Skip to main content

...............................................................................................................

.......................................................
NIEUWS WO2
ACHTERGRONDEN
Achtergronden 2014
Achtergronden 2013
Achtergronden 2012
Achtergronden 2011
Aanslagen op Hitler
10 vragen over de oorlog
Boekenlijst WO2
Boere: Aken-blog
Churchill
Curaçaose stakers 1942
D-day 2014
Dossier Vorden 2013
Dossier Wulff en Gauck
Gauck niet-Faber wel
Euthanasie
Februaristaking
Gauck PERS
Geschiedvervalsing
Grijs verleden
Herzberg-lezing
Hilversum oorlog
Koninkrijk - De Jong
Market Garden 2014
Mein Kampf h1
Mein Kampf h2
Mgr Lampert: onthoofd
Rode Kruis
Roofkunst
Roofkunst links
Troostmeisjes
Verliezen WO2 per land
WO1 - De machine
Colofon
70 jaar bevrijding
Onderduyik
Churchill pers
BEZETTING NL
CURIOSA VAN DE OORLOG
DOSSIER KLAAS FABER
DOSSIER MARKTPLAATS
FOTO'S
JODENVERVOLGING
LANDOORLOG
LUCHTOORLOG
OORLOGSDAGBOEK
OVERZICHT WO2
VANDAAG GEBEURD
ZEEOORLOG
Memobord gastenboek
Indie-45-50
marktplaats-fotos
Leestafel
marai
INDEPERS
 N I E U W S  -   W O 2  . T K 

 

 7   

 J  A  A R 

 B E V R I J D I N G 
Bevrijding van Zwolle uitgebreid herdacht
Foto boven: bevrijde Zwollenaren op de dag zelf.

ZWOLLE, 15-04-2015  - Met diverse activiteiten herdacht Zwolle dat de stad vandaag 70 jaar geleden bevrijd werd. Vanochtend was er een herdenking bij het monument aan de Pilotenlaan en daarna een plechtigheid bij het onlangs gerestaureerde centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. dat meldt de gemeente Zwolle.

Vanavond volgde met een feestelijk bevrijdingsconcert in de Grote Kerk. Vanaf 19.30 uur traden daar diverse koren en orkesten op, terwijl er verhalen en gedichten voorgelezen werden.


Leerlingen van basisschool De Octopus hielden ’s ochtend om 09.00 uur een plechtigheid bij het  monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid, dat zin geadopteerd hebben. Wijkwethouder René de Heer was daarbij.


Foto rechts: het monument voor de ruim 700 omgekomen Zwollenaren in het Ter Pelkwijkpark, waar gisteren de herdenking was.


Om 10.30 uur, volgde de herdenking bij in het Ter Pelkwijkpark, georganiseerd door leerlingen van de Geert Groteschool en Koningin Emmaschool, samen met burgemeester Henk Jan Meijer

Fototentoonstelling

De educatieve tentoonstelling ‘FOTOntdekking Zwolle 40|45’ bij het Historisch Centrum Overijssel toont een selectie van foto’s en verhalen uit het boek ‘Zwolle 1940-1945’ samengesteld en geschreven door Herman Aarts en Paul Harmens.


Aan de hand van bijzondere en veelal niet eerder gepubliceerde foto’s wordt het alledaagse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht. Verder wordt aandacht besteed aan verhalen van mensen die de bevrijding van Zwolle hebben meegemaakt.

Voor meer informatie: www.historischcentrumoverijssel.nl.

Bevrijdingsconcert

Ter afsluiting van deze gedenkwaardige dag, vond van 19.30 tot 21.00 uur in de Grote- of St. Michaëlskerk aan het Grote Kerkplein een feestelijk en vrij toegankelijk bevrijdingsconcert plaats in samenwerking met Stadkamer Zwolle, de Zwolse Zangraad en de Muziekraad Zwolle


Naast deze muzikale inbreng droegen leerlingen van  basisschool De Campherbeek en De Duyvencamp die het oorlogsmonument aan de Eikenlaan hebben geadopteerd een zelf geschreven gedicht voor. Ervaarmakelaar Marieke van Bolderen vertelde een speciaal voor deze gelegenheid geschreven verhaal.


Lezing 16 april


Bij het Historisch Centrum Overijsselvindt donderdag 16 april een lezing over Zwolle in de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van fotomateriaal uit de Tweede Wereldoorlog en anekdotes krijgen bezoekers een beeld van de stad Zwolle in de oorlogsjaren. De lezing wordt georganiseerd door het Erfgoedplatform Zwolle. Hij begint om 20 uur en aanmelden kan via de website.

www.historischcentrumoverijssel.nl

Mogelijk NL-delegatie bij Chinese herdenking van 70 jaar WO2
door Arthur Graaff
DEN HAAG, 13-04-2015 - Het kabinet overweegt nog of een officiële Nederlandse delegatie zal deelnemen aan de herdenking van WO2 in de Chinese hoofdstad Beijing op 3 september.
Officieel eindigde WO2 op 2 september 1945.

Dat antwoordde minister Koenders (foto links) van buitenlandse zaken gisteren schriftelijk op schriftelijke vragen uit de Tweede Kamer. Uit de formulering van de minister blijkt dat deelname aan de grote manifestatie vanwege 70 jaar bevrijding van China zeker niet uitgesloten is.

China gaat op 3 september het einde van WO-II herdenken en organiseert een militaire parade. Daarvoor nodigt het land vertegenwoordigers van diverse landen, waaronder uit Europa, uit. De Nederlandse strijdkrachten hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen om aanwezig te zijn de Chinese militaire parade.

Op 25 maart maakte de Chinese regering haar plannen bekend. Er kwam snel kritiek op het feit dat er een militaire parade bij zou zijn. De Japanse regering was uitgenodigd. Maar deze liet merken weinig zin te hebben onder die omstandigheden deel te nemen. Ook leggen de Chinezen de nadruk op de overwinning op Japan die de herdenking kenmerkt.

Zowel in Europa als in Azië zullen dit jaar verschillende herdenkingen plaatsvinden die stilstaan bij 70 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog.

Foto links: President Xi van de Volksrepubliek China.


Het is van belang dat de focus van deze herdenkingen, waaronder die in Beijing op 3 september, zich richt op verzoening, op de toekomst en op vreedzame samenwerking tussen landen en volkeren die op welke manier dan ook betrokken waren bij de Tweede Wereldoorlog, zo stelt minister Koenders.

China en Nederland waren destijds geallieerde bondgenoten, zij het dat vanuit de Nederlandse regering in principe de aandacht en steun 9voor zover mogelijk) ging naar de rechtse en nationalistische generaal Tsjiang Kai Tsjek ging. Deze werd vervolgens na de oorlog door de communisten onder Mao verslagen.

China hecht steeds meer gewicht aan WO2. De controverse met Japan wordt erdoor gevoed, omdat de rechtse regering Abe revisionistische geluiden over de oorlog blijft maken. De Japanse regering maakt ook ontkennende geluiden over de agressie van hun voorgangers in 1937 en wenst het Chinese leed en de Chinese schade nauweljks te erkennen.

Enkele maanden terug is er voor het eerst een nationale herdenking van de Slachting van Nanking  gehouden,
die in 1937 door japanse militairen werd aangericht, en waarbij tienduizenden Chinese burgers vermoord werden.

Foto rechts: 13 december 2014 - de eerste nationale herdenking van de massamoord in Nanking.

Ook voor andere facetten van de oorlog krijgen de Chinezen meer belangstelling. De Chinese versie van een Anne Frank-tentoonstellling was in 2007 in Hong Kong te zien.

Hierna vonden verschillende presentaties van deze expositie plaats op het vasteland van China. In 2011 werd de tournee van de Chinese tentoonstelling voortgezet in Guangzhou (Kanton) en andere plaatsen.


Historische toestellen vliegen op 8 mei over Washington

door Arthur Graaff
WASHINGTON,  12-04-2015 - De Verenigde Staten zullen de 70e verjaardag van de overwinning in WO2 vieren met diverse evenementen met historische Amerikaanse vliegtuigen boven Washington DC. Er nemen ongeveer 24 vliegtuigen aan deel, en volgens de organisatoren is de daarmee de grootste verzameling historische WO2-vliegtuigen die ooit op één dag bijeen zijn gebracht.

Dat zal gebeuren op 8 mei, oftewel V-E Day, Victory in Europe Day, de dag waarop de nazi-Duitsers zich in Duitsland overgaven.

Dat hebben organisatoren van het evenement vorige week gezegd. Het evenement vindt plaats onder de noemer van 'Arsenal of Democracy Flyover'. .

Ere-voorzitter is president George H.W. Bush, zelf ooit tijdens WO2 piloot van een Avenger duikbommenwerper in de Pacific. Dit toestel zal overighens niet meevliegen.

Daaronder de

  • P-39 Airacobra,
  • P-38 Lightning,
  • B-25 Mitchell,
  • B-17 Flying Fortress en de
  • B-29 Superfortress.(foto rechts)

De toestellen zullen vliegen over de National Mall in Washington DC, volgens een persbriefing in het Smithsonian National Air and Space Museum.


De formaties vertegenwoordigen de voornaamste gevechten waaraan de VS et vliegtuigen heeft deelgenomen. Die operaties zijn in de opgave van de organisatie de volgende:
Onder de deelnemende organisaties van historische vliegtuigen is de Commorative Air Force de grootste. Deze bezit 140 historische vliegtuigen, waarvan er 100 meestal vliegwaardig zijn.

Deze club is de enige die een B-29 in bezit heeft, het toestel waarmee de atoombom werd afgeworpen op Hiroshima en Nagasaki.

"We zijn zeer dankbaar voor de vrijgevigheid van onze sponsors voor het helpen om dit ongekende evenement mogelijk te maken, zodat we de Amerikaanse helden die zo dapper gediend hebben in de oorlog en mensen thuis die onvermoeibaar gewerkt hebben om de schepen, tanks en
vliegtuigen te produceren kunnen eren, en die het de Verenigde Staten en hun bondgenoten 70 jaar geleden mogelijk maakten de overwinning  te bereiken," zei de vertegenwoordiger van het Arsenal of Democracy Flyover uitvoerend comité.

De Federal Aviation Administration, die het evenement heeft goedgekeurd, zei dat het algemeen belang wordt gediend door "de educatieve en historische waarde van dit alles in één hand evenement ter herdenking van deze belangrijke mijlpaal in de geschiedenis."
Bijzondere aandacht voor WO2 in Westervoort in april en meiFoto boven: Britse-Canadese soldaten bij de brug over de IJssel in Westervoort, 11 april 1945.

WESTERVOORT, 11-04-2015 - Van zaterdag 11 april tot en met zondag 10 mei
besteedt de Historische Vereniging Westervoort, in samenwerking met de gemeente Westervoort, aandacht aan de Duitse inval in mei1940 en de bevrijding door de geallieerden in april 1945. dat meldt de vereniging.

Het programma van de Historische Vereniging
Westervoort bestaat uit de herdenkingen op 11 april en mei 4 en 5, een tentoonstelling in "Huize Vredenburg", een programma voor schoolkinderen en een bezoek aan "Fort Westervoort".

Dit jaar markeert de 75e verjaardag van de Duitse invasie en het begin van de Tweede Wereldoorlog,en ook de memorabele moment van 70 jaar geleden,de bevrijding.Beide keren was de locatie van Westervoort van grote betekenis.Gelegen tussen de rivier de IJssel, de Rijn en de internationale spoorlijn die Duitsland verbindt met Nederlandse "Randstad",speelden de brug over de rivier en het Fort Westervoort een belangrijke rol.

Een belangrijk onderdeel van het programma vormt de tentoonstelling in "Huize Vredenburg", die begint op Zaterdag 11 april.Deze is gebaseerd op foto's, artefacten en een korte film, het verhaal van Westervoort  tijdens WO2.Bovendien draait in de bioscoop "Een brug te ver" en "Their's is the Glory".

Op 11 april, herdenken het dorp dat op 12 april 1945, 70 jaar geleden, de bevrijding van de westelijk deel van ons land begon met het oversteken van de rivier de IJssel in Westervoort.Net als bij eerdere gelegenheden, geven legervoertuigen uit die periode extra glans  aan de herdenking.

Voor de laatste jaren basisschool kinderen, wordt een speciale lezing ontwikkeld.Onder de titel "Westervoort en de Tweede Wereldoorlog ", zal aandacht worden besteed aan deze historische episode.Een bezoek aan Fort Westervoort,
dat open is voor de gelegenheid,  zal een sleutelrol spelen in het programma.Ongeveer in totaal350 schoolkinderen zal het programma bij te wonen.

Omdat "Fort Westervoort" een belangrijke rol heeft gespeeld in zowel 10 mei 1940 en 12 april,1945 wordt de faciliteit beschikbaar gesteld voor activiteiten op locatie.Naast het bezoek aan het fort van de basisscholen, zal het worden geopend voor het publiek in alle weekenden van zaterdag 11 april tot en met zondag 10 mei ook.Er zal een audiovisuele tentoonstelling en lezingen zullen worden gepresenteerd.

Bevrijding van kamp Westerbork
70 jaar geledenWESTERBORK, 11-04-2015 - Op zondag 12 april 2015 wordt de bevrijding van kamp Westerbork herdacht, dit jaar 70 jaar terug. De transporten staan volgens de organisatie centraal in het programma.


De bevrijding betekende het einde van jarenlange vervolging, maar betekende ook het begin van het wachten op bericht over de 107.000 Joodse mannen, vrouwen en kinderen die in de voorgaande jaren uit Nederland verdwenen.

Citaten uit het dagboek van kampgevangene Philip Mechanicus en beelden van de trein staan centraal in deze herdenking, die live op televisie wordt uitgezonden in samenwerking met de NOS. De herdenking begint om 14.30 uur op het kampterrein. Vanzelfsprekend is een ieder van u van harte uitgenodigd de herdenking bij te wonen.

Op die dag vormen twee  pas geplaatste goederenwagons het decor van de herdenking van de bevrijding van het kamp zeventig jaar geleden.


Op de ‘Rampe’ oftewel het perron – de plek in het kamp vanwaar de treinen vertrokken – komen rails te liggen, waarop de beide wagons zullen  staan.


Op de website www.bevrijdingsportretten.nl (foto links) staan verhalen van de mannen, vrouwen en kinderen die op 12 april 1945 in kamp Westerbork bevrijd werden.


De portretten werden geschreven, geschilderd en gefilmd door onbekende en bekende Nederlanders met een duidelijke relatie met de persoon die zij geportretteerd hebben.


Rondleiding kampterrein
12:00 en 13.00 uur

Herdenking
Het kampterrein is 12 april met eigen vervoer toegankelijk. Parkeren kan bij de radiotelescopen. Gezien de te verwachten belangstelling wordt bezoekers vriendelijk verzocht ruim op tijd aanwezig te zijn.

De herdenking begint om 14.30 uur met een stille tocht vanaf de ingang van het voormalig kampterrein naar 'de Rampe'.

Het programma wordt afgesloten met een bloemlegging.Groningen dit weekend vol evenementen
rond bevrijding GRONINGEN, 11-04-2015 - Op de Paterswoldseweg in Groningen is vrijdagavond de herdenking van 70 jaar bevridjing gestart.

Foto rechts: gisteren  kwamen op de plek waar de groningse bevrijding begon, de paterswoldsweg, weer een aantal naspelers en enkele tanks om een beeld te herscheppen van het gevecht van toen. Beeld video RTVNoord

Aan die weg starten de Canadezen hun aanval op de stad en viel de eerste Canadese dode. Dit hele weekend zijn er activiteiten.

Vrijdagavond werd hier een evenement georganiseerd waarbij de bevrijding werd nagespeeld. Ongeveer honderd vrijwilligers voerden een gevechtsspel op.

Foto rechts: dezelfde plek op  Paterswoldseweg in april 1945, met de tank die uitgeschakeld werd. Let op de idententieke erkers.

Panzerfaust

De Canadezen leden bij hun eerste aanval forse verliezen. Waarschijnlijk de eerste gesneuvelden van toen werd herdacht.

Dat was de Canadees Fred Butterworth die omkwam, toen zijn tank werd geraakt door een Duitse 'Panzerfaust' oftewel een krachtige handgranaat (met houtensteel).

Op die plek werden kransen gelegd, onder andere namens de gemeente Groningen en door Stanley Butterworth, de broer van de gesneuvelde soldaat, Volgens ERTV Noord waren er duizenden toescvhwouers aanwezig om  het spektakel te zien.

Zondag zullen dezelfde geüniformeerde vrijwilligers een indruk geven van de gevechten op de Grote Markt. Tegen het optreden van als nazisoldaten verklede deelnemers is bezwaar gemaakt door de AFVN. vanwege deze bezwaren waren alle nazisymbolen op de uniformen van de naspelers afgedekt.

Stadspark
In het Groninger Stadspark bevindt zich dit weekend een WO2-kamp.
De stad staat in het teken van de herdenking van 70 jaar bevrijding.  In het Stadspark mocht een geallieerd en tevens nazi-Duits kamp opgezet worden.  In het stadpark hebben echter nooit nazi-Duitsers gekampeerd. Deze verbleven in kazernes, gevorderde gebouwen  of waren bij burgers ingekwarteerd.

Bevrijding van Groningen 70 jaar 


Programma zaterdag 11-04-2015 -


- Tentoonstelling Noordelijk Scheepvaartmuseum 10:00 - 17:00 uur


- Opening historisch kampement Stadspark/ Zonneweide 10:00 - 17:00 uur


- Thanks Waagplein 09:00 - 18:00 uur - foto onder foto Gron. Archieven

Onder de noemer ‘Thanks’ kunnen bezoekers van de binnenstad de bevrijding van Groningen op indringende wijze beleven vanuit drie verschillende perspectieven. Hoe was het voor een Canadese militair om Groningen te bevrijden? Hoe voelde het voor de inwoners om bevrijd te worden?

Hoe zag Groninger er vóór en na de bevrijding uit? Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de lopen van een opvallende tank van mat plexiglas van 7x3 meter. Thanks is te zien op het Waagplein van 10 t/m 19 april, openingstijden van 09.00 tot 18.00 uur.
- Herdenking twee gesneuvelde Canadese militairen Algemene Begraafplaats Hoogkerk. Aanwezig is de Canadese militaire attachee 16:30 uur

- About Freedom Groninger Forum Bibliotheek 13:00 - 16:00 uur


- Drill Dance Grote Markt 19:30 - 20:30


Kijk voor meer informatie op www.bevrijdinggroningen70.nl
 
Ton subsidie voor herdenking en viering Groningen 70 jaar bevrijd

 

GRONINGEN, 6-04-2015 - In april is het 70 jaar geleden dat Groningen is bevrijd. De gemeente wil op gepaste wijze aandacht besteden aan dit Groningse einde van de Tweede Wereldoorlog. Uitgangspunt is dat de gemeente initiatieven vanuit de samenleving ondersteunt. Daarvoor willen burgemeester en wethouders een budget van maximaal 100.000 euro beschikbaar stellen. Dar meldt de gemeente groningen.


Op 16 april 1945 werd Groningen na zware gevechten bevrijd. “Wij constateren dat er 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog nog steeds een grote maatschappelijke betrokkenheid is bij het herdenken en vieren ervan. De recente herdenkingen in Amsterdam, Westerbork en Auschwitz waren actueler dan ooit”, schrijven B&W in een brief aan de gemeenteraad. Het motto voor het speciale herdenkingsjaar 2015 is Bevrijding 1945 en wat we daarvan kunnen leren.


Initiatieven
Zowel in Groningen als landelijk staan er diverse activiteiten op het programma. Daarbij wil de gemeente initiatieven vanuit de samenleving ondersteunen en mogelijk maken. Inmiddels heeft een aantal organisatoren zich bij de gemeente gemeld. Het gaat om elf aanvragen voor subsidie. Ze zijn onder andere afkomstig van de Stichting 5 mei Bevrijdingsfestival, Boek Groningen van alle tijden en de Stichting Museum Canadien Allied Forces.


Bevrijding
Uit het aantal activiteiten blijkt dat de herdenking en viering van 70 jaar bevrijding breed leeft in Groningen, constateren B&W. “Door het ondersteunen van initiatieven toont de gemeente betrokkenheid en solidariteit. De bezetting – in het bijzonder het lot van de Joodse Stadjers – en bevrijding zijn voor de stad Groningen aangrijpend en dramatisch geweest. De gevolgen zijn nog dagelijks merkbaar en voelbaar.”
Brug van ponten op 5 mei twee uur lang
over IJ als herdenking

AMSTERDAM, 3-04-2015 - 70 jaar geleden verbond een burg van ponten over het IJ het centrum van Amsterdam met Noord. Op 5 mei 2015 wordt de brug opnieuw aangelegd, als tijdelijk monument ter herinnering aan de oorlogstijd in Amsterdam en ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding van Nederland. Dat meldt het Amsterdams Comité 4 en 5 mei. Hiervan is dit jaar Job Cohen de voorzitter geworden.


De brug wordt officieel in gebruik genomen op 5 mei om 14:00 uur, in aanwezigheid van mensen die als kind nog over de toenmalige brug hebben gelopen en de Burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan.


De brug is vervolgens tot 16:00 uur open voor het publiek. Mensen die eroverheen willen kunnen zich opgeven vanaf dinsdag 7 april vanaf 9 uur via de website van het comité Meer informatie over Brug over het IJ (reserveren is noodzakelijk). Aan de overkant op de Noordelijke IJ-oever wordt de grootste Vrijheidsmaaltijd van de stad georganiseerd met circa 1.000 mensen. Ook is er een boerenmarkt, waar een historicus en chefkok gerechten koken zoals die op het eind van de oorlog gegeten werden.

Brug over het IJ - beeld CIIID architectural presentations Fotocredits: artist impression door CIIID architectural presentations


70 jaar geleden verbond een pontenbrug over het IJ het centrum van Amsterdam met Noord. Op 5 mei 2015 wordt de brug opnieuw aangelegd, als tijdelijk monument ter herinnering aan de oorlogstijd in Amsterdam en ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding van Nederland.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waren het centrum van Amsterdam en Noord verbonden door een pontonbrug – of eigenlijk een pontenpontonbrug. Om schaarse brandstof te sparen waren alle autoveren van de stad aan elkaar geschakeld. Uit nood geboren ontstond zo de eerste, en tot nu enige, fysieke verbinding tussen de oude stad en Noord.

In de oorlog lagen overal in het land vergelijkbare bruggen. Zo waren de oeververbindingen over de Rijn bij Arnhem en over de Maas bij Maastricht in mei 1940 bij wijze van defensie vernield door Nederlandse militairen. Hiervoor in de plaats kwamen pontonbruggen.

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog heerste schaarste en honger. Stedelingen trokken de stad uit naar omliggende boerderijen om hun laatste waardevolle bezittingen te ruilen voor een zak aardappelen. Vanuit Amsterdam liepen zij, over de pontonbrug, naar Waterland en zelfs naar de polders van West-Friesland. Meerdere mensen overleefden de wrede kou niet.

Programma op 4 en 5 mei in Amsterdam

Op 4 en 5 mei herdenkt en viert Amsterdam ‘grootschalig kleinschalig’: met meer dan 200 programma’s wordt stilgestaan bij de twee historische dagen. De pontonbrug over het IJ is het drijvende middelpunt van 48 uur aan herdenkingen, Theater Na de Dam, Open Huizen, Vrijheidsmaaltijden en Bevrijdingsfestivals verspreidt over de stad.
Op de website 4en5meiamsterdam.nl kan met het hele programma vinden.

Partners
De pontonbrug over het IJ is een initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité, en zou niet mogelijk zijn zonder de medewerking van het Havenbedrijf Amsterdam, de Gemeente Amsterdam, het GVB, Rijkswaterstaat en Waternet.

Scheepvaart
Op 5 mei is het IJ van 14.00 uur tot 16.00 uur gestremd voor alle scheepvaart ter hoogte van het centraal station van Amsterdam. Voor kleine schepen met een hoogte tot 2,58 m is er een omvaarroute.

Historie
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waren het centrum van Amsterdam en Noord verbonden door een pontonbrug – of eigenlijk een pontenpontonbrug. Om schaarse brandstof te sparen waren alle autoveren van de stad aan elkaar geschakeld. Uit nood geboren ontstond zo de eerste, en tot nu enige, fysieke verbinding tussen de oude stad en Noord.

In de oorlog lagen overal in het land vergelijkbare bruggen. Zo waren de oeververbindingen over de Rijn bij Arnhem en over de Maas bij Maastricht in mei 1940 bij wijze van defensie vernield door Nederlandse militairen. Hiervoor in de plaats kwamen pontonbruggen....Foto onder: de brug van punten in 1944. De reden voor de aanleg was het ontbreken van brandstof voor de stoommachines en motoren van de ponten.Herdenking bevrijding Oost- en Noord-Nederland komt op gang


DELDEN, 3-04-2015 - Oost- en Noord-Nederland herdenken deze weken dat de regio 70 jaar geleden bevrijd werd, voornamelijk door de Canadezen. Er zijn onder de naam The Final Push  allerlei evenementen met historische geallieerde (geen nazi) legervoertuigen, kransleggingen en andere herdenkingen.

Dit weekend is de standplaats Delden, kasteel de Twickel. Er is vlakbij over de Oude IJssel door de Landmacht zelfs een aparte pontonbrug neergelegd..

Sinds 26 maart rijdt  de historische oorlogscolonne Keep them Rolling met 120 WO2-voertuigen van Groesbeek naar de stad Groningern. Groesbeek was destijds het verzamelpunt voor de Rijnoversteek, bekend onder de namen Operation Plunder en Operation Varsity. Deze laatste was de grootse luchtlandingsoperatie op één dag uit de gehele WO2, groter dan D-Day en Market Garden.

De WO2-legervoertuigen van bevrijdingstocht hebben donderdag Gelderland verlaten. Dat gebeurde zij via een aparte legerbrug, die de Landmacht speciaal voor deze tocht had aangelegd.

Eindpunt is de stad Groningen. Daar wordt vanaf 10 april groots herdacht dat de stad in 1945 werd bevrijd. Op de route doet de colonne diverse steden en dorpen aan, waar wordt stilgestaan bij de bevrijding, onder meer ook Westerbork.

In Delden is dit weekend het kampement van 1945 is nagebouwd, met een veldhospitaal. En het hele dorp staat vandaag in het teken van de bevrijding. Dat betekent dat het hele straatbeeld in Delden lijkt op de oorlogsjaren. Vele Deldenaren hebben zich alas vrijwlligersd verkleed in typische kleding. Ook rijdt er een stoomtrein uit die tijd.

Woensdag trok de colonne via Ulft naar 's-Heerenberg. Daar was een herdenking bij het monument De Goede Herder. Brgemeester Ina Leppink-Schuitema en een oud-generaal van de Canadezen legden kransen, waarbij scholieren hielpen. Ook droegen zij een gedicht voor.

Na de plechtigheid reden de legervoertuigen  door naar Doetinchem, waar ook een herdenking plaatsvond. Net als in 1945 deelden 'geallieerden' vanuit de voertuigen chocoladerepen uit aan omstanders. Chocolade was toen al enkele jaren niet meer verkrijgbaar in Nederland.

Na een kranslegging trok de stoet naar de Bleek. Over de Oude IJssel lag speciaal voor deze gelegenheid een pontonbrug waar de voertuigen overheen kunnen rijden.

Donderdag verliet The Final Push Gelderland. Het bivak in IJzerlo is opgebroken en de colonne reed naar het Overijsselse Delden. Onderweg vindt er onder een herdenking in Lochem plaats, bij het Somerset-regiment Monument.


Achterhoek viert bevrijding met 'Keep Them Rolling' en grote evenementen MEGCHELEN/ DOETINCHEM - 09-03-2015
De Achterhoek herdenkt en viert van 27 maart tot 12 april de bevrijding langs de gehele route van de bevrijders  grootscheeps  allerlei evenementen. dat gebeurt onder de titel ''The Final Push'.

Een hoofdrol speelt de geallieerde voertuigenclub 'Keep Them Rolling' (KTR).
Op 28 maart 1945 werd het dorp Megchelen als eerste Achterhoekse dorp door de geallieerden bevrijd. Daarna volgden de plaatsen Gendringen en Aalten (30 maart), waarbij in Aalten ook ruim 2.000 onderduikers eindelijk weer de buitenlucht en de vrijheid konden proeven.

Daarna volgden Dinxperlo en Winterswijk (31 maart), Doetinchem en 's-Heerenberg (1 april) en Hummelo en Hengelo (2 april). Uiteindelijk volgde Groningen, na drie dagen strijd op 16 april 1945.


Foto rechts: verwoestingen door bombardmeenten in Doetinchem, opname van april 45 na de bevrijding.

Het grootste project is het bevrijdingsproject The Final Push (de laatste stoot), georganiseerd door KTR. Dit loopt vanaf zondag 29 maart 5 dagen lang en laat militaire voertuigen via de route van de bevrijders door de Achterhoek trekken, met uiteindelijk bestemming Groningen.

Op veel plaatsen zijn er herdenkingen, concerten, voorstellingen en tentoonstellingen.

The Final Push heeft flinke subsidies gekregen, onder meer € 10.000 van het Vfonds, diverse gemeenten en het VSBfonds. Er zijn ook intensieve samenwerkingen met enkele belangrijke instellingen in de Achterhoek. Ook de Stichting Liberation Route Europe (SLRE) te Elst gaat het evenement promoten middels haar medianetwerk.

In totaal zijn er ruim 60 partners en subsidiegevers, waaronder veel betrokken gemeenten langs de route. Daarbij ook de provincies Drenthe en Overijssel, de gemeenten Doetinchem, Groningen, Hoogeveen, maar weer niet Enschede, Almelo en Hengelo.

Delden, gemeente Hof van Twenthe, vormt het middelopunt van de activiteiten van KTR en The Final Push. Op zaterdag 4 april 2015 is er een grote bevrijdingsrit van Keep Them Rolling door Delden.

Foto rechts: twee voertuigen van Keep Them Rolling, tijdens de rit van  Valkenswaard naar Nijmegen vanwege de herdenking van de Operation Market Garden september 2014. Foto KTR.

Een dag later is daar een liberty-concert. De bestuurders van ruim 200 historische voertuigen van Keep Them Rolling slaan van 2 tot 9 april hun kampement op op landgoed Twickel. Voor vragen en meer informatie:

 De KTR-werkgroep die het “The Final Push 2015” organiseert, heeft in overleg met Stichting Landgoed Twickel besloten het Liberty Concert in Delden, dat gepland staat voor maandag 2e Paasdag, 6 april 2015, te verplaatsen van de Cramersweide naar de Rentmeesterij en de andere bijgebouwen bij Kasteel Twickel.

De optredens  sluiten dan aan bij de reeds geplande bivakken rondom de Museumboerderij De Wendezoele. Twee zoeklichten zullen gelijk aan 2010 weer hun indrukwekkend V teken in de donkere hemel doen oplichten en daarmee het Concert afsluiten. 
I N D E X

15-04-2015

Bevrijding van Zwolle uitgebreid herdacht

13-04-2015
Mogeljk NL-delegatie bij Chinese herdenking 70 jaar WO2

12-04-2015
Historische toestellen vliegen op 8 mei over Washington

11-04-2015
Bevrijding van kamp Westerbork 70 jaar geleden

Groningen dit weekend vol evenementen rond bevrijding

Bevrijding van Groningen 70 jaar


06-04-2015
Ton subsidie voor herdenking en viering Groningen 70 jaar bevrijd

03-04-2015
Brug van ponten op 5 mei twee uur lang over IJ als herdenking

Herdenking bevrijding Oost- en Noord-Nederland komt op gang

09-03-2015
Achterhoek viert bevrijding met 'Keep Them Rolling' en grote evenementen