Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
Amerika in kleur 41-43
Duitse fotoalbums
Herbegrafenis Grebbeberg
Parijs in kleur
Amerika in kleur 41-43 2
Montgomery 44-45
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS


Militaire

herbegrafenis

Willem Brummelhuis

Herbegrafenis Brummelhuis druk bezocht

RHENEN, 8-04-2011 - Vrijdag vond de herbegrafenis van soldaat Wim Brummelhuis plaats op de erebgraafgplaats te Rhenen. Brummelhuis kwam 71 jaar geleden op de Grebbeberg om het leven en zijn begrafenis werd druk bezocht. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Dienstplichtig soldaat Brummelhuis verdween spoorloos op 13 mei 1945 tijdens een artilleriebeschieting door de Duitsers. Op de Grebbeberg sneuvelden 640 Nederlandse en 250 Duitse militairen.

Brummelhuis kwam uit een gezin met 14 kinderen, van wie er niet een meer in leven was tijdens de herbegrafenis. Volgens zijn neef Vincent was zijn vermissing moeilijk voor zijn familieleden.

Brummelhuis' stoffelijk overschot lag jarenlang in een naamloos graf op de erebegraafplaats. Via het DNA van zijn neef Vincent is hij onlangs geïdentificeerd. Daarna werd besloten hem een eigen graf te geven. Volgens Defensie is de herbegrafenis bezocht door zeker 150 belangstellenden en familieleden van Brummelhuis. Ook was er veel belangstelling van de media.Laatste soldaat Grebbeberg bekend 


RHENEN, 5 april 2011 - De laatste onbekende soldaat op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen is geïdentificeerd. Soldaat W.F. Brummelhuis kwam in mei 1940 kort na de Duitse inval om het leven. Door dna-onderzoek is nu 71 jaar later zijn identiteit vastgesteld.


De 21-jarige soldaat vocht na de Duitse inval op 10 mei 1940 met zijn eenheid in de Grebbelinie. Volgens ooggetuigen verliet hij op de derde dag van de gevechten zijn stelling onder zwaar Duits artillerievuur. Daarna werd niks meer van hem vernomen.Nu blijkt dat hij al in 1940 na de gevechten in een naamloos graf is begraven op de Grebbeberg. Vier Nederlandse soldaten die destijds meevochten, zijn nog altijd vermist. Aankomende vrijdag wordt Brummelhuis herbegraven.


Op de Grebbeberg leverden Nederlandse militairen van 11 tot en met 13 mei 1940 een slag tegen het Duitse leger. Na het mislukken van een Nederlandse tegenaanval op de derde dag, moest het leger zich noodgedwongen terugtrekken. Het Militair Ereveld in Rhenen is de eerste officiële oorlogsbegraafplaats in Nederland. Het is de laatste rustplaats van meer dan 400 Nederlandse militairen die sneuvelden bij de Slag om de Grebbeberg. Sinds 1946 worden hier ook Nederlandse militairen begraven die elders zijn gesneuveld.
Bron:
NOS


Foto's herbegrafenis

8 april 2011, Ereveld Grebbeberg, Rhenen, foto's Arthur Graaff