Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
ACHTERGRONDEN
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
Amerika in kleur 41-43
Duitse fotoalbums
Herbegrafenis Grebbeberg
Parijs in kleur
Amerika in kleur 41-43 2
Montgomery 44-45
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS
iN I E U W S  -   W O 2  . T K  De binnenkant van


 A m e r i k a 

in de oorlog in kleur


Waar haalde Amerika de kracht vandaan om eindeloze gevechten te voeren op vele duizenden kilometers van haar eigen kusten? Om duizenden en miljoenen tonnen hulpgoederen aan Groot-Brittannië en Rusland te sturen - inclusief duizenden Dodge vrachtwagens, locomotieven en vliegtuigen?
Hoe zat het binnenin in de VS?
Een antwoord op die vraag in unieke kleurenfoto's. Gepubliceerd 3-11-2012.


Rust - en onmetelijke weidsheid lijken de toverwoorden.
Europeanen verliezen wel eens uit het oog dat Amerika dun bevolkt is - niet New York, Chicago en LA. Maar de rest wel.

Het land lijkt eigenlijk één grote proviciehoofdstad in een uitgestrekt landbouwgebied met verder eindeloze reeksen gehuchten. 'Middle America' is misschien de juiste term.


Schaal
Belangrijk is het om de schaal niet uit het oog te verliezen. Nederlanders zuchten al als ze voor hun werk dagelijks op en neer van Den Bosch naar Amsterdam moeten - de eindeloosheid van de VS buiten de grote steden is een andere dimensie.
Over de foto's

Deze foto's stammen uit het archief van een curieuze Amerikaanse instelling: de Farm Security Administration van de overheid.

Deze stelde leningen beschikbaar aan boeren, en werd aan het begin van de oorlog opgeheven. De foto's zijn intussen beroemd geworden.

Het zijn verreweg de beste foto's van de achterkant van Amerika uit de oorlog, zoals Life de voorkant liet zien. Bovendien zijn het kleurendia's van prima kwaliteit.

De foto's op deze pagina's zijn vrijwel allemaal vrij uitvoerig door de redactie bewerkt met PhotoScape, vooral om de kleuren te verbeteren en het contrast te verminderen.

Veel van de foto's zijn geposeerd, en werden bovendien met flits of andere lampen uitgelicht, waardoor soms een vreemd, en soms een zeer interessant beeld ontstaat.Foto boven: Jongens op een dorpsschooltje in een dorp in Texas.

Geïnteresseerd, maar landelijk kalm, geen fanatisme, geen angst, niet rijk, maar op weg uit de armoede, de crisis voorbij; deze jongens zijn op weg naar Amerika's hoogtepunt in de jaren '50 en '60. De oorlog is net een jaar begonnen maar is nog héél ver weg, zeker voor hen. Ze zullen er in ieder geval niets van gezien hebben. Maar misschien raakten sommigen van hen hun vaders kwijt.

Ze kunnen anno 2012 allemaal nog leven, nu 75-80 jaar, als ze niet in Korea of Vietnam omgekomen zijn.

Foto boven - een vrouw monteert een vliegtuigmotor, waarschijnlijk van een C-47, de miitaire aanduiding van de DC-3, in de fabriek van Douglas in San Diego, in Zuid-Californië.

Zelfvertrouwen - of dit nu geposeerd is of niet... maar het maakt een positieve indruk. De gezichtsuitdrukking is interessant: ik ben hier nu even mee bezig, hoezo opmerkelijk?Foto boven: Rust, grijsheid. Het is winter in Amarillo, Texas, de bomen zijn kaal. Het jaar is vermoedelijk 1942.


Geen levend mens te zien. Er staan nergens muren of schuttingen tussen de huizen. Hier en daar rijdt een auto, maar misschien is het zondag. Nergens een wandelaar te bekennen. Laat staan een oorlog. Niets wijst er maar in het geringste op oorlog.

Vooraan een muziekacademie annex kunstschool. Alle straten zijn recht en staan haaks op elkaar - waarom zou je bochten maken? Hier golft de zee van Amerika's middle-classia rustig verder. Binnen een jaar of tien zou half Amerika middle class worden. De oorlog legde het land geen windeieren.Foto boven: soldaat oefent met een watergekoeld Browning- machinegeweer. De waterkoeling maakt de slang aan de loop nodig.
Het kistje bevat de munitie. Zo opgesteld is dit bedoeld als afweer tegen luchtaanvallen.Het drama moest met wat extra licht aan deze foto toegevoegd worden, het was ander te rustig, te zeer zonder dreiging. Hier, middenin Amerika was de verschijning van welke vijand dan ook volstrekt ondenkbaar.Je werd er ook niet vuil en je had zeker niet te weinig te eten.
Foto boven: een vliegboot tanken in Corpus Christi, Texas.

Van de vele honderden types vliegtuigen blijft dit er altijd een van de meest herkenbare, door die rare vleugel helemaal bovenop het toestel: de Catalina vliegboot. Hier wordt hij bijgetankt in Corpus Christi, Texas, op de marinebasis. Ook hier lijkt elk haast, elke vorm van druk te ontbreken. Niemand vertoont enige teken van stress of angst - sommige mannen zijn bezig, maar ontspannen bezig, losjes, cool. Kennelijk zonder enige twijfel aan de uitkomst.

Zo kwam het dan allemaal toch voor elkaar - maar vooral door de Russen, die overigens 16 miljoen ton hulpgoederen uit de VS ontvingen.

Waarom zijn  die propellertips toch in de kleuren van de Duitse (of Belgische) vlag geschilderd? Of is het rood-wit-blauw?Het dagelijks leven wandelt verder>>>