Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
ACHTERGRONDEN
Achtergronden 2014
Achtergronden 2013
Achtergronden 2012
Achtergronden 2011
Aanslagen op Hitler
10 vragen over de oorlog
Boekenlijst WO2
Boere: Aken-blog
Churchill
Curaçaose stakers 1942
D-day 2014
Dossier Vorden 2013
Dossier Wulff en Gauck
Gauck niet-Faber wel
Euthanasie
Februaristaking
Gauck PERS
Geschiedvervalsing
Grijs verleden
Herzberg-lezing
Hilversum oorlog
Koninkrijk - De Jong
Market Garden 2014
Mein Kampf h1
Mein Kampf h2
Mgr Lampert: onthoofd
Rode Kruis
Roofkunst
Roofkunst links
Troostmeisjes
Verliezen WO2 per land
WO1 - De machine
Colofon
70 jaar bevrijding
Onderduyik
Churchill pers
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS    O    P    E    R    A   T    I    O   N     
     M A R K E T    G A R D E N   


 70ste  herdenking 17-25 september 2014  Recorddrukte bij museum Groesbeek dankzij Market Garden


GROESBEEK, 2-10-2014 - het bevrijdingsmuseum Groesbeek heeft dankzij de herdenkingen rond Market garden nu al 10.000 bezoekers meer ontvangen dan over het gehele vorig jaar. Dat zegt directeur Wiel Lenders.

Zijn museum ontving vorig jaar 28.000 bezoekers, en gaat daar dit jaar dus zeer ruim overheen. Dat kwam mede door het enorme aantal evenemtnen dat rond deze herdenking van de 70ste jaar werden gehouden. In Groesbeek werden op de dag van de start van de operatie, 17 september, twee monumenten onthuld. Eén in de pas hernoemde '17-Septemberstraat'  waar een monument voor de 1st British Airborne divisie onder leiding van generaal; 'Boy' Browning is onthuld.. 

Het andere is het grootste Market-Gardenmonument van Nederland: een replica van het stalen geraamte van een Amerikaans zweefvliegtuig, een WACO, op ware grootte op de plek waar deze toestellen daadwerkelijk neerkwamen. het toestel heeft een spanwijdte van 26 m en een lengte van 15 m .

Volgens Lenders kwamen er op de topdag, 14 september, 1.000 bezoekers naar het middelgrote museum. Het gebouw is overigens hard aan vernieuwing toe. Het bestaat uit twee houten gebouwen van het voormalige werkeiland Neetlje Jans en werden in 1986 verworven. Er is een plan voor een vernieuwing dat 5 mln kost. 

Volgens Lenders is het voorstel van een plaatselijke politieke partij om  het geplande Vrijheidsmuseum WO2 in Nijmegen naar Groesbeek te halen, volledig zinloos. Lenders is één van de initiatiefnemers van het nieuwe museum, waarvoor nu ongeveer tweederde van het budget gedekt is. 

Het Groesbeekse museum functioneert dan daarnaast als 'site-museum', een museum dat zich richt op de geschiedenis van één plek. Dat zou in het grote plan ook de rol worden van museum  Hartenstein in Oosterbeek, ooit hoofdkwartier van Britse paratroepers tijdens de Slag om Arnhem, en oorlogsmuseum Overloon, weliswaar het grootste oorlogsmuseum van Nederland maar gelegen op de plek van een van de felste  tankslagen tijdens de oorlog.

Historici geërgerd door verdraaiingen van stichting Liberation RouteMAARSSEN, 30-09-2014 - De bekende historicus Wim Berkelaar (foto rechts)  is niet te spreken over het gerommel met de feiten door de stichting Liberation Route Europe uit Elst.
Ook historicus en Rusland-kenner Remco Reiding heeft kritiek op de publicaties van de stichting.

Zoals hier eerder vermeld. heeft deze stichting een grote reclamecampagne gevoerd voor de herdenking van de Operatie Market Garden ter waarde van € 500.000. 

Bij de campagne gebruikte de stichting de onware leuze: 'Het offensief om Nederland te bevrijden'. Dat klopt volgens Berkelaar en andere bekende historici simpelweg niet, en Berkelaar vindt het zeer verbazend dat de stichting dit willens en wetens toch heeft gebruikt. De stichting gaf tegen onze verslaggever openlijk toe, dat zij wist dat het niet klopte. Berkelaar is vaste medewerker van het EO-radioprogramma 'Dit was de dag' en de de Vrije Universiteit..

Fout 9.000 maal herhaald
De reclamecampagne van de SLRE werd in de laatste week van zijn looptijd, augustus-september, aangepast nadat er via deze site publiciteit was gekomen over de fout. Het gevolg was niettemin dat er toen al op ruim 7.000 Nederlandse websites gekopieerde informatie van de SLRE stond, traceerbaar vanwege dezelfde formulering. Het gaat dan om VVV's, kleinere gemeenten, en allerlei organisaties en stichtingen die met de oorlog te maken hebben.

Zelfs de provincie Noord-Brabant - waar de helft van de operatie zich afspeelde, het 'Garden' deel te land - vermeldde de fout alsof het waar was. Nu, een maand later, is dat aantal zelfs nog opgelopen tot ruim 9.000 Nederlandstalige sites.

Weigering rectificatie
Berkelaar kent dit verschijnsel van vermenigvuldiging van fouten via het web.  Hij begrijpt echter niet dat de stichting Liberation Route nu geen rectificatie wil plaatsen, aangezien dit de enige manier lijkt om het kwaad enigszins terug te dringen.

Berkelaar wijst erop dat door deze foutieve informatie, de indruk wordt gewekt dat de geallieerde militairen een soort vriendelijke, goedaardige wezens waren, waardoor hun feitelijke rol - het verslaan en doden van de vijand - onterecht op de achtergrond raakt. 'De feiten moeten altijd gerespecteerd worden', zegt Berkelaar nadrukkelijk.

Berkelaar vindt het verder onacceptabel, dat de stichting LRE ook nog lesbrieven uitgeeft, waarin opnieuw het foutieve beeld van de 'aardige' geallieerde soldaat wordt gepresenteerd, en weer de disinformatie wordt herhaald dat Market Garden bedoeld zou zijn om Nederland te bevrijden. 

Zoals al eerder benadrukt werd op deze site, blijkt bijvoorbeeld ook uit het werk van oorlogskenner bij uitstek dr L. de Jong dat de militairen, met name generaals als Montgomery - ontwerper en uitvoerder van operatie Market Garden - en Eisenhower totaal niet in de bevrijding van Nederland geïnteresseerd waren. Montgomery was uit op een hoofdrol in de geschiedenis, en concurreerde hevig met de Amerikaanse generaal in Noord-Europa, zoals Patton. De generaals negeerden zelfs smeekbeden over de bevrijding van de oude koningin Wilhelmina.

Russen genegeerd
In haar publicaties besteedt de stichting Liberation Route verder voor zover te zien geen aandacht aan de doorslaggevende rol van de Russische legers, die in feite de nazi's definitief versloegen, zoals in Stalingrad en Koersk in 1943 en aansluitend in 1944-45 in Polen en Duitsland, met als sluitstuk de enorme Slag om Berlijn. De Russen verloren daarbij 10 miljoen militairen, meer dan welk land ook - de VS en Groot-Brittannië hadden bijvoorbeeld elk niet meer dan ongeveer 420- 450.000 militaire doden.

De Sowjet-Unie ontving  ook grootscheepse materiële steun van de westelijke geallieerden in de vorm van o.m. locomotieven, Dodge-vrachtwagens en vliegtuigen. De stichting vermeldt nergens waarom dit cruciale facet van de Tweede Wereldoorlog geen aandacht krijgt.

Remco Reiding
Historicus en Rusland-kenner Remco Reiding is niet blij met het negeren van de bepalende en doorslaggevende Russische rol in WO2. Hij heeft er wel begrip voor dat in koppen en slogans nuances kunnen verdwijnen, maar bepleit dat als het gaat over de bevrijding van Europa, de Russen toch ten minste in de context worden genoemd, al was het maar om hun enorme offer. 'Je moet altijd blijven nuanceren', zegt hij.

'De strijd in het oosten was immens en doorslaggevend voor de uitkomst van WO2, maar wordt heel vaak niet genoemd. Het mag dan ook niet zo zijn dat je de geschiedenis gaat verdraaien.' Reiding heeft er overigens geen probleem mee dat bepaalde groepen de nadruk op de rol van de westelijke geallieerden leggen,
Dit is begrijpelijk, omdat zij nu eenmaal in Nederland actief zijn geweest. Hij zet zich al jaren in voor de zorg voor de Russische militaire graven in Nederland.


'Honderdste' luisterplek WOII  in gemeente Eijsden blijkt 101ste of 212steEIJSDEN-MARGARTEN, 30-09-2014 - De feestelijke onthulling van de zoveelste luisterplek over WO-II, in de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten op 2 oktober 2014, krijgt een bijzonder tintje.

Foto rechts: de pagina van de sticjhting Liberation Route gewijd aan deze l;uisterplek. Hier heeft Eijsden-Margraten nummer 212. klik op de foto om de pagina te zien.

Het is volgens de organisator, de omstreden stichting Liberation Route Europe (SLRE), de 100ste luisterplek in Nederland, maar na telling blijkt dat dit in feite de 101ste is.

Op de eigen website van de SLRE krijgt deze luisterplek op de lijst zelfs nummer 212.

De luisterplek vraagt aandacht voor het grote Amerikaanse ereveld in Margraten, waar 8.300 oorlogsdoden liggen. De gemeente Eijsden-Margraten overweegt nu of zij de onthulling van deze kei wel in de geplande vorm moeten laten doorgaan.

De luisterplek bestaat uit een grote veldkei, waar mensen gratis een hoorspel kunnen downloaden over de doodgravers van Margraten - een compagnie zwarte Amerikaanse soldaten, onder leiding van een sergeant die nooit zijn lagere school had afgemaakt maar later professor werd.

De SLRE kwam onlangs (zie onze berichten van 5 en 6 september hieronder) in het nieuws met een zeer grote maar misleidende reclamecampagne op alle publieke radio- en tv-zenders in Nederland, plus 525 aanplakbiljetten bij de NS en een uitgebreide campagne op Facebook.

Hierbij bleek dat de slagzin 'Het offensief om Nederland te bevrijden' niet klopte, maar opzettelijk wel was gebruikt, omdat het anders 'te ingewikkeld' zou worden. De campagne werd in de laatste week in zijn geheel gewijzigd. Intussen was de foute informatie al door zo'n 8.000 andere Nederlandse sites overgenomen.

De stichting weigerde om een rechtzetting te publiceren om zo deze  misleide websites weer op het juiste spoor te zetten.

Op de website Leugens.nl van de NRC-journalist Peter Olsthoorn werd deze zaak ook beschreven onder de kop: 'Fout in campagne, geschiedenis herschreven'. Momenteel loopt op de radio de campagne 'Gelderland levert je mooie streken'. Deze campagne is mede gemaakt door het RBTKAN,  het regionaal toerismebureau van Arnhem-Nijmegen, waar de SLRE uit is voortgekomen en nog mee samenwoont.

Lesbrief
Ook in een lesbrief uit 2012 schrijft de SLRE uitdrukkelijk dat de operatie Market Garden louter bedoeld was om Nederland te bevrijden. Op de vraag hoe deze aangepast moeten worden, is nog geen reactie van de SLRE ontvangen.

NOS
De NOS en het Jeugdjournaal publiceerden vervolgens een aantal artikelen over Market Garden, waarin dezelfde fout werd gemaakt. Hierop gewezen wilde de NOS ook geen rectificatie publiceren. Ook het ANP, de Volkskrant, de EO en keurige bladen als het Reformatorisch Dagblad en het Noordhollands Dagblad maakten dezelfde fout.

De directie van de stichting Liberation Route was niet voor commentaar bereikbaar.

Links
Hieronder een serie links van pagina's die de fout van de SLRE herhalen. daarbij de NOS, de EO, de Volkskrant, het Brabants dagblad en de VVV Eindhoven.
Laatste evenementen OMG trekken recordpubliekARNHEM/NIJMEGEN, 22-09-2014 - Waarschijnlijk is de Operation Market Garden de populairste geallieerde nederlaag van Nederland en de oorlog.


Foto links: een beeld uit het NOS-verslag van de herdenking in Drierl. Links president Komorkowsi van Polebn, de koning en de adj-opperbevelhebber van het Nederlandse leger.


Dat kan de conclusie zijn na het drukste weekend van de 70ste herdenking van de slag. Volgens diverse verslagen waren er bij de diverse zeer grote evenementen nog nooit zoveel bezoekers.


Op diverse plekken in Gelderland en Noord-Brabant werd het verkeer stilgelegd of kilometers omgeleid vanwege de omvang van de evenementen en de onverwacht grote drukte.


Dat kwam ook,zo zei een veteraan in Oosterbeek, doordat er zoveel grote evenementen voor het publiek plaatsvonden, een tocht van 150 km met oude voertuigen, diverse parachutelandingen, twee rivieroversteken, een nagespeelde slag bij Grave, onthullingen van monumenten.  De veteraan had wel wat zorgen om het  'kermisgehalte'. Authenticiteit vond hij nauwelijks van belang, omdat die überhaupt nooit bereikt kan worden.


Dit jaar werd in ieder geval de grootste revivaltocht op touw gezet, 350 gelieerde oude legervoertuigen, een colonne van 10 km, in twee etappen met een week ertussen helemaal van de Belgische grens naar Nijmegen, georganiseerd door de stichting Operation Market Garden 2014.  Vrijwel niets liep hier fout.


Groesbeek

De colonne liet zijn zware voertuigen achter in Groesbeek. Daar werd deze week het grootemonument uit de market-gardebn-episode onthuld: een stalen geraamte van een WACO-zweefvliegtuig als aanraakbaar monument. Het werd onthuld ter herdenkign van de grote aantallen zweefvliegtuigen dat in Groesbeek landde. Er kwam ook een stenen en een straat werd vernoemd naar deze dag: de 17-Septemberstraat. De burgemeester wist onbedoeld de Telegraaf te halen, door in zijn rede nog te wijzen op de hulp van nazi-Duitse soldaten aan de bevolking bij hun evacuatie.


Oversteken

Er waren zaterdag bij Driel over de Rijn en zondag bij Nijmegen over de Waal oversteken in rubberbootjes.


Foto links: Poolse veteranen in Driel.


Bij Driel werden de Polen herdacht zoals zij nog nooit eerder herdacht werden: met de koning, met de Poolse president Komorkowski, met letterlijk talloze hoogwaardigheidsbekleders.


Deze werden van Poolse zijde zelfs opgetrommeld tot uit Frankfurt, en er waren twee kinderkoren bij. Minister Hennis hield een rede en de NOS zond de herdenking geheel en live uit.


Dr Christ Klep, militair historicus,zei in zijn commentaar tijdens het verslag op de NOS dat dit de ultieme herdenking vand e Polsen was, en dat het wachten nu was op eerherstel van de Britten voor de destijds verguisde Polen. Hun parachutistenbrigade onder generaal-majoor Sosabowski kreeg van de Britten de schuld van het mislukken van Market Garden. Er werd door Poolse miliitaren zaterdag ook een oversteek in rubberbootjes nagespeeld, samen met enkele Poolse veteranen.


Bij de nieuwe Nijmeegse brug 'De Oversteek', genoemd naar de succesvolle  oversteek door de Ameri9kanen van de 8nde Airborne Division daar in september 1944, werd ook een oversteek nagespeeld, ditmaal op zondag. Dat trok zoveel publiek dat de politie ongeveer een uur voor het begin  liet oproepen om niet meer naar het evenement toe te komen, omdat de wegen al geblokkeerd waren. 


Volgens hun commandant John Nicholson tegen het ANP vond zijn divisie het "een enorme eer" om de zogenoemde Waalcrossing te mogen nadoen. De operatie was een succes,maar kostte 48 Amerikanen hun leven. De Landmacht verzorgde zondag bij de crossing kanon- en mitrailleurschoten. De Waaloversteek geldt in de VS als één van de heldhaftigste operaties tijdens het verslaan van de nazi's in Europa.


Ginkelse Heide

Opde Ginkelse Heide bij Ede zou zaterdag al vroeg een eerste serie parachutisten springen. Net als in het echt,gooide het weer roet in het eten. In het echt was het overigens mist in Engeland dat opstijgen van o.m.generaal Urquhart van de Britse para's belette. Het was o.m.dit wachten, net als het oponthoud over de weg vanuit Brabant, dat een foors deel van de mislukking veroorzaakte.Arnhem-Oosterbeek

Arnhem en Oosterbeek beleefden topdagen. Er zijn volgens zowel de politie als ambtenaren en journalisten nog nooit zoveel mensen naar de diverse evenementen gekomen. Volgens het ANP kwamen naar de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek zeker 10.000 mensen, hoogstwaarschijnlijk een record.


Er wachtte hen een warm welkom.Alle groepen en instellingen hadden het maximale op touw gezet.Bij de officiële dodenherdenking op het Arnhem-Oosterbeek Airorne Cenetery van de Commonwealth War Graves Commission ontbrak dit keer een Britse royal, en omdat koning Willem-Alexander zaterdag al in Driel was, kwam er geen lid van het koninklijk huis dit keer naar Oosterbeek.


Wel nieuw voor een lustrumherdenking was het overvliegen van 3 oude oorlogsvliegtuigen. Daaronder ook een Spitfire, die die niet-kenners onder het publiek letterlijk doordrong met zijn bulderend geluid vanaf 100 m hoogte, geproduceerd door een 1500 pk turbomotor zonder uitlaat. Boven  Nederland woedde vijf jaar lang een intensieve luchtoorlog, waarbij 6.000 vriendelijke en vijandelijke vliegtuigen neerstortten. Daarbij kwamen 20.000 vliegers om. Omgerekend 100 vliegtuigen per maand, ruim 100 doden per week.


In Oosterbeek namen ongeveer 70 Britse en 13 Poolse oud-strijders deel aan de herdenking van hun gevallen kameraden. Op de Airborne Begraafplaats rusten 1.750 gesneuvelde militairen. Het begraafplaats dient nog voor begrafenissen. Als nabestaanden van een Arnheveteraan hun overledene daar te rusten willen leggen, kan dat. Nog ongeveer 300 oud-strijders van de Slag om Arnhem zijn nog in leven.


NOS verbreidt onwaarheid over bevrijding als doel Market Garden

HILVERSUM, 19-09-2014 - Over de herdenking van Operatie Market Garden verbreidt  het NOS-Journaal herhaaldelijk onwaarheden.

De NOS publiceert de laatste dagen berichten dat het hier zou gaan om twee doelen: zowel een aanval op nazi-Duitsland als om de bevrijding van Nederland. De bevrijding was niet aan de orde.

Ook vandaag in het 8-uur Journaal zond de NOS een foutief bericht uit..

Uit diverse gerenommeerde bronnen over de oorlog blijkt glashelder, dat de geallieerde militairen onder veldmaarschalk Montgomery de bevrijding van Nederland  totaal niet als doel hadden.

Ook al eerder meldde de NOS-Journaal dezelfde foutieve opvatting. Bijvoorbeeld op 17 september 2014, uitgezonden om 18:29: " Doel was om Nederland te bevrijden en door te stoten naar Duitsland. "

Vandaag meldde vandaag even na 21 uur opnieuw de NOS (foto rechts) :

"Zeventig jaar geleden vond rond deze tijd operatie Market Garden plaats: het grootscheepse offensief dat bedoeld was om het westen en noorden van Nederland te bevrijden. De Slag om Arnhem ging gepaard met grote verliezen aan geallieerde zijde, maar heeft ook bijzondere vriendschappen opgeleverd. Verslaggever Roel Pauw. `"


Liberation Route
Twee weken terug bleek dat de Stchting Liberation Route Europe(SLRE), die de grootschalige promtoie van het toerisme rond de herdenking en de slag organiseert, eveneens een foutieve slagzin gebruikte. Deze werd op alle zender van de publieke omroep, radio en tv, verbreidde,namelijk 'Het offensief om Nederland te bevrijden'. De campagne van de SLRE kost € 500.000.

Na een klacht van deze site op vrijdag 5 september, gaf de stichting toe dat zij wist  dat dit niet klopte, maar vanwege de marketing opzettelijk toch had gedaan mede voor het beter begrip door jongeren. Na enkele dagen werd werd de campange in zijn  geheel veranderd om de juiste toedracht weer te geven.

Waarschijnlijk door het effekt van deze zeer grote campagne die sinds 20 augustus 2014 loopt, meldden volgens Google ook ruim 7.300 andere Nederlandse websites dat het doel van OMG zou zijn Nederland te bevrijden. dat bleek simpelweg door te zoeken op "Nederland te bevrijden".

De NOS schrijft op zijn site en meldde in het invloedrijkste nieuwsprogeramma van Nederland, het 8-uur Journaal: "De mislukte poging van de geallieerden om in september 1944 Nederland te bevrijden en door te stoten naar nazi-Duitsland. Zeventig jaar geleden. Op heel veel plekken dit weekend zijn er grote en kleine evenementen. In het Airborne Museum in Oosterbeek ging het om 1 veteraan in het bijzonder: de 91-jarige Brit Harold Patfield ... "

In oudere artikelen de omvangrijke NOS-site staat echter de geschiedenis wel juist vermeld. Bijvoorbeeld bij het artikel 'Herdenking 65 jaar Market Garden".
 
Ook in de tv-serie "de Oorlog" van  de NPS, samengesteld door Ad van Liempt in samenwerking met prof dr Hans Blom, directeur van het NIOD, stelt hetzelfde en vermeldt in de boekeditie:

"Als de (geallieerde) troepen Arnhem zouden hebben bereikt, lag de route naar het Rurhgebied en Berlijn open. "

Van Liempt, en in de tv-serie  dr Christ Klep melden niets over een mogelijk nevendoel om Nederland te bevrijden.

Bevrijding was simpelweg een bijproduct, en de soldaten beschouwden - waarschijnlijk uit een oogpunt van veiligheid terecht - de burgers als hinderpalen voor hun militaire operaties.
In een degelijk FAQ-overzichtop de site van de NOS uit 2004 staat het eveneens glashelder: "Op 17 september 1944 begonnen de geallieerden aan operatie Market Garden. Het doel was om strategisch gelegen bruggen rond Arnhem en Nijmegen te veroveren, de grote rivieren over te steken en daarna door te marcheren naar Berlijn.

De geallieerden hoopten dat de oorlog nog voor kerst ten einde zou zijn. Het liep allemaal anders. De brug bij Arnhem bleek 'een brug te ver' en Nederland moest nog tot het voorjaar van 1945 wachten op de bevrijding."

De voornaamste bronnen op het web, zoals de Wikipedia-artikelen in het Engels, Frans en bovendien in het Duits, zijn het eens over het doel van OMG. Alleen de Nederlands  versie schept twijfel. 

Uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland van dr L.de Jong van de overheidsinstelling het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, wordt er uitgebreid over geschreven  Ook hier is de boodschap eenduidig: de geallieerden wilde de Duitsers verslaan, en moest zelf stevig opgepord worden om Nederland ook te bevrijden - dat was namelijk geen militair doel van betekenis.

Tanks, jeeps, vliegtuigen, locomotieven en 1.100 geallieerde militairen...
Grootste herdenking Market Garden ooit start vrijwel vlekkeloosdoor Arthur Graaff
VEGHEL,14-09-2014 - De enorme  herdenking van de Operation Market Garden -grootste tot nu toe - is vrijwel vlekkeloos van start gegaan. Dit bevestigt de organisatie. Ook alle speciale evenementen en voertuigen zijn goed ingezet.

Foto rechts: een nagebouwd WACO-zweefvlietuig, dat in Veghel als decoartie in het absiskamp van de stichtibng OMG 201 staat. Foto The Theme Machine.

Bij de 65ste herdenking in 2009 heerste nog een zekere weemoed, omdat verwacht werd dat dit de laatste keer zou zijn dat veteranen in groten getale zouden kunnen deelnemen, mede vanwege de gevorderde leeftijd van de geallieerde veteranen.

Een soldaat van 17 in 1944 zou nu rond 87 zijn. Er blijken echter nog vele tientallen veteranen in staat deel te nemen.

De weemoed is bij deze herdenking weg, mede dankzij de inzet van vele tientallen groepen en letterlijk duizenden vrijwilligers die zich inzetten voor deze zeer feestelijke herdenking met ruim 150 evenementen en een enorme collne geallieerde veortuigen van 12 km - van Borkel-Schaft bij de Belgische grens onder Eindhoven tot en met Arnhem en Oosterbeek. Er zijn nog nooit zoveel evenemten geweest en evenmin op een dergelijke grote schaal.

OMG 2014
Het grooste evenement van alles is de geheel door liefhebbers en vrijwilligers opgezette en uitgevoerde tocht van historische voertuigen plus legerkamp.


Foto's links:de start van de grote colonne in Borkel-Schaft op weg naar Veghel,zoals weergegeven door ED-tv.

Organisator is de 'stichting Operation Market Garden 2014' uit Veghel. Er komen gedruende de twee weekenden ongeveer 350 historische geallieerde voertuigen de weg op, begeleid door ongeveer 1.000 amateurs in geallieerde uniformen.

Deze tocht startte zondag bij Borkel en Schaft vlak onder Valkenwaard, en duurt in twee etappes tot Nijmegen. De lengte van de totale colonne wordt becijferd op 12 km.

Er nemen voornamelijk jeeps aan deel, maar ook zwaardere voertuigen zoals GMC en Dodge trucks, kraanwagens, maar ook tans, artillerie en zelfs amfibievoertuigen.  De stichting OMG 2014 heeft ook wtee temntenmkampen in Veghel georganiseerden deze zijn de hele week van 14 tot en met 20 september te bezoeken (tegen kleine betaling)

De eerste helft van de tocht is afgelopen zondag verreden van Borkel naar Veghel, langs het tracé (zo veel mogelijk) van de oorspronkelijke geallieerde tocht.

Dit was het deel 'Garden' van de operatie waar de meeste vertraging door sterke nazi-Duitse weerstand ontstond, waardoor de aansluiting met de luchtlandingstroepen ( het 'Market'-deel van de operatie) te laat tot stond kwam.

Komende zondag komt dan deel twee van Veghel naar Nijmegen. De zware voertuigen uit decolonne rijden zondag tot in Groesbeek,omdat zij niet makkelijk door de straten van Nijmegen kunnen komen. In Groesbeek vonden drie grote geallieerde landingen plaats, voornamelijk met zweefvliegtuigen.

Arnhem-Oosterbeek

De particuliere sticthing OMG 2014 organiseert veel evenementen tot en met Nijmegen.

Maar iIn Arnhem-Oosterbeek en omgeving is het voornaamste evenement de offiiciële herdenking op de Arnhem Oosterbeek War Cemetery die beheerd wordt door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). 

Daar liggen 1680 militairen uit het Gemenbest en 78 uit Polen, plus 3 Nederlanders. De herdenkingen van Operation Market Garden hebben zich vanaf het einde van de oorlog hier geconcentreerd.

Foto's rechts: het locomotiefje, dat via de stranden van Normandië (bovenste foto) uiteindelijk in 2014 in Veghel tentoogesteld wordt.

Aangezien het dit jaar om een lustrumherdenking gaat, neemt zoals de gewoonte is ook de koning eraan deel.

Van het Britse vorstenhuis komt er deze keer niemand, omdat de familie heeft laten weten zich al uitvoerig te hebben ingezet.

Dat was bij de herdenkingen in Normandië waar zowel koningin Elizabeth II, haar man prins Philip, en hun zoon kroonprins Charles optraden. Deze herdenking in Oosterbeek vindt plaats op zondag 21 september.

Polen
De koning zal overigens ook Driel bezoeken, dat de Poolse para's bevrijdden.

Deze para's stonden onder leiding van generaal-majoor Stanisław Sosabowski en kregen van de Britse bevelhebber een flink deel van de schuld van het mislukken van de operatie.

Weinig fouten
Er zijn bij de veelheid van evenementen tot nu toe slechts weinig fouten gemaakt. De opvallendste was die van de promotiestichting Liberation Route Europe (SLRE).

Deze lanceerde een grote campagne  vanaf 20 augustus op Ned 1, 2, en 3 en op radio 1 t/m6, plus de campagen 'Oogetuigen gezocht' op Facebook. Daarbij gebruikte de stichting zoals zij zelf toegaf opzettelijk de foute slagzin 'Het offensief waarmee de bevrijding van Nederland begon'.
De geallieerden, onder wie de aanstichter van Market Garden, veldmaarschalk Montgomery, focusten zich uitsluitend op het verlsaan van de nazi's in Duitsland, en dachten totaal niet aan de bevridjing. Na klachten van deze site en publicaties hierover besloot de SLRE de campagne geheel aan te passen.

De nieuwe slagzin luidt: 'Het offiensief waarmee de bevrijding van Nederland werd ingezet'. Deze campagnes kostten samen € 500.000, die het Vfonds als subsidie verstrekte.
In juli liet de poltiieregio N-Brant Oost in een advies weten, dat gemeenten beter geen nepnazi-evenementen konden toelaten. Dit advies werd vrijwel overal opgevolgd.

Alleen in Uden en Budel waren er toch vaste plannen, maar deze werden na protesten van de AFVN/Bond van Antifascisten en Federatief Joods Nederland opgegeven.
In Budel ging het evenement met een belevenistocht door zonder enig nazi-element. Een plaquette in Budel met daarop namen van de plaatselijk gesneuvelde geallieerde en nazisoldaten werd afgevoerd.

De gemeente Cranendonck, waartoe Budel behoort, bleek het advies van de politie niet te kennen.


 
De Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade kreeg in 2005 eerherstel, in ieder geval van Nederland, na een publicatie van EO-journalist Geert jan Lassche.

Deze ontving van koningin Beatrix de hoogste militaire onderscheiding, de Militaire Willems Orde en de generaal ontving postuum de Bronzen Leeuw.

Ook de betrokken gemeenten boven de Waal en het Airborne Museum Hartenstein, waar tijdens de oorlog de Britse luchtlandingstroepen hun hoofdkwartier hadden, organiseren allerlei exposities en evenementen.

Specialiteiten
Er zijn vanwege de herdenking enkele speciale evenementen voertuigen. Bij Groesbeek wordt het replica-geraamte van een WACO-zweefvliegtuig opgesteld als monument voor de luchtlandingstroepen.

Dit is een stalen bouwsel, dat vrijwel het originele ontwerp volgt, dat ook een stalen raamwerk had. Het zal ook gebruikt worden voor educatie. Het is waarschijnlijk het grootste OMG-monument dat tot nu toe is opgesteld.

Er is nog een WACO-replica: deze is echter geheel van hout gemaakt en is geheel bekleed, zodat hij levensecht overkomt. Deze staat opgesteld in het grote basiskamp in Veghel van de stichting OMG 2014.

Daar staat sinds zaterdag bovendien een Britse locomotiefje, dat via de stranden van Normandië vanaf een landingsboot is aangevoerd - zo'n 900 km van Vgehl af. Het gaat om een twee-assig diesellocje dat in Nederland hard nodig was.

Dit was omdat de beztters vrijwel al het rollend materieel van de NS hadden geroofd, inclusief veel rails en de bovenleidingen. Deze loc is geheel rerestaureerd en is opgesteld op een originele Amerikaanse dieplader uit de WO2-periode.


Market Garden in Nijmegen beleefd door Peter Brusse - 8 jaar:

"We waren als de dood voor die Duitse soldaten, als de dood"


door Arthur Graaff
HILVERSUM,. 14-09-2014 - Peter Brusse(foto links) , journalist en voormalig Volkskrant-correspondent in Londen en ex-hoofdredacteur van het Journaal, heeft de strijd om Nijmegen in september 1944 als kind meegemaakt. Daarover vertelde hij zondagmorgen in het VPRO-programma OVT.

Halverwege de ochtend van 17 september begon de eerste bomaanval met als doel Duits luchtafweergeschut. Twee volgende bombardementen aan het eind van de ochtend en aan het begin van de middag kwamen neer op onder andere de elektriciteitscentrale en enkele kazernes.

Tegen 14 uur startte een luchtlandingsoperatie van enorme  omvang. In de regio Nijmegen landden 3 groepen Amerikaanse parachutisten bij de plaatsen Grave, Mook en Groesbeek. Vier dagen lang werd er in de straten van de al zwaar beschadigde stad hevig gevochten.Daarbij vielen nog eens tientallen doden onder militairen en burgers.

De luchtlanding bij NijmegenBrusse was 8 jaar.Hij vertelde dat hij zich alles wat er toen met hem gebeurde,  nog haarscherp herinnert en dat het enorme indruk op hem maakte. Brusse:

Foto rechts: de luchtlandingen van het Market-deel van de operatie.

"Je wist niet in die stad wat door de Tommies bezet was of door de Duitsers. Wij zijn geëvacueerd uit ons huis dat in brand"stond, uit de kelder, er waren ook zwaargewonden. (...)

"We konden nergens onderdak vinden maar uiteindelijk wel vlakbij die bij Waalbrug hebben we onderdak gekregen. Mijn kleine zusje ook , die werd in een in een wieg gelegd - toen moesten we weer naar de kelder en toen we weer boven kamen was de hele wieg doorzeefd met kogels - het is nog steeds iets alsof het gisteren is gebeurd."

"Bij  de Groesbeekseweg zie ik daar ineens militairen lopen - soldaten- maar ik hoorde het niet en raakte echt in paniek want die sold hoorde je , die hoorde je drie vier starten ver en dan was het als het geluid van één soldaat en nu was het een heel pelot Amerikanen, dat was op die rubberzolen, daar begreep je helemaal niets van (...) We waren als de dood voor die Duitse sodaten, als de dood."

"Bij de Stevenstoren (pal in het centrum, RED.), die lag in puin, daar zagen we ook Duitse krijgsgevangenen. Ze liepen op grijze sokken en hadden geen koppel om. Dat was onvoorstelbaar: een Duitse soldaat zonder laarzen en zonder koppel! Wij vonden dat als jongetjes verschrikkelijk."(...)

"Van de Engelsen hoefden ze de handen niet in de lucht te steken maar in de nek en dan zakten ze in elkaar en dan zei een Engelsman 'çhin up', het was heel raar want dat (de Amerikanen. RED.) waren geen vijanden.  Het was verschrikkelijk de explosies, het water, de dooien..."


Nijmegen is na Rotterdam en Amsterdam de zwaarst getroffen stad van Nederland met ruim 3.000 oorlogsdoden in de oorlog zelf. Ongeveer 800 van hen vielen op één dag, 22 februari 1945, bij een bombardement door de Amerikanen. Nijmegen bleef ook nog drie maanden na de verovering door de Amerikanen en Britten beschoten worden door de Duitsers vanuit het Reichswald, net over de grens in Duitsland.


Niet bevrijding van Nederland was doel, maar inval Duitsland


Campagne Liberation Route verbreidt onwaarheid over doel Market Garden naar 8.000 sitesELST, 6-09-2014 - De grote publiciteitscampagne van de stichting Liberation Route zorgt ervoor, dat op grote schaal disinformatie ontstaat over de ware doelen van de Operation Market Garden (OMG).

Foto rechts: gesneuvelde Britse para's bij Oosterbeek.

Dat was de grootste luchtlandingsoperatie die ooit uitgevoerd werd. Het doel ervan was een doorbraak naar Duitsland via Nederland te forceren. Huieronder een handvol citaten van gemeenten en andere instellingen,die het doel onjuist weergeven

Maar de stichting Liberation Route vermeldt overal en in zijn radio- en tv-spots, dat het doel zou zijn geweest Nederland te bevrijden. De stichting heeft dat vrijdag al toegegeven, zoals Nieuws-wo2 toen meldden. Het blijkt nu dat tientallen gemeenten, gesubsidieerde instellingen en zelfs de provincie Noord-Brabant deze foute informatie ook verspreiden.

Deze misvatting blijkt ook door te werken in diverse media. Het ANP beschreef het doel grotendeels foutief in een bericht op 1 september, dat door vele tientallen media werd overgenomen:

"Op D-Day landden de geallieerde strijdtroepen op de stranden in Frankrijk. In september ging de operatie Market Garden van start, die was bedoeld om Nederland te bevrijden en door te stoten naar Duitsland. Met het mislukken van de Slag om Arnhem stokte de operatie."

Dit bericht is volgens Google door ongeveer 1700 sites overgenomen.

Uit o.m. het grote standaardwerk werk van dr L.de Jong blij glashelder dat de geallieerden totaal niet dachten aan de bevrijding van Nederland, maar uitsluitend aan militaire activiteiten, waarvan het verslaan van nazi-Duitsland en het bereiken van Berlijn verreweg bovenaan stonden..

Ook diverse overheden raken nu het spoor bijster. De provincie Noord-Brabant schrijft bijvoorbeeld:  "Operation Market Garden is het grote geallieerde offensief dat 70 jaar geleden de bevrijding van Nederland inluidde."

Dit lijkt op het eerste gezicht acceptabel, maar de suggestie onstaat dat bevrijding op de agenda stond, wat niet zo was en belangrijker: het echte doel blijft ongenoemd.
http://www.brabant.nl/Actueel/Specials/Operation-Market-Garden.aspx

De Gemeente Oss verspreidt ook verkeerde ideeën over OMG: "Het konvooi is onderdeel van de landelijke programma 70 jaar Market Garden dat de bevrijding van Nederland herdenkt door Engelsen, Amerikanen en Canadezen. "

De gemeente Wychen meldt langs dezelfde lijnen: "In 2014 is het 70 jaar geleden dat de geallieerden de actie Market Garden startten om Nederland te bevrijden. In Wijchen zal hier nogal wat aandacht aan worden besteed."
http://www.wijchen.nl/op-bezoek/kunst-en-cultuur/herdenkingsmonumenten

De gemeente kleine Brabantse Sint Oederode gaat mee met in deze informatiemist: "Operatie Market Garden was één van de meest cruciale operaties in de strijd van de geallieerden om Nederland te bevrijden van de bezetters in WOII."
http://www.sint-oedenrode.nl/actueel/laatste-nieuws_239/item/viering-en-herdenking-70-jaar-bevrijding_33635.html

Foto links: veldmaarschalk Sir Bernard Montgomery, de bedenker en leider van de uitvoering van het plan.

Ook de VVV van Nijmegen geeft suggestieve disinformatie door, zonder het doel helder te vermelden:  "Op 17 september 2014 is het 70 jaar geleden dat Operation Market Garden begon. Via een snelle opmars vanaf de Belgische grens via Eindhoven naar Nijmegen en Arnhem moesten geallieerde troepen in het najaar van 1944 over land en in de lucht terrein heroveren op de Duitse bezetters. Binnen enkele maanden zou Nederland dan bevrijd zijn. Dan kon opgerukt worden naar het Ruhrgebied (het hart van de Duitse oorlogsindustrie) en Berlijn. "
http://www.vvvarnhemnijmegen.nl/operation-market-garden-70-jaar

Nieuw boek
Toevallig verscheen er vorige week een boek van een Nijmeegse historicus getiteld 'De Bevrijding in beeld', door Joost Rosendaal. Hij benadrukt daarin dat de gevechten in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg met elkaar samenhingen en één doel hadden: het oversteken van de Rijn om het vitale Ruhrgebied te veroveren en de nazi's op hun knieën te krijgen. De bevrijding van Nederland was voor de geallieerden in feiter niet aan de orde,minder dan een bijzaak.
http://nijmegenleeft.nl/2014/08/historicus-joost-rosendaal-bevrijding-van-nederland-was-voor-geallieerden-bijzaak/

Foto rechts: zoeken met Googleop de term '"Nederland te bevrijden"' Market' levert bijna 8.000 hits op.

De historische informatie in de regiocanon van de gemeente Veghel - dit jaar het middelpunt van de activiteiten van allerlei samenwerkende verenigingen die een grote tocht met 350 historische voertuigen  hebben georganiseerd - meldt het volgende:
 
"HET PLAN - In 1944 bedachten de Amerikanen en Engelsen een plan om Nederland te bevrijden. Dat plan heette  Operatie Market Garden. Er zouden parachutisten uit vliegtuigen gedropt worden bij Son, Veghel, Grave en Nijmegen (NOOT RED.: Arnhem-Oosterbeek ontbreekt hier).
Die moesten de bruggen over enkele kanalen en rivieren veroveren. Daarna zou het leger vanuit het zuiden over de Corridor (= een smalle doorgang in bezet gebied)  Nederland bevrijden."


Opmerkelijk is hier dat een site die zich presenteert als gespecialiseerd in geschiedenis, zulke blunders maakt. De cruciale Slag om Arnhem, 'A Bridge too Far', waar de hele operatie op gericht was en vervolgens op vastliep, heeft volgens deze tekst niet eens plaatsgehad.

De herdenking lijkt dit jaar volgens o.m. de burgemeester van Renkum/Oosterbeek groter dan ooit, wellicht omdat verwacht wordt dat er voor het laatst geallieerde veteranen van de Slag om Arnhem uit  Engeland, de USA en Polen mee zulen doen. Ook is er voor het eerst een grote tocht met historische voertuigen langs de oorpronkelijke route van de Belgische grens bij Neerpelt naar Nijmegen. Aan die tocht doen 350 voertuigen mee, waaronder uiteraard Amerikaanse jeeps, maar ook tientallen vrachtwagens en een dozijn tanks.
 Google
Op Google blijkt dat bijna 8.000 Nederlandse websites óók vermelden dat het doel van Market Garden de bevrijding van Nederland was.  De zoekterm is " "Nederland te bevrijden" Market ".

De site van het Informatiecentrum 'Slag om Arnhem' komt dan bijvoorbeeld tevoorschijn met foutieve informatie, een samenwerkingsverband met o.m.  het Airbornemuseum Hartenstein. Ook de gemeente Arnhem, Oosterbeek en andere nemen deel aan dit informatiecentrum, dat in Arnhem staat.
Het voormalige hotel Hartenstein was in september 1944 het hoofdkwartier van de Britse parachutistengeneraal Urquhart.

De directeur is Jan Hovers, geen historicus maar een voormalig KRO-tv-regisseur. In het museum loopt momenteel een expositie gewijd aan de grote evacuatie van september 1944 uit Arnhem en omgeving. Deze heeft sinds zijn opening in mei al 25.000 bezoekers getrokken.
Op de site van dit museumstaat echter ook weer de onjuiste uitspraak, gedaan op een plek die juist vanwege zijn historische betekenis een garantie van getrouwheid zou moeten geven:

"Operatie Market Garden - - In september 1944 begon de geallieerde opmars verder naar het noorden. De troepen van de geallieerden bestonden uit Britse, Canadese, Amerikaanse en Poolse jongens. Het plan was om nu Nederland te bevrijden."

Een vervelende bijkpmstigheid is, dat dit teksten zijn die het museum voor scholieren, met name havo-leerlingen heeft gemaakt.
En ja hoor, het eerste profielwerkstuk dat Google opvist op Scholieren.com  volgt de partijlijn: "Op tien september 1944 bedenkt generaal Montgomery een plan om Nederland te bevrijden. " Gelukkig vermeldt de scholier(e) van havo 5 die dit schrijft verderop in zijn-haar werkstuk uit 2005 hoe het werkelijk zat. Maar dit werkstuk is tot nu toe wel 10.557 keer bekeken.


Merkwaardig is het kleine Nationaal Bevrijdingsmuseum (NBM) in Groesbeek, geleid door historicus drs Wiel Lenders. Hij of een andere vertegenworodiger van zijn museum is tevens bestuurslid van de stichting Liberation Route Europe. Op de site van het NBM staat, zo nu blijkt al maanden of langer, dezelfde misleidende informatie over het doel van OMG:

"Het is zondag 17 september 1944, Nederland lijdt nog steeds onder het juk van de nationaal-socialistische bezetting. Als een geschenk uit de hemel springen er tijdens Operatie Market Garden rond Groesbeek en Nijmegen op deze zondag 8.000 Amerikaanse parachutisten om Nederland te bevrijden. "
Lenders zou toch moeten weten dat dat niet correct is.
http://www.bevrijdingsmuseum.nl/Basis.aspx?Tid=2&Lid=24&Lit=TEKST&Hmi=157&Smi=1553&STIJL=3#.VAycLFffg4k

Het zal niet verwonderen dat op de site van de kleine gemeente Groesbeek, dezelfde misvatting wordt herhaald: "Om Nederland te bevrijden startten de geallieerden in september 1944 Operatie Market Garden. "
http://www.muggemeenten.nl/groesbeek-toerisme/zien-en-doen_42081/item/tweede-wereldoorlog_27623.html

Het regioale museum Arnhem doet ook mee aan de verbreiding van disinformatie: "Met de militaire actie Operatie Market Garden probeerden de geallieerden in september 1944 Nederland te bevrijden van de Duitse bezetting. "
http://www.museumarnhem.nl/NL/pers/persberichten/persbericht-sla-je-slag-voor-war-child

Ook plaatselijke en regionale media nemen deze disinformatie over.  Zo komt deze vermelding ook voor bij Omroep Brabant. Deze omroep heeft van het vfonds, de grootste subsidiegever in de oorlogsbranche, een speciale subsidie gekregen voor het meewerken een een speciale site over de oorlog, genaamd de 'Weg naar de bevrijding'

http://www.wegnaardebevrijding.nl/
http://www.omroepbrabant.nl/Search.aspx?searchstring=%22Nederland+te+bevrijden%22&refinement=video'Het offensief om Nederland te bevrijden'
Onware slagzin campagne Market Garden opzettelijk toch gebruikt


door Arthur Graaff
ELST, 5-09-2014- UPDATE 6-09-2014 - De onware slagzin van de grote publiciteitscampagne van € 500.000 voor de herdenking van 70 jaar Market Garden, blijkt opzettelijk foutief te zijn ingezet. .

Foto rechts: een kaart uit Dr L. de Jongs standaardwerk. De dikke rode pijlen laten de geplande richting van de operatie zien. Van de route van het Canadese Eesrte Leger kwam zelfs helemaal niets terecht, toen de operatie vastliep bij Arnhem (de 'Bridge too far).

Dat geeft de organisatie erachter vreemd genoeg desgevraagd zelf ook toe. Deze campagne is het werk van de Stichting Liberation Route Europe (SLRE) in Elst.

In de regio zijn er volgens een journalist van De Gelderlander de laatste weken al meer klachten over het gemak waarmee de SLRE met de historische accuratesse omgaat.

Het gaat om de slagzin en het thema: '70 jaar Operation Market Garden (OMG) - het offensief om Nederland te bevrijden'. In de literatuur wordt deze opvatting niet ondersteund, want de operatie was louter gericht op het doordringen in Duitsland.

Projectmanager Peter Kruk van de Stichting Liberation Route Europe (SLRE) in Elst, een marketingorganisatie die gekoppeld is aan de regionale VVV, geeft toe dat het niet klopt.

Kruk: 'We hebben die opmerking al gehad en we wisten dat er opmerkingen over zouden komen. (...) U hebt gelijk - de operatie was nooit bedoeld om Nederland te bevrijden. We willen historisch correct zijn. (...) Maar we willen tegen jongeren zeggen: realiseer je dat de Operation Market garden (OMG) heeft plaatsgevonden, en dat vrijheid niet zomaar komt,' aldus Kruk.

Kruk zei ook dat hij de zaak maandag zal bespreken met de directeur Victoria van Krieken van de SLRE. Mogelijk dat dan een beslissing genomen zal worden om de campagne te stoppen, meende Kruk. Directeur Van Krieken is momenteel op vakantie.

Opvallend is dat het correcte versie wel verteld binnen op de site van Liberationroute.nl. Daar staat: "Operatie Market Garden was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen, om zo de goed verdedigde Siegfriedlinie te omzeilen en een snelle opmars naar Berlijn".  te forceren.

Dr L. de Jong
Dr L. de Jong schrijft uitvoerig over deze mislukte operatie in zijn oorlogsgeschiedenis, deel 10. Hij citeert veldmaarschalk Montgomery, die de plannen maakte. Monty zei in zijn bevel dd 14 september 1944: 'Ons werkelijke doel in het Ruhrgebied' (publiekseditie, deel 10a -eerste helft - pagina 314).

Op zowel de Duitse, Engelse als Franse Wikipedia's staat eveneens eenstemmig dat Montgomery trachtte door te stoten naar Duitsland. Op de Nederlandse staat vreemd genoeg dat het doel in Nederland door te dringen, en daarnaast eventueel naar Duitsland door te stoten.

De Jong benadrukt in zijn geschiedenis ook, dat de geallieerden in de zomer van 1944 geen animo toonden om Nederland te bevrijden. De reden was het ontbreken van de strateghsische noodzaak. Voor hun aanval op Duitsland hadden de geallieerden alleen een grote haven op het continent van West-Europa nodig, en aan die voorwaarde werd voldaan toen Antwerpen op 4 september 1944 werd veroverd.

De Nederlandse regering in Londen drong hevig aan op militair ingrijpen in Nederland. De geallieerden hadden ook ernstige aarzelingen,omdat Nederland het dichtsbevolkte land van Europa was, en een aanval zou grote aantallen 'collateral' slachtoffers onder de burgers opleveren. Nederland had geen enkele militaire prioriteit voor Eisenhower en zijn generaals.

Dr Christ Klep
De historicus dr Christ Klep (foto rechts) schrijft het in huidige septembernummer van het Historisch Nieuwsblad hetzelfde als dr L.de Jong:
"Op 17 september 1944 begon operatie Market Garden, een gewaagd plan van de geallieerden om via Nederland door te stoten naar Duitsland. De operatie werd een legendarisch fiasco."

Een nevendoel van de operatie was volgens Klep dat het Britse leger vanuit veroverd Arnhem zou doorstoten naar het IJsselmeer. Daarmee zouden de aanvoer naar de Duitse troepen in West-Nederland worden afgesneden.

Dus ook de aanvoer van V1-kruisvluchtbommen en V2-raketten, die toen een ernstig probleem begonnen te vormen. De V2 was vanaf 8 september 1944 operationeel en het allereerste exemplaar ooit werd vanuit Wassenaar afgevuurd,op Londen.

Vfonds
De campagne heeft spots op o.m. radio 1, op tv Nederland 1, 2 en 3. De SLRE wil niet exact melden waar de campagne loopt en hoeveel deze kost. De SLRE heeft van de grootste subsidiegever van de oorlogsbranche, het Vfondfs, € 499.000 ontvangen voor een communicatiecampagne over 70 jaar OMG. Hoeveel de spots op radio en tv kosten,wil Kruk niet zeggen.

Landelijke campagne
Deze maand vinden er zo'n 150 kleine en grote evenementen plaats om te herdenken dat het 70 jaar geleden is dat de geallieerden met  Operation Market Garden startten. Om al die gebeurtenissen onder de aandacht te brengen, begon zaterdag 23 augustus 2014 de landelijke publiciteitscampagne Ooggetuigen Gezocht van de SLRE. Tegelijk startte ook de algemene radio- en tvcampagne.

In heel Nederland verspreidt de SLRE  naast affiches kleine, langwerpige flyers voor Oogetuigen Gezocht. Op de voorkant staan de ogen van iemand die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt en op de achterkant staat zijn of haar verhaal over september 1944. Het is de bedoeling dat jongeren de 'oude ogen' voor hun eigen gezicht houden en daar een foto van maken. Die foto kunnen ze plaatsen op Facebook met daarbij in één zin wat vrijheid betekent.

Facebook
In een facebook-spotje, dat ook op Youtube staat, stelt de SLRE opnieuw dat het om de bevrijding van Nederland gaat:
"Tienduizenden geallieerde soldaten kwamen in 1944 uit de lucht om Nederland te bevrijden. Wil jij ook voelen hoe het is om met een parachute naar beneden te suizen? Doe dan mee aan onze foto-actie. Je maakt kans op een tandem-parachutesprong. En je wordt nog gefilmd ook! Inzending is mogelijk tot en met 24 september 19.00 uur."

Het bestuur van de Stichting Liberation Route Europe wordt gevormd door Jurriaan de Mol als voorzitter, die directeur is van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBTKAN), verder de directeuren of bestuursleden van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Airborne Museum Hartenstein, Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon en aanvankelijk ook het Gelders-Overijssels Bureau voor Toerisme, maar dat is nu opgeheven.

Drs Wiel Lenders van het Bevrijdingsmuseum is historicus, maar de directeur Jan Hovers van het Airborne Museum is voormalig KRO-regisseur en drs Erik van den Dungen van Overloon is marketing-specialist.

Met dank aan het Historisch Nieuwsblad.


p
Groesbeek plaatst replica van militair zweefvliegtuig als monument


GROESBEEK, 21-08-2014 - Voor de herdenking van Market Garden in september 2014 in Groesbeek wordt een replica van een Amerikaanse WACO CG-4 Glider (militair zweefvliegtuig) uit de oorlog gebouwd.

Deze wordt op 17 september als monument onthuld in de gemeente met medewerking van veteranen van de 82ste Airborne Divisie, die destijds bij en in de plaats landden met zulke zweeftoestellen. De raad van Groesbeek heeft hier in april goedkeuring voor gegeven.

Het Groesbeeks monument is verreweg het grootste dat dit jaar ter gelegenheid van de herdenking van Market Garden in Nederland wordt geplaatst. Verder komt er in Groesbeek aan de 17septemberstraat in september ook een ander monument voor de herdenking van de Operation Market Garden en met name
van de landingen van het I Airborne Corps onder commando van de Britse generaal Boy Browning.Dit bestaat voornamelijk uit een originele wielsteun van een ander militair zweefvilegtuig, een Britse Horsa, die op Landing Zone-North neerkwamen.

De Waco CG-4 werd tijdens de Tweede Wereldoorlog veelvuldig ingezet, onder andere tijdens Operatie Market Garden, die in deze periode ook in Groesbeek  herdacht wordt.

Foto rechts: het geraamte van de waco. De replica gaat hier sterk op lijken,maar dan zonder alle toevoegingen zoals intrumenten en stoelen.


In Groesbeek en omgeving zijn tijdens de operatie in september 1944 zo'n 350 zweeftoestellen geland. De plaats bezat twee landingszones. Die waar de replica komt te staan, heet Klein America en ligt in het zuidwesten van de gemeente.

Het plan is afkomstig van wethouder Theo Giesbers. Hij stelde dit voor aan de groep zg. 'Airbornevrienden Groesbeek' die er van harte mee instemden. Bij deze 1:1 replica wordt echter geen hout en linnen gebruikt, maar bestaat volgens secretaris Cillessen van de Airbornevrienden louter uit een frame van staal en zal niet bedekt worden. Het frame is getrouw aan het originele ontwerp.
Foto boven: Waco's in Nederland, mogelijk Grioesbeek,opof omstreeks 17 of 18 september.

Er zijn echter geen bewegende delen zoals roeren of sturen aan, en is geschikt voor kinderen om in  te gaan. Binnen in het open blijvende fram zal een luisterplek worden gearealiseerd, waar een toelichting te horen is op de gebeurtenissen van september 1944, zo legt de heer Cillissen uit.

Op 17 september 2014 zullen de militairen van de Amerikaanse 82nd divisie het toestel onthullen. De WACO wordt daarna gebruikt als een monument ter herdenking en als educatief en toeristisch object. De gemeente betaalt daar € 82.000 aan mee, wat enige kritiek onder de bevolking opleverde. Een fors deel van dit bedrag is echter als subsidie verstrekt door het Vfonds, dat zich richt op het financieren van oorlogsprojecten. De raad keurde in april ook een bedrag van € 57.000 goed voor de herdenking van Market Garden.


Politie wil geen nazi-uniformen bij herdenking Market Garden;;

gemeenten Veghel, Uden en Grave gewaarschuwd door antifascistenDEN BOSCH -  4-07-2014 - UPDATE 24-07--2014 Uit vrees voor optreden van rechts-extremisten is de politie in Noord-Brabant tegen het dragen van historische nazi-uniformen tijdens de herdenking van operatie Market Garden in september. Er is al protest tegen het voornemen van 3 gemeenten aangetekend door de Bond van Antifascisten en de Europese Federatie van verzetsstrijders, de FIR.


Foto rechts: een namaaknazi op een bevrijdingsevenement in Bussum. Het optreden werd hier door de politie stilgelegd. Foto A.Graaff.


Vice-voorzitter Piet Schouten van de FIR keurt in een reactie het optreden van 'namaaknazi's' onder alle omstandigheden af. Hij is tevens penningmeester van de Bond van Antifascisten. Schouten wijst erop dat het gehele bestuur van de bond, onder voorzitterschap van prof dr Kees van der Pijl, fervente tegenstanders van het gebruiken van naziartikelen door particulieren.


De Brabantse politie ontraadt burgemeesters toelating van deelnemers in nazikleding. Dat gebeurt ook in andere plaatsen zoals Bastogne, waar de gemeente nadrukkelijke elk naziteken en nazikleding verbood tijdens de herdenkingen daar van de Slag om de Ardennen.


Het grote en mislukte  geallieerde offensief uit september 1944 wordt in september voor het eerst in 20 jaar weer groots herdacht. Een stoet van 350 historische militaire voertuigen trekt in een week van de Belgische grens via Eindhoven naar Nijmegen.


Er zullen 600 deelnemers in geallieerde historische uniformen bij zijn,zo meldt de stichting Operation Market Garden. De stichting heeft uitdrukkelijk een verbod op nazi-uniformen en tekens ingesteld.


In Veghel plaatst de stichting een basiskamp met legertenten zoals dat er ongeveer in 1944 ook uitzag. De organisatie houdt rekening met één miljoen bezoekers.


Henk Boons, secretaris van de Stichting Operatie Market Garden 2014, zei tegen Nieuws-wo2  dat hij het advies van de politie aanneemt. "Ik begrijp dat de politie het advies uit veiligheidsoverwegingen geeft", zegt hij. Op lokale initiatieven van bijvoorbeeld re-enactors, groepen mensen die de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog naspelen, heeft de organisatie volgens hem echter geen greep. Hierover gaan de verschillende burgemeesters.


Ook geeft Boons aan dat de re-enactors zelf heel goed weten hoe gevoelig naziuniformen nog altijd liggen. Hij verwacht dan ook niet dat hij mensen zal moeten teleurstellen.


In Bussum ontstond in mei nog ophef nadat een plaatselijke organisatie van een bevrijdingsherdenking met oude legervoertuigen zonder aankondiging namaaknazi's liet optreden. De politie kwam  na klachten van de Bond van Antifascisten en legde het optreden stil.


Burgemeester Lex Roolvink van Grave vindt het volgens de Omroep Brabants moeilijk om uit te leggen dat hij de ene groep moet weigeren en de andere niet. De Udense burgemeester Henk Hellegers is niet van plan om eventuele lokale initiatieven te verbieden, zo kondigde hij vrijdagochtend aan.


Maar de burgemeester van Renkum-Oosterbeek trok een maand geleden officieel zijn plan terug om Duitsers mee te laten doen aan de officiële herdenking van Market Garden op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek, na klachten van de Bond van Antifascisten.


In Veghel laat de gemeente weten nog geen besluit te hebben genomen. “Er zijn nog geen lokale initiatieven hier bekend, dus tot die tijd kunnen we nog niets beslissen”, laat burgemeester Ina Adema aan Omroep Brabant weten. “Ik ben niet zo’n fan van het ‘wat als’ scenario. We nemen het advies van de politie natuurlijk sterk mee in onze overweging, maar op dit moment valt er gewoon weinig te overwegen.”


Adema benadrukt dat ze de zorgen van de politie begrijpt. “Maar dit moet niet de boventoon voeren. We moeten er gewoon een prachtige herdenking van maken.”


Historische Market-Gardentocht start niet in België, maar op B-NL grens

NIJMEGEN, 03-07-2014  - De startplaats van de eerste van de 3 herdenkingstochten van de Stichting Operation Market Garden is verlegd van België naar de Belgisch/Nederlandse grens.

De start vindt nu plaats vlak onder Valkenswaard,zo heeft voorzitter Henk Boons vandaag bekendgemaakt. Het einde van de tocht te land is ook niet in Lent tegenover Nijmegen, maar in Nijmegen zelf.

Het zuidelijk deel van de tocht vertrekt niet in Leopoldsburg  maar vlak over de grens bij Valkenswaard. Dit is omdat op die dag ook een nationaal vliegfeest op de nabije luchtmachtbasis Kleine Brogel plaatsvindt en de verkeersdrukte anders te groot zou worden, of het vertrektijdstip te vroeg.

Dit deel van de herdenkingstocht voert tot Veghel, waar ook het basecamp is. Het weekend daarop volgt deel 2 van de tocht naar Nijmegen.

Waalcrossing
De gemeente Nijmegen gaat verder akkoord met het derde deel van de tocht, de oversteek van de Waal met  oude amfibievoertuigen uit WO2 van het type DUKW.

Volgende week zijn er proefvaarten op de Maas om Rijswaterstaat te tonen welke wensen de stichting heeft.
Dit derde deel van de herdenking is op 20 september, exact 70 jaar na de Waalcrossing van Amerikaanse soldaten in canvas boten. Dan wil de SOMG met amfibievoertuigen de oversteek opnieuw maken.

Volgens burgemeester Bruls van Nijmegen willen ze vertrekken vanaf de Vlietberg in Ooij om te landen bij Oosterhout. De burgemeester benadrukt dat Rijkswaterstaat daar nog wel toestemming voor moet geven. Deze toestemming zal hoogstwaarschijnlijk verleend worden, nu de gemeente zijn goedkeuring heeft verleend.

De Amerikaanse divisie die de oversteek maakte op 20 september 1944, was de 82ste Airborn Division, maakt in ieder geval 21 september 2014 nogmaals de oversteek. Mogelijk zullen ook enkele veteranen van deze divisie van de eerste oversteek in de roeiboten meevaren.

Deelnemers
In totaal doen volgens de stichting nu actief aan de herdenking mee ruim 600 personen en zo'n 375 voertuigen, daaronder 2 tanks en 10 amfibievoertuigen.

De grootste voertuigen waaronder de tanks zullen echter niet naar het eindpunt van de herdenkingstocht in Nijmegen gaan, de Waalkade. Daar is volgens voorzitter Henk Boons geen plaats voor grotere voertuigen. Deze blijven bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek staan. De tocht naar Nijmegen vertrekt uit Veghel, via de ziogenaamd 'Hell's Road'.


Veghel vormt hart herdenking Operation Market Garden 2014

VEGHEL, 3-07-2014 - De Gemeente Veghel zal dienen als middelpunt van herdenking van Operatie Market Garden 2014.

Het daar op te richten historisch militair kampement zal de uitvalbasis vormen voor vele activiteiten,zo meldt de stichting OMG2014, die o.m. 3 grote herdenkingstochten met historische voertuigen ortganiseert.

Het kampement zal worden bewoond door naar schatting 850 deelnemers die voor een week het basecamp verkiezen als overnachtingsplaats.


Deelnemers uit binnen- en buitenland zullen het kampement benutten voor verkennende ritten in de omgeving en over Hell's Highway. De geschiedenis dichtbij voor het  publiek.


De gemeente Veghel heeft de datum van de kermis voor OMG2014 verplaatst. De kermis is van vrijdag 12 september tot woensdag 17 september 2014. Een gedeelte van deze kermis wordt gehouden in WO2 sfeer en stijl. Hierbij valt te denken aan attracties activiteiten en dergelijke. Tijdens OMG2014 kunnen uiteraard de deelnemers en bezoekers een bezoek brengen aan de kermis in Veghel.
Landmacht ondersteunt herdenking 70 jaar Market garden


OIRSCHOT, 3-07-2014 - De Koninklijke Landmacht ondersteunt dit jaar de herdenking van 70 jaar Operatie Market Garden, zo heeft  het leger laten weten..

Het 200 jarig bestaan van de landmacht vormt aanleiding een extra bijdrage te leveren aan het maatschappelijk bewustzijn over de rol van militairen; zo stelt het leger, in dit geval hun inzet voor vrede en vrijheid in Nederland. Hiervoor ondersteunt de landmacht in het jubileumjaar een aantal herdenkingsorganisaties rond de operatie Market Garden en de deelname aan de activiteiten van twee belangrijke eenheden uit de operatie (82 en 101 luchtlandingsdivisie).

Tijdens een bijeenkomst op de legerplaats Oirschot (generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne) op woensdag 29 januari presenteerden verschillende betrokken partijen zoals gemeenten en organisaties aan elkaar wat de plannen zijn rond het jubileum van de belangrijke operatie in WOII.

Van 14 tot 21 september organiseren verschillende partijen activiteiten over en langs de route die de geallieerde eenheden destijds zijn gegaan. De landmacht biedt hier vooral ondersteuning aan de ‘vergeten gebieden’, waar landmacht militairen van verschillende nationaliteiten het gevecht om de vrijheid hebben geleverd. Namens de landmacht coördineert 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot de ondersteuning aan het evenement. De eenheden uit Oirschot leveren ook zelf ondersteuning door onder andere bruggen te leggen en wateroversteken en luchtlandingen te begeleiden.

Operatie Market Garden was een geallieerd offensief, in september 1944, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het was voor Nederland de belangrijkste operatie uit de Tweede Wereldoorlog. Het bestond uit een grootschalige luchtlandingsoperatie (Market) en een grondoffensief vanuit België (Garden). Het plan hield in dat de Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren zouden innemen, waarna grondtroepen via deze bruggen snel zouden kunnen doorstoten naar het IJsselmeer. Het was voor de geallieerden en Nederland gedeeltelijk succesvol, doordat de laatste brug bij Arnhem net een brug te ver was en het westen van Nederland te maken kreeg met de hongerwinter.
— in
Landmacht steunt 70 jaar Operatie Market Garden.
 


Aparte rubriek Market Garden 2014

VEGHEL, 1-07-2014 - Met ignag van 1 juli is op deze site een aparte rubriek voor de 70ste herdebnking van de Operation Market Garden geopend.
In deze rubriek vindt u al het nieuws en achtergrondmateriaal over deze grote herdenking. Een groot aandeel in die informatie hebben de bercihten van de stichting OMG2014.nl.  Klik op de foto of hier voor deze rubriek.

Deze organiseert een zeer omvangrijk herdenkingsevenement dat bestaat uit twee tochten met voertuigen over de weg langs de historische route van de bevrijders en een Waaloversteek bij Nijmegen, met originele amfibievoertuigen.