Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
Chronologie
Jodenjagers
Jodenredders
Oorlogsmisdadigers 2012
Holocaust Musea
Kindertransporten
Overzicht
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS
 

 


K I N D E R

T R A N S P O R T E N


U I T    D E 

O O R L O G

 

 


 

Burgemeester Aboutaleb onthult monument Kindertransporten

 

HOEK VAN HOLLAND, 2-12-2011 - Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en kunstenaar Frank Meisler onthulden woensdag 30 november 2011 in de R'damse deelgemeente Hoek van Holland het monument voor de Kindertransporten van Joodse kinderen vlak voor de oorlog.

 

Dat gebeurde in aanwezigheid van de kinderen van toen én kinderen van nu. Het kunstwerk is geplaatst op een historische plek bij het monumentale Fort aan den Hoek van Holland, aan de Koningin Emmaboulevard.

 

Het stelt een groepje kinderen van verschillende leeftijden voor, hun blik gericht naar zee, wachtend op het schip dat hen naar het veilige Engeland zal brengen. Op de Holocaust-conferentie van de ITF in Den Haag is een impressie van de onthulling vertoond.

 

Foto onder: burgemeester Aboutaleb, links de vice-voorzitster van de Duitse Bundestag Petra Pau 

 

In de maanden voor en na de Kristallnacht (9-10 november 1938), vluchtten bijna 10.000 Joodse kinderen zonder hun ouders vanuit Nazi-Duitsland, Oostenrijk, Polen en Tsjecho-Slowakije via Hoek van Holland naar het veilige Engeland gestuurd.

 

De kinderen werden opgevangen in Britse gastgezinnen, hostels en op boerderijen. Deze reddingsoperatie werd bekend onder de naam Kindertransport. Een grote organisatrice ervan was 'tante Truus' Wijsmuller-Meijer. Zij redde ongeveer 10.000 Joodse kinderen in de jaren 1933-1939.

 

De afgelopen jaren heeft Frank Meisler, kunstenaar en zelf één van deze kinderen, hard gewerkt aan een markering van de route. Hij ontwierp en plaatste in Gdansk, (Danzig) Berlijn en Londen bronzen beelden bij de treinstations waar de kinderen vertrokken en aankwamen. Met Channel Crossing to Life, een bronzen beeldengroep die werd geschonken aan de stad Rotterdam, wordt het verhaal van de Kindertransporten nu ook in Hoek van Holland herdacht

 

 

ITF


Op donderdag 1 december vindt in Den Haag (World Forum) de conferentie van de International Task Force for Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (ITF) plaats.

 

Daar wordt een filmimpressie van de onthulling vertoond en er spreken kinderen van toen, overlevenden dankzij de reddingsoperatie Kindertransport.

 

De ITF bestaat uit experts en diplomaten uit 30 landen die zich bezighouden met het stimuleren, uitbreiden en verbeteren van Holocaustonderzoek, de herinnering aan de Holocaust en Holocausteducatie.

 

Hierbij wordt nadrukkelijk gekeken naar wat de Holocaust betekent voor de huidige tijd. De ITF heeft een roulerend voorzitterschap. Nederland is dit jaar voor de tweede keer voorzitter.

 

Burgemeester Aboutaleb en kunstenaar Frank Meisler onthulden woensdag 30 november het kunstwerk in aanwezigheid van de kinderen van toen én kinderen van nu.

 

Het kunstwerk is geplaatst op een historische plek bij het monumentale Fort aan den Hoek van Holland, aan de Koningin Emmaboulevard.

 

Het stelt een groepje kinderen van verschillende leeftijden voor, hun blik gericht naar zee, wachtend op het schip dat hen naar het veilige Engeland zal brengen. Burgemeester Aboutaleb:

 

Het is een belangrijk monument om bij stil te staan, juist met kinderen. Door de kennismaking met leeftijdgenootjes uit een andere tijd komen de lessen van de geschiedenis tot leven.”

 

De Hoekse kinderen zijn actief betrokken bij de herdenking van de Kindertransporten, het zichtbaar maken van de lokale geschiedenis en de onthulling van het monument. De Hoekse jeugd van toen (nu op leeftijd) weet zich nog weinig van de transporten te herinneren. Volgens hen werd er destijds een beetje geheimzinnig over gedaan.

 

De toen 14-jarige Miep van Vugt (1924) vertelde dat haar vader op een dag helemaal van streek thuiskwam met ‘een nieuwtje over de Kindertransporten’. Op het station had hij een platte spoorwegkar gezien met daarop een wiegje met een baby van nog maar twee weken oud. Deze en andere Hoekse ooggetuigenverslagen werden opgetekend door Ed van Berkel. Hij bedacht ook de website www.voetstappennaareennieuwleven.nl die wordt ingezet als lesmateriaal op scholen.

 

 


 

 

Toespraak van burgemeester Aboutaleb

tijdens de onthulling van Channel Crossing tot Life

 

Hoek van Holland op 30 november 2011.

 

 

Hartelijk welkom in Hoek van Holland. In het bijzonder heet ik welkom onze speciale gasten: de kinderen van toen, die met het Kindertransport een veilig heenkomen in Engeland hebben gevonden. Een speciaal welkom ook voor mevrouw Petra Pau, vice-voorzitter van de Bondsdag. Fijn dat u er bent.

 

Dames en heren,

Rotterdam kent vele oorlogsmonumenten. Monumenten die ons herinneren aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar herdenken we de slachtoffers en staan we stil bij de offers die gebracht zijn.

 

De stad is nu een monument rijker. Een monument met een bijzonder verhaal, uw verhaal. Een verhaal waar bijna geen woorden voor zijn. Omdat het zo dichtbij komt. Daarom ben ik blij dat u hier bent. Zodat we straks samen het monument kunnen onthullen. Het doek verwijderen dat de kinderen van nu, basisschoolleerlingen uit Hoek van Holland, zo mooi beschilderd hebben.

 

Daar stapte u uit de trein, om aan boord te gaan van een schip richting Engeland.Op weg naar een nieuw leven, dat u helemaal niet wilde.U wilde bij uw ouders blijven, gewoon naar school gaan en spelen met kinderen uit de buurt. Dat kon niet meer. Dat was erg, maar het zou nog veel erger worden.Dat beseften uw ouders, en u misschien diep in uw hart ook wel.

 

Ik spreek hier als burgemeester van Rotterdam. Maar ik ben ook vader. Mijn hart breekt als ik mij probeer voor te stellen wat uw ouders voelden, toen zij afscheid van u namen. Wat een onpeilbaar verdriet moeten zij gehad hebben, terwijl zij u uitzwaaiden. Misschien met een lach op hun gezicht, omdat ze u wilden laten weten dat het goed was dat u vertrok. Dat u elkaar spoedig weer zou zien.
U geloofde dat ook, wilde dat ook geloven. Daar putte u de kracht uit om op reis te gaan.

 

Ik zie mijn kinderen, die ongeveer dezelfde leeftijd hebben als u, destijds. Zoals u ook kijkt naar uw kleinkinderen en achterkleinkinderen. En ik vraag mij af hoe het míjn kinderen zou vergaan, op weg van een veilig nest naar een vreemdelingenstatus. Met een kleine koffer met kleding, en proviand voor de reis. Beroofd van hun familie en vaderland, afhankelijk van de goedheid van anderen.

 

Toen u daar uit de trein stapte en daar aan boord ging, heeft u uw jeugd achter u gelaten. U overleefde de oorlog maar leefde zes, zeven jaar tussen hoop en vrees. Zeven jaar lijkt niet veel op een heel mensenleven. Maar u draagt deze periode voorgoed met u mee.

 

De meeste kinderen van het Kindertransport, hebben hun ouders nooit meer gezien. Hun eindstation was er meestal één van de dood. Het besef dat u veilig was, moet uw ouders een sprankje hoop hebben gegeven in deze inktzwarte, angstige tijd.

 

U hebt de kans gekregen – dankzij de moed van velen – om een nieuwe start te maken. Dat zal niet altijd makkelijk zijn geweest, op zo’n jonge leeftijd. Maar u hebt alle kansen met beide handen aangegrepen. Misschien juist wel vanwege die bijzondere en tragische periode in uw jeugd. En ter nagedachtenis aan uw ouders.

 

Morgen is het precies 73 jaar geleden dat de eerste groep kinderen vertrok. Vandaag herdenken we dat moment en onthullen we het standbeeld van Frank Meisler, die zelf deze reis heeft afgelegd. Het is een standbeeld om bij stil te staan en de kinderen van nu te vertellen wat u toen hebt meegemaakt.

 

Namens onze stad en haar bewoners wil ik Frank Meisler en zijn team, de Association of Jewish Refugees, Israel Bonds, Lisa Bechner, David Segal en Michael Spektor and familie hartelijk danken voor het mogelijk maken van “Channel Crossing to Life”.

 

Straks lopen we er samen naar toe. Maar eerst geef ik het woord aan de kunstenaar zelf, Frank Meisler.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I  N  D  E  X

 

Scroll naar beneden om de artikelen te lezen