Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS
N I E U W S  -   W O 2  . T K 

 

    D  O  S  S  I  E  R  

  N  A  Z  I  S  P  U   L  L  E  N     O  P   

.

   M  A  R  K  T    P  L  A  A  T  S   

Organisaties: Marktplaats moet 'nazifrei' op Holocaustdag, 27 januariAMSTERDAM, 10-01-2014 - Het aanbod  van nazispullen op Marktplaats is de afgelopen drie weken gestegen van 1.300 naar 4.100. Ook biedt de site vandaag 80 verboden naziwapens aan. Daarom hebben vier oorlogsorganisaties de website vandaag de wacht aangezegd. Zij willen dat op 27 januari, holocaust-dag, Marktplaats geheel 'nazifrei' is. Een gesprek met de directie van site in december heeft niets opgeleverd.


Foto rechts: een namaak-jas van een SS-generaal oftewel in SS-termen SS-Gruppenführer, vandaag voor € 150 te koop op Marktplaats. Klik op de foto voor een link.


Het OM heeft gisteren aan Nieuws-wo2  laten weten dat het mogelijk uit eigen beweging actie onderneemt tegen de handel in naziwapens op Marktplaats. De AFVN/Bond van Antifascisten heeft twee strafklachten tegen Marktplaats ingediend, die in behandeling zijn bij justitie. Wanneer het OM daarop actie onderneemt, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

De 4 organisaties hebben dat gisteren op een persconferentie in Amsterdam naar buiten gebracht. Ongeveer 25 kranten hebben daarover vandaag bericht, zoals het Noordhollandsch Dagblad,  het Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad. Gooi- en Eemlander  en de andere kranten van de HDC, en het Reformatorisch Dagblad.


Van Joodse zijde is er instemmend op deze aanpak gereageerd, zoals o.m. door opperrabbijn Jacobs van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap. Het CIDI heeft verder in december aangifte gedaan tegen een handelaar die op Marktplaats nazispullen verkocht. Er is ook ondersteuning voor de actie NL Nazifrei van de zijde van de Europese federatie vban verzetsorganisaties, de FIR.

Voorzitter professor Kees van der Pijl van de AFVN/Bond van Antifascisten zegt uiterst verbaasd te zijn over Marktplaats. "Dit is in tegenspraak met de verzoeken aan Marktplaats. De site heeft zogenaamd haar regels verscherpt, maar dat blijkt een dode letter. Marktplaats wil kennelijk verder niets doen tegen deze verwerpelijke en zeer schadelijke symbolen van fascisme, discriminatie, haat en moord. Dan moeten we kennelijk hardere maatregelen nemen."

De advocaat mr Pieter Dietz de Loos, voorzitter van het Internationaal Dachau Comité, is ook uitgesproken tegen de nazihandel op Marktplaats. Hij wees er tijdens de persconferentie op dat in Nederland nog zo'n 20 organisaties van oorlogsslachtoffers of hun nabestaanden bezit, die in grote meerderheid eveneens tegen de handel in nazispullen zijn.


Foto links: een SA-dolk, gezien op 10 jan 2014 op Marktplaats,  compleet met klein hakenkruisje, geheel verboden volgens Marktplaats, maar niet verwijderd. Ook verboden volgens het Nederlandse wetboek van Strafrecht, art 137e.


Daarnaast is er het feit dat Nederland maar liefst 1,2 miljoen inwoners telt, die vóór mei 1945 geboren zijn en op de een of andere manier beschadigd zijn door de oorlog of het nazisme.

Arthur Graaff, hoofdredacteur van de oorlogssite Nieuws-wo2, heeft de zaak in november aangezwengeld vanwege de herdenking van 75 jaar Kristallnacht. Op Marktplaats werd toen een Hitlerbuste aangeboden. Hij bestempelt nazispullen als 'gif voor de geest en de jeugd' en stelt die op één lijn met heroïne of cocaïne. 'Particulieren die dat verzamelen nemen nu eenmaal het risico dat ze van vreemde sympathieën verdacht worden. Nazispullen horen in musea,' zegt hij.


Nieuws-wo2 meet via een app de aantallen nazi-advertenties op Marktplaats. Graaff heeft in december samen met de AFVN/BVA aangifte gedaan tegen Marktplaats wegens het aanbieden van naziwapens.

Het openbaar verkopen van naziwapens is volgens de strafpleiter mr Gerard Spong op grond van art 137e van het Wetboek van Strafrecht een misdrijf. Dat zei hij in  Vara's Kassa op 7 december van vorig jaar. Deze wapens worden door Justitie gezien als voorwerpen die discriminatie uitdragen.

De betrokken organisaties gaan samenwerken onder de noemer 'Nederland nazifrei'. De aanleiding is mede het jubileumjaar 2014, 70 jaar na het begin van de bevrijding van West-Europa vanuit Normandië. Zij gaan zich gezamenlijk buigen over problemen als de naziherdenking in Vorden, waar het publiek nog steeds aan delneemt. Zij willen ook zich ook beijveren voor een 'zuivere' herdenking op 4 mei, waarbij alleen de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.TEKST BIJ SS-GENERAALSJAS  op Marktplaats dd 10-01-2014


"Het  gaat hier om een museum replica WO2 Duitse SS overjas. Voor het maken van deze overjas zijn kosten noch moeite gespaard.

De overjas heeft een prachtig getailleerd model. Hij is voorzien van een binnenzak en hij heeft zelfs een opening en een haak aan de binnenkanat waar je het sabel aan kan hangen. Dit hadden officieren altijd .Op de laatste foto zie je de prachtige voering van de overjas.

De overjas heeft 1 schouderstuk, wat bij de vroege ss kleding standaard was.

Zoekt u betaalbare legerkleding voor een feest, carnaval, vakantie, theater, gelegenheid of gewoon voor dagelijks gebruik?

Bij ons bent u aan het goede adres. Wij bieden persoonlijke service en een snelle en veilige transactie. Ook grotere aantallen en spoed zijn geen probleem.
Bezoek onze webwinkel  en ontdek onze voordelige prijzen op het gebied van legerkleding en accesoires. Ook hebben wij een groeiende camping & outdoor sectie. Wij hebben vrijwel alles op voorraad in ons magazijn.

Kleding kan bij ons ter plekke gepast worden, of u geeft de maten door en wij zorgen dat u de juiste maat kleding krijgt.Kijk dus ook eens vrijblijvend op onze website!"

Marktplaats past regels nazispullen iets aan; aanbod stijgt weer


AMSTERDAM, 30-12-2013 - Marktplaats voert strengere regels in voor de verkoop van nazispullen. Dat moet voorkomen dat er wordt gehandeld in illegale nazispullen. Dat heeft Marktplaats vrijdag laten weten. wanneer de nieuwe regels ook gahandhaafd zullen worden door Marktplaats, is nog niet duidelijk.

Foto rechts: het symbool van de actie 'Marktplaats nazifrei' van de AFVN/BVA en Nieuws-wo2

Momenteel stijgt het aantal nazispullen op Marktplaats weer licht naar net boven de 1400 artikelen. Na de uitzending van Kassa op 1 december daalde het van 2500 naar 1300.

In de oude voorwaarden van Marktplaats stond o.m. dat het zichtbare tonen in advertenties van nazisymbolen verboden was, maar dat gebeurde op grote schaal wel een Marktplaarts deed vrijwel niets aan handhaving.

De advertenties mochten wel wanneer de verkoper deze symbolen had afgeplakt. Voortaan mogen ook voorwerpen met afgeplakte symbolen niet meer.te koop staan op marktplaats. Onduidelijk is hoe het moet met agbeeldcingen van Hitler, waarover spreken de 'regels' zich niet uit.

'Denk bijvoorbeeld aan een nazidolk met een hakenkruis. Die mag niet worden verhandeld, ook niet als de swastika is afgeplakt. Wanneer er een swastika op staat, mag het gewoon niet', aldus een woordvoerder.

Wat van Marktplaats nog wel mag zijn munten en postzegels uit nazi-Duitsland, ook als er hakenkruisen of andere nazisymbolen op staan. Waaromn dity zo is, heeft Marktplaats niet gemeld. Volgens een lid van de Joodse gemeente zijn hakenkruizen op deze dingen even duidelijk als die op andere voorwerpen.

Historische films en boeken mogen van Marktplaats ook met zichtbare nazisymbolen worden aangeboden. Ook hiervoor geeft de tweedehandssite geen motivering..

Marktplaats kreeg sinds begin november klachten van deze site en daarna van een aantal andere organsties op oorlogsgebied, en van het het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).Er lopen twee strafklachten tegen de site. Momenteel stijgt het aantal nazispullen op Marktplaats weer licht naar net boven de 1400 artikelen. Na de uitzending van Kassa op 1 december daalde het van 2500 naar 1300.

Marktplaats gaat ondanks overleg door met verkoop verboden naziwapensFOTO BOVEN:
OOK VANDAAG, 17-12-103, STAAT DEZE DOLK VAN DE NAZI-ORGANISATIE NSKK, COMPLEET MET ZICHTBARE HAKENRKUIS, TE KOOP OP MARKTPLAATS. DEZE DOLK STAAT ER BOVENDIEN AL SINDS 9 NOVEMBER 2013. KLIK VOOR DE LINK OP[ DE FOTO OF HIER.
OP CONXURERENDE STITE SPEURDERS (FOTO RECHTS) .NL STAAT ONDER 'NAZI' GEEN ENKEL HAKENKRUIS.
KLIK OP DE FOTO VOOR EEN LINK NAAR SPEURDERS.


AMSTERDAM, 17-12-2013 - Marktplaats gaat ondanks het begin van de onderhandelingen over nazispullen gewoon door met het aanbieden van naziwapens.

Ook vandaag staat er een verboden nazidolk op de website, onder NSKK in de rubriek verzamelen. Het wapen vertoont ook een hakenkruis, waardoor het volgens de jurisprudentie een daad van discriminatie en een misdrijf is.De antifascistenbond AFVN/BVA die actie tegen Marktplaats samen met Nieuws-WO2 heeft opgezet, veroordeelt dit soort verkopen.

Ook een deskundige als mr Gerard Spong en het CIDI achten dat dit soort verkopen niet alleen hogelijk ongewenst, maar een misdrijf. Deze dolk staat bovendien al te koop sinds 9 november.

Daarmee houdt Marktplaarts zich ook niet aan zijn eigen zogenaamde regels dat alle hakenkruizen afgedekt moeten zijn. De AFNV/BVA acht dat op zich een zinloze regel, omdat  nazispullen toch makkelijk te herkennen zijn, en op Marktplaats bvoendien vrijwel altijd tussen andere nazispullen staan. Dat afdekken gebeurt ook vandaag in ettelijke advertenties op de site ook niet. Er ontstaat daarmee twijfel aan de goede wil van Marktplaats bij het voeren van gesprekken.

SPEURDERS.NL: NAZIVRIJ
Opvallend is dat Speurders van de Telegraafjuist vrijwel geheel 'nazifrei' is. Het gaat in deze zaak niet alleen om Joden, maar ook andere groepen getroffenen, jehova's getuigen, homosexuelen en om kinderen van verzetsmensen bijvoorbeeld. Op dit moment leven er in Nederland volgens het CBS nog altijd 1,2 miljoen Nederlanders die de oorlog zelf hebben nog meegemaakt, als klein kind of volwassene - en de meesten van hen hebben daar afschuwelijke ervaringen opgedaan. Die willen dit soort spullen het liefst allemaal in musea hebben en zeker niet bij particulieren thuis of in de handel."

Hoofdredacteur Graaff van deze site wijst erop dat er binnen Marktplaats ook iets rommelt. "Een Joodse manager heeft ontslag genomen, zo heeft Marktplaats met een mail bevestigd. Maar over het hoe en waarom willen ze niets zeggen. Ik kan een heel simpele reden bedenken: je wilt toch niet bij een bedrijf werken dat het niets kan schelen of moordwapens van de nazi's, die je driekwart van je familie hebben omgebracht, daar vrijelijk te koop staan?" Graaff kent bij Marktplaats ook Surinaamse mensen en er werken leden van andere minderheden. De tweedehandssite wil zelfs niet verklaren dat zij niks met discriminatie of nazisme te maken wil hebben.

 Vlak voor de uitzending van Kassa over Marktplaats op 1 december steeg volgens de Nazimonitor op deze site het aantal nazi-advertenties  tot 2500, maar daalde de maandag erna opeens naar 1300. Marktplaats wilde niet zeggen waardoor dat kwam, maar uit forums van verzamelaars bleek dat de site enige moeite gedaan had om ten minste wat hakenkruizen weg te krijgen. Maar intussen is de teller weer aan het opkruipen en staat vandaag dicht bij de 1400.

Een  woordvoerder van het kerkgenootschap van de Jehova's Getuigen, Michel van Hulten, wil Marktplaats niet veroordelen. Hij acht de handel verder de eigen verantwoordelijkheid van Marktplaats. Hij bevestigt wel dat de nazi's duizenden Jehova's hebben opgesloten en vermoord, en dat geen enkele Jehova's Getuige ooit nazi-artikelen zal willen dragen, kopen of verkopen.

Marktplaats weigert ieder commentaar.

FOTO ONDER: het bewijs dat de pagina er vandaag nog op staat: bij biedingen staat de datum van 18 dec 2013.

 H'sumse veiling stopt met bijna alle nazispullen, maar niet uit principe

HILVERSUM, 14-12-2013 - Veiling- en taxatiehuis Van Zadelhoff in Hilversum stopt met de verkoop van nazi-artikelen. Aanleiding zijn de klachten over  de verkoop van nazi-artikelen op Marktplaats, zo schrijft de Gooi- en Eemlander.

Foto rechts: Hitlerpostzegels die Van Zadelhoff nog verkoopt ondanks zijn aankondiging.

Maar de handelaar blijkt toch nog enkele tientallen nazi-postzegels te verkopen.. Deze zijn echter in Nederland nog nooit verboden en dragen ook geen zichtbare hakenkruizen..


Sinds ongeveer een maand is er kritiek op website Marktplaats.nl, waar onder meer naziwapens met hakenkruizen te koop staan. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), het AFVN/Bond van Antifascisten en deze website hebben aangifte gedaan tegen een van de naziverkopen. en Marktplaats zelf. 


Volgens o.m. mr Gerard Spong en een uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem is de verkoop van naziwapens verboden.


Eigenaar Ronald van Zadelhoff zegt in een reactie tegen Nieuws-WO2 dat hij niet begrijpt dat Marktplaats niet in gesprek wou, en pas na een maand aandringen overstag ging. Aanstaande dinsdag vindt het gesprek plaats. De handelaar benadrukt dat hij niet op principiële gronden stopt met de verkoop, maar dat altijd doet als spullen tot discussies leiden. Van Zadelhoffs, (50), zegt uit een familie te komen die onder de oorlog geleden  heeft. Zijn beide ouders hebben de oorlog meegemaakt.


Van Zadelhoff vindt niet dat nazispullen per se van verkoop moeten worden uitgesloten, en wijst erop dat VOC-artikeken en Maoïstische artikelen ook samenhang hebben met moordpartijen. Hij vindt niet dat nazistische artikelen in een aparte categorie vallen, hoewel bij de nazi's massamoord op Joden een hoofddoel was. Over de VOC is nooit een bewijs opgedoken dat wees op geplande massamoord op de Indonesiërs op gronden  van ongefundeerde haat.


Bij Van Zadelhoff worden onder meer medailles met hakenkruizen, nazistische eretekens en onderdelen van nazi-uniformen aangeboden. Eigenaar Van Zadelhoff zegt dat hij geen enkel risico wil lopen en de artikelen van de website haalt. "Ik heb geen zin in gedoe en ga het eerst uitzoeken", zegt hij in de Gooi- en Eemlander. Hij vindt dat de publiciteit over de zaak erg overdreven is.

Amnesty eens met aangiften tegen Marktplaats

AMSTERDAM, 13-12-2013 - Amnesty International is het eens met de aangiften wegens discriminatie tegen Marktplaats. Dat zei woordvoerster Nicole Sprokel van Amnesty vandaag tegen Nieuws WO2.

Woensdag deden de AFVN/Bond van Antfascisten en de website Nieuws WO2 aangifte tegen Marktplaats wegens discriminatie door het verkopen van naziwapens met hakenkruizen.  Het CIDI heeft aangfite tegen een handelaar van nazispullen op Marktplaats gedaan.

De actie tegen de naziwapens op Marktplaats heeft ook steun gekregen van de Fédération Internationale des Résistants (FIR), een Europese koepel van 22 nationale anti-fascistische organisaties en gevestigd in Berlijn. Deze federatie organiseert allerlei evenementen en publiceert over de gevaren van het fscsisme en nazisme. De FIR gaat bekijken of Marktplaats ook Europese mensenrechten schendt door deze verkoop.

Ook vandaag zijn er weer verboden voorwerpen op de tweedehandssite van Marktplaats te zien. Zo wordt aangeboden een SA-dolk, compleetmet zichtbaar hakenkruis. Met wapens met deze tekenen zijn volgens een uitspraak van het Hof in Arnhem van 8 november 2012 verboden.

Foto links: Vandaag, 13-12-20313 aangetroffen:op Marktplaats (klik op de foto voor een link, voor zover niet verwidjerd)  SA dolk met hanger, compleet met onafgedekt hakenkruis en adelaar.Op het blad staat het SA-motto: 'Alles für Deutschland'.De dolk lijkt oud genoeg om origineel te zijn.

Amnesty heeft zich volgens de woordvoerster niet in deze zaak Marktplaats verdiept, en heeft over de details geen mening.

Maar de instelling kent de zaak wel en onderschrijft ook de klachten  van de Raad van Europa en de VN over de toename van racisme en discriminatie in Nederland. Wel is Amnesty duidelijk tegen verkoop van wapens en naziwapens.

De mensenrechtenorganisatie is zelf zeer actief op het punt van bestrijding van discriminatie in Nederland en heeft zojuist een rapport met bezwaren daartegen gepubliceerd over het zg. 'ethnisch profileren', die geschiedt bij o.m. de Nederlandse politie. Dit profileren doet volgens Nieuws WO2 denken aan de wijze waarop nazi's destijds meenden te kunnen beoordeelden of iemand Joods, sinto of 'Untermensch' was, of niet.

Amnesty verzet zich ook tegen vreemdelingendetentie. Deze doet volgens Nieuws WO2 denken aan de Nederlandse opvang van Joodse vluchtelingen na de Kristallnacht van 1938.

Amnesty is voorstander van zg 'mensenrechteneducatie' op scholen als vast onderdeel van het lesprogramma. Daar hoort volgens de instelling dan ook WO2 bij, als grootste ramp die Nederland ooit overkomen is. Volgens Amnesty verwijt de VN Nederland op dit punt tekort te schieten.


Zaak-Marktplaats: premier Rutte steunt strijd tegen discriminatie
DEN HAAG, 11-12-2013 - Premier Rutte roept Nederlanders op tot blijvende  strijd tegen racisme en discriminatie. Dat deed hij zondag in Jerusalem, bij zijn bezoek aan holocaustinstelling Yad Vashem aldaar.


Foto rechts: de premier in Yad Vashem na het leggen van een krans voor de evrmoorden. Foto RVD.


De oproep valt samen met de actie tegen de verkoop van discriminerende artikelen op Marktplaats. Nieuws-wo2 is zeer ingenomen met Ruttes steunende opmerkingen.

Volgens Ruttes woordvoerder Henk Brons van de Rijksvoorlichtingsdienst zei premier Rutte dat deze strijd de opdracht van Yad Vashem, zo zei hij desgevraagd tegen Nieuws-wo2.


Vandaag wordt er aangifte gedaan tegen Marktplaats wegens het aanbieden van vele tientallen naziwapens.


Marktplaats vindt dat aanbod, dat volgens advocaat Spong in flagrante strijd met artikel 137e van het Wetboek van Strafrecht , niet strijdig met de wet.   Er zijn twee aangiftes: door het CIDI in Den Haag en door het antifascistenbond AFVN/BVA en Nieuws-wo2 en in Amersfoort, waar de bond gevestigd is. 


Volgens de nazimonitor op deze site is het totaal aan naziadvertenties vandaag iets verder gedaald van 1.379 naar 1.350 artikelen. Voor de overwacht grote daling van gisteren, met name voor het trefwoord NSB van ruim 300 artikelen naar 35, is geen verklaring. Marktplaats geeft daar geen uitleg over.
 


MARKTPLAATS  DURFT  NIET  OP  TV  BIJ  VARA'S  KASSA

Nieuw record nazispullen op Marktplaats: 2.500+ stuks

AMSTERDAM, 7-12-2013 - Marktplaats heeft een nieuw record gevestigd bij d everkoop van nazispulen: er zijn nu 2.500 artikelen te krijgen. Daaronder alle spullen zoa,ls dolken, SS-helmen, Hitlerplaquettes en allerlei nazipostzegels.

Foto recht,: vandaag op Marktplaats: postzegels met zowel Hitler als het hakenkruis -terwijl de regels van MP de swastika's verbieden. Maakt MP niets uit, kennelijk. Klik op de foto voor een link (hoewel die wel snel verwijderd zal worden nu dit geschreven is)


Morgen besteedt de Vara in het programma Kassa aandacht aan de verkoop. Marktplaats wil daar echter niet voor de camera verschijnen. Ook het PR-bureau van MP, WhizPR, wil zich ook na herhaaldelijk aandringen niet distanciëren van de verkoop van nazispullen.

Ook de RK Kerk benadrukt desgevraagd dat verkoop van nazispullen verwerpelijk en ongewenst is. De kerk was in 1937 één van de eersten die de NSB en het nazisme openlijk veroordeelde en NSB-ers uitsloot. Toientellen priesters kwamen om in het verzet, zoals prof Titus Brandsma. Het aartsbisdom
Utrecht schrijft in een reactie:

"De Rooms-Katholieke Kerk – en daarmee ook de staf van het Aartsbisdom Utrecht – verwerpt het aanbieden van nazi-spullen en wijst elke vorm van (neo)nazisme, fascisme en antisemitisme af.(...) Dit blijkt ook uit diverse documenten – (...) waaronder  de brieven van de Nederlandse bisschoppen tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen het lidmaatschap van de NSB en de Jodenvervolging, (...) en ook toespraken van pausen nadien, waaronder onze huidige paus Franciscus. Tevens blijkt dit uit enkele recentere brieven van de Nederlandse bisschoppen.

Op Marktplaats en op tal van andere plaatsen worden helaas ook spullen te koop aangeboden die eveneens door ons verwerpelijk worden geacht en die ingaan tegen onze overtuiging betreffende Gods bedoelingen met de mens en onze wereld en tegen de menselijke waardigheid."


Volgens de eigen regels van Marktplaats dienen hakenrkruizen niet zichtbaar te zijn, maar ook nu weer is dat niet het geval. Morgen besteedt Kassa van de VARA om 19 uur aandacht aan de verkoop van de ellendige artikelen, die volgens antifascisten even gevaarlijk zijn als harddrugs.

Marktplaats negeert al jaren klachten over nazispullen. Dat blijkt onder meer uit een discussie op de website Stiwot.nl, dat een forum voor geïnteresseerden in WO2 heeft.

Op het Stiwot-forum staan ettelijke berichten over op MP gevonden nazispullen. Daarbij ook een klacht uit 2011 en het antwoord daarop van MP:

"Reactie (Angela) - 29-11-2011 15:34
Geachte meneer,
Hartelijk dank voor uw bericht, waarin u vraagt waarom er niet wordt gereageerd op klachten over advertenties.
Ik begrijp dat u dit erg vervelend vindt. Ik heb naar de advertentie gekeken en zie dat dit geen advertentie is die Marktplaats verbied. In de regel zijn messen wel toegestaan op Marktplaats, mits deze niet worden verhandeld door of aan jongeren onder de 18 jaar. Het merendeel van deze wapens mogen vrij voorhanden worden gehouden - dan wel zijn vrijgesteld voor de uitoefening van een sport, voor verzameling of wandversiering, of voor beroepsdoeleinden - maar mogen niet worden gedragen op de openbare weg.
Messen die niet zijn toegestaan op Marktplaats:
- Werpmessen
- Stiletto's, valmessen en vlindermessen
- (Opvouwbare) messen waarvan het lemmet meer dan een snijkant heeft
- Disco mes, hidden knife (kunststof mes dat niet detecteerbaar is)
Mocht dit niet toegestaan zijn door de justitie dan vernemen wij dit uiteraard graag van de justitie zelf.
Ik hoop op uw begrip hiervoor.
Met vriendelijke groet,
Angela
Helpdesk medewerker"


http://www.stiwotforum.nl/viewtopic.php?f=34&t=13527&start=15&sid=2c37f30d76806e06a6d9d17513e8a7f5

Ook het provocatieve webforum Fok! wijdt aandacht aan het probleem,en heeft dezelfde bezwaren als de Stiwot. Fok! tootn een afbeelding van een naziwapen met hakenkruizen


http://forum.fok.nl/topic/1744902

Op 18 september 2012 meldde HP/deTijd dat er weer Hitlerbustes te koop waren.

Een bronzen Hitler koopt u gewoon op Marktplaats

hitler en zijn staf (foto anp)

Later deze week worden in de VS eigendommen van Joseph Goebbels geveild. Maar er zijn veel eenvoudiger wegen om aan Nazi-relikwieën te komen, ook in Nederland.


Het blijft toch altijd een curieus momentje wanneer je ineens oog in oog staat met tastbare objecten uit de Nazi-tijd. Mag dat allemaal zomaar worden verhandeld? Eerder dit jaar stonden we in een Engels antiekwinkeltje plotsklaps oog in oog met een buste van Adolf Hitler, dinerborden met een ingegraveerde swastika en SS-epauletten.


Dus ja, dan denk je: hier mag het kennelijk. Maar het mag niet overal. Op een markt in Venlo werden onlangs de Nazi-attributen van een Duitse koopman in beslag genomen. Ook de verkoop van Mein Kampf is in Nederland nog steeds verboden.


2000+: Nieuw hoogtepunt nazikoersen van Marktplaats


AMSTERDAM, 27-11-2013 - De nazikoersen van Marktplaats hebben een nieuwe hoogte bereikt. De huidige koers steeg van 1735 naar 2161, een stijging van bijna 25%.

Dat is te verklaren door het ontdekken van een nieuwe rubriek, nl. NSB. Daarin blijken ruim 400 originele artikelen met propagandawerking aangeboden te worden.

Foto links: een verboden nazidolk, compleet met piepklein hakenkruis, vandaag aangeboden op MP.


Ook Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, keurt de verkoop van al deze originele oorlogspullen af. Hij vertelt dat hij twee decennia terug trachtte om de handel in dit soort 'militaria' te bestrijden door op beurzen binnen te vallen.

Ook vandaag staan er weer ettelijke naziwapens met zichtbare hakenruizen op Marktplaats, plus allerlei spullen zoals SS-voorwerpen met SS-symbolen en doodskoppen en spullen met Hitlerafbeeldingen.

Die wapens en andere voorwerpen met swastika's zijn door de anti-disrciminatiewet en door de jurisprudentie nadrukkelijk verboden en handel daarin kan een bedrijf een jaar gevangenisstraf opleveren. Sinds onze eerste berichten over deze spullen, op 8 november j.l., heeft Marktplaats niet anders dan puur formeel willen reageren en geen gesprek met betrokkenen willen aangaan.

 

Nazi-spullen op Marktplaats dalen in aantal


AMSTERDAM, 25-11-2013 - Marktplaats heeft het aantal nazi-advertanties op haar site duidelijk verminderd. Er zijn bijvoorbeeld minder postzegels met hakenkruizen meer te vinden. Eveneens zijn brieven uit concentratiekampen van de site verdwenen. De totaalscore op de nazi-advertentieticker is daarmee opeens gedaald van 1.992 naar 1.776, een daling van ruim 10%.

Toch blijven er ngo een aanzienlijk aantal naziadvertenties over. De bezwaren daartegen van een aantal betrokkenen richten zich op de uitstraling van voorwerpen en publicaties uit de nazitijd, of replica's daarvan.

Niet de zichtbaarheid van een hakenkruis is daarbij doorslaggevend, maar ook de uitstraling van een voorwerp en de mogelijk op het te gebruiken als propaganda voor neonazisme spelen een rol. Marktplaats dient 'nazifrei'te zijn. . 


Lang niet alle hakenkruizen zijn echter verwijderd, en dat is in tegenspraak met de regels die Marktplaats zelf stelt. 


Als het gaat om naziwapens met hakenrkuizen, is er zelfs sprake van een misdrijf waar volgens artikel 137e van het Wetboek van Strafrecht  een half jaar gevangenis op staat. Dat wordt nog zwaarder als het om een bedrijf gaat dat zich hieraan schuldig maakt.

De handhaving van die regels is echter moeilijk, terwijl de regels ook niet ingaan op bijvoorbeeld afbeeldingen van Hitler, of voorwerpen zonder hakenkruis of Hitlerkop die evengoed propagandistisch kunnen werken, zoals een SS-pet met doodskop (foto links, vandaag aangetroffen).

Kilop de link hier van Marktplaats-voorbeelden  voor een overzichtje van de hakenkruisoogst van vandaag met 10 willekeurige voorbeelden.


Kaak Britse soldaat aangeboden op Marktplaats

OSS, 21-11-2013 - De Brabantse politie heeft woensdagavond in Oss resten  van een Britse soldaat in beslag genomen. Ze werden aangeboden op Marktplaats. Het gaat waarschijnlijk om een kaakdeel.

Woordvoerders van de politie en de landmacht meldden  dat vandaag. Marktplaats is de laatste tijd meer opspraak als het gaat om oorlogsspullen. De site biedt bijvoorbeeld ook ruim 2.000 nazi-artikelen aan. Handel daarin is ongewenst en in sommige gevallen een misdrijf.

Volgens de politie was het leger getipt over de advertentie. De kaak maakte deel uit van een partijtje spullen uit de oorlog. Deze zijn mogelijk opgegraven in de buurt van Nijmegen op een plek waar dat verboden is.

Bij Nijmegen is van september 1944 tot maart 1945 heftig gevochten en die regio bevond zich toen in de frontlijn. Dat leidde ertoe, dat er in vele tientallen gevallen veldgraven door soldaten zelf werden gemaakt, die niet altijd na de oorlog zijn teruggevonden. Ook voor veldgraven gelden de regels van grafschennis. Onduidelijk is op welke plekken niet gegraven mag worden. De politie onderzoekt de zaak.

De kaak zal naar de gravendienst van de landmacht gaan voor identificatie. De dienst zal mogelijk op de vindplek verder zoeken naar de overige lichaamsresten.

Volgens een woordvoerder van de landmacht is het bijzonder dat lichamelijke resten worden aangeboden via internet. Hij adviseert vinders om altijd eerst de politie te informeren. Het opgraven van menselijke resten kan als grafschennis worden aangemerkt.Marktplaats wil geen afstand nemen van nazi-rommel

AMSTERDAM, 20-11-2013 - Marktplaats wil niet verklaren afstand te nemen van de ruim 2.000 nazispullen die op de site te koop staan. Ook het OPR-bureau van de site, Whizz PR uit Wageningen, wil dat niet.

Verder heeft vandaag rabbi Cooper van het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles bij de verkoopsite aangedrongen op stoppen met deze verkopen.

Deze wakkert volgens hem neo-nazisme aan en is zeer kwetsend voor o.m. Joodse mensen en andere oorlogsslachtoffers. De klachten over Marktplaats komen twee weken nadat Ebay, moederbedrijf van de marktsite, schielijk nazispullen terugtrok na berichten in de pers.

Rabbi Cooper: "Maar een paar dagen geleden moest Ebay in Engeland zijn excuses maken voor het verkopen van uniformen van slachtoffers van concentratiekampen en heeft zo'n 30 zogenaamde nazi-artikelen verwijderd uit de veiling."

 "Marktplaats (MP) biedt  ongeveer 2.000 nazi-verwante artikelen aan. MP hoeft volstrekt geen nazidolken of andere spullen aan te bieden die door neo-nazi's worden verafgood en die de slachtoffers van het nazisme. Het SWC roept met anderen Marktplaats op om haar huidige beleid dat de promotie en verkoop van spullen en symbolen van het genocidale naziregime toestaat,  te wijzigen.
"

Gisteren heeft Marktplaats in een schriftelijk verklaring gesteld dat de site zich aan de wet houdt en geen aanleiding ziet de verkoop van nazispullen en concentratiekampspullen te staken. De directie is verder niet ingegaan op de vraag om zich te distantiëren van de nazispullen.

Ook weigert de directie een gesprek met o.m. vertegenwoordigers van het Nederlands Israëlitisch kerkgenootschap, de antifascistenbond AFVN/BVA, en vertegenwoordigers van andere niet-Joodse slachtofferorganisaties zoals de voorzitter van het Internationaal Dachau Comité.

Volgens hoofdredacteur Arthur Graaff van deze site houdt marktplaats  zich echter niet aan de wet en hanteert de aanpak dat pas wordt opgetreden na een klacht. Hij heeft diverse screenshots van artikelen zoals nazidolken, met duidelijk zichtbaar hakenkruis (zie artikeln van gisteren). In november vorig jaar sprak het Hof in Arnhem uit dat verkoop daarvan verboden is op grond van artikel 137e van de anti-discriminatiewet. Het ging toen ook om nazidolken.

Graaff wijst erop dat Marktplaats nu weigert nazispullen weg te filteren. Maar porno en sex houdt de site weer wel tegen. Marktplaats geeft ook geen reden waarom op het totaal van 8 miljoen advertenties, die Marktplaats claimt te hebben, 2.000 naziadvertenties opeens onmisbaar zouden zijn. Graaff: "Marktplaats kan een uitstekend voorbeeld stellen door alle nazispullen te vewrijderen. Nu racisme en antisemitisme toenemen, is dat zeer welkom."


Marktplaats of haar PR-bureau Whizz PR reageerde vanochtend niet ondanks toezeggingen.


 

Marktplaats houdt wel porno tegen maar geen nazi'sAMSTERDAM, 19-11-2013 - Marktplaats houdt wel porno tegen maar geen nazispullen. Dat blijkt uit een lange, juridische brief die de site heeft gestuurd.


Foto links: een Lufwaffe-dolk, compleet met duidelijk zichtbaar hakenkruis - geen bezwaar voor Marktplaats. Aaangetroffen vandaag, 19 november. geheel in strijd met de wet en de jurisprudentie.


Dat was in antwoord op het verzoek om een gesprek met een aantal organisaties die zich ernstig storen aan het limietloos aanbieden van nazispullen op de site.

Marktplaats heeft daar in de brief totaal geen afstand van genomen.


Marktplaats stelt in de brief dat de site zich houdt aan de wet. dat blijkt echter niet waar, omdat de wet verboedt om artikelen die de nazi-ideologie uitdragen ter verkoop aan te bieden.

Ook vandaag zijn er weer vele tientallen artikelen met openalijke hakenkruizen, en honderden artikelen die op een andere wijze te gebruiken zijn als promotie voor nazisme.

Vandaag geven de nazikoersen een totaal aan van 1.668 artikelen.WETBOEK VAN STRAFRECHT
Artikel 137e

    1. Hij die, anders dan ten behoeve van zakelijke berichtgeving:

        1°. een uitlating openbaar maakt die, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, voor een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap beledigend is, of aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap;

        2°. een voorwerp waarin, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, zulk een uitlating is vervat, aan iemand, anders dan op diens verzoek, doet toekomen, dan wel verspreidt of ter openbaarmaking van die uitlating of verspreiding in voorraad heeft;

    wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
Aantal nazispullen op Marktplaats groeit verder: van 1.781 naar 1.848
AMSTERDAM, 18-11-2013 - De groei van het aantal nazispullen op Marktplaats blijft in alle categorieën aanhouden.

Na het afgelopen weekend steeg het aantal van 1.781 naar 1.848. Dat is een autonome toename van ruim 3% in 3 dagen.
Wat deze groei veroorzaakt, is niet duidelijk.

Foto linksboven: een dolk van de Hitlerjugend, aangetroffen vandaag, 18 november.. Volgens art 137e van het Wetboek van Strafrecht is dit soort artikelen verboden in de verkoop. Hoe kan dit dan op Marktplaats staan?

Verder ontving Marktplaats afgelopen vrijdag een onderscheiding. Die werd uitgereikt door de website 'bestewebsite.nl'. MP kreeg de prijs op basis van een stemming onder het publiek.

De autoafdeling van MP werd uitgeroepen tot beste van het jaar. Het lijkt echter maar de vraag of die uitslag ook zo geweest zou zijn, als tijdens de verkiezing algemeen bekend was dat MP bijna 2.000 nazi-advertenties publiceert.

Foto rechts: een replica-pet van de Kriegsmarine.


Een verdere complicatie zijn de neven-advertenties. Rechts op elke pagina staan tegenwoordig ogenschijnlijk vrij willekeurige nevenadvertenties.

Dat gebeurt dan in de rubriek 'Anderen bekeken'. Dat zijn advertenties zoals 'witje replica handvorm keuken wandtegels', of voor motorhelmen 'Replica helmen', of 'Villa Lija te huur' of 'Fonex styling wax'.

De advertentie voor een nazipet van de Kriegsmarine die erbij staat heeft geen afgeplakt hakenkruis. De opstellers van deze advertenties hebben weinig of geen invloed op waar Markplaats hun advertenties naast plaatst. Er zullen ongetwijfeld keurige adverteerders zijn, die niet naast een hakenkruis of Hitlerreliëf willen staan.
Marktplaats bevat nog veel meer nazirommel


AMSTERDAM, 15-11-2013 - Markplaats bevat nog veel meer nazirommel dan begin deze week bleek. Het aantal nazi-advertenties op de site is vandaag gestegen met ruim 100:  van 1680 op dinsdag naar 1781. Dat is een toename van bijna 6%.

Er blijken op de site ook nog artikelen uit de nazistische Kriegsmarine aangeboden te worden, voor het merendeel voorzien van hakenkruizen.

Foto rechts: Himmler als actiefiguur, nog nieuw in doos.Wie biedt? Foto Marktplaats.

Vandaag hebben nog enkele belangrijke organisaties verklaard de actie tegen nazirommel op Marktplaat te steunen. In een verklaring stelt de voorzitter van het Intrernationaal Dachau Comité te Brussel", mr Pieter Dietz de Loos:

'De stichting Nederlands Dachau Comité, de stichting Vriendenkring van Oud-Dachauers, de Stichting Nationaal Dachau Monument, de stichting Vriendenkring van Oud-Natzweilers, en het Comité International de Dachau, gevestigd in Brussel, sluiten zich aan bij het protest tegen de verkoop van Nazi-artikelen, via internet of anderszins. Deze verwerpelijke artikelen dienen niet verspreid te worden."

De organisaties die tegen nazispullen op Marktplaats zijn, hanteren als uitgangspunt dat alles dat direct of indirect met het nazisme te maken heeft en stamt uit de oorlog of ervoor, niet verhandeld dient te worden.

Vandaag blijken er ook concentratiekamp-artikelen op de website aangeboden te worden. Twee weken terug trok het moederbedrijf van Marktplaats, Ebay, 30 van deze artikelen terug van de veilingsite na artikelen erover door een journalist van de Britse krant The Mail on Sunday, Simon Murphy. Waarom Marktplaats deze artikelen nu toestaat, is onduidelijk. De website wil daar niet op ingaan.Mail aan Hans Kazan

Hans Kazan is door Marktplaats aangeworven om een actie van Marktplaats glans te geven
To
hans@kazan.nlcidi@cidi.nl
Nov 15 at 2:50 PM

This message contains blocked images.

Beste Hans,

mijn naam is Arthur Graaff, ik ben hoofdredacteur van een website over de oorlog. We zijn een actie gestart tegen de verkoop van nazi-artikelen op Marktplaats. We vroeger ons af of u mogelijk de bezwaren tegen nazi-artikelen deelt. We kwame overigens op uw naam, omdat die nogal veel lijkt op die van Hans Katan, een in de oorlog vermoorde verzetsstrijder. Ik zag dat u bent ingeschakeld voor een actie met Marktplaats.

Een aantal mensen proberen met Marktplaats in gesprek te komen over het verwijderen van de nazirommel, maar MP houdt zich helaas afzijdig.

Dat zijn
  • opperrabbijn Binyomin Jacobs, Ned.isr.Kerkgenootschap,
  • Joël Voordewind, kamerlid CU,
  • Esther Voet, directeur CIDI,
  • prof dr Cees van der P:ijl, voorz. antifascisten AFVN/BVA
  • drs Dirk Mulder, dir. Herinneringscentrum kamp Westerbork,
  • mr Pieter Diets de Loos, voorz. Int. Dachau Comité
  • Arthur Graaff, hoofdred. Nieuws-WO2.tk.
Als u op de categorie 'verzamelen' klikt, en dan bijv. 'nazi' of 'hitler' als zoekterm invult, ziet u het vanzelf. Als u daar 'holocaust' intikt, vindt u o.m. brieven uit concetratiekampen die ten verkoop worden aangeboden, wat volgerns ons geld verdienen is aan het leed van een ander.

Mocht u meer willen weten, mailt of belt u me gerust.
Misschien kunt u of wilt u invloed op Marktplaats uitoefenen op dit punt.

Hier een link
http://www.marktplaats.nl/a/verzamelen/militaria-tweede-wereldoorlog/m744031415-3-brieven-uit-concentratiekamp-auschwitz-zelfde-gevangene.html?c=a2384ef0ece270f44503df9f8598c624&previousPage=lr

Dank
M vr gr
Arthur Graaff

hoofdred. Nieuws-wo2.tk (zie ook de site voor meer info).
Mail aan Simon Murphy, journalist Mail on Sunday


Simon Murphy van de Britse miljoenenkrant Mail on Sunday ontdekte dat Ebaz, moederbedrijf van Marktplaats, 30 advertenties voor holocaust-artikelen had, waaronder een gestreepte kamp-pyjama, die duizenden dollars moest opbrengen - waar Ebay commissie van krijgt. Dat veroorzaakte enige onrust en Ebay vewijderde die artikelen spoorslags, en stelde $ 30.000 beschikbaar voor een goed doel. To simon.murphy@mailonsunday.co.uk
Nov 15 at 2:19 PM

This message contains blocked images.

Hi,

my name is Arthur Graaff, I'm a Dutch  journalist running a website on the war, nieuwswo2.tk. We followed up on your story on Ebay holocaust stuff, and presto: Dutch Ebay-daughter Marktplaats does exactly the same. When approached, they categorically refused to speak about this subject.

As a country having been occupied and having lost some 250.000 civilians in the war, aming whom 105.000 Jews, the war is a touchy subject here. On Marktplaats you can easily find almost 2.000 nazi-things, i.e. helmets, brochures, Hitler-busts or reliefs, daggers - all useable as propaganda for neo-nazis and made before april 1945, most bearing swastikas.

For some 10 organisations connected to the war, veterans or the resistance, such as the International Dachau Committee in Brussels, have declared this to be totally unacceptable and that sale of these items must stop asap. Dutch law has an article, i.e. 137e Wetboek van Strafrecht (Criminal law) that forbids sale of items that may or can expected to cause grief to groups in society.

Here are some screen shots from Marktplaats, with Hitler-items and Holocaust-items. I can give you a list of some 12 links: Wehrmacht, Luftwaffe, NSDAP, etc.

We have started running a ticker on our homepage showing the daily number of ads for nazi-stuff. We are in talks with the Simon Wiesentjhal Center to get them to do the same in the US with Ebay. The SWC (dr Efraim Zuroff) suports or protest against Marktplaats. We are also trying to get the German ant-fascist to take up this action against Ebay (and of course: Marktplaats) to ban it from being available in Germany.

Best regards
Arthur Graaff

ed-in-ch, Nieuws-wio2.tk
++31 35 69 75 065Nieuws-wo2 start met dagelijkse Marktplaats nazikoersen

AMSTERDAM, 12-11-2013 - De oorlogssite Nieuws-wo2.tk start met de dagelijkse publicatie van 'nazikoersen'. Dat is een koerslijstje in een lichtkrant van naziadvertenties op Marktplaats. Het aantal daarvan stijgt de laatste tijd verontrustend.


Doel is Marktplaats te bewegen met deze advertenties te stoppen. Tot nu toe is Marktplaats niet op zulke verzoeken ingegaan. Kamerlid Joël Voordewind en directeur Dirk JMulder van kamp Westerbork steunen het streven tot verwijdering van de nazirommel van MP>


Foto rechts: het aanbod SS-spullen op 13 november 2013.


De oorlogssite toont een banner op zijn homepage met elke dag de aantallen nazi-advertenties die die dag verschijnen op Marktplaats. Er zijn 4 categorieën: nazi, Hitler, Wehrmacht en Waffen-SS, Luftwaffe, en NSDAP.. Vandaag publiceerde Marktplaats in die zes categorieën in totaal 1,666 nazi-advertenties.

De actie is een gevolg van de grote aantallen nazi-advertenties die Marktplaats opneemt. Daaronder zeer aanstootgevende en illegale voorwerpen als een Hitlerbuste, Hitlerreliëfs, nazidolken, nazihelmen, SS-uniformdelen, vele postzegels met Hitler, diverse Waffen-SS voorwerpen en publicaties met eindelozen reeksen hakenkruizen. Deze horen volgens Nieuws-wo2 niet op Marktplaats thuis.

Deze opvatting krijgt steun van onder meer het Simon Wiesenthal Center in Jeruzalem, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, het Herinenringscentrum Kamp Westerbork en de anti-fascisten van de AFVN/BVA. Opperrabbijn Jacobs van het Nederlands Israëlisch Kerkgenootschap noemt dit aanbod 'schokkend'.


Doel van de actie is alle nazi-advertenties van Marktplaats te verwijderen. Begin november verwijderde moederbedrijf Ebay 30 advertenties van hun Amerikaanse site. Daar werden holocaust-artikelen aangeboden. Er staan op Ebay gemiddeld per dag nog steeds 16.000 nazi-artikelen.

Juist voor de herdenking van Kristallnacht afgelopen zaterdag bleek er op Marktplaats een Hitlerbuste aangeboden te worden, door een man uit Wormerveer voor € 550. Volgens hoofdredacteur Arthur Graaff van Nieuws-WO2 kan zo'n buste geen enkel ander doel dienen dan bewondering voor de moordlustige dictator uit te drukken. Aandringen bij Marktplaats op verwijderen van de nazirommel heeft tot nu toe nauwelijks of geen effekt gehad.

Volgens artikel 137e van het wetboek van Strafrecht is het een misdrijf in voorwerpen te handelen die kwetsend kunnen zijn voor een bevolkingsgroep . In november vorig jaar deed het Hof in Arnhem een uitspraak daarover.


De directeur van Marktplaats, Olivier van Duijn, houdt zich onbereikbaar en heeft niet gereageerd en de PR-man heeft een mailtje gestuurd dat de organisatie de verzoeken om te stoppen met nazi-artikelen laat bestuderen door een jurisich adviseur.

Er is over deze actie ook contact gelegd met de Duitse antifascisten en Amerikaanse sites. Er is een reeële kans dat zij ook nazikoersen gaan publiceren van Ebay Duitsland en Ebay USA..

Mail van Marktplaats aan Arthur Graaff


Teijsse, Jasper
To Me
Nov 11 at 3:16 PM

Geachte heer Graaff,

 

Dank voor uw brief. Wij hebben deze in goede orde ontvangen en doorgestuurd naar onze juridische afdeling. Wij streven ernaar u nog deze week van antwoord te voorzien.

 

Met vriendelijke groet,

 

Jasper Teijsse

Hoofd public relations

To
ovanduijn@ebay.com
ekomforty@ebay.com
jteijsse@ebay.com
rabbi.jacobs@planet.nl

info@martineletterie.nl 

j.voordewind@tweedekamer.nl

cidi@cidi.nl

d.barnouw@niod.knaw.nl
 kasbergen@xs4all.nl
Nov 11 at 2:07 PM
Aan:      Marktplaats, atv dir. Olievier van Duijn, Amsterdam.
Beterft:   Dringend gewenste verwijdering van naziartikelen

Geachte heer Van Duijn,

ik probeer nu al twee dagen in contact met u te komen voor overleg over de nazi-artikelen die u via uw site verkoopt.

Daartegen bestaat namelijk ernstig bezwaar, o.m. bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël, opperrabbijn Jacobs van het Ned. Israëlitisch Kerkgenootschap, kamerlid Joël Voordewind van de Christen Unie in de Tweede Kamer, de oud-verzetsstrijders van het AFVN/BVA, ondergetekende en nog enkele organisaties en individuen.

Vandaag biedt uw site 696 nazi-artikelen aan. De aanleiding tot dit bezwaar en deze brief  was de 75ste herdenking van de Kristallnacht (ook wel 'Reichspogromnacht' geheten) waarin voor het eerst in nazi-Duitsland openlijk aan Jodenvervolging werd gedaan. Afgelopen dinsdag bleek dat er een Hitlerbuste op Marktplaats was verschenen. Ook zijn er nazidolken, Hitlerplaquettes, ettelijk nazifoto's, naziboeken e.d. te verkrijgen. Ik duid hier op artikelen die dateren van vóór mei 1945, hetzij origineel, hetzij replica.

Zoals u wellicht weet heeft justitie vorig jaar 72 nazidolken (replica's)  in beslag genomen toen zij aankwamen op Schiphol. In de daarop volgende rechtzaak sprak het hof in Arnhem op 8 november 2012 uit, dat deze dolken op zich verboden zijn, omdat zij art 137e Wetboek van Strafrecht overtreden.

Ik meen, dat de nazi-artikelen die u aanbiedt in de rubriek Verzamelen onder zoekterm 'nazi' of 'Hitler', dit voor het overgrote deel ook doen.

Graag zouden we daarom met u in overleg treden, en ik verzoek u dringend mij te bellen zodat we voor bijv. volgende week een afspraak kunnen maken. aan dat overleg willen ook enkele vertegenwoordigers van betrokken organisaties deelnemen.

Drs David Barnouw van het NIOD heeft zich bereid verklaard om een eventuele bijeenkomst met u bij te wonen om advies te kunnen geven op het punt wat als nazistisch moet worden beschouwd en wat niet.

Vooralsnog hanteer ik het standpunt dat alles dat door de nazi's is geproduceerd, als zondanig beschouw dient te worden en niet in het gewone maatschappelijke verkeer dient te komen. Bezit van nazi-artikelen door privépersonen die geen histroicus zijn, is op zijn minst twijfelachtig.

Een kopie van deze brief is BCC verstuurd aan de betroken organisaties en personen.

In afwachting van uw spoedige reactie,

Hoogachtend,
Arthur Graaff

hoofdred./uitg. Nieuws-wo2.tk

06 2704 7728


Website verkoopt Hitlerbuste en nazidolken vlak voor herdenking van start Jodenvervolging


Justitie buigt zich over nazirommel

op MarktplaatsAMSTERDAM, 8-11-2013 - Het landelijk parket buigt zich over diverse Hitlerspullen die te koop staan op Marktplaats. Er staan ook andere spullen uit de nazitijd op, meest militair en voorzien van hakenkruisen. Vorige week haalde Ebay nazispullen van zijn site, na berichten in de Britse pers. Ebay is de eigenaar van Marktplaats.

Er is onder meer een buste van Hitler te vinden, voor € 550. Bovendien nog eens 263 nazi-artikelen in de rubriek 'verzamelen' en 429 Hitlerartikelen in die rubriek. Het gerechtshof in Arnhem heeft vorig jaar november geoordeeld dat handel in nazi-artikelen een misdrijf oplevert op grond van artikel 137e van het Wetboek van Strafrecht. Ondanks herhaalde telefonische verzoeken wilde Marktplaats niet reageren.


Verkoop nazispullen moeten zo snel mogelijk ophouden. Dat zegt o.m.  het  Simon Wiesenthal Center in Jeruzalem, evenals het Centrum Informatie en Documentatie Israël en de vereniging van oud-verzetstrijders AFVN/BVA. Opperrabbijn Jacobs van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap noemt deze verkopen  'schokkend'.


Foto rechts: de pagina waar de buste op staat. De advertentie is zaterdag verwijderd.


Zaterdag wordt het begin van de Jodenvervolging in nazi-Duitsland 75 jaar terug in de 'Kristallnacht' herdacht. Herdenkingen vinden ook plaats in Amsterdam en een dozijn andere plaatsen in Nederland. Ook Duitsland herdenkt de nacht waarin 1400 synagogen werden verbrand, duizenden winkels werden vernield en 400 Joden vermoord werden. In andere westerse landen zijn er ook herdenkingen, zoals in de VS.

Markptlaats, dochter van Ebay, verkoopt ook tientallen postzegels met Hitler erop. Bijvoorbeeld: '
Schitterende Hitler Zegel uit 1938'. Maar ook wapens, zoals een bajonet: 'Hitler jugend parade bajonet eichhorn'. Of 'Mooie replica pet tweede wereldoorlog." Dat is een SS-pet met doodskopsymbool.

De oorlogsssite Nieuws-wo2.tk ondersteunt de oproep en vraagt het publiek om naar Marktplaats te gaan en zoveel mogelijk nazi-artikelen als 'ongewenst' aan te duiden bij de directie van de site via 'tip Marktplaats'. Dat is bij elke advertentie de knop waar bezwaar gemaakt kan worden. Marktplaats haalt soms wel enkele nazi-advertenties weg, maar niet allemaal. Een manager van Marktplaats is de Israëlische Efrat Konforty. In maart stopte Marktplaats met de handel in levende dieren, onder druk van de publieke opinie.

Hoofdredacteur Arthur Graafff van de oorlogssite Nieuws-wo2.tk heeft deze zaken doorgespeeld aan het landelijk parket, dat zich beraadt op mogelijke vervolging.


Ondanks diverse telefoontjes heeft Marktplaats geen reactie gegeven. Het aanbieden voor de handel van nazi-artikelen kan een misdrijf zijn. Daarover is al jurisprudentie. Op 8 november 2012 verbood de het Gerechtshof in Arnhem de handel in 82 nazidolken die op Schiphol aankwam. verkoop van nazispullen valt onder het wetboek van strafrecht en is een misdrijf volgens artikel 137e.

Ebay, eigenaar van Marktplaats, verkoopt volgens zijn eigen opgave op dit moment nog meer dan 16.000 nazi-artikelen. Daartegen was vorige week uitvoerig bezwaar, waarna de Amerikaanse site slechts 30 artikelen verwijderde. Meermalen heeft onder meer het Simon Wiesenthal Center voor de vervolging van nazi's ernstig bezwaar gemaakt tegen dit soort verkopen. Dat leidde echter tot weinig.

De betrokken organisaties willen zo snel mogelijk met Marktplaats overleggen. Het doel van het overleg is voor eens en voor altijd nazi-artikelen,  van vóór 1945 van Marktplaats verbannen. De organisaties dringen er op aan om in ieder geval dit weekend Marktplaats vast nazivrij te maken vanwege de herdenking van 75 jaar Kristallnacht. In die nacht in 1938 brandde o.m. de synagoge in Aken, en dat was vanuit Kerkrade te zien.


De verkoper van de Hitlerbuste is A. Rijst uit Wormerveer.

Hij reageert: "Ja tuurlijk is Hitler erg, maar je kunt ook dingen van Mao kopen, dat was ook een massamordenaar. Ik begrijp bezwaren van mensen tegen deze buste. Maar ik handel in van alles en nog wat en ben zeker geen neonazi. De buste staat opgeborgen. Mijn vriend en ik wisten het, we hebben het samen met andere spullen in België gekocht. Ik heb de buste sinds een paar weken in huis. Ik kan me voorstellen dat Joodse mensen en anderen gekwetst worden door een beeld van Hitler."

"U zou het weg moeten gooien" .
- "Dat vind ik flauw. U wilt dat ik minder inkomen krijg. Ik ben geen historicus maar handelaar. Ik heb echt ernstig bezwaar tegen Hitler."

"Maar dan zullen andere mensen toch niet begrijpen waarom u dan een buste van Hitler hebt, ik zou er nooit een willen hebben."
- "Ja, okee."Ondanks beloften van beterschap, gaat de verkoop van nazispullen via Ebay, en ook Marktplaats gewoon door. Ebay bood dinsdag 6 november 2013, 16.858 nazi-voorwerpen te koop aan.


Markptlaats biedt 280 nazi-voorwerpen aan - een klein deel daarvan zijn historische boeken die een anti-nazi standpunt hebben. Opvallend is ook dat in een tiental Nederlandse media werd bericht dat Ebay de verkoop van nazispullen stopte - het tegendeel blijkt het geval.


Handel in naziwapens verboden maar gaat door


ARNHEM, 14-11-2012 - Het gerechtshof in Arnhem heeft vorige week geoordeeld dat de handel in replica's van naziwapenen zoals SS-dolken discriminatie is en daarom verboden is.

Het hof motiveert dit door te wijzen op de ongecontroleerde handel en verkoop aan willekeurige onbekenden via internet. De handel echter gaat door, met name via Marktplaats en Belgische siites.

In 2009 oordeelde het hof in Arnhem dat het bij de verkoop van de SS-dolken niet om discriminatie ging. Na een uitspraak van de Hoge Raad dat dit onjuist was, heeft het hof in Arnhem nu vastgesteld dat handel in SS-dolken wel discriminatie oplevert wegens de associaties en symbolen zoals hakenkruizen op die dolken. Ook bezit is zodoende strafbaar, behalve in een wetenschappelijke of historische collectie.

Op Marktplaats zijn regelmatig nazi- of  SS-voorwerpen te koop met hakenkruizen. Momenteel ook een replica van een SS-dolk en een SS-zakmes. Zoeken via Google naar 'SS dolk kopen" levert 136.000 vermeldingen op. Op Marktplaats is verder handelaar 'Piet' aktief, die enkele tientallen Duitse artikelen uit de nazi-tijd aanbiedt.

Op sommige foto's heeft hij echter het hakenkruis onzichtbaar gemaakt (foto rechts, de rode stip). Zij  aanbod werd in mei 2012 al door onder meer. het dagblad Spits opgemerkt, maar staat nog steeds (of opnieuw) online. Vorig jaar september werden in Sluis in een winkel 3 dolken met hakenkruizen in beslag genomen.

De zaak van de SS-dolken op Schiphol loopt al sinds 2006. Op 7 juni van dat jaar vond de douane op Schiphol een partij wapenen die een Nederlandse handelaar vanuit de VS invoerde. Van deze partij zijn vier soorten dolken in beslag genomen, namelijk volgens het vonnis:

a.  35 dolken met twee snijkanten, waarvan het heft is voorzien van de Duitse Rijksadelaar met hakenkruis en van een SS-teken en het lemmet van de SS-spreuk : Meine Ehre heisst Treue, typeaanduiding MC-2085BK (zie foto linksboven);
b.  5 dolken met twee snijkanten, voorzien van de Duitse Rijksadelaar, typeaanduiding HK-2023;
c.  30 dolken met één snijkant waarvan het heft is voorzien van een hakenkruis en het lemmet van de tekst: Arbeid adelt, typeaanduiding HK-26018;
d.  12 dolken met één snijkant waarvan het heft is voorzien van een hakenkruis, typeaanduiding MC-2021.

Het gaat om in de Verenigde Staten vervaardigde replica’s. De handelaar werd daarna veroordeeld wegens het doen van pro-nazistische uitlating.

Maar de handelaar had op zijn site duidelijk zijn afstand van het nationaal-socialisme en het fascisme vermeld. De bezoeker moest bewust de sectie ‘wo2 Duitse militaria’ binnengaan. Op de website werd vermeld dat ‘Duitse Derde Rijk’-voorwerpen uitsluitend worden verkocht voor geschiedkundige-, studie- en/of verzameldoeleinden, welke mededeling vergezeld gaat van een ‘stop fascisme’-teken.

De handelaar meende daarom dat hem niets kon worden verweten waarover artikel 137e van het Wetboek van Strafrecht gaat, het ter verspreiding in voorraad hebben van een voorwerp waarin een discriminerende uitlating is vervat. De Hoge Raad verwierp dit argument in een uitspraak op 29 mei 2012, en achtte de man wel schuldig AAn discriminatie. De HR vond de argumentatie van de man niet voldoende.  Eerder al had een gerechtshof de man vrijgesprorken. het gerechtshof in Arnhem moest de zaak nu overdoen. Dit hof veroordeelde de man wegens discriminatie.

 
A C H T E R ..........................   
G R O N D E N  


I N   D E
P  E  R  S85  W A P E N S 
O P  29-12-2013

a
ACHT