Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
Amerika in kleur 41-43
Duitse fotoalbums
Herbegrafenis Grebbeberg
Parijs in kleur
Amerika in kleur 41-43 2
Montgomery 44-45
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS

 N  I  E  U  W  S -  W O  

 F O T O ' S    V A N


 M o n t g o m e r y 

.

Bernard Law Montgomery.jpgHOOFDRED. A. GRAAFF
redactie@nieuws-wo2.tk - tel. 06-27047728- RED. T.POSCH, AUTEURSRECHTEN VOORBEH
.-DEZE SITE GEBRUIKT COOKIES-

Foto's over Montgomery brengen £ 8.500 op

LONDEN, 8-12-2012 - Een verzameling van 200 zwart-wit foto's over veldmaarschalk Sir Bernard Montgomery uit 1944-45 heeft op een veiling in Engeland £ 8.500 opgebracht.

Het ging om een verzameling gefotografeerd door Monty's assistent, kapitein Noel Chavasse. Hij was vanaf D-Day tot aan Berlijn bij Montgomery.

Opvallend is dat Monty vaak lacht op de foto's - ze moeten dus wel enkele maanden na de mislukte Operation Market Garden gemaakt zijn. Enkele zijn herkenbaar in Nederland gemaakt, al is niet duidelijk exact waar. De meeste foto's zijn gemaakt in Frankrijk. Alle foto's tonen Monty op ontspannen momenten. Ook zijn hondjes en zelfs een vogeltje in een kooi, kennelijk van de maarschalk, zijn te zien.

De foto's zijn in de verkoop gebracht door de familie van Chavasse. Het was vooraf niet duidelijk dat deze een dergelijk hoog bedrag zouden opbrengen. Deze veiling, door het gespecialiseerde veilinghuis Bosleys in Engeland, was overigens een veiling met een recordopbrengst.

Foto boven: ergens in Nederland, vermoedelijk Overijssel of Gelderlnad aande beorderij links te zien. Monty krijgt kranten van een sergeant.


Foto boven: uit de zelfde serie: ergens in Nederland. Monty draagt hier dezelfde kleren als op de foto daarboven.


Foto boven: Monty in burger op het trapje van zijn caravan met Churchill en de cocker spaniel Rommel van Monty in diens hoofdkwartier in Château de Creully, Normandië in augustus 1944.


Foto boven: links air marshal Sir Arthur Tedder, midden general Eisenhower, rechts Montgomery, ergens in Normandië


Foto boven: de commandant Josef Kramer van het kamp Bergen-Belsen, dat door de Britten onder Monty bevijrd werd. Enkele weken hiervoor stierven Anne en Margot Frank hier.

Foto boven: het zg. 'Instrument of Surrender' dat de Britten opstelden en dat op de Lüneburger Heide door de Duitsers ondertekend werd op 5 mei 1945 en betrekking had op Noordwest-Duitsland, Denemarken en Nederland.. Op 8 mei 1945 werd in Berlijn de overgave van heel Duitsland getekend o.l.v. de Sowjet.