Verdergaan naar hoofdinhoud

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
Chronologie
Jodenjagers
Jodenredders
Oorlogsmisdadigers 2012
Holocaust Musea
Kindertransporten
Overzicht
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
VANDAAG GEBEURD
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
Over

 N I E U W S  -  W O 2  . T K    
 

  J     O     D     E     N  

V E R V O L G I N G

   I S O L E R I N G  - -  O N T R E C H T I N G  - -  S E P A R A T I E  - -  B E R O V I N G  - -  D W A N G A R B E I D  - - V E R N  I E T I G I N G    


 V E R V O L G    V A N     V O O R P A G I N A 


Joden uit VS willen schadevergoeding van Franse spoorwegen
CHICAGO, 17-04-2015 - Drie nabestaanden van slachtoffers van de sjoah hebben in Chicago een rechtzaak aangespannen tegen de SNCF, de Franse spoorwegen.


Foto rechts: Franse Joden worden weggevoperd vanaf het station in Pithiviers, in 1942 of 1943.


Hun motief is dat de SNCF tegen betaling Joden en andere vervolgden heeft  gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen. dat de SNCF dat tegen betaling heeft gedaan, staat vast.


Onderweg naar de kampen zouden ook nog spoorwegpersoneel de verdrevenen in de treinen hebben beroofd , luidt de aanklacht. De nabestaanden, een Amerikaanse vrouw en twee Fransen, eisen onder meer dat de SNCF de nabestaanden compenseert voor de destijds gestolen spullen.


Tijdfens WO2 vervoerden de Franse spoorwegen 75.000 Joden vanuit bezet Frankrijk naar de vernietigingskampen van de nazi's. Slechts 3000 mensen keerden na de oorlog terug. In 2010 betuigde de SNCF "diepe spijt" voor de rol van de spoorwegen in de oorlog.


Dat was echter nadat de SNCF een offerte in de VS had uitgebracht voor de levering van hoge-snelheidstreinen. Toen ontstond er onrust onder de nakomelingen van gedeporteerde Franse Joden, die nu een mogelijkheid zagen de SNCFaan te pakken.


De Franse overheid collaboreerde zwaar tijdens de oorlog. Daarom heeft de Fanse staat sinds 1945 enkele miljarden aan schadevergoeding uitgekeerd aan Franse overlevenden van de deportaties.


Eind vorig jaar sloten Frankrijk  en de Verenigde Staten een akkoord over een compensatie voor niet-Franse oorlogsslachtoffers die door de SNCF werden vervoerd en hun nabestaanden. De landen werden het eriover eens dat Frankrijk ruim 48 miljoen euro in een fondsstort , dat wordt beheerd door de Amerikaanse overheid.  De vraag is nu of individuele claims in een rechtbank stand zullen houden. De SNCF is nog steeds voleldig in handen van de Franse staat.


Westerbork laat elke dag namen klinken van alle verdwenen Joden, Roma en Sinti


WESTERBORK, 17-04-2015 - Vanaf 12 april klinken in kamp Westerbork iedere dag de namen van de 107.000 Joden, Roma en Sinti, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit ons land naar de kampen in het Oosten werden gedeporteerd.


Het gaat om ruim honderd transporten, die bijna allemaal uit kamp Westerbork vertrokken, zo meldt het herinneringscentrum.De namen klinken vanuit de treinwagion die nu in het voormalige kamp staat opgesteld.


De Gesproken Namen houdt de gedachtenis aan deze holocaustslachtoffers levend, ook van de vijfduizend mensen die terugkeerden uit de kampen. Want ook zij moesten op transport, een onzekere toekomst tegemoet.


Tussen 15 juli 1942 en 13 september 1944 vertrokken 97 treinen uit kamp Westerbork. Daarnaast gingen vier treinen naar Auschwitz en Theresienstadt vanuit andere plekken in Nederland zoals Apeldoornsche Bos en kamp Vught.


Foto rechts: een meisje voor de pas geplaatse en gerestaureerde wagon. Foto Herinneringsc. Westerbork.


Voor ieder transport werd een transportlijst opgesteld. Deze lijsten zijn bewaard gebleven. Ze vermelden de namen van 107.000 uit Nederland gedeporteerde Joden. Ook is er een namenlijst van 245 Roma en Sinti die op 19 mei 1944 op transport werden gesteld.


Al hun namen klinken vanaf nu, 365 dagen per jaar, over het kampterrein, vanuit een gerestaureerde wagon nabij ´de Rampe´, de plek in het kamp vanwaar de treinen naar het Oosten vertrokken.


Het monument De Gesproken Namen is ingesproken door verslaggevers en presentatoren van de NOS. Op dezelfde dag dat een transport in de oorlogsjaren vertrok, wordt vanaf nu de transportlijst van die dag uit 1942, 1943 of 1944 voorgelezen. En net zolang tot er een datum is waarop destijds weer een transport vertrok.


Op zondag 12 april werd de bevrijding van kamp Westerbork herdacht, vandaag 70 jaar geleden. De transporten stonden centraal in het herdenkingsprogramma. Want de bevrijding betekende wel het einde van jarenlange vervolging, maar betekende ook het wachten op bericht over de 107.000 mannen, vrouwen en kinderen die in de voorgaande jaren uit Nederland waren weggevoerd.Citaten uit het dagboek van kampgevangene Philip Mechanicus en beelden van de trein vormden de rode draad van de herdenking, die live op televisie werd uitgezonden in samenwerking met de NOS. Ter ere van de 70 jarige bevrijding van kamp Westerbork is een speciale website gemaakt met verhalen van mensen die in het kamp zijn bevrijd; www.bevrijdingsportretten.nl

 Nazi-jagers prijzen Duitsers voor opsporen van ex-nazi'sNEW YORK, 15-0402015 - De nazi-jagers van het Simon Wiesenthal Center prijzen de recente inspanningen van Duitsland bij het opsporen van voormalige nazi's. Het Center tekent daarbij aan een algemeen gebrek aan vooruitgang in de rest van de wereld.


Op nummer 1 van hun jaarlijkse lijst staat Gerhard Sommer, foto rechts, een Duitsers die betrokken was bij de amssamoord in het Italiaanse dorpje Sant' Ana di Stazemma.


Zes van de gezochten moeteb nog in Duitsland leven. Twee van hen leven in Canada. De overigen verspreid over enkele andere landen.


In het 14de Jaarlijkse Status Report over de opsporing en vervolging van nazi-oorlogsmisdadigers, maandag vrijgegeven, zei het Center dat Duitsland tientallen oud-nazi's gevonden heeft sinds 2011.


In het afgelopen jaar zijn rechtszaken tegen de meeste van hen aangebracht bij officieren van justitie; twee ervan zijn voor de rechtbank gebracht.


Daarentegen hebben Oost-Europese landen weinig de politieke wil getoond om voormalige nazi's daar te lokaliseren en te bestraffen die er wonen, zo stelt het rapport.


Karkoc

Ook de VS doet volgens het center te weinig aan de vervolging van bekende nazi-oorlogsmisadadigers. De  status van de VS als oppspoorder is daarom verlaagd van A naar B. De aanleiding was de nalatigheid vand e VS om Michael Karkoc te vervolgen.


Hij was een SS-0er die lange jaren in de VS, in Minnesota heeft gewoond, zo bleek uit onderzoek van het persbureau Associated Press uit juni 2013. Karkoc bleek ook gelogen te hebben in zijn aanvraag voor toelating tot het land. Duitsland begon daarna een eigen juridisch onderzoek naar Karkoc.


"De campagne onder leiding van de Baltische landen  om de geschiedenis van de Holocaust  te vervormen en het verkrijgen van een officiële erkenning dat de misdaden van de communisten gelijk zijn aan die van de nazi's, is een ander belangrijk obstakel voor de vervolging van degenen die verantwoordelijk zijn voor de misdaden van de Shoa," aldus het rapport.


Meer dan 3.500 nieuwe onderzoeken zijn geopend in de 14 jaar het Wiesenthal Center is de publicatie van het eerste jaarverslag.
"Ondanks de heersende veronderstelling dat het te laat is om nazi-moordenaars voor het gerecht te brengen, bewijzen de cijfers duidelijk het tegendeel, en we proberen van ten minste enkele van deze criminelen te garanderen dat zij de komende jaren voor het gerecht worden gebracht," zei de Israëlische directeur Wiesenthal Centrum in Jerusalem, Efraim Zuroff.

Zie ok ons artikel: Ook Duitse justitie start onderzoek naar Karkoc,  25-06-2013


Simon Wiesenthal Center - status van nazi-oorlogsmisdadigers per 1 april 2015

MOST WANTED NAZI WAR CRIMINALS

As of April 1, 2015

A. Death Camp Personnel

 1. Auschwitz-Birkenau – 1,300,000 victims
 2. Treblinka – 835,000 victims
 3. Belzec – 600,000 victims
 4. Majdanek – 360,000 victims
 5. Chelmno – 320,000 victims
 6. Sobibor – 250,000 victims


B. Einsatzgruppen Personnel

 1. Einsatzgruppe A – primarily active in Baltics
 2. Einsatzgruppe B – primarily active in Belarus
 3. Einsatzgruppe C – primarily active in Northern Ukraine
 4. Einsatzgruppe D – primarily active in Southern Ukraine


C. Current Individual Cases

(Country of current residence precedes site of crimes)


 1.      Gerhard Sommer – Germany (Italy) – massacre of hundreds of civilians in Sant'Anna di Stazzema

  2.     Vladimir Katriuk – Canada (Belarus) – murder of Jews and non-Jews in various locations

  3.     Alfred Stark – Germany (Greece) – murder of Italian prisoners of war in Kefalonia

  4.     Johann Robert Riss – Germany (Italy) – murder of civilians near Padule di Fucecchio

  5.     X – Denmark (Belarus) – murder of Jews in Bobruisk

  6.     Y – Germany (Auschwitz) – accessory to murder of Hungarian Jews

  7.     Z – Norway (Poland and Ukraine) – murder of Jews in various locations

  8.     Oskar Groening – Germany (Auschwitz) – accessory to murder of Hungarian Jews

  9.     Algimantas Dailide – Germany (Lithuania) – arrested Jews and Poles executed by Nazis and Lithuanian security police

  10.  Helmut Oberlander – Canada (Ukraine) – served in Einstazkommando 10a (part of Einsatzgruppe D, which murdered an estimated 23,000 mostly Jewish civilians)

Westerbork: route 'De trein van toen' onthuldWESTERBORK, 3-04-2015 - Op donderdag 2 april 2015 reed De trein van toen op het traject dat tijdens WO2 gebruikt werd door de Duitse bezetter voor de deportaties van Joden, Sinti en Roma, zo meldt Herinneringscentrum Kamp Westerbork.


Onderweg stopt ede trein bij stations  op dit traject tussen kamp Westerbork en Leer in Duitsland om de daar geplaatste markeringen te onthullen. De trein van toen is een initiatief van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de NS en wordt ondersteund door ARRIVA – de huidige vervoerder op het Groningse spoortraject.


Directeur van het Herinneringscentrum Dirk Mulder onthulde de speciaal vormgegeven zuilen samen met de regiodirecteur van de Nederlandse Spoorwegen; Ineke van Gent en Pieter Smit, de burgemeester van Oldambt.


Op het tracé kamp Westerbork-Leer, de ‘route van de vervolging’ in de periode 1942-1944, zijn markeringen geplaatst op de stations; Hoogezand-Sappemeer, Zuidbroek, Winschoten, Bad Nieu-weschans, Bunde, Weener en Leer.


Zo wordt de geschiedenis van dit traject zichtbaar voor de reizigers die nu op diezelfde stations dagelijks in de strein stappen.


De markering van de Route van de Vervolging is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Landkreis Leer, Gemeente Oldambt en Herinneringscentrum Kamp Westerbork, vanuit een gezamenlijke behoefte om dit deel van het verhaal over de deportaties te vertellen.


Elke markering toont portretfoto’s van de slachtoffers van de vervolging. Het betreft vooral mensen die in plaatsen langs het tracé zijn geboren of van hieruit werden gedeporteerd.


De markeringen herinneren ook aan de briefkaarten die door gedeporteerden uit de tein zijn geworpen. Dit in de hoop dat omstanders deze laatste levenstekens op de post zouden doen.


Daarnaast zijn de historische afbeeldingen van de betreffende stations op de zuilen aangebracht. Via een QR-code kan het publiek dat nu op de stations in de trein stapt een website openen op een smartphone met informatie over de deportatie van de afgebeeldde personen, briefkaarten en stations.


‘De Nederlandse Spoorwegen heeft het Herinneringscentrum Kamp Westerbork sinds jaar en dag op vele en verschillende wijze ondersteund’, aldus directeur Dirk Mulder.

 

Twee goederenwagons uit de oorlog zijn sinds donderdagmiddag weer op de plek in het voormalige Kamp Westerbork vanwaar ze ooit vertrokken naar de concentratiekampen.

,,Een icoon van de Jodenvervolging'', noemde directeur Dirk Mulder de wagons toen ze in december in zwaar vervallen staat arriveerden uit Duitsland, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Na een grondige restauratie bij het oude NAVO-depot in Coevorden werden ze donderdag door de Landmacht vervoerd naar het kamp en daar op de herstelde rails langs het perron gezet waar in de oorlog de deportatietreinen vertrokken.

Hiermee zet het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de herdenking van de bevrijding van het kamp, op 12 april 70 jaar geleden, extra luister bij.


‘Al bij de realisering van het Nationaal Monument Westerbork in 1970 was de NS betrokken door materiele ondersteuning, eind vorige eeuw droeg NS op eigen initiatief 2 miljoen gulden bij aan de bouw van een nieuw museum. De jarenlange samenwerking tussen het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de NS komt met deze markeringen zichtbaar en blijvend naar voren.’


Op donderdag 2 april zijn de markeringen in Nederland; achtereenvolgens Hoogezand-Sappemeer, Zuidbroek, Winschoten, en Bad Nieuweschans onthuld.


Ooggetuigen die opgroeiden nabij het spoor waarover de gedeporteerden werden vervoerd, vertelden over hun ervaringen. De theaterklas van het Ubbo Emmius Winschoten voerde delen op van Oud Spoor.


Na de verbouwing van station Assen zal ook hier een zuil geplaatst worden, voorlopig staan de portretten, briefkaarten en historische foto’s afgebeeld op een banier in de stationshal.
 

 


 I N D E XScroll naar beneden


1-12-2012

NIOD start grote jongerenactie voor

Holocaust Memorial Day

29-11-2012
Koning Albert opende nieuw Holocaustmuseum in Mechelen

26-11-2012

Anne Frankexpositie opent in Brazilië


26-11-2012

Bronkhorst spreekt op Cleveringbadebat 2012


15-11-2012

Nieuwe foto van mogelijk Anne Frank opgedoken


9-11-2012

Herdenking 70 jaar razzia Hollandia Kattenburg


6-11-2012

Centraal Joods Overleg roept op tot herdenking Kristallnacht


5-11-2012

Ex-nazi Zentai vordert vergoeding van Australië


Israël zoekt erfgenamen Jodenvervolging


3-11-2012

Steentjes Westerbork krijgen 2 jaar groot onderhoud