Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
Amerika in kleur 41-43
Duitse fotoalbums
Herbegrafenis Grebbeberg
Parijs in kleur
Amerika in kleur 41-43 2
Montgomery 44-45
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS
N I E U W S  -   W O 2  . T K

  

 

D U I T S 

F O T O A L B U M

 

 

u i t    d e

 

O O R L O G 

 

 

 


 V E R V O L G   V A N    V O O R P A G I N A

 

 

Legermuseum exposeert foto's door Duitse soldaten


DELFT, 27-04-2012 - In he Legermuseum in Delft start vandaasg een tentoonstelliung met foto's gemaakt door Duitse soldaten. Zij tijdens de oorlog aangemoedigd om foto's te maken. De tentoonstelling met de titel Vreemden in het Vizier is te zien van 27 april tot en met 29 juli 2012.

 

Winkelen in Den Haag, vlak tegenover de Tweede Kamer. Duitsers beschikten over nepgeld, Reichkredietkassenscheine, waarmee ze vooral chocola, cigaren en cigaretten, drank, boter en kleding en schoenen kochten. Die dingen waren in Duitsland duur en zeer schaars.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen honderdduizenden Duitse soldaten hun fototoestel mee. De soldaten maakten foto's van elkaar, op en rond de kazerne, tijdens oefeningen en aan het front. Fotograsfie aas in Duitsland populair en er bestond voor de oorlog al een grote fotoindustrie met namen als Agfa, Zeiss-Ikon, Voigtländer, Rollei en Leica.

 

De foto's waren vbolgens het museum bedoeld als herinnering en om het thuisfront gerust te stellen: Het merendeel van de soldaten gingen tijdens de oorlog voor het eerst de grens over - de zware crisisjaren hadden vakantie in het buitenland volstrekt onmogelijjk gemaakt.

 

 

Soldaten met vers brood. Wat voor stokken zij in hun handen hebben is onduideljk. Misschien tenstokken.

 

Sowjet-Unie en Nederland

De tentoonstelling toont fotoalbums en fotos die zijn gemaakt in de voormalige Sowjet-Unie (hier niet afgebeeld) en in Nederland. De amateurbeelden brengen een scherpe tegenstelling aan het licht. De Duitse blik op de Sowjet-Unie is volgens het museum vaak 'racistisch' en zichtbaar door de nazi-propaganda beïnvloed: de foto's en bijschriften tonen het 'achterlijke' van de Slavische cultuur.

 

Ook tonen ze vaak terloops de wreedheden van de oorlog. De foto's van Duitse soldaten in Nederland tonen aanvankelijk de blik van de overwinnaar: verwoest Rotterdam en Nederlandse doden. Maar al snel krijgen ze een goedmoediger karakter: beelden van een bezoekje aan het centrum van Den Haag, een dagje naar het strand en van een gemoedelijke omgang met de Nederlandse bevolking.

 

Nederlanders waren geen vreemden, maar verwanten - meenden de Duitsers, zo stelt het museum. De foto's van de gewone soldaten kregen volgens het museum onbedoeld zeggingskracht. Op veel van de foto's uit Nederland staan de soldaten allemaal ongewapend en zonder helm. Op de foto's uit Rusland meestal niet.

 


Duitse soldaten met een Nederlandse vrouw ( 'Adriane'), jongens en kinderen Ze schillen aardappels op een zonnige zondag in september 1940

 

 

Uniek materiaal

De tentoonstelling bevat volgens het museum uniek fotomateriaal van Duitse particuliere en musea, aangevuld met albums en foto's van Duitse soldaten in Nederland uit het Rijksmuseum Amsterdam. Tevens is een groot aantal, in Nederland nooit eerder vertoonde, kleurendia's van Duitse soldaten aan het Oostfront te zien.

 

De tentoonstelling is een bewerking van de succesvolle Duitse tentoonstelling Fremde im Visier. Fotoalben aus dem Zweiten Weltkrieg die werd samengesteld door conservatoren Petra Bopp en Sandra Starke. In Duitsland ontstond een levendige discussie rondom de tentoonstelling. Het was voor de eerste keer dat privé-albums werden getoond. De foto's laten de 'vijand' zien door de ogen van de individuele soldaat in plaats van door de ogen van professionele Duitse propagandafotografen.

  

Een wat oudere Duits onderofficier met bril, een typisch voorbeeld van het soort soldaten dat de Wehrmacht in Nederland legerde, zit naast een oudere vrouw in klederdracht in Noordwijk, met zijn arm om haar heen. Het jaar is onbekend.

 

  

Duitse soldaten en marinemannen, de meesten flink boven de 30 zoals de meeste Duitse militairen in Nederland, vieren feest in Maassluis. De spelfout in de plaatsnaam duidt op een Duitse schrijver.