Verdergaan naar hoofdinhoud

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
Chronologie
Jodenjagers
Jodenredders
Oorlogsmisdadigers 2012
Holocaust Musea
Kindertransporten
Overzicht
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
VANDAAG GEBEURD
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
cvw-vp

 N I E U W S  -  W O 2  . T K    
 

  J     O     D     E     N  

V E R V O L G I N G

   I S O L E R I N G  - -  O N T R E C H T I N G  - -  S E P A R A T I E  - -  B E R O V I N G  - -  D W A N G A R B E I D  - - V E R N  I E T I G I N G    


 V E R V O L G    V A N     V O O R P A G I N A 


Nieuw museum over Kindertransport in Wenen


WENEN, 29-03-2015 (NAGEKOMEN) - In Wenen is geopend het Memorial Museum 'Für das Kind'. Dit museum is geheel gewijd aan het verhaal van de redding van in totaal 10.000 Oostenrijkse, Poolse en Duitse Joodse kinderen.


Foto rechts: Mevr Wijsmuller in het Anne Frankhuis. Zij was medeoprichtster van dit museum.


De Nederlandse konderredster Truus Wijsmuller-Meijer speelde organiseerde de eerste vlucht van 600 Weense kinderen in december 1938.


De expositie bestaat uit 23 ingelijste kinderspullen, die de kinderen voor hun vlucht nodig hadden.


De expostie is geopend op 10 december 2014, de dag van het vertrek van een groep van 600 Weens-Joodse kinderen naar Nederland en verder naar Engeland. Deze reis was georganiseerd door 'tante Truus' Wijsmuller-Meijer, een Nederlandse bankiersvrouw die zich inzette voor het redden van Joodse kinderen.


Zij onderhandelde in de week daarvoor persoonlijk met Adolf Eichmann, op dat moment gestationeerd in Wenen. Zij kreeg van hem persoonlijk toestemming voor de vlucht van de kinderen.


De kaders tonen de bezittingen die de kinderen meenamen: fotootjes, wat speelgoed, kleren. Elk kind mocht slechts één koffer meenemen.


De expositie is opgezet door Rosie Potter en Paticia Ayre.


De expositie daar heeft de afgelopen tien jaar over de gehele gereisd en blijft nu in Wenen, waar hij op afspraak te zien in in de Radetzkystrasse 5, fdk.millisegal.at. De opening vond plaats op 10 december 2014Weer Stolpersteine, voor 15 vermoorde Goudse Joden
GOUDA, 20-02-2015 - Vandaag zijn er 15 nieuwe Stolpersteine op 5 plekken in Gouda. Dit zijn de messing monumentjes van 10  x 10 cm voor oorlogsslachtoffers, die in het plaveisel gemetseld worden. Uit Gouda verdwenen tijdens de oorlog 327 Joden en 49 verzetsmensen en militairen. Ongeveer 520 Joden leefden medio  1940 in Gouda, onder hen vluchtelingen uit Rotterdam en Duitsland.


In Dordrecht zijn op 17 februari 20 Stolpersteine geplaatst. In Deventer is het besluit gevallen om ook voor alle omgekomen Joden Stolpersteine te plaatsen. De stad was de geboorteplaats van Joodse schrijfster Etty Hillesum.


Gangmaakster achter de actie is is de jazz-zangeres en psychologe Soesja Citroen (foto liknks), die enkele Joodse voorouders heeft. Zij is zeer tevreden over de geslaagde actie en de toeloop, een groep van ongeveer 10 tot 20 mensen woonde de plaatsing bij,  onder wie scholieren. Wethouder Hilde Niezen nam namens de gemeente deel aan de plechtigheden.


Aan de Crabethstraat 51 is een steentje geplaatst voor Lotty Hirsch-May, vervolgens 2 Stolpersteine aan de Blekerssingel 29 voor het echtpaar Neeter. Aan de Sophiastraat 37 ligt nu  een struikelsteentje voor Heinz Ludwig Lewkonja (Keulen, 19 augustus 1925-Midden-Europa, 31 maart 1944). Zijn geval is dubbel tragisch, omdat hij als jongetje van 13 in 1939 naar Nederland kon vluchten met de zg. Kindertransporte, georganiseerd door 'tante Truus' Wijsmuller-Meijer. Veiligheid vond hij hier niet.


Tot slot komen er in de stoep voor Krugerlaan 68 nog eens 10 steentjes voor het gezin Weijl, twee schoondochters en inwonend vluchtelingetje Moritz Körner. Ook hij was door zijn ouders als vluchteling naar Nederland gestuurd.


Leerlingen van het Wellant College hebben begin februari de stoepen voor de 5 adressen voorbereid.


Van sommige bewoners van de 5 adressen is zeer weinig bekend, van anderen zoals de familieleden Weijl iets meer, met name dankzij de levendige en schrijnende memoires over de oorlog van Ies Cohen. Ies komt ook deze keer weer over zijn herinneringen vertellen, nu bij de plaatsing voor de familie Weijl.


Met de 15 nieuwe Stolpersteine van februari erbij komt het totale aantal op 198 Stolpersteine in Gouda in 4 jaar tijd. Op termijn willen de organisatoren alle 327 vermoorde Joodse stadgenoten een eigen Stolpersteine krijgen op het adres waar zij laatstelijk hebben gewoond. De eerste steentjes werdebn geplaatst in 2011.


Er zijn nog geen duidelijke plannen om ook andere 48 oorlogsslachtoffers uit het verzet en het leger op deze manier te gedenken. Onder hen onder meer jachtvliegerJan Leendert Plesman zoon van KLM-stichter Albert Plesman, generaal Noothoven van Goor, en een priester en verzetsman, de deken van Alphen a/d Rijn Sacharias de Korte (25 of 26-02-1891 - 12-03-1945), die omkwam in Bergen-Belsen, vrijwel gelijktijdig met Anne Frank.

Justitie gaat 'boekhouder van Auschwitz' berechten


HANNOVER, 18-02-2015 - De openbare aanklager in Hannover heeft een 93-jarige ex-SS-lid officieel beschuldigd van medeplichtigheid aan minstens 170.000 doden tijdens zijn tijd als hoofdbewaker in Auschwitz.Het gaat om Oskar Groening, ook wel bekend alsd 'de boekhouder van Auschwitz', omdat hij o.m. het geld van de gevangene moest tellen.


Voor het proces hebben zich ook al 16 slachtoffers of nabestaanden uit Hiongarije gemeld, die als 'nevenaaklagers' willen optreden. Die mogelijkheid biedt het Duits strafrecht.


In 2005 liet Groening zich interviewen door Der Spiegel en vertelde openhartig over zijn geschiedenis. Zijn naam werd daar toen bij vermeld; nu publcieert de Duitse pers zijn naam niet. Waarom hij nu pas vervolgd wordt, is onduidelijk.

Als hoofdbewaker in het vernietigingskamp Auschwitz wordt hin beschuldigd van medeplcithigiheid aan de dood van ten minste 170.000 gevangenen zijn werk daar van januari 1943 tot juni 1944, zo heeft een regionale rechtbank gesteld.


De aanklager beweert dat de voormalige SS-lid op de hoogte was van alle methoden voor de moord door de nazi's en daardoor bijgedragen heeft aan de dood van duizenden.


Hij was zich er volgens de aanklager ook van bewust dat de systematische moord was alleen mogelijk als de slachtoffers werden bewaakt door lagere ambtenaren zoals hij.


Volgens de bevindingen van de het centrum voor het onderzoek van nazi-oorlogsmisdaden in Westfalen, werd de verdachte ingezet om het nazi-vernietigingskamp in januari 1942.


Als lid van de SS 'Totenkopf' wachtbataljon, was hij verantwoordelijk voor de bewaking van het hoofdkamp. Hij moest aankomende treinen en de 'selecties', waar de gevangenen werden gemarkeerd voor onmiddellijke dood bewaken.
De verdachte heeft zijn uitzending naar Auschwitz erkend, maar hij ontkent te hebben deelgenomen aan alle handelingen van het doden. dat zei zijn verdediger, Johannes Salmen. In de periode van zijn werkzaamheden werden er veel Hongaarse Joden vergast van mei tot juni 1944, te weten 300.000.


Na de oorlog werd Groening niet gestraft en een tribunaal sprak hem vrij. Groening, die o.m. werkte als manager in een glasfabriek - heeft zijn activiteiten niet verborgen gehouden en af en toe gesproken over de gruwelijkheden die hij meemaakte. In 2005 vertelde hij aan  Der Spiegel hoe hij zelf gezien had dat een andere SS-er een baby doodde.

Schoolboeken in buitenland negeren of verdraaien soms holocaust

door Arthur Graaff

 

PARIJS, 30-01-2015 - Schoolboeken voor voortgezet onderwijs in sommige landen negeren  de Holocaust. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Unesco. De titel luidt 'The International Status of Education about the Holocaust'. Dat inventariseert hoe schoolboeken en lesprogramma’s in 135 landen en gebieden de Holocaust behandelen.


Er is verder nog geen enkele sprake van internationale standaardisering, zo stelt de Unesco in een toelichting.. De Unesco acht lessen over de Holocaust fundamenteel voor het ontwikkelen van respect voor mensenrechten.


Het rapport biedt een diep inzicht in de wijze waarop learern in de gehel wereld omgaan met de Holocaust, en de wijzen waarop zij daarin tekortschieten - ook in bijv. Groot-Brtittannié. De geanalyseerde schoolboeken uit dat land benadrukken de uniciteit van de Holocaust volgens de Unesco ten onrechte niet. De boeken bevatten ook nog belangrijke fouten.

In landen als IJsland, Thailand, Micronesië, Nieuw-Zeeland en de Fiji-eilanden komt de Shoah niet in de boeken voor. Ook in het Palestijnse gebied ontbreekt deze geschiedenis volkomen.

In Japan vergelijken schoolboeken de vernietiging van Joden met de atoombommen op Hirosjima en Nagasaki.


Chinese boeken gebruiken de term holocaust om de massaslachting door Japanners in Nanking in 1937 aan te duiden. Dat gebeurt ook in Rwanda, waar de genocide uit 1994 met deze term wordt aangeduid.

De Holocaust wordt duidelijk en direct met politieke context benoemd in lesmethodes in Europa maar met slechts indirecte politieke context  in Noorwegen en de Oekraine.


Foto rechts: een kaart uit het rapport: hoe donkerder de kleur, hoe meer aandacht in de schoolboeken.


Turkije, de VS, Australië, Canada, Brazilië en Ethiopië doen het ook voldoende volgens de Unesco. De publicatie viel damen met de 70ste herdenking van de bevridjing van Auschwitz. Dit kamp staat ook op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.


Rusland en VS: nationalstisch

Uit een nadere analyse van schoolboeken uit 26 landen komen toch veel tekortkomingen naar boven. Deze hebben vaak met nationalisme te maken. In bijvoorbeeld Rusland en Belarus blijkt, dat er sterke nadruk ligt op de gevolgen van de Holocaust voor deze landen en dus op hun slachtofferschap en op de Sowjet-heroiek. Ook is er weinig aandacht voor andere landen als slachtoffers en andere strijders tegen de nazi's.


Ook in schoolboeken in de VS bestaat een neiging tot een nationalistische presentatie, Zowel in de Amerikaanse als de Russische aanpak negeren deze landen elkaars strijd tegen de nazi's  Britse schoolboeken analyseren de Holocaust vergaand, maar melden weer niets over de oorzaken van antisemitisme voor 1933, of de tekortkomingen van de Britten op dit punt. Nederlandse boeken worden niet in het rapport geanalyseerd..

NS verdiende € 2,5 miljoen aan vervoer  Joden naar kamp Westerborkdoor Arthur Graaff

HILVERSUM, 29-01-2015 - De Nederlandse Spoorwegen heeft in bedragen van nu 2,5 miljoen euro verdiend aan de 93 treinen voor transporteren van ongeveer 100.000 Joden naar Kamp Westerbork.


Foto rechts: Joden op station Muiderpoort in Amsterdam, op het punt de trein  naar Westerbork te bestijgen. Dit is een trein met personenwagons.


Dat blijkt uit een reportage van het televisieprogramma Brandpunt. Het programma baseert zich op een document uit het National Archives in Washington D.C. in de VS.


De NS verstuurde in de zomer van 1944 nog een aanmaning naar de nazi’s voor enkele onbetaalde Jodentransporten. Dit was al eerder bekend, maar Brandpunt heeft nu de totale verdienste van de spoorwegen laten berekenen.


De berekening is gemaakt door prof Johannes Houwink ten Cate, hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam, en verbonden aan het NIOD. De NS stuurde ook facturen voor het vervoer van ‘straffällige Juden’, die waren opgepakt na hun onderduik. Volgens Houwink ten Cate wist de NS in 1944 dat deze strafgevallen de dood tegemoet gingen.


De NS stuurde voor iedere rit een factuur naar de nazi's. desnoods ontvingen ze een aanmaning. In totaal zijn er 30 facturen verstuurd. Op zich was dit niet bijzonder, omdat de NS en andere Nederlandse bedrijven hun gebruikelijke commerciële handelwijze voortzetten zoals zij dat zelf gewend waren. ook tijdens de oorlog.


Dat gebeurde ook in andere landen. De SNCF in Frankrijk heeft de laatste decennia ook steeds last gehad van terugkerende gegevens over de administratieve en financiële afhandeling van de Jodentransporten in Frankrijk, bijvoorbeeld.


NS-site negeert WO2

Öpvallend is dat op de site van de NS informatie over de oorlog wordt gemeden. Klik voor het origineel op het kopje 'Fusie en oorlog'. hieronder.

"Fusie en oorlog"

"In 1937 fuseren de HIJSM en de SS tot NV Nederlandse Spoorwegen (NS), een zelfstandige vennootschap waarvan alle aandelen op 1 januari 1938 in handen komen van de staat. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Een bewogen en veelbesproken periode, waarin de activiteiten, zo goed en zo kwaad als dat ging, werden voortgezet tot de spoorwegstaking van september 1944.

Maar ook een periode die tal van menselijke offers eiste en desastreuze gevolgen had voor het spoornet. Op 5 mei 1945 is ruim 60 procent van alle baanvakken onbruikbaar en zijn 220 spoorbruggen verwoest. Veel treinen zijn beschadigd of verdwenen.

Het personeelsblad van NS, ‘de Koppeling’ geeft op 5 mei 1995 (50 jaar na de oorlog) een extra bijlage uit onder de titel: ‘Rijden of staken?', die de periode 1939 – 1947 omspant. Hieronder kunt u deze bijlage openen of downloaden.".

In 2005 betuigde de NS voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog officieel  spijt voor haar rol tijdens de transporten van Joden naar Kamp Westerbork en de Duitse grens. Een financiële compensatie van de NS voor de nabestaanden van de Holocaust zat er toen niet in. 


De NS heeft decennialang verwijten gekregen over haar dubbelzinnige en collaborerende houding tijdens de oorlog. De directeur was toen F.Q. den Hollander. Het bedrijf staakte bijvoorbeeld niet mee bij de eerste proteststaking tegen de Jodenvervolging in het gehele nazi-bezette Europese gebied, de Februaristaking in Amsterdam en omstreken.


Opvallend was afgelopen september, dat de NS geen enkele aandacht besteedde aan 70ste herdenking van de grote Spoorwegstaking die op 17 september 1944 uitbrak, op bevel van de Nederlandse regering in Londen.


De NS heeft tijdens de oorlog vanuit het hele land 93 treinen laten rijden naar doorgangskamp Westerbork, vaak met personenwagens. Daarna werd er gereden met goederenwagons tot de Duitse grens, waarna de Duitse spoorwegen het transport overnamen. De transporten eindigden in concentratiekampen zoals Auschwitz, waar de meeste Joden werden vermoord.


 

Reactie NS aan Brandpunt

"In de jaren '50 is door de toenmalige regering gesproken met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Nederland, daarop is een algemene schadevergoeding betaald namens de Nederlandse staat ter compensatie van het leed voor de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De in september 2005 door NS geboden verontschuldigingen aan de Nederlandse Joodse gemeenschap hebben betrekking op de rol van de Nederlandse Spoorwegen op het leed dat de Joden is aangedaan in WO II. Het blijft een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nederland en de spoorwegen.

De NS heeft in de loop der jaren verschillende verzoeken vanuit de Joodse gemeenschap gehonoreerd, door haar medewerking (bijdrage kosten) te verlenen aan de realisatie van een monument of gedenkplaat. Bijvoorbeeld station Winterswijk, station Middelburg, Monument Walraven van Hall te Amsterdam, Stichting Deporatie ‘40 – ‘45 Noord en Midden Limburg.

Het Nederlands Israëlisch Kerkgenootschap heeft plannen voor een monument bij het Spoorwegmuseum.

De NS heeft de afgelopen jaren meerdere initiatieven financieel gesteund. NS kan niet op voorhand toezeggen dat dit recente verzoek ook wordt gehonoreerd maar nodigt hen graag uit voor een gesprek."


27-01-2015

Voor elke transport stuurde de NS een rekening naar de Duitse autoriteiten. Zo moest de bezetter voor het vervoer van 100 personen van Amsterdam Muiderpoort naar Assen op 6 april 1944 een bedrag van 480 gulden betalen, 4,80 gulden per persoon. Een enkeltje van Den Haag naar Assen kostte in mei 5,85 gulden.


Op verzoek van Brandpunt heeft Houwink ten Cate berekend hoeveel de Nederlandse Spoorwegen in totaal verdiend hebben.


Op basis van bewaarde facturen komt de hoogleraar op een totaalbedrag uit van 409.000 gulden, wat nu een waarde zou hebben van 2,5 miljoen euro.


In 2005 heeft de NS excuus aangeboden voor de Jodentransporten, maar er is nooit een vergoeding  aan individuele overlevenden of nabestaanden betaald.

De Franse spoorwegen hebben afgelopen maand 60 miljoen dollar betaald aan joodse overlevenden en nabestaanden. Rabbijn Evers van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap vindt het een morele plicht voor de NS om een gebaar te maken richting de Joodse gemeenschap, zo zegt hij in Brandpunt.Controverse SS-naam schip: voorstanders trachten Wikipedia te censurerenSCHIPHOL-RIJK, 26-01-2015 - De naam van het grootste kraanschip ter wereld, de Pieter Schelte, is vanwege SS-verleden van de naamgever Pieter Schelte,Heerema (foto rechts) in opspraak. Hij was een SS-officier, en werd veroordeeld tot 3 jaar gevangenschap in Nederland.


Joodse groepen uit Nederland en Groot-Brittannië maken er sinds eind vorige week bezwaar tegen dat het schip deze naam draagt.


De SS was de misdadige en veroordeelde naziorganisatie die het voornaamste aandeel in de opzet en uitvoering van de grootschalige Jodenmoord had. Het schip is begin januari 2015 naar de Tweede Maasvlakte bij Hoek van Holland gesleept om daar afgebouwd te worden.


Nu is er ook op de Nederlandse Wikipedia een strijd tussen voorstanders van de SS-naam en neutrale zowel als tegengestelde redacteuren. Een anonieme gebruiker met IP-adres 92.111.209.242 dreigt met verwijderen van het artikel over PS Heerema..


Dit IP-adres bevindt zich in Schiphol-Rijk, waar het IT-bedrijf Macaw gevestigd is. Dit bedrijf heeft de rederij van het schip, Allseas, als klant, zo staat op de website van Macaw.


De kop boven de genoemde bezwaren op Wikipedia, gedateerd 25 januari 2015 luidt: 'Uiterst Tendentieus, Verwijdering  van Pagina op Komst'. Het merkwaardige gebruik van hoofdletters kan duiden op iemand die veel Amerikaans gebruikt.


Volgens een biografie op de documentatiesite Go2war2 en zijn biografie op Wikipedia werd Heerema in 1941 SS-Untersturmführer, de laagste officiersrang in de SS. Dat was bijzonder, en Heerema moet een hooggeplaatste kruiwagen gehad hebben.


In het bezwaar stelt gebruiker 92 etc dat het irrelevant is dat SS-officieren het huwelijk van  Heerma (op ee trouwfoto in Nederlands SS-uniform) bijgewoond zouden hebben.  Ook was ene 'Sjheerema' al in maart 2013 bezig met delen van het Wikipedia-artikel over PS Heerema te censureren.


In het Britse dagblad The Guardian maakte Joodse zegslieden zaterdag bezwaar tegen deze naam op het schip. Nederlandse organisaties wezen erop dat net de aanslag op de Joodse supermarkt in Parijs en de herdenking van de bevrijding vcan Auschwitz, die zondag in Amsterdam plaatsvond.


Heerma's bedrijf Allseas begon in 2001 te werken aan wat in zijn soort het grootste schip in de offshore moest worden. In 2001 ontving het bedrijf een overheidssubsidie van achthonderdduizend euro voor de ontwikkeling ervan. Met betrekking tot de gevoeligheid van de naamgeving en de subsidie zijn in 2008 Kamervragen gesteld door Sharon Gestuizen van de SP.

Het antwoord van minister Maria van der Hoeven luidde, dat de subsidie klopte en dat de betrokken ambtenaren zich niet bewust waren van de herkomst van de naam. 


Foto links: Heerema op zijn huwelijksdag in Den Haag, in de oorlog. Hij draagt hier een uniform van een officier van de Nederlandse SS, voorzien van zg. Wiolfsangels ipv de SS-runen. .


'Het mag duidelijk zijn dat ik niet gelukkig ben met namen van schepen die negatieve associaties oproepen.


Echter, de naamgeving van een schip is de verantwoordelijkheid van de reder. De subsidievoorschriften voorzien niet in enigerlei bemoeienis met de naamgeving van een schip."


Heerema was een officier in de Nederlandse SS. Hij werd directeur van de Nederlands Oost Compagnie die gebieden in Oost-Europa moest koloniseren met behulp van dwangarbeiders. Heerema trad later toe tot de Waffen-SS.


Er bestaat een foto waarin hij als SS-soldaat (foto boven) te zien is. Na een conflict met de SS deserteerde hij. Volgens zijn eigen bericht nam hij daarna deel aan verzetswerk. Hij keerde via Zwitserland terug naar Nederland  en is na de oorlog tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.


Overigens konden alleen Duitsers en Oostenrijkers lid van de Duitse 'Allgemeine SS' worden. Deze organisatie was betrokken bij de Jodenvervolgingen -moord. Wel konden buitenlanders lid worden van de zg. 'Waffen-SS'. Het onderscheid was voor een buitenstaander overigens niet af te leiden uit de uniformen.


De Waffen-SS, werd gezien als de militaire elite-eenheden binnen de nazilegers. Deze SS-ers hielden zich in Oost-Europa wel bezig met het uitroeien van burgers, maar verrichten ook 'reguliere' militaire taken en stonden dan onder het opperbevel van de commandanten van de Wehrmacht. (De Wehrmacht vermoordde overigens ook miljoenen burgers, die niet aan de strijd deelnemen)
Koning las ook vrijwillig namen op van slachtoffers sjoah in Westerbork


WESTERBORK, 26-01-2015 - De koning heeft vrijdagmiddag 23 januari om 16.30 uur namen van slachtoffers van de Jodenvervolging voorgelezen in kamp Westerbork. Net als de andere voorlezers deed hij dit vrijwillig. Dat vormde onderdeel van het initiatief De 102.000 Namen Lezen van het herinneringscentrum, zo meldt het centrum. Van ieder slachtoffer wordt de voornaam, de familienaam en de leeftijd genoemd.


Van 22 tot en met 27 dinsdag januari 2015 worden op het terrein van het voormalige concentratiekamp de namen voorgelezen van de 102.000 vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma tijdens de Tweede wereldoorlog. De namen worden gedurende zes dagen en vijf nachten in alfabetische volgorde opgelezen door in totaal bijna 700 deelnemers. Het lezen is 24 uur per dag te volgen op locatie en via internet op www.102000namenlezen.nl.


Het is de derde keer dat dit gebeuirt. kamp Westerbork spreekt van een ;'gesproken monument'. Eerder gebeurde dat in 2005 en 2010. Op 27 januari 2015 is het 70 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz in Polen werd bevrijd. Veel vanuit Nederland gedeporteerde slachtoffers van de Holocaust zijn hier omgekomen. De Koning, Koningin en minister-president zijn op 27 januari bij de herdenking in Auschwitz aanwezig, zo meldt de RVD..


Bij het project '102 duizend namen lezen' staat alsd eerste de naam van Anny Aa, geboren op 11 september 1941 in Amsterdam. In 1943 verdween zij via station Amsterdam-Muiderpoort naar Westerbork. Daarna werd ze doorgestuurd naar vernietigingskamp Sobibor. Drie dagen na aankomst werd Anny, samen met haar ouders, vermoord.


Haar naam werd zaterdagavond op het Muiderpoortstation uitgesproken door overlevende Jules Schelvis, die ook naar Sobibor moest, maar na een dag verder werd getransporteerd en zo overleefde. Ook hij vertrok van Muiderpoort.


Bussn reden volgens de NOS vanuit eenaantal plaatsen in het land zaterdagavond naar het voormalig kampterrein van Westerbork. Ze vertrokken waar in de Tweede Wereldoorlog de Joden op de trein naar Westerbork stapten. In de bussen werden de namen voorgelezen en om middernacht ging het lezen door op de plek waar het kamp heeft gestaan.


Woensdagmiddag zal om 14.00 uur de laatste naam worden voorgelezen: namelijk van Heinrich Zysmanowicz, een Joodse vluchteling uit Duitsland. Hij werd een paar dagen voor zijn 20ste vergast in Auschwitz. Zijn naam wordt voorgelezen door Fia Polak die Auschwitz wel overleefde.


Moslims

Ook Moslimoverlevenden van Srebrenica in Bosnië-Herzegovina lezen de namen van gedeporteerde Joodse, Sinti en Roma slachtoffers; een bijzonder gebaar. Te meer omdat deze lezers de namen zullen uitspreken in een voor hen vreemde taal. De bijdrage van deze delegatie uit Bosnië benadrukt de goede relatie tussen het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het nog op te richten Memorial Centre in Bosnië, dat geïnitieerd voor door PAX voor de Vrede.


Het gesproken monument De 102.000 Namen Lezen leeft niet alleen bij lezers en bezoekers, maar ook op het internet. Op Facebook en Twitter worden al vanaf donderdag persoonlijke verhalen over familieleden, oude buren, vrienden en kennissen geplaatst.


 

 


 I N D E XScroll naar beneden


1-12-2012

NIOD start grote jongerenactie voor

Holocaust Memorial Day

29-11-2012
Koning Albert opende nieuw Holocaustmuseum in Mechelen

26-11-2012

Anne Frankexpositie opent in Brazilië


26-11-2012

Bronkhorst spreekt op Cleveringbadebat 2012


15-11-2012

Nieuwe foto van mogelijk Anne Frank opgedoken


9-11-2012

Herdenking 70 jaar razzia Hollandia Kattenburg


6-11-2012

Centraal Joods Overleg roept op tot herdenking Kristallnacht


5-11-2012

Ex-nazi Zentai vordert vergoeding van Australië


Israël zoekt erfgenamen Jodenvervolging


3-11-2012

Steentjes Westerbork krijgen 2 jaar groot onderhoud