Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
ACHTERGRONDEN
Achtergronden 2014
Achtergronden 2013
Achtergronden 2012
Achtergronden 2011
Aanslagen op Hitler
10 vragen over de oorlog
Boekenlijst WO2
Boere: Aken-blog
Churchill
Curaçaose stakers 1942
D-day 2014
Dossier Vorden 2013
Dossier Wulff en Gauck
Gauck niet-Faber wel
Euthanasie
Februaristaking
Gauck PERS
Geschiedvervalsing
Grijs verleden
Herzberg-lezing
Hilversum oorlog
Koninkrijk - De Jong
Market Garden 2014
Mein Kampf h1
Mein Kampf h2
Mgr Lampert: onthoofd
Rode Kruis
Roofkunst
Roofkunst links
Troostmeisjes
Verliezen WO2 per land
WO1 - De machine
Colofon
70 jaar bevrijding
Onderduyik
Churchill pers
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS


HET

K O N I N K R I J K

D E R


N E D E R L A N D E N

I N   D E


T W E E D E    W E R E L D O O R L O G

 Dr. L. de Jong 
VERVOLG VAN VOORPAGINA

'Koninkrijk' van Loe de Jong nu te downloadenAMSTERDAM, 12-12-2011 - Het standaardwerk van dr Loe de Jong, Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog is sinds gisteren electronisch beschikbaar als PDF via de site van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Door kennelijk grote belangstelling waren de documenten zondagavond echter niet te donloaden.

Het is in de wereld een uniek werk, zowel door zijn loutere verschijning in opdracht van de staat als door zijn omvang en de lange productieduur: 40 jaar. Volgens het NIOD is er jarenlang om een electronische versie gevraagd.

Volgens directeur Marjan Schwegman van het NIOD kan de digitale versie ook meer jongeren aantrekken, die geïnteresseerd zijn in de oorlog. Zij verwees naar het onderzopek van de Nationale Jeugdraad van vorige week, dat met de conclusie kwam dat jongeren meer willen weten over de oorlog. Het NIOD gaat ook nog meer uitgaven electronisch via het web beschikbaar maken.

Het gaat in dit geval om de uitgebreide, wetenschappelijke versie van 28 banden inclusief alle wetenschappelijke voetnoten die online zijn gezet. In totaal gaat het om 18.000 pagina's. Via de electronische inhoudsopgave kan de sitebezoeker hoofdstukken kiezen. In totaal gaat het om ongeveer 1200 MB, zo'n 40 MB per band.

Foto's ontbreken in de electronische tekst vanwege rechten daarop en veel foto's staan bovendien al in een beeldbank van het NIOD. Volgend jaar zal electronisch zoeken in het werk van De Jong nauwkeuriger kunnen dan nu. Zoeken kan nu ook in de PDFs, maar dat heeft enkele beperkingen.

Tot nu toe was er geen mogelijkheid om naar zaken te zoeken, omdat het papieren register alleen een persoons- en plaatsnamen bezat, dat bovendien omissies en fouten bevatte. De boekenserie omvat 14 delen, verdeeld over 28 banden.


Dr Loe de Jong stierf in 2005 op 90-jarige leeftijd. Hij gold jarenlang als bekendste historicus van Nederland en was van 1945 tot 1979 directeur van de voorganger van het NIOD, het RIOD (Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie). Zijn voornaamste opdracht daar was allereerst het schrijven van deze geschiedenis. Zijn bekendheid steeg sterk toen hij voor de televisie live de serie 'De Bezetting ' bracht, gebaseerd op materiaal uit 'Het Koninkrijk'.

 


 

Electronische versie nu beschikbaar


 
Inleiding op het werk, door het NIOD

Tussen 1969 en 1994 verscheen Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, het standaardwerk over de bezettingsperiode, geschreven door dr. Loe de Jong (1914-2005). Deze 14-delige serie, met reacties en register, is nu digitaal te raadplegen; waar en wanneer je maar wilt.

In 1955 verleende de minister van onderwijs, kunsten en wetenschappen opdracht aan Loe de Jong, directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. In deel 1, Voorspel, dat in 1969 uitkwam, schreef De Jong dat hij de taak had onderschat.

Hij had gedacht in 15 jaar klaar te zullen zijn en dat het laatste deel zou in 1970 uitkomen. na deel 1 stelde hij zijn verwachting bij naar 1980. Hij zat er maar acht jaar naast: in 1988 kwam zijn laatste deel, Epiloog, uit; in twee banden.

Van de hand van De Jong kwamen in totaal 12 delen uit, verdeeld over 26 banden. Daarnaast was er nog een dun deel Bijlagen, met onder andere 100 pagina’s met wijzigingen op de 12 delen en een register. Bovendien verscheen in 1991 deel 14, Reacties, onder eindredactie van prof. dr. J. Th. M. Bank en prof. dr. P. Romijn.

Het RIOD stond gedurende 1955-1985 voor een groot deel in dienst van ‘Het Hoofdwerk’, zoals het intern werd genoemd en L. de Jong kon profiteren van alle kennis van de medewerkers. Elk deel wat uitkwam, was een media-event en elk deel werd uitgebreid besproken en becommentarieerd. Nog nooit is in Nederland zo’n korte periode uit de geschiedenis zo uitgebreid beschreven.

Sinds deel 1 uitkwam zijn nog vele honderden serieuze werken over de bezetting van Nederland uitgekomen, soms als reactie op wat er in Het Koninkrijk stond, soms omdat het er helemaal niet in stond. Met een veelheid aan literatuur, zeker vergeleken met de jaren 50 en 60, blijft Het Koninkrijk voor iedereen die nieuwsgierig is naar WO en Nederland een belangrijk naslagwerk.


Het digitale Koninkrijk


Het NIOD heeft ervoor gekozen de meest uitgebreide editie te digitaliseren, ook wel de wetenschappelijke editie genoemd. Deze verscheen in een oplage van slechts een paar duizend exemplaren, en is hierdoor moeilijk verkrijgbaar. De volledige editie is per band te downloaden in PDF-formaat, zowel in kleur als zwart-wit. Binnen deze PDF's is het mogelijk op woordniveau te zoeken. Wegens copyright-restricties is het beeldmateriaal niet opgenomen.

 
Tips bij het downloaden


Wanneer op de knop 'Download bestand' wordt geklikt, zal het betreffende bestand in een nieuw scherm in de browser worden geopend. Het kan enige tijd duren voordat het hele bestand binnen is. Daarna is het mogelijk het bestand op de eigen computer op te slaan.

Gebruikers die het bestand direct willen downloaden, wordt geadviseerd rechts op de link te klikken en ‘doel opslaan als’ (Internet Explorer) of ‘koppeling opslaan als’ (Firefox) te selecteren. Dit proces verloopt aanzienlijk sneller dan het openen in de browser. 


 I  N  D  E  X

 

Scroll naar beneden om de artikelen te lezen