mensen zijn gestorven tijdens de oorlog, verlaagde die ook de kans dat vrouwen zouden trouwen en ontnam veel kinderenhun vaders - een belangrijke factor in de niveaus van het voltooide onderwijs onder hen die de oorlog meemaakten.

 LEES VERDER>>>Recordbezoek voor kamp Vught

VUGHT, 21-01-2014 - Nationaal Monument Kamp Vught trok afgelopen jaar 64.118 bezoekers, een record. Het kamp is zodoende een van de best bezochte Brabantse musea. Vught gaat overigens vanaf 1 februari 2014 entree heffen.

Redenen zijn de toenemende onderhoudskosten en stijgende energielasten. De kans lijkt groot dat er daardoor in ieder geval één jaar een daling van het bezoek te zien zal zijn.

De voormalige kampen Amersfoort en Westerbork zijn wel gratis toegankelijk. Westerbork vraagt voor diverse evenementen wel entreegeld.

Volgens directeur Jeroen van den Eijnde tegen Historiek.net kan alleen door entree aan de bezoekers te vragen, kan het voortbestaan van het herinneringscentrum in zijn huidige vorm worden gewaarborgd. Met de raad van toezicht hebben we het besluit na zorgvuldig beraad en na verkenning van alle andere mogelijke opties genomen. Extra structurele inkomsten zijn noodzakelijk om onze organisatie financieel gezond te houden.”

Kamp Vught krijgt al wel vaste bijdragen van diverse overheden maar dei dekken de stijgende  kosten niet. De entree voor volwassenen wordt 6 euro per persoon en voor jongeren vanaf 10 jaar per persoon 3 euro. Voor scholen zijn er gereduceerde tarieven.
Duitsland erkent Amsterdamse gettowijken


BONN, 21-01-2014 - De Duitse staat heeft erkend dat drie Amsterdamse stadsdelen tijdens de oorlog feitelijk getto's  waren. Dat meldt het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV).Door deze erkenning komen Joden die tijdens de oorlog  werkten in deze wijken als werknemerrs in aanmerking voor een eenmalige uitkering van 2000 euro van een Duits gettofonds.

Het VBV overlegde vrijdag in Bonn met een Duitse delegatie over de omvang van het getto in Amsterdam.In mei vorig jaar werden twee Amsterdamse straten, Waterlooplein en Jodenbreestraat, door de Duitse overheid erkend als getto. Dat was het resultaat van 10 jaar juridische strijd.

Het VBV vond deze beslissing van de Duitsers historisch gezien echter onjuist. Vrijdag overtuigde de VBV-delegatie het Duitse ministerie van Financiën dat het getto in werkelijkheid een stuk groter was.De erkenning omvat een groot deel van het centrum van Amsterdam, de Transvaalbuurt en de Rivierenbuurt
  K O R T   N I E U W S 
    woensdag  21  januari 2014    -   4  berichten 

Toneelstuk Rost
Het toneelstuk ROST, gaat over de 'Zwarte Weuduwe, de weduwe van Meinoud Rost van Tonningen, de NSB-leider. Ze stierf in 2008. Het stukloopt van 16 t/m 25 januari, 2014 in het Badhuistheater Boerhaaveplein Amsterdam en wordt opgeveord door theatergroep Toetssteen.
Hierbij speelt een belangrijk historisch document een grote rol: een rapport uit 1950 waarin wordt aangegeven dat haar man Meinoud Rost van Tonningen  door ernstige stelselmatige martelingen van de Binnenlandse Strijdkrachten in 1945 tot zelfmoord is gedreven. De weduwe heeft haar hele leven beweerd dat haar man vermoord is, maar vond geen gehoor.  Het ministerie heeft dit rapport ruim 60 jaar lang in een heel diepe la bewaard. Regie: Edo van Dijken, tekst: Erris van Ginke.


Japanner Onoda: 29.000 hits
Volgens Google News is er 29.000 keer over de dood van de vasthoudende Japanse soldaat Hiroo Onoda geschrevem die pas  29 jaar na 1945 doorkreeg dat de Tweede Wereldoorlog voorbij was en al die tijd in de jungle op de Filippijnen bleef schuilen. Volgens sommigen, zoals historicus Ian Buruma, is die verering mede het gevolg van het ontbreken van Japanse oorlogshelden. In Japan was de nasleep vand e oorlog zelfs erger dan in Europa, omdat er bijna 1.000 Japanse militairen (en enkele tientallen in hun dienst werkende Koreanen) wegens oorlogsmisdaden ter dood werden veroordeeld. De westerse fascinatie schijnt te stoelen op de onvoorstelbare vasthoudendheid, die in Japan niet ongewoon is.

Amersfoort
De jaarlijkse lezing op 26 januari 2014, Holocaust Memorial Day in Kamp Amersfoort wordt dit jaar gegeven door Pauline Broekema, verslaggeefster bij NOS Nieuws. Onlangs kwam uit `In het puin van het getto’ (Boom) dat ze schreef met collega Helma Coolman en prof. Johannes Houwink ten Cate. Het beschrijft het onbekende Kamp Warschau, waar vanaf het najaar 1943 tot in de zomer van 1944 duizenden joodse gevangenen de resten van het getto moesten ruimen.
 
Eén van de weinige Nederlandse overlevenden van Kamp Warschau zat eerder in Kamp Amersfoort. Na de oorlog legde hij een indrukwekkende verklaring af. Daar is de titel van de lezing aan ontleend: `Ik heb in Kamp Amersfoort meegemaakt…’

Auschwitz
Bijna 300 Poolse families eisen een compensatie omdat zij bij de bouw en uitbreiding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in 1940 hun huizen hebben verloren. Dat schrijft de Poolse krant Gazeta Wyborcza. Het gaat om inwoners van Brzezinka (Birkenau) en andere dorpen waarvan de huizen tijdens de Duitse bezetting van Polen in de Tweede Wereldoorlog zijn onteigend. De schadeclaim is gericht aan  de Poolse staat die eigenaar is van het herdenkingscentrum en monument die nu op het terrein van het voormalige vernietigingskamp zijn gevestigd. Elke familie wil een schadevergoeding van zo'n 40.000 zloty (bijna 10.000 euro).

Anne
De première van de theatervoorstelling over Anne Frank is verschoven naar 8 mei 2014. De oorzaak is de ontwikkeling van een nieuw decorsysteem.
ANNE is een theatervoorstelling over het leven van Anne Frank, gebaseerd op haar dagboeken en de archieven van de familie Frank. Het stuk behandelt een langere periode dan haar dagboek beschrijft. De kijker ziet Anne’s leven ook vóór de onderduik en gaat verder dan de  de deportatie uit Het Achterhuis.


Holocaustles

De Onderwijsinspectie moet ingrijpen  als op scholen geen les wordt geven over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Minister Asscher zei vorige week in de Tweede Kamer dat het ministerie van Onderwijs gaat onderzoeken hoe scholen die lessen het beste kunnen regelen.Vorig jaar bleek dat docenten soms bang zijn om het onderwerp Jodenvervolging aan te snijden, met name op scholen met vaal moslims. In maart werd een filmpje bekend waarin jongeren van Turkse afkomst de Holocaust een zegen noemen. Asscher noemde dat toen dat "schokkend en verwerpelijk''. De Holocaust is één van de verplichte 'kerndoelen' in het onderwijs, en  de inspectie moet optreden als die doelen niet worden gehaald. Vanavond zei de minister dat het belangrijk is dat docenten kunnen lesgeven in een veilige omgeving, waar ze steun hebben van een leidinggevende. Vlak nadat  het filmpje openbaar werd, had de PVV een debat aangevraagd in de Kamer. Dat is pas vorige week, na tien maanden, gehouden.
NTR-tv-serie en boek schetsen uitwerking van WO2

HILVERSUM, 17-01-2014 - De NTR start op 31 januari 2014 een nieuwe serie over de uitwerking van de oorlog: 'Na de bevrijding. Er verschijnen ook de interactieve XL-versie en het gelijknamige boek van Ad van Liempt.

'Na de bevrijding' behandelt in 7 afleveringen de periode van 1945 tot 1950 en geeft aan de hand van ooggetuigen een beeld van de eerste moeilijke jaren na de oorlog. De serie bezit een proloog: in een speciale uitzending van het televisieprogramma Andere Tijden vertelt een aantal prominente Nederlanders over de jaren vlak na de oorlog.     LEES VERDER>>>Dagboeken Etty Hillesum in Hollandsche Schouwburg


AMSTERDAM, 17-01-2014 - Vanwege haar 100e geboortedag start in Amsterdam vanaf woensdag een expositie van het werk van Etty Hillesum (Middelburg, 15 januari 1914 – Auschwitz, ca. 30 november 1943). Zij schreef dagboeken tijdens de Tweede Wereldoorlog, die na hun ontdekking veelgeroemd werden. 

Etty's dagboeken, of althans een groot deel ervan, werden in 1981 uitgegeven door Jan Geurt Gaarlandt van uitgeverij De Haan onder de titel Het verstoorde leven. Het boek werd snelpopulair en is in veel talen vertaald.Wereldwijd zijn er meer dan 750.000 exemplaren van verkocht.

Het Joods Historisch Museum (JHM) in Amsterdam bezit de dagboeken en toont een aantal hiervan tot en met 25 april in de Hollandsche Schouwburg. Ook komt er een speciale website jhm.nl/ettyhillesum over haar leven.

Naast de dagboeken vertoont het museum foto's, intieme briefjes en briefkaarten van Etty's hand. Zij begon in 1941 met schrijven in een stapeltje eenvoudige schriftjes. Eerst ging het louter over haar eigen ontwikkeling, maar naarmate de oorlog voortschreed schreef ze ook over andere onderwerpen.

Het JHM verwierf onlangs de laatste briefkaart die Etty Hillesum aan haar vriendin Christine van Nooten schreef. Ze gooide de kaart uit de trein toen ze werd gedeporteerd naar Auschwitz. De kaart is binnenkort te zien in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen in de Kunsthal in Rotterdam. Vanwege het 100e geboortejaar zijn er o.m. lezingen, workshops, boekpresentaties en een schrijfwedstrijd over Etty Hillesum..'Jodenroute' in Oost-Europa op komst

LUBLIN - 17-01-2014 - Een groep historici in Oost-Europa bereidt een toeristische route voor langs regio's waar voor de oorlog Joden meer dan 10% van de bevolking vormden. Deze 'Jodenroute' voert langs circa 50 steden en dorpen in Polen, Wit-Rusland en Oekraïne.

Foto rechts: Een model van Moshe Verbin van de synagoge in Warka, bij Warschau.

Het gaat om gebieden die vóór de aanval van Hitlers Duitsland en Stalins Sowjet-Unie op Polen in 1939 nog deel uitmaakten van Polen. Van de 100 houten synagogen in Polen van 1918 is er door nazi-vernielingen niet één over.  LEES VERDER>>>


Verplaatsing oorlogsmonument over 300 m geeft onrust in Vlissingen

Vorige week besloot de rechter in Hagen de 92-jarige ex-SS-er Bruins niet te veroordelen. Er zou te weinig bewijs zijn hij schuldig is aan moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema in 1944 bij Appingedam. Volgens de rechter is wel vastgesteld dat Bruins hem, samen met iemand anders, heeft doodgeschoten. Bruins was daarvoor al in Nederland veroordeeld. Dat zou doodslag betekenen, maar dat feit is volgens het Duitse recht  verjaard. Het viel niet te reconstrueren dat die moord geschiedde op basis van een plan. De aanklager zei direct na de uitspraak al dat hij het iontbreken van  bewijs voor moord zou betwisten.

Mislukte Oostenrijkse Engelandvaarder Fritz Molden gestorven

WENEN, 15-01-2014 - De Oostenrijkse verzetsstrijder en uitgever Fritz Molden is op 11 januari op 89-jarige leeftijd gestorven. Tijdens de oorlog deed hij een mislukte poging vanuit Nederland naar Engeland te ontkomen.

Molden moest als 14-jarige op de dag van de Anschluss, 13 maart 1938, aanzien hoe zijn vader en zijn jarige broer Otto door de Gestapo in hun huis werden gearresteerd en zijn moeder, schrijfster van het Oostenrijkse volkslied, werd mishandeld.

Op 7 oktober 1938 nam hij in Wenen deel aan een avondgebed voor jongeren in de St-Stephansdom, gevolgd door een spontane aanmoediging tot verzet  van kardinaal Innitzer en een spontane demonstratie tegen de nazi's. De volgende avond was hij daar weer, en werd gearresteerd door de nu parate nazi's, en dat bleek niet zijn laatste arrestatie. LEES VERDER>>>
  ZDF gaat door met Anne Frank-film


MAINZ, 15-01-2014 - De Duitse tv-omroep Zweites deutsches Fernsehen (ZDF) gaat door met het voornemen voor een film over het leven van Anne Frank, ondanks een eis van het Anne Frank Fonds, dat de familie vertegenwoordigt. Anne Frank werd geboren in Frankfurt, niet ver van Mianz waar de ZDF zetelt.

Er bestaan al veel films over de Anne Frank. Volgens de filmdatabase IMDB zijn het er 200. Wie de rollen in de nieuwe productie gaan vertolken is niet bekend.

De ZDF benut de 70ste  sterfdag van Anne Frank in 2015 voor een tweedelige serie maken over de periode 1939 -1944 toen de familie Frank met Anne in Amsterdam woonde en vanaf 6 juli 1942 ondergedoken zat in wat later het Achterhuis is genoemd. Volgens de zender heeft geen enkele Duitser tot nu toe een film over Anne gemaakt.

Het Anne Frank Fonds, gevestigd in Basel, zal volgend jaar zelf een film uitbrengen, zo is al sins in 2012 bekend. Het fonds vindt het respectloos om zonder overleg hetzelfde te doen. De ZDF acht  het geen probleem als er meerdere producties over Anne Frank.

De opnamen starten deze zomer in een studio, waar het Achterhuis is nagebouwd. In het Achterhuis zelf kan namelijk alleen voor korte perioden van enkele uren gefilmd worden, vanwege de functie als museum. De film verbeeldt niet wat er na de deportatie van Anne Frank is gebeurd, zo benadrukt producent Oliver Berben.
  K O R T   N I E U W S 
    woensdag  15 januari 2014    -   6  berichten 

  
Overlevenden
Journalist Arjeh Kalmann en fotograaf Bert Nienhuis maakte foto's van in Israël wonende overlevenden van de Holocaust. Hun expositie ”De kinderen die nog leven” is de komende weken te zien in het Israëlcentrum van Christenen voor Israël in Nijkerk.

Auschwitz: muziek
Melissa Kagen van Stanford University onderzocht hoe de Duitsers muziek benutten in concentratiekampen, waaronder Auschwitz-Birkenau. Door middel van getuigenverklaringen en andere documentatie kon ze achterhalen waar de muziek die door de bewakers werd gedraaid te horen was. De nuziek werd als steun voor bijv. bewakers gebruikt en als martelmiddel voor de gevangenen. Er werd o.m. Amerikaanse jazz en rfagtyikme gespeeld, naast marsmuziek.

Foto rechts: de blauwe zones boden muziek voor gevangenen, de roze voor bewaarders.

Holocaust-expositie
Vijf leerlingen uit 6 VWO van het Bredero Lyceum in Amsterdam hebben vorige week vrijdag een expositie  geopend in het  NIOD in Amsterdam. De vijf hebben voor Holocaust Memorial Day (HMD, 26 januari a.s.) een half schooljaar lang gewerkt aan deze opstelling, onder de naam 'Met andere ogen'. Samen met medewerkers van het NIOD gingen de leerlingen op zoek naar beelden die werden gemaakt tijdens de Holocaust en andere genociden, of de gevolgen daarvan belichten. Aan de hand van opdrachten geven de leerlingen een eigen interpretatie op de beelden. Dit leidde volgens het NIOD tot een verrassende en verfrissende expositie.   

Krabbendijke
Leerlingen van het Calvijn College in Krabbendijke (Zeeland) gaan vrijdag 17 januari een dvd aanbieden aan het Dijk- en Oorlogsmuseum Polderhuis Westkapelle. Op de dvd, het eerste resultaat van het internationale scholenproject ‘The untold story’, staat een reeks interviews met ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog uit Zeeland. Het project ‘Memories to Share’ uit 2009 van museum het Polderhuis is de aanleiding geweest om dit internationale samenwerkingsproject met het onderwijs op te zetten.NIOD krijgt afscheidsbrief van enige geëxecuteerde verraadster, Ans van Dijk


AMSTERDAM, 14-01-2014 - Het NIOD heeft de afscheidsbrief van geëxecuteerde verraadster Ans van Dijk als schenking ontvangen.


Ans van Dijk is de enige vrouw die na de oorlog in Nederland werd geëxecuteerd, en dan bovendien wegens het verraden van Joden. Zij was zelf Joods. Zij schreef de brief aan de vooravond van haar executie op 14 januari 1948 aan de directrice van de Strafgevangenis Rotterdam.

Deze directrice, An de Rooij, maakte het door haar ‘liefdevolle bemoeiingen’  mogelijk dat Ans van Dijk kon toetreden tot de RK-kerk. Op de dag van haar executie ontving Ans van Dijk de eerste heilige communie, zo meldt het NIOD.. Daarmee was haar opname in de kerk compleet. De communie werd toen alleen uitgereikt als iemand had gebiecht, en berouw had getoond..
  

LEES VERDER>>>Behalve in VS stijgt ook in Europa verkoop van Mein Kampf

NEW YORK, 13-01-2014 - Behalve in de VS stijgt ook in Europa de verkoop van Mein Kampf. Daarover is prof dr Kees van der Pijl, voorman van de AFVN/Bond van Antfascisten bezorgd. Hij bemerkte de populariteit van herdrukken op papier van Hitlers politieke manifest in Bulgarije. Digitale edities van het boek van de moorddadige nazileider blijken sinds kort online bestsellers op iTunes en Amazon Kindle.

Volgens de Amerikaanse journalist en schrijver Chris Faraone, die de blog Vocativ.com schrijft, is de digitale versie in het Engels nu ruim 100.000 keer gedownload. Het staat bij Amazon nummer 1 op de bestsellerlijst voor informatieve boeken over Propaganda & Politieke Psychologie. Faraone schrijft de populariteit op zijn blog ook toe aan de mogelijkheid om het werk nu te lezen op iPad en andere smart phones, die een zekerE privacy bieden. Anders dan met een gedrukte versie valt het lezen nu niet op, meent hij.

Prof Van der Pijl vermoedt dat bij de digitale editie vooral de interesse een rol speelt. Hij heeft geen directe verklaring over de uitwerking van deze uitgaven hebben, maar plaatst de Europese populariteit in de opkomst van zeer agressieve fascistische bewegingen zoals in Griekenland en Hongarije en een algemene groei van extreem rechtse ideeën in Europa.  LEES VERDER>>>
Britse soldaat Tandey spaarde leven van gewonde Hitler

LONDEN, 13-01-2014 - Uit een nieuw boek van historicus David Johnson blijkt dat de Engelse soldaat Henry Tandey in WO1 Hitler het leven spaarde. Hij liet een gewonde Duitse soldaat op het slagveld in Noord-Frankrijk weglopen in 1918.


Foto rechts: The Menin Road, een schilderij waarop Hitler soldaat Tandey herkende. te zien in Green Howards Museum.


De Duitse militair bleek Adolf Hitler, die later de Jodenvervolging en WO2 startte en 60 miljoen mensen de dood injoeg. Het boek verschijnt volgende week in het Verenigd Koninkrijk,

Het voorval speelde zich af in het stadje Marcoing bij Cambrai in Noord-Frankrijk, op 28 september 1918. De toen 27-jarige Henry Tandey was lid van het Yorkshire Regiment 'Green Howards' en beschoot Duitse stellingen.
LEES VERDER>>>
Koning opent expo WO2 R'dam


ROTTERDAM - 13-01-2014 - Koning Willem-Alexander zal op 4 februari in de Kunsthal in Rotterdam de expositie 'De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen' openen,zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

'De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen' is een eenmalige tentoonstelling van 25 oorlogs- en verzetsmusea. Deze hebben de bijzonderste voorwerpen uit hun collecties gehaald voor een gezamenlijke presentatie. Bij ieder voorwerp staat een persoonlijk verhaal vermeld. Zo is een vermommingsbril te zien van verzetsstrijdster Hannie Schaft en een trui van hondenhaar uit de hongerwinter van 1944-45.

De tentoonstelling is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45. De samenstekller is de oorlogsauteur Ad van Liempt. Het evenement is het belangrijkste onderdeel van een gezamenlijke campagne van de oorlogsmusea. Op deze manier willen ze meer bekendheid geven aan hun collecties.
Wapens uit Tweede Wereldoorlog in Echt

ECHT, 13-01-2014 - Het opruimen van de wapens in een woning aan de Cypressestraat in Echt heeft meer tijd gekost dan verwacht. Dat heeft heeft de politie gezegd. In de woning werden vorige week wapens en munitie aangetroffen uit de Tweede Wereldoorlog. De 72-jarige bewoner, een verzamelaar, is ter plaatse verhoord en aangehouden.

De politie ging naar de woning na een melding via Meld Misdaad Anoniem. De aangetroffen goederen zijn in beslag genomen. Het gaat om een geschutshuls met een ontstekende lading, een alarmpistool, een oud revolver, zes imitatiewapens en een emmer met honderden scherpe patronen en slaghoedjes. De wapens worden vernietigd. De omgeving heeft geen direct gevaar gelopen. Tegen de man wordt een proces-verbaal opgemaakt.

 De ontruiming van een woning met daarin verschillenden oorlogsrelikten neemt langer dan gepland in beslag. In overleg tussen de politie en de Explosieve Opruimingsdienst Defensie is besloten om de woning opnieuw te vergrendelen en onder bewaking te stellen. Hierdoor is er geen gevaarzetting voor de buurt.

Experts van de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EODD) en de politie zijn vorige week gestart met de ontruiming van de woning. Zaterdag een week terug werd er reeds een snel overzicht gemaakt van de spullen van de verzamelaar in WO2 spullen. Maandag is op zorgvuldige wijze de hele woning van boven tot beneden doorzocht. In de woning zijn geen granaten of scherpe munitie
aangetroffen, slechts wat lichte munitie. Daarnaast werd er een groot aantal lege hulzen en diverse onderdelen van vuurwapens uit de oorlog gevonden.

De woning zal werd  vergrendelden bewaakt, waardoor de opgeslagen objecten op deze wijze geen gevaarzetting
zijn voor de buurt. Buurtbewoners werden door de gemeente Sittard-Geleen middels een brief geïnformeerd over de gang van zaken rondom de ontruiming van de woning.

.


Vrijheidsmuseum Nijmegen geërgerd door nieuw museum in Arnhem

NIJMEGEN, 13-01-2014  - De mensen achter het geplande Vrijheidsmuseum WO2 in Nijmegen zijn verbaasd en geïrriteerd over de komst van een nieuw oorlogsmuseum in de Eusebiustoren in Arnhem over de Slag om Arnhem. Dit museum wordt ondersteund door het Airborne Museum uit Oosterbeek. Dat is echter ook medeoprichter van het Vrijheidsmuseum in Nijmegen.

"Het gaat me niet eens om dat plan als zodanig maar wel om de manier waarop", zegt Louis Timmermans, vorozitter van de stichting Vrijheidsmuseum WO2 in Nijmegen tegen De Gelderlander. Hij heeft al maanden contact  met de directeuren van andere oorlogsmusea in de regio Nijmegen. "We hebben al die tijd samen opgetrokken en steeds betoogd dat we elkaar niet beconcurreren maar elkaar willen versterken. De directeur van het Airborne Museum in Oosterbeek hoorde daar ook bij. Maar hij heeft mij nooit iets verteld over zijn plan om in de Eusebiustoren een eigen museum te beginnen."Oud-SS-er gearresteerd vanwege bloedbad Oradour

KEULEN, 13-01-2014 - De Duitse justitie daagt een bejaarde man voor de rechter voor zijn rol in het bloedbad van Oradour-sur-Glane in Frankrijk  in 1944.
Foto rechts: de ruïnes van Oradour.

De  88-jarige Duitser moet zich verantwoorden voor zijn aandeel in het bloedbad in het dorp, zo meldt de BBC. Volgens de rechtbank van Keulen wordt de man de moord op 25 dorpelingen ten laste gelegd, alsook medeplichtigheid bij de moord op honderden anderen.

Het bloedbad van Oradour-sur-Glane geldt als een van de wreedste misdaden in het westelijk deel van Europa in de Tweede Wereldoorlog (in Polen, Italié en Griekenland waren de excessen aanzienlijk erger). De nazi's, in dit geval een deel van een SS-divisie, dreven er als vergelding voor verzetsaanslagen in de buurt vrijwel de volledige dorpsbevolking een plaatselijk kerkje binnen en legden dat daarna in de as. Derest van het dorp werd vernietigd. Slechts  6 inwoners van het dorp overleefden.

Op bevel van de Franse president Charles de Gaulle werd het dorp nooit herbouwd na de oorlog. De ruïnes moesten dienen als herinnering aan de wreedheden van de nazi's. In de jaren '50 werden al eens 60 Duitse soldaten voor de rechter gebracht in de zaak (en deels vrijgesproken,m.n. enkele Elzassers onder hen). In september bracht Joachim Gauck als eerste Duitse president een ambtsbezoek aan het dorp.

Verleden jaar hebben Duitse onderzoekers de zaak echter heropend in het kader van de laatste justitiële inspanning op dit gebied. Ze hebben nu de bejaarde man opgepakt die destijds deel uitmaakte van een divisie van de Waffen-SS. Hij zou samen met een andere SS'er 25 dorpelingen hebben neergeschoten in een wijndepot. Zijn advocaat heeft al verklaard dat hij weliswaar aanwezig was in Oradour-sur-Glane op het ogenblik van de feiten, maar dat hij verder niets te maken heeft met het incident.
 
Nederlands verzet was zeer uitgebreid en bovendien  succesvol


door Arthur Graaff
Foto rechts: John Jansen van galen. foto NOS


COLUMN - 12-01-2014 - De onderduik in zijn geboorteplaats Velp viel journalist John Jansen van Galen vandaag in zijn column op OVT zondag nogal tegen: maar zo'n 50 huizen, 240 mensen, 2 procent van het inwonertotaal van toen 10.000 mensen. Hij vond dat niet veel en was geneigd om de stelling dat de meeste Nederlanders zich in de oorlog 'grijs ' hadden gedragen, te onderschrijven. Hij sprak erover vanwege het net verschenen boek 'Verborgen in Velp, monument voor moedige mensen' over de onderduik in de mooie plaats van zijn jeugd.

Misschien klopt het voor Velp wel dat het niet overhield, maar voor Nederland als geheel totaal niet. Nederland was één van meest tegenwerkende bezette landen uit de oorlog. Daar hebben we ook een enorme prijs voor betaald: 250.000 oorlogsdoden, allen burgers;
     LEES VERDER>>>

Nederlander ontdekt
guillotine van Sophie en Hans Scholl


Door Arthur Graaff, nieuws-wo2.tk


MÜNCHEN, 11-01-2014 - In het depot van een Münchener museum heeft de Nederlandse kunsthistoricus dr Sybe Wartena hoogstwaarschijnlijk de guillotine teruggevonden waarmee de beroemde verzetsstrijders Hans en Sophie Scholl werden geëxecuteerd.


Foto rechts: de guillotine, met in het midden met traditionele hoge hoed de beul Johann Reichardt (1893-1972) die broer en zus Scholl vermoordde. Deze foto stamt uit 1925.


Het werktuig blijkt al sinds 1947 in het magazijn van het Beiers Nationaal Museum in München te staan. Een nieuwe hoofdcurator van het museum, de Nederlander dr Sybe Wartena uit Turnhout in België, tevens bezitter van de Duitse nationaliteit, ontdekte de guillotine. Volgens geruchten zou deze er al jaren staan.
LEES VERDER>>>
Organisaties: Marktplaats moet 'nazifrei' op Holocaustdag, 27 januari


AMSTERDAM, 10-01-2014 - Het aanbod  van nazispullen op Marktplaats is de afgelopen drie weken gestegen van 1.300 naar 4.100. Ook biedt de site vandaag 80 verboden naziwapens aan. Daarom hebben vier oorlogsorganisaties de website vandaag de wacht aangezegd. Zij willen dat op 27 januari, holocaust-dag, Marktplaats geheel 'nazifrei' is. Een gesprek met de directie van site in december heeft niets opgeleverd.


Foto rechts: een namaak-jas van een SS-generaal oftewel in SS-termen SS-Gruppenführer, vandaag voor € 150 te koop op Marktplaats. Klik op de foto voor een link.


Het OM heeft gisteren aan Nieuws-wo2  laten weten dat het mogelijk uit eigen beweging actie onderneemt tegen de handel in naziwapens op Marktplaats. De AFVN/Bond van Antifascisten heeft twee strafklachten tegen Marktplaats ingediend, die in behandeling zijn bij justitie. Wanneer het OM daarop actie onderneemt, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

De 4 organisaties hebben dat gisteren op een persconferentie in Amsterdam naar buiten gebracht. Ongeveer 25 kranten hebben daarover vandaag bericht, zoals het Noordhollandsch Dagblad,  het Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad. Gooi- en Eemlander  en de andere kranten van de HDC, en het Reformatorisch Dagblad.

  LEES VERDER>>>Nazi-jager Gideon Levy onthutst over vrijspraak Siert Bruins


Nazi-jager Levy onthutst over 'vrijspraak' Siert Bruins

HILVERSUM, 10-01-2014 - Het is onthutsend dat de Duitse rechter oorlogsmisdadiger Siert Bruins heeft 'vrijgesproken', zo meldt Radio 1. Volgens de website zijn de bewijzen dat hij meerdere moorden heeft gepleegd er.


Dit zegt journalist en nazi-jager Gideon Levy in Dit is de Dag in reactie op de uitspraak van de Duitse rechtbank dat de moorden niet kunnen worden bewezen. Levy drong anderhalf jaar terug bij de Duitse justitie  in zijn tv-documentaire aan op vervolging van Bruins.


Levy benadrukt dat Nederlandse rechters Siert Bruins mede op basis van toenmalige getuigenverklaringen tot de doodstraf veroordeelden. Dit gebeurde bij verstek, omdat Bruins inmiddels naar Duitsland was gevlucht. Later werd dit omgezet in levenslang, een straf die niet door SDuitsland werd overgenomen. Door de uitspraak nu is de nieuwe rechtszaak tegen Bruins niet meer geweest dan een poppenkast, concludeert Levy. 


Prof dr Kees van der Pijl, voorzitter van de AFVN/BVA en hoofdredacteur Arthur Graaff hebben een opiniestuk aan de Volkskrant gestuurd dat gisteren geplaatst is. Daarin betreuren zij het dat 70 jaar lang, en nu nog, een Hitlerwet in Duitsland blijft gelden en nog steeds niet is afgeschaft. Deze wet bood al die jaren de Nederlandse SS-ers bescherming. LEES VERDER>>>Bruins' proces eindigt zonder veroordeling of vrijspraak

HAGEN, 8-01-2014 - De rechtbank in Hagen in Duitsland heeft geen oordeel geveld over de Nederlandse, in Nederland reeds veroordeelde oorlogsmisdadiger Siert Bruins (92). De rechter meent dat er te veel onduidelijkheid is. Getuigen leven niet meer of zijn niet meer geestelijke of lichamelijk tot getuigen in staat.  Bruins is echter ook niet vrijgesproken.

Het feit dat Bruins in Nederland al voor moord op  veroordeeld was, speelde bij de Duitse rechtbank geen rol. Bruins zei zelf tegen een verslaggeefster van het NOS-Journaal dat hij blij was en verweachtte dat dit het einde van zijn bezoekingen zou zijn. 
LEES VERDER>>>


Nederlandse werkkampen voor Joden krijgen monumenten

WESTERBORK, 7-01-2014 - Nederland kende in de oorlog ruim 40 Joodse werkkampen. De meeste daarvan zijn verdwenen, maar op enkele tientallen plekken waar zij waren, komen nu monumenten met informatie wat er op die plaats is gebeurd. Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft dit opgezet.


Foto rechts: kamp Twilhaar bij Nijverdal.


Directeur Dirk Mulder van het centrum maandag tegen de telegraaf. „De werkkampen waren een allesbepalende, maar weinig bekende maatregel van de Duitse bezetter tegen de Joden.”

De werkkampen waren verspreid over Gelderland, Overijssel, Friesland, Groningen en vooral Drenthe. Ze werden in januari 1942 in gebruik genomen. Vele duizenden Joodse mannen werden gedwongen daar arbeid te verrichten. Eind 1940 werden de eerste nazimaatregelen va kracht waardoor Joodse ambtenaren hun banen verloren, en geleidelijk moesten Joden hun banen bij alle bedrijven opgeven.


Daardoor kon de bezetter hen dwingen tot een verblijf in een werkkamp, dat overigens geen gevangeniskenmerken had enw aar ook loon werd betaald. De kampbewoners werden pas weer herenigd met hun gezinnen in Westerbork vanaf oktober '42 naar Westerbork  De kampen werden toen in één keer opgeheven.

„De kampen waren het voorportaal van Kamp Westerbork en Auschwitz, maar op een enkele uitzondering na is er niets meer wat er nog aan herinnert. Ze zijn van de aardbodem verdwenen”, zegt Mulder. „Ook omdat de omgeving volledig is veranderd. Tegenwoordig zijn het industrieterreinen, woonwijken of aangeplant bos.”

Het herinneringscentrum Westerbork wil op alle plekken van de verdwenen kampen monumenten plaatsen. Dat zal bestaan uit een stalen plaat met daarin de silhouetten van twee werkende mannen. Een informatiebord zal verder tekst en uitleg geven. In Sellingerbeetse, in de Groningse gemeente Vlagtwedde, komt een klein museumpje dat aan de werkkampen herinnert. „Die plek is nog herkenbaar. Er is daar, als enige werkkamp, ook een oude barak bewaard gebleven”, aldus Mulder.
Proces-Bruins: advocaat vraagt vrijspraak

HAGEN, 7-01-2014 - De Duitse rechtbank in Hagen geeft woensdag het eindoordeel in de zaak tegen de 92-jarige Siert Bruins. Is hij schuldig  aan de moord op verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema uit Oosterwijtwerd.  Het Duitse openbaar ministerie eist levenslang, maar kon geen enkele levende getuige opvoeren. .Advocaat Klaus-Peter Kniffka stelde maandag in zijn slotpleidooi dat hij uitgaat van vrijspraak.

Bruins is een veroordeelde Nederlandse oorlogsmisdadiger en ex-SS-er.  Zijn advocaat zei dat er geen hard bewijs is dat Bruins in 1944 de verzetsstrijder heeft doodgeschoten. Alle beschuldigingen zijn van horen zeggen, zei hij. Volgens Kniffka  schoot Bruins dan ook niet zelf, maar een andere SS'er, en wist Bruins evenmin dat het de bedoeling was Dijkema zogenaamd tijdens een vluchtpoging om te brengen.

De juridische vraag die de rechtbank in Hagen bovendien moet oplossen, is of Bruins twee keer voor dezelfde zaak mag terechtstaan. Bruins werd in 1949 in Nederland bij verstek voor hetzelfde feit ter dood veroordeeld. Later werd dit omgezet in levenslang. Over het algemeen hebben de Duitse rechters zicj weinig aangetrokken van Nederlandse rechtzaken. In de zaak-Boere was hetzelfde het geval, en de rechter in Aken meende desondanks dat hij de gehele veroordeling van Boere over kon doen. De nu 92-jarige Bruins maakte maandag geen gebruik van zijn spreekrecht.  Een nu 72-jarige zus van Dijkema deed dat wel. Zij hoopt op levenslang, gelijk aan de eis van de aanklager.

Bruins meldde zich tijdens de oorlog bij de Waffen-SS. Hij werkte onder meer voor de Duitse inlichtingendienst SD, een politie-afdeling van de SS. In september 1944 vervoerden hij en een SD-collega de gearresteerde Dijkema. Nadat ze in Appingedam gestopt waren om hem te laten plassen, schoot een van de SD'ers hem in de rug. In 1979 werd Bruins in Hagen al veroordeeld voor de moord in 1945 in Delfzijl op de Joodse broers Sleutelberg. Hij zat daarvoor 5 jaar in de gevangenis. De uitspraak in de zaak-Dijkema is morgen om 12 uur.  Als Bruins wordt veroordeeld, kan hij in hoger beroep. Zijn advocaat heeft al aangekondigd daarvan gebruik te zullen maken.Expo van Liberation Route over bevrijding Europa start in Brussel

BRUSSEL, 7-01-2014 - Premier mark Rutte en de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schultz (foto links) openen op 13 februari in het EU-parlement een nieuwe reizende oorlogstentoonstelling.

Deze gaat in op  de bevrijding van het Noordwesteuropese continent na D-Day in Normandié, 6 juni 1944. De expo heet 'Routes of Liberation' en komt  voort uit een Nederlands project dat in 2008 in Gelderland begon, onder de naam Liberation Route..

De reizende tentoonstelling over de bevrijding zal later dit jaar ook in Nederland te zien zijn, aldus een woordvoerder van de Nederlandse stichting Liberation Route Europe dinsdag. Het is dan 70 jaar geleden dat de geallieerden begonnen met de bevrijding van Nederland, die zijn hoogtepunt moest vinden op 17 seoptember 1944 in de Operation Market Garden, ook wel aangeduid als de 'Slag om Arnhem', die mislukte.

Met een toeristische route worden in het landschap bijzondere plekken aangeduid die met de bevrijding van de nazi's te maken hebben. Daar liggen over het algemeen zg. 'luisterkeien'met extra informatie.  De grote subsidiënt van de oorloghsbranche, het Vfonds, gaf juist voor kerst 1 mln subsidie van Europese project. De Europese versie wordt opgezet in samenwerking met de Fransen, Belgen, Duitsers en Polen en moet leiden tot een Liberation Route Europe van Normandië naar Berlijn.Luchtmijn in Euskirchen ontploft: 1 dode


De explosie veroorzaakte een enorme drukgolf. Op Twitter meldden plaatselijke bewoners dat ze die tot kilometers verder voelden. In het centrum van Euskirchen sneuvelden er vele tientallen en mogelijk honderden ruiten. Enkele gebouwen in de buurt van de bouwplaats zijn ontruimd. Er bestaat mogelijk igevaar voor nstorting.In Duitsland worden nog vrijwel dagelijks explosieven uit de oorlog ontdekt. Alleen al in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, tevens het grootste industriegebied van Duitsland in de oolrog, zijn sinds de jaren '50 meer dan 25.000 explosieven  onschadelijk gemaakt.
Foto boven: de verwoeste Eusebiuskerk in 1945. Foto stichting Eusebiuskerk.

DERDE NIEUWE OORLOGSMUSEUM IN KORTE TIJD

Nieuw WOII-museum in toren Eusebiuskerk Arnhem

ARNHEM, 3-01-2014 - De toren van de in de oorlog vrijwel verwoeste Eusebiuskerk in Arnhem krijgt een functie als museum. In de kerk komt per september een permanente tentoonstelling in over de Slag om Arnhem. Dit gebeurt in samenwerking met het Airbornemuseum in Oosterbeek. In september vindt de herdenking plaats van 70 jaar Slag om Arnhem, de grootste veldslag die ooit in Nederland gevoerd is..


In Nijmegen zijn ook vergevorderde plannen voor een nieuw WO2-museum, gepland voor 2015 of '16 terwijl in Soesterberg een militair oorlogsmuseum gebouwd wordt, dat deze zomer open gaat. In Bronbeek is ook een uitgebreide tentoonstelling over de strijd in Nederlands-Indië geopend in 2010.


Directeur Bert de Jong van de Eusebiuskerk denkt volgens de NOS dat de kerk een goede locatie is voor het museum. "Bij de Slag om Arnhem in september 1944 is de Eusebiustoren grotendeels verwoest. Als je nu bovenin die toren staat, dan kijk je op de brug waar alles gebeurd is." Er is al een infocentrum over de Slag om Arnhem in de stad. Dat wordt uitgebreid. De Jong heeft een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren voor het nieuwe museum en die is positief.


De tentoonstelling zal 2 kapellen op de begane grond en 4 verdiepingen in de toren beslaan..De kosten zullen ongeveer 1,5 ton belopen, schat directeur Bert de Jong. De tentoonstelling start op 1 september 2014, ongeacht of dan al het geld voor de gehele inrichting al bij elkaar is, zegt hij. De Jong hoopt erop dat de nieuwe mobiele tentoonstelling van de Liberation Route ook dan bij de kerk zal verschijnen.


Verschillende instellingen in de omgeving werken samen om het slagveld uit de WO2 in beeld te brengen. De Jong hoopt dat de aandacht voor de herdenking van de Slag om Arnhem meer toeristen naar de regio trekt. In de toren is ook een panoramalift en deze biedt een uitzicht over de stad en de wijde omgeving.


Sinds een opknapbeurt van de Belvedère en het daarboven gelegen uitzichtpunt, neemt het aantal bezoekers flink toe. De stijging lijkt volgens de Eusebiuskerk vooral te danken aan het groeiend aantal cruiseschepen dat voor een dagtochtje naar Arnhem aanmeert. Ook het bezoek van scholieren is gestegen. De toren en de kerk trekken nu volgens directeur De Jong elk ongeveer 15.00 bezoekers per jaar.


Na de oorlog werd volgens Wikipedia de kerk tot aan de tweede trans hersteld. De toren werd  herbouwd en kreeg in 1964 een nieuw bovendeel.  In augustus 2011 startte een nieuwe restauratie. Dit betreft met name de toren en gaat mogelijk 20 jaar duren en kost 80 miljoen euro en dit wordt door de overheid en particulieren gefinancierd. Problemen zijn onder meer loszittende stukken natuursteen, die gevaar kunnen opleveren. Begonnen werd met de lantaarn, de top van de toren.

Wassenaars strandmonument verdwijnt niet

WASSENAAR, 3-01-2014 - Het  Wassenaars strandmonument voor 6 Franse militairen verdwijnt niet. Dat zegt de voorlichter van de gemeente in een reaktie op een bericht op Nieuws.nl, dat het monument zou moeten wijken voor een hondepoepplaats. Het bericht kwam van een zoon van één van de overledenen, de heer Trépel. Wat zijn bron ervoor was, is onduidelijk.

Foto links: het monument aan hyet strand. (Foto Nat. Com. 4-5mei, H. van der Meer)

Voorlichter Oostermeijer weet niet waar het bericht vandaan komt, maar heeft het uitgezocht en ontkent dat er enige waarheid schuilt in een eventuele verwijdering van het monument.

Verwijdering van monumenten is overigens zeer zeldzaam, wel komen verplaatsingen of tijdelijke verwijderingen wegens bijv. onderhoud voor. Dit monument stamt uit 1985 en is gewijd aan 6 Franse militairen, die op 28 februari 1944 omkwamen op het strand. Zij waren aan land gezet om de situatie van de V2-lanceerplaatsne te verkennen die o.m. vanuit Wassenaar werden gelanceerd, maar werden een dag later dood aangetroffen.

De 6 vertrokken vanuit het Britse Great Yarmouth en zouden een dag later worden opgehaald. De volgende dag spoelden echter de lichamen van de 6 aan. De stoffelijke resten zijn destijds door de bezetters begraven als "onbekende Engelse piloten." Wat er mis ging, is nooit duidelijk geworden. Dit jaar gaat volgens voorlichter Oostermeijer de gemeente begin maart opnieuw de herdenking organiseren en vanwege het lustrum met extra aandacht. Volgens de voorlichter komen er jaarlijks zo'n 100 mensen naar deze herdenking.
.

Ierse ex-presidente Mary Robinson houdt 5-mei-lezing 2014 in Assen


AMSTERDAM, 3-01-2014 - De voormalig Ierse presidente Mary Robinson houdt op 5 mei 2014 de jaarlijkse 5 mei-lezing ter gelegenheid van de viering van de bevrijding.


Mevrouw Robinson houdt de lezing op uitnodiging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Zij was tevens  hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN. De lezing vindt plaats in Assen en het onderwerp is nog niet bekend.


Mary Robinson ontving diverse onderscheidingen voor haar inzet voor vrijheid. Zo  overhandigde  president Obama  Mary Robinson in 2009 de US Presidential Medal of Freedom. Hij zei over haar: “Mary Robinson has not only shone a light on human suffering, but illuminated a better future for our world."

Ierland was tijdens WO2 neutraal. Wel bracht premier Eamon de Valera een condoléancebezoek aan de Duitse ambassadeur de dag nadat Hitler gestorven was (hij pleegde zelfmoord op 30 april 1945), terwijl dat niet gebeurde na de dood van president Roosevelt, twee weken daarvoor op 12 april 1945.

  LEES VERDER>>>