Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
Kamervragen Faber
Report Ferid
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS
 

 N I E U W S  -  W O 2  . T K      

 

D O S S I E R 

  

 

K L A A S    F A B E R

 

 

 

VERZAMELDE BERICHTEN OVER KLAAS FABER -- PUBLICATIE VAN NIEUWS WO2 © FPMEDIA VOF -- BIJGEWERKT: 28-03-2012 -


 

Klaas-Carel Faber (geboren 20 januari 1922 - 24 mei 2012 )

 

Per 15-01-2012 de laatste nog vrij in Ingolstadt (Beieren) levende Nederlandse oorlogsmisdadiger en ex-SS-er. In Nederland ter dood veroordeeld wegens moord op 22 mensen (omgezet in levenslang).

 

Ontsnapt in 1952, sindsdien vrij. Leeft de laatste tientallen jaren in Ingolstadt in Beieren, waar hij voor zijn pensionering bij Audi werkte. Is getrouwd met een Nederlandse, heeft kinderen al is niet bekend hoeveel. Zijn Nederlandse zoon uit zijn eerste huwelijk heeft in oktober 2011 in een interview sterk op zijn vader afgegeven.

 

 V E R V O L G   V A N    V O O R P A G I N A

 

Nieuw boek van Karskens over Faber: Het Beestmensch


HILVERSUM, 18-10-2012 - Gisteren presenteerde oorlogsjournalist Arnold Karskens zijn jongste boek, 'Het Beestmensch', over zijn jacht op de oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber. Hij toonde het tijdens de uitzending van Oog in Oog van de KRO.

Vanaf 2007 trachtte Karskens de voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger uit de Tweede Wereldoorlog, Klaas Faber (Haarlem, 1922)  in de gevangenis te krijgen.


Daaruit was Faber, veroordeeld tot levenslang, ontsnapt in 1952 in Breda. De titel van het blad refereert aan een voorlichtingsblad van de Nederlandse SS, 'De Beestmensch', doelend op Joden.

Karskens reisde enkele malen naar Ingolstadt, Fabers woonplaats, om hem te confronteren. Karskens wist met hulp van Pauw en Witteman via Emile Roemer een unanieme resolutie in de Tweede Kamer voor de gevangenzetting van Faber aangenomen te krijgen. In 2011 werd Faber zelfs de meest gezochte oorlogsmisdadiger ter wereld op de lijst van het Simon Wiesenthal Center in Jerusalem.

Volgens Karskens moest Faber zich nadat Karskens hem in Ingolstadt opzocht, zich in zijn eigen woonplaats verbergen in zijn eigen huis en durfde hij de straat niet meer op. Karskens maakte van de ontmoeting een tv-uitzending. Karskens zegt dat hij daar wel genoegdoening uit put.

Karskens noemt Faber een opportunist die na twee jaar de HBS verliet en via de SS en later de Sichereitsdienst als jongen uit een NSB-gezin dacht carrière te maken.

Vijf jaar lang achtervolgde Karskens . Deze Klaas Carel Faber voerde als medewerker van de Gestapo en de Sicherheitsdienst, de staatsinlichtingen- en veiligheidsdienst van de SS, een schrikbewind in Groningen. Faber werd veroordeeld voor zijn moorden, maar ontsnapte en woonde tot zijn overlijden in 2012 als vrij man in Duitsland.


Foto links: Karskens in Oog in Oog, gisteravond.


In Het beestmensch komen verschillende verhalen samen: Karskens' speurtocht naar Faber, zijn gevecht met lakse Nederlandse en Duitse autoriteiten, en ook de beleving van nabestaanden en de geschiedenis van zijn eigen verzetsfamilie. Dit boek gaat over meer dan een oorlogsmisdadiger; het is een verhaal over de problemen en gevoelens van oorlogsslachtoffers van de tweede en derde generatie.

'EEN WEERGALOOS DRAMA. NU NOG DE FILM.' (Cees van Hoore, de journalist die Faber in , Haarlems Dagblad)

'Arnold Karskens is de ware held van dit verhaal. Een belangrijk boek dat gelezen moet worden door iedereen die het belangrijk vindt dat oorlogscriminelen ter verantwoording worden geroepen.' (Efraim Zuroff, chef Nazi-jager Simon Wiesenthalcentrum)


 


 

Faber nu nummer 2 als meestgezochte nazi

 

JERUSALEM - 20-04-2012 - Het Simon Wiesenthal Center in Jerusalem heeft Ladislaus Csizsik-Csatary als nummer 1 op de lijst van meestgezochte nazi-oorlogsmisdadigers geplaatst. Daarmee is Klaas Carel Faber tweede op de wereldwijde lijst geworden..

 

In het rapport stelt dr Efraim Zuroff, directeur van het centrum, dat er binnen 'enkele weken' een besluit in de zaak-Faber verwacht kan worden van de Duitse rechtbank. In het jaarverslag van het centrum stelt Zuroff dat Nederland dringend extra stappen in de nazivervolging moet zetten.

 

Parket Arnhem

Momenteel loopt al een jaar bij het parket in Arnhem een onderzoek naar de moord op de Groninger kunstschilder Henk Gorter waarvan Klaas Faber verdacht wordt, en waarvoor hij nog nooit veroordeeld is.

 

Het parket in Arnhem heeft de laatste maanden geen informatie over dezer zaak gegeven. Het is onduidelijk of er in deze moordzaak enige activiteit plaatsvindt.

 

Van de 10 meestgezochte nog levende nazi's, verblijven er 4 in Duitsland, dat hen beschermt op basis van de weigering om eigen onderdanen uit te leveren. In deze gevallen hebben deze nazi's hun Duitse staatsburgerschap deels verworven door gebruik te maken van een besluit van Hitler uit 1943 (eden zg. 'Hitlererlass'). Dit maakte het toekennen van de Duitse nationaliteit aan met name SS-ers mogelijk. Deze toekenningen zijn door de na-oorlogse Duitse regering op grote schaal gelegaliseerd. In 2011 gebeurde dat nog in de zaak-Faber.

 

De lijst vermeldt elk jaar ook 2 nazi's, waarvan de verblijfplaats of het in leven zijn onduidelijk is: Alois Brunner (geboren in 1912), ex-assistent van Adolf Eichmann, mogelijk in Syrië, en dr Aribert Heim, kamparts in Sachsenhausen, Buchenwald en Mauthausen, verblijfplaats onbekend.

 

De nieuwe nummer 1, Ladislaus Csizsik-Csatary, nu verblijvend in Hongarije, was politiecommandant in Kosice, het tijdens de oorlog door Hongarije bezette deel van Slowakije. Csizsik-Csatary beheerde daar het ghetto van zogenaamd bevoorrechte Joden en heeft daar de deportatie van ongeveer 15.700 Joden naar Auschwitz geregeld in het voorjaar van 1944. Hij werd enkele maanden geleden ontdekt nadat hij al in 1997 zijn Canadese nationaliteit verloor en het land verliet.

 

Nummer 3: Gerhard Sommer uit Duitsland

De Duitser Gerhard Sommer is een voormalige SS-Untersturmführer (2de luitenant), die deelnam aan de massamoord op 560 burgers in Italië in Sant' Anna di Stazzema, de grootste slachting onder Italiaanse burgers tijdens de oorlog. Sommer was lid van de 16de Panzergrenadierdivision Reichsführer-SS. Op 25 juli 2005 werd hij bij verstek veroordeeld door een militair tribunaal in La Spezia in een geruchtmakend proces.

 

Nummer 4: Vladimir Katriuk - Canada

Deze is nieuw op de lijst: de Oekrainer Vladimir Katriuk uit Canada. Hij was pelotonscommandant van Oekrainse Schutzmannschaft Battalion 118 en vermoordde burgers, onder wie vele Joden, op diverse plaatsen in Belarus (Wit-Rusland). Hij vluchtte naar Canada dat hem in 1999 zijn staatsburgerschap ontnam, maar het weer herstelde in 2007, wat werd bevestigd door het Canadese Hooggerechtshof in 2010. Nieuw onderzoek van Per Anders Rudling heeft nu gegevens aan het licht gebracht over de rol van Katriuk in het dorp Khatyn (niet te verwarren met Katýn).

 

Nummer 5 is Karoly (Charles) Zentai - Australië

Zentai verblijft in Australië. Hij nam deel aan Jodenjacht en -moord in Boedapest in 1944. Hij werd ontdekt in 2004 en zijn uitlevering werd gevraagd in 2005. In 2010 kreeg hij bescherming van een rechtbank in Perth; een beroep van de regering tegen die zaak loopt nog en een uitspraak kan binnen enkele maanden volgen.

 

Nummer 6: Soeren Kam - Duitsland

De Deen Kam was een vrijwilliger en officier in de SS-Vikingdivisie en nam, deel aan de moord op de uitgever van een anti-Duitse krant, Carl Henrik Clemmensen. Kam leeft in Duitsland en in 1999 vroeg de Deense staat om zijn uitlevering. Duitsland weigerde die, net zoals bij Faber met een beroep op de (aanvechtbare) Duitse nationaliteit van Kam. Duitsland weigerde opnieuw uitlevering in 2007, op de grond dat het niet om moord maar doodslag zou zijn gegaan, waarvoor een verjaringstermijn geldt.

 

 

Lijst van meestgezochte nazi's ter wereld van het Simon Wiesenal Center

 

1.   Ladislaus Csizsik-Csatary - Hongarije

 

2.   Klaas-Carel Faber - Duitsland

 

3.   Gerhard Sommer - Duitsland

 

4.   Vladimir Katriuk - Canada

 

5.   Karoly (Charles) Zentai - Australië

 

6.   Soeren Kam - Duitsland

 

7.   Ivan (John) Kalymon– USA

 

8.   Algimantas Dailide – Duitsland

 

9.   Mikhail Gorshkow – Estland

 

10. Helmut Oberlander – Canada

 

 
Nummer 7: Ivan (John) Kalymon – USA

Kalymon diende in de Oekraiense Hilfspolizei van 1941 tot 1944 en nam deel aan Jodenvervolging en - moord in het ghetto van het toen in Polen gelegen Lwow (nu in de Oekraine en Lviv geheten). Op 31 januari 2011 heeft de VS waar hij woont, een deportatiebevel afgegeven voor ieder land dat Kalymon wil opnemen, maar geen enkel land heeft zich gemeld.

 

Nummer 8: Algimantas Dailide – Duitsland

De Litouwer Dailide was lid van de Saugumas, de Litouwse geheime politie. Hij spoorde Joden op en arresteerde hen. Hij vluchtte naar de VS, maar zijn Amerikaanse staatsburgerschap werd ingetrokken in 1977 enhij werd naar Litouwen gedeporteerd in 2004. Dailide werd in 2006 veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf, maar de rechtbank weigerde zijn straf ten uitvoer te leggen omdat hij oud en ziekelijk was, voor zijn vrouw zorgde en bovendien geen gevaar meer voor de gemeenschap vormde.

 

Nummer 9: Mikhail Gorshkow – Estland

De Est Gorshkow was een vertaler voor de Gestapo in Wit-Rusland (Belarus) en wordt beschuldigd van deelname aan de moord op Joden in Slutzk. Hij leefde in de VS maar vluchtte naar Estland en in 2011 besloot de Estse overheid dat hij niet vervolgd zou worden omdat er sprake was van een verwarring omtrent zijn identiteit.

 

Nummer 10: Helmut Oberlander – Canada

Oberlander diende in het Einsatzkommando 10a (deel van Einstazgruppe D) die bedoeld waren voor de vernietiging van Joden in de Oekraine. Hij wordt beschuldigd van moord op 23.000 Joden in de Oekraine en op de Krim. Hij ontsnapte naar Canada na WO2 maar verloor zijn Canadese nationaliteit in augustus 2001 toen zijn nazirol in de oorlog uitkwam. Hij kreeg zijn nationaliteit weer terug in 2004 maar verloor deze weer in 2007. Die laatste beslissing werd door het Canadese Hooggerechtshof teruggedraaid. De zaak loopt nu opnieuw bij de rechtbank.

 

KLIK HIER VOOR DE ORIGINELE TEKST VAN HET RAPPORT >>>

 

 


 

Faber vóór zomer voor rechter

 

INGOLSTADT, 28-03-2012 - De zaak-Faber zal nog vóór de zomer berecht worden, meent een Duitse rechter in diens woonplaats. Volgens de advocaat van Klaas Carel Faber kan zijn Nederlandse gevangenisstraf uit 1947 echter niet in Duitsland voltrokken worden. Dat zei hij tegen het regionale dagbald Donaukurier.

 

Fabers advocaat Jörg Gragert baseert zich daarbij op het juridische principe 'Ne bis in idem', dat inhoudt dat iemand niet tweemaaal wegens hetzelfde feit veroordeeld kan worden.

 

De Duitse rechter moet nu beoordelen of Duitsland de levenslange gevangenisstraf van Faber gaat uitvoeren. Vanwege diverse verdragen binnen de EU is Duitsland daartoe in staat en onder bepaalde omstandigheden zelfs verplicht.

 

Uitlevering van Faber is geen optie, omdat de Duitsers hem - vanuit Nederkland bezien zeer aanvechtbaar - beschouwen als een Duitser. Het land levert, in tegenstelling tot Nederland, geen eigen onderdanen aan vreemde mogendheden uit.

 

 

Faber en Duitse justitie

 

Faber vluchtte eind 1952 naar Duitsland en heeft daar diverse malen met de justitie te maken gehad vanwege zijn verleden. In 1954 werd hij op Nederlandse aandrang berecht in Düsseldorf wegens de morden die hij in Nederland gepleegd had, maar vrijgersproken.

 

In 1961 verhuisde hij naar Ingostadt. Nederland heeft wteemaal zijn uitlevering gevraagd: in 2003 en in 2010, deze laatste maal op basis van het Europees uitleveringsverdrag.

 

In februari heeft de openbare aanklager in Ingolstadt ondanks eerdere bezwaren toegestemd in een rechtzaak over de uitvoering van Fabers straf uit 1947 in Duitsland.

 

Deze rechtzaak wordt door de Duitse justitie niet betwist, wat bijvoorbeeld wel het geval was bij Heinrich Boeres Nederlandse rechtzaak, omdat Boere daar niet bij aanwezig was. Volgens Duitse juristen zou in principe Fabers straf door Duitsland overgenomen kunnen worden.

 

De zaak zal dienen voor de zg. ´Volstreckungskammer´ van het Landgericht in Ingolstadt. Volgens de voorzuitster van de rechtbank, Landgerichtspräsidentin Sibylle Dworazik, zal de zaak nog vóór de zomer dienen.

 

Intussen gaat volgens berichten van de Donaukurier Fabers gezondheid achteruit. Hij wordt zelden meer op straat gezien.

 


 

Nieuw proces over inzage in dossier-Faber

 

HAARLEM. 8-03-2012 - De Haarlemse historicus en publicist Jan de Roos is een nieuwe zaak begonnen om inzage in het justititiedossier van de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber, zo meldt het Haarlems Dagblad.

Hij procedeert tegen minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. De Roos wil nog steeds toegang tot stukken in het dossier van Carel Faber. De zaak dient 19 maart bij de bestuursrechter in Haarlem, zo heeft De Roos woensdag bekendgemaakt.

De bestuursrechter besloot eind vorig jaar dat een deel van het dossier geheim moet blijven, maar een ander deel kan worden vrijgegeven. Volgens De Roos zijn er naderhand nog eens 33 documenten opgedoken, waarover de rechter nog niet heeft geoordeeld. De Roos wil inzage in zo veel mogelijk stukken over de oorlogsmisdadiger, omdat hij een boek gaat schrijven over de zaak-Faber. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de schrijver echter mondjesmaat van informatie voorzien.

SS'er Klaas Carel Faber werd in Nederland tot levenslang veroordeeld, maar hij ontsnapte in op 2de Kerstdag 1952 uit de gevangenis in Breda. Sindsdien leeft hij als vrij man in Duitsland. De Duitse justitie heeft begin dit jaar aan Nederland toegezegd een poging te doen om de 89-jarige Faber alsnog zijn straf te laten uitzitten in een Duitse cel. Hij staat op de wereldwijde lijst van egzochte oolrogsmisdadigers van het Simon Wiesenthal Center in Jerusalum op nr 1.

 


 

Na aftreden president Wulff 5-meilezing Breda afgeblazen

 

AMSTERDAM, 17-02-2012 - De Duitse president Wulffs aftreden betekent ook dat hij geen 5-meilezing in  Breda zal geven. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft dat vandaag bekend gemaakt.


Volgens het comité heeft dat niets te maken met bezwaren tegen Wulffs komst vanwege de voortdurende voortvluchtigheid van de laatste Nederlandse oorlogsmisdadiger, Klaas Carel Faber.  

 

Dr Efraim Zuroff, nazi-jager en directeur van het Simon Wiesenthal Center in Jeruzalem, leek het niet gewenst dat een Duitser die lezing hield zolang Faber nog vrij is in Duitsland. Faber staat nr 1 op de lijst van gezochte oorlogsmisdadigers.

Het comité had Wulff uitgenodigd om als president te lezing te verzorgen. Hij zou de eerste Duitser worden die dat ooit deed. W ulff is een uitgesproken antinazi. Hij bezocht Yad Vashem in 2010. Op 1 februari 2012 tekende Duitsland een overeenkomst met Yad Vashem voor een jaarlijkse subsidie van 1 mln euro per jaar gedurende 10 jaar.

 

De woordvoerster van het comité, Simone Jacobs, zegt dat de uitnodiging vervalt omdat Wulff zijn functie niet meer bekleedt. Het is nog onduidelijk wie nu de lezing in de Grote Kerk zal geven. Het comité gaat zich beraden. Wulff maakte vrijdagochtend zijn aftreden bekend.

 


VERVOLG  VAN  VOORPAGINA

Duits OM:

Faber kan naar Duitse gevangenis

 

INGOLSTADT, UPDATE 16-01-2012 - De officier van justitie in Ingolstadt heeft besloten dat oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber naar een Duitse gevangenis kan om zijn Nederlandse straf uit te zitten. Wanneer en of Faber nu opgesloten wordt, hangt af van de Duitse rechter.

 

Het OM in Ingolstadt geeft de zaak nu door aan de rechtbank in die stad die beslist of Duitsland de veroordeelde voormalige Nederlandse SS'er opsluit. Dat zegt volgens Duitse media en dagblad De Pers dr. Helmut Walter, hoofdofficier van justitie in de Beierse stad Ingolstadt. Dit is de woonplaats van Faber.

Deze opvallende en onverwachte beslissing van het OM brengt de opsluiting van de momenteel meestgezochte en voortvluchtige oorlogsmisdadiger uit de Tweede Wereldoorlog veel dichterbij. Faber staat nummer 1 op de lijst van gezochte oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthal Center in Jerusalem.Dr Efraim Zuroff (foto links), de leidende nazi-jager van het Wiesenthal Center in Jerusalem, zegt in een reaktie:

 

"We verwelkomen deze beslissing en hopen dat de zaak snel afgehandeld zal worden en dat Faber zijn welverdiende gevangenisstraf eindelijk verder uit zal zitten."

 

Faber is in Nederland tot levenslang veroordeeld, en het is dat vonnis dat de Duitse justitie kan overnemen. Tientallen jaren lang heeft de Nederlande justitie vruchteloos getracht Faber weer in haar macht te krijgen. Dat ketste decennialang af op de onwil van de Duitsers om in Duitsland levende SS-ers aan vervolging of strafuitvoering bloot te stellen.

 

 

C  O  M  M  E  N  T  A  A  R

 

 

Onverwacht

 

Het besluit van het OM in Ingolstadt komt onverwacht.

 

Eerder leek dat besluit niet waarschijnlijk, omdat ambtenaren van het OM in München en van de gemeente Ingolstadt de indruk wekten, dat Faber als SS-er nog steeds onaantastbaar was. Vreemd detail: volgens Duitse journalisten wilde de desbetreffende officier van justitie geen enkele toelichting geven. Zijn beslissing werd trouwens pas volgende maand verwacht.

 

Het optreden  tegen een tv-ploeg van EenVandaag in Ingolstadt een jaar terug hielp ook niet. Zij werden zonder aanleiding op straat bij Fabers flat door nota bene de politie lastiggevallen en weggestuurd.

 

Mogelijk heeft de vastberadenheid van de federale minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, een verklaard voorstander van opsluiting van oorlogsmisdadigers, geholpen.

 

Misschien heeft ook Nederlandse pressie op de achtergrond geholpen. Misschien heeft president Wulff, ook een duidelijke anit-nazi, geholpen. Misschien heeft de golf ontdekte Duitse neonazi-aanslagen geholpen...

 

Dat Heinrich Boere op zijn 90ste toch in de gevangenis terecht kwam, heeft zeker geholpen. Hij was van een minder kaliber dan Faber, die een plaats in het veelbelovend jeugdig middenkader had. Boere heeft ook enkele malen, misschien niet overtuigend, spijt betuigd. Faber nooit - hij maakte altijd de indruk hard te zijn gebleven.

 

Misschien heeft het recente bezoek van nazi-jager dr Efraim Zuroff aan Berlijn, met de aankondiging dat er een nieuwe ronde in de nazi-jacht kwam, geholpen.

 

In de geest Jules Schelvis, (de mede-aanklager in het vreemde proces tegen John Demjanjuk en voor hem schuldigverklaring zonder straf vroeg) zou ik willen zeggen:

verklaar officieel dat Faber in Duitsland de gevangenis in moet en laat hem verder maar. Schelvis verklaarde eind vorig jaar nog zijn steun aan de vervolging van Faber.

 

Dat Faber tot nu toe nietde gevangenis is ingegaan heeft overigens de boodschap tegen het nazisme veel meer podium verschaft dan wanneer hij daar allang had gezeten.

 

En misschien betekent het nog wat om hem medelijden te laten voelen. Hij moet zelf nogal veel haat (tegen de moordenares van zijn  vader, Hannie Schaft) hebben gevoeld, en waarschijnlijk ook vervuld zijn geweest van wraaklust.

 

AG

 

'De rechtbank in Ingolstadt die de zaak juridisch moet toetsen is vrij om het voorstel tot opsluiting over te nemen maar daar toe niet verplicht,' zegt dr. Walter tegen De Pers. 'Het Landgericht kan binnen enkele weken tot een oordeel komen.' Het OM en Faber kunnen wel beide in beroep gaan bij het Oberlandesgericht in München. Dan valt een besluit niet vóór de zomer.

 

Klaas-Carel Faber, inmiddels bijna 90 jaar, werkte in 1944 en 1945 voor de inlichtingen- en veiligheidsdienst Sicherheitsdienst (SD) van de SS, Aussenstelle Groningen, gevestigd in het beruchte Scholtenhuis.

 

Hij werd geboren in Haarlem als zoon van de banketbakker Pieter Faber, die door Hannie Sxchaft werd vermoord..

 

Klaas-Carel maakte zich schuldig aan moorden en martelingen en nam deel aan de Aktion Silbertanne, de sluipmoorden op anti-Duitse Nederlanderrs als represaille op aanslagen op NSB-ers en Duitsers.

 

Na de oorlog werd hij voor het (mede)plegen van 22 moorden ter dood veroordeeld, een straf die later werd omgezet in levenslang. Faber ontsnapte in 1952 uit de Koepelgevangenis van Breda en vluchtte naar Duitsland waar hij sindsdien ongehinderd woont.

 

De Duitsers stelden na een juridisch onderzoek door de overheid vorig jaar dat hij de facto Duitsers is. Dat heeft steeds zijn uitlevering bemoeilijkt.

 

In november 2010 trachtte het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie opnieuw om Faber uitgeleverd te krijgen, nu met gebruikmaking van een Europees Aanhoudingsbevel. Vanwege zijn vermeende Duitse nationaliteit mislukte dit omdat Duitsland geen onderdanen uitlevert.

 

In juni vorig jaar vroeg Nederland daarop Duitsland de levenslange celstraf die hem in Nederland was opgelegd uit te voeren. Nu heeft het Duitse Staatsanwaltschaft in Ingolstadt dit verzoek gehonoreerd.

 

De kans dat Faber, net als zijn mede Neder-SS-er Heirnich Boere, toch in de gevangenis belandt is daarmee sterk gestegen, meent Arnold Karskens in De Pers. Faber heeft, anders dan Boere, nooit spijt betuigd over zijn misdaden.

 


 

VERVOLG  VAN  VOORPAGINA

Justitie in Beieren nog bezig met Faber

 

INGOLSTADT, 22-12-2011 - Volgens dagblad De Pers komt er binnen enkele weken eindelijk duidelijkheid van het Duitse Openbaar Ministerie over de zaak van laatste Nederlandse oorloghsmisdadigernazi Klaas-Carel Faber.

 

Verslaggever Arnold Karskens schrijft: Aanbellen bij de lilakleurige flat van Klaas Carel Faber, geeft volgens Karskens geen reactie.

 

De meest gezochte WOII-oorlogsmisdadiger doet volgens dagblad De Pers voor niemand open. Faber (89) leeft als een onderduiker, vertellen omwonenden. Bang dat iedere klop op zijn deur arrestatie en wegvoeren kan inhouden.

 

‘Gisteren zag ik hem in het trappengat sluipen’, zegt een bovenbuurvrouw. Het zijn inderdaad spannende tijden voor de 89-jarige witgekuifde zoon van een Haarlemse banketbakker.

 

In de tweede week van 2012 maakt het Openbaar Ministerie van Ingolstadt duidelijk of het het Nederlandse verzoek om de voortvluchtige oorlogsmisdadiger op te sluiten in een Duitse cel steunt. Dr. Helmut Walter, hoofdaanklager bij het OM in Ingolstadt, wil niet op de uitspraak vooruitlopen. ‘Hoe dan ook zal ons oordeel moeten worden getoetst door de rechtbank van Ingolstadt’, zegt hij in het kantoor van de Staatsanwalt.

 

Klaas Carel Faber werd vlak na de oorlog veroordeeld voor het medeplegen van 22 moorden in Noord-Nederland, maar ontsnapte in 1952 naar Duitsland. Daar geniet hij tot nu toe de reguliere bescherming die alle Duitse staatsburgers hebben. Faber verkreeg mede door zijn lidmaatschap van Hitlers elitekorps, de SS, de Duitse nationaliteit. Hij verloor door deelname aan een vreemde krijgsdienst automatisch zijn Nederlanderschap.

 

Fabers wapenbroeder Heirnrich Boere, eveneens een oud-SS-er maar nu door de Duitse rechtbank zelf tot levenslang veroordeeld en vorige week ook opgesloten, verklaarde voord e rechtbank dat hij, Boere, 'statenloos' was. In het geval van Faber heeft zijn woongemeente Ingolstadt gesteld dat hij jarenlang in de praktijk als Duitsers is beschouwd.

 

Verzoeken om uitlevering zijn vanwege zijn vermeende en overigens aanvechtbare Duitse nationaliteit tot nu toe geweigerd. Als laatste poging ligt sinds dit jaar een Europees Arrestatiebevel op het bureau van officier van justitite Walter met een verzoek tot strafuitvoering in Duitsland.

 

Dr Helmut Walter in De Pers: ‘Tegen een in zijn ogen negatieve beslissing van de rechtbank kan Faber in beroep bij het Oberlandesgericht.’ Een eindbeslissing voorziet de Staatsanwalt niet voor zomer 2012. Eerder verklaarder strafrechtdeskudnige professor Rüter dat hij niet verwachtte dat Faber of Boere opgesloten zouden worden. Boere is dat nu wel.

 

Een juridisch medewerker in Ingolstadt acht volgens De Pers de kans klein dat Faber, 60 jaar na zijn vlucht uit de Koepelgevangenis van Breda, alsnog achter de tralies verdwijnt. Enkele jaren geleden vroeg de Nederlandse justitie tevergeefs om uitvoering van de levenslange gevangenisstraf. ‘Dat is toen geweigerd.’ De federale minister van Justitite Sabien leutheusser-Schnarrenberger liberaal, FDP) is een voorstandster van opsluiting.

 

Bij een nieuwe negatieve uitkomst voor Nederland, zal Nederland nieuwe bewijzen moeten aandragen dat Faber betrokken is geweest bij moord. Voor nabestaanden van zijn slachtoffers een onverkwikkelijke optie omdat die kans zoveel jaar na dato miniem is. Nog wel loopt het onderzoek van het openbaar ministerie in Arnhem vor een moord, waarvoor Faber nog niet berecht is.

 


 

Familie vermoorde verzetsvrouw Esmée van Eeghen wil onderzoek aandeel Faber

 

AMSTERDAM, 5-12-2011 - De in Duitsland levende SS-er Klaas-Carel Faber deed mee aan het doodschieten van verzetsvrouw Esmée van Eeghen in 1944. Zo meldt dagblad De Pers vandaag.


Volgens verslaggever Arnold Karskens tonen tot nu toe onbekende documenten aan dat de veroordeelde maar vrij levende SS’er Klaas-Carel Faber één van de schutters was bij de moord op verzetsstrijdster Esmée van Eeghen op 7 september 1944 in het Groningse Noorddijk.

Karskens verwijst naar haar autopsierapport, waaruit moet blijken dat de schotwonden op haar lichaam afkomstig zijn van drie kalibers kogels (en dus van drie wapens en waarschijnlijk drie schutters afkomstig moeten zijn). Volgens Fabers verklaringen van destijds was zijn SD-chef Ernst Knorr de enige dader.

 

Faber en zijn broer Pieter Johan Faber (eveneens een Nederlandse SS-er, maar gefusilleerd) waren volgens Klaas Faber slechts getuigen. Gezien de regelmaat waarmee Faber als executeur werd ingezet, lijkt dat al onwaarschijnlijk.

In combinatie met tegenstrijdige verklaringen moet dat genoeg reden bieden aan de Nederlandse justitie om deze zaak te heropenen. Dat meent de halfbroer van Esmée, Sander baron Schimmelpenninck van der Oye (nu 80 jaar), wonend in Canada.

 

Baron Schimmelpenninck was 12 jaar op het moment van Esmées dood en 13 toen zijn halfbroer, Dave van Eeghen, eveneens verzetsdeelnemer, in concentratiekamp Bergen-Belsen stierf. Dat was enkele dagen voordat de Britten het kamp bevrijdden. Volgens Karskens had Faber waarschijnlijk ook een aandeel in de gelijktijdige moord op verzetsman Luitje Kremer.

 

 

 

 

BIOGRAFIE ESMÉE VAN EEGHEN

 

Bijgewerkt 05-12-2011

 

Esmée Adrienne van Eeghen (Amsterdam, 7 juli 1918 - Paddepoel, gemeente Noorddijk, 7 september 1944) was een Nederlandse verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog, die vooral actief was in Friesland en buitengewone moed toonde. Zij heeft model gestaan voor de figuur van Rachel Stein uit de film Zwartboek.

 

Van Eeghen gold enige tijd als omstreden omdat zij in de oorlog een affaire begon met een Duitse officier, maar heeft ondanks alles een grote rol in het verzet gespeeld, vooral in Friesland.

 

Dat was een rol die haar, met haar onstuimige liefdesleven, uiteindelijk noodlottig zou worden. Zij is begraven in Baarn, haar laatste woonplaats.

 

Dr Lou de Jong pleit haar volledig vrij in zijn standaardwerk, het Koninkrijk der Nederland in de Tweede Weredloorlog, deel 7b, pag 987. (Hij spelt overigens consquent haar voornaam als 'Esmé' met slechts twee e's.)

 

Hij stelt dat het ondenkbaar is dat zij twee weken na de arrestatie van de Leeuwarder verzetsleider Krijn van der Helm, met wie zij een verhoudinbg had gehad, zou zijn gefusilleerd, als zij hem verraden had. De Duitsers hadden haar dan laten leven.

 

Esmée van Eeghen gold jarenlang naast Hannie Schaft als de bekendste vrouw uit het gewapend verzet van Nederland.

 

Haar vader was Reginald van Eeghen, telg uit een Amsterdams patriciërsgeslacht, was directeur van de Amstel-brouwerij, dr L de Jong noemt hem een 'losbol'.

 

Haar moeder was de respectabele jonkvrouw Minette Adrienne van Lennep, die hertrouwde met Alphert baron Schimmelpenninck van der Oye, met wie zij een derde kind kreeg, Sander.

 

Esmées broer Dave ging na de Nederlandse capitulatie in het verzet, Esmée wat later. Om onderdak te regelen voor Amsterdamse studenten kwamen beiden veel in Leeuwarden in contact met het plaatselijke verzet. Na een overval door het Friese verzet op het Arbeidsbureau in Leeuwarden op 25 juli 1943 besloot ze voorgoed in Friesland te blijven.

 

De regionale Knokploeg (KP)-leider Krijn van der Helm gebruikte haar in eerste instantie als koerierster maar gaandeweg deed zij steeds gevaarlijker werk zoals het begeleiden van Joodse onderduikers en geallieerde piloten naar onderduikadressen.

 

Verzetsman Piet Oberman, die in de zomer van 1944 Krijn van der Helm opvolgde als KP-leider in Friesland, heeft na de oorlog verklaard: "Esmée was buitengewoon goed op de hoogte van alles wat betrekking had op de verzetsbeweging in Friesland en zij kende veel leidinggevende illegale personen in andere provincies met wie zij als hoofdkoerierster in aanraking kwam.

 

Zij woonde meermalen belangrijke besprekingen bij op het hoofdkwartier van de KP, destijds gevestigd ten huize van de heer Harm Kingma, directeur van een timmerfabriek in Leeuwarden en zijn vrouw Annie. Geheel alleen heeft zij onder andere wapentransporten naar Limburg en Amsterdam verzorgd."

 

Over de koelbloedigheid van Esmée doen verschillende verhalen de ronde: zo zou zij een Duitse officier een koffer met wapens langs een controle hebben laten dragen en tijdens een transport van een koffer met bonkaarten zou zij de koffer doodleuk hebben geopend met de verklaring dat zij vertegenwoordigster was van een papierfabriek en met papiermonsters op reis was.

 

Toch ontstonden er problemen omdat Esmée het bed deelde met verschillende verzetsmannen, onder wie ook Krijn van der Helm, die getrouwd en vader van een kind was. Dat liep allemaal mis toen Esmée in opdracht van het verzet contact moest zoeken met de SD (Sicherheitsdienst).

 

Van der Helm (foto rechts) wilde Esmée inzetten om twee SD’ers naar Makkum te lokken waar ze geliquideerd zouden worden. Door omstandigheden ging dit niet door.

 

Er zijn ook andere voormalige KP’ers die bevestigen dat Esmée spioneerde in opdracht van Van der Helm. Esmée werd echter verliefd op een Duitse officier, Hans Schmälzlein, Oberzahlmeister bij het Verpflegungsamt in Groningen en ging bij hem inwonen. Dat gaf problemen bij de verztesmensen.

 

Op 15 juli 1944 deden de Duitsers een inval in het hoofdkwartier van het Leeuwarder verzet waar ze een aantal belangrijke documenten buitmaakten. Esmée werd door het verzet niet meer vertrouwd en kwam voor een veemgericht dat haar eigenlijk ter dood wilde veroordelen maar haar op voorspraak van Krijn van der Helm, voor de keuze stelde: Leeuwarden verlaten of doodgeschoten worden.

 

Uit onderzoek was ondertussen gebleken dat zij geen verraad had gepleegd, maar dat de gewonde verzetsman Ben de Vries in handen van de SD was gevallen en was doorgeslagen.

Esmée vertrok uit Leeuwarden en dook onder bij haar moeder.

 

De SD maakte jacht op haar en het verzet vertrouwde haar ook niet. Door verraad van haar vermeende vriendin An Jaakke werd zij op 8 augustus 1944 opgepakt door de SD. De SD probeerde haar om te draaien, maar daar is ze niet op ingegaan.

 

Onduidelijk is wat ze exact heeft verklaard tegen de SD. Op de avond van 7 september 1944 werd zij samen met Luitje Kremer, 24 jaar en lid van de KP Noord-Drenthe door een executiecommando onder leiding van Untersturmführer Ernst Knorr doodgeschoten.

 

De volgende dag werd haar lijk in het Van Starkenborghkanaal gevonden. Zij ligt in Baarn begraven.

 

Paul Verhoeven baseerde zijn heldin Rachel Stein in de film Zwartboek op Esmée van Eeghen. Ook is er de musical Esmée van componist Theo Loevendie en librettist Jan Blokker over haar affaire met Hans Schmälzlein. Door de NCRV werd in de serie "Wonderlijke Wegen" aandacht aan Van Eeghen besteed. In 1988 verscheen van Ageeth Scherphuis en Anita van Ommeren: De oorlog van Esmée van Eeghen, Sijthoff - Amsterdam, 1988

 

 

 


 

Staatssecretaris Zijlstra stelt dossier-Faber wellicht open  

 

DEN HAAG, 31-10-2011 UPDATE 3-11-2011 - Het dossier van oorlogsmisdadiger Klaas-carel Faber in het Nationaal Archief gaat misschien open voor familieleden van zijn slachtoffers. Nu is het alleen te raadplegen als Faber daar zelf toestemming voor geeft of na zijn dood


Staatssecretaris
Halbe Zijlstra van Onderwijs gaat bezien of een ontheffing van het verbod op inzage mogelijk is. Dat heeft premier Mark Rutte maandag per brief medegedeeld aan de Tweede Kamer. Hij had de Kamer al beloofd zijn best te doen om het dossier-Faber openbaar te maken. faber leeft momenteel nog vrij in Duitsland, hoewel hij in Nederland tot levenslang veroordeeld is. Hij moet mogelijk zijn straf alsnog uitzuitten in Duitsland.

 

Sinds 11 jaar besrusten de stukken in het Nationaal Archief. De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) verhindert inzage, behalve als de hoofdpersoon uit de stukken overleden is.Omdat Faber nog leeft - hij is nu 90 jaar - mogen nabestaanden van zijn slachtoffers volgens de WBP alleen in de stukken kijken met zijn uitdrukkelijke toestemming.

 

De nabestaanden kunnen voglens premier Rutte wel al snel de stukken van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem inzien. Daar ligt een kleiner dossier vanwege een nog onbrechte moordzak die tegen Faber loopt. Het OM in Arnhem heeft van drie personen een aangifte wegens moord op de Groninger kunstschilder Henk Gorter ontvangen. Het OM wil wel met nabestaanden spreken en hen inzage in de stukken bieden.

 

Klik op de brieven hieronder voor het bekijken van een PDF.

 

 

 

 

 

 

 

WIKIPEDIA

GEPLAATST 02-01-2011

 

Klaas Carel Faber (Haarlem, 20 januari1922) is een Nederlands-Duitseoorlogsmisdadiger en ex-SS-er. Hij is de zoon van Pieter Faber en Carolina Josephine Henriëtte Bakker, en de broer van de oorlogsmisdadiger Pieter Johan Faber.

 

Inhoud

 • 1Jeugd
 • 2Activiteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog
 • 3Berechting en vlucht
  • 3.1Nationaliteit
  • 3.2Berechting in Nederland
  • 3.3Duits verblijf
 • 4Stappen na 2007
  • 4.1Nieuwe stappen vanaf 2010

Jeugd

Al voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog trad Klaas toe tot de Nationale Jeugdstorm. Hij propageerde het nationaal-socialisme overtuigend en hij werd daarom in de derde klas van de hbs door zijn Joodse directeur van school gestuurd. Hij colporteerde en verspreidde folders en affiches van de extreem-rechtse NSB.

Activiteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog

Twee maanden na de Duitse aanval op Nederland in mei 1940, meldde hij zich aan als vrijwilliger bij de Waffen-SSStandarte Westland in München. De Duitsers trachtten hem echter in te lijven bij het Duitse leger in plaats van bij een Nederlands onderdeel. Volgens een toelichting van Faber zelf weigerde hij de eed op de Führer af te leggen.

 

Hij werd instructeur bij de Weerafdeling, een geüniformeerde onderdeel van de NSB waar hij pakketten voor Nederlandse soldaten in Duitse dienst samenstelde. In februari 1942 kreeg hij de functie inspecteur prijsbeheersing in Rotterdam. In mei 1942 werd hij lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert.

 

Samen met zijn broer Pieter Johan Faber werd hij daarna tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noord-Nederland berucht vanwege hun werk voor de Sicherheitsdienst (SD), die zijn noordelijk hoofdkwartier had in het Scholtenhuis aan de Grote Markt in Groningen.

Faber was lid van de Waffen-SS en het SonderkommandoFeldmeijer, berucht vanwege de sluipmoorden van de zogenoemde Aktion Silbertanne.

 

Deze serie moorden werden door het Sonderkommando gepleegd op onschuldige bekende Nederlanders. De acties golden als represaillemaatregel voor aanslagen op vooral Nederlandse collaborateurs. Anton Mussert, leider van de NSB was tegen deze moordcommando's.

 

Toen SS-Brigadeführer Karl Eberhard Schöngarth van deze gewelddadigheden hoorde, maakte hij er in september 1944 een einde aan. Begin 1944 ging Faber naar Schalkhaar waar hij zeven maanden een opleiding tot politieofficier volgde. In juli 1944 werd in Haarlem zijn vader, de banketbakker Pieter Faber, een notoire NSB-er, doodgeschoten door verzetsstrijdster Hannie Schaft.

 

Faber en zijn broer werden aangesteld als Wachtmeesters der Staatpolitie in Groningen, waar zij zich uiterst actief betoonden. Ook maakte Faber samen met zijn broer deel uit van het executiepeloton in Kamp Westerbork.

 

De broers, die zeer gewelddadig optraden, waren betrokken bij de executies van tientallen arrestanten in de bossen van Exloo, Westerbork en Norg. Een van de verzetsmensen die op Fabers liquidatielijst stond was de latere criminoloog en schrijver Willem Nagel alias J.B. Charles.

Berechting en vlucht

Toen ze na de oorlog werden berecht schetste de verdediging het beeld van twee broers die opgroeiden in een echt NSB-gezin, en die volledig door het lint gingen nadat hun vader in 1944 was geliquideerd door de bekende verzetsstrijdster Hannie Schaft. De aanklager noemde de broers Faber 'de ergsten' van de medewerkers van de Sicherheitsdienst. Beide broers kregen na de oorlog de doodstraf.

 

Pieter Johan kreeg de kogel, maar de straf van Klaas Carel werd omgezet in levenslang. Op 26 december 1952 ontsnapte hij samen met Herbertus Bikker, Sander Borgers en vier andere oud-SS'ers uit de Koepelgevangenis in Breda, waarna ze dezelfde avond via grensovergang Ubbergen naar Kleef in West-Duitsland vluchtten, waar zij hulp van de politie kregen.

Nationaliteit

Vanwege zijn dienst bij de Waffen-SS had Faber tijdens de Tweede Wereldoorlog automatisch het recht op de Duitse nationaliteit gekregen, waardoor hij niet uitgeleverd of naar Nederland uitgewezen kon worden, daar Duitsland geen staatsburgersuitlevert - op grond van de zg. Führererlass (= bevel), een overblijfsel uit de Hitler-jaren in de huidige Duitse wetgeving.

 

Van rechtswege had Faber bij zijn veroordeling tevens zijn Nederlanderschap verloren wegens vreemde staats- en krijgsdienst en hulp aan de vijand.

 

Faber was o.m. deelnemer aan de executies van de verzetsmensen Esmeé van Eeghen, Luitje Kremer, Krijn van der Helm en 11 arrestanten op 8 april 1945 in Norg. Ook nam Faber deel aan razzia’s, o.m. op 3 maart 1945 in Grijpskerk waar twee onderduikers werden doodgeschoten.[1]

Berechting in Nederland

In de rechtszaak tegen hem na de oorlog werd hem het medeplegen van 22 moorden ten laste gelegd. Volgens de aanklacht hebben de broers ‘belangrijk meer moorden en doodslagen op hun geweten... Ze waren in feite beroepsmoordenaars geworden, die nog op een heel ander niveau stonden dan onze Silbertanne-klanten.’

 

Fabers verdediging dat de executies rechtmatig waren omdat het partizanen betrof, hield voor de rechter geen stand, omdat de geëxecuteerden geen proces hadden gekregen. Ook faalde voor de rechters Fabers beroep op Hitlers zogenaamde Niedermachungsbefehl uit september 1944, dat al bij verdenking van verzetsactiviteiten standrechtelijke executie mogelijk maakte.

 

De rechtbank sprak op 9 juni 1947 tegen Klaas-Carel Faber de doodstraf uit wegens ‘hulp aan de vijand’ en ‘meervoudige moord tezamen en in verenging na kalm beraad en rustig overleg, opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven te beroven.’

 

De straf werd op 14 januari 1948 omgezet in levenslang. Zijn broer Pieter Faber werd op 10 juli 1948 geëxecuteerd voor de moord op 27 personen.

Duits verblijf

Op kerst 1952 vluchtte Faber samen met o.m. Herbertus Bikker en andere SS-ers uit de Koepelgevangenis in Breda. Nederland vroeg om uitlevering en tussen half januari en begin april 1953 zat Faber in Duitsland vast, maar de rechtbank in Düsseldorf wees het verzoek af.

 

In 1957 kwam Faber opnieuw voor de rechter, het het landgericht in Düsseldorf maar werd vrijgesproken van de aanklacht, nu veranderd in doodslag. Dit proces heeft veel vragen opgeroepen,

 • door de verlaging van de aanklacht,
 • door het 'ne bis in idem'-principe dat iemand niet voor dezelfde feiten opnieuw berecht kan worden en
 • door het ontbreken van Nederlande getuigen en verklaringen.

Stappen na 2007

Faber raakte in de vergetelheid, maar na het jaar 2000 ontdekte het openbaar ministerie in Den Haag zijn verblijfplaats, maar verstrekte daarover geen informatie. Faber bleek al enkele decennia te wonen in een flatwijk in Ingolstadt in de buurt van München en hij heeft daar lang gewerkt bij de daar gevestigde Audifabriek.

 

Begin augustus 2003 werd hij hier door een Nederlandse journalist opgespoord. Onregelmatig kwamen journalisten hem daarna opzoeken, onder meer in 2007 onderzoeksjournalist Arnold Karskens met een tv-ploeg van Eénvandaag, in 2010 een journalist van het Britse dagblad The Sun.

 

Op 23 april 2008 publiceerden 7 nabestaanden van slachtoffers van Faber samen met Arnold Karskens, een open brief aan de Tweede Kamer om in actie te komen voor berechting van Faber. Onder hen is ook een mede-aanklager in het proces tegen Heinrich Boere, Theun de Groot. Enkele deelnemers aan de brief wilden hun namen niet onder de brief plaatsen vanwege hun privacy.[2]

 

Op 26 januari 2007 maakte de Duitse justitie bekend dat hij en nog drie andere nog in leven zijnde Nederlandse oorlogsmisdadigers (te weten: Herbertus Bikker, Heinrich Boere en Siert Bruins) niet meer strafrechtelijk vervolgd zullen worden. In 2009 werd Boere echter toch opnieuw geschikt geacht voor berechting en in maart 2010 tot levenslang veroordeeeld (in afwachting van het hoger beroep hiertegen verblijft hij thuis).

 

In juli2009 werd bekend, dat er in Duitsland steeds meer voorstanders waren om Faber daar te vervolgen wegens oorlogsmisdaden of aan Nederland uit te leveren.[3]

Nieuwe stappen vanaf 2010

Op 6 augustus 2010 gaf de Duitse federale minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (van de partij FDP), het Duitse Openbaar Ministerie opdracht te onderzoeken of Klaas Faber alsnog berecht kon worden.[4]

 

Haar Beierse collega Beate Merk (van de partij CSU) viel haar echter niet bij. Uiteindelijk werd na enkele weken, op 26 augustus 2010 alweer bekend, dat Faber niet strafrechtelijk vervolgd zou worden in Duitsland, totdat Nederland met nieuwe feiten zou komen waaruit zou blijken dat Faber betrokken was bij moorden op verzetsstrijders.[5]

 

Op 25 november 2010 heeft het Openbaar Ministerie een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd voor Faber[6]

 

De Duitse justitie heeft gezegd te onderzoeken of Faber de Duitse nationaliteit wel werkelijk heeft, omdat de mogelijkheid bestaat dat hij deze net als Heinrich Boere, die tijdens zijn rechtszaak eind 2009 zei statenloos te zijn, niet meer bezit[7]

 

Op 3 december2010 werd bekend dat de fractievoorzitters van de Tweede Kamer willen dat Faber alsnog zijn straf uitzit. Op initiatief van Emile Roemer (fractievoorzitter van de SP) hebben ze een brief gestuurd aan de Duitse Bondsdag om alles in het werk te zetten om een snelle strafvervolging te starten.[8]

 


 

 

 

Duitsers leveren ex-SS-er Faber voorlopig niet uit

 

AMSTERDAM, 29-03-2011 - De Duitsers gaan de veroordeelde oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber voorlopig niet uitleveren aan Nederland en gaan hem nu zelfs politiebescherming bieden, zo meldt ook de Telegraaf.

 

Foto rechts: vorig jaar bezocht een journalist van het Britse dagblad The Sun Faber in Ingolstadt.

 

Het openbaar ministerie in Beieren heeft vernomen dat er bedreigingen ,,vanuit links extremistische hoek" aan Fabers adres zijn geuit en zal de 89-jarige ,,als elke andere Duitse staatsburger" beschermen, zo stelt het hoofdaanklager Alfons Obermeier.

 

Faber is de laatste vrij in Duitsland levende Nederlandse ex-SS-er uit WO2. Hij bezet momenteel de derde plaatsop de lijst van meest gezochte nazi's van het Simon Wiesenthal Center. Nazi-jager dr Efraim Zuroff vindt het een schande dat Duitsland deze moordenaar van Joden en verzetsmensen vrijuit laat gaan. Ook openbaar aanklager Obermeier zegt de gang van zaken zeer te betreuren.

 

Op 25 november 2010 stelde het openbaar ministerie in Zwolle een Europees arrestatiebevel op, dat Faber als 'statenloos' omschrijft. Toch blijven de Duitsers hem als Duitser beschouwen. Tot nu toe heeft justitie Zwolle alleen een formele ontvangstbevestiging ontvangen, maar zegt niet van plan te zijn te gaan rapelleren.

 

Fractievoorzitters van alle partijen in de Tweede Kamer vroegen op voorstel van Arnold Karskens, overgenomen door fractievoorzitter Emile Roemer van de SP, in een petitie collega's van de Bondsdag zich in te zetten voor strafvervolging. Maar de gemeente Ingolstadt, waar Faber jaren bij de Audifabrieken in dienst was, heeft twee weken terug Fabers nationaliteitsstatus onderzocht en geconcludeerd dat hij Duitser is. De openbare aanklager Obermeier bekijkt deze gegevens nog.

 

Volgens Arthur Graaff, hoofdredacteur van Wereld in Oolrog, is daar iets ernstig mis, omdat iemand als Faber, met zoveel bloed aan zijn handen, nu wordt bewaakt door de politie terwijl nabestaanden van zijn slachtoffers geen recht krijgen. Faber verkreeg mogelijk de Duitse nationaliteit op basis van het zogenaamd 'Führerserlass' waarbij Hitler in 1943 zelf verordonneerde dat alle mensen die dienst namen bij de Waffen SS automatisch Duitser werden.

 

Naar de procedure in Fabers geval is na 1954 onderzoek gedaan, en daarin werden zeer kritische opmerkingen over de gevolgde stappen gemaakt, zodat er nu twijfel kan bestaan omtrent de echtheid van Fabers Duitse nationaliteit.

 

Daarom wordt Faber voorlopuig niet uitgeleverd. Bovendien sprak de rechtbank van Düsseldorf hem in 1954 vrij nadat er aan proces wegens vermeende oorlogsmisdaden - waarvoor hij in Nederland al ter dood veroordeeld was - was gevoerd.. Fabers doodstraf werd omgezet in levenslang, maar op Kerstmis 1952 ontsnapte hij met 6 andere oorlogsmisdadigers uit de Koepelgevangenis van Breda naar Duitsland.

 

Faber meldde zich al in juli 1940 aan bij de Waffen SS. In mei 1942 werd hij lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert. Met zijn broer Pieter Johan voerde hij in opdracht van de SD sluipmoorden uit op minstens 22 onschuldige Nederlandse burgers was bovendien betrokken bij executies in de bossen van Exloo, Wetserbork en Norg. Fabers vader, een beruchte Haarlemse NSB-er, werd in juli 1944 door verzetsstrijdster Hannie Schaft doodgeschoten. In 1947 werden de broers ter dood veroordeeld, en Pieter Johan werd 10 juli 1948 ook feitelijk geëxecuteerd.

 

Klaas Faber heeft jarenlang vrij in Duitsland geleefd en betuigde nimmer spijt. Tot vorige week maakte hij rustig zijn zondagse gang richting stamkroeg. Nu ligt hij in het ziekenhuis Klinikum Ingolstadt, maar het is niet bekend wat hem scheelt.

 


 

 

Brief Tweede Kamer aan Bondsdag: Voltrek straf van oorlogsmisdadiger Faber (update)

 

DEN HAAG - 07-12-2010 • De fractievoorzitters in de Tweede Kamer sturen per brief een verzoek aan hun collega’s in de Duitse Bondsdag om ‘al het mogelijke in het werk te stellen voor een snelle strafvoltrekking van de laatste voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger in Duitsland, Klaas-Carel Faber.’ Het gezamenlijk schrijven van de Tweede Kamer is een initiatief van SP-leider Emile Roemer. Hij honoreert daarmee een verzoek dat onderzoeksjournalist Arnold Karskens onlangs aan hem deed in een uitzending van Pauw & Witteman.

 

Klaas-Carel Faber is onder meer veroordeeld voor het medeplegen van moorden tijdens de Nazi-bezetting van Nederland. In 1947 werd hij voor de misdaden ter dood veroordeeld. Later is deze straf omgezet in levenslange gevangenisstraf. Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis en leeft sindsdien als vrij man in Duitsland.

Emile Roemer: ‘Faber heeft de straf die hij kreeg niet uitgezeten. Het is voor de nabestaanden niet te verkroppen dat de dader van zulke misdaden decennialang vrij door het leven kan terwijl zij levenslang de pijn van de geschiedenis in zich meedragen. Arnold Karskens zei eerder: ‘de laatste echte Nederlandse nazi moet achter de tralies.’ Ik ben dat van harte met hem eens. Ik hoop dat deze brief daaraan kan bijdragen en dat het recht alsnog zijn beloop kan hebben.’

Update

De fractievoorzitters van alle partijen in deze Kamer hebben besloten de brief mede te ondertekenen zodat er sprake is van een unaniem verzoek vanuit de Tweede Kamer. De brief is hieronder te lezen.

Aan de voorzitter president van de Bondsdag

 

Aan alle leden van de Bondsdag

Wij, leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van Nederland, verzoeken onze collega’s van de Bondsdag om al het mogelijke in het werk te stellen voor een snelle strafvoltrekking van de laatste voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger in Duitsland, Klaas-Carel Faber, momenteel woonachtig in Ingolstadt, Beieren. Het Nederlands Openbaar Ministerie heeft op 16 november 2010 een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd waarin de aanhouding wordt gevraagd van Faber.

 

Faber, geboren in Haarlem op 22 januari 1920, werd voor het medeplegen van moorden, zware mishandeling en hulp aan de vijand tijdens de Nazi-bezetting van Nederland op 9 juni 1947 ter dood veroordeeld, later omgezet in levenslange gevangenisstraf. Tijdens de kerstdagen van 1952 ontsnapte hij naar West-Duitsland waar hij sindsdien woont. Faber maakt aanspraak op de Duitse nationaliteit door de zogenaamde Erlass des Führers uit 1943.

 

Klaas-Carel Faber behoort tot de laatste Nederlandse veroordeelde voortvluchtige oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog en heeft zijn opgelegde straf nooit uitgezeten. Deze ‘mensenjager’ vormde een onmisbare schakel in het uitvoeren van de nazi-terreur in ons land. Nabestaanden van zijn slachtoffers voelen nog dagelijks de pijn die deze man hen heeft aangedaan. Een verdriet verergert door het feit dat hij nimmer spijt heeft getoond van zijn gruweldaden én al 58 jaar als vrij man in Duitsland woont.

Wij, Nederlandse parlementsleden, brengen u met deze petitielijst hun leed over. Wij roepen u op er bij Uw regering op aan te dringen het Europese arrestatiebevel uit te voeren dan wel een snelle uitvoering van de al jaren staande straf te voltrekken.

  

KAMER STUURT OPROEP AAN BONDSDAG

Himmlers dochter helpt ex-SS-er Faber uitlevering te voorkomen

 

AMSTERDAM, 3-12-2010 - De hulporganisatie 'Stille Hilfe' probeert met steun van Himmlers dochter te voorkomen dat de uitlevering Klaas Faber naar Nederland doorgaat. Dat concludeerde het Britse dagblad The Times.

Verder deden de gezamenlijke fractievoorzitters van de Tweede Kamer vandaag een oproep aan het Duitse parlement om de uitlevering van Faber te bevorderen.

De fractievoorzitters sturen per brief een verzoekaan hun collega’s in de Duitse Bondsdag om al het mogelijke in het werk te stellen voor een snelle strafvoltrekking van de laatste voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger in Duitsland, Klaas-Carel Faber.'

De brief is een initiatief van SP-leider
Emile Roemer. Hij honoreert daarmee een verzoek dat journalist Arnold Karskens onlangs aan hem deed in een uitzending van Pauw & Witteman (zie ook ons bericht 29-11-2010).

 

Foto rechts: Gudrun zit rechts van haar moeder, 1945 (foto Wikipedia)

 

The Times onthulde woensdag dat Gudrun Burwitz-Himmler probeert te voorkomen dat de uitlevering van de veroordeelde nazicrimineel Klaas Faber uit Duitsland naar Nederland doorgaat.

Faber wordt al sinds 1952 gezocht na ontsnaoping uit de gevangenis Breda, waar hij een levenslange straf uitzat wegens oorlogsmisdaden. Burwitz kent de Nederlandse situatie, onder meer door haar vriendschap met de 'Zwarte Weduwe',
Florrie Rost van Tonningen, vrouw van een leidende NSB-er.


Nederland heeft vorige week een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor deze ex-SS-er, veroordeeld voor 22 moorden in 1947, maar sinds zijn ontsnapping in vrijheid levend in Duitsland. Faber is nu 88.

Stille Hilfe financierde ook de verdediging op een proces voor de ex-SS-er Samuel Kunz, die vorige maand overleed voordat hij berecht werd voor zijn misdaden.


De 81-jarige Burwitz, een moeder van twee kinderen, woont momenteel in buitenwijk van München. Als kind vergezelde ze haar vader o.m. bij bezoeken aan de concentratiekampen zoals Dachau in Beieren en kreeg de bijnaam "naziprinses".

The Times meldde woensdag dat Burwitz haar leven wijdt aan Himmlers nagedachtenis door zijn kameraden te helpen te ontsnappen aan gerechtigheid. Ze weigert haar lidmaatschap van Stille Hilfe te bespreken, maar ontkent niet dat ze er voor werkt.

De organisatie schijnt te bestaan uit 25-40 leden en bestaat dankzij de forse anonieme bijdragen. Opgericht in de jaren 1950 heeft de organisatie tot nu toe een aantal nazi's ondersteund, met name SS-ers, onder wie ook Klaus Barbie, de 'slager van Lyon'.

 

 


 

Emile Roemer overweegt extra druk via parlement voor arrestatie Klaas Faber

 

HILVERSUM, 29-11-2010 - Emile Roemer, fractieleider van de SP in de Tweede Kamer, overweegt extra druk via het parlement uit te oefenen voor de arrestatie van de veroordeelde oorlogsmisdadiger Klaas Faber in Duitsland. Dat zei hij bij Pauw en Witteman. Een mogelijkheid is een petitie van de gehele Kamer aan het Duitse parlement of justitie.


 

Roemer vindt dat oorlogsmisdaden nooit mogen verjaren. Hij zei bij Pauw en Witteman op een voorstel van journalist Arnold Karskens (video onder) dat hij zelf uit een verzetsfamilie komt en dat zijn vader destijds in de oorlog door de Duitsers ter dood veroordeeld is. De dag voor zijn executie werd hij door het verzet bevrijd uit de gevangenis.


 

De weduwe van een slachtoffer van Faber, mevrouw Legger, zei in een reportage bij Pauw en Witteman dat zij tot nu toe nog leeft met haar verlies en eraan lijdt.

Karskens zei bij Pauw en Witteman o.m.:

 • hij werkt samen met Simon Wiesenthalcentrum, dat Faber niet kende maar hem nu op de lijst van oorlogsmisdadigersheeft gezet (nu op nummer 3)
 • Piet Koning, een oom van Karskens, is tijdens WO2 doodgeschoten door Duits executiepeloton
 • Karskens meent dat Faber niet geïnteresseerd is in zijn misdaden en slachtoffers, mede omdat hij nooit op brieven van nabestaanden heeft gereageerd
 • het Europese arrestatiebevel geeft de Duitsers 2 opties: afnemen van Duitse nationaliteit omdat deze verkregen is via een Hitlerwet - dit is onpraktisch, omdat dan ook duizenden andere oorlogsmisdadigers in Duiutsland op die manier behandeld zouden moeten worden
 • optie 2: Faber in Duitsland opsluiten - dezeoptie werd ook al genoemd door de federale minister van Justitie, Sabine Luetheusser-Schnarrenberger
 • Karskens vindt gevangenisstraf in Duitsland aanvaardbaar
 • Karskens vindt de doodstraf voor oorlogsmisdadigers passend.
 • David Barnouw, onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, schat de kans dat Duitsland Faber uitlevert klein. Dat zei hij in een interview met Radio1.

 

 


TAAL

    aantal

  artikelen

  Engels

 

      384

  Duits

 

      124

  Spaans

 

        78

  Frans

 

        47

Portugees

 

        36

  Italiaans       29

TOTAAL

     698

 

 

Arrestatiebevel Faber wereldnieuws

 

 

AMSTERDAM, 27-11-2010 - De poging om via een Europees Arrestatiebevel Klaas Carel Faber gearresteerd en naar Nederland uitgeleverd te krijgen, blijkt wereldnieuws te zijn.

 

Minstens 700 berichten verschenen op vrijdag 25 november 2010 in diverse buitenlandse nieuwsmedia, met als zwaartepunt de Duitse media, die het vrijwel allemaal uitvoerig en ernstig behandelden.


 

Ook in minder betrokken landen zoals Portugal en Spanje blijkt het nieuws zeer ruim verspreid te worden. In deze twee landen, beide met een sterk fascistisch verleden inclusief fascistische dictaturen (Spanje: Franco en Portugal: Salazar) is het nieuws uitvoerig behandeld.


 

 


 

Justitie Duitsland komt in actie tegen Faber

 

 

MÜNCHEN, 26-11-2010 - De Duitse justitite heeft contact gehad met SS-er Faber in Ingolstadt wegens het Europees arrestatiebevel uit Nederland.

Donderdag al heeft de federale minister van justitie Leutheusser-Schnarrenberger in Berlijn naar aanleiding van de Nederlandse stap de Beierse justitite opgeroepen om haast met deze zaak te maken. Een maand geleden drong zij ook al bij de Beierse justitie op actie aan. Wanneer er een Duitse beslissing volgt op het arrestatiebevel, blijft nog even onduidelijk en hangt af van de vraag welke nationaliteit Faber nu heeft.


Het contact van de Beierse openbare hoofdaanklager met de veroordeelde oorlogsmisdadiger Klaas Faber in Ingolstadt is een gevolg van het Europese arrestatiebevel tegen Faber. Dit werd donderdag door Nederland uitgevaardigd.

Volgens voorlichtster Tineke Zwart van het OM in Zwolle, dat dit arrestatiebevel heeft uitgevaardigd, is dit verzoek 'een ultieme poging' Faber naar Nederland te krijgen.


Duidelijk is dat Faber nu niet Duitsland meer uit kan, omdat het arrestatiebevel geldig is in alle EU landen, en die omringen Duitsland.

Deze landen leveren Faber eventueel wel uit, omdat hij hun nationaliteit niet bezit en dus niet onder de bescherming voor eigen burgers valt in Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Frankrijk Luxemburg en België. Oostenrijk en Tsjechië liggen op 100 km van Fabers woonplaats Ingolstadt.

Hoe de situatie in Zwitserland is, dat op slechts 160 km van Ingolstadt ligt, blijft op dit moment onduidelijk, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het land hem zal toelaten. De woordvoerder van het openbaar ministerie acht de kans op ontsnapping van de 88-jarige moordenaar verder klein.

 

Faber wordt gezocht om de rest van zijn levenslange gevangisstraf wegens 22 moorden en samenwerking met de vijand uit te zitten. Hij is in zijn woonplaats Ingolstadt niet gearresteerd en of er bewaking bij hem is ingesteld, wil het OM uit München bij monde van voorlichter Adolf Obermeier niet zeggen.

Het arrestatieverzoek wordt in eerste instantie behandeld door het OM te München, in Duitsland aangeduid als 'Generalstaatsanwaltschaft' en daarna volgt mogelijk een rechterlijjke uitspraak.


Volgens Obermeier is het Europese arrestatiebevel nu in onderzoek in Duitsland. De kern van dit onderzoek vormt de vraag of de ex-SS-er Faber nu wel of niet Duitser is. Obermeier zegt dat de Duitse justitie er voorlopig van uitgaat , dat Faber dat wel is. Obermeier was niet op de hoogte van een parallelle situatie met de eveneens uit Nederland afkomstige ex-SS-er Heinrich Boere, die eveneens in Nederland veroordeeld is en naar Duitsland vluchtte.


Tijdens Boeres proces In Aken, dat liep van najaar 2009 tot maart 2010, bleek deze volgens zijn eigen verklaring 'statenloos' te zijn. Aanvankelijk had Boere, net als Faber kennelijk, de Duitse nationaliteuit verkregen. Volgens voorlichtster Tineke Zwart van het OM Zwolle, is Faber van rechtswege de Nederlandse nationaliteit ontnomen, omdat hij is vreemde staats- of krijgsdienst is getreden.


 

Meteen al donderdag heeft de Duitse federale minister van justitie, mevrouw Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, tegen de Süddeutsch Zeitung uit Beieren haar instemming betuigd met de Nederlandse stap. Zij dringt er ook bij de Beierse justitie op aan om de zaak snel te behandelen. De kans dat haar oproep effekt heeft, is niet denkbeeldig.


Faber en ook Boere kregen hun Duitse staatsburgerschap op grond van het zogenaamde 'Führererlass' uit 1943, waarin Hitler zelf bepaalde dat buitenlanders die in de SS dienden (zoals Faber en Boere beiden deden), het Duitse staatsburgeschap konden krijgen.

 

Korte biografie Klaas Carel Faber

 

 

Klaas Carel Faber (1922) stamt uit een NSB-gezin in Haarlem. Ver voor WO2 trad Klaas al toe tot de Nationale Jeugdstorm van de NSB.


 

Hij kreeg in 1940 een SS-opleiding in o.m. MÜnchen en werkte vanaf 1942 als lijfwacht van NSB-leider Mussert en maakte in de oorlog deel uit van een geheime moordbrigade, het commando Feldmeyer, die joeg op Joden en verzetsmensen. Hij nam hij als SS-er en SD-er ook deel aan de mishandeling en de executies van gijzelaars en verzetsmensen in Groningen en in kamp Westerbork.


 

Zijn vader Pieter, banketbakker te Haarlem, werd in 1944 geliquideerd door verzetsvrouw Hannie Schaft uit Haarlem, bekend als ‘het meisje met het rode haar’. Na de Tweede Wereldoorlog ontving Faber hij de doodstraf, maar die werd omgezet in levenslang.

 

In 1952 ontsnapten hij en 6 andere SS-ers uit de Koepelgevangenis te Breda. Ze rijden naar Kleef, vlak over de Duitse grens bij Nijmegen, melden zich bij de politie en worden weliswaar kort vastgehouden, maar na na hun beroepop het zogenaamde 'Furhrererlass' weer binnen één dag vrij mogen.

 

Dit leidde tot veel commotie in Nederland en tot herhaalde verzoeken om uitlevering, die nooit gehonoreerd werden. Fabers broer Pieter Johan, eveneens lid van de SS in Nederland en betrokken bij moorden, werd in 1948 in Nederland officieel geëxecuteerd wegens oorlogsmisdaden.

 

 

 

Daar is op grote schaal na de oorlog gebruik van gemaakt, niet alleen door Nederlanders, maar ook door SS-ers uit vrijwel alle door de nazi's bezette Europese landen. In welke mate dat is geschied, is onbekend.

 

 

 

 

Justitievoorlichter Obermeier zegt bij voorkeur niet op grond van Hitlers wetten te willen beslissen. Obermeier wil niet ontkennen of bevestigen of Faber nu onder bewaking staat. Hij wijst er wel op, dat mocht Faber vluchten, hij door alle andere EU-landen wel onmiddellijk gearresteerd wordt en zonder enig probleem kan worden uitgeleverd aan Nederland. 

 

Obermeier: "Als hij duidelijk geen Duitser was, dan zou hij wat mij betreft vandaag nog gaan."


In 2007 bezocht oorlogsverslaggever Arnold Karskens Faber in Ingolstadt, samen met een ploeg van Eénvandaag.

Donderdag publiceerde hij over het arrestatiebevel in de krant De Pers, en voegde daaraan toe het instemmend commentaar van Efraïm Zuroff, de directeur van het Simon Wiesenthal Center in Jeruzalem.

In augustus drongen nog 150 Israëlische advocaten aanop de uitlevering of berrechting van Faber. Ook Fred Teeven, de nieuwe staatssecretaris vanm justitie, is bij deze zaak betrokken omdat hij bestuurslid was van Arnold Karskens stichting voor opsporing van oorlogsmisdadigers. In EénVandaag deed hij als VVD-kamerlid in 2007 een oproep aan de minister van Justitie tot actie in deze zaak.


 

Nederland vaardigt arrestatiebevel (EAB) uit tegen ex-SS-er Faber

 

ZWOLLE, 25-11-2010 - Het Team Executie Strafvonnissen (TES) verbonden aan het Arrondissementsparket Zwolle heeft een Europees Arrestatiebevel (EAB) uitgevaardigd tegen veroordeelde oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber.

 

Dit nieuws heeft ook internationaal zeer veel aandacht getrokken. Om 17 uur hadden er volgens Google news al 89 Duitse media over bericht.

De Suddeutsche Zeitung (foto), de krant die Beieren bestrijkkt waar Faber nu woont, voert het bericht prominent.

Het OM heeft deze stap genomen na overleg met het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Deze 88-jarige Haarlemmer woont al tientallen jaren ongehinderd in Ingolstadt in Duitsland. Doel van het Europees Arrestatiebevel is uitlevering.

 

Faber, inmiddels 88, maakte deel uit lid van het executiepeloton van kamp Westerbork, wasn lid van de Waffen-SS en van het Sonderkommando Feldmeijer.

In 1947 werd door het Bijzondere Gerechtshof in Leeuwarden hij ter dood veroordeeld wegens de dood van zeker 11 mensen in Westerbork en wegens het hulp aan de vijand in oorlogstijd. De Bijzondere Raad van Cassatie heeft deze straf omgezet in een levenslange gevangenisstraf. Faber is in 1952 uit de gevangenis van Breda ontsnapt en naar Duitsland gevlucht.

 

In deze zaak zijn eerder aan Duitsland verzoeken tot uitlevering en overname van de tenuitvoerlegging van de staf gedaan. Ook is in Duitsland een herzieningsprocedure doorlopen. Deze procedures hebben niet tot het gewenste resultaat geleid.


De uitleveringsprocedure op grond van een Europees Arrestatiebevel is in deze zaak nog niet eerder gevoerd. Er kan volgens het OM geen voorspelling worden gedaan over de kans van slagen. Wel moet volgens het OM in Zwolle in ogenschouw genomen worden dat de omstandigheden niet gewijzigd zijn ten opzichte van eerdere verzoeken/procedures.

Over het verloop van de procedure en de termijn die de procedure in beslag neemt, wil het OM geen uitspraken doen. In een toelichting op de website "Samenvattingen van de EU-wetgeving" stelt de EU echter dat deze procedure tot nu toe 13 tot 43 dagen duurt. De oude procedure duurde gemiddeld 9 maanden.

>>>Morgen: follow-up

 


 

 

NEDERLANDER  FABER  NU  NUMMER  4

Oorlogsmisdadiger Samuel Kunz overleden

 

BONN, 24-11-2010 - 's Werelds op 2 na meest gezochte nazi, Samuel Kunz, is op 89-jarige leeftijd in zijn dorp nabij Bonn overleden. Hij wachtte op het begin van zijn proces wegens oorlogsmisdaden, voornamelijk in het concentratiekamp Belzec in Polen.


Kunz werd beschuldigd van 10 moorden en betrokkenheid bij nog eens 430.000 moorden op Joden tijdens de Holocaust. Kunz leidde in Belzec gevangenen van de treinen rechtstreeks naar de gaskamers en dumpte ook hun lichamen in massagraven. Hij werd er verder van beschuldigd 8 gewonde gevangenen te hebben doodgeschoten in 1943. Ook 2 gevangenen die trachtten te vluchten zouden hij hebben omgebracht.

In een reactiegaf nazi-jager dr Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Center blijk van zijn frustratie en riep de Duitse justitite op om de aangekondigde rechtszaken te vervroegen om gerechtigheid te doen geschieden. In april nog had het Simon Wiesenthal Center Samuel Kunz als de op 2 na meest gezochte nazi gerangschikt, na Sandor Kapiro en Milivoj Ašner. In de top-4 staat ook nog de SS-er Adolf Storms, tegen wie ook een zaak wordt voorbereid.


Nummer 5 op de lijst was toen de ex-Nederlander Klaas Carel Faber, die nu dus nummer 4 wordt. Tegen hem is een rechtzaak in voorbereiding, maar onduidelijk is wanneer de Beierse justitite iets tegen hem zal ondernemen. Faber is in Nederland ter dood verleeft vrij in Ingolstadt.

 

Eind 1943 sloot het concentratiekamp Belzec en ging Kunz werken in concentratiekamp Flossenbürgin Beieren waar hij aan het einde van de oorlog werd opgepakt door het Amerikaanse leger. Na de oorlog kreeg Kunz de Duitse nationaliteit en verhuisde naar Bonn waar hij jarenlang ongestoord als ambtenaar, timmerman werkte voor het Ministerie van Bouw en leefde in een dorpje buiten Bonn.

 

Kunz werd wel in 1969, 1975 en 1980 ondervraagd als getuige van de oorlogsmisdaden, maar hij werd nooit als verdachte beschouwd. Dat gebeurde pas tijdens het proces tegen John Demjanjuk.

 


 

Silbertanne-moorden: eindtotaal 45 doden

 

AMSTERDAM, 15-10-2010 - Voor het eerst sinds WO2 zijn alle bekende zogenaamde Silbertanne-moorden gedocumenteerd. Dat geschiedde in een nieuwe NIOD-studie, waarmee het aantal moorden op 45 uitkomt. Nog steeds leeft echter één van de daders, de ter dood veroordeelde Klaas Carel Faber, vrij in Duitsland, in Ingolstadt in Beieren.

 

Het ging om koelbloedige moorden in 1943-44 door meest Nederlandse SS-ers, als represailles voor aanslagen op Nederlandse collaborateurs door het Nederlandse verzet. De slachtoffers waren meestal geen verzetsmensen, maar vooraanstaande Nederlanders die wel vaak als anti-Duits bekend stonden, zoals bijvoorbeeld de schrijver A.M. de Jong, die in de deuropening van zijn huis in Blaricum vermoord werd.


Vanaf 1943 pleegde het verzet meer en meer bloedige aanslagen op Duitsgezinde en vooral collaboreerende Nederlanders. Het keerpunt kwam na de zogenaamde April-meistakingen in 1943. Het verzet kreeg steeds meer wapens, en begon gewapende aanslagen op collaborateurs te plegen. Als vergelding daarvan executeerden de Duitsers Nederlandse gevangenen, maar dit sorteerde volgens de Duitsers onvoldoende effect.

De aktie werd door de leider van de SS,
Heinrich Himmler, bedacht.
Verantwoordelijk voor de geheime moorden in Nederland was de hoogste SS-er in Nederland, generaal
Hanns Albin Rauter (foto rechts). Het merendeel van de moorden werd gepleegd door Nederlandse SS-ers in burger, die deel uitmaakten van het zogenaamde 'Sonderkommando Feldmeijer', naar de verantwoordelijke Nederlandse SS-officier, Henk Feldmeijer. De naam sloeg op het teken, een tak van een zilverspar, dat achter de namen van de slachtoffers kwam te staan op de Duitse dodenlijst.


 

De moorden kostten in totaal aan 45 onschuldige Nederlanders het leven, terwijl 11 slachtoffers de aanslagen overleefden. Dit blijkt uit het boek Sluipmoordenaars van historica Inger Schaap (26), dat vandaag wordt gepresenteerd bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam. Zij schreef een compleet overzicht van de Silbertanne Aktion, die duurde van september 1943 en september 1944.

 

Volgens de historica was het precieze aantal van 56 slachtoffers tot nu toe niet bekend, onder meer omdat andere personen in het verleden ten onrechte werden geteld als de slachtoffers van deze moorden. Het ging om vergelding met als doel wraak en ontwrichting van het Nederlandse verzet. De daders, onder wie de dit jaar in Duitsland tot levenslang veroordeelde Heinrich Boere, waren meestal Nederlandse SS'ers. Ze werkten voor de Sicherheitsdienst (SD) en de Sicherheitspolizei (Sipo), beide onderdelen van de SS.

 

Het boek van Schaap is een uitgave van Just Publishers te Leeuwarden, tevens uitgever van het blad Wereld in Oorlog.

 


 

Weekoverzicht - dinsdag 7 september 2010


Nedernazi - Oorlogsmisdadiger nr 4, de Nederlander Klaas-Carel Faber (88) werd na WO2 veroordeeld voor het medeplegen van 22 moorden, maar hij ontsnapte en leeft sindsdien vrij in Duitsland, nu in Ingolstadt in Beieren. Hij moet nu weer vrezen voor vervolging, aldus Arnold Karskens in De Pers.

 

 


Iman van den Bosch

AMSTERDAM, 25-08-2010 - Iman van den Bosch (1891-1944) was een zeer vooraanstaand Nederlands verzetsman, die zijn daden met de dood moest bekopen.

 

Hij was de oprichter van de Zeemanspot, terwijl hij samen met Van Hall het Nationaal Steun Fonds NSF oprichtte (niet te verwarren met de NSF, de vroegere zenderfabriek van Philips in Hilversum, waar ook verzetswerk werd verricht). Dit NSF stelde geld beschikbaar voor onderduikers en verzetsmensen, en was daarin uiterst succesvol.

 

Iman van den Bosch werkte bij het begin van de oorlog als procuratiehouder voor de export bij Philips in Eindhoven en was daarvoor adelborst bij de marine. In Eindhoven richtte hij tijdens de oorlog de verzetsgroep Tromp op, plus wat later het Trompfonds voor families van zeelieden.

 

Deze kregen steeds minder geld van hun varende vaders en andere familieleden, omdat de oorlog en de Duitsers dat ernstig bemoeilijkten. Veel van de varende familieleden voeren ofwel bij de marine ofwel bij de intussen bij de Geallieerden ingelijfde koopvaardij.

 

Van den Bosch moest zich echter in 1942 uit de landelijke leiding van het NSF terugtrekken, omdat hij had begrepen dat de Duitsers hem in de peiling kregen. Hij verhuisde toen naar Groningen, waar hij de leiding van de noortdelijke afdeling van het NSF op zich nam. Van Hall bleef alleen over als nationale leider, wat hij volgens verschillende bronnen zoals Dr L. de Jong en het latere communsitsiche Kamerlid Gerben Wagenaar uitstekend deed.

 

Van den Bosch werd gefusilleerd na een verblijf in Kamp Westerbork. Lid van het vuurpeloton was de SS-er Klaas Carel Faber, die in Ingolstadt (Beieren) l;eeft en nu mogelijk terecht moet staan voor onder meer deze moord.

Hij ontving het Verzetskruis en van de Amerikanen Medal of Freedom with Silver Palm.

Hij wordt verder geëerd op het oorlogskerkhof Esserveld in de stad Groningen (foto onder).

 

 


 

Duitse Bondsminister zet druk op strafzaak SS-er Faber

 

AMSTERDAM, 11-08-2010 - UPDATE 12-08-2010 - Een nieuwe strafzaak tegen de Nederlandse oud-SS-er Klaas Carel Faber - 88 jaar en ongestoord levend in Ingolstadt in Beieren - lijkt voorzichtig dichterbij te komen.

Faber staat nu op de 4de plaats in de top-10 van meestgezochte oorlogsmisdadigers ter wereld van het Simon Wiesenthal Centrum.

De laatste dagen hebben diverse kranten bericht over de oproep van de Bondsduitse minister van Justitite,
Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (foto links).

 

Zij wenst dat justitie in de Duitse deelstaat Beieren opnieuw gaat onderzoeken of hij alsnog kan worden vervolgd. Ook wil zij dat de Beierse justitie bekijkt, of de Nederlandse straf die Faber ooit kreeg, nog in Duitsland verder voltrokken kan worden.

Haar oproep is echter niet meer dan dat en verplicht justitie in Beieren tot niets. Geheel negeren kunnen de Beiers de oproep echter niet, vooral nu die in de openbaarheid is gekomen. De Beiers zijn echter nopgal druk met de zaak-Demjanjuk.

Volgens de Münchener officier van justitie Thomas Steinkraus-Koch in München in
het dagblad Trouw heeft een nieuwe strafzaak juridisch weinig kans.. Steinkraus meent dat de oorlogsmisdaden die Faber worden aangerekend, niet zwaar genoeg wegen.

In de jaren 1950 behandelde de rechtbank in Düsseldorf Fabers zaak opnieuw met als aanklacht doodslag, maar dat leidde tot vrijspraak. Dat oordeel moet nu van tafel zo vindt de bondsminister.

Strafvervolging in Duitsland lijkt volgens het artikel in Trouw alleen mogelijk als er nieuwe belastende feiten tegen de hoogbejaarde Faber bekend worden. Faber, nu 88, woont sinds 1952 als vrij man in Duitsland.

Faber werd in 1947 in Nederland ter dood veroordeeld wegens medeplichtigheid aan moord op 22 mensen, onder meer in het kamp Westerbork.

Faber was tijdens de oorlog in Nederland aanvankelijk lijfwacht van NSB-leider Mussert. Zijn vader Pieter Faber, een notoire collaborateur, werd op 8 juni 1944 door Hannie Schaft vermoord. Klaas Faber werd lid van het ’Kommando Feldmeijer’, dat zeker 50 Nederlanders onverhoeds doodschoot als vergelding voor acties van het verzet, ook wel bekend als de 'Aktion Silbertanne'.

De zaak-Faber kwam op 5 juli 2010 weer aan het rollen toen een
verslaggever van het Britse boulevardblad The Sun ontdekte dat Faber ongestoord leeft in Ingolstadt. Er staat ook een filmje van op YouTube.In 1952 ontsnapte Faber uit de Koepelgevangenis in Breda, samen met 5 andere oorlogsmisdadigers. Hij vluchtte naar Duitsland, dat weigerde hem uit te leveren omdat de oud-SS’er Duits staatsburger zou bezitten.

 

Bij de zaak-Boere bleek dat de ex-Nederlander Boere zijn op gelijke wijze verkregen Duitse staatsburgerschap verloren had.

 

In maart van dit jaar werd een andere Nederlandse SS-er en ex-lid van het Silbertanne-moordcommando, Heinrich Boere (89) door de rechtbank in Aken veroordeeld tot levenslang voor 3 ’Silbertanne’-moorden.

 

Vorige week vroegen ongeveer 150 Israëlische advocaten de Israëlische minister van justitie om vervolging van Faber te bewerkstelligen, maar of dat effect heeft, staat nog te bezien. Volgens de Münchener officier van justitie Steinkraus-Koch heeft de Duitse justitie 4 jaar geleden op basis van nieuwe bewijzen onderzocht of de zaak-Faber weer open kon. Toen leek dat niet mogelijk. Er zijn intussen geen nieuwe feiten bekend geworden.

 

Een strafzaak in Duitsland vereist 'verraderlijke en lafhartige' moord als tenlastelegging. Andere levensdelicten tellen niet meer wegens verjaring. Voor moord met deze verzwarende omstandigheden ontbreekt volgens Steinkraus-Koch het bewijs.

Zie ook het vorige bericht over Faber: 12-07-2010 (scroll naar beneden)

 


 

VEROORDEELDE LEEFT NOG VRIJ IN INGOLSTADT (BEIEREN)

Klaas Faber nu 4de op lijst nazi-misdadigers

 

AMSTERDAM, UPDATE 12-07-2010 - De ex-Nederlandse oorlogsmisdadiger en SS-moordenaar Klaas Faber is nu gestegen tot 4de op de lijst van meestgezochte oorlogsmisdadigers van het Wiesenthal-centrum.

 

Hij was tot de recente dood van de SS-er en oorlogsmisdadiger Adolf Storms (zie bericht dd 07-07-2010 hieronder) nummer 5 op de lijst. Klaas Faber (foto rechts) is in Nederland na de oorlog ter dood veroordeeld.

De ex-Nederlander leeft ongestoord in Duitsland, in de plaats Ingolstadt in Beieren, hoewel Nederland hem wil laten uitleveren voor het uitzitten van zijn straf. Ook Groot-Brittannië wil hem volgens het Britse sensatiedagblad The Sun uitgeleverd hebben wegens oorlogsmisdadenen

Volgens een toelichting van de openbare aanklager in het proces tegen de Nederlandse SS-er Boere, dr Maass uit Dortmund (foto rechtsonder, wit haar), kan Faber niet uitgeleverd worden. Maass behandelde Fabers zaak toen deze nog in Essen en Düsseldorf woonde.

 

Ook het uitzitten van zijn Nederlandse straf in een Duitse gevangenis, volgens dr Maass juridisch een mogelijkheid, is door een rechtbank in Ingolstadt in Beieren, waar Faber nu woont, afgewezen.

Dr Maass stelt dat alle ex-Nederlandse SS-oorlogsmisdadigers in Duitsland nu statenloos zijn.

 

Boere is intussen tot levenslang veroordeeld, maar heeft beroep aangetekend en hoeft geen dag te zitten, mede wegens zijn hoge leeftijd en matige gezondheid.De vervolging van Faber is nu in handen van de openbare aanklager in München, dr Lutz.

 

Ex-Kamerlid Krista van Velzen van de SP heeft zich ook met deze zaak beziggehouden. Zij werkt samen met Arnold Karskens van de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden. In het dagblad De Pers heeft Karskens een uitgebreid artikel over Faber geschreven.


Klaas Faber is nu 88 jaar en was lid van de Waffen-SS. In 1947 werd hij in Nederland ter dood veroordeeld voor zijn misdaden, omgezet in levenslang in 1948. Maar Faber is niet meer vervolgd nadat hij in 1952 uit een gevangenis in Nederland ontsnapte en naar Duitsland vluchtte. Groot-Brittannië en andere landen hebben sindsdien om zijn uitlevering gevraagd, maar dat hebben de Duitsers altijd geweigerd.

 

Nationaliteit: vraagteken
Faber, geboren in 1922 en broer van de veroordeelde SS-er Pieter Faber, is nu waarschijnlijk niet meer de bezitter van de Duitse nationaliteit. Hij woont al jaren in Ingolstadt met zijn vrouw Jacoba, met wie hij drie kinderen heeft.

 

Door zijn voormalige Duitse nationaliteit geniet Faber nu nog steeds bescherming als statenloos burger. In de zaak-Boere bleek dat deze Nederlandse SS-er zijn Duitse nationaliteit, op dezelfde wijze verkregen als Faber, had verloren omdat de Hitler-wet die dit mogelijk maakte, door Europese rechters ongeldig was verklaard. Boere werd daardoor statenloos.

 

Hij werd vervolgens niet uitgeleverd omdat de Duitse justitite hem zelf ging berechten, aangezien de Duitsers meenden dat Boere geen goed proces had gehadc in Nederland, vlak na de oorlog. Intussen zijn volgens aanklager Maass een aantal wetten en zelfs de Duitse grondwet veranderd.

 

Gestapo
Tijdens WO2 was Faber lid van de Gestapo en was lid van het executiepeloton in het concentratiekamp Westerbork. Faber was ook, net als Heinrich Boere, lid van het moordcommando Feldmeijer, die de 'Silbertanne-Aktion' voor wraak op verzetsaanslagen organiseerde. Hij zou zeker 22 mensen hebben vermoord en kreeg daarvoor de doodstraf. Hij zou echter ook op eigen houtje mensen neergeschoten hebben. Het werkelijke dodental ligt dus mogelijk veel hoger.

 

Fabers vader Pieter, een banketbakker die actief NSB-er was en veel mensen verried, werd door verzetsstrijdster Hannie Schaft doodgeschoten in op 8 juni 1944. Dat was volgens Karskens reden voor Klaas faber fanatisme in de bestrijding van tegenstanders.

 


 

 

 

 

                                                                     

Index

Scroll naar beneden om de artikelen te lezen

NIEUW

 

16--01-2012

Duits OM:

Faber kan naar Duitse gevangenis

 
22-12-2011
Justitie in Beieren nog bezig met FabeR

5-12-2011
Familie vermoorde verzetsvrouw Esmée van Eeghen wil onderzoek aandeel Faber

29-03-2011
Duitsers leveren ex-SS-er Faber voorlopig niet uit

02-01-2011
Wikipedia - biografie

07-12-2010

Brief Tweede Kamer aan Bondsdag: Voltrek straf van oorlogsmisdadiger Faber (update)

 

3-12-2010

KAMER STUURT OPROEP AAN BONDSDAG

Himmlers dochter helpt ex-SS-er Faber uitlevering te voorkomen

 

29-11-2010

Emile Roemer overweegt extra druk via parlement voor arrestatie Klaas Faber

 

27-11-2010

Arrestatiebevel Faber wereldnieuws

 

26-11-2010

Justitie Duitsland komt in actie tegen Faber

 

Korte biografie Klaas Carel Faber

 

25-11-2010

Nederland vaardigt arrestatiebevel (EAB) uit tegen ex-SS-er Faber

 

24-11-2010

NEDERLANDER FABER NU NUMMER 4

Oorlogsmisdadiger Samuel Kunz overleden

 

15-10-2010

Silbertanne-moorden: eindtotaal 45 doden

 

7-9-2010

Weekoverzicht - dinsdag 7 september 2010

 

Iman van den Bosch

 

12-08-2010

Duitse Bondsminister zet druk op strafzaak SS-er Faber

 

12-07-2010

VEROORDEELDE LEEFT NOG VRIJ IN INGOLSTADT (BEIEREN)

Klaas Faber nu 4de op lijst nazi-misdadigers